Un produs Blogger.

vineri, martie 31, 2023

Forma adoptată de Senat a Legii pensiilor speciale

199 comments

NOTA

Articolele XI și XII din acest proiect de lege adoptat de Senat nu modifică vreun articol din Legea nr. 223/2017, reglementările privind plafonul pensiilor de serviciu enumerate în art. XI și interdicția cumulului a două pensii speciale rămânând de sine stătătoare acestei legi, fără a fi afectate de eventualele vicii de neconstituționalitate ale modificărilor si completărilor Legii nr. 223/2017 prin OUG nr. 59/2017 sau art. 84 din OUG nr. 114/2018.

Declararea ca neconstituționale a OUG 59/2017, în ansamblul său, și a art. 84 din OUG nr. 114/2018 vor elimina modificările și completările aduse de acestea în art. 3 literele l) și m), art. 60 și 59, astfel încât  aceste articole vor reveni la forma avută la 07 08 2017, data când a intrat în vigoare OUG nr. 59/2017.





Pensia calculată contributiv este inclusă în pensia specială


199 de comentarii:

Un pensionar citit spunea...

Trecandu-se la baza de 12 luni din ultimi 5 ani de activitate "actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie",puem spera la actualizarea la nivelul anului 2023,asa cum s-a facut si in 2016,chiar daca nu se spune ca se recalculeaza pensiile in plata?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cum se va aplica legea fara recalculare si actualizare? Oare se vor emite normative de aplicare in care sa se stipuleze actualizarile si recalcularile?

benji spunea...

Tehnocrat mai crede în neprihanirea Albei ca Zăpada. Legea aceasta trebuia şi va fi doar impotriva sistemului de apărare, nimeni nu va clinti nimic din pensiile speciale ale jurnaliştilor, trişcaşilor şi al altor creativi, nici al secretarelor din parlament şi al altor magistraţi. Se exploatează ura maselor, adânc fixată şi dirijată de presă şi societatea civilă. Se vorbeşte despre guatemalizarea românicii iar intelighenţia romănească transpiră din greu pentru asta. Nu ştiu ce se va alege de acest blog acum că dispar PLX-urile actualizările şi alte binefaceri promise de Huhu.

GO spunea...

Acum este acum. Premiera pe rolul CCR ieri. Intamplator sau nu. 4 dosare pe interdictiile de drepturi fundamentale din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, Art. 28-30. Dosarele au stat ani de zile ingropate in sertarele CCR.

3 dosare sunt inaintate de militari din ISU. Unul este inaintat de Mr. (r) Dan Bazavan. Toate deciziile sunt in faza de redactare/raport (nu imi este clar aici).

La aceste dosare, CCR are ocazia sa scrie istorie in favoarea militarilor. Sau sa se compromita definitiv, redovedind ca CCR este doar un simplu instrument politic. Pe de alta parte, CCR poate da un șah mat clasei politice, în contextul în care megistratilor le sunt atacate propriile drepturi de pensionare.

GO spunea...

Rectific. 5 dosare, dintre care 2 ale Mr. Băzăvan. Nr. crt. 6-10 din lista de sedinte de ieri 30 martie.

Va dați seama că apariția unor dosare atât de târziu pe rolul CCR, adică după 32 de ani de interdictii indurate de noi, constituie si o dovada de ignoranta, dar si de ... lasitate din partea noastra. Dar ce nu am sesizat CCR in 1995 sau in 2000 sau in 2010? Toti suntem vinovati.

https://www.ccr.ro/activitate-jurisdictionaladosare-pe-rolul-curtii/

micutzul spunea...

Toți ''neterminatii''( cum ne numesc bosorogii) scrieți Comisiei Europene și cereți ca legea să prevadă actualizarea tuturor pensiilor militare pentru respectarea principiilor unicității, egalității la condiții identice și pentru a nu discrimina magistratii .
In altă ordine de idei guleratii și-au făcut-o cu mâna lor! Au trecut pragul nesimțirii și acum și-o....

GO spunea...

Toate deciziile sunt in faza de redactare. Si toate dosarele sunt inregistrate la CCR din 2020. Unele din februarie 2020, depasesc 3 ani de ascundere in sertare.

Nu stiu daca are legatura sau nu, dar eu insumi am sesizat PE ca CCR tine respectivele dosare in sertare.

Huhu Rezea spunea...

GO
Vad ca dosarul lui Bazavan 88D/2020 are deja soluția de RI respins ca inadmisibil

GO spunea...

@HH. Unde cauti tu? Eu vad "Decizie în faza de redactare".

Bag nr. dosarului mai jos si asa imi apare

https://dosare.ccr.ro/#/CautareDosare

Huhu Rezea spunea...

@GO
Da, da ...acolo!
Se redactează decizia cu soluție act RI-adica Respins ca inadmisibilă

Șoimul spunea...

Răzor, dacă la CC ar fi militari, tot nu am avea cauze câștigate.
Privește și te minunează cine este in fruntea Guvernului și te vei convinge.
Are putere decizională și nu a făcut nimic pentru militari, activi sau rezerviști.
Un jeg ordinar pus în fruntea Guvernului pentru a ne discredita pe noi militarii.

Huhu Rezea spunea...

Leo
Lasă și punctul 1 din art. 84, pentru că a reluat modificarea introdusa în art. 59 prin OUG 59/2017, numai că a denumit-o indexare, așa cum era si in textul inițial al L 223/2017.
Te deranjează textul inițial al art. 59, care va fi repus în vigoare după constatarea neconstituționalității OUG 59/2017 si a art. 84 în totalitate?
Iată ce va râmâne:

Art. 59. – (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează
anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50%
din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
(2) Indicatorii prevăzuţi la alin. (1) sunt cei definitivi, cunoscuţi
în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul
Naţional de Statistică.
(3) În situaţia în care unul dintre indicatorii prevăzuţi la alin. (1)
are valoare negativă, la indexarea cuantumului pensiilor militare de stat
se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă.
(4) În situaţia în care indicatorii prevăzuţi la alin. (1) au valori
negative, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.
(5) Prevederile alin. (1) se aplică şi drepturilor de pensie
deschise în cursul anului.
(6) Începând cu anul 2021, cuantumul pensiilor militare de stat
se indexează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 45% din
creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizate pe anul
precedent.
(7) Începând cu anul 2030, cuantumul pensiilor militare de stat
se indexează anual cu 100% din rata inflaţiei realizată pe anul precedent.

Petrut spunea...

Buna ziua ,deci recalculare nu avem ..? Se vorbea mai deunazi de rezolvarea inechitatilor ..an trecere in rezerva ,grad si functie avute ca factori de recalculare ...

Huhu Rezea spunea...

@Viorele
Comentariile indecente se elimina!

GG spunea...

Repet,(pt.a cîta oara?),Orce masura s-ar lua,orice lege ar adopta ăștia,
neactualizarea pensiilor noastre este cea mai mare nedreptate făcută.
Nu au făcut altceva decât sa protejeze pensiile mari și f.mari.Guleratii se îmbată de bucurie!
Exista o speranța,aceea ca
să declare neconstituțională OUG 59,ordonanță care a îngropat def.pensiile militare,în special a celor de dinaintea adoptării acesteia.Cine a avut interesul sa împartă rezerva armatei tarii în doua tabere? Știți cine și de ce!

laurentiuakm spunea...

Buna ziua, dle Huhu. Daca legea va fi adoptata in forma actuala trecuta de Senat, in care nu sunt mentionate prevederi tranzitorii, pe ce lege se va produce pensionarea unuia care la data promulgarii legii avea aprobata incetarea raporturilor de munca dar inca nu i-a fost emisa decizia? Pe legea veche? Actuala? Care e mai favorabila? Multumesc. Astept si raspunsurile altor cititori.

Cătălin spunea...

ÎN APROXIMATIV 2-3 LUNI PODUL DE PESTE DUNĂRE SUPRANUMIT "GOLDEN GATE-UL DE ROMÂNIA" VA FI PUS ÎN EXPLOATARE PARŢIAL ( CU DOAR CÂTEVA VARIANTE DE ACCES) URMÂND CA LA SFÂRŞIT DE AN SĂ FIE GATA. A ÎNCEPUT MONTAREA TABLIERULUI METALIC DE PROTECŢIE ŞI ASFALTAREA. FELICITĂRI GUVERNULUI ROMÂNIEI DAR MAI ALES CONSTRUCTORULUI PENTRU CONSTRUCŢIA ACESTEI LUCRĂRI DE ARTĂ, UNICĂ ÎN ESTUL EUROPEI ŞI A III A CA MĂRIME DIN LUME!: https://youtu.be/kR88TgJ_YsA

Huhu Rezea spunea...

@GG
Pentru că proiectul de lege a eliminat actualizarea cu salariile celor în activitate și la magistrați, este iluzoriu să mai așteptăm reintroducerea actualizării permanente.
Ne mai rămâne la îndemână decât să sensibilizăm decidenții să procedeze la aducerea tuturor pensionarilor militari la Momentul T0 prin recalcularea dintr-o bază de calcul actualizată.
Nu prea ești atent la ce se informrază pe acest blog.
O parte din prevederile OUG 59 sunt deja salvate prin prin forma proiectului adoptat de Senat.
Proiectul mai creează o categorie de pensionari militari... pe lângă varșoviști și natoiști-----»DUZINARII..🤣🫡

Huhu Rezea spunea...

@laurențiu
Proiectul acesta nu abroga L 223/2015 ci doar modifică vreo câteva articole.
La cei care își deschid drepturile în această perioadă se aplică forma L 223/2017 în varianta în vigoare la data deschiderii dreptului de pensie conform art. 63 din L 223/2015

Articolul 63
(1) Drepturile de pensie se stabilesc și se plătesc astfel:
a) de la data încetării plății soldelor/salariilor lunare ale militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, după caz, a soldei/salariului sau pensiei susținătorului decedat dacă cererea, împreună cu actele necesare, a fost depusă la casa de pensii sectorială în cel mult 90 de zile de la data ivirii acestor situații;
b) din prima zi a lunii următoare celei în care cererea, împreună cu actele necesare, a fost depusă la casa de pensii sectorială peste termenul prevăzut la lit. a).
(2) Pentru persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare ulterior datei ieșirii din rândul militarilor în activitate/încetării raporturilor de serviciu sau ulterior decesului susținătorului, pensia se stabilește și se plătește cu începere din prima zi a lunii următoare celei în care s-a depus cererea, împreună cu actele necesare, la casele de pensii sectoriale.
(3) Plata drepturilor de pensie pentru care optează soțul supraviețuitor se efectuează începând cu data suspendării pensiei proprii.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Traduceți vă rog cuvântul DUZINARI (adică la duzină, la gămadă ?), pe înțelesul muritorilor de rând.

Cătălin spunea...

CONTINENTAL SE MUTĂ LA IAŞI. ROMÂNIA E FANTASTICĂ. IAŞI-UL "APASĂ" PUTERNIC PEDALA DE ACCELERAŢIE: https://economedia.ro/producatorul-german-de-componente-auto-continental-anunta-o-investitie-de-peste-8-milioane-euro-intr-un-nou-centru-de-testare-in-iasi-unde-vor-lucra-150-de-ingineri.html

mosmartin16 spunea...

Întrucât banii din PNRR vin de la Comisia Europeană, ei spun așa : ne interesează să reduceți cheltuielile prezente și viitoare cu pensiile speciale ! Dacă o faceți pentru viitor e ok...dar, având în vedere atât numărul de pensionări anuale dintr-o lungă perioadă viitoare, cât și procentul mic de reducere a cheltuielilor anuale cu aceste pensii comparativ cu cel din prezent...nu e ok ! Dacă ne referim la cheltuielile cu pensiile speciale prezente și aflate în plată ( ele sunt de circa 11 miliarde lei anual, din care vreo 10 sunt cu cele militare )...găsiți formule prin care reducerea lor să fie "cu vizibilitate" ! Că ceea ce faceți voi - "spune Comisia" - cu acea "fițuică de două pagini" încropită la guvern și căreia i-ați zis proiect de lege, ori cu acea "fițuică de două pagini și o virgulă"..."fătată" de Senat...nu puteți prosti nici copilașii de la grădi ! Fiți serioși - spune Comisia - altfel vă dăm banii la "p....vară" !

mosmartin16 spunea...

Așa cred că gândesc cei de la CE, că ne place, că nu !

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Duzinar, nu are nicio conotație defăimătoare, ca și varșovist sau natoist, ci este legat de nr. 12. Chicește, la ce se referă pentru viitorii pensionari?

raul spunea...

Ha ,Petrut ,de cand zic asta!La anul si la multi ani !Ei cu alea mari noi prostii,cu alea mici pe vecie!Scarba imensa !Voturi din ...!Si asa nu contam ,dar s-o iei in barba de la ai tai ,te doare!Nu cred in blesteme ,porcarii de astea ,dar cred ca undeva e o justitie divina ,care sa pedepseasca aceste potai,incepand cu Basescu si terminand cu Ciuca ,Jianu ,Rosu etc ,tradatoare!

Cătălin spunea...

huhu, se refera la cei care vor beneficia de pensie de acum inainte (calculati) ce vor avea pensia stabilita ca o medie aritmetica a venitului obţinut in 12 luni din ultimii 5 ani.

Leon spunea...

Duzinar, pensionar cu Baza de calcul ptr.12 luni, din ultimii 5 ani..:)).

Leon spunea...

Gelule, baga repede o Felicitare pe FB:
https://www.gds.ro/Actualitate/2023-03-31/nato-i-a-prelungit-mandatul-lui-mircea-geoana/

micutzul spunea...

ȘTIRI INTERNE
Guvernanții sunt sub presiune. Toate pensiile trebuie să fie recalculate. Comisia Europeană cere eliminarea tuturor inechităților
31 Mar, 11:25 •
Lupu Alexandra

Preluare de Goagal, azi. Se strânge lațul?

RD spunea...

Nu stiu cat de adevarata este stirea...

Surse: Guvernul vrea să amâne tăierea pensiilor speciale şi va cere păsuire Comisiei Europene
Guvernul vrea să ceară Comisiei Europene păsuirea reformei pensiilor speciale, pentru a întârzia tăierea lor, potrivit unor surse guvernamentale.

