Un produs Blogger.

duminică, februarie 19, 2023

Art. 84 din OUG nr. 114/2018, fiind dispoziție modificatoare și de completare a textelor introduse de OUG 59/2017 în Legea nr. 223/2015, este și el lovit de neconstituționalitate

203 comments

Topic dedicat domnului  sindicalist Emil Pascuț, contestatar al acestui blog.


Soluția este deja dată de Curtea Constituțională și a fost teoretizată chiar de un magistrat al Curții Constituționale.
Relevant pentru interacțiunea dintre OUG nr. 59/2017, care va fi declarată neconstituțională, și art. 84 punctul 2 din OUG nr. 114/2018 este punctul 6 din materialul documentar publicat de magistratul asistent al CCR, domnul Benke Károly, material intitulat "Limitele de care este ținut Guvernul în adoptarea ordonanțelor de urgență potrivit jurisprudenței Curții Constituționale"
Limita dezvoltată la punctul 6 al materialului documentar este rezumată astfel de autor:

- interdicţia confirmării/ reluării unor soluţii legislative
neconstituţionale intrinseci sau extrinseci prin acte de modificare sau completare, în caz contrar, neconstituţionalitatea lovind şi actul succesiv de confirmare.



 31 "În decizia menţionată, Curtea a constatat neconstituţionalitatea acelor prevederi din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2008 care au reaşezat sistemul de calcul al salariului în domeniul învăţământului prin includerea unor sporuri în salariul de bază, deşi Guvernul nu avea o abilitare legală în acest sens. Modificările nesemnificative aduse prin ordonanţele de urgenţă succesive, care, practic, reluau textul neconstituţional, sunt şi ele lovite de acelaşi viciu de neconstituţionalitate, întrucât, în acest caz, ordonanţele de urgenţă sunt acte de modificare, şi nu principale, astfel încât se aplică principiul de sorginte latină accesorium sequitur principale." 
***************************************

Pentru studiul întregului material, cei care nu aveți încredere în soluțiile juridice găzduite de acest blog ....și nu numai ei,   dați click AICI.
Materialul a fost publicat pe blog pe data de 02 12 2022 la sugestia userului @Mircea, și el cu dosar pe rol la CCR,  excepție intrinsecă numai pe art.VII, pct. 3 din OUG 59/2017,  în sensul că Guvernul nu poate afecta prin ordonanță de urgență un drept reglementat de Parlament. Constat că după 2 luni de la publicare, materialul este foarte puțin cunoscut în mediul rezerviștilor militari, ba se și continuă a se vehicula băbisme cu iz de contrapropagandă guleristă, pentru perpetuarea actualei forme discriminatorii a legii care reglementează pensiile militare. Studiul preluat de pe site-ul CCR l-am publicat sub titlul"Material care poate fi folosit de rezerviști pentru a ridica exceptii de neconstituționalitate a OUG nr. 59/2017 privind eliminarea actualizării"
  

Extras din considerentele CCR în Decizia nr. 983/2009:
"Curtea reţine că nici modificarea sau completarea dispoziţiei legale criticate de către legiuitorul ordinar sau delegat nu poate acoperi neconstituţionalitatea constatată de către Curtea Constituţională, actele normative succesive de modificare sau completare fiind lovite de acelaşi viciu de neconstituţionalitate în măsura în care confirmă soluţia legislativă declarată neconstituţională din punct de vedere intrinsec sau extrinsec. O atare soluţie se impune şi pentru că viciul de neconstituţionalitate stabilit de instanţa de contencios constituţional trebuie eliminat, şi nu perpetuat prin actele normative succesive de modificare şi completare."


203 comentarii:

1 – 200 din 203   Mai noi›   Cele mai noi»
bogdan spunea...

ASA SA FIE DUPA CUM SCRIE IN TOPIC.

Huhu Rezea spunea...

Hurzicarule, tu vrei să sperii netrminații cu contributivitatea exclusivă? De aliniere la contributivitate ca la magistrați ai auzit?

bogdan spunea...

Admin daca ai vreme la vechimea mea de servicu 30 de ani si vechime cumulata 44 de ani diferenta sunt grupele ? ajuta la ceva ?
Multam.

csej spunea...

Fără dubii.Ordinul este să scadă cheltuielile cu pensiile.Ca vrem sau nu vrem tot se va face.La cei cu pensii mici din puțin ce sa ia?Vor rămâne tot mici.Vor lua din pensiile mari dar nu prea mult ca-i supăra.
Dacă se merge cu 45% din ultimile 12 luni sau 65% din toata activitatea fără cuantumul cel mai avantajos o mierlim.
Cu contributivitate se mai ajustează.Mai o grupa ,mai si mai rămâne tot asa.
Cei care au "beneficiat" de legea din 2010 aveti decizia de revizuire a pensiei.Aveti suma punctelor.Faceti simulări.

Paul Puiu spunea...

DESPRE PENSII ȘI CONTRIBUTIVITATE

Pentru a beneficia de pensie, pe bază de contribuție, condiția impusă prin lege, este ca stagiul complet de cotizare în sistemul public de pensii, să fie de cel puțin 35 de ani.
Până în anul 2001, statul român nu a reținut nici unei categorii sociale de angajați, contribuții de asigurări sociale de sănătate (cass).
Această contribuție a angajaților pentru pensie s-a înființat/ introdus doar din anul 2001, prin Legea nr. 19/2000.
Deci, se împlinesc anul acesta 22 de ani ( de la introducerea pensiilor pe contributivitate, dacă putem spune așa...) și putem trage concluzia că, nici un cetățean român și nici o categorie socială (nici un pensionar) nu are pensie "contributivă", pentru că nimeni nu a contribuit/ cotizat la stat, acei...35 de ani.
Mai mult, o pensie ca să fie într-adevăr etichetată ca fiind ,,contributivă", aceasta ar trebui să fie plătită doar dintr-un fond special, constituit în acest scop, unde se strâng contribuțiile angajaților achitate/ reținute de stat în cei 35 de ani.
Partidele politice care s-au perindat la putere au avut nevoie de un electorat stabil, cel al celor circa 5 milioane de ,,pensionari" (însă în realitate sunt doar circa 2,7 milioane de pensionari civili adevărați, care au contribuit, iar restul de circa 2,3 milioane, care nu au nici o contribuție la stat, sunt botezate în scop manipulator, tot ca ,,pensii", deși acestea sunt venituri de tip salarial, cum ar fi: ajutoare sociale, de șomaj, rente viagere pentru sportivi și artiști ai poporului/emeriți, diverse indemnizații de merit ori viagere pentru foștii parlamentari, președinții de stat, cei ai CJ, primari ori viceprimari, revoluționari, deținătorii de ordine și medalii).
Plata acestor 5 milioane de pensii civile și așa zise ,,pensii" sunt plătite de către Casa Națională de Pensii Publice.
Bugetul de asigurări sociale nu poate acoperi doar din contribuții, sumele necesare pentru plata celor 5 milioane de pensii "contributive", deoarece, așa cum am spus, nu au existat contribuții suficiente, din partea tuturor. De aceea, pentru a plăti aceste pensii și aceste indemnizații, anual se virează sumele de bani necesare de la bugetul de stat, către bugetul de asigurări sociale.
Astfel că, de câte ori politicienii cresc pensiile "contributive" (precum și aceste indemnizații și ajutoare) bugetul de stat este afectat.
Ca să ascundă aceste lucruri, decidenții politici s-au gândit să mistifice realitatea, să inducă în eroare opinia publică și să pretindă, nici mai mult nici mai puțin că, pensiile militare de stat (ale militarilor și polițiștilor) sunt de vină, pentru presiunea aceasta pe buget. Că noi suntem răul, că datorită nouă se dezechilibrează bugetul ...
Totul tendențios, total neadevărat, deoarece nimeni nu a contribuit la stat, nici angajatorul nici angajatul, până în anul 2001. Cât despre militari și polițiști, aceștia au contribuit, din totdeauna la stat, astfel:
Din anul 2001, s-a instituit o contribuție a angajatului... inițial în procent de 5% iar ulterior crescând la 25% din soldă, astfel:
a) Conform art.78 alin(2) și (3), din Legea nr. 164/ 01.04.2001 privind pensiile militare de stat, cota de contribuție individuală era de 5%;
b) De la 1 ianuarie 2011, această contribuție individuală a crescut la 10,5%;
c) Iar de la 1 ianuarie 2018, și în prezent, contribuția individuală este de 25% din venitul brut, reprezentând contribuția individuală la bugetul de stat (egală în cuantum cu CAS - contribuția la bugetul asigurărilor sociale);
d) Conform art.31 alin. (1) și (3) din Legea nr. 223/2015, pentru a beneficia de pensie militară de stat, militarii și polițiștii plătesc o contribuție individuală la bugetul de stat egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale.
Contribuțiile (CASS și CAS) pentru militari și asimilați, nu se plătesc la fondul de pensii publice, acestea se plătesc la bugetul de stat.

ifrim spunea...

Manipularea progresivă:Bai fiți de acord cu contributivitatea și un sopliment de la bujet ca parte necontributivă,dar când se publică în MO vezi că partea necontributivă s-o evaporat căci o fost caniculă!Neîncepuții nu suntem de acord căci vreți să ne ardeți la plastic!

Leo spunea...

Gulerații se gândesc cum să contracareze efectele ADMITERII execpției de nec. a OUG 59/2017 pe 23.02.2023 și nu cum să repare .
De aceea , gulerații se vor lega de tot ca să împiedice sau să tergiverseze aplicarea Deciziei CCR ce va să fie pe 23 feb.
Vor zice , ba că este prescris dreptul de acțiune pt. cei care au depus acțiuni după 07.08.2020, ba că OUG 114 prin Art. 84 restabilește eliminarea actualizării înforma prevăzută de Art. 60 alin 1 din L 223/2015 , ba că nu se poate cere retroactiv actualizarea etc .. ba că nu se poate REVIZUIREA , șamd.....
TOTUȘI , în cazul admiterii de CCR a excepței pe 23.02.2023, avem GARANTATĂ ACTAULIZAREA pt. anul 2018.
NUMAI SĂ SE ADMITĂ EXCEPȚIA pe 23 feb.
Atunci vom vedea onestitatea și caracterul CAPOATELOR VIȘINII

bogdan spunea...

Nu tin minte ca la ultima indexare CRESTERILE sa fie la fel. Cresterile mai mici la CIUCANI si scaderile mai MARI la CIUCANI?. Nu se striga aici ECHITATE ?

Nu se striga aici FARA CUANTUM FAVORABIL?
Cresteri si scaderi egale in procent, asa este echitabil nu ? Bine ar fi cu actualizare dar daca nu se poate asta este. Tot asta a dorit lumea fara sa ia in calcul ca NU va fi nici o actualizare. Pana la urma tot cei limitati la net vor ramane cu un cuantum apropiat.

Ce ati dorit si s/a strigat SE POATE INTAMPLA.....dar nu asa cum au crezut unii .

ovidiuzid spunea...

Domnule Paul Puiu ați plagiat dupa alt blog comentariul dumneavoastră dar vedeți ca este o greseala. Este vorba de CAS nu de CASS. Ați uitat să plagiati si modificarea facuta tot pe același blog.

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Nu se face domnule nicio actualizare retroactivă din oficiu, dacă se admite excepția.Cine a spus că se actualizează pensiile până la emiterea OUG 114/2018 nu știe că efectele deciziilor CCR sunt numai pentru viitor.
Pentru trecut doar instanțele pot acorda despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de ordonanțele declarate neconstituționale, fie în cauzele pendinte, fie în cauzele de revizuire a soluțiilor anterioare, fie în cauzele deschise in termen de un an de la publicarea deciziei CCR în MO in baza art. 9 din Legea contenciosului administrativ.

Paul Puiu spunea...

Ptr ovidiuzid!!!!!
CERE-I HUHUREZULUI CA ARE TOT ARTICOLUL SI SURSA CA SA IL PUBLICE INTEGRAL PENTRU CA IL ARE DE LA MINE PE EMAIL!!! NU E INTEGRAL PENTRU CA NU AU PERMIS REGULILE PENTRU SPATIUL COMENTARIULUI INTEGRAL PE CARE SEFUL BLOGULUI LA LIMITAT SI IMPUS!!!!!!!!CE ROST MAI AVEA CA SA MAI POSTEZ RESTUL ARTICOLULUI CA HUHUREZ PUBLICA ORICUM CE VREA MUSCHII LUI!!!💪💪💪

Leon spunea...

Sunt curios daca in Sedinta de maine, Comisia de Buget din Senat va da un Aviz Favorabil cu Amendamente admise la proiectul de lege L 4/2023, si in ce constau aceste amendamente !
O Actualizare a pensiilor aflate in plata presupune mai degraba o Recalculare, cel putin la media veniturilor ptr.12 luni si binenteles Aducerea la zi a Bazei de Calcul, care intre timp a fost majorata cu 25% in 2018 si ulterior inca 3/4 din SF..!
Sunt convins ca Finantistii din MApN si MAI fac Simulari ca Pensia Neta sa nu depaseasca aceasta noua BC la media Neta a celor 12 luni..!

mosmartin16 spunea...

Indiferent de formula de care vorbim ( pensie plătită de la bugetul de stat, pensie stabilită ca și la celelalte pensii speciale, respectiv de la bugetul de stat / bugetul de asigurări sociale, pensie stabilită de la bugetul de asigurări sociale )...eliminarea inechităților profunde existente la pensiile militare în acord cu PNRR-ul ( reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, inclusiv cele militare ) nu se poate realiza decât prin RECALCULARE ! Mai e puțin și vom afla formula aleasă !

Florin spunea...

Citesc cu interes comentariile la topice. Comentarii diverse, pro și contra. Nu am pregătire juridica, deși am studii economice. Prin prisma educației și beneficiilor cred ca de bun augur ar fi o actualizare a pensiilor militare priprisama legii din 2015. Se pare ca ori suntem bătuți în cap ori manipulați. Legea o fac cei care sunt activi acum, nu vor sa - și taie craca de sub picioare. Huhurez, te rog sa spui, dincolo de profesionalismul tău sa ne spui ce beneficii ai în urma acestui blog și cât de important este pentru tine, dincolo de coeziunea de grup, beneficiile financiare. Sa nu fie cu supărare, se pare ca mulți dintre cititorii și comentatorii acestui blog au carente majore de literatura și jurisprudența. "e mulți, dar e posti". Rezonabilitatea pentru acest blog ar trebui sa fie înțelepciunea și nu ura. Dacă as fi în locul tău, as fi mai selectiv în publicarea comentariilor. E ușor a scrie versuri fără a avea de spus nimic. Prostii cu prostii, vii cu vii, educatii cu educatii. Nu ai nimic a pierde. Colonei sau camisari, caporali sau sergenti câștiga respect nu prin voința gradului, ci prin prisma bunului simt și a coeziunii de grup. Rămân la ideea lui Tutea, "am făcut 20 de ani de pușcărie pentru un popor de idioți"

Huhu Rezea spunea...

@Florin
Nu vrei să comentezi pe subiectul topicului, că este de actualitate și de foarte mare interes privind evoluția viitoare a pensiilor pentru militari?
Să știi că sunt destul de selectiv cu comentariile, mai ales cu cele ale trolilor trimiși de cei care au bulversat sistemul pensiilor militare.
Este bine că sunt opinii diverse, dar se vede că foarte mulți rezerviști nu au cultura dialogului, dar nici pregătirea juridică pentru a da ordine in domeniul legislației pensiilor militare.
Pot închide oricând blogul dacă nu mai are audiență.

bogdan spunea...

Pentru FLORN

Speram cu totii ca ceea ce se prezinta in topic sa se intample. Dar deja vad ca initiatori ferventi de actiuni in justitie se delimiteaza de aceasta actiune si afirma ca nu are sorti de izbanda. Nu stiu nu pot sa ma pronunt.....asa este nu avem toti cunostinte juridice....atunci unii mai comentam si pe langa topic.

Ura exista in exprimari dar poate fi alocata perioadei lungi de timp in care unii pensionari vad cum colegii mai tineri ies la pensie cu o pensie mult mai mare. Nu le iau apararea pentru rautatea initiata aici dar... lipsa inraieste si ....asta este. Dar sunt multi care nu au vechime si totusi dau pe afara de venin si rautate. Ce personal nu imi place este faptul ca se doreste NEAPARAT SCADEREA UNOR PENSII chiar daca pensiile doritorilor cresc sau raman pe loc ( sa nu scada cumva.....).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, trolii fiind din Oastea Domnului Dumnezeu, Ochiul bulbucat si Timpanul ciulit, Coldea, imi permiteti sa-i intreb pe acestia cata pensie are acest mic Dumnezeu al celor pierduti in Univers? Chiar, pe bune, ca nu stiu cat are el peste acesti sfinti troli in cuponul de pensie pentru invelit boi si vite intregi la jaratic, fata de ale noastre, mici, de invelit doar sarmale!
PS:Sunt gripat la toate mecanismele si stemele si mananc lamai cu kilogramele sa supravietuiesc fara pastile (1 kg pe zi), de aia par a fi si acru pentru unii!

bogdan spunea...

Vedeti cum unii sustin NEAPARAT reducerea cheltuielilor cu pensiile militare pentru ca stiu ( cred) ca vor fi reduse doar unele pensii iar altele vor creste sigur ( poate dar nu neaparat), ce sa astepti de la societatea civila cand PENSIONARII MILITARI SUSTIN REDUCEREA PENSIILOR MILITARE

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Bogdan, nimeni nu uraste pe nimeni si nici nuvor ca pensiile mafiote, de mare nesimtire si de cateva ori mai mari decat soldele in plata sa fie taiate, fiind deja un bun, nu drept, castigat, ci asa cum nesimtitii au pensii porcesti de mari asa sa fie si pensiile mici si medii majorate la decenta si supravietuire! Eu chiar nu urasc pe nimeni, sunt doar revoltat pe nesimtire si nesimtiti ca nici macar nu au bunul simt sa intervina ca si cei saraci din Armata sa aiba pensiile cat de cat decente, sa poata sa se hraneasca, sa-si ia medicamente si sa-si plateasca facturile! M-ar salva cu ceva ura si invidia? De ce sa invidiez nesimtirea unor pensii majorate in mod mafiot?

micutzul spunea...

OUG59 își face efectele până la publicarea deciziei CCR după care face ''fâs '' și ea și cele din 114 referitoare la art. 59 și 60! Deci actualizarea este obligatorie din momentul apariției in MOf. !
In ce priveste noua lege razboiul nu mai este între noi bosorogii și guvern/parlament ci între barosanii activi și parlament! Personal, cred că se naste Plx 199 prin gaura de la legea asta , cu propunerile guleratilor...65% din functie, grad , gradatii, I.Cda. + ps + OMM și....maxim 58,5% din brut.

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "Huhu Rezea spunea...":

"@Leo
Nu se face domnule nicio actualizare retroactivă din oficiu, dacă se admite excepția.Cine a spus că se actualizează pensiile până la emiterea OUG 114/2018 nu știe că efectele deciziilor CCR sunt numai pentru viitor.
Pentru trecut doar instanțele pot acorda despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de ordonanțele declarate neconstituționale, fie în cauzele pendinte, fie în cauzele de revizuire a soluțiilor anterioare, fie în cauzele deschise in termen de un an de la publicarea deciziei CCR în MO in baza art. 9 din Legea contenciosului administrativ."

(20 februarie 2023 la 10:25)"

Încheiat CITATUL,

● COMENTARIU:
HUHU:
..așa este,cum spui privind acțiunea în viitor, după admiterea excepției.. ridicate,dar cum rămâne cu ceea ce se întâmplă ÎN PREZENT:când SE RETURNEAZĂ =DIN OFICIU, eșalonat, sumele de CASS reținute în 2012..? (acum,în februarie a.c. s-a restituit suma pe cele 4 zile 28-31 dec.2022)

P.S.:

Restituirea sumelor din CASS, chiar dacă s-a făcut prin emiterea unei"OUG"
e tot un fel de RESTITUIRE DIN OFICIU (!), ca o procedură de.. "mascare", acoperire..a "erorii"(?) POLITICE (?) .. inițiale: de reținere din pensii a CASS-ului..!

