Un produs Blogger.

vineri, februarie 17, 2023

Ordonanța de restituire a CASS a devenit OUG nr. 4/2023, publicată în MO nr.138/17 02 2023

24 comments

Începând de luni, CPS-urile pot să facă socotelile privind drepturile de pensie pentru luna martie, drepturi în care trebuie să includă și CASS-ul reținut în ianuarie 2022, după ce, în prealabil,  l-au impozitat cu 10%.

 

24 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ia di colea, rumâne, cu pâne!

xmax spunea...

.... doar cei fără OUG 59/2017

mosmartin16 spunea...

Iată că s-a trecut la fapte ! Bun ! În altă ordine de idei, azi am primit răspuns de la Com.juridică a CD și în care mi se comunică faptul că, solicitarea mea de audiere de către aceasta ( pe tema inechităților profunde existente la pensiile militare și a soluțiilor de rezolvare ) a fost direcționată către Com.de muncă ! O fi de bine ?! Seară faină, oameni buni !

raul spunea...

De la Ana la Caiafa ,mosule!Urmeaza spalatul pe maine al lui Pilat din Pont!Vai de curul nostru!

mosmartin16 spunea...

Nu renunț eu cu una cu două ! Nicicum ! Acum dacă am început ceva...merg pe toate fronturile posibile ! Important e să faci ceva concret și să nu dezarmezi ! Altfel, vorbele rămân la stadiul de...vorbe ! Nu joc la loto și nu cunosc niciun caz în lume ca cineva să fi câștigat...făr' de a juca ! Gând bun, oameni buni !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Mojulica, inainte, fara frică! Felicitari!

Militar de la 14 ani spunea...

Laboratoarele guleratilor lucrează pe varianta 45% din ultimul an +1% sau 0,5% pentru fiecare an care depășește 25 de ani vechime efectivă dar nu mai mult de 55% din media veniturilor pe ultimele 12 luni și să nu depășească media veniturilor nete pe ultimele 12 luni. Pentru cei activi, cu acest mod de calcul, nu se modifica nimic pentru că sunt limitați la 58,5%, chiar dacă ei ar ieși cu aproximativ 65% (se lasă marjă pentru o eventuală scădere a CAS-ului). 65% ar rezulta din 55% procent pensie + pensie suplimentară 9% (5% efectiv din soldă) + OMM 25% (15% efectiv din soldă) - impozit 10%.
Pentru un colonel aflat în rezervă cu 7 gradații și IC, fără alte sporuri, ar fi o soldă brută de aproximativ 10000 lei, pensie brută 7000/7500 lei, pensia netă 6500/7000 lei.
Vor fi mai avantajați cei cu ceva sporuri.
E un calcul la cald, grosier, se fac simulări.
E posibil să rămână actualul cuantum aflat în plată și să fie sărit de la indexari până ajunge la nivel, motivat de războiul la graniță.
De contributivitate nu poate fi vorba, cel puțin până acum, din cauza blocajului care s-ar crea prin recalcularea tuturor pensiilor, dar orice e posibil. De asemenea, nu e agreat calculul contributiv deoarece pensia militară indexata la punctul de pensie ar depăși în câțiva ani solda activului.
Cam asta a fost discuția cu cineva implicat din DFC.

Simdum spunea...

rahatu asta de Dragos paslaru e o zdreanta care nu are ce cauta in PE ca roman ca e zdreanta!!!!

Simdum spunea...

E de apreciat dl col Stefan Tudosie cu care am fost coleg in AFT inainte de rev furata. Atunci ne intersectam rar sau in servicii ordonate. era vremea TAICHE MITROESCU, dascal desavarsit!!!

Arfy spunea...

Cine sunt guleratții, nume, prenume etc. Mă omorâți în idei

RD spunea...

@Militar de la 14 ani,

Nu am înțeles pentru că ați scris de 45% pe ultimul an, însă pentru cine? Cei care sunt deja pensionari militari și nimic de actualizare?

Apoi ați scris de cei activi cu alte procente + OMM + pensia suplimentară.

Dacă ați detalia ar fi mai bine.

bogdan spunea...

Actualizare ? pe bune ? mai spera cineva ?

Militar de la 14 ani spunea...

A fost o discuție la o cafea. Cam pe asta se merge. Bineînțeles că peste o săptămână poate fi altfel, dar în linii mari cam asta se dorește. Actualizarea e luată în calcul și chiar există și o variantă de actualizare în viitor cu activii. Din ce am discutat, există o temere să nu crească mai mult pensia decât solda și de aceea se ia în calcul actualizarea în viitor. Oricum, legea se face la MApN. Politicul dă o linie. Vom vedea. Cred că se știa de acest 45/65% mai demult.

