Un produs Blogger.

duminică, mai 28, 2023

Acestea se zice că ar fi amendamentele depuse la Camera Deputaților pentru Pl x- 244/2023, proiect de modificare a Legii nr. 223/2015 și a altor pensii de serviciu.

86 comments

In amendamentele formulate pentru pensiile militare se vede lucrătura guleraților din sistemul de apărare, care se vor îmbulzi să iasă la pensie imediat ce va fi adoptat proiectul propus de ei. Cum s-ar zice.... după ei... potopul.
Etapizarea aplicării amendamentelor, conform anexelor, are în vedere conservarea intereselor celor care nu îndeplinesc condițiile de pensionare decât în anii următori.
  Totul pentru apărarea drepturilor de pensie dobândite prin aplicarea creșterilor soldelor de grad și funcție din L 153/2017, nimic pentru înlăturarea inechităților pentru cei pensionați anterior anului 2018, reforma îi va viza doar pe cei care urmează să se pensioneze. 
Dispare noțiunea de actualizare a soldelor de funcție și grad la nivelul soldelor în plată la data pensionării, fiind înlocuită cu actualizarea cu indicele de inflație.
Nici impozitarea suplimentară nu afectează pensiile nete în plată ale actualilor ciucani și nici pe cele care vor fi stabilite  ulterior.
Impozitarea suplimentară îi va lovi doar pe militarii pensionați înainte de 15 09 2017 care au pensiile brute mai mari decât salariul mediu pe economie.
Practic, dispozițiile din ordonanțele 59/2017 și art. 84 din OUG 114/2018 sunt înlocuite cu dispoziții de lege adoptate de Parlament. Declararea ca neconstituțională a OUG 59/2017 va profita doar celor care au pe rol cauze pendinte pentru obținerea de despăgubiri trecute.
Cu roșu sunt scrise noile amendamente la proiectul adoptat de Senat.

 











86 de comentarii:

mosmartin16 spunea...

Și cu inechitățile la pensiile militare cum ar rămâne ?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Partea de impunere prin taxare a pensiilor nesimtite ale gusteroilor e insignifianta, si a starnit reactii furioase, publice, intrucat nu exista vointa politica, tradus prin ,,scapare'' si ignoranță voită, intrucat si de fapt sunt acolo si pensiile lor, dar si ale magistratilor, care detin ciocanelul trimiterilor in puscarii, si ca aceste reptile sa ramana cu bunaciunile doar aparent atinse, insa UE a declarat ca nu va accepta aceasta situatie, sub nici o forma, pentru ca este stipulat in PNRR sa fie eliminate pensiile care depasesc salariile in plată, si mai sus scrie asa ceva, sec de tot si necomentat la ultima rubrică, chiar si jurnalistii au comentat veninos ca, in fapt, nu se vrea aplicarea corecta, ci cu unele jonglerii ca sa ramana cu cascavalul doar ciupit insignifiant. Eu am avut in ultimul an de activitate 3100 lei solda, de acolo imi aleg cele 6 luni, tot alea pe care le-am cerut si data trecuta pe Lg 223, apoi se vor baga taieri masive ca nu am vechime completa, insa actualizarea care e preconizat impusa trebuie sa-mi aduca veniturile la zi si raman cu sperata ca de la 1400 sa ajung undeva la 1800 lei, maxim 2000 lei. Au prevazut ei ca, pensiile mici si medii, sa nu ia prea mult din trocurile reptilelor cu doua vipuști pe solzi, șerpoii cu doctoratele copy paste si clocarii gulerați, nu-i baiul, dar nici UE si PNRR nu stau cu labele in sant si urmarind tinta sa-i indoaie cu nuiaua de alun, cum se zice in popor ca nuiaua de alun ucide orice reptilă târâtoare cu burdihanul indopat cu prăzi! Vreau sa le iasă pe nari flacari ca de la cosul de locomotiva, cand le-or taia cascavalul ala grăsoi si nesimtit! Hai, pa, ca nici de legea asta nu-i prea ceva de-a castiga ceva!

VALYCA2010 spunea...

E NASOL!!!

Alex spunea...