2.În situația din acest TOPIC, proble ma = ciudat sau nu,e mai simplă.., și prezentată și comentată și răs-comenta tă..; dispozițiile OUG-urile de modifi care a unei legi=mai ales a LEGILOR ORGANICE, NU POT FI INCLUSE în LEGEA modificată și REPUBLICATĂ..=ÎNAINTE=DE ADOPTAREA lor(în procedură de urgență, conf.art.115, al.5, din Constituție) în PARLAMENT (!), conf. art. 70 din L.24/2000 = privind normele de TEHNICĂ LEGISLATIVĂ..!
Cu alte cuvinte, legea 223/2015, ORI GINARĂ, din "START", în DEC.2015 (!).. NU PUTEA fi modificată prin OUG-uri care NU AU FOST ADOPTATE..de urgență (!) printr-o LEGE (nici până în prezent = febr. 2023..!)..�� / ��..

bogdan spunea...

,,BAROSANII,, activi nu pot fi lasati fara OSCAR pentru ca nu sunt destule cresteri salariale care sa suplineasca lipsa lui si voi stiti asta.

Huhu Rezea spunea...

@Călin
Aplicarea din oficiu a unei decizii CCR este cea care nu are nevoie de o reglementare prin alt normativ sau de o hotărâre judecătorească.
CPS-urile au dispus încetarea reținerii CASS fără să aștepte emiterea unui act normativ.
In schimb, pentru a restitui din urmă CASS-ul reținut a fost nevoie de un act normativ de același rang cu cel care a impus reținerea CASS.
Las-o baltă! Dispozițiile de ordonanță devin parte integrantă a legii modificate încă de la data publicării ordonanței în MO.

Huhu Rezea spunea...

Din delirul comisarului Paul Puiu... dintr-un comentariu pe care n-o să-l public:

"V-am expus aceste argumente doar pentru a nu va face planuri prea mai sau iluzii💸💸💸pentru ca pentru unii inlaturarea plafonarii cat si actualizarea pensiilor nu este decat un vis frumos sau film SF!!!!!!😂😂😂😂😅😅😅
Daca nu credeti ce va spune un profesionist cu titlu gratuit ca mine, expert in drept civil si procesual civil, drept administrativ si drept constitutional, atunci consultati contracost un alt jurist profesionist sau avocat ca sa va dea raspunsurile!!!!!!Am onoarea sa va salut pe toti"

Huhu Rezea spunea...

@Stelică
N-am ce-ți face! Pe contributivitate intri și d-ta la categoria neterminați. Asta nu înseamnă că nu trebuie aplicată celor care au eliminat actualizarea pensiilor militare.

Paul Puiu spunea...

Huhurez de ce nu mi-ai publicat tot comentariul??🤔🤔🤔 Nu ai curaj sa pui pariu cu mine ca atat plafonarea cat si abrogarea actualizarii pensiilor militare prin art 84 din OUG 114/2018 ca se vor mentine in continuare dupa 23.02.2023 chiar daca decizia CCR va fi favorabila??!! ✍️✍️✍️De ce nu vrei sa fii obiectiv fata de toti prin comentariile tale si sa le spui ca singurii beneficiari a inlaturarii plafonarii ar fi doar rezervistii trecuti in rezerva din perioada 15.09.2017-31.12.2018 si ca actualizarea pensiilor nu se va realiza decat in cazul abrogarii OUG 114/2018!!! Huhule ti-am spus de N ori ca abrogarea definitiva a actualizarii pensiilor militare s-a efectuat prin OUG 114/2018 definitiv cand a disparut si sintagma actualuzare!!! Cine vrea sa inteleaga si sa accepte realitatea e treba lor, oricum vom vedea peste trei zile cine are dreptate si pregatire juridica de calitate!!!!✍️✍️✍️✍️✍️
Am onoarea sa va salut pe toti!!!🫡🫡🫡🫡💪

Constantin spunea...

Pensiile militare din țările UE au și componentă contributiva,sau acest lucru se doreste a se aplica numai în România?

Laurentiu spunea...

Nu are legătură cu tema supusă discuției, dar, există și un dar, aproape că este de râs, dacă nu de plâns:

Admiterea la scolile militare postliceale pentru anul scolar 2023-2024 se face doar pe baza mediei de la examenul de bacalaureat, potrivit unei postari pe pagina de Facebook a Ministerului Apararii.

Mai exact, „admiterea în învățământul postliceal militar se realizează pe baza mediei obținute la examenul național de bacalaureat, în funcție de opțiunile exprimate în cererea de înscriere și de rezultatele selecției, în limita numărului de locuri aprobat pentru fiecare armă sau serviciu și specialitate militară, atât pentru Ministerul Apărării Naționale, cât și pentru celelalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitatea națională”, se arată într-o dispoziție a Direcției generale de management resurese umane a MApN.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, de altfel un foarte bun cunoscator al legilor, pe fuga la scris, a gresit exprimarea, vrand sa spuna ca de fapt dupa Hotararea CCR se vor impune drepturi de luat si apoi prin procese fiecare sa-si ia si din urma aceste ciupeli, adica prin procese pentru drepturile restante, caci el mereu a scris despre asa ceva, cine bine l-a citit de fiecare data!

Huhu Rezea spunea...

@Constantin
Comparația cu pensiile militare din UE nu este un reper cîtă vreme celelalte țări nu au impus condiție pentru acordare de plați PNRR reforma pensiilor.
Din câte cunosc doar Germania are calculul contributiv pentru pensiile din sistemul public, după care ne-am inspirat și noi în anul 2000.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorele, acum incadreaza in armata inclusiv externatii de la Balaceanca, Socola sau Spitalul nr 9, pentru ca doar aia ar mai accepta, probabil, sa se incadreze intr-o institutie de stat care da pensii si solde de muritori de foame! Dar, se pare ca si bolnavii psihici, saracii de ei, au realizat ca nici nebun sa fii nu se renteaza sa te incadrezi in armata, caci or fi ei bolnavi dar nu sunt si prosti! BACALAURIATUL, SA CE CU EL LA FOAMEA SI RESTRICTIILE OFERITE DE ARMATA?

Leo spunea...

Călin , Flavius , H
Am spus și pe alt topic ,
Dacă pică OUG 59/2017 în 23 feb , noi cei cam peste 500 de luptători care am pierdut prin 2018,2019,2020 la CCR excepția de neconst. a Art. VII pct. 2 + 3 din OUG 59/2017 invocată în cauze de recalculare pensie și care am pierdut acele procese având Decizii definitive în instanțe , vom formula REVIZUIRI ale acelor decizii definitive prin care am pierdut acele procese în care am cerut actualizarea pt. 2018 - 2022 inclusiv. Pt. 2018 avem asigurată actualizarea dar poate pt. după OUG 114 va trebui să ne luptăm mai mult , cu argumente deja spuse de AMABIL din pct. 6 din materialul lui BENKE KarolY.
Asta este precizarea.În această situație sunt eu , Flavius , și încă peste 500.
Să fie ADMISĂ excepția pe 23 că știm noi ce avem de făcut.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@DA, @Leo, si cei care se intreaba ce moșmondesc eu pe furiș sa stie ca, pe langa petitii aproape zilnice, si de chestii din astea ma ocup eu acum, impletite cu altele, si altele si iar altele, pe realitatea situatiei mele unice la pensia de mare rachat turcesc...
Din kilele de lamai ingerate, vad ca temperatura mi-a trecut, capul s-a mai usurat, robinetul s-a uscat si doar toate ciolanele si oscioarele ma dor de parca as fi bătut cu leuca! Daca as bea Deruginol, le-as mai intineri la oha?!Ce obosit ma mai simt...

Paul Puiu spunea...

Ptr Leo:
Chiar daca va fi o decizie favorabila a CCR pe 23.02.2023, atat plafonarea cat si abrogarea actualizarii pensiilor militare prin art 84 din OUG 114/2018 se vor mentine in continuare!!!Singurii beneficiari a inlaturarii plafonarii vor fi doar rezervistii trecuti in rezerva din perioada 15.09.2017-31.12.2018 pentru ca incetarea efectelor OUG 59/2017 numai pe ei ii avantajeaza!!!✍️✍️✍️Plafonarea si actualizarea pensiilor nu se va realiza decat in cazul abrogarii OUG 114/2018 pentru restul rezervistilor de dupa data de 01.01.2019!!!✍️✍️✍️✍️
Am onoarea sa va salut pe toti!!!🫡🫡🫡🫡💪

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Felicitari, @Onorabile, pentru obtinerea titrarilor reale si vizibil incontestabile ca aplicativitate pe blog in sprijinul nostru, nu cu copy paste si tinute la secret ca ale bulevardierilor cazoni de paie, cu stelele de pe etichetele de la sticloanțele cu zamârci tari si avand doua benzi rosii desenate pe vipusti! Stiam eu ceva, dar acum m-am edificat! Inca o data, FELICITARI!

csej spunea...

HUHULE tu care le stii pe toate si ne înveți si pe noi lumineaza-ne.
Se zice ca Banca mondială cere ca pensia sa aiba ca mărime 45% din media sumelor salariilor din ultimile 12 luni.Nu se refera la baza de calcul sau alte inginerii
În decizia privind revizuirea pensiei in baza OUG nr.1/2011 zice ca am salariu 1,5 milioane.Imi da pensie 45% din 1,5 milioane?Ăștia sunt nebuni de dusi la Spitalul 9.

Leo spunea...

Stelică, te-a pervertit HUOnorius rău de tot...
Tu ai făcut acest demers prin 2018 ? Dacă DA , atunci fi OPTIMIST. Dacă NU , mai ai o posibilitate ( vezi topicul cu avocata...) . Nu descuraja cetăţenii ....
"în situaţia admiterii excepţiei de neconstituţionalitate el poate promova o cerere de revizuire întemeiată pe dispoziţiile art.509 alin.1 pct.11 Cod procedură civilă."
…. Curtea a reținut însă și o importantă excepție de la această din urmă regulă, susceptibilă de analiză din perspectiva modului în care Curte înțelege să aplice principiul constituțional al neretroactivității deciziilor sale. Astfel, potrivit Curții, o decizie de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate se aplică şi în cauzele în care a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate până la data publicării, altele decât cea în care a fost pronunţată decizia Curţii Constituţionale, soluţionate definitiv prin hotărâre judecătorească, ipoteză în care decizia de admitere constituie motiv de revizuire "

Petrut spunea...

Buna seara ...noi acum fiind civili ar trebui sa se revina la existenta Punctului de Pensie ca la pensionarii civili.....cum a fost pana acum mai mult un pic de 10-12 ani ..toate problemele in acest fel s-ar rezolva ..!

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Numai @skoda poate să ceară revizuirea hotărîri definitive dacă s-a dat in cauza sa de la Tribunal fără sa astepte decizia CCR.Or in cazul său instanta a suspendat. cauza.
Uite cum sună art. 509 pct 11 din cpc in privința revizuirii:

Cazuri de revizuire a hotărîrilor definitive:
11.dupa ce hotararea a devenit definitiva, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra exceptiei invocate in acea cauza, declarand neconstitutionala prevederea care a facut obiectul acelei exceptii.
Mai beneficiază de deciziile CCR cei care au dosare pe rol în instante, deci nesoluționate, in care cer inlăturarea dispozițiilor OUG 59, cauze numite pendinte de cauza în care s-a pronunțat CCR.
Mai beneficiază retroactiv de deciziile CCR cei care procedează potrivit art. 9 alin(4) din L 554/2004:
4) In situatia in care decizia de declarare a neconstitutionalitatii este urmarea unei exceptii ridicate in alta cauza, actiunea poate fi introdusa direct la instanta de contencios administrativ competenta, in limitele unui termen de decadere de un an, calculat de la data publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I (Modificat prin Legea nr. 262/2007).

bogdan spunea...

Nu ma pricep la actiunile intreprinse pe linia ordonantei prezentate in topic dar intreb, in legea care este acum in procesul legislativ pot fi reintroduse prevederile care limiteaza si dezavantajeaza rezervistii pentru a urma un proces legislativ inatacabil?

Paul Puiu spunea...

Ptr Leo:
S-a pronuntat deja cumva favorabil CCR in privinta OUG 59/2017 si s-a admis exceptia de neconstitutionalitate cumva???🤔🤔🤔🤔🤔 Leo s-a publicat si in monitorul oficial decizia CCR ca sa stim in ce a constat motivarea deciziei CCR pentru a depune cererea de revizuire a pensiilor militare pentru recalcularea pensiilor fara plafonare de catre casele sectoriale de pensii adica de catre cei trecuti in rezerva in perioada 15.09.2017-31.12.2018???🤔🤔🤔🤔🤔🤔Este eronat sa faci cererea de revizuire a sentintei civile ramasa definitiva si irevocabila pentru ca nu ai nici un temei juridic!!! Vezi cazurile cand se fac revizuire si o sa constati ca iti pierzi timpul de pomana ca cererea de revizuire iti va fi respinsa din primul termen!!!! Stai sa se probunte CCR si sa se publice decizia in monitorul oficial si dupa introdu cerere la casa de pensie pentru revizuirea pensiei daca vei intruni conditiile din motivarea deciziei!!!!
M-am saturat sa citesc aberatii,🤮🤮🤮🤬🤬🤬, mai bine consultati un jurist sau avocat competent si profesionist, nu unul din ala care e doar in foame pentru bani!!!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

Relu spunea...

@Cornelius: cate pensii stii tu de cateva ori mai mari decat soldele in plata? De cateva ori insemnand de la dublu in sus. Ca asa sa aruncam cu "vorbe " aiurea fara acoperire e sport national.

RD spunea...

Nu e de OUG, dar e ceva cald si este vorba tot de pensiile militare:

Ciolacu: După ce avem raportul de la Banca Mondială, legea pensiilor va intra la vot în Camera Deputaților

Întrebat în cât timp ar putea să ajungă la votul final în Camera Deputaților legea pensiilor, Marcel Ciolacu a spus că imediat după ce vine raportul de la Banca Mondială.

„După ce avem detaliile de la Banca Mondială, legea pensiilor speciale va intra la Camera Deputaților”, a spus Marcel Ciolacu. În ceea ce privește pensiile militare, președintele PSD a spus că își menține părerea, și anume că acestea nu sunt pensii speciale. „22 de state, membre ale UE, consideră că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, și-mi mențin punctul de vedere. Sunt ferm convins că vom veni cu o soluție. Îmi mențin părerea: pensiile militarilor nu sunt pensii speciale”, a declarat Marcel Ciolacu.

Relu spunea...

Petrut sau mai bine Petrutz....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mi-a scris UE, Cabinet Nicholas Schmidt, ca urmareste indeaproape aplicarea planului de rezilienta si la Armata, felicitandu-ma, sau multumindu-mi pentru interesul acordat Planului PNRR ca acesta sa fie intocmai aplicat, asa cum s-a trasat la Bruxelles! Deci, n-am fost ignorat. Azi am scris petitia-protest, azi mi s-a raspuns! Min. Muncii, tot azi mi-a raspuns, scurt: ,,Cu respect, dar aveti un limbaj licentios!'' Fara sa spuna ca nu sunt eu ala care conduce ministerul si beat da telefoane in toiul noptii la doamnele parlamentare, casatorite, sa le faca propuneri indecente!... UE, de ce nu mi-a spus ca am un limbaj licentios si mi-a multumit pt ce am scris? Ai?

bogdan spunea...

BANCA MONDIALA stabileste pensia mea. Nici macar nu mai cauta sa mascheze acest lucru....pacat. Mandria de a fi militar este acum la 6,5 m pe fundul canalului Bastroe ( SLAVA UCRAINA am spuuus) tocmai ce cauta unii dupa ea.

Huhu Rezea spunea...

M-am convins că @ comisarul Paul Puiu propagă unele din indicațiile Sindicatelor Prolex si Diamantul.
Am reținut că Prolex a formulat deja excepții de neconstituționalitate și împotriva art, 84 din OUG 114/2018.
In ciuda celor ce spune Comisarul, se pot formula acțiuni pentru a reclama prejudicii produse de ordonanțele 59/ 2015 dar și împotriva art. 84 al OUG 114, deci nu împotriva intregii oUG 114/2018, cu ridicarea excepției extrinseci pentru OUG 59(lipsa avizului) până la publicarea deciziei CCR în MO iar împotriva art. 84 se va motiva potrivit indicațiilor lui Benke Karoly, reluate în prezentul topic, dar si celelalte motivări intrinseci din materialul publicat de Benke Karoli.
Cei care vor face asemenea acțiuni până la la data publcării Deciziei CCR în MO vor beneficia de Decizia CCR prin ceea ce se cheamă cauze pendinte.
Acțiunile împotriva art. 84 pot continua și după publicarea deciziei CCR în MO.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Relu, o sa fac rost de proba asta cu generalii copy paste cu pensiile dublate, triplate, impatrite, incincite, etc... Poate ma ajuta @Onorabilul sau cineva care a lucrat in CSP, sa-mi trimita lista neagra a pensiilor nesimtite pe adresa ifrimcorneliu@yahoo.ro
Cei de la UE au aceasta lista. Acesti generali lacomi, absolut niciodata nu au luat atitudine ca saracii armatei sa fie scosi din mizeria pensiilor extrem de mici, dar Dumnezeu ii va pocni si pe ei la interese, cat de curand, pentru aceasta trufașă si egoista ignoranta! Tocmai aceasta atitudine a lor a dus, sau va duce, la masuri extrem de dure, care ii vor potcovi meserias, caci numarul lor este mai mare decat al activilor in serviciu! Câtă frunză, cata iarbă... si ne mai miram ca se scheauna ca nu mai sunt bani sa se faca dreptate la pensiile mici si medii, celor 68%... De la 20.000 lei, in sus, alea sunt pensii de-a dreptul super nesimtite, cand ei au iesit la pensie cu 7000 lei-8000 lei!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, frumos explicat catre Paul Puiu!

bogdan spunea...

Ghinea poate sa doarma linistit....are oameni de nadejde care vegheaza la micsorarea pensiilor rezervei si Bolos oameni la aplicarea PNRR. . Acum cu razboiul la granita......Ghinea si...ceilalti pot fi usor incadrati la.....( nu spun ca nu se publica) aper sa nu vina acea vreme in maxim 1 an.

Marcel Orzan spunea...

https://www.stiripesurse.ro/marcel-ciolacu-pensiile-militarilor-nu-sunt-pensii-speciale_2800865.html

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Ce vrei să spună Ciolacu? Spune ce știe de la Ciucă?
Speciale sau nespeciale, pensiile militare trebuie reformate pentru înlăturarea inechităților menținute cu nesimțire de structurile militare care, chiar ele, au impus modificarea legislației pensiilor militare acum 5-6 ani!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tehnocrat, te asigur ca ne va fi bine, celor cu pensiile mici si medii, dar si cei cu 10.000 lei sau 15.000 lei la pensii, care sunt normale ca marime in acest sistem de aparare. Avem o latura contributiva care va fi modelata artistic, precum ingerii lui Michelangelo Buonarotti de pe Capela Sixtina de la Vatican. Sa nu se uite ca in PNNR s-a specificat ca pensiile mici si medii sa fie majorate. Si mai asigur ca nici o pensie gravida in luna a 9 a nu va fi scazuta, ci in cel mai rau caz inghetate, asa cum pensiile cotonogite ale celor 68% au fost inghetate ani in sir de la actualizari. Putintica rabdare si o sa vedem ca dracul nu este negru, ci rosu de furie ca ,,genialii'' cu copy paste la doctorate raman cu aceleasi pensii. Pai, clocarii gulerati, ce dracul sa pazeasca ei acum decat sa faca orice sa inchida gura corului celor 68% beliți ani in sir la pensii si sa se dea si peste cap sa se salveze pe ei si pe ,,geniali?!''

Paul Puiu spunea...

