Un produs Blogger.

joi, ianuarie 05, 2023

Ministrul Boloș avertizează că se va pierde finanțarea PNRR dacă nu se rezolvă problema pensiilor speciale obraznice

112 comments

 In ultimul interviu acordat DIGI 24 Tv de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos trage un semnal de alarmă în legătură cu posibilitatea ca Guvernul să piardă cea de-a treia cerere de finanțare PNRR dacă până la 01 04 2023 nu se găsește o soluție de  atenuare a efectului pensiilor speciale obraznice asupra bugetului pentru pensii.

In condițiile în care proiectul de lege rezolvă în spiritul Jalonului 215 din PNRR pensiile magistraților, aducându-le pe toate la maximum 58,5% din baza brută de calcul, probabil că semnalul tras se referă în special la pensiile militare în plată, care rămân în același cuantum și dacă va fi  aprobat în forma prezentă proiectul de lege înregistrat la Senat sub nr. B871/2022.

Este straniu că un ministru al Guvernului Ciucă nu vede rezolvarea problemei de către Guvern sau Parlament, ci prin mijloacele de constrângere ale Comisiei Europene.

In inregistrarea de mai jos, Bolos vorbește despre pensiile speciale și supravegherea reformei lor de către Comisia Europeană de la min. 14'. 


112 comentarii:

bogdan spunea...

Pai atunci care sunt pensiile care respecta 58,5% din baza brută de calcul. Bag seama ca ale CIUCANILOR de dupa 2017. Sa nu cada magareata pe cei cu 102% zic si eu ...ca sa scoata ochii lumii altfel ar trebui sa scada si a viitorilor pensionari (exclus).

Paul Puiu spunea...

Pe politrucii ca alde Bolos nu ii auzi analizand situatia actuala a pensiilor parlamentarilor romani sau a celor europene, ei sunt setati sa diminueze pensiile speciale, cu precadere cele militare, ca sa mai adune niste bani la buget pentru ai dirija inspre clientela lor politica!!! De ce nu isi analizeaza activitatea sa in campul muncii Bolos ca sa vada daca va intruni vreodata conditiile sa primeasca vreo pensie sau ajutor social in afara pensiei de parlamentar roman sau european??🤬🤬🤬🤬🤮🤮🤮🤮
Trebuie să realizați că - nu avem cum să ne încadrăm în legea ce este azi pentru civili, iar ce a fost pentru militari între 2011-2015 s-a abrogat.
Foarte mulți dintre rezervisti au fost faultați de toate schimbările legislative.
De aia îmi este frică, de ce se va legifera (stabili) din nou, pentru pensiile militare. Mulți nu înțeleg, cred că ce a fost între 2011-2015, va merge din nou, dar se inseala amarnic!!!!!

Relu spunea...

Pai tot in jalon e trecut sa nu fie infiintate alte pensii speciale dar ale primarilor si sefilor de consilii sunt ok. Militarii sunt aia rai dar aia care aduc voturi sunt buni.Erau niste reportaje cu niste primari de prin occident care se facusera primari ca le pasa de oras nu ca sa aiba pensie speciala si mare. La noi e altfel.

Brenda spunea...

Pai să facă ce cereți Bruxelles, să ia banii și puțin mai încolo să schimbe macazul,ha ha

reddog spunea...

Ar trebui să fie un jalon in PNRR care să prevadă acordarea ajutoarelor și salariilor compensatorii.
De aici trebuie pornit.
Împreună suntem puternici! 💪🇷🇴

Leon spunea...

Deseori, ministrul Bolos, aduce in discutie o Impozitare suplimentara a Pensiilor "speciale" pentru un fond de solidaritate in sprijinul pensiilor mai mici si se fac simulari in acest sens!
Daca pentru pensiile stabilite pana la 15.09.2017, se obtin ceva fonduri, pentru cele stabilite ulterior( inclusiv ale magistratilor, stabilite/recalculate), nema fonduri..!!

nr. 1 spunea...

Vad ca multi au ramas blocati pe 100% , 102% din BC, pe 58,5 % samd. Ministrul cand a spus despre pensiile obraznice desigur s-a referit si la cuantumul brut (care poate creste functie de sistemul de impozitare ......) dar mai ales la cuantumul net care in multe cazuri depaseste normele de bun simt! La ora actuala , la nivelul Romaniei , multi apreciaza ca o pensie de peste 9000-10.000 lei -cuantum net -este cam obraznica si ar trebui pusa la punct ! Asta nu inseamna insa ca nu pot fi si pensii de peste 10.000 net care nu ar intra in categoria celor obraznice insa ele trebuie sa fie justificate de gradul si functia avuta in ziua pensionarii , de vechimea efectiva ca militar in sistem militar , de esalonul in care a activat in ultimele 12 luni cel putin! Analizand tabelele publicate in ultimele zile , tabele oficiale nu facaturi ,se vede clar ca la pensiile peste 9000-10.000 este un dezmat fara frontiere , dezamt ce trebuie korektat rapid si eficient prin PNRR! Deci judecata trebuie facuta dupa CUANTUM nu dupa Ureche!

Huhu Rezea spunea...

@nr.1
Păi cuantumul pensiei militare, fie el brut sau net, nu este dat de mărimea bazei de calcul și de procentul de pensie care se aplică bazei de calcul? Pentru viitor, mărimea bazei brute de calcul este corectată de noul proiect, în timp ce procentele de pensie rămân aceleași: până la 102% pentru pensiile stabilite înainte de 15 09 2017, dar cu baza de calcul neactualizată, și până la 58,5% pentru pensiile stabilite după 15 09 2017.

reddog spunea...

Unii spun că Anaconda e la Casa de Pensii a MAI.
Chiar nu-i corectează nimeni?
Ar trebui să facă asta Huhu.
Sa le explice micuților ignoranți care sunt Casele de Pensii în SNAOPSN. 😁

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, nu este straniu: Petitiile noastre vehemente au tras un semnal de alarma la Bruxelles, relevavand ca nu se vor reforme si mafiile CSP-urilor trag sfori pe langa politicieni sa ramana actualul dezastru si discriminarile majore, cu riscul de a se obtura si pierde fondurile europene, de miliarde de euro, iar Bruxellul a inteles din ce am scris si avertizat noi ca sunt sabotaje la PNRR- Jalon 15, ceea ce este de neacceptat, din moment ce infailibilele Justitie si Magistraturi s-au supus acestora, si cine ar fi celelalte institutii de forta sa nu se supuna, sa se aplice reformele obligatorii?! Ca asa vor domnii Talvar, Bode si Maior ca-i forteaza clocarii gulerati din CSP-uri? Ca asa s-au invatat mafiile CSP-urilor ca ei sa comande si restul sa le execute ordinile? Sa stie clar acesti mafioti ca eu de data asta le vin de hac, sau Stelica Palagheanu, sau ceilalti camarazi urgisiti, si ca de data asta o sa fie si ei in linie cu noi cu pensiile, si cum vom canta noi slagare populare mioritice, asa o sa danseze ei pe sarma moldoveneasca! Asa sa stie ca asta e razbunarea noastra pentru chinurile si marele dezastru in care ne-au bagat de ani si ani de zile! Saptamanal am sa am cate o racheta pe rampa, s-o trimit la Bruxelles, sa-i nimicesc pe clocari! DEFINITIV.
FIE ROATA, CHIAR DIN PIATRĂ, SI ROTUNDA SI PĂTRATĂ, SE INTOARCE EA O DATĂ SI ÎNCĂ O DATĂ SA LE-O TRAGĂ PESTE FLEOARCĂ CA SA STIE IN VIITOR CACI CU NOI NU E DE JOACĂ!

RD spunea...

