Un produs Blogger.

vineri, ianuarie 27, 2023

Pensionarilor militari care au plătit CASS în 2022 li se vor restitui sumele într-o singură tranșă

81 comments

 Surse ale unei televiziuni au dezvăluit  în această seară că la Ministerul Muncii se lucrează la redactarea proiectului de ordonanță de urgență pentru restituirea din oficiu a sumelor reținute, în anul 2022,  cu titlu de CASS din pensiile mai mari de 4000 lei, urmare a Deciziei nr. 650 a CCR care a declarat neconstituțional articolul XXIV din OUG nr. 130/2022 .

Ordonanța ar urma să fie aprobată la începutul lunii februarie astfel încât sumele reținute se vor restitui intr-o singură tranșă, probabil în luna martie.

Proiectul va fi atașat aici după publicarea spre transparență.

81 de comentarii:

Florin spunea...

În vremurile în care eram activ, L80 stipula ca asistenta medicala este gratuita, la se oprește Cass pentru activi și pensionari. Tare mai suntem prosti...

Vnvncl spunea...

Restituirea e valabilă pentru cei care nu sunt sub influența OUG 59/2017

Cătălin spunea...

Florin, printre noi sunt foarte multe "oi". Doar unii care mai comenteaza si pe aici au sange in instalatie si dau in judecata abuzatorii inclusiv la C.C.R, revendicandu-si drepturile legitime "amputate" de catre membtii statului abuziv si obedient "sefilor la lume" din "Turnul Babel" cu sediul la Bruxeless.

Huhu Rezea spunea...

@Vnvncl
Unde sunt cei care se înclonțeau că și ei au plătit CASS?
De ei s-au îngrijit gulerații să le dubleze baza de calcul brută. Cel mai prost au căzut cei pensionați între 15 09-31 12 2017.

bogdan spunea...

*Admin....nimeni nu ,,inclonteste,, ca oamenii primesc banii inapoi. Este ok. Nu aud nimic ,,inclontind,, despre faptul ca defavorizatii aici si acum sunt cei pensionati dupa 2017 prin indexarea diferentiata care a avut ca scop eliminarea efectelor acelei retineri.

Si nici nu cred ca o sa aud , nu convine ,,,,,celor multi SLAVA.

ifrim spunea...

Eu și Akord n-avem nicio emoție privind restituirea CASSului!

Paul Puiu spunea...

La cei trecuti in rezerva pana la 31.12.2017 pentru recuperarea CAS li s-a adoptat indexarea suplimentara!! Daca stiau dinainte gulerantii si politrucii ca CCR ar fi urmat sa constate neconstitutionalitatea oug 130/2021 in privinta CAS-ul nu s-ar mai fi adoptat indexarea suplimentara!! Nu cred ca guvernul va adopta prea curand un act normativ pentru restituirea CAS-ului in conditiile in care s-a acordat indexarea suplimentara drept compensare a CAS-lui pentru militari intrucat bugetul e stabilit deja si nu exista fonduri pentru restituiri de bani mai ales ca CCR a motivat ca efectele deciziei opereaza numai pentru viitor!! Pretisul proiect e diar un basm pentru adormit credulii!!!😂😂😂🤣🤣🤣

Huhu Rezea spunea...

@Puiu
Prin ordonanțe de urgență nu pot fi afectate drepturi. Indexarea suplimentară nu a afectat vreun drept. Dimpotrivă....

luchy19 spunea...



Bogdane, nu are rost....citim cei de citit
Și mergem mai departe, sunt unii care ar striga hoții când ei însăși sunt cum mâna n sacoșă vecinului....

Viorel spunea...

Domnule Paul Puiu. Nu mai confundați CAS (25% contribuții asigurări sociale=pensii), cu CASS (10% contribuții asigurări sociale de sănătate). Iar bani sunt gârlă, împrumutați de actuala guvernare prin domnul Cîțu (peste 30 miliarde spune presa / TV sau domnul Ciolacu cu miliardul dat dea-n pu..a pe vaccinuri). Pensionarii vor primi banii toți odată (pentru că unii pot pleca la cele veșnice) sau în cel mai rău caz (puțin probabil) în 12 luni exact suma ce a fost reținută.

Cătălin spunea...

P.P. esti de toata "jena". Mi-e greu sa cred ca ai fost "militar activ".Ai o gandire tipic "comunistoida".

bogdan spunea...

AKORD,

Linistit poti sa razi nu este nici o problema. Ma bucur ca pot aduce liniste in sufletul tau.....zbuciumat de grijile pensionarilor mili.....era sa scriu militari....scuze.

Paul Puiu spunea...

Huhule cine a spus ca afectat negativ indexarea suplimentara, din contra a creat un surplus pentru o anumita de categorii de rezervisti si in retragere!!! OUG 59/2017 intradevar nu a afectat nici un drept ci doar a diminuat sau redus dreptul obtinerii unui cuantum mai mare al pensuei militare nete!!! I nimica toata in acceptiunea ta ironica!!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮Acelasi lucru e valabil si pentru Dezakord75!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮

Clawoodiu spunea...

O intrebare pe langa subiect. Recunosc ca acum vreo 25 ani am lucrat pe linie de organizare-mobilizare pentru numai cateva luni, si nu mai sunt la curent cu legislatia. Din ce am gasit pe net (site MApN) sunt Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare si Legea nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război. Le-am citit pe repede inainte si imi da cu virgula. In Legea nr. 446/2006 sunt prevazute numai contraventii de pe la art. 80, iar in Legea nr. 355/2009 infractiuni la art. 42, dupa care contraventii la art. 43. Intrebarea este - refuzul de a se prezenta la unitatea stabilita prin ordinul primit de la CMJ (sau ce o mai fi acum) in caz de declarare a starii de razboi nu este infractiune? La art. 42, alin. (1) din Legea nr. 355/2009 scrie - Refuzul persoanelor legal chemate de a presta servicii în interes public pe durata stării de mobilizare parţială sau totală şi a stării de război constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani. Deci se refera numai la cei mobilizati pentru servicii. Dar cu cei care sunt in evidente ca se mobilizeaza in UM, care este pedeapsa in caz de neprezentare? Ca prea se vehiculeaza ideea ca tinerii nu vor raspunde la mobilizare, ca nu au ce apara... Asta desi in alin. (1), art. 55 din Constitutie scrie ca cetatenii romani au dreptul si OBLIGATIA sa apere Romania.

Brenda spunea...

C adică probabil?

Brenda spunea...

Reiau merita comentat ordinul M 232 din 30 decembrie 2022.

Leon spunea...

@Brenda, daca-l citesti o sa vezi ca, in principal, modificarea importanta fata de vechiul Ordin, este ca se introduc si SGP si familiile acestora in drepturile cadrelor militare in ce priveste decontarea medicamentelor:
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/263951

xmax spunea...

Cine poate sa explice mai clar aceasta fraza: "Restituirea e valabilă pentru cei care nu sunt sub influența OUG 59/2017"
Clarificarea acestor "valori virtuale" ar fi interesant de publicat si transmise chiar tuturor televiziunilor pentru a se preciza clar cine primeste si cine nu!

reddog spunea...

Akord75
Bancurile cu polițiști au apărut din invidie.
Exista suspiciunea rezonabilă că multe au fost create de camarazii în kaki.

