După 25 de ani de aplicare a OG nr. 121/1998, o polițistă la IJ Brașov, din anul 2021 judecător la Sinaia, a obținut o decizie CCR potrivit căreia polițiștii nu răspund material după normele care reglementează răspunderea materală a militarilor, pentru prejudiciile aduse unităților MAI. Dacă nu sunt militari, răspunderea lor matereială este reglementată de Statutul polițistului sau de normele civile privind răspunderea delictuală.
Dosarul nr.2574D/2019, excepție ridicată la Tribunalul Dâmbovița într-un proces cu IJP Brașov și Ministerul de Interne, s-a dezbătut la CCR pe data de 04 04 2023. Probabil că domnișoara polițistă a plecat din Poliție înainte de împlinirea stagiului minim impus absolvenților Academiei de Poliție. La începutul acestui an, Academia de Poliție a intentat un alt proces în pretenții față de domnișoara judecător.
CCR
COMUNICAT DE PRESĂ, 27 aprilie 2023
I. În ședința din data de 27 aprilie 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.9 teza finală din Ordonanța Guvernului nr.121/1998 privind răspunderea materială a militarilor sunt constituționale în măsura în care nu se aplică în privința polițiștilor.
În esență, Curtea a constatat că Ordonanța Guvernului nr.121/1998 se adresează personalului militar, în timp ce polițiștii se încadrează în categoria personalului civil, potrivit Legii nr.360/2002 privind Statutul polițistului, fiind funcționari publici cu statut special, astfel că aplicarea acelorași reglementări pentru stabilirea răspunderii materiale a polițistului nu justifică în mod obiectiv instituirea egalității de tratament juridic. Ca atare, sintagma „precum şi salariaților civili din structura instituțiilor publice prevăzute la art.2” din cuprinsul art.9 al Ordonanței Guvernului nr.121/1998 este neconstituțională prin raportare la categoria socioprofesională a polițiștilor.
https://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=17286
Art. 2. - Răspunderea materială este angajată, în condiţiile prezentei ordonanţe, pentru pagubele în legătură cu formarea, administrarea şi gestionarea resurselor financiare şi materiale, provocate de militari din vina acestora şi în legătură cu îndeplinirea serviciului militar sau a atribuţiilor de serviciu în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerului Justiţiei.
Art. 9. - Prevederile prezentei ordonanţe se aplică şi militarilor aflaţi în misiune în afara graniţelor ţării, precum şi salariaţilor civili din structura instituţiilor publice prevăzute la art. 2.