USR a început strângerea semnăturilor pentru eliminarea pensiilor speciale, asta în timp ce surse guvernamentale au declarat pentru Antena 3 CNN că vor să schimbe strategia.

Mai exact, Guvernul va cere Comisiei Europene să prelungească termenul pentru reforma pensiilor speciale, să o împingă până în septembrie şi să cupleze cererile de plată.

După luni întregi de negocieri, proiectul privind pensiile speciale a fost votat, miercuri, în Senat, după ce comisiile de specialitate au dat anterior raport comun favorabil cu amendamente admise propunerii legislative iniţiate de Guvern.

Acum, proiectul de lege va merge mai departe la Camera Deputaţilor. Apoi, proiectul urmează să fie trimis președintelui Klaus Iohannis la promulgare.

Sensei spunea...

laurentiuakm
Conteaza data inregistrarii cererii de deschidere a dreptului de pensie, completata de tine in care ai ales probabil 6 luni din ultimii 5 ani.Deci pensia se calculeaza in baza legii existente in momentul completarii cererii de catre persoana in cauza privind deschiderea dreptului de pensie. Daca era noua lege cei de la resurse umane te puneau sa alegi 12 luni din ultimii 5 ani. Este foarte simplu si logic in acelasi timp.

Cătălin spunea...

PENTRU TOTI PENSIONARII MILITARI, CITITORI AI ACESTUI BLOG CAPTIVANT, UN SFAT PRIETENESC. DACĂ SIMŢIŢI UNEORI CĂ PIERDEŢI TOTUL, NU UITAŢI: COPACII ÎŞI PIERD FRUNZELE ÎN FIECARE AN, DAR RĂMÂN MEREU ÎN PICIOARE, AŞTEPTÂND VREMURI MAI BUNE. ROMÂNIA PROGRESEAZĂ ÎNTR-UN RITM AMEŢITOR, FIIND CEA MAI DINAMICĂ ECONOMIE DIN UE ŞI ÎN PRIMELE 19 DIN LUME, DEVANSÂND ŢĂRI CA GRECIA, UNGARIA, PORTUGALIA SAU CHIAR POLONIA. HAI ROMÂNIA! FRUNTEA SUS! FIŢI MÂNDRII CĂ SUNTEŢI ROMÂNI!

reddog spunea...

Peste ceva timp vor fi lupte intre pensionarii natoisti și alții din noua alianță. 😁
Că, na, ce e veșnic?

Sensei spunea...

laurentiu
Ordinul de trecere in rezerva vine aproximativ cu 15 zile inaintea trecerii in rezerva. exemplu -ai facut cerere de pensionare cu data de 01 aprilie, ultima ta zi de militar va fii 31 martie, in data de 01 aprilie vei completa cererea de pensionare, nu se poate completa mai repede de 01 aprilie pentru ca pana la data de 31 martie esti inca militar, sau chiar daca o completezi mai repede ea poate fii inregistrata doar cu data de 01 aprilie, data de la care vei primii si pensia, banii, deci conteaza legea existenta in momentul inregistrarii cererii.

Sebi spunea...

Puiu baltii respira greu, gafaie ca un militian comunsitoid, obez, care s-a rostogoloit in ditamai troaca. Huhu, de cate ori ai explicat ca tablagiul ingamfat din era Iohannis a iesit cu pensie dubla fata de colonelul a carui uniforma se plimba, atunci cand el citea, prin teatre de razboi sau macar de opera, dinaintea erei noastre?
Pardon de expresie, am vrut sa spun "fata de domnul colonel".
Mai copii, apropo... am auzit un zvon ca pe astia de acuma ii face comisari, ca pe Sergiu Nicolaescu. Ala cu mai baieti, poate aveti noroc in dragoste, nu misca acolo, de ce misti ma.
E pe bune? Ne-am intors pe vremea lui animalescu?
Poftim? Care Alimanescu?

















Huhu Rezea spunea...

@Sensei
Cred că @laurențiu nu are nevoie si de traducerea art. 63.
Contează data plății ultimei solde si grija cadristului de a nu întîrzia trimiterea actelor la CPS in 90 de zile.

Cătălin spunea...

ROMÂNIA AVANSEAZĂ CU "PEDALA DE ACCELERAŢIE" ÎN PODEA. AUTOSTRADA TRANSILVANIA, AFLATĂ SUB BAGHETA LUI GRINDEANU, "REÎNVIE". FELICITĂRI MINISTRULUI TRANSPORTURILOR PENTRU RITMUL SUSŢINUT AL LUCRĂRILOR DE INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ ŞI FEROVIARĂ!: https://www.youtube.com/watch?v=CgYjXNljd2E

Sensei spunea...

Asa este, ai dreptate HUHU.Cred ca a inteles Laurentiu.

mosmartin16 spunea...

Micutzul, îmi poți da elemente suplimentare despre unde găsesc stirea de care vorbeai ?! Știri interne...Lupu Alexandra ! Mulțumesc mult !

micutzul spunea...

@ mosmartin
Pe ''dayly bussines''
''
Guvernul este pus sub presiune. Reprezentanții trebuie să aducă în fața Comisiei un nou proiect, în ceea ce privește recalcularea pensiilor. Mai exact, inechitățile trebuie să dispară, iar propunerea trebuie să respecte prevederile din PNRR și recomandările instituției europene, relatează ziare.com.

Pensiile din România trebuie recalculate
Guvernanții nu au scăpat de Comisia Europeană. Reprezentanții trebuie să vină cu un nou proiect, agreat de instituția europeană, care să conțină prevederile din PNRR, în ceea ce privește noua formulă de calcul a pensiilor. Indemnizațiile trebuie recalculate, în așa fel încât să fie eliminate inechitățile.''

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-interne/guvernantii-sunt-sub-presiune-toate-pensiile-trebuie-sa-fie-recalculate-comisia-europeana-cere-eliminarea-tuturor-inechitatilor-339972/&ved=2ahUKEwjh-_Xj1ob-AhXO57sIHT10CzMQFnoECAcQAQ&usg=AOvVaw0dtPOoWaDa9ZIUko4YhkLF

A spunea...

E adevarat dar cu putin mai multa nuanta :)
E vorba de pensiile din sistemul public:)

pensiilor din sistemul public este un alt subiect de discuție. Primele informații arată că guvernanții nu scapă de Comisia Europeană: oficialii le solicită să fie recalculate toate indemnizațiile, pentru a elimina inechitățile.

A spunea...

:) si tot legat de pensii,civile de data asta:)
ghiciti cine ne consiliaza:):):)
dupa cum arată ultimele informații, stabilirea unei noi formule de calcul și recalcularea tuturor pensiilor din România se va realiza după ce toate dosarele de indemnizații vor fi trecute în format digital. Noua lege trebuie să elimine inechitățile din sistemul public, având în vedere că pensionarii încasează sume diferite, tocmai din simplul fapt că perioada de retragere din câmpul muncii variază
România va primi consultanță de la Banca Mondială inclusiv pentru reforma pensiilor din sistemul public. Potrivit PNRR, se va realiza o altă formulă de calcul, care se va aplica atât indemnizațiilor în curs de plată, cât și celor noi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Micutzul a plasat aici cel mai bun comentariu posibil referitor la recalculari-actualizari, care sunt prevazute obligatoriu in Jalonul 214 si pe care eu l-am trimis dimineata printr-o jalba Europei, prin Dna Celine Gauer, cat si inaltelor foruri romanesti sa se aplice, urmand sa informez saptamana viitoare fiecare inalta personalitate din UE, NATO si WORLD BANK, personalitati politice de la toate partidele si ministerele de resort romanesti ca sa vada ca le-amtrimis institutiilor international-europene, atasand cateva decizii cu inechitatile si dezechilibrele absurde si de durata, grave, de la pensiile militare, fiind subofiteri MAI cu pensii duble decat ale Coloneilor MApN. Imediat dupa trimitere voi trimite @Onorabilului o copie mail sa se convinga, luni.
Jalonul complet 214 NU POATE FI FENTAT SAU IGNORAT!

GG spunea...

D.le HH Sunt la curent cu tot și cu toate,chiar dacă nu pare a fi.In introducerea comentariului meu de azi,mi-am exprimat dezamăgirea ca prin noua lege data pe repede înainte și scrisa pare-se pe 'Genunche" au scos Actualizarea pensiilor.Am vrut sa spun că...dacă actualizare nu e,nimic nu e,asa ca să ma duc la un vechi citat din cunoscutul roman al lui M.Preda,adaptat la vremurile noastre de restriste. Asa ca vrem nu vrem,Guleratii au obținut o noua victorie în lupta cu noi și pensiile militare.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RD spunea...

ursula von der leyen, cand o sa fie 45% si in Belgia, atunci sa comenteze! :)

mosmartin16 spunea...

Mulțumesc Micutzul, Leon, A ! Seară faină camarazi !

RD spunea...

Deputatul Ringo Dămureanu (AUR): Cerem eliminarea pensiilor speciale; pensia militară nu este pensie specială

Acesta a explicat că solda de rezervist, uzual astfel denumită, adică pensia militară, nu este pensie specială.

‘Este o pensie de stat, acordată de statul român aceluia care are un singur contract social cu România: jurământul militar, în interiorul căruia au semnat cu viaţa. Militarul este în slujba ţării 24 de ore din cele 24. Băşcălia în privinţa categoriilor militare, creată sau exploatată de unii, este un fals pe care AUR îl respinge. Adevăratele pensii speciale, care au luat modelul ‘copy-paste’ al pensiilor militare doar pentru a-şi mări privilegiile, fără a avea sacrificii şi restricţii precum au militarii, trebuie desfiinţate’, a mai afirmat vicepreşedintele AUR.

Deputatul Ringo Dămureanu susţine că AUR este singura formaţiune care are ‘un proiect viabil, constituţional, de tăiere a pensiilor speciale’, aceasta fiind singura formă constituţională şi legală de a opri ‘dezmăţul asupra bugetului public şi pensiile speciale nejustificate’.

‘Proiectul AUR, aflat pe circuitul legislativ, prevede impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor care depăşesc indemnizaţia Preşedintelui României şi nu sunt bazate pe contributivitate’, a mai afirmat vicepreşedintele AUR.

Omul este Preşedinte la Sindicatul Național ”Forța Legii”.

Prezentare
Apărăm lucrătorii din administrația publică. din anul 2000 încoace. cu cele mai bune rezultate (sindicatul de mai sus).

laurentiuakm spunea...

Multumesc Huhu si Sensei. Subiectul intrebarii sunt eu. Am omis sa precizez ca e vorba de politie. Ma intrebam daca e de ajuns ca sa am raportul de pensionare aprobat de seful IPJ in timpul legii actuale si apoi, chiar daca intervine modificarea cu 12 luni eu sa raman tot pe forma veche a legii, cu 6 luni, care e mai favorabila, chiar daca nu s-a emis decizia. Multumesc.

Huhu Rezea spunea...

RD
Tot n-ai înțeles că pentru militari a rămas procentul de 65% ca punct de plecare în sus sau în jos?
Din art. 29 al L 223 nu a modificat proiectul nici măcar o literă.

RD spunea...

@laurentiuakm,

Ce aveti? Dispozitia directorului general al directiei generale de politie?

RD spunea...

@Huhu,

Eu am spus de 45% conform celor spuse din diferite parti pentru toata cariera fara alte informatii. Nu m-am referit la proiectul adoptat in Senat sau la legea actuala cu 65% din 6 luni si ce mai contine legea. Unde m-am referit la asa ceva?

Huhu Rezea spunea...

Vreau să aud și eu un ciucan spunând că pensiile militare nu trebuie să fie desființate pentru ca sunt pensii militare... foarte,foarte speciale, nu pentru ca nu sunt pensii speciale.

Huhu Rezea spunea...

@RD
Am făcut acele precizări pentru că sunteți câțiva comentatori care aveți greutăți în citirea unei legi modificate.
Si apoi...ce importanța mai are pornirea procentului de pensie din 65% sau 45% din baza de calcul, dacă venitul din pensie nu poate fi mai mare de 58,5% din aceeași bază de calcul?

RD spunea...

@Huhu,

Treaba cu 45% din intreaga cariera, procent fix, pare o lege pe contributivitate ca in sistemul public, nici nu mai poate fi vorba de 58,5%. Legea pensiilor militare este una. Legea pensiilor publice este alta. Dar nu am vazut pe nimeni care sa spuna ceva de asa ceva, incurca ciorba! Ar trebui ca lumea sa inteleaga faptul ca 45% pe intreaga cariera pare imposibil ca sa mai spui de sistemul pensiilor militare.

Am vazut ca va intereseaza atat de mult sa se spuna ca pensiile militare sunt speciale. Cu ce va ajuta acest lucru? Pentru mine sunt pensii de serviciu cu, caracter special avand in vedere incompatibilitatile si restrictiile pe care le-au avut de-a lungul carierei. Sunteti suparat pe cuantumul dumneavoastra si de aceea sunteti atat de agresiv spunand ca pensiile militare sunt foarte, foarte speciale.
Ca vreti s-o luati ca USR-istii, cum au scris aia in PNNR este altceva, ca sunt pensii speciale, desi nu exista asa ceva in lege.

Pensiile militare sunt in atatea tari din NATO si UE si nu cred ca in acele tari exista circul din Romania! Aia (USR-istii) o fac pentru interes electoral, dumneavoastra pentru ca sunteti suparat pe cuantumul pe care-l aveti! Simplu! Fiecare cu ce-l doare!

mosmartin16 spunea...

Cornelius, faptul că-i informezi cu inechitățile profunde existente la pensiile militare... pe cei din Comisia Europeană e foarte bine ! Și eu m-am convins și nu de acum... că doar "strânși de undeva" ( n.n. - în cazul de față fiind riscul pierderii unui purcoi de bani veniți de la CE )...ai noștri guvernanți fac ceva ! Cel mai bun exemplu recent este bazaconia de "reformă" ( L4)..."fătată" de Senat ! Doamne ajută cu bine !

Huhu Rezea spunea...

