Un produs Blogger.

duminică, februarie 26, 2023

Pentru Tudose, când a semnat OUG 59/2017, pensiile militare erau pensii speciale

118 comments

 In august 2017, fostul premier Tudose a ieșit pe televiziuni și a spus celebra minciună că norma de hrană era inclusă în baza de calcul a pensiilor militare.

Atunci am scris pe blog acest articol:



Cine Cine l-a mințit pe premierul Tudose că ordinul 50, norma de hrană, intră în baza de calcul a pensiei militare?


Iată că, după 6 ani de la aplicarea acelei ordonanțe,  s-a întâmplat exact ce am previzionat în acel articol.

Acum, domnul Tudose, preluând marota că pensiile militare nu sunt speciale, nu face altceva decât să se înscrie în corul celor care sunt împotriva unei reforma a pensiilor militare, pentru înlăturarea inechităților pe care el le-a introdus în lege prin odioasa sa ordonanță.

Incultura juridică încă dăinuie la politicienii noștri. Nicio decizia a CCR nu interzice micșorarea, plafonarea sau înghețarea unei pensii de serviciu, dacă dispoziția legală nu afectează componenta contributivă a pensiei. Incepând cu decizia nr. 20/2000, CCR a decis că pensiile magistraților nu pot fi desființate. Or, înghețarea, chiar  și a pensiilor magistraților, este constituțională cu condiția să fie dispusă prin lege nu prin ordonanțe de guvern.  





118 comentarii:

Iurcut spunea...

Rusine!

xmax spunea...

Pun si eu intrebarea: Oare citi din acei politruci, care ieri au negociat acel PNRR au facut armata? Sa le fie rusine acestor nenorociti de vremelnici politruci.
Astia nu vor raspunde niciodata pentru imbecilitatile lor ???

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/verdictul-bancii-mondiale-privind-pensiile-speciale-proiectul-de-lege-al-guvernului-duce-in-directia-corecta_2808745.html

avianyc spunea...

Tudose a trebuit sa se supuna celor care de fapt erau ”alfa si omega” in guvern Olguta si Carmen Dan , mana dreapta a lui LIvache , toti cuprinsi de o ura turbata impotriva politistilor care le-au pus catuse si conex si a militarilor. Scopul Olgutei si a lu Carmen Dan a fost sa dea OG 59 peste noapte pentru a stopa hemoragia de cadre din MAI in mod special. Nu degeaba inoculase Olguta pe toate posturile ca pensiile militare prin actualizare se dubleaaza in cei 4 ani preconizati pentru aplicarea L153.
Ghinionul lor a constat in faptul ca sindicalistul Coarna a depistat ce se pune la cale de catre cele doua cu care de fapt era in conflict deschis si a dat alarma ,indemnand chiar la iesire din sistem in conditii avantajoase .
Prinse cu mâța in sac ,in urma scandalului , cele doua au admis amanarea aplicarii ordonantei cu o luna de zile , luna in care si-au facut iesirea la pensie foarte multi politisti ,creind astfel un mare deficit de cadre in MAI.
Ordonanta data de Olguta s-a aplicat pentru toate categoriile de pensii speciale ,nu numai pentru militari si politisti ,cu exceptia magistratilor.
Principala vinovata pentru tot ce se intampla acum la legislatiile pentru salarizare si pensionari este Olguta in colaborare cu cel care explica la tabla de la A3 cat bine fac ei poporului ,respectiv Livache.
CCR îi va fi foarte greu sa ia o decizie in privinta OG 59 atat timp cat actualizarea pensiilor trebuie facuta la nivelul L153 care duce veniturile foarte sus creind poate chiar o oportunitate de nesustenabilitate a actualizarii si caderea in totalitate a L223. Sau o impovarere din greu a bugetelor MAI si MApN.
Legile de salarizare pe care inca nu au reusit sa le aplice in totalitate si a pensiilor 127 promovate de Olguta si Livache am spus si repet sunt niste fantasmagorii cu scop ca sa-i tina la putere , care s-au dovedit a crea cele mai mari discriminari intre bugetari si privati si cele mai mari umilinte pentru pensionarii militari.
Tudose a fost doar un pion eliminat cand au simtit ca le incurca planurile.
Uitati-va doar la salarizarea autonoma din administratie ce mostri si bataie de joc la adresa contribuabilor a creat. Si aventura continua cu subventii masive de la buget pentru salariile din primarii , CJ ,etc in timp ce pensionarii au fost adusi la saracie si multi dependenti de ajutoare de la stat si de la UE.

avianyc spunea...

Huhurez , face tot ce stie mai bine astfel ca niciun fir de par sa nu fie miscat freza pesedistelor Olguta si C.Dan.
Nu uitati ca initial Tudose a fost singurul din acel guvern care a aplecat urechea la problemele militarilor si politistilor si a acceptat sa stea de vorba fata in fata cu sindicalistii si a marit in urma discutiilor purtate atat lefurile politistilor (15% parca ) cat si ale pompierilor si penitenciaristilor , lucru care le-a deranjat la greu pe Carmen Dan si Olguta care nici macar nu au vrut sa auda de asa ceva si au intrat in conflict direct cu sindicalistii ,in special cu politistul Coarna.
Tudose nu a vat nicio sansa in fata dictaturii formata din Livache-Olguta - Carmen Dan.

VICTOR spunea...

https://www.stiripesurse.ro/verdictul-bancii-mondiale-privind-pensiile-speciale-proiectul-de-lege-al-guvernului-duce-in-directia-corecta_2808745.html

MIHAI spunea...

Oare alcoolul să fie de vina?

Paul Puiu spunea...

Tudose 🤮🤮🤮a avut frigiderul plin si il are inca prezent alaturi de Olguta 🤮🤮🤮sau Vipera Rosie🤬🤬🤬 din partea rezervistilor sau in retragere si nu uita asta, insa credibilitatea sa este sub zero, la interviu nu avea la bord cred numai 150 ml de whisky!!! A inceput interviul cu o fraza din care rezulta ca militarii si politistii nu au platit niciodata CAS sau contributii pentru pensii si asta deja spune mult despre stiinta sa in materie de pensii militare!!!!!Restul interviului este un bla bla deja luat din discursul lui Ciolacu💩💩💩!!!! Din tot interviul lui Tudose rezulta doar ca se intentioneaza reducerea pensiilor militare in conditiile in care razboiul e la granita iar moderatorul un looser inadaptat setat intr-o singura directie, care mai nu s-a luat la bataie cu Tudose, spunea numai averatii ca iti vine sa vomiti ascultandu-l!!! Norocul lui ca Tudose nu avea mai mult la bord, oricum looserul nu cred ca il va mai invita prea curand pe la emisiunea lui ca nu a fost multumit ca nu i-a cantat in struna dupa a vrut sa-i iasa emisiunea si a avut asteptarile, tinand cont ca acesta a fost semnatarul odioasei OUG 59/2017!!!Un interviu jalnic facut e un jurnalist lipsit de profesionalism care este setat sau format pe platforma USR!!! Mai lipsea Vipera Rosie din platou si era formula completa de show tip Muppets!!!!😂😂😂😂

Radu Sas spunea...

Acest personaj trăiește în lumea lui...RUSINE.

Caro spunea...

A aparut ceva in presa referitor la scenario pentru pensile militare.
https://www.stiripesurse.ro/banca-mondiala-face-lumina-privind-pensiile-militarilor-romania-a-propus-doua-solutii-bune-pe-termen-lung_2808765.html

Mircică spunea...

Niște gunoaie de conducători! Incompetenți,impostori, neaveniții care ar merita răstigniți!!!

Liviu spunea...

Pe Stiripe surse a aparut raportulBancii Mondiale!O fi de bine sau de rau?

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/banca-mondiala-face-lumina-privind-pensiile-militarilor-romania-a-propus-doua-solutii-bune-pe-termen-lung_2808765.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cap boțolit si șiret, Star Streck, a stiut ce face, si sa numai haleasca borș de potroace, dupa cea baut doua poloboace sa-si faca curaj sa smardoiasca pensiile militare sarace!

MIȘU spunea...

Am onoarea sa va salut!
O informație de ultimă oră, din sânul psd, spune ca ,,Raportul Băncii Mondiale vizavi de pensiile militare, ar fi favorabil rezervistilor,,
Pensiile militare se vor păstra în continuare în cuantumurile actuale.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

*Vedeti ca este un virus pe o postare cu pensiile speciale si Banca Mondiala, este ca o reclama strecurata pe banderolele si spatiile din afara textelor normale ale blogurilor ziarelor on line, in care este pe stanga poza de profil, chipurile al unui cap de functionar al Bancii Mondiale, formatul postarii fiind dreptunghic-orizontal, cam aprox. de 7 cm/3 cm. Apare si pe mail, daca aveti intrare la un link pe un ziar on line. Un porc ordinar si ciufut le posteaza, capra cade pe mine sa le descopar!
**A murit Victor Babiuc! Dumnezeu sa-l ierte.

