Un produs Blogger.

joi, februarie 16, 2023

Constatarea neconstituționalității OUG nr. 59/2017 repune în vigoare articolele 59 și 60 din Legea nr. 223/2015 în forma avută până la 07 08 2017?

116 comments

 
S-au ivit multe descuții cu privire la efectele pe care le-ar produce constatarea neconstituționalității OUG 59/2015 asupra textelor din Legea nr. 223/2017 pe care le-a modificat sau completat. Trebuie să vedem dacă și în acest caz operează principiul din art. 64 din Legea nr. 24/2000 potrivit căruia un text de lege abrogat este definitiv abrogat.

Ar fi vorba de articolul 3 literele l) și m) privind definirea cuantumului brut și net al pensiei militare, de articolul 59 prin care gulerații au redenumit indexarea ca actualizare și au eliminat indexarea din anul deschiderii dreptului de pensie și de articolul 60 prin care au eliminat actualizarea pensiilor militare și au introdus un text care reglementează plafonarea cuantumului net al pensiei militare, calculat potrivit articolelor 28-30 și 108, la plafonul maxim dat de media soldelor nete din baza de calcul.

Răspunsul la această legitimă întrebare este dat chiar de Curtea Constituțională în Decizia nr. 206/2013 în ale cărei considerațiuni  se rețin următoarele:

" 3. Efectul specific al deciziilor Curţii Constituţionale prin care se constată neconstituţionalitatea normelor abrogatoare

Dispoziţiile legale de abrogare nu sunt exceptate de la controlul de constituţionalitate. Instanţa de contencios constituţional poate decide în legătură cu constituţionalitatea unei norme de abrogare, în condiţiile în care, pe de o parte, prezumţia de constituţionalitate a legii este o prezumţie relativă, iar, pe de altă parte, prevederile art.64 alin.(3) teza a doua din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare - potrivit cărora "Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial" -, se adresează legiuitorului, vizând activitatea de legiferare. În acest sens, Curtea s-a pronunţat atât prin Decizia nr.62/2007, cât şi prin alte decizii [de exemplu, Decizia nr.20 din 2 februarie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.72 din 18 februarie 2000, Decizia nr.778 din 12 mai 2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.465 din 6 iulie 2009, Decizia nr.783 din 12 mai 2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.404 din 15 iunie 2009, Decizia nr.414 din 14 aprilie 2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.291 din 4 mai 2010, Decizia nr.694 din 20 mai 2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.392 din 14 iunie 2010, şi Decizia nr.1.039 din 5 decembrie 2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.61 din 29 ianuarie 2013].

Curtea a reţinut, de principiu, că "art.146 lit.d) din Constituţie nu exceptează de la controlul de constituţionalitate dispoziţiile legale de abrogare şi că, în cazul constatării neconstituţionalităţii lor, acestea îşi încetează efectele juridice în condiţiile prevăzute de art.147 alin.(1) din Constituţie, iar prevederile legale care au format obiectul abrogării continuă să producă efecte".

Efectele deciziilor Curţii Constituţionale sunt consacrate expres prin prevederile art.147 alin.(1) din Constituţie, potrivit cărora: "Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept".

Efectul specific al deciziilor de constatare a neconstituţionalităţii dispoziţiilor legale de abrogare, precizat de Curtea Constituţională în considerentele deciziilor menţionate, dă expresie şi eficienţă - în situaţia particulară a constatării neconstituţionalităţii actului abrogator şi a lipsei intervenţiei Parlamentului sau Guvernului pentru punerea de acord a prevederilor neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei - normelor constituţionale cuprinse în art.142 alin.(1) care consacră rolul Curţii Constituţionale de garant al supremaţiei Constituţiei şi în art.147 alin.(4) care statuează că deciziile Curţii sunt general obligatorii.

Prin Decizia nr.62/2007, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art.I pct.56 din Legea nr.278/2006, partea referitoare la abrogarea art.205, 206 şi 207 din Codul penal, sunt neconstituţionale, deoarece, în esenţă, "prin abrogarea dispoziţiilor legale menţionate s-a creat un inadmisibil vid de reglementare, contrar dispoziţiei constituţionale care garantează demnitatea omului ca valoare supremă. În absenţa ocrotirii juridice prevăzute de art.205, 206 şi 207 din Codul penal, demnitatea, onoarea şi reputaţia persoanelor nu mai beneficiază de nicio altă formă de ocrotire juridică reală şi adecvată." Or, a accepta că singurul efect al deciziei Curţii Constituţionale este acela al încetării efectelor juridice ale textului constatat ca fiind neconstituţional, în termen de 45 de zile de la publicarea deciziei în Monitorul Oficial al României, înseamnă a accepta că decizia Curţii Constituţionale nu are, în realitate, niciun efect, deoarece situaţia care a determinat constatarea neconstituţionalităţii va continua să subziste, respectiv demnitatea, onoarea şi reputaţia persoanelor nu vor beneficia, în continuare, de nicio formă de ocrotire juridică reală şi adecvată.

Curtea constată că în astfel de cazuri nu intervine o "abrogare a abrogării", pentru a se putea reţine incidenţa dispoziţiilor art.64 alin.(3) teza a doua din Legea nr.24/2000 potrivit cărora "Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial" - dispoziţii opozabile legiuitorului în activitatea de legiferare -, ci este vorba de un efect specific al deciziilor de constatare a neconstituţionalităţii unei norme abrogatoare, efect întemeiat pe prevederile constituţionale ale art.142 alin.(1) care consacră rolul Curţii Constituţionale de garant al supremaţiei Constituţiei şi ale art.147 alin.(4), potrivit cărora deciziile Curţii sunt general obligatorii. De altfel, Curtea a evidenţiat în mod expres această distincţie în cuprinsul deciziilor nr.414/2010 şi nr.1.039/2012, reţinând că "acesta este un efect specific al pierderii legitimităţii constituţionale [...], sancţiune diferită şi mult mai gravă decât o simplă abrogare a unui text normativ".

De asemenea, Curtea reţine că, în afară de Decizia nr.62/2007, toate celelalte decizii ale sale prin care au fost constatate ca fiind neconstituţionale norme abrogatoare au avut ca efect imediat repunerea în vigoare a normelor abrogate, consecinţă necontestată nici în jurisprudenţa instanţei supreme."


NOTĂ

Prin eliminarea din Legea  nr. 223/2015 a textelor introduse  prin OUG nr. 59/2017 reintră în vigoare dispozițiile inițiale ale articolelor 59 și 60 iar modificările și completările aduse acelor articole prin art. 84 al OUG nr. 114/2018 rămân fără obiect. 

Pensiile stabilite după 15 09 2017 nu vor mai fi plafonate la media soldelor nete din baza de calcul. Dacă guvernanții vor să mențină acel plafon trebuie să se grăbească să-l reglementeze prin lege, nu prin ordonanțe.

116 comentarii:

Leo spunea...

Onorabile,
Lămurește rogu-te și mecanismul legal (temeiul legal) prin care se poate cere ca actualizarea pensiilor să se facă începând cu 01.01.2018 până în prezent , dacă OUG 59/2017 e declarată neconstituțională. Că de fapt asta este avantajul mare și nu că pensiile se vor putea actualiza de la data publicării în Mof. a deciziei de admitere a neconstituționalității OUG 59/2017 +/- Art. VII pct. 3. din OUG 59/2017. Adsică cum putem cere retroactiv să se facă actualizarea pensiilor militare din 2018 încoace.
VELA MARE SUS !

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Se acționează așa cum a spus avocata în topicul anterior.
Acțiunea în justiție intentată în baza art. 9 alin(4) și (5) din Legea contenciosului administrativ are ca obiect acordarea de despăgubiri pentru prejudiciul produs prin ordonanța declarată neconstituțioanală, obiect care nu înseamnă o actualizare retroactivă.
Actualizarea pensiei militare pentru viitor ar trebui să se facă din oficiu, iar în caz contrar se poate formula acțiune la tribunal pentru obligarea CPS să actualizeze pensia în baza articolului 60 repus în vigoare.
In acțiunea care poate fi intentată timp de un an de la data publicării deciziei în MO nu se mai formulează excepții de neconstituționalitate, ci se atașează o copie a deciziei CCR.

Paul Puiu spunea...

Retroactiv se poate solicita doar in instanta dupa ce casa sectoriala iti va refuza acest drept!!! In prima faza se solicita actualizarea pensiei militare la casa sectoriala si in cazul in care ti se comunica refuzul il contesti in instanta in termen de 30 de zile!!!!La instanta nu ai ce cauta fara negatia casei de pensie pe care tu ca petent o contesti!!!!

Leon spunea...