Auzi ce-i preocupă pe ciucani!
Să nu cumva să spună cineva că legea care reglementează pensiile militare este lege specială. Dacă nu este lege specială poate să fie lege proastă, poate să fie lege inechitabilă, poate să fie oricum dacă nu-i arde pe ei la buzunar.
Ăăă...îîî era șeful armatei și n-a cârtit împotriva lu' Jianu, Luca, Sârbu... când au scris draftul art. VII din OUG 59/2017 și apoi au completat modificările cu art. 84 al OUG 114/2018, că altfel domniile lor rămâneau și fără actualizarea ca tot norodul, dar ei, viitorii pensionari, rămâneau si fără indexări. Au băgat șmecheria că la ciucani nu indexăm venitul din pensie ci baza netă de calcul, astfel indexarea nu se mai pierdea în pensia plafonată la 58,5% din baza de calcul.
Acum, cu frica de recalculare, a dat ordin de zi pe unitate prin care a statuat că legea pensiilor militare nu este lege specială. Ce profesori de drept, ce cursuri de teoria Dreptului, dacă Ciu a decis că legea nu e specială.
In loc să spună că legea este specială pentru că se adresează numai unor oameni speciali, dar trebuie îmbunătățită, ei bat câmpii cu o tâmpenie de care râd și studenții din anul 1 al celor mai proaste facultăți de drept private. Nici atât nu gândesc că prin CE există si funcționari cu studii juridice, care pot să facă deosebirea dintre general și special?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Mojulica, multumesc pentru aprecieri si n-am avut rabdare pana luni si am trimis-o nervos si cu mucii in fasole la peste 150 de adrese, unele tari de tot, national-politice, dar si multe internationale, inclusiv la majoritatea camarazilor de pe aici si carora le am adresele de mail, facandu-i praf si pulbere pe Ciuca, clocari si mafioti intr-un comentariu, extrem de acid si de dur, si le am adresele de mail! Acum ori niciodata! La bataie de joc, distrugeri ireparabile la pensiile militare si nesimtire, oare trebuiesc perieri si pupincurisme? Daca o publica @Onorabilul, va fi inca o lectie data mafiei pensiilor militare, sa stie toti ca ne-au ajuns cutitul la os, iar eu le repet sa nu se mai joace cu cei care au pierdut absolut tot si nu mai au nimic de pierdut!!

Cătălin spunea...

Cornelius, daca ai facut asta esti un adevarat camarad, un militar pur sange.Felicitari pentru tot demersul tau de a arata ca "STATUL PARALEL" chiar exista!

A spunea...

@🅵🅰🆁🅰 ​ 🅰🅳🆁🅴🆂🅰
M-am uitat de dimineata in oglinda si am decis sa postez intreg articolul,pote intelegeti ca e vorba de jalonul 214.Va multumesc pentru "apreciere" insa nu uitati ca NU sunt contra inechitatilor.Am spus-o de nenumarate ori !

Reforma pensiilor din sistemul public este un alt subiect de discuție. Primele informații arată că guvernanții nu scapă de Comisia Europeană: oficialii le solicită să fie recalculate toate indemnizațiile, pentru a elimina inechitățile
Guvernul este pus sub presiune. Reprezentanții trebuie să aducă în fața Comisiei un nou proiect, în ceea ce privește recalcularea pensiilor. Mai exact, inechitățile trebuie să dispară, iar propunerea trebuie să respecte prevederile din PNRR și recomandările instituției europene, relatează ziare.com.
Pensiile din România trebuie recalculate
Guvernanții nu au scăpat de Comisia Europeană. Reprezentanții trebuie să vină cu un nou proiect, agreat de instituția europeană, care să conțină prevederile din PNRR, în ceea ce privește noua formulă de calcul a pensiilor. Indemnizațiile trebuie recalculate, în așa fel încât să fie eliminate inechitățile
Nu este prima oară când guvernanții primesc astfel de solicitări. Totul se întâmplă exact așa cum a fost și atunci când a venit vorba despre pensiile speciale, asupra cărora nu există încă o concluzie clară sau o soluționare. Reforma indemnizațiilor din sistemul public este un alt jalon inclus în PNRR. Concret, ea face parte din cererea de plată cu numărul 4 și are scadență la finalul anului.
Așa cum arată ultimele informații, stabilirea unei noi formule de calcul și recalcularea tuturor pensiilor din România se va realiza după ce toate dosarele de indemnizații vor fi trecute în format digital. Noua lege trebuie să elimine inechitățile din sistemul public, având în vedere că pensionarii încasează sume diferite, tocmai din simplul fapt că perioada de retragere din câmpul muncii variază.
Autoritățile din România trebuie să încurajeze prin lege majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare, până la 70 ani. Vârsta de pensionare a femeilor va crește. Până în 2035, toți cetățenii își vor încheia activitatea profesională la 65. Mai mult decât atât, persoanele care doresc să rămână în câmpul muncii, chiar și după atingerea vârstei standard de pensionare, vor beneficia de stimulente.
România va primi consultanță de la Banca Mondială inclusiv pentru reforma pensiilor din sistemul public. Potrivit PNRR, se va realiza o altă formulă de calcul, care se va aplica atât indemnizațiilor în curs de plată, cât și celor noi.
„Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, in conformitate cu obiectivul privind totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile exprimat ca procent din PIB (9,4 % din PIB pe termen lung, adică in perioada 2022-2070).

In plus, parametrii respectivi nu vor permite creșteri ad-hoc ale nivelurilor pensiilor va introduce o nouă regulă de indexare a pensiilor în funcție de nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB si mecanisme de combatere a indexării ad-hoc”

PS:Nu aveti rabdare,sunteti consecvent!Eu nu am extras din text ci am postat ceea ce era esential pentru a se intelege ca postarea @ micutzul era pe jalonul 214.Dvs ati facut o analiza pe text pentru a imi plasa un upercut pervers de stanga:)Sa fie primit daca va da satisfactie!

GG spunea...

@Viorel Tinere pensionar,nici acuma nu ai înțeles ca pe BM nu-i interesează decât sa-si recupereze banii împrumutati romanistanului? De unde se poate realiza acest deziderat? Evident de la Marea Mută,amorfa și cu onoarea reperată.De ce crezi ca s-au alocat 2,5 di PiB,ca să ne crească noua pensiile?Ce crezi,d-aia?Cîntacioșii,primesc 50% din pensie,50,nu 10,15,20 OMM,pt.o viata de militare,ci 50%.Bine ai spus ca grosul vine de la nunti,tăieri de moț etc.Nesimtitii asta pt.o ora de cantat ti-a luat 2000 de €,astia sun adevărați evazioniști.Țaranul dacă face și el 1000-2000 lei/an profit,îl șinotifica fiscul sa plătească impozit,la ăștia ca fac mil.de euro,Nu!

GG spunea...

Aseară pe un post de tembeleviziune,Olguta v.si-a cerut scuze și din partea guleratilor cu cotiele albe,ca au nenorocit zeci de mii de rezerviști pri emiterea OUG 59 și 118 promițând ca din sept se va face actualizarea pensiilor militare.

Xman spunea...

@tehnocrat
5,sau cinci degete?five digits isn'it?(raspunsul se afla-n mana).
V-a placut matematica,asa-i?Ipotenuza lui Pitagora...

Julian spunea...

Salut Huhu ..!
,,Ăăă...îîî" că să înteleagă ce au scris vasalii Jianu, Luca și alți yesman trebuia să îi traducă idiotului ăstuia care nu mai rău a făcut armatei române .

Sensei spunea...

LAURENTIU
Aveti raportul de pensionare aprobat de seful IPJ in timpul legii actuale, in care ati cerut sa iesiti la pensie cu data de -------. Daca sunteti agent incetarea raporturilor de serviciu se face prin aprobarea sefului I.P.J. Daca sunteti ofiter pe langa aprobarea sefului I.P.J. mai trebuie si aprobare de la Bucuresti . Ati cerut in raport incetarea raporturilor de serviciu cu data de 01 aprilie. Apoi incepe intocmirea dosarului de pensie pe ACTUALA LEGE.Veti completa o cerere la resurse umane, este formular tip, in care veti alege o perioada de 6luni din ultimii 5 ani, pe actuala lege,pentru venituri pentru media acestora,in termen de 3 luni veti primii pensia retroactiv pe 3 luni de la CASA DE PENSII M.A.I.
PENSIE LUNGA!

Sensei spunea...

GG
pacaleala de 1 aprilie cu olguta

Marcel Orzan spunea...

@huhu:

Cred ca interesul tau cu „legea speciala” e sa ne asmuti si sa ne injuram intre noi pe aici, pe blog. Eu propun o solutie mai concreta, sa te imputernicim pe tine sa dechidem un cont unde sa contribuim toti cei interesati si sa angajam o casa de avocatura care in numele nostru sa faca o actiune in instanta, pana la CCR, ca sa rezolvam definitiv treaba asta.
Si actiunea sa fie ceva de genu’: daca pensia militara este „speciala”/L.223/2015 este „lege speciala”, cum ne omori tu pe aicisa, atunci, dupa modelul celorlalti „speciali” (L.303/2022 magistrati) sa luptam si noi sa beneficiem de prevederile din legea generala de pensionare - L.263/2010, ca doar este Legea Sistemul unitar de pensii PUBLICE (public DEX - 1. care privește pe toți, la care participă toți) si sa primim si noi cele 2 COMPONENTE ALE „PENSIEI SPECIALE”: PENSIA CONTRIBUTIVĂ, suportată din bugetul asigurărilor sociale de stat, şi un SUPLIMENT DIN PARTEA STATULUI care, prin adunarea cu pensia contributivă, să reflecte cuantumul pensiei de serviciu stabilit în legea specială.
Si argumente legale gasim kakalau:
- Decizia nr.900 / 2020, general valabila si obligatorie, inclusiv considerentele pe care se intemeiaza dispozitivul, pentru toate institutiile statului, care stabileste obligatoriu:
- „Astfel, ......, PENSIILE DE SERVICIU SUNT COMPUSE DIN DOUĂ ELEMENTE, indiferent de modul de calcul specific stabilit de prevederile legilor speciale, şi anume: PENSIA CONTRIBUTIVĂ şi un SUPLIMENT DIN PARTEA STATULUI care, prin adunarea cu pensia contributivă, să reflecte cuantumul pensiei de serviciu stabilit în legea specială. Partea contributivă a pensiei de serviciu se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat, pe când partea care depăşeşte acest cuantum se suportă din bugetul de stat [...]. Adica, de ce noi militarii suntem discriminati si PRIMIM DOAR O COMPONENTA, LA CARE MAI SI CONTRIBUIM?!
- si activii militari samd platesc CONTRIBUȚII DE ASIGURĂRI SOCIALE, raportat la SOLDA LUNARĂ ACORDATĂ POTRIVIT LEGII, conform art. 137, 138 si art. 76 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (ca se duce la BgStat nu e traba contribuabilului, sa o rezolve legiuitorul si sa mearga la BASS!);
- sustinem ca activii sunt deja asigurati obligatoriu În sistemul public de pensii, raportat la prevederile Art. 6 L.263/2010:
(1)În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
d)alte persoane care realizează VENITURI ASIMILATE SALARIILOR PENTRU CARE SE DATOREAZĂ CONTRIBUŢIE DE ASIGURĂRI SOCIALE, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal.
iar Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal spune, cf. art. 137, 138 si 76 ca c) SOLDA LUNARĂ ACORDATĂ POTRIVIT LEGII face parte din Categoriile de venituri supuse CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE
- mai bagam si art. 171 din L.263/2010:
[La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv categoriile de pensii prevăzute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, devin pensii în înțelesul prezentei legi.]
Ce zici, te bagi, facem asta? Mai ales ca majoritatea pensionarilor militari au deja calculat punctajul anual/mediu anual si nu ar fi mult de munca!
Merci

xmax spunea...

... pentru GG
Care este acel post de tembeleviziune???
Poate reușim sa postam aici întreg filmulețul... zic și io!
Poate o fi o păcăleală de 1 aprilie

Huhu Rezea spunea...

Orzan
N-ai înțeles nimic, dar nimic, din calculul dual al pensiilor speciale, dacă spui că pensia contributivă a magistratului se adună cu pensia sa necontributivă.
Nu domnule,pensia magistratului se calculeaza atât procentual din baza de calcul cât si contrinutiv, în puncte de pensie, iar în plată rămâne cuantumul cel mai mare.
Astfel, dacă pensia contributivă este mai mare decât plafonul de 58,5% din baza de calcul, rămâne în plata pensia calculată contributiv, iar pensia specială este inclusă în cuantumul contributiv. Intr-o asemenea situație pensionarul nu plătețte niciodată impozit suplimentar.
Dacă pensia specială este mai mare decât cea calculată în punctre de pensie, situație cel mai des întâlnită la magistrați, aveasta rămâne în plată, iar pensia contributivă este inclusă in cea specială

mosmartin16 spunea...

A, nu prea ți-a ieșit : "...nu uitați că NU sunt contra inechităților" ! Da, nu uităm, dar să înțelegem că... ești pentru ele ?!🤣 Sau e pentru...1 aprilie ?!🤣 Glumesc, probabil "te-a" luat viteza ! Aprilie frumos tuturor ! Cu vești bune !

Huhu Rezea spunea...

Posibilitatea ca toți pensionarii militari care au rămas în plată cu cuantumul contributiv, după recalcularea potrivit L 223/2015, să aibă și în prezent un cuantum contributiv mai mare decât plafonul de 85% din baza de calcul,chiar cu un stagiu complet de cotizare de 35 ani, dar cu VPP de 1785 lei, îi reține pe gulerați să accepte calculul pensiilor militarilor ca și la magistrați sau la ceilalti pensionari speciali.
Nu că le-ar diminua lor actualele pensii ciucane, dar aplicarea și a sitemului contributiv nu le aduce niciun avantaj celor neterminați prezenți și viitori.
Din aceleași considerente gulerații și acoliții lor din structurle asociatve au boicotat toate eforturile din ultimii ani,inclusv Pl 199/2020 si inițiativa ministrului Dîncu pentru reintroducerea actualizării pensiilor militare. De ce să beneficeze și vechii pensionari de creșterile de solde din L 153/2017, câtă vreme operațiunea i-ar avantaja doar pe cei rămași cu pensiile înghețate în anul 2017, și-au zis ei?

