Un produs Blogger.

joi, martie 16, 2023

Recalcularea pensiilor speciale pentru viitor nu este o măsură retroactivă, domnule viitor premier Marcel Ciolacu!

53 comments
Citiți Avizul CSM  dat proiectului de recalculare a pensiilor magistraților. AICI
Domnul Ciolacu și mulți alți politicieni, dar și ziariști și reprezentanți ai structurilor asociative, când vorbesc despre  retroactivitate... ar trebui să se rezume la sensul juridic dat de Curtea Constituțională și reținut ca atare în avizul CSM în proiectul L4/2023 pe Jalonul 215, PNRR.
Impozitarea progresivă a pensiilor speciale nu reduce anvelopa bugatară brută a pensiilor speciale . Aduce doar venituri suplimentare la bugetul de stat.

Extras din considerentele magistraților CSM despre retroactivitate în recalcularea cuantumului pensiilor magistraților.






In sinteză, decizia de pensie reflectă condițiile de pensionare din legea în vigoare la data emiterii deciziei și nu pot fi modificate în defavoarea pensionarului prin legi viitore,  care impun condiții de pensionare mai aspre.
Cuantumul stabilit la pensionare poate fi recalculat în baza aceleiași legi sau în baza unei legi viitoare, fără a afecta prestațiile plătite potrivit legislației anterioare.
***************************************************************
Modificări la pensiile speciale
Referitor la pensiile speciale, liderul PSD a menţionat că au existat abuzuri legislative, menţionând că se vor face modificări pentru fiecare categorie care beneficiază de aceste venituri.

"Nu poţi fi magistrat o zi şi să beneficiezi de pensie de serviciu. Acum s-a extins totul către armata, dar nu putem intra într-o zonă populistă ca să caştigăm voturi venind cu un mesaj în zona de armată şi poliţie. Avem una dintre cele mai sigure ţări din lume, mergem linistiţi pe straă fără tâlharii şi crime. Vom face modificări pe fiecare categorie. Este exclus să câştigi mai mult la pensie decât în activitate. Nicio lege nu e retroactivă şi atunci trebuie să impozităm excesele legii. S-a făcut un grup de lucru la nivelul coaliţiei, integratorul e Budăi, sunt convins ca în timp scurt închidem capitolul, necăutând să câştigăm voturi, dimpotrivă, venind cu o lege constituţională şi pe care o explicăm românilor. Termenul e în cererea de plată numărul 3. Avem 60 de zile de prelungire. Trebuie să ne întoarcem odată, bugetarul numărul 1 e președintele si trebuie să ne raportam la ceva. E ilogic să nu ne raportam la nimic. Omul cel mai votat e președintele şi de acolo vii cu grila. Trebuie un sistem de impozitare că să se închidă orice abuz, pe praguri. Când ai o pensie mai mare ca salariul, e corect un prag de impozitare cât mai mare. Trebuie specificată clar perioada, nu mai merge cu şase luni, trebuie să ai o activitate de magistrat de cel puţin 20 de ani", a afirmat Ciolacu.





53 de comentarii:

MIHAI spunea...

Numai când îl vezi pe ciolacu vorbind îți dai seama de capacitatea intelectuală. Dacă mai și analizezi ți se confirmă.
Apropo. Am scris cu literă mică intenționat.

MIHAI spunea...

Logic că, cheltuielile sunt aceleași. Numai un incapabil poate gândi că dă pe deoparte cu o mână, legal, și îi vine apoi ideea că a greșit și ia cu altă mâna. Un ratat. Deci în esență cheltuielile rămân aceleași. Ce ia prin supraimpozitare, care oricum nu este constituțională, nimeni nu știe unde se duce. Halal

Brenda spunea...

DLE H,nu puteți să îi trimiteți o scrisoarea, sau ce credeți , că ăștia sânt capabili de i sumedenie de prostii.Faceti cumva să știe ce ne spuneți noua aci.

mosmartin16 spunea...

Huhu, "io" am aproape certitudinea că Marcelino Ciolăcel este analfabet funcțional cu diplomă ! E prea mare pălăria pentru el, iar dacă o va pune pe cap...va fi ca și cu Ăăăăăă...adică vai de capu' nost' !!

reddog spunea...

Ciolacu chiar ne uimește
În sens pozitiv.
La capitolul analiza și sinteza este cu mult peste unii militari de pe aici.
Normal că vrem echitate.
Dar echitate pentru toți.
Primul pas este acordarea ajutoarelor și soldelor compensatorii.
Apoi recalcularea și celelalte.
Altfel vorbim discuții.
Sunt inechitati cat casa zice un mic geniu de pe aici.
Cât casa erau și ajutoarele și soldele compensatorii încasate de unii.
De aici trebuie inceput.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Paul Puiu spunea...