Huhu Rezea spunea...

@Xmax
Cei pensionați după 15 09 2017 nu au plătit CASS din cuantumul net în plată. Pentru ei CASS-ul a fost plătit din bugetul brut pentru pensii militare. Respectivele sume se vor regulariza între diferitele capitole ale bugetului de stat, respectiv se vor întoarce din Fondul pentru asigurări de sănătate la bugetul de stat.

mosmartin16 spunea...

A mai apărut unu' care nu pricepe ceea ce citește !🤣 Bre "valoare valabilă": restituire = a da înapoi ! Ce ?! Ce ți s-a luat din buzunar prin CASS-ul pentru brutul mai mare de 4000 ! Ce s-a întâmplat după OUG 59..."trebuie făcut...desen" !🤣🤣🤣 Sănătate multă !

Paul Puiu spunea...

Huhule precizeaza corespunzator, nu BUGETUL BRUT ci de fapt din SUMA RETINUTA PRIN PLAFONAREA BRUTULUI!!!! Adica din suma retinuta cu japca din pensiile militare ale celor trecuti in rezerva dupa 15.09.2017 ca un bir prin OUG 59/2017 adoptata ilegal de PSD💩💩💩 si pe care CCR 💩💩💩si avocatul poporului💩💩💩 o considera legitima alaturi de alti politruci 💩💩💩si lingai 🐽🐽🐽ai acestora, cu toate ca aceasta plafonare sau suprataxare este discriminatorie si neconstitutionala intrucat nu este reglementata ca o taxa sau impozit in Codul Fiscal!!! Orice suma care se retine dintr-un venit obtinut din pensii sau salarii se impoziteaza sau taxeaza conform prevederilor din Codul Fiscal!!! Plafonarea este o suprataxare marca PSD 💩💩💩inventata ca sa ia cu japca bani din pensiile militare ale celor care au lucrat in armata sau politie si fata de care sa creeat impresia in fata opiniei publice ca au avut salarii exorbitante, cu toate ca realitatea a fost alta!!!Banii obtinuti prin plafonare sau venitul adus la buget este redistribuit pentru plata clientele politice si finantarea partidelor politice!!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮Suma obtinuta ilegal prin plafonare nu este de neglijat in conditiile in care reprezinta 41,5% din pensia bruta!!!!😡😡😡E usor de vorbit aberatii cand nu esti suprataxat prin plafonare!! Cand la toti s-a dispus retinerea CASS din pensiile militare nimeni nu a iesit la interval sa arate ca militarii si politistii sunt scutiti pentru plata asiguratilor de sanatate prin L80/1995 si L96/2006!!!!!🤬🤮💩😡

Leon spunea...

Ma surprinde prof. Hadar, ca nu stapaneste suficient de bine cifrele si calculul in privinta Restituirii CASS !
La un calcul sumar avem:
-200 000 pensii civile x 200 lei(media) x 12 luni = 500 mil.lei/an.
- 65 000 pensii militare x 400 lei(medie) x 12 luni = 310 mil.lei/an.
Sumele de Restituit vor fi sub valorile de mai sus deoarece se vor IMPOZITA cu 10%..!
Si DA, este posibil ca Ordonanta de Urgenta va reglementa Restituirea CASS într-o singura transa atat pentru pensiile civile cat si pentru pensiile militare !!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dați-le cate un ceai fierbinte pensiilor militare mici si medii înzăpezite!

A spunea...

@leon
NU mai posta calculele ca ma apuca tremuratul la nervul optic:)
Iar + 400 la voi?La aia le dati 200,pai noua ,nimic?A,noi suntem aia cu pensiile nesimtite,am inteles..
Ahhhh,Viorele,pai,cum facem?Deja sunt indezavantaj.Ai trecut in fata,inseamna ca pe undeva se aplica lozinca,cei dintai vor fi primii.
Statutul meu de ciucan cu pensie nesimtita l-am pierdut!:)
Na sa vezi 1000 de coco cado pentru vacanta in Grecia.
Bogdaneeee,.....mai posteaza o data linkul pentru earlybooking.
Tre' sa vedem si partea buna,daca astia se duc in Grecia raman locuri libere si pentru noi in sistemul MAPN/MAI:):):)

xxxxxxxxxxx spunea...

Pai huhule după cum zici tu că ordonanțele nu pot afecta drepturile, pai poate CCR observa și OUG114/2018, care limitează drepturile,cred că art 40 sau 41 spunea că se acorda niste drepturi?!!!
Tot se prorogă drepturile astea an de an, până mai rămân câțiva dintre noi.

Huhu Rezea spunea...

@11x
Ai dreptate, articolul 40 din OUG 57/2015 nu putea modifica texte din L 223/2015 votate de Parlament și nu putea introduce texte care au limitat(afectat) drepturile pensionarilor militari. Nimeni nu a ridicat aceste 2 excepții până acum. Toți au dat-o pe discriminare.

Leon spunea...

Spre aducere aminte:
1. Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a fost promulgata de Basescu si publicată în Monitorul Oficial al Romaniei nr.372/28.04.2006.
NU a fost dezbatuta in Parlament deoarece Guvernul Tariceanu si-a angajat RASPUNDEREA in fata Parlamentului iar motiunea de cenzura depusa de PSD si PRM a fost respinsa
(a se vedea Pl x nr.43/2006).
2. La Art.259 este introdusa RETINEREA CASS LA PENSII(preluat si de Codul fiscal la Art.296).
3.Legea nr.2/2017, initiata de PSD condus de DRAGNEA, ABROGA retinerea CASS la Pensii, si fondurile respective sunt suportate de la Bugetul de Stat.
4.Premierul PNL, Nicolae CIUCA, prin OuG reintroduce(dupa 4 ani!) retinerea la Pensii a CASS, peste un plafon mai ridicat, NU 1050 de lei ci 4000 lei.
5.Sumele retinute in 2022 se vor restitui in acest an, dar se poate reintroduce oricand acest CASS la pensii, NUMAI prin LEGE..!

reddog spunea...

Akord75
Aia din articol sunt de la birouri.
Eu am fost in operativ la săpat șanțuri. 😁
Cum credeți că am ajuns la 55 danni in pumn când Rambo avea 29 și Trutulescu 35? 😁💪

mosmartin16 spunea...

Întrebare ! Solicitarea de a fi audiat în cele 3 comisii ( apărare, juridică și de muncă ) din Camera Deputaților - cu privire la proiectul de modificare și completare a pensiilor de serviciu ( privitor la pensiile militare ) - am înaintat-o prin serviciul poștal ! Ce șanse credeți că sunt ca solicitatea să aibă corespondent în practică, adică în a fi efectiv audiat ?! Mulțam' fain, camarazi ! Weekend pe sufletele voastre !

Leon spunea...

@MosMartin, numai daca te trece George Simion pe Lista Invitatilor..:)).

John spunea...

Se pare că până pe 31.03.2023 va fi o nouă lege
https://www.bugetul.ro/pensionarii-romani-sunt-vizati-la-31-martie-ar-putea-aparea-o-noua-lege-a-pensiilor/

Cătălin spunea...

