Un produs Blogger.

luni, februarie 27, 2023

Total de acord cu opinia domnului Emil Păscuț, liderul Sindicatului Polițiștilor "Diamantul"

23 comments

Cu precizările  că prescurtarea Contribuției Individuale la Bugetul de Stat este CIBS și că OUG 57/2015, OUG 59/2017 și art. 84 din OUG 114/2018  sunt creația funcționărimii juridico-contabile din instituțiile de apărare. Politicienii doar le-au validat drafturile pe care ei le-au elabotrat cu mult sârg.
Atașez și aici diviza blogului de pe prima pagină:

Completez deviza cu amendamentul ca pensiile militare să fie aliniate la calculul contributiv, conform cerințelor Jaloanelor 214 și 215 din PNRR, dar în același mod în care sunt deja aliniate toate celelalte pensii de serviciu, adică prin calculul concomitent, atât procentual dintr-o bază de calcul, cât și contributiv, potrivit algoritmului de calcul din L 263/2010, în plată rămânând cel mai favorabil cuantum. 
Trebuie remarcat că potrivit deciziilor CCR, cuantumul contributiv sau componenta contributivă a pensiilor de serviciu este un  drept câștigat și nu poate fi micșorat/ă în niciun fel, nici prin plafonări și nici prin impozitări suplimentare, cum recomandă în ultimul raport consultativ Banca Mondială. 
In modul de calcul prezent, exclusiv procentual dintr-o bază de calcul, pensiile militare nu au nicio protecție față de asemenea inginerii(plafonare la 85%, plafonare la media soldelor nete din baza de calcul, restituirea la bugetul de stat a diferenței dintre cuantumul net rezultat din fiscalizarea cuantumului brut al pensiei  și cuantumul net plafonat  potrivit art. 60 pentru pensionarii care și-au deschis drepturile de pensie după 15 09 2017) pe care le experimentează decidenții din sistemul militar și politicienii cu pensionarii militari.

23 de comentarii:

Alexandru spunea...

Foarte de acord cu dl Huhu!

rio spunea...

Este normal ca și pensiile militarii să fie stabilite pe baza contributivitați. Nu înțeleg de ce parlamentul nu legifereze în acest fel. Singurul motiv a-r fi ca protejează o anumita ,,aripa" a pensionarilor respecți a celor care au pensii peste 5000 lei și care nu au o vechime de cel puțin 25 ani în munca.
Din familia mea ,,extinsă" vă pot spune ce pensia stabilita pe baza de contribuție în 2016 respectiv 2400lei astăzi este de aproximativ 6000 lei iar cea militara stabilita conform Legii 223 la 3400 lei este astăzi de 4200 lei. Îmi.spune și mie cineva care din cele doua pensii pensii este ,,specială"

avianyc spunea...

I-auzi bre ?
Am ajuns sa primim lectii la pensiile militare de la un oarecare politist fara cultura militara (((
Sa- si faca legea lor si sa-l ia in parohie si pe Huhurez!
Aseara pe A 3 dna Adina A. a lamurit audienta mai bine decat o pleiada de generali si sindicalisti privind locul pensiilor militare si al militarilor in sistem.
De asemenea i-a pus doua intrebari cheie in direct ministrului Budai :
- in cate tari NATO militarii sunt supusi la asa tratamente prin PNRR
- in cate tari NATO pensiile militare sunt impozitate ?

Raspuns fara echivoc ; IN NICI UNA

Asta vrem si noi ,alinierea in totalitate la sistemul NATO.

Caro spunea...

Avianyc, absolut corect.

Relu spunea...

Azi baiatul ala de Tomac debita pe la tv: ....sa fie taiate pensiile militarilor ca si asa nu contribuie la buget. Si un alt "analist financiar" la fel debita ca sunt pensii de 3 ori mai mari decat salariile avute in plata, tot la militari, si nu contribuie la buget cu nimic.

Marcel Orzan spunea...