Reddog, daca vrei echitate atunci las-o mai moale cu plata ajutoarelor si soldelor compensatorii si solicita sa iti recalculeze pensia in conditiile actuale ale L 223/2015 ca sa vezi cum e sa fii plafonat la media salariilor brute si nete si cum sa ramai fara OMM, SOSP, pensia suplimentara si vechimea in serviciu peste 25 de ani!!!! O sa vedeti ce inseamna impozitarea progresiva, indiferent de anul trecerii in rezerva, daca o pune in aplicare PSD-ul 💩💩💩dupa cevin 2017 au procedat la introducerea plafonarii si a abrogarii actualizarii pensiilor militare!!!
Nu va este clar ca guvernul are nevoie pentru anul 2024 de o noua infuzie financiara la bugetul de stat pentru ca sa ajunga la subventionarea partidele politice pentru campania electorala si alegeri!!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮
De unde credeti ca vor putea atrage la buget noi fonduri pentru a fi folosite subventionarea partidelor politice si pentru plata salariilor clientelei politice plasata pe criterii politice in functii de conducere sau functii caldute din institutiile bugetare, cu sigurata ca din pensiile militare!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮
Este logic ca PSD pregateste o noua japca din pensiile militare printr-o noua inginerie financiara care se va denumi IMPOZITARE PROGRESIVA dupa ce au inventat si pus ilegal in practica PLAFONAREA pensiilor militare, care de fapt reprezinta tot o supraimpozitare sau suprataxare care atrage la buget sume consistente de bani!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Impozitarea tuturor pensiilor speciale si militare m-ar potcovi si pe mine cu cei 1400 lei jegosi. Daca sunt nebuni si nu pun prag de neimpozitare a pensiilor mici vor suporta grave consecinte electorale, oricum cu slabe sperante pentru multiplele erori de guvernare, preturile uriase la toate, tolerarea facilitatilor fiscale la companiile straine, majorarea salariilor si pensiile baronilor si alte acte de tip mafiot.

Huhu Rezea spunea...

Stai liniștit @Cornele, PSD știe că militarii nu fac parte din bazinul lor electoral.

Leon spunea...

https://www.snppc.ro/15-03-2023-comunicat-r-m-ne-cum-am-stabilit-din-21-martie-ie-im-masiv-n-strad-bd11172

Laleaua neagră spunea...

Eu cred ca ne meritam soarta....

RD spunea...

De luni de zile cand Ciolacu vorbeste despre pensiile de serviciu zise speciale, incerc sa-mi dau seama daca stie ce comenteaza, insa nu am reusit sa stiu adevarul asa ca am ajuns la doua concluzii:

1. Fie n-are habar ce se poate si ce nu se poate in legatura cu aceste sisteme de pensii si vorbeste doar pentru ca e intrebat si nu da bine sa zica 'nu stiu'. Si incepe sa abereze de multe ori.

Ciolacu, despre impozitarea pensiilor speciale: În noua lege sunt prevăzute niște praguri, vor fi explicate de ministrul Muncii - a fost invitat tot la Digi 24, pe 12.12.2022 si nu a spus nimic nou despre pensiile speciale spre deosebire de emisiunea de ieri, la acelasi post cu acelasi moderator!

Si ce credeti? Pe la finalul lunii decembrie 2022, Budai nu a vorbit de vreun program. Si acum tot prograuri!

2. Fie stie cat de cat despre acest proiect, insa o face pe prostul si abereaza spunand de multe ori aceleasi lucruri, nimic nou. Dar acum ma gandesc ca nu este de vina Ciolacu, ci moderatorul. Neinformat, n-are habar de nimic referitor la sistemele de pensii de serviciu, ii este lene sa citeasca, dar vrea raspunsuri corecte, sincere...

Vom afla abia atunci cand va fi supus la vot acest proiect conform jalonului 215 si cu acordul sefilor de la CE. Pana atunci, gargara!

Nu cred in impozitare progresiva pentru pensiile de serviciu doar daca nu vor fi atinse pensiile magistratilor!

RD spunea...

Ceva de azi..