Huhurez materialul documentar publicat de magistratul asistent al CCR, Benke Károly, material intitulat "Limitele de care este ținut Guvernul în adoptarea ordonanțelor de urgență potrivit jurisprudenței Curții Constituționale" constituie doar o opinie juridica motivata insa membrii CCR nu sunt obligati ca sa o si insuseasca neaparat sa-si fundamenteze deciziile pe baza unor argumente juridice ridicate de acest magistrat asistent!!! In fond membrii CCR prezenti delibereaza in urma analizarii tuturor aspectelor invederate cu neconstitutionalitate sau constitutionalitatea si in functie de opiniile majoritare deliberate adopta decizia de admitere sau respingere!!!!Asa ca pe 23.02.2023 nu e obligatoriu ca CCR sa isi statueze decizia de declarare a neconstitutionalitatii OUG 59/2017 neaparat pe lipsa avizului Consiliului Legislativ intrucat acest aviz este doar consultativ si daca vor lua in considerare stricto sebso si prevederile art 3 al 1 din L 24/2000 se poate argumenta respingerea exceptiei intruca se prevede ca Normele de tehnică legislativă sunt obligatorii la elaborarea proiectelor de lege de către Guvern şi a propunerilor legislative aparţinând deputaţilor, senatorilor sau cetăţenilor, în cadrul exercitării dreptului la iniţiativă legislativă, la elaborarea şi adoptarea ORDONANTELOR şi hotărârilor Guvernului, precum şi la elaborarea şi adoptarea actelor normative ale celorlalte autorităţi cu asemenea atribuţii.
Pe intelesul tuturor exceptia poate fi respinsa de CCR pe motiv ca ordonanta este de urgenta si nu ordonanta simpla si nu necesita neaparat avizul Consiliului Legislativ!!! Acest punct de vedere a fost formulat de catre Liviu Marian Vitca coordonator al activității Secției de drept privat al Consiliului Legislativ din aprilie 2011 si pana in prezent: locțiitor de drept al Președintelui Secției de drept privat al Consiliului Legislativ!!!
Astfel in opinia lui Liviu Marian Vitca se considera ca o categorie de acte normative care nu este supusă controlului exercitat prin avizul Consiliului Legislativ este reprezentată de proiectele de lege de aprobare sau, după caz, de respingere a ordonanțelor, atât simple, cât și de urgență, adoptate de Guvern.
Asa ca eu nu ma bazez pe faptul ca CCR se va pronunta pe 23.02.2023 favorabil si va accepta exceptia de neconstitutionalitate ridicata de petentii mai ales ca sunt si militari sau politisti si nu magistrati si nu vizeaza interesele magistratilor iar impactul bugetar care se va produce este foarte mare si contrar prevederilor asumate pentru indeplinirea obligatii asumate in PNNR!!!
Vom trai si vom vedea cum se va infaptui justitia de catre CCR pe 23.02.2023 adica daca justitia din Romania mai functioneaza si e obiectiva sau aservita politicului!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

mosmartin16 spunea...

Azi am primit răspuns de la Comisia de apărare de la Senat în legătură cu proiectul L4 !

mosmartin16 spunea...

În răspuns ( nr. de inregistrare XXV/40/2023 ) mi s-a comunicat faptul că documentația mea "a fost analizată în ședința comisiei din data de 14.02" ! Apoi se specifică faptul că, "aspectele semnalate au fost aduse la cunoștința membrilor comisiei, iar aceștia se vor preocupa de găsirea unor soluții legislative privitoare la problematica transmisă de dumneavoastră. Vă asigurăm în continuare de disponibilitatea noastră în soluționarea celor transmise. Cu stimă"...și semnează Președintele Comisiei, doamna senator Pauliuc !

mosmartin16 spunea...

Întrebare de tactică : pentru Comisia de apărare din Camera Deputaților să trimit la fel documentația - așa cum am făcut la Senat - sau să aștept să fiu audiat, deoarece am solicitat aceasta ?! Vă mulțumesc și vă salut, dragi camarazi !

csej spunea...

Nota bene Cornelision.

CEZAR spunea...

mosmartin16 spunea...
Azi am primit răspuns de la Comisia de apărare de la Senat în legătură cu proiectul L4 !
P.S.
Felicitari ! Detaliati ..proiectul L-4...
Cred ca ar fi bine sa va ..luminati fata ..!!!

Leon spunea...

@MosMartin, asteapta mai intai sa vezi Forma adoptata de Senat !

Leo spunea...

Moș
Pt. Camera Deputaților , Comisia de apărare , mai trebuie să STĂTEM oleacă , cam până pe luni 27feb. Apoi trimitem materialele la toți/toate comisiile impactate de la Camera Deputaților pe 27.02.

Leo spunea...

ATENȚIE Moș
Trimiterile se fac separat pt. fiecare comisie în parte pe o singură adresă de e.mail a comisiei ( și nu la toate comisiile prin același e.mail)

Leo spunea...

Puiu
Am zis că după ce apare în Mon. Of și avem 3 luni pt. asta.
Iar un an pt. Cont. Adm.
Ești cam neatent

bogdan spunea...

Se doreste cu inversunare diminuarea cuantumului pensiilor militarilor activi care vor trece in rezerva . Asta va fi o alta discutie dupa ce se calmeaza lucrurile. Acest lucru se doareste tocmai de cei care STIU SIGUR ca nu vor mai merge la razboi niciodata.

Huhu Rezea spunea...

Lecție pentru @Comisar, autointitulat "specialistul în drept constituțional"
Extras din motivarea Deciziei CCR nr. 50/2022

47. Potrivit dispoziţiilor art.4 alin.(3) ultima teză din Legea nr.73/1993, în cazul ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului, Consiliul Legislativ trebuie să emită avizul său în 24 de ore, dar dacă avizul nu este dat în acest termen, aceasta nu împiedică desfăşurarea procedurii legislative.
48. Prin urmare, Curtea a reținut că avizul Consiliului Legislativ este unul deosebit de important pentru că observaţiile formulate au drept finalitate sistematizarea, unificarea şi coordonarea întregii legislaţii, astfel că acesta trebuie să fie solicitat în prealabil adoptării actului normativ. Urmărirea
şi implementarea cerinţelor impuse de Legea nr.24/2000 asigură coerenţa întregului sistem de drept, iar Consiliul Legislativ este cel care, în mod primar, realizează această activitate. Consiliul Legislativ are obligaţia de a contribui la asigurarea coerenţei şi unificării legislaţiei. Avizul Consiliului Legislativ
este de natură să contribuie la unitatea şi coerenţa textului actului normativ care urmează a fi adoptat, astfel că art.79 alin.(1) din Constituţie nu se poate interpreta decât în sensul că solicitarea avizului trebuie să fie anterioară adoptării actului normativ vizat.
49. Mai mult, în jurisprudența sa, Curtea Constituțională a subliniat că „termenul în care trebuie exprimat punctul de vedere al Consiliului Legislativ curge de la data înregistrării la Consiliul Legislativ a solicitării de avizare a proiectului de act normativ. Nu este suficient ca solicitarea de aviz privind proiectul de ordonanţă de urgenţă să fie înregistrată la Secretariatul General al Guvernului în
ziua emiterii ordonanţei de urgenţă şi să se considere că de la această dată curge termenul de emitere a avizului, ci ea trebuie dublată, în mod obligatoriu, de înregistrarea solicitării la Consiliul Legislativ înainte de emiterea ordonanţei de urgenţă, pentru că altfel s-ar compromite chiar rolul Consiliului Legislativ, deoarece ar putea apărea situaţia ca la momentul primirii solicitării de aviz actul normativ să fi fost deja adoptat.” Prin urmare, atât solicitarea avizului, cât și înregistrarea acestei solicitări la Consiliul Legislativ trebuie să aibă loc înainte de emiterea ordonanţei de urgenţă a Guvernului.
50. Examinând fişa procesului legislativ pentru emiterea Ordonanţei de urgenţă a
Guvernului nr.192/2020, Curtea constată că Guvernul a adoptat acest act normativ pe data de 5 noiembrie 2020. Secretariatul General al Guvernului a trimis Consiliului Legislativ proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative prin Adresa nr.437 din 6 noiembrie 2020, care a fost înregistrată la Consiliul Legislativ cu nr.D1200 din 6 noiembrie 2020.
Ordonanța de urgență a Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial al României pe data de 6 noiembrie 2020. La aceeași dată, Consiliul Legislativ a dat Avizul favorabil nr.1134 din 6 noiembrie 2020, conținând un număr de 9 observații și propuneri.

Huhu Rezea spunea...

continuare

51. Curtea observă că atât data la care a fost înaintată solicitarea de aviz către Consiliul Legislativ, cât și cea la care această solicitare a fost înregistrată la această instituție sunt ulterioare adoptării Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020. Chiar dacă avizul Consiliului Legislativ a
fost emis în aceeași zi, respectiv pe data de 6 noiembrie 2020, Guvernul nu ar fi putut opera eventualeleobservații, înainte de publicare, decât cu respectarea dispozițiilor art.38 alin.(1) și (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr.555 din 5 iulie 2019, potrivit cărora „Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe în prezenţamajorităţii membrilor săi. Hotărârile şi ordonanţele se adoptă prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăşte prim-ministrul.” Or, Curtea constată că data adoptării Ordonanței de urgență aGuvernului nr.192/2020, așa cum apare indicată în Monitorul Oficial al României, este 5 noiembrie
2020.
52. Prin urmare, Curtea apreciază că adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului
nr.192/2020 s-a realizat cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.79 alin.(1) coroborate cu celeale art.1 alin.(3) și (5) din Constituție, Guvernul, cu acest prilej, atribuind un rol formal atât ConsiliuluiLegislativ, cât și legalității procedurii de adoptare a ordonanțelor de urgență.
53. Faţă de temeinicia motivelor de neconstituţionalitate extrinsecă, reţinută prin raportare la dispoziţiile art.1 alin.(3) şi (5) şi ale art.79 alin.(1) din Constituţie, care afectează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.192/2020 în ansamblul său, Curtea constată că nu mai este cazul să examineze şi celelalte motive de neconstituţionalitate formulate de autorul excepţiei deneconstituţionalitate

Relu spunea...

@Cornel: inca odata arunci vorbe aiurea fara a avea probe in prealabil. Daca adata cu dezvoltarea IT-ului in tara asta, aveai timp destul, ai fi invatat calculatoare erai poate mai departe de a injura niste oameni care au muncit cinstit si pe care ii injuri la gramada cu aia de chiar si-au umflat pensiile. Dar in lipsa informarii e mai usor si mai la indemana sa pozezi victima si sa injuri pe toti la gramada. Ca sa aiba o pensie de 20 000 cat trebuia sa fie netul? generalii de acum 10 ani erau mai competenti decat aia de azi pentru ca nu au avut oskar? generalii de acum 10 ani, aia de ii venerati, daca ar fi avut ocazia sa aiba oskar si sa fie bagat in baza la pensie ar fi refuzat? Ar fi refuzat vreunul dintre voi asa ceva? Nu, dar sa fii ipocrit da bine la imagine.

mosmartin16 spunea...

Mulțumesc dragilor pentru sfaturi ! Elementul fundamental al demersului meu îl reprezintă eliminarea inechităților profunde existente la pensiile militare, plecând de la principiu și nu de la interes personal ! Reiau, prin aplicarea uneia dintre soluții ( 8 variante ), s-ar produce o "reașezare" a pensiilor ( unele ar crește, unele ar scădea, în diferite proporții determinate de factori obiectivi ) ! Și fiindcă vorbeam de principiu, pensia mea ar scădea ( e drept, nu cu mult ) ! Întrebare : credeți că trimițând documentația și la comisiile de la Camera Deputaților, mi-aș reduce sau nu din șansele de a fi audiat de către aceste comisii ( audiere pe care am solicitat-o ) ?! Vă mulțumesc, oameni buni ! Mulțumesc Leon, Leo, Cezar și celorlalți care cred în echitate și principii ! Zi minunată !

Paul Puiu spunea...

Huhule nu mie trebuie sa imi dai tu lectii de aplicare a legilor, da-le politrucilor fratika din guvern si la cei de la CCR ca sa respecte legile, nu sa le aplice cum bate vantul si cum considera si dicteaza clasa politica pentru a fi favorabile deciziile bugetului de stat!!!! Luand in considerare obligatiile asumate in PNNR de reducere a cheltuielilor cu pensiile, tu Huhule nu crezi ca celor de la CCR nu li sa cerut sau impus ca sa tina cont pentru a nu se crea un impact negativ la bugetul de stat??!!😂😂😂Hai ca vedem pe 23.02.2023 deznodământul de la CCR in legatura cu OUG 59/2017!!✍️✍️✍️✍️
Eu fac pariu ca CCR amana pronuntarea pana dupa 01.03.2023 cand deja decizia lor nu va mai produce efecte deoarece se vor adopta noile modificari de calcul a pensiilor militare!!!😅😅😅😅Daca se vor recalcula toate pensiile militare revizuirea lor in situatia in care CCR da un verdict decizia CCR va fi egala cu zero!!!!🤫🤫🤫Daca CCR amana pronuntarea dupa 01.03.2023 nu va mai conta verdictul lor ca se va aplica noua metodologie de calcul la toate pensiile militare!!! 🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

Leon spunea...

Leo, esti prea optimist:
https://www.stiripesurse.ro/ultima-ora---eliminarea-pensiilor-speciale-s-a-amanat-cu-doua-saptamani--decizie-in-senat_2801770.html

csej spunea...

Pe aici fiecare scrie cam ce îi trece prin cap.Inclusiv eu.
M-am judecat cu statul român,,cu MApN.Stiti cand justitia romana mi-a dat o sentință favorabilă?Cand legea pe care am contestat-o a fost abrogată.
CEDO mi-a spus că pensia este un drept castigat,mărimea ei mai vedem.
M-am lecuit.Am acceptat controlul civil asupra armatei sa ne fie de bine.Nu e nimeni nebun sa se ceară exclus din UE pentru tine,noi,voi?Muta-ti gandul tinere pensionar militar.
Eu unul nu doresc sa-ti micsoreze pensia ci pe a mea sa o aduca la nivelul celei pe care o ai tu.Sunt constient însă ca asta se intampla numai printr-o nouă lege in care inevitabil iti va scădea cu toata opunerea celor dela contabilitate-finante,compartimentul juridic,resurse umane si ce mai este in noua organizare.Vrem nu vrem linia finală o trage politicul.
In timp tinere vei intelege ca din comandanti,sefi etc devenim niste iluștri anonimi.Ca pensionari pe spatele nostru nu scrie nici gradul si nici fosta functie.Iti spun din experienta.
Pana apare o nouă lege trăiesc cu speranța .Ca daca scade pensia ta si a mea rămâne la fel a mea mai vedem.
L4 nu-mi displace atata timp cat rămâne cuantumul cel mai valoros.



Sorin spunea...

La unele televiziuni s-a anunțat ca guvernul lucrează la o alta lege a pensiilor speciale fata de cea propusa, în care pensiile militare nu mai sunt cuprinse.

RD spunea...

Discuțiile de azi de la Comisia de buget pentru pensiile 'speciale':

https://www.youtube.com/live/H9OtvdNddXs?feature=share

Comisia de buget din Senat a amânat avizarea eliminării pensiilor speciale
Membrii Comisiei de buget din Senat au amânat, marţi, cu două săptămâni, avizarea eliminării pensiilor speciale. „Nu trece pe contributivitate nicio categorie de pensii, nu desfiinţează pensiile speciale, nu se referă deloc la parlamentari şi aleşi locali”, spune senatorul USR Ion Mircescu.
„La Ministerul Muncii se lucrează la o altă variantă a proiectului? Cu acest proiect de lege jalonul 215 nu va putea fi niciodată atins, pentru că nu trece pe contributivitate nicio categorie de pensii, nu desfiinţează pensiile speciale, nu se referă deloc la indemnizaţiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor şi aleşilor locali.... Îm momentul de faţă eu cred că lucrăm în gol. Sunt două varianţe. Ori guvernul îşi asumă că renunţă la sumele din PNRR şi are o altă negociere cu Comisia Europeană ori Ministerul Muncii trebuie să lucreze la un alt proiect. Cu avcest proiect eu nu văd cum putem să atingem jalonul”, a spus în timpul dezbaterilor Ion-Narcis Mircescu (USR).

Reprezentantul Ministerului Muncii, Marius-Ilie Stanciu, a precizat că nu se lucrează la un alt proiect de lege, iar proiectul de lege respectă cerinţele din jalonul PNRR.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Daniel Pescaru

„Această lege prin care se propun anumite măsuri care este evident şi clar că vor conduce la diminuarea pensiilor. Practic toate pensiile de serviciu care se plătesc din bugetul Ministerului Muncii au două componente, o componentă care reprezintă suma care i se cuvine beneficiarului în funcţie de cât a contribuit pe perioada vieţii active, iar diferenţa până la pensia de serviciu, suma care se acordă din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii”, explică secretarul de stat din Ministerul de Finanţe, Daniela Pescaru.

Potrivit acesteia, cu excepţia magistraţilor, la toate categoriile de personal, respectiv personalul auxiliar din justiţie, funcţionarii publici parlamentari, personalul navigant şi diplomaţi, se reduce procentul de la 80 la 65%.

„Adică astăzi, dacă un diplomat ieşea la pensie, beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din veniturile realizate în ultimele 6 luni de activitate. Aceşti 80%, prin lege, se propune a fi 65%. Dacă e să facem o estimare individuală (..) pentru că actualele pensii ar intra în sistem, recalculate, pe mîsură ce se pensionează alte categorii din sistemul respectiv, nu se face o recalculare pentru că ştiţi foarte bine, pensiile sunt un drept câştigat şi este foarte greu să intervii şi să diminuezi, dar contribuţia statului s-ar reduce cu circa 32%, pe această diminuare de procent”, adaugă Pescaru.

RD spunea...

„Marea majoritate vor putea beneficia de acest drept de pensie la împlinirea vârstei de 65 de ani, se armonizează cu vârsta din sistemul public. V-am dat un exemplu pentru a ascoate în evidenţă faptul că legea are un impact pozitiv pe buget, în sensul că se reduc cheltuielilor, într-un orizont de timp. Este foarte dificil de evaluat, nu ştiu în ce măsură Ministerul Muncii are o asistenţă cu Banca Mondială, pentru că legea este pe viitor, categoriile de beneficiari care urmează să intre în pensie. Singura categorie care nu are această diminuare sunt magistraţii, practic, pe legea 303 prin care sunt stabilite pensiile de serviciu pentru magistraţi, rămâne procentul de 80%, singura modificare care s-a făcut a fost că perioada, cele 12 luni care constituie baza de calcul pentru pensia de serviciu rămâne la latitudinea beneficiarului să o aleagă din ultimii 10 ani de activitate. Mai e o modificare care în opinia mea ar duce la o diminuare a cheltuielilor cu pensiile de serviciu, faptul că în vechea lege, pentru fiecare an suplimentar faţă de cei 25 de ani de vechime necesari pentru a beneficia de pensie de serviciu se dădea o majorare cu 1% a procentului de 80%, adică dacă avea 26 de ani de vechime, nu se mai aplica 80% ci 81% şi a fost abrogată această prevedere, nu mai lasă posibilitatea depăşirii procentului de 80%. Impactul actual, anul acesta, partea suportată din bugetul de stat pentru pensiile speciale este de circa 1,4 miliarde, în bugetul ministerului Muncii iar pensiile militare, care se acordă unui număr mult mai mare de beneficiari, se plătesc din bugetul ministerului de Interne, Apărării, SRI, şi însumează 11,1 miliarde lei. Ele reprezintă, dacă e să facem o comparaţie, cam 10% din cheltuielile cu asietenţa socială din bugetul asigurărilor sociale de stat, care anul acesta este de 110 miliarde lei”, încheie Daniela Pescaru.

„Supun la vot amânarea deciziei de avizare până în momentul în care Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe vor face precizările necesare. Aşteptăm o evaluare pe acest proiect, dacă îndeplineşte cerinţele din PNRR. Să venim cu amendamente care să ne dea certitudinea că e un proiect de lege bun”, a propus Nicolae Neagu, PNL, preşedintele Comisiei de buget.

Sorin spunea...

Toate pensiile de serviciu, cu excepţia magistraţilor, s-ar putea calcula la 65% din veniturile realizate în ultimele şase luni de activitate, faţă de 80%, prin adoptarea proiectului de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, a declarat marţi Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, la Comisia pentru buget-finanţe din Senat.
Publicat azi, pe la ora 14

Sorin spunea...

Azi, Aurescu a anunțat ca a fost suspendata activitatea centrului cultural rus din București. Argumentele sunt în presa. Se va reduce numărul de comentatori pe unele bloguri?

Paul Puiu spunea...

COMUNICAT IMPORTANT !

