Un produs Blogger.

vineri, martie 10, 2023

Prima referire oficială la posibilitatea contributivizării calculului pensiilor militare

189 comments

 In esență, Boloș spune că, indiferent cum le spunem, pensiile militare tot trebuie aliniate la cele două mari cerințe din PNRR: 

-sustenabilitatea și 

-contributivitatea.

Blogul propune calculul ca la magistrați, atât procentual din baza de calcul, cum este propus în proiectul  L 4/2023, cât și contributiv, ca în sistemul public, iar în plată să rămână cuantumul mai avantajos, astfel încât și pensiile militare să se alinieze la calculul celorlalte pensii speciale în privința raportării la componenta contributivă. 

Impozitarea progresivă, care se vehiculează de factorii politici, s-ar aplica numai componentei necontributive, nu întreegii pensii militare.

*********************************************************************************

Marcel Boloș la RFI: Problema pensiilor speciale trebuie rezolvată până în iunie

marcel_bolos_pensii_speciale_iunExistă timp suficient pentru ca forma finală a legii pensiilor speciale să fie în acord cu conținutul jalonului din PNRR, declară la RFI ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. El precizează că în cazul pensiilor militare, ”dacă va fi cazul, probabil împreună cu experții Băncii Mondiale, se va găsi o formulă pentru ca să facem dovada cerinței de contributivitate”Marcel Boloș: Aveam acest termen până la sfârșitul anului trecut (pentru legea pensiilor speciale-n.r.), dar așa cum domnul prim-ministru a dispus în ședința de Guvern de ieri, pentru cererea de plată numărul 3, termenul de depunere a ei este sfârșitul semestrului I al anului 2023. Deci în consecință, până la acest termen, România trebuie să rezolve problema și să adopte legea privind pensiile speciale, dar și alte două jaloane relevante, cum ar fi guvernanța corporațiilor de stat sau chiar trecerea în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari și Turceni

Reporter: Deci termenul pentru legea pensiilor speciale ar fi luna iunie?

Marcel Boloș: Da, așa este.

 

Reporter: Și sunteți optimist că ne vom încadra în acest termen?

Marcel Boloș: Păi, suntem în luna martie. Indiferent câte discuții vom avea cu reprezentanții Comisiei Europene și după ce depunem cererea de plată numărul 3 este posibil să avem în continuare solicitări de informații suplimentare din partea Comisiei Europene, însă suntem în luna martie și eu sunt convins că până la termenul dispus de către domnul prim-ministru vom găsi formula necesară, încât să avem o formă a legii privind pensiile speciale. Din acest punct de vedere, cred eu că există timp suficient pentru ca forma finală a legii să fie în acord cu conținutul jalonului, respectiv să avem îndeplinite cerințele privind sustenabilitatea și contributivitatea, pentru că acestea sunt cerințe de bază a acestui proiect de lege.

 

Reporter: Asta înseamnă că forma actuală a legii pensiilor speciale trimise în Parlament nu respectă cerințele din PNRR?

Marcel Boloș: Nu, asta înseamnă că cerințele din PNRR trebuie să fie validate în prealabil cu Comisia Europeană și dacă mai avem de adăugat la lege sau de completat, prin amendamente la lege, acum putem s-o facem, ca urmare a observațiilor pe care le primim de la Comisie, încât să nu punem în dificultate cererea de plată numărul 3, care este de valoare însemnată pentru bugetul României.

 

 

Reporter: Dacă ne uităm la declarațiile din spațiul public, se ridică anumite semne de întrebare. De exemplu, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că nu va accepta ca pensiile militarilor să fie considerate pensii speciale. În aceste condiții, de ce să credem că actuala coaliție va rezolva problema pensiilor speciale, în așa fel încât Comisia Europeană să elibereze tranșa de bani din PNRR care depinde de acest jalon? Pare că e mai degrabă o cosmetizare a pensiilor speciale, o redefinire și nu o eliminare a lor.

Marcel Boloș: Jalonul pe care îl avem în PNRR nu face referire la categoriile de beneficiari privind pensiile speciale. Dacă includem sau nu includem, să zicem, pensiile militarilor, acest lucru trebuie raportat la cerințele de bază cu privire la pensiile speciale, pentru că noi, indiferent dacă includem sau nu pensiile militarilor, noi cerințele de bază privind sustenabilitatea și cele care țin de contributivitate, acestea trebuie să facem dovada pentru jalon în relația cu CE și să le dovedim, cum am precizat, prin discuțiile pe care le avem cu CE.

 

Reporter: Dar în cazul pensiilor militare nu poți demonstra principiul contributivității.

Marcel Boloș: Pentru că ele au fost de-a lungul timpului și modalitatea prin care s-au acordat drepturile salariale și ulterior tot ce a însemnat contribuție la asigurările sociale, într-adevăr, aici, mecanismul în sine nu permite acest lucru, dar dacă va fi cazul, probabil împreună cu experții Băncii Mondiale, se va găsi o formulă pentru ca să facem dovada acestei cerințe de contributivitate. Este o cerință care până la urmă va trebui să facem dovada prin simulările pe care le avem și în raportul BM și să putem astfel să clarificăm pentru toate categoriile de beneficiari de pensii speciale elementele obligatorii pe care le avem în PNRR.

 

 

Reporter: Totuși, oficialii români știau din timp că au de făcut toate aceste reforme și că există un calendar convenit cu Bruxelles-ul. Cu toate astea, au ratat unele termene și au cerut prelungirea lor. Există în continuare anumite ezitări, anumite bâlbe. Nu dăm totuși un semnal de neseriozitate în fața Comisiei Europene?

Marcel Boloș: La aceste jaloane, care sunt atât de complexe și cu mare impact din perspectiva reformei și identificarea acestor soluții, care de multe ori poate trebuiesc ajustate în relația cu Comisia Europeană, câtă vreme nu avem implicații financiare, nu ar trebui să fie o problemă pentru ceea ce înseamnă relația cu CE, câtă vreme noi încercăm să apărăm drepturile și încercăm ca să avem în vedere toate categoriile de beneficiari de pensii speciale. Până la urmă, trebuie să ne uităm pentru ce luptă Guvernul României? Pentru ca să apere dreptul unor beneficiari de pensii speciale și din acest punct de vedere, chiar dacă trebuie să modificăm anumite soluții, chiar dacă anumite decizii pot fi asimilate bâlbâielilor sau incoerenței, totuși cred eu că aici trebuie să judecăm astfel de situații, din perspectiva efortului pe care-l face Guvernul la probleme majore, am spus, nu numai pensiile, dar și legea decarbonizării și legea privind guvernanța corporațiilor de stat, reforma energiei, reforma salarizării, reforma fiscală, sunt toate reforme de profunzime pentru statul român și trebuie să ne uităm până la urmă la cauza pentru care luptă Guvernul și ceea ce încearcă să rezolve, pentru ca să nu fie până la urmă un măcel ca rezultat al unei reforme și să nu se întâmple nimic bun pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea României.

 

Reporter: Da, numai că Bruxelles-ul așteaptă măsuri tranșante din partea Bucureștiului, nu prea merge cu jumătăți de măsură.

Marcel Boloș: Așteptarea aceasta este pentru toate statele membre, să fie măsuri tranșante, dar să nu uităm că toate condițiile de implementare privind PNRR-ul s-au schimbat, că noi atunci când am aprobat PNRR-ul, am avut o singură criză, criza pandemică generată de Covid, iar ulterior am ajuns să parcurgem o multitudine de crize, care dau bătăi de cap tuturor guvernelor din toate statele membre și trebuie judecate aceste reforme tranșante și din această perspectivă, pentru că statele membre acum se chinuie ca să rezolve probleme care sunt cauzate de criza energetică, criza prețului la utilitățile publice, ratele inflației care macină statele membre. Deci toate acestea sunt lucruri care trebuie avute în vedere atunci când există un orizont de așteptări din partea Comisiei Europene.




Marcel Boloș, despre legea pensiilor speciale, jalon în PNRR

189 de comentarii:

mosmartin16 spunea...

Soluția ?! Ca la toate celelalte pensii speciale : două componente ( contributivă și bugetară ), iar cea mai favorabilă...în plată !

Leo spunea...

Faptul că problematica s+a amânat până pe 30.06.2023 ar putea aduce noutăţi la L4 .
Nu cum s-a prefăcut Băietul timp de un an de zile că lucrează , în fapt el și plagiatorul bătându-și joc de jalonul 215.
Nu sunt ei de vină , ci UE care deși a aprobat PNRR-ul cu termene clare pt. jaloane , acum se sucește după cum vor niște politicieni incopmetenți de pe malul Dâmboviței. UE trebuia să le spună clar prin septembrie că dacă nu se țin de JALON , atunci SALUT și la GARĂ.
TIPIC ROMÂNESC !

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Se așteaptă rotația la guvernare.

RD spunea...

Cand citisem pentru prima oara despre pensiile militare si mai ales aici 'dar dacă va fi cazul, probabil împreună cu experții Băncii Mondiale, se va găsi o formulă pentru ca să facem dovada acestei cerințe de contributivitate', ma gandisem la domnul @Huhu. :D

Vom vedea ce va fi, dar daca se va intampla ca la celelalte categorii de pensii de serviciu, zise speciale, oare va mai ramane in 'picioare' spusele lui Bode, din vara anului trecut?

'Ce este foarte important: în cazul nostru, a pensiilor ocupaționale, nicio pensie nu este mai mare decât veniturile înregistrate, media veniturilor, în vreme ce pensiile speciale, așa cum sunt ele astăzi, pe lângă pensia din sistemul public, cetățeanul respectiv mai beneficiază și de o indemnizație, ceea ce clar se poate considera un venit special la pensie.'

Bine am selectat doar o portiune dintre multe declaratii care sustineau ca pensiile militare nu sunt speciale (Ciuca, Ciolacu, Gorghiu si alti politicieni).

Pana la urma indiferet de ce am spune noi sau civiliii, deciziile se iau la nivel politic, fie ca este vorba de Parlamentul Romaniei sau de stapanii nostri, cei din CE.

Totusi dupa atatea luni, totul a ramas la nivelul declarativ, nimic concret, nimic aprobat de toti politicienii (Guvern, Parlament, CE). Proiectul de la Senat a fost facut doar ca sa se incadreze in ce scrie in PNNR ca trebuia sa fie facut pana la sfarsitul anului 2022.

Toata nebunia asta cu pensiile speciale a aparut din punctul meu de vedere din doua motive:

1. Exagerarea sistemului pensiilor magistratilor (actualizare, salarii foarte mari, CCR de partea lor la orice lucru care le poate afecta sistemul);
2. USR cu campania 'taiati/eliminati pensiile speciale' pentru a atrage cat mai multi votanti de partea lor deoarece era si inca mai este un partid nou, cu putini primari in tara, al 3-lea partid din Parlamentul Romaniei si asa mai departe.

Ce tupeu pe BM sa le dea Guvernul toate detaliile pensionarilor (vrajeala cu stabilirea de protocoale securizate de schimb de date).. Mai usor, nebunilor, vedeti-va de Washington-ul vostru.

Ce usor a uitat presa de reforma pensiilor din sistemul public (cei aproximativ 4,8 milioane de pensionari) si se concentreaza pe reforma pensiile speciale, fiind un numar redus. Au si uitat ca reforma din sistemul public de pensii trebuie sa fie facuta conform PNNR la sfarsitul lunii martie 2023!

Leo spunea...

Nici cu CIO nu-mi fac iluzii.
Striga mai tare decât plagiatoru că pensiile militare nu sunt pensii speciale și că nu se va schimba NIMIC la ele. Exact placa guleraților coordonați de CIU.
Ei acum se zbat cum să reducă bugetele fără ca pensiile alde CIU & nevastă-sa + ...să crească și nu să se alinieze cu altele similare mai mici de 2 , sau 3 ori.
NUMAI CCR pe 21 Martie ne mai poate salva.
AMR 10 zile

GG spunea...

Marele patriot a știut ce va urma,@Diavole.
Acum e târziu ! Uite ca fac ăștia rezervei AR.Iar R.AR,doarme în cizme.

PSD,cui îi este frica de contrib?De acord cu @H.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Este clar că este propunerea mea! Nu cred că cineva a înțeles altfel.
Pe acest topic vor fi permise orice fel de opinii...numai să fie exprimate decent.

mosmartin16 spunea...

RD, tu te mai uiți încă la ce prostii debitează plagiatorul Bode...frate de copy paste cu Ciucă ?!🤣 Unde scrie în Legea nr.1 / 2020 privind pensiile ocupaționale vreun cuvințel despre militari ?!🤣

RD spunea...

@mosmartin16,

Nu ma uit in gura unui politician, dar fie ca vreau sau nu, trebuie sa citesc ce este legat de pensiile militare deoarece sunt beneficiar.. Nu s-a mai vorbit in ultima perioada de timp de Bode de cand și-a retras cartea scrisă pe baza tezei de doctorat plagiate. Nici nu prea mai apare la tv. Dar nici jurnalistii (vanduti) nu mai scot o vorba de el. Si cum jurnalistii au putere, nici civilii nu mai zic nimic de el.. Iar Ciuca nu mai zice nimic de pensiile militari. Apare mai rar la televizor.. Ciudat sau nu si el.. 'Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138', cred ca le-au zis aia din PNL, ba mai usor cu aparitiile la tv.

Cand era Ponta, mare circ peste tot, demisia, bla, bla..

Ma gandesc oare ce cuvant nu a fost rostit pana acum in situatia pensiilor speciale? S-au spus destule.. Desfiintarea lor (fara magistrati), impozitare progresiva, recalculare. Inca e pe placul jurnalistilor acest subiect. Ce s-ar face ei fara pensiile speciale!? :))

bogdan spunea...

Bolos deja o intoarce....cred ca se refera la solutiile BM ca o similitudine cu contributeala, a recunoscut ca nu se poate pe contributivitate, noutatea este in opinia mea faptul ca POATE si DACA pensiile militare vot fi introduse in reforma ....daca nu cele pe contributibitate sa fie sustenabile.
Parerea mea.

Leon spunea...

"OCUPÁȚIE2 ~i f. Activitate, de durată mai mare sau mai mică, cu care se ocupă cineva; îndeletnicire; treabă"(Dex.).
Nu mai fiți atat de scrupulosi, politicienii cand spun pensii ocupationale habar n-au de Legea 1/2000, pe care tot ei au adoprat-o, se refera stict la OCUPATIA DE MILITAR, o activitate deosebita, cu multe OBLIGATII fata de TARA si POPOR!
Care alta Ocupatie profesata in Romania mai are o asemenea raspundere, pana la jertfa suprema ??

M spunea...

Domnu' Boloș, 25 mai! Tic-tac, tic-tac!

@RD

Așa este! 😁 Stați să întrebe DNA-ul drula cum e cu angajarea prietenilor la Ministerul Transporturilor!!!

Dacă USR a lăsat subiectul Bode, l-a lăsat și presa! Unele partide, și cam toată presa, caută scandalul. Nu e scandal? Nu e subiect!

Previziunea mea e că dacă UE acceptă legea propusă de România și virează tranșa din PNRR pentru o vreme se închide scandalul!

MIȘU spunea...

Pe România TV, urmează anunțul Ministrului Muncii, Budăi despre tăierea pensiilor militare.

raul spunea...

Ba ,esti prost?Ba,esti nebun?N-am vazut cap coada nici un episod din Las Fierbinti,,,fenomenul"teveristic romanesc de ani de zile ,la care se uita cei cu IQ-ul de nota 5 ,dar n'am ce face!BA ,AM COTIZAT SAU NU CU 25 % LA BUGETUL DE STAT ,AM CONTRIBUIT SAU NU ,IN MORTII MA-SII DE TREABA????Cat dracu ne mai fut astia???Iar ca sa le dau de treaba SRI-istilor ,sa fiu nebun de n-as pune o bomba la cretinii aia de la Romania tv!Ca sa nu mai spun ca i-as desfiinta!CNA se aude?????

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Comentariul meu nu a vrut să fie interpretat ca și o ofensă. A fost doar o dorință că, dacă tot ați făcut o propunere de Proiect (cum a fost și acel Proiect PLx-199 „Articol unic” și care ne dădea mari speranțe, dar care din păcate s-a oprit pe blog pentru studiu, pentru că, nu s-a găsit un comentator pe blog cu priză la politicieni sau chiar și fără și care să-l trimită zi de zi, până le intrau în cap guvernanților și politicienilor cee ace dorim de fapt), trimiteți acest proiect / propunere la guvern, poate se pliază (sau forțăm mâna) cu ceea ce dorește BM, CE și Ciucă / Ciolacu. Dacă nu, poate ne dă o mână de ajutor domnul Leon, un pensionar cu inițiativă, cunoștințe pe domeniu, relații, pentru ca această propunere să ajungă unde trebuie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Din greseala, am postat pe topicul anterior doua informatii noi despre pensiile militare luate din infofinanciar.ro

M spunea...

