Un produs Blogger.

joi, iunie 08, 2023

Din iunie cresc și soldele de funcție ale militarilor, nu numai ale polițiștilor

132 comments

Din Briefing-ul de de presă de după sedința de guvern de astăzi rezulltă că ordonanța a fost aprobată, nu numai discutată.



Cel puțin... așa rezultă dintr-un document publicat astăzi pe rețelele de socializare. Incă o dată remarc că acei care s-au grăbit să se pensioneze au de ce să regrete.  Ca să beneficieze  din plin de noua creștere a soldelor de funcție, trebuie să mai rămână în sistem cel puțin 6 luni de la intrarea în vigoare a ordonanței.  
Majorarea nu folosește, din motive de OUG 59/2017 și OUG 114/2018 și, mai nou, din motive de Plx nr. 244/2023( va elimina prin lege actualizarea), militarilor cu pensii  în plată la data intrării în vigoare a ordonanței care va fi adoptată în această săptămână. 
Este o majorare care îi afectează și pe ciucanii mai vechi, așa cum și pe ei îi vor lovi toate majorările viitoare de solde ale celor în activitate.  Așa fiind, preocuparea principală a șefimii structurilor asociative este de a scoate legea pensiilor militare de acolo de  unde nu poate fi scoasă din punct de vedere juridic, respectiv din categoria legilor speciale care reglementează stabilirea și evoluția dreptului de pensie pentru militari, polițiști și penitenciariști. Cred ei că așa vor feri de reformă pensiile militarilor. Nu contează că sunt zeci de mii de pensionari militari cu vechimi complete dar cu pensii pe jumătatea celor care sunt pensionați în ultmii ani și ar avea nevoie de o recalculare a pensiilor.

UPDATE
De pe pagina SGG aflăm că în ședința de mâine ordonanța va fi doar analizată.
– ANALIZA referitoare la PROIECTUL DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

In documentul trimis spre avizare la CL mai apare și art. II  care precizează că majorările se aplică de la 01 iunie. 
Stiu că există o decizie a CCR prin care s-a decis că data intrării în vigoare a unui act legislativ este cea legală sau o dată ulterioară  celei legale, in cazul ordonanței o dată ulterioară publicării în MO precizată în conținutul ordonanței.




 

132 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dar nici de-al naibii in gaura șaibei Ciucale nu vrea sa majoreze, in tandem, si drepturile pensiilor militare! Ii va trece lui veleatu' si le va majora Ciolacu!

Leon spunea...

Acum cateva ore:
Leon spunea...
"Daca se va aproba o OuG, eu cred ca se va face referire la toata Anexa VI si se vor aduce Soldele de Functie la nivelul maxim prevazut pentru anul 2022 pentru tot Sistemul National de Aparare !
De altfel ptr.6 luni nici nu este nevoie de fonduri suplimentare mari, deoarece majorarea este de max.10% iar multi militari si politisti sunt deja pe maximul SF !
Sunt convins ca ministrul TALVAR va aviza aceasta Ordonanta, numai daca vor fi si Militarii cuprinsi in grila..!!

6 iunie 2023 la 17:44"

mosmartin16 spunea...

Numai recalcularea este în măsură a elimina inechitățile existente la pensiile militare ! Cei trecuți în rezervă după 2017 au ceva împotrivă ?! Și dacă da, ce ?! Și...de ce ?!

mosmartin16 spunea...

Apropo' de inechități și de recalculare ! Primo : dintre cele 3 legislații aplicate, care a fost mai inechitabilă ( pe ansamblu vorbesc ) : a) cea prin prisma Legii 164 / 2001 ; b) cea prin prisma legislației pe puncte ; c) cea prin prisma Legii 223 / 2015 ?! Secundo : Legea 164 a fost în vigoare vreo 9 ani și ceva, legislația pe puncte vreo 5, iar Legea 223 e de vreo 7 ani jumate ! Nu cumva îi cam vine sorocu' ?!🤣

M spunea...

Dacă aplicăm aceleași criterii cu privire la definirea "legii speciale" atunci legiferarea ca grila de salarizare în învățământ să se bazeze pe salariul mediu brut în timp ce la restul lumii să se bazeze pe salariul MINIM brut nu este o lege specială?

Ce zice drula?
"salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic"

Niciun cuvânt despre concediile din învățământ de 62 de zile LUCRĂTOARE! Altă lege "specială" dar care nu este cuprinsă în PNRR-ul USR!

M spunea...

Bietul moșmartin! 😂🤣😂🤣😂 Tăiați pensiile la 150.000 de oameni să o creșteți pe a mea!!!! Eu sunt buricul universului cosmic! Scriu la ONU, la Moscova, la NATO, la bulibașa!!

Bătrâne, mai bine du-te la biserică, aprinde o lumânare să îți ierte Dumnezeu păcatele! Să mai zică cineva că bătrânii nu dau în mintea copiilor! Ia uite ce jucărie are Gigel și eu nu am deci nu e echitate pe pământ!

Eu sunt trecut în rezervă înainte de septembrie 2017 și tot am ceva împotrivă!!!!!
Ce????

Mă scoate din sărite obstinația ta de a face rău lipsa de argumente și neînțelegerea modului în care funcționează societatea! Bietul de tine! Un om rudimentar care încearcă să înțeleagă ce ține avioanele acolo sus.. cine sunt omuleții ăia nici din televizor ... unde se duce mâncărimea când te scarpini 😂🤣😂🤣😂

mosmartin16 spunea...

Bre M, dincolo de vorbele neelegate, tu "fie ești prost, fie ești prost" ! Bre' pomperule, de câte ori să repet acilișea că prin recalculare - pe oricare variantă - pensia mea ar scădea ?! Dar cum dracu' să pricepi tu ce e aia principiu, bre "Nătăfleață" !🤣 Și mai repet...iar repet bre ..."io" am 60 de ani bre' și pot gândi și matur, nu ca tine...care "plângi după biletele de tramvai" !🤣🤣🤣 "Fugi și împușcă-te" că numai tâmpenii debitezi !🤣 Vezi dacă nu ești în stare ( de, cei 7 anișori ! ) să comunici civilizat ?! Primești ce meriți , cu vârf și îndesat ! Și...mai e destul "în desagă" !🤣 Fugi ca dracu de tămâie de recalculare, dar, de ce ți-e frică bre...nu scapi... "Nătăfleață" !🤣🤣🤣

mosmartin16 spunea...

Tot pentru M, cel care nu e capabil a răspunde în termeni rezonabili la o întrebare și în consecință primește ceea ce merită ! Vezi bre că vine recalcularea și-ți taie din "tulumba" prea lungă..."babalâcule" în gândire !🤣🤣🤣 Ai fost ok o perioadă de timp,dar ți-ai dat iar arama pe față bre !🤣 Dacă vrei și poți să nu mai vorbești necontrolat și scoțând "voma din tine"...fă-o ! Dacă nu...o s-o iei la greu !🤣 Hai, încearcă...chiar de nu ești capabil !🤣 Hai pa !

Relu spunea...

Nu crede lumea ca ti-ar scadea pensia din simplul motiv ca atunci cand ai trecut in rezerva, solde/net/salariu , spune-i cum vrei ca sa inteleaga oricine, erau destul de bune iar economia cam era vai de ea si salariile de asemenea rezultand un punctaj bun. Si cum spunea cineva, feceti pe persoana fizica petitiile ca ne lovim de ipocrizie, ca atunci cand s-a mentinut cuantumul favorabil a fost bine acum nu ar mai fi fair ca nu va e favorabil.

Huhu Rezea spunea...

@relu
Obligația de a se păstra cuantumul mai favorabil este doar la recalcularea pensiilor contributive, așa cum a fost pentru militari recalcularea din 2016 și cum va fi pentru civili recalcularea potrivit viitoarei L 127/2019.
Suma punctajelor anuale din 25-30 de ani aplatizează variațiile anuale ale valorii raportului dintre solda/salariul brut și salariul mediu pe economie.

Paul Puiu spunea...

Cu ce ne avantajeaza sau ce avem de castigat noi rezervisti ca cresc salariile activilor???!!🤔🤔🤔Potrivit prevederilor art 60, al1-4 din L 223/2015 actualizarea pensiilor numai exista asa ca vax albina!!!!🫡🫡🫡🫡

mosmartin16 spunea...

Relu, ți-a "esplicat" clar, Huhu ! Nu ar fi rău să te uiți atât în lege, cât și în decizii ale CCR !

Viorel spunea...

Relu. Sigur vorbești din postura de de Of. cu gradul de cel puțin Mr. De la SGP și până la Cpt., puține sunt lunile când aceștiadepășesc 1 pct.





Moșmartin 16. Nu o mai freca la rece cu PRINCIPIILE. Citește PRINCIPIILE lui LOV din Legea nr. 223/2015 și Legea nr. 153/2017 și spune-mi unul dintre ele care s-a respectat. Principiile = vorbe și prosteală pentru proști.

mosmartin16 spunea...

Of, Viurel ! Principiile sunt ca și temelia unei case ! Pricepi bre' ?! Că ele nu sunt respectate, asta e altceva ! Dar nu înseamnă că nu trebuie identificate și dezvoltat pe structura lor ! Cum e și cu inechitățile prezente ! Tu poți pricepe că o recalculare urmărește chiar aplicarea unui principiu prin care să fie eliminate aste inechități ?! Greu cu tine, tare greu ! Of...

RD spunea...