Ministrul Finanțelor, despre impozitarea pensiilor speciale: Trebuie să vedem principiile, care se referă la contributivitate, la o vechime mai mare, la limitarea pensionării anticipate

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat joi că nu se pune încă în discuție impozitarea pensiilor speciale, însă o soluție trebuie să meargă pe principiile asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv contributivitate, o vechime mai mare și limitarea pensionării anticipate.

„Nu cred că se pune încă în discuție impozitarea pensiilor speciale până nu avem rezultatele grupului de lucru care a fost constituit la nivel de coaliție. Problematica pensiilor de serviciilor cred că trebuie tranșată la acest moment de Parlament prin amendamentele pe care acel grup de lucru le va depune. Sunt mai multe soluții, nu trebuie să mergem pe o anumită nișă, pentru că o nișă nu rezolvă problemele de principiu.
Soluțiile le va prezenta grupul de lucru cred că într-o săptămână sau două. Noi trebuie să vedem principiile, din PNRR, care se referă la contributivitate, la o vechime mai mare, la limitarea pensionării anticipate. Sunt elemente de structură ale fiecărei legi care a prevăzut aceste pensii și astfel de venituri pentru cei din structurile respective. Eu sunt optimist că se va ajunge la o soluție astfel încât România să facă această reformă”, a declarat ministrul Finanțelor la conferinţa „Romanian Business & Investment Roundtable” a revistei The Economist.

Adrian Câciu a precizat că în bugetul României sunt prinși toți banii necesari pentru plata drepturilor așa cum au fost ele legiferate.

„Asta include plata drepturilor pe sistemul public de pensii, pe sistemul de pensii militare. Banii sunt în buget, pentru că e un buget aprobat.
Asta nu înseamnă că ne face plăcere că avem cheltuieli foarte mari cu un anumit timp de cheltuială. Este necesar – și de aceea facem aceste reforme – să ajustăm”, a precizat el.

RD spunea...

Iar la inceputul lunii septembrie, tot Caciu spunea altceva:

Ministrul de Finanţe anunţă că a finalizat analiza cerută de premier privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei şi a supraimpozitării pensiilor „speciale” / „O să discutăm când coaliţia consideră că e oportun. Probabil curând”

„Analiza nu a fost numai pentru pragul de neimpozitare, ci pentru tot ceea ce înseamnă posibilitatea supraimpozitării a pensiilor aşa-zis speciale. Analiza este finalizată. Când coaliţia va considera că este oportun să discutăm şi probabil că în curând, pentru că vine şi jalonul din PNRR, vom avea această discuţie”, a afirmat Adrian Câciu, întrebat dacă e finalizată această analiză”.

https://www.g4media.ro/ministrul-de-finante-anunta-ca-a-finalizat-analiza-ceruta-de-premier-privind-neimpozitarea-pensiilor-sub-3-000-lei-si-a-supraimpozitarii-pensiilor-speciale-o-sa-discutam-c.html




Paul Puiu spunea...

Sindicatele acuză: Guvernul fură 2.000 de lei lunar de la fiecare polițist!!!!🤣🤣🤣
Nicolae Ciucă s-a fofilat de la întâlnirea cu polițiștii!!!😂😂😂
Premierul Ciucă le-a tras țeapă sindicaliștilor din Poliție. După ce a aranjat întâlnirea pentru 14 martie, la ora 14, fix la acea oră și-a pus în agendă o întrevedere cu arhiepiscopul de Canterbury, dr. Justin Welby, aflat în vizită în România. Conducerea SNPPC a anunțat că protestele vor continua, dat fiind că Guvernul fură din buzunarul fiecărui polițist 2.000 de lei pe lună.

https://www.national.ro/social/sindicatele-acuza-guvernul-fura-2-000-de-lei-lunar-de-la-fiecare-politist-790586.html

RD spunea...

@Paul Puiu,

Ce este asa de amuzant? Cand vor fi 'taiate' zeci de mii sau mai multe pensii militare in curand, tot la fel veti rade? Sau veti rade doar daca nu va fi diminuata si pensia dumneavoastra?

Trist este pentru toti, indiferet din ce sistem suntem.. Daca este vorba de pensii sau salarii/solde.

Cu cine si de cate ori s-a intalnit Nicolae Ciuca de cand e premier cu vreun sindiat din Romania, nu doar din politie?

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Viorele
Cu 2 puncte din raportul brut/salariul mediu, plus sporul pentru condiții, plus pensie suplimentara, ajungi la 3 puncte.
3x 1785= 5 355 + spor OMM

Viorel spunea...

Atunci! Doamne ajută.

mosmartin16 spunea...