Doar 46% dintre români cred azi că apartenența României la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de 62% media europeană, se arată în cea de-a noua ediție a eurobarometrului realizat de Parlamentul European.

Sursa: G4MEDIA

Politicienii noștri nu își dau seama că tot băgând UE în față pentru a își rezolva obiectivele lor, fac un mare rău României!

@Leon

Corect! Îmi place însă că unii se agață cu disperare de legea 1/2020 privind pensiile ocupaționale de parcă e Sfânta Biblie și nu poate fi modificată în vecii vecilor!
E adevărat că tot ăia scriu propuneri de articole de modificare ale legii 223 sau 263 cu o mare ușurință. Alea sunt legi care se pot modifica!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@raul, cum sa nu ma uit si la Las Fierbinti, daca Anilu se uita si la ala?! Ba chiar ca e chiar misto, cu ha-ha, pacat insa ca eu butonez laptopul si nu prea realizez ce se intampla in film!!! DA: Romania tv are un fix de placere orgasmică sa aduca invitati care urasc Armata si pensiile militare, si datorita repetitiilor zilnice se pare ca vor ramane impotenti! Prioritatile lor sunt apararea si promovarea pana la indobitocire a pseudo divelor, starletelor, cocalarilor, manelistilor si bombardierilor, si cand unul din astia o mierleste il ridica la rangul de erou national si trei zile il tin postat in prime times, pana la capiere! Vezi ce se intampla daca porcusorul Ghițâșor a scapat din padoc si haladuie prin anturajul presedintelui sarbesc?!

raul spunea...

Decat sa va uitati la jegurile alea de pe Romania tv ,va recomand Orient Express de pe Prima,dupa romanul Printul al lui Teodorescu-Braniste,o capodopera!Va pup pe suflet!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, in postarea pusa gresit demine pe topicul anterior scrie ca se bajbaie ceva pe la PLX 199 dar este intepenit agresiv inignoranta la Senat si nimeni nu se grabeste sa deblocheze ceva. Se vrea refuzarea miliardelor din PNNR si situatia sa ramana batuta in cuie! Le convine sa renunte la un fleac de 3 mld euro, la cate alte mii de miliarde au pierdut pana acum!

anonim spunea...

Cât ești de porc securanule...Tu ești paralel cu armata idiot bătrân. Bagă -ți contributivitatea in mă -ta. Stai liniștit că te desconnspiram ce jocuri făci jigodie împuțită.

Viorel spunea...

Domnule M. Considerați că Marea Britanie s-a retras din UE de fraieri ? Nu domnule M. Nu a vrut ca Germania și Franța să-i impună regulile lor, ceea ce face cu noi BM și UE /CE.

GG spunea...

Am pus o intrebare mai sus nu răspunde nimeni?
CUI ÎI ESTE FRICĂ DE CALCULUL PENSIILOR PE CONTRIBUTIVA? ASTEPT !

Huhu Rezea spunea...

Anonimul care mă injură este nebunul din Falticeni, numit Dan Dumitriu.
Ii puteti vedea moaca aici!
https://www.huhurez.com/2017/05/sa-facem-cunostinta-cu-vladimir-danila.html

reddog spunea...

Necunoscutu'
Militarilor adevărați nu e le frica de nimic.
Bine, mai avem și câțiva printre noi cărora le e frica de acordarea ajutoarelor și soldelor compensatorii. 😁
Echitate până la ajutoare!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

*Blogul propune bine tematica spre dezbatere, insa conservatorii stau cu capacul pe conservele in care stau chititi, ca obletii in putrefactie, ancorati in ce au ei acolo in buzunarele de tabla ale conservelor de pește de băltoacă, expirate... Treziti-va, bro, ca suntem de mult in Sec. XXI, NATO si UE!
**Pe Romanistan tv s-a incheiat iar o emisiune in care pensiile militare au fost flegmuite la greu, batranul Col. Dogaru persiflat si adus la starea de rabufnire, un Câilomițeanu cu spume de caine turbat la bot,muscand cu sfasieri basistoide din drepturile pensiilor militare, realizatorii abia asteptand sa se termine emisiunea ca sa dea famiglia Budălau Șpăgărău la ananghie penala si famiglială, cu Nașul famigliei iesind in seara asta de la bulău, fiind erou national, sau cum Botox Dragusanca le sparge linistea si legaturile amoroase ale printisorului Gigolo Budălău, tihna secretoasa a famelionului si alte cretinisme de show bizz, ca doar astia ii vor apara intr-un eventual rezbel cu RuSSia! Sper sincer la o sanatate de fier a manelistilor bombardieri si cocalari, ca fereasca Dumnezeu sa o mierleasca fro unul, caci 3 zile de doliu national si de boceli cu jălanii s-ar tine la RO-TV!
-Ghițâșor Porcusor, tavalit cu ciufuta Fofoaia pe sub butucii din via cramei, scuipa-i, mo, de acolo in aut ca au transformat prostul tv in cloaca si infectie media!

Brenda spunea...

Sa vedem pe 23 martie....ar fi timp până în iunie sa se mai facă ceva...sa aibă ce impozita

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Anonim, se scrie deconspiram, nu desconnspiram! Telefonul poate juca feste in miopie, de aia eu nu-l folosesc, si e prea mare supararea pe un subiect impus politic si prin jaloanele europene ale PNRR. Daca acel telefon putea rezolva si o problema de inteligenta minima ar reiesi ca contributiva este unica solutie de rezolvare a inechitatilor la pensiile militare. Durerea e ca nu se stie daca asta va fi solutia, in afara de impozitarea progresiva, si nu acest blog si admin impun in Parlament solutiile de rezolvare, oricat si-ar dori adminul! Inca n-ai observat ca o parte vor contributiva si alta e si aia impartita in idei nastrusnice si potrivnice? Supararea trebuie refulata pe realii vinovati, clasa politica, nu intre noi, bietii postatori de opinii: La 1000 de postatori vor fi 1000 de idei si pareri diferite! Am o vorba secreta, cunscuta d etot... publicul(!) care e la moda si de actualitate acum, in situatia cu PNNR: Sa STATEM linistiti ca sa nu ne consumam bateriile! Doamne, ajuta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@reddog, citeam ca la civili se baga compensatoriile la iesirea la pensie, pe bune si fara misto, fiind o propunere in dezbate deocamdata. Poate o reintroduce si la noi si iti recuperezi prejudiciul.

Un pensionar citit spunea...

Buna seara.
Judecatorii si procurorii nu au o lege a pensiei.Nici de serviciu,nici ocupationala,nici speciala sau denumita altfel
MAGISTRATII beneficiaza de pensie de SERVICIU conform LEGE nr. 303 din 28 iunie 2004 (**republicată**)privind statutul judecătorilor și procurorilor art 82,83.84.85
In nici un articol din cele enumerate nu spune ca pensia magistratilor au o parte contributiva si una speciala.La 60 ani pot opta pentru pensie de serviciu sau pensie in sistemul public iar la art.85 se specifica urmatoarele:

"Articolul 85
(1) Partea din pensia de serviciu care depășește nivelul pensiei din sistemul public, pensia prevăzută la art. 82 alin. (2), art. 83^1 și art. 84 alin. (3), precum și pensia de serviciu acordată celor care nu îndeplinesc condiția de limită de vârstă prevăzută de Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, se suportă din bugetul de stat."
Asadar:
-ei au pensie de serviciu pe baza unei legi statut,noi pe o lege privimd pensiile militare
-in pensia de serviciu ei nu au nici o parte contributiva,cum nu avem nici noi.Dar la ei se specifica faptul ca partea din pensia de serviciu ce depaseste pensia din sistemul public se plateste de la bugetul de stat,asa cum la noi toata pensia se plateste de la bugetul de stat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Unknown: In principiu, se tem ca de constipatie cronica de contributiva tagmele gușatilor, crocodililor, clocarilor gulerati si gheneralii copy paste, ceilalti fiind doar plevusca cu aere de somoni! Toti, fara nici o deosebire, sunt etansiezati in conserve de tablă, expirate, si declarate toxice de catre Protectia consumatorului! Ii invat sainvoce formula magica sa se elibereze din claustrofobia conservelor in care stau, ca la bulău:
,,Doamne, Isuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, iarta-ma pe mine, pacatosul! Amin.'' Se repeta de trei ori, se stucheste in san si se zice: ,,Inapoia mea, Satana!,'' zicandu-se tot de trei ori si stuchind intre felinarele rosii un drac imaginar, facandu-se trei cruci adanci si indesate, cu fata la Rasarit, dupa care poate sa continuie sa injure parșiv cu injuraturi de Post, fara carne, pe retelele de socializare! Daca vor sa injure si cu carne indesată, proaspata sau de la congelator, mai intai sa se spovedeasca la domnul Popa pentru dezlegare, Dl Popa sigur acordandu-i dezlegarea de laremorca, find si elun muritor pacatos ce sta cu dânsa in in mestecatoare, de cand se trezeste si pana se culca, numai seara la culcare agatand-o in cuier!

Paul Puiu spunea...

Huhule stii cand se vor calcula pensiile pe contributivitate plus componenta hibrida de la buget, iti spun eu, doar atunci cand se va abroga plafonarea pensiilor militare, insa asa ceva nu se intampla prea curand pentru ca nu este in concordanta cu obligatiile asumate in PNNR!! Huhule tu crezi ca politrucii nu s-au prins de schema Hormintz de care unii rezervisti ar dori sa beneficieze, adica ca sa isi valorifice prin lipirea la vechimea din serviciu din pensia militara si a vechimii dobandite din civilie!!!😜😜😜
Huhule tu nu crezi ca politrucii nu au inteles ca prin acest mod vor creste cuantumul pensiilor unora🤣🤣🤣🤣
Modul de calcul va ramane in continuare la fel cu mentiunea ca se ca introduce si impozitarea progresiva si noile modificari cu 12 luni in loc de 6 luni!!!!🫡🫡🫡🫡🫡

Huhu Rezea spunea...

@pensionar citit
Ești tare necitit!
Mai citește și proiectul si proiectul L4/2023 unde se scrie că recalcularea pensiilor magistraților nu poate afecta componenta contributiva.
Ca sa nu cauți prea mult, citeste aici!
https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23L004FG.PDF

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, cred ca zarurile au fost aruncate si vor pierde cele 3 miliarde de euro, ca nu renunta ei la ceva consacrat deja!

mosmartin16 spunea...

E cineva pe aici....știe el că despre el e vorba...care nu prea înțelege cum e cu "lejea" !🤣 Bună, rea..."bunînțeles" că poate fi modificată...dar până atunci, tot ea produce efecte ! Hai recalculare ! Hai eliminare inechități !

RD spunea...

@Unknown spunea...
Am pus o intrebare mai sus nu răspunde nimeni?
CUI ÎI ESTE FRICĂ DE CALCULUL PENSIILOR PE CONTRIBUTIVA? ASTEPT !,

Cred ca aproape toti cei care s-au pensionat pe legea actuala (223/2015), fara calcul pe contributivitate, adica zeci de mii de persoane, au teama de asa ceva deoarece nu stiu cum s-ar calcula pe acel sistem public..

Acesti oameni au iesit in functie de ce scrie in legea 223/2015 si dupa sa fie calculati pe contributivitate, unde nici salariile nu sunt mari, mi se pare normal sa aiba teama. Bine, nu trebuie sa fie de acord toata lumea cu ce am zis, dar daca voi aveti incredere in politicieni cand in jalon scrie clar care este scopul: reducerea cheltuielilor bugetare este treaba voastra.

@CFI, aveti idei fixe cu 'gulerati si generalii', de parca cei care au functii mai mici, ar trebui sa se bucure de o eventuala calculare pe contributivitate!
Ati fi vrut sa fiti si dumneavoastra general cu pensie mare si nu ati mai fi scris ca vai ce nenorocire cu 'ciucanii' astia. Invidie si rautate! Si nu sunt ciucan doar ca vad multa ura pe aici.

@Viorel, mai ales PSD-istii ar fi prosti daca ar accepta ce scrie acolo despre pensii, ma refer mai ales la sistemul public (jalonul 214) unde majoritatea voteaza cu PSD. Totusi, eu cred ca se vor face jaloanele asa cum vor stapanii de la CE. Voturile vor veni si pe saracie si pe bogatie! :)

Ce se va intampla, vom vedea, insa mesajele trimise catre BM si CE sunt fix pix! Aia vor doar taieri si voi visati la rezolvarea inechitatilor cu jalonul 215. :))




Huhu Rezea spunea...

RD
Propunerea blogului nu te afectează cu nimic.De ce ți-e teamă să te pronunți?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@RD, cu tot respectul, dar daca invocatii adesea de mine aveau bunul simt sa faca un minim de efort, sa intervina ca si celelalte pensii, mici si medii, sa fie ridicate, aveam sa nu-i mentionez, fiind totusi exclusa ura mea impotriva lor, pt ca eu nu-mi urasc nici macar presupusii dusmani. Au dovedit permanent ca sunt egoisti, lacomi, fara lipsa masurii, permanent opunandu-se majorarilor pensiilor mici si medii prin piedici viclene, adica sabotori de-a binelea, fara spirit de camaraderie, lipsiti total de empatie si solidaritate pentru ceilalti, ceea ce dovedeste ca egoismul lacom i-a orbit total! Nestiind cum este foamea si saracia, ei merg calcand inconstienti pe cadavre! Asta e.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RD spunea...

@Huhu,

Nu am incredere in statul roman. Nu am siguranta ca eu nu voi avea pensia scazuta! Stiu ce scrie in PNNR. Stiu ce se doreste in Romania. Sti ura miloanelor de oameni impotriva pensiilor militare (civili, jurnalisti, politicieni). Stiu ca la anul sunt toate alegerile posibile, foarte, foarte importante. Nu stiu ce este in capul astora. Cine are incredere ca totul va fi bine, e liber s-o faca!

Stiu ce se intampla acum.. Nu am de unde sa stiu ce se poate intampla la o modificare a pensiilor militare. Raman la parerea ca doar un PLX cu scopul de a rezolva inechitatilor ar fi solutia pentru toti pensionarii militari, nu prin PNNR.

Daca as fi stiut sigur ca da domne, vei fi calculat si pe contributivitate si iti va ramane pensia mai buna pe care o ai acum pe legea 223/2015, as zice ca da, sunt de acord.

Dar repet: sunt de acord cu cei care ar fi castigat mai mult pe contributivitate conform perioadei Boc decat pe legea actuala. Insa pana la urma fiecare isi vede propriul interes si ce crede ca este mai bine.

Pentru cei care se simt dezavantajati, mi se pare normal sa incerce orice este posibil pentru a se intampla ceva cu pensiile militare. Mesaje catre BM, CE, calculare pe 2 componente ca la celelalte categorii de pensii 'speciale', sperante si asa mai departe.

Indiferent de ce se va intampla in jalonul 215 nu scrie rezolvarea inechitatilor, ci reducerea cheltuielilor. Cine vrea sa accepte realitatea, bine, cine nu, nu!

Domnul Huhu si restul care sunt dezavantajati pe legea actuala, va inteleg. Asa ar trebui sa intelegi si voi, pe ceilalti! Pana la urma nu va dau eu bani voua la pensie si nici voi mie! Daca am fi trait intr-o tara corecta, pensiile militare ar fi trebuit sa fie aparate de toate institutiile din Romania, inclusiv de partidele din Parlamentul Romaniei. Dar la noi nu este cazul, intr-o tara vanduta pe bucati si politicieni fara demnitate si sentimente pentru acest popor!

Putem sa ne spunem parerile, deciziile se iau la nivel inalt, adica politicienii!

Dumneavoastra sunteti atat de sigur ca calcualrea ar fi ca la restul pensiilor 'speciale'? Ca n-ar fi cuantumul prezent scazut? Nici nu stim sigur cum am fi calculati pe contributivitate cand se pregateste o alta lege conform jalonului 214 si n-ai certitudini ca va fi totul bine.

mosmartin16 spunea...