@Huhu Rezea, Decizia CCR nr.78/2021 ajuta sau nu cele scrise mai sus ?(Plx nr.122/2015)
https://www.cdep.ro/proiecte/2015/100/20/2/dcc78.pdf

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, multumesc frumos pentru raspunsul corect dat lui @ Leo, asta trebuindu-mi si mie si nu numai! Excelent raspuns si ajutor! Asta-i utilitatea blogului!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, pentru vela mare sus mai trebuie si catarg ca pe mână si virtuos, asa ca, vant din si dintre pulpa, prietene, ca are nenea di tăti, numai pensia e mica si data naibii de sărăcană! Sa nu STĂTEM si fiecare in instante vijelios sa actionam!

Paul Puiu spunea...

Huhurez spune: Pensiile stabilite după 15 09 2017 nu vor mai fi plafonate la media soldelor nete din baza de calcul. Dacă guvernanții vor să mențină acel plafon trebuie să se grăbească să-l reglementeze prin lege, nu prin ordonanțe
Asa este corect si legitim, dar politrucii nu mai timp sa o faca asa ca casele vor fi bune de plata in sensul revizuirii tuturor pensiilor plafonate de OUG 59/2017!!! La fel ar trebui din oficiu sa procedeze si la actualizarea tuturor pensiilor militare!!!
Este obligatoriu pentru obtinerea platii retroactive a sumelor retinute cu titlu de plafonare ca sa se solicite caselor sectoriale de catre toti rezervistii si negatiile primite comunicate in scris cu refuzul privind efectuarii platilor retroactive sa fie folosite pentru a fi atacate in instanta in termen de 30 de zile de la data primirii raspunsului!!!!!

Huhu Rezea spunea...

PP
Casele sectoriale sunt obligate să actualizeze din oficiu pensiile militare numai pentru viitor și în caz că n-o fac pot fi obligate prin acțiune în instanță, în baza articolelor 100-105 din Legea 223/2015, nu în baza art. 97-99 din aceeași lege.
Casele Sectoriale pot fi obligate să acorde despăgubiri pentru trecut numai în baza unei legi/ordonanțe sau obligate printr-o hotărâre judecătorească.

Rezervistul spunea...

Pt d nul Leo... Ce tot îi dai cu reactualizarea pensiilor după 2018...? și așa umflate la net față de cei pensionați înainte de 15 sept 2017....La ăștia ce le facem hmmmm? Că de ex un col de MApN pensionat prin 2000 are pensie cât un plt Adj șef de la jandermerie Ia zii...? Ca să nu mai vb de gen Chelaru fost șef de stat maj care are 7000-8000 lei față de Ciucan...?care se lăfăie cu 18 000? Tot la ăia grași să le dăm shaorma? Și la aia slabi ce le dăm...? aer ?

M spunea...

Mi-a scăpat mie? Pensiile speciale ale ziariștilor au fost declarate neconstituționale?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Se intamplă in statul mafiot:
https://www.bugetul.ro/dupa-ce-le-au-intrat-salariile-pe-card-politistii-au-publicat-fluturasii-de-salariu-imi-bag-cv-la-lidl-salariul-mai-mic-decat-in-constructii

Huhu Rezea spunea...

@M
In categoria drepturilor de pensie care ar trebui supuse reformei pensiilor speciale ar trebui incluse și cele acordate de L 8/2006, pentru scriitori, ziariști,cântăcioși etc, si cele prin L 168/2020, pentru indemnizațiile pentru veteranii din teatrele de operațiuni. Si aceste drepturi sunt plătite de la bugetul de stat și afectează plafonul PNNR de 9,4%.

M spunea...

@Huhurez

Eu zic că legea 8 a fost declarată neconstituțională pe motiv de discriminare.
Am aflat și eu, sunt pe drum și nu pot să verific, dar nu îmi amintesc sa fi discutat aici despre asta. Sunt colegi de-ai noștri afectați!

xmax spunea...

@Corneliu Flavius Ifrim
Cu acest exemplu ar trebui intimpinat Hadar si multi altii ca el, sa vada realitatea crunta in ceea ce priveste salarizarea in MAI
Si apoi sa inventeze tot felul de formule magice numai de el intelese.
Astfel de exemple trebuie aduse in prim plan la emisiunile TV pentru a vedea poporul cum stau de fapt lucrurile in realitate.

Leon spunea...

Si OuG.6/2009 privind Indemnizatia sociala, este o lege speciala, deoarece are si Componenta Contributiva dar si Diferenta platita de la BS !
Dar toate aceste speciale se platesc prin CNPP si se incadreaza, deocamdata, in acest procent de 9,4%..!

marius spunea...

https://www.bugetul.ro/augustin-zegrean-a-izbucnit-pensiile-militare-nu-sunt-pensii-sunt-solde-ei-nu-au-un-loc-fix-se-muta-dintr-o-parte-in-alta-daca-vine-razboiul-se-duc-in-razboi-daca-nu-vine-il-asteapta/?fbclid=IwAR2LHGXi16nznmA43YThBN4zlE_WFeKgDgl3pyGsCdjLkzEXV2vQCqWOF3s

Alexandru spunea...

Foarte corect! Chiar va rog să dezvoltați subiectul, sa se audă unde trebuie și să se ia măsurile necesare!

Alexandru spunea...

Extraordinar,ptr polițiștii nemulțumiți de salarii, sa meargă să lucreze in construcții sau la Lidl! Sunt destui care așteaptă să intre în locul lor! Vai de capul lor, aia chiar muncesc în construcții și Lidl, nu sunt șmecherii din Ministerul de interne! Ce cretini, după ce că jumătate din ei sunt corupți au și tupeu, un amestec de indolență cu prostie și aroganță!

Anonim spunea...

Pt. Huhu
Care ar fi efectele pe viitor pentru toti militarii (destul de numerosi) pensionati pana la 15.09.2017 in cazul in care OUG 59 va fi declarată neconstitutionala?

M spunea...

@Leon

Conform definiției date de UE "pensii speciale" sunt toate pensiile care fac derogare de la următoarele principii generale:
1. vârsta standard de pensionare (ex. grupele de muncă, balerinii , circarii etc.)
2. stagiul minim de cotizare,
3. procentul din venit plătit ca asigurare,
4. modul de calcul al cuantumului pensiei,
5. modul de actualizare/indexare.

Deci "pensii speciale" sunt 40% probabil dacă luăm și pensiile agricole, și pensiile minime, pe toți care au beneficiat chiar și numai de un an reducere a vârstei de pensionare (gândiți-vă că sunt regiuni întregi din România unde toți locuitorii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare)

Să calculeze cineva cam care ar fi pensia agentului cu 4390 salariul brut (2227 lei net)!!! Cu tot cu sporurile nesimțite!

Hai să calculăm și câte puncte ar avea pentru contributivitate! Reamintesc că salariul mediu brut este de 6789 lei

4390/6789 = 0,64 puncte
Să îl băgăm în grupa 1 și mai adăugăm 50%! Face de un punct?????

Hai cu contributivitatea!!!!! Hai cu marxismul!

Paul Puiu spunea...

Huhurez spunea:
Casele sectoriale sunt obligate să actualizeze din oficiu pensiile militare numai pentru viitor și în caz că n-o fac pot fi obligate prin acțiune în instanță, în baza articolelor 100-105 din Legea 223/2015, nu în baza art. 97-99 din aceeași lege.
Casele Sectoriale pot fi obligate să acorde despăgubiri pentru trecut numai în baza unei legi/ordonanțe sau obligate printr-o hotărâre judecătorească!!
Sunt total deacord cu ce sustii Huhule, asa este temenic si legal si daca casele de pensii se opun mai savarsesc si infractiunea de abuz in serviciu pentru ca sunt obligate din oficiu sa recalculeze pensiile militare cat si actualizarile in lipsa oricarei alte prevederi legale contrare!!! Va fi un mare impact bugetar si un mare deranj pentru cei de la casele sectoriale sa recalculeze toate pensiile militare!!!
Si cand ma gandesc cate procese au fost pierdute pe tema plafonarii pensiilor militare si cat au tras reprezentantii caselor de pensii sa isi apere interesele nelegitime care au fost recunoscute doar de magistratii formatati de clasa politica!!!!😂😂😂😂Adevarul e ca trebuie sa le multumim generalilor si chestorilor care urmeaza sa treaca in rezerva de indata dupa pronuntarea CCR din 23.02.2023 care au avut influenta la CCR, ca de fapt aces cadou e pentru ei in realitate!!!! Pentru multi din noi ziua de 23.02.2023 va deveni ca Ziua Recunostintei din SUA!!! Doamne ajuta!!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

kostas spunea...

Dl. Huhu, ce se intampla daca CCR amana decizia de pe 23 vreo 2 luni si in acest timp se da o noua lege a pensiilor militare.