@mosmartin16,

Singura soluție de a elimina inechitățile nu se găsește în PNNR.
Singura soluție ar fi fost ca cele aflate în plată să nu scadă, iar cele care sunt prea mici pentru cât ar fi meritat să crească, însă restul să stea pe loc.
Dar în jalon scrie clar reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Bine că pentru unii pare simplu când nu poate fi afectat. Dar nu este deloc simplu dacă ești om și nu ai caracterul plin de ură și invidie (mă refer la cine e cazul, cine se simte).
Eu am trecut în rezervă pe legea 223/2015 dar până la schimbare, începând cu 15 septembrie 2017.
Legea 223/2015 a fost făcută, votată și așa mai departe de politicieni.
Nu am avut pensia actualizată vreodată și indexată cu picături.. Doar anul acesta ce am primit mai mult însă niciodată cu două cifre!
Cel mai corect este ca pensiile să nu fie scăzute. Nu-mi pasă mie de CCR care își vede interesul și își apără pensiile magistraților, iar la restul pensiilor de serviciu pot fi tăiate, nu este problemă. Este adevărat că CCR are putere, dar nu întotdeauna și dreptate. CCR se află în conflict de interese în legătură cu pensiile magistraților.
Eu am ieșit la limită de vârstă și mulți alții la un pic peste 25 de ani de serviciu. Cum să fiu eu trecut pe contributivitate ca să am pensia mult mai mică, că se joacă CE, BM, Parlamentul României? Adică vrem dreptate, dar nu aplicăm dreptatea doar in interesul lor pe spatele unor pensionari. Și pe legea actuală a pensiilor din sistemul public și pe legea neaplicată tot ar fi pensiile mai mici aproape pentru toți ieșiți pe legea 223/2015. Adică peste 30000 de pensionari ieșiți pe legea 223/2015 în cei 7 ani și jumătate. Pe puncte în 25 de ani ai avea mai puține decât pe 35 de ani de muncă. Și în sistemul public de pensii cotizația a crescut treptat. De ce cotizația în sistemul public pentru limită de vârstă a crescut treptat cu anii, la fel și vârsta, iar acum beneficiarii de pensii militare ar trebui să treacă direct cum este în prezent pentru toată lumea. Oare o fi corect? De ce să fie treptat la 65 de ani să ai pensie pentru militari așa cum este în proiect când vârsta în sistemul public de pensii a crescut în mulți ani.. La femei de exemplu conform PNNR, vor putea ieși la pensie la 65 de ani abia în 2035? Adică dacă iese o femeie din sistemul de forță acum trebuie la 65 de ani când în sistemul public se iese abia în 2035? USR-iștii, civilii cu multă ură la orice comentează. Domne, de ce să nu crească vârsta imediat? De ce abia peste nu știu câți ani conform amendamentelor? Chiar dacă nu sunt de acord cu inechitățile din sistem și am spus de atâtea ori, știu că rezolvarea nu se face prin altă nedreptate așa cum a spus Ciolacu anul acesta. Rezolvarea se face fără taiere de pensii acordate legal conform legii. Uneori în viață ură depășește orice! Sunt sigur că și după ce am explicat, tot vor fi oameni care se vor gândi doar la binele lor nu la adevăr. Mulți au interesul mai mare ca anumite pensii să scadă din ură și să se uite mai puțin la pensia sa.

Viorel spunea...

Moșmartin 16. Te contrazici singur. Păi dacă principiile nu sunt respectate, atunci le trec în lege doar ca să dea bine la spectator ? Și revin pe comentariul dv. „Tu poți pricepe că o recalculare urmărește chiar aplicarea unui principiu”. Luând-o de la coadă la cap, dacă principiul nu este respectat, nici recalcularea nu se face. Iar dacă sunt ca și temelia unei case, dar nu se respectă, asta nu înseamnă că structura este proastă și casa se dărâmă ?

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

Până la urmă cum s-a aplicat efectiv Legea 153 pt. personalul militar din MFA începând cu 01.01.2019 ?
PS
Știm sigur că pt. anul 2018 s-a aplicat o majorare de 25%.

Paul Puiu spunea...

Magistratii au cerut sa isi păstreze pensiile privelegiate in forma actuala!!!CCR deja va pregăti motivarea favorabila pentru acestia!!!
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/magistratii-i-au-cerut-ursulei-von-der-leyen-sa-ii-lase-cu-pensiile-speciale-2377869🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Se știe sigur că majorările prevăzute a se acorda eșalonat în perioada 2018-2022 s-au acordat întocmai până la 31 12 2019.
Guvernul Orban a prorogat majorarea care trebuia acordată în anul 2020 iar guvernele ulterioare au acordat fracțiuni din eșalonările anuale.
Oricum, majorările priveau solda de funcție în cuantum compus rezultată după actualizarea din anul 2017, cuantum variabil după numărul sumelor compensatorii adăugate soldei de funcție calculate după formula CSF x 197,33.
Cum, necum, soldele de funcție în cuantum compus, majorate conf L 153/2017, nu puteau depăși în anul 2022 valorile soldelor de funcție corespunzătoare gradației Zero din Tabelul Anexei VI ,cap I a L 153/2017.

Huhu Rezea spunea...

@Comisare
Bați tot către știri care merg spre nerecalcularea pensiilor speciale, ca să-ți satisfaci îndemnul " să ne mulțumim cu ce avem"
Dacă noua lege nu anulează complet componenta necontributivă a pensiilor magistraților, ci doar o micșorează sau o plafonează, CCR nu poate să facă nimic potrivit numeroaselor Decizii prin care a declarat constituționale dispozițiile din OUG 57/2015, OUG nr. 59/2017 și art. 84 din OUg nr. 114/2018 de plafonare a pensiilor militare.

Brenda spunea...

Magistrații au scris la comisia europeană mai precis,,,URSULEI,sa ii lase în pace cu pensiile ..etc ..

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Paul Puiu spunea...

Huhurez, cu toate ca cresterea salariilor activilor nu ne afecteaza deloc pe noi rezervistii, totusi pentru informarea reala a celor interesati va fac cunoscut activii din SNAOPSN mai au de incasat in prezent majorari salariale in total de 30% pentru a intra in grila la nivelul maxim din anexa VI din L 253/2017!!! In 2019 si 2020 s-au acordat doua transe de 1/4% iar in septembrie 2022 si ianuarie 2023 cate 10%!!Avand in vedere ca PLX 244/2023 nu prevede actualizarea pensiilor toate pensiile brute care nu depășesc salariul mediu brut in suma de 6789 lei se vor mentine la acelasi nivel pana la indexarea din Ianuarie 2024!!! Sa speram ca indexarea din Ianuarie 2024 nu va mai crea discriminari si se va aplica unitar pentru toti rezervistii egal si nu ca ultima data!!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

RD spunea...

Aviz pozitiv pentru Com. Buget si Com. Muncă la Plx 244/2023. Laura Vicol (PSD) a spus ca n-au fost invitati sau puncte de vedere. Pentru acest PLX 244/2023 a fost o femeie secretar de stat Ministerul Justitiei, dar nu a zis nimic decat ca venit pentru PLX457/2022 si PLX 244/2023, iar la vot a plecat din sala. Au fost 4 voturi impotriva insa majoritatea au decis pozitiv.

xmax spunea...

Sunt deja prea multe fronturi de cutremure:
1. Pensii speciale/pensii militare
2. Salarii profesori
3. Salarii sistemul medical
4. Legea salarizării 153/2017 - aducerea în grila de salarizare
5. Greva profesorilor
6. PNRR - Scoaterea pensiilor militare din PNRR
8. OUG59 și OUG 114
9.etc...
Avind toate aceste cutremure părerea mea este ca actualizarea/reactualizarea respectiv indexarea pensiilor militare va ramine la mila politicienilor
Noi cei care suntem in rezerva nu mai valoram nimic și drept urmare primim doar firmituri.
Nu avem nici forță pentru a sensibiliza factorii decidenți în ceea ce privește cuantumul pensiei.
Cum sa poți afirma tu "guvernantule" ca "avem în analiza o creștere a pensiei" dar asta numai de la anul adică 2024 fiind conștienți ca printre ridurile rezervistilor militari exista și persoane cu un cuantum sub 3000 lei. Asta e strigător la cer sa nu zic mai mult.

Huhu Rezea spunea...

RD
Inseamnă că proiectul va intra in Plen saptămâna viitoare.
Vom vedea amendamentele aprobate si respinse în Raportul care va fi publicat la Fisa Proiectului sau pe paginile Comisiilor de munca și buge-finanțe.

Leo spunea...

FOARTE BINE !
Dacă pensiile militare tot sunt pe contributivitate și nu sunt pensii sppeciale cum tot ne zice supozitor și Mardel , atunci e simplu
- să le scoată din PNRR de la Jalonul 215 - și să le bage la Jalonul 214.

Huhu Rezea spunea...

@Comisare
Indexarea cu 13,8% este obligatorie pentru toate pensiile militareîn plata la 31 12 2023. S-ar putea ca pensiile stabilite înainte de 2018 să primească din nou, similar cu indexarea din 2023, o indexare suplimentară pentru a recupera neactualizarea cu creșterile soldelor potrivit L 153/2017

RD spunea...

@Huhu,

Oricum a fost un aviz asa in 'aer' deoarece n-au fost invitati si nici dezbateri. Aceleasi nebunii ca la tot ce s-a intamlat pana acum. Vom vedea ce se va (mai) intampla in curand..

Leon spunea...

Domnilor colegi, Comisia de Buget este Raportoare impreuna cu Comisia de munca, si n-au avut astazi pe Ordinea de zi Pl x 244..!!
Comisia Juridica a avut programat acest proiect pentru Aviz, dar pana la aceasta ora Nu este publicat pe site-ul CD !

Leon spunea...

In Sedinta de Guvern de maine , ora 10, Guvernul are pe ordinea de zi:
"ANALIZA referitoare la PROIECTUL DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative"
Probabil ca Analiza se va finaliza cu ADOPTAREA acestei Ordonante..!!