M-am bucurat când am văzut recent că și cei din "Cătarea cuiului" i-au propus lui Ciucă să adopte sistemul dual de calcul al pensiilor pentru militari.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am trimis petitia si autoarei vandalizarii pensiilor militare, Olguta Vasilescu, sa-si vada ,,operele'' actiunilor sale nesabuite asupra pensiilor militare! Sper macar sa iasa public si sa-si ceara scuze fata de pensionarii militari distrusi, care nu ne-ar incalzi mai tare decat daca si-ar da demisia din PSD si de la Primaria Craiovei, calugarindu-se ca sa scape de consecintele divine, dar si de gura noastra!

GG spunea...

@Sensei Și eu am fost loat-o la prima ora!

@ Xmax întreabă-l pe @ Sensei.

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din Huhu Rezea spunea...":

"Posibilitatea ca toți pensionarii militari care au rămas în plată cu cuantumul contributiv, după recalcularea potrivit L 223/2015, să aibă și în prezent un cuantum contributiv mai mare decât plafonul de 85% din baza de calcul,chiar cu un stagiu complet de cotizare de 35 ani, dar cu VPP de 1785 lei,❓ îi reține pe gulerați să accepte calculul pensiilor militarilor ca și la magistrați sau la ceilalti pensionari speciali.❓
❗❗Nu că le-ar diminua lor actualele pensii ciucane, dar aplicarea și a sitemului contributiv nu le aduce niciun avantaj celor neterminați prezenți și viitori.❗❗
⁉️Din aceleași considerente gulerații și acoliții lor din structurle asociatve au boicotat toate eforturile din ultimii ani,inclusv Pl 199/2020 si inițiativa ministrului Dîncu pentru reintroducerea actualizării pensiilor militare. De ce să beneficeze și vechii pensionari de creșterile de solde din L 153/2017, câtă vreme operațiunea i-ar avantaja doar pe cei rămași cu pensiile înghețate în anul 2017, și-au zis ei?⁉️
M-am bucurat când am văzut recent că și cei din "Cătarea cuiului" i-au propus lui Ciucă să adopte sistemul dual de calcul al pensiilor pentru militari.

"1 aprilie 2023 la 12:36"

Încheiat CITATUL,
● COMENTARIU:

HUHU:

Dacă "situația" descrisă ,mai ales cea subliniată/dintre semnele roșii ar fi așa.., "SITUAȚIA"..în ROMÂNIA ar fi FOARTE "TRISTĂ"!; e greu de crezut că niște "gulerați"= FUNCȚIONARI PUBLICI, personal: "executiv" în majoritate și consultant,dar în nici un caz DECIDENT (!)ar putea influența..direct POLITICA SOCIALĂ ,FINANCIAR-CONTABILĂ și de alte "felurile a țării, peste "capul" PARLAMENTULUI sau chiar al GUVERNULUI ..! ("gulerații" sunt/sau ar trebui.. să fie cel mult CONSULTANȚI..!)
"CONCEPȚIA" (și DECIZIA) ar trebui să fie la GUVERN și/sau la PARLAMENT.!
În plus,repet,dacă situația "stă așa"
atunci se explică DEMERSUL în curs in parlament, acum: al reintroducerii "intempestive"a.."ordonanței 1️⃣3️⃣"..cu LIMITA aceea uriașă de 250.000 de lei/=50.000 de €=a infracționalității. condamnabilă cu penitență (cam așa cum se exprima un senator la radio"ROMÂNIA ACTUALITĂȚI", acum vreo 2-3 zile, la emisiunea de la ora 13:10' a D-nei ANDON, făcându-se că nu înțelege ROLUL PREVENTIV, nu neapărat..și cel PUNITIV al dispozițiilor dintr-un nou text =în dezbatere= al CODULUI PENAL..!).
E o opinie..!

mosmartin16 spunea...

Pensii militare ! Cum e mai cinstit ?! Ca pensia să ți se stabilească prin raportare la toată perioada ta de activitate - cu suișuri și coborâșuri - sau dintr-un număr limitat de luni de zile și acelea alese ?! Cum e mai bine ?! Ca pensia să o ai stabilită pe puncte - prin algoritmul de calcul contributiv - și în legătură cu care CCR precizează că e un drept câștigat ( Decizia nr.900 / 2020 - punctul 105 ) sau stabilită prin algoritmul procentual actual ( dintr-o bază de calcul aleasă ) și vis-a-vis de care CCR nu consideră a fi drept câștigat ?! În scopul eliminării inechităților profunde existente-n prezent la pensiile militare de stat și determinate de anul trecerii în rezervă... care posibilitate e mai mare ?! Aceea de a se reveni la actualizarea acestora ( cum era inițial în art.60 din Legea nr.223 / 2015 până-n anul 2017 ) sau calculul lor prin algoritmul contributiv ( cel pe puncte și care presupune întreaga perioadă de activitate și nu un număr limitat de luni de zile și acelea alese ) ?! Cum e mai bine ?! Să fie pensiile actualizate constant cu creșterile soldelor de grad / funcție ale celor din activitate ( când se întâmplă să fie astfel de creșteri ) sau să fie stabilite contributiv ( pe puncte ) și la care să se adauge - obligatoriu - un procent rezonabil și identic pentru toate pensiile ( ca o reflectare a interdicțiilor, constrângerilor, riscurilor și pericolelor specifice statutului militar ), iar majorările să fie determinate de creșterea anuală a punctului de pensie ?! Zi faină, tuturor ! Weekend frumos, cu bucurii !

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Legile pensiilor militare nu vor fi scrise niciodată cum e corect sau cum vor pensionarii militari în plată ci cum doresc cei activi să fie viitoarele lor pensii militare?
De această cugetare să nu uite nici ciucanii pensionați în ultimii 3-4 ani.

mosmartin16 spunea...

Huhu, eu aș adăuga : de acea cugetare a ta să nu uite nici activii actuali, iar asta pentru că, altfel, le va veni rândul să se căiască ! Problema este dacă au capacitatea să înțeleagă și să interiorizeze asta ! Oricum...atât faptul că "mormanul de gologani" de la CE poate fi pierdut dacă "ciocoflenderii" noștri de parlamentari nu respectă ce-i în PNRR, cât și faptul că presiunea internă e tot mai în creștere...pot fi factori suficienți pentru ca "gulerații să ridice steagu'alb", scrâșnind printre dinți !🤣 Vedem...bulgărele se rostogolește deja !

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Sensei, am furat-o si eu! Felicitari!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
dora spunea...

@mosmartin si huhurez, personal, prefer varianta a doua. În acest fel, pensiile ar crește funcție de valoarea punctului de pensie, plus indexarea anuală (când este cazul). Astfel, am fi mai protejați si am scăpa, permanent, de batjocora civililor.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ @Onorabile & Dora, Reforme cu recalculari si actualizari pe puncte si pe contributiva este cel mai echitabil model posibil! Lg 223/2015 este un linșaj monstruos, cu mutilari si acte de vandalism, inventata de clocarimea gulerata si vipușcarii cu copy paste, toți avand șorici in loc de obraz subțire si rusine!

bogdan spunea...

ADMIN corect spus , ma mir ca ai spus asta, legea va fi facuta pentru activi. Activilor INCA le conine 223 cu 12 luni. Trebuie sa recunosti ca soldele sunt prea mici pentru contributivitate fie si cu supliment. Cat ar trebui sa fie suplimenmtul ca sa ajunga la nivelul 223.
Si da toti o sa ajungem sa invidiem pe ceio noi pensionati. Sunt curios cand au iesit cei pensionati acum 6/7/8/9/ ani cine a urlat catre ei pkini de ura referitor la pensiile lor care si altora li se pareau mari atunci...

A spunea...

@Mosmartin
A, nu prea ți-a ieșit : "...nu uitați că NU sunt contra inechităților" ! Da, nu uităm, dar să înțelegem că... ești pentru ele ?!🤣 Sau e pentru...1 aprilie ?!🤣 Glumesc, probabil "te-a" luat viteza ! Aprilie frumos tuturor ! Cu vești bune !
Clar,clar am scris pe fuga.Eram la cafea de dimi cu sotia si ma freca la cap cu multe altele.Ma grabeam sa plec la job si am mancat REZOLVARII.
Ma bantuie iremediabil domnul de la Brasov si nu stiu cum sa mai pun problema pentru a nu-i stirbi prestanta.Sfaturi?Chiar nu mai stiu cum sa abordez problema sa nu mai fie atat de artagos si prin de ura pe toate categoriile de militari(exceptand vechii ofiteri MAPN)Am incercat in toate felurile(aproape ,mai am unul dar nu imi permit pe acest blog).
Pentru acest blog ,singura solutie sa scap de insinuari mojice si multe altele este sa nu mai postez nimic,aceasta e singura solutie cu care dansul s-ar simti confortabil si in largul sau.
Personal m-am saturat de lozincile cu 'magazionieri,saibari etc....Vorbe de nimic.Cuvinte si mentalitate de gandire ce NU ar trebui sa fie in vocabularul unui ofiter care se respecta pe sine insusi ,care isi respecta colegii sau fostii colegi de breasla.
Nu ma "ating" sub nici o forma expresiile ,nu am fost nimic din ceea ce dansul sustine insa orgoliul personal nu uita din ce categorie a facut parte 30 de ani.Nu imi doresc terfelirea muncii colegilor din categoria din care am facut parte,asa cum au fost ei dea lungul vremii......Asa cum au fost, au invatat multi din ofiterii ce azi poate ca ne conduc sau ne-au condus in trecut.Ma simt scarbit,va rog sa ma credeti.Uneori raman perplex si nu imi vine sa cred cum si in cel fel isi atribuie titlul de zeu ai intelepciunii...
PS:Imi cer scuze pentru postare,stiu ca nu e locul ei in acet topic dar din insiruirea de postari am simtit nevoia sa o spun chiar aici,aici in timpul unei discutii F.F. IMPORTANTE.
Mult respect pentru OFITERII cu caracter!

mosmartin16 spunea...

Tot binele, A ! Nu pune la inimă mojiciile unora ! Spune-ți în continuare punctele de vedere, cu argumente, bune sau mai puțin bune ! Că fiecare greșim ! Important e să ascultăm reacțiile celor cu "7 ani de la mama" ! Pe restu'...la etcetera, ignor și ce-o mai fi !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca esti un emancipat userist, fereste-te sa fii si trotinerist tractorist, ca Dad Bârna-usereaua caruia pe trecerea pe zebreaua i s-au indoit capra si sfârla cand a fost pupat cu limuzina! Jmecher cu trotineta traversa el zebreaua si de aia i-a indoit cu mașâna foarte mumos sfârla! Nu putea, al dracului, sa fie schinarea si sfârla Nespălatului in locul lui?!

Marcel Orzan spunea...

@Huhu:

Tu n-ai inteles, eu am zis ce zice CCR in Decizia nr.900/2020:
- „Astfel, .., PENSIILE DE SERVICIU SUNT COMPUSE DIN DOUĂ ELEMENTE, indiferent de modul de calcul specific stabilit de prevederile legilor speciale, şi anume: PENSIA CONTRIBUTIVĂ şi un SUPLIMENT DIN PARTEA STATULUI care, prin ADUNAREA cu pensia contributivă, să reflecte cuantumul pensiei de serviciu stabilit în legea specială. Partea contributivă a pensiei de serviciu se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat, pe când partea care depăşeşte acest cuantum se suportă din bugetul de stat [...].
Ok, cum spui tu, dar vreau si eu ca magistratii daca tot L.223/2015 e "speciala"!

Marcel Orzan spunea...

@huhu:
L.303/2022:
"Articolul 213
(1) Partea din pensia de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate și pensia de urmaș, care depășește nivelul pensiei din sistemul public ori, după caz, nu se acoperă potrivit legislației privind sistemul public de pensii se suportă din bugetul de stat."
Asta ramane asa.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi, de ziua pacalelilor, trebuia votat si Păcală al blogului, insa @Onorabilul n-a gasit ușa si curmeiul de purtat ușa in spinare, acordate ca premiu castigatorului! Daca cineva ar fi candidat, cine naiba ar fi catigat?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Apropo, premiul intai al juriului de ziua pacaliciului poate fi jujăul belengher de la gatul cainelui!

Aurica spunea...

Pentru,,A,,Domnule dragă,respect pentru comentariu ....mult respect!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@A: Așa, si a nu se uita acilea ca scopul mufelor trollilor, adica pupincuristii si lingăii clocarilor, este eliminarea luptătorilor, si daca le-ai picat in mrejele hiclene te trec in rabojurile victoriene de hiene, si ranjesc in bărboaie ca au reusit doar sa ti-o indoaie cu botoasele-n olaie, ca ce altceva poate sa castige din aceste rahaturi de intrige si bagat botul ca porcul in belciuge?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akorarde, cand afirmam pe adevarate ca sunt cam 21.000 de dosare de pensii falsificate, toti credeau ca cele afirmate sunt abureli fumate, dar ele exista si in sistem persista, si cand am facut plangere, asa intr-o doara, la Brocuratura Brotăcară, sa vad daca subiectul o sa-i doara si si ii vor face in sus sa sara, ei mi-au scris sa le dau pe o lista pe impricinati ca sa fie anchetati, cand de fapt la ei e posibil sa se afle o parte babană dintre vinovati! Auzi la ei idee de trantori emancipati ca eu sa le fac lista cu cei vizti si vinovati, nu ei sa se autosesizeze, sa cerceteze si sa ancheteze cine sunt acele copy paste căcăreze cu duplexuri de vipusti de la buzunare si pana la glezne, dar si cu aurite stele pana si pe umerii de la izmene!

Huhu Rezea spunea...