M spunea...

@Alexandru

Wow! Dar de ce nu mergi dumneata să te faci polițist sau la Lidl?

Atât poți? "Ce cretini, după ce că jumătate din ei sunt corupți au și tupeu, un amestec de indolență cu prostie și aroganță!"

Să văd cum te smiorcăi ca un cretin dacă vei avea nevoie de ei! Ce mizerie zace în tine să jignești ca un prost, cu tupeul dat de aroganța celui care nu a făcut nimic în viață și e frustrat de incompetența sa!

avianyc spunea...


Din cate vad s-a activat celula Huhurezienilor pesediști -băsiști !!!!((((
Mai trebuie doar sa-l puna pe Boc prim ministru.
Cu o armata de ocupatie care zice-se ne asigură securitatea pe flanc nu mai are nimeni nevoie de rezervistii rebuturi.
Deja noul prim a si fost chemat la instructaj pentru reguli în colonie pe timpul mandatului;

https://evz.ro/ciolacu-a-discutat-cu-noul-ambasador-al-sua-oficialii-americani-vor-modificarea-legii-privind-traficul-de-fiinte-umane.html

(plus despre gaze si alte interese de prim ordin privind alte resurse).
Să mai spuna cineva cat de ortodox se comporta astia in zona colonii sub tutela Nato si în apetisanta UK.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@xmax, se pare ca Hadăr are rolul de musca introbăgare, intrand mereu in gauri obscure si dosnice in treburile ce nu-l privesc, de pilda armata si politia, si cred ca o face ca o acoperire strategica ca cei din jur sa uite sa-i puna talpa cererilor exagerate de majorari financiare pentru cei cu programe orare de 4 la 6 ore sedentare sa iasa semianalfabeti functional de pe mainile lor, dar in plus, pe langa salariu, pe bani cacalau din 'jde mii de meditatii, pe șuștache si fara impozite, pentru cei pe care ii lasa intentiont corijenti pentru asa ceva, multe vacanțe, trancaneala la caldurica si fara noroaie si intemperii pe capatanile lor intelectuale si cu riscuri de reumatisme si artroze, ca la militari; vacante lungi sidese la munte si la mare; apoi cadăuri peste cadăuri de 1 Martie, de 8 Martie, de 1 Iunie, de Pasti, Craciun, de toti sfintii si parinții, de draci, de laci si de colaci...

Huhu Rezea spunea...

@Unknow
Dă-ți un nume!
Consecința este că ți se actualizează pensia cu toate creșterile soldelor de grad si de funcție care au avut loc din 2017 și până în prezent conf. L 153/2017 și se elimină plafonul cuantumului net la cei pensionați după 15 09 2017.
@kostas
Dacă se dă o nouă lege privind pensiile militare se va aplica acea lege, dar ea nu poate stopa procedura declanșată de sesizarea CCR pentru a constata neconstituționalitatea OUG 59/2017 și nici dreptul pensionarilor militar de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile aduse prin aplicarea ordonanței.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Kostas, CCR este constient ca la mijloc sunt in joc termenele pe jamboanele PNNR si nu este loc de amanari, Presedintele CCR fiind, dupa cate vad, un om extrem de oportun si interesat sa se faca treaba curata si buna acolo! Doamne, ajuta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, korekt si normaL raspuns lui Unknow cu aplicarea Hotararii CCR!

Anonim spunea...

Multumesc Huhu Rezea.

Leon spunea...

@M, chiar astazi mi-a confirmat un politist ca a primit pe card un plus de 300 lei ; cam putin totusi, dar luna viitoare va primi S.Grad intreaga, probabil inca 100 lei!
In simularea de mai sus, mai adaugam si Punctajul pentru P.Suplimentara si un Coef.de Corectie de 41%, si ar ajunge la o pensie bruta de 2700 lei, la jumatate fata de L.223...!!

marvas66@yahoo.com spunea...

Oameni buni, cum va simtiti cand zic civilii ca daca iaitul de ciuca este cea mai buna varianta a armatei, inseamna co noi, toti militarii suntem cei mai prosti din tara???

M spunea...

Doar mă întreb:

Dacă o nouă lege a pensiilor militare, să zicem pe contributivitate, urmată de o recalculare, va face ca la același grad,la aceeași funcție și la aceeași vechime, un militar pensionat în 2000 o să aibă pensia dublă decât unul pensionat în 2022 o să mai vorbim de "inechități"?

Oare o să mai trimită scriitorii noștri, avantajați de noua lege, emailuri în care să se înfiereze cu mânie revoluționară pe ei înșiși și să ceară "echitate" prin tăierea propriilor lor pensii?

Oare atunci nu o să se urce pe un munte de moralitate și de argumente cum că așa e corect, așa e echitabil și pe scurt: dați vă în plm?

Doar mă întreb!!!!

Skoda 4x4 spunea...


Bine punctat dl. H

AMR-7 zile ,sa speram ca va fi declarata neconstitutionala ( eu asa cred ) si atunci noi toti vom sarbatori,,Ziua Recunostintei in SNOPSN " asta fiindca tot se dadeau cativa pe aici cu partea dorsala de pamant ( ca ce.. militieni, fonctionari publici...etc ,alta lege a pensiilor ptr.ei,samd...) na ca poate niste militieni(politisti de fapt) au facut ce nu a facut nici gen.cu 4****pentru pensionarii militari.
Cu stima tuturor
S.B

Skoda 4x4 spunea...


PS
Ptr. Caine Rosu ,daca tot esti in Jidania,vb.cu Rabi sa puna o vorba buna la Barbos ca sa avem ,,succesuri'' cu oug.59.
Felicitarile,masa si dansul vor avea loc in parcarea Parlamentului la o data stabilita ulterior,sau la Guvern ,cum doreste majaritatea :)))

Leo spunea...

Unknown este Adrian Mosora.
Mai este unul lipitoare, la vîscu suge sevă , care ne bârfește la greu acolo.

Ceparu spunea...

Cei aflați în activitate după 2010 prin mărinimie si mostenirea dela Oprea au primit sporuri ce au pondere in pensie Adăugați si Oskar.Cei aflati in activitate pana in 2010 au fost vaduviti de aceste sporuri.De aici diferențele între pensii.
De aceea primii se agață cu disperare de legea 223/2015.Degeaba imi actualizează solda de grad si functie la nivelul similarului meu activ după 2010 daca nu-mi acorda aceleasi sporuri.Se menține la nesfârșit inegalitatea.
De aici rezulta necesitatea unei alte legi fie si pe principiul unei pseudocontributivitati.
Spuneti ca in alte armate există legi sa zicem specifice domeniului militar.De acord dar probabil ca acolo nu au crescut unele venituri ca la balamuc daune si pensiile sunt apropiate ca nivel.La noi sistemul de pensii militare e cu cursul in sus.Soferul generalului are pensie mai mare decât pasagerul.
Si mai terminati cu Bălăceanu ca asta s-a pensionat prin 2015.Vorbiti cu un general pensionat prin 2000.Abordati-l pe Chelaru,pe Badalan,pe Dobritoiu sa aflati ce pensie calculată au pe 223/2015.

John spunea...

https://www.realitatea.net/amp/stiri/actual/comisia-europeana-pensiile-militare-sunt-pensii-speciale-coalitia-de-guvernare-asteptata-sa-ia-o-decizie_63ede17dffe39919081bd882

Huhu Rezea spunea...

@M
Pe contributivitate, pe o perioada de 25-30 de ani de activitate, nu are cum să fie diferențieri mari de pensie între 2 militari pensionați și la 20 de ani diferență în timp. Nu se pot face speculații ca la calculul procentual din veniturile pe 6 luni.

avianyc spunea...

Huhurez ,daca tot nu publici adevaruri dureroase ,poate ne spui cati dintre militarii activi au un brut de 6789 lei x 2 = 13.578 lei ca sa realizeze doua puncte pensie la apus de cariera.
Suficient 5-10 ani in ritmul asta si diferenta intre pensionatii inainte de 2015 si cei pensionati dupa 2017 sa fie semnificativa.
Dar las'că ii cheama Licuricul la raport saptamana viitoare si se rezolva.Poate cere 3% din PIB pentru apararea intereselor mafiotilor.
Huhurez daca nu le publici si ascunzi adevarul ar trebui sa te caiesti până nu-i tarziu.

M spunea...

1. Chiar aici pe forum a fost postat un calcul al unui domn comandor cu un punctaj mediu anual de peste 7. Scoateți grupa, pensia suplimentară, sporul de skechers și ce mai vreți! Tot rămâne că a avut o soldă medie de 4 ori mai mare decât SMB.
Anul ăsta SMB e 6.789 lei.
Câți activi, așa cu sporuri nesimțite au solda de 27.156? CÂȚI????????