Alex64 : Unde sunt anexele ? Din cate inteleg, se modifica si procentul supraimpozitarii, de la 15 % la 30 % ? Nu vad nimic despre recalcularea pensiilor in plata ... Sa vedem cum iese legea din CD, si daca o ataca cineva la CCR ... Oricum, e cale lunga pana la aplicare ... Nu va rezolva discriminarile existente intre generatiile de pensionari militari... Va reduce din decalaje, daca se aplica supraimpozitarea, insa ramane de vazut daca pentru ciucani supraimpozitarea se va resimti, sau nu, in netul incasat... In fine, pentru mine nu e nici cea mai mica modificare la cuantumul pensiei, sunt tare curios daca ne indexeaza pensiile in ianuarie cu 13,8 %, asa cum spune legea, coeficientul de inflatie definitiv cunoscut ?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

,,In se face corelarea in functie de data iesirii la pensie'' Unul a iesit, poate, in 1975 cu 1500 lei si tu il calculezi cu salariul de atunci, sau eu cu salariul din 1989, ,,neterminatii'' la fel... Altii au iesit in Decembrie, sa zicem, in 2022 cu 10.000 lei, si e corect sa acorzi pensia la aceste diferente uriase? Unde este ,,eliminarea inechitatilor,'' zdrentelor politice, fara cap si coada? Hai?! Eu cred ca peleicsul asta fantomă nu va trece de Comisia Europeana, caci nu sunt evidentiate eliminarile inechitatilor si discriminarilor! Un punct de vedere profesionist sa vad acum, daca exista, pe marginea acestei panarame de circ cu clowni si pretentii de viiitoare lege orgasmica!

bogdan spunea...

Asa vad eu,
Baza de calcul este aceeasi, doar actualizata cu ICP la data deschiderii drepturilor de pensie, procent din baza de calcul acelasi, perioada de raportare creste de la 12 luni etapizat conform anexei( urmeaza sa apara) , varsta creste la 65 etapizat conform altei anexe, impozit 15% era stiut, probabil se mentine actualizarea anuala cu rata inflatiei.
Asa am inteles eu.

vasile spunea...

Impozitare progresiva? 0-2000= 0%, 2001-6789=10%, 6790-fara numar=15%. O fi constitutional?

teo spunea...

Ar fi interesant de vazut si cele doua anexe!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Anexele, după caz, sunt la ferma GAZ, deci intrebati un fost sef de GAZ-ist, cu stână si toate alea pentru un fripturist, din regimul comunist...

Brenda spunea...

Ce vrea să spună cu indicele de consum ...

bogdan spunea...

ADMIN ce intelegi prin
,, Dispare noțiunea de actualizare a soldelor de funcție și grad la nivelul soldelor în plată la data pensionării, fiind înlocuită cu actualizarea cu indicele de inflație,,.

Huhu Rezea spunea...

Cine știe ce înseamnă abrevierea CID folosită în document?

Brenda spunea...

Poate la camera deputaților să se modifice ceva,nu. se poate sa meargă acolo ,la ușă lor cu înjurături,prostii dracului

Huhu Rezea spunea...

@bogdan
Dacă te pensionezi în ianuarie 2024 și în anul 2024 se aplică una din transele de majorare prevăzute în L 153/2017, doar luna ianuarie din cele 10 luni ale bazei de calcul este majorată conform L 153/2017, celelalte 9 luni nu vor fi aduse la aceeași valoare cu ultima lună, cum se prevede acum, ci vor rămâne cu valoarea din 2023, dar indexată cu indicele de inflație din anul 2024.

Brenda spunea...

DLE H DLE H CID pare să fie legat de sănătate,poate vor iar sa 0una impozit

Arfy spunea...

Huhu, CID(cod de identificare al asiguratului, pensionarului, angajatului etc. De regulă generat de CNP).

nastyboy spunea...

Stimabile si onorabile mr.Huhu, CID. Sper sa nu ma insel, dar cred ca aceasta abreviere este legata de ceea ce se prevede in documentele PNRR asumate de catre statul român.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

*CID = Coeficient indexare detaliată

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel Kis, La multi ani cu sanatate si fericire, cu ocazia zilei de nastere!

nastyboy spunea...

D-le Huhu, astazi sunt bagat in priza si s-ar putea sa va inoportunez cu cateva solicitari de sfaturi, dar as dori si sa fiu si de ajutor, cumva. Eu am si niste studii financiare. Am observat ca, din graba, probabil, dvs. ati folosit in formulari diverse "indicele de inflatie". Atentie, mr.Huhu! In aceste amendamente se face vorbire la indicele de crestere a preturilor, care este diferit de inflatie. In fapt, se iau in considerare ratele de crestere, intr-o anumita perioada, a anumitor preturi de consum (de obicei la mancare, servicii diverse etc.) Inflatia ia in considerare o arie mai larga de produse, se calculeaza altfel. Ma gandesc ca in niste ani, de exemplu in timpul si vremea lui Ponta-Dragnea, preturile au crescut foarte lent, cresterea a fost 0 aproape. Deci actrualizarea pentru acea perioada va fi de zero lei, noroc ca in ultimul an s-a scumpit zaharul si uleiul. Cu respect va raportez.