Când am început să citesc acest articol m-am gândit 'ia să văd cum interpretează domnul Huhu, adică așa cum îi convine ' și am avut dreptate când am citit 'probabil că semnalul tras se referă în special la pensiile militare în plată'. Adevărul este că sunteți destul de documentat în legătură cu pensiile militare, însă domnule Huhu, să nu spuneți că nu puneți ce vă convine și nu trageți concluziile favorabile pentru dumneavoastră. Chiar sunteți amuzant. 😁 Sper să nu vă supărați, dar așa cred că sunteți.
Nu prea ați băgat de seamă că în proiect nu este vorba de pensiile (indemnizațiile) luate de parlamentari după doar un an mandat (4 ani).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

ACUM S-A ANUNTAT MAJORAREA SOLDELOR DEGRAD SI LA PENSIILE MILITARE SIVOR FI ACORDATE CU OCAZIA MAJORARILOR... UITE CA N-AM RETINUT BINE CAND ANUME SE VOR ACORDA, LUNA ASTA SAU CAND SE VOR FACE REFORMELE...

Huhu Rezea spunea...

@RD
Ești destul de proaspăt pensionar ca să înțelegi cu ce s-au mâncat pensiile militarilor în ultimele două decenii.
Eu sunt atât de nedocumentat în privința pensiilor militare, după opinia d-tale, deși am scris peste 4000 de articole pe acest blog, în ultimii 10 ani....
Arhiva blogului este un adevărat istoric, de după anul 2010, al calvarului prin care au trecut pensionarii militari mai vechi, pentru a supraviețui în fața urii, lăcomiei și batjocurei celor pe care i-am numit gulerații sistemului militar.
Spre deosebire de d-ta, eu susțin reforma sistemului militar de pensii prin recalcularea tuturor pensiilor militare în plată.

nr. 1 spunea...

@Huhu. In momentul de fata la pensiile militare in plata sunt pensii calculate pe L223/2015 ultramodificata pentru anumite grupuri de interese , pe L241/2013 (asa zisa Lege reparatorie care a repus pe tapet pensii de peste 9000-10.000 existente chiar prin anii 2010), pe L164/2001 , pe L263/2010 si o mai fi si alte situatii. Fiecare Lege dintre cele enumerate a creat pensii de peste 9000-10.000 lei (nete)deci care se incadreaza in categoria celor obraznice! Reforma prin PNRR asta trebuie sa faca! Extrase din Comunicate ale Ministerului Muncii:1. Guvernul a adoptat proiectul de Lege care vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, care este prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Actul normativ adoptat respectă atât prevederile PNRR, cât și deciziile CCR și urmărește ajustarea cheltuielilor totale cu pensiile și indemnizațiile de serviciu, conform angajamentelor asumate.2. Proiectul de act normativ stabilește că nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, dar și faptul că pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina discriminările între cei care sunt deja în plată și viitorii pensionari. Desigur, ca la dambovitzeni , parodia de proiect inaintata la Legislativ lasa multe lucruri agatate in cozi de peste insa CE a demonstrat ca stie in amanunt situatia actuala de la pensiile militare si va urmari ca prevederile privind pensiile din sistemul public si pensiile militare prevazute in contractul PNRR sa fie indeplinite.

RD spunea...

Am ascultat și am văzut tot ce a spus Boloș la Digi 24 despre pensiille speciale. Concluziile mele sunt următoarele:

1. Nu a spus nimic nou în legătură cu ce afirmase anul trecut (că sunt anumite pensii speciale nesimțițe, de impozitarea celor care depășesc salariul președintelui și trebuie făcut un 'fond al sărăciei', că am pierde bani dacă nu se va aproba proiectul aprobat de parlamentari și altele).

2. Nu s-a referit în mod direct la ce categorie/categorii de pensionari speciali sunt nesimțite.

3. Eu am crezut și cred în continuare că se referă la magistrați, mai ales că a spus de mai multe ori de 'ingineria' pe ultima lună..

Concluzia? Nu e nimic sigur. E posibil să se schimbe multe în acest proiect. Nu a spus că nu vor fi date pensii speciale primarilor și celor din zonă locală (cum ar fi consilieri). Prezentatoarea a vorbit despre pensiile în plată. A evitat să spună că da, vor fi scăzute. A fost la fel, cu vorbe de politician.

nr. 1 spunea...

@Huhu. Postarea dvs. de la 15.34 este cred, elocventa si spune totul. Reforma pensiilor militare = recalcularea tuturor pensiilor militare in plata si desigur, noile pensii militare sa fie calculate dupa acelasi algoritm , numai asa cred ca va putea fi validata o noua Lege!

bogdan spunea...

Este destul de clar . Simularile le face BANCA MONDIALA. Banca mondiala a spus din start sa nu se atinga de pensiile militare si asa va ramane.

DE CE ? Pentru ca ceea ce s/a aplicat la magistrati cu recalculare/actualizare la noi nu merge.

RECALCULARE/ACTUALIZARE LA NET la noi inseamna o crestere medie de 3000 de lei a zeci de mii de pensii si scaderea unor pensii inclusiv a pensiilpr IN ASTEPTARE a activilor ( prin scoaterea OSCAR etc. asa cum doresc unii). Prin recalculare/actualizare pensiile CIUCANILOR in jurul a 7/8 mii lei raman cam tot asa .

DOAR RECALCULARE LA NET la noi inseamna cred scaderea tuturor pensiilor cu cea mai mica scadere a CIUCANILOR care deja erau limitati la NET pentru ceilalti cred ca dezastru.

Asa cred eu acum...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Stirea cu majorarea pensiilor militare cu soldele de grad a fost data la Stiri pesurse cam pe la orele 15.30, si cred ca se va repeta stirea dupa orele 16 caci n-am prins bine cand se vor acorda aceste majorari! VICTORIEEEEE! Fara 7 lei, voi lua 1800 lei!

RD spunea...

@Huhu,

Eu am spus că sunteți destul de documentat și am scris serios. Dumneavoastră ați scris altceva. Nu contează că sunt vechi sau proaspăt. Contează să nu văd partea care îmi convine, așa cum sunteți dumneavoastră, chiar dacă negați așa ceva. Dumneavoastră susțineți recalcularea tuturor pensiilor militare în plată. Dar o dată la 2,3,5 ani tot le recalculăm? Cum se face că doar la pensiile militare se recalculează? Și mă refer des. Trec încă, câțiva ani, iar apar probleme în sistemul de pensii ale militarilor și iar facem recalculări! Dacă pentru dumneavoastră vi se pare corect așa ceva, este una. Dar să fie recalculate fără păstrarea cuantumului avantajos nu este corect. Oamenii au ieșit pe o lege și să se schimbe multe că așa vrea un partid sau mai multe sau că este nu știu ce jalon mi se pare o bătaie de joc! Dezechilibrul în sistemul pensiilor militare va rămâne pentru că nu vor mai fi actualizate! Iar unii vor fi indexate (sau nu) cu procente mai mici decât cele din sistemul public, iar viitorii pensionari vor avea pensii mai mari datorită salariilor mai mari decât cei ce au fost și vor fi acum pensionați. Cu tot cu 58,5% pe net, plafonați. Joaca asta cu schimbăm legile, le tot recalculăm, schimbăm modul de calcul nu va ajuta la nimic.

Eu vă apreciez pentru că sunteți documentat, dar nu pot să vă spun că sunteți corect și că nu vedeți că e bine doar ce vă convine.

Oricum jalonul va fi finalizat așa cum vor politicienii, nu cum și-ar dori unul sau altul. Doar ne exprimăm păreri, iar pentru mine, cel mai important e să fie discuții civilizate și să respecți părerile altora. Aici mă refer la faptul că mai sunt și alții needucați. Bineînțeles că nu e vorba de dumneavoastră sau de mine.

Huhu Rezea spunea...

@Cornele
Nu te entuziasma că nu ne privește pe noi!
Altfel, proiectul de hotărâre abia este la aviz la CES.
Poate în ședințele următoare de guvern să fie aprobată hotărârea de actualizare a soldelor de grad.

bogdan spunea...