2. Dacă vă este așa de bine pe contributivitate de ce nu scrieți emailuri în care sa cereți numai pentru voi să treceți pe contributivitate? De ce vă încăpățânați să regulați și viața altora?
Nimeni, niciodată nu a putut să îmi răspundă!

Apropo, dacă obțineți asta și eu am să trec pe conectivitate pentru că îmi convine! Sunt tot "Varșovist" și am prins soldele grase din anii 80-90. Așa că lăsați ... Știu foarte bine! Păstrați goangele pentru Realitatea TV!

3. Îmi e clar răspunsul la întrebarea mea! Vă veți apăra soldele grase pe care le-ați avut, vă veți apăra privilegiile! În definitiv așa e și omenește!

4. Îi tot dați cu Oscarul! Clar că nu înțelegeți! Vă reamintesc coeficienții din ultimile două legi ale salarizării pentru 3 profesii echivalente:

În 2010:
Colonel - 7,58
Profesor universitar (30 de ani vechime) - 7,21
Medic primar clinician - 5,77


In 2017
Colonel - 2,74
Profesor universitar (30 de ani vechime) - 4,35
Medic primar clinician - 5

Câte oscaruri îi trebuie ăluia de acum?(Un Oscar aduce 15-18% la pensie).

Chiar nu înțelegeți că au crescut soldele dar Salariul Mediu Brut a crescut mai mult!???

Ce preferi pentru contributivitate dar și pentru tine, în general? O soldă brută de 6.000 de lei la un SMB de 2.0000, sau o soldă de 10.000 la un SMB de 7.000 de lei? Aritmetică neamule!!!!

Doamne! Pe ce lume sunteți?

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

La naiba sunt de acord cu Avianyc!

Ce mi se întâmplă???. 😂

avianyc spunea...

In raportul prezentat ieri in sedinta de guvern Arafat nu a inclus si Sibiul pe lista localitatilor in care s-a resimtit foarte puternic cutremurul de 5 ,7.
Sunt multe imobile si oameni in Gorj afectați lasati in voia soartei fara niciun sprijin din partea autoritatilor.
Cei sus pusi sunt mai ingrijorati de inaintarea rusilor in UK decat de soarta romanilor afectati.
Banii merg in ajutoare pentru UK in loc sa fie dirijati spre zonele afectate.

Sense spunea...

@csej, doar atat vrei? Pai demonstrează ca făceai ce fac unii acum. Adica: acum un Lt.col e cdt batalion și e singurul Lt.col din acea unitate. Pe vremea ta într-un batalion sa călcau pe bombeuri câte 3-4 Lt.col într-un birou. Acum o cabina de complex radiotehnic e în primirea și operarea unui sgp. Pe vremea ta găseai maiori șefi de cabina. Acum un mm/sof are responsabilități pe care le aveau 1-2 ofițeri plus vreo câțiva mm/sof.
Astea se pun sau nu?
Ne facem ca uitam de case și de compensatorii, dar.. ce ne facem cu al 13-lea salariu? Dar ce primele trimestriale? Adică chestii despre activii actuali afla doar din cărțile de istorie. Astea se pun sau nu?
@ huhurez, hai sa nu exageram ca devine penibil. Hai sa comparam salariul unui militar indiferent de grad, aia 20 ani ii luam perioada 2000-2020 cu perioada 1980-2000? Îți dau eu un Hint. În 2015 un mr/Lt.col încadrat pe fct de Lt.col la UNAp avea vreo 2000 fără norma de hrana. Asta după ca a primit înapoi tăierile lui Boc și a "revenit" la solda din 2010. Compara asta oricum vrei cu același mr/Lt.col din perioada cealaltă. Sa fim serioși, nu poți sa spui ca nu sunt mari diferențe între perioade în care soldele militarilor raportate la salariul mediu erau mari cu perioade în care au fost și mici si tăiate cu 25%.

bogdan spunea...

Pentru VIOREL

Pai cum ? toata lumea ( aproape) aici striga CONTRIBUTIVITATE dar din cate vad dupa cum spuneti aproape toti ar suferi....atunci?


Nesimtitii Ciucani avem totusi noroc ca suntem inca conectati cu activii pentru ca daca era dupa mafia din capitala Poloniei .......

Liviu PO spunea...

E posibil ca varianta "scapata " in media de 45 sau 65% sa fie o intoxicare a guvernantilor?...Se cam bat cap in cap stirile...de la CE si BM.Daca e de la guvernanti e de rau,daca e de la BM sau CE e de bine,ca se mai poate negocia...Prea a venit DRULA cu exemplul premierului, ca nu vrea sa-si injumatateasca pensia de la 18,000 la 9,000...Vom vedea prin martie ce si cum...

reddog spunea...

Skoda
Am băgat biletele la greu in Zidul Plângerii. 😁
M-am axat în principal pe chestiunea ajutoarelor.
Pai numai Zdrelinski, Rambo și Cezar să primească ajutoare? 😁

Cred că am scris mai multe pagini decât Moș Martin. 😁

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile,v-am trimis un model Cerere Actualizare de la MAI,care nu scuteste de un proces, dar este o piesa grea depusa la CSP, atentie la ce raspund sefii sindicalisti postatorilor!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E jale mare pe PNNR:
https://www.stiripesurse.ro/blocaj-pe-pnrr-dupa-ce-comisia-europeana-a-anuntat-ca-nu-se-amesteca-in-pensiile-speciale-miliarde-de-euro-sunt-blocate_2794470.html

monteoru spunea...

Avianyc+M@stimabililor cu toata simpatia dar cu parere de rau observ ca nu prea stiti cum se calculeaza procentajul.Va recomand cu tot respectul sa luati in studiu legile si Ordonantele din 2010 si 2011.Gasiti pe internet salariul mediu brut pe economie pe ani.
Lasati-o moarta cu soldele grase de prin 1990 si dupa ca nu erau deloc.
E corect ca subsemnatul, colonel care aveam la data pensionarii in subordine 7 functii de colonel,cu vechime efectiva de 32 ani sa am pensie calculata pe legea 223/2015 , 3000 lei si alt colonel pensionat dupa 2010 sa aiba pensie dubla ca valoare?Stiu ca daca scade unuia nu-mi creste mie dar nu-mi va fi rusine ca ma depaseste un plt.adj.prin.

RD spunea...

@M,

Ar trebui sa intelegi ca in mod normal doar cei care sunt nemultumiti de pensiile lor si care nu vor sa inteleaga faptul ca in jalon se cere desfiintarea pensiilor militare si trecerea lor exclusiv pe contributivitate, isi doresc sa aiba toti pensionarii militari pensiile mici. Ceva de genul daca eu o am mica, s-o aiba toti!
Cred ca mai multa ura exista intre pensionarii militari decat ce simt politicienii impotriva noastra (inclusiv spagarii de la CE).


@Viorel,

Unde se pot gasi detalii despre pensiile militare existente in mai multe tari NATO?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

https://www.bugetul.ro/lider-al-politistilor-pensiile-politistilor-si-militarilor-nu-sunt-pensii-speciale-se-face-o-confuzie-cu-pensiile-cu-adevarat-speciale/

nr. 1 spunea...

Pentru cei speriati ca de bombe ca o recalculare a pensiilor militare cf PNRR ar duce la pensii pentru cei mai vechi (pensionati cu mai multi ani in urma) duble ori triple fata de cei ce vor iesi la pensie in urmatorii ani. Mult prea stimabile si fricosule pensionar(f. posibil posesor al unei pensii de 5 cifre -nesimtita si posibil nejustificata) , afla ca unul dintre obiectivele jaloanelor PNRR este acela de eliminare a inechitatilor multiple de la pensiile din toate sistemele nu numai militare! Acum, ca aveti pensie dubla ori tripla fata de similarii iesiti la pensie prin 1990-2000 e bine, nu-i asa? E corect , asa trebuie sa fie, asa e normal , da????????

Huhu Rezea spunea...

@M
Ce să ți se întâmple?
Ai început să gândești irațional ca si mecanicul.
Dai să înțelegi ce înseamnă calculul pensiei militare. și. în sistem contributiv, dar după o oră uiți și iar te cuprind fiorii spaime de calculul exclusiv pe contributivitate.
Fă un efort si compară raportul dintre veniturile brute si salariul mediu pe economie din cea mai proastă luna si cele din cea mai bună lună din activitate

Viorel spunea...