Teama de necunoscut ( cât ar rezulta și pe componenta contributivă ) îi paralizează pe unii în a mai gândi ! Degeaba le spui că - așa cum e la celelalte pensii speciale - asta ar implica a se alege cea mai favorabilă dintre cele două ( contributivă și bugetară )...pentru că "sinapsele lor sunt deja compromise" și..."nu mai pot vedea pădurea din cauza copacilor" ! Culmea e că mulți dintre cei anticalcul și contributiv nici măcar nu realizează că ei ar avea de câștigat ! Repet, sunt susținător al pensiilor în varianta actuală ( cu unele modificări legislative și care pot efectiv elimina inechitățile profunde ), dar nu exclud nicicum și calculul contributiv, iar ulterior să fie în plată cuantumul avantajos dintre cele două !

Viorel spunea...

RD. De accord cu dumneavoastră. Citiți comentariul meu și conținutul linkului de pe topicul - Mircea Geoană, franc cu ucrainienii din zilele noastre. BM și CE solicit reducerea cheltuielilor cu pensile militare pentru ca România să aibă bani pentru achiziția de știfturi. Țări din NATO nu au alocat 2% din PIB pentru MAp. Din țările lor, iar noi, din toată inima și cu larghețe am alocat 2,5% doar pentru că așa a vrut golgheterul României pentru ca, căpitanul de echipă al SUA să-l ajute la Campionatul Mondial din 2024. Jocurile sunt făcute, degeaba mergem la meci. Blatul este aranjat. Cazul VALIZA CONTINUĂ.



Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Stelica, nu-ti mai zice la o adică, Moartea alba, bre, ca la miresele nimfomane fără pedala de franare, ca asa le atragi iubirile si simpatiile la fiare, ci defineste-te, mai degraba așe, simplu si grosolan, sa le cada pe capatani ca un bolovan, SATAN, ca doar asa ii imbolnavesti de spaime cu pipiliki in patuțuri la vise urate, precum si atacuri repetate de panici generalizate, calea cea mai scurta spre crizele eliptice si eoliene cu spume si creme cand se duc sa bea bere cu cate-o muiere!

Huhu Rezea spunea...

Viorel
Blatistii își fac și reclamă pe televiziunile de sport.
Ce spune în realitate reclama lui Mizil pentru Betano?
"Băăăi, era să câștigăm! Noroc că am pierdut!"
Asa spune un blatist care a pariat că va pierde meciul.

Huhu Rezea spunea...

@Stelica
Stai rău cu capul, băietule!
Chiar mai rău decât nebunul de la Făltișeni!

bogdan spunea...

S/a declarat la o televiziune ca in urma scrisorii guvernului catre UE care a fost trimisa impreuna cu raportul BM RASPUNSUL A FOST 45% INCLUSIV LA MAGISTRATI. Se apropie modificarile dorite.....dar nu in sensul dorit de unii rezervisti, o sa le fie dor de actualul cuantum ca tot nu doresc cuantum avantajos.

Paul Puiu spunea...

Sa fim seriosi, toti cei care aclameaza sau sustin calculul pe contributivitate nu ar fi facut-o niciodata daca s-ar fi actualizat in continuare pensiile militare!! Dar daca varianta cu actualizarea a picat atunci cei interesati vor o schimbare, dar nu constientizeaza ca prin obligatiile asumate in PNNR nu se va urmari o crestere a pensiilor militare,ba dimpotriva se incearca solutii de diminuare a cheltuielilor cu pensiile militare prin diferite variante care sa nu pice la CCR!!! Cine crede ca politrucii doresc binele rezervistilor sau in retragere se inseala amarnic, Ciolacu ne minte in fata asa cum a facut-o pana acum, refuzand orice dialog pe tema salarizarii sau pensiilor militare!!!
Am spus-o si o repet, sa fim multumiti cu cuantumurile nete actuale avute in plata ca daca se va schimba formula de calcul si nu se va pastra cuantumul mai avantajos, cred ca toti vom fi pe minus cu exceptia celor care au pensiile nete sub salariul minim pe economie!!!
Cand se va introduce impozitarea progresiva, visul sau eroarea PSD-ista, veti constata cu totii ca ce am sustinut se va adeveri!!!!
Cota de impozitare va fi de minim 16% si va creste in functie de valoarea venitului, astfel ca logic cu totii vom intra pe minus!!!
Singura nadejde este ca CCR sa declare neconstitutionala decizia PSD-ului cu impozitarea progresiva, insa sperantele sunt reduse, la fel cum va fi pe 23.03.2023 cand se va respinge si exceptia de neconstitutionalitate pe OUG 59/2017!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡
Nu ar pleaca magistratii pe capete in pensie daca nu ar sti ca vin vremuri grele!!!!
Nu va lasa-ti manipulati de politruci ca acestia nu au avut si nu vor avea intentii bune, singura lor varianta este doar sa reduca cuantumul net sl pensiilor militare si nu sa le majoreze!!!
Cine crede ca daca se vor reduce pensiile mari si le vor creste lor pensiile mici inseamma ca inca crede in basme si in minciunile politrucilor ca si pana acum!!!!!🤬🤬🤣🤣
Politrucii au un singur concept, indentificarea de noi resurse financiare pentru se putea aduce bani la buget necesari pentru finantarea partidelor politice necesari pentru viitoarea campanie electorala si pentru alocarea catre clientela politica care ii va sustine la alegeri!!!!Tot ce se sustine cu Comisia Europeana, Banca Mondiala si PNNR sunt simple pretexte sau minciuni m, singura preocupare in acest context a politrucilor este de diminuare a cheltuielile cu pensiile militare!!!
Acest lucru este valabil si in cazul pensiilor civile de stat, sens in care se urmareste cresterea varstei de pensionare tocmai ca sa poate acoperi cheltuielile cu plata pensiilor dun contributiile salariatilor!!!Acest fapt se datoreaza reducerii numarului de salariati raportat la numarul de pensionari, situatie valabila si cazul pensiilor militare urmarea reducerii salariatilor activi!!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡

ifrim spunea...

@Necunoscutu'.Uite daca tot aștepți și mie mi-e frică de contributivitate căci sunt disponibilizat cu vechimea minimă de 20.Pe militara am avut SM,IC(bine că Caesar zice ca le-am luat pe cocoși de ziua recunoștinței la fel și avansările la excepțional) de ce aș vrea eu contributivitate?

GO spunea...

Mergeti pe o noua lege a pensiilor militare. Asa cum este in SUA sau in UK si nu a fost niciodata la noi. Propunerea mea inaintata deja, si pe intern si pe extern.

Calcul: (2,5% din media ultimelor 6/12 solde fara sporuri nepermanente) x (nr. ani in serviciul militar reprezentand vechimea cumulata - adica cu tot cu grupe) = pensie militara.

Nr. minim de ani in serviciu diferentiat pe categorii: de la 20 ani in serviciul militar la 32 ani in serviciul politienesc, ci jandarmi si pompieri la mijloc.

Si pentru fair play: se acorda si celor fara vechime minima, dar numai la 65 ani, sub forma de adaos la pensia in sistemul public, corespunzator vechimii. ADICA INCLUSIV CETATENILOR CARE AU EFECTUAT STAGIUL MILITAR OBLIGATORIU. Ca in OK.

Altfel, devine recompensat strict serviciul militar si obligatia impusa in mod discriminatoriu anumitor cetateni, de a muri ca prostii pentru toti ceilalti. Si nici nu mai are nimeni ce carai, ca cetateanul Vasile are 2,5% in plus la pensia sa, pt. ca a fost obligat sa efectueze stagiul militar obligatoriu si ca acum la o adica sa moara ca prostu' pe front. In mod similar pentru cadrele militare.

Dan B. spunea...

Constat că avem o clasă politică bolnavă,irecuperabilă, care, în câteva minute, pe repede înainte, a aprobat PNRR tembelilor Cîțu și Ghinea, un document mizerabil care angajează statul român la foarte mari sacrificii din partea cetățenilor lui. Sunteți convinși că parlamentarii n-au avut habar, ca mai mereu, de ceea ce votează?
PNRR a fost un plan dictat de „licuricii” din UE, iar „ghioceii” României s-au conformat, doar-doar vom primi parte din cotizația noastră către CE.
N-am aflat eu bine, cum că BM a fost selectată, pe un comision consistent, să consilieze guvernul României în ceea ce privește sistemul de plată al pensiilor speciale? De ce nu și pentru pensiile din sistemul public? Realizați că „avocatul” BM lucrează cu materialul clientului „guvernul român”, cel din urmă furnizând doar ceea ce a voit să se cunoască? Sau nu pricepeți că BM se conformează cerințelor „angajatorului”?
Pe de altă parte, și PNRR poate fi modificat, anulat parțial sau total, funcție de politica noului guvern instalat la Palatul Victoria, căci, nu-i așa, interesul național primează interesului UE. Pentru pomana de 3 mld euro, din cotizația României, pauperizăm întreaga populație pe durată nedeterminată?

Implementarea contributivității, criteriu impus abia din 2001, reprezintă un precedent periculos pentru pensiile militare, hărtănirea lor de către clasa politică fiind evidentă. Desigur, în complicitate cu „gulerații” din MApN și MAI, călăuziți doar de interesul personal în această speță. Sau n-ați auzit că MApN, la vârful lui, este corupt până-n măduva oaselor, orice achiziție, militară sau nu, fiind tarată de comisioanele încasate, chiar dacă comenzile în cauză, după ani de zile, au fost plătite și neonorate de către partenerii strategici?
Adepții de pe aici ai contributivității, „orbi” de felul lor, au posibilitatea să exemplifice vreo țară din lume, care să acorde pensii militare contributive? Oriunde pe glob, statul, în schimbul prestației militare, asigură soldele și pensiile celor care au încadrat sistemul militar, fără a avea în vedere posibilitățile de plată ale bugetului, ca o obligație guvernamentală.
Nu-i glumă, oricând, statul român va putea continua mârșăvia includerii pensiilor militare în sistemul contributiv, chiar dacă noțiunea în sine a apărut odată cu promulgarea Legii 19/2000, sens în care un stagiul complet de cotizare va fi de peste 35 ani în viitorul apropiat, nu de 20 ani, ca în 2011. Deci, numărul total de puncte se va înjumătăți și, cei mai tineri dintre noi, veți plânge în pumni pentru că ați aderat la opinia unui dobitoc.
Începe să-mi fie dor de Legea 164/2001, una dintre puținele legi corecte pentru militari, din acest secol, care nu a creat animozități ca cele de azi.

CEZAR spunea...

Ia UITATI ICISA CE ZICE ...GRASUL...

"Începe să-mi fie dor de Legea 164/2001, una dintre puținele legi corecte pentru militari, din acest secol, care nu a creat animozități ca cele de azi"
TE CRED ..TE .AI ARANJAT PE UUUUULTIMA LUNA.......
NB
GRASULE CRED CA_I CAZUL SA INCEPI SA BAGI IN MENIU ...O CURA DE SLABIRE
ITI IAU ASTIA...NUTRETUL DE SUB BOT...ADICA CUANTUMUL FAVORABIL OBTINUT HOTESTE PE L164
NOROC CU USR...
VOTEZ USR...!!-

Leon spunea...

Istetule @Cezar, ia spune-ne si noua, cum puteau sa-si "aranjeze" veniturile in ultima luna de activitate cei 60.000 de pensionari militari aflati in plata la data intrarii in vigoare a L.164/2001??
Cred ca sti ca aceste pensii au fost recalculate dupa ani buni de la aparitia acestei legi, si deasemenea in baza de calcul NU intra niciun fel de spor !
Care din cele 5 elemente le puteau influenta cei deja pensionati:
S.Grad, S.Functie, Gradatii, S.Merit, I.Dispozitiv ?

Mitica spunea...

Am onoarea. Întreb. Ce impact are asupra pensiei, noua solda de grad?
Sau numai pentru activi?
Cică s ar aștepta instrucțiuni, și pentru pensionari, dar cum noi nu prea am primit vesti bune, de când cu LOV.... Mulțumesc!

luchy19 spunea...

https://www.juridice.ro/676347/discriminare-militari-politisti-sumele-compensatorii-intre-imposibilitate-si-rea-credinta.html

Foarte bun materialul.
Presupun că pe acest blog postează și militari care au trecut în rezervă/retragere până în anul 2011beneficiari al acestor drepturi, nu?
Deasemenea pe acest blog sunt și militari veterani TO, nu ?
Sunt militari care au avut și OSCAR, nu ?

Deci acel echilibru între pensionarii militari este greu de susținut.

Probabil pentru militarii activi vor face o lege a pensiilor care să rămână pentru 15, 20 ani neschimbată corelată cu o nouă lege 80/ 95.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

*@ Ave, Cezare, si cam are dreptate @Dan Buzescu cu stabilitatea acelei legi, apoi cu Lg 263 cred ca contributelei i-a fugit puiul cu ața cu pomenile din 2010, asta in pregatire daca baga vechime 30 de ani, mai baga si impozitul progresiv inseamna ca ne termina pe toti, daca nu le vine in cap sa bage oug 199, plina si ea de bube si paduchi. Oricum, sunt hotarati sa ne calareasca pe gârleje, de tot, cu orice ne-ar oferi. Aferim, Allah akbar! Sa nu hiu stuchit intre proiectoare daca afirm ca salvarea poate veni din... Clocaria mafiota, disperati ca li se duc dracului bunaciunile, acum sa lupte sa ne scoata pe toti din apa ca e rece si udă! De ce sa-i multumeasca si pe saracani clocarii? Pai, decat un CFI, Stelica si alti zgomotosi cu mahalelele jalbelor in proțapuri, fiind guri de foc chiar si din mass media si tot felul de anal-isti cu budigaii in vine, cu plangeri si scandal pe la Inaltele Porti ca iar se fura de catre mafiotii umflati si clasele de jos fomesc si ăia de la Inaltele Porti sa ia masuri si mai dure pentru toti pe linie, mai bine opteaza ca toata rezerva sa fie multumita cu masuri echilibrate, sa castige si ei si cei de jos. Asta cred eu ca se vrea din disperare.
** Am intrat pe linkul @Onorabilului la @Anonim, si imediat m-am trezit in mijlocul unei crame pline full de drojdieri mangă, lipsind de acolo Ghițâșor Porcușor si Pufoaica Fofoaia, plecati pentru tranteli si tăvăleli pe sub butucii de vie desfrunziti si in caraielile ciorilor inhipte in aracii din jur... Am iesit urgent din bodega cramei darapanate, mai ales ca se dialoga cu improscari de venin, se clefetea, sorbea si grohăia zgomotos in jurul troacelor cu borhot, vome si laturoaie innăcrite, si o data iesit de acolo constatand ca si eu eram manga de la inhalarea vaporilor bahici ai tavernei sinistre, desin-am zabovit acolo cam 2 sau 3 minute, fatale pentru sanatatea publica si sanatatea mea... Nici cu o tona de trinitrotoluen nu s-ar putea curata si dezinfecta hruba respectiva! Cu Furadan, se mai practică eliminarea daunatorilor din hrubele intunecoase?!

Dan B. spunea...

@Cezar:

De ce nu-l înjuri pe Leon, cel care te-a jignit adresându-te cu „istețule”?
La mintea ta, nici în staul nu te-ar primi dobitoacele, căci, ca intelect, ești inferior lor!
Iar, spre știința ta, la Romavia, nu a existat salariu de merit și nici spor de dispozitiv, noțiuni pe care nu le pricepi, singurele cunoscute de tine fiind „nutrețul” și „adăpatul”.
Mai bine gras și cu minte, decât „tras prin inel” și dobitoc!

Un pensionar citit spunea...

Domnule HUHU
De ce sunteti violent in discurs cu cei care nu sunt de acord cu dumneavoastra.
Eu v-am aratat care este legea care sta la baza pensiilor magistratilor.
Dumneavoastra credeti ca proiectul de lege L4/2023 este serios sau a fost facut in bascalie.
Un incompetent ca si cel care a vorbit despre pensii speciale in PNRR a spus si despre partea contributiva a pewnsiei de serviciu a magistratilor.
Daca vreti sa purtam o discutie civilizata,discutam pe texte de lege existente in vigoare,bune sau rele,care trebuiesc respectate,daca vresti numai caterinca cum vad ca unii sunt obisnuiti sa faca ma las pagubas.

Mitica spunea...

Revin cu o întrebare. Mărirea soldei de grad de la 1 ianuarie 2023, are vreun efect asupra pensiilor? Mulțumesc!

Dromihete spunea...

Se pare ca nimeni nu a ascultat defapt interviul doar l a citit

Huhu Rezea spunea...