Orzan
Hai să-ți traduc ce spune art. 213 din L 303 pentru magistrați! Se vede ca n-ai invătat la scoală despre mulțimile incluse.
Pensia de serviciu a magistratului, pensie specială, este pensia care râmâne în plată pentru că este mai mare decît pensia aceluiași magistrat calculată contributiv. Pensia calculată contributiv este inclusă în pensia de serviciu mai mare.
Când magistratul împlinește limita de vârstă pentru sistemul contributiv, el nu mai primește intreaga pensie de serviciu de la bugetul de stat ci numai diferența dintre pensia de serviciu și pensia calculată contributiv. Componenta contributiva este platita acum, la limita de vîrsta de la Bugetul de Asigurari Sociale.
Componenta necontributivă a pensiei magistratului, care se plătește în continuare de la Bugetul de stat, este diferența dintre pensia de serviciu și pensia calculată contributiv.
Deci, pensia specială nu se adună cu pensia calculată contributiv.
Numai componenta necontributivă, calculată prin scaderea din cuantumul mare, necontributiv, a cuantumului contributiv, se adună cu pensia calculată contributiv.
În esență mulțimea A, pensie de servici necontributivă minus mulțimea B, pensie de serviciu contributivă = componenta necontributivă ,care mai rămâne în sarcina bugetului de stat.
bDacă pensia militară ar fi calculată dual... și pentru militari, iar pensia contributivă ar fi mai mare decât cea militară calculat procentual, potrivit L 223/2023, pensionarul militar ar primi în plată, până la împlinirea limitei de vârstă în sitemul public, de la bugetul de Stat, pensia militară mai mică, iar după aceea pensia contributivă mai mare, în întregime de la bugetul de asigurări sociale. Altfel spus, instituțiile militare ar scăpa de corvoada plății pensiilor militare când această categorie de pensionari ar împlini vârsta de 65 de ani.In această situație pensia militară este inclusă în pensia contributivă mai mare.
Dacă pensia militară ar fi mai mare decât cea calculată contributiv s-ar proceda cum am arătat la magistrați.

iullian68 spunea...

@moș teacă, cum e mai cinstit? Să am dreptul la grevă? Cum e mai corect? Să am dreptul la sindicat, să am dreptul la activități extra militare pentru a putea contribui suplimentar la bas si implicit sa pot obține o pensie pe masura. Cum ar fi să pot candida în alegeri si să pot ajunge primar, senator, deputat sau presedinte. Cum e mai corect să ai sau să nu ai drept la un protest in piața Victoriei? Cum e mai corect,ca după 25 de ani de serv. op. (weekend, sarbatori legale, ore suplimentare) sa vină niște matusalemici care și-au tocit curul pe scan, ca vezi doamne vor ei pensie contributiva. Dacă vreți pensie contributiva cereți în numele vostru, nu faceți voi calcule pentru toți pensionarii, auzi la el 8 variante de calcul a pensiilor militare, alo, te crezi Mafalda sau ești prea mândru de tine și cu nasu-n vânt de crezi ca ești cel mai capabil să faca proiecte de lege a pensiilor?

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Iulică tată, de-mi vorbești așa îți răspund pe măsură și la "fele" : teacă să-i spui lu' măta !🤣 Îți place așe bre' obrăznicătura mică ?!🤣 Revenind, știu că nu poți tu pricepe cum e treaba pen'că nu poate ieși nimic constructiv din a ta tărtăcuță !🤣 De asta nici nu are rost de pierdut vremea cu tine ! O să vezi cât de curând că...de ce îți e frică... bre' obrăznicătură tupeistă mică...n-o să scapi ! Cât despre cele 8 variante...ca să le pricepi tu...ți-ar trebui să citești ceva "hectare" !🤣🤣🤣 Și nici atunci nu o să pricepi ! Atât poți ! Te înțeleg și te compătimesc ! Văd că ai rămas î.e.n....pen' că acum e pe tapet varianta cu contributivitatea și suplimentul ! Asta o spune PNRR-ul, nu eu ! Capisci ?!🤣🤣🤣 O să vezi ! Nițică răbdare obrăznicătură mică !🤣

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, oricum, Akord e surd si orb avand pentru subofiteri un morb, uitand, ca civil gagiu, ca in randul ofiterilor el este considerat un simplu tablagiu!

Viorel spunea...

Cornele. Acord 75 nu a scris o petiție, nu a dat pe nimeni și nimic în judecată, deci nu a avut și nici nu are nici o inițiativă, dar se plânge pe blog că are pensia mică (acum mă răzbun), de parcă l-am fugărit eu sau tu din armată în 2001. Își dă cu părerea și atacă pe unul și pe altul fără nici un drept. A tirat-o (vorba unuia) la 19 ani de carieră militară. Ia tată valiza și mergi în țară cum am fost eu 2 ani de zile de la Galați la Bucale lăsând acasă soția cu un copil de 3 ani și jumătate și altul de 2 ani și jumătate. Akord 75. De câte ori ai fost în audiență la Primarul și Președintele CJ de la tine din Brașov cum am fost eu în orașul meu, stand la o cafea și la taclale printre altele. Uneori în zi de sâmbătă mă suna primarul și mă chema la câte o „bârfă”. Niciodată Șerbane. Dar vă dați șme pe blog.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorele, eu iti raspund intre ghilimele punandu-i tot lui niste intrebari ,,grele'': As fi curios, hadale @Akoarde, cati ani ai matale de deplasari, macar anuale, la mine de carbuni, in agricultură pe tarlale si pe canalele Dunare - Mare, fara famelion si cele pentru traiul civilizat necesare?!

Huhu Rezea spunea...

@bogdan
Intră din. nou în topic! Poate înțelegi din desenul de acolo ce este si cum se calculează suplimentul necontributiv.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca pleci, @Akoarde, ca vad ca te arde, cauta-ti-o, ca fost gigolo iubi, pe mademoaselle, Pupi Bibi, abandonata intr-o vara in Gara brasoveană, pandind-o de dupa o cladire daca a venit la o intanlire ca sa-i fii, pentru o noapte cu dar de mărar, mire!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, plăcinta, sau placenta desenată-striată, ca o halcă de macră despicată, fiind si de mine studiată, am inteles-o de îndată! Acolo, la guguțul moțat, le-au dat-o cu minus in cap! Deloc nu-i păcat!

Viorel spunea...

GG. De la televiziunea respectivă trebuie solicitată o copie după cele spuse de LOV, pentru ca, în septembrie-octombrie să-i aducem aminte. La ce TV a fost emisiunea și cine era prezentator / moderator ?

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Da, @Mojulică, caci tare greu ii pică contributiva la burtică lui Iulică, dar de ce se teme cel mai tare nu o sa aiba nici o scapare! Ciucălanii si nepensionatii, cârlanii, cand vor intelege ca numai contributiva si punctele aduc banii?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorele, vezi ca a fost cioacă cu Lov, vis a vis de GG, a fost 1 Aprilie! Si eu am luat țeapă!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Petitia de semnat, mai sus postat, e un clinci de mare rahat: Bagati in lista specialilor inseamna bagati in lista contributivilor, ori scoaterea din lista de bucate inseamna sa semnezi ca nu vrei sa fii pe contributivitate, de majorari prin actualizari sa n-ai parte, ci mai aparte, catre dorinta clocarilor si trollilor mafioti, care ne vor pe toti la pensii inghetati in chiloti! Ai dreacku' dă nemernici si hoți!

bogdan spunea...

Din ce am citit pe aici trebuie sa ai o solda foarte mare sa aduni 1 sau 1,5 puncte ( repet din ce am citit) despre ce vorbim daca mergem pe ideea ca se va face ce este bine pentru activi.(ceea ce este clar). Cate puncte are un subofiter care acum are 4500 solda (fara norma).

Andrei spunea...

Semnat și distribuit cu următorul text:

"Am semnat pentru că sunt de acord cu decuplarea armatei de cohorta de speciali ce s-au cocoțat pe nenumăratele privilegii acordate politic sau prin grija CCR.

În orice stat civilizat, unde dreptul și respectul pentru istoria factuală a țării sunt sfinte, armata și corpul de militari retrași din activitate sunt respectați și valorificați de societate.

Academia militară West Point nu este considerată degeaba cea mai bună instituție de leadership din lume, pentru că actul de conducere este sistemul sanguin al oricărui organism sănătos, iar militarii înțeleg și exercită foarte bine aceast lidership, chiar și în grupuri mari.

Militarii aflați în rezervă sunt umiliți, desconsiderați, făcuți cetățeni de mâna a doua chiar de unii politruci ai căror părinți sunt sau au fost militari.

Sau suntem împinși în brațele unor partide extremiste pentru a asigura masă de vot, așa cum s-a întâmplat în 2000 și cum se consideră că repetarea situației de atunci este posibilă anul viitor la urne.

L4/2023, legea discutată zilele trecute în Senatul României, nu îi mulțumește decât pe "ciucanii" cu pensii nesimțit de mari, dar nu rezolvă trei mari aspecte importante pentru militari:

1. Discrepanța de venituri între cei ce au avut aceleași funcții, aceleași grade, aceleași condiții de muncă, dar au trecut în rezervă în ani diferiți;

2. Proiecția carierei militare, deoarece prin numeroasele modificări ale legilor, majoritatea în defavoarea militarilor și în favoarea celor speciali urcați în spatele militarilor pentru a beneficia de pensii nesimțite, face ca profesia de militar să nu mai fie una atractivă pentru tineri, depopulând Armata României de personal activ;

3. Recunoașterea socială a importanței și a rolului Armatei Române și decuplarea ei de polițiști, parlamentari, primari, magistrați, grefieri, lucrători în penitenciare și alte profesii, onorabile dar care nu au nicio treabă cu profesia de militar."

Așa să ne ajute Dumnezeu!

mosmartin16 spunea...

Pe eventuala și posibila variantă contributivă a pensiei, la care să se adauge un supliment, ce părere aveți de... următoarea variantă a acestui supliment ?! Acordat - pentru vechimea efectivă în serviciu - pe următoarele tranșe : a) între 10 și 15 ani = 10% din cuantumul contributiv al pensiei; b) 15 - 20 de ani = 20%; c) 20 - 25 de ani = 30%; d) 25 - 30 de ani = 40%; e) peste 30 de ani = 50%. E o părere, tratați-o ca atare ! Duminică faină, dragi camarazi !

Marcel Orzan spunea...

@Huhu:

La „Numai componenta necontributivă, calculată prin scaderea din cuantumul mare, necontributiv, a cuantumului contributiv, se adună cu pensia calculată contributiv.”
Se vede ca nu te-ai maturizat deloc, da’ deloc, si faci ca un copil prins cu minciuna.
Citeste si tu ce am postat eu si o sa vezi ca am spus exact acelasi lucru:
- „Astfel, .., PENSIILE DE SERVICIU SUNT COMPUSE DIN DOUĂ ELEMENTE, indiferent de modul de calcul specific stabilit de prevederile legilor speciale, şi anume: PENSIA CONTRIBUTIVĂ şi un SUPLIMENT DIN PARTEA STATULUI care, prin ADUNAREA cu pensia contributivă..”
- "Articolul 213 (1) Partea din pensia de serviciu, ......., CARE DEPĂȘEȘTE NIVELUL PENSIEI DIN SISTEMUL PUBLIC ori, după caz, nu se acoperă potrivit legislației privind sistemul public de pensii se suportă din bugetul de stat."
Da’, ia expica mata’ situatia pensiei tale, care in calcul contributiv e mai mare decat cea in calcul procentual pe L.223/2015, ca nu degeaba te zbati pt.ideia asta, cum se va face plata ei, in sensul ca va fi platita integral de la BASS, inclusiv OM si alte adaugiri militare, sau de la BASS doar componenta „pur contributiva” si adaugirile de tip militar de la BgStat? Si in cazul asta, pensia ta devine „pensie contributiva” sa ramane „pensie speciala”?
Si la ” Altfel spus, instituțiile militare ar scăpa de corvoada plății pensiilor militare când această categorie de pensionari ar împlini vârsta de 65 de ani.”
Asta e marea piedica in calea visului tau: e imposibil ca M.Muncii si CNPP sa mai accepte vreodata preluarea militarilor, mai ales in conditiile limitarii idioate la 9,4% din PIB!

mosmartin16 spunea...

Cornelius a sesizat bine manipularea care circulă pe net cu privire la o "petiție" ! După ce aceasta demarează corect și promițător ( = stop umilirii militarilor ! )...ea vizează : anularea inițiativei de modificare a legii pensiilor militare ! Nu că forma "fătată" din Senat nu ar fi o făcătură...care poate fi schimbată în Cameră la 180 de grade...dar să soliciți ca legea actuală să rămână în forma actuală e similar cu a fi de acord nu cu păstrarea inechităților profunde existente , ci...cu adâncirea lor ! Cine are interesul pentru așa ceva ?! Simplu, tot Cornelius a menționat corect ! Pfuu...ce manipulare ieftină și mizerabilă ! Scârbă și sictir !

ifrim spunea...

@moșmartin.Am o părere proastă!La 20 de ani vechime și disponibilizat îmi iese maxim 2000 pe contributivitate și în mărinimia d-stră îmi mai dați 30% adică înca 600.Acum am 3260 deci pas,și nu mai dați idei pe minus ca nu toți am hrănit dinozaurii până la extincție!

reddog spunea...

Andrei
Probabil cândva se vor despărți apele.
Poliția și penitenciarele au fost militarizate cândva.
Așa au fost timpurile.
Când Akord75 de exemplu lua mormane de ajutoare și era la pensie unii erau militari în poliție și la penitenciare.
Evident că așa mai pârâți, nu se comparau cu aia cu sânge kaki sau bleu ciel. 😁
E cam deplasata comparația cu americanii.
Aia nu au armata de paradă ci cu un scop clar: apărarea intereselor americane în lume.
Și-au câștigat respectul și pensiile alea cu mult sânge.
Plus dușmănia multora în lume pe unde au intervenit militar.
Noi suntem departe de asta.

Marcel Orzan spunea...

@huhu:

Expresiva schema din preambul. Rog prezinta schema si pentru enuntul tau de mai sus, ca tot ai invatat tu f. mult la scoală despre mulțimile incluse:
„Astfel, dacă pensia contributivă este mai mare decât plafonul de 58,5% din baza de calcul, rămâne în plata pensia calculată contributiv, IAR PENSIA SPECIALĂ ESTE INCLUSĂ ÎN CUANTUMUL CONTRIBUTIV.”
Si schema corecta din preambul ar trebui sa fie astfel:
Pensia speciala a magistratului 12.000 = Pensia contributiva 8.000 + Supliment/componenta contributiva 4.000
Merci

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Ca disponibilizat, este de înțeles să fii speriat ca de bombe când auzi de contributivitate, dar asta nu-ți dă dreptul să fii nesimțit și clonțos în comentarii.
Te avertizez că nu-ți mai public comentarii dacă nu păstrezi regulile unei dispute decente.
Nu noi, vorba lu' @reddog, am luat sacul cu bani din ajutoarele primite la disponibilizare.
Iti mai explic o dată, dacă nici desenul nu-l înțelegi, că în sistemul dual de calcul, așa cum sunt calculate pensiile magistraților, suplimentul necontributiv plătit de la bugetul de stat depinde atât de mărimea cuantumului necontributiv cât și de mărimea cuantumului calculat în puncte de pensie.El se determină prin scăderea celor două cuantumuri.
D-ta nu înțelegi suplimentul necontributiv decât într-un calcul exclusiv contributiv, în care la pensia contributivă se adaugă un supliment fix sau procentual, așa cum explica @mosmartin mai sus.
Calculul dual ar lăsa guvernanții fără posibilitatea de a administra netransparent CIBS-ul plătit de personalul în activitate.
Sporul OMM este un drept reglementat de altă lege, nu de legea pensiilor, așa cum sunt și drepturile pentru teatroși, ziariști, scriitori și cântăcioși. Se suportă de la bugetul de stat nu de la BASS.

mosmartin16 spunea...