Huhu Rezea spunea...

@Nasty
Nu poate fi vorba decât de celebrul indice de inflație comunicat de INS, cunoscut la începutul fiecărui an, de care se face vorbire atât în L 223/2015 cât și în L 263/2010.
In 2023 s-a aplicat din oficiu 5,1% iar în 2024 se va aplica 13,8%.

ifrim spunea...

Tind să-i dau dreptate lu' tehnocrat,statul dupa ce și-a făcut treaba cu noi ne umilește.Nu tu actualizare,nu tu recalibrare,ne consideră cantități neglijabile!Pentru contracarare faceți-le în ciudă trăind cât mai mult!Mâncați la timp,dormiți suficient,faceți mișcare,analize minim anual,corectați valorile depășite din analize cu pastiluțe,sârguință ,nu fiți delăsători,îmbracați-vă frumos pentru a vă crește respectul de sine!Chiar dacă pensia este și va fi mică faceți să fie cât mai lungă!Numa' -șa de-al dracu!

Marin spunea...

CID(abreviere) - Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului de redresare și reziliență al României din 3 noiembrie 2021.

Ein Stein spunea...

In pag.1, marcat cu galben scrie, "Pensiile speciale se calculeaza pe principiul contributivitatii, ......." Notiune de "pensii speciale" nu exista niciunde in legislatia romaneasca si e greu de crezut ca aceasta formulare poate aparea intr-un document oficial. Eu cred ca e o facatura, ticluita de militieni, doar ei sunt mai prostanaci sa scrie asa prapastie, au vrut si ei sa agite apele, e groasa pentru ei daca se trece pe calcul contributiv.

Mirelaperianu spunea...

Credeti,dleH ,ca vor indexa in 2024 asa cum ati spus,nu CRED

nastyboy spunea...

@Marin corect. Asta este CID, parerea mea. D-le Huhu, ar fi bine de vazut si ce inseamna acest ICP, indice de crestere a preturilor, el este calculat si de BNR, aparte de indicele de inflatie. Din cate stiu, se fac si niste tabele, se pot vedea inclusiv preturile produselor care intra in componenta ICP, respectiv indicelui de inflatie. In sfarsit, nu conteaza prea mult, dar ideea este ca pot diferi oarecum. Sper ca guleratii nu s-au referit la ICP in ideea ca e vorba de inflatia din 263 sau 223/2015

VICTOR spunea...

Cum ii afectează amendamentele ( pozitiv sau negativ ) pe cei care au lucrat si contribuit ulterior în civile (până în anul 2016) ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Zic astia pe la tv ca maine sunt gata total amendamentele, si deci si anexele la pensiile asa zis speciale, de fapt de serviciu. Prin urmare, amendamentele de mai sus nu sunt finalizate, maine trebuind sa termine aceasta operatiune. Am auzit foarte clar si concis ceea ce va anunt aici.

Arfy spunea...

Marin, corect! CID, în documentul folosit, așa este! Normal, într-un document se folosește prima oară denumirea întreagă, apoi în paranteză, prescurtarea pentru a fi folosită în următoarele puncte ale acelui document! L-a cât sunt de pregătiți... emit legi, apoi imediat ordonanțe de corectare ale acestora atunci când observă că au scris în textul lor numai prostii! Oricum, pentru majoritatea pensionarilor militari, aceste modificări nu aduc niciun beneficiu. Poate, pe undeva, să fie afectate minuscul pe cei cu pensii de peste 7.000 de lei! Pentru mine nu este cazul. Nici nu mai contează cum va fi legea. Nu-mi aduce nicio modificare, doar puțină mâhnire, dispreț și scârbă din partea clasei politice românească!

bogdan spunea...

ICP se foloseste de exemplu la determinarea valorii actualizate a bunurilor materiale in vederea valorificarii lor. La un bun material produs sa spunem in 1980 se aplica ICP raportat la data actuala sau oricare alta data intermediara si se afla valoarea acestuia actualizata.