DE SESIZAT UN ASPECT CRED FOARTE IMPORTANT

In acest an care a trecut mai mult ca niciodata au iesit la pensie SGP care sunt in armata din anii 93/96. In ultima UM la care am fost in 10 ani NU A IESIT NICI UNUL LA PENSIE ANUL TRECUT 2022 AU IESIT 5 si este doar inceputul.

Pensia medie ( au facut paza) 2600. Va dati seama ca ei sunt printre primii, vor urma foarte multi SGP ,,BATRANI,, fideli Armatei. Acum sunt doar tineri care pleaca/vin. Presiune pe sistemul de pensii.

RECALCULAREA/ACTUALIZAREA va fi cred peste un an sau doi cand vor fi foarte multi sgp cu pensia egala cu un maior, Ltcol sau chiar col.

Asta cred eu.

RD spunea...



Șefa ÎCCJ recunoaște că reforma pensiilor speciale a dus la exodul magistraților spre pensionare. „A generat, din păcate, o emoţie colectivă”

Şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a declarat joi că discuţiile despre o reformă a pensiilor speciale a generat în sistemul judiciar o "emoţie colectivă", care a dus la plecarea multor magistraţi cu experienţă, subliniind că această chestiune trebuie abordată "cu maximă responsabilitate".

"Avem deja preconizată o reformă a sistemului de pensii de serviciu, care a generat, din păcate, o emoţie colectivă, care ne afectează atât pe noi ca sistem judiciar, cât şi pe cetăţenii României, în contextul în care ieşirea din sistem a multor colegi cu mare experienţă şi valoare profesională poate afecta cel puţin pe termen scurt, dacă nu şi pe termen mediu, calitatea actului de justiţie. În acest context, aş dori să subliniez faptul că toate aceste chestiuni trebuie să fie abordate cu maximă responsabilitate, atât în exteriorul, cât şi în interior sistemului judiciar.

Responsabilitatea din exteriorul sistemului judiciar rămâne întemeiată pe înţelegerea corectă a rolului pe care aspectele legate de statutul judecătorului sau procurorului îl joacă pentru independenţa acestuia. Garanţiile financiare care se acordă magistratului reprezintă nu doar o compensaţie pentru sistemul de incompatibilităţi, interdicţii sau condiţii de muncă, dar mai ales o garanţie acordată până la urmă cetăţeanului, în sensul că este asigurat cadrul necesar pentru o judecată corectă, onestă, imparţială, protejată de orice influenţă externă", a spus Corina Corbu, în cadrul şedinţei de constituire a noului CSM, unde a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

https://www.google.com/amp/s/m.ziare.com/amp/reforma-pensii-speciale/sefa-iccj-reforma-pensii-speciale-1781417

Huhu Rezea spunea...

RD
Din momentul în care s-a introdus recalcularea pensiilor în plată ale magistraților au incetat pensionările anticipate.
Același lucru se va întâmpla și în sistemul militar... dacă se va anunța recalcularea pensiilor militare în plată.
Ce rost are să te pensionezi anticipat dacă reforma cuantumului pensiei te ajunge din urmă?

reddog spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihai f. spunea...

Cred că glumește Cornel cu solda de grad ?și pentru pensionari ?

Boby spunea...

Bogdan,
Brutul pensiilor recalculate este adevărata problemă a guvernanților pentru care nu a prevăzut la pensiile militare la fel ca pentru magistrați
Cu toate ca la STAT ar rămâne aproximativ 43,5 % din brut pensie, trebuie să bugeteze brutul pensiei și asta presupune alocări suplimentare
Ce au propus pentru magistrați,pare a fi reforma corectă și a pensiilor militare deoarece toți ar fi calculați și în plată identic

nr. 1 spunea...

Mult stimate si iubite domn Bogdan, pe vremuri Mare Domn al Moldaviei . Pe ce va bazati cand spuneti ca la pensiile militare asa va ramane ca asa ar fi spus BM?!!!!Ati citit pe undeva in vreun document oficial ori e o parere de club? Eu ma bazez pe documente oficiale inclusiv pe raspunsul primit de un rezervist de la CE, postat mai inainte pe aici , in care se spune clar ca Jalonul 215 vizeaza revizuirea tuturor pensiilor speciale , inclusiv a celor militare pentru a le alinia la principiul contributivitatii! Va asiguram ca la nivelul CE monitorizam atent implementarea PNRR al Romaniei! Dvs. aveti cumva un nas, un fin, un cumatru pe la BM si nu ne spuneti?

Burebista spunea...

E o deosebire la magistrați fata de cei pe 223.. La magistrați au ieșit acum cu pensiile brute mari și spera sa rămână cu ele printr-o decizie favorabilă la CCR în cazul în care li se vor recalcula.... La cei pe 223 dacă știau ca li se vor recalcula pensiile în 2023 la nivelul activilor cred ca ieșeau încă din 2019... Majoritatea din snaopsn au așteptat întotdeauna ceva majorări și după aceea au ieșit din sistem. La fel se va întâmpla acum după creșterea Sf și sgrad de anul acesta...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, doream macar ca cineva, care a auzit si vazut stirea pe Romania tv cu majorarile la soldele de grad la pensiile speciale-militare, de la ora aprox. 15.30, sa ne confirme si sa ne explice detaliat ce s-a discutat, intrucat stirea am prins-o pe final, insa clar am auzit si vazut scris pe banderola ca se vor majora la pensiile militare. Multumesc!

Sense spunea...

@cfi-ule, valorile alea pt solda de grad sunt brute. Tu crezi ca activilor li se vor lua 41,5% din valorile alea iar rezervistilor nu?

Huhu Rezea spunea...

@Cornele
Ce-ți mai trebuie zicerea de la televizor dacă ai aci pe blog documentul în proiect cu actualizarea soldelor de grad?

Lukas spunea...

Ce i-a scăpat domnului Huhurez care vrea sa aduca impreuna cu inovatiile aiuristice a lui mos martin si ale ”comandantului” Bogdan plus altii cu aceleasi preocupari la fatidicul cuantum de 58,5% din media brutului din cele 12 luni alese.
Domnule Huhurez , mos martin , comandante Bogdan si alti stimati cititori si comentatori ascultati de la min 26.30 ” o veritaboila monstra de ipocrizie” si raspundeti daca eu am înteles bine.
Ascultand la min 26.30 prodomo făcut de acest personaj pentru primari si sefii de consilii judetene inteleg că jalonul 215 nu se poate incheia decat prin aprobarea de pensii speciale si pentru primari.
Daca vreti sa fiti uimiti ascultati de la minutul 26.30 si o să aflati ca primarii si sefii de consilii judetene ”sunt cei mai indreptatiti in Romania sa primeasca pensii speciale ”.

RD spunea...

Domnule Huhu, pe ce va bazati cand ati spus ca 'au incetat pensionările anticipate'? Asa cum am scris in urma cu doar cateva zile, 168 de magistrati au fost 'decretati privind eliberarea din funcții' in luna decembrie. Hai sa vedem ce se va intampla in lunia ianuarie. Sa spun ca abia pe 20 decembrie a fost pus proiectul pe site-ul Ministerului Muncii, iar in ultimele zile ale anului 2022, aprobat de Guvern. Deocamdata, pe 3 ianuarie au iesit/vor iesi la pensie inca 6 magistrati. Adica 2 pe zi. Sa vedem bilantul la sfarsitul lunii. In legatura cu iesirea la pensie de la MAPN/MAI nu stiu unde sunt afisate aceste cifre, ma refer ca in cazul magistratilor. Daca sunt afisate...

https://www.presidency.ro/ro/media/decrete-si-acte-oficiale/decrete-semnate-de-presedintele-romaniei-klaus-iohannis1672737916

Ati scris 'ce rost are să te pensionezi anticipat dacă reforma cuantumului pensiei te ajunge din urmă?'

Nu stiu daca are rost, dar aceste iesiri pot fi facute din mai multe motive.. Cum ar fi, din cauza disperarii si incertitudinii politicienilor in legatura cu acest jalon, altii pentru ca au auzit de la nu stiu cine ca e bine sa iesi la pensie acum, in cazul celor care au modificari (si) in legatura cu varsta de pensionare sau de anii avuti in specialitate. Motive sunt destule.