Reddog, să zicem că s-ar da compensatoriile din urmă, adică din 2011 încoace ...până la data când legea nu a mai făcut referire la ele! Și astfel ar fi echitate...cum afirmi tu ! Câți bani ar necesita aceasta ?! Concret ! Hai spune-ne și "lasă poeziile" ( așa spuneai tu !🤣🤣🤣 ) ! Nu că nu ar fi ok să se dea acele compensatorii, dar ești cel puțin naiv ( ca să nu spun altfel ! ) ...de crezi că vreun guvern va mai face așa ceva !

CEZAR spunea...

CINELE TURBAT PAZNIC DE PUSCARII>>ZICE:

------
Normal că vrem echitate.
Dar echitate pentru toți.
Primul pas este acordarea ajutoarelor și soldelor compensatorii.
----
Draga javra cu pureci si bolnav de jigodism..te rog..please...
Pentru ce ti-ar acorda tie ..ceia ce ceri..??
Sau doar latri asa la luna..

Toni spunea...

Comparati salariile brute cu salariile medii brute din acest link https://insse.ro/cms/ro/content/c%C3%A2%C8%99tiguri-salariale-din-1938-serie-anual%C4%83-0 si veti observa ca un subofiter intrat in sistem in anul 1992 , iesit la pensie in 2022 , dupa 30 ani cariera nu face nici macar un punct de pensie calculat pe contributivitate.Bine , mai punem sporuri etc. dar cu indulgenta nu ajunge la 2 puncte , poate 1,5 puncte cu noroc.Degeaba vor pune in lege sa ramana de exemplu cu pensia mai avantajoasa caci in timp pensia nu va creste nici macar cu indexarea si in viitor va avea o pensie de asistat social.Nu va ganditi doar la ofiteri cu functii de comanda , majoritatea sunt subofiteri.

Huhu Rezea spunea...

@Toni
Cu 2 puncte de pensie subofiterul ar avea o pensie contributivă în anul 2023 de cca 4000 de lei.
Câți subofițeri pensionați înainte de 2010 au această pensie? Sunt lt. colonei care nu au o asemenea pensie militară.

VICTOR spunea...

Eu am dubii ca un subofițer va avea 2 puncte , pe contributivitate !
În cazul meu , ca colonel , cu 28 ani vechime,inclusiv scoala militara,am 2,11 puncte ( după Decizia din 2013 )
Am schimbat vechimea de 20 ani din Decizie cu 35 ani .
Asa a rezultat 2,11 puncte.
Conform Deciziei pe contributivitate am avut 74,04 puncte pe întreaga activitate.
În întreaga activitate de ofițer am avut funcții numai de ofițer superior iar în ultimii 10 ani de activitate numai funcții de colonel ( sef birou la un esalon superior )!
Am ieșit la pensie în anul 2005


Toni spunea...

Cu tot respectul D-le Huhu dar pe contributivitate un subofiter de azi nu ajunge la 2 puncte de pensie , ajunge la mxim 1 punct in urma compararii salariilor brute cu salariile brute medii anuale.Ca sa va creada cineva trebuie sa veniti cu un exemplu concret al unui subofiter angajat dupa anul 1990 , fluturase comparate cu salariile medii brute anuale pt. a fi transparenti.Toti cei in activitate acum si care vor sa iasa la pensie stiu ca pe contributivitate vor fi masacrati.De aceea repet sa veniti cu exemplu calculat concret caci fluturasi sunt sigur ca au colegii sa va trimita.De exemplu Dl. Viorel.

Huhu Rezea spunea...

@Toni
Parcă ai fi @M, cu placa soldelor mici pentru militari in ultima perioada.
Din pensiile stabilite în ultima perioadă se poate trage concluzia că soldele lunare brute sunt cu mult mai mari decât salariul mediu pe economie.Deci raportul este peste 1. Cu sporul pentru condițiile de muncă, pensie suplimentară(daca a plătit) si cu indicele de corecție se apropie ușor de 2,5 puncte.
Media salariilor medii pe economie din ultimii 20 de ani este cuprinsă între 2000-2500 lei.

Leon spunea...

Avem aici Veniturile Nete (februarie 2023)si pentru Subofiteri si MM; puteti calcula Veniturile Brute:
https://www.mapn.ro/buget/2023/venit_feb.doc

Toni spunea...