@Pensionar citit
De exemplu,un text în vigoare. din L 303 actualizată pentru magistrațispune:
Articolul 213
(1) Partea din pensia de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate și pensia de urmaș, care depășește nivelul pensiei din sistemul public ori, după caz, nu se acoperă potrivit legislației privind sistemul public de pensii se suportă din bugetul de stat.

Huhu Rezea spunea...

@Mitică
Pensiile militare stabilite înainte de 01 01 2023 ar putea beneficia de majorarea soldei de grad aprobate prin HG 28/2023 numai în situația in care în viitor se va dispune recalcularea sau actualizare pensiilor militare.

reddog spunea...

Cezar și Rambo au fost majuri cândva
Apoi au uitat de unde au plecat.
Trist!
Totuși nu trebuie sa uităm că funcția doboară gradul și pila talentul.

Paul Puiu spunea...

Tovarase profesor 🐽🎷de-zakord75💩💩💩 zis Gramaticul Gheorghe din Scheia Brasovului, mai citeste in continuare cate ceva🍷🥃🍺🍻 ca sa fii respectat cum erai tu pe vremuri cand erai OS la GAZ🐮🐷 si popota🫘🥄🍽️🍴 de catre MT si TR ca sa-i lasi sa plece in permisie, concediu sau invoire si de care iti batea-i joc!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮
De-zakord75 💩💩💩, comentariiile tuturor de pe blog nu sunt teze de doctorat s-au inscrisuri publice, mai lasate de capraraia gramaticala ca esti ridicol si penibil🤫🤫🤫 si fa-te scriitor sau publicist sau editorialist ca poate asa te lipesti si tu de o crestere a pensiei de 50% ca sa iti ajunga!!!🥃🍷🍺🍻

RD spunea...

Părerea mea este că dacă vor fi 'atinse' pensiile magistraților, indiferent că este vorba de recalculare și fără păstrarea cuantumului avantajos (dar cel avantajos să fie cel de acum, să nu fie diminuat) sau impozitare progresivă, CCR va găsi motiv sau motive pentru a declara că este neconstituțional proiectul.

Daniel Morar: „Legiuitorul poate să taie toate pensiile speciale, mai puţin pe cele ale magistraţilor. Este o decizie CCR - manual cu ce trebuie să facă” (18 iulie 2021)

Ludovic Orban: ”CCR va declara neconstituționalitate pe orice lege de desființare a pensiilor speciale (...). Nu pot să decidă obiectiv niște oameni care sunt beneficiari de pensii speciale, așa cum sunt judecătorii Curții Constituționale” (20 DECEMBRIE 2022)

„Curtea reiterează că atât Constituţia, cât şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale care dezvoltă principiul independenţei justiţiei consacrat de art.124 alin.(3) şi art.145 din Legea fundamentală garantează doar pensiile de serviciu ale celor care au exercitat calitatea de judecător, judecător la Curtea Constituţională, procuror sau de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau la Curtea Constituţională întreaga perioadă impusă de lege, deci care au avut o carieră în respectivele profesii, nicidecum pensiile de serviciu ale altor categorii profesionale, asimilate sau cu vechime asimilată, conform dispoziţiilor legale în vigoare”, se precizează în motivare. (Decembrie 2020, despre impozitarea cu 85% a pensiilor care depăşesc suma de 7.000 de lei).

Și mai pot găsi alte declarații sau decizii.

Pentru CCR nu există lege, ci doar invenții când cine vorba de pensiile magistraților.



mosmartin16 spunea...

Huhu, tu nu vezi cât e de citit acel..."pensionar citit" ?!🤣 Nu e în stare să priceapă nici macar un articol de lege pe care il arăți, darămite un act normativ !🤣 Iar dacă-i spui...cică se lasă "păgubaș" ! Altfel zis..."își ia jucăriile și pleacă" !🤣🤣🤣

RD spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim,

Îmi pare rău că nu vreți să acceptați realitatea și anume că se vrea 'tăierea' pensiilor militare, nu doar celor mari (7000-10000) și foarte mari (peste 10000).

Este adevărat că pensiile mari ai foarte mari ar fi diminuate mai mult decât cele medii și mici.

Este adevărat că în jalonul 214 scrie așa 'va spori gradul de adecvare a pensiilor minime și a pensiilor mai mici, în special pentru persoanele aflate sub pragul sărăciei', însă nu și în jalonul 215.

Adică se referă la pensiile din sistemul public. Cei care au acum pensia militară de până-n 2500 lei, pot fi de înțeles de ce își doresc trecerea pe contributivitate, dar cei care au pensii medii (3-4-5-6000), mari sau foarte mari, n-ar avea motive să-și dorească ce vor pungașii de la CE.

Rezolvarea inechităților nu se poate face decât dacă se dorește, însă nu prin PNNR, ci printr-un PLX asumat de Guvern, care nu dorește să diminueze pensiile.

Când vreodată BM, FMI, CE, UE au vrut binele pensiillor din România? Doar tăiere și atât!

Dacă cei care au trimis mesaje BM și/sau CE cred că vor dispărea inechitățile pensiilor militare se înșeală grav!

Huhu Rezea spunea...

@RD
Singura declarație, din cele citate, de care se poate ține cont este cea a fostului judecător CCR, Daniel Morar, care are mare dreptate în ceea ce spune, el avînd în vedere Decizia nr.20/2000 a CCR:

Daniel Morar: „Legiuitorul poate să taie toate pensiile speciale, mai puţin pe cele ale magistraţilor. Este o decizie CCR - manual cu ce trebuie să facă” (18 iulie 2021)

Legiuitorul nu poate desființa pensiile magistraților, dar le poate micșora prin recalculare, dar numai în privința componentei necontributive.
A taia = a desființa
Cu această confuzie de termeni, in care în termenul de desființare sunt incluși și cei de micșorare, recalculare, redimensionare, ajustare, raționalizare etc, Zegrean și propaganda dedulcită la pensii nesimțite îi sperie pe politicienii habarniști în drept constituțional ori de câte ori se propune o reformă a pensiilor speciale.

Dan B. spunea...

@Mitică:

„Ce impact are asupra pensiei, noua solda de grad?”

Același impact dat de multitudinea gurilor de foc contractate și plătite în avans, ca la curve, dar nelivrate de către partenerul strategic nici după mulți ani de la comanda fermă, efectuată de „gulerații” din MApN, cu complicitatea liderilor politici.
Iar întrebarea firească ar fi fost „… v-a sosit armamentul și tehnica de luptă comandată?”, la care aceiași „gulerati” ar fi răspuns negativ, dar „…că avem chitanțele”.
În opinia mea, tot ceea ce s-a comandat (și plătit integral, în avans) a fost redirecționat către „Slava Ukraina” în contul ajutorului militar, ca donație, cu știrea strict a celor 4-5 persoane din conducerea statului și a MApN, decontarea ulterioară făcându-se de către Zelenski către Uncle Sam (românii rămân bătuți, futuți și cu banii luați).

Așadar, dle Mitică, pentru noua soldă de grad avem „chitanțe” pentru pensionarii militari, deci nu dispera!

csej spunea...

Nu vreti sa înțelegeți că le vine greu sa plateasca pensiile si atunci taie.Fiindca de civili le e frica ca sunt prosti si multi umbla la speciali.Magistratii scapa cu ajutorul CCR dar raman ceilalti,ceilalti fiind si noi.Un 45% din 12 luni pe formulă din 223/2015 ne pune capac.In cazul meu pe OUG 1/2011 cand punctul de pensie era 732 lei aveam pensie 3300 lei.Calculati cat ar fi fost pensia cand punctul de pensie este astazi 1785 lei.Legea 223/2015 buna numai pentru cei pensionati de curând.In opinia mea singură lege echitabilă pentru toti era 164/ 2001.Prevala solda de grad,solda de functie corespunzătoare gradului la maxim,solda de merit,indemnizația de comanda ,gradatie ,indemnizație de dispozitiv.Nu erau neglijate OMM si pensia suplimentară.Legea 223/2015 avantaj cei pensionati pe ultima sută de metri.Pentru cei pensionati pe ultima sută de metri o încasam toti.O încasam rău de tot.Eu cred ca e mai buna impozitarea progresivă.

Huhu Rezea spunea...

Prin prisma Deciziei 900/2020 a CCR, în care se spune că Legiuitorul are în marja sa de competență puterea să decidă în privința componentei necontributive a pensiilor speciale, se poate conchide că desființarea pensiilor magistraților ar însemna eliminarea completă a componentei necontributive a pensiei, reducându-le la calculul contributiv din sistemul public.
Virtual, și pensiile militarilor au o componentă contributivă, dar decidenții din sistem și mulți dintre beneficiari se tem inexplicabil să fie evidențiată prin lege.

Mihalache spunea...

Am mai spus-o și o repet, poate înțelege cineva în al 12-lea ceas, cu putere de decizie adevărată în stat,deviza C.C.R. este așa:Să moară toți, adică plebea, care poate mânca și supraviețui cu o juma de lingură și numai noi să trăim pururi mâncând cu 10 linguri, că la noi e pita și cuțitu!Doar eliminând, bineânțeles pe căi legale, această instituție toxică din peisaj vom putea avea viitor..Și nu numai militarii, activi sau rezerviști, ci întreaga societate civilă!

reddog spunea...

Bani aruncați aiurea pe fiare.
Mai bine le mai da un rand de ajutoare lui Rambo și Cezar.
Dar și lui Dan.B zis Grasu'. 😁

De amintit că cei mai sus menționați au primit ajutoarele înainte că la curve. 😁


Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au efectuat marți o vizită de lucru la Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu. Cu ocazia asta, Ministerul Apărării informează că al doilea sistem Patriot comandat de România a fost livrat și deja recepționat ep parcursul anului 2022.

https://www.hotnews.ro/stiri-defense-26069020-romania-primit-receptionat-deja-doilea-sistem-patriot-sistemele-3-4-vin-complet-2023.htm

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@RD, tocmai am recunoscut ca vor sa amputeze si ampuleze pensiile militare: Aia 45%, si nu 60% baza calcul, ii vizeaza pe absolut TOTI! Trebuie sa iasa romanii instrada ca si magistratii sa aiba acelasi regim ca toti,ca noi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Rog camarazii sa dam dovada ca suntem educati si civilizati, adica militari in rezerva si retragere, iesirile grosolane la adresa unuia sau a altuia nejustificand nimic, in afara de badaranie, mitocanie si mojicie, nepermise in categoria noastra de elite morale ale statului!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Clubul Steaua fura din buget, platind multa gusterime si gura casca pe langa cativa sportivi faliti si neperformanti, la fel ca in achizitiile pentru inzestrari si dotari cu gunoaie si fier vechi, apoi Ansamburile de guristi, care sunt si asa full de bani si averi din spectacole particulare, nunti si botezuri, pe langa astea mai fiind si alti robineti de scurgeri financiare in buzunare de jmecheri, ascunse de la vedere, secretizate ca de obicei prin Ordine de Mnistru. Bani sunt, dar nu avem un sinistru sa opreasca scurgerile si sa verifice achizitiile, sa sesizeze DNA-ul asupra pradaciunilor. Cu Hanger Tâlhar asa ceva? Cu un popa penticostal? Cu Malai Viscol, plin de dosare penale in curs, iar Vasilica-sociologul, habarnist in chestiuni lacustre, si daca a miscat un deget in favoarea noastra i-au taiat si mana si gatul!? Cine sa se puna cu MAFIA MFA?

Huhu Rezea spunea...

@Mișu
Ești departe de ceea ce înseamnă echilibrul puterilor în stat raportat la drepturile cetățenilor.
Translatând situația, a elimina CCR este similar cu a elimina arbitrajul din sport.
Nimeni cu scaun la cap nu propune eliminarea arbitrajului pentru că unii arbitri mai greșesc.

mosmartin16 spunea...

Observ că..."cătinel, cătinel"...tot mai mulți camarazi văd cam cum era de "inechitabil" cu Legea 164 comparativ cu actuala "echitabilă" 223 ! E cam cum propun io - pe varianta 1 a documentației, adică actualul cadru normativ cu câteva modificări de substanță - rezultând astfel pensii atât decente, cât și diferențiate și fără inechități ! Puținu'timp rămas o va confirma ori nu ! Gând bun cu sănătate ! P.s. Pe varianta 1 ( pe care o susțin), pensia netă maximă a lui "Ciucă al nost'" ar fi de 16354 lei ! Comparați cu salariul actual al președintelui ! S-auzim de bine !

Cezar spunea...

@/ Huhu..o mica corectie
CCR..din Ro nu mai ofera de foarte multa vreme nici.o credibilitate
Atîta vreme cît îi constituita pe criterii si indivizi politici ..vax albina
Multe rele s.au intîmplat in Ro su pavaza CCR..
EX.MENTINEREA LU BASESCOVICI IN FUNCTIE DESI FUSESE DEMIS PRIN VOT POPULAR..PENSIILE BATJOCORITOR DE MARI ALE MAGISTRATILOR..PROBLRMR ENORME DE INCONPATIBILITATE
SCÎRBA..DESFIINTATA!

Un pensionar citit spunea...

Dle HUHU
Legea 303 nu are 213 articole.

Dorin spunea...

Principiul contributivitatii in fapt nu exista, pentru ca in cazul pensiilor mici nu se mai aplica din moment ce sunt marite mai mult decat au contribuit. In consecinta, este doar o lozinca pe care o flutura mai ales cand se refera la pensiile militare deoarece in cazul magistratilor stiu ca nu au nici o sansa sa-l aplice. Cred ca este o noua capcana aplicarea contributivitatii in cazul nostru; singura cale este eliminatrea OUG urilor care au deviat Legea 223/2015 de la aplicarea sa conforma.Politicienii trebuie sa inteleaga ca joaca cu aplicarea legilor deja votate si publicate are consecinte pe care trebuie sa le suporte ei (adica sa isi asume raspunderea -cum le place sa spuna), nu altcineva.

csej spunea...

E curios ca activii nu au nici o reactie.Inteleg ca public se feresc dar incognito?!

bogdan spunea...

Activii stiu doar de modificare cu 12 luni atat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Cezarica, CCR nu-i decat o varza călită si arsă-cănită că a fost uitată pe plită, desfiintarea ei ar duce automat la dezvoltarea si inflorirea Romaniei!

Huhu Rezea spunea...

@Pensionar necitit
Ultima forma a L 303/2004, actualizată de Predoiu abia în urma cu 3 luni, are aproape 300 de articole.

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/261399

@Dorin
Te lansezi în comentarii într-un domeniu pe care nu-l stăpânești.
In afara celor aproape 200 000 pensionari militari, sunt 5 milioane de pensionari în România care au pensiile calculate exclusiv în baza L 263/2010 și... mai sunt cca 10 000 de pensionari speciali care au pensiile calculate si potrivit L 263/2010, dar și legilor speciale pentru magistrați, grefieri, aviatori civili, diplomați etc.
Cum poți să mai și afirmi public că nu exista calculul contributiv al pensiilor...
Aaa...dacă te uiți în negură științei juridice din unele structuri asociative ... te poți face de râs.

Huhu Rezea spunea...

@Cezar si Cornel
Păstrați-vă afirmațiile necontrilate despre CCR pentru evoluțiile voastre pe alte pagini, nu aici.

mosmartin16 spunea...

"Tăt cătinel, cătinel" ! Zice "băietu'" cam așe': Comisia Europeană a interpretat că orice pensie care nu include contributivitatea ( n.n. - care nu-i stabilită pe principiul contributivității ) intră în categoria de specială ! Ete-te..."s-o descoperit roata" ?!🤣🤣🤣

RD spunea...

Conform documentului cu recomandarile propuse de Banca Mondiala cu


Statisticile date de Casa Nationala de Pensii in legatura cu pensiile magistratilor arata ca in 2019 - 57% aveau doar supliment, deci 0% contributivitate.

In 2020 - 60%, 2021 - 63%, 2022 - 66%. Mai exact, in 2022 din 4695 de pensionari magistrati, doar 1583 aveau pensia atat pe contributivitate, cat si cu supliment din bugetul de stat, iar 3112 doar cu supliment.

@Huhu, sa va dati seama ca nu ar accepta CCR sa fie supraimpozitate pensiile lor si ar gasi mereu motiv sau motive. Pe contributivitate doar 34% au pensiile cu doua componente si va dati seama ca cea mai mare parte este din bugetul statului.