John, NOUA LEGE A PENSIILOR ii vizeaza pe cri din sistemul public de pensii.Pensiile militare vor tamane acolo unde sunt pentru totdeauna.In cel mai bun caz ca aparea o noua Lege precum L223 din 2015 dar pana atunci actuala lege va fi modificata anul acesta asa cum s-au angajat prin PNRR sclavii SEFILOR LA LUME.

Leon spunea...

Sa nu uitam ca IMPOZITAREA PENSIILOR este introdusa pentru prima data de la 01.07.2000, prin OuG nr.87/2000, in timpul Guvernului ISARESCU si desi aceasta Ordonanta a fost RESPINSA de Parlament prin Legea nr.208/2002 ( a se vedea Pl x nr.334/2000), prin reglementari ulterioare este mentinuta si in prezent !
PS. Anul trecut am trimis un E-mail d-lui Ciolacu, o varianta de Impozitare mai corecta:
,,Impozitarea pensiilor sa NU se faca sub NIVELUL SALARIULUI MINIM PE ECONOMIE stabilit anual prin Legea bugetului de stat,, !

Leon spunea...

Apropo de Pl x nr.334/2000, iata cat de logic este justificat Avizul NEGATIV al Comisiei pentru munca din CD:
,,- instituie un caracter discriminatoriu între pensionari, deoarece pensia este rezultatul unei contributii in raport cu salariu.
- contravine principiului dublei impuneri, întrucât pensia este un venit din venituri deja impozitate.

Presedinte LEON Petru POP,,

A spunea...

@leon
Sa nu spui ca tu esti Leon Petru Pop🤪
In alta ordine de idei,am observat ca decand au aparut fluturasii si certitudinea restituirii celor 1000e la beneficiar,coroborata cu o crestere de 400(calcul leon)doar la osanditi cu brutul peste 4000,rachetistul din Brasov a schimbat tactica🤣
A trecut de la directe la indirecte,bate cu AA-ul in MAI.Deci e impacat cu ideea,ciucanii nu mai sunt nesimtiti.🤪
A trecut la next level,ataca mai sus🤣🤣🤣

Leon spunea...

@Adrian, sunt Doi Leoni, un fost Deputat LEON, si actualul @Leon, Colonel in Retragere..��

A spunea...

@leon
Multi ani innainte!💯Cum nu exista limita pentru CD poate cine stie..2024..✍️🏢

reddog spunea...

Adrian
Unii camarazi în kaki lovesc în MAI din frustrare.
Probabil nu au avut aptitudinile necesare pentru a deveni politisti.
Unii lovesc și în arma penitenciare.
Bad move cum ar spune aliatul strategic. 😁

Marin spunea...

Discriminare a fost dintodeauna, apevistii stateu la terasa si plateau tot militienii in spate si nu plateau nimic.

Unknown spunea...

Pentru cei care au ieșit după 2017 nu primesc nimic,pentru că bani opriți pentru sănătate au fost luați din brut si nu din net.

Viorel spunea...

reddog. Astea sunt un fel de șicane exact ca și în trafic. Și nu sunt din invidie pentru că nu au motiv. De curiozitate. Câte bancuri cunoști despre militari și câte despre polițiști ? În plus, legat de pregătire. Aseară în Iași, o mașină a poliției ce urmărea un puștan fără permis, a căzut de pe un pod direct în apele Bahluiului. De râsu-plânsu. Vezi lipsa de pregătire și luarea permisului de conducere pe șpagă ? Mai faci și câte o baie pe la c…e.

A spunea...

@Red
Mai,stii cum sta treaba?
Discutia propriuzisa ar trebuie sa inceapa de la faptul ca nu e normal ca in acceasi oala sa fie bagate MAI si ANP cu MAPN.Avem statute diferite in prezent,drepturi si libertati diferite.Toate acestea se reflecta in pensii si salarii(asta e marul discordiei).
Cum nu e normal ca la pensionare cei care sunt functionari publici,conform legilor sa devina deodata mititari!
Faptul ca unii sunt mai destepti si altii mai prosti depinde din ce parte a discutiei o privesti.
Acum,cei ce spui ca sunt frustrati,dar strict in privinta propriului interes ,au fost asa toata cariera lor.Nu ia interesat decat de scaun si atat.Nu au ridicat problemele de care vorbim aici cat au fost activi,au tacut si au facut tot posibilul sa-si mareasca soldele in detrimentul altor categorii din MAPN.Asta doare cel mai rau.Dupa cum observi,micile intrigi privind propunerile pentru noua lege a jalonului USR,au pe rol acelasi interes a celor ce ce au avut putere de decizie.
Nu ma doare pe mine faptul ca coloneii isi doresc solde egale cu celor pensionati ieri,facandu-i ciucani.Ma doare faptul ca nimeni nu gandeste etic ,profesional, luand in calcul nevoile si nedreptatile tuturor categoriilor.Nu observa ca datorita actiunilor in instanta a altor ministere mai aduna si ei ceva farmituri.
Problema sporurilor au rezolvat-o din perioada activitatii,avand grija sa-si dea doar lor,trebuia sa faca ceva,nu se putea la toti.Ori tot ori nimic.
Spune Akord 75 de "imbuibati de Oskare",pai domnul ar trebui sa fie suparat pe cine?Pe cei care l-au luat datorita faptului ca munceau,ca aduceau plus valoare locului de munca sau pe colegii comandanti care il distribuiau preferential ? Ma refer strict la catergoria din care face parte,la a mea:):),cred ca abia in ultimii ani poate,dar poate 1% primeste asa ceva si 90% pentru ca chiar il merita!
Acum ramane doar impedimentul de a putea rasuci legea astfel incat sa le iasa cum le este pe plac.
Tot se spune ca legiuitorul a hotarat,bla bla....nu,gandirea si propunerile nu sunt de acolo....
Toate aceste se rasfrang si inspre MAi,dar,acolo mai exista un sindicat care mai spune stop,ce e drept uneori din pacate.
Pe un alt topic,Relu ,la un moment dat a spus,e,nu am comentat pentru ca era adevarat,iar armata o reprezenta.....

Nu scapati de discutii si multe altele decat daca va desprindeti in totalitate de sfera toxica si plina de interese a MAPN.Asa au dintodeauna militarii,bacteri,stricti si ranchinosi.Varsovistii,vocali si de multe ori pe buna dreptate,mmmmm,e o intreaga discutie privind apartenenta sociala din care provin multi dintre ei.Nu blamez generatiile in sine,astea erau timpurile,insa,privind < ce e papat e dus,nu mai dam nimic inapoi> si cererile actuale, exista un vizibil dezechilibru de gandire pe care personal nu-l agreez.

PS: Penitenciare e o arma?Intreb,chiar nu stiu.

xmax spunea...

De unde rezulta asta
"Pentru cei care au ieșit după 2017 nu primesc nimic,pentru că bani opriți pentru sănătate au fost luați din brut si nu din net."
Sau mai exact în ce act normativ scrie asta ca cei după 2017 nu primesc.
Eu nu am găsit asa ceva scris

Huhu Rezea spunea...

@xmax
Hai să nu fim absurzi?
Nu li se restituie nimic pentru că din pensia cuvenită nu li s-a oprit nimic cu titlu de CASS. Pentru ei s-a plătit CASS de la bugetul de stat, acei bani rămân la bugetul de stat.

mosmartin16 spunea...