A spunea...

@Militar
Asta e interpretarea modului de calcul la ceea ce a cerut BM.45% din ultimele 12 luni.Deacord
NU poti face nimic daca nu actualizezi pensiile,sa ai un moment ZERO de la care sa ii calculezi pe toti pensionarii.
Pentru activi e clar.
OMM si pensie suplimentara intra si la cei pensionati pe legea 223 si plafonati ,ele existand dar fiind in neplata.
Aplicad procentele respective,se ajunge cam tot pe acolo.
Prin urmare ar trebui ca L4 sa fie un 223 degrevat de articolele incriminatorii ale OUG 59 /114.
Nu cred ca va fi constitutionala daca se ating de magistrati,acolo e problema cea mai mare,inpingand legea spre discriminatoriu.
Informatia e interesanta deoarece DFC face simulari pe procentele astea in conditiile in care legea nu e adoptata .Se tot vehiculeaza faptul ca inca se poarta discutii,mda,activitatea DFC a mapn ma face sa cred ca e batuta in cuie situatia,jucam cum ne canta altii iar ceea ce se intampla la tv,cu declaratii ,bla bla bla..e cancan ca si tergiversarea in adoptare a legii.
CLAR ca efortul bugetar e mai mare si iar se ajunge la discutia cu 9,4% din PIB(unde mai conteaza si alocarile bugetare pentru asistenta sociala..etc..in crestere fata de anii anteriori)
Atunci ,intreb,cum ramane cu 9,4% impus de CE in PNRR?Singura varianta sa respecti procentul e sa reduci drastic cheltuielile(corobarata cu cresterea din partea publica),ceea ce se traduce prin taieri la after 2017,de aceea tot simuleaza cu 45%,si sunt sigur ca e mare virgula,au sa scoata din OMM,si o sa primim cam cat au cei mai in varsta si nu invers cum isi doreste toata lumea .Acest lucru imi pare tembel atat timp cat pensiile publice au crescut in mod considerabil.Cenusarese avem sa ajungem sau asta e intentia, nu as dori sa o numesc solutie...desi...clar nu prea mai au cum sa o mai dreaga .

VICTOR spunea...

O părere!
În cazul trecerii pe contributivitate : dacă tot se consideră ( teoretic) că militarul ar fi contribuit la CASS si se poate aplica pricipiul contributivitatii de ce nu s-ar putea considera trecerea pensiei de la " specială " la contributivitate ca deschidere de pensie nouă ( fiind alt sistem ), astfel urmând regulile de calcul al pensiei civile din acest an !
Mai concret formula de calcul al pensiei militare ar fi :
(Pensia pe contributivitate + Ordinul militar + pensia suplimentara ) x indicele de corectie ( 1,41)
Este o varianta de calcul!

Leo spunea...

Moșule,
Luptător fiind, în situația în care dorești a promova o acțiune până pe 23.02.2023, am auzit că Flavius are ceva la cheie și că a ajutat pe mai mulți ca să fie în cărți la pronunțarea deciziei CCR atît pt. 23 feb dar și pt. următoarele decizii pt. art. 7 pct. 3.
Dar vezi că AMR-ul este strâns de numai 5 zile..........

Sorin spunea...

@toti ( sau @all pe romaneste)
Eu am înțeles, nu mai rețin sursa, comentarii sau media, ca una din recomandările BM si/sau ale UE, pt modul de calcul al pensiilor speciale din România, ar trebui sa conțină același procent. Adică nu 85% la magistrați și 65% la militari, cum e acum în acel proiect de modificare a legii 223. Pe motiv de discriminare.
Ce nu înțeleg: de ce nu se face o lege separat pt militari, care în preambul sa conțină sub titlul "având în vedere..." modul de calcul în statele NATO?
Ce se vehiculează acum, cu 45% din ultimul an sau 5 ani sau 65% din toată activitatea, mi se pare aiurea. Cum actualizezi veniturile din 1970 cu cele din 2010, ca exemplu? Cred ca mai degrabă sint șopârle aruncate sa calmeze situația.
Ca mod de calcul, dintre contributivitate și procent dintr-o anumita perioada, as alege o varianta intermediara, contributivitate plus o indemnizatie variabila funcție de arma, eșalon, ultima funcție,.... Ceva similar e la britanici.
Ma îndoiesc însă că se dorește contributivitatea la nivel conducere. Pe motivul, arătat pe blog, ca ofițeri și subofițeri, piloți, mecanici bord, ambarcati, scafandri, genisti, ar putea avea pensii mai mari decât șefi de la eșaloane mari.
Ce nu îmi place: nu se pune piciorul în prag cu balacarirea armatei. Pe motive: nu a plătit pt pensie, are pensii mari fata de bunicii noștri, noi am lucrat 40 de ani și murim de foame....
Cineva de aici spunea ca la pensie nu ar trebui sa conteze unele sporuri, cum ar fi cele de condiții.
As întreba eu: care e speranța de viață după pensionare între, ca exemplu, logistica și marina ambarcati. Nu știu care e la logistica dar, imi spunea un cunoscut, promoțiile de marina din anii 70, 80, au pierdut jumătate înainte de a împlini 70 de ani. Cauza: activitate în multiple câmpuri electromagnetice. Probabil la fel e și la rzdiolocatie, rachete.

bogdan spunea...

