Un produs Blogger.

marți, martie 21, 2023

Așteptăm Comunicatul CCR din 21 martie 2023

112 comments
Azi, nu va mai fi niciun COMUNICAT al CCR . Pronunțarea  s-a amânat pe 20 aprilie.


 Pagina de comunicate ale CCR poate fi accesată AICI

Vom avea un cumunicat dacă soluția CCR va fi de admitere a obiecțiilor de necostituționalitate formulate în cele 68 de dosare conexate după dezbaterea din 23 02 2023 (vezi lista AICI) și constată că OUG 59/2017 privind pensiile speciale este neconstituțională în integralitatea ei.

Nu va fi comunicat dacă excepțiile vor fi respinse.

Skoda 4x4 ANTICIPEAZA REZULTATUL!




112 comentarii:

maiag spunea...

DECIZIA SE VA AMANA CA SA VADA DECIZIA PARLAMENTULUI PT PENSIILE SPECIALE,NU FAC EI PACATE IN POSTU PASTELUI CA SA DEA DE LUCRU GUVERNULUI SAU SA FIE BLESTEMATI DE PENSIONARII APECURVISTI

Cătălin spunea...

C.C.R. ARE OCAZIA SA DEMONSTREZE ASTAZI PRIN INTERMEDIUL COMPLETULUI DE JUDECATA CA ESTE INSTITUTIA CHEIE (ETALON) DIN ROMANIA CARE VEGHEAZA LA RESPECTAREA TUTUROR LEGILOR EMISE DE GUVERN SAU LEGIFERATE DE CATRE PARLAMENT.ACUM ESTE MOMENTUL CA STATUL DE DREPT SI ORDINEA CONSTITUTIONALA SA FIE RESTABILITE IAR CETATENII SA INCEAPA SA AIBE DINOU INCREDERE IN ACEST ULTIM "BASTION" AL DEMOCRATIEI.DOAMNE AJUTA!

Huhu Rezea spunea...

@maiag
Esti ca o casandră!
OUG nr. 59/2017 nu a afectat pensiile magistraților. In prostia lor juridică, politicienii cred și astăzi că Decizia nr. 20/2000 ar interzice recalcularea cuantumului pensiilor magistraților.
In realitate, acea decizie, care este scoasă la înaintare de fiecare dată când se discută despre reforma pensiilor magistraților, nu a prevăzut decât că pensiile lor nu pot fi eliminate, adică nu pot să-i lase în plată decât cu cuantumul contributiv, parte componentă a pensiei de magistrat.
Abia în Avizul CSM la actualul proiect L4/2023 se recunoaște că pensiile magistraților pot fi recalculate, fără a se considera că astfel se încalcă celebra decizie CCR din anul 2000.

Leo spunea...

1. Mă pune pe gânduri faptul că CCR a amânat pronunțarea în Dosarul lui 4 x 4 , care este o excepție de neconst. atît de EVIDENTĂ pt. a fi ADMISĂ și de un cofetar.
Capoatele vișinii ori au dat răgaz de gândire guvernului , ori îi șantajează cu legea pensiilor magistraților , ori sunt în cârdășie cu guvernul și politicienii.
Alte varainte nu cred că mai sunt.
Este un pct. de inflexiune pt. sistemul constituțional dar și pt. credibilitatea lui.
2. Oricum , autorii din cauzele pendinte, au ieșit la încălzire.
SĂ FIE ÎNTR-UN CEAS BUN !

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Incă nu ai înțeles că toate cele 68 de dosare rămase în pronunțare pentru astăzi au în comun excepții întemeiate pe încălcarea art. 1 alin(3) și (5) și art. 79 din Constituție?
Atenție, întrucât, în niciunul din dosarele în care se dă pronunțarea astăzi nu s-a formulat acțiune în procedură specială, împotriva OUG 59/2017 și Guvernului, în baza art. 9 din Legea contenciosului administrativ, niciun pensionar militar care a stat în expectativă până la data publicării deciziei în MO nu va beneficia de dreptul de a formula ulterior, timp de un an, acțiuni în despăgubire pentru trecut, potrivit art. 9 alin(4) din L 554/2004.

raul spunea...

In timp ce la noi nu stiu cum sa le dea in cap ,altii fac studii!
https://www.biziday.ro/243731-2/ Un studiu realizat de Pentagon arată că piloții militari și echipajele de la sol, care alimentează și întrețin avioanele, au un risc ridicat de cancer. Încă nu există o explicație a acestui fenomen.

micutzul spunea...

No' azi are examen CCR! Ori se face de râs ori pune o sarcina grea pe ministerele SNAp. Eu sper, dar mi-e teamă că vor face CCR de râs....fiindcă nu e a lor, fiindcă nu sunt aleși, fiindcă sunt legați de partide !

Alkan spunea...

Așteptăm decizia astazi cu optimism.
Sa fie într,un ceas bun.

Skoda 4x4 spunea...

Doamnelor si domnilor pensionari si nu numai,daca pe 23 februarie stiam punctele de vedere ale magistratului raportor,avocatului poporului si procurorului de sedinta ,astazi am aflat si punctul de vedere al Guvernului.

SURPRIZAAAA

Guvernul este de acord cu exceptia de neconstitutionalitate a oug.59 privind lipsa avizului C.L.
Deci ???

Brenda spunea...

La ce ora incepe cei din CCR sa discute? Cât ne țin pe jar?? eu posibil că au deja soluția și așteaptă vreun semn.......!!!!

mosmartin16 spunea...

"Economii foarte limitate și nu respectă echitatea" ! Aceasta se menționează - potrivit G4 media - în ultima scrisoare a Comisiei europene adresată recent autorităților de la București, solicitându-se modificări radicale ale actualului proiect legislativ privind pensiile speciale ( L4) și unde sunt incluse și pensiile militare !

reddog spunea...

Brenda
Cred că a început pe la 8, opt și ceva.
Fix!
E posibil să aștepte un semn discret.
Au mai fost cazuri.
Dar de ce stați ca pe jar?

xmax spunea...

.....ce bine cunosc unii deja raspunsurile CCR privind solutia pt OUG59!!!!!

De ce nu v-ati facut toti judecatori cei care stiti deja raspunsul!!!!
Nu vreau sa deranjez pe nimeni....dar mi se pare penibil sa faca cineva astfel de afirmatii pe orice site, fie el "si blog". Indiferent cum stau lucrurile se porneste de la 50% la 50%. Si eu pot sa spun ca miine este MIERCURI

Multumesc
O zi buna

Huhu Rezea spunea...

@Skoda
Dacă si Guvernul este de acord cu excepția... înseamnă că respectiva ordonanță deranjează și actualii guvernanți. Decizia poate fi un motiv de prelungire a termenelor din Jalonul 215.

Brenda spunea...

Nu stau pe jardar nu îmi este indiferent pensia de urmași nu este specială ....dar am pentru cine sa stau pe jar..am și eu în familie ..încă militari. Așa că aștept și eu ce le mai trece prin cap,

mosmartin16 spunea...

Dau o cană de vin roșu 🤣 celui care intuiește - pe varianta în care se va pleca de la un procent de 45% ( cum vor cei de la BM / CE ) din baza de calcul actualizată - care va fi plafonul maximal procentual ori dacă nu va fi un astfel de plafon ! Spun asta pentru că, fără vreun plafon...în cele mai multe cazuri rezultatul e...să se schimbe pe ici pe colo, dar să rămână așa...cam ca-n Caragiale !🤣 Vedem - în final - ce-o ieși ! Nu mai e mult până departe !