Pe 23 februarie se judecă la CCR excepția de neconstitutionalitate a OUG 59/2017 pentru lipsa avizului Consiliului Legislativ. Liga nu a inițiat o acțiune în instanță pentru acest aspect care vizează doar militarii pensionați în perioada 8 august 2017 - 29 decembrie 2018 (cand a intrat în vigoare OUG 114/2018 prin care se reia limitarea pensiei nete la media soldelor nete corespunzătoare celor brute cuprinse în baza de calcul al pensiei). Însă Liga are în lucru contestarea tuturor OUG care modifică Legea 223/2015 pe considerente mai largi ce includ și lipsa unor avize obligatorii.

Semnează

Președintele LADPM
General de brigadă ( în retragere)
Nicolae Gropan

avianyc spunea...

Cauza inchiderii Centrului Cultural Rus;

https://www.facebook.com/reel/969075867803723?s=yWDuG2&fs=e

Mihai f. spunea...

ptr. sorin.. 65 %din brut ? Ar fi mai mari că acum ?și cu OUG plafonați la salarii nete ?

Burebista spunea...

Citiți cu atenție ce a postat RD mai sus. Modificările la pensiile speciale, procentele din baza de calcul și perioada, se vor face numai pentru viitor la noile deschideri de drept de pensie... Asta a spus reprezentantul ministerului muncii la comisie... S ar putea ca și la magistrați sa se renunțe la recalcularea pensiilor în plată. De aceea și graba cu care părăsesc sistemul. Chiar dacă se va face recalculare cuantumul în plată va rămâne dacă este favorabil. Oricum recalcularea a 4000 de pensii se face mai ușor decât 150000... Adio și un praz verde contributivitate la militari și polițiști... În ritmul asta dacă numai la o comisie proiectul a stat aproape 1 luna pana la promulgare cred ca vine toamna.. 🤣

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RD spunea...

@Sorin, care sunt acele televiziuni?

csej spunea...

Ma voi stiti ce spuneti?Cenzurati-va vorbirea.De unde naiba 80% din venituri?Desteptilor ,primiți 80% din venituri? Cei ce au întocmit legea 223/2015 au făcut niste inginerii ca sa nu primim 80% din venituri.Aduna ce ai primit in ultimile 6 luni si vezi ce ti iese.Imi iese o medie de 950000 lei.Imi da statul 80% din 950000? Imi da praful de pe toba.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Se cam trage mata de coada cu acest proiect, L 4/2023 !
Comisiile Raportoare, daca se doreste, ar putea sa adopte Raportul comun, fara sa mai astepte Avizul Comisiei de Buget-finante, mai degraba proiectul are multe elemente de neconstitutionalitate si se asteapta clarificari din partea BM si CE..!

viorel1628 spunea...

Să înțeleg că pensiile aflate deja în plată ar putea fi recalculate ?! Păi dacă am ieșit în condițiile Legii 223, acum trebuie să mă schimb pe o lege avizată de Comisia Europeană ? Dar dacă acestă comisie ar stabili vârsta legală de pensionare 65 de ani, eu care acum am 55 ani ar trebui să mă reangajez în aramată și să lucrez până la împlinirea vârstei de 65 ani ?!

bogdan spunea...

Usor usor pensiile militare nici macar nu mai intra in discutie din ce vad eu. Si la comisia de buget nu au fost pomenite.

Huhu Rezea spunea...

Vedeți de ce unele ligi și sindicate se compromit în fața membrilor lor și a rezerviștilor? Doar specialiști autointitulați precum comisarul nostru se mai entuziasmează de comunicatele lor.
OUG nr. 59/2017 se bucură de prezumția de constituționalitate până în ziua în care decizia CCR va fi publicată în MO.
Cum poți să spui că de decizia CCR se vor bucura numai cei care s-au pensionat până în decembrie 2018?
De joi se va crea o furtună în domeniul pensiilor militare mai mare decât disputa privind reforma pe Jalonul 215... pe care gulerații au crezut că o îmblânzesc cu cimilitura că pensiile militare nu sunt pensii speciale.

Relu spunea...

@Viorel: nu dau in cap nimanui dar pare ca sunt bagati in aceiasi oala oamenii care chiar au muncit si daca au o pensie mai mare sunt injurati. Sunt oameni care nu au luat oskar ca au fost "pe mana " cu sefii. Ca sunt si cealalta categorie care au primit oskar drept ajutor de pensionare e alta treaba si acolo ar fi trebuit facut ceva din timpul activitatii personajelor respective pentru ca acum e tardiv.Cand le-am spus unor sefi ca nu e corect mi-au dat-o cu: iti vine si tie randul sa iesi la pensie numai ca era sub forma de amenintare.Avand insa destui ani de cand sunt la tura mi se rupe de amenintarile lor.

MIȘU spunea...

Toată lumea vorbește despre eliminarea Ord.59 , despre recalculării....
În mass-media scrisa și vorbită se discută despre tăierea pensiilor militare cu aproximativ 30%. Publicația România Liberă zice că jalonul 215 din PNRR, nu are scopul de a elimina inechitățile dintre pensiile militare,ci reducerea acestora.
Despre ce vorbim noi acuma ?
Într o discuție cu un camarad pensionat în 2016,noiembrie care are o pensie brută actualmente de 3 200 lei,.ă întreba cât ar mai căstiga el,dacă se aplică specificația ca pensiile militare sa fie în cuantum de 45% din brut!
Care brut? Cel actual?
S au cel actualizat la zi !?
Vai de noi ! Ce am fost,și ce am ajuns !

Huhu Rezea spunea...

@viorel1628
Recalcularea nu-ți ia dreptul de pensie dar îți modifică de nu te vezi cuantumul pensiei militare.
Nicio lege nu garantează cuantumul pensiilor calculate altfel decât în sistemul public de pensii.
Este garantat cuantumul contributiv din sistemul public sau componenta contributivă a pensiilor speciale. Pensiile militare nu au în cuantumul lor nicio componentă calculată în puncte de pensie, spre deosebire de celelalte pensii speciale.

RD spunea...

@Huhu, stai 'linistit' ca vor fi aranjati mai toti pensionarii militari in curand cu toate sperantele voastre cu acest OUG nr.59/2017, neconstitutional. Prefer sa fiu rezervat decat sa fac deja 'petrecere' asa cum vad pe aici! Inseamna ca nu cunoasteti puterea politica in Romania!

@bogdan, pensiile militare au fost pomenite de Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Daniela Pescaru. Nu vreau sa comentez amatorismul din partea anumitor persoane care au facut parte din aceste discutii si nu au logica si nu inteleg, dar sunt obisnuit la cate articole aberante am citit pe diferite site-uri si emisiuni penibile la tv.

@viorel1628, si daca ar fi recalculate si trecute pe contributivitate pensiile militare, ar trebui pe noua lege care este asteptata potrivit jalonului 214. Asa s-ar intampla pentru toti cei aproximativ 5 milioane de pensionari. Si nimeni nu stiu cum va arata noua lege din sistemul public.

@Burebista, am dat copy-paste, dar am vazut si video toata 'sedinta' din acea Comisie si multe prostii, zici ca erau unii luati de la scoala generala care habar n-aveau despre ce este vorba!

Sorin spunea...

@mihai f informația cu toți la 65% cred ca e urmare la o cerință externa de aliniere la același procent din baza de calcul ptr eliminarea discriminării. Procentul se aplica la brut. Nu pot aprecia dacă e mai bine sau nu.
@RD info cu militarii scoși din noua lege la care se lucrează, din câte am înțeles alta decât L4, a apărut o singura data, de la un reporter de teren care a afirmat ca e de la sursele lor, pe la orele 15, la realitatea sau digi. Inițial nu I am dat atenție, din cauza afirmației cu sursele dar și pt ca fatuca părea ca a prins ceva, nu a verificat și s a apucat sa o dea pe post.

RD spunea...

Felix Stroe, senator PSD Constanța revine asupra problemei pensiilor militare și susține în continuare faptul că acestea nu sunt pensii speciale și că acestea sunt plătite din procentul din PIB, acordat apărării. Mai punctează și aspectul ce ține de contributivitatea militariilor la bugetul de stat, deoarece militarilor le-a fost reținută pensia suplimentară, bani ce au ajuns la bugetul de stat.

Totodată și preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu (PSD) a declarat luni, 20 februarie a.c., faptul că că îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia pensiile militarilor nu sunt pensii speciale şi a adăugat că 22 de state ale Uniunii Europene sunt de acceaşi părere

„Arătam, în urmă cu jumătate de an, referitor la pensiile militare, că NU ar trebui reformate, odată cu pensiile speciale. Pensiile din orice stat UE sunt de două feluri: pensii în sistemul public de pensii și pensii militare. Pensiile din sistemul public de pensii sunt plătite din Bugetul asigurărilor sociale, pe când pensiile militare de stat sunt plătite din procentul din PIB, acordat apărării. Se spune că militarii nu au avut contributivitate pentru pensii. Fals, deoarece fiecăruia i s-a reținut pensia suplimentară, bani care au fost virați direct la bugetul de stat! Deci, pensiile militare NU sunt pensii speciale şi 22 de state ale Uniunii Europene sunt de acceaşi părere!

Guvernul aşteaptă raportul final de la Banca Mondială, în legătură cu proiectul de lege privind pensiile speciale – care cu siguranță va face referire și la cele militare – iar după ce va veni acest raport, vor fi făcute modificările necesare. Am convingerea că și președintele PSD, Marcel Ciolacu urmărește îndeaproape acest raport, așa cum a declarat și ieri, la Parlament.

Acest raport va ajunge miercuri și este ultimul act consultativ așteptat, după care decizia luată va fi una finală, cât mai repede. Un proiect de lege coerent și satisfăcător, pentru toate părțile, o reformă care de altfel e inclusă în PNRR și va intra imediat la vot, în Camera Deputaților. Sunt ferm convins că și chestiunea aducerii pensiilor militare în zona contributivității va fi lămurită, o dată pentru totdeauna!”, a declarat senatorul PSD Constanța, Felix Stroe.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Decat sa-mi dea ajutoare sociale pentru haleală, curent si gaze naturale, sau sa fi asteptat la mila Ogrăzii Constitutionale, nu era mai bine sa-mi fi majorat cuantumul pensiei militare?

bogdan spunea...

La o televiziune se afirma ca pentru militari 45%.

mosmartin16 spunea...

După mintea acestui "motan" Felix ( Stroe ), ceea ce spune CCR ( în scris , în Decizia 900 / 2020 - punctul 118 și care e obligatorie ( art.147 din Constituție )) ), respectiv aceea că pensiile militare sunt speciale...este egal cu zero ! Tot ăst "miorlau" crede că la pensiile militare nu sunt inechități...chiar dacă ele se văd "de pe lună" ! O fi vorba la el de necunoaștere, prostie sau reavoință ?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Un salut din vechea Troie, Ahoe, dlui Fekix Baraba Stroe, care baga dracii in UE si dă chiept fară sfială chiar cu Banca Mondială, dar, cum vad realitatea, treaba-i alta ca chiar Banca vrea cu japca tranca-fleanca si urâtă si ne surpă pe calcul pe 45% sa ne duca cu cuantumul in derută si cu gâtul drept in râpă, sa traim in cele rele pe surcele si ajutoare pe cartele in viața asta ca năpasta, 'tui rasa de la Malaxa!

bogdan spunea...

Daca va intra varianta cu 45% cred ca se va aplica pentru viitor, nu se face recalculare, nu va fi cazul de cuantum avantajos altfel...celor dinainte de 2017 dezastru ( CLAR FARA ACTUALIZARE)

DACA.

Burebista spunea...

Cornelius, față de 2015, cu tot cu ajutoare și vaucere primești dublu ca și sumă reală.
Moș Martin, ești ca o placa(disc) stricată (zgâriata) tot repeți în continuu despre decizia aia a CCR... Nu înțelegi ca judecătorii POT TRECE PESTE DECIZIILE CCR?? AI EXEMPLUL CAZULUI ELENA UDREA ÎN GALA BUTE... DEȘI CCR A SPUS CA COMPLETUL DE JUDECATA CARE A DAT SENTINȚA FINALĂ A FOST ILEGAL CONSTITUIT ȘI DECIZIA TREBUIA ANULATĂ... CE CREZI UN ALT COMPLET DE JUDECĂTORII ICCJ A DECIS CA NU TREBUIE SĂ RESPECTE DECIZIA CCR CONFORM UNEI DIRECTIVEI CJUE, PENTRU CA JUDECĂTORII ROMÂNI AU DREPTUL SA DECIDĂ CUM VOR...
LA FEL VA FI ȘI CU PENSIILE SPECIALE CÂND VOR FI ATACATE ÎN JUSTIȚIE...
CÂT DESORE PROIECTELE DUMITALE.. CELE 8 VARIANTE ???? CHIAR CTEZI CA O SA LE BAGE CINEVA ÎN SEAMĂ??? AUZI DOMNE.. PENSIA MINIMĂ COLONEL 7000 NET ȘI MAXIMĂ 11000.... DUMNEATA NU ÎNȚELEGI CE VOR CEI CARE AU GÂNDIT PNNR @USR, UNII DIM PMP, UNII DE PRIN PSD, UDMR CHIAR ȘI AUR... VOR CA PENSIILE SĂ FIE ÎNJUMĂTĂȚITE FAȚĂ DE CUANTUMURILE DIN PREZENT... ADICĂ COLONELUL LA 3500-4000 ȘI RESTUL LA VALE.. LASĂ NAIBA ABERAȚIILE DUMITALE CU 8 VARUANTE ȘI DECIZIA ACEEAȘI A CCR. ȚI-AM MAI SCRIS CA ACEA DECIZIA A FOST COMBĂTUTĂ ÎN 2021 CÂND ICCJ A STABILIT CA O LEGE DE PENSIE NOUA NU POATE FI APLICATA PENTRU CEI CARE SUNT DEJA LA PENSIE DACAT DACĂ LE ESTE FAVORABILA, DACĂ NU RĂMÂN ÎN PLATĂ CU CE AU IAR LEGEA NEFAVORABILA SE APLICĂ DECÂT NOILOR PENSIONARI.. ASTA A SPUS ȘI REPREZENTANTA MINISTERULUI DE FINANȚE LA COMISIE.Dumneata crezi ca magistrații ăștia care se grăbesc la pensie sunt chiar prosti??? Ve

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@bogdan
Vă rog eu frumos să terminați cu băbismele pe acest blog.
Recalcularea pensiilor militare poate viza constituirea bazei de calcul sau procentul de calcul al cuantumului din baza de calcul.
Deocamdată, proiectul care este în dezbatere la Senat vizează pentru cei care urmează să iasă la pensie o altă bază de calcul din 12 luni în loc de 6 luni. Proiectul nu conține nicio dispoziție de recalculare a pensiilor militare în plată.
Am prins vreo 4 recalculări de pensie militară. Niciuna nu s-a făcut fără actualizarea soldelor de grad și funcție. Unele recalculări au vizat actualizarea tuturor elementelor salariale din baza de calcul.

Paul Puiu spunea...

Ptr Huhurez care spune: ,,Doar specialiști autointitulați precum comisarul nostru se mai entuziasmează de comunicatele lor!’’💩💩💩💩
Huhurez continutul tuturor comentarilor sunt rezultate din urma pregatirii mele juridice si nu am avut nevoie sa ma inspir de la nimeni inclusiv sindicate sau organizatiile reprezentative pentru ca majoritatea bat campii sau sustin aberatii!!! Eu m-am lecuit de stiinta sindicatului SNPPC cat am fost activ si de mișcarea sindicala simulata fara rezultate importante, vezi salarizarea precara din MAI si MAN!!! !😅✍️✍️✍️De cand sunt rezervist mi s-a facut lehamite de toate comentariile, opiniile, proiectele elaborate de organizatiile reprezentative ale rezervistilor si in retragere care nu au realizat sau obtinut nici un rezultat favorabil sau notabil pana in prezent pentru rezervisti si in retragere, de exemplu nu s-a initiat nicio actiune de contestare a OUG 57/2015, OUG 59/2017, OUG 114/2018 in ultimii 9 ani !!!Singurul factor decizional in cazul pensiilor militare este cel stabilit sau decis numai de clasa politica de la guvernare care nu tin cont de opinia sindicatelor sau organizatiilor reprezentative!!!!Huhurez suntinerile tale referitoare la persoana mea sunt eronate total si ma amuza!!! Huhurez in general ca sa formulezi niste opinii juridice trebuie sa uzitezi de o logica juridica pe care nu o poti pune aplicare decat daca ai studiat legea si o intelegi!!! Toti subt mari specialisti in orice domeniu inclusiv juridic dar o fac fara a avea studii de specialitate inclusiv licenta, masterat, etc!!!Am sa o scurtez Huhurez si iti spun ca opinia ta fata de persoana mea este total eronata si m-a amuză!!!!!O sa te convingi de calitatile mele juridice dupa data de 23.02.2023 sau mai tarziu daca se amana pronuntarea CCR dupa 01.03.2023!!!!✍️✍️✍️In acest sens imi poti reciti comentariile si nu te mai antepronunta in privinta opiniilor mele juridice ca poate cazi pe locul 2, decat dupa ce vei vedea motivarea deciziei CCR in legatura cu OUG 59/2017!!!! Reiterez ceea ce am sustinut anterior: Atat plafonarea cat si abrogarea actualizarii pensiilor militare prin art 84 din OUG 114/2018 se vor mentine in continuare chiar si dupa 23.02.2023 sau atunci cand va dori sa delibereze CCR in legatura cu exceptia de neconstitutionalitate extrinseca fata de conditiile de adoptare a OUG 59/2017 in cazul unei decizii favorabile in sensul incetarii efectelor OUG 59/2017✍️✍️✍️Singurii beneficiari a inlaturarii plafonări vor fi doar doar rezervistii trecuti in rezerva din perioada 15.09.2017-31.12.2018 si plafonarea si actualizarea pensiilor nu se va realiza decat in cazul abrogarii OUG 114/2018 si pentru restul rezervistilor de dupa data de 01.01.2019!!!✍️✍️✍️✍️Huhurezule crede-ma ca imi doresc sa nu am dreptate si opiniile mele sa fie eronate, dar crede-ma rar am formulat opinii sau am luat decizii in activitatea profesionala gresite!!!!✍️✍️✍️✍️✍️
Am onoarea sa va salut pe toti!!!🫡🫡🫡🫡

M spunea...

La "inechități" intră și faptul că unii au luat apartamente de la stat pe mai nimic și ajutoare la trecerea în rezervă?

Nu de altceva, dar îi văd tare deontolgi pe unii!

E ușor să schelălăi că vrei "echitate"! Dar ia să fi plătit ca mine rate la bancă de la gradul de locotenent major până la ieșirea la pensie! În schemele demiurgului nostru se prevede și ceva compensații pentru ăștia ca mine?
Nuuuuuuu.... Problema nu e de "echitate". Problema e să își umple burdihanul!
Și eu pot să strig "vreau echitate" și să propun să se ia bani de la Varșoviști și să se dea la NATO-iști! Cum nu ești de acord? Atunci sigur ești un îmbuibat cap sec!

Să va fie clar: nicio modificare nu se va face cu actualizare! A zburat puiul cu ața!

PS 1- când ați început să ne ziceți nouă NATO-iști ați deschis o cutie a Pandorei. Iar apoi vă minunați că vi se răspunde!

PS 2- susțin orice proiect de lege care nu reduce din pensia actualilor activi. Este culmea stupizeniei sa te plângi că o lege face sa avem pensiile "speciale" mai mici decât cele contributive și apoi să propui un algoritm de calcul care le-ar face și mai mici! Serios? Voi chiar susțineți inepția asta? E suficient ca unul să fie agresiv și insistent ca să vă convingă?

Huhu Rezea spunea...

@M
Dacă nu ești nesimțit jura-te că tu n-ai beneficiat prin părinții tăi de moștenirea unui apartament primit pe mai nimic de la statul român.
De ce să nu se facă actualizare, că nu vrea șoricul de pe tine?
Repet, nu există recalculare fără actualizare la momentul recalculării. A nu se înțelege actualizare permanentă.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RD spunea...

@Huhu,

Și la o trecere exclusiv pe contributivitate (sistemul public) se actualizează sau doar dacă este recalculare în sistemul pensiilor militare?

mosmartin16 spunea...

Of, Burebisto, multe trăsnăi spui ! Nu o să stau eu acum să iau pe rând toate prostioarele tale, ci o să te las să constați ce va rezulta la final din Parlament ! Apoi să vedem cum o să cauți s-o întorci tu...ca la Ploiești !🤣 Puțintică răbdare, monșer !

Huhu Rezea spunea...