Ifrime, pas ! Câte puncte de pensie ( nu punctaj mediu anual ) ai în decizia de pensie anterioară celei emise în baza Legii 223 ?!

Toni spunea...

@moșmartin16

Pai desenatorii , muzicantii , artistii , sculptorii etc. au 50% indemnizatie , conf. Lg.8/2006 , din pensia contributiva fara a avea RESTRICTII si alte DREPTURI suspendate de care nu beneficiaza cum au militarii. Dumneavoastra vreti ca militarul care a avut aceste restrictii si drepturi suspendate cat a fost militar sa beneficieze de o indemnizatie egala sau mai mica ? Unde este echitatea atunci ?
Am sa ma repet ca in alt topic de mai jos si am sa spun cum cred eu ca ar trebui facut ca sa impace pe toata lumea.
Pt. echitate eu as propune o formula de calcul sa avantajeze pe cei care au lucrat efectiv ca militar , politist etc. si acesti ani efectivi sa fie inmultiti cu un coeficient de 3% fiecare astfel ducand la o indemnizatie in plus adaugata la pensie .
Exemplul 1 : Pensionat cu 15 ani munciti ca militar , politist etc. si 11 ani munciti in civilie ( total ani 26 ) Ii calculezi pensia pe contributiva pt. 15 ani militar si separat calcul pensie contributiva ca civil. Adaugi la pensia calculata contributiv ca militar , politist etc. 10% OMM ( Lg.80 pt. cei 15 ani lucrati ca militar ) si 3% inmultit cu 15 ani lucrati tot ca militar , politist etc rezultand o indemnizatie de 45% din pensia calculata contributiv pe cei 15 ani lucrati ca militar , politist etc. Acum calculezi pensie contributiva pt. cei 11 ani lucrati ca civil. Astfel va avea un Total Pensie format din Pensie Militara contributiva + 10% OMM + 45% indemnizatie + Pensie civila contributiva.
Exemplul 2 : Pensionat cu 26 ani munciti ca militar , politist etc. si care nu a lucrat niciodata in civilie. Calculezi pensia contributiva pt. cei 26 ani la care adaugi 20% OMM ( Lg 80 ) si calculezi 3% pt. fiecare an muncit ca militar , politist ducand la o indemnizatie din pensia contributiva militara de 78%. Astfel vei avea o Pensie Totala formata din Pensie militara contributiva + 20% OMM + 78% indemnizatie.
Eu asa vad ca ar fi corect pt. toti indiferent de anul iesit la pensie si unde a lucrat civil sau militar , plus ca vor fi niste pensii bune :) si nu va mai fi discutia ca tu ai lucrat ca civil si iei pensie ca militar mai mare ca mine care am lucrat doar ca si militar chiar mai mult.

Șoimul spunea...

Ifeime, înțeleg că tu vrei să ai pensia la 20 de ani vechime, cât a colegului tau cu 36 de ani? Câtă naivitate, și vrei echitate.
Bogdane, ce funcție ai avut de nu ești capabil a citi și calcula câte puncte de pensie ai realizat in carieră?

VICTOR spunea...

Bogdan
Nu se ia in calcul solda netă ( 4.500 lei ) ci solda brută ( 7.700 lei )
Dar aveți dreptate , tot mică este în condițiile în care salariul mediu brut pe economie este 6.789 lei !

Mosmartin
O alta variantă de calcul a "suplimentului necontributiv " ar putea fi salariul minim brut pe economie ( 3.000 lei ) ca sumă maximă distribuit in funcție de gradul avut la ieșirea la pensie .
Este o variantă !

Șoimul spunea...

Viorele, văzând cele scrise de tine mai sus, trag concluzia că ai fost și un mic sabotor al superiorilor, nu doar un turnător.
Ai grijă de tine că ești bătrân și faci gafe care se interpretează în defavoarea ta.

Brenda spunea...

O să fie ......LA ANU SI LA MULTI ANI...







Huhu Rezea spunea...

@Orzan
In situația în care pensia calculată în puncte de pensie este mai mare decât pensia militară, în schema din topic se inversează valorile, mărimea mai mare de 12 000 lei ar fi pensia contributivă și mărimea mai mică, inclusă, de 8000 lei, ar fi pensia militară.
Până la 65 ani, militarul primește numai pensia militară, mai mică, de 8000 lei, de la Bugetul de stat, iar după 65 ani primește numai pensia contributivă, de 12 000 lei, de la Bass.In ambele situații sporul OMM ar trebui calculat din pensia calculată din baza de calcul sau contributiv și plătit de la Bugetul de stat.
In această variantă nu există supliment, nici contributiv și nici necontributiv.
Dacă te deranjează că pensia de 12 000 lei nu se mai numește pensie militară, poți să-i spui pensie contributivă pentru militari.
In plus, din pensia contributivă de 12 000 lei nu plătești impozit suplimentar

Alex spunea...

Bogdan,
Daca brutul este de 7.700 de lei,dupa cum zice Victor,subofiterul va avea 0,88 punct de pensie la salariul mediu existent la ora actuala.

mosmartin16 spunea...

Victor, exemplifică puțin cu suplimentul de care vorbeai ! Cum vezi tu ( fă niște trimiteri la cifre, chiar de e doar un exemplu ) ca fiind salariul minim în cuantumul lui maxim în funcție de grad ?!

Huhu Rezea spunea...

@alex
Nu vă raportați numai la ultimele solde brute pentru calculul punctajului.
Subofițerul a prins în toată cariera și solde apropiate sau peste salariul mediu pe economie.
Cu sporul pentru condițiile de muncă. cu sporul pentru pensie suplimentară până în anul 2011, cu coeficientul de corecție treci de 2 puncte de pensie + sporul OMM.

mosmartin16 spunea...

Toni, eu nu resping apriori punctele tale de vedere ! Aici purtăm discuții și cred că fiecare poate veni - în termeni civilizați - cu diverse păreri și propuneri ! Din diversitate...poate rezulta ceva bun !

Huhu Rezea spunea...

@Victor
Dacă analizezi schema din topic, suplimentul necontributiv la militari poate fi numai în situația când pensia militară este mai mare decât pensia calculată contributiv.
Nu se calculează decât ca diferență dintre pensia militară și pensia calculată contributiv.
Când avem pensia contributivă mai mare decât pensia militară, nu avem supliment necontributiv ci pensie militară inclusă în cuantumul calculat contributiv.

ifrim spunea...

Eu vreau suplimentul pentru restricțiile,privațiunile serviciului militar,și programul de 24 h la dispoziție,în sumă fixă pe corpuri de cadre:3500 of.,3000 sof.MM,2500sgv.

Leo spunea...

Moș
Flavius are 23,5 pcte.
Dacă VPR = 80 lei cum a zis Hadăr , rezultă că ar avea o pensie de peste 1880 lei
Acum el are 1400 lei.
Iar dacă nu apărea L 223 și cse continua pe L 263 GĂBIȚĂ , avea aproape 2000 lei acum.
Eu la 62 pcte aș avea 4960.

Viorel spunea...

Cornele. În timp ce scriam comentariul mi-am adus aminte de 1 aprilie. Inițial am stat în dubii dând crezare Cezarului. Apoi, pentru lămuriri suplimentare i-am cerut lui GG să spună la ce TV a fost emisiunea și cine era prezentator / moderator ? Dacă era adevărat, aș fi solicitat acest pasaj din emisiune.

Huhu Rezea spunea...

@viorel
Te-am rugat de mai multe ori să ne te mai angajezi în dispute sterile care nu au legătură cu topicul.
Ai microbul conflictual în sânge.
Cei care sunt cipați cu același microb, cum sunt @iceparu, @tennocrat, @akord, @cezar, @flavius etc, știu că nu le public toate comentariile.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leonard m-a dat exceptional ca exemplu de punctaj si consecinte financiare la pensie, daramite domniile voastre care aveti vechimi cu mult mai mari nici n-ar trebui macar sa clipiti, dapăi sa va agitati ca sa vi se consume bateriile de pomana, mai ales ca postatorii de aici sunt toti paduchi lesinati la pensii! Da, domnilor, contributiva inalta sus pensiile! 223 ma tine pe loc, ca pe altii, in vecie! Sa se burzuluiasca cei care depasesc normele de nesimtire, cu dosare de pensionare măsluite fraudulos, cu pensii duble peste soldele in plata, ca asa ceva nu exista nicaieri in lume. Nu ma bag in pensiile mari, nu-mi fierbe borsul la ele, ca aici nu posteaza de-al de astia cu pensii peste 15.000-18.000-20.000lei, iar aici suntem cei cu pensiile mici, medii si suficiente si rezonabile de mari in cuantum, conform academiilor si facultatilor la stat, gradelor, functiilor importante, vechimilor foarte mari, OMM-urilor sau participarii active in teatrele de razboi. Sunt sigur ca acest Guvern trebuie sa faca ceva pentru eliminarea inechitatilor si discrimunarilor, dar le tine secrete pana la Camera Deputatilor. Lg223 este un cancer in metastaze si nu poate rezolva nimic, iar contributiva pe puncte va va salta semnificativ pensiile, dar numai sa se aprobe asta! Acasa am simulat contributiva, verificand ce a postat despre pensia mea @Leo, si mi-a dat perfect asa cum a calculat el, adica foarte bine si cat merit la gradele si vechimea mea!
Hai, tovarășe mus, cu toate catargele de lux numai in sus, de la rasarit la apus, ca si izmenele si budigăile, carele sa ne mai vibreze la incordarile si eforturile sa nu se rupa la impungere-impingere cand se trezesc trihiricile sa-si atace lenos si languros chirieșele, carele pot fi de la bebelușe-corcodușe, paseri calătoare si ciripuitoare pe trasee perpedes per trotuare, si pana la babuști super incantatoare, cu motoare de locomotive pufăitoare, ce te tin la stramtoare innădușitoare cu deserturi de pufoșenii de piersicuțe micuțe, iesite din reparatiile capitale, ca ochiul de curca la fata mare din neamuri crăiesti si numai din cărtile de povesti!
Camarade, hai, sanătos sa-mi traiesti!

mosmartin16 spunea...

Leo, ai luat în calcul numai numărul de puncte înmulțit cu un VPR de 80 de lei ! Dar dacă ai adăuga și una dintre cele 5 tranșe ( în funcție de vechimea efectivă în serviciu (ca militar)) de supliment bugetar la cuantumul rezultat din contributivitate, cum ar fi ?! Zi faină !

Huhu Rezea spunea...

@tehnocrat
Corecție,
In 2011 pensiile militarilor au fost recalculate potrivit L 119/2010 și revizuite potrivit OUG nr.1/2011, acolo unde a fost cazul. Cei care au ascultat de îndemnul parșiv al SCMD, de a nu solicita la CMZ/unitați adeverințele pentru venituri, au trecut prin ambele operațiuni
Exprimarea corectă este că militarii sunt beneficiari ai dreptului de pensie militară de stat în baza Legii nr. 223/2015 cu modificările și completările ulterioare, aici intrând art. 40 din OUG 57/2015, articolele VII, Ix și X, OUG 114/2018, art. 84.
прощай

Viorel spunea...

Șoimule cu chip de cioară. Roagă-l pe domnul Huhu Rezea să-mi posteze comentariul. Eu văd că i-am ieșit din grații. Altădată eram Războinicul Luminii în viziunea dânsului.

ala spunea...

.......

Huhu Rezea spunea...

@mos martin
Pentru acest an, este greu de crezut că valoarea punctului de referință va trece de 60 lei.
La această valoare a punctului de referință eu as avea o pensie mai mare cu 1000 lei decât actuala pensie în plată, adică decât pensia contributivă din anul 2015, indexată până în anul 2023, si cu 3000 lei mai mare decât pensia militară recalculată în 2016 și indexată până în prezent.
Toți cei 68% dintre pensionarii rămași în plată cu cuantumul contributiv, care mai trăiesc, desigur, ar avea, potrivit L 127/2017, cu valoarea punctului de referință 60, corespunzător unui stagiu complet mediu de cotizare de 30 ani, pensii mai mari decât actualele pensii în plată.

bogdan spunea...

Pt SOIMUL
A, nimic interesant am avut o functie mica, insignifianta, sigur nu se compara cu a ta.

ala spunea...

Ifrim@ai gasit armata societate de binefacere.Nimanui armata nu i-a bagat sula in coaste sa se pensioneze la o vechime de 20 ani doar in cazul ca erai inapt serviciul militar.Tu ai optat pentru pensie militara fiindca prin legea 223/2015 ai gasit un os de ros.Din pacate tu nu esti un caz singular si din acest motiv eu strig sus si tare ca legea 223/2015 este o mizerie .M-am adresat si continui sa ma adresez Uniunii Europene ca trebuie o lege a pensiilor care trebuie sa rasplateasca munca si importanta sociala a muncii.
Cornelius@Toata stima pentru activitatea ta de a aduce la cunostinta UE inechitatile din sistemul pensiilor militare.Va incurajej pe tine si pe toti sa va cautati dreptatea la UE aceasta fiind singura care ne da atentie.Ai auzit la Ifrim.Are vechime egala cu a ta dar are pensie de 2000 lei in virtutea ca s-a nascut in alt an.Asta a cui dreptate e?

Leo spunea...