Pentru mine personal, una este sa citesc ce decizii ia CCR si alta e sa cred. Cand ai putere mai mare decat Parlamentul Romaniei e clar ce incredere pot avea in CCR. Eu nu pot sa cad in vrajelile si corectitudinjea CCR! Sa cada cine vrea. Si treaba asta cu neconstitutionalitatea taierii pensiilor de peste 4000 lei (CASS) a fost facuta deoarece ar fi fost 'arsi' rau de tot magistratii.. Ca au fost prinsi si pensionarii militari, civili si restul beneficiarilor de pensii de serviciu, este alta treaba, dar CCR nu a avut intentia sa fie totul corect, ci sa nu fie atinse ale lor!

@Cornelius Flavius Ifrim, niciodata nu vom avea avantajele magistratilor (actualizare, 80% din brut asa cum este acum, iesire mai devreme la pensie si ce prostii mai sunt incluse in pensiile lor).

Cred in proportie de 99% la ce a spus @Huhu - 'Virtual, și pensiile militarilor au o componentă contributivă, dar decidenții din sistem și mulți dintre beneficiari se tem inexplicabil să fie evidențiată prin lege.' ca cel putin 50% din pensionarii militari platesc in mod (aproximativ egal sau mai mult) la contributivitate decat din bugetul statului. Si aici ma refer la modul general, nu la 'Gigel', 'Marcel' sau 'Ionel'.

Si ati mai spus 'Legiuitorul nu poate desființa pensiile magistraților, dar le poate micșora prin recalculare, dar numai în privința componentei necontributive.'

Pai astia ar pierde o mare parte din pensie prin recalculare sau impozitare progresiva pentru partea necontributiva! Ei se 'hranesc' din partea necontributiva, nu din cea contributiva, din cea majoritatea o au 0% conform statisticilor oficiale date de Casa Natinala de Pensii.

O fi 'politicienii habarniști', insa pot apela la persoane care se pricep, avocati, cu experienta si pot primi raspunsuri clare. CCR nu este 'Dumnezeu pe pamant'. Cred ca si politicienii au aflat din partea oamenilor priceputi cum sta treaba.

Relu spunea...

Iar tipa la toti din platou mosul ala cu alte formule minune. Asta acum spune ca poate sa creasca pensiile si sa faca si economie la buget. Cum dracu?

Mihalache spunea...

A arbitra înseamnă a fi imparțial, ceea ce C.C.R. nici pe departe nu face!Dacă ar fi să extrapolăm, C.C.R. joacă cu toată lumea și câștigă tot timpul, doar e arbitru...Nu greșește doar câteodată, cum înțeleg câțiva, ci totul e analizat și hotărât în favoarea lor și a intereselor de moment, pentru că nu are cine să se opună deciziilor acestei instituții devenite super-toxice în democrația noastră mioritică!C.C.R. arbitrează după bunul plac, trist dar adevărat, așa că să nu le plângem de milă...Stimabile, greșesc eu cumva?

M spunea...

@Relu

Iar tipa la toti din platou mosul ala cu alte formule minune.

E Moșmartin16 cu mirobolantele lui formule acolo? 😂😂😂😂

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Bine, Onorabile, fie si Ograda anti glonț!

Ionel spunea...

@Paul Puiu spunea.... Sper sa nu fiu inteles gresit. Eu incerc sa inteleg fiecare comentariu fara a judeca in bine/rau pe nimeni. In general fiecare incercam sa ne vedem propriul interes si mai apoi pe ale altora. Dvs Paul Puiu spuneti ca " Huhule tu crezi ca politrucii nu s-au prins de schema Hormintz de care unii rezervisti ar dori sa beneficieze, adica ca sa isi valorifice prin lipirea la vechimea din serviciu din pensia militara si a vechimii dobandite din civilie!!!😜😜😜". Vreau sa va informez ca eu am actiune admisa la Curtea Constitutionala, in sensul de admisa pe rol, care dupa toate informatiile mele va fi respinsa, prin care am cerut ca vechimea din civilie dupa trecerea in rezerva cu drept de pensie militara sa fie valorificata, optional si nu obligatoriu cea de pana in 2015 cum au procedat in 2016, revin, valorificata in civilie la implinirea varstei de 65 de ani. Deci, exact pe dos de cat spuneti dvs. Apoi, exista cu siguranta multi care au lucrat 15-20 de ani in civilie dupa care au mai lucrat 12ani sau peste in armata, fiind incadrati direct ofiteri la varste inaintate, si beneficiaza de pensie militara pentru 38 de ani "vechime militara" !? Normal si legal, daca am fi un stat de drept, pensia militara ar fi bine sa fie acordata pentru anii din armata/politie si pentru anii din civilie la implinirea varstei legale de 65 de ani de casa civila. Acum, propunerile ca pentru vechimea militara sa existe si o parte contributiva de care sa nu se poate atinge nimeni nu este rea. Dar pensia militara trebuie sa respecte cadru legal reglementat de stat la intrarea in armata, adica sa fie calculata pe alte principii decat cea contributiva.

nr. 1 spunea...

Legea pensiilor militare , cea noua , daca va fi, va fi cred bazata pe L164/2001( care a fost f buna la vremea ei si poate fi, cu cateva modificari f buna si acum) . Un calcul ca la magistrati (componenta contributiva si componenta de la buget pentru compensarea riscurilor si restrictiilor) este o varianta f probabila avand in vedere precizarile PNRR si CE ! Uitati prostiile cu stagiul de 35 de ani(nici la civili nu e asa ceva iar daca au fost stagii in crestere de la 20 spre 35 , in fiecare an au existat niste indici de corectie anuali, destul de consistenti! ) , terminati cu minciunile ! Ati uitat de numeroasele inechitati si nedreptati de la pensiile militare smecherilor si becherilor cu 5 cifre la aktiv?

Dan B. spunea...

@reddog, zis și potaia roșie:

Iți este greu să pricepi că eu nu am primit ajutoare cu ocazia trecerii în rezervă, ci plăți compensatorii pentru renunțarea la cariera militară?
Iar aceste plăți compensatorii mi-au fost acordate fără a le cere, mai ales că, în perioada respectivă, rata inflației anuale se situa în pragul de 60%
Dar mă mir că „latri”, în condițiile în care vechii paznici de penitenciare au fost motivați retributiv să accepte, în 2002 , statutul de funcționar public, deci fără a mai avea calitatea de militar. Așadar, apreciez că ați piratat legislația pensiilor militare, în condițiile în care paznicul era retribuit superior militarului și ați redat societății civile o imagine a falsei militării cu ocazia pensionării.

PS: Întâmpltor sau nu, m-am îngrășat după trecerea în rezervă, preocupările mele neacoperind consumul energetic din timpul activării în MApN. Este o certitudine că nu mama ta ar fi contribuit la creșterea mea în greutate, și nici cea a crescătorului de capre Petre Padina.

Huhu Rezea spunea...

RD
-Una a spus CPS și alta a înțeles un site habarnist.. după care te-ai inspirat și d-ta.
Legea 303 pentru magistrați spune că partea contributivă a pensie este plătită de BASA numai după ce magistratul ajunge la limita de vârsta în sistemul public. Pânâ atunci întreaga pensie calculată potrivit L 303, actualizată în anul 2022, este plătită de la Bugetul de stat. La magistrați, spre deosebire de cca 45-50% dintre militari, componenta contributivă este mult mai mică decît pensia specială calculată procentual ditr-o bază de calcul.
Or, magistratul poate să iasă la pensie la 45 la ani.
Ziaristul si d-ta... care l-ai copiat, înțelegeți că 57% dintre magistrați nu au plătit CAS cât au fost în activitate?

-Chiar dacă întreaga pensie a magistratului este plătită până la 65 ani de la bugetul de stat, oricând se cunoaște componenta ei contributiva, calculată în puncte de pensie, pentru ca acea componentă să nu fie impozitată progresiv. La militari nu se cunoaște acea componentă, pentru că sunt ciucanii sperioși. Poate și din aplicarea impozitării progresive se va naște necesitate calcularii pensiilor militare și în varianta contributivă pentru a nu fi impozitate progresiv integral.

Dacă ar avea sfătuitori profesioniști, politicienii și mulți ziariști, nu mai vorbesc de liderii unor structuri asociative, nu ar spune lucruri traznite în public.

Huhu Rezea spunea...

@Buzescule
Altfel spus, pentru că te-ai auto-disponibilizat ți-au acordat solde compensatorii, nu ajutoare.🤔

RD spunea...

Am scris cifrele prezentate de Casa Nationala de Pensii aflate in tabelurile prezentate de Banca Mondiala, nimic altceva.

Acum, sa contrazic cifrele si sa spun ca nu sunt corecte, nu pot sa spun. Pana la urma au fost trimise si celor de la BM care au facut documentul cu recomandarile.

Componenta magistratilor contributiva este mult mai mica decat suplimentul primit de la stat!

Daca va fi impozitat suplimentul, pensiile magistratilor ar fi diminuate drastic deoarece majoritatea au peste 10000 de lei din moment ce pensia medie ar fi undeva pe la 20000 de lei.

Daca este adevarat asa cum scrie prin presa din Romania, cum ca toate pensiile 'speciale' ar trebui sa fie diminuate intr-un fel sau altul conform CE, sunt curios ce se va intampla cand va pica proiectu la CCR.

Altfel, sa spuna CE, nu domne, magistratii pot sa-si bata joc de restul pensionarilor, sa aiba pensiile de zeci de mii de lei, inseamna ca se contrazic conform reducerilor cheltuielilor de la bugetul statului.

Pana la urma de unde am copiat, de la ce ziarist?

Leon spunea...

Legea nr.303/2022 Art.294:
(5)La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă:
a) Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificările și completările ulterioare"...!!

bogdan spunea...

Vad ca toata lumea lanseaza variante care convin fiecaruia (cum este normal). Totisi ,nu va ganditi ca aceste modificari vor fi facute pentru cei care acum sunt ACTIVI si nu pentru a ne multumi pe noi ? Contributivitate pentru cei ce vor iesi sa zicem peste 6 luni ? nici vorba. Lungite lunile si poate scazut procentul. Atat.

reddog spunea...

Dan B zice că s-a îngrășat după ce a luat plățile compensatorii.
Adică trăia în desfrâu singura activitate fiind scrisul pe bloguri.
Zice că în activitate avea consum energetic mare pentru că se învârtea că ăla într-o căldare.

mosmartin16 spunea...

Te mănâncă, M, așa-i ?! O cauți cu lumânărica !🤣🤣🤣 Nițică răbdare și o iei ...la greu !🤣🤣🤣

Huhu Rezea spunea...

@RD
Cifrele comunuicate de CPPS sunt reale dar au altă semnificație.

Textul "Mai exact, in 2022 din 4695 de pensionari magistrati, doar 1583 aveau pensia atat pe contributivitate, cat si cu supliment din bugetul de stat, iar 3112 doar cu supliment". se citește astfel:
In anul 2022 din 4695 pensionari magistrați. doar 1583 impliniseră limita de vârstă din sistenmul public, astfel că partea contributivă pensiei lor a fost plătită din BASA și suplimentul necontributuiv de la Bugetul de Stat, iar 3112 erau pensionari magistrați care nu ajunseseră la limita de vîrstă din sistemul public, astfel că întreaga lor pensie, atât componenta contributivă cât și suplimentul necontributiv, a fost plătită de la Bugetul de Stat.
Pensie magstrat( 80% din bază)= componenta contrib( PMA x 1785 lei) + supliment necontributiv( diferența până la completarea pensiei de magistrat)

csej spunea...

Dela TV rezulta ca guvernanții nu stiu ce sa faca.Ar face dar le e frica pentru voturi dar nu se îndură nici de euro ce se primesc dela UE.

Viorel spunea...

Dan B. Greșeală de exprimare: „nu am primit ajutoare cu ocazia trecerii în rezervă, ci plăți compensatorii pentru renunțarea la cariera militară”. Deci, v-ați lăcomit la bani și ați trecut în rezervă = pentru renunțarea la cariera militară. Înseamnă că va plăcut mult armata. De ce nu v-ați transferat la altă structură din cadrul SNAOPSN cum au făcut mulți colegi din unitatea mea ? La penitenciar, spre exemplu ? Inflație 2000=45,7%; 2001=34,5%; 2002=22,5%; 2003=15,3%.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pe 23 Martie, CCR, etalonul dreptatii constitutionale, isi va dezvalui adevarata valoare in privinta unei ilegalitati care a afectat grav pensiile militare, dar, spre deosebire de judecarea ilegalitatii cu cota CAS, in acest proces magistraturile nefiind prinse in speta oug 59, sa vedem daca va hotari cu aceiasi celeritate, nepartinitor si legalitar, fara sa tina cont de eventuale interventii politie. Acum e bine formulat pentru cenzura de stat, @Onorabile?
Robert Turcescu a anuntat in seara asta ca traim intr-o cenzura bolsevica, impusa european, si vor protesta toti jurnalistii, cu banderole albe, in fata CNA-ului! Conluzia fiind ca n-am scapat de cenzura bolsevica, la nivel de stat, dupa Revolta din 1989! Unde esti tu, LIBERTATE DE EXPRIMARE?

Huhu Rezea spunea...

@Cornele
NU!
In primul rând ai greșit data. Nu știu de ce v-a rămas intipărită data anunțată pe surse și nu data de 21 martie.
In al. doilea rând, excepțiile ridicate pentru OUG cu CASS, nu CAS, a fost profesionist formulată de magistrați, avocați, grefieri.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, grijile si problemele m-au imbatranit cu cativa ani si am inceput sa mai dau rateuri la nivel superior, la modul aerian, ca aerobic nu pot de la anchilozele reumatismale, alaturi de rateurile de esapament sau in carburator, asa fixandu-ma pe data de 23 Martie cu sedinta de pronuntare a Ograzii Cormoranilor Cocoșați, in loc de 21 Martie! Sper sa nu ajung sa ma duc la toaleta sa fac pipiliki cu sticla de ceai si cocoselului sa-i dau papa bun cu lingura! Duamne, feri, Anilu!

Burebista spunea...

Huhurez, vad ca în continuare susții prostia ca pensiile din sistemul public sau cele speciale civile au pensii sau o parte din pensie calculată pe CONTRIBUTIVITATE... Îți repet NICIUN pensionar din România civil special sau militar nu are o parte sau toată pensia calculata pe sau după contributivitate... Ți-am mai explicat ce înseamnă pensie pe contributivitate.. Diar cea din plionul 2 de pensii... Restul pensiilor civile, speciale sau militare sunt calculate după PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII, CARE CONFORM DEFINIȚIILOR DIN LEGILE DE PENSII INSENA CU TOTUL ALTCEVA DECÂT CONTRIBUTIVITATE...
MAGISTRAȚII AU O PARTE DIN PENSIA SPECIALĂ CALCULATĂ PE PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII DAR CARE REPREZINTĂ DUMAI UN SFERT DIN PENSIA TOTALA PRIMITA... Ce procent de taxare ar putea sa se introducă la pensiile speciale ale magistraților ca să le afecteze partea din pensia speciala CALCULATA PE PRI CONTRIBUTIVITATII, DAR NU DATORITA CONTRIBUȚIILOR... Cam peste 75% ar trebui sa fie impozitul sau taxarea pensiilor magistraților ca să le afecteze asa zisă parte calculata pe principiul contributivitatii...

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. O întrebare legată de CCR. Cum se face că Dosarul nr. 545/59/2022 înregistrat la CAp.Timișoara în data de 31.05.2022 (pe OUG nr. 130/2021), trimis la CCR pe 13.09.2022 iar CCR-ul judecă, cauza pe data de 15.12.2022 (după 3 luni) la foc automat iar la mine a durat aproape 2 ani (pe ajutoare la trecerea în rezervă)?

RD spunea...

@Burebista,

De vina sunt cei de la Guvern care ori nu stiu, ori nu vor sa spuna detaliat ce se cere cu adevarat din partea CE referitor la ce scrie in jalon.

Mai degraba cred ca stiu, dar nu vor sa spuna, de acolo si declaratii diferite din partea multor persoane importante din partea ambelor partide de la Guvernare (PSD si PNL).

Acest jalon ar fi trebuit sa fie rezolvat si aprobat de sefii de la CE de la sfarsitul anului 2022 deoarece se stia de el de mai mult timp, nu era o noutate.

De pensiile speciale se vorbeste de peste 1 an, iar de reforma pensiilor din sistemul public atat de putin desi aceasta ar conta cel mai mult deoarece este vorba de aproximativ 4,8 milioane de neneficiari.

Ocolesc sau dau aceleasi raspunsuri, unele nu sunt corecte din mai multe puncte de vedere.