RD
Suma punctajelor anuale nu se modifică la cei care le au deja calculate până în 2020. Se aplică doar valoarea punctului de pensie actualizată la nivelul anului 2023.
Pentru cei de după anul 2020, valorile soldelor lunare brute din întreaga carieră sunt deja în baza de date și nu trebuie decât să aplice softul de calcul din sistemul public de pensii.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Burebista, in cazul zdrenței woodriste, puteau sa fie 1000 Hotarari ale CCR ca ea nu scapa de masina de dărăcit a Justiției, atat era ura de mare impotriva lichelelor basiste, doar ca sa le vada ascunse in Beciul Domnesc pentru tot raul facut asupra statului si societatii, nefiind nici o ostilitate din partea nimanui in luarea deciziei de a se ignora hotararea CCR! Cand este vorba insa de o categorie foarte mare, socio profesionala, la mijloc fiind cea mai profesionala categorie care asigura apararea, ordinea publica si siguranta nationala, fiind pe primul loc in preferintele romanilor in sondaje, alaturi de Biserica, aici nu se mai poate da la intors nimic din ce s-a hotarat, fiind vorba de un mecanism cu repercursiuni sociale si politice ce pot declansa neprevazuturi nedorite la nivel statal si chiar european. Ce se va hotarî, aia se va face, ca incazul retinerii ilegale a CAS, care a declansat in toata mass media si opinia publica reactii extrem de dure impotriva clasei politice, care a atentat cu un furt grosier asupra unor drepturi. Zdeanța dupa zăbrele nichelate, iar noua ni se va face dreptate! Capisci?

M spunea...

@Huhu Rezea

Nu, domnule! Am plătit de diliu 30 de ani un împrumut! Ce voiai? Să îi dau pe ăia bătrîni afară din casă sau să stăm 6 oamenii în 2 camere. Dar de ce nu spui că tata a mers cu autobuzul plătind 30 de bani? Așa ceva!!!!

Pentru voi "inechitate" e numai ce nu aveți voi! Chiar nu aveți un pic de rușine?
Măcar să ziceți: da, bă! Mai sunt și alte inechități dar noi ne concentrăm pe asta! Că așa vrea mușchiul nostru!


Iți mai spun cam a 25-a oară că actualizarea mi-ar prinde bine dar că inițiative de tipul lui Moș Teacă torpilează orice șansă!
Chiar crezi că dacă vreau eu sau nu se întâmplă ceva!? Îți spun însă că în contextul de acum nu se va face actualizarea.

Ieși din logica asta păguboasă că dacă nu aplaudăm tăierea pensiilor noastre și a tuturor celor care acum sunt activi sigur suntem niste nenorociți, nesimțiți și cu soricul gros!

M spunea...

@Burebista

Corect!!!! În frustrarea lor cât Casa Poporului colegii noștri ar vrea ca ciucanii sa aibă pensii de maxim 4.000 de lei crezând că așa vor avea ei o felie mai mare de tort! Când toată viața ai beneficiat de privilegii în calitate de militar îți e greu să accepți că la un moment dat nu mai ești îndreptățit la așa ceva!

Solde grase cât 2 medici sau 3 profesori? Dreptul meu!
Apartment în zone curate pe care apoi l-au plătit dintr-o soldă? Dreptul meu!
Prime trimestriale, al treișpelea salariu? Dreptul meu!
Masa la popotă la 5 lei? Dreptul meu!
Ajutor la trecerea în rezervă? Dreptul meu!

Are unul pensia mai mare decât a mea cu 20 de lei? Crimă! Dezastru! Să moară ăla! Inechitate! Dărâmăm România! Scriu la ONU, la UE, la NATO, mă duc în Parlament să taie pensiile ciucanilor!

Huhu Rezea spunea...

@M și Bure
Două minți înguste care nu vor nicio reformă a pensiilor militare de frică paralizantă că s-ar putea ca orice recalculare poate duce la micșorarea pensiilor lor. Nici atît nu-i duce mintea că o actualizare ar fi, în timp, favorabilă și pentru ei și pentru ei ei pentru cei care se pensionează acum.
Sunt angajați să blocheze opiniile care susțin reforma pensiilor militare ?
Au nesimțirea să-i blameze pe cei care protestează... nu că ar fi posibil să li se micșoreze pensiile, ci pentru că au deja de 6 ani pensiile militare înghețate.

Burebista spunea...

Huhurez, mie nu îmi este frica de actualizare... Din contra pensia mea netă ar creste cu aproximativ 1000 lei net... Dacă se adopta Plx 199 îmi creștea pensia netă în plată cu 20%... În schimb nu pot sa fiu de acord cu proiecte aiuristice
gen Moș Martin 16 sau cu aberațiile lui Cornelius cereri mimează ca vrea bunăstarea tuturor pensionarilor militari dar în schimb este plin de ranchiuna și nu se gândește decât la ghiozdanul propriu... Asa cum am scris mai sus venitul net din pensie plus ajutoare și vaucere a lui Cornelius aproape s a dublat fata de decembrie 2015....dar el ar vrea mai mult... I a întreabă-l pe Akord, pensia lui s a dublat din 2015 pana azi??? Și chiar pensia dumitale...
Dar, pensiile militare nu au mai fost actualizate din iunie 2017, dar nu au rămas cu cuantumul de atunci. Au fost indexate consecutiv cu rata inflației, mai puțin în 2021 când la putere au fost neomarxistii USR cu PNL Câțu și UDMR ăștia care au făcut și PNNR ul de capul lor inducând în eroare chiar și membrii propriilor partide...
CÂT DESPRE PNNR, UE NU NE CERE NIMIC. UE DOAR CONSTATA DACĂ GUVERNUL ACTUAL FACE CEEA CE ALT GUVERN S A ANGAJAT. DACĂ NU SE REALIZEAZĂ ANUMITE CAPITOLE(JALOANE) DIN PNNR NU SE FAC PLĂTI DE GRANTURI ȘI ÎMPRUMUTURI PENTRU ACELE CAPITOLE..MARE PAGUBA NU ESTE CA NU MAI LUAM APROAPE 3 MILIARDE CARE NU SE ȘTIE DACĂ NU CUMVA NU SUNT DECÂT ÎMPRUMUTURI... POATE GRANTURI LE SAU DAT LA PRIMA TRANȘĂ SAU O SĂ SE DEA LA A DOUA...

Burebista spunea...

Huhurez eu ți-am vorbit (scris) fara sa te jignesc. Dacă pentru tine înseamnă nesimțire dacă îi scrii unuia că greșește sau bate câmpii!!! Înseamnă că aprobi ceea ce scriu aceia.. Ai văzut ca nici chiar tu nu mai faci împărțirea pe 127 a vpp la 25??? Ușor, ușor ai trecut la 30... Eu îți spun sigur ca va fi spre 35...pentru ca 90% dintre pensionarii civili au stagiul complet de cotizare între 32 și 35 ani...

Burebista spunea...

Oare cum pot bloca Eu sau M opiniile celor care bat câmpii cu scrisori pe la diferite foruri??? Sau să-și scrie comentariile pe blogul tău sau pe grupurile de pensionari militari de pe Facebook??? Pe blog numai Huhu Rezea poate bloca comentarii sau opinii.. 🤣
Eu am vrut sa spun următoarele... După ce ca ăia de prin comisii, partide chiar și membri ai guvernului, HABAR NU AU DE LEGISLAȚIA PENSIILOR MILITARE (nici chiar civile) mai sunt bombardați și cu diferite adrese, scrisori, propuneri aiuristice de la asociații sau direct de către pensionari militari b,, pe persoana fizica " . Cine crede ca o sa se taie decât de la ăia cu pensiile militare de peste 10000, se înșală amarnic... Dacă o sa taie, o sa taie de la toată lumea. Sa vedem azi ce va conține ultimele propuneri ale BM... Care oricum sunt consultative. Sau mai bine zis recomandări...

nr. 1 spunea...

Mare spaima mare pentru unii dintre cei cu pensii de 5 cifre la aktiv( pentru cei cu 5 cifre nemeritate si nejustificate de grad, functie, vechime efectiva in unitati operative . Si la cei cu 5 cifre exista multi la care se justifica acele 5 cifre). Astfel se explica atacurile necontenite pe toate planurile si esaloanele a tot ceea ce inseamna inceperea eliminarii inechitatilor , nedreptatilor si discriminarilor actuale de la pensiile militare! Asa se explica faptul ca de mai bine de 7 ani nu s-a facut nimic pentru eliominarea nedreptatilor! Asa se explica atacurile necontenite asupra unor idei concrete de eliminare a inechitatilor si nedreptatilor , gandite de un rezervist cu capul pe umeri si care stie ce inseamna notiunea de COD -sub care si-au desfasurat activitatea cei de sub DRAPEL -CINSTE-CORECTITUDINE, ONOARE, DEMNITATE! Stimabililor, tot bateti campii si campiile cu locuintele cumparate dupa Revolutie de cei care erau in acestea, la preturi convenabile! Si civilii au cumparat la greu locuinte, unii au primit apartamente prin Centrul Civic, pe la Piata Alba Iulia, le-au vandut, au stat 2-3 luni in cort , a venit reprezentantul Primariei si le-a dat altul samd! Apoi, Operatiunea Case pentru generali va spune ceva? Numai cine a fost prea papagal, nu a profitat! Cu ajutoarele: si civilii au primit ajutoare, unii au fost disponibiolizati , dupa 1 an au fost reincadrati, apoi iar disponobioizati, alti bani, alte ajutoare bla bla bla! Nu stiu daca la militari a tinut aceasta figura de stil! Ceea ce stiu este ca la militari ele au fost date cf OG 7 care a functionat un nr limitat de ani. Dupa aderarea la Nato, nu prea s-au mai facut restructurari masive, deci despre ce vorbim! Pe de alta parte, tot pe aici si nu numai se plangeau de mama focului unii care ar fi luat ajutoare si compensatorii prin 2007-2008 de 60000-65000 $ ,Cei de dupa 2010 sperau si ei la asa ceva, ba chiar mai mult cu 10% impozit! Cei de prin 1998-2000 au luat cateva mii de $ cu impozite de cca 50% ! E O OARECE DIFERENTA! De aici bataia pestelui !

bogdan spunea...

BUREBISTA , M

Va fi bine.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, am mai spus-o, dar repet:
Punctajul Total stabilit pe L.119/2010 trebuie Recalculat (Majorat) deoarece Ordinul MApN nr.M 123/2015 acorda grupe de munca mai favorabil fata de M 116/2002 !
@Bure, VPR se va obtine prin impartirea la 27-29, altfel mai toate pensiile civile ar scadea !!

Leo spunea...

Nu râde Stelică de alții, că dacă va fi RESPINSĂ excepția pe 23 feb , atunci și dosarul tău 67/99/2023 va fi parcat în zona deșeuri.

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Fiind vorba de admiterea unei excepții extrinseci care lasă fără efecte juridice intreaga OUG 59/2017, instanța va judeca procesul lui Stelica ca și când ordonanța nu există, pronuntându-se pe cererea principală, fără să mai sesizeze CCR cu cererea de neconstituționalitate. Asa se va proceda și în celelalte procese aflate pe rol în stare de suspendare pâna la pronuntarea CCR.

mosmartin16 spunea...

Pentru M, adică cu minte cât un mormoloc ! Îl gratulez așa pentru că observ iar că se leagă de fundu' meu ! M, înțeleg că îți e foame, dar ai și tu răbdare !🤣🤣🤣 Deci, bre' moș Tăgârță...dintre cele 8 variante din documentație, îți "esplic" succint două dintre ele, respectiv cea mai favorabilă și cea mai puțin de dorit ! Între aceste două variante se regăsesc celelalte 6, urmând ca din toate cele 8 să fie aleasă cea sustenabilă și care să fie pusă în practică ! Pe varianta 1, pentru funcția de colonel, pensia netă maximă care poate rezulta se apropie de 11000 lei ! Bineînțeles că - prin prisma diverselor variabile și pe care le-am precizat mai demult - pensiile care vor rezulta vor fi fie în jurul lui 10000, fie 9000, fie 8000, fie 7000,șamd ! Deci, asta pe varianta 1, cea mai favorabilă ! Pe varianta 8 ( cea mai de nedorit ) ... pensia netă maximă pentru colonel este aproape de 7000, iar prin prisma acelor variabile de care spuneam, pensiile ( pentru colonel ) s-ar situa in jurul unor cuantumuri de 6000 sau 5000 sau 4000, etc ! Poate pricepi ceva, moș Tăgârță antireformă ! Sau îți desenez ?!🤣🤣🤣 Și nu mai amesteca pensiile cu apartamentele, compensatoriile, biletele de tramvai,masa la popotă...că zice lumea că... fie delirezi, fie ești beat, fie chiar nu te duce căpuțu' !🤣🤣🤣

avianyc spunea...

@ Leon
Orice trecere pe contuributiva trebuie facuta doar dupa diferentierea la procente a doua poarta grupei AC de grupa CS .

mosmartin16 spunea...

Bure, ia spune tu - dacă niciuna dintre cele 8 variante în care sunt prevăzute cuantumurile nete maxime ale pensiilor ( pentru funcția de colonel, luată drept exemplu), respectiv pe la 11000 ( varianta 1) sau pe la 7000 ( varianta 8 ), celelalte fiind intermediare...nu e pe placul tău, care ar fi aceste cuantumuri "după calculele tale" ?! Apoi vedem dacă nu chiar tu ai în căpșor idei aiuristice și năstrușnice !🤣 Sau ești ca și-n Caragiale, adică să se schimbe primesc, dar să rămână așa cum e acum !🤣🤣🤣

Paul Puiu spunea...

Pentru Viorel:
Viorele, daca daca am putea da timpul inapoi, am putea sa ne amintim ca in cursul anului 2018 nu s-a acordat nicio majorare a salariilor/soldelor pentru militari sau politisti✍️✍️✍️✍️
De fapt, in baza prevederilor din L 153/2017 prima transa sau majorare salariala de 1/4% pentru personalul platit din fonduri publice, inclusiv pentru militari si politisti, s-a acordat abia incepand din 01.01.2019!!✍️✍️✍️
Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, s-a dispus ca incepand din 01.01.2018 trecerea în sarcina aproape exclusivă a angajaților a obligațiilor de plată a contribuțiilor sociale si nu a angajatorului!!! Prin OUG 79/2017 s-a redus si venitul impozabil atat pentru salariati cat si pensionari de la 16% la 10%!!!!
Viorele, citeste art 100 din OUG 79/2017 si te vei edifica singur!!!������
Revenind L 223/2015 prin art VII din OUG 59/2017 practic s-au adus urmatoarea modificare:
Articolul 59👈👈👈
Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.
Se poate foarte usor observa Viorele ca textul art 59 din L 223/2015 a suferit modificari in sensul ca actualizarea pensiilor militare urma sa se realizeze anual in functie de rata inflatiei si NU al CRESTERII SALARIILOR ACTIVILOR cum fusese anterior!!!✍️✍️✍️
Avand in vedere ca prin OUG 79/2017 nu s-a majorat cuantumul salariilor bugetarilor ci doar baza de impozitare a salariilor si a pensiilor a scazut de la 16% la 10%, atunci nu ar fi existat pentru anul 2018 nici un motiv de actualizare a pensiilor militare decat raportat la nivelul ratei inflatiei in condiitile art 59 din L 223/2015 modificat prin OUG 59/2017!!!!
Pentru ca prin sintagma ,,ACTUALIZARE ” din noul art 59 din L 223/2015 modificat prin OUG s-a creat o confuzie de termeni juridici intre actualizare si indexare, intrucat de fapt pensiile militare nu se ACTUALIZAU ci se INDEXAU de fapt cu rata anuala a inflatie prin OUG 114/2018 s-a decis la inlocuirea sintagmei ,,ACTUALIZARE” cu ,,INDEXARE”✍️✍️✍️
Dupa intrarea in vigoare a OUG 114/2018 sintagma ,,ACTUALIZAREA” pensiilor militare a disparut sau abrogat din L 223/2015 doar in privinta actualizarii pensiilor militare in functie de cresterile soldelor/salariilor activilor militari sau politisti, ramanand in vigoare doar INDEXAREA pensiilor militare!!!✍️✍️✍️
Viorele, pe scurt pentru anul 2018, daca s-ar inlatura efectele OUG 59/2017 prin decizia CCR din 23.02.2023 sau cand eventual se va delibera si pronunta CCR in legatura cu exceptia de neconstitutionalitate, nici un rezervist sau in retragere nu va avea nici un motiv CA SA BENEFICIEZE DE ACTUALIZAREA pensiei militare intrucat in acel an nu s-au majorat salariile bugetarilor ci s-a redus doar cota venitului impozabil de la 16% la 10%, situatie care s-a aplicat si in cazul pensiilor militare, despre care unii ati uitat!!!!!😂😂😂😂🤣🤣🤣
Viorel sper ca raspunsul meu te-a multumit partial, total sau deloc!!!
Consultatii juridice Viorele le poti obtine de la un avocat profesionist specializat in legislatia muncii si a pensiilor in functie de ce ti-am spus eu si vei compara cu ce ti-am spus avocatul!!!!
Am onoarea sa va salut pe toti!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

Paul Puiu spunea...

Pentru nr.1:
1.In privinta pensiilor militare nu s-a intreprins de nimeni nimic pentru rezerviști si in retragere in vederea eliminarii inechitatilor inclusiv de organizatiile sindicale si organizatiile reprezentative intrucat sunt pe o mana cu clasa politica si isi urmaresc doar interesele lor de a se mentine in acele functii pentru indemnizatiile pe care le primesc de la sindicat sau organizatie!!!!La fel si obedintii clasei politice, guleratii, din cadrul caselor de pensii sectoriale au acceptat sa se compromita in fata clasei politice asa cum au facut-o si magistratii, incland normele legale sau au inventat tot felul de artificii financiare ilegale si doar de ei acceptate!!!
In aceste conditii nu ai cum sa te lupti cand justitia este aservita clasei politice!!!
Nu s-a inteles pana acuma ca rezervistii si in retragere vor primi la pensiile militare beneficii in functie de interesele altora care au legatura cu clasa politica, in randurile carora se afla si magistratii si rezervistii viitori membri de partid si care vor deveni parlamentari!!! In Romania majoritatea care intra in politica din randul rezervistilor uita de unde au plecat!!!!
2.Referitor la apartamentele primite inainte de 1989 de catre unii, pe care ulterior le-au cumparat profitand de legislatie, doresc sa fac o precizare, nu oricine primeau apartamente din armata sau politie, ✍️✍️✍️ci doar pilosii, restul primeau pe la camine cate o camera amarata sau stateau in chirie!!!!
In privinta ajutoarelor la trecerea in rezerva sau a salariilor compensatorii, nu au fost sume derizorii asa cum ai precizat, altii au cumparat case, apartamente, masini si-au deschis afaceri, au investit in afaceri, au cumparat actiuni de la banci, etc!!! Nu e totuna ca sa nu primesti nimic la trecerea in rezerva fata de acei care au primit astfel de ajutoare sau indemnizatii consistente, numai ca acestia din urma au uitat de acele avantaje de care noi cei mai multi nu an beneficiat si tot ei sunt cei care sunt cei mai nemultumiti!!!!!🤮🤮🤮🤬🤬🤬

Huhu Rezea spunea...

@Comisare
Măi "specialistule", dacă nu se majora solda brută cu 25% în 2018, știi ce pensie netă ar fi avut cei pensionați în acel an?
Actualizarea soldelor de grad și funcție din cuantumul pensiei a fost eliminată definitiv prin OUG 59/2017 iar indexarea cu inflația de la art. 59. a fost botezată actualizare... pentru a induce în eroare pensionarii.
OUG 114/2018 prin art. 84 a indreptat păcaleala de la art. 59, redenumind indexare majorarea in funcție de inflație.
De asemenea , Art. 60, în formularea introdusă de OUG 59/2017, a fost completat cu paragrafele care au putut asigura din punct de vedere legal indexarea pensiilor stabilite după 15 09 2017, altfel indexarea se pierdea în plafonul cuantumului net introdus de OUG 59.
De aceea și art. 84 va fi lovit de neconstituționalitate pentru că prin dispariția OUG 59 modificările introduse de acel articol au rămas fără adrisant.

Paul Puiu spunea...