Huhu Rezea spunea...

@eistein
Nu e nicio contradicție. În accepțiunea gulerată, impusă și politicului, pensiile militare nu sunt speciale.
Au creat special o excepție în vederea supraimpozitării pentru pensiile cărora nu li se poate determina componenta contributivă.
Excepția va dura doar către va mai fi Ciuc'al nost' la putere.

Un pensionar citit spunea...

Bunaziua.

1.Evolutia IPC comparativ cu inflatia o puteti gasi aici-https://insse.ro/cms/ro/content/ipc%E2%80%93serie-de-date-anuala

2.Se mai ia in calcul vechimea acumulata in civilie ulterior pensionarii?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tehnocrat, sanatate, si asa este cu Gheorghe Gheorghiu-Dej, cu tiganca, fiind real!

Paul Puiu spunea...

Huhule din cuprinsul acestui proiect de lege nu rezulta ca Ciucanii 🤫🤫🤫sunt toti avantajati la plata impozitului pe venit si este doar simpla ta supoziție!!!Din urma anexei 1 si a noii metodologii de calcul se va concluziona starea reala exactă !!! Nu are rost sa ii împroști cu noroi pe cei trecuti in rezerva mai recent pentru ca ei au ramas fara actualizare, OMM sau SOSP, fara pensia suplimentara, fara beneficiul pentru vechimea lucrata in plus peste cei 25 de ani si fara ajutoarele la trecerea in rezerva!!!Noua metologie de calcul se va aplica pentru viitorii rezervisti si nu pentru pensiile militare aflate in plata!!! Sa nu uitam ca fiecare la vremea sa a avut la data trecerii in rezerva atat avantaje cat si dezavantaje potrivit legislatiei care exista in vigoare si se aplica pentru stabilirea pensiilor!!! Eu nu m-as agita prea tare pentru ca aceasta noua lege dupa adoptare va fi contestata si declarată de CCR ca fiind neconstitutionala!!!!!Asa ca eu zic sa ne multumim toti cu pensiile militare nete actuale aflate in plata si sa lasam invidia deoparte pentru ca iubirea de argintii creaza pacate!!!😜😜😜Toata problema consta in faptul ca cei care intrunesc in prezent conditiile de pensionare din armata, politie, Jandarmerie, pompieri, penitenciare, SRI vor goli randurile activilor si se vor crea deficite imense!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

Mihai f. spunea...

Și se amână iar pronunțarea pe OUG din 30 ?impactează clar cu legea asta ..ar fi o bomba sa ne dea dreptate ...cum vor face atunci.

Paul Puiu spunea...

Huhule din cuprinsul acestui proiect de lege nu rezulta ca Ciucanii 🤫🤫🤫sunt toti avantajati la plata impozitului pe venit si este doar simpla ta supoziție!!!Din urma anexei 1 si a noii metodologii de calcul se va concluziona starea reala exactă !!! Nu are rost sa ii împroști cu noroi pe cei trecuti in rezerva mai recent pentru ca ei au ramas fara actualizare, OMM sau SOSP, fara pensia suplimentara, fara beneficiul pentru vechimea lucrata in plus peste cei 25 de ani si fara ajutoarele la trecerea in rezerva!!!Noua metologie de calcul se va aplica pentru viitorii rezervisti si nu pentru pensiile militare aflate in plata!!! Sa nu uitam ca fiecare la vremea sa a avut la data trecerii in rezerva atat avantaje cat si dezavantaje potrivit legislatiei care exista in vigoare si se aplica pentru stabilirea pensiilor!!! Eu nu m-as agita prea tare pentru ca aceasta noua lege dupa adoptare va fi contestata si declarată de CCR ca fiind neconstitutionala!!!!!Asa ca eu zic sa ne multumim toti cu pensiile militare nete actuale aflate in plata si sa lasam invidia deoparte pentru ca iubirea de argintii creaza pacate!!!😜😜😜Toata problema consta in faptul ca cei care intrunesc in prezent conditiile de pensionare din armata, politie, Jandarmerie, pompieri, penitenciare, SRI vor goli randurile activilor si se vor crea deficite imense!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

Huhu Rezea spunea...

Comisarul,
Ca sa afecteze pensiile nete ale ciucanilor, supraimpozitarea trebuie să fie mai mare de 41,5% din baza brută de calcul.
Doar recalcularea ar opri hemoragia de cadre din SNAP.

VICTOR spunea...

