Afirmațiile vehemete de aseară ale președintelui PSD, Marcel Ciolacu, nu trebuie interpretate decât în sensul că dânsul dorește să scoată pensiile militare din proiectul de lege introdus de Guvern în dezbatere la Senat... pentru a le feri de reforma pe care o cere CE, reformă pe care a formalizat-o chiar Guvernul României... pe vremea când era condus de o coaliție liberalo-progresistă.
Din punct de vedere juridic și din mentalul opiniei publice, domnul Ciolacu nu poate scoate pensiile militarilor din categoria pensiilor speciale, calculate derogatoriu de la algoritmul general al pensiilor din sistemul public.
Una este dorința sa, alta este viziunea CE și altfel percepe publicul liberalo-progresist problemele de apărare a României, în contextul războiului de la graniță.
Vehement cum nu l-am văzut niciodată în apărarea pensiilor pentru militari și magistrați, Ciolacu a fost și confuz cu privire la modul cum va împăca și capra si varza pe puntea eschivelor, pentru a obține fondurile aferente tranșei 3 PNRR, fonduri a căror mărime depinde de aprecierea pe care CE o va da reformei pensiilor plătite din fonduri publice, indiferent cum sunt denumite.
Chiar dacă va reuși dânsul să scoată pensiile militare din categoria pensiilor speciale și din L4/2023, ele tot de la bugetul de stat vor fi plătite și nu are cum să le ascundă de reforma cerută de CE.
Consilierii săi îi ascund sensul juridic al neretroactivității și al drepturilor câștigate, deși avizul CSM lămurește corect respectivii termeni.
Impozitarea progresivă, panaceul dânsului pentru a sancționa nesimțirea și avariția în calcularea unor pensii speciale, nu-i va afecta la buzunar tocmai pe cei care recent și-au stabilit drepturile de pensie militară, pentru că impozitul este plătit în întregime de la bugetul de stat, iar nesimțirea este în sporurile introduse în solda lunară brută, pentru a eluda efectele plafonării cuantumului pensiilor militare, cuantum reglementat din anul 2017, prin OUG 59, la nivelul bazei nete de calcul.
Se pare că domnul Ciolacu nu este prevenit nici de efectele pe care le va produce asupra tuturor pensiilor speciale, inclusiv cele militare, posibila declarare ca neconstituțională a OUG 59/2017. N-am auzit niciun politician protestând că pensiile militare au fost incluse în OUG 59/2017, alături de celelalte pensii speciale.
Discuția destul de aprinsă depre pensiile militare este în partea finală a inregistrării de mai jos.