Paul Puiu spunea...

Angajamente PNRR (jalon 215)

Modul cum L4/2023 raspunde acestor angajamente

- Noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va alinia la principiul contributivității.

- Nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale vor fi raționalizate.

- Pensiile speciale se calculează pe baza principiului contributivității, a vechimii în profesie și a reajustării procentului legat de veniturile obținute. Perioada minimă de cotizare este similară cu cea aplicată în fondul public de pensii.

- Protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte categorii, și se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curții.

- Nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare.

- Alinierea vechimii minime in specialitate pentru pensiile de serviciu la standardele aferente sistemului public de pensii;

- Uniformizarea perioadei de referinta a veniturilor pentru toate pensiile de serviciu;

- Reducerea ratei de inlocuiregarantata pentru pensiile de serviciu din sectorul civil si eliminarea cresterii ratei de inlocuire pentru vechime suplimentara.

- Eliminarea vechimii asimilate în afara profesiei pentru magistrați;

- Eliminarea posibilitatii obținerii unei pensii mai mare de 100% din salariul net la momentul pensionării;

- Eliminarea posibilitatii de a se pensiona cu pensie specială redusa avand o vechime in serviciu de cel puțin 4 ani;

- Draftul de lege pregatit de Guvern prevede recalcularea pensiilor magistratilor.

(Loredana Codruț / stiripesurse.ro)

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Julian spunea...

Braileanul Tudose in gandirea sub influenta permanenta a licorilor bahice i se putea vinde orice .
Oricum nu au nici o scuza nimeni din cei care erau la putere inclusiv marele plăvan al nostru maestru in planuri de masuri Plx -uri si promisiuni .

M spunea...

@Xmas

Eu zic că niciunul nu a făcut armata!

M-am amuzat pe unele site-uri ale rezistenților propunând un troc: eliminarea pensiilor militare la schimb cu serviciul militar obligatoriu pentru toți cetățenii României sub 47 de ani.

Le-a dat sângele pe nas! 😂

@avianyc

Da, așa este!

Cătălin spunea...

„A fost publicată în Monitorul Oficial, Ordonanța de Urgență nr. 4/ 2023 care prevede ca începând cu data de 01.03.2023, pensionarilor li se vor restitui sumele reținute din pensii, cu titlu de contribuție de asigurări sociale de sănătate!”: https://playtech.ro/2023/mesajul-diminetii-de-la-casa-de-pensii-pentru-acesti-romanii-banii-vor-intra-direct-pe-card-pe-langa-pensie-este-oficial/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Misu, este favorabil ca pensiile militare de cateva sute de lei, mici, sau cele medii sa ramana in continuare inghetate si neactualizate, unele din 2011, ca a mea, si altele din 2017?

Mitica spunea...

Pentru nea Mihai.... Tudose băiatule, ăștia nu au contribuit. Adică noi. Îți trimit fluturași din 2000 pana în 2008, sa vezi ca ,, s a oprit bani" pentru pensii...

mosmartin16 spunea...

"Credibilul" Tudose...groparul actualizării pensiilor militare ! Că pensiile militare nu-s nicicum ocupaționale...rezultă din Legea nr.1 / 2020 privind ....pensiile ocupaționale !

Huhu Rezea spunea...

@Avy și încă vreo doi... trei
Sunt în misiune pe blog pentru a răspândi gogorița că nu DFC și ministrul Țuțuianu sunt principalii vinovați de eliminarea actualizării pensiilor militare prin OUG nr. 59/2017.
Dragnia este de vină!😀

Vali spunea...

Tudose a spus lucrurtilor pe nume, jos palaria in fata lui ! In schimb acel moderator de 2 lei , care nu a facuta armata s a dovedit tot timpul interviului tendentios fata de militari.De ce nu li se da peste bot unora ca acest moderator jegos, cand armata este atacata? Din partea MApN ului intervine careva, ca sunt ofiteri platiti sa apere imaginea armatei romane.Dar, din partea rezervistilor ? Este grav ca o mare parte a rezervistilor au ajuns sa se bucure ca primesc ajutoare sociale din partea guvernului !Nicaieri in lume nu exista o armata mai batjocorita de civili si de stat asa cum este armata romana! Sunt armate unde militarii ies la pensie la doar 42-43 de ani dupa un stagiu de minim 20 de ani si civilii de acolo nu fac tam tam ca la noi, ca sa nu mai vorbim de ce salarii au avut acei militari cat au fost in activitate, de ce drepturi au beneficiat si ce pensii incaseaza ! Cat despre sintagma "in ce razboi au participat militarii romanii" este sinonima cu "in ce razboi au participat militarii polonezi, englezi, portughezi, bulgari etc." nu exista prostie mai mare ca aceasta debitata de cele mai multe ori de cacaciosi care nu au avut in mana lor o arma reala, dar sa mai traga cu ea...Cand se hotareste ceva pt militari trebuie consultati reprezentantii acestora, nu sa decida toti rahati antiarmata pt militarii !

M spunea...

Banca mondială dă încă o lovitură actualizărilor!

„În timp ce toate pensiile de serviciu sunt mai mari la pensionare în comparaţie cu prestaţia generală a sistemului de pensii datorită garanţiei mai mari a ratei de înlocuire şi a unei abordări mai generoase de calcul al beneficiilor, aceste inegalităţi se reduc în timp datorită ratei de indexare mai scăzute aplicate pensiilor de serviciu, cu excepţia magistraţilor."

Cu alte cuvinte susține mecanismul de indexare actual, care aduce mai puține beneficii pensiilor speciale decât cele contributive! (Cu excepția magistraților).

reddog spunea...

Tudose și când e beat gândește mult mai bine decât mulți alții.
Livache Dragnea a făcut cunoștință cu arma penitenciare.
Deja se încorda prea mult acest micuț.
L-a părăsit și Irinuca până la urmă.
Ce să facă cu acest loser? 🤣

Leo spunea...

Voința politică a fost a peeeseeedeee în frunte cu loV + terente + ţuguianu. Daddy nu a fost străin că nimic nu mişca fără acordul lui. Erau vremuri tulburi ca și acum.
Mecanismul însă a fost elaborat în haznaua MFA-ului,de maciu piciu în cârdășie cu jiganu și dr. luK.
"Colonele, colonele, o să te târăști în genunchi la mine ca să te trec pe contributivitate"

Florin spunea...

Se vor schimba multe, poate pe unii ii va avantaja noul mod de calculare a pensiei. De aprox. un an lucrez într-un domeniul conex cu agricultura. Începând din luna Aug. 2022 a fost data o lege (L. 135/2023) prin care la angajați nu vor mai fi reținute impozit și Cass, ci doar contribuția la CAS de 21.5%, iar eu care eram pensionar militar nu eram obligat sa contribui la Pilon 1 de pensie. Începând cu Ianuarie 2023, a fost reintrodusa obligativitatea contribuției la Caș, explicația juristului find cea de modificare a Codului fiscal și prin prisma ca pensiile militare vor trece din acest an pe contributivitate, iar retinerea Caș se va vedea în noul cuantum al pensiei începând cu 2024. Se pare ca este o veste buna pentru cei care au contribuit în ultimii 7 ani la Pilon 1 pensie, fără a aștepta sau cumula cei 15 ani de contribuție la sectorul public pentru a se bucura de cele 2 pensii. Sa auzim numai de bine!

Brenda spunea...

A venit raportul , averi multă treabă DL h







Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ia di colea focul meu si jalea mea ca se lasa cu belea din nou la pensia mea, dar si a ta si a cui or vrea sa-si bage durla in ea: Bate-i, Doamne, in tot locul pe cei care mi-au vutut norocul ca sa nu-si mai afle locul, de i-arde in Gheenă focul, ca la toti le-a dat cu carul numai mie cu țâștarul si paharul ca sa imi inghit saracia si amarul!

xmax spunea...

Avind acuma raportul Bancii Mondiale, cum se va pronunta CCR la neconstitutionalitatea OUG 59/2017???

Oare cum se vor ingramadi acesti nesimtiti de guvernanti, sa aplice o lege a salarizarii unitare care ar fi trebuit sa isi fi facut efect pina in ianuarie 2022, legea 153/2017????

Cum vor acorda acele sume restante astfel incit toti angajatii MApN si MAI care au iesit in pensie dupa ianuarie 2022 (si care au fost in activitate in ianuarie 2022), sa li se actualizeze cuantumul pensiei la valoarea respectiva a anului 2022 ianuarie?????

Ar trebui spinzurati de limba acesti nesimtiti de guvernanti!!!!

Tare mult as dori sa citeasca acest BLOG, si acesti nesimtiti de politruci sa vada cit de mult "sunt laudati"!!!