In general tacerea inseamna ca vrei sau vei face lucruri care sunt impotriva multor oameni. Asa cum a fost PNNR-ul, facut pe ascuns, fara sa stie publicul, cetatenii!

Asa pregatesc si cei din Guvernul Romaniei..

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Tu ai tras ceva la măsea când ai scris comentariul, altfel nu ai face o asemenea chisăliță juridică.
Tu ai invățat la scoală despre mulțimi incluse?
La Magistrați există multimea mare a cuantumului special, calculat procentual din baza de calcul, în care se include multimea dată de calculul contributiv în puncte de pensie. In situația în care sunt si magistrați care au ieșit la pensie la vârsta de 60-65 de ani, cu multe stagii de cotizare, pot fi și pensionari magistrati la care mulțimea mare este dată de calculul contributiv în puncte de pensie, mulțime care include pensia specială mai mică.
Să vă intre definitiv în cap că nu există alt calcul contributiv decât cel din legea din sistemul public, denumită în termeni juridici și legea cadru în domeniul pensiilor, lege de la care derogă toate celelalte legi speciale pentru pensii, inclusiv legea pensiilor militare.
Măi, desteptule, de ce crezi că pe cupoanele de pensie ale tuturor specialilor, mai puțin ale militarilor, este înscris si Punctajul contributiv în sistemul public și valoarea punctului de pensie?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, aici depinde de inteligenta si experienta judecatorilor, dar mai ales de cei cu facultati la stat, extrem de prompti si legisti, fata de cei absolviti la particular, unde se zice ca se absolva cu cash in maneci pentru buzunare largi si ferite de Fisc... Ani intregi am suferit cutotii traume emotionale pe seama unor destainuiri de fătuci si cocoșei pintenati pe sticlele tv-urilor, prinsi in diferite actiuni analfabete din show bizz-uri, care se faleau ca-s șomeri, dar fiind absolventi de Drept la particular, insa cand deschideau pliscurile aveau retorici de clasa a IV a la Ciorogarla, bineînteles ca azi toti gangavii aia sunt cu ciocanelul in mana si prosoapele negre pe umeri... Daca ai picat pe mana unui astfel de exemplar, ala esti si pierzator te numesti!

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Bună întrebarea! Răspunsul l-am. dat zilele trecute într-un întreg topic, dar d-ta nu ești atent.
In dosarul respectiv, actiunea principală a fost introdusă pe procedura specială a contenciosului administrativ reglementată de art. 9 din L 554/2004. Acțiunea a fost formulată împotriva ordonanței, având ca pârât Guvernul și a fost judecată de un complet de contencios admnitrativ al Curții de Apel. Astfel de acțiuni se bucură de celeritate atît în fața Curții de Apel cât și a CCR dacă este sesiztă cu o asemenea excepție care a fost subsidiară acțiunii principale.
Intr-o asemenea acțiune specială este obligatorie suspendarea dosarului pânî se judecă excepția la CCR. La procedura de asigurări sociale pe care ai urmat-o d-ta suspendarea este lăsată la aprecierea instanței si nici de celeritate nu se bucură.
In procedura specială, de admiterea excepției pot beneficia si alti pensionari, timp de un an, potrivit art. 9 alin (4), pe când în procedura de asigurări sociale urmată și de @Skoda, nu este aplicabil acel articol, dacă CCR admite excepția.
Tocmai de aceea, de mai bine de un an, îndemn cititorii să urmeze procedura specială împotriva ordonanțelor de guvern care au contracarat legea 223/2015 sau. au afectat dreptul de pensie militară.

Marcel Orzan spunea...

@huhu:

„...nu există alt calcul contributiv decât cel din legea din sistemul public, denumită în termeni juridici și legea cadru în domeniul pensiilor, lege de la care derogă toate celelalte legi speciale pentru pensii, inclusiv legea pensiilor militare...”
Ne omori cu chestia asta de ani de zile si nu duci pana la capat rationamentul ca sa vedem noi toti si cei care pot schimba ceva aici sa reparam treaba asta! Adica, daca L.263/2010 este LEGEA CADRU ÎN DOMENIUL PENSIILOR, Lege care reglementeaza Sistemul public de pensii, adica pentru toti cetatenii Romaniei, ca de aia e PUBLIC (Public DEX 1. - care privește pe toți, la care participă toți) si noi militarii platim CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, atunci de ce nu apare si pe cupoanele nostre de pensii Punctajul contributiv în sistemul public și valoarea punctului de pensie ca la toti ceilalti „speciali”?! Care e spilul, ce se intampla de suntem noi militarii cei mai prosti!
Nu e discriminare sau ce o mai fi?! Nu ne spui tu ca Legea 223/2015 este „speciala”/derogatorie, la fel ca Legea nr. 303/2004, Legea nr. 217/2008, Legea nr. 47/1992 samd? Atunci, de ce nu e si la noi la fel, de ce aia primesc/au partea contributiva pe puncte si noi nu, ce gîtu’ măsii e asta?!

bogdan spunea...

CAM ASA SE CONFIGUREAZA

,,Comisia Europeană vrea ca în stabilirea pensiei speciale să fie luat în calcul un procent de 45% din ultimul an de activitate sau 65% din întreaga carieră, dar această formulă ar urma să fie aplicată pentru toate pensiile speciale, fie ele pentru magistrați, militari sau alte categorii,,

,,Proiectul este în linia strategică corectă”, a explicat, vineri, Marius Budăi, potrivit sursei citate anterior,,

Vine 45% din ultimul an sunteti perfect constienti ca nu va fi nici o actualizare, din cei pensionati unii vor pierde ceva datorita celor 6 luni in plus, multi nu au ales din ultimul an ci din ani anteriori din diferite motive. SE VA TAIA, DAR DE LA TOTI. La unii mai mult la altii mai putin. Va fi o surpriza pentru cei care strigau de zor catre UE sa se scada pensiile CIUCANILOR cam de la ei va fi pierderea mare, nici gand de ACTUALIZARE cred eu pentru ca TREBUIESC SCAZUTE .

Leo spunea...

NU se va schimba nimic la pensiile militare.
Este chiar dorința celor cam 50 de asociații , sindicate , etc. de rezerviști , care strigă în gura mare și demonsnstrează că pensiile militare nu au ce căuta în PNRR , deci altfel spus că e bine cum e. astea sunt MASA DE MANEVRĂ a sistemului MAFIOT din MFA.
Gulerații coordonați de plagiator au grijă să nu se schimbe nimic.

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Intrebarea d-tale ține de abc-ul pregătirii juridice.
Militarilor li se aplică legea generală numai dacă legea specială, adică L 223/2015, face trimitere la ea.
In Legea 223/2015 nu găsim dispoziții de felul celor din art. 213 al L 3003/2022 pentru magistrați:

Articolul 213
(1) Partea din pensia de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate și pensia de urmaș, care depășește nivelul pensiei din sistemul public ori, după caz, nu se acoperă potrivit legislației privind sistemul public de pensii se suportă din bugetul de stat.


(4) La data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege, casa de pensii competentă stabilește, din oficiu, pensia pentru limită de vârstă care face parte din pensia de serviciu


sau de genul celor din art.6 din L 216/215 pentru diplomați:

Articolul 6
(1) Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabilește și pensia pentru limită de vârstă din sistemul public, potrivit legislației în vigoare privind sistemul de pensii publice.
(2) În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform prezentei legi este mai mic decât cel al pensiei din sistemul public de pensii, se acordă cuantumul cel mai avantajos.
(3) Partea din pensia de serviciu care depășește nivelul pensiei din sistemul public, precum și partea din pensia de urmaș calculată din pensia de serviciu, care depășește nivelul pensiei din sistemul public de pensii, se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
(4) În cazul în care nu sunt îndeplinite condițiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, pensia de serviciu se suportă din bugetul de stat până la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de legislația în vigoare, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Dan B. spunea...

Spre deosebire de alții, Huhurez a priceput esența noțiunii „plăți compensatorii”, în contradictoriu cu „ajutoarele sociale”, cele din urmă fiind primite de către cei trecuți în rezervă fără drept de pensie.
Și, uite așa, trecerea mea în rezervă a salvat de la șomaj alți 2-3 tineri ofițeri, căci vacantarea unei funcții superioare permite ascensiunea pe verticală a celor cu funcții mai mici în domeniu.



@Potaia roșie:
„Căldarea” în care mă învârteam nu era o celulă din pușcărie, ca la dta, ci o aeronavă de luptă sau una de pasageri, față de care aveam responsabilități. Desigur, acestea difereau de „responsabilitățile” dtale (introducerea în închisoare a obiectelor interzise, incl droguri, pentru comisioane consistente).
Eu am avut un trai în desfrâu? M-am limitat la cuantumul pensiei mele, fără excese, traiul ulterior neimplicând consum energetic mare. Ai idée pentru care motiv piloții militari sunt beneficiarii normelor de hrană, cu echivalențe calorice zilnice de 4500-5500, în condițiile în care dta și Viorel nu vă permiteați, oficial, nu prin furtișaguri, un consum zilnic de max 2000-2500 calorii?

@Viorel:
Te-ai fi așteptat ca, după trecerea mea în pensie, să-ți iau locul la numărat izmene? Când ajungi în vârful militar, nu-ți mai dă mâna să te lipești de o funcție măruntă, chiar dacă aș fi fost ahtiat după bani.
Am fost mulțumit că am prins pensia, norocul ăsta neatingându-i pe mulți dintre colegii absolvenți piloți militari (cca 1/3 din promoție).
Unde-i greșeala de exprimare? D-aia zic că ești analfabet funcțional, căci citești, dar nu pricepi noima. Numai un analfabet funcțional, ca tine, poate recidiva cu „PNNR”, deși titulatura este PNRR. Iar agramatismul ți-e adânc întipărit în ADN, din moment ce gafezi mai tot timpul cu exemplificări gen „va plăcut”, în loc de „v-a plăcut”. D-aia eu am ajuns ofițer și dta numai subofițer, cu toate că, de-a lungul anilor, am avut și surprize plăcute din partea multora dintre colegii dtale din corp.

csej spunea...

Viorel vezi ca pui in ceeace privește Dan B problema prost.Restructurarea armatei nu prea a afectat corpul subofiterilor.Tu stii asta si nu trebuie sa faci pe uitucul.Un adevărat ofițer superior nu accepta sa fie retrogradat din functie pe o functie inferioară gradului.Putini ofițeri acceptau sa devina navetiști.

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Bolos, ministrul fondurilor europene, cel care este permanent în legătură cu CE, a înțeles despre ce este vorba în privința reformei pensiilor militare și nu se mai cramponează de denumirea lor, important este că sunt plătite din acel plafon de 9,4% al bugetului de stat.
Mult hulita CCR va obliga decidenții din inchistatul aparat financiar al sistemului de apărare să iasă la interval cu proiecte de reformă a pensiilor militare.

nr. 1 spunea...

Dle Leo, toate modificarile ce se vor face la pensiile civile si militare constituie probleme legislative, deci vor fi transate la nivelul Legislativului nu la nivelul celor peste 50 de asociatii si ligi si sindicate de rezervisti care nu u fost in stare mai bine de 7 ani sa faca nici macar o modificare a legii in sensul eliminarii nedreptatilor si inechitatilor! Se pune accent in PNRR pe pensiile speciale care trebuie recalibrate, in mod deosebit cele obraznice(impozitul progresiv va fi aplicat pentru pensiile ce depăsesc salariul mediu brut pe economie, deci peste 6500-7000 lei, nu la pensiile mici sau medii). Luna de luna sunt alocati peste 1 miliard de lei pentru pensiile speciale. Din aceasta suma, peste 800 de milioane inseamna pensiile militare(MI si MApN). Deci, cum se va reforma sistemul , umbland doar la mai putin de 20 % ??????????Risca oare cineva sa piarda miliarde de euro primiti gratis plus alte miliarde bune primite ca imprumut cu dobanzi mici doar pentru a mentine niste pensii obraznice???????

Leon spunea...

"Partea din pensia de serviciu care depășește nivelul pensiei din sistemul public, precum și partea din pensia de urmaș calculată din pensia de serviciu, care depășește nivelul pensiei din sistemul public de pensii, se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice."
Cincluzie:
1.Niciun minister nu plateste pensiile de serviciu( exceptie pensiile militare!).
Toate cele 6 categorii sunt platite de CNPP prin bugete primite de la BS si BASS(partea calculata pe puncte).
2.Observam ca PNRR de la inceput au gandit ca procentul de 9,4% se refera numai la aceste 6 categorii de beneficiari de pensii "speciale"
3. Ulterior, prin usa din dos, cineva din tara, a introdus in DISCUTIE si pensiile militare de STAT;
Nu cred ca PNRR aprobat initial s-a modificat intre timp.
5. Asta nu inseamna ca legislatia pensiilor militare n-ar trebui REFORMATE, in sensul ca atat pensiile aflate in plata cat si cele noi sa fie recalculate/stabilite dupa aceeasi Formula !

Marcel Orzan spunea...

@huhu:

A, eu credeam ca se aplica principiul de drept" specialia generalibus derogant", pe care ni l-ai prezentat un pic mai incolo! Cu le stii tu pe toate. Bravo
De la Wikipedia, enciclopedia liberă:
Specialia generalibus derogant este un principiu juridic care implică faptul că norma specială e cea care derogă de la norma generală și că norma specială este de strictă interpretare la cazul respectiv. Mai mult, o normă generală nu poate înlătura de la aplicare o norma specială.
Deoarece norma generală reprezintă situația de drept comun, iar norma specială constituie excepția, trebuie respectate două reguli:
•NORMA SPECIALĂ DEROGĂ de la norma generală - specialia generalibus derogant,
•NORMA GENERALĂ NU DEROGĂ de la norma specială -generalia specialibus non derogant.

Trofin spunea...

Nu ar trebui să disperați în privința procentului de 45% din baza de calcul , cum o fi aceasta stabilită, dacă dreptul la pensie vi s-a deschis anterior anului 2011 fiindcă recalcularea ,prin aplicarea parametrilor din Legea 153/2018 și cu datele de calcul din ultima decizie de pensie , va produce un cuantum al pensiei mai mult decât identic cu cuantumul actual aflat în plată. Cei care au dreptul de pensie deschis după 2011 cât și pentru drepturile de pensie care vor fi deschise , cuantumul pensiilor va fi regularizat în așa fel încât nu vor mai fi discrepanțele uriașe semnalate azi. Acest procent de 45 % nu este ales întâmplător , este ales în scopul eliminării discrepanțelor dintre pensiile generațiilor de beneficiari precum și în scopul temperării creșterii exagerate a pensiilor . Manipularea este uriașă , nițică răbdare și rațiune nu strică.

reddog spunea...

Dan B
Bălării.
Urat îmbătrânesc unii oameni.
Plus că se consideră niste îngerași într-o lume plină de demoni.
Sunt practic niste distrusi.
Mars!

Marcel Orzan spunea...

@huhu:

Pai daca e asa simplu, hai sa facem o propunere de completare a L.223/2015, ca tot e pe teava acum in Parlament, cu ceva similar:
Art. X
(1) Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabilește și pensia pentru limită de vârstă din sistemul public, potrivit legislației în vigoare privind sistemul de pensii publice.
(2) În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform prezentei legi este mai mic decât cel al pensiei din sistemul public de pensii, se acordă cuantumul cel mai avantajos.
(3) Partea din pensia de serviciu care depășește nivelul pensiei din sistemul public, precum și partea din pensia de urmaș calculată din pensia de serviciu, care depășește nivelul pensiei din sistemul public de pensii, se suportă din bugetul de stat, prin bugetul MApN samd.
(4) În cazul în care nu sunt îndeplinite condițiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, pensia de serviciu se suportă din bugetul de stat până la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de legislația în vigoare, prin bugetul MApN samd.
E ok asa?

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
De ce nu duci definiția până la capăt?
"norma specială se aplică prioritar față de norma generală, chiar și atunci când norma specială este mai veche decât norma generală"
Altfel spus, algoritmul de calcul din legea generală a pensiilor se aplică concomitent, nu exclusiv, si pensiilor militarea numai dacă se prevede expres și in legea specială.

@Trofin
Pentru a fi realizabil cea ce spui este absolut nevoie ca în proiectul L4/2023 să se introducă dispoziții de recalculare a tuturor pensiilor speciale în plată, nu numai la magistrați.
Or, tocmai recalcularea îi sperie pe ciucani.

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Este foarte ok!
N-ar mai putea spune niciun cârcotaș userist-progresit că pensiile militare nu sunt aliniate la contributivitate.
Patentează textul și trimite-l spre președinții comisiilor raportoare din Sernat și Camera Deputaților.