Am spus si o repet: cred ca pensiile militare vor fi recalculate. Nu este corect sa nu fie lasat cuantumul avantajos. La legea din 2015 a fost lasat cuantumul avantajos. Acum sa nu fie lasat asa din cauza acestui jalon, cred ca este o bataie de joc. Schimbam regulile cand ni se pune pata?

Acum fiecare sa-si doreasca si sa spuna ce crede ca ar fi normal. Nu si pentru mine. Dar nu decid eu ce se va intampla cu aceasta reforma.



Boby spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Cornele, inseamna ca fatuca de la Tv.a aflat de propunerea mea la proiectul de Actualizare a Soldei de Grad...:)):
"Deoarece Gradul militar este o PROPRIETATE a militarului Activ, in Rezerva si in Retragere, propun sa fie introdus si Art.3 cu urmatorul continut:
"Art.3. Partea din PENSIE corespunzătoare soldei de grad se actualizează permanent potrivit soldei de grad a cadrelor militare în activitate." !
Chiar daca Huhu o sa ne spuna ca Actualizarea nu se face prin HG, este bine sa fie trecut si acest articol 3 aici ca nu strica, nu ??

luchy19 spunea...

Foarte bună observația lui Bogdan.
Soldații gradați profesioniști au început să treacă în rezervă cu pensie militară. Da,domnul caporal cls.1, 2 sau 3 va avea în 2023 o soldă netă între 2900 și 3600 aproximativ funcție de armă, ore de noapte....! Vor fi într-adevăr începând cu 2023 pensii cu valoarea de peste 3500 lei la SGP....în 2024 vor mai crește.....soldat, fruntaș, caporal....așa i armata pe grade...! Dar pensiile în viitor?!

Leo spunea...

Onorabile ,
@Flavius nu a înțeles că respectivele majorări ale soldelor de grad pt. personalul militar din ACTIVITATE nu vizează și pensiile militare.
Flavius este ca o rachetă amorsată care pleacă fără ca operatorul s-o comande.
deci Flavius, noile solde de grad NU influențează pensiile militare ale celor deja pensionați , ci numai pe acelora care se vor pensiona după intrarea ăn vigoare a actului normativ de majorare a soldelor de grad. Prin urmare INECHITĂȚILE se vor adânci și mai mult între cei ce se vor pensiona și mai ales cei pensionați mai demult (VARȘOVIȘTII)

RD spunea...

Probabil ca domnul Ifrim cred ca pensiile militare vor fi actualizate avand in vedere ca vor fi merite salariile activilor.

Huhu Rezea spunea...

@Stelica
Când întelegi și tu odată că împotriva prejudiciilor prezente si viitoare produse printr-o dispoziție de ordonanța, potrivit art. 9 din L 554/2004, competentă a judeca litigiul este Sectia de contencios administrativ a Curților de Apel, nu Tribunalul și că îndrepți acțiunea împotriva Guvernului, că el a emis Ordonanța, nu CSP? Fără procedură prealabilă.

Sense spunea...

@lucky19, soldele alea de care zici, între 2900 și 3600 sunt cu tot cu norma de hrana. Iar norma de hrana nu întra la pensie.

avianyc spunea...

Cu fatidicul 58,5% in plata după voința unora ne-am dat foc la valiză.
Bine-ar fi să rumegati bine ce vă doriti.
Si bine-ar fi să nu mai lansati trasnai cu contributiva simplă sau combinată cat timp oricat de gras ar fi cuantumul pe contributiva ,tot mai mult de 58,5% nu vedeti din el. Asa că judecăti bine ce lansari de lozinci populiste faceti.

Mai bine ascultati interviul incepand cu min,26,30 si o sa vedeti ca jalonul 215 se poate negocia prin adaugarea a inca o categorie de pensii speciale ,respectiv ale primarilor.
Să -ti dai cu tesla-n coaie si nimic altceva.
Astia sunt baza in spijinul de a fi parlamentar ales in Parlamentul Romaniei ,european ,judetean ,sinecuri politice ,etc.
Restul si mai ales armata ,a saptea spita la caruță.

Leo spunea...

BRAVO Stelică !
Bine că ai făcut-o. Nu te descuraja de spusele Onorabilului. El nu face diferența dintre o treabă bine făcută și una prea bine făcută.
Dosarul va fi redirecționat către Curtea de Apel IȘ de Tribunalul IS
În plus ai dreptul să faci o Cerere de modificare a cererii inițiale , după cum te-a învîțat Amabilul.
NU TE DESCURAJA și CATARGUL SUS!
În plus mai trimite și câte o epistolă pe la UE despre cum merge statul de drept pe aici prin România , sau cum vor gulerații lui nicu & marcel ca să fenteze JALONUL 215 din PNRR.
Vezi că vine și Flavius pe turnantă cu toată viteza..........

bogdan spunea...

Mult stimate si iubite NR 1

Ministrul Bolos a afirmat ca simularile pe actualul proiect se fac de catre expertii BM. Citind declaratiile de pana acum a celor de la BM am spus ceea ce cred eu.

PS. Nu era rau sa am ceva relatii din cele mentionate de ds/tra ...dar din pacate nu am.

Dan B. spunea...

Din păcate, se vântură pe blog zeci de propuneri privind reformarea sistemului militar de pensii, dar, din punctul meu de vedere, niciuna nu corespunde intențiilor lui Ghinea din PNRR, cel care, în tâmpenia sa, a „bătut în cuie” un anumit procentaj al pensiilor (civile și militare) din bugetul anual.
Este, tot de neînțeles, cum mulți comentatori , în neștiința lor, promovează metodologii de calcul, care să le debiteze actualele cuantumuri ale pensiei, aflate în plată acum.
Cineva a propus, mai în glumă, mai în serios, ca pensia cuvenită să fie, valoric vorbind, la nivelul înzecit al soldei de grad, ceea ce pare un deziderat al tuturor.
După cum v-am mai reiterat cândva, mi-e teamă de o nouă lege a pensiei militare, căci ultimile două mi-au ciuntit semnificativ cuantumul și nu-i departe momentul când mă vor obliga să duc bani de acasă către bugetul militar de pensii.
Am obosit să mă lupt cu sistemul, caci, din 2011 ......
Așa că merg pe „fie ce-o fi!”, căci viitorul nu pare încurajant, dar și speranța mea de viață se apropie de limită, ne mai fiind obligat să asist, mulți ani, la supliciile oferite cu generozitate de către globaliștii de orientare nazistă.

Relu spunea...

Melescanu sa traiasca pentru faptul ca SGP incaseaza pensie militara. Parca el era ministru cand a fost introdusa aceasta prevedere. Daca era dupa aia din varful MApN.....

bogdan spunea...

PENTRU LUKAS

,,comandantul” Bogdan ca sa ofere o ,,monstra,, de respect, cere scuze domnului Lukas daca acesta se simte suparat de ,,aiurelile mele si a altora ca mine,,

Multumesc.

bogdan spunea...

Pentru SENSE

SGP IESIT ACUM 2 LUNI 2900 LEI ( ORE PAZA FF MULTE)

Sense spunea...

@bogdan, sa lăsăm excepțiile. Orele de paza sunt singurele ore suplimentare care se plătesc în armata.

Huhu Rezea spunea...

Stelică
Asta da, merge! Dacă ai atașat la capătul 2 de cerere si excepția de neconstituționalitate privind eliminarea actualizarii pensiilor militare prin ordonanță de urgența, fără să te legi de conținutul art. VII al OUG 59/2017, totul este Ok.
Am verificat portalul.
De ce zici că ai mai sesizat si Tribunalul?

Huhu Rezea spunea...