DA , strict pe calculul din noua lege a pensiilor din sistemul public.
Normal ar fi ca pt. pensionarii din sistemul de Ap.OPSN să se adauge la acel cuantum un procent . Cu atât mai mult ar fi mai bine.
Dar NIMENI NU VREA ASTA , mai puțin foarte puțini.

Huhu Rezea spunea...

@leo
Dacă ar ști să facă socotelile, toți cei 68% rămași în plată cu cuantumul contributiv ar trebui să vrea.

Marcel Orzan spunea...

@huhu:

Eu zic ca e gresit ce spui. La magistratii care nu indeplinesc conditiile de pensionare din sistemul public cand ies la pensie li se calculeaza doar pensia speciala/aia procentuala din baza de calcul si aceasta este platita integral de la BgStat. In acest caz nu i se calculeaza pensia contributiva; nu are cine si ar fi si ilogic/o munca in plus.
Abia la 65 ani, sau dupa caz, i se calculeaza pensia contributiva de catre CTP, pe baza datelor din sistem, si atunci se face comparatia cu pensia speciala pe care o are in plata si daca acesta din urma e mai mare CTP solicita la MJ fonduri de la BgStat pt. plata acestei diferente. Daca pensia contributiva e mai mare ca cea speciala CTP plateste tot de la BASS, fara a mai deranja MJ.
Si in ex tau cu cel cu pensia militara de 8.000, dupa 65 de ani cum se face plata:
- 12.000 integral de la BASS sau,
- 4.000 de la BASS + 8.000 in continuare de la BgStat?
Si in cazul lui Ciuca care sa zicem ar avea pensia militara 18.000 si cea contributiva 16.000 cum se face plata/bugetarea: pana la 65 ani 18.000 de la BgStat si dupa 65 ani 16.000 de la BASS, sau cum?

Șoimul spunea...

Bogdan, te rog nu te supăra însă H a precizat pe blog, caută programul de calcul elaborat de Trofin și vei afla Nr de puncte, lunar, anual... și chiar pensia pe contributivitate.
Eroarea este f.mica.
Viorele cu mărăcini în cap, ți-am dat un sfat colegial, nu face de râs corpul MM și al sof.prin comportament.

ifrim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cătălin spunea...

POATE AFLĂ ŞI POLITICIENII CARE SPUN CĂ PENSIILE MILITARE SUNT "SPECIALE" ŞI NU DORESC ACTUALIZAREA ŞI RECALCULAREA ÎN VEDEREA INLĂTURĂRII INECHITĂŢILOR CREATE DE EI ÎN RÂNDUL MILITARILOR SI AL PENSIONARILOR MILITARI: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ciuca-intrarea-in-nato-si-ue-pe-sacrificiul-militarilor-in-teatrele-de-operatii-romania-nu-avea-altceva-de-oferit-in-anii-tranzitie-2302213

VICTOR spunea...

Bogdan , huhu
Partea suplimentară trebuie sa fie pentru toți și care să reflecte privatiunile constitutionale .
Cei 3.000 lei ( bază salariul minim pe economie) propuși de mine ca contribuție suplimentară i-aș împărți în funcție de grad .
De exemplu :
2.601 lei - 3.000 lei generali
2.001 lei - 2.600 lei ofițeri
1.601 lei - 2.000 lei subofițeri,m.m.
1.200 lei - 1.600 lei sgp
Diferenta între grade să fie de 100 lei pentru fiecare categorie .
Se va lua gradul avut în ultima lună de activitate nu cele obținute în ultima zi sau ulterior .
Aceasta distribuție ar asigura unui sgp cel puțin o pensie de 3.000 lei brut ( împreună cu pensia contributivă)
Acest sistem are avantajul că partea necontributiva ( datorită restrictiilor constitutionale ) s-ar actualiza anual în funcție de valoarea salariului minim pe economie .
Împărțirea salariului minim pe economie să se facă anual ,prin hotărâre de guvern

Alex spunea...

Rambo 2021,punctul de pensie se afla impartind salariul brut de 7.700 la salariul mediu brut din ian.,parca 6831.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, se zice asa in hitul-melosul cu cioara: ,,Țoimul Patliei, țoimul Patliei zboală ca vlabia ți câlâie ca cioala, (cu refren de mare clasă artistică): la, la, ,la, cla, cla, cla în pulpa mea, cioala mea în țoc cu cașcavea sa-mi gomflezi penția, iaca ața ca ță moală de bube dulci si pojar clocarimea!''

Alex spunea...

Rambo 2021,punctul de pensie se afla impartind salariul mediu brut din ianuarie 2023, la salariul brut de 7.700 lei al militarului in cauza.Adica 6831: 7.700.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Victor, parol d'honnorre, a naibii ce bine ar fi daca si politicienii la fel de pozitiv si constructiv ar gandi!

Cătălin spunea...

UN MARE GENERAL (ÎN REZERVĂ) DIN ARMATĂ RĂSPUNDE LA O INTREBARE LA UNA "CREAŢĂ" DE LA RTV CAM CARE VA FI SOARTA RAZBOIULUI. RĂSPUNSUL ESTE UNUL PE MĂSURĂ: "RĂZBOIUL AFLAT ÎN DESFĂŞURARE E ATÂT DE DUR ŞI POATE AVEA CONSECINŢE NEMAIÎNTÂLNITE DAR SĂ ŞTIŢI CĂ EL DE FAPT NICI NU A ÎNCEPUT. SATU ŞI MĂ ÎNTREB, ACEST RĂZBOI E TOT O MASCARADĂ INVENTATĂ DE GLOBALIŞTI PRECUM A FOST "PLAN-DEMIA" DE COVRIG?

Viorel spunea...

VICTOR. Propunerea MAI de anul trecut nu era mai bună adică, contributivitate plus:
- Gl. = 4.500;
- Of. = 3.500;
- MM și Sof. = 2.500;
- SGP. = 1.500.
După aceste sume să se facă departajarea între grade.
Ar fi mai credibilă plecând de la propunerea MAI.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Stelica, vezi ca Marti se duce Comisia Europeana pentru aplicarea jaloanelor PNRR la pensii in Moldova, la Iasi cat si la Botosani, daca nu ma insel, intr-o vizita oficiala, insotita de ministrul Budai: Fii pe faza si baga acolo un biletel sau, mai degrabă, un cearcaf! Succes!

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Nu cunosc procedura de intocmire a dosarelor de pensie pentru magistrați, dar actuala Lege 303 spune că pensia contributivă se stabileștedin oficiu la data cînd magistratul împlineste limita de vârstă în sistemul public.
Pentru militari pensia militară s-ar plăti integral de la Bugetul de Stat până la limita de vârstă în sistemul public, după care dacă pensia contributivă este mai mare se plătește integral de la BASS, mai puțin sporul pentru sporul OMM pentru cei pensionați până la 15 09 2017.
Pentru o pensie militară de 18 000, care are inclusă o pensie contributivă de 16 000 lei, după vârsta de 65 ani pensia contributivă de 16 000 lei se plătește de la BASS si suplimentul necontributiv de 2000 lei de la Bugetul de Stat.

Viorel spunea...

Ifrim. Vezi că, confunzi persoana. Șoimul cu chip de Cioară nu este Stelică, Șacalul, MOARTEA ALBĂ, ci un ratat care mă face pe mine TURNĂTOR ȘI SABOTOR (argumentează jegule cele afirmate), pe domnul Bogdan, Col. și fost Cdt. de UM îl face încapabil, pe Cornel îl critică de ce nu a muncit mai mult, văd că acum spune că am mărăcini în cap. De tine nu știu ce a mai zis. Acest așa zis Of. (dacă o fi pentru că după vocabulary adduce a boschetar) este o râmă, un limbric, Ifrime. Se crede mare sculă, se crede încă, comandant. Cioară, cu atitudinea ta de mojic nu ai fost și nu poți fi niciodată coleg cu mine. Iar sfaturi să-i dai lui fii-tu.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Marcel Orzan spunea...

@huhu:

Ok, are ceva sens, dar accepti ca trebuie sa „asteptam” pana la 65 de ani ca sa se stabileasca pensia contributiva, exact ca la magistrati! Un pic ciudat.
Totusi esti de acord ca o astfel de varianta presupune neaparat ceva modificari/completari la L.263/2010 sau L.127/2017, ca altfel cum ar accepat CNPP sa plateasca componenta contributiva a pensiei militare! Nu stiu ce sa zic!

gigi 2 spunea...

Alex Este tocmai invers, solda militarului se imparte la salariul mediu brut.

VICTOR spunea...

Viorel ,
Normal că propunerea MAI era mai bună ca a mea !
Dar ....
În condițiile actuale orice supliment la pensie trebuie sa-l legi de ceva minim pe economie ( psihologic !) : pensia minimă, salariul minim pe economie etc
Propunerea MAI cuprinde cifre abstracte nelegate de realitățile din economie.

Poate să fie luată în calcul si altă variantă :
Se ia ca bază pensia minimă, 1.250 lei
Pentru cele două categorii supusi restricțiilor constitutionale ( magistrați și militari) se va stabili un supliment la pensie ( necontributiv ) egal cu 5 pensii minime pentru magistrați și 3 pensii minime pentru militari
Pentru ceilalți "speciali" suplimentul va fi o pensie minimă.
Important este ca pe lângă pensia contributiva să se dea acel supliment care să acopere restrictiile constitutionale !

Alex spunea...

Gigi 2,ai dreptate! Pe Rambo in loc sa-l luminez,l-am bagat in ceata.O lunga perioada de timp am gandit contrariul.

luchy19 spunea...

https://campaniamea.declic.ro/petitions/stop-atacurilor-asupra-militarilor-in-rezerva-asupra-armatei-romaniei?share=b7f5a66c-4e73-4b71-9339-38458470c78b&source=&utm_medium=&utm_source=


Ar fi deschis cineva o campanie/petiție.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Alex. La ora 19:13 ai gândit corect. Solda brută a cadrului militar 7.700 se împarte la SMBE care în ianuarie a fost de 6831. Deci: 7.700:6831 = 1,1272 puncte.
De ce ți-ai modificat comentariul la ora 19:21 ? (greșeală).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si daca Dna Elisa Ferreira, careia i-am trimis si azi o petitie, ca si domnului, Hugo Sobral, verificatori ai aplicarii intocmai a jaloanelor PNRR, care vin amandoi maine in control in Romania, s-au deplasat in urma sesizarilor mele din saptamana trecuta?

mosmartin16 spunea...

Pentru cel / cei care "gândește/ gândesc" că-i "bine să ne mulțumim cu ce avem" !🤣 Întrebare întrebătoare ! Admițând - doar ca idee - faptul că, Comisia Europeană ar fi de acord cu a nu se diminua cheltuielile prezente cu pensiile militare...ce soluție "miracol" ai / aveți pentru eliminarea inechităților profunde existente la aceste pensii ?! Sau o să spui/spuneți că...nu-s niciun fel de inechități !🤣🤣🤣 Asta ar mai fi !🤣 Ia să te vedem cum "ne luminezi" cu ale "tele/ voastre soluții" ! Haideți...propuneri ??!🤣🤣🤣

Viorel spunea...

Moșmartin16. Am mai spus:
- Acordarea în integralitatea ei a Legii nr. 153/2017 cadrelor militare;
- Aprobarea PLx-199/2020 în regim de urgență și recalcularea/actualizarea pensiilor militare conform Soldelor de grad și funcție ale militarilor activi;
- Introducerea impozitării progresive cum au stabilit ei, 10 % + 15%;
- Indexează anual a pensiilor militare cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 45% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizate pe anul precedent.
- PUNCT.

Alex spunea...

Viorel,mai mult ca sigur a inceput sa-mi joace memoria feste.Cine stie?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Ala, acelasi respect si pretuire si din partea mea! La copite mi-am pus potcoave noi sa-i pocnesc intre ocarine sa-i îndoi, ca pe niste boi, dar si peniță ascuțită la penel sa-i dezvalui ca pe producătoarele din bordel pe zeci de hectare, etalati ca păduchii din insectare cum distrug ei rezervistii si pensiile militare,'tule rasa de la Malaxa si care le-a pus capsa! !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Mojulică, noi numai gândim pentru ca, incet, incet deja am inceput sa murim! Comisia europeana vrea pe spranceană indepartarea inechitatilor si nedreptatulor si jumulirea hotilor, conformjamboanelor, chiar daca se aud sudalmele si bocetele hârcâite din partea macaroanelor aurite... Sa stătem si sa mai asteptam baro, asa cum ne învată mișto, @Leo!

bogdan spunea...

Cereti solutii (cum este si firesc) si emiteti solutii mai ales pentru pensiile altora com este nefiresc. Treaba sta asa, fiecare gandeste pentru pensia care asiguta traiul lui si FAMILIEI lui. Daca cineva gandeste si mai ales actioneaza pentru scaderea pensiei cuiva INDIFERENT de motiv in loc sa lupte pentru CRESTEREA propriei pensii spun ca va pati exact contrariul. Rautatea si ura se plateste prin vizite la farnacie.

Daca vrem reducerea echitabila a cheltuielilor, sa propunem scaderea cu un anumit procent a TUTUROR pensiilor pentru reducerea anvelopei. A.... nu..... nu este echitabil doar unele TREBUIE sa scada, celelalte trebuie sa creasca.

CEZAR spunea...

Viorel spunea...
Moșmartin16. Am mai spus:
- Acordarea în integralitatea ei a Legii nr. 153/2017 cadrelor militare;
- Aprobarea PLx-199/2020 în regim de urgență și recalcularea/actualizarea pensiilor militare conform Soldelor de grad și funcție ale militarilor activi;
- Introducerea impozitării progresive cum au stabilit ei, 10 % + 15%;
- Indexează anual a pensiilor militare cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 45% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizate pe anul precedent.
- PUNCT.!!

nr. 1 spunea...