Huhu Rezea spunea...

Vezi in topic!
Skoda 4x4 ANTICIPEAZA SOLUTIA!

Andreottis spunea...

@toatalumea, nu stiu ce asteptari aveti si de ce. Trebuie sa fii extrem de naiv sa crezi intr-o solutie nu favorabila cat logica. Cainii latra, caravana trece.

reddog spunea...

Brenda
Dincolo pe blogul partener la Cezar sunt câțiva camarazi cu sânge kaki/bleu ciel care stau ca pe jar cam de când au terminat ajutoarele și soldele compensatorii.
Nici nu aveți idee ce le trece prin cap.
Numai Volhoave, taburi și elicoptere au prin cap.
Pe lângă vacantele pe insule exotice evident. 😁

Sensei spunea...

Varianta care este aleasa avand in vedere faptul ca cei care lucreaza la variante ,au grade mari este sigur, 65% din toate veniturile din intreaga activitate. Explicatia este ca vor fii avantajati cei care au avut solde mari(ofiterii) fata de subofiteri. maistrii militari. Am vazut o adeverinta cu venituri, ofiter din 1981 salarii mari pana la intrarea in N.A.T.O.
O alta explicatie este apropierea de contributiviate.
Cea cu 45$ din cele 12 luni alese ar fii mai buna pentru toti, ofiteri ,m.m., subofiteri si ai putea sa alegi perioada, ar exista echidistanta.

Sensei spunea...

Oricum ar trebui sa te lase o perioada sa alegi si contributivitatea pentru ca foarte
multi militari ar alege contributivitatea fata de surprizele care o sa fie.

Sensei spunea...

Se urmareste un singur lucru REDUCEREA CHELTUIELILOR CU PENSIILE MILITARE, iar multi dintre noi visam actualizarea care nu o sa mai fie niciodata.

Skoda 4x4 spunea...

Hahahaaaa

Cica sa amanat pe 24.04.2023 ,valaleuuu ;))) grea decizie.

Skoda 4x4 spunea...

Rectific 20.04.2023

Leo spunea...

Unde poate fi găsit colajul complet cu pdv-urile Guvernului și Av. poporului din topic ?
Ar fi bun un link ..............

Sensei spunea...

DIN RAPORTUL BANCII MONDIALE
A3.l. Pensii militare
Banca Mondial" a efectuat consult"ri cu p"r !ile interesate pentru a le solicita opiniile cu privire la planul de pensii militare. Echipa B"ncii Mondiale s-a întâlnit cu reprezentan!i ai urm"toarelor grupuri invita!i deMLSS:
Personalul militar#i de poli!
iePersonalul din penitenciare
Personalul de informa!
iiPersonal special de comunicarePunctele de vedere exprimate în cadrul consult"rilor sunt rezumate mai jos: Având în vedere reprezentan!ii, sistemul de pensii militare respect" deja principiul contributivit"!ii,deoarece participan!ii contribuie în acela#i procent ca#i participan!ii la sistemul general de pensii.Costul sistemului de pensii militare a fost deja redus în mod substan!ial - spre deosebire de altesisteme de pensii ocupa!ionale, unde participan!ii primesc o presta!ie în valoare de 80% din venitulbrut pensionabil, participan!ii la sistemul de pensii militare primesc 65% din salariul net pensionabil,ceea ce reprezint" mai pu!in de 50% din salariul brut.Remunerarea militarilor este semnificativ limitat". Spre deosebire de ocuparea for !ei de munc" însectorul public civil, unde salariile sunt determinate ca multipli ai salariului minim, care variaz" de la1 la 13, cel mai mare multiplu echivalent posibil pentru personalul militar este de 4. Militarii nu î #ipot m"ri veniturile, deoarece nu pot participa la niciun alt loc de munc" suplimentar; spre deosebirede alte ocupa!ii, participan!ii nu pot schimba locul de munc" cu un altul care promite o remunera!iemai mare#i pot cre#te doar în cadrul rândurilor militare - unde oportunit"!ile de promovare suntlimitate.Pensionarea anticipat" a militarilor este justificat" de faptul c" majoritatea participan!ilornu sunt ofi!eri#i, prin urmare, trebuie s" aib" capacit"!i fizice superioare pentru a-#i putea îndeplinisarcinile; iar aceste capacit"!i scad în mod natural odat" cu vârsta. De asemenea, unii reprezentan!iau sus!inut c" speran!a de via!" a militarilor pensiona!i este mai mic" decât cea a popula!ieigenerale.

Costi spunea...

S-a amanat pronuntarea pe 20.04.2023, asa cum rezulta de pe site-ul CCR

Costi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Costi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Vnvncl spunea...

Au amânat iar.20.04.2023 noul termen!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Daca pronuntarea este amanata cu inca o luna, inseamna ca Mos Alecu a intuit bine, este un meci al CCR cu Guvernul Romaniei care a initiat RECALCULAREA NUMAI a Pensiilor Magistratilor, prin L 4/2023..!!

Viorel spunea...

Reddog. Sunt două situații. Ori a ajuns în Iad, ori are friguri de primăvară și se încălzește la picioare.

vasile spunea...

Nu gasesc nimic pe site-ul ccr.

vasile spunea...

Problema pensiilor magistratilor la schimb cu constitutionalitatea oug 59/2017. Din acest moment rezultatul este previzibil. Aceasta este justitie?

Huhu Rezea spunea...

Vasile
Citeste topicul si te lămurești.
Nu va fi comunicat astazi. Au operat amânarea pronunțarii în fiecare dosar în parte.

@Leon
Nu mai poate fi nicio negociere cu Guvernul câtă vreme si el și-a dat acordul pentru admiterea excepției.
De altfel, OUG 59/2017 nu a afectat cu nimic, din prostia politicienilor, pensiile magistraților.
Amânarea poate fi motivată de evaluarea consecințelor admiterii excepției, în condițiile în care, numai pentru militari, dispozițiile OUG 59/2017 au fost reluate în art. 84 din OUG 114/2018.


mosmartin16 spunea...

Și "io" am anticipat amânarea de azi ! Revenind la acel procent de 45% ( pe una dintre variantele BM ), eu înclin a crede faptul că ei nu au stat să facă niște calcule la virgulă pe actuala legislație în vigoare a pensiilor militare din România ! Iată un exemplu de cum cred că au analizat ei ! Relu, e doar un exemplu si el se poate aplica și la oricare alte cuantumuri !🤣 Așadar, cred că au gândit ei : recalculați pensiile militare ( asta implicând actualizarea pentru cele ultime 12 luni înainte de trecerea în rezervă ) ! Și apoi, iată exemplul : ai o medie a soldelor brute de 10000 lei ( bază de calcul a pensiei ) ! Media soldelor nete este de 5850 lei ! Îți rezultă o pensie brută de 4500 lei ( 45% din baza de calcul )! Ai activat mult în armată, ia și un 20% pentru OMM ! Rezultă o pensie brută finală de 5400 lei ! Pensia netă în plată, după impozitare = 5060 lei. Mai mică deci decât solda netă de 5850 lei cu 790 lei ! Cred că BM a avut în vedere : a) ce soldă netă ai în ultimul an de activitate ! b) cum ți-o pot scădea, măcar puțin acolo ( trist, foarte trist, dar cred că așa au gândit !) ! c) cum totuși îi diferențiez puțin pe cei care au activat mai mult sub arme față de ceilalți ! Simplu : OMM ! Vedem cum s-or precipita și așeza lucrurile ! Doamne ajută de bine pentru militari ...atât la greu, cât și la bine !