D-le Huhu puteti sa va suparati , dar am sa repet sa veniti cu un calcul concret daca va pricepeti.Majoritatea nu stiu sa calculeze o pensie pe contributivitate si de aceea frica si pe bune dreptate.Veniti cu un exemplu de calcul pt. un subofiter in asa incat sa inteleaga toti si atunci poate veti avea mai multi care vor adera la acest calcul.Dar daca Dl. colonel Victor afirma ca are pe contributivitate 2,11 puncte de pensie ma indoiesc ca un subofiter va avea mai mult de 1 punct.Nu ma intelegeti gresit , ar fi bine poate si pe contributivitate calulata caci poate vor tine pasul pensiile cu cele civile , dar sa se adauge un supliment de exemplu 3% pe fiecare an de militarie pe langa pensia contributiva.

Huhu Rezea spunea...

@Toni
Sunt pe blog 1001 de calcule de puncte de pensie în topicele din anii 2013-2015. Cine vrea le găsește acolo în loc să se vaite ca ignoranții ce dezastruos a fost calculul contributiv al pensiilor pentru militari.

Aurica spunea...

Pentru ,,TONI;,-subofiter iesit în 2013 pe legea 263,total puncte 73 ,punctaj 2,3 deoarece nr total de puncte a fost împartit la 28,7 conform anuluî nasterii din tabelul legii 263!!......cred ca nea colonelul ne cam dezinformeaza!

Huhu Rezea spunea...

Aurică
Cele 2,3 puncte de pensie din 2013, devin 2,08571 puncte prin împărțirea la 35.
Deci, pensia contributivă in anul 2023, pe L 263/2010, ar fi:
2,08571 x 1785= 3 310
3310 +20%= 3 972 lei

Potrivit L 127
73(suma punctajelor) x 60=4 380 lei
4 380 +20%=5 256 lei
Eu nucred că un subofiter pensionat în 2013 are acum aceste pensii militare în plată.

Alex spunea...

Mosmartin16 : La intrebarea referitoare la suma necesara platii ajutoarelor, iti raspund eu. In octombrie 2022, cand am fost in audienta la M Ap N, una din intrebari a avut urmatorul raspuns, dat de un comandor de la DGFC ; suntem aproape 7000 de rezervisti cu plata ajutoarelor suspendata, iar suma totala se ridica la aproximativ 550 de milioane de lei . Reactia mea a fost aceea de a-l intreba pe Bachide, secretarul de stat care a condus sedinta, daca i se pare mult ca o tara care spune ca e in NATO si in UE, nu e in stare sa plateasca de atata amar de ani aceasta suma unor cadre militare care si-au indeplinit partea lor de contract cu armata ?! Le-am dat eu si raspunsul si le-am spus ca semanam cu o tara din lumea a treia, nu cu una din NATO, si care mai are si un razboi la granita ! Precizez ca suma si numarul de cadre in rezerva sunt doar din M Ap N !

Leon spunea...

In emisiunea "Jurnal militar" de astazi, va fi un interviu cu jurnalistul Florian Bichir, despre Pensiile militare, la RRA, cam pe la 9,45 !!

VICTOR spunea...

Aurica
Eu nu dezinformez !
Mai citește odată ce am scris !
Pe Decizia din 2013 punctajul s-a împărțit la 20 ( 74,04 / 20 = 3,70 puncte )
2,11 puncte a rezultat din împărțirea de către mine a punctajului de 70,04 la 35 ani
Dacă o să se împartă la un numitor mai mic ( după Legea 263) cu atât mai bine !
Dar nu cred !

VICTOR spunea...

După anexa 6 din Legea 263 , numitorul ar trebuii să fie 22,7.
Dar cred că nu se mai aplică anexa 6 !!!
De aceea am calculat numitorul cu 35 ani

Huhu Rezea spunea...

Victor
Anexa 6 din L 263/2010 a fost înlocuită pentru militari cu anexa din L 223/2015 și apoi abrogată printr-o ordonantă de urgență din 2018

VICTOR spunea...

Exact !
De aceea punctajul total de 74,04 l-am împărțit la 35 puncte si au rezultat 2,11 puncte !
Este greșit ?

Huhu Rezea spunea...

@Victor
Este bine!
Iar ca să afli ce pensie vei avea pe L 127/2019- pnenerizată, înmulțesti pe 74.04 cu 60, valoarea estimată a punctului de referință,prin imparțirea lui 1785 la 30, și adaugi spor. OMM.

Brenda spunea...

Dece la 30

A spunea...