@Avy
Potrivit numeroaselor decizii ale CCR, cuantumul calculat contributiv este un drept câștigat și el nu poate fi plafonat nici prin plafonul de 85% al art. 30 și nici prin plafonul cuantumului net din art. 60 introdus de OUG 59/2017; nici prin altă trăznaie care le-ar veni în minte guleraților.
Înțelegi acum de ce este corect să avem și calculul contributiv al pensiilor militare?

Leon spunea...

@Avia, n-ai dreptate !
Am facut o simulare cu procentul de 58,5% la nivelul sal.minim de 2500 lei si pensia mea NETA rezultata ar fi cu 16% mai mare deca neta indexata din Ianuarie 2023(si fara OMM)..!!

RD spunea...

Cica 'Statul plătește 94% din pensiile speciale ale magistraților, chiar dacă nu au contribuit deloc'.. Pai ce-am facut ma nene?

Din cei 4.862 de foști magistrați, cu pensii medii de 21.333 lei în decembrie, doar o treime au plătit contribuții pentru pensii, astfel încât statul plătește 94% din pensiile lor speciale.

Pensia medie încasată în decembrie de cei aproape 5.000 de magistrați a fost de 21.333 lei, aportul statului fiind de 19.997 lei (93,73%), în timp ce pensia medie a românilor de rând a fost de 1.739 de lei.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale a ajuns în luna decembrie 2022 la 9.950 de persoane, din care mai mult de jumătate sunt foști magistrați, cei care primesc din partea statului de aproape 5 ori mai mult decât li s-ar fi cuvenit în baza propriilor contribuții la sistemul de pensii.

Astfel, potrivit datelor CNPP, 4.862 de foști magistrați au încasat în luna decembrie, în medie, suma de 21.333 lei, sumă din care statul a plătit aproape 20.000 de lei, dat fiind că o bună parte dintre foștii procurori și foștii judecători nu au avut contribuții la sistemul public de pensii. Concret, din cei 4.862 de foști magistrați doar 1.583 iau pensii bazate pe contributivitate, ceilalți 3.279 încasându-și pensiile speciale doar din taxele și impozitele plătite de toți românii la bugetul de stat.

A doua cea mai „scumpă” categorie de pensionari este, potrivit informațiilor publice ale CNPP, cea a foștilor piloți ai Aviației Civile, cei 1.384 de pensionari încasând lunar în medie 11.384 de lei, din care statul plătește lunar o medie de 7.534 lei.

A treia cea mai mare pensie din rândul pensiilor speciale este cea a foștilor angajați ai Curții de Conturi, cei 560 de pensionari încasând lunar 8.481 de lei, din care statul plătește 3.412 lei.

https://adevarul.ro/economie/statul-plateste-94percent-din-pensiile-speciale-ale-2232098.html

mosmartin16 spunea...

Oare ar fi bine așa ?! Vorbesc de situația în care pensiile militare ar fi recalculate exclusiv pe contributivitate, iar la cuantumul brut rezultat s-ar adăuga OMM ! Premise : a) punctul de pensie actual de 1785 lei ! b) stagiu mediu de cotizare utilizat de 25 de ani ! c) VPR = 71,4 lei ( 1785 : 25 ) ! d) cuantumurile ce urmează a fi arătate sunt consecința aplicării OMM în procent de 20% și sunt nete ( prin deducerea numai a impozitului aferent) ! Iată doar câteva exemple : 1. Pentru 30 de puncte : 30 x 71,4 = 2142 + OMM = 2570 - impozit = 2513 lei net ! 2. 45 puncte = 3670 lei net ! 3. 60 puncte = 4827 lei net ! 4. 75 puncte = 5821 lei net ! 5. 90 puncte = 6945 lei net ! 6. 105 puncte = 8296 lei net ! 7. 120 puncte = 9454 lei net ! În funcție de numărul de puncte al fiecăruia ( pentru cei care au și decizia când pensia li s-a recalculat pe contributivitate ) și procentul specific pentru OMM...se poate determina de către fiecare ce cuantum net i-ar rezulta ! Întrebare : ar fi ok să fie așa ? Seară faină, dragilor ! Vă salută din "bârlog"...moș Martin !

avianyc spunea...

Domnule comandant Bogdan ,eu sunt de prea mult timp un oarecare in retragere cu putere doar de a doborâ un jalon nicidecum de a îl negocia.
Dumneavoastra insa ca proaspat intrat in randul pensionarilor ,in calitate de fost comandant de garnizoana ati fi putut influenta nivelul ierarhic superior cu propunerea ca daca tot se vorbeste ca nu suntem contributivi să nu mai platiti acel CIBS de 25% . Asta in schimbul faptului ca serviti patria si aparati ordinea constitutionala 24 din 24.
Si atunci cu un net mai mare cu 25% altfel suna propunerea dvoastra coroborata cu a dnului Huhurez ,mos martin ,etc.
Acum este tardiv si nu merită adusi si altii care au avut norocul de cativa firfirei in plus peste cota impusa prin OG 59 la acel 58,5 % .

Mi-ar face placere ca in ncalitate de fost comandant sa va exprimati si asupra elogiilor aduse de acest Bolos in acest interviu incepand cu min 26.30 primarilor si sefilor de consilii judetene in scopul ingrasarii jalonul 215 si cu pensiile primarilor ,viceprimarilor ,sefilor consiliilor judetene.

RD spunea...

Apropos @Huhu, nu vazusem bine si am scris ca doar 6 magistrati au iesit la pensie..

Dar au mai fost inca 3 in primul act semnat de presedinte.. Deci 6 pe 3 ianuarie, respectiv 3 pe 4 ianaurie. Cam multi, 9 pensionari in 4 zile din 2023.

https://www.presidency.ro/ro/media/decrete-si-acte-oficiale/decrete-semnate-de-presedintele-romaniei-klaus-iohannis1672822420

Vom vedea ce va mai fi..

+ Președintele Klaus Iohannis a vorbit joi despre necesitatea evitării unei crize a sistemului judiciar din cauza problemelor legate de resursa umană. Adica ies prea multi din cauza acestei reforme nevotata (inca) in Parlamentul Romaniei.

luchy19 spunea...

Nu domnule SENSE, am spus că valoarea acestora solde ale domnilor caporali cu vechime peste 20 ani vechime vor ajunge la peste 3000 lei fără normă de hrană. Uitați că in ianuarie 2023 se vor mări cu 10% plus solda de grad

ifrim spunea...

@Soldatu'!La mulți ani cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 35 de ani văzuți în oglindă!Pe ei și pe mama lor!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, cred asta, si a scris clar pe banderola ca se majoreaza PENSIILE MILITARE, citind prezentatoarea spicuit si cu cat si la subofiteri si maistrii si la ofiteri, pe cuvantul meu de onoare!

avianyc spunea...

@ Huhurez
Daca la magistrati se poate ( in cazul in care nu vor sări ca arsi in ajutor cei de la CCR) ,dece nu s-ar putea si la militari ?
Să cred ca daca pensia contributiva iese mai mare decat netul similarului in activitate rămân cu ea in plată ? Cât timp directiva CE spune ca nicio pensie nu poate fi mai mare decat netul similarului activ in plata mă indoiesc.
Cândva ,cu ocazia inaugurarii unui liceu un academician si politician de varf intr-un partid ,a carui nume il poarta acel liceu mi-a zis in felul urmator . Retine ; nu putem ține armata la un numar de efective atat de mare . Iar legat de pensii a avut urmatoarea replica ; nu putem plati doua armate ,una activa si una in rezerva platita la nivelul celei active.
Ca atare nici atat cu o recalculare pe contributiva avand drept rezultat pensii mai mari la net decat similarul din activitate.

Huhu Rezea spunea...

@Stelică
Să ajungi tu la CA Iasi în situația ca să-ți admită CCR excepția de neconstituționalitate a eliminarii actualizării prin ordonanță de urgență.
Curtea de Apel ar fi obligată să repare prejudiciul reclamat la capătul 1 de cerere, sens în care va cita și CPS a MApN.
Ție îți actualizează CA Iasi pensia de la data sesizării CA Iasi, noi ceilalți beneficiem de decizia CCR de la data publicării ei în MO.