Arfy spunea...

Am trimis un mesaj înainte de prima amânare: va fi amânată pronunțarea până când va fi emisă noua lege a pensiilor militare! După emiterea noii legi, pronunțarea, fie ea favorabilă sau nu, va fi caducă! De mulți ani se visează pe acest blog cai verzi pe pereți! Înțelegeți odată, masa militarilor activibsau pensionari, nu contează ca procent electoral!

Leon spunea...

@Huhu, eu ma refeream strict la RECALCULAREA pensiilor Magistratilor..!

Leon spunea...

21 Martie, Ziua OLTENIEI !
La Multi Ani Tuturor OLTENILOR, care pe unde sunteți..!!

Andrei spunea...

Săptămâna trecută am fost la Strasbourg la sesiunea din martie a PE. Acolo am vorbit cu Siegfried Mureșan și cu Victor Negrescu. Unul spune că se poate renegocia PNRR, doar în părțile care sunt afectate de războiul din Ucraina, altul spune că nici vorbă, că mergem cu PNRR înainte.
Din 80 de miliarde de euro exercițiu financiar al UE 2021 - 2027, PNRR înseamnă 30 miliarde, restul fonduri structurale. Deci PNRR reprezintă sub jumătate din alocările pentru România.
Dacă nu îndeplinim un jalon, nu înseamnă că tot programul este blocat. Și pe asta mizează și CCR, apărând pensiile magistraților.
Negocieri există, dar numai la nivel de guvern și comisie. Spre exemplu la dus, în avionul cu escală la Strasbourg și aterizare finală la Bruxelles era și ministrul de finanțe Caciu, care nu a spus public de ce a fost la Comisie și cu ce mandat. Doar că Bruxelles-ul e tare nervos după această descărcare a ministrului de finanțe.
Ce vreau să spun e că nimeni nu va negocia pentru interesul "plebei" atâta timp cât nu este auzită. Și că dacă nu iese cum vor gulerații, vor da vina pe UE, vor zice că nu s-a putut negocia și va rămâne ca în tren. Pentru că banii vor curge, minus jalonul 3.

Logan spunea...

Arfy are dreptate!...blog vanzator de himere unde admin-ul isi permite sa reformeze pensiile militare dupa bunul plac.

Huhu Rezea spunea...

Leon
Recalcularea pensiilor magistraților este avizată de Consiliul Superior al Magistraturii, aviz obligatoriu pentru legalitatea proiectului L4/2023. De aceea este si atasat la L4/2023.
Recalcularea pensiilor magistraților nu vine în contradicție cu nicio decizie CCR, dacă recalcularea nu echivalează cu o desființare a pensiilor magistraților. Așa că, gulerații nu se mai pot bizui pe nicio amenințare la adresa proiectului venită dinspre magistrați.

raul spunea...

Justitie de cacao,stat de cacao!Trebuie sa-i dau dreptate lui Stelica!Noi nu mai valoram doi bani in fata decidentilor!Basescu ne-a transformat in hartie igienica,iar USR ul s-a sters la fund cu noi!Iar astia de acum trag apa!Si asa am ajuns in ...canalizarea istoriei!

Huhu Rezea spunea...

Recalcularea pensiilor magistraților și păstrarea în plată a cuantumului recalculat au fost motivate de CSM ca măsuri preventive împotriva plecării masive la pensie a magistraților.

roman sadea spunea...

https://cugetliber.ro/stiri-eveniment-militarii-sclavi-in-uniforma-cum-sunt-calculate-pensiile-in-alte-state-nato-477797

De ce nu trimite cineva (familiarizat cu comunicarea/procedurile si adresele de mail europene) un extras din acest articol Comisiei Europene?

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RD spunea...

@Huhu,

45% la recalcularea pensiilor militare sigur rezolva inechitatile fiind toate pensiile scazute. V-ar conveni asa? Fara sa punem in calcul pensia suplimentara + OMM + conditii speciale.

Paul Puiu spunea...

Huhurez, cred ca Skoda4X4 s-a inselat si de data asta sau din nou, altcineva insa a fost mai aproape de solutie, insa pe 20.04.2023 o vor respinge, insa atunci va fi egal cu zero in conditiile introducerii impozitului progresiv!!!🤣🤣🤣
Apropo Huhurez iar ma cenzurezi???🤬🤬🤬🤮🤮🤮

Huhu Rezea spunea...

@RD
Iar uitasi că nu poți să pierzi dacă ai 38 de ani vechime cumulată?
Degeaba pleacă din 80% din baza de calcul dacă pensia în plată nu poate fi mai mare de 58,5%.
45% valoare de înlocuire este puncr de plecare pentru 25 ani vechime efectivă. Poate să fie in minus sau în plus de 45%.

@Comisare
Te public când este cazul să te faci de râs! D-ta dai cu ghiocul, nu gândești.

Relu spunea...

@Viorel: deja se intra doar pe baza de dosar la unele scoli militare ca nu se mai inghesuie lumea, la fel si la posturile de pe la politie si puscarie ca nu vrea lumea sa lucreze in strada sau pe sectiile de detinere. Carne de tun da, poti lua cu 8 clase dar pentru ceva comanda iti trebuie cineva pregatit ca sunt putini conducatori nativi si fara scoala.
Politicienii nu stiu, nu inteleg si nici macar nu incearca nici ei, nici altii sa ii faca sa inteleaga faptul ca si in aparare si ordine publica munca a devenit destul de specializata.

RD spunea...

@Huhu,

Bineinteles ca nu am uitat! Dar nu scrie in raportul BM despre asa ceva. Trebuia sa fie un raport detaliat, in care sa spuna si despre vechimea cumulata. Dar BM fiind obsedata doar de scaderea pensiilor militare, la fel si CE, nu se uita la OMM, pensie suplimentara si/sau grupele speciale de munca. Din ce scrie acolo eu inteleg 45% si atat.

Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Skoda 4x4 spunea...

Dl. H

Publicati tot ce spun unii sau altii,cu regulile bunului simt. evident, referitor la comentatorii care provin din MAI cred ca multi sunt pusi sa arunce diversiuni pe piata.
Daca Oug.59 nu a respectat dispozitiile de constitutionalitate ,rezultatul nu poate fi decat unul singur...,restul e ,,cancan '' si atunci sa vedeti NUCLEARA asa cum am afirmat pe 1 decembrie.
Cat despre cei care se mai ,,leaga de oug.114/2018 ,art.84 ,va asigur ca este nu doar neconstitutionala ci chiar caduc,a se vedea preambulul art.84 din oug.114/2018.
La Mai Multe Succesuri...domnilor.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, din contra, stiind ca PENSIONARII din CCR , NU vor accepta diminuarea pensiilor aflate in plata, Magistratii ies pe capete la pensie !
Iata ce spune d-na Judecator CIUCA:
"...După trei zile de la intrarea în vigoare a legilor justiţiei (în decembrie 2022, n.r.) s-a lansat în spaţiul public un proiect de lege de modificare acestor dispoziţii. Cred că este important să ştiţi următorul fapt: dacă din luna iulie 2019 până în luna ianuarie 2023 au fost eliberaţi din funcţie prin pensionare 654 de judecători şi procurori, doar în ultimele trei luni din acest interval, adică noiembrie, decembrie şi ianuarie, au formulat cereri de eliberare din funcţie prin pensionare 335 de judecători şi procurori. Vorbim la nivel naţional, dar situaţia este gravă. Este o situaţie de criză."..!
PS.Punem pariu ca dupa RECALCULARE, Magistratii vor ramane in plata cu cuantumul avantajos ??