Citesc ,citesc si din ce in ca imi e mai neclar:)
Calculul si profitabilitatea cuantumului pe contributie pentru cei pensionati de mai mult timp am inteles-o,e ok atat timp cat se aplica(poate) cu ramanerea in cuamtum mai avantajos in cazut in care va fi introdus in legea 4/2023.
Vad din ce in ce mai mult "promovata" ideea de 45% din BC.Eu nu pot intelege cum se va aplica aceasta masura tuturor pensionarilor militari.
Mai sus cumva,tehnocrat spunea ca va fi ars cu 10-30 %....cum se calculeaza?Ca sa faci asa ceva trebuie sa-i treci pe toti pe 223 ,sa le actualizezi pensiile si apoi sa calculezi la 45% din BC.Mi-e imi pare imposibil de facut asa ceva .Altfel cum ai putea sa ii calculezi pe toti la 45% din BC? Pareri?Gresesc in rationament?

mosmartin16 spunea...

A, așa e ! Acel 45 % ( al BM ) ar implica recalcularea ( implicit actualizarea ) pensiilor în plată ! Apoi la brutul rezultat al soldelor actualizate s-ar stabili netul lor ...iar mai apoi pensia netă cel mult media soldelor nete ! Treabă multă !

A spunea...

@Mos Martin
Trebuie sa recunosc ca asteptam raspunsul dvs. sau al lui Huhu.
Datorita faptului ca recalcularea si actualizarea tuturor bazelor de calcul pe legea 223 imi pare imposibila, deoarece dupa cum s-a prezentat pe blog ,dealungul timpului soldele au avut diferite componente ,logica mea imi spune ca ar exista doar 2 variante valabile la legea 4/2023.
1.Impozitarea progresiva a pensiilor militare pe praguri ale brutului .
2.Calculul pe contributivitatea introducand anumiti indici de corectie pentru generatiile mai recente de pensionari pentru a suplini cresterea SMB versus solde.Astfel ar putea sa le alinieze la toate cerintele si sa poata cuantifica fiecare pensionar in mod echitabil.Inechitati vor fi in continuare dar poate nu atat de evidente.Am vazut ca Budai a inceput sa-i dea cu calculul pe contributivitate...
.Cred ca au inteles ca nu au cum sa o mai dreaga si pe viitor au sa piarda ca si cheltuieli bugetare cu pensiile militare.Se vor actualiza ca si cele civile si nu le vor mai putea controla prin OUG-uri.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
A spunea...

EU totusi sper ca cineva sa-i "ascunda" pe inii ce au scris PNRR-ul.
Cum poti sa fii atat de josnic(Budai) sa vii la Tv si sa spui ca CE impune cresterea varstei de pensionare!!! Pai ba nenorocitilor,aia va cer sa respectati exact ceea ce ati scris in PNRR,VOI SINGURI ATI SPUS CA VRETI SA FACETI ASA CEVA !!!
@Viorel
Cresterea varstei de pensionare (in Franta)se vrea a fi o masura de protejare a bugetului de cheltuieli .Populatia tarilor vestice e relativ inbatranita (multi pensionati)si atunci forta ce munca e insuficienta pentru a sustine pensiile (s-a cam terminat cu praduiala din colonii).De aceea si MerKel si-a deschis portile in privinta fortei de munca extracomunitare(actiune mascata de tema cererii de azil a refugiatilor).Se dorea o intinerire a populatiei,bine....arienii sa stea pe pensii si refugiatii din Orientul Mijlociu sa munceasca pentru ei..:).Nu prea i-a iesit ,o sa vada peste vre-o 50 de ani.exact ca in Franta,60% negri cu parul cret:)
Baboaica nazista a mai primit si premiu de la ONU pe tema asta,tema grijii fata de refugiati ai razboiului.
PS:
Nu ne mai compara cu Franta,noi suntem piata de desfacere pentru ei si nu numai.Piata de forta de munca ieftina,un fel de logistica pentru fortele luptatoare.Se folosesc de noi pentru a-si putea indeplini obiectivele.La asa ceva suntem cei mai buni si utili pe toate planurile.Popor linistit si cu frica de Dumnezeu.Cum il pui asa sta,cum ii spui asa face si nu iti iese niciodata din cuvant.:)
Daca asa zice CE,BM. FMI,atunci asa este ..:):)
Acum sa fim seriosi ,daca guitam ramanem fara papa si firfirei.Suntem pe calea cea buna:)

A spunea...