RD spunea...

In luna noiembrie, pe 29, au fost semnate 36 de decrete de pensionare pentru magistrati. In total pe aceasta luna: 125. 125 in noiembrie 2022 + 168 in decembrie 2022 + 9 in ianuarie 2023 = 302. Daca sunt corecte cifrele de la MAi in anul 2022, si-au deschis dreptul la pensie: 5661, dar numarul angajatilor de la MAI este mult mai mare decat cel al magistratilor. Aceste cifre arata haosul din cauza reformei pensiilor speciale. La MApN nu am cifrele in legatura cu asa ceva.

bogdan spunea...

PENTRU AVIANYC

Pentru unele lucruri da, este tarziu pentru altele FOARTE tarziu.
Referitor la spusele d/lui ministru BOLOS ( primar timp de 20 de ani) cu respect vreau sa folosesc o expresie a dansului ,,obraznice,, da vorbele sale sunt obraznice.

Da, primarii DACA se implica si etc. .... merita pe deplin acele pensii SPECIALE ( denumire rostita cu gura sa). Spre deosebire de alte categorii a caror denumire nu vrea sa o spuna in timpul interviului.( magistrati, militari etc.) Ce ramane de spus aici ?

In timp ce se scuipa pe barba ne scuipa pe noi in obraz. Pacat ca suntem o masa de oameni cu sperante de mai bine vazute de fiecare in mod diferit.... intre timp ne macina inflatia , stresul, gripa ...viata.

avianyc spunea...

@ Leon
Înainte de a ne spune ”bunaciunile ” făcute de Budăi. Esti sigur că vei fi actualizat ????
Nu pot să cred ca cineva propune ca un colonel /comandor /lt.col ar trebui sa coboare cu pensia sub salariul mediu pe economie ,dupa cum vor unii.
Din contra ,cred ca ar trebui gasite metode prin care cei sub sa fie adusi cu ceva peste acest reper .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Stelica, la multi ani santosi si fericiti de ziua ta! Te-ai bosorogit cu inca un an, asta insemnand coacere pe vrej! Vezi ca in instanta vin si eu din urma ta, cu cerere de acces la CCR! Avem avantaj ca magistratii sunt catraniti pe politicieni si ne vor acorda indulgente! Sa te ajute Dumnezeu!
@Leo, am intels mesajul ca la cei activi acum si pensionati de acum incolo. Sa vedem ce va fi, zise orbul la copchii, ca si corbul cu halcan de cascavea in ciocul de trancana, cu hulpoiul hacana sub crăcănea sa si-o prindă la măsea!!

Sense spunea...

@lucky, nu te lasă matematica.
Dacă acum soldele acestora sunt în jurul valorii de 3000 cu to cu norma, cu o creștere de 10% cum ajungi la peste 3000 fără norma?
[3000-1000 (norma)]§x 10%= 200 lei creștere + 2000 = 2200.
Cresterea la grad este de vreo 300 impozabil.
Sunt 2 variante și nu e clar care va fi realitatea.
Prima, se aplica creșterea la grad și apoi la final 10%
A doua, se extrage solda de grad, la ce rămâne se aplica 10% și la final se adaugă gradul mărit și impozitat.
In nicio varianta nu te apropii de 3000.

avianyc spunea...

@ Bogdan
Multumesc !
Cu respect ,înclin si eu sa cred că stresul generat de situatia alterata din institutiile statului ,facturi ,inflatie ,cupon , etc induc o mult mai mare slăbire a imunitatii desi unii incearca sa ne convinga ca multi si-au pierdut imunitatea avand drept cauză vaccinul anticovid.

RD spunea...

Am gasit un fisier cam sters cu datele pentru pensiile brute de la MApN din luna aprilie 2022. 81963 de beneificiari din MApN.

60311 au pensia bruta cu cuantumul de maxim 5000 lei.
50671 au pensia bruta cu cuantumul de maxim 4000 lei.
4495 au pensia bruta cu cuantumul intre 10001 - 41000 lei.

Pana la 2500 lei - 19.504 de beneficiari;
Intre 2501 - 4000 lei - 31.167 de beneficiari;
Intre 4001 - 5000 lei - 9640;
Intre 5001 - 6000 lei - 5859;
Intre 6001 - 7000 lei - 4479;
Intre 7001 - 8000 lei - 3191;
Intre 8001 - 9000 lei - 2172;
Intre 9001 - 10000 lei - 1455;
Intre 10001 - 11000 lei - 983;
Intre 11001 - 12000 lei - 664;
Intre 12001 - 13000 lei - 544;
Intre 13001 - 14000 lei - 428;
Intre 14001 - 15000 lei - 383;
Intre 15001 - 16000 lei - 378;
Intre 16001 - 17000 lei - 301;
Intre 17001 - 18000 lei - 228;
Intre 18001 - 19000 lei - 143;
Intre 19001 - 20000 lei - 100;
Intre 20001 - 21000 lei - 65;
Intre 21001 - 22000 lei - 60;
Intre 22001 - 23000 lei - 43;
Intre 23001 - 24000 lei - 42;
Intre 24001 - 25000 lei - 22;
Intre 25001 - 26000 lei - 18;
Intre 26001 - 27000 lei - 18;
Intre 27001 - 28000 lei - 10;
Intre 28001 - 29000 lei - 18;
Intre 29001 - 30000 lei - 6;
Intre 30001 - 31000 lei - 9;
Intre 31001 - 32000 lei - 8;
Intre 32001 - 33000 lei - 10;
Intre 33001 - 34000 lei - 2;
Intre 34001 - 35000 lei - 5;
Intre 35001 - 36000 lei - 2;
Intre 36001 - 37000 lei - 2;
Intre 37001 - 38000 lei - 1;
Intre 39001 - 40000 lei - 1;
Intre 40001 - 41000 lei - 1;

Aproape 74% de pensionari din MApN au pensiile brute de maxim 5000 lei.
Aproape 62% de pensionari din MApN au pensiile brute de maxim 4000 lei.
Aproape 24% de pensionari din MApN au pensiile brute de maxim 2500 lei.
Aproape 5,5% de pensionari din MApN au pensiile brute intre 10001 - 41000 lei.

Cred ca aceste informatii merita sa fie puse intr-un articol pe blog.

https://scontent.fotp3-3.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/323119538_957836815194178_2300025269521152058_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=7HEkUsLCSO0AX-hxVsT&_nc_ht=scontent.fotp3-3.fna&oh=00_AfA-f_t6sGTKViaYgqyrZ1Uz9W2D5BuUY_JdWK0C5UdDQQ&oe=63BCDDFD

P.S. calculele in legatura cu acele procente au fost facute de cateva ori pentru a nu gresi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Soldat, si eu tot la 35 ani m-am pensionat, medical, asa ca suntem tizi, nu timizi, ca leat de pensie! Anul asta fac 68, dar la anul fac serbare sexuala la 69 ani! Anunt din timp pentru ofertele generoase ale inimioarelor, vaduvioarelor, divortatelor si nemangaiatelor! Rog sa nu fiu gelozit si invidiat, avand de ce si cu ce de rupt un pat, si nu prea repede la descarcat, caci incet si batraneste umplii caruta cu peste!

M spunea...

@mosmartin

E o idee! Dar fă te rog o simulare!

Unul care se angajează direct colonel și muncește nu 25, ci 30 de ani cam ce soldă ar trebui să aibă ca să strângă alea 120 de puncte? Eu zic că vreo 4 puncte pe an. Dăm la o parte sporul pentru grupa de muncă și îi trebuie vreo 3 puncte/an.

Salariul mediu brut este: 6.789 lei.

Pe scurt: îi trebuie 3 puncte adică 3x6.789 lei.

Serios? 20.386 lei?

Câți știi dumneata că s-au angajat direct colonel și a muncit ca și colonel 30 de ani!

Chiar nu vrei să înțelegi că pe legea asta de salarizarea contributivitatea îi distruge pe activi?