Xmax...tu ai un pseudonim predestinat !🤣 Adică x...la maxim !🤣 Sau altfel spus : tu nu te poți înțelege nici măcar pe tine, darmite pe alții !🤣🤣🤣 "Cetește" art. 60 ( modificat ) din Legea 223 / 2015 și poate pricepi câte ceva ! Dacă nu, revino cu întrebări și "esplicăm" !

xmax spunea...

@mosmartin16....sau al 16-lea moș.
Se pare ca nu sa înțeles
De cind cei ieșiți după 2017 au rîie??
Cine inventează astfel de inginerii??
La unii da la alții ba!!
Un jaf pe față

Burebista spunea...

Se pare ca cineva l-a informat pe domnisorul Budăi ca nu trebuie sa restituie la toți pensionarii cărora li s-a oprit contribuție la Sănătate ci numai celor care au avut deschisa o acțiune în justiție înainte de decizia CCR și bineînțeles de la data când au formulat acțiunea împotriva oug cu pricina...
Mare atenție! Casa Națională de Pensii precizează că „aplicarea întocmai a dispozițiilor Deciziei nr.650/2022 a Curții Constituționale a României nu presupune restituirea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate aferente întregului an 2022”.

Ce a transmis Casa de Pensii:
„După cum se cunoaște, deja, în data de 28 decembrie 2022, în Monitorul Oficial nr. 1262, a fost pubicată Decizia nr. 650 din data de 15 decembrie 2022 a Curții Constituționale a României, prin care dispozițiile referitoare la contribuția de asigurări sociale de sănătate cuprinse în O.U.G. nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, au fost declarate neconstituționale.Subliniem faptul că, în conformitate cu dispoziţiile alin. (4) al art. 147 din Constituţia României, „Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.”

Pe cale de consecință, contribuțiile de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din pensii care depășesc suma de 4000 de lei nu se mai rețin de la data de 28 decembrie 2022.Având în vedere că documentele de plată/de informare (taloanele de pensie) aferente drepturilor lunii ianuarie 2023 erau deja tipărite și distribuite în teritoriu la data publicării Deciziei CCR, Casa Națională de Pensii Publice va avea posibilitatea de a implementa dispozițiile acesteia prin neaplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate și restituirea sumelor reținute cu acest titlu de la data publicării Deciziei, începând cu luna februarie 2023.

De reținut!!!Aplicarea întocmai a dispozițiilor Deciziei nr.650/2022 a Curții Constituționale a României nu presupune restituirea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate aferente întregului an 2022;
Restituirea sumelor care fac obiectul Deciziei se face din oficiu; ca atare, nu este necesară depunerea unei cereri la casa teritorială de pensii în evidența căreia se află pensionarul”.
Marius Budăi: „201.000 de seniori ai României”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că 200.000 de pensionari vor beneficia de acești bani.

„Pentru că decizia Curții Constituționale intră în vigoare de la data publicării motivării în Monitorul Oficial, care a fost în 28 decembrie 2022, pentru luna februarie, pentru 201.000 de seniori ai României, vom da înapoi sumele reținute pentru patru zile din decembrie și pentru luna ianuarie.Odată cu primirea pensiei, începând cu 1 februarie, vor primi pensia aferentă lunii februarie plus aceste sume de bani. Repet, 201.000 de persoane, cu un impact de 30 de milioane de lei, bani care vor fi plătiți în luna februarie”, a spus el, la Antena 3 CNN.
Aici aveți și link-ul.
https://www.bugetul.ro/ministrul-muncii-marius-budai-mesaj-pentru-pensionari-pana-la-31-august-in-acest-an-vom-inchide-aceasta-activitate/

Burebista spunea...

Mos Crăciun, ce legătură are art 60 cu retinerea contribuțiilor la sănătate???
Chiar și pensionarilor care au drepturi de pensii militare deschise după 15.09.2017 li s-au reținut di pensiile brute acele contribuții, dar nu au afectat pensiile în plată, iar acum când se vor returna acele sume de bani, la fel nu vor afecta pensiile în plată. Vor aduce modificări numai la cuantumul impozitului reținut din brut... Asta se poate vedea chiar pe talonul de pensie al fiecăruia. Anul trecut era trecut pe cupon pensie brută, CASS și impozit mai mic, anul acesta este trecut pe cupon numai pensie brută impozit mai nare și apoi REST DE PLATĂ.... NICI MĂCAR NU SCRIE PENSIE NETĂ... DAR NU VĂ BUCURAȚI PREA MULT CA URMEAZĂ SA SE STABILEASCĂ PRINTR-O LEGE RETINEREA CONTRIBUȚIILOR LA SĂNĂTATE ȘI CONFORM STRATEGIEI NAȚIONALE PENTRU SĂNĂTATE PENTRU VIITOR SE STABILISE CA TAXA PENTRU SĂNĂTATE SĂ SE REȚINĂ LA TOATE PENSIILE INDIFERENT DE CUANTUM ADICĂ DE 1 leu în sus...

Burebista spunea...

Unii deja se vedeau prin Tenerife sau Egipt.. 🤣 😱

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Iar înțelegi aiurea ceea ce citești.
Amesteci declarațiile lui Budăi date înainte de decizia guvernului de a restitui tuturor CASS-ul reținut în anul 2022 cu interpretările corecte ale redacției publicației cu privire la aplicarea Deciziei CCR nr. 650/2022.
Așa cum Guvernul a decis să acorde și indexări suplimentare peste indexarea din oficiu prevăzută de lege, tot așa poate să restituie CASS-ul tuturor celor cărora li s-a reținut, nu numai celor care se adresează justiției potrivit art. 9 din L 554/2004.

mosmartin16 spunea...

Of, Burebisto ! Io spuneam cam așe' : este posibil ca printr-un act normativ să se restituie - pentru anul 2022, CASS-ul - celor cărora le-a scăzut pensia în plată în anul trecut din cauza acestui CASS ! Pentru unul care -i rezervist - de exemplu din 2021 - pensia lui netă în plată ( limitată la media soldelor nete din baza de calcul - art.60 )...nu a scăzut în anul trecut ! Chiar nu pricepi, bre' ?! Trebuie să "esplic" ca la primară ?!🤣 Suntem totuși în ...era noastră !🤣🤣🤣

Leon spunea...

@Bure, ai uitat ca saptamana viitoare(probabil) vom vedea la ,,Transparenta,, la Ministerul Muncii sau la Ministerul Finantelor un proiect de OuG privind RESTITUIREA CASS retinut in cele 12 luni din 2022 ?

Leon spunea...

Observ ca proiectul de lege privind pensiile se serviciu, L 4/2023, este pe Ordinea de zi de maine, 31 ianuarie la Comisia pentru Drepturile omului, Egalitate de sanse, pentru Aviz !

Leon spunea...

@Adrian, ia uite ce zice mai jos Turcana:
"Ministerul Finanțelor este însă obligat să prezinte un act normativ prin care se va restitui suma reținută în perioada 1 ianuarie 2022 - 28 decembrie 2022 pentru care impactul este de aproximativ 445 de milioane de lei. Acest act normativ trebuie elaborat rapid și în varianta cea mai avantajoasă pentru pensionari. Decizia de reținere a contribuțiilor nu le-a aparținut lor iar hotărârile Curții Constituționale trebuie transpuse în legislație urgent”, mai scrie Turcan.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/turcan-pensionarii-carora-le-au-fost-retinuti-pe-nedrept-banii-timp-de-un-an-li-se-vor-restitui-sumele-2234603
PS. Parca a mai calculat cineva mai sus o suma apropiata, parca 500 milioane lei..!!