De atat suntem in stare: opinii si tot felul de comentarii. Sa pune mana, ca este sindicat si ar avea si „interes” si „calitate procesuala” si sa mobilizeze si muraturile de politist si militari activi si sa deschida o actiune in justitie si sa mearga la CCR sa ne spuna ce e cu acest CIBS 25% platit de activi! Adica, sa ne raspunda ca daca CIBS/contributia de 25% platita de militari nu este CAS/“CONTRIBUȚIE FISCALA”, care are ca “SCOP ACOPERIREA UNUI RISC PROFESIONAL SAU SOCIAL” pentru ca ca voi CCR spuneti ca PENSIA MILITARA E NECONTRIBUTIVA/are doar COMPONENTA NECONTRIBUTIVA, atunci inseamna ca cei 25% retinuti militarilor “PAR A FI UN IMPOZIT INDIRECT (vedeti Decizia 900/2020 a CCR, gasiti o mie de argumente incepand cu pct. 78 incolo), întrucât obiectul său [venitul] este identic cu “baza de calcul”, lucru total NECONSTITUTIONAL pt. ca se incalca principiul “AŞEZĂRII JUSTE A SARCINILOR FISCALE” si pe cel al “NEDISCRIMINARII”. Pe scurt, militarul roman este cel mai prost din univers pt. ca plateste 2 impozite pe venit: Impozit pe venit 10% si CIBS (tot impozit, ca nu e CAS, cum zice CCR) 25%. Ca in romanika!
Si mai bagam si art. 139 (3) din Constitutie care spune: “Sumele reprezentând contribuţiile la constituirea unor fonduri se folosesc, în condiţiile legii, numai potrivit destinaţiei acestora”. Adica, daca PENSIA MILITARA E NECONTRIBUTIVA si cei 25% platiti de militari si politisti NU SUNT PLATITI/OPRITI PT PENTRU CONSTITUIREA FONDULUI DE PENSII MILITARE, inseamna ca retinerea acestor sume este NECONSTITUTIONALA!! Corect, nu?
Macar asa, ca poate daca castiga si se declara neconstitutional CIBS sa creasca netul soldei cu 25% sau pe acolo iar pensionarilor militari de dupa 2017, carora li se aplica art. 60 (1) din L. 223/2015, sa nu li se mai scada acest CIBS la stabilirea mediei soldelor lunare nete.
Ma rog, da’ cu cine!?!? Eu personal as merge in instanta dar sunt deja pensionar militar de dinainte de 2017 si mi s-ar spune ca nu am interes si nici calitate procesuala.

M Constantinescu spunea...

Cu mentiunea ca punctul de pensie(valoarea) se poate duce si in jos...

Huhu Rezea spunea...

@orzan
Continui să confunzi și d-ta plata CAS sau CIBS cu calculul denumit contributiv al pensiei.
NU te. depărta de textul articolului 31 din. L 223/2015 pentru a înșelege de ce activii plătesc CIBS.
Pentru a avea un drept de asigurare la pensie militară nu este suficient să fi cadru militar, polițist sau penitenciarist. Trebuie să plătești si o prima de asigurare pentru pensie, CIBS, stabilită la 25% din solda lunară brută, egală procentual cu CAS-ul plătit în sistemul public de pensii.
Deosebirea este că CIBS-ul ajunge la bugetul de stat și CAS-ul la bugetul de asigurări sociale.
Văd că este trecută cu vederea recomandarea Băncii Mondiale ca administrarea pensiilor militare să se facă asemănător cu celelalte pensii speciale.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Nu confund nimic! Ma uit in lege:
- Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 2 - c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza CONTRIBUŢIILOR DATORATE DE PERSOANELE FIZICE ŞI JURIDICE participante la sistemul de pensii, DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUŢIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE PLĂTITE;
Asa se intampla si la militari dar la/de la BStat.
Nimic de "calculul denumit contributiv al pensiei".