@ Viorel
Nu,pentru punctul 1 am gandit solutia cea mai simpla pe care ar putea-o aplica pentru a scapa de gura lumii privind pensiile nesimtite.Doar la unii,din start magistratii vor iesi din schema,pariez!
Asta nu inseamna ca urmaresc intreptarea inechitatilor,noooo,a fost vorba vre-o data in trecut de asemenea gandire politica?NU,de ce ar face rabat in 2023 cand de fapt miza sunt firfireii chipurile pentru dezvoltare?
Pentru punctul 3 ,am dubii ca se va aplica si la pensionari(bugetul de pensii speciale ,idiotii, au spus ca-l reduc pentru jalonul 215).Va exista o ruptura de 20% intre azi si maine.Oricum nu ii doare pentru ca nu ii afecteaza.
A prezentat si huhu si bure ceea ce baietii destepti din justitie au facut cu legea lor(grefieri).La noi cine dracu sa faca ...poate ION dar peste vre-o 50 de ani!!:)

Viorel spunea...

A. Nu ai înțeles comentariul meu nici comparația cu Franța.

RD spunea...

@Viorel, nu trebuie să vă mai gândiți la ce vrem noi, ci la ce vor ăia de la CE. Este doar o propunere venită din partea raportului de la BM printre alte propuneri, nu înseamnă neapărat că vor fi impozitate. Ciolacu a demonstrat de prea multe ori că vorbește fără să stăpânească multe în legătură cu pensiile militare și nu doar ele. Ce vreți, e președintele partidului, iar atunci când a fost întrebat de jurnaliști, adică de foarte multe ori, a scos și el pe gură, nu putea să spună 'eu nu răspund la ce m-ați întrebat'. E atât de sigur încât pasează problema jalonului 215 la Budăi. Îl mai știm pe unul cu 'altă întrebare ' și nu a ieșit bine atunci. Aici e vorba de reducerea cheltuielilor și cu pensiile militare, nu de rezolvare inechității în acest sistem, cel puțin nu cu PNNR-ul

@A, eu cred că a fost o negociere între Guvernul României (la momentul respectiv) și CE. Acum nu știm adevărul, care a cerut și care a fost de acord. Sau care a produs și care a fost de acord și în legătură cu ce subiecte.

100% nu tot ce este scris în PNNR reprezintă ce a spus Guvernul României că face. Sunt sigur că la multe jaloane au fost cererile CE.

Acolo ce este sigur: creșterea vârstei ieșirii la pensie a femeilor de la 63 la 65 până în 2035, iar cealaltă parte, cu vârsta de 70 de ani este voluntară. Cine vrea bine, cine nu, nu.

ifrim spunea...

Bai da' de ce n-au trecut ei un jalon din PNRR și pentru 300 de parlamentari daca tot este vorba de economii bugetare,strângerea șurubului,duduirea economiei?

A spunea...

@Rd
Total deacord cu tine,au fost negocieri si teme impuse urmate de alte negocieri pe temele impuse.In momentul cand negociezi o tema impusa te duci pregatit cu date pentru a-ti proteja propriul popor.Asa consider eu ca ar trebui sa se intample cand cineva care te reprezinta urmareste sa te protejeze.
Pentru a sublinia faptul ca nu au negociat cu gandul la cei pe care ii reprezinta am sa postez cateva linkuri din care se vede clar unde ne situam.

Varsta de pensionare vs speranta de viata:
Tendinta europeana inpinsa de imbatranirea populatiei si bla bla ,ceea ce am explicat in postarea anterioara ,are o medie de 65 cu tendinta de crestere spre 70 in X ani in toata comunitatea.Acest fapt trebuie colerat cu steranta de viata,doar noi si bulgarii avem un raport clar negativ.(nu postez speranta de viata sanatoasa)
https://www.agerpres.ro/romania-in-lume/2022/05/07/speranta-de-viata-in-ue-inca-sub-nivelul-din-2019-europa-de-est-cea-mai-afectata--914174
In momentul in care negociezi e normal sa prezinti si contraargumente , sa nu inghiti tot ce ti se spune sa faci!

Capitolul pensii speciale pe J215
Aici oricum treaba e neclara pentru majoritatea populatiei si culmea pentru majoritatea politicienilor.Daca s-a negociat sau impus ramane de vazut.
Am sa postez un link in care se vede clar cine are si cine nu are pensii speciale la militari!Daca s-a negociat inseamna ca ai nostri au fost niste prosti .Daca nu s-a negociat ci a fost impus de catre CE atunci va rog sa observati ca cei care aveau acest interes sa o faca sunt aceeasi 4 eterni "iubitori" ai poporului roman ca si in cazul Schengen,Suedia,Germania,Austria si Olanda.Doar ei nu au militarii la speciale din toate tarile europene.
https://panorama.ro/ce-europeni-au-pensii-speciale-romania-caz-aparte/
Este foarte corect ca cele 4 nu le au incluse la speciale DAR le calculeaza dupa o formula diferita fata de restul populatiei.Pensiile militare fiind de serviciu.
Olanda>Valoarea pensiei reprezintă ultimul salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu.
Germania>75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
Prin urmare,cum a fost negociat capitolul pensii speciale cu includerea militarilor acolo?