Aaaaaaa.... Unii din generația noastră cu punctaje de 140 - 160 ies in câștig!

bogdan spunea...

PENTRU RD

Respect pentru efortul ds/tra, mai trebuie precizat ca sunt pensii cu brutul de 8000 care au netul mai mare decat pensii cu brutul 10500.

Multumesc

RD spunea...

@Bogdan,

Iar intram intr-o zona dificila legat de net.. Eu am prezentat niste cifre date de MApN omului respectiv. Si cei care au brutul mare cu netul mai mare (decat cele plafonate), au brutul mai mic (decat cele pafoante) si poate ca au o pensie mai mica daca ar fi sa comparam. Sunt fel si fel de dosare...

mosmartin16 spunea...

M, scoți din calculele arătate OMM și afli pensia pe contributivitate ! Pentru cealaltă componentă a pensiei ( cea de la buget) se poate calcula ( bineînțeles, totul necesitând reglementări de adoptat ) cuantumul prin raportare procentuală la o bază de calcul de 12 luni ( de exemplu ) și adăugând apoi OMM !

mosmartin16 spunea...

M, sper că ai văzut că - în intervențiile mele - io nu sunt fan al pensiei contributive ! E de analizat dacă aceasta ar fi o soluție in situatia in care pe lângă pensia contributivă ar fi luată în calcul și o componentă bugetară !

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Incă ești confuz în legătură cu modul dual în care sunt deja calculate toate pensiile speciale.
Cuantumul special este calculat potrivit legii speciale iar cuantumul contributiv este calculat potrivit L 263/2010.
Rămâne în plată cel mai avantajos.
Pentru pensiile militare nu trebuie prea mult adăugat la lege decât că, în paralel cu calculul procentual din baza de calcul sau cel net, pensiile militare se calculează și în varianta contributivă. Astfel se îndeplinește cerința jalonului 215 ca și pensiile militare sunt aliniate principiului contributivității.
Am impresia că cei care sunt speriați ca de dracu de principiul contributivității cred că acesta exclude calculul cuantumului procentual din baza de calcul a pensiei militare și nici nu au realizat că pensiile magistraților, aviatorilor civili, diplomaților, grefierilor sunt de la începutul lor calculate și contributiv.<>
Numai prin presă și printre politicieni mai găsești tolomaci care cer inutil ca și aceste pensii să fie calculate contributiv.

RD spunea...

Domnule Huhu (si pentru ceilalti care citesc si posteaza pe acest blog) ce ziceti de jalonul 214? Aici scrie (printre altele):
– va revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivității;
Pachetul poate include legi separate privind regimul general și pensiile speciale.

Iar la jalonul 215:

– Nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale vor fi raționalizate.
– Pensiile speciale se calculează pe baza principiului contributivității, a vechimii în profesie și a reajustării procentului legat de veniturile obținute. Perioada minimă de cotizare este similară cu cea aplicată în fondul public de pensii.
– Protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte categorii, și se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curții.

Stiti ce inseamna asta? Daca tot vorbim de ce scrie in jalonul 215 si ce se afla in actualul proiect aflat in Senat..

Inseamna sa ramana doar pensiile speciale ale magistratilor si celelalte sa fie trecute in sistemul public de pensii!

Totusi mi se pare o prostie.. Scrie la jalonul 215 si ce spune USR si care a fost ideea lui (partidului), sa ramana doar pensiile speciale ale magistratilor.

Si parca innebunesc cand citesc la jalonul 215 si ma uit la jalonul 214..

Pai stai ma nene vor la jalonul 215 sa fie 'reajustării procentului legat de veniturile obținute', iar dupa doar cateva luni, la jalonul 214, trebuie sa 'va revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivității', dar totusi 'Pachetul poate include legi separate privind regimul general și pensiile speciale.'

Eu parca citesc in limba chineza si nu inteleg.

Nu am citit pe aici o parere despre jalonul 214 si o comparatie intre acesta si jalonul 215. Nu au logica in legatura cu pensiile speciale. Ceva de genul la primul jalon (215) trebuie sa mananci doar jumatate de mar si la al doilea jalon (214) poti sa-i pui scortisoara, sa-l mananci in bucati. Ati innebunit USR? Ce-ati vrut mai baieti si fete din partidul 'Uitati Sa Ramanem papagali'? Da.. Ei sunt papagali. Jos pensiile speciale.

'Am promis eliminarea pensiilro speciale ale parlamentarilor'
'Am promis eliminarea pensiilro speciale ale primarilor'

Si ce credeti? Au fugit de la guvernare dupa ce au facut PNNR-ul! :)


mosmartin16 spunea...

Huhu, eu am înțeles ce ai zis, adică faptul că se păstrează în plată cuantumul mai avantajos rezultat din una dintre cele două legi ! Probabil m-am exprimat eu anapoda ! Sorry...

mosmartin16 spunea...

Mulțumesc pentru precizări !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Stelica, o sa bage la judecat procese, in locul judecatorilor pensionati, portarii si grefierii, poate ca si secretarele, fiind criza de ei! Mare pleasca pe capul nostru!

Huhu Rezea spunea...

RD
Dacă dai click pe etichetele pnrr si jalonul 215 vei vedea că s-a scris și comentat mult pe blog și despre Jalonul 214, care se referă la pensiile din sitemul public sau integrate acestui sistem. Jalonul are termen de realizare 31 martie.
Sunt 6 categorii de pensii speciale integrate sistemului public. La ele face referire ministrul Ghinea în Jalonul 214, dar crezi că atunci când a scris PNRR știa că cele 6 categorii de pensii speciale sunt deja aliniate la principiul contributivității. Mulți nu au aflat nici acum.
Până la urmă, cerința din jaloanele 214 și 215 ca pensiile speciale să se alinieze principiului contributivității privește numai pensiile militare.

avianyc spunea...

@ Huhurez, mos martin , Bogdan , Leon
Cum ramane cu jalonul 214 daca Bolos si parlamentarii vor include la plata pensiile primarilor ,viceprimarilor si sefilor CJ la pensii speciale. Deocamdata ele exista dar sunt prorogate la aplicare ? Mai ascultati ce spune acest Boloș (trimisul lui Bolojan in Guvern) la min,26,30. Parca 214 nu permite , sau se trece cu vederea !!!!
In alta ordine de idei ,daca tot vreți contributivă plus subventie de la stat să ne spuneți cum procedatii cu anumite categorii de personal care la recalcularea pe contributivitate din 2010 au obtinut cuantumuri duble sau triple de cat aveau pe L164 si au ramas in plata cu ele ca si cuantumuri avantajoase.

Exemplu concret ; mecanici bord elicoptere (maistri militari)care nebeneficiind de IC ,SM aveau pe legea L164 in jur de 2500 -2800 lei iar la trecerea pe contributiva prin recalcularea din 2010 au obtinut cuantumuri intre 5000 -7000 lei .
Rămânând in plata cu cuantumul avantajos indexat/majorat cu toate indexarile/majorarile acordate din 2010 pâna in 2023 pensiilor militare aceste cuantumuri ajung acum la valori posibile 8-10.000 lei (minus impozit si CASS)

Care ar fi solutia in continuare pentru aceste categorii de personal care si-au riscat zilnic viata in misiunile indeplinite daca;
- dumneata propui moment TO cu aducerea tuturor la 58,5% din brutul baza de calcul al activului similar sau calcul pe contributiva plus subventie care se incadreaza la pensii speciale si se plafoneaza tot la 58,5% din media bruturilor pe cele 12 luni alese
- domnul ”mos martin” propune nici mai mult nici mai putin decat calculul pensiei atat pe contributiva cât si pe L223 doar din cateva elemente salariale comune tuturor cf L153 (Sgr , Sf , Vechime , ID ) care cf. indicatiilor CE vor fi plafonate la 58,5% din baza de calcul.
- domnul Bogdan propune nici mai mult nici mai putin decat moment TO cu recalculare la 58,5% din baza de calcul pentru toata lumea

Poate prin acest exemplu inteleg si domniile voastre ca este destul de dificil a se gasi o solutie care sa multumeasca pe toata lumea si sa nu afecteze drepturile unor anumite categorii care nu s-au infruptat nici din OSKAR nici din alte sporuri inventate dupa 2010.