Paul Puiu spunea...

Nu cred ca guvernul va mai accepta indexari suplimentare pentru 2024, pentru ca asa e si normal, pentru a multumi doar pe unii si ai atrage de partea lor in scop electoral!!!! Indexarea suplimentara, s-a aplicat discriminatoriu in 2023 pentru consolarea rezervistilor urmarea sumele pierdute prin impozitarea CASS, insa daca s-ar fi stiut dinainte ca prevederile OUG 130/2020 ar fi urmat a fi abrogate nu s-ar mai fi acordat indexarea suplimentara!! Avand vedere situatia economică a bugetulului de stat urmarea efortului realizat in cursul acestui an nu se va mai acorda cu siguranta o indexare suplimentara mai ales ca vor fi nevoiti sa aplice si o noua lege a salarizarii!!!!Eu zic ca e bine sa ne multimim fiecare cu cuantumul actual al pensiilor militare aflate in plata decat sa ne fie taiate prin contributivitate sau o eventuala recalculare!!!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

Leo spunea...

PLAGIEZ din H
Indexarea cu 13,8% este obligatorie pentru toate pensiile militareîn plata la 31 12 2023. S-ar putea ca pensiile stabilite înainte de 2018 să primească din nou, similar cu indexarea din 2023, o indexare suplimentară pentru a recupera neactualizarea cu creșterile soldelor potrivit L 153/2017
DAAA,
Cam astfel am zis și eu de mai multe ori , că inechitățile se intenționează a se "modula"/nivela prin INDEXARE DIFERENȚIATĂ , așa cum s-a procedat în 2022 și 2023.
Dar durează MUUUULT și nu vom prinde toți "MODULAREA" (sic).

mosmartin16 spunea...

Viorel, n-ai priceput nimic bre ! Fii sănătos !

Viorel spunea...

Moșmartin 16. Mulți de pe blog nu te înțeleg cu sutele de calculi făcute, dar fie nu te bagă în seamă, fie nu au chef să-ți răspundă.

M spunea...

@mosmartin

Te sfătuiesc ca măcar să nu te mai lauzi că "soluția" ta taie și din pensia dumitale și din pensia celorlalți.
Numai oamenii proști găsesc soluții proaste pentru ei și proaste pentru ceilalți.

Dacă mă înjuri fi măcar bărbat și înjură-mă pe persoană fizică! Jegul de a mă înjura nu pentru ce spun ci pentru ce sunt arată cât de frustrat ești!

Nu te-am înjurat niciodată pentru că ești de la MApN (de exemplu) ci din când în când, atunci când ieși complet în decor cu obsesia ta pentru a reglementa ce fac alții, te aduc cu picioarele pe pământ!

Singura soluție de a scăpa de inechități este ca toate pensiile militare să fie recalculate eliminându-se TOATE actualizările făcute și indexarea cu rata inflației!
Am ajuns la această concluzie citind materialele furnizare de mosmartin care arată clar că actualizările au produs inechitățile.
Dacă nu se actualiza la nimeni niciodată acum nu eram în situația asta! Eu nu am prins actualizări, am pensia mai mică decât a unuia pensionat anul ăsta dar pentru că nu am trăit doar în privilegii, înțeleg mecanismele fiscale, sunt mulțumit.
Dacă m-ar trece pe contributivitate aș fi și mai mulțumit dar cum majoritatea camarazilor sunt de părere că e mai bine pe legea 223 nu am să scriu memorii și jalbe către Înalta Poartă!
Dacă mi s-ar permite să cer în nume propriu să trec pe contributivitate aș face-o. Asta pentru că nu ar afecta pensia altora, bună sau rea, nu e treaba mea!

Outlander spunea...

Da, poate că proiectul va intra in Plen saptămâna viitoare.
Dar să nu uităm că era un termen de vreo două săptămână necesar CE să trimită un feedback în legătură cu amendamentele și termenele de punere în aplicare a reformei pensiilor speciale, chestiune asupra căreia presimt că CE nu va accepta noile încercări de manipulare și de adormire a vigilenței!
Modul de implementare, pe o perioadă de 20 de ani, nu aduce impactul bugetar la care fac trimitere recomandările CE, mai ales că nu este prevăzută explicit recalcularea pensiilor (inclusiv militare)
Doar creșterea vârstei de pensionare și supraimpozitarea părții necontributive nu pot constitui o reformă!
Guvernanții se fac că nu înțeleg și o tot rostogolesc.
Și la toamnă aceste comisii vor fi în aceeași situație:vor promova amendamente și termene!
Încă nu au găsit formula câștigătoare pentru pensia lui Ciucă și a celor ca el!

M spunea...

Visați dacă voi credeți că în contextul ăsta o să ne dea nouă 13,8% și civililor 9% sau cât o să fie anul ăsta!

De aceea eu tot îmi bat gura că trebuie să cerem ca indexarea pensiilor militare să se facă în același timp cu pensiile civile (nu decalate cu un an).
Nimeni nu mai ține minte că civili au luat deja 15%!!!!!!

Uite un subiect corect pentru scriitorii noștri!

Leon spunea...

@M, la pensiile civile Valoarea punctului de pensie este data de inflatia comunicata de INS( cu 2 ani in urma) si 50% din procentul de crestere a smbe !
In acest an, Guvernul a majorat VPP cu 12,5%, mai mult decat prevede legea( aprox.8%!)..!!

Andreottis spunea...

Se bat campii cu gratie. A fost videconferinta la MAI. Ieri. Asa zisele mariri sunt anuntate pentru 2024. Poate.

Huhu Rezea spunea...

@M..
După tâmpenia cu actualizările care ar fi produs diferențierile intre pensionarii militari(poate ai vrut să spui că lipsa lor) iată că mai vii cu o perlă.
Indicele inflației de 13,8% se va aplica si creșterii valorii punctului de pensie, plus 50% din creșterea salariului mediu din anul precedent, potrivit art. 102 din L 263/2010

RD spunea...

Pana la discutia despre cum se vor indexa pensiile in general, e important sa vedem ce va fi luat in calcul? Parca se vorbea sa se indexeze din martie cam asa a fiecarui an ca sa nu se mai dea de acum 2 ani.. Dar daca in acest an va fi inflatia de o cifra, sa zicem 9%, nu vor mai da 13,8%, ci doar 9%. Si sunt curios daca se vor indexa had-hoc, asa cum scrie prin PNNR, ci doar cu inflatia fara nimic in plus in functie de interesul politic! La anul vor fi toate cele 4 alegeri posibile, din ce am citit in PNNR indexarile ar trebui sa fie facute conform inflatiei, nu in functie de ce vor partidele aflate la Guvernare. Sa zicem ca inflatia este de 9% si politicienii aflati la guvernare sa dea 15% doarece sunt alegeri. Conform PNNR ar trebui sa se indexeze in functie de inflatie, iar politicienii sa nu se mai implice suplimentar!

Burebista spunea...

M, nu îl supăra pe domn' Mitică (Moș Martin 16) sa s-ar putea când va întâlniți să-ți aplice o perversă de la Târgu Ocna.. 🤣
Dacă are 60 ani cum naiba s a pensionat el pe legea 164??? Poate doar dacă a fost disponibilizat dar a primit zeci de solde compensatorii....
Domn' Mitică mai schimba și dumneata placa...
Huhurez, ai greșit în antet.. Dacă salariile cresc de luna asta pentru activi sa zicem cu 10 iunie atunci cei care se pensionează pe 10 dar își aleg cele 6 salarii din alte luni consecutive din ultimii 5 ani voe avea baza de calcul actualizata la nivelul salariului de la data deschiderii dreptului de pensie respectiv 10 iunie 2023... Legea 244 nu cred ca va fi votată și promulgata înainte de oug cu creșterea salariilor.. Deci cei care au raportul pregătit îl vor depune cu siguranță...
Ar mai fi o problema despre care am mai scris în alte topice. S ar putea ca aducerea salariilor la nivelul anului 2022 sa elimine gradația de vechime care în orezent este plătită separat de Sf Petru ca SF 2022 are gradația inclusa și atunci s ar plăti de 2 ori... Vom vedea abia luna viitoare în iulie cum vor aplica aceasta creștere a SfD... Dacă se elimina gradația separata din prezent atunci salariile/soldele vor fi chiar mai mici..

Burebista spunea...

Paul Puiu, dacă pana la sfârșitul anului trece legea 244 și se introduce impozitul suplimentar chia și în procentul votat la senat de 15% atunci eu zic ca este normal ca cei pensionați înainte de 15.09.2017 sa primească în plus un procent de indexare suplimentară pentru a contracara acea reținere. Eu sunt pensionat în 2019.. Oricum indexarea suplimentară îi va ajuta numai pe cei care au în prezent pensia brută pana la maxim 8787 brut.. Care vor primi 1 leu indexare suplimentară dacă plafonul va fi tot 10000. Salariul mediu brut pe economie anul viitor va fi în jur de 7300-7400... Ar trebui crescut și plafonul de la 10000 brut pana la 12000 brut pana la care se acorda indexarea diferențiată.

Huhu Rezea spunea...

@Bare
Indexarea suplimentară este justificată de neactualizarea pensiilor după anul 2017 cu creșterile soldelor de funcție pentru activi potrivit L 153/2017.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Burebista spunea...