Un pensionar citit spunea...

Oare cati dintre pensionarii militari cu doctorate beneficiaza de prevederile
LEGEA nr. 8 din 11 ianuarie 2006 (*republicată*)
privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii**), membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică,art 1 si 10(cu referire la pensionarii militari)

Marcel Orzan spunea...

@huhu:

Ce sa mai patentam, e bun asta pentru diplomați, asa trimit.
Sa fie primit

GG spunea...

Dacă sunteți amabili,o intrebare: Soțul supravietuitor când obține pensia de urmași după decesul titularului pensiei?
Întrebarea se adresează d.lui,H,Leon...etc.Multumesc anticipat!

Leo spunea...

Atunci cân Jiganu , dr. luK , RED , Aspiridonescu , Ciripu-Aipu vor rupe ușile să se pensioneze , acesta este semnalul că ceva bun se va întâmpla cu REFORMA pensiilor militare.
Dar toți cei menționați, rîmân pe poziții că știu că pensia lor va fi una gen CIUCANĂ

mosmartin16 spunea...

Trofin vorbește de regularizare, Nr.1 de recalibrare, ambii cu bune intenții în eliminarea inechităților...dar cum facem cu biletele de tramvai ale lui M ?!🤣🤣🤣

Dromihete spunea...

Daca Huhurez face dovada ca a fost militar mai mult de 25 de ani eu imi dau demisia😀😀😀😀😀😀😀😀

Marcel Orzan spunea...

@huhu:

Continuare:
Am mai bagat si modificarea art. 31 L.223/2015 cu transformarea CIBS in CAS, sa nu mai existe discutii, si introducerea Principiului Contributivitatii printre principiile de organizare a sistemului de pensii militare.
Nasol ca, chiar si cu modificarile astea, CCR tot o sa caute in sertare si o sa zica ca "Pensia militara e un supliment platit integral de la BgStat, fiind neopozabil Dreptului constitutional la pensie pt. ca nu are temei plata CAS, fiind mai degraba un drept de asistenta sociala si nu de asigurari sociale (Decizia 900/2020), adica un fel de indemnizatie de handicap sau lauzie, desi asta din urma ar fi ok, ca e babana!
Bun asa, hai sa trimitem

Leon spunea...

Observ ca nici saptamana urmatoare, comisiile din Senat, NU au pe ordinea de zi acest proiect L 4/2023, dar totusi astazi am trimis un E-mail la 5 senatori din cele 3 Comisii Raportoare, cu propuneri de imbunatatire a prevederilor acestui proiect de lege.

Paul Puiu spunea...

Pensii 2023. Ce spune ministrul Muncii de pensiile militare:

„Am discutat, trebuie sa se pronunte clar, pensiile militare nu sunt la Ministerul Muncii, nu sunt pensii speciale, revin la acel PNRR scris pe ascuns, unde expresia de pensii speciale. Comisia a interpretat ca orice pensie are in componenta necontributivitatea este trecută in aceasta categorie, am avut discutii repetate ca integrator de reforma cu ministrul de resort. Am discutat si cu cei interesați transparent si acel proiect a fost înaintat, e baza unui raport, l-am prezentat personal la Banca Mondială, in decembrie, dupa care a venit si raportul BM, pe care l-am inaintat Comisiei Europene, vom avea discuții in continuare cu ministerele de linie, sunt doua concluzii din măsurile pe care le-am propus in acel proiect de act normativ: una ca exista o aliniere prin măsuri la contributivitate si, doi, interzicerea abuzarii de acel sistem de pensii SPECIALE. Proiectul este in linia strategica corecta”, a mai spus ministrul Budăi la România TV.

Pensii 2023. Marcel Boloș anunță că nu e grabă cu eliminarea pensiilor speciale: Mai este timp:

Există timp suficient pentru ca forma finală a legii pensiilor speciale să fie în acord cu conţinutul jalonului din PNRR, a declarat vineri la RFI ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. El precizează că în cazul pensiilor militare, ”dacă va fi cazul, probabil împreună cu experţii Băncii Mondiale, se va găsi o formulă pentru ca să facem dovada cerinţei de contributivitate”.

https://www.romaniatv.net/pensii-2023-comisia-europeana-cere-impozitarea-pensiilor-masura-s-ar-putea-aplica-din-iunie-termen-limita-pentru-noua-lege_7326621.html

Viorel spunea...

Csej. În ultimii ani ca și cadru militar (19 ani și 7 luni de personal) am lucrat în cadrul Compartimentului S.1-Personal, perioadă în care UM a primit state de organizare în 2000, 2002, 2005, 2007, 2010. Cunosc foarte bine din punct de vedere procentual (Of., MM., Sof) ce funcții s-au desființat și ce categorii de cadre au părăsit sistemul. În plus. Dan B spune: „am primit plăți compensatorii ca să renuț la cariera militară”. Rezultă că nu te-a obligat ci doar te-a întrebat dacă ești sau nu de acord. Dânsul putea foarte bine să se mute în altă garnizoană pe altă funcție, chiar dacă era inferioară pentru că, nu îi lu nimeni gradul de pe umăr, în plus își păstra și Coeficientul de ierarhizare avut înainte. Deci nu perdea nimic. Orgoliul a fost mai mare decât interesul.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
A spunea...

@Leo
cân Jiganu , dr. luK , RED , Aspiridonescu , Ciripu-Aipu vor rupe ușile să se pensioneze , acesta este semnalul că ceva bun se va întâmpla cu REFORMA pensiilor militare.
Foarte buna observatia domnule Leo.Asa ma ghidez si eu dar dupa mai marii unor anumite structuri.Intrebarea mea e,cumva stiu ei ca odata pensionati ,cuantumul pensiei nu poate fi recalculat pe minus?A, ce ziceti de asta?

Huhu Rezea spunea...

@Unknown
Nu pot să-ti dau decît extrase din L 223/2017

Articolul 49
(1) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei prevăzute la art. 16 alin. (2), dacă durata căsătoriei cu persoana decedată a fost de cel puțin 15 ani și nu realizează venituri lunare provenite dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(2) În cazul în care durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenite soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Articolul 50
(1) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an.
(2) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârsta și de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli contractate în timpul și din cauza îndeplinirii serviciului militar/serviciului, asimilată unei boli profesionale, și dacă nu realizează venituri lunare pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Articolul 51
Soțul supraviețuitor care nu îndeplinește condițiile prevăzute la art. 49 sau la art. 50 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaș pe o perioadă de 6 luni de la data decesului soțului susținător, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare pentru care asigurarea este obligatorie ori acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Articolul 52
Soțul supraviețuitor care are în îngrijire, la data decesului susținătorului, unul sau mai mulți copii în vârstă de până la 7 ani beneficiază de pensie de urmaș până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Huhu Rezea spunea...

@pensionar citit
Chiar și doctorii în stiinte beneficiază de indemnizația din L nr. 8 numai dacă sunt membri ai uniunilor de creație de utilitate publică.

Dan B. spunea...

@Viorel și @Redddog:

Faptul că între noi, adică eu și voi doi, cu „potaia roșie” există o căruță cu remorcă de grade militare, voi atingând „vârful” pentru calificările profesionale avute. Între a fi paznic și pilot, există o mare diferență de intelect, la fel de mare ca cea dintre izmenar și driverul avioanelor de luptă.
Așadar, și voi doi ați atins, poate, maximul de carieră profesională, fără a trece în corpul militar superior, unul fiind subofițer, iar altul funcționar public, fără a fi împopoțonați cu stele de general.
Ca să realizezi ce s-a-ntâmplat la Otopeni, ți-ar fi trebuit o minte-brici, spre dreaptă analiză și judecată, dar cum nu o ai, ......, ca și mulți alții de pe aici, ......
Iar cum funcția mea a fost unicat la Romavia, nu am putut fi înlăturat din organigramă, trecerea în rezervă fiind la inițiativa mea.

M spunea...

@mosmartin16

Am spus atunci că într-o viață de om apar multe diferențe, marea lor majoritate nu sunt "compensate"! Unul a mers cu tramvaiul dând 30 de bani și altul dând 5 lei! Asta nu înseamnă ca ăla să ceara compensație!

Dacă nu te duce capul să înțelegi o figură de stil nu mai continua arătând incultura ta crasă!

Te-am tot lăsat în pace dar văd că nu te potolești!

Dacă vrei să arăți că ești deștept spune cum compensezi tu cele 140.000 de euro pe care eu ar trebuit să îi dau pe apartament când tu l-ai luat aproape gratis. Asta e inechitate nu ăia 2-300 de lei diferență la pensie!!!!!

Dar nu poți! Pentru că nivelul tău de argumentație e la fel de slab ca și "proiectul" tău de care râd toți militarii rezerviști!
Hai că ești prost... dar prost rău! NU te potolești!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

Este vorba de Dănilă.
Și pe la TV nu preaface dovada unei culturi temeinice.
Vai de mama ei de ARMATĂ.

Leo spunea...

@leon
Nu mai ARDE problema.
Au întins termenul pînă la sfîrșitul lui Iunie 2023 , când trebuie introdusă cererea de plată 3.
DOLCE VITA pe gulerți.
Acum așteaptă până la sfârșitul lui apr. un feed back de la CE.
Ăsta nou și habarnist de la MFA mai este pe funcție ?
E exact ce trebuie pt. gulerați.
@A
Lichelele știu mai bine ca oricine ce și cum.

A spunea...

@ Viorel
Pentru marinarul Ghe.Marin,confirm.Singurul amiral comandant de SMG(2006-2011),pus de colegul lui de facultate,ghici..Traian Basescu :),in 2006 ,proaspat presedinte al Romanistanului.
Da ,grasut pentru ca a stat la catedra ,s-a facut si doctor ..etc,a fost si cdt al ANMB.
A fost mare comandant de nava ,exact 1 an :)
"Mare conducator",parol,il "iubesc" toti marinarii.A tarat piciorul la plecare(spre SMG) si l-a lasat in locul lui pe unul D.D-ul..gen. S.S-ul nazist,la carma FNR.
Ma opresc ca-mi stric duminica....

Leon spunea...

Nu cred Leo !
Ciolacu doreste ca la preluarea mandatului de Premier, problema pensiilor de serviciu sa fie rezolvata !
Deasemenea pana la vacanta parlamentara, doreste finalizarea modificarilor la Legea pensiilor civile 127 !

M spunea...

@Huhu Rezea

Decizia nr. 561/2022 referitoare la excepția de neconstituționalitate a sintagmei „sistemului public de pensii” din titlul Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemulu i public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, și din cuprinsul art. 1 alin. (1) din această lege, precum și a dispozițiilor art. 9 din aceeași lege și a celor ale art. 113 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

😁

mosmartin16 spunea...

M, nu uita că...iar...tu ai început ! Și văd că ai probleme mari de autocontrol ! Mergi bre' la medic și te caută !🤣🤣🤣 Și ca să mă cobor la vocabularul tău ( nu-mi place să rămân dator ! )...prost ești tu ...de bubui !🤣🤣🤣 E bine așe, bre ? Sau te potolești ?! Ce zici, bre tulumbă învechită ?!🤣🤣🤣

mosmartin16 spunea...

Duminică frumoasă, oamenilor frumoși la suflet ! Că despre M...v-ați lămurit singuri !🤣 Gânduri bune !

Dan B. spunea...

@Viorel:

Se adeverește că tărtăcuța nu te ajută, ai rămas, educațional, cu cea de la coada vacii, refuzând o emancipare cât de mică. Dacă ai fi fost „înzestrat” native sau pe parcursul vieții cu darul analizei fenomenului militar, dta nici n-ai fi făcut parte din sistemul militar, dar foamea îndurată zilnic și lenea practicării unei meserii civile te-au direcționat către o slujbă, oarecum sigură pe perioadă nedeterminată. Ai înțeles, până acum, că a fi pilot militar a fost, pentru mine, o profesiecare implică mult curaj, stăpânire de sine și multă carte, mai ales că este asimilată ca una combatantă?
Scuipă-ți în sân și mărturisește cam ce calități implică număratul izmenelor din profesia dtale, ce riscuri de practică presupune, știind că, la o adică, tot în spatele frontului stai!
Așadar, care-i lașitatea pe care mi-o pui dta, un sărăntoc mental, în cârca mea?
După 1990, am resimțit acut destabilizarea sistemului militar și am tot sperat într-o revigorare a acestuia, dar ….
Am plecat eu din sistem, mulțumindu-i astfel pe alți 2-3 ofițeri, care ar fi fost șomeri, dacă eu aș fi rămas comandor în structura militară.
Desigur, am avut parte și de presiuni din partea părinților privind alegerea armei, încă din timpul liceului militar, unde m-am transferat de la un liceu de renume din capitală. Însă, la opțiunea mea privind AVIAȚIA, numai tatăl infanterist m-a felicitat, chiar dacă, mai târziu, în perimetrul blocurilor locuite exclusiv de către familiile cadrelor militare, s-ar fi aflat că un avion militar s-ar fi prăbușit, și ai mei părinți tremurau până mi-auzeau glasul.
Ai tăi părinți aveau emoții când îți lipsea, la inventar, vreo izmană?

PS: Pădure fără uscături nu există, aidoma prezenței dtale în structura militară.

Leon spunea...

Leo, D-ul ministru Angel TALVAR, chiar daca este foarte ocupat, sa sti ca este singurul MINISTRU care mi-a raspuns la mesaje!
PS.Astazi, de exemplu, am primit mesaj la o propunere adresata dumnealui !
Din partea mea are tot respectul !!

Relu spunea...

@Viorel:eu cand am scris ca se dadeau bani sa se plece in TO nu mi s-a publicat mesajul desi nu am injurat sau denigrat pe nimeni.
La Romania te halesc este despre achizitii dupa pandemie pe bani ieuropeni, achizitii girate de Bolos care o arde ca el nu e ministru vechi.

Brenda spunea...

Și?

reddog spunea...

Dan B cunoscut și ca Daniela Mondiala are talent și e unic.
Se știe că dujmanii nu au valoarea lui. 😁
Cam că ciorombela asta.
Mica și rea. 😁

https://mobile.twitter.com/ClownWorld_/status/1634951955993993217?cxt=HBwWgoDRnYiJwrAtAAAA&cn=ZmxleGlibGVfcmVjcw%3D%3D&refsrc=email

Burebista spunea...

Huhurez, unde vezi ca scrie în legea 303 sau în celelalte legi speciale ca partea care se plătește de la buchetul de pensii este parte contributiva sau calculată contributiv ??? Nu scrie nicăieri... În schimb scrie despre partea din pensie calculată în sistemul public de pensii.... Adică partea calculata după o formula ce nu are legătură cu contribuția cuiva ci cu nivelul salariului brut avut în întreaga activitate din care salariu brut nu a plătit niciun leu la bugetul de pensii, ca contribuții, până în 2001...
In legea 263 ți se explica clar ce inseamna PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII, dar o ții langa în ideea ta fixă. Principiul contributivitatii la care se face referire în legea 263 este același lucru cu CIBS de la militari și polițiști... Și încă odată îți repet poate o să-ți între în cap... PENSIILE DIN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII NU SUNT CONTRIBUTIVE. PARTEA DIN PENSIILE SPECIALE CALCULATĂ ÎN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII NU ESTE CONTRIBUTIVA...

Huhu Rezea spunea...

@bure
Tu ești trimis să ne țâi aici de vorbă cu trăznăi de te doare capul!
Unde ai văzut că în sistemul public de pensii punctajul este calculat în funcție de mărimea CAS-ului pe care-l plăteste asiguratul?
Nu domnule, punctajul în sistemul public de pensii, denumit și contributiv, este calculat încă din aprilie 2001 în funcție de raportul dintre salariul brut/net lunar din întreaga cariera și salariul mediu pe economie, asa cum și zeci de mii de pensionari militari au Notele de calcul contributiv din anii 2011-2015.
Ați primit toți fituica să ne povestiți că pensiile militare nu sunt speciale, că ele sunt contributive doar pentru faptul că si militarii au plătit CIBS sau CAS și că nu mai este nevoie de reforma pensiilor militare?
Nu cred că sunt mulți cititori ai acestui blog care n-au înțeles că principiul contributivității se refera la calculul în puncte de pensie a pensiilor.

mosmartin16 spunea...