ANUL
INDICII PRETURILOR DE CONSUM-%

1997
254,8
1998
159,1
1999
145,8
2000
145,7
2001
134,5
2002
122,5
2003
115,3
2004
111,9
2005
109,0
2006
106,56
2007
104,84
2008
107,85
2009
105,59
2010
106,09
2011
105,79
2012
103,33
2013
103,98
2014
101,07
2015
99,41
2016
98,45
2017
101,34
2018
104,63
2019
103,83
2020
102,63
2021
105,05
2022
113,80

În cazul meu : am ieșit la pensie în luna mai 2005 .
IPS mai 2005- 2022 : 1,8
Pensie brută mai 2005 : aprox. 2.000 lei
Pensie brută actualizata 3.600 lei
Concluzie : pensia actualizată este 50% din pensia brută actuală !!!

VICTOR spunea...

Din luna mai 2005 până în iunie 2021 am lucrat in civilie ( mi-am valorificat contributiile pana in luna dec 2015)
Nu știu unde se iau în calcul aceste contributii după aceste amendamente ?
Încă nu am împlinit 65 ani.

mosmartin16 spunea...

Pensiile magistraților ar fi singurele care vor fi recalculate conform noilor prevederi! Este greu de crezut că lucrurile vor rămâne așa, pensiile magistraților recalculate iar restul pensiilor să rămână neschimbate! Avizele Consiliului Legislativ și al CSM cer clar aplicarea unui tratament nediscriminatoriu tuturor beneficiarilor de pensii de serviciu, în privința stabilirii cuantumului net al acestui tip de pensie!

M spunea...

1. Pentru că sunt unii care deja știu cine sunt le dau un sfat simplu: plecați din SNAOPSN! Salariile/soldele vor fi mereu la baza piramidei salariale (sub cele din "răsfățatele": sănătate și educație) iar, pe cale de consecință și pensiile vor fi tot de mizerie!
La școlile de poliție pentru prima dată în istorie nu se vor ocupa locurile scoase la concurs. Tinerii sunt mai deștepți decât cred unii!

2. Proiectul este echilibrat și răspunde, în parte, cererilor făcute și pe aici de a tăia pensiile nesimțite ale celor pensionați în ultimii ani!
Personal cred că supraimpozitarea se va aplica TUTUROR pensiilor peste SMB, indiferent de anul trecerii în rezervă!

3. Îmi pare rău că apelul meu repetat de a milita pentru a ni se acorda dreptul să cerem trecerea pe calcul contributiv nu este pe placul domniilor voastre!

4. Mă bucur că nu îi crește pensia lui akord75 și pentru asta ORICE devine acceptabil! 😂😂😂

Mihai S spunea...

Deciziei de Implementare a PNRR al României (CID).

Viorel spunea...

Pentru a nu da inflația / indexarea de 13,8% din 2022 începând cu 1 ianuarie 2024, Guvernul vrea să schimbe modalitatea de acordare adică, în 2024, indexarea să se acorde începând cu 1 aprilie 2023 (ne fură procentul de 13,8%). Se revine la formula inițială, cu modificarea 1 aprilie și nu 1 ianuarie. Cică se va face o medie între inflația din 2022 și 2023. Ce iese, aia primim.

Relu spunea...

@tehnocrat: fiecare institutie are rolul ei si pe acelasi principiu, ce face politia su puscaria, ar putea veni un glezne goale sa spuna: ce face armata? Ca Romania nu e in razboi cu nimeni si ii platim degeaba. Ca au fost politizate si suntem unde suntem ca tara? Asta e alta treaba. Ca s-a promovat "originea sanatoasa" multi ani si apoi a fost inlocuita cu pcr + niste fraieri care sa munceasca pentru aia cu pcr? Gasesti acelesi relatii de cumetrie sau nepotisme si in privat. Dar in principiu toti au un rol.

Liviu spunea...

Aici scrie 65 ani varsta si la militari iar Cosmin Dorobantu lider sindicat la Penitenciare a zis ca abia peste 5 ani se modifica varsta la 65 la pensionarii militari si atunci se trece pe contributivitate!

Brenda spunea...

Dar pentru cel iesit. La pensie în 1987?????

mosmartin16 spunea...