RD. Nu am găsit o statistică, cu pensile din țările NATO. Am căutat și spicuit de ici-colo.
http://presamil.ro/pensiile-militare-nato-si-ue-este-romania-un-caz-special/

https://www.certitudinea.ro/articole/societate/view/pensiile-militarilor-din-statele-n-a-t-o

https://adevarul.ro/stiri-locale/sibiu/la-ce-varsta-si-pe-ce-bani-ies-la-pensie-militarii-1804221.html

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Cornel. Habăr nu este prost, este școlit (mi-a plăcut de dânsul până zilele trecute când la blocat mereu pe domnul Dogaru într-o emisiune de nu a mai putut spune nimic), șulfit și diplomat. Își urmărește interesul prin intervențiile lui iar subtil le sabotează pe cele ce nu îi convin.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
avianyc spunea...

De la Huhurez nu mai am nicio asteptare.
Sper ca Mos Martin sa vina si cu variantele 9 si 10 !

bogdan spunea...

Pentru VIOREL

Ai dreptate asa scrie in comentariul tau si despre componenta de la buget nu am citit atent.

Cum vad eu ca se doreste (simplist)

Eu am pensie 5 lei, tu ai pensie 10 lei. Propun sa plecam de la 7,5 si de acolo sa se indexeze cu inflatia etc. Pentru ca asa este echitabil. Nimeni nu spune hai sa plecam de la 10. ( imposibil, asa ca atunci ia coboara si tu ca sa avem amandoi putin de ce doar eu.)

Se cere ceva imposibil, se cere empatie fata de actiunile/persoanele care vor sa reduca venitul unei persoane. Stiu este valabila si invers.Dar nu eu am dorit (din contra ca nu sunt nebun) ca veniturile unora sa nu fie actualizate.
Trebuie sa recunosti ca se varsa mult venin, gata,,,gata VIIINE O SA CRAPE CIUCANII YEEEEE.

O sa vedem ce si cum.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
bogdan spunea...

Oare peste 2/3/4/ ani va mai baga cineva in seamna rahatul asta de PNRR si impunerile lui ? Sunt in stare sa fac pariu ca in maxim 3 ani va fi uitat si altele vor fi zbaterile momentului.

raul spunea...

Mai terminati-o cu Hadar!Ati vazut Declaratia de avere?Ce misto de la 20 000 de lei pe luna sa-i plangi pe saraci!Bai tovarasi ,pe vremuri ,un profesor universitar era egal cu un colonel,un general cu un decan si rector!Noi am ajuns pielea sulii!V-am mai spus-o ,uitati-va naibii si la altii sa vedeti ce de rahat am ajuns!Daca aveti net ,uitati-va la declaratiile de avere!Suntem prostii prostilor !Si nu mai plangeti statul asta nenorocit ,hot si mafiot!
PsSi daca ati sti cum se freaca sula prin universitati!Am ginerele ,momentan doar lector universitar,echivalent ,pe vremuri maior...!Vai de cretineala noastra!

M spunea...

@Bogdan

1. Ce facem când peste doi ani iar măresc ăștia soldele la activi și mai iese unul cu pensia de 15 lei? Iar facem la fel? Îi tăiem ăluia, ne dăm nouă, iar mergem pe inflație, apoi iar o luăm de la capăt?

2. Anul trecut inflația a fost aproape de 15%. Acum doi ani de 5%. Dacă legea ar fi dreaptă nu ne-ar da inflația după doi ani!
Am fi primit acum cam 20%!
Activilor le-au dat 10%!

Burebista spunea...

Pentru Viorel, referitor la PNNR... UE nu a obligat pe nimeni sa treacă în planurile naționale de Reziliență și redresare ECONOMICĂ un anumit proiect sau o anumita măsură... Fiecare tara care a dorit sa acceseze fonduri de la UE unele MOCA ADICĂ GRANTURI IAR ALTELE CREDITE și-au făcut niște proiecte care prin finanțarea europeana sa atenueze din efectele crizei economice creeate din cauza pandemiei de Covid-19... Unele tari nu au dorit decât granturi adică fonduri pe care nu le mai dau înapoi la UE... Altele precum România, în afara de fondurile nerambursabile (granturi) au spus ca vor și credite... Fiecare tara a trecut în PNNR ul propriu niște masuri care sa crească atragerea de fonduri... La noi Ghinea USR iștul bineînțeles la propunerea tuturor celor din USR a băgat fără se fie obligat de nimeni ca masuri interne care sa faciliteze plata acelor împrumuturi de la UE numai tâmpenii.. Reforme la pensii, salarii etc... Bineînțeles USR iști au sperat ca ar fi câștigat capital electoral pe lângă banii sifonat din fondurile europene pentru studii de fezabilitate, angajări de instituții care sa ii învețe pe guvernanți cum sa reformeze sistemul de pensii și salarii, etc..
EU VA SPUN SIGUR CA NU VOR FI REALIZATE ACESTE ABERAȚII DIN PNNR PRIVIND PENSIILE.. NICI CEKE SPECIALE, NICI CEKE CIVILE.. CU ATÂT MAI MULT REFORMA SALARIZĂRII. ROMÂNIA NU VA PIERDE NIMIC DACĂ NU VA PRIMI CÂTEVA MILIOANE DE EURO ÎMPRUMUTURI DE LA UE PRIN PNNR... MĂCAR SĂ FIE ÎN STARE GUVERNUL SĂ ABSOARBĂ FONDURILE NERAMBURSABILE DE LA UE DIN EXERCIȚIUL FINANCIAR ACTUAL... FONDURI MOCA NU CA ALEA DIN PNNR CARE MAI ȘI SUNT CONDIȚIONATE DE NIȘTE REFORME TÂMPITE TRECUTE ACOLO DE NIȘTE FRUSTRAȚI AI SORTII PRECUM GHINEA, CÂȚU ȘI CEILALȚI DIN GAȘCA LOR...

M spunea...

@Huhurez

Nu mă schimb deloc! Spre deosebire de unii nu mă gândesc numai la prețioasa mea piele!

În plus fandaxii putem avea câte vrem dar când astea îi afectează pe alții e grav!

@monteoru

Nu e corect! Dar asta nu e vina celui activ!

Indexarea+actualizarea pensiilor militare ne-a adus numai probleme!!!!!

Dragul meu camarad, fă te rog un calcul!

Între 2016 - 2023 punctul de pensie a crescut de la 830,2 lei la 1785 lei (adică o creștere de 115%).

Gândește-te cum ar fi fost ca pensia dumneavoastră să se fi dublat între 2016 și 2023?!?! (Nu mai zic de încă o dublare între 2000 și 2016).

Chiar dumneavoastră ziceți că cel care v-a urmat are pensia dublă! O aveați cel puțin egală!

Mecanismul de indexare este suficient dacă este aplicat corect!

Noi am fugit după doi iepuri!


@nu mai știu cine

Îmi zicea că soldele nu au fost atât de mari în anii 80-90. Nu, nu au fost mari dar salariul mediu brut era mic!

Nu am avut niciodată sub 2 puncte medii pe an, nici măcar ca și locotenent.

Acum SMB este 6.789. Desfid să găsiți mulți locotenenți cu solde peste 13.000 de lei!

A spunea...

@M
1.Normal,cum crezi altfel:)Pariezi?
2.De ce esti bandit?Cum sa ia un pensionar 20% si activul 10%?
Bine,in cazul meu,real vorbesc,am vorbit cu colegii, aia 10% de care vorbim amandoi la mine insemnau 500 daca eram activ,la tine 900...

M spunea...

@raul

👍
Echivalența era: colonel = profesor universitar (30 de ani vechime) = medic primar urgență

Acum e: colonel = asistent universitar (10 ani vechime) = asistentă medicală

Au zis că: "pensia militară" este o plată întârziată, că asta va ține personalul motivat și stabil și că solda mai mică este compensată prin pensia mai mare!

Vă mai amintiți când pensia militară nu era cu mult mai mare decât cea civilă (adică nu de până la 8 ori mai mare) dar când solda era.... soldă?
Ziceau cei din educație: "un tablagiu cu 10 clase are salariu cât un profesor"!

Le-au dat salarii la educație și sănătate și ne-au redus nouă soldele (raportate la SMB) zicând că o să compensăm prin pensii!

raul spunea...

@M
Subscriu!Am prietena iesita la pensie in 2015 ,educatoare ,cu 2000 si ceva !Acum are cat mine ,3200!E corect,ce plm ,in limbaj academic!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, am vazut si eu faza cu Habar (nu are) Hadăr cand îl hușuia pe Daogaru, de era să hărăchesc televizorul! Pe de alta parte:
Oltenii, la doua trei vorbe dracuiesc in ritm de mitralieră jumelată de pe tanc cu a dreacu' sau fire-aș a dreacu' si spun repetitiv cuvantul ,,a morții''... Chiar si cand le amortesc un organ zic că le amorte o mână, nu ca le amorțeste o mână! Se mai mira de ce le tremura pamantul sub talpi? De unde or fi capatat ei stupizenia asta cu dracuitul in toate discutiile si vorbele emanate?! N-am un oltean pe langa mine, sa-i pun o Biblie in mana in Sf Biserica si sa-l provoc la un dialog firesc, sa vad cati draci scoate pe gura in 5 minute...
Vreau sa fiu contrazis ca nu-i așa...