Viorel spunea...

Akord global. Deși v-am repetat de nenumărate ori, tot nu vreți să înțelegeți, dar nici să citiți pentru documentare proprie. O lucrare de excepție nu este obligatoriu să fie un document gen lucrare de doctorat, de licență, etc., copertată și pictată. Poate fi și o groapă invizibilă unde cad fraierii când pleacă beți de la crâșmă.

M spunea...

@Adrian

Cum nu e normal ca la pensionare cei care sunt functionari publici, conform legilor sa devina deodata mititari!

Poți să îmi spui și mie care ar fi sfârâiala pentru ei ca la pensionare polițiștii să devină militari? Ce câștigă prin asta? Faptul că primesc un livret cu care trebuie să se prezinte la Comisariatul militar să fie luat în evidență?

Ia gândește invers! Când ieși mata la pensie să trebuiască să te duci undeva la o unitate a MApN, să iei un carnețel și apoi să te duci la o anumită secție de poliție să dai carnețelul și să aștepți să te treacă un polițist într-un registru!!!!

Chiar crezi că e o mare "onoare"?????

România trebuie să aibă un anumit număr de rezerviști. Cum MApN este incapabil de așa ceva îi trec ca militari și pe polițiști ca să iasă la număr! Stai liniștit că polițiștii "noi" nu se vor prezenta niciodată cu gradul militar primit la pensionare. Poate polițiștii bătrâni care au prins să fie militari.... Apropo, în baza la ce au pierdut ăia gradul militar?

Leon spunea...

@M, o intrebare personala:
Un subofiter Pompier, cred ca Sergent major, care doreste sa devina Ofiter( are Licenta unei Facultati civile) ma intreaba:
1.Trebuie sa mearga la cursurile de zi sau la
Fara Frecventa la Academie ?
2.Ținând cont ca a absolvit o Facultate civila, sa urmareasca locurile vacante ptr.Ofiteri si sa participe la Concurs ?
PS.Daca Adminul permite aceste comentarii, un raspuns competent mi-ar fi de folos..!

A spunea...

@M
Nu vreau sa ma contrez cu tine,apreciez cum gandesti.
Ideea e ca,chiar daca te vei duce tu unde vrei cu carnetelul de care vorbesti,te vor repartiza tot la unitati ce corespund profilului in care ai activat.Nu te teme nu te va trimite pe tine nimeni la Div.2 Vanatori de munte.Mapn gestioneaza operatiunile de mobilizare la razboi cat si la pace,asa e hotarat,daca o va gestiona IGPR,atunci ma voi prezenta la IGPR.
Ai spus bine ca au prins sa fie militari,pentru ca voi ,in realitate nu sunteti.Nu sunteti nici cand sunteti activi dara dupa....

< Apropo, în baza la ce au pierdut ăia gradul militar>,banuiesc ca vre-un ordin de ministru de-al vostru,precum x sergent devine de maine x agent in cadru....bla bla.

PS:Da ce mare dezonoare a fost daca te-ai dus cu carnetelul la CMJ?Pur si simplu ei sunt cei care se ocupa de asta,si e al dracu de greu pe mobilizare.
Daca tot nu e nici o sfaraiala,nu mai bine sa va scoata din L80/1995?Sa fiti aparte,e mai bine pentru ambele tabere ,spun.Asa vad ca si gandesti,si...sunt total deacord.Am mai spus ca avem in activitate drepturi si libertati diferite.Mi-as dori sa le avem si la pensii ,sa nu ne mai intersectam,asa ar fi mai liniste..nu crezi?
Cu stima

M spunea...

@Leon

Nu mai lucrez de ceva vreme. Eu nu știu ca la Facultatea de Pompieri să fie studii "fără frecvență". Dacă sunt, eu aș merge pe asta pentru că se face carte și iese și inginer și ofițer.
Dacă facultatea civilă făcută e cu licență și pe un domeniu conex activității să urmărească și locurile scoase la concurs!

@Adrian

1. Nu asta e ideea! 😁 Spun numai că pentru cei din MAI nu e nici o bucurie să se ducă pe la alte instituții când trec în rezervă.

2. Gradul militar este un drept al titularului şi reprezintă recunoaşterea în plan social a calităţii de cadru militar. Gradul de ofiţer, maistru militar şi subofiţer nu se poate pierde decât în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege.
Adică nu i-a întrebat nimeni și doar au fost trecuți pe altă lege.

3. Daca tot nu e nici o sfaraiala,nu mai bine sa va scoata din L80/1995?

Serios? Și unde sunt polițiștii prinși în Legea 80?
Polițiștii sunt FOARTE aparte pentru că au echivalentul lor al Legii 80 numită Legea 360/2002.

4. Cred că nu ai înțeles prea clar legea 223!

Dreptul la pensii şi asigurări sociale pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare este garantat de stat şi se exercită, în condiţiile prezentei legi, prin sistemul pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, denumit în continuare sistemul pensiilor militare de stat.

Deci ca să nu repete pe tot parcursul legii expresia "sistemul pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale" legiuitorul a aplicat o regulă de tehnică legislativă și a denumit legea după categoria cea mai numeroasă de beneficiari. 😁 Putea să zică: ... denumit în continuare sistemul pensiilor purtătorilor de cașchetă."

5. La MAI este o situație diferită! Să luăm de exemplu un militar de la jandarmi! I se aplică L80 timp de 28 de ani iar în ultimii 2 ani de activitate este promovat în Aparatul Central al MAI. La MAI în Aparatul Central funcțiile sunt de polițiști, așa că omul își pierde gardul militar și primește unul de polițist deși va face EXACT ACEEAȘI MUNCĂ numai că la un alt nivel.

6. Fiecare are mândria armei/specialității în care a lucrat. Stai liniștit că nu se "dă nimeni militar"!

Nu de mult dădeam exemplul Poloniei care are DOUĂ legi ale pensiilor, copiate aproape cuvânt cu cuvânt (numai că la ei polițiștii au condiții un pic mai bune decât militarii).

Eu nu am nici o problemă să mă intersectez cu colegii de la MApN, de la SRI, STS, SPP sau Poliție. De ce aș avea? Majoritatea sunt oameni excepționali, cu care am multe în comun.
Eu cred că împreună suntem mai puternici. În plus în interiorul SNAOPSN au loc dese transferuri și cred că ar ieși o mare varză! Mă gândesc că nici la magistrați nu sunt două legi, una pentru judecători și una pentru procurori.


7. Când am zis că m-am prezentat la CMJ nu am spus că a fost dezonorant! Am spus că eu nu consider asta că a fost o onoare! E altceva!
Dar la mândria pe care o aveți pentru calitatea de militar doar am întrebat dacă dumneavoastră v-ar fi plăcut să vă prezentați la o secție de poliție? Exact, în oglindă, nici polițiștii nu abia așteaptă să se ducă la CMJ!

M spunea...

@Leon

Am cercetat acum!