Huhu Rezea spunea...

Constatare corectă din Raportul Bîncii Mondiale:

"Cazuri de completări mult mai mari decât contribuţiile sunt posibile şi pentru alte pensii de serviciu. Chiar şi în rândul beneficiarilor de pensii speciale, există o inegalitate semnificativă între segmentul de 10% superior al beneficiarilor care primesc pensii de până la 3,5 ori mai mari faţă de cei 10% din segmentul inferior al beneficiari"

A spunea...

@M
Exact,in 15 ani media pensiilor militare va fi 50% din salariul mediu pe economie.Asta e si intentia,reducerea cheltuielilor pe termen mediu si lung.De ce?Pai avem de platit miliardele pe care le imprumutam prin PNRR si e si normal ca BM ca si creditor sa-si protejeze investitiile prin politici fiscale.Sa nu spunem impuse,sa spunem sugerate:)
Deci ramane cum am stabilit,in 15 ani, daca nu cumva mai repede(vad scadere abrupta a indicelui de inflatie)pensiile militare se vor alinia pensilor civile.Indexarea cu inflatia evident va fi mult mai mica decat cresterea punctului de pensie,de aici economie la efortul bugetar pentru plata pensiilor militare.

Leon spunea...

Leo (ș.a.),pentru ca am votat cu PSD, Dragnea&Olguta&Ciolacu in Ian.2023 mi-au majorat Pensia NETA cu 32% fata de Ian.2017!
Ia uitati-va pe cele doua Taloane si o sa vedeti ca a meritat sa votati cu PSD...:))).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo: Colonele, colonele, pusi de-o Lele pensiile prin oug sa ni le lege, ca si voi, generale si clocare, care ati pus crima la cale, deie Paștele in voi cu ce ne-am capatat si noi, dupa ce voi ne-ati lasat la funduri goi si cu onoarea in noroi, dar sa va dea de sapte ori si inca zece, definitiv sa va ingroape si innece, sub semnatura si pe lege, nimeni sa va mai dezlege!

RD spunea...

Pe site-ul MM nu am găsit un comunicat, poate că a fost dat presei, dar separat:

1. Menţinerea actualelor prevederi legislative

Acest scenariu ia în considerare o rată de înlocuire de 65% pentru o formulă de beneficii pentru carieră pe 25 de ani, cu o reducere (sau creştere) de 1% pentru fiecare an de serviciu sub (sau peste) ţinta de 25 de ani şi baza de venit de 6 luni pentru calcul a pensiilor. Include, de asemenea, indexarea anuală a prestaţiilor de 2,8% în 2022, 7,8% în 2023 şi inflaţia decalată de 2 ani, după aceea, urmând regulile actuale de indexare.

În ipoteza că salariile în economie vor creşte mai mult decât inflaţia, este de aşteptat ca adecvarea relativă a beneficiilor să scadă. În timp ce pensia medie brută astăzi reprezintă aproximativ 77% din salariul mediu pe economie, se preconizează că acest raport va scădea la 63% până în 2030 şi va scădea sub 50% până în 2037. Impactul pe termen lung al reformelor ce au vizat pensiilemilitare în trecut (în principal reducerea ratei de înlocuire la 65% şi trecerea la indexarea în funcţie de rata inflaţiei) ar reduce rata beneficiilor pe termen lung la niveluri comparabile cu pensia generală sistem.

2. Perioada de referinţă de 12 luni

Această modificare are un impact modest asupra cheltuielilor cu pensiile şi asupra nivelurilor pensiilor în comparaţie cu scenariul de bază. Cheltuielile totale cu pensiile sunt reduse cu cel mult 2% în perioada de simulare şi rămân la niveluri similare faţă de valoarea de referinţă pe toată perioada de simulare (cu cheltuielile medii pe termen lung de 0,72% PIB).

3. Rata de înlocuire de 45%.

Acest scenariu presupune o modificare a formulei, astfel încât rata ţintă de înlocuire să scadă la 45% pentru o carieră de 25 de ani în sistem.

Acest scenariu ar reduce semnificativ cheltuielile cu pensiile şi nivelul beneficiilor. Cheltuielile cu pensiile urmează o traiectorie descendentă mai marcată după 2027, ajungând la 0,6% din PIB până în 2047 şi apropiindu-se de 0,5% din PIB până în 2070 (cu cheltuielile medii pe termen lung de 0,62% din PIB). Nivelurile relative ale beneficiilor scad mai rapid în acest scenariu, raportul beneficiilor scăzând sub 60% până în 2032 şi sub 40% până în 2047.


Cu toate acestea, adecvarea beneficiului va scădea substanţial, eliminând potenţial economiile de cheltuieli proiectate.

Până în 2070, rata beneficiilor va converge către cea proiectată pentru sistemul general de pensii datorită ratei de indexare mai scăzute utilizate. Acest lucru poate duce la presiuni sporite de a revizui salariile militare, de a implementa măsuri ad-hoc pentru a ţine evidenţa între salariile din economie şi pensiile militare sau de a schimba regulile de indexare – oricare dintre acestea ar putea elimina economiile proiectate.

Aşadar, acest scenariu nu ar duce la reducerea cheltuielilor pe termen lung.

RD spunea...

4. Perioada de referinţă la nivelul întregii cariere

Acest scenariu evaluează impactul prelungirii perioadei de referinţă pentru calcularea câştigurilor medii de la perioada curentă de 6 luni la o medie pe întreaga carieră.

Rezultatele acestei eventuale modificări ar fi similare cu rezultatele menţionate pentru scenariul anterior (rata de înlocuire de 45%). Ca şi în scenariul precedent, cheltuielile cu pensiile scad sub 0,6% din PIB după 2047 şi sub 0,5% după 2068 (cu cheltuielile medii pe termen lung de 0,61% din PIB).

De asemenea, raportul mediu al beneficiilor urmează un model foarte asemănător ca în scenariul anterior. Raportul dintre pensia militară medie şi salariul mediu pe economie scade în acest scenariu sub 60% după 2029 şi ajungând la 30% până în 2060, cu prestaţii medii puţin mai mici spre sfârşitul perioadei.

„Modificările la planul de pensii militare care au avut loc în perioada 2015-2019 sunt de aşteptat să aibă un impact pe termen lung, având ca rezultat scăderea treptată a cheltuielilor cu pensiile militare ca pondere din PIB şi, în timp, reducerea generozităţii prestaţiei în comparaţie. la prestaţia medie în sistemul general de pensii. În 2019, valoarea medie a pensiei militare a fost de peste 3 ori mai mare decât prestaţia medie în sistemul general de pensii. În 2022, însă, raportul s-a redus la 2,4 ori.

Datele statistice recente privind numărul de beneficiari care primesc pensie militară, valoarea medie a acestor prestaţii şi beneficii în sistemul general de pensii, precum şi datele agregate privind cheltuielile şi contribuţiile relevă că numărul de beneficiari a crescut de la 177.063 în 2019 la 197.134 în 2022, iar cheltuielile cu pensiile militare au ajuns în 2022 la peste 10 miliarde de lei, de la puţin peste 8 miliarde în 2019. Conform aceloraşi date, în 2019, pensia militară medie era de 3.784 de lei, în timp ce pensia medie în sistemul general de pensii era de 1.247 de lei, raportul dintre ele fiind de 303%. În 2022, pensia militară medie era 4.302, în timp ce pensia medie din sistemul general era 1.775, raportul dintre ele scăzând la 242%.

Mihalache spunea...

Păi de ce totul e neconstituțional pentru "fraieri" și e O.K.pentru magistrați?De ce se permite acest lucru în continuare?Ca și cum eu aș judeca pentru mine...Suntem o nație de imbecili?De ce pentru magistrați nu se ia o hotărâre în privința pensiilor din partea altor foruri, din străinătate, de exemplu?Nu poți să fi imparțial cu tine, nu?Să fie democrație adevărată pentru toți, ce naiba!Cine îmi va răspunde, cu argumente, la aceste întrebări are toată stima mea...Iar pe Olguța și Tudose îi bag undeva...

bogdan spunea...

Concluzia...proiectul guvernului este bun spune BM. si gata.

Huhu Rezea spunea...

Nu voi deschide un topic despre Raportul Băncii Mondiale decât atunci când se va da publicității întreg raportul, nu doar frânturi care pot să ne manipuleze.

RD spunea...

De acord cu dumneavoastră,Huhu.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Mișule, cu jmecherii cine se poate pune? Ia sa se puna ca a doua zi vor rasari dosarele penale la comanda, ca ciupercile dupa ploaie! De votat, doar nu vom vota USR, autorul PNRR paraditor, PNL care absolut si niciodata nimic nu vor da, invecii vecilor, pe ceaurel Haurii dor in curpeni de noi, ramanand doar PSD-ul cu pomenile fara bani in mana, firimiturile si țârâiturile lui Budigai...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

https://www.stiripesurse.ro/prima-reactie-de-revolta-a-militarilor-dupa-raportul-bancii-mondiale-solda-e-mai-mica-decat-salariul-unei-femei-de-serviciu_2808905.html?utm_medium=notification&ut

Brenda spunea...