Outlander spunea...

@Skoda 4x4
Apreciez efortul pe care l-ați depus prin acțiunea depusă pentru a demonstra excepția de neconstituționalitate în procesul legislativ de adoptare a OUG 59/2017!
Nu este vina dumneavoastră că nu s-a luat nici-o hotărâre, CCR amânând decizia!
Orice s-ar întâmpla măcar ați încercat să demonstrați ceva!
În ceea ce îi privește pe cei care ”fluieră” de pe margine și care afirmă că, vezi Doamne, ”...v-am zis io că...” se pare că într-un fel se bucură pe înfundate că există o anume suspiciune că CCR ar putea să aibă o înțelegere partizană cu guvernanții!
Bine mă că sunteți voi deștepți!

Sensei spunea...

Guvernul a mers pe ultima variantă și astfel schița proiectului de lege, care încă se negociază, prevede ca:

Pensiile speciale să se calculeze pe baza veniturilor avute pentru întreaga carieră, exact ca la cele contributive;
Vârsta de pensionare să fie 63 de ani pentru femei, 65 pentru bărbați, la fel ca în sistemul contributiv;
Excepțiile sunt cazurile medicale, dar pensia specială nu poate fi încasată decât după împlinirea vârstei de 55 de ani;
Deși este cea mai puțin radicală propunere, și aceasta va întâmpina o mare rezistență din partea angajaților din domeniile „speciale”, pentru că vine cu o creștere substanțială a vârstei de pensionare.

MIȘU spunea...

Bună seara!
Vineri,în Piața Victoria este miting al polițiștilor,și rezerviștilorpe tema salarizării și a pensiilor militare; aș dorii să știu câți rezerviști prezenți pe acest blog,vor da curs acestui miting?
Întreb, pentru că stau în provincie,și nu vreau sa vin 200km,doar dacă se adună 30------ 40 de indivizi !

MIȘU spunea...

Bună seara!
Vineri,în Piața Victoria este miting al polițiștilor,și rezerviștilorpe tema salarizării și a pensiilor militare; aș dorii să știu câți rezerviști prezenți pe acest blog,vor da curs acestui miting?
Întreb, pentru că stau în provincie,și nu vreau sa vin 200km,doar dacă se adună 30------ 40 de indivizi !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

O opinie autorizata si extrem de obectiva la ceea ce s-a intamplat azi:
facebook.com/sprdiamantul.oficial/?locale=ro_RO#

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Parerea mea este ca vom castiga. Eu amactiune pe rol, asta este importnt si inca aveti timp s-o faceti, dragii mei!

mosmartin16 spunea...

Un exemplu edificator plecând de la pensia lui "Ciucă al nost'" și Banca Mondială ! Pe varianta de 45 % ! Așadar, cam toți știm că Ăăăăă are o pensie în plată de vreo 18000 lei net ! Să plecăm de la acest cuantum, chiar dacă cifrele pot fi puțin diferite ! Unui astfel de cuantum ( plafonat la media soldelor nete ) îi corespunde o medie a soldelor brute de 30769 lei. Aplicăm 45% ( după propunerea BM ) la media acestor solde brute ( care constituie baza de calcul a pensiei ) și rezultă o pensie brută în cuantum de 13846 lei. La acest ultim cuantum adăugăm un 20% pentru OMM și rezultă o pensie brută finală de 16615 lei. Din aceasta, urmare a deducerii impozitului, rezultă o pensie netă în plată de 15153 lei ! Mai mică - pe net - decât cea de 18000 ( care reprezintă și solda netă ) cu 2847 lei ! Altfel spus, pensia netă rezultată și în plată a lui Ciucă ( 15153 lei ) ar reprezenta 84,1 % din solda netă ( 18000 )! Nu cred că BM a luat în calcul și adăugarea la acel 45% a altor procente ( 1% pentru fiecare an ce depășește vechimea de 25 și procentele pentru pensia suplimentară ) ! Ei au avut în vedere solda din activitate ( din ultimul an, înainte de trecerea în rezervă ), OMM pentru a da consistență vechimii de sub arme și faptului ca pensia netă în plată rezultată să fie într-un anumit procent ( 84% pentru exemplul dat ) din solda netă din activitate ! Bineînțeles că exemplul poate fi aplicat și la oricare alte cuantumuri alese ! Pentru eliminarea inechităților ( G4 media preciza azi - în ghilimele, deci citat - că în scrisoarea Comisiei europene trimisă acum... se face referire și la eliminarea inechităților ) ar fi necesară și rezultă implicit faptul că aceasta ar necesita recalcularea pensiilor militare în plată ( se înțelege de la sine că un astfel de proces ar presupune - implicit - actualizarea elementelor salariale ale soldelor componente ale bazei de calcul ) ! Vedem ce spune mâine...bunelu' ! Doamne ajută cu vești bune !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Iata ce s-a aflat azi in emisiunea Cretuleascai: Budai abia acum 2 luni, deci inanuarie, ar fi facut o cerere la UE de majorare a plafonului la pensii, care acum e 9,4! Si ne miram de ce nu facuse el nimic in acest sens, DESI ZILNIC TRANCANEA CA O SA FACA!

mosmartin16 spunea...

Scuze, cred că această ultimă postare de acum am trimis-o de două ori ! Gând bun, oameni buni !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Credeti-ma ca m-as fi dus la miting, dar e prea complicata viata mea ca sa ma duc la Bucuresti! Stau prost cu foarte multe, asa ca regret ca nu ma pot duce acolo, sincer! Se duc generalii in păr, adica de la Vladica la opinca, toti fiind in pericol de a fi fezandati la pensiile militare, ca acum toti trebuie sa ne unim si sa le sarim la gat si de ce nu s-ar duce si cei care pot iesi in casa, au facilitati si pot? Am prea multe lipsuri la acest obiectiv pretios...

Outlander spunea...

Pe 15.11 2022, în topicul: https://www.huhurez.com/2022/11/daniel-baciu-seful-casei-nationale-de.html, mi-am exprimat serioase îndoieli privind https://economedia.ro/exclusiv-propunerile-bancii-mondiale-pentru-reforma-pensiilor-speciale-categoriile-actuale-de-pensii-speciale-vor-fi-rationalizate-fara-noi-categorii-de-pensii-speciale-nicio-pens.html#.Y1arxXZBxPY
EXCLUSIV PROPUNERILE BĂNCII MONDIALE PENTRU REFORMA PENSIILOR SPECIALE, respectiv https://economedia.ro/breaking-banca-mondiala-propune-guvernului-sa-pastreze-pensiile-militare-in-forma-actuala-si-citeaza-riscurile-razboiului-din-ucraina-surse.html
BREAKING BANCA MONDIALĂ PROPUNE GUVERNULUI SĂ PĂSTREZE PENSIILE MILITARE ÎN FORMA ACTUALĂ ȘI CITEAZĂ RISCURILE RĂZBOIULUI DIN UCRAINA – SURSE. Apoi în topicul: https://www.huhurez.com/2023/03/document-recomandarile-bancii-mondiale.html, scenariile 1 și 2, de reformă propuse erau singurele agreate și luate în considerare cu impact bugetar pe termen lung. 3 și 4 erau ca fiind de umplutură, fiind prezentate ca neviabile! Luarea în considerare a primelor două erau argumentate ca fiind agreate de BM și CE! Se pare că de fapt este total invers! Credibilitate ZERO pentru gașca de manipulatori!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

1.Racheta cu raza medie de actiune ,,E pericollo sporgersi'':
https://www.stiripesurse.ro/coalitia-a-transformat-ministerul-muncii-intr-o-simpla-registratura-pe-legea-pensiilor-de-serviciu_2843220.html
2.Racheta intercontinentala,,,E pericollo mortalem'':
https://www.stiripesurse.ro/comisia-europeana-face-praf-varianta-guvernului-privind-taierea-pensiilor-speciale-propunerile-de_2843095.html

GO spunea...