Huhurez, eu zic ca indexarea diferențiată s-a introdus pentru a contracara retinarea contribuțiilor pentru sănătate. Diferențele între indexari nu au fost foarte mari ca să ducă la eliminarea diferențelor de pensie între generații.. Eu zic ca în funcție de ce va trece cu legea asta 244 , adică dacă se va introduce impozit diferențiat, se va aplica din nou o indexare diferențiată față de ce prevede legea, adică peste 13,8%... Asa ar fi normal dar nu se știe niciodată.
La salarii după creșterea cu 25% din 2018 s-au mai dat în 2019 1/4 din diferența dintre Sf 2018 și Sf 2022, în 2020 încă 1/4 (Guv Orban) în 2021 zero(Guv Câțu, zero și la pensii militare), în 2022 s a mai dat 1/4 dintre Sf majorat în 202 și Sf 2022, iar anul asta sau majorat Sf din 2022 (cu creșterile incluse din anii anteriori) cu 10%... Până la SF 2022 mai era de recuperat mai puțin de 10% fata de ce au în prezent SF. Ideea este dacă se mai plătește și gradația de vechime care în orezent este în afara Sf odată ce se va plăti SF 2022 zare avea gradația inclusă precum și sporul pentru apărare de 7,5% tot inclus. Dacă cauți în arhiva blogului când v am dat exemplele cu salariile din orezent la agent vechime maxima și la cms șef vechime maxima o sa greșești și cât sunt în prezent gradațiile care normal ar fi sa dispară din salariul 2022..

mosmartin16 spunea...

Bre Burepista, pardon Burebista!🤣...n-o da în bălării că pot să-ți răspund pe măsură ! Se vede că nu poți dormi de ...perversa de pe Tg.Ocna..."perversule" !🤣 Mai bine răspunde la ce am întrebat io ! Civilizat, că dacă vrei porcăială...am desaga plină !🤣🤣🤣

Burebista spunea...

Huhurez, dacă indexarea diferențiată s ar da pentru a ca pensiile nu au mai fost actualizate din 2017 atunci ar trebui să-mi dea și mie diferențiat pentru ca eu până în 2019 am prins decât o majorare a Sf fata de cei 25% din 2018... Dacă s ar actualiza pensiile la nivelul 2023 Cfm legii 153 cu toate sporurile aduse la zi, cred ca as ieși pe plus cam cu 1000 lei net... Dacă nu se actualizează măcar sa se respecte legea 223 și sa ne acorde acel 13,8: indexare... Oricum acum exista un precedent cu oug ul atacat de magistrați care a introdus CASS la pensii, și no vor mai putea emite oug prin care sa nu acorde indexarea prevazuta de lege prin derogare... Ne va afecta un drept prevazut prin lege ce nu poate fi modificat decât printr-o alta lege.. Prin oug pot diar sa dea în plus la pensii și nu sa taie.. 😎

RD spunea...

Budai spunea ca BM va trimite raportul saptamana trecuta si nu s-a mai auzit de nimic. :)

@Viorel,

Sa vedem cum vor fi recalculate pensiile militare deoarece este usor sa spui facem, dregem, insa trebuie sa fie multa atentie pentru asa ceva. E vorba si de alegeri si de constitutionalitate si de atatea. Pana la urma sefii Parlamentului Romaniei, adica cei de la Comisia Europeana va dicta mai rau de pe vremea lui Ceasca. :) Daca in trecut stiam ca suntem vanduti prin multe cedari de bogatii, insa nu era ceva atat de oficial spre deosebire de acest PNNR, scrie negru pe alb ca trebuie sa executi ordinele! Daca nu faci ca ei e jale, nu iei bani, dar lumea uita ca multi bani sunt imprumutati! Suntem in iunie si nici transa a doua de bani n-am luat-o deoarece n-au fost indeplinite toate jaloanele. :)

@Burebista,

A mai fost declarat necostitutional proiectul cu supraimpozitarea din urma cu ceva ani deoarece erau 'arsi' si magistratii. Asa s-ar intampla si acum daca ar indrazi sa fie supraimpozitati! Iar jalonul nu poate fi indeplinit daca nu se modifica la toate categoriile pensiilor de serviciu conform CE.

mosmartin16 spunea...

M, io nu sunt deloc frustrat bre ! Chiar tu ești ăla !🤣 Cât despre înjurături...tu nu vezi pădurea din cauza copacilor ( adică a ghilimelelor ce-s acolo bre ! ) ! Dar ce să-ți fac io dacă ți-a luat foc neuronu' și nu ai tulumba să ți-l stingi ?!🤣🤣🤣 Sună un prieten bre ! Și încă ceva : vezi că "sabia din teacă" ai scos-o ...iar tu ! Observ că-ti place să "o iei" !🤣🤣🤣 De asta și o cauți cu lumânarea ( atenție la chibrituri !🤣 ) ! Îți propun ...a câta oară ?!...comunicare în limite rezonabile ! Poți ?! Hai, "screme-te" puțin și vei reuși să te controlezi ! Paaa...

Burebista spunea...

Domn' Mitica unde vezi dumneata ca am scris ceva greșit despre tine??? Am scris decât ca ești din Târgu Ocna... Aia cu ,, perversa" a fost o glumă... Scuze nu dumneata est protagonistul cu perversa... Ăla era din București 🤣 Apropo îți stătea mai bine cu cioc(barbă) ! Acum am înțeles și de unde vine pseudonimul Moș Martin...
Nu mai fi nervos.. O seara buna!


mosmartin16 spunea...

M, io nu sunt frustrat deloc ! Chiar tu ești ăla bre'��! Cât despre înjurături, tu ai orbu' găinii bre și nu vezi ghilimelele ! Ce să-ți fac io dacă atât te duce mintea și ți-a luat foc neuronu', iar tulumba nu o mai ai ?!������ Vezi că tot tu ai scos și de data asta "sabia din teacă" ! Îți propun ...a câta oară ?!...un dialog civilizat ! Poți ?! Hai "screme-te" puțin și poate vei reuși ! Ce zici ?! Sau vrei porcăială ?! Nu aș vrea nicicum să cred că-ți place ! Paaa...

Huhu Rezea spunea...

@Bure
D-ta ai o percepție greșită despre influența actualizării asupra soldei de funcție cu creșterile din L 153/2017.
Ca să ieși din confuzie nu vrei să faci o diferență între solda de funcție pe care ai fi putut s-o ai în anul 2022 și solda de funcție în cuantum compus pe care o aveai în 2018, fără cresterea de 25% din 2018 si cea dinn 2019?
Gândește-te ca cel pensionat în 2017 nu a primit nicio crestere.
Cu ce te-a afectat pe d-ta CASS plătit în anul 2022 de pensionarii neciucani?Cu nimic. Ai primit vreun leuț după decizia CCR? NU!
Nu le mai face probleme activilor cu gradațiile că acestea se adaugă la soldele de funcție din anul 2022.
Uite ce scrie în art. 11 di Anexa VI!
(2) Soldele de funcţie/Salariile de funcţie prevăzute la cap. I din prezenta anexă sunt la gradaţia 0.


Burebista spunea...

Huhurez, vezi ca iar scrii fără sa știi... Într-adevăr gradații le din anexa VI a legii 153 sunt la zero. Însă când s au calculat sakariile pentru 2022 pentru a se face diferența cu sakariile din 2018 sau calculat cu toate gradații le pe care le avea fiecare în 2018... Ex. Dacă aveai deja gradația 7 fata de salariul din grilă în SF sau introdus cele 7 gradații consecutiv, apoi și sporul de 7,5% rezultând SF 2022 a fiecăruia. Din aceasta SF 2022 (nu cea din grila) s a scăzut SF 2018( în care era deja majorarea de 25%) rezultând o sumă care trebuia acordata în 4 transe egale. În 2019 și 202 s au acordat 2 transe egale (sau jumătate din suma) , în 2021 nimic în 2022 s a mai dat un sfert din ce mai trebuia acordat ( adică din jumătate) și în 2023 10% la @ Sf decembrie 2022 (în care erau cuprinse majorările de mai sus). În toți acești ani s a acordat în continuare separat și gradația de vechime în cuantumul din 2018. Cauta topicul în care tiam dat exemplele cu salariile de funcție din 2023 la AG șef principal și de la comisar șef și ai sa constați ca ele sunt mai mari decât cele din grila anexa a legii 153.

Burebista spunea...

Ca sa nu mai cauți ți le scriu eu... Cms șef SF 2023 8846 și gradația separata 1125.... AG șef principal SF 2023.. 5248.gradatie separata 564...
Ia uită-te pe grila sa vezi ca salariile de funcție, de mai sus, sunt deja mai mari decât cele din grilă.
Comisarul șef mai are de primit decât 349 lei pana la SF 2022 cu toate gradații le incluse și sporul de apărare, dar ar putea pierde gradația separata de vechime care se plătea separat adică 1125 lei....
Agentul mai are de primit exact 562 pana la nivelul SF 2022 ( cu gradația 7 și sporul de apărare 7,5%) dar este posibil sa piardă gradația separata de 564 pentru ca Sf 2022 care s a luat în considerare la calculul diferenței de primit în cei 4 ani are și gradație în el. Dacă agentul nu pierde mai nimic Comisarul șef pierde 775 lei brut...
Cu mici diferențe exemplul este și pentru militari cu gradul de Colonel și Plt Adj. Principal...
Sporurile, solda de comanda, Oskarul rămân în continuare calculate la SF 2018...
După părerea mea va fi o țeapă pentru cei cu grade mai mari... Marca Lia Olguta Vasilescu.

Un rezervist militar spunea...

Dupa parerea mea, singura modalitate de crestere a pensiilor mici este ACTUALIZAREA PENSIILOR IN PLATA LA FIECARE CRESTERE A SOLDELOR PERSONALULUI ACTIV. Restul sunt discutii .....

Leon spunea...

Astazi pe Ordinea de zi la CES, ora 9.30, apare si proiectul acestei Ordonante:
2. Avizarea proiectelor de acte normative:
" 2.1. Proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru completarea art. I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (termen de avizare: 20.06.2023, conform prevederilor art. 7 alin. (1) din Legea nr. 248/2013, republicată, cu modificările și completările ulterioare) – Inițiatori: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției
Obs. ref. avizare interministerială: lipsă aviz M.F."
La Consiliul Legislativ, pana la aceasta ora, inca nu apare !

vasile spunea...