Huhu, eu cred că sunt destui cei care totuși reușesc să facă distincția între a contribui și a se calcula pensia în baza principiului contributivității...doar că - cred - nu prea vor să o recunoască pentru că nu le convine ! De ce nu le convine ?! Pentru că ei se gândesc la calculul - exclusiv contributiv - al pensiei și le e teamă ! Oare aceștia sunt și cei care nu înțeleg faptul că nu ar avea nimic de pierdut dacă a lor pensie ar fi calculată - ca la toate celelalte pensii speciale - atât pe componentă contributivă, cât și bugetară și cu punerea în plată a celei favorabile ?!

mosmartin16 spunea...

Felicitări Leon pentru inițiativă ! Mă bucură faptul că demersul tău a primit cel puțin un răspuns, iar dacă acesta va fi și aplicat - fiind corect - cu atât mai bine !

Burebista spunea...

Huhurez, citeste întreg articolul de pe link-ul de mai jos și POATE ai sa înțelegi ce înseamnă PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII...
https://legestart.ro/stabilirea-pensiilor-pe-baza-principiului-contributivitatii-sens-continut-si-metodologie-practica-de-aplicare/

Și mai sunt foarte multe articole cu explicații privind principiul contributivitatii.

Huhu Rezea spunea...

@Viorele
Nu ne mai consuma spațiul și timpul cu contre cu tipi neinteresați de discuțiile de pe topic. Abia aștepți să te irosești în asemenea discuții.

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Inlocuiește domnule, în minte, sintagma "principiul contributivității" cu "calculul pensiei militare și în puncte de pensie" și nu ne mai plictisi cu sofisme guleriste comandate!
Noi discutăm de algoritmii după care se calculează cuantumul si voi ne povestiți cum se constituie fondurile din care se plătesc pensiile.

Burebista spunea...

Atunci schimba și textul ala cu propunerea ta, nu a blogului ca blogul nu este chat GPT.. 🤣
Deci pensiile lor nu sunt contributive, nici calculate conform contribuțiilor lor la fondul de pensii ci chiar tu recunoști ca sunt calculate în puncte, pe un algoritm care spre deosebire de algoritmul prin care sunt calculate pensiile militare este mai dezavantajos. Nu nai zic de algoritmul celorlalte pensii speciale din sistemul public...
Deci pensiile calculate în puncte de pensie nu sunt contributive ci sunt pensii speciale din sistemul public calculate în puncte rezultate din raportul dintre salariile brute%nete avute și salariul mediu brut pe economie și a stagiilor reale de cotizare...

RD spunea...

”Îmi doresc foarte mult să văd proiectul cu care domnul Budăi trebuia să vină în decembrie. În data de 28 ianuarie 2020, la 56 de zile de la preluarea guvernării de către PNL, am reuşit să trecem prin Parlament o lege de tăiere a pensiilor speciale. Ea a fost atacată de doamna Weber, a fost făcută sesizare la CCR, a venit Covidul. S-a dat răspuns la această lege, undeva prin mai, şi a fost desfiinţată practic. A fost declarată neconstituţională (…) Acum, Ministerul Muncii trebuie să vină cu o lege clară. Eu vreau să cred că se va face, am rămas ultimul optimist”, a precizat Rareş Bogdan.

De asemenea, Bogdan a adăugat că, în 15 martie, ministrul Budăi va prezenta noul proiect de lege a pensiilor.

”Speranţa este la Ministerul Muncii, că va veni cu un nou proiect. Am înţeles că ni-l prezintă în 15, luna asta. Sunt cel mai dornic să văd acest proiect”, a subliniat Rareş Bogdan.

Deci așa a înțeles băiatul.. :D

reddog spunea...

Uneori Huhu seamănă cu ION robotul lui Ciuca Nasirianul. 😁

Viorel spunea...

RD. Rareș Bogdan ar trebui să-și amintească ce RAHAT MÂNCA la Constanța pentru a fi ales parlamentar European, apoi să vorbească acest mâncător de l…..ci.

Leon spunea...

Este posibil ca in Sedinta de maine a Comisiei ptr.Aparare sa fie discutate si propunerile noastre la L 4/2023:
"5. Diverse/Petiții" !

RD spunea...

@Viorel,

Rares Bogdan este omul lui Iohannis. Rares Bogdan avea putere la Realitatea (Realitatea Plus in prezent) si asculta ordinele neamtului. Si unde este acum? La PNL! A fost recompensat pentru ca ascultase ordinele. Omul n-are treaba cu politica si stie ca multi se uita in gura lui. Nu m-ar mira daca ar ajunge candva presedintele partidului si candidat la functii importante (prim-ministru, presedintele Romaniei).

Relu spunea...

Rares Bogdan e omul lui Pacuraru, un infractor care a fost inchis ca a spalat bani. Si a facut asta cam pentru toate partidele. Cat a fost "seful" la puscarie murea de grija detinutilor prezentand poze vechi ca fiind actuale la vremea respectiva. El si Hoandra, doua trompete cu pretentii de intelectuali.

Burebista spunea...

Huhurez, ia de citește. Cum se obține pensia speciala de miner... 30 ani vechime în serviciu din care minim 25 ani în cariera(în șut), ca să poată ieși cu 13 ani mai devreme decât vârstă standard de pensionare .. .
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis, luni, recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Suceava. Potrivit deciziei minerii și energeticieni se pot pensiona mai devreme cu 13 ani după ce au lucrat 30 de ani, din care 25 în producție.

“Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Suceava şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 56 ind.2 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată şi completată prin Legea nr. 197/2021, dispoziţiile legale evocate recunosc ope legis o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activităţii desfăşurate cel puţin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată şi completată prin Legea nr. 197/2021, indiferent de condiţiile în care a fost încadrată activitatea de angajator/fostul angajator, conform legislaţiei anterioare şi indiferent de tipul contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajator/fostul angajator. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 13 martie 2023” este decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție

Relu spunea...

Si ca minerii care se pot pensiona mai devreme mai sunt. Alora ce le face? Aia nu sunt "speciali" ? Pensia lor depaseste netul in plata la momentul pensionarii, e peste "contributiva".

Leon spunea...

@Bure, vezi ca este vorba de minerii si energiticienii de suprafata, unde CNPP a stabilit ca acordarea cond.speciale se acorda numai pentru viitor, nu si pentru activitatea anterioara aparitiei L.197.
"https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.cnpp.ro/-/precizari-referitoare-la-noutatile-introduse-prin-legea-nr-197-16-07-2021-publicata-in-monitorul-oficial-nr-712-19-07-2021&ved=2ahUKEwi3p_aZu9n9AhU1iv0HHeApAOEQFnoECBAQAQ&usg=AOvVaw1m_8s0RpFB2oxJXWbEvMQ6"

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Decizia ICCJ nu dă minerilor decât posibilitatea de a ieși mai din vreme la pensie, fără a modifica algoritmul de calcul al pensiei.
Minerul poate să iasă mai din vreme la pensie dacă își asumă riscul de a obține o pensie contributivă mai mică.
PMA-ul minerului se calculează tot din suma punctajelor anuale împățită la stagiul complet de cotizare de 20 ani, așa cum au avut și militarii.
Mai puțini ani lucrați de către mineri, mai puține punctaje anuale care intră în suma punctajelor anuale.

Leon spunea...

De la acest Comunicat au inceput procesele in instanta:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.cnpp.ro/-/precizari-referitoare-la-noutatile-introduse-prin-legea-nr-197-16-07-2021-publicata-in-monitorul-oficial-nr-712-19-07-2021&ved=2ahUKEwjQn4Dhvtn9AhUH57sIHU7aAP4QFnoECBQQAQ&usg=AOvVaw1m_8s0RpFB2oxJXWbEvMQ6

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/senator-pnl-dupa-ce-judecatorii-iccj-au-dat-dreptate-minerilor-ministrul-muncii-nu-mai-poate-refuza-pensionarea-anticipata_2831115.html

Burebista spunea...

Leon, corect.. Nu cum s-a făcut la unii ,, Varșovisti" când legea OPREA a acordat din pix sporuri pentru grupe de muncă 1, 2 sau alte condiții unora care nu au ieșit niciodată de prin birouri sau unități.. 🤣
Nu mai spun ca la civili pentru perioada de dinainte de 2001 când s a făcut punctajul mediu anual nu s au luat salariile avute de fiecare pe cărțile de muncă ci salariul mediu brut la care s au adăugat sporurile pentru condiții de munca pentru cine a avut în activitate... La sistemul național de ordine și siguranță publică la punctaje s au folosit soldele reale brute și pentru perioada de dinainte de 2001 plus grupe din pix... Nu mai spun de solde care sunt secrete deci foarte bine puteau sa fie introduse... Pentru smecheri... Altele decât cele reale, la recalcularea pe puncte... De aici și punctajele astronomice ale unora... Altora... Cum le place unora sa spună.. De la ochiu și timpanu.. 🤣

Marcel Orzan spunea...

@Bure si @huhu:

Bure nu mai incerca cu huhu, nu ai spor, eu incerc din 2011 si nu ai cu cine.
Treaba asta cu contributeala a fost bagata in capul oamenilor de abuzul CCR in Deciziile nr.871 și nr.873 din 25 iunie 2010, cand dorind sa-si salveze pensile si sa loveasca in militari, cum a ordonat base, au zis:
[Curtea a constatat că „pensiile de serviciu se bucură de un regim juridic diferit în raport cu pensiile acordate în sistemul public de pensii. Astfel, spre deosebire de acestea din urmă, pensiile de serviciu sunt compuse din DOUĂ ELEMENTE, indiferent de modul de calcul specific stabilit de prevederile legilor speciale, şi anume: PENSIA CONTRIBUTIVĂ şI UN SUPLIMENT DIN PARTEA STATULUI care, prin adunarea cu pensia contributivă, să reflecte cuantumul pensiei de serviciu stabilit în legea specială. PARTEA CONTRIBUTIVĂ A PENSIEI DE SERVICIU SE SUPORTĂ DIN BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE DE STAT, pe când PARTEA CARE DEPĂŞEŞTE ACEST CUANTUM SE SUPORTĂ DIN BUGETUL DE STAT [...]. Mai mult, în cazul pensiilor militare, întregul cuantum al pensiei speciale se plăteşte de la bugetul de stat [...]”.
Făcând trimitere la Decizia nr.20 din 2 februarie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.72 din 18 februarie 2000, în care s-a statuat că pensia de serviciu constituie „o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale”, Curtea reține că „suplimentul” constituie, de fapt, „această compensaţie parţială”, pentru că „diferenţierea existentă între o PENSIE SPECIALĂ şi una STRICT CONTRIBUTIVĂ, sub aspectul cuantumului, o face acel supliment. Acordarea acestui supliment, aşa cum se poate desprinde şi din decizia mai sus amintită, a urmărit instituirea unei regim special, compensatoriu pentru anumite categorii socioprofesionale supuse unui statut special. ACEASTĂ COMPENSAŢIE, NEAVÂND CA TEMEI CONTRIBUŢIA LA SISTEMUL DE ASIGURĂRI SOCIALE, ţine de politica statului în domeniul asigurărilor sociale şi nu se subsumează dreptului constituţional la pensie, ca element constitutiv al acestuia”.]

Altfel spus, in mintea putina a CCR pensile speciale au 2 componente:
1. Componenta/pensia contributiva care se se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat si ARE CA TEMEI CONTRIBUŢIA LA SISTEMUL DE ASIGURĂRI SOCIALE +
2. Suplimentul/componenta necontributiva care se se suportă din bugetul de stat si care NU ARE CA TEMEI CONTRIBUŢIA LA SISTEMUL DE ASIGURĂRI SOCIALE.
Si ca nuca in perete, au bagat aici si pensile militare: “Mai mult, în cazul pensiilor militare, întregul cuantum al pensiei speciale se plăteşte de la bugetul de stat”, fiind evident dpdv logic ca aceasta adaugire nu are consistenta in logica definitiei cu cele 2 componente pt. ca PENSIA MILITARA ARE O SINGURA COMPONENTA SI ARE CA TEMEI CONTRIBUŢIA LA SISTEMUL DE ASIGURĂRI SOCIALE/BGSTAT. (Deci nimic de calcul pe puncta de pensie, cum tot inventeaza huh!)
Ma rog, a fost din rea credinta, chiar abuz in serviciu din partea CCR, dar ce putem face, deciziile CCR sunt neatacabile.
Ce vreau sa spun ca tampenia lu’ huhu cu punctuletele de pensie nu e consacrata/scrisa nicaieri, poate evident cu exceptia scoartei lui cerebrale. Singura definitie clara a “Principiului Contributivitatii” e data de L.263/2010 care zice scurt si clar:
Art. 2 - c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza CONTRIBUŢIILOR DATORATE DE PERSOANELE FIZICE ŞI JURIDICE participante la sistemul de pensii, DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUŢIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE PLĂTITE;
Ce vrei mai pe romaneste?! Si acest principiu se aplica si in sist. Pensiilor militare de stat!

Huhu Rezea spunea...

@Bureb
Băi țâști- bâști,tu vorbești despre vremuri în care te jucai cu râma prin țărână!
Condițiile de muncă aplicate in anul 2010 la transformarea pensiilor militare în pensii contributive sunt cele după care ai ieșit și tu la pensie... mult mai târziu, dar au fost adoptate in anul 2001 prin HG 1294/2001 de Guvernul Adrian Năstase. Ceva modificări s-au produs, dar în favoarea noilor pensionari, prin anul 2010.
Uite aici, nu te mai lua după indicățile celor de la CPS a MAI:

https://www.huhurez.com/2011/07/hg-nr-12942001-conditii-deosebite.html

Nici atât nu știi că înainte de 1989, au fost câțiva ani în care salariații/militarii au primit salarii/solde nete, nu brute.
Cât privește recalcularea pensiilor contributive ale militarilor, în prima fază a aplicării L 119/2010, pe baza soldelor medii nete, acolo unde pensionarii militari instigați de SCMD nu au depus adeverințe de venituri, problema a fost îndreptată imediat prin OUG nr. 1/2011, obligând instituțiile militare să constituie baza de date privind veniturile brute din statele de plată.
Acele prime decizii de recalculare contributivă, emise în Baza HG 735/2010, declarată ilegală de Curtea de Apel Cluj, sunt instrumente de propagandă gulerată împotriva reformării prezente a pensiilor militare, aici nemaifăcându-se confuzia din definirea pensiilor contributive.

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Lipsa de logică este la d-ta nu la CCR.

GO spunea...

Viitorul calcul contributiv. 2500 lei pensie, la venituri constante de 8000 lei lunar brut. După cum stau lucrurile, cam toți adepții contributivității de pe aici, vă invârtiți de indemnizatia socială minimă.

https://adevarul.ro/economie/ce-pensie-va-avea-un-roman-in-functie-de-salariul-2250581.html

Huhu Rezea spunea...

@GO lescule
Dacă introduci în calcul media veniturilor brute de 8000 lei, folosesșe si media salariului mediu pe economie in ultimii 20 de ani... care bate spre 2500 lei.
Ar iesi cam 3 puncte de pensie si ceva fără spor condiții de muncă si pensie suplimentară, adică vreo 4,6 puncte de pensie.
4,6 x 1785= 7800 lei.

Leon spunea...

Gelule, Afrodita (autoarea articolului) nu stie ca peste 10 ani, NU mai avem PMA si VPP, ci va conta numai Nr.Total de puncte si VPR ??
Si inca ceva, daca in acest an, MINERII au o pensie minima de 5000 lei, cat vor avea peste 10 ani ??

Leo spunea...

La AR s-a rezolvar competențele cu 2 în 1
Un MIX dintre Cont. Ad. Fisc & Asig. Sociale + LM
Și mai zicem că sistemul judiciar lucrează în sistem procedurat
Eu zic că așa ar trbui să fie peste tot
https://portal.just.ro/108/SitePages/dosar.aspx?id_inst=108&id_dosar=10800000000127812

GO spunea...

@ HH & Leo. Asteptati legea noua. Din cate am retinut eu de pe la TV, nu prea seamana cu neaplicata L. 127/2019. Ci mai degraba cu actuala L. 263/2010.Cu impartire la ... 30, asa au scapat la televiziuni.

Huhu Rezea spunea...

@GO
Tot ce este posibil să se împartă la 30, stagiu complet de cotizare mediu folosit pe Legea 263, dar nu suma punctajelor anuale ci valoarea punctului de pensie din 2023, așa cum am calculat si eu in simulările dintr-un topic anterior. Raportul dă punctul de referinta de 59-60, care se înmulțește cu suma punctajelor anuale.
Ar ieși o pensie de 7 200 lei, inclusiv spor OMM, pentru o suma de 100 de puncte.