Da, asa se prefigureaza, 45% pe ULTIMUL AN nu la alegere din ultimii 5 clar fara actualizare. Aici merge la noroc. Cei plafonati ,,la net,, mai merge cei pensionati pana in 09.2017 ,,la brut,, nasol de tot.

kostas spunea...

Militar de la 14 ani, sa inteleg ca peste 25 de ani, la 45% nu se mai iau in calcul grupele de munca? Cu astea ce facem? Le cedam in contul omeniei?

A spunea...

@kostas
Pai nu e clar?Atat timp cat propunerile se fac de catre DFC ,ce interes sa aiba in ceva ce nu ii avantajeaza pe ei si pe baietii din locuri caldute.?!!🤔

RD spunea...

@Militar,

Se pare că la ce v-am scris prima dată după prima postare de-a dumneavoastră a fost degeaba..
Voi fi sincer și direct cu dumneavoastră și nu ar trebui să vă supărați pe mine.

Ați scris așa:

'Laboratoarele guleratilor lucrează pe varianta 45% din ultimul an +1% sau 0,5% pentru fiecare an care depășește 25 de ani vechime efectivă dar nu mai mult de 55% din media veniturilor pe ultimele 12 luni și să nu depășească media veniturilor nete pe ultimele 12 luni.'

Aici vă refereați la pensionarii militari în acest moment?

Apoi ați completat:

'Pentru cei activi, cu acest mod de calcul, nu se modifica nimic pentru că sunt limitați la 58,5%, chiar dacă ei ar ieși cu aproximativ 65% (se lasă marjă pentru o eventuală scădere a CAS-ului). 65% ar rezulta din 55% procent pensie + pensie suplimentară 9% (5% efectiv din soldă) + OMM 25% (15% efectiv din soldă) - impozit 10%.:

Cei activi însemnând persoanele care încă nu s-au pensionat? Nu ați specificat când vă refereați la cei deja pensionați și când la cei care încă nu s-au pensionat..

Sunt procente diferite și nu am înțeles mai nimic. Nu că aș fi încuiat, doar că dumneavoastră nu v-ați exprimat corect.

De aceea v-am și cerut să detaliați.

@bogdan,

Ați fost atent la ce ați scris?
Credeți că va rămâne așa, la cei până pe la jumătatea lunii septembrie 2017 la brut și la restul la net?
Nu credeți că pentru toți același calcul dacă tot vor fi revizuite? Nu ca acum (calculul) la unii la brut, la alții la net.. Sau ați scris ce v-ar conveni?

Eu să fiu sincer, nu am zis că mai sper la actualizare, dar pentru cei de până la OUG LOV din 09.2017, ce pensie le-ar da cu 45% din media ultimelor 12 luni? 45% mă gândesc că pentru cei care au ieșit la limită de vârstă (25+ ani efectiv). Ar fi pentru aproximativ 100000 de pensionari militari pensia brută de maxim 3000 lei. Dacă acum sunt multi, ar fi și mai mulți, mai mult de 50% din cei deja pensionați.

Eu cred că mai sunt multe de precizat, ce a spus Militarul nu este ceva clar.

Și să spunem că nu vor fi actualizate pensiile aflate în plată, păi indexările alea mai ales cele din 2021 și 2022. 10% pentru pensiile de până în 2500, iar la ultima indexare, până în 3000 cu 12,5 + suplimentar '7,4%, fără să depășească 3.154 lei'. Cu acestea ce facem? Nu le adăugăm la pensia 45% pentru ultimele 12 luni? Am scris doar de el pentru că de când nu s-au mai actualizat, au fost indexări foarte mici sau inexistente (2020 cu USR și PNL).

Sunt prea multe neclarități.





vasile spunea...

La subiectul de fata. Retragem actiunile in instanta sau mergem mai departe, dupa publicarea oug de restituire?

Leo spunea...

Vasile,
E ușor de retras , dar greu de luptat.
LUPTĂ PÂNĂ LA CAPĂT !







Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.