Huhu Rezea spune: ,,Actualizarea soldelor de grad și funcție din cuantumul pensiei a fost eliminată definitiv prin OUG 59/2017 iar indexarea cu inflația de la art. 59. a fost botezată actualizare... pentru a induce în eroare pensionarii.”
Imi arati si mie unde este precizat in lege ceea ce sustii tu, indica acul normativ sau textul de lege si nu te contrazic!!!
Daca nu il gasesti nimic atunci lasa aberatiile ca sustinerile tale devin ridicole si nu tin decat in fata celor care nu studiaza legea sau nu cunosc legea si cred ce sustii tu sau alti formatori de opinii!!!
Cand ai avut dreptate Hhurez eu nu te-am contrat sau contrazis si nici injosit cum o faci tu!!!💩💩💩
Lasa impulsurile nervoase si parerile tale jignitoare in particular, ai emailul meu si imi poti comunica ce vrei tu, dar nu o fa public, ca cine cunoaste legea sau e jurist te vede ca un ridicol!!!
Ai puterea sa publici sau sa cenzurezi orice comentariu cand vrei tu Hhurezule, oricum nu imi pasa, dar mai bine te-ai abtine la a face comentarii aberante si de a jigni postacii ca nu este etic!!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮🤮

Huhu Rezea spunea...

@Comisare
Specialistule, compară si d-ta art. 59 modificat prin OUG 59/2017 cu art. 59 modificat prin art. 84 din OUG 114/2018!
Dacă în. anul 2018 ar fi avut loc o indexare, cei pensionați între 15 09 2017 și 31 12 2017 nu ar fi primit-o potrivit formulării de la art. 59. Indexarea cu inflatia ( botezată actualizare, se aplica la cuantumul brut si se pierdea prin plafonarea la net din art 60.
Pentru a evita asta, gulerații au introdus prin art. 84 din OUG 114 indexarea bazei de calcul, adică netul soldelor din baza de calcul. nu cuantumul brut al pensiei. Au rezolvat și situația indexarilor succesive prin adăugarea la indexarea curentă a valorilor cu care s-au indexat pensiile în anii anteriori.

Relu spunea...

@Huhu: avand in vedere ca valoarea punctului de pensie e dictat de guvern nici la civili nu e garantat cuantumul. Ca nu a scazut acel punct e alta treaba, nici pensiile militare nu au scazut ci doar nu a mai fost actualizata cu soldele activilor.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, o interpretare pertinenta a lui @Mateias(preluat din "In cuiul catarii"):
https://in-cuiul-catarii.info/2023/02/21/pregatiti-borcanele-vineeee-miereea-19741

Burebista spunea...

Paul Puiu, salariile /soldele brute pentru bugetari sau majorat de la 1 ianuarie 2018 conform art 38 alin 3 lit a din Legea 153 din 2017.... Cu exact 25%. Cu precizarea ca salariul funcției de baza(ala în cuantum compus de după ianuarie 2011) nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe economie. La fel dacă prin majorarea de 25% a salariului brut se depășea salariul maxim din Legea 153 pentru anul 2022 atunci se acorda cel pentru anul 2022... Articolul 38 aste foarte lung și nu încape aici cu tot cu modificări dar îl poți cauta pe net pe link-ul de mai jos.
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/190446

Paul Puiu spunea...

Ptr Huhurez:
Tocmai pentru a se evita neacordarea indexarii botezata eronat de catre incompetentii care au adoptat OUG 59/2017 cu sintagma ,,actualizare”a plafonatilor rezervisti din perioada 15.09.2017-31.12.2018 cat si pentru viitorii rezervisti ciucani, cum le spui tu, s-a recurs la modificarea L 223/2015 din nou cu OUG 114/2018!!✍️✍️✍️
In acest sens politrucii cunoscand ca OUG 57/2017 s-a adoptat ilegal si art 59 continea erorile mentionate de tine s-a recurs la indreptarea lor si totodata mentinerea plafonarii pensiilor militare, copiind textul art 60 din OUG 59/2017 si introducandu-l in baza art 84 din OUG 114/2018 in noul art 60 aliniatul 1 din L 223/2015!!! Cu aceasta ocazie a fost modificat si art 59 fiind introduse aliniatele 1 si 2 si a fost completat art 60 si cu aliniatele 2-4 dinnL 223/2015✍️
Sunt deacord cu tine Huhurez ca actualizarea a disparut din L 223/2017 de la adoptarea OUG 59/2017 dar ca sintagma ea inca exista in textul de lege art 59 care a fost modificat prin ordonanta LOV!!! Ca sa bata in cuie definitiv atat plafonarea si ca sa se inteleaga de toata lumea despre abrogarea actualizarii au recurs la modificarile L 223/2015 prin OUG 114/2018!✍️
Norocul guleratilor sau obedientilor PSD, care au redactat confuz textul de lege cu actualizarea in loc de indexare, a fost ca in anul 2018 nu s-a impus actualizarea pensiilor militare decat in baza L 152/2017 deoarece nu au crescut soldele sau salariile militarilor si politistilor activi in baza L 153/2017 si astfel au scapat de neconstitutionalitate atunci pentru ca nu au afectat drepturile rezervistilor din perioada 15.09.2017-01.01.2018!!!✍️
Huhurez incerc sa iti reamintesc ca ultima actualizare a pensiilor militare cu 15% s-a realizat in baza L 152/2017 si ca sa inceput sa se realizeze actusluzarea inca din ianuarie 2018 si a continuat sa se recalculeze am pensiile militare pe tot parcursul anului 2018 pentru actualizarea din L 152/2017 !!!
Tot in anul 2018 s-a acordat si indexarea de 1,5% in baza L 223/2015 modificata de OUG 59/2017!!!✍️
Marturie in acest sens sunt si toate comunicatele de pe situl caselor sectoriale de pensii pe care le poate consulta oricine!!!!!
Am onoarea sa va salut pe toti!!!!!!🫡
Huhurez iti trimit comunicatele cu actualizarea si indexarea pe email!!!🫡

Leo spunea...

Mercea cere atât de multe lu ăsta nou și habarnist de la MFA , că și să vrea nu ar putea să dea. Un ghiveci mânăstiresc cu de toate ca să-și frece mâinile lichelele gulerate de bucurie, asta dacă nu o fi pe mână cu ele.
http://sindicatulcmd.blogspot.com/

mosmartin16 spunea...

Paul puiu ! Te întreb ceva concret ! Prezintă, dar concret ( cifre, reglementări necesare ), care este soluția pe care o ai tu pentru eliminarea inechităților profunde existente ?! Dar concret, nu vorbăraie și cuvinte goale de conținut ! Cât ar trebui - după tine - să fie cuantumul prezent al pensiei nete maxime corespunzătoare funcției de colonel ?! Concret bre', exact...

Alkan spunea...

https://www.stiripesurse.ro/raport-al-bancii-mondiale-pe-subiectul-pensiilor-speciale-guvernul-are-o-mare-problema_2803405.html

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Scze (completare):
Bine măi fraiere, ai văzut tu vreo armată în care personalul militar (că doar este armată și nu SIDEX Galați) să nu fie pe grade și funcții ?

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Materialul la care faci referire suferă de logică din cauză că nu este elaborat pornind de la prezumția de legalitate a OUG nr.59/2017 pînă la data publicării deciziei CCR în MO.
Excepția extrinsecă lipsește de eficiență întreaga ordonanță, chiar dacă anterior CCR a spus că sunt constituționale, în baza excepțiilor formulate, articolele sale.
Art. 84 din OUG 114/2018 nu introduce în lege o reglementare primară, ci modifică, preia, completează dispozițiile introduse în articolele 59 și 60 de OUD 59/2017. De aceea, potrivit Deciziei nr.983/2009, "viciul de neconstituţionalitate stabilit de instanţa de contencios constituţional trebuie eliminat, şi nu perpetuat prin actele normative succesive de modificare şi completare."
Probabil va fi nevoie și de parcurgerea procesului de neconstituționalitate a art. 84, dar rezultatul ar fi doar o amânare a scoaterii lui din circuit.
Cât privește indexare a din 2018, știm cu toții că pensiile militare nu au fost indexate în acel an, pentru că în anul 2016 inflația a avut valori negative.

A spunea...

@mos martin
Bogdan,colonel, a specificat pentru el 32 ani 44 cu totul,in plata 7081,ceva de genul.(calculat la 65% si plafonat,pe 223)
Calculati dvs. pentru 45% din BC si sa ne aratati cat iese o pensie de colonel chiar si asa cum vrea BM.
Ps:sper ca Bogdan sa nu se supere ca am dat ca si mod de calcul datele pensiei lui.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, Da, autorul articolului a gresit trecand anul 2018 in loc de anul 2019, cand Inflatia cunoscuta a anului 2017 a fost de 1,3% si au fost Indexate pensiile militare..!
PS. Bine ca am scapat amandoi de calificativul "Analfabeti functionali"..:)).

Elisav spunea...

Să nu ne îmbătăm cu apă rece chiar daca este apă minerală.

Paul Puiu spunea...

Ptr Viorel
Viorel spune:,,Tot in anul 2018 s-a acordat si indexarea de 1,5% in baza L 223/2015 modificata de OUG 59/2017!!!
Eroare totală domnule P.P. În anul 2018 nu a fost indexare pentru că inflația din anul 2016 a fost de -1,5.
Singurul câștig și cel mai consistent a fost eliminarea CASS în procent de 5,5%, scăderea impozitului de la 16% la 10% și ridicarea plafonului de impozitare de la 2.000 lei în sus.”
Viorele cine are calitatea de parte in litigiu cu privire la contestarea raportului Curtii de Conturi prin care s-a considerat actualizarea
pensiilor militare cu 15% si indexarile pensiilor din 2016 si 2017 ca nu s-a acordat legal cu respectarea prevederilor L 223/2015 este normal sauite multe lucruri!!!!
Referitor la prevederile OUG 79/2017 care au provocat majorarea cuantumului pensiilor militare prin reducerea impozitului de la 16% la 10% si a eliminarii platii CASS cred ca a fost o masura benefica pentru toti rezervistii!!
OUG 79/2017 a si fost contestata cu neconstitutionalitatea pentru ca de fapt prin trecerea platii contributiilor sociale in sarcina angajatului s-a considerat ca salariile se vor diminua atat a angajatilor bugetari cat si a celor din mediul privat!!
Examinând excepția de neconstituționalitate, Curtea a constatat că art. I pct. 42 şi 69 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 şi ale art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017, respectiv ale art. 7 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 au mai fost supuse controlului de constituţionalitate exercitat prin prisma unor critici de neconstituţionalitate similare, iar prin Decizia nr. 324 din 11 iunie 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1270 din 21 decembrie 2020, respectiv Decizia nr. 230 din 2 iunie 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1321 din 31 decembrie 2020, Curtea Constituţională a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate.🫡🫡🫡😂😂

bogdan spunea...

Ma bucur de grija aratata pensiei mele, acum aveti tpti dovada ca nu conteaza ce se intampla cu pensia oamenilor, PENSIA CIUCANILOR sa scada UITE , UITE LA PENIA ALUIA HAI SA VEDEM CAT IA CONFORM CERINTELOR BM. Dovada clara.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

@PP, NU mai lauda PSD ca incepe sa scada in sondaje( cand îi critici le creste procentul !).
PS.Legea nr.2/2017, a eliminat CASS pentru pensionari, NU OuG.79.

Paul Puiu spunea...

Viorele, te poti duce la Mitropolie la Sf Cuviinciosa Paraschieva si sa ta rogi ca sa iti dea doar tie actualizarea de 25% cum vrei dupa ce se inlatura efectele OUG 59/2017 cu toate ca nu exista nici un temei legal!!!!Referitor la actualizarea pensiilor militare cu 15% in baza Legii 152/2017 prin care sau aprobat prevederile OUG 99/2016 casele de pensii sectoriale MAN si MAI au pus in aplicare aceste prevederi incepand din data 30.06.2017 si au continuat procesul de actualizare si in cursul anului 2018!!!!
Modalitatea de calcul a actualizarii pensiilor cu 15% prevazute de L 152/2017 de punere in aplicare a OUG 99/2016 a fost considerata ilegala de Curtea de Conturi ca si calculul celor doua indexari de 5% din 2016 si 5,25% din 2017!!!!✍️✍️✍️
Deci Viorele nu iti face planuri prea mari pentru actualizarea pensiei pentru anul 2018 cu 25% sau cat consideri tu ca nu exista nici un temei legal si cred ca ar trebui sa studiezi mai bine L 153/2017 pe care tu din cate am inteles nu ai mai prins-o pentru ca ai plecat in rezerva ca sa prinzi pensia calculata favorabil pe 102% si sa prinzi ultimul tren al ajutoarelor la trecerea in rezerva!!!
Va doresc tuturor mult noroc si sa va creasca cat vreti voi pensiile Viorele prin actualizare in vis sau in somn ca in realitate nu va fi posibil decat dupa inlaturarea efectelor OUG 114/2018 care a abrogat definitiv sintagma cat si actualizarea pensiilor militare in fuctie de cresterile soldelor sau salariilor prin transele de 1/4 acordate in 2019, 2020 si 10% in 2022 si 10% in 2023 plus majorarea salariului de grad!!!!✍️✍️✍️✍️
Asa cum am aratat prin OUG 59/2017 actualizarea pensiilor militare s-a abrogat dar guleratii intrucat au confundat capra cu varza ca si actualizarea cu indexarea s-a pastrat sintagma actualizare pana la intrarea in vigoare a OUG 114/2018!!!!!✍️✍️✍️
Viorele incearca sa fii realist chiar daca maine se va amana deliberarea deciziei CCR in privinta exceptiei de neconstitutionalitate tu poti sa speri pentru viitor la actualizare chiar daca va fi un vis frumos atat pentru tine cat si pentru restul rezervistilor!!!!😂😂😂🤣🤣🤣Hai ca v-am salutat pe toti si sa auzim de bine!!!Eu spun ca e bine sa fim multumiti si cu cuatumurile actuale ale pensiilor decat calculate pe contributivitate sau 45 % din media salariilor brute sau nete din ultimul an de activitate, intrucat nu stim exact, sau 65% din salarile brute sau nete din intreaga cariera!!!!🫡🫡🫡🫡😂

M spunea...

În proiectul la care se lucrează privind salarizarea personalului bugetar se pare că SNAOPSN nu o să mai ce tratat ca fiind proștii proștilor și că vor crește salariile activilor!

RD spunea...

Nu trebuie sa mai credem in ce apare pe anumite site-uri in legatura cu BM si pensiile 'speciale'. Nici nu stim sigur cate rapoarte din partea BM a primit Guvernul Romaniei deoarece nu a prezentat nici macar unul. Nici de anul trecut, nici de anul acesta.

Sa vedeti haosul in legatura cu pensiile 'speciale'.

Pensiile militare n-au fost incluse in jalonul 215. Culmea ca dupa cateva luni CE spune ca si pensiile militare sunt 'speciale' (desi nu se afla in jalon), iar fiecare intelege cum vrea ce spune acel jalon (de la jurnalisti, la politicieni sau beneficiari de pensii 'speciale;).

Ionuț Stroe, purtatorul de cuvant al PNL nu spune ca pensiile 'speciale' trebuie sa fie desfiintate, insa cica in raport ar fi scris ca 'unele sunt propuse a se calcula pe 85% din ultimile şase luni, din ultimii şase ani, altele au 65%, deci sunt procente diferite. În acel raport al Băncii Mondiale se specifică foarte clar că trebuie să existe acelaşi procent peste tot, şi la magistraţi, şi la personalul Navigant, la toţi' si 'forma care ne-a parvenit de la Guvern a fost retrimisă Ministerului Muncii. Forma acestei legi, din păcate, există două comunicări de la Comisia Europeană, nu este una tocmai corectă. Sunt aspecte care ţin de un principiu al nediscriminării, apropo de acel procent după care se vor recalcula toate aceste pensii, cărora li se va anula acest caracater special şi se va aproba un procent'.

Presa scria in urma cu aproximativ o saptamana ca pensiile militare ar trebuie as fie (re)calculate fie cu 65% din intreaga activitate, fie cu 45% din ultimele 12 luni, insa nimic de celelalte categoriile de pensii 'speciale'. Nimic de perioada de activitate in sistem, 15-20-25.. Pentru ca pana la urma una e sa muncesti 15 si alta e 25, nu poti avea aceeasi suma de bani. Aceste propuneri nefiind comentate de Guvernul Romaniei.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Daniela Pescaru, a spus ieri printre altele ca 'cu excepţia magistraţilor, toate categoriile de personal, şi aici mă refer la personalul auxiliar din justiţie, la funcţionarii publici parlamentari, la personalul navigant şi diplomaţii şi se reduce procentul de la 80 la 65%, adică astăzi, dacă un diplomat ieşea la pensie, beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din veniturile realizate în ultimele 6 luni de activitate. Aceşti 80%, prin lege, se propune a fi 65%. Dacă e să facem o estimare individuală (..) pentru că actualele pensii ar intra în sistem, recalculate, pe măsură ce se pensionează alte categorii din sistemul respectiv, nu se face o recalculare pentru că ştiţi foarte bine, pensiile sunt un drept câştigat şi este foarte greu să intervii şi să diminuezi, dar contribuţia statului s-ar reduce cu circa 32%, pe această diminuare de procent. De asemenea, pentru anumite categorii de personal, mai creşte şi vârsta de pensionare. Marea majoritate vor putea beneficia de acest drept de pensie la împlinirea vârstei de 65 de ani, se armonizează cu vârsta din sistemul public. V-am dat un exemplu pentru a a scoate în evidenţă faptul că legea are un impact pozitiv pe buget, în sensul că se reduc cheltuielilor, într-un orizont de timp', insa de la 80% la 65% nu inseamna 32% (e grea matematica), in proiectul depus in Senat scrie ca pensiile magistratilor vor fi recalculate, insa dansa a zis ca nu se pot recalcula deoarece e un drept castigat. Tot in proiectul aflat in Senat nu se vorbeste de iesirea la pensie la 65 de ani asa cum a zis dansa, doar la 60 de ani. Deci o nebunie!

Reprezentantul Ministerului Muncii, Marius-Ilie Stanciu, a declarat (tot ieri) că nu se lucrează la un alt proiect de lege, iar proiectul de lege respectă cerinţele din jalonul PNRR. Cand inclusiv parlamentari din coalitie au zis ca va fi modificat. Pe cine sa mai crezi?

RD spunea...

Si exemplele pot continua. Concluzia: pana nu vom vedea ceva oficial, aprobat peste tot, sa nu mai scoatem tot ce ne convine sau nu ne convine..

Ce este clar pentru cei care nu vor sa accepte si/sau sa inteleaga: in jalonul 215 nu scrie ca trebuie sa se rezolve inechitatiile in sistemul pensiilor 'speciale'. De pensiile militare nici nu poate fi vorba deoarece nici nu apare in jalonul 215, a venit CE sa spuna ca si ele sunt 'speciale', desi treaba cu pensiile tuturor n-ar fi trebuit sa se afle intr-un PNNR.

Altceva, va rog (pentru cei care se simt), nu mai fiti penibili ca nu exista ura si/sau invidie intre beneficiarii de pensii militare! As intelege ca fiecare vrea sa aiba pensia cat mai mare si nu este nimic gresit, dar treaba cu rezolvarea inechitatiilor pensiilor militare apeland la CE si/sau BM, astia fiind 'sefii' nostri, nu vrand binele romanilor in general. Astia abia asteapta sa scada pensiile militare si voi vorbiti de fel si fel..

In plus legea pensiilor militare trebuie sa ramana, ma refer in general, am mai spus si va intreb cu detalii concrete: in ce tari care fac parte din NATO si UE exista pensii militare cu doua componente: una pe partea contributiva si cealalta cu supliment din bugetul statului? Si unde stiti voi ca pensionarii militari au fost trecut din legea lor, intr-o lege alaturi de civili care nu au riscat ca pensionarii militari (in timpul activitatii)?

Paul Puiu spunea...

COMUNICATUL Biroului Executiv al LADPM din 22 februarie 2023

În ziua de 21 februarie 2023, la inițiativa președintelui LADPM, domnul general Nicolae Gropan, o delegație a LADPM formată din domnii Gropan Nicolae, Ion Lăcătușu, Moroșanu Vasile și Gligor Viorel, a participat la 2 întâlniri distincte la Senatul României cu președinții:

1️⃣ "Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunități și validări"

2️⃣ "Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță natională"

Din partea acestor comisii au participat președinții celor 2 Comisii, domnul senator Cristian Niculescu-Țâgârlaș respectiv doamna senator Nicoleta Pauliuc.