Domnule H as dori sa aflu cand au fost majorate soldele/salariile activilor dupa 2016, dar nu gasesc. Daca stie cineva rog sa comunice.

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Potrivit L 153/2017 , d-tale ți-a majorat până în 2019, când ai ieșit la pensie, solda de funcție în cuantum compus pe care o aveai în anul 2017, care includea sumele compensatorii. Acea solda in cuantum compus nu trebuia să depășească, prin toate majorările din perioada 2018-2022, valorile soldei de funcție corespunzătoare gradației zero pentru anul 2022, din calculul potrivit Anexei VI.
D-ta nu ai ajuns la acel calcul.

Leo spunea...

H-ule, ca să fim oleacă mai riguroși, la ce spui tălică " solda de funcție în cuantum compus"
- la elementul notat h1. ?
sau
- la elementul notat h3. ?

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Vezi în Decizia de actualizare din anul 2017, cred că rândul h4
- Cuantumul actualizat al soldei de funcție, majorat.
Acela trebuia să ajungă prin majorarile din art. 38 al L 153/2017 la valorile soldei de funcție corespunzătoare gradației 0 din anul 2022.

Leo spunea...

Am înțeles
este elementul notat k.
PS
k. = i. + j.
i. = h3. + 1,1 (b.+c.)
h3. = (h1. + 15% h1.) + 10% (h1.+ 15% h1.)
h1. = a = Solda de funcție

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Nu e k!
Opreste-te la h3 din decizia de actualizare din 2017. Aceea este solda de funcție în cuantum compus actualizată cu 15% potrivit L 152/2017.
k-ul cuprinde si elemente salariale care nu au fost incluse în solda de funcție in cuantum compus.
In anul 2022, suma de la h3 trebuia să ajungă la valorile din tabelul soldelor de funcție din Anexa VI.

Leon spunea...

A aparut Avizul favorabil al CL:
http://www.clr.ro/wp-content/uploads/2023/06/Aviz_592_2023.pdf

mosmartin16 spunea...

Bre Bure, le-ai amețit varză de tot cu solda de funcție ! Nu prea ai priceput tu cum e cu SF 2022 la gradatia 0 ! Mai mosmondește bre ! Căt despre mine, văd că esti foarte interesat si te frămânți !🤣 Ia spune și ceva despre cv-ul tău ?! Sau caut io ?!🤣🤣 Cu mult calm bre, că-l am destul ...fii "lișniștit" !🤣

Leo spunea...

OK H-ule.
atunci pt. anul 2018 , h3 actualizat cu majorarea de 25% aplicată lui h3. de după 30.06.2017
h3. = (SF + 0,15SF)+0,1(SF+0,25SF)
În care SF = Solda de funcție
iar 0,25 este majorarea de 25% din anul 2019.

Burebista spunea...

Huhurez ule ce nu înțelegi???? Mie în 2018 mi s a majorat tot salariul cu 25 % inclusiv gradația salariul de grad, sporuri...
Cum naiba să-ți mai explic ca să înțelegi??? În 2019 mi s a acordat o majorare NUMAI LA Salariul de funcție. Acea majorare reprezinta 1/4 din diferența dintre Salariul de funcție 2018 (fără gradație și salariul de grad) și salariul de funcție din anul 2022 ( Sf din grila la care s a adăugat consecutiv și gradația 7 și sporul de apărare), dar în continuare am primit și gradația separata???. În 2022 în salariul total brut ar fi trebuit să se regăsească numai Salariul de funcție (ala cu gradații și spor în el), salariul de grad și eventuale sporuri bineînțeles calculate procentual din noul Sf 2022. Ți-am dat exemple mai sus cu salariile din 2023 și cât mai au de primit. Când s a calculat cât are de primit fiecare Cfm legii 153 s a calculat Sf 2022 cu tot cu gradație și spor apărare, apoi s a scăzut Sf din 2018
(nu cea din 2017) . A rezultat o suma care trebuia acordata în 4 transe egale 2019,2020,2021 si 2022, calendar care nu a fost respectat.
Sper ca de data asta ai înțeles..

mosmartin16 spunea...

Bre Bure, pe mine mă interesează îndeobște ce va fi ! Că ce a fost...a fost ! Vedem cum va fi cu supraimpozitarea, că la tine ( similar lui Ciucă ) pe formula actuală...îți umblă la buzunar cu... zero lei ! E bine, nu ?!🤣🤣

xmax spunea...

In completarea lui @Burebista privind nerespectarea acelor transe conform Legii 153/2017, intreb si eu: Ce vină au cei care s-au pensionat dupa Ianuarie 2022, si nu sunt putini, care nu au beneficiat de acele majorarai precizate in acea lege 153????
Este firesc ca la un moment dat sa treci in rezervă, aici nu este loc de tocmeală!!! Sau pentru idiotii de guvernanți aceste "chestii" sunt veșnice???

Cine trebuie să răspundă pentru aceste excrocherii financiare???
Oare nu ar trebui sa se costituie un grup care sa fie reprezentat in instanta de un avocat profesionist, si care sa ne apere aceste drepturi constitutionale???
Ce naiba, este deja prea de tot!! Numai minciuni minciuni si iar minciuni!!!
Nu ma lamentez exprimîndu-mi părerea, a nu se interpreta greșit!
Sunt multe minciuni coagulate si prezentate încît nu cred că mai e loc de așteptare.
Este grav ce se petrece in această țară, guvernare prin prorogare!!!
Josnic.
Subscriu la toate comentariile de mai sus și sunt convins ca toți cei care scrieți aici pe acest BLOG aveți "o simpatie" deosebită de acesti politruci. A se citi ghilimelele de rigoare.

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Spui acelasi lucru cu ce am spu eu, dar nu-ți dai seama.
Pentru calculul creșterilor eșalonate ale soldei de funcție pentru anii 2019-2022
s-au raportat la solda de funcție corespunzătoare gradației 0 din Anexa VI și la valoare soldei de funcție în cuantum compus din anul 2017, majorată cu 25% în anul 2018.
@hurzicare
Săriși în sus să-i iei apărarea lui nen'tu Mirciulică! Ca să ia fata naivilor, SCMD a făcut plângere împotriva Olguței si altor demnitari pentru asa-zisul abuz in serviciu. Nu are nicio legătura acea acțiune cu dorinta de a elimina inechitățile din l 223. Prin acea actiune nu se putea elimina OUG 59/2017.
Acțiunea corectă era cea urmată de cei 69 de rezerviști care au sesizat CCR pe cale judecătorească sau cea recomandată de blog, respectiv atacarea OUG 59 în contencios administrativ, art. 9 din L 554/2004.
Incă o dată dovedești că-ți pierzi timpul degeaba pe acest blog. Sau ești folosit de troll în slujba sindicatului sau al guleraților.
Măi este unul pe aci care semnează @iulian

Florin spunea...

Are dreptate xmax cei care au ieșit la pensie in 2022 nu au beneficiat de tranșele salariale pe anii 2021-2022,nici activilor nu trebuiau acordate tranșele salariale restante pe 2021-2022,și dacă tot au acordat la activi trebuia obligatorii care au lucrat in 22-22 să primească și ei restante tranșele salariale,trebuie deschis un proces la nivel național pentru recuperarea sumelor.

Paul Puiu spunea...

Huhurez ce te-a deranjat sau ce nu iti convine de imi cenzurezi iar comentariul?????🤬🤬🤬🤬🤔🤔🤔

Burebista spunea...

Huhurez în enexa 6 a legii 153 comisarul se sau colonelul are Sf maxim la gradația 0, 6844. Acum adunam gradațiile și sporul de apărare.. 6844 +3%+3%+3%+3%+3%+3%+3%+7.5%= 9048 SF 2022... Dacă în prezent comisarul șef are Sf 8846 cât mai are de primit pana la 9048... În jur de 200 lei... Eu mai sus am calculat exact cât mai are cel din exemplul meu 349 lei...
Dacă pentru 2022 SF cu gradație cu tot trebuie să fie 9048... Se mai plătește și gradația separata pe care o primește în prezent comisarul se de 1125??? Eu zic ca nu... Deci va pierde la salariu luna viitoare.

Burebista spunea...

Huhurez, tocmai ca asta nu înțelegi din ce am scris eu. Nu sa făcut diferența între solda de funcţie din grila 153 la gradație zero și solda de funcție din 2018... Sa făcut între solda din 2022 din grila + gradatii+7,5% = SF majorata pentru 2022 și solda de funcție 2018 fără gradație pentru ca gradația se plătea și se plătește si acum separat... Dacă vrei să-ți calculezi pentru tina ca să vezi cât ai fi avut Sf în 2018 adaugi 25% la SF de la ractualuzarea din 2017 și solda de funcție din anega legii 153 la care adaugi cele 7 gradații consecutiv și sporul de apărare 7,5 %... Dacă ai fost în aparatul central mai adaugi un spor parca de 12,5%. A aia apoi faci scădere din aceasta Sf majorata pentru 2022 a soldei din 2018...si vezi cât ai fi primit cele 4 transe...
Oricum nu nai contrează acum. Luna viitoare o sa va spun sigur cum s a aplicat la activi..

Viorel spunea...

Bibicu. Dacă ești atât de informat și deștept, când afirmi ceva pe blog, vino matale și cu, conținutul, linkul prin care putem găsi cele afirmate de tine. Avem documentul și o să-l prezentăm la alegeri. Prezintă-l acum înainte de a se da decizia în cele 69 de dosare, iar noi care avem dosare pe rol prin care am atacat cele 2 OUG nr. 59 și 114 să avem ce atașa la dosar ca să le dăm peste rât înainte de a se pronunța. Dacă nu, rămân doar vorbe cele spuse de tine.