A și început RTY să spună cu patos de
taieri.

Leon spunea...

Raportul BM vine cu niste Propuneri, deciziile se vor lua in urma negocierilor Guvernului Romaniei cu Comisia Europeana..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

!Brenda, ce sa mai taie la cotorate, daca deja sunt blegoase si leșânate toate? Mică e, mică ramane, dar imparat intre mandrele râme, pe bune, cu tot cu traistoi ceatârnoi de gâtoi si cele doua alune, candva o mandrețe de prune!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cine-n pensii tot mai crede n-ar mai calca iarba verde la mandruța sub bulendre!

avianyc spunea...

@ LEON
La recalculare-actualizarea din 2016 am obtinut un cuantum dublu fata de SMBE ( salariul mediu brut pe economie).
Azi pensia bruta pe cupon este mai mica cu 200 lei decat SMBE.
In 2017 cu pensia neta in plata reuseam sa - mi finalizez niste constructii si sa platesc confortabil muncitorii din firma de constructii.
Azi cu pensia neta in plata nu reusesc sa platesc materialele darmite muncitorii.
Despre care 32% faci vorbire?
Pai erau obligati de lege sa mareasca pensiile in raport cu 50% din cresterea SMBE nu sa elimine prevederea la militari si la civili sa o mențină.
ERA MULT MAI NECONSTITUTIONAL SI CU SANSE DE CASTIG ATACAREA LA CCR A ELIMINARII ART. CARE PREVEDEA CRESTEREA CUANTUMULUI PE LANGA RATA INFLATIEI SI CU CRESTEREA CU 50% A SMBE.
ASTA TREBUIA FACUT IN 2017 CAND OLGUTA A ELIMINAT DIN L223 ACEASTA PREVEDERE DE CRESTERE A PENSIEI NUAL CU 50% DIN CRESTEREA SMBE.ATACAT LA CCR INLATURAREA SI AFECTAREA PRIN ORDONANTA A UNUI DREPT UNIVERSAL CARE FUNCTIONEAZA SI PENTRU PENSIILE CIVILE.
SMBE ESTE UN REPER UNIVERSAL LA CARE SE RAPORTEAZA MULTE ELEMENTE CARE INTRA IN CALCULUL NIVELULUI DE TRAI ,AL PENSIILOR ,ETC ,PE CAND ACTUALIZAREA NU REPREZINTA UN REPER UNIVERSAL IN STABILIREA INDICILOR NIVELULUI DE TRAI.
Asa ca mai incetîncet cu " oltenestile" astea cu bunaciunile lov-dranea.
Ii spuneam lui CFI ,referitor la laudele lui budai si ala de la fonduri europene , ca ajutoarele se duc saracia ramane daca nu aduci pensiile la un ni vel decent in rapory cu situatia de pe piata privind scumpirile ,etc.
Atunci se bucura ,acum spune ce am spus eu atunci.

M spunea...

@A

1. Media pensiilor militare se va duce spre 50% din salariul mediu net iar cea a pensiilor contributive va urca la 43-45%. Se constată și faptul că o eventuală creștere a soldelor nu va afecta acest procent (adică nu leagă evoluția pensiilor de înghețarea soldelor).

2. PNRR reprezintă jumate împrumut. Cel care dă împrumutul întreabă mereu de unde îl vei plăti?!? Ghinea a zis că îl plătim din reducerea pensiilor speciale!
Clar de unde obsesia asta?

3. Pentru militari am fost mai mulți care am elaborat un proiect care să permită phasing out-ul pensiilor militare. Pe scurt el prevede ca pe structura legislativă a pensiilor de serviciu să se instituie "pensiile de serviciu pentru SNAOPSN" cu o contribuție voluntară între 1-5% a militarului/polițistului, dublată de un aport egal din partea statului, către un fond de pensii administrat privat. Evident se produce diminuarea proporțională a procentului din baza de calcul folosit pentru stabilirea pensiei militare. 😁 Am fost clar?

Pe scurt: militarul semnează contact prin care virează lunar 5% din soldă către fond. Statul mai adaugă 5% (se face 10%). După 25 de ani de carieră se strânge în contul lui o sumă de bani, ca la Pilonul II. Când trece în rezervă pensia militară este redusă cu procentul cu care a contribuit statul la fondul privat, adică în loc de 65% îi dă numai 60%! Ok?

reddog spunea...

Tudose ar fi putut juca in filme cu legionari.
Îl recomandă fata.
Altfel băiat bun, na nimeni nu e perfect. 😁
Livache o ardea cu amărăștenii chipurile in timp ce pleca prin Dubai cu amantele.
Cu avioane private.
Visul comuniștilor de caviar.
Că prosti se găsesc mereu. 😁
Cât despre motociclist asta a fost toată viața un atârnător.
Cum necum la cate măgarii a făcut a reușit să evite pușcăria.
Livache nu a avut norocul asta. 😁

reddog spunea...

Brenda
Cum stați cu căldură acasă?
Sunt dincolo pe blogul partener al lui Cezar niste discuții despre dvs.
Dacă vreți puteți trece și pe acolo.
Sunt niste domni ofițeri mai slobozi la gura in rest e ok.
Seamănă uneori cu un cenaclu literar.
Suntem putini dar buni.
Se vede clasa. 👍🙄🙃

mosmartin16 spunea...

Corect, Leon !

mosmartin16 spunea...

"Meciul" e între guvernul României și Comisia europeană ! Banca Mondială e doar "antrenorul" guvernului !

John spunea...

https://www.antena3.ro/actualitate/a-murit-victor-babiuc-ministrul-apararii-666892.html

Huhu Rezea spunea...

@avy
Mai citește și d-ta deciziile CCR date cu privire la excepțiile formulate împotriva OUG 59/2017.
CCR a respins deja excepția pe art. 59 privind eliminarea indexarii cu rata inflației + 50% din cresterea SMBE.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ma uitam la mascatul de pe coperta cu topicului, bun de turnat mucul fleoștorocului cositorului impotriva uratului si intunericului, ca are inmagazinate in pungile gomflate de la ocarinele melcate si in canioanele ridate toate productiile cu ghiurghiuliile din toate podgoriile si cramele, de la Murfatlar la Tarnava, Calafat si Prahova, via Panciu si Odobesti pana la pivnitele manastiresti, si daca-i lasat cateva ore fara caneaua deschisa se stafideste ca o caisă, la soare intinsă si incinsa... Dau un milion virtual chirurgului estetician si plastician care poate si are curajul moral sa-i fețuiască brazdele nenorocite, boțolite si zdroghite ca de explozia de bombă căzută in ciorbă, sa i le intinda tolbă pe-o ramă de tobă, pe care apoi sa se bată cadentat, ritmat si apasat, alaturi de cinel-cinel, hitul-șlagar de răcanel, ,,Frunzuliță mușetel, frumos doarme-un soldățel cu mandruța lângă el si mâna la motănel!''

Brenda spunea...

Die RED....să fie sănătoși , atât îi duce capul..

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Da, @Avyanic, asa este, ca daca UE ar zice STOP pomenilor, Budai n-ar mai putea oferi nimic cu care sa se laude pe sticlele tv si ar fugi cu elicopterul de pe acoperisul Guvernului!

Leon spunea...

@Avia, daca nu mai gasesti Talonul din Ian.2017, iti spun eu ( daca datele spuse sunt corecte!) ca ai o crestere la Pensia Neta de 40% (6140/4400), Bruta 24% (6589/5300)..!!
PS. Vezi daca am iesit in perioade diferite, ai pensia Neta mai mare cu 37% fata de mine, avand grade si vechime totala cam egale)..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@John, eu l-am omagiat mai sus pe minstrul Babiuc, fiind crestin practicant cu gineala la icoane, ca obiecte de artă frumoasă in delirul mistic, dar daca facea ceva si pentru militari, azi era un cortegiu de omagii pioase pe aici... Uitati si ignorati mor si vor mori toti dusmanii pensiilor militare, Dumnezeu sa-i ierte ca n-au vrut sa stie ce si de ce au facut ce rau au facut, desi bine ar fi putut...

totoiany48@gmail.com spunea...