Militar de la 14 ani spunea...

Acei bani din PNRR nu știu cât îi vor ajuta pe români sau pe România. La câți bani a contribuit România la UE și cât a primit, țara arată mai prost ca Bulgaria și chiar Serbia, care nu e în UE. Numai la autostrăzi, aceste țări, cât o treime din România, au mai mulți km construiți. Vreau să subliniez că e bine că suntem în UE dar banii primiți se văd foarte puțin în dezvoltarea României. Ciolacu are dreptate, dacă nu vin banii din PNRR nu-l interesează funcția de premier, nu are ce sifona.
În schimb, UE bagă zeci de miliarde de euro în UA (și din banii noștri), iar actorașul nu privește asta ca pe un ajutor ci ca pe ceva care i se cuvine. Mareșalul avea dreptate: cel mai mare dușman al României este UA. Vor să activeze iar canalul Băstroe, cu legea minorităților am văzut ce au făcut, cu racheta au încercat să ne atragă în conflict, Moldova deja a intrat în custodia lor prin narativa destabilizării, într-un cuvânt, acest Zelenski nu dă doi bani pe România. El chiar își dorește război mondial prin tot ceea ce întreprinde. Practic, UE, USA, creează un monstru la granița noastră.
Iar mulți dintre noi se plâng de pensii la UE, la BM. Trebuiau trași de ouțe ăștia ai noștri de pe vremea lui Băsescu. Vinovați: amiralul de la SMG, generalii care dau acum lecții pe la TV despre cum e războiul și în final, noi. Parcă au fost niște aviatori prin '94 care s-au supărat și uite așa s-au rezolvat niște probleme. Mă bucur că suntem în NATO, dar din păcate, pentru pensionarii militari nu are niciun efect.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dan spunea...

De unde rezultă procentul de 45 %...pt. solda bruta de 10000ron,pensia neta nu poate fi mai mare de 5800.10000x45%x9%(pensie suplimentara)x20%(ordinul militar)= 5860ron, că sa nu mai plângă unii că nu au OM și pensie suplimentara...se aplica de la data publicării...

Simdum spunea...

JIGODIA SI SHCREPUL de catu matu a iesit la atac!!!! Cine simte, stie de ce are clont...
ATENTIE!!! A cheltuit aiurea, a manipulat si a furat inm folos propriu

Simdum spunea...

Dle Huhu: o noua lege poate abroga ceea ce este sub ceea ce spune legea noua, specificat in mod expres si ferm pe articole, ca asa e si legal si constitutional sau supus Constitutionalitatii sau ontrariului.

Simdum spunea...

DOMNULE "M>
Eu ca proaspat locotenent pe fct maior 6 nu depaseam 1,5 puncte, dar poate dvs erati pe treapta cu Enstien, sau lt pe lt col sau mr 10 la max ( la esalon extraexclusiv) sau secretar PCR sau UTC...

Simdum spunea...

Domnule M: ce promotie sunteti sau sunteti aviator scafandru distrugator genist??? or what ever??? extraterestru...

Niky spunea...

Cred că ieșirea din această situație este trecerea pe contributivitate, invocând PNRR-ul și vor spune că nu au avut încotro, că nu mai vin banii, etc.Vestul are pensii militare babane, iar pe noi ne vor terminați! Ro-exit! Banii UE, un “cal troian” pentru România și nu numai.

Relu spunea...

Pnrr nu este despre eliminarea inechitatilor.E despre reducerea cheltuielilor. Cand ii frecati ridichea lui Ghinea si Catu nu se gandea nimeni ca o sa faca asa ceva.

raul spunea...

@Niky@Relu
Eu cred ca suntem iar un experiment!Daca o sa mearga la prostii de romani ,inclusiv faza cu noi ,militarii ,de ce n-ar extinde-o la intreaga UE???La nenorocitii care ne conduc ,UE,te astepti la orice!Desi cred ca alte popoare nu sunt atat de lase,vezi francezii ,cu pensiile!Scandal de la 62 la 64 ,iar noi am inghitit 65 fara sa facem nimic,desi avem o speranta de viata de cacao!

M spunea...

Vă reamintesc cum au votat militarii români!
Cele cateva sute de militari romani din Afganistan au putut vota duminica pentru alegerile europarlamentare la doua sectii de votare din bazele din Kandahar si Kabul.

Conform datelor Biroului Electoral Central, au votat in total 761 de persoane, arata Global Defense News.

Cele mai multe voturi au mers către:
Alianta 2020 USR PLUS (39,4%) .
PNL (17,4%),
Pro Romania (12,2%) .
PSD (6,3%).


Pro România a fost singurul partid care a trecut în programul politic rezolvarea inechităților din sistemul de pensii militare.

luchy19 spunea...

Spuneam intr o postare de valoarea maximă a pensiilor subofițerilor din MAPN. Tocmai m am întâlnit cu un amic, promoție 1992, subofițer încadrat la o structură nivel 4, funcție cu studii, 1,74 .Trecut în rezervă cu 1 februarie 2023, conform documentelor trimise de unitate către către CPSMAPN va avea o pensie, din spusele acestuia, de 4950 ~ lei, deci până în 5000 lei. Presupun că echivalentul din MAI va fi de 6000 lei.

Marcell spunea...

Cam greu și târziu se prind unii de "fenta" numită PNRR, în numele căruia se întâmplă tot felul de mizerii care ne vor apropia și mai mult de sapa de lemn.
Cu riscul de a mă repeta: Polonia a atras 68 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile, în perioada 2007-2013. Despre ce mama naibii vorbim noi aici?
A, și încă ceva. Și polonii au pensii militare. Iar rezerviștii lor nu militează pentru contributivitate. Dacă se va ajunge acolo, vai de curu' nostru, inclusiv al fanilor contributivității, să ținem minte.

bogdan spunea...

PENTRU DAN

Ai dreptate asa este. Am tot repetat dar ........nu convine pentru ca in cazul aplicarii procentului de 45% ce sa vezi se face dreptate ( pentru noi nesimtitii de CIUCANI SI ACTIVI), celor iesiti dupa 2017 se valorifica TOT si poate la viitoarele indexari nu o sa mai fie discriminare pentru cei care au iesit limitati la net.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Focul pensiilor speciale & militare este imens, arde rau de tot la efectul electoral si se tem de arsura atat liberalii cat si pesedeaua, Colacu chiar vrand sa refuze numirea ca premier, daca jamboanele PNNR nu-s reusite pana in Mai, amanand pana in septembrie, sau refuzand, numirea ca premier cu tot cu rocada. Trebuie ca pensiile mici sa le ridice, apoi sa se efectueze disparitia inechitatilor ca sa se faca vadita, si pensiile alea care sunt uriase sa le scada, ca buboiul daca se sparge va fi grav, si de aceea sunt disperati s-o rezolve, dar i-ar ajuta in acest caz si data de 23 Februarie cu aceasta hotarare ce se va da. Ar fi dezastru total ca pensiile mici si medii, peste 68%, sa le bage pe scaderi pe metode basiste, ca ar pleca a doua zi toti activii din toate sistemele, s-ar goli efectiv si ar ramane cazarmile militare si sectiile de politie goale, si chiar ar iesi cu totii in strada, activi si rezervisti, urland furiosi, si numai de asta nu au ei nevoie in an preelectoral... Greu va fi!

Ceparu spunea...

Sense@gradul ,functia,vechimea,anul pensionarii ca sa discutam pe picior de egalitate.Dovedesti ca habar nu ai cum se calculează punctajul la pensia civililor si la militari in 2011.Ruaga-l pe Huhu sa te lumineze ca el are rabdare.
Viata in armata acum e BOIERIE daca e sa compari cu situația cand stagiul militar era obligatoriu.


Sorin spunea...

@relu, scandalul la francezi nu este doar pt "de la 62 la 64". Franța are unul din cele mai atrăgătoare sisteme de pensii, nu am detalii, dar e foarte avantajos pt pensionari. Din motive de bani, se dorește ca efortul statului francez sa fie cât mai redus. La noi, prin media, se promovează doar protestul. Nu apare nimic referitor la sume, mod de calcul, câte subsisteme sunt, etc..... Va garantez ca ambasada noastră de la Paris a transmis acasă toate detaliile. Ele rămân la MAE, eventual la președinție și premier ca informări. Nu i duce capul sa scurgă în presa acele informatii ca să liniștească ascultătorii

Huhu Rezea spunea...