Leon spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Bure
Pentru calcularea eșalonărilor pe anii 2019-2022 se ia in calcul numai solda de funcție corespunzătoare gradației 0 din Anexa VI. După ce s-au aplicat eșalonările pentru anul 2022 se calculează și solda de funcție corespunzătoare gradației si celelalte elemente salariale.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Ce să zică și Silviu Predoiu care are o pensie militară apropiată de a lui Ciucă.

Burebista spunea...

Huhurez, cum să-ți nai explic... Dumneata nu înțelegi ca nu s a făcut comparație între sajsriul de funcție la gradație zero și Sf 2018.... Ci între Sf 2022 cu gradații adăugate plus sporul pentru apărare și salariul 2018..
Comisarul șef are în prezent 8846 brut... Anul trecut avea SF 8042 și a primit 804 lei în ianuarie...adică 10%.. Pentru ca Sf corespunzător anului 2022 cu tot cu gradații și spor apărare inclus trebuia sa fie
În grila legii 153 SF 2022 pt comisar șef pentru funcție maxima la gradație zero este 6844 lei coeficient 2,74...
Dacă se compara acest Sf cu cel din 2018 comisarul sau colonelul ar fi fost de mult la maxim pe grila și nu ar mai fi primit nimic de mult... Însă a primit iar în prezent are 8846.. Și pana la Sf 2022 corespunzător funcției sale mai are de primit 349 lei...
Dacă nici acum nu înțelegi....

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Se poate numai dacă ai vostri contabili au aplicat alfel dispozițiile art. 38 alin. (4). Nu ar fi prima dată.

(4) În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, fiecare creștere reprezentând 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018. Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6 lit. h).

La data aplicării eșalonate a art. 38 alin (4) se cunoșteau numai valorile soldelor de funcție corespunzătoare gradației 0. Aducerea soldelor de funcție la nivelul corespunzător gradației se făcea numai după ce soldele de funcție în cuantum compus din anul 2018 erau aduse la nivelul din grila din capitolul 1 al Anexei VI.
Articolul 38 nu permitea compararea soldei lunare brute din anul 2022 cu cel din 2018.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Marcell spunea...

Păi cresc și inechitățile, cu ocazia asta, nu?

Burebista spunea...

Ma faci să râd, Huhu.. 🤣
La tot sistemul de apărare și ordine publica s a aplicat exact cum îți spun eu... În articolul respectiv nu scrie ca se face comparație între Sf gradație zero ci între Sf calculat Cfm 153 pentru anul 2022 cu tot ce întra în ea.. Adică și cu gradație și sporul de apărare. Dacă te uiți în legea 153 ai sa vezi ca după ce se adaugă gradațiile și sporul de apărare se spune ca aceea este noua solda de funcție valabilă pentru 2022... Este o aberație chiar grila din anexa pentru ca NU ARE CUM SA EXISTE LOGIC O SOLDA DE FUNCȚIE LA GRADUL DE COLONEL ȘI CARE SĂ AIBĂ GRADAȚIE ZERO... 🤣 Nu am auzit pe nimeni sa se angajeze direct colonel sau comisar șef și sa aibă gradație zero.. 🤣
Mai întreabă pe blog și te vei convinge ca la fel s a aplicat și la Mapn... Sf 2022 cu tot ce este prevazut în legea 153 inclus s a comparat cu Sf 2018...
Oricum ma bucur ca pana la urma ai înțeles cum s a aplicat la MAI... 🤣 Legal zi

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Modificările aduse Legii 223/2015 prin Plx 244/2023 se aplică legii așa cum este ea in vigoare la data. adoptării Plx 244/2023, adica la forma completată sau modificată prin Ordonanțele 57, 59 și 114.
Este o greșeală de tehnică de legiferare mențiunea din tabelul cu amendamente care se referă la Legea 223/2016 publicată în MO din anul 2015.
Acolo trebuie scris L 223/2015 publicată în MO nr. cu modificările și completările ulterioare.

Huhu Rezea spunea...


@Bure
Ca să te convingi ce greșeli poate să facă tagma contabilicească, citește numai titlul Capitolului I din Anexa VI.


Anexa nr. VI

FAMILIA OCUPAȚIONALĂ DE FUNCȚII BUGETARE
„APĂRARE, ORDINE PUBLICĂ ȘI SECURITATE NAȚIONALĂ“

Capitolul I Soldele de funcție/Salariile de funcție pentru personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din instituțiile publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională


Art. 38 din lege face referire la soldele de funcție din Cap I al Anexei, adică a soldele corespunzătoare gradației 0.
Soldele de funcție corespunzătoare gradației sunt reglementate separat în Capitolul II.
Compară asta cu dispoziția din art.12 din corpul legii.
(2) Începând cu anul 2023, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție și indemnizațiile de încadrare se stabilesc prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în anexele nr. I-VIII cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare.

In fiecare an se stabilește noua valoare a soldei de funcție corespunzătoare gradației 0, ea constituind și solda de funcție de încadrare. Solda de funcție corespunzatoare gradației se calculează din cea corespunzătoare gradației zero.

O altă problemă a rămas în coadă de pește, respectiv dacă și celelalte elemente salariale se determină procentual ca si gradațiile din solda de funcție corespunzătoare gradației 0 sau din solda de funcție corespunzătoare gradației avute.


Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Burebista spunea...

Huhurez, ești la fel ca si moderatoare emisiunilor de pe la tembeleviziuni... Cretuleasca, Păcuraru, Porumbel, Suciu etc, etc... Îți explica omul și tu tot bați câmpii încercând sa donstrezi ca numai ce crezi tu este adevărat...
Sa te iei de mana cu doamnele de mai sus...
Nu-ți mai explic nimic, ramai cu ceea ce crezi. Tu ești cel mai deștept iar serviciile financiare din TOATE INSTITUȚIILE SNAOPSN sunt incompetente...

Burebista spunea...

Nu mi-ai răspuns la întrebare... Poate avea un colonel în 2022 solda de funcție la gradație zero????
Gradație zero au decât Sublocotenentii și sergentii ieșiți din școală de ofițeri sau subofiteri și care nu au lucrat înainte de școală, adică cei care au urmat liceul militar sau civil și apoi direct în scoala de ofițeri sau subofiteri, precum și cei care au lucrat ca civili înainte de școală militare mai puțin de 3 ani efectiv...

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Eu ți-am prezentat dispozițiile legale, tu vi cu calculele socotitorilor din sistem. Aceeiași care spuneau că o indexare este valabilă numai un an și care nu au știut să regularizeze o indexare cu o actualizare.

Burebista spunea...

Un agent debutant echivalentul sergentului din mapn are în prezent SF 3491 și mai are de primit 391 lei pana la Sf 2022 și ajunge la 3882 cu tot cu sporul de apărare de 7,5%, iar în tabel are decât 3610... Gradație 0....

Burebista spunea...

Greșit, la MAI actualizarea s a făcut corect în 2017 pentru ca au acordat și indexarea... La salarii nu cred ca au făcut diferențiat în funcție de minister.. Sau mai știi?? Chiar nu este niciun pensionar mapn pe blog pensionat anul asta sau anul trecut și care sa ne spună cât avea solda de funcție pe fluturaș înainte de pensie ?

Leon spunea...

@Huhu si @Bure, spuneti-mi daca sfatul dat astazi unui fost politist de frontiera, plecat din sistem pe timpul lui Petrov( "Iesi afara Javra ordinara"!), acum are 50 de ani, are o vechime in serviciu de 24 ani( este inclusa si Scoala) !
I-am zus asa:
Sa revada vechimea si diferenta pana la 25 ani de vechime efectiva necesara cf.art.16,al.1) lit b), iar Legea nr.69/2020 Ii da dreptul la o reducere cu 12 ani( art.unic, al.b) o poate cumpara la Casa de Pensii Dolj, 9000 lei/an, si binenteles sa se grabeasca( august este ultima luna cand se poate cumpara vechime !) !.

Mihai f. spunea...

ciolacu spune ca se repara niste inechitati cu aducerea in grila ,tb acordate din 2022 ,dar pentru unii ce erau acvtivi atunci ,aceste inechitati nu raman ? a mai scris cineva de acest lucru ...le repari ptr unii si le lasi ptr unii..tb aplicata de la 1 dec 2022 ..ptr toti. exista vreo sansa ptr cei iesiti pana acum 2022-2023 chiar ,,,sa beneficieze de acest lucru si ei ?

Huhu Rezea spunea...

In perioada 2019-2022 se majorat numai solda de funcție în cuantum compus așa cu a fost ea reglementată de legislația anterioară L 153/2017.Celelalte elemente salariale au rămas la valorile din anul 2018.

Calculul prevăzut în Capit II al Anexei VI se aplică după ce solda de funcție în cuantum compus este adusă prin majorări la nivelul prevăzut în Anexă la cap I, adică la nivelul dat de formula Coeficient 2022 x salariul minim pe economie.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Cam dificil, dar mă incumet să dau niste recomandări.
Înțeleg că a trecut în rezervă fără pensie.
Dacă trecerea în rezervă nu a fost sancțiune, poate beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută în noua reglementare introdusă recent în art. 21 din L 223/2015. Noua reglementare se referă la vechimea efectivă, deci poate băga și stagii lucrate după trecerea în rezervă.
Scoala militară este socotită vechime în serviciu. vezi la art 3.

Leo spunea...