1. Facultatea de Poliție
a. specializarea „Ordine și siguranță publică” cu durata de 3 ani (180 de credite transferabile) - învățământ cu frecvență și învățământ cu frecvență redusă
- specialitatea „Poliție”
- specialitatea „Poliție de Frontieră”
- specialitatea „Jandarmi”
b. specializarea „Drept” cu durata de 4 ani (240 de credite transferabile) – învățământ cu frecvență și învățământ la distanță

2. Facultatea de Pompieri
- specializarea „Instalații pentru construcții-pompieri” cu durata de 4 ani (240 de credite transferabile) - învățământ cu frecvență


Deci la Pompieri, fiind considerate studii tehnice nu au decât învățământ cu frecvență!

La milițieni se acceptă și fără frecvență și la distanță că lor nu le trebuie multă carte!😂

xmax spunea...

Cine poate sa îl informeze pe dl Hadăr ca cei din politie și armata care au ieșit la pensie anul trecut (an 2022) NU PRIMESTE NIMIC în ceea ce privește CASS, chiar dacă au pensie peste 4000 lei. Acel CASS este trecut la categoria OUG 59/2017 iar la capitolul CASS valoare este acum ZERO față de luna ianuarie
Oare chiar nimeni nu mai este normal în aceasta țară??
Nu am nimic cu acei pensionari cărora nu li se aplica acel OUG 59/2017, dar totuși jaful este inorm.
Cite inepții vorbesc pe posturile TV cu privire la acest CASS

Leon spunea...

@M, multumesc pentru aceste Informatii !
O sa-i comunic sa urmareasca Functiile de Ofiteri scoase la concurs la Arma " Pompieri" in domeniul Licentei pe care o detine..!

M spunea...

@Leon

Pun și eu niște întrebări și revin! OK?

Leon spunea...

@M, Ok !

A spunea...

@M 1 februarie 2023 la 15:25


1. Exceptandu-i pe politisti,atat timp cat pe umar ai ce ai ,nu vad ce atat disconfort
2. Gradul militar este un drept al titularului şi reprezintă recunoaşterea în plan social a calităţii de cadru militar. Gradul de ofiţer, maistru militar şi subofiţer nu se poate pierde decât în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege.
Adică nu i-a întrebat nimeni și doar au fost trecuți pe altă lege.

Doar politistii au fost trecuti in baza L.360/2002,si-au facut propriul statut,asta si-au dorit,asta au primit.Faptul ca jandarmii si pompierii au ramas “atarnati” si nu beneficiaza de drepturile colegilor din politie e alta discutie.

3. Serios? Și unde sunt polițiștii prinși în Legea 80?
Polițiștii sunt FOARTE aparte pentru că au echivalentul lor al Legii 80 numită Legea 360/2002.

Nu am facut referire doar politisti.Politistii,da,dar ceilalti din MAI?Chiar aveti derogari de la lege,articole intregi ce se aplica doar la structurile MAI.Chiar deunazi imi “povestestea “ Burebista de masterul profesional….valabil,desigur doar la MAI(325/2022 parca,modifica L80/1995)


4. Aici ma cam blochezi,voi cand sunteti militari cand sunteti functionari publici cu statut special.Cunosc persoana ce a fost la politie si a trecut la pompieri,ia echivalat gradul ,conform legii 360 si gata,cu acordul lui evident,doar el a facut raport sa treaca la o alta structura din MAI.A iesit la pensie de la pompieri,cu grade militare…cum e?Nu mai spun ca L80 va da dreptul sa angajati personal(le conferiti grade militare) direct “de peste gard”,achizitie directa .
Stiu o persoana care azi trecea prin fata unitatii si a doua zi Lt.col. de pompieri…..au…cum?Asa ,hop lt.col ,grad militar numai pentru faptul ca in ziua angajarii avea 40 de ani(evident si anii munciti in civilie)?De gradele de pana in maior nu mai dezbat pentru ca mai mult de jumatate sunt pe acelasi sistem …putini din scoli de profil. La subofiteri nu se mai pune ca e se stie,hop examen ,hop major…pai frate…mie personal nu imi aduce a militarie..parol

5. La MAI este o situație diferită! Să luăm de exemplu un militar de la jandarmi! I se aplică L80 timp de 28 de ani iar în ultimii 2 ani de activitate este promovat în Aparatul Central al MAI. La MAI în Aparatul Central funcțiile sunt de polițiști, așa că omul își pierde gardul militar și primește unul de polițist deși va face EXACT ACEEAȘI MUNCĂ numai că la un alt nivel.
Asta e problema voastra interna,de ce nu fac functiile de militar?Daca fac acelasi lucru sa le faca de militar, sa poti evolua si la “centru “ ca si militar.Chiar ca e tare,pleci colonel spre capitala si te intorci acasa comisar sef

6. Fiecare are mândria armei/specialității în care a lucrat. Stai liniștit că nu se "dă nimeni militar"!

Cam cum va recomandati?Colonel de pompieri (asa am inteles)in rezerva X-ulescu?Pai tot colonel ati spus,aia cu specialitatea tine intradevar de mandrie,mmmmm
Si persoana de care v-am povestit ca e lt.col peste noapte se recomanda AZI,colonel in rez. X-ulescu,de pompieri .A iesit si la pensie ..ahahaaaa..colonel,evident.

7. Dar la mândria pe care o aveți pentru calitatea de militar doar am întrebat dacă dumneavoastră v-ar fi plăcut să vă prezentați la o secție de poliție? Exact, în oglindă, nici polițiștii nu abia așteaptă să se ducă la CMJ!
Sincer sa fiu,nu prea vad motiv de mandrie in contextul actual,dvs il vedeti?Pentru ce sa fiu mandru,pentru faptul ca sunt ultima gasca din cotet?Glumiti….

M spunea...

@Adrian

Nu mă recomand în niciun fel. Îmi spun numele și prenumele!

Nu am invidii și nici frustrări. Nu fac legi cum cred că nici dumneata nu le faci!

Nu jignesc pe alții de la alte arme, nu spun că ăia trebuie sau nu trebuie să fie așa sau pe dincolo! 😁 Mă rog, de cele mai multe ori...

Pe forumurile celor din MAI nu o să vedeți încrâncenarea asta împotriva domniilor voastre, a celor de la MApN. Văd că marea problemă a unora nu e de ce ei nu au ci de ce au alții! Asta spune ceva despre reușita în viață!

Eu vă respect pe majoritatea, indiferent unde ați lucrat, pentru că de multe ori am împărțit împreună o gură de apă din gamelă sau un sandviș storcit în câte un buzunar.
Încerc să scriu aici astfel încât să simțiți acest lucru.
Dacă credeți că va ridicați înjurându-mă pe mine sau pe colegii mei din MAI atunci făceți-o. Mă bucur că pot să vă fiu astfel de folos!

A spunea...