Dupa cum stau lucurile, CE a inteles de la cei care ati scris ca vreti eliminarea decalajelor intre pensiile militarilor, ca vreti de fapt eliminarea decalajelor intre media pensiilor militare si media pensiilor contributive. Adica, ati cerut nu sa vi se scada inclusiv propriile voastre pensii.

Eram sigur ca asa va iesi, cand se apuca nea Cornel si nea Costel, sa astearna prostii pe hartie.

Unknown spunea...

Din păcate guvernanți noștri vor să ia din pensiile militarilor și sa dea acești bani șefilor de consilii județene și primarilor. Cu ei își fac alegerile așa sunt învățați sa guverneze și poate sa mai cumpere niște harburi pe post de avioane, tancuri și alte cele, pe care sa le primească peste 20 de ani. Dacă între noi nu există unitate și actiune comună, nu reprezentam nimic. Poate luăm exemplul Franței.

reddog spunea...

Necunoscutul

Pai la francezi așa e legea acum.
Daca n-or fi cumva ceva schimbări și la ei cu noile modificări la legea pensiilor.
Și de fapt ce au făcut francezii?
Că legea oricum a trecut.


https://www.la-retraite-en-clair.fr/parcours-professionnel-regimes-retraite/retraite-fonction-publique/retraite-militaires-ca-marche

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Akord, nu mai interpreta prostii: Cu cine o las pe Anadoua zile, fiind dependenta psihic si emotional de mine, fapt dovedit medical? Sanatatea imi mai permite sa calatoresc 2 zile pe tren? Eu am mari complicatii de sanatate, m-am subrezit, deci e riscant un drum obositor cu trenul, ca daca aveam la dipozitie o masina sa ma duca era altceva...Drumul feroviar nu-i scump, am si taloane de calatorii, dar drumul acesta e un iad riscant pentru mine in CFR-ul de rahat!Bucurestiul are mii de rezervisti siinca din cei bine merci si aproape, eu la ce sa ma sacrific pentru cei care sa ranjeasca fasolea de laferestre de mine ca am venit acolo sa ma zmotocesc si pentru ei? Stai cuminte ca nu de banie vorba, ci de oboseala,stres si drumul extrem de nenorocit! Abia ce mi-am reparat pulsul cu reteta naturista marca, Huhu Rezea, si nu vreau sa ma dau peste cap, ca mie oricum nu-mi mai majoreaza pensia, si in fapt acum lupta se rezuma sa nu mai fie taiate pensiile foarte mari! Am picioarele oloage si mi le-as ologi de tot... Daca aveam conditii fizice sidesanatate mai bune ieseam si pentru faptul sa nu se taie nici o pensie militara, si o faceam din spirit de camaradrie comuna fata de civili, chiar daca mereu am criticat pensiile foarte mari si nemeritate ale unora, dar nu la toti, caci sunt destui care si le merita! In concluzie: Exclusa chestia financiara care m-ar fi oprit

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@GO, petitiile mele, ale noastre, cati au mai scris, au fost foarte bune, numai ca aurolacii useristi din Parlamentul European au facut presiuni uriase pentru intentiile ce se intampla acum, dar si si pentru viitor la toate pensiile militare si speciale, deci zarurile de foarte mult timp au fost aruncate! Fii sigur ca ce vor sa taie este in plan de peste 2ani, de cand USR era la guvernare si avea hățurile: Si acum PNRR este la strict secret si guvernantii habar nu au ce scrie acolo!

mosmartin16 spunea...

Huhu, pe ultimul exemplu dat...Ăăăăă ar fi sub acel 18000 net și în situația în care s-ar ajunge de la 45 la 53% inclusiv ! De la 54% așa e cum spuneai...rămâne "imun" !🤣 Rămân la ideea - deocamdată - că BM a avut în vedere acel maxim de 45 %, fără alte "zorzonele" procentuale ! Vedem...ce iese din joben !

reddog spunea...

Stați că are Caramitru soluția perfectă pentru pensiile speciale. 😁

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02d2kDwDpM7wo2kBYe6GGcp79hjMWYNivnexUgNSyDoa7QoAzF4RqQ9PAWiWNWr4hAl&id=1048348212

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu cred ca pensiile militare nu e Apocalipsa ci LIPSA masurilor de eliminare a inechitatilor:

https://politicaapocalipsei.net/2023/03/21/scaderea-pensiilor-militare-obsesia-comisiei-europene/?amp=1

RD spunea...

Raportul Bancii Mondiale, daca ar fi fost unul profesionist, ar fi facut asa:

1. Luau legea pensiilor militare;
2. Aratau ce articole trebuie sa fie modificate si care trebuie sa fie abrogate;
3. Spuneau: trebuie sa nu mai fie luat in calcul sporul OMM deoarece pensionarii militari sunt bataia de joc a politicienilor, pensia suplimentara este o 'frectie' pentru noi BM, ne p...m pe ea, conditiile speciale nu conteaza, ne p...a pe ele si vrem 45% si atat deoarece nu contati in Romania!

Asa era corect, fara abureli! Nu arunci tu 4 forme de modificare a pensiilor militare, fara sa spui ce ai modifica legea actuala. Spui ca pensionarii militari au avut multe interdictii de-a lungul carierei, daca tot vrem adevarul, mai usor mafiotilor cu aburerile astea.

S-au gasit pe cine vor astia de la BM si CE sa pacaleasca, pe pensionarii militari, care au trecut prin multe, in functie de unde au lucrat.

@mosmartin16,

Dar de un brut mai mic (5000-6000) nu ati calculat, sa vedeti acolo ce pensii de rahat ar fi. Bine, exista si mai mici. Am dat doar un exemplu.

@CFR, petitiile noastre sunt pielea pentru mafioti. Cu aia nu te poti intelege. Cand au vrut aia binele romanilor in general? Nu trebuia sa sperati ceva de la CE! Doar la noi in tara daca se vrea, se poate spera la ceva, o rezolvare a inechitatilor, nu de la straini! Aia stiu doar taiere, e prea mult pentru voi, luam de la voi.. Cam asa sta treaba!

mosmartin16 spunea...

Huhu, îți propun un topic ! În Spot media este publicat - în traducere - raportul BM ! Pentru "leneși" poți explica - în sinteză și pe înțeles - ce rezultă concret și în ordine din cele 4 opțiuni ! A se vedea paginile 16 - 18 ! E niscaiva diferit de ce tot trăncănesc unii în spațiul public !

mosmartin16 spunea...

Huhu, interesantă e prima opțiune din raportul BM ! Adică, contributivitate și ceva specific pentru militari ! Cândva, nu demult și eu m-m pronunțat pentru o astfel de soluție ! Spuneam că la pensia rezultată din contributivitate să se adauge un procent determinat de rigorile și riscurile activității militare ! Dar, vedem ce o decide bunelu' cu comitetul lui interministerial ! Tare îmi e că în acel comitet fiecare o ține langa pe a lui ! Om vedea !

mosmartin16 spunea...