Am intrat în posesia draftului "lui Budăi' - cu amendamentele și anexele aferente la proiectul L4, trecut de Senat - și care vizează "reforma" pensiilor de serviciu, deci și a celor militare ! Sunt destule aspecte ce nu-s deloc îmbucurătoare ! Nu doresc să vă stric nicicum seara, ci doar să vă informez cu ceea ce știu ! Mă limitez la a preciza doar atât în ceea ce privește pensiile militare în plată : se menționează faptul că se va aplica o cotă de impunere de 30 % la ceea ce depășește câștigul salarial mediu pe economie ! Seară frumoasă tuturor !

Dodo spunea...

Poți pune aici anexele?

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Păi în proiectul asta nu se scrie tot asa?
Supraimpozitarea este numai pentru varșoviști.

Un pensionar citit spunea...

@victor
Cred ca este corect sa se aplice ICP numai ptr anii cat s-a renuntat la actualizarea pensiilor cu soldele activilor.Deci nu cred ca ai calculat corect.
Atfel vor fi anulate toate actualizarile de pana acum.

Mihai f. spunea...

30 % din ce depășește smb ...daca e vb de brut eu le dau..oricum nu vedem nimic din ei

Dodo spunea...

Are cineva anexele?

Fred spunea...

Nu înțeleg modificarea la art.28 alin.(1), poate mă ajută cineva: baza de calcul e reprezentată de 12 luni consecutive din ultimii cinci ani (12 luni la care se va adăuga eșalonat) sau "ultimele luni consecutive de activitate"? Care (câte) ultimele luni consecutive?

dora spunea...

Bună seara, dnule Huhu. Am citit afirmația dnului Budăi (nu o dată), despre partea de necontributivitate a pensiilor militare. Care e aia?

Liviu spunea...

In legatura cu varsta de 65 de ani si pt pensiile militare nu inteleg doua chestii : 1) in anexa 1 sunt anii nasterii pana la maxim 1970 eu sunt sigur ca nu mai sunt 5% din militari in activitate nascuti maxim 1970 ,deci ar trebui modificati anii nasterii!2) pana acum la art18 din lg.223/2015 se ieaea pe anticipat partial cu 20 ani din care minim 10 ca militar consider ca nu o sa mai ramana asa si o sa modifice cu cel putin 10 ani daca nu si mai mult avand in vedere ca in ultimii ani s-a iesit la pensie maxim 20% pe pensie la limita de varsta si 80% pe anticipat partial adica Apt Limitat si o parte mica Inapt!Din aceasta cauza ies militarii la pensie la 42,43 ani in special sgp-istii,pt ca la cadre trebuie Inapt!

Huhu Rezea spunea...

@Dora
Cuantumul calculat procentual din baza de calcul se numește pensie necontributivă.
Cuantumul calculat în puncte de pensie potrivit L 263/2010 se numește cuantum contributiv. Budăi si amendamentele la Plx 244/2023 spun că sunt pensii de serviciu care nu au cuantum contributiv,. Acelea sunt pensiile militare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

De maine, strazile vor fi pline, toti cerand mai multi bani de necesitati si paine, acum iesind sa sustină grevistii care pregatesc in invatamant analfabetii functional si ,,autistii,'' alaturandu-li-se, ca noi protestatari, si pensionarii militari, politistii si ceferistii cat si alte categorii revoltat șucărite cu pensii nemărite si salarii prost plătite. Nu stiu daca Mardel Colacul va mai inghiti hapul cu rotativa-schimbatul de guvernare cu strazile in fierbere mare intre trotuare si sa scoată pentru masticare castanele lăbărale, realitatea ingrijoratoare fiind ca azi toti stau prost in sondajele preelectorare, si va dau acilea, pentru edificare, o exemplificare evocatoare, si iat-o, ca atare:
https://www.stiripesurse.ro/sondaj-curs-psd-si-pnl-sunt-condamnate-sa-faca-alianta-si-dupa-alegerile-parlamentare_2932730.html?utm_medium=notification&utm_source=site&utm_campaign=os

In schimb, daca mai era necesar a mai explica cineva diferentacu potența, in Polonia se schimba radical kalimera, ceea ce ne demonstreaza ca aceasta tara veniturile populatiei le pompeaza sa evite, ca la noi, orice criza:
https://www.stiripesurse.ro/in-timp-ce-romanii-protesteaza-pentru-salarii-mai-mari-in-polonia-sunt-cresteri-fara-precedent_2932430.html

RD spunea...

Daca-mi posteaza Huhu...

@Unknown,

Baza de calcul in ianuarie 2024 - 12 luni
Ianaurie 2029 - 13 luni
Ianuarie 2043 - 300 luni (25 ani)

Viorel spunea...