Huhu Rezea spunea...


@RD
Eu nu-mi amintesc ca până la PNRR să fi spus cineva că pensiile militare nu sunt pensii speciale.... prin definiție juridică.
Ghinea, negociatorul progresist, a crezut că in sintagma pensiilor speciale supuse reformei PNRR intră și pensiile speciale, numai că in același document a enumerat doar pensiile speciale plătite prin Casele teritoriale ale CNPP, pensii care sunt deja aliniate la contributivitate, fiind calculate si potrivit sistemului public. Aici a fost spațiul în care s-au intercalat ciucanii gulerați pentru a exclude pensiile militare din reformă.
A trebuit să intervină CE cu precizarea că în plafonul de 9,4% asumat pentru reformă intră toate pensiile plătite de la bugetul de stat.

RD spunea...

@A,

Cel puțin politicienii din România nu au vrut, nu vor și nici pe viitor nu vor avea această gândire, de a proteja cetățenii.

Ei întâi se gândesc la interesul partidului sau partidelor în funcție de cine participă la așa ceva. De exemplu în PNNR s-au implicat două partide: PNL și USR. Este adevărat că nu toți știau ce se afla acolo deoarece se gândeau că era de ajuns să fie doar câțiva politicieni din aceste partide. Oficial știm de Ghinea, Țurcan și Cîțu, însă în realitate mai mulți știau despre acest PNNR, însă puțini despre tot ce conține acest PNNR.

În legătură cu pensiile, indiferent că sunt din sistemul public sau din celelalte sisteme, cele de serviciu, ambele partide au plecat cu gândul că singura lor soluția de a 'rupe' PSD este să facă reforme ca să sufere populația, incluzând acel 9,4% pentru pensii. USR n-are un electorat bazat pe pensionari, ci pe studenți și tineri, iar PNL foarte puțin pe pensionari.

Din punctul meu de vedere, scopul politicienilor e ca lumea să se pensioneze cât mai târziu, să cotizeze cât mai mult și să aibă o pensie cât mai mică, adică să dai mai mult decât să ai.

De aceea au pus și vârsta de 70 de ani voluntar, ca lumea să apuce tot mai puțini ani de pensie sau deloc!

@Huhu,

Civilii, jurnaliștii și o parte din politicieni, au început să vorbească mai mult de pensiile speciale, în general, dar și de cele militare, de când a intrat USR în Parlamentul României (2016).

Pensiile militare n-au fost incluse acolo deoarece n-au vrut ăia de la PNL, dar nu se gândeau PNL-iștii că CE va cere să fie incluse și pensiile militare.

Vă spun sincer, mental am obosit cu pensiile militare ca fiind speciale. Eu le spun de serviciu cu caracter special pentru că lucrează în condiții speciale. Unii mai mult, alții mai puțin.
Speciale sau nespeciale, mă interesează și așa ar trebui să fie pentru toți pensionarii militari, cât am pensia.
CE trebui să specifice că pensiile militare se află în atâtea țări din NATO și/sau UE și că nu trebuie să fie scăzute, ci așezate corect, să rezolve inechitățile.
Mulți pensionari militari au crezut și sigur că mai sunt unii care cred că CE/BM doresc binele lor.
Crezând că se rezolvă inechitățile. Vom vedea ce se va întâmpla, oricum nu e normal să o lungești de luni de zile.
Chiar dacă sunt convins că nu se va întâmpla așa, aș fi vrut să renunțe la acel jalon, să nu ia bani și referitor la pensiile militare să fie tratate cu respect printr-un PLX de care știm, însă nu a fost dus vreunul până la capăt.

Da, eu as fi vrut să fie excluse dintr-o reformă care are scopul de a fi diminuate, așa cum scrie în jalon: reducerea cheltuielilor.

Însă sunt multi cu gândul 'să moară și capra vecinului '.

Pentru mine: m..e CE!

Întotdeauna CE, BM, FMI au avut în minte diminuarea sau să nu crească pensiile românilor, indiferent de categoria din care fac parte. Și am fost tratați ca niște fraieri cu ajutorul politicienilor români care au vândut multe străinilor.