@M
Nu jignesc pe alții de la alte arme, nu spun că ăia trebuie sau nu trebuie să fie așa sau pe dincolo! 😁 Mă rog, de cele mai multe
E ,aici lasa-ti ca am mai citit,nu e cazul,este bine ca ati camuflat-o cu< de cele mai multe ori>

forumurile celor din MAI nu o să vedeți încrâncenarea asta împotriva domniilor voastre, a celor de la MApN. Văd că marea problemă a unora nu e de ce ei nu au ci de ce au alții! Asta spune ceva despre reușita în viață!
Ma cam zgariat aia cu “domniiile” ori doar mi-a parut o ironie,in fine..Sa nu ma judeci gresit,NU imi pasa daca altii au si eu nu atat timp cat e etic si corect. Despre reusita in viata, se spune ca ti-o faci cu mana ta,si da,eu mi-am ales cariera(din nestiinta,jur).Am mai spus ca mi-as fi dorit sa fiu sef de post(cand mi-am dat seama despre “cum curge apa”).

Eu vă respect pe majoritatea, indiferent unde ați lucrat, pentru că de multe ori am împărțit împreună o gură de apă din gamelă sau un sandviș storcit în câte un buzunar.
Încerc să scriu aici astfel încât să simțiți acest lucru.
Dacă credeți că va ridicați înjurându-mă pe mine sau pe colegii mei din MAI atunci făceți-o. Mă bucur că pot să vă fiu astfel de folos!

Nu o lua la genul asta,am postat exact pe puncte in discutie sa nu imprastiem ideiile.Am si spus ca “sunteti altfel”,de aceea am si argumentat in postarea anterioara MAI vs MAPN la modul satirico-literar.Sper ca nu am deranjat prea tare.Daca da,imi cer scuze,insa am spus realitatile pe care le stiu.Faptul ca suntem laolalta nu ma deranjeaza ,insa cand vine vorba de “recompensa de dupa 30 de ani de slugarit statul”simt ca efectiv nu mai suntem laolalta,ma intelegi?
Nu cred ca am injurat pe cineva,epatezi pe supozitia asta.Nu stiu altii,poate in trecut,insa,eu cu siguranta nu.Nu, pentru ca nu am de ce sa o fac ,atat timp omul nu are nici o vina ci doar sistemul din care facem parte e singurul vinovat!
Nu neg ca exista mici intepaturi,le consider amicale si de bun augur pe blog ,atribuidu-i astfel putina culoare printre legile si deciziile lui leo,leon si huhu.
Ar fi prea anost fara putina satira si umor,ai spune ca suntem la ICCJ.

doresc o seara buna,si inca o data, scuze daca am deranjat in discutia cu dvs.

M spunea...

@Adrian

E o diferență în a răspunde unuia care e impertinent și a generaliza și a acuza "la grămadă". Ia priviți postările unui coleg de-al dumneavoastră pe care nici nu îl numesc dar care are o fixație în a mă ataca la aproape fiecare postare. Sau alt coleg de-al dumneavoastră care a considerat potrivit să îmi jignească soția și copiii. Cam care ar fi fost răspunsul dumneavoastră?

Eu așa vorbesc și așa scriu de când mă știu.... cu "dumneavoastră". Când sunteți mai mulți devine "domniile voastre". 😁 Asta nu înseamnă că la nervi nu mai scap o înjurătură dar vă dați seama că sunt supărat dacă zic "dumneata".

Dacă suntem sau nu suntem laolaltă depinde de noi. Am impresia că cei care ne conduc se folosesc de aceste "înțepături" pentru că știu că împreună suntem puternici. Postările mele se voiau în acest sens.

Vă întreb însă: cui prodest? quid prodest?


Un coleg scria pe aici: o mașină a poliției ce urmărea un puștan fără permis, a căzut de pe un pod direct în apele Bahluiului. De râsu-plânsu. Vezi lipsa de pregătire și luarea permisului de conducere pe șpagă ? Mai faci și câte o baie pe la c…e.

Inutil, zic eu! Am condus vehicule în regim prioritar și nu e totuna cu plimbarea cu mașina personală. E stresul misiunii, te apucă toți dracii când ești pe o măgăoaie de 18 tone prin București, ești chemat la o casă care arde și sunt persoane înăuntru și un idiot cu un Logan consideră că nu trebuie să se dea la o parte că pompierii sunt "bugetari care nu fac nimic doar se plimbă cu sirene!"
Eu văd accidentul din unghiul celui care a mai dat cu autospeciala într-un șanț sau într-un gard și întreb imediat dacă cei din mașina de poliție sunt bine?!?

Am un principiu de care încerc să mă țin: să critic ABIA DUPĂ ce am trecut și eu prin aceeași experiență. Din tribune toți suntem Maradona sau Pele!

Ce măgărie imensă ar fi să amintesc, așa la răzbunare, de MIG-urile care s-au prăbușit, de elicopterele căzute sau de camionul rostogolit în prăpastie???? Atunci am oftat alături de domniile voastre și am zis un "Dumnezeu să îi ierte!" Îi privesc ca niște dragi camarazi plecați prea devreme dintre noi nu ca niște "economii la bugetul de pensii" așa cum au comentat unii idioți!

Spuneți: Cunosc persoana ce a fost la politie si a trecut la pompieri.

Da, am cunoscut și eu. Am cunoscut și unii veniți de la MApN sau de la SRI. M-a interesat să își facă treaba onest, să fie oameni de caracter și să iubească cea mai nobilă profesie din lume, cea de pompier! 😁

A spunea...

E o diferență în a răspunde unuia care e impertinent și a generaliza și a acuza "la grămadă". Ia priviți postările unui coleg de-al dumneavoastră pe care nici nu îl numesc dar care are o fixație în a mă ataca la aproape fiecare postare. Sau alt coleg de-al dumneavoastră care a considerat potrivit să îmi jignească soția și copiii. Cam care ar fi fost răspunsul dumneavoastră?

Nu stiu daca citesti tot dar si eu am “stricat vorbitorul”,vorba roscatului,cu 2 dintre persoanele de pe acest blog.Cred ca stiu despre cine e vorba,am avut si eu “divergente”.Unii au uitat ca nu mai sunt ceea ce sustin ca au fost si AU RAMAS CU ACELEEASI METEHNE din vremea activitatii.Nu pot fi altfel,asa au fost formati,se si vede daca citesti unele clinciuri.Tot timpul ei au dreptate,nu accepta sa fie mai jos, cineva cu un grad inferior sau din alta “societate” sa ii contreze pe buna dreptate si multe alte “nimicuri” care intruchipeaza militarul ghiolban si fara caracter.

întreb însă: cui prodest? quid prodest?
Oamenilor cu caracter indiferent de statutul social.Chiar daca nu e vizibil,multi judeca discutiile si ca si mine, isi creeaza anumite pareri.Unii sunt formatori de opinie,cititi si verticali,insa,unii sunt niste lepre care na….convietuiesc printre OAMENI.
Un coleg scria pe aici: o mașină a poliției ce urmărea un puștan fără permis, a căzut de pe un pod direct în apele Bahluiului. De râsu-plânsu. Vezi lipsa de pregătire și luarea permisului de conducere pe șpagă ? Mai faci și câte o baie pe la c…e.
 Asta-i Viorel,nu stiu cum il percepi dar cred ca la bascalie a spus-o,parerea mea.Nici eu nu am o afinitate pentru politisti insa, strict referidu-ma la “rurali” si “rutieri”.