Problemele supuse discuției
s-au referit, în principal, la :

▪️abuzurile și discriminările la care sunt supuși pensionarii militari după ce Legea 223/2015, a pensiilor militare de stat, a fost mutilată prin apariția și aplicarea succesiv a prevederilor
OUG urilor 57/ 2015, 59/2017, 114/2018 130/2020.

▪️proiectul de modificare a Legii pensiilor, L-4, în mod deosebit despre conținutul articolului IX referitor la pensiile militare.

▪️abuzul săvârșit prin confiscarea Pensiei Suplimentare și a OMM .

▪️modalitățile prin care poate fi repusă în plenul Camerei Deputaților, Legea de respingere a OUG 59, PLX 310/ 2017.

S-a convenit ca demersurile reparatorii ale LADPM să fie sprijinite de cele 2 Comisii parlamentare sus menționate prin intermedierea unor discuții, în regim de urgență, cu liderii grupurilor parlamentare care alcătuiesc majoritatea parlamentară dar și cu președinții celorlalte Comisii parlamentare implicate în circuitul legislativ în care se dezbate Proiectul de modificare a Legii pensiilor.

S-a convenit ca, în momentul în care vor fi reluate discuțiile asupra proiectului legislativ L 4, să fie invitat la dialog și președintele LADPM, pentru a prezenta și susține punctele de vedere ale pensionarilor militari.

Menționăm următoarele:

▪️întâlnirile de mai sus, se înscriu în seria de întâlniri cu parlamentarii implicați în procesul legislativ în care se discută proiectul Legii pensiilor L-4, până în acest moment, Liga participând la 4 astfel de întâlniri.

▪️În cadrul tuturor acestor întâlniri, delegația LADPM a prezentat, în cadrul discuțiilor dar a și lăsat cu număr de înregistrare următoarele documente :
▪︎"Aspecte referitoare la categoria socioprofesională a militarilor", insistând și argumentând faptul că, noi nu solicităm nimic în afara prevederilor Constituției României, a prevederilor
"Declarației Universale a Drepturilor Omului" și a "Convenției Europene a Drepturilor Omului" dar și în conformitate cu specificul vieții militarilor, în mod deosebit cu interzicerea și limitarea unor drepturi ale acestora.
▪︎Un documentar referitor la modul în care este conceput sistemul de pensii militare în principalele țări componente ale tratatului NATO.

▪︎Punctul de vedere al LADPM referitor la hotarârea MApN ca intrarea în școlile militare de maiștri militari și subofițeri să se facă fără examen de admitere.

▪︎Amendamentele LADPM referitoare la modificarea articolului IX din proiectul Legii Pensiilor L-4

Conform uzanțelor, vă vom ține la curent cu evoluția evenimentelor.

Semnează:

Președintele LADPM
General Nicolae Gropan
Membrii Biroului Executiv

CEZAR spunea...

Tovarase RAUL DANCUTA..esti fiert ca ti-o reteaza...da-i Doamne !
Ce ar fi sa mergi tu pe fituica pe care o pastoreai cu succes ..Info mondo militar...si sa dai ordine acolo .
Acolo luptai pentru infama..L-164...
Rontai probabil Cuantumul avantajos ...se duce ..il pierzi ..destul ati furat cu nesimtire !!!

RD spunea...

Proiectul de lege privind Statutul grefierilor a fost adoptat de Guvern

Executivul a adoptat în ședința de astăzi, 22 februarie 2023, Proiectul de Lege privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice.

Proiectul de lege este aliniat, sub aspectul pensiilor, la legislația în vigoare și proiectul de lege privind pensiile inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), aprobat de Guvern și aflat în dezbaterea Parlamentului. Proiectul legii privind statutul grefierilor nu aduce nimic în plus în materia pensiilor, față de legislația în vigoare și proiectul privind reforma pensiilor inițiată de MMSS.

Proiectul Ministerului Justiției are ca obiective principale consolidarea unui sistem de justiție eficient, asigurarea unei resurse umane bine pregătite, precum și asigurarea unui cadru legislativ adecvat pentru personalul auxiliar de specialitate, în conformitate cu creşterea substanțială a atribuțiilor și responsabilităților acestei categorii profesionale.

Concret, proiectul reglementează, în principal, reorganizarea personalului care funcționează în cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, propune o nouă clasificare a categoriilor profesionale și clarifică modului de recrutare și gestionare a carierei categoriei profesionale a grefierilor.

Totodată, în urma unor afirmații distorsionate apărute în mass-media, MJ dorește să clarifice următoarele aspecte:

1.Ministerul Justiției nu introduce niciun fel de pensii speciale în proiect, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate din instanțe și parchete a fost acordată prin Legea nr. 567/2004 în perioada de preaderare a României la UE în conformitate cu disp. art. 53 din Constituție.
2.MMSS a avizat proiectul de Lege fără observaţii cu privire la pensiile de serviciu.
3.Referitor la susţinerile în sensul că, potrivit proiectului de Lege promovat de Ministerul Justiţiei, se creează noi categorii de personal care beneficiază de pensii de serviciu, precizăm că nu este vorba de crearea de noi categorii, ci de reorganizarea etajată a profesiei de grefier și a celei de expert criminalist, existente deja și reglementate prin Legea nr.567/2004, după cum urmează:

-funcţiile de grefier documentarist, grefier statistician, grefier arhivar şi grefier registrator se desfiinţează şi se transformă în funcţii de grefier;

-funcţiile de grefier se transformă în funcţii de grefier de şedinţă, respectiv grefier principal, în funcţie de necesităţi;

-grefierii judiciari sunt numiţi din rândul grefierilor de şedinţă, al grefierilor principali şi al grefierilor cu studii superioare, cu condiţia ca aceştia să fi promovat concursul organizat potrivit noii legi;

-specialiştii criminalişti din cadrul parchetelor sunt recrutaţi din rândul tehnicienilor criminalişti din cadrul parchetelor.

4.Având în vedere cele expuse mai sus, se observă faptul că proiectul de act normativ menţionat nu creează categorii noi de pensii de serviciu sau noi beneficiari ai acestui drept.
5.Referitor la afirmaţia că vârsta de pensionare scade pentru grefieri, precizăm că citirea proiectului şi a legii în vigoare ar demonstra că proiectul nu face nicio modificare faţă de vârsta de pensionare din legea în vigoare.
6.Referitor la cuantumul pensiei de serviciu pentru grefieri, preluând soluţiile aprobate deja de Guvern, la propunerea MMSS, proiectul vizează, printre altele, faptul că baza de calcul a pensiilor de serviciu a fost redusă substanțial, de la 80% la 65% din media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

În urma aprobării de către Guvern, proiectul va fi înaintat Parlamentului României pentru dezbatere și adoptare.

Tot proiectul: https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2023/02/LG-5.pdf

RD spunea...

Din acest articol:

Art. 179 - (1) Personalul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), b) şi c), precum și personalul prevăzut
la art. 3, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia, la împlinirea vârstei
de 60 ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media
salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent,
corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de
pensionare.
(2) Pensia se acordă la cerere, începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea
la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă a solicitantului sau, după caz,
la casa de pensii sectorială competentă.
(3) Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabileşte şi pensia pentru limită de
vârstă din sistemul public, potrivit legislaţiei în vigoare privind sistemul de pensii publice.
(4) În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform prezentei legi este mai mic
decât cel al pensiei din sistemul de pensii publice se acordă cuantumul cel mai avantajos.
(5) Persoanele care au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţiile prevăzute la art. 2
alin. (1) lit. a), b) și c) și art. 3 se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia
de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au avut o altă ocupaţie. În acest caz, pensia
de serviciu este egală cu 65% din baza de calcul stabilită prin raportare la personalul prevăzut la
art. 2 alin. (1) lit.a), b) şi c) şi art.3 în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime, grad
sau treaptă, nivel al instanţei, parchetului sau INEC şi condiţii de muncă.
(6) De prevederile alin. (5) pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţie din
motive neimputabile acestora.
(7) Soţul supravieţuitor, copiii minori, precum şi copiii majori până la terminarea studiilor, dar nu
mai mult de 26 de ani, ai personalului prevăzut la art. 2 alin. alin. (1) lit. a), b) şi c) și ai
personalului prevăzut la art. 3, beneficiază de pensie de urmaş în condiţiile prevăzute de legislaţia
privind sistemul de pensii publice, calculată din pensia de serviciu aflată în plată sau la care ar fi
avut dreptul susţinătorul la data decesului, actualizată, după caz.

(8) Prevederile referitoare la pensia de serviciu şi de urmaş se aplică şi persoanelor care
beneficiază de pensie de serviciu în temeiul hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile sau,
după caz, al hotărârilor judecătoreşti definitive.

RD spunea...

(9) Pensiile de serviciu ale personalului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), b) şi c) și ale personalului
prevăzut la art. 3 se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei,
indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de
serviciu mai mică, personalul îşi poate păstra pensia aflată în plată.
(10) Se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarităţii Sociale:
a) partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei din sistemul de pensii publice,
precum şi pensia de serviciu în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a
pensiei pentru limită de vârstă din sistemul de pensii publice;
b) partea din pensia de urmaş, calculată din pensia de serviciu, care depăşeşte nivelul pensiei din
sistemul de pensii publice, precum şi pensia de urmaş calculată din pensia de serviciu, în cazul
susţinătorilor care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă din
sistemul de pensii publice.
(11) Pensia prevăzută de prezentul articol, cu excepţia pensiei prevăzute la alin. (7), are regimul
juridic al unei pensii pentru limită de vârstă.
(12) Elementele necesare stabilirii pensiilor prevăzute de prezenta lege referitoare la vechimea
în specialitate, vechimea în funcţie şi baza de calcul al pensiei se dovedesc cu document eliberat
de instanţa judecătorească competentă, de parchetul de pe lângă aceasta sau de INEC, pe
răspunderea acestora.
(13) Plata pensiei prevăzute de prezenta lege se face astfel:
a) de la data eliberării din funcţie prevăzută în decizia conducătorului instanţei judecătoreşti, a
conducătorului parchetului de pe lângă aceasta, sau, după caz, a directorului INEC, dar nu mai
devreme de data acordării pensiei de serviciu, în situaţia personalului prevăzut la art. 2 alin. (1)
lit. a), b) şi c), a personalului de specialitate criminalistică şi a personalului care ocupă funcţii
auxiliare de specialitate criminalistică prevăzut la art. 3, aflat în activitate la data depunerii
cererii de pensionare;
b) de la data acordării pensiei, în situaţia persoanelor prevăzute la alin. (5) şi (7).
(14) Prevederile prezentei legi, referitoare la pensii, se completează cu cele ale legislaţiei privind
pensiile din sistemul public de pensii cu privire la modalităţile de stabilire şi plată, precum şi cele
referitoare la revizuirea, suspendarea, reluarea, încetarea, recuperarea sumelor încasate
necuvenit şi jurisdicţie.

Oare au inceput sa apara legile pentru categoriile 'speciale' conform acestui proiect din Senat?

M spunea...

@RD

În ce tari care fac parte din NATO si UE exista pensii militare cu doua componente: una pe partea contributiva si cealalta cu supliment din bugetul statului?

În nici una! O discuție se duce, din câte am înțeles, în Suedia. Suedia este singura țară cu pensii contributive dar în contextul aderării la NATO se discută despre modalității de a face cariera militară mai atractivă și una din soluții este cea a pensiilor militare.

Eu tot repet dar cei care nu pot nu înțeleg: nu principiul contributivității este greșit ci faptul că salarizarea nu a fost și nu este mereu avantajoasă. Cei care au avut salarizare convenabilă, au strâns puncte și pot beneficia de pensia contributivă mai mult decât de cea militară (nu mai zic de proiectele complet idioate ale unora).

Numai noi ne găsim să facem altfel decât restul lumii!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

RD
Dacă tot ocupasi atâta spațiu cu pensiile speciale ale grefierilor, eu îi rog pe cititori să rețină din el doar aceste doua reglemetări care ar trebui incluse și in legea pensiilor militare.

(3) Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabileşte şi pensia pentru limită de vârstă din sistemul public, potrivit legislaţiei în vigoare privind sistemul de pensii publice.
(4) În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform prezentei legi este mai mic decât cel al pensiei din sistemul de pensii publice se acordă cuantumul cel mai avantajos.

mosmartin16 spunea...

Pentru A, că Bogdănel nu prea pricepe ! Uite calculul pensiei lui...pe varianta vehiculată a Băncii Mondiale, nu a mea ! Plecăm de la datele arătate in cazul lui Bogdănel, respectiv pensia netă în plată de 7081 lei și vechimea cumulată de 44 de ani ! Cum pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor nete, rezultă implicit că acel cuantum net al pensiei de 7081 lei ( egal cu solda netă ) corespunde mediei soldelor brute de 12104 lei ( 58,5% din 12104 = 7081 ). Procentul de 45 % este cel de la care se pleacă în stabilirea pensiei, el neputând depăși 55% ( se acordă 1% pentru an care depăseste vechimea de 25; ori Bogdănel are o vechime cumulată de 44 de ani ). Așadar, 55 % din baza de calcul ( 12104 lei ) = 6657 lei. Adăugăm 20% pentru OMM ( Bogdănel a fost cătană mai mult de 25 de ani ) și rezultă pensia brută finală a acestuia de 7988 lei. Deducem impozitul și rezultă o pensie netă de 7389 lei. Cum pensia netă nu poate depăși solda netă, rezultă implicit că pensia netă în plată - în cazul lui Bogdănel, autovictimizat "ciucan" - rămâne cea din prezent, adică 7081 lei ! Cum e Bogdănel, "speriatului de bombe" ?!🤣🤣🤣 Uite așa iți dai seama de cineva care vorbește...ș-apoi gândește, cum e cu personajul în cauză !🤣 Repet, asta ar rezulta din algoritmul..."pe surse de la BM" ! Cum e bre Bogdănel ?! Mai ești ...speriat de bombe ?!🤣🤣🤣

A spunea...

@Bogdan
Imi cer scuze daca te-a deranjat propunerea mea.A fost retorica pentru ca nu iti va calcula nimeni pensia.Decâ ce? Pentru ca se stie ca nu va scadea nici cu 45%.din BC.Si eu sunt CIUCAN.
45%+PSup>25Ani-(9%).+OMM clsI.-(20%)+Sporuri art.29 lit b - (19%) = 93% plafonat la 85%.E aceasi pensie.
Dupa cum observi se joaca contributivitatea,dar,acolo ,dupa cum spunea si M conteaza anul nasterii la numarul de puncte si cu cat ai muncit mai mult intre anii 80-90.Ca si idee,aici pe forum ,am citit si eu ieri, e o discutie pe tema asta din iunie 2022 pe baza unei decizii a unui cdor cu 150 puncte,in 2016 parca,TANASE.este si postata acolo decizia.Citeste topicul acela si ai sa intelegi cata "pensie" ne vom lua noi(cicanii) daca intra contributivitatea.
BTW,ca tot am pronuntat contributivitate,uite aici,azi lege pe modelul 223.
https://www.stiripesurse.ro/alerta-guvernul-a-adoptat-pensiile-de-serviciu-ale-personalul-auxiliar-din-instante-cine-se-incad_2804215.html
PS:
Daca stiam faptul ca te deranjez postam datele mele,Imi cer scuze.Dar am postat ca tot se cerea de catre MosMartin cat ar trebui sa fie o pensie de colonel.(eu nefiind desigur colonel)

A spunea...

@ mos martin
Imi cer scuze,ai intarziat mult cu calculul si am postat eu inainte sa apara postarea dvs.
Scuze pentru partea 'nu are nimeni interes".

Leon spunea...

@RD, ministrul Predoiu prin acest nou proiect de lege privind Statutul Grefierilor, inlocuieste un alt proiect RESPINS in Parlament anul trecut!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RD spunea...

@Huhu,

Am ocupat atat spatiu deoarece s-ar putea ca fiecare lege din cele 6 aflate in proiectul facut de Budai si aflat in Senat sa fie ca la cel pentru grefieri, aprobat azi de Guvernul Romaniei. Interesant este faptul ca la ultimul articol scrie asa:

'Art.276 - (1) Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024, cu excepţia art. 261 care
intră în vigoare la 3 zile de la data publicării.
(2) La data intrării în vigoare a prezentei legi, se abrogă:
a) Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor
judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, publicată în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 1.197 din 14 decembrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare;
b) Ordonanţa Guvernului nr. 8/2007 privind salarizarea personalului auxiliar din cadrul instanţelor
judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, precum şi din cadrul altor unităţi din sistemul
justiţiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 72 din 31 ianuarie 2007, aprobată
cu modificări prin Legea nr. 247/2007, cu modificările şi completările ulterioare.'

Legea nr. 567/2004 care ar urma sa fie abrogata de la 1 ianuarie 2024 este cea aflata in proiectul lui Budai. Am cautat cuvantul 'recalculare' ca sa vad daca existe asa ceva in viitoarea lege si ma intreb oare ce se va intampla cu cei deja pensionati pana atunci? Raman cu formula de calcul care e valabila si acum de 80%, adica nu vor fi recalculati cu 65% potrivit modificariile lui Budai + noua lege de la 1 ianuarie 2024?

Art. 261 care intră în vigoare la 3 zile de la data publicării:

'art. 261 care
intră în vigoare la 3 zile de la data publicării':

'Art. 261 - (1) Regulamentele prevăzute de prezenta lege se emit în termen de 6 luni de la intrarea
în vigoare a prezentului articol și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului articol se adoptă sau, după caz,
se modifică ori se completează Regulamentele de ordine interioară ale instanțelor judecătorești
şi ale parchetelor de pe lângă acestea, în acord cu cele stabilite de prezenta lege.
(3) Persoanele încadrate pe funcția de grefier, potrivit prezentei legi, care îndeplinesc atribuțiile
specifice funcției de grefier arhivar, grefier registrator, grefier documentarist sau grefier
statistician, la data intrării în vigoare a prezentei legi, continuă să îndeplinească aceste atribuții,
până la data intrării în vigoare a regulamentelor prevăzute la alin.(1) şi (2).
(4) Consiliul Superior al Magistraturii elaborează regulamentele prevăzute la alin.(1), cu
consultarea Școlii Naționale de Grefieri şi a organizațiilor sindicale reprezentative ale personalului
prevăzut la art. 2 alin. (1).'


mosmartin16 spunea...

Viorel, ca să-ți pot face un calcul - pe varianta vehiculată a fi a BM, cum am procedat in cazul lui Bogdănel - ar trebui să-mi spui care e suma corespunzătoare procentului plafonat de 85 % pentru pensia brută ( în 2016 nu era OUG 59 ) !

Paul Puiu spunea...

Viorele cele mai simple raspunsuri le poti afla studiind cupoanele de pensie din anul 2018 daca le-ai pastrat si sa intri pe arhiva sitului casei de pensii sectoriale MAN sau MAI unde vei gasi toate raspunsurile in urma comunicatelor la ce te intereseaza pe tine!!!!🫡🫡🫡🫡
Eu ti-sm dat raspunsuri pe care le consideri eronate asa xa nu mai imi bat capul!!! Vom trai si vom vedea ce se intampla, se spune viitorul le rezolva pe toate si ne va da raspuns la toate intrebarile cu privire la incetarea efectelor OUG 59/2017 si OUG 114/2018!!!🫡🫡🫡

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Pentru Viorel și nu numai ! Iată unde ar duce grozăvia aplicării otova a variantei vehiculate ca fiind a Băncii Mondiale ! Mă refer la prostia care ar rezulta dacă pensiile militare aflate în plată s-ar recalcula fără ca baza de calcul să fie actualizată la momentul demarării procesului de recalculare ! Așadar - în cazul lui Viorel - plecăm de la baza de calcul actualizată ( în 2017, urmare a majorării SF cu 15% ) de 3381 lei ! Fără a arăta aici toate calculele, dar mergând pe aceleași coordonate ca și în cazul lui Bogdan ( acel 45 % minim și maxim 55 ) și chiar aplicând toate majorările / indexările până în prezent...ar rezulta o pensie netă in plată de 2925 lei ! Așadar, substanțial mai mică decât cea prezentă ! Curat murdar, coane Fănică ! Caragiale e printre noi !🤣🤣🤣 Altfel spus, pensia lui Bogdan, autovictimizat "ciucanu'" și care e mai mare decât a lui Viorel, ar rămâne in același cuantum, iar a lui Viorel, care e semnificativ mai mică...ar scădea ! Suntem normali la cap ??! Iată de ce e necesară recalcularea tuturor pensiilor în plată, cu actualizarea elementelor salariale componente ale soldei la nivelul anului 2023 ! Și daa, eliminarea inechităților "cât casa" existente prin utilizarea bazelor de calcul actualizate identice pentru cei care au avut in activitate - indiferent de anul trecerii în rezervă - același grad, coeficient de funcție, gradație, procent pentru sporul de periculozitate, solda de comandă și OMM ! Așadar...fără cârnatul de sporuri la pensie...pe care unii l-au avut reglementat, iar alții nu, ci doar - așa cum era în Legea 164 - acele elemente salariale definitorii și cu reglementare constantă în timp ! Iar pentru aceasta eu am identificat nu o variantă de rezolvare...ci 8 ! S-auzim numai de bine !