DA H-ule,
BRAVO
Așa știam și eu majorările respective conf. L 153 se aplică Soldei de Funcție/salariului de funcție.
Apoi , indirect și implicit , sunt elemente ale Bazei de calcul care sunt majorate și ele ca urmare a majorării soldelor de funcție.
tocmai de aceea eu am întrebat de 2x , care sunt majorările aplicate soldelor de funcție conf. L 153 în perioada 2019 - przent.
Aceste elemente care se majorează implicit și indirect datorită majorării Soldei de funcție sunt
- h3.
- i.
- j.
- k. care este k.= i.+j.
- l. care este l. = i. x 0,065476 + 0,125 j.
- Baza de calcul

Burebista spunea...

Leon, după câte știu eu sunt 2 situații diferite. Dacă a fost dat afara din sistem datorita restructurărilor, adică neimputabile lui poate cere deschiderea dreptului de pensie militară cu reeducarea vârstei de pensionare dacă are 25 ani vechime în muncă minim 20 ani grupa 1 fără cursuri etc, ca să i se reducă vârstă de la 60 la 50 ani...
Dacă a plecat din sistem prin demisie sau disciplinar atunci trebuie să aștepte până la 60 ani.. Acum nu înțeleg cum avea el în 2010 24 ani vechime efectivă cu tot cu școala.... Și acum are decât 50 ani... Deci el la 38 ani avea deja 24 ani vechime???? Poate cu tot cu liceul militar.. 🤣

Leo spunea...

1. Nu , Leon , din păcate în acest moment omul nu se încadrează ca vârstă pt. deschiderea dreptului de pensie militară.
2. Dar nu-l costă nimic să facă Cerere de pensionare la CPS a MAI , înainte ca să apară L 244.
Iar apoi se adaptează pe ce decizie prmeste de la CPS a MAI.
- Fie Admitere cu decizie de pensionare pe care o poate contesta conf. legii
- Fie Respingere pe care o poate contesta de asemenea în termenele prevăzute de lege.
Oricum , SĂ NU STEA ÎN ESPECTATIVĂ ci să acționeze , să facă ceva.

M spunea...

Să zicem că înnebunesc salcâmii și fac ăștia o actualizare a pensiilor militare.
Uraaaaa! T0!!!!

Anul viitor intră noua lege a salarizării, iar cresc soldele activilor.... iar cerem T0?


@Huhurez

Am impresia că nu ai răbdare să citesc ce scriu eu și doar mă ataci din obișnuință! 😂

Subliniez ce am mai zis dar nu ați vrut să acceptați: în 2011 a avut loc o reducere a posturilor în MAI cu 10%. Mii de oameni și-au pierdut serviciul. Exemplul dat de domnul Leon (o persoană de altfel respectabilă atunci când nu scrie petiții) cred că într-un fel confirmă ce am spus eu!

Leon spunea...

Multumesc domnilor !
Eu nu sunt sigur ca daca plateste 9.000 lei pentru un an lipsa, sa nu dea banii degeaba, adica L 223 sa nu-i permita valorificarea la pensia militara !!
Bure, posibil sa fi trecut in rezerva mai tarziu, poate in 2015.

Burebista spunea...

Leo, celelalte elemente din decizia ta de actualizare din 2017 au crescut toate cu 25% în ianuarie 2018 odată cu solda de funcție în cuantum compus. Începând cu 2019 s a majorat numai solda de funcție, Iar celelalte elemente au rămas pe loc. Numai sporul pentru orele lucrate în zilele de sâmbete, duminici sau sărbători legale se calculează prin raportare la solda de funcție din prezent ( cea majorată)..
Cererea de pensionare trebuie sa o depună la ultima unitate unde a fost în activitate la serviciul resurse umane... Nu la CPS...
M, după cât am citit eu pe aici nu cred ca Leon a trimis depese pe la vreo instituție... Dar poate ma înșel.. 🤣 Poate Leo.. 😎

Burebista spunea...

Leon, asa cum tiam scris mai sus sunt 2 situații însă la ambele,LA PENSIA MILITARĂ NU POATE CUMPĂRA VECHIME CUM SE FACE LA PENSIILE DIN SISTEMUL PUBLIC.

Leon spunea...

@Bure, asa cum am scris mai sus poate incheia un contract de asigurari sociale cu Casa Judeteana de Pensii Dolj ptr.cele 12-13 luni lipsa ptr.a completa vechimea de 25 de ani necesara stabilirii pensiei militare !

Leon spunea...

http://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/6939-cp-aprobare-oug-completare-art-1-oug-168-2022-08062023

Leo spunea...

Există posibilitatea ca reforma pensiilor speciale să se amâne după această sesiune parlamentară. Se analizează la CE că importantă este calitatea REFORMEI și nu închiderea ei oricum. Se pare că JALBA magistraților către Ursula i-a pus pe gânduri pe cei de la CE.
Dacă va fi amânată pt. sesiunea parlamentară următoare , problematica pensiilor speciale atunci sunt bune și de actualitate iarăși JALBELE către CE.

A spunea...

@bure
ai cerut solda de functie-mapn
SF.luna 12 /2021- 573,similar ian 2022,dupa ,am terminat ...:)
mmpr

Viorel spunea...

M. Foarte frumos spectacolul în ansamblu dar în special cântecul lui Tudor GHEORGHE, - Au înebunit salcâmii -.

Arfy spunea...

Leon.are dreptul la pensie militară la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru militari(55 de ani plus creșterea în funcție de anul nașterii). De asemenea are drept de pensie civilă la împlinirea a 65 de ani! La ce vechime are în civil nu are nicio șansă să iasă pentru pensie civilă mai devreme de 65 de ani. Pensia militară o obține la 55+anii diferență fără scădere ani condiții deosebite! Cel mai bine se poate informa la casa de pensii unde are domiciliul stabil.

A spunea...

@Leon
Este foarte adevarat dar si trist totodata.
Stiu pe cineva care si-a cumparat vechime in civilie si urmeaza de la 1 iulie sa treaca in rezerva ca si militar!
Astia da pensionari militari....am mai discutat situatiile.

xmax spunea...

Frumos cu acest OUG
Intreb: cuantumul pensiei nu este influențat de acest OUG? Abstracție facînd de OUG59
Care ar fi etapele de urmat privind cuantumul pensiei, în altă ordine de idei, alta decit minciunile cu noua lege a pensiilor?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Astia stiu ce fac?
snppc.ro/comunicat-07-06-2023-comisia-europeana-trebuie-sa-inteleaga-ca-pensiile-militare-nu-sunt-pensii-speciale-bd11221

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, ce faci acolo,teteo? Calculezi paduchii la misto cand ei fug de colo-colo? Sau sa nu-ti iesi din schemele de tactica strategică te antrenezi la matematica? E bun ca dracul si calculul cu abacul la ce nu se dă mangoți de catre guvernanții hoți, astfel sa nu ne mai gandim si sa ne perpelim ca ni se apropie, aferim, de ,,pa în bu'' la țintirim! Sanatate, frate, si calculeaza mai departe ca poate ne dau astia ceva morcovei pe la spate sa nu-i mai putem cara de la atatea foștoloace! Ce naiba sa ne mai dea astia curand cand au dat totul la SANITAS si Învatamant?!

Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
Cu alte cuvinte, de care se tem să le pronunțe, sindicalisții cer scoaterea legii pensiilor militare din reformă și păstrarea craselor inechități pe care le-a produs această lege după ce a fost modificată prin OUG 59/2017.
Ca și cei de la SCMD.... se tem de recalcularea pensiilor militare.

Mihai f. spunea...

XMAX....la ce vă referiți referitor la cuantumul pensiei cu acest OUG?

Burebista spunea...

A, sau Alexandru, te faci ca nu înțelegi? Cât a fost solda de funcție în cuantum compus, nu aia din 2009...
Sa știți ca nu va taie nimeni din pensie dacă spuneți cât era solda de funcție în cuantum compus. Dacă nu știi care e scrie toate sumele de pe fluturaș și o să-ți spun eu cât a fost solda... Cum ai ajuns tu de la SF 575 la solda netă și automat pensie netă 4100 lei sau cât scriai pe aici ca ai avut în 2022 ???

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Da @Onorabile, si am ramas perplex parpale ca la oala de sarmale afumate la ce pot cere aceste sindicate idioate, adica pensiile medii si mici sa ramana tot triliflici si ale amploatilor sa nu iasa din elita bogatilor! Eu am incredere in Ciolacu ca o sa faca si pe dracu' in patru sa se aplice cu corectitudine jaloanele PNRR, stiind cu exactitate ca ramanerea pensiilor militare in ex contributivitate nu va insemna dreptate si echitate. Ne vom convinge ca pe adversarii contributivitatii ii va invinge: Clocarilor, plagiatorilor si mafiotilor, cureaua pe pungile voastre curand se va strange la sânge, si-atunci noi vom rade caci pe suflete ne va unge, pe cand voi cu lacrimi amare veti plange!

Huhu Rezea spunea...

@akord
Eu am răspuns la comentariul despre Silviu Predoiu. A fost adjunct la SIE nu la SRI.

mosmartin16 spunea...

Leo, ce zici, acea ultimă succintă documentație a mea ( argumentată juridic și tehnic ) și din care rezultă faptul că acea supraimpozitare de 30 % majorează inechitățile deja profund existente la pensiile militare ( celor trecuți în rezervă anterior lui 2017 și care au mai mult de 6789 lei pensie brută li s-ar umbla la buzunar, iar celor de după, nu !)...ar fi bine a fi cunoscută de CE ?! Întreb !