Ce măgărie imensă ar fi să amintesc, așa la răzbunare, de MIG-urile care s-au prăbușit, de elicopterele căzute sau de camionul rostogolit în prăpastie???? Atunci am oftat alături de domniile voastre și am zis un "Dumnezeu să îi ierte!" Îi privesc ca niște dragi camarazi plecați prea devreme dintre noi nu ca niște "economii la bugetul de pensii" așa cum au comentat unii idioți!
Niste prosti,altfel nu am cum sa o percep.Am avut colegi care au cazut cu avionul,mergeau la salt,de la FOS.Nu prea vad cum in mintea lor ar face economii la bugetul de pensii cand aia au fost decorati si familiile lor au beneficiat de sprijin financiar din partea MAPN.Mai mult,familiile beneficiaza de pensii de urmas plus alte scutiri de taxe si impozite.Nici nu vreau sa ma gandesc cine ar fi putut gandi asa ceva!Am mai spus-o aici,unii au luptat mult din spatele biroului .Tot aia au si toate sporurile,inclusive ala S.C.,cel mai important in armata Romaniei,dupa unii citire.

M spunea...

@Adrian

Da. Corect ce spuneți! Sunt complet de acord! 👍

Singura observație ar fi că nu toți polițiștii de la rutieră sau rural sunt la fel. Tot așa nici toți militarii de la artilerie nu sunt la fel. 😁

Și polițiștii sunt oameni, unii mai buni, unii mai răi. Faptul că avem contact cu ei în situații stresante ne face să fim mai atenți și să judecăm mai aspru!

😁 E la fel ca doctorul care vă dă rezultatul unor analize la cancer!
- Domnule Popescu.... au venit analizele.... și .... pot să spun .... cu destulă siguranță .... că sunt negative!
- Auleu!!!! De ce atâtea pauze? De ce "cu destulă siguranță"? De ce "negative"? De ce negative e bine și pozitive e rău???? O să mor? Boul ăsta de doctor nu vorbește clar! Vrea șpagă? Sigur că da!


Să vorbiți însă pe îndelete cu ei!!! Să vorbiți ca mine cu un polițist infiltrat între traficanții de droguri și deconspirat!!! Bătut zile întregi și lăsat legat într-o pivniță... Eheiiiii! Românii nu știu multe!

Eficacitatea poliției este dată de numărul de condamnări în cazul infracțiunilor importante (omor, tâlhărie etc.) iar aici România e printre cele mai eficiente!
Vă dați seama că sunt țări în care abia 30% din cazurile de omor sunt rezolvate? Și eu vorba de țări din primele 20 ale lumii, nu de Afganistan....

Cunosc personal polițiști români care au fost nu în excursie ci chiar au predat cursuri de specialitate la Academii de Poliție din Germania, Franța, Italia, Spania sau SUA!

Băieții de la SIAS și participat la concursuri SWAT în SUA.

Poliția română desfășoară multe misiuni internaționale (inclusiv în Afganistan au fost și nu cred că era ușor să patrulezi ca polițist în Kabul). 😁 Și polițiștii au misiuni internaționale de câte 2 ani! Nu fac rotația la 6 luni! Nici nu pleacă cu toată unitatea ca să aibă sprijin!

Povestea un polițist plecat în misiune cum trebuie sa se ducă pe aeroport să predea Glockul și muniția la pilotul de la Tarom care mai apoi îl dădea la securitatea din Istanbul de unde îl lua pilotul de la Turkish și i-l dădea înapoi direct pe aeroportul din Kabul! 😁

Leon spunea...

@M, tot Pompierii au prioritate..:)).
"Un POLITIST vine seara acasa.
Lumina era stinsa, sotia se
culcase. Cand sa se bage si el
in pat, sotia se scoala si ii cere
o aspirina.
Politistul se ridica, se imbraca pe intuneric si pleaca la farmacia din colt. Acolo farmacistul il intreaba :
- Nu sunteti cumva ofiter de politie ?
-Ba da
- Pai atunci de ce sunteti acum
imbracat in POMPIER?"

Viorel spunea...

Domnule Leon. Cea mai bună variantă pentru el este să urmărească în cadrul unității când un Of. se pensionează, se mută pe o funcție superioară la eșalon, etc., funcția devine vacantă, se scoate la concurs, studiază condițiile (important este dacă Facultatea are tangență cu atribuțiunile din Fișa postului vacant), bibliografia, participă la concurs (atenție, poți fi competent dar mai mult ca sigur îți trebuie un stâlp de care să te șprijini, altfel intră tăntălăul lui tăticu, director sau patron de tablou electric) iar dacă, câștigă concursul devine direct Of. Pe parcurs poate să urmeze un curs de scurtă durată 1-3 luni pentru perfecționare. În MApN sunt 3 variante: din LM direct la Academie, ca și Sof. sau MM urmezi 1 sau 2 ani (nu mai rețin exact) curs de zi, sau direct din viața civilă (cu studii superioare) dar urmezi un curs de 6 luni PMG și 6 luni specialitate militară.

M spunea...

@Leon

😂😂😂
Un bărbat sună la pompieri și zice:
- Domnule, soacra mea vrea să se arunce pe geam de la etajul 8!
- Și? Care este problema?
- Nu se deschide a dracului fereastră!

Apropo de aruncat pe fereastră: când aveam antrenamente de sărit pe perna pneumatică a dracului era așa de mare când eram lângă ea și așa de micuță când eram la 30 m!!!!

Leon spunea...

@Viorel, mersi ptr.Informatii !
@M, pai de la 30 m cred ca se putea sari si cu o Umbrela...de Popa...:))).

M spunea...

@Leon

Vă invit să încercați! Un bloc de 10 etaje are 27m.
Trebuie să săriți complet pe spate (ceea ce e contrar instinctului). Dacă săriți în picioare vă spargeți dinții cu genunchii, dacă nu aterizați pe mijloc sunteți în pericol să vă fracturați coloana!

😁 De aceea este folosită ca ultimă soluție și numai pentru situații de mare pericol.

A spunea...

@Leon
Domnule colonel,cu respect si total dezinteresat,recomand ANP.
Acolo indrumati-va cunostinta,cel mai facil de intrat si cel mai eficient mod de a trai decent atat cat esti in activitate cat si dupa.

reddog spunea...

Adrian
Poate omul vrea să devină pompier ca să știe cum se sare de la 27 m pe spate.
La puscarie e monotonie și plictiseala.
Rambo și Cezar vroiau o cariera cu adrenalina. 😁
Chiar și acum trăiesc la intensitate maxima.
Reiese din comentarii nu de alta.
Vae Victis!


https://anp.gov.ro/cariera/acces-in-sistem/

Leon spunea...

@Adrian, imi extind relatiile..:)).
La ANP, am in activitate 3 politisti tineri, la Jandarmi un plt.mj, la Ciculatie un Agent Sef principal si la Pompieri, pe langa Domnul Col.(r.) @M, inca un Sergent major pe SMURD.

Viorel spunea...

Domnule Adrian. Nu sunt un fricos, dar totuși, la ANP trebuie să ai sânge în vreasc pentru că lucrezi cu omul, omul deținut care în proporție de 75% este dracul gol. Focul îl poți stige, dar dacă la unul i s-a pus pata pe tine trebuie să te uiți peste umăr toată viața.

A spunea...

@ Viorel
Deoacord cu faptul ca cel mai greu lucru e sa lucrezi cu omul.
Peste tot vei lucra cu omul,100%,insa la ANP,ai si sa NU ;)
ANP sustin,roscatul stie ce spune!!!!