Cu tot respectul pt cei ce comenteaza pe aici si pt dl Bogdan. Comentariul de la 07.49 este lipsit de realitate si echilibru(ca sa nu zic altfel) deoarece face abstractie de numeroasele inegalitati si nedreptati si discriminari care acum sufoca domeniul pensiilor militare. Daca totul ar fi normal si nu ar exista nedreptatile de care au amintit si fostii ministri ai Apararii da, ar fi valabila reducerea anvelopei pensiilor prin scaderea tuturor cu un anumit procent.Si atunci insa ar trebui sa ne amintim de rentele viagere care depasesc multe dintre ele 10.000 lei , de fel de fel de indemnizatii pentru scriitori, cantareti, creatori samd . La pensiile militare actuale unii au pensii si de 3 ori mai mari ca similarii lor (aceeasi situatie juridica) iesiti din sistem cu mai multi ani in urma, sunt situatii in care unii soferi (pensionati dupa 2010)au pensii mai mari decat fostii lor comandanti iesiti la pensie prin 2000 , unii beneficiaza de pensia suplimentara altii nu, unii beneficiaza de stagiul de cotizare adaugat altii nu . Unora li se iau in calcul sporuri conjuncturale consistente gen OSCAR altora le sunt taiate din start sporuri legate direct de indeplinirea atributiilor functiei samd. Recent ministrul Muncii a spus ca la pensiile civile un obiectiv de baza il constituie ELIMINAREA INECHITATILOR ........si acolo nu sunt inechitati atat de mari si extinse ca la pensiile militare! Deci, la pensiile militare sa ramana ca in TREN? Sa nu ii suparam pe gulerati si pe smecherii cu 5 cifre la aktiv?

micutzul spunea...

Bogdan e de la uzina textilă sau e rezervist din anii '16-17 cu oscar , sporuri și tot tacamul? Cei proaspeți au oricum maxim netul iar cei vechi au mult sub net. Deci sau e pe 263 sau e din anii cu peste 100% ! Păi măi tată ce dracu să mai scadă la noi dacă suntem așa cam la 50% din pensia pe care trebuia să o avem?

CEZAR spunea...


Viorel spunea...
Moșmartin16.;
- Aprobarea PLx-199/2020 în regim de urgență și recalcularea/actualizarea pensiilor militare conform Soldelor de grad și funcție ale militarilor activi;
-------------------------------------------------
Cu alte cuvinte :
Da-i DOAAAAAMNEEEE prostului de la C.I.+ OSKAR mintea de pe urmaaaaa...!!

Relu spunea...

@nr1: sunt inechitati dar unii uita ca 15 ani au avut pensia mai mare decat netul omologului din activitate intrucat a iesit la pensie cu multe procente peste 100% din net. Cei 58.5% din prezent in rare cazuri ajung la netul din plata. Cazurile speciale trebuiesc tratate ca atare si luate masuri acolo unde se poate.

Liviu spunea...

După munca desfășurată,am realizat stagiul de cotizare de 51 ani, 1 luna și 26 zile. Punctaj total realizat de 57.75756. Punctaj mediu anual de 2,62346. Cred că ar fi mai bine pe contributivitate. După pensionare am mai lucrat 4 ani. Am trecut în rezervă la 56 ani.

mosmartin16 spunea...

Viorel, io am făcut trimitere la ipoteza în care CE ar fi de acord să nu scadă cheltuielile actuale, nicicum ca ele să crească ! În varianta asta aștept io...soluția ta..."miracol" !🤣🤣🤣 Cum elimini inechitățile într-o atare situație, neicusorule Viurel ?! Io știu, ia luminează-ne și tu ori voi, cei cu "e bine cum e acum" !🤣🤣🤣

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RD spunea...

@Leo,

Ce vechime efectivă, respectiv cumulată, aveți pentru 62 de puncte? Mulțumesc!

Leon spunea...

Sa urmarim evolutia L 4 la CD:
https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=20838

Ceparu spunea...

BOGDANE nu dorește nimeni scaderea pensiei tale dar ea trebuie pusă în concordanță cu dimensiunea muncii pe toata durata activității si nu pe durata a 6 sau 12 luni cum iti surâde tie.Ce fel de apreciere e cand 90% din activitate ai tras targa pe uscat si in ultimul 10% ti-a venit mintea la cap?
Legea 223/2015 chiar si cu modificările actuale nu apreciaza mărimea si calitatea muncii.
În ce an s-a terminat restructurarea armatei?Cine si pentru binele societății si a sistemul militar ti-a cerut sa te pensionezi la 45 ani?Acum tipi ca daca apare alta lege iti scade pensia.Baiatule pensionarea la vârsta de 45 ani trebuie penalizata.

DINU spunea...

La art. XI din lege se precizeaza ca toate pensiile (magistrati, curte de conturi, grefieri, militari etc.) nu vor fi mai mari decat 100 % din media venitului mediu net corespunzator venitului brut care a stat la baza calcularii pensiei.
A se retine ca pensiile militare se stabilesc prin raportarea la SALARIUL BRUT (solda in forma bruta) si NU prin raportare la venituri.
Prin prevederea adoptata nu se face altceva decat se avantajeaza in continuare MAGISTRATII a caror pensii se calculeaza prin raportarea la venituri si nu la salarii, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie.
Cu alte cuvinte, la magistrati se iau in calcul la stabilirea pensiei cu mici exceptii, toate VENITURILE (deci nu doar veniturile din salarii) care se impoziteaza.
Nici la alin 2 si 3 din acelasi articol nu se face referire la veniturile strict salariale, ci la venituri in ansamblul lor.
Asta inseamna ca situatia se va mentine si in continuare.
O intreaga vrajeala/prosteala (interpretati-o cum vreti) fata de pensionarii militari care continua sa fie batjocoriti de indivizii astia care, desi de multe ori nici nu stiu cum ii cheama, voteaza legi.
In concluzie, prin loua lege, daca se mentine in forma actuala, sunt avantajati in continuare magistratii care isi vor pastra pensiile colosale si asta printr-un simplu artificiu care se vrea nebagat in seama (si chiar este), adica prin raportarea netului pensiei la venituri (in ansamblu) si nu doar la veniturile de natura salariala.
Nu pot intelege motivul pentru care soldele corespunzatoare salariului de grad (marite in urma cu putin timp) nu sunt actualizate si pentru cei in rezerva. O ineptie mai mare nici ca se poate. Oare chiar nimeni nu a sesizat pe indivizii astia cu [privire la aceasta actualizare cu solda de grad?
Cat de corect este ca un subofiter in activitate sa aiba solda de grad 700 lei iar un colonel in rezerva sa aiba solda de grad 360 lei. Ptr ca aici vorbim de grad si nu de salariu.

Nico.tnt spunea...

Tara ne vrea saraci! Ce se intampla cu vechimea stransa dupa pensionare?

RD spunea...

@csej,

Daca legea spune ca poti iesi la 45 de ani la limita de varsta pe ultimele 6 luni, ce vina au beneficiarii si de ce trebuie sa fie penalizati, ca asa vreti dumneavoastra sau cum?
Daca cineva iese la pensie la 45 de ani sau mai putin, dar nu la limita de varsta, sigur ca va avea o pensie mai mica, in functie de calcul pe 6 luni sau pe intreaga cariera, depinde de ce scrie in lege.

Legea 223/2015, atat la inceput, cat si cu timpul cand a fost modificata, au fost facute de politicieni, nu de angajati. Legea 223/2015 a fost una foarte buna, dar a fost 'stricata' prin OUG tot de politicieni.

Nu este corect ca cineva sa iasa cu o pensie mult mai mica pe o alta lege! Daca trebuie sa cautam vinovatii, aceia sunt politicienii! Dar multi, printre care si dumneavoastra dati vina pe beneficiari, nu pe politicieni, care ei sunt vinovatii! E corect sa ramana cuantumul avantajos! Nu este de vina un beneficiar de pensie militara cu un cuantum bun, iar politicienii au decis ca pensiile militare sa nu fie indexate cu aceleasi procente ca la cei din sistemul public de pensii! De indexari mici au avut parte toti beneficiarii de pensii militare, doar in ultimii 2 ani au fost marite mai mult cei cu pensiile mici si foarte mici.

In atatea tari din NATO se calculeaza pe 6 luni. In unele pe ultima luna! Daca se vrea pe toata durata activitatii sa se aplice pentru cei noi, macar ei ar stii despre ce e vorba! N-o schimbi ca sa-i dezavantajeze pe altii care au iesit legal pe o lege aprobata de politicieni. Nu se rezolva inechitatile, cu alte inechitati!

Prin cum ati scris, l-ati pus la 'colt' pe Bogdan, desi dansul n-are vreo vina! Scrieti-le nemultumirile politicienilor, nu lui Bogdan! Dar e mai bine sa va luati de Bogdan. Si cica nu exista ura printre beneficiarii de pensii militare si se vrea dreptate!

Dan B. spunea...

Personal, aș fi de acord cu recalcularea pe puncte a pensiei, dar cu o singură condiție: ca suma punctajului total să fie raportată la numărul de ani de serviciu al fiecăruia dintre beneficiarii care nu au 30 sau 35 de ani de caschetă, așa-numiții „neterminați”.
De ce? Fiindcă mulți dintre pensionari au fost obligați să treacă în rezervă pentru a se realiza reformarea sistemului militar, dorită de „partenerul strategic”, adică „decimarea” Armatei României, inclusiv desființarea unităților economice cu profil militar.
Întreb pe „csej”: Ce vină are X sau Y că i-a fost desființată funcția sau chiar unitatea, acestora fiindu-le oferită posibilitatea obținerii unei pensii militare, de multe ori derizorie?
Deci oferta în cauză a prevenit un protest de amploare din partea celor proveniți dintr-o structură militară, ca MApN (la MAI, n-a fost cazul!) sau din unitățile economice de profil.
Ăsta-i principalul motiv pentru care nu achiesez la recalcularea pensiei militare de stat în baza contributivității, cu atât mai mult cu cât acest criteriu este relativ nou însușit, din anul 2001, în baza Legii 19/2000. Chiar credeți că cineva poate realiza azi o vechime mai mare de 22 ani?

Leo spunea...

RD
27 de ani și restul zile.

Viorel spunea...

Moșmartin16. Foarte simplu. Aplicăm tactica haiducului Coroi, care lua de la bogați și dădea la săraci. Concret. Luăm de la Gl. Ciucă și îi dăm Mr. Măciucă, pensionat acum 15 ani atât cât are și omologul dânsului ieșit ieri la pensie. Așa facem cu toți cei care au pensii mici și mijlocii. Dacă nu se modifică nimic, aprobă Camera Deputaților și Parlamentul, singura șansă de întoarcere înapoi spre modificare rămâne la domnul președinte KWI.

mosmartin16 spunea...

Dinu, actualizarea - la pensie - a soldei de grad nu o permite...legea ! Ce e așa greu de priceput că art.60 ( "nou născut" în 2015 )..."a decedat" în 2017 ??!

Dan B. spunea...

Continui să susțin că acel criteriu al contributivității este favorizant oricui a stat cu fundul pe scaun min 30 sau 35 ani. Ce faci cu pilotul de supersonic, cel care întrunește condițiile obținerii unei pensii militare de stat după 20 ani de serviciu? Dar cu cel care îndeplinește aceleași condiții, zburând pe avioane de luptă subsonice, pe elicoptere sau pe avioane de transport, la 22 ani de serviciu? Cum faci să-i ții legați în unitate, pe funcții derizorii, încă 10-15 ani? Primii mei colegi de promoție s-au pensionat în 1994; cum s-ar fi putut aplica prevederile modificate (vechimea cumulată înlocuită cu vechimea efectivă) ale actualei legi?
Prin actualele prevederi ale Legii 223/2015, se iau în calcul anii de serviciu, nu vechimea cumulată, motiv pentru care personalul navigant din Aviație, parașutiștii și personalul ambarcat sunt victime sigure.

Leo spunea...

Da , ți-ai găsit să te sprijini pe KWI ca pe un picior rupt și bandajat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, ca si alti ofensivi pozitivi pe castigarea drepturilor mutilate prin vandalism distructiv, politic si militar, gandeste cerebral si inteligent si e un luptator, e pe baricade permanent cu baioneta la arma, dar latraii critica distructiv si stau cu labele incrucisate pe piept, lenosi si asteptand ca luptatorii sa castige ca sa beneficieze si ei de pe urma acestora! Nici un latrau nu are macar un proces pe drepturi deschis, o petitie scrisa, o atitudine de revolta la autoritati, o actiune sau ceva productiv-ofensiv... Ce marlanie grotescă poate fi ipocrizia asta la mistocarii latrai! Nu ma complic in discutii inutile cu ei, ca sa le dau satisfactii gratuite! Oricum, as lua spam meritat, daca as raspunde...

mosmartin16 spunea...

Așa ar trebui să fie : toată activitatea profesională luată în calcul, solde mari și diferențiate în funcție de complexitate și riscuri cu consecințe-n pensii pe măsură !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dan B. Orice ,,beneficii'' s-ar da, exact cum ne-am dori, n-ar fi in favoarea noastra nimic, decat ce decid clocarii in interiorul MApN, caci nici o lege organica n-ar rezista in fata regulilor de aplicare pe care ei le decid prin Ordine de Ministru-sluga, secretizate! Orice ministru numit dinprimaclipa vafi sluga lor si manipulat ca o papusa de ventrilocie, mai ales ca sunt civili numiti politic, afoni, manipulati cu usurinta si paraleli cu Armata si Mafia de acolo! A se citi lincul unui postator, din topicul precedent, unde sunt descrisi mafiotii de la pensii si actiunile lor distructive de la pensiile militare vandalizate, cum le-a cazut Lov victima sigura, cat si toti ministrii ai Apararii perindati, si care au deschis ciocul sa-i opreasca si combata au fost imediat matrasiti de famiglie, scriind acolo despre manipularile Ciucanului, primul si cel mai feroce dusman al nostru si ale jiganilor si alti mutanti, si cum se fura banii din majorat pensiile ca sa fie varate in conturile Stelei, inconjurata de multi mulgatori de țâțe cu lapte gras si gros, financiar, cat si alte magarii mafiote! Asa ca sansele ne sunt mici si manipularile lor vizeaza cearta intre noicu jigniri si insulte, ca sa ne dezbine si imprastie de pe bloguri prin troli si trompetele schizoide, si aici fiind destui descreierati din astia, si de care mi-e sila si lehamite, ca de mere padurete! Nu le-o fi scarba sa aiba gurile de foc permanent cleioase de la atatea macre burdusite in congelatoare?!

Leo spunea...

BRAVO FLAVIUS,
Bine le-ai mai copt-o cu Elis...........
SĂ TE POMENEASCĂ și SĂ TE POMENIM la fel ca pe GĂBIȚĂ