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Ca să ieși din confuzie, fă un efort și înlocuiește denumirea de principiul contributivității la calculul pensiilor militare cu calculul în puncte de pensie, ca în sistemul public al pensiilor militare.
Deși și unii și alti plătesc o asigurare egală de 25% din salariu/soldă pentru a avea o pensie, unora le este calculată pensia în puncte de pensie din întreaga activitate și altora le este calculată pensia procentual din soldele pe 6-12 luni.
Denumirea de calcul contributiv nu există nici în L19/2000 si nici în L 263/2010. Este o convenție adoptată teoretic pentru a diferenția calculul în puncte de pensie de calculul anterior anului 2001.

Marcel Orzan spunea...

Huhu:

Rog, ca sa ma ajuti! Unde scrie ca "principiul contributivității insemna calculul în puncte de pensie"! Te rog f.f. frumos!

Multumesc

Marcel Orzan spunea...

Huhu:

Prostii, ce mai. Adica, convenție adoptată teoretic mai tare ca legea! Super!

Huhu Rezea spunea...

@orzan
Te angajezi in discuții sterile, tot așa cum sunt cele despre denumirea de pensii speciale, pentru a nega ceva de care te temi. Te temi de calculul în puncte de pensie al pensiilor militare și te legi de denumirea acelui calcul.
Eu ți-am precizat că denumirea este convențională și d-ta îmi ceri să precizez unde este scris în lege.
Calculul în puncte de pensie este un capitol întreg în L 263/2010.

Marcel Orzan spunea...

huhu:

Fii pe pace, nu mi-e teama de nimic, am dublu puncte decat tine, daca e sa fie! Oricum, interesanta staruinta ta in prostia asta cu contributeala, cand vezi si tu ca nu se misca nimic in acest sens acolo unde conteaza, la legiuitor! Si inca odata, sursa sigura de la CNPP: nicio sansa pt. revenirea militarilor in sist. public si trecerea pe "contributeala"! Amin!

Marcel Orzan spunea...

huhu:

Si la"Calculul în puncte de pensie este un capitol întreg în L 263/2010."
Cunosc, dar care e legatura! Noi militarii suntem pensionati pe alta lege - L. 223/2015, daca nu ai aflat pana acum. Este o lege diferita, "speciala" daca vrei tu, care reglementeaza un alt sistem de asigurari sociale decat sistemul public. Ce e asa greu de inteles?!

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Vrei să spui că ai 200 de puncte de pensie?
Ti-ai pierdut rațiunea!
Ei, vezi, capitolul ăla de calcul în puncte de pensie se mai numește convențional și contributiv.
Magistrații, diplomații au pensiile speciale și în puncte de pensie și nu se mai tavălesc pe unde apucă de frica alinierii la numita contriubutivitate.
Ti-ai terminat misiunea?

Marcel Orzan spunea...

@Huhu:

Putin huhule, cu 100 pct. esti mancat daca intram pe schema din L.127/2019. Vei avea un brut de 100 pct. x 75 (daca va fi 75, eu zic ca va fi 45!) = 7.500 lei si un net de 7.500 x 58,5% = 4.387,5 lei, cu limitarea din art. 60 (1). Si cu asta vei ramane pentru ca cuantumul pensiei tale militare stabilit pe legea 223/2015 NU REPREZINTA UN DREPT CÂȘTIGAT, fiind un sistem NECONTRIBUTIV, cum te tot zbati sa demonstrezi, si CCR cand va judeca o eventuala exceptie in aceasta privinta isi va aduce aminte ca a mai judecat speta si va spune ca acest principiu (al dreptului castigat) nu se aplica pensiilor militare: https://www.huhurez.com/2014/05/ccr-motivat-de-ce-nu-s-aplicat-art180.html, conform DECIZIEI Nr.149 din 18 martie 2014, Publicată în Monitorul Oficial nr.343 din 09.05.2014:
[În ceea ce privește criticile de neconstituționalitate aduse dispozițiilor art.7 alin.(1) din Legea nr.119/2010 și celor ale art. 180 alin.(7) din Legea nr.19/2000, Curtea s-a pronunțat prin Decizia nr.1.268 din 27 septembrie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.826 din 22 noiembrie 2011, reținând că dreptul ca, în urma recalculării, să fie păstrat în plată cuantumul pensiei cel mai avantajos „A FOST PREVĂZUT DE LEGEA NR.19/2000 NUMAI PENTRU PENSIILE DIN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII, RESPECTIV CELE ÎNTEMEIATE PE SISTEMUL CONTRIBUTIV, ÎNTRUCÂT NUMAI ÎN ACEST CAZ CUANTUMUL PENSIEI POATE FI CONSIDERAT CA FIIND UN DREPT CÂȘTIGAT”. Prin urmare, Curtea a reținut că „nu se poate vorbi despre o identitate de situații între prevederile Legii nr. 19/2000 și dispozițiile de lege criticate ale Legii nr.119/2010, astfel că tratamentul juridic diferit nu poate dobândi semnificația unei încălcări a principiului egalității în drepturi a cetățenilor ori a principiului neretroactivității legii civile”.]
Asa ca, mai bine las-o ca macane!