Pentru jăvruțele ciucane, care tremură de frica reformei pensiilor militare, trimit invitația ca înainte să scrie pe blog, despre ceea ce nici nu știu cum se calculează, să citească deviza de pe prima pagină a blogului, așa ca să știe unde au intrat:
"Decât pensii militare neactualizate de 5 ani... mai bine pensii pentru militari în sistemul public"

Auzi, iese luna asta un subofițer cu pensie de 5000 lei în timp ce zeci de mii de ofițeri, cu vechime în serviciu de 30 de ani, au pensii de până în 4000 lei, dacă nu au avut norocul să rămână în plată cu cuantumul contributiv în anul 2016.
Până când să mai persiste o asemenea batjocură?

luchy19 spunea...

Domnule Huhu, ATENȚIE LA LIMBAJ.SUNT DESTUI MITOCANI CARE ÎNJURĂ PE ACEST BLOGAL DUMNEAVOASTRĂ.



Toto Iany spunea...

Dle H,scuze, dar se prezinta ...franturi cu o eventuala trecere la contributivitate .Incercati un exemplu ...cap- coada , cu specificarea legislatiei,desi ar tebui dupa aceea in vigoare .
La nevoie sa reiasa ca se realizeaza o oarecare reducere a inechitatilor si din exemplul dat sa observam ca in viitor nu mai ar fi posibil sa apara asa de mari inechitati .
Înțeleg dilema cu neactualizarea de ...,dar nu se stie, dupa parerea mea , toate elementele NOULUI / contributivitatii.
Poate ca se poate evidentia si faptul ca prin noua formula nu se distorsioneaza ...ierarhia militara .

Leon spunea...

Huhule, la MAI in Ianuarie 2023, echivalent MApN, pensie Neta 6000 lei!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Aha, ciucanii, ca ciobanii si mârlanii, se izmenesc si razvratesc ca nu vor ca si noi, din regnul sclavagist si iobagesc, sa avem acelasi venit haiducesc, handocăresc si bombardier cocălăresc?!

Huhu Rezea spunea...

@luchy
Este bine că te-ai identificat în comentariul meu. Calificativul de jăvruță nu este înjurătură. Poate cel de ciuca...😃

Paul Puiu spunea...

Prin OUG 59/2017 sau LOV s-a adoptat ilegal si abuziv doar plafonarea pensiilor militare la media salariilor brute si nete si atat!!! Toti cei care au trecut in rezerva dupa data de 15.09.2017 si pana in prezent au calculata pensia plafonata potrivit prevederilor OUG 59/2017 prin care s-au modificat doar prevederile art 60 din L 223/2015!!!!!Daca pe data de 23.02.2023, CCR va declara neconstitutionala prevederile OUG 59/2017 casele de pensii sectoriale vor fi obligate ca din oficiu sa procedeze la revizuirea pensiilor tuturor rezervistilor care au trecut in rezerva incepand din 15.09.2017 si pana in prezent!!!!!!!Pentru recuperarea retroactiva a sumelor retinute ilegal prin plafonare se impune a se solicia caselor de pensii sectoriale plata acestor drepturi!!! In baza negatiilor comunicate in scris de casele de pensii sectoriale se vor deschide in termen de 30 de zile de la data primirii lor actiuni civile pentru recuperarea sumelor cuvenite retinute prin plafonare ilegal din ultimii 3 ani!!!!!
Cei care spera ca se vor actualiza pensiile militare trebuie sa ii informan ca trebuie sa mai astepte si abrogarea sau desfiintarea prevederilor OUG 114/2018 de catre CCR, dar asta nu se va intampla prea curand!!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

reddog spunea...

Huhu
Batjocura va persista până când se vor îndrepta inechitatile.
Începând cu acordarea ajutoarelor și salariilor compensatorii.
Asta e primul pas.

Viorel spunea...

Toto Iany. Fiți și dumneavoastră mai aten la ce discutăm pe blog sau ce mai prezintă presa / Tv despre acșiunile guvernului. Ierarhia militară s-a distorsionat atunci când domnul Gl. Ciucă a acceptat prin HG ca, cuantumul Solde de grad să-i fie mai mic decât al unui Soldat profesionist.

Viorel spunea...

Sense. Mai plusați încă 2.000 și vă cred.

M spunea...

@luchy19

va avea o pensie, din spusele acestuia, de 4950 ~ lei, deci până în 5000 lei. Presupun că echivalentul din MAI va fi de 6000 lei.

În baza la ce "presupui"? La noi la MAI merge vorba că e exact invers. Dacă la noi un colonel ia vreo 8.000 - 9.000 de lei la voi toți sar de 12.000. 😁 Presupun că e adevărat!

@all

Normal că am avut punctaje bune în anii 90! Al 13-lea salariu + primele lunare însemna mai mult decât un an întreg de Oscar!

V-ați blocat în chestia asta cu "actualizarea". Și eu sunt pensionat înainte ca L153 să își producă efectele aș avea de câștigat dar înțelegeți că nu se va mai putea!.

Atunci ce facem!?
Parcă Hrușciov explica cum negociază URSS:
1. Stabilim niște obiective imposibil de acceptat pentru cei din vest.
2. Amenințăm, suntem inflexibili, ne plângem peste tot, facem scandal, părăsim ostentativ negocierile.
3. Mai devreme sau mai târziu vestul o să cedeze pentru că sunt slabi și chiar dacă nu primim ce am cerut tot o să primim câte ceva!

Ce facem? Luăm exemplul de la Hrușciov?

Huhurez are parțial dreptate: decât pensii neactualizate mai bine pensii contributive!

Dar să vedem două lucruri:
A. pe cine avantajează pensiile contributive?
Răspuns: cu cât a lucrat cineva mai mult înainte de '89 cu atât va avea pensia contributivă mai mare. Nu e nici bine nici rău! Trebuie să înțelegem că e greu având atâtea legi de salarizare să avem aceeași pensie! E chiar imposibil (m[ refer evident la un calcul contributiv)

B. Nimeni nu a răspuns la întrebarea: ce facem dacă un colonel pensionat în 2000 o să aibă pensia calculată contributiv DUBLĂ față de unul pensionat în 2023?
Nimeni nu a răspuns nici la întrebarea: de ce nu milităm ca doar cei avantajați de calculul contributiv să poată să CEARĂ acest lucru? De ce trebuie NEAPĂRAT să fim toți pe aceeași lege?

C. există și alte posibilități pentru a obține echitatea fără actualizare? Evident că da!
Așa din prima:
- stabilirea unor minime și maxime pentru fiecare grad,
- plafonarea pensiei raportată la cuantumul contributiv (ex. se calculează pensia pe L223 dar cuantumul nu poate să fie mai mare cu mai mult de 50% față de cea contributivă).

La medici, cei plătiți pe L153 au salarii de 3 ori mai mari decât cei care nu au prins această lege. Medicii activi acum când vor ieși la pensie, pensie contributivă, vor avea deci și o pensie de 3 ori mai mare! Un medic primar medicină de urgență pensionat în 2017 va avea o pensie la jumate decât un medic primar medicină de urgență pensionat 2035. (considerând că nu se mai schimbă nimic în legea salarizării).
Observați că nu am luat toată cariera ci numai 18 ani, adică jumate, de aici și diferența la pensii ]n exemplul luat de mine de numai 50%.

Între 2017 și 2035 au avut/vor avea loc însă și 18 indexări. La o indexare medie de numai 3% diferența dintre pensii se anulează!

Medicul pensionat în 2017 nici măcar nu cârâie că vrea să i se recalculeze pensia luând în calcul salariul activului!

🔴 Mie dacă îmi dădeau ACUM inflația pe 2021 și 2022 adică (5% + 15% = 20%) eu mă consideram mulțumit! Dacă mai adăugau și jumate din creșterea SMB dădeam de băut la toți onorabilii "postatori" de pe acest forum!

monteoru spunea...