În cursul zilei de ieri, am primit răspuns de la Comisia de apărare din CD ( semnat de președintele acesteia, deputat Leoreanu ), unde am trimis atât documentația mea, cât și solicitarea de audiere ! În răspuns - în esență - se menționează faptul că cele propuse au fost supuse analizei și că urmează a fi căutate soluții juridice prin care să se poată amenda prevederi legislative în vigoare ! Legat de solicitarea de audiere se menționează faptul că, "contextul geopolitic nu este oportun", dar dacă vor fi schimbări mă vor anunța pentru a fi audiat !🤣🤣🤣 Chiar dacă răspunsul e de Gâgă 🤣, e de subliniat "diplomația" folosită !🤣
Oricum, o dovadă în plus că, dacă "ai noștri ca brazii" vor face ceva concret și reformist la pensiile speciale...o vor face numai "strânși din anumite zone sensibile ale corpului" de către cei cu banii, respectiv Comisia Europeană ! Știam asta, iar acum mi s-a confirmat fără echivoc ! Gând bun, oameni buni !

mosmartin16 spunea...

În Europa liberă România de ieri, Marcel Boloș spune că acel 85% se poate reduce la...45% ! Ceea ce mă gândeam eu că...gândea BM !

bogdan spunea...

DECLARATIE BUDAI

,,În proiectul de lege actual, pentru cei care depășesc venitul din activitate, este recalculare și pentru cei care au avut în plată, astfel încât să nu depășească. Amendamentele de mâine să vedem care sunt, eu le integrez și pentru pensiile în plată (...).

Se face precizarea că nicio pensie, este trecut în PNRR, nicio pensie să depășească venitul a avut în activitate.,,

Am tot spus ca pentru cei limitati la net este bine dar nu se doreste a se auzi. Sa vedeti ce o sa iasa , cu plansete. Petitionati in continuare poate le scad mai mult.

CEZAR spunea...

,,SALARIUL IN PLATA...CARE DIN CE AN...????

Ion barbu spunea...

Curtea constituțională.. niste păcălici numiți politic.

Relu spunea...

Atat timp cat oficine usr-labe1-si prin alte parti se sustine sus si tare in continuare - culmea de parlamentari care ar trebui sa voteze legi sau chiar sa le faca prin comisii- ca militarii se pensioneaza la putin peste 40 de ani si nu da nimeni exemple concrete cu cine si de ce s-a pensionat la putin peste 40 de ani si eventual prin ce post cald lucreaza astazi, atat timp cat Bolos dupa atatia ani o tot tine cu militarii cu pensia calculata din ultimul salariu - confuzia cu magistratii - unde se baga toate si prema de vacanta desi asta nu se mai da de niste foarte multi ani, atat timp cat atunci cand pe la emisiuni cand incearca unul sau altul sa mai explice ce si cum cu militarii ba se termina timpul ba vine un breaking news, toata lumea se va uita urat la militari si asta arata ca nu exista presa impartiala.

mosmartin16 spunea...

1. Pensii decente ! 2. Diferențiate ! 3. Fără inechități ! 4. Cu păstrarea în timp a echității ! Acestea înseamnă : 1. Recalculare cu actualizare ! 2. Fără cuantum avantajos ! 3. Actualizare constantă în raport cu solda de grad / funcție ! 5. Fără indexare ! S-auzim numai de bine !

mosmartin16 spunea...

Scuze, 4 în loc de 5 !

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
De principiu, baza de calcul a pensiei este baza de la data deschiderii dreptului de pensie.
In caz de recalculare a cuantumului pensiei, ceea ce nu este cazul până în prezent la pensiile militare, potrivit L4/2023, baza de calcul se constituie din elementele salariale ale soldelor alese ca baza de calcul, la momentul deschiderii dreptului de pensie, actualizate potrivit legii salarizarii la data recalculării.

nastyboy spunea...

Un concurs de minciuni si Baba Oarba, care sa il bage mai in fata pe colegul sau din alianta. Europa Libera Romania, din suse sigure, spune ca reprezentanti ai Comisiei Europene vor sosi la Bucuresti, saptamana viitoare, tocmai pentru a discuta pe marginea pensiilor speciale, jaloane si procentul de 9,4%. Baietul din Botosani tocmai ce il impingea pe scari pe Bolos, ca sa ajunga mai repede la Bruxelles. Astia mint cum respira. In alta ordine de idei, g4media, cei care ieri goneau din spatiul public initiativa MApN cu grupa de munca a unor civili din armata, a lansat o facatura precum ca au citit ei o scrisoare de la UE precum ca ne trageau de atentie ca sa nu cumva sa dam drumul proiectului de lege privind pensiile speciale in Parlamentul Romaniei. Si ne spuneau cum sa il modificam, chiar. Asta e razboi hibrid in toata regula, dar nu iese nimeni sa stinga focurile din societatea romaneasca. In afara de Budai, desigur. Care ne abureste si mai tare.

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
După recalculare, prin aducerea tuturor pensiilor militare la Momentul T0, se poate aplica numai indexarea, indicator aplicabil si salariului minim pe economie din calculul soldelor pentru activi.

Leon spunea...

Cine greseste, cere banii inapoi:
Directorul general ANP a afirmat ca modul in care a fost acordata actualizarea salariului de grad in luna ianuarie este gresit si ca trebuia acordata cu data de 13.01.2023 nu cu 01.01.2023 motiv pentru care vor retine sumele platite in plus. Sumele care vor fi recuperate variaza in functie de grad intre 50 lei- 90 lei si se vor retine o singura data"(snpp).

Cezar spunea...

@/Huhu
Multumesc pentru raspunsul detaliat
Cam asa ar fi si logic!!
Daaar...?????
NB
Trebuie "SA LE MULTUMIM FIERBINTE"..CELOR CARE TRAIESC SI MANÎCA SALARII BABANE..DE PE URMA NOASTRA...RECTE CSP/MApN..care NU AU FOST IN STARE..DESI NOI I.AM SEMNALIZAT IN PERMANENTA CA DAU IN GARD..SA FACA O LEGE BAZATA PE LOGICA..
Oare nu se va gasi nuciun guvern care sa.i lege la propiu si sa recupereze sumele uriase donate unor pafaristi straini..??
.

Burebista spunea...

Au aruncat ăștia din grupul USR iști de presa online (Europa Libera, G4 media, Economedia.ro și care or mai fi un fitil pe net și toată lumea s a activat.. 🤣 Pai asta de pe aceste site-uri întotdeauna au fost împotriva pensiilor militare, Dan Tapalaga care este șeful acestor site-uri, omul lui Băsescu...are al ceva cu tot sistemul de apărare și ordine publica...
Comisia Europeană nu putea sa trimită niciun punct de vedere asa cum susțin ăștia pentru ca guvernul sau parlamentul nu a votat legea 4 încă. USR iștii au luat din raportul BM partea care le convine lor, dar despre care tot BM a scris clar in raport ca pe termen lung nu aduce beneficii și scăderi la bugetul de stat. Lingău de Chiriac s a activat și el, poate poate îi mai plătesc ăștia de la putere un sondaj de opinie ceva... Credeți ca guvernul României nu va respecta propunerile BM pentru care au și plătit o grămadă de bani, adică referitor la pensiile militare una din primele 2 variante care în timp vor aduce economii la bugetul de stat și vor respecta ce doresc cei de la USR??
Unde este documentul trimis de comisia Europeană????
Nu este, pentru ca nu există!
Comisia Europeană nu poate trimite documente legate de implementare a vreunui jalon, PENTRU CA GUVERNUL NU A TRIMIS CEREREA DE REPARTIZATE A FONDURILOR DIN PNNR PENTRU TRANȘĂ RESPECTIVA... ORI ĂȘTIA DE LA GUVERNARE NICI NU AU TRIMIS CEREREA DE PLATĂ NR 2.
Eu v am mai scris ca comisia Europeană nu cere nimic, doar aproba banii pentru cererea de plata dacă constata ca guvernul a făcut ceea ce s a angajat prin PNRR. Comisia Europeană nu este instanța de judecată ca să spună și ce trebuie să facă România în continuare dacă nu aproba fondurile... Comisia Europeană nu are atribuții sa oblige România în ce fel dorește să plătească pensii și salarii. Acest PNNR marca Ghinea a fost făcut special pentru USR pentru ca în afara de pensii speciale nu au alt subiect de campanie electorala. Ei au încasat banii pentru Consultanta și cum banii din PNNR nu vor mai veni, o sa le plătim consultanta din bugetul de stat...

bogdan spunea...