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "Huhu Rezea spunea...":

" O altă problema arămas în coadă de pește, respectiv dacă și celelalte elemente salariale se determină procentual ca si gradațiile din solda de funcție corespunzătoare gradației 0 sau din solda de funcție corespunzătoare gradației avute.:"


"(8 iunie 2023 la 16:34)"

Încheiat CITATUL,

● COMENTARIU:

HUHU:

Logic,legic și faptic toate elementele salariale raportate la "SF"= "CALCULATĂ" cu "%" de GRADAȚIE corespunzătoare VECHIMII acumulate..(!) SE CALCULEAZĂ conform acestei "SF" stabilite și cuvenite practic: de ex.:

�� LT.COLONEL:(la minim..!)
=S.F.: 2,08×2.506 lei =.....5.212 lei
SF× 5.212 × 7,5 % =........391 lei
S.F.= tot. =...............5.603 lei
=Grd.:5.603×22,98 %=1.288=+ 6.891 lei
=S.C-dă:6.891× 20 %=1.378=+ 8.269 lei
=S.G.(?)..340×1,7282..=......"588" lei
-------------------------------------
TOT.SLB. = 8.857 lei


"BAZĂ C."= 8.857 Lei..!
NOTĂ:

•S.C-dă LT.COL. = "20 %", plecând de la "echivalența" cu cele "40 %" PLĂTITE în baza L.138/1999, modificată cu OG. 56/2006..!
[40%/50% = 0,80 =.."25 %"×0,8=20 %..!]

•2.506 lei(2022)= SLm/Ec.÷1.450 lei
(din 2017) = 1,7282..

COMENTARIU modificat:09.06.'23/04:07')

Leon spunea...

In M.O. nr.504/2023 este publicata OuG.nr.54/8 iunie 2023, privind acordarea Soldelor de Functie la nivelul anului 2022 !!

A spunea...

@ bure
Nu am nici o teama in privinta taierii,probabil ca nu ti-ai dat seama.
Sf. ai cerut ,Sf am dat ,m-am gandit eu dupa ca nu prea ai cum sa calculezi fara sa stii alte elemente dar,na,cine stie.
Nu am nici un fluturas,l-am considerat inutil toata cariera si drept urmare iti pot da orice dupa decizia de pensionare!Spune-mi la ce litera!
PS:
La gastele de la Mapn nu aparea pe fluturas compunerea soldei ci doar brut realizat,deduceri,darile,impozit, netul si NH .

Leo spunea...

MM16
Neapărat trebuie trimse pe lângă CE ROMANIA și la Celine Gauer , Elisa Ferreira , Nicolas Schmit , ECFIN3 , Hugo Sobral.
Flavius are adresele lor de e.mail

Cătălin spunea...

AICI AVETI LA FINAL GRILELE DE SALARIZARE APROBATE:https://www.snppc.ro/comunicat-08-06-2023-s-a-publicat-oug-54-2023-pentru-aplicarea-grilei-de-salarizare-din-2022-politistilor-si-militarilor-bd11224

Paul Puiu spunea...

MosMartin16 ai sustinut: ,, acea supraimpozitare de 30 % majorează inechitățile deja profund existente la pensiile militare ( celor trecuți în rezervă anterior lui 2017 și care au mai mult de 6789 lei pensie brută li s-ar umbla la buzunar, iar celor de după, nu !)...ar fi bine a fi cunoscută de CE ?! Întreb !”
Raspuns:
Ipotetic vorbind MosMartine16 oare nu te-ai gandit sa faci o analiza si pentru un rezervist Ciucan, asa cum il catalogați voi varsovistii, cu o pensie bruta de 10.000 lei si care ramane cu pensie neta de 5850 de lei dupa marea plafonare in baza OUG 59/2017 si OUG 114/2018?!🤔🤔🤔🤔Pai daca unui Ciucan dupa ce i s-a impozitat cu 10% brutul si diferenta rămasă din brut i se aplica si plafonarea cu inca 38,5% si ramane cu un net de numai 5850 lei, mai vrei si sa i se aplice pe brutul ramas si inca o impozitare de 30% la ce depaseste 6789 lei, atunci nu te intrebi cu ce pensie neta ar mai ramane un Ciucan fata de un Varsovist care ar avea o pensie bruta mai mare de 6789 lei, sa spunem de 7000 de lei???
MosMartine16, mai lasa prostiile ca 38,5% reprezentand suma retinuta din pensia bruta a unui Ciucan prin plafonare sau supraimpozitarea șmecherească marca PSD💩💩💩 adoptata de Vipera Rosie 👹LOV 🐽prin OUG 59/2017 si mentinuta de Budai👺 prin OUG 114/2018 care este oricum mai mare decat un impozit de 30% la ce trece peste suma de 6789 lei din pensia bruta!!!
Acuma dupa mintea voastra de Varsovisti ce ati m-ai vrea ca sa se mai reduca pensia unui Ciucan si inca cu inca 30% ca doar nu e suficient cu cat i s-a diminuat prin plafonarea pensiei brute cu 38,5%???🤔🤔🤔
MosMartine16 mai bine hai sa ne vedem fiecare de treaba si sa ne multumim cu cat ne-a dat statul in baza legilor care existau in vigoare la data trecerii in rezerva ca asa e in viata!!! Si voi Varsovistii atunci cand ati trecut in rezerva ati avut pensii mai mari decat cei trecuti in rezerva inaintea voastra si au existat inechitati dar atunci nu v-ati mai simtit lezati!!!
Cel mai indicat ar fi sa lasam răutățile astea dintre generatii si sa ne gândim la viitor ca viata este scurta si inechitati vor exista mereu ca numai suntem in societatea comunista unde teoretic toti erau egali, cu toate ca in realitate si atunci erau unii privelegiati adica membrii lingaii PCR-ului!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡

mosmartin16 spunea...

Flavius, scrie aici toate adresele posibile despre care face vorbire Leo ! Mulțam' fain !

mosmartin16 spunea...

Bre puișor, tu scrii mult da' pricepi prea puțin !🤣 Știu că-ți țâțâie curu', dar recalcularea vine bre, că vrei că nu vrei ! Doar ea este în măsură să elimine inechitățile majore existente ! Nu stau io acu' să-ți tot "esplic" cum e cu creșterile salariale care au fost ( Legea 153, dar și umflarea bazei de calcul prin "rever", respectiv trecerea contribuțiilor la angajat ) și iată că sunt și acum prin "calda ordonanță"...că-i pierdere de vreme ! Tu nu ai capacitatea de a pricepe că pentru 58,5 % e important a înțelege și din ce rezultă ! Să dea Cel de Sus ca doar tu să fii cel mulțumit "cu ce avem", iar celorlalți să li se elimine inechitățile și să le crească și "tolba" pensiei ! E bine așe' puișor ?!🤣

mosmartin16 spunea...

Puișor, atunci de ce nu facem așe : actualizăm toate pensiile și le impozităm, supraimpozităm pe toate la fel ?! Echitabil, nu bre ?! Ia să văd ce mai scoate - vis-a-vis de asta -...."puțu' gândirii tele" !🤣 Hai sănătate bre !

Calinmihaib12 spunea...

PS: la comentariul meu din:
= (09.06.2024/04:15'):

În CITATUL de mai jos, din grabă am comis o greșeală:între semnele roșii❗

"..LT.COLONEL:(la minim..!):

=S.F.: 2,08×2.506 lei =.....5.212 lei
SF× 5.212 × 7,5 % =........391 lei
S.F.= tot. =...............5.603 lei
=Grd.:5.603×22,98 %=1.288=+ 6.891 lei
❓=S.C-dă:6.891×20 %=1.378=+ 8.269❓ lei
=S.G.(?)..340×1,7282..=......"588" lei
-------------------------------------
TOT.SLB. =❓............ 8.857 lei "❓

"BAZĂ C."= 8.857 Lei..!"

Încheiat CITATUL,


CORECTARE CALCUL GREȘIT:

pt. LT.COLONEL = SF.= la minim:

•SF: 2,08 × 2506 = 5.212 lei
5.212 × "7,5 %" = 391 lei
=Tot.SF.:=...........= 5.603 lei
-----------------
•Grd."7":5.603 × 22.98 %= 1.288 lei
•S.C-dă: 5.603 × 20 % = 1.121 lei
=(6.891 + 1.121= 8.012 lei)
•SG.: 340 × 1,7282 = 588 lei
--------------------------------------
=TOT. SLB..=..........= 8.600 lei

"BAZĂ DE CALCUL"(..%) = 8.600 lei

NOTĂ:
E de dezbătut de ce S.GRAD ar pleca de la coef.:"1,70"×197,3387..=~340 lei și nu ,de ex...ASTFEL:
"1,70" × SLm./Ec...?,
sau: 1,70" ÷ "600 lei(=1)= 1.020 lei
sau:.. orice ALT MOD de "actualizare" a SOLDEI DE GRAD, care în
L.138/1999, dar și ANTERIOR..(!), era cam 1/2 din valoarea S.F...?..!!

Paul Puiu spunea...

Akordeoane75, akordeoane75 💩💩💩, ai venit direct de la greva profesorilor, cu o falca in cer si cu una in pamant plin in stare de euforie🍷 din nou plin de flatulență gramaticala, asimilata de tine in perioada de activitate🍺🍻 de la bombagii💣, unde ai predat lectii la elevii tai MT 💂‍♀️si la animalele 🐷🐮🐴🐖🐄🐎de la GAZ!!! Nu mai scuipa din tine atat venin akordeoane75 ca o sa te îneci odata si va plange dupa MosMartin16 si cei de teapa ta atunci cand va simțiți ofensați de comentarii care nu va sunt pe plac!!!!!Akodeaoane75💩💩💩 lasa-te de filozofia ta gramaticala ca ai ramas corijent la etica si fa instructie gramaticala cu nepoții tai cum faceai pe vremuri la bombagii 💣cu elevii tai MT 💂‍♀️si animalele de la GAZ🐷🐮🐴🐖🐄🐎!!!