Tineret mandria tarii situatia e nasoala.Te-ai grabit sa dai bir cu fugitii la o vechime de militar de 25 ani.Mai tata mai cand armata era armata fara o vechime de cel putin 30 ani de militar si varsta de 55 ani nu vedeai pensie.
45% pensie din suma soldelor ultimilor 12 luni de activitate sau 65% din suma soldelor din toata activitate te pune la colt.Solutia ca sa iesi din incurcatura e sa beneficiezi de cuantumul cel mai avantajos.Vezi ce faci subofiter ca zboara puiul cu ata.
Un colonel cu 35 ani vechime plus pensie suplimentara si 20% OMM mai treaca mearga dar un subofiter cu 25 ani vechime ramane
in curul gol.Intelegeti acum dece lui Huhu i se rupe?
Nevasta lui Ciuca adio pensie de 5000 lei.Ciuca mai da si el jos din osanza.
Subofiteri voi iesiti cel mai rau si pentru asta aveti tot interesul sa aflati ce se coace.Puneti antenele in functiune.
In 2011 cand strigam din toti borjogii,iesi afara javra ordinara,nu prideai nici picior de subofiter dela MApN.Numai dela MAI.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Mihai
Dacă gulerații se vor agăța ca spânzuratul de frânghie de art. 84 din OUG nr. 114/2018, pentru a nu actualiza pensiile militare și pentru a nu elimina plafonul net la maximum mediei soldelor nete din baza de calcul, ar trebui să urmeze un val de acțiuni pe litigii de muncă sau asigurări sociale, la Tribunal, împotriva Caselor Sectoriale, sau în contencios administrativ, împotriva Guvernului. la Curțile de Apel, potrivit art. 9 din L 554/2004, în care să se ceară repararea prejudiciului produs de art. 84 din OUG 114/2018 la care să se adauge excepția de neconstituționalitate intrinsecă a art. 84 punctul 2, excepție motivată potrivit studiului publicat de magistratul asistent al Curții Constituționale, Benke Karoly, studiu pe care l-am publicat aici.

https://www.huhurez.com/2023/01/limitele-de-care-esre-tinut-guvernul-in.html


6. Ordonanţa de urgenţă nu poate confirma o soluţie legislativă
neconstituţională
De asemenea, Curtea, prin Decizia nr. 983 din 30 iunie 200930,
constatând neconstituţionalitatea unei ordonanţe simple pe motiv că prin
adoptarea ei Guvernul a depăşit limitele abilitării acordate, a statuat că
„modificarea sau completarea dispoziţiei legale criticate de către
legiuitorul ordinar sau delegat nu poate acoperi neconstituţionalitatea
constatată de către Curtea Constituţională, actele normative succesive de
modificare sau completare fiind lovite de acelaşi viciu de
neconstituţionalitate în măsura în care confirmă soluţia legislativă declarată neconstituţională din punct de vedere intrinsec sau extrinsec”.


Deci, există decizii ale CCR care lasă fără eficiență juridică o ordonanță care reia sau modifică un text introdus printr-o ordonanță sau lege declarată neconstituțională

bogdan spunea...

Pentru VIOREL

PONTA cea mai buna si stabila guvernare dupa parerea mea.

bogdan spunea...

Unii au amenintat personal animite persoane ca vin ii cauta dupa e/mail, admin ne face javre.....interesant si de notat.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

Valul s-a născut deja PREVENTIV.
Dar va deveni TSUNAMI.
Să fie A și nu R la CCR pe 23.

Ceparu spunea...

Mai băieți de băieți voi chiar nu înțelegeți că, guvernanții sunt puși să aleagă între pensiile militare si tranșă a 3-a de fonduri europene și nu numai?Efectiv sunt strânși cu usa.Decat 65% din suma veniturile sau 45% din suma veniturilor pe 12 luni mai bine iesim cu o pensie calculată ca la civili.
Înțelegeți că scroafa e moartă în coteț.
O lege pe principiul contributivitatii ajustata cu grupe de muncă a cărei stabilire intră în competența ministrului la care se adaugă pensie suplimentară si OMM reduce din pierdere.
Trebuie facut ceva fiindca in varianta BM o luam in mana rău de tot.
Eu stiu legea lui Ceausescu care dădea 65% din veniturile pe 5 ani consecutivi din ultimi 10 ani plus pensia suplimentară daca aveai 30 ani vechime.
Sfatul meu daca imi permiteți este să ne multumim cu o lege pe contributivitate.Ce face CCR devine apa de ploaie.
Cei dela BM sunt finanțisti si ca pe fiecare finanțist il intereseaza banul.Cu Putin sau fără Putin in Romania nu-l intereseaza.Cei ce comunicări pe la UE cereți contributivitate.Eu cunosc învățător cu vechime 35 ani și are pensie in jur de 2600 lei.

M spunea...

@csej

Care e norma didactică pentru un învățător? Câte ore muncește pe săptămână? Câte luni pe an?
Ce face în alea 4 luni de vacanță pe an?

Principiul politicilor de dreapta e: egalitate de opțiune, inegalitate de recompense!
Adică ai dreptul sa ori alegi orice profesie vrei, și să obții avantajele specifice alegerii făcute!

Acum vine stânga și zice că trebuie sancționați militari.
Atenție! Taie pensiile militare dar nu vorbește nimeni de compensare, ori sub formă de salariu, ori în alte beneficii!

Cum ar fi de exemplu să avem și noi 4 luni de concedii pe an? Sau salarii de doctori?

Dacă luăm salariul pe oră de muncă avem cele mai mici salarii din sistemul bugetar!

Marea, imensa, măgărie e că dacă de exemplu vor spune "vă luăm pensiile speciale dar vă dublăm salariile" pentru cei pensionați deja asta nu mai are niciun efect!
De aceea, vă repet, nicăieri în lume modificarea legislației pensiilor nu a afectat pensiile in plată!

bogdan spunea...

PENTRU CSEJ

Sa inteleg ca o pensie calculata dupa ,,legea civililor,, este mai buna decat 45% (fata de 65%) din media pe 12 luni ? Pentru pensionarii ,,vechi,, sau pentru cei ,,noi,,?

Pentru cei ,,noi,,limitati la net cred ca este mai buna varianta cu 45% din media veniturilor brute pe 12 luni .

Parerea mea poate gresesc.

bogdan spunea...

Cred ca trebuie judecat CA SI CUM NOI NU EXISTAM. Cum vor face pentru a impaca ACTIVII ? Asa va fi si pentru noi.

reddog spunea...

Băieți de băieți și fete de fete!
Nu dați vrabia din mana pentru cioara de pe gard!
Dar, na, unii tot cu gândul la cioara de pe gard.

Skoda 4x4 spunea...

Domnule csej,iceparu,monteoru sau cum vreti ,o singura intrebare : ce treaba are B.M cu pensiile militare din RO ?
Ce legatura este intre BM si CE.? referitor la pensiile MILITARE ? Ca mie nu prea-mi iasa la socoteli....va rog sa explicati.
Cu stima

avianyc spunea...

Csej
Sub ce nume ai urcat in avion spre Canada ?
Csej sau monteoru?
Ca sa ne deosebim catusi de putin la cuantum pe contributiva trebuie neaparat ca pentru grupa AC sa se acorde un spor de puncta de minim 75% ,da a nu 100%.
In alta ordine de idei nu stiu zau cum se vor manifesta multi colegi de-ai matale colonei cand vor fi depasiti la cuantumul contributiv de vecinii tai mm mecanici de bord elicoptere.
Cred ca te-au informat ca atunci cand eram la Boboc luam salariu lunar 10 luni pe an mai mare decat seful de stat major ( colonel nenavigant).
Asa ca noua aviatorilor nu ne este frica de contributiva ,problema e ca sigur Dogaru va striga din nou ca maistrii au pensii mai mari ca si coloneii.
Cum de fapt au unii si in momentul de fata pe contumul avantajos stabilit pe contributiva L 119.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Moș Ifrim, belit la pensie sublim si refuzat 110 ani in țintirim, preoțește profeteste: Pe 23 Februarie cu mare bucurie si fara nici un pardon pica in frezon din balon ordonanța de carton!

avianyc spunea...

4x4
Doar o legatura parsiva de totala nesimtire si desconsiderare pentru militarii romani comparativ cu cei ai tarilor UE-NATO poate fi intre CE si pensiile militare din Ro.
Daca UE si-a permis dupa cum spunea Ursula la summitul de la Kiev sa aloce peste 50 miliarde euro in ajutorul Ucrainei din cotizatiile tuturor tarilor fara nicio consultare a populatiilor ,este umilitor sa impui Ro conditii absolut umilitoare Ro prin katul asta de PNRR pentru 3 miliarde de euro asa incat sa impui militarilor conditii similare civililor si sa aduci pensionatii romani la umilinta de a nu putea modifica un procent de 9,4 cu unul de 13 ca sa mai existe o speranta pentru pensionari.
Ursula asta este un fel de Olguta care a adus neturile angajatilor din Ro cat mai jos posibil prin fiscalizarea cu 41,5 % a veniturilor ,fapt ce se rasfrange prin Oug 59 si asupra pensiilor militare.
Daca mai calcula si ca romanii pe tot ce cumpara mai lasa statului un TVA de 19% olteanca isi putea da seama ca a facut o gafa de proportii luind angajatilor cam 60,5 din venitul brut lunar realizat.