Sunt curios cum se vor recalcula pensiile dinainte de septembrie 2017.

Relu spunea...

@mosmartin: de ce fara cuantum avantajos? Nu toti iesiti dupa 2017 au pensiile umflate indiferent de domeniul de activitate, nu toti au fost bot in bot cu sefii pentru favoruri si contrar a ce se crede pe aici nu toata lumea de ma politie si puscarie primeste oskar by default aproape de pensie si nu toti au indemnizatii de comanda chiar daca au niste oameni in subordine.Nu mai bine ii iei la puricat pe aia care se vede clar ca au mai multa pensie decat salariul avut la pensie?

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Păi @ Bure spunea că la MAI s-a aplicat corect majorarea soldei de grad.
Nu-ți trebuie multă pregătire juridică să înțelegi că un act normativ se aplică de la data intrării lui în vigoare.
Oug 130/2022 a pregătit doar posibilitatea emiterii Hotărârii de Guvern în cursul anului, dar nu a majorat nimic.
Sunt venituri necuvenite și se recuperează. Cine a greeșit răspunde disciplinar.

CEZAR spunea...

Relu spunea...
@mosmartin: de ce fara cuantum avantajos? Nu toti iesiti dupa 2017 au pensiil....++++++++++++++
=====================================================
OK ! Sa pastreze hotia doar pentru tine....

Relu spunea...

Dar tura trecuta cand v-a fost bine pentru cine ati pastrat-o? Eu mai am ceva pana la pensie asa ca la mine nu se pune. Era o intrebare retorica.

Relu spunea...

@cezar: si de ce consideri hotie? Cum spuneam nu toti au brutul umflat in ultimele luni.

Cezar spunea...

@/ Relu..
De aia nu intelegi pentru ca inca mai esti in activitate
Scurt:
Este o hotie patentata in Ro
Sa primesti pensie pe o lege ABROGATA..in baza acestui cuantum mai avantajos
De ce.i mai avantajos..de ce a fost abrogată legea..??
Raspunde..si vei intelege
Ma gîndesc ..ca ai inteles deja..

Burebista spunea...

Ia uite ce spune Kelemen Hunor într-un interviu, tot le G4 media...
a subliniat că este necesară o abordare echilibrată.

„Nu facem pentru Comisie. Într-adevăr, noi ne-am asumat în PNRR aceste chestiuni, dar facem pentru un echilibru social şi pentru un buget sustenabil, nu pentru Comisie. (…) Nimeni nu ne-a obligat, noi ne-am asumat că ne vom încadra în acel procent de 9,4%, dacă nu mă înşel, cu toate pensiile. Şi aici, sigur, pensiile speciale de serviciu şi mai ales pensiile magistraţilor înseamnă într-adevăr un cuantum foarte mare – trebuie să recunoaştem acest lucru. (…) Trebuie să vină şi sistemul, fără ei nu poţi să faci, şi mâine iarăşi va fi o şedinţă unde vor veni cei de la Justiţie, cei de la Armată, cei de la Poliţie, de la Externe, Transporturi şi unde mai sunt pensii de serviciu şi acolo trebuie discutat, fiindcă nu poţi să faci fără o discuţie şi fără o înţelegere cu cei care sunt interesaţi”, a explicat Kelemen Hunor.

El a adăugat că nu se pune problema să vină cineva din afară să spună că „asta este soluţia”, deoarece după aceea viitoarea lege nu va rezista la Curtea Constituţională
Vor veni şi misterele de resort cu propunerile şi cu variantele lor, inclusiv cei de la Ministerul de Finanţe, fiindcă şi ei trebuie să se vadă cam cum se aşază, Ministerul Muncii, care este coordonatorul reformei în acest domeniu, şi apoi vom găsi soluţia politică probabil săptămâna viitoare, când va trece prin prima cameră sesizată legea trimisă de Guvern în Parlament, dar nu tacit, cu amendamentele care vor fi discutate şi vor fi finalizate în aceste zile”, a arătat vicepremierul.

Potrivit acestuia, Camera Deputaţilor – for decizional – va da un vot, după o dezbatere, în cursul lunii aprilie şi, dacă nu va fi sesizată Curtea Constituţională, legea va fi promulgată.

Întrebat dacă adoptarea legii se va încadra în termenul lunii iunie pentru a putea primi banii din PNRR, Kelemen Hunor a confirmat: „Da, noi zicem că da, ne încadrăm în termen; bineînţeles, nu ştiu dacă va fi atacată la Curte, dar nu cred că CCR va sta pe această lege, pe acest proiect foarte mult timp, că au fost discuţii şi cu reprezentanţii Justiţiei, sistemului, acolo sunt problemele cele mai arzătoare, şi nu cred că va exista o neînţelegere, în sensul de a merge la Curtea Constituţională”.

Liderul UDMR susţine că din anii ’90 „s-a creat această pătură a pensionarilor de serviciu” şi este greu „să demontezi foarte repede. „Şi nici abordarea nu a fost foarte corectă, fiindcă abordarea a fost, şi în 2020, şi în 2016, şi între 2016 şi 2020, extrem de populistă. (…) Avem acest termen pentru a primi banii din PNRR, dar, dincolo de acest termen, facem pentru sănătatea societăţii noastre, nu facem pentru Bruxelles. Cine e Bruxelles-ul până la urmă? Haideţi să pun şi această întrebare. Vorbim despre Bruxelles de parcă ar fi o persoană care cu ochii mari se uită de sus la noi”, a transmis Kelemen Hunor.

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/surse-taierea-pensiilor-speciale-bate-pasul-pe-loc-ministrii-nu-au-depus-amendament_2844670.html

mosmartin16 spunea...

Huhu, după momentul T0, indexarea pensiilor militare poate crea iarăși inechități ! Pentru că, doi rezerviși "gemeni aproape la virgulă" ( același grad, funcție, vechime, condiții de muncă, loc de muncă, sporuri, etc., etc. ) și care ar trebui să aibă pensii identice, dar au trecut în rezervă în ani diferiți...vor avea pensii nu numai substanțial diferite, dar și decalajul dintre ele se va tot accentua ! Cel - să zicem trecut în rezervă cu 5 ani înaintea celuilalt - a beneficiat de 5 indexări la pensie, iar începând cu indexarea 6 ( comună celor doi ) diferența dintre pensiile lor se tot mărește ca urmare a aplicării aceluiași procent de indexare la pensii care au deja cuantumuri substanțial diferite ( evident mai mare în cazul primului trecut în rezervă ) ! Soluția de păstrare a echității stabilite este actualizarea constantă a pensiilor în raport de creșterea salariului minim brut și nu indexarea ! Iar asta nici nu necesită un program informatic..."mai ceva ca la NASA" !

mosmartin16 spunea...