Unknown. O să înțelegem cum e cu lunile, când va fi publicată Anexa nr. 1. Doar scrie în text: ….este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în ultimele luni consecutive de activitate, stabilite conform eșalonării din Anexei 1.

Huhu Rezea spunea...

@RD
urtmătorii cinci ani cu 12 lunii sunt rezervați pentru actualii gulerați care mai au 4-5 ani până pot cere pensie de neterminati.

corcodel 1 spunea...

Pentru Victor
Indicele preturilor de consum pentru 2022 fata de 2005 nu a fost 1,8% si nici 180% cum ati calculat exemplul.
IPC in 2022 fata de 2005 a fost 204,97%.

RD spunea...

Eu nu inteleg aici...

Cota de impunere de 30% se aplică pentru partea din
venitul din pensii lunar care depășește nivelul
acestui cuantum sau...

Se reajustează cheltuiala cu plata acestor drepturi prin introducerea unei noi impozitări, pentru partea din pensia de serviciu stabilită din bugetul de stat care vizeaza component necontributiva, pornind de la limita valorii salariului mediu net pe economie.


Deci pentru cei pensionati pana la data de 14 septembrie 2017 (inclusiv) vor fi supraimpozitati cu 30% din diferentia pensia brut si salariul mediu brut 6831 (ianuarie 2023) sau 4254 mediu net (ianuarie 2023)?

@Huhu,

Si 13-15 luni nu este o diferenta mare!

mosmartin16 spunea...

Scuze, Huhu ! Era vorba de anexe !

mosmartin16 spunea...

Io am anexele !

mosmartin16 spunea...

Huhu, dacă ai anexele e ok ! Dacă nu, trimit pe e-mail ?!

Huhu Rezea spunea...

Nu am primit nicio anexa!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

*@Onorabile, clocarii gulerati sunt interesati, asteptand ciuciuliți ca niște hoți, sa ia, ca pensionați, cateva vagoane de darapuri de știuleți copti in chiloți... In concluzie pentru toti: Nu-s chiar atat de idioți si de aia merita mai mult decat noi, toti, un căcălău de cumul sa aiba ce roade din pătul!!
** Va iau cu surprinderi caci maine e Ziua tuturor romanilor de pretudindeni si le transmit dară sa nu mai revină niciodată in țară sa-si ia papară, de foame si lipsuri, ca si noi, sa moară!

Alexandru spunea...

Impozitarea suplimentară îi va lovi doar pe militarii pensionați înainte de 15 09 2017 care au pensiile brute mai mari decât salariul mediu pe economie.
Huhu vezi te rog că ai greșit deoarece este vorba despre pensiile nete și nu despre cele brute, pentru că toți cei care au ieșit la pensie anterior datei de 15.09.2017 au pensia brută mai mică decât cei care au ieșit după această dată, însă pensia netă este mai mare pentru cei care au ieșit anterior 15.09.2017 și mai mică pentru cei ieșiți ulterior acestei date.
Știu că pare dubios însă este realitatea

mosmartin16 spunea...

Huhu, ți-am trimis pe e-mail anexele 1 și 6 ! Seară frumoasă !

Fred spunea...

@RD
Mulțumesc pentru precizări. Aveți/ați văzut drafturile Anexelor?

@mosmartin16
Dacă aveți anexele, nu ne spuneți, vă rog, cum crește etapizat vârsta standard de la 60 la 65? Cât va fi în ianuarie 2024? Când va ajunge la 65? Mulțumesc anticipat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Mojulică, la o adică nu e cazul cu textele cu intrebarile, deoarece maine se definitiveaza in Parlament si anexele, pe langa chestiunea cu amendamentele, asa că sa stam pe burtica intrucat e apa mica... Ce pot sa aducă, nou, ele? Tot niste belele grele si din partea noastră afuriseniile!

GG spunea...

@tehno Pt.noi ne-ar trebui,pe lângă tehnica descrisa mai sus,și niște spărgatoare de n(b)uci😄😂🤣
Sper să nu se supere distinsele doamne care mai intră pe aici,cu scuzele de rigoare,mai trebuie sa și glumim ptr.a destinde atmosfera pe care o simt prea apăsătoare!
În ce privește acest proiect de lege,e bine sa calculam ce și cum,ca să avem o mica idee, dar e mult până departe,proiectul va suferi modificări,în funcție de ce spun stăpânii și.....tov.
gulerati!Eu nu ma apuc acuma sa fac calcule,în primul rând ca nu mai am răbdarea necesară și în al doilea rînd nu vreau sa muncesc de 2 ori.
Trebuie sa-i mulțumim lui @mMartin și d.lui HR,pentru ca ne tine în priză🙋‍♂️🙏

Huhu Rezea spunea...