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Ești de tot râsul! Și păreai că ai o brumă de pregătire juridică...
Impozitul pe pensia este 10%, nu 41,%%.
In cazul OUG 59/2017, 41,5% este suma cotelor procentuale pentru impozitul și contribuțiile pe soldele brute lunare din activitate...nu pe pensie.
Totuși, este bine că ai reamintit cititorilor un fragment din motivare deciziei CCR nr.268/2011.

Marcel Orzan spunea...

#huhu:

Tu esti de rasul curcilor!
Legea 223/2015:
Articolul 3 În înțelesul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarea semnificație:
l) SOLDA/SALARIU LUNAR NET - solda/salariul lunar brut prevăzută/prevăzut la art. 28 alin. (1) din care se deduce CONTRIBUȚIA INDIVIDUALĂ LA BUGETUL DE STAT, CONTRIBUȚIA INDIVIDUALĂ LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE DE SĂNĂTATE ȘI IMPOZITUL PE VENIT, potrivit legislației în vigoare;
m) pensia netă - pensia militară de stat stabilită în cuantum brut din care se deduce impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare.
Articolul 60(1) La stabilirea pensiei militare de stat, PENSIA NETĂ nu poate fi mai mare decât media SOLDELOR/SALARIILOR LUNARE NETE corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.
La o noua recalculare/stabilire a pensiei (aia cu contributeala) art. astea ti se vor aplica. Si tu ne spui ca Neconstitutionalitatea art. 60 vizeaza ELIMINAREA ACTUALIZARII nu limitarea pensiei la netul soldelor. Asta sigur va ramane asa. Deci taie 41,5% din ce-ti iese tie pe contributeala cu cele aprox. 100 puncte. Poate te apuci sa mai lucrezi si tu pe la vreun butik, sa mai completezi, ca se pune la contributeala.
Mai citeste si tu!

Huhu Rezea spunea...

@Marcel Orzan
Până la tine nu a mai reușit nimeni să scrie prostia că art. 60 modificat de OUG 59/2017 s-ar aplica și pensiei calculate contributiv.
Vezi că această denumire este însușită de CCR înca din anul 2010, așa cum rezultă din textul publicat de tine.
Vezi-ți domnule de alte treburi, nu mai ocupa spațiul cu inepții și obrăznicături. Adios!

Viorel spunea...

În afara subiectului. Situația pare a fi groasă, rău de tot.
Televiziunile prezintă: Încep manevrele rușilor pentru lovitura de stat peste Prut. Deci, stimați politicieni și guvernanți, pregătiți-vă pentru mobilizare având în vedere că rezerva armatei se află în concediu de odihnă.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

@Viorel, Dogaru o fi citit OuG.4/2023 ?
"(4) Procedura de plată eşalonată prevăzută la alin. (1) se aplică şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 28 decembrie 2022-1 martie 2023.

(5) În cursul termenului prevăzut la alin. (1), orice procedură de executare silită se suspendă de drept."..!!