Banca M a concluzionar/ analizat în baza unor informații date de gulerati . Guleratii nu pot evalua corect datele necesare BN . Ghidul carierei militare a fost ...matlasat, încadrarea actuala nu cred ca se prezintă sub forma centralizata la una din structurile ministerelor , nu este clara proveniență cadrelor , filiera directa ,indirecta pentru a vedea dinamica pensionarilor,statistica nu se poate aplica deoarece procesul se desfășoară în parametrii diferiți.
Nu vedeți ca BM utilizează ca Indicator fondurile consumate anual cu pensiile militare , dar nu prezintă...alături structura de personal pensionata ,nici numărul subiecților.
Adică,BM ne ,,imbrobodeste,, se face ca apelează la indicatori fideli,astfel încât sa facă jocul celui care l a plătit.
Aștept de la dl MOS o implicare mai mare în Analia...analizei BM.

Mario 1 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Styx spunea...

Pensiile militare trebuie aliniate cu alte pensii de serviciu
În ce privește pensiile militare, Banca Mondială recomandă Guvernului României să alinieze principiile de administrare a pensiilor militare cu alte pensii de serviciu. „În cele din urmă, un astfel de sistem ar permite portabilitatea drepturilor de pensie obținute cu serviciul militar și ar permite o tranziție mai ușoară în și în afara armatei, deschizând calea unei convergențe ulterioare a parametrilor sistemului militar cu cel general”, notează BM.

Modificările la planul de pensii militare care au avut loc în perioada 2015-2019 sunt de aşteptat să aibă un impact pe termen lung, având ca rezultat scăderea treptată a cheltuielilor cu pensiile militare ca pondere din PIB şi, în timp, reducerea generozităţii prestaţiei în comparaţie cu prestaţia medie în sistemul general de pensii, potrivit Raportului de analiză, evaluare a impactului şi recomandări pentru reforma pensiilor speciale elaborate de Banca Mondială - sinteză, dat duminică publicităţii de Ministerul Muncii.

În document se arată că, în 2019, valoarea medie a pensiei militare a fost de peste 3 ori mai mare decât prestaţia medie în sistemul general de pensii, iar în 2022 raportul s-a redus la 2,4 ori.
Patru scenarii de reformă pentru pensiile militare

Mai multe aici..
https://adevarul.ro/economie/banca-mondiala-recomanda-impozitarea-progresiva-a-2245456.html

Cezar spunea...

Uraaaa...varianta NR.1
A B.M..PLX..199
BRAVA TOVARASI OFITERI NU MUNCIRAM DEGEABA!!!

Leon spunea...

"Potrivit datelor Caselor de Pensii Militare, în 2019, cheltuielile cu pensiile militare ajungeau la 8,04 miliarde lei, din care contribuţii plătite ale participanţilor la planul militar de 3,532 miliarde lei, la un număr de 177.063 de beneficiari. Impactul cheltuielilor cu pensiile militare era de 0,76% din PIB. În 2022, la 197.134 de beneficiari, cheltuielile erau de 10,178 miliarde lei, respectiv 0,71% din PIB"
Observati ca in anul 2019, in S.N.Aparare, 44% din Fondurile necesare Pensiilor militare erau asigurate de CIBS ?
Daca mai adaugam si 10% Impozit pe Solde si Pensii, se ajunge la peste 60%..!

reddog spunea...

4 scenarii
Ăștia vorbesc de scăderi, unii se gândesc la măriri.
Na, fiecare joaca in filmul său. 😁
Referința ar fi diferența dintre pensiile militare și cele civile.
S-a mai vorbit despre asta pe aici dar fiecare e in lumea lui. 😁


https://m.ziare.com/pensii-speciale/pensii-speciale-militare-recomandari-banca-mondiala-1791171

A spunea...

https://www.stiripesurse.ro/marius-budai-prima-reactie-dupa-raportul-bancii-mondiale-privind-pensiile-speciale-aici-ati-fost_2809030.html
Marius Budăi susține că scenariile trebuie discutate cu Comisia Europeană. De asemenea, în cadrul Guvernului s-a aprobat un memorandum în care toate ministerele de linie care au în coordonare legea pensiilor speciale, de la Ministerul Apărării şi până la Justiţie, Interne şi Transporturi, să discute, sub coordonarea premierului, acest raport şi apoi să continue discuţiile şi cu Comisia Europeană.
Daca se duce mutalaul nostru la discutii.........

Brenda spunea...

Eu nu am alta treaba decât să mă cobor la tâmpeniile lui acel,,Cezar,,?

reddog spunea...

Imagini din interiorul Bisericii Românești din Ierusalim pentru cine nu știe cum arată.

https://www.facebook.com/100064592145927/posts/pfbid02mgSjUu2CfKSk5vfg5jYW9iuQc7P7H3faHqFqWmsU1Upjk6zHzfSSJFKnk2igzbGal/

Alkan spunea...

https://cezar-armya.blogspot.com/?m=1

Huhu Rezea spunea...

Am trimis președinților comisiilor raportoare din Senat, juridică, pentru muncă si aparare, următoarea propunere de amendament în L4/2023

Propunere amendament pentru pensii militare, Proiect L4/2023

Huhu Rezea
18:16 (acum 6 minute)
către com.juridica

In atenția domnului senator Cristian-Augustin NICULESCU-ŢÂGÂRLAŞ, presedinte al Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, comisie raportoare in Proiectul de Lege L4/2023

Pentru alinierea pensiilor militare la contributivitate, in spiritul Jalonului 215 din PNRR ,rugăm să introduceți în proiectul înaintat de Guvern la Senat următorul amendament, similar cu cel propus de Ministerul Justiției în Proiectul Legii privind personalul auxiliar din instante, personal care este și el beneficiar de pensii speciale:

Astfel, în Art. IX se introduce punctul 3 cu următorul conținut:
3. După articolul 30 din Legea nr. 223/2015 se introduce un nou articol, art. 30 indice 1 cu următorul cuprins:

"(1) Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabileşte şi pensia pentru limită de vârstă din sistemul public, potrivit legislaţiei în vigoare privind sistemul de pensii publice.
(2 În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform prezentei legi este mai mic decât cel al pensiei din sistemul de pensii publice se acordă cuantumul cel mai avantajos."


Dispoziții asemănătoare se regăsesc în toate celelalte legi care fac obiectul Proiectului de lege L4/2023, aflat în dezbatere la Senat.
Foarte puțină lume care discută despre pensiile speciale știe că ,în afară de pensiile militare, toate celelalte pensii speciale sunt aliniate la contributivitate prin dispoziții asemănătoare celei propuse mai sus.

Liviu PO spunea...

@huhu
Nu o vor face,pentru ca ar vedea luna de luna pomana pe care o primesc de fapt de la ceilalti...

Leon spunea...

Huhule, proiectul de lege privind Grefierii cred ca maine va fi inregistrat la Senat si repartizat la Comisii !
PS. Proiectul este destul de stufos, are peste 80 de pagini, era bine sa specificati si Art.179(cred) cel referitor la pensiile grefierilor..!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Nu cred ca e cazul sa-i indic eu presedintelui Comisiei Juridice în care articol din legea grefierilor este articolul care aliniază respectivele pensii la contributivitate, mai ales că tot aceasta comisie va da raportul si pe proiectul grefierilor.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Relu spunea...

Unul abereaza cu norma de hrana, altul cu banii de vacanta desi au fost eliminati din 2010....si lumea ii crede pentru ca atunci cand incearca cineva sa explice ba se termina timpul emisiunii ba nu merge microfonul ba o stire de ultima ora....cooperativa dezinformarii trebuie sa mearga inainte.

xxxxxxxxxxx spunea...

Nu numai Tudose, toți politicienii au contribuit la dezastrul pensiilor militare, și au întreținut dezinformarea privind pensiile militarilor.In seara asta la Romania TV, Madam Pararelog Monica P, spunea că nu se poate, știe ea pe cineva care a ieșit la 38-40 ani la pensie, minciuni , nu se poate așa ceva, nu permite Legea 223/2015.
Deasemenea și la Irealitatea TV, tot așa un parerolog Monica T, și alți economisti,își dau cu părerea deși habar nu au ce inseamănă o cariera militară.
Cred că vor să stea polițistul până la 65de ani de aniin sistem să arunce cu bastonul după hoți?!

M spunea...

@Huhu Rezea

👍
Seamănă foarte mult cu propunerea mea de acum câteva săptămâni! Ar însemna să intru în conflict cu mine însumi dacă nu aș susține o asemenea inițiativă!