Relu, pe lângă ce-ți spune Cezar, "io" îți adaug : pensia ta dacă este recalculată, după ce elementele salariale ale soldei tale au fost actualizate ( adică aduse la zi, ca și cum azi ai fi în activitate )...ar avea un cuantum rezultat din noua lege în vigoare ! Iar cuantumul pe care l-ai avut după legea anterioară ( lege care e istorie ! ) și care - să zicem - era mai mare decât cel rezultat din noua lege...nu-l mai păstrezi ! A fost cât a fost ! El nu e drept câștigat ! Dreptul câștigat este numai cuantumul pensiei rezultat în urma aplicării algoritmului asociat principiului contributivității, adică pe puncte ! Noi, militarii, chiar dacă am contribuit și contribuim nu avem pensiile stabilite pe acel algoritm, ci pe unul specific, distinct, special ( că tot nu pricep unii ce e aia cu special !🤣 ) și care vizează niște procente aplicate unei baze de calcul de 6 luni din 5 ani ( luni și alea alese ! ) și nu din întreaga activitate ( cum e la algoritmul pentru contributivitate ) ! Uite... și din acest motiv noi suntem ...SPECIALI !🤣

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Ai o problemă în înțelegerea Momentului T0 după recalcularea pensiilor militare, astfel încât toate să fie stabilite după aceeași formulă.
Păi..o pensie stabilita înainte de 2018 si indexată cinci ani va fi mai mică decât pensia recalculată în anul 2023 dintr-o bază de calcul actualizată cu creșterile din L 153/2017.
Prin recalculare și actualizare dispar din calcul indexările anterioare.
Deci,în viitor, pensiile militare se indexeasză cu același procent de inflație cu care creste salariul minim pe economie din componența soldei/salariului de funcție.

Relu spunea...

Deci cand a fost bine pentru unii, a fost ok nu a fost hotie desi tot o lege abrogata le daduse cuantumul avantajos. Acum daca ar fi sa fie aceiasi treaba dar pentru altii pentru ca intre timp primii au "stat pe loc" din cauza unor politicieni, nu mai e ok. Ca nu mai e bine pentru ei.

Leon spunea...

Deci se doreste ca si pensiile militare sa plece de la un Procent dr 45%, aproximativ acelasi ca la CIVILI (ne intrebam de unde a aparut acest procent de 45% !!):
„Avem o problemă de principiu. Avem un sistem general care are o serie de reguli ce guvernează acest sistem de pensii publice general. Aici discutăm despre un procent de 45% aproximativ pe care îl primesc asigurații din sistemul public de pensii, pentru o bază de calcul ce face revenire la întreaga activitate pe care au desfășurat-o.

Pe de altă parte, în sistemul de pensii speciale avem aceste procente care diferă de la o grupă de beneficiari la alta și pentru care noi trebuie să dăm explicații de ce avem și dorim să păstrăm în continuare aceste procente diferite față de sistemul public de pensii, de ce avem baze de calcul diferite față de sistemul public de pensii în general. Și aici este cheia rezolvării reformei. Dacă justificările noastre stau în picioare și sunt riguros fundamentate pentru a explica diferența de procente sau aplicăm pentru toți beneficiarii noștri aceeași regulă, pentru toți beneficiarii sistemului de pensii speciale aceeași regulă, de 45% din baza de calcul pentru toată perioada în care și-au desfășurat activitatea”, a declarat Marcel Boloș la Antena 3 CNN."

A spunea...

Vad ca a aparut acest procent de 45% pe intreaga cariera,care eu consider ca ne va duce pe toti gramada la subzistenta( exceptand ofiterii).
Intreb si eu asa ca prostul,guvernantii nostri nu se uita la nici o tara din UE. cum sunt calculate pensiile militare?Pe langa faptul ca medie suntem de rasul curcii ,azi,o medie de 700 de EUR..In Ungaria,media e 1200 eur,spre exmplu si ati vazut cu totii cu ce procente se calculeaza in toate tarile din UE.Ce mama dracului suntem idioti sau cum suntem?
In loc sa aduca pensiile celor iesiti de mai multa vreme la actual(aici ma refer pana si la cosul zilnic de s a facut 4000),noi,o natie de tampiti, ii ducem pe toti in pragul saraciei!
Care e logica ?Ai nostri nu privesc in jur,nu observa cum se calculeaza si care e remuneratia in sistemele din alte tari?Chiar suntem guvernati de niste prosti...jur!
Cumva in celelalte tari pensiile militare se calculeaza aidoma celor civile?Ne-am tampit cu totii si vrem sa luam aceeasi pensie ca cei civili?Unde sunt grupele si alte alea,pai stai dracu la caldura si ei aceeasi pensie ca cei care isi rup coatele sau zboara.Nu e asa ca e corect!?
La urma ,cand se calculeaza ,dom' lt col . o sa aiba pensie ca a un sofer de basculanta,SUUUUPER,prosti mai suntem!Echitate,toti de la acelasi procent.Nu conteaza privatiuni si multe alte drepturi lipsa pe parcursul vietii,nu!
Eu si femeia de servici de pe casa scarii,observ,ca ar fi normal sa luam aceeasi pensie.
Bravo,frumoasa gandire.....imi aduce aminte de gandirea unora din timpul cand eram activ..."doar pentru noi,restul la c...t"!
Fiind ultimul ce a postat la momentul la care editez am sa ma adresez dansului cu intrebarea:
Domnule Leon,daca dumneavoastra va face pensie 5000 ,colonel,eu cam cat considerati ca o sa primesc?2000-2500.?O fi suficient pentru 30 de MM?Ori eu ori un muncitor NECALIFICAT tot pensia aia o primim.ECHITATE NU?

mosmartin16 spunea...

Inflația este rezultatul calculării - de către INS - a unei multitudini de indicatori și elemente, iar salariul minim brut este consecința negocierii și acordului comun dintre guvern, patronate și sindicate ! Procentele pentru rata inflației și cele de creștere a salariului minim brut sunt diferite, iar pensiile se indexează cu rata inflației comunicată de INS ! Așadar, pe viitor, pensiile militare nu se indexează cu același procent de inflație cu care crește salariul minim ! S-auzim de bine !

mosmartin16 spunea...

Huhu, apropo' de momentul T0 de după recalculare ! Așa cum spuneam, procentele aferente ratei inflației ( comunicate de către INS și aplicate pensiilor militare ) sunt diferite de cele care rezultă din creșterea salariului minim brut ! Iar asta duce în timp la inechități !

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
N-o da cotită!
Important este realizarea acelui MOment T0 pentru toți pensionarii militari, în care pensiile recalculate si actualizate nu mai conțin indexările anterioare, deoarece cuantumurile indexate în anii anteriori vor fi mai mici decât cuantumurile rezultate din baza de calcul actualizată.
După aceea, indexările pensiilor și creșterea soldelor de grad și funcție pentru activi se vor echilibra. Nu vor mai fi creșteri abrupte de solde precum cele din L 153/2017.
Cresterile salariului minim din ultimii ani nu au fost prea departe de inicii de inflație.

mosmartin16 spunea...

Huhu, chiar nu o dau cotită ! Eu vorbeam de viitor, de perspectivă...când indexările vor crea din nou decalaje ! În fine !

mosmartin16 spunea...

Huhu, nu ai nimic noutăți legate de ce vor "ai noștri ca brazii" vis-a-vis de ale noastre pensii ?! Interesul pe temă e maxim ! Seară faină !