@Alexandru
Ca să înțelegi și d-ta care sunt efectele supraimpozitării pentru ciucani, îți amintesc că premierul Ciucă nu plăteste niciun leu impozit normal din pensia în plată de 18 000 lei și nu va plăti nici un leu impozit suplimentar, chiar dacă supraimpozitarea este ridicată la 30%, dar pentru cei pensionați anterior datei de 15 09 2017.
Mai nou, nici magistrați nu vor fi afectați de supraimpozitare

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Sensei spunea...

PENTRU HUHU REZEA
abrevierea CID folosită în document
DECIZIA de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării Planului de Redresare și Reziliență al României din 3 noiembrie 2021 (CID);
ADICA PREVEDERILE DIN PNRR LEGATE DE REFORMA PENSIILOR SPECIALE

iullian68 spunea...

Nu se poate asa ceva! Cum se poate asa ceva? Din 8 variante impartite in 10 puncte de calculare a pensiilor militare s-a ales praful, nu pot sa cred asa ceva! Deasemenea din tot la fel de multe nucleare si bombe atomice trimise la CE, chiar toate s-au fasait, adica cineva chiar v-a luat de prosti, sau nu le pasa de voi? Si ca sa inchei vaagitati degeaba, sunteti o masa neglijabila, atat timp cat nu ripostati. Ar trebui sa aplicati principiul reactiunii.

GG spunea...

Dacă,dl.admin al blog-ului ne spune în premiera despre faptul ca nici pe magist.nu-i afectează supraimp.
atunci înțelegeți trocu'.Dormiți în pace,dragii noștri tovarăși,veghează ptr.voi/noi.

Sensei spunea...

215 R6. Reforma
sistemului
public de
pensii
Jalon Intrarea în vigoare a
cadrului legislativ
pentru reducerea
cheltuielilor cu
pensiile speciale
Dispoziție legală
care indică
intrarea în vigoare
a cadrului
legislativ pentru
reducerea
cheltuielilor cu
pensiile speciale
Q
4 2022 Noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le
va alinia la principiul contributivității. - Nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar
categoriile actuale vor fi raționalizate.
- Pensiile speciale se calculează în prezent pe baza
principiului contributivității, a vechimii în profesie și a reajustării procentului legat de veniturile obtinute
- Perioada minimă de cotizare este similară
cu cea aplicată în fondul public de pensii.
- Protecția deciziilor Curții Constituționale se va
referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte
categorii, și se va referi numai la limitele explicite
din argumentele Curții.
Nicio pensie specială nu POATE DEPASII VENITUL OBTINUT IN CURSUL PERIOADEI DE COTIZARE.......ETC.

Huhu Rezea spunea...

@GG
Cum am spus eu în premieră că magistrații nu mai plătesc impozit din pensia primită în plată?
Nu am spus eu ci chiar proiectul adoptat de SEnat cu avizul CSM. Nu se prevede acolo că pensia magistratului nu poate fi mai mare decât netul bazei de calcul?
Deci, nici magistrații nu vor mai plăti impozite din pensia in plata.

Viorel spunea...

Iullian68. Dacă nu faci parte din categoria personalului din SNAOPSN, stai în banca ta și păstrează-ți părerile pentru tine.

GG spunea...

Nu am știut și nici nu ma interesează,am văzut acum când ați postat mai sus!Mulțumesc!

mosmartin16 spunea...

Iulică tată, ai bre nițică răbdare să vedem varianta finală, cea adoptată și promulgată ! Ce te repezi așa..."ca fata mare la măritat" ?!🤣 Tu confunzi un proiect... cu ce va fi adoptat în final... și care poate avea chiar și un cu totu' "alt chip" ?!🤣

CEZAR spunea...

m-Ares cheama la revolta ..armata ...!
I se zdruncina cuantumul din ..Congo..!!
NB
@/Iulian 68

Dodo spunea...

Ce se întâmplă dacă în ultimele 12 luni de activitate te îmbolnăvești și ești mai mult în spital cu venitul diminuat considerabil, asta nu au luat în calcul?