În motivare ar fi fost bine de precizat și faptul că o asemenea modificare ar fi de folos și în eventualitatea unei suprainpozitări prin faptul că evidențiază clar componenta necontributivă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Hai sa ne indopam cu ipoteze prinse in pioneze si presupusuri, emanate din diferite muștiucuri, daca vom avea bani de cumpărat ciubucuri, bulendre, beutura si pânuri pentru pârțacuri si burdufuri:
https://www.stiripesurse.ro/banca-mondiala-recomanda-impozitarea-progresiva-a-pensiilor-speciale-din-romania-si-reforma-pensiilor-militare_2809040.html

E-hei, Mardel Colacu, Malaimare Ciucălaie si Merdenea Budigăi s-au du ca trei mielusei, saracan de ei, la Banka Mundială si Uniunea Europeana cu mare o scofală vicleană si jalba in proțăpeală, pentru a pensiilor ,,oranduială'' de paradeală, chelăcăind cam asa ca sa scape de raspunderea de la pensii de a se asuma elaborand legea:
,,Bre, stapanilor si vătafilor peste plantatia romanistanilor, hai sa cadem noi la o tagmă a invoielilor, ca intre slugi si stapani, care ne mai aruncati firimituri si mortăciuni, ca la caini, ca voi sa mintiti poporenii bananieri ca voi sunteti singurii autori si jmecheri boieri care ati bulit pensiile speciale si militare, ca voi si nu noi le-am tras aceste țepe, papare si smardoiale prin buzunare taindu-le pensiile militare si speciale, ca voua n-are ce sa va facă cu vreo scatoalcă la falcă pulimea proletara romanistană, pe cand noi n-avem atatea caricioptere sa ne ridice, sus, in aere din cladirea cu guverne caverne si cu chietroaiele si ghioagele azvarlite dupa ele de multimile in urlete si in fierbere!''...
Ati inteles acum manevrele, destul de hiclene, cum sa scape guvernantii nostrii de raspundere, taindu-ne la jugulare pensiile, dar dand vina pe bancile mondiale si clocariile europene?!

M spunea...

@Huhu Rezea

😁 Am căutat și am găsit că eu mai aveam o idee și anume "reactivarea" anexei cu reducerea vârstei standard de pensionare respectiv a stagiului de cotizare pentru SNAOPSN adică Anexa 6 la Legea 263.

Vă rog frumos să aveți în vedere și ideea asta!

Huhu Rezea spunea...

@M
Anexa 6 la L 263/2010 nu mai este de actualitate mai ales că urmeează ca L 263 să fie abrogată prin L 127/2019, modificată prin PNRR.

Filip spunea...

Eu nu sunt des activ , dar acum , cum vad ca suntem tratatati cu pensii mari , dar mai mici decat cele din NATO , va intreb , te intreb ,imbuibosule de CCR si PARLAMENTAR in ce razboi ati luptat , nesimtilor , de aveti pensii ca la NATO ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Budai va tine in seara asta un discurs despre pensii pe Romania tv, la orele 21.00!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Be bune si real se vaaprinde a rezervistilor arsenal: In Bucuresti, in fata Guvernului, generalii si coloneii au iesit revoltati ca pensia mea e mica si a lor nu se mai ridică!

M spunea...

@Huhu Rezea

Știu asta dar era doar o propunere!
"Reactivarea" anexei 6 ar crește cuantumul pensiei contributive cu 15% (aproximativ).

Discuție cu cineva de la Ministerul Muncii pe Legea 127:
- V-a spus doamna Olguța că o să cereți să veniți pe legea civilă....
- Legea 127 nu ne mai acordă nici un fel de facilități. Practic, suntem dezavantajați pentru că noi avem o carieră mai scurtă, deci putem să strângem mai puține puncte decât un civil! De exemplu noi dacă lucrăm în condiții speciale ne pensionăm mai devreme!
- Cu câți ani mai devreme?
- Dacă lucrăm 26 de ani cu 13 ani mai devreme!
- Da, și pentru fiecare an vă dăm în plus 50% din punctaj. 26 ani X 50% = 13 ani. Adică chiar cu cât va pensionați mai devreme! Nu pierdeți nimic!
- Dar vârsta de pensionare e redusă cu 5 ani!
- Da. 5 ani înseamnă a cincea parte din cariera voastră de 25 de ani. A cincea parte înseamnă 20%. Exact cât vă dăm prin OMM!


Ce vreau să spun?

Legile contributive nu mai dau nimic "deosebit" militarilor.

50% în plus la punctaj și reducerea stratului minim erau avantaje în calculul pensiei contributive de către ne bucuram!

Suntem tratați ca și civilii în ceea ce privește vârsta minimă și stagiul complet, nu cum făcea legea 263 (la adoptarea ei). Trecerea la Legea 127 (cel puțin pentru mine) face să pierdem un pic față de legea 263.

Eu, peste tot unde am discutat, am susținut ca militarii să se bucure de corecții din cauza carierei resurse în timp din motive obiective! 😁 Mai puțin când o să îi calculeze pensia lui Moș Teacă că el e pe "inechitate" și nu acceptă așa ceva!

mosmartin16 spunea...

Doamne ajută, Huhu, cu propunerea pe care ai trimis-o ! Măcar să fim în rând cu toată lumea specialilor ! Iar dacă peste ani, pensia pe contributivitate a cuiva o va depăși pe cea pe componentă bugetară...să poată beneficia de ea ! Iar dacă acum i-ar rezulta cuiva mai mult pe contributivitate decât are de la buget...să primească ceea ce-i drept garantat ( numai pe contributivitate ) și cum o spune și CCR !

A spunea...

@ redog

reddog spunea...
Brenda
Cum stați cu căldură acasă?
Sunt dincolo pe blogul partener al lui Cezar niste discuții despre dvs.
Dacă vreți puteți trece și pe acolo.
Sunt niste domni ofițeri mai slobozi la gura in rest e ok.
Seamănă uneori cu un cenaclu literar.
Suntem putini dar buni.
Se vede clasa. 👍🙄🙃

Ma omule,nu am stiut care e denumirea blogului ,insa am gasit un link al lui Arkan parca.
Am spus blog,pffff,retractez,e ceva,nici nu stiu unde sa-l incadrez....
Am citit si eu un topic cap coada unde tehnocratul,rambo,sau cum o mai fi, isi varsa oful vis a vis de Viorel,CFI si huhu suferind de multipla personalitate.Ba scrie ca si anonim injurand ca la usa cortului ......omul are probleme grave .... o clara prostitutie umana ,omule,ala nu e blog,mai e si public.Eu spun ca lumea a luat-o razna si culmea cu cat mai in varsta cu atat mai grav.
Mie personal mi-a facut scarba ceea ce am citit ca si comportament al poatacilor..e grav nene grav.Aia e armia vestita a geto-daciei..?Doamne....4 stemturi ,avc,diabet.si vorbeste ca ultimul boschetar din parc...ofiterul de nadejde .hahaha...cred ca ....na...
PS :Am vazut unii ca au invatat copy paste cu soarecele,hahaha, incercati fara, sa vedeti daca va iese...sper ca nu-i prea fina.:)
Red,am o nedumerire,ce gasesti interesant in discutiile acelea?Ma gandesc poate limbajul,dar...mna,am vazut ca nu il utilizezi deloc...sunt confuz sa stii.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, L 4/2023 cu sau fara Amendamente aprobate va deveni Lege, dar se aplica pentru viitor !
Insa ce facem cu noi, pensionari militari mai vechi sau mai noi, cu ce Propuneri venim pentru ELIMINAREA inechitatilor ??
Reprezentantii BM au fost platiti de Statul Roman sa vina cu Recomandari serioase, dar s-au dovedit niste simpli CONTABILI, care uita ca Militarii Romani se antreneaza zi si noapte cot la cot cu colegii lor NATO din SUA, Franta, Belgia, Olanda,Spania, Portugalia, Polonia etc.
Cum poti spune ca Pensia Militara medie BRUTA de 873 Euro din Romania este mare si trebuie sa stea pe loc pana o egalizeaza pensia medie din sistemul public ?
Stie cineva cat este pensia militara medie in tarile NATO, sa-i anuntam si pe acesti CONTABILI de la BM..!!

mosmartin16 spunea...

Huhu, pe când o dezbatere pe propunerile de la BM ?

Ceparu spunea...

Asta e presa?Baba aia smintita Monica Tatoiu a ajuns sa comenteze pe marginea pensiilor militare.Cu asemenea comentatori asa televiziuni.Cand o vad pe Monica Tatoiu care își dă cu părerea începând cu rachete cosmice pana la extratereștri imi vine sa arunc televizorul sau sa doresc ca Putin sa aiba succes.
Sper ca nu toata lumea e tampita sa se uite in gura ei.
Sa-i ia naiba .65% pt 25 ani plus 7% pt depășire 25 ani plus inflația, plus 20% pt OMM plus pensia suplimentară îi bag in pizda masii.
Nu mor caii cand vrea câinii.


reddog spunea...

A
Blogul lui Cezar are oarecum alt profil.
Plus că nu există moderarea comentariilor.
Aici Huhu chiar depune efort intelectual.
Pe lângă moderare face și documentare si analize.
Daca ar lăsa comentariile la liber și pe aici ar fi ceva balamuc. 😁
Acum, na, ce sa zic, fiecare are problemele sale și se mai descarcă pe un blog sau altul.
Eu le-as recomanda multora să călătorească și să încerce sa-limpezeasca mintea.
Vor descoperi că România nu e buricul pământului dar nici cea mai rea tara din lume.
Și nu trebuie sa fii bogat că sa faci asta.
Daca intri in spirala asta a lamentărilor e greu sa mai ieși.
Unii care se tot plâng pe aici probabil nu au văzut cum arată cu adevărat sărăcia crunta.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Burebista spunea...

