Spre deosebire de cadrele militare, cadrele didactice au primit încă din anul 2022 ultima tranșă din majorarea prevăzută potrivit art. 38 din Legea nr. 153/2017, respectiv 1/4 din diferența dintre valoarea salariului de bază prevăzut în Anexa 1 pentru anul 2022 și valoarea avută în anul 2018.
Cadrele militare și polițiști, dar cred că mai sunt și alte categorii de bugetari, nu au primit nici la această dată pătrimea prevăzută de lege pentru anul 2022 din cauza prorogărilor dispuse de guvernele Cîțu și următoarele.
Mă uitam ieri la o dezbatere pe o televiziune în care niște incitatori sugerau că textul ordonanței date ieri de Guvern, pentru încheierea grevei cadrelor didactice, nu ar prevedea nicio majorare, pentru că nu vedeau ei, expres, suma de 1000 lei scrisă în conținutul ordonanței.
Nici realizatorii emisiunii nu au știut să explice majorarea de 1000 de lei pentru profesori. Majorarea rezultă din înlocuirea Anexei 1 din L 153/2017 cu Anexa 1 A prin OUG nr. 53/01 06 2023, în care valorile prevăzute pentru 2022 au fost majorate cu 1000 lei, intrând deja în majorările care vor fi reglementate în viitoarea lege a salarizării.
Au fost penibile interpretările date Ordonanței de către oameni care au pretenția că sunt intelectuali.
Precizările de astăzi ale ministrei Ligia Deca:
“Au apărut ieri şi alte informaţii care nu sunt adevărate. O primă astfel de informaţie a fost legată de avizul Consiliului Legislativ. Avizul Consiliului Legislativ a fost unul favorabil. Nu există nicăieri în cuprinsul avizului sintagma ”neconstituţional”. (...) Altă informaţe falsă a fost că salariile vor scădea. În anexa OUG sunt prezentate valoriile salariilor de bază cu gradaţie zero, pentru cei cu mai puţin de trei ani vechime în muncă. Vom transmite inspectoratelor salariile de bază pentru toate gradaţiile, de la zero la cinci. Vechimea în învăţământ este diferită de vechimea în muncă. Toate salariile de bază cresc şi se va resimţi în venitul net. Sporurile se aplică pe această bază mărită. Este vorba de gradaţia de merit, acordată pentru 16% din posturi, sporul de dirigenţie este de de 10%, iar 70% din cadrele didactice beneficiază de acesta, sporul pentru învăţământ simultan este între 7 – 20%, indeminzaţia pentru zonele izolate este de 20%, sporul pentru solicitare neurospihică – 20%. (…) Salariul mediu în educaţie creşte spre 8.500 de lei brut. Este în acest moment, după adoptarea OUG 53, mai mare decât salariul mediu brut la nivel naţional”, a mai declarat Ligia Deca.
Anexa introdusă prin OUG nr. 53/2023