Viorel spunea...

Mulțumes din suflet domnule moșmartin16 pentru efortul depus și bunăvoința de care ați dat dovadă. O zi bună.

M spunea...

@Viorel

Acum compară cum ar fi fost pensia dumitale dacă se aplica și pentru noi aceeași indexare care s-a aplicat pensiilor civile!!!!

2016 - 2023 pensiile civile au fost indexate cu 103,5%.

De la 3.350 lei la 6.700 lei.

Ce vrea însă moș teacă? În loc să lupte pentru o actualizare corectă a pensiilor militare luptă pentru a tăia pensiile "ciucanilor", obsesia lui fiind așa-zisele "sporuri".

Cereți domnilor indexarea corectă a pensiilor militare și nu mai umblați după câți verzi pe pereți și mai ales nu mai atacați drepturile celor care sunt acum activi!
Încetați cu ura asta păguboasă!

M spunea...

@Viorel

Proiectele Băncii Mondiale nu prea sunt atât de speriat. Ăia le au cu cifrele nu ca cei care le scriu mailuri.

De speriat sunt cei care în mod arbitrar decis ce elemente intră în calculul pensiei! A avut el "soldă de comandă"? Da! Atunci intră!
A avut el spor de periculozitate? Da! Atunci intră și ăla!
A avut spor de confidențialitate? Nu! Atunci îl tăiem!
Chiar daca tu ai plătit impozit pentru venitul ăla uite că un neica nimeni nu vrea să ți-l dea la pensie! El a rămas blocat în legea de salarizare 164. Nu poate mai mult!
Cât de "genial" să fii să propui un mod de calcul care să ducă la o pensie mai mică decât cea contributivă. Nu unul ci 8!
El are o problemă cu "ciucanii".
De fapt observă de către ori revine acesteia expresie în comentariile lui!

Am multe de spus și calcule comparative dar mie mi se aprobă un comentariu din 3 și nu mai pierd vremea!

Huhu Rezea spunea...

@M
Mosmartin luptă pentru o recalculare echitabilă. Nu mai depinde de el dacă recalcularea se soldează cu rămânerea în plată a cuantumului recalculat.

mosmartin16 spunea...

M, adică moș Tăgârță, pe lângă faptul că observ că tot te legi de curu' meu, cu toate că ți-am tot spus să nu mă implici în aprecierile tale ( bre, ție îți e foame rău de ce ai putea mânca de acolo !🤣🤣🤣 )...am ajuns să cred că ești un analfabet funcțional care micționează pe el de teama recalculării pensioarei lui ! Că tot spuneai tu că nu te interesează de cuantumul pensiei tale și că ești mulțumit de ea...să dea Dumnezeu să crească pensiile - în timp - la toată lumea...numai a ta să scadă, hai să rămână pe loc ca să nu fie chiar cataclism pentru tine !🤣🤣🤣

avianyc spunea...

Huhurez
Nu am nimic ca persoana cu mos martin ci doar cu" dreptatea "lui in numele tuturor.
Ma intriga faptul ca induce si sustine niste idei batute in cuie fara a avea un orizont de ansamblu al situatie actuale in sistem
1.Pana in anul 2001 sporurile au fost cele stabilite inainte de 89 ,adica sporuri pe merit. Dece aceastea nu ar putea fi luate in considerare daca s-au perpetuat si dupa anul2001?
2. Apoi pe cele" 8 variante" face niste calcule total gresite pentru@ Bogdan si@ Viorel luind ca baza de calcul actualizata media neturilor celor doi fara a tine seama de faptul ca in acele neturi se gasesc si sporuri pe care el le vrea eliminate prin cele 8 variante propuse precum Oskar ,fidelitate , confidentialitate ,antena ,etc.
Ia sa stabileasca baza ectualizate fara aceste sporuri sa vada ce se alege de cuantumurile actuale ale celor doi camarazi.
Aviz @ Bogdan& Viorel

mosmartin16 spunea...

Dacă, Comisia Europeană va spune faptul că : vă dăm cele 3 miliarde de euro din PNRR ( tranșa 3 ) numai dacă reduceți - chiar și cu puțin - și cheltuielile bugetare cu pensiile militare ( de circa 11 miliarde de lei anual )...o să vedeți ce repede vor găsi guvernanții soluția recalculării pensiilor militare, prin prisma îndeplinirii - cumulative - a două coordonate majore, respectiv : a) eliminare totală inechități "cât casa" existente ! b) reducerea "sacului bugetar" actual aferent pensiilor militare ! Nu mai e mult și om vedea ! A nu se întelege nicicum faptul că îmi doresc litera b), dar ea poate fi impusă de Bruxelles ! Pentru că...cine dă banii, stabilește mai totdeauna și niște reguli și ce poți face cu ei ! Cât despre inechități ( litera a) )...dea Domnu' să se rezolve cât mai repede, pen' că "unde nu-i prințip'... ninic nu-i" !🤣🤣🤣 Sănătate maximă, dragi camarazi !

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Tot pentru analfabetul funcțional, M, adică moș Tăgârță : "bre neicusorule"...cele 8 variante nu includ în ele cârnatul de sporuri ! Și rezultă pensii mai mult decât decente și nicicum egale ! Pentru funcție de colonel...un net maxim de 11000 ( pe varianta 1 ) ! Hai că-i pierdere de timp cu un rateu ca tine !🤣🤣🤣 Te rog -iar - să bolborosești în dreptul tău...si totu-i ok ! Paaa...

mosmartin16 spunea...

Avianyc, nu ai priceput nimic !🤣🤣🤣 Ești jalnic, bre !

mosmartin16 spunea...

Tot pentru Avianyc ! Precizează aici ce grad ai avut, ce coeficient de funcție ( actualizat conform anexei VI din Legea 153 ), ce graďație, vechime ca și cadru militar, procentele actualizate ( conform legii menționate ) pentru solda de comandă si sporul de pericol deosebit...și-ți spun ce pensie netă ți-ar rezulta ! Apoi...compară cu ce ai acum...ș-apoi "trăncănește" !🤣 Capisci ?! Fii sănătos și..."deschide parașuta când ajungi ...cu picioarele pe pământ" și "vezi pădurea...cu copacii din ea" !🤣🤣🤣

mosmartin16 spunea...

Tare aerian ești ...avianyc ! Asta cu baza de calcul pe care - cică eu - aș fi folosit-o raportându-mă la net ...din ce puț al gândirii tale ai scos-o, bre "aerianule" ?!🤣 Orice bază de calcul se constituie din brut, "bre neicusorule" !🤣 Mai "cetește" !

avianyc spunea...

@ mos martin
Pana sa te " emocionezi" din talpi pana in crestet ai inspirația cel putin si nu mai fa comparatii intre L164 si ceea ce propui in nume propriu.
L164 permitea un cuantum cu mult mai mult ca procente peste 100% din baza bruta a bazei de calcul.
De asemenea legea 164 favoriza pe cei care detineau toate elementele posibile in baza de calcul sau pe cei care in ultimele luni isi trageau o functie de colonel cu toate ingredientele posibile in baza de calcul.
Dezavantajatii L164 erau MM ,sof si of care nu detineau in solda luata ca baza de calcul elemente precum Ind de comanda sau Salariul de Merit.
Variantele dta nu se pot compara cu L164 deoarece acum Ic si SM fac parte din solda de functie insa cuantumul se rezuma la o medie a neturilor care deocamdata nu pot trece cf L4 de 58,5 din brut.
Asa ca nu mai fa comparatii aiurea si calculeaza cuantumurile lui @ Bogdan si Viorel adaptat la solda bruta actualizată la zi si constituita pe elementele si coeficientii prevazuti de L153.
A calcula luind ca baza neturile lor la deschiderea acelui drept sau actual in cazul lui Bogdan este total gresit si un fals.
"Te felicit" pentru ca prin variantele propuse iti reduci pensia. Poate asta o sa dea de gandit comisiilor si iti vor cere si variantele 9 si 10.

mosmartin16 spunea...

Avianyc, tu ai sigur ceva la căpuț ! Mergi bre la doctor !🤣 Reiau, chiar dacă am rezerve că tu ești capabil să pricepi ceva ! Baza de calcul, actualizată și formată din elemente salariale definitorii și constant existente în reglementări din decursul timpului...poate duce la pensii nete în plată - pentru funcția de colonel, luată ca exemplu - de până pe la 11000 lei net ! Bre, asta după ce aplici limitarea la netul soldei, pricepi ?! Ce naiba...ești așa de "îngrămădit" ?!🤣 De ce nu spui aici acele elemente pe care ți le-am cerut pentru a vedea exact ce ai avea și apoi să tot "bolborosești aiureli" ?!🤣

GG spunea...

Până să vă lămuriți cum este,cum stau calculele,sau cele 8 variante ale lui MosuMartin și se edifica și T3,citiți art.lui Adrian Paturca în Active Newz:"Canalul si canaliile".Nu d-aia dar trce timpul mai repede în așteptarea verdictului CCR

mosmartin16 spunea...

Văzând că Avianyc bate câmpii la greu și că evită ( oare de ce ?! ) să precizeze cele solicitate...o să îl rog pe Viorel - care am observat că a manifestat deschidere în a prezenta date concrete despre pensia lui - să precizeze următoarele ( pentru ai determina pensia care i-ar rezulta prin prisma variantei 1 propusă de mine ) : 1. Gradul militar ! 2. Suma rezultată ( din prima decizie în baza Legii 223 și pe care a primit-o în 2016 ) și care se referă la solda de funcție ! Din această sumă voi putea determina coeficientul de funcție pe care l-a avut, împărțind-o la VRS ( care era atunci 197,8 lei ), iar apoi voi determina coeficientul de funcție echivalent prin prisma Legii 153 ! 3. Dacă a avut spor de pericol deosebit și în ce procent ( se regăsește în decizia de pensie din 2016 ) ! Îmi e suficient atât ! Apoi calculez concret ! Mulțumesc Viorel !

avianyc spunea...

Mos martin
Stiu bine sa calculez ,stiu ce mi-ar oferi si varianta dta. Nu resping in totalitate ideea ,problema este ca introduci in scena o " uniformizare " intre grade si functii de grade egale netinand cont de complexitatea muncii in diverse specialitati militare rasplatite in activitate cu un bonus salarial pentru care s-au platit taxe si impozite legale ,ca atare ar trebui sa figureze printr-un algoritm bine gandit in calculul pensiei.
Spre exemplu ,eu si ca mine multi altii sunt detinatori doar de sporuri existente inainte de 89 care figurau atunci in instructiuni precum FI 3,FI 5 si grupate apoi in L138/ 99.
Sporuri absolut corect acordate si in conformitate cu conditiile indeplinite de locul de munca.
Dece aceste minime sporuri nu pot face parte din baza de calcul?
Inteleg ,considerati ca baza de calcul cf L153 actualizata ar fi suficienta si de bun simt .
Sa fie ,numai ca unii nu se multumesc sa le fie rasplatita munca in conditii grele dupa o formula egalitarista in care nu se vor regasi elementele g considerate pe buna dreptate de risc facand exceptie de cele inventate dupa 2007.

mosmartin16 spunea...

Avi..."vino pe pământ" !🤣 Nu e nicio uniformizare la pensii cum trăsnăi debitezi tu ! Prin prisma diverselor variabile ( și pe care nu le reiau aici) "plaja" cuantumurilor la o anumită funcție este largă ! Oho, destul de mult ! Nicicum egalitarism...cum aberezi tu ! P.s. Hai, prezintă datele pe care ți le-am solicitat și vedem "la ce înălțime" ești și poți fi...cu cuantumul pensiei !🤣

avianyc spunea...

Mos martin ,
Eu inca mai sper sa le vina mintea la cap si sa gaseasca o singura varianta prin care pensiile mici si medii sa ajunga la un nivel al cuantumului pentru un trai decent in raport cu importanta sociala a muncii depuse si lipsit de umilinta al pensionarilor binemeritat la batranete. Mici si medii intelegand pana in 4000-4500.
In rest fiti sigur ca nu vor renunta usor la pensiile castigate .
Inclusiv judecata pe OG 59 le da batai de cap in sensul ca o eventuala declarare neconstitutionala arunca finantele ,guvernul si opera gularatilor in aer. Lucru care ramane de vazut daca judecatorii si-l vor permite.
Sa fie sanatosi si sa le foloseasca in pace ,asta-i cel mai importan .
Sa fie oricum dar sa fie bine pentru toti.
Doamne ajuta!

Burebista spunea...

Moș Ursuleț Martinel.. 🤣. Baza de calcul a lui Viorel fata de 2017 a crescut după cum urmează, bineînțeles cu mici aporoximari... 3381 +25% (2018)+670(crestere Sf 2019)+670(crestere Sf 2020)+335(crestere Sf 2022)+470(crestere Sf 2023)+290(creștere s, grad) +100(diferente la sporuri) = 6761 baza de calcul actualizata 2023... - 35%-10%= 3955 net pensie în plată... Puțin mai mica decât 4010 pe care o primește în prezent... Dacă se aproba plx199 atunci la cei 3955 mai primea încă 20% net și ajungea la 4746...
Si acum a doua problema pentru ca prea bați câmpii cu grație.. 🤣
Cum ai ajuns dumneata la pensia de 11000 net pentru un colonel când în prezent salariul sau solda netă a unui colonel sau comisar șef cu funcție de conducere și vechime la maxim este între 7500 și 8500 net.....
Și vezi ca ăștia de la UE nu cer și nu au cerut nimic României... România s a angajat singura sa facă ceva... UE doar constata dacă România a făcut ce a promis.. Daca nu a făcut nu aproba simplu, dar nu propune ce sa facă în continuare.. Trece la următorul jalon...
Capisci Martinel moșulică..

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Viorel, te-ai convins și tu - prin prisma concretă a pensiei tale - că Burebista bate câmpii cu grație și vorbește tâmpenii ! Întradevăr eu am precizat ce ar rezulta - în cazul tău - după varianta BM, nu a mea ! Că Burebista a luat-o pe arătură...te-ai convins și tu după calculele lui "profesioniste" ! Dacă o să-mi dea răspunsul la întrebarea mea din ultima postare, respectiv care e cuantumul maxim al bazei de calcul actualizate, raportat numai la acele elemente salariale pe care i le-am precizat ( pentru funcția de colonel)...poate o pricepe și el !🤣 Sănătate, Viorel !

Burebista spunea...

Viorel, ce nu înțelegi? Eu ți-am făcut calculul ca și cum te-ai fi pensionat azi pe legea actuală 223.

Nu pe legi fantomă... Cu aproximație pensia ta dacă ai fi rămas în activitate pana în prezent ar fi fost în jur de 3955 lei net plafonat aproximativ... Cam cât au în prezent după indexari.
Ai văzut tu un document oficial cu vre o propunere a băncii mondiale pentru pensiile militare sa fie în procent de 45% sau maxim 65% din brut???? Nici măcar legea 4 nu propune asta...

Viorel spunea...

1. Mulțumesc moșmartin16. Toate cele bune.
2. Burebista. Mulțumesc pentru calcul și precizări, numai că în ianuarie 2019 mă dădea sistemul afară (îndeplineam vârsta standar de pensionare, exact 57 de ani), iar cu majorările din 2018, 2019 și indexările până în ziua de astăzi, avean pensia mult mai mica decât a ieșit în calculul dumneavoastră și mult mai mica decât cea în plată în momentul de față.

mosmartin16 spunea...

Precizare ! Calculul pensiei lui Viorel l-am făcut ( "pe varianta BM" ) prin raportare la baza de calcul precizată de el pentru anul 2017 ! Burebista, dacă nu era încă î.e.n.🤣 și ar fi citit și ce am zis într-o postare anterioară ...ar fi putut pricepe faptul că urma să-i fac lui Viorel și calculul ( tot pe "varianta BM" ) - după ce aveam de la Viorel răspunsurile cerute la întrebările mele - și pentru o bază de calcul actualizată la nivelul lui 2023, bază de calcul constituită din câteva elemente salariale avute in vedere de mine, în documentația mea ! Burebisto, capisci ?!🤣🤣🤣 Aștept să-mi răspunzi la ce te-am întrebat, respectiv ce cuantum maxim rezultă pentru baza de calcul - formată din elementele precizate - pentru funcția de colonel ! Hai...abacu' !🤣🤣🤣 Nb...

Burebista spunea...

Viorel și Moș teacă... Baza de calcul actualizata în 2023 a soldei lui Viorel este de 6761 brut cu aproximație... După aberațiile lui Moș Martin... 6761 x 45% = 3042 +20% Omm =3651 brut... Impozit 165. Pensie netă 3486 lei...
Varianta cu 65 %...
6761x65% = 4395 +20% omm= 5274 brut impozit 327 pensie netă în plată 4946... Dacă rămân prevederile ca pensia netă în plată nu poate depăși solda netă atunci va primi exact 3955 lei..
Moș treacă... Spune dumneata cum ajunge baza de calcul a unui colonel de ex a domnului Bogdan care în prezent după toate majorările mai puțin cele de anul acesta de la 12150 cât ar fi corespunzător cu aproximație pensiei pe care o are acum în plată, LA ABERAȚIA DUMITALE BAZĂ DE CALCUL 18804 lei BRUT CA SĂ-I REVINĂ O PENSIE NETĂ PLAFONATA DE 11000 LEI... ȘI TINE CONT CA DOMNUL BOGDAN A FOST COMANDANT DE UM... RESTUL COLONEILOR CU FUNCȚII MAI MICI CUM O SA AJUNGĂ LA AŞA O PENSIE NETĂ???
SUNT SATUL DE BALIVERNE ȘI PROSTII.. PLX 199 ERA CEA MAI BUNA SOLUȚIE CU O SINGURA MODIFICARE. ACTUALIZARE LA ZI A TUTUROR ELEMENTELOR PENTRU TOȚI PENSIONARII, SABILIREA NOII BAZE DE CALCUL, PLAFONAREA LA NET + OMM.

Burebista spunea...

Viorel, calculul meu este unul ipotetic pentru o baza de calcul din 2017 și la cât a ajuns în 2023 asta ca să i arat lui Moș Martin teacă, CA HABAR NU ARE CUM SA CALCULEZE PENSIA MILITARĂ CONFORM LEGII ACTUALE, CUM SĂ ACTUALIZEZE BAZĂ DE CALCUL LA FEL CA LA SOLDA ACTIVILOR DIN PREZENT... CE VISEAZĂ EL CU 153, ELEMENTE CARE I CONVINS LUI SUNT BALIVERNE... EXEMPLUL MEU ESTE PENTRU O ACTUALIZARE LA ZI A BAZEI TAKE DE CALCUL INDIFERENT CA NU MAI EȘTI ÎN ACTIVITATE. Vezi ca Moș teacă îți taie solda de excelentă și sporurile pe care EL NU LE A AVUT.

mosmartin16 spunea...

Bure', propun să revenim la un dialog în normalitate...bazat numai pe argumente altfel e doar "un drum înfundat" ! Ce zici ?! Sănătos...

bogdan spunea...

Pentru Avianyc

De cate ori scrii cuantumul pensiei mele ea (pensia) mai creste cu 50 lei. Faceti , faceti calcule dragii mei caci oricum datele sunt gresite.....chiar credeati ca va dau date corecte aici pentru a face voi......bascalie....doar cat am scris pentru colonel ?.....sa fim seriosi.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 203   Mai noi› Cele mai noi»