Pentru cei care încă mai sperau la modificări substanțiale la legea 223.... Citiți acest articol și veți vedea propunerile specialiștilor Băncii mondiale.... Apoi sa vad cum comentați.. 🤣
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/banca-mondiala-propune-guvernului-patru-scenarii-de-reforma-pentru-pensiile-militare-2264821

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Domnule, A, mi-a placut expunerea de mai sus postata, de OM adevarat, drept pentru care iti multumesc pentru corectitudinea si adevarul exprimate cu acuratete chirurgicala, adica o atitudine sincera a unui camarad echilibrat psihic si emotional, educat, manierat,cult si cu o constiinta nealterata, ce s-a exprimat firesc despre atitudinea si modul de exprimare injositor ale unor asa zisi ,,rezervisti'' si ,,camarazi'' cu grave probleme comportamentale si cu carente grave in educatie, neavand altceva mai bun de facut decat sa terfeleasca si sa batjocoreasca tot tot ce cred ei ca-i depasesc, cu foarte mult, in inteligenta, fiind tocmai ceea ce le lipsesc cu desavarsire, si daca inteligenta nu e, atunci prostia se transforma in mitocanie si marlanie grobiene, atat de generoase si fecunde in substantele lor cenusii! Ce bine ca nu ne coboram la nivelul mocirlei si mizeriei morale in care se bălăcesc neobositi!
Mulțumesc frumos, CAMARADE, A!

raul spunea...

Unii dintre noi traiesc in relitati paralele!Mai oameni buni,BM lucreaza cu cifrele noastre,cifre transmise de niste habarnisti ,ca sa nu le spun dobitoci!Presiune pe sistemul pensiilor militare e acum ,ma rog exista de vreo 10 ani ,de cand cu reforma LOR,pt NATO pt ma-sa etc,si va mai exista inca vreo 10 ani pana vom crapa noi,astia ,reformati ,nereformati,terminayi ,neterminati!Bai fratilor ,voi va dati seama ca noi schimbam datele problemei pt viitorii pensionari militari ,care vor fi putini ,dar vor avea pensii de rahat ,daca noi acceptam aceste conditii impuse de niste potai sorosiste?In ce tara din lume se fac proiectii pt pensiile militare ,pt zeci de ani?De unde ma-sa stie cineva ce razboaie vor fi ,ce lume va fi???Puteti sa va suparati pe mine ,dar suntem tampiti,sa acceptam orice din partea politicului ,caruia sincer ,ar trebui sa-i dam ue ,pt ca au ajuns acolo ,si,mai ales ,noua!Tara de cacao!

Burebista spunea...

Acum la antena 3 vb ministrul Budăi despre ce am scris eu mai sus. PE SCURT EXPERȚII BM SUSȚIN CA ACTUALA LEGISLAȚIE A PENSIILOR MILITARE ESTE CEA MAI BUNĂ PE TERMEN MEDIU DAR MAI ALES LUNG..EXCLUS VARIANTA CU 45% DIN ULTIMUL AN SAU 65% DIN ÎNTREAGA CARIERA . BUDĂI SPUNE CA CEI CARE TREBUIESC ÎNTREBAȚI DESPRE PENSIILE MILITARE ȘI FORMULE SUNT SPECIALIȘTII DIN CPS SECTORIALE MAPN, MAI ȘI SRI..

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, Banca Mondiala si-a depasit cu mult atributiunile de asistenti si observatori consultanti, platiti din banii contribuabililor, deci si ai pensionarilor, sa dea doar indicatii si sa faca propuneri, nu sa distruga ce exista acum si ce trebuie sa se repare pe viitor, neavand nici o putere de decizie si executie in cadrul jaloanelor PNNR. Daca ar scapa printre rezervisti, cu siguranta ca ar pleca fara ciupilicile moțate de pe varfurile crestetelor tartacutelor țuguiate si cu perciunii barberiti, daca nu chiar smulsi cu penseta! Vinovati sunt cei cu ideea consultantei, de parca contabilii si finantistii nostrii erau cei mai prosti de pe planeta, dar nu mai e cazul sa-i mai critic aici, intrucat deja electoral si-au taiat cracile de sub plantare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

stiripesurse.ro/adrian-caciu-a-rabufnit-dupa-raportul-bancii-mondiale-vorbim-si-de-ipocrizie-politica_2809145.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, te asteptai la acte de cultura, umanitate, opinii constructive sau vreo explozie de inteligenta sublimă din partea lor pe acel blog mlăștinos si plin de infectii? Aici neavand loc de intors, uite ca avem ocazia practica de a observa acolo ca, cei care s-au asemanat, in păr s-au adunat la mancat si indopat de tarhat proaspăt purjat...

mosmartin16 spunea...

Indiferent de ceea ce propune BM, prima urgență o reprezintă eliminarea inechităților profunde existente ! Că dacă ar fi să analizăm ce spune și proiectează BM..."pentru o domnie a lui Ștefan cel Mare" ( până-n 2070 ! )...am realiza faptul că se are în vedere - pentru viitor - numai indexarea cu inflația ! Altfel spus...vouă rezerviștilor vă păstrăm vreo juma' de veac doar puterea actuală de cumpărare, indiferent că societatea și economia ei s-ar dezvolta ca "Făt Frumos din poveste" ! Nu mai vorbesc de faptul că inflația ce dă azi peste noi...e mereu "contracarată" cu cea stabilită din urmă de doi ani, ori că rata inflaționistă cu care te confrunți este - real - mult mai mare decât cea "glăsuită" de INS ! Vedem ce o să rezulte ! "Meciul" se joacă ! Doamne ajută cu bine !

Burebista spunea...

Așadar dragilor.. Răbdare și tutun.. 🤣 CEL MAI BUN PROIECT ERA ȘI ÎNCĂ ESTE PLX 199... PENTRU CEI CARE ÎNCĂ MAI SPERAU LA CONTRIBUTIVITATE SAU COMPONENTE... URA ȘI LA GARĂ... NICIODATĂ ȘI O SA VA SPUN ȘI DE CE... PENTRU CA MMPS NU POATE VERIFICA DACĂ PUNCTAJELE MEDII ANUALE DIN SISTEMUL MAPN, MAI ȘI SRI AU FOST CALCULATE CORECT PENTRU CA SOLDELE SAU SALARIILE AU FOST ȘI SUNT SECRETE... DE ACEEA ȘI UNII ALȚII AU OBȚINUT PUNCTAJE TOTALE ASTRONOMICE... PROBABIL DIN PIXUL SAU TASTELE CELOR CARE AU INTRODUSVENITURILE LA RECALCULAREA PE LEGEA CIVILĂ OPREA + BONUSURILE PENTRU GRUPE DE MUNCĂ LA TOATĂ LUMEA... ȘI MAI ALES LA CEI CARE NU AU AVUT ÎN ACTIVITATE... APOI DUPĂ PLEAȘCA ASTA ȘI PUNCTELE ADUNATE DUPĂ IEȘIREA DIN SISTEMUL MILITAR AU FOST CALCULATE TOT CA ȘI PENTRU MILITARI CU GRUPE, IMPRTIRE LA 20 ANI CONTRIBUȚII ETC...
DECI, DOMNILOR CEA MAI ECHITABILĂ SOLUȚIE ESTE PLX 199 CU ACTUALIZAREA BAZEI DE CALCUL EXACT CUM ESTE PREVAZUT LA STATUTUL GREFIERILOR NOU... PRIN ECHIVALARE CU SALARIUL ACTIVULUI CU TOATE SPORURILE PERMANENTE PE CARE LE ARE ACESTA... ȘI BONUS SPORURILE PERSONALE DIN CELE 6 LUNI SAU 1 AN.. ASTA ÎNSEAMNĂ ACTUALIZARE LA ZI.. ADICĂ COLONELUL DIN 2000 COMANDANT DE UNITATE SĂ AIBĂ BAZĂ DE CALCUL ACTUALIZATA EXACT SOLDA COLONELULUI DIN PREZENT CU TOATE SPORURILE PERMANENTE DIN PREZENT ȘI SOLDA DE COMANDA ACTUALA... ASTA CA TOT LE PLACE UNORA DE SOLDA ASTA DE COMANDA.. DAR ȘI PENTRU CEI CARE NU AU AVUT SOLDA DE COMANDA DAR AU AVUT SPORURI PE BAZĂ DE PONTAJ ACORDATE PRIN CALCUL LA SOLDA ACTUALIZATA PRIN ECHIVALARE CU ACTIVUL SIMILAR, GRAD FUNCȚIE, UNITATE.. ASTA ÎNSEAMNĂ ECHITATE ȘI NU CE DOREȘTE MOȘ MARTINEL COCONEL.. 🤣

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Burebista spunea...

Hopa..! Ia uitați ce spune BM despre modificarea formulei de calcul a pensiilor speciale, altele decât cele militare în cazul unei noi legi și a unei formule nefavorabile...
3. Un nou plafon de referință pentru cei nou intrați în sistem. Din această perspectivă, toți lucrătorii nou intrați după o anumită dată ar fi eligibili pentru pensii mult mai mici față de cele aflate în plată, iar beneficiile pentru

Această abordare ar putea crea discriminare între lucrătorii aflați în situații similare. Doi lucrători în poziții identice ar putea avea dreptul la beneficii de pensie semnificativ diferite în funcție doar de data la care au fost angajați.
Pai noi cei pensionați după 15.09.2017 și care am avut acțiuni în instanțe susținând exact aceasta discriminare de ce nu am câștigat.. Pentru ca justiția din România nu a judecat drept.. Chiar și CCR a judecat strâmb modificările la legea 223 prin oug 59... CCR a spus ca nu este discriminare pentru ca legea nouă se aplica tuturor celor care se pensionează după promulgarea EI chiar dacă condițiile noii legi sunt mai nefavorabile pentru noii pensionari.. BM SPUNE CA ESTE EXACT INVERS, ADICĂ ESTE DUSCRIMINARE DACĂ UN PENSIONAR NOU ARE PENSIA MAI MICA DECÂT CEL PENSIONAT ANTERIOR. SE ÎNȚELEGE DIN ASTA ORI CA LEGEA NOUA ESTE GREȘIT FORMULATĂ, ORI CA LEGEA NOUA TREBUIE SA SE APLICE ȘI VECHILOR PENSIONARI PENTRU ECHITATE..ASTA NUINSENA CUANTUM AVANTAJOS. DECI ÎN 2016 DACĂ SE APLICA CEEA CE SPUNE BM CEI 68% RĂMÂNEAU CU PENSIILE MILITARE STABILITE PE 223 FĂRĂ CUANTUMUL AVANTAJOS. AR MAI PUTEA FI SCALDATA ACEST CUANTUM AVANTAJOS, CA DREPTUL CÂȘTIGAT, DAR ATUNCI AR PUTEA RĂMÂNE PE LOC PANA CÂND PRIN INDEXARII SĂ FIE AJUNS DE CALCULUL PE NOUA LEGE... CUM AR FI FOST HUHU REZEA SĂ AI ȘI AZI PENSIA PE CARE O AVEAI ÎNAINTE DE 2018...OANA CÂND PENSIA PE 223 SĂ O AJUNGĂ DIN URMA SAU SĂ O DEPĂȘEASCĂ MAI ALES DACĂ S AR FI PLAFONATE ȘI LA NETUL CORESPUNZĂTOR BC BRUTE DIN SEPTEMBRIE 2017...
ATUNVI SĂ FI VĂZUT PLANSETE ȘI DOAR ATUNCI AR FI ÎNSEMNAT CA PENSIILE MILITARE, ALE CELOR CU CUANTUMUL AVANTAJOS ÎN 2017 AU RĂMAS NEINDEXATE ȘI NEACTUALIZATE..
ÎN SFÂRȘIT, RUGAȚI-VĂ PENTRU REPUNEREA PE TAPET A PLX 199 CU MICI MODIFICĂRI.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

A mea parere e ca e... ,,grele!''

mosmartin16 spunea...

Burebista, că tot "mă alinți tu"🤣...hai să vedem ce o să rezulte în final și... vedem dacă va fi cum spui tu, respectiv "resuscitarea" plx-ului pus la sertar ori cum spun eu, cu varianta unor elemente salariale actualizate - în baza de calcul - definitorii și constant reglementate în diferitele acte normative din decursul timpului ! Nițică răbdare, mon cher !

M spunea...

@Huhurez

În propunerea trimisă ați uitat să precizați condițiile de calculare pe contributivitate. Dacă nu le precizați nu este posibilă calcularea! Adică art. 52 și 53 din legea 263. Luați exemplu propunerea mea din octombrie!!!!

Huhu Rezea spunea...

@M
Păi... daca este specificat în condițiile legislației din sistemul public se subînțelege că și în condițiile art. 52 si 53.
Adică, așa cum este și la celelalte categorii de speciali, componenta contributivă se achită de la bugetul de asigurări sociale numai după ajungerea la vârsta standard de pensionare, in situația în care te-ai pensionat special mi devreme.

M spunea...

@Huhu Rezea

Atunci nu vor putea să facă calculul decât după îndeplinirea condițiilor.

😁 Apare o contradicție: "Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabileşte şi pensia pentru limită de vârstă din sistemul public..."

Nu poate să fie "ODATĂ CU STABILIREA CUANTUMULUI PENSIEI DE SERVICIU" decât dacă definești prin lege că se consideră îndeplinite condițiile pentru pensia pentru limită de vârstă!

Eu propuneam:
Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabilește și pensia pentru limită de vârstă din sistemul public, acordată potrivit legislației în vigoare privind sistemul de pensii publice, considerându-se îndeplinite condițiile necesare deschiderii dreptului de pensie. La determinarea punctajului mediu anual se are în vedere stagiul complet de cotizare corespunzător anului, respectiv lunii în care se deschide dreptul de pensie, prevăzut de legislația în vigoare pentru sistemul de pensii publice pentru familia ocupațională Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională (Anexa 6).

Vă puteți opri după partea bold dacă nu aveți chef să fiți foarte precis!

Nu fiți încăpățânat ca Moș Teacă! Știți că am dreptate!

Huhu Rezea spunea...

@M
Nu descoperim noi roata!

Din Legea 303/2022 pentru magistrați.


1) Partea din pensia de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate și pensia de urmaș, care depășește nivelul pensiei din sistemul public ori, după caz, nu se acoperă potrivit legislației privind sistemul public de pensii se suportă din bugetul de stat.
(4) La data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege, casa de pensii competentă stabilește, din oficiu, pensia pentru limită de vârstă care face parte din pensia de serviciu.

Huhu Rezea spunea...

Cei de la Banca Mondială și UE nu știu despre consecințele declarării ca neconstituționale a dispozițiilor introduse în L 223/2015 prin OUG nr. 59/2017.

A spunea...

@huhu
E posibil sa nu insa asta va fi trocul la CCR.L4 pentru 59.
Consider mult mai palpabila propunerea facut a de tine si M.
L4 poate fi amendata intr o comisie.Ce va fi in parlament,mmm,cred ca e clar pentru toata lumea.TRECE asa cum este expusa.

Huhu Rezea spunea...

@A
Dacă CE constată că proiectul de lege nu reglementează alinierea tuturor pensiilor de serviciu la calculul contributiv și nu sunt revizuite, așa cum se cere în Jaloanele 214 și 215, proiectul va fi adaptat cerințelor CE, pentru că nici Ciu și nici Cio nu riscă anularea tranșei 3 de plată PNRR.
Ce se va întâmpla ulterior primirii tranșei 3, Guvernul va avea scuza deciziilor CCR.

M spunea...

@Huhu Rezea

Realizați că vă contraziceți singur? Păi cum e?

"La data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege" sau " Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu"?

Cum îi stabilește funcționarul ăla pensia contributivă PENTRU LIMITĂ DE VÂRSTĂ unui militar pensionat la 50 de ani (60 de ani minus grupa 1). Dacă aș fi respectivul funcționar aș da o scatoalcă șefului care mi-ar pune pe birou o asemenea sarcină!

Bine! Nu mă mai contrazic! Măcar să treacă așa cum ați propus și apoi să o corectăm!

Leon spunea...

Huhule, proiectul de lege privind Statutul Grefierilor a fost inregistrat astazi la CD cu nr. Pl x nr.123/2023 si repartizat pentru Raport comun la Comisia de Munca si Comisia Juridica: https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=20710
De interes este si Art.179.(10) a), care spune foarte clar cum se suporta pensia de serviciu NUMAI de la bugetul de stat, pana cand sunt indeplinite conditiile de acordare a pensiei contributive..!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Am trimis scrisorea și la Comisia de muncă.
Despre art. 179 ... de aia îi spuneam lui @M că nu descoperim noi roata dacă și pensiile militarilor sunt calculate și in. varianta contributivă.
Mai intreba cineva și am uitat să-i răspund ce se întămplă dacă după ce a iesit la pensie militară nu are vîrsta standard din sistemul civil și mai lucrează ulterior pensionării.
Primește pensia militară în întregime de la bugetul de stat până implinește vârsta standard, la 65 ani îsi recalculează punctajul avut la data pensionării și în plată rămâne cuantumul mai avantajos.