In consecinta conform ideilor sustinute si enumerate mai sus pentru domniile voastre nu ar fi nicio problema daca acei mecanici de bord elicoptere s-ar intoarce la pensii de 3000-4000 lei sau cel mult 58,5% din baza de calcul , mai ales ca sunt afectati pe L223 de efectele OG 57 transpuse in art 28 ( taiate prime de zbor ,indemnizatii si alte sporuri )

Sper sa nu ocoloti nici dumneavoastra ,nici domnii Bogdan ,mos martin si chiar @ Leon raspunsul .

Am dat un exemplu ,dar in cauza mai sunt si altii precum parasutisti ,scafandri ,piloti aviatie ,etc

Nu mi-aș dori sa raspundeti prin tacere ,cu toate că și tăcerea este un răspuns.

M spunea...

@moșmartin

Este posibilă eliminarea OMM (care este considerat tot un drept "special").

Eu v-am mai spus că nu am nimic împotriva stabilirii unei baze de calcul comune dar nu pe actuala lege de salarizare!

În plus eu sunt de dreapta și cred că oamenii se diferențiază prin performanță. Doi oameni pe aceeași funcție pot performa diferit așa că o diferențiere de ... 30% între unul meritoriu și unul ordinar este acceptabilă!
😁 Cum oscarul aduce cam 17% în plus la pensie vă dați seama că toată discuția privind acest spor este, din punctul meu de vedere, inutilă! În plus este evident că cel cu performanța mediocră va fi împotriva celui meritoriu. Există niște cauze pentru performanța slabă a cuiva și acestea sunt legate de incapacitatea intelectuală de multe ori! Sigur, sunt și alte cauze dar un tip deștept ar avea capacitatea de a înțelege!

Deci:
1. Cu cât cineva a lucrat mai mult în anii 70-80-90-00 cu atât este mai avantajate în calcul contributivității. Asta înseamnă însă dezavantajarea actualilor activi - situație inacceptabilă!

2. Plafonarea la un minim/un maxim pentru fiecare gard/funcție ar aduce mai multă echitate! Oricât de bun ar fi cineva nu poate să aibă mai mult de 30% în plus față de corespondentul lui mediocru!

3. OMM poate fi ușor eliminat și introdus în soldă, la fel ca multe alte sporuri.

3. Nu cunosc nicio altă țară în care modificarea legislației pensiilor a dus la recalcularea pensiilor în plată!

Dan B. spunea...

Din păcate, „avianyc” are dreptate, iar eu, ca și „ursul”, sunt total împotriva pensiei militare statuată pe principiul fals al contributivității.
De ce? Pentru simplul motiv că, oricând, orice idiot politician, va putea propune sistarea plății pensiei militare, motivând că așa-zisa contributivitate nu a existat, până de curând, în sistemul militar.
Spre deosebire de pensia civilă, cea militară va fi, pare-se vitregită de sporurile lucrative, caz în care guvernanții vor „resuscita” elementele bazei de calcul din Legea 164/2001.
Eliminarea puzderiei de sporuri, puzderie debutată în mandatul lui G. Oprea (pentru a compensa diminuarea soldelor cu 25%) se circumscrie jalonului 214, cel care prevede reducerea cheltuielilor alocate plății pensiilor speciale.
Și, decât așa, mai bine aș opta pentru ca pensia militară să fie în cuantumul înzecit al noii solde de grad, așa cum a opinat unul dintre comentatori. În felul acesta, dispar majoritatea inechităților, bazate pe cuantumuri invers proporționale gradelor militare deținute.

Huhu Rezea spunea...

@avyanyc
Soluția pentru ca acei mecanici de bord ca să nu-și piardă cuantumul pensiei într-o eventuală recalculare a tuturor pensiilor militare, cu impunerea cuantumului net de 58,5% din baza de calcul, este calcularea pensiilor militare și în varianta cuantumului contributiv, cuantum care nu poate fi plafonat sau micșorat nici la 85% din baza brută și nici la 58,5% din aceeași bază. Cuantumul contributiv al pensiei militare ar fi drept câștigat.
Vezi cum vă temeți voi degeaba de alinierea pensiilor militare la contributivitate?

Huhu Rezea spunea...

@Dan B
Când nu înțelegi ceva este bine să întrebi, să ceri lămuriri; sau să te abții de la a da cu fleanca.

Brenda spunea...

Numai presupuneri, in rest nimic

Brenda spunea...

Iar cei care mai sânt cu pensii o sinte de 1989, sânt putini sau nu mai sânt, la mine de ex pe ultima decizie de pensie a întreținătorului apare o vechime de 70 de ani , știți Dece și cu un punctaj de 156,76539puncte, așa că ce sa facem asta e.

Șoimul spunea...

Da Brenda, știm, soțul tău a lucrat la securitate,probabil operativ,beneficiind de alte condiții, rezultând dublarea punctelor de pensie.
Când sa trecut la calculul pensiilor militare pe contributivitate, f multe pensi au crescut, vezi scafandri,mecanici bord, aviatori etc.
Am avut colegi pensionari cărora le-au crescut cu peste 1000 de lei.
Precizez că înainte de recalculare ereau foarte neâncrezatori privitor la creșterea acestor pensii.

RD spunea...

Ce credeți că va conta pentru pensiile militare stabilite în funcție de ce scrie în proiectul pentru pensiile de serviciu cu calculul pe 12 luni în loc de 6 ai fără sporurile scrise în act?

De elemente vor fi luate în considerare și care nu?

Dan B. spunea...

@Huhu

Din comentariile lecturate aici, pe acest blog, am reținut opinia multora, conform căreia, tu, având ceva noțiuni juridice în scăfârlie, „arunci câinilor niscai oase”, total favorabile exclusiv ție, fleanca ta fiind admisă de doar câțiva trepăduși, fideli ție, dar, în realitate, prostănaci sinucigași.
Eu am mai postat propriile-mi opinii, dar singurul critic, neargumentat, al acestora, tu ai fost. S-a mai întâmplat și ca, o dată, „ursul” să mă contrazică, prezentându-mi contraargumente, motiv pentru care, în cele din urmă, i-am recunoscut competența pe domeniu.
În rest, tu ai ales baza de discuție și ai manipulat ulteriorii comentatori către acceptarea ideilor tale, dar, cum nu toți „dorm”, s-a mai găsit unul-altul care să te contreze.

RD spunea...

Azi a semnat Iohannis. Decret privind trecerea în rezervă a domnului general de brigadă - cu o stea Florea Constantin din Ministerul Afacerilor Interne, la data de 10 ianuarie 2023.

Și:

Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni a domnului Ion Aurelian Cristian, în prezent delegat în funcția de procuror șef Secție urmărire penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița – pensionare, la data de 9 ianuarie 2023;

Marcel Orzan spunea...

Pt.Huhu:

La „Cuantumul contributiv al pensiei militare ar fi drept câștigat.”
Speri mata, dar speri degeba. Chiar tu ai prezentat pe blog de ce CCR considera ca acest principiu nu se aplica pensiilor militare: https://www.huhurez.com/2014/05/ccr-motivat-de-ce-nu-s-aplicat-art180.html
DECIZIA Nr.149 din 18 martie 2014, Publicată în Monitorul Oficial nr.343 din 09.05.2014:
[În ceea ce privește criticile de neconstituționalitate aduse dispozițiilor art.7 alin.(1) din Legea nr.119/2010 și celor ale art. 180 alin.(7) din Legea nr.19/2000, Curtea s-a pronunțat prin Decizia nr.1.268 din 27 septembrie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.826 din 22 noiembrie 2011, reținând că dreptul ca, în urma recalculării, să fie păstrat în plată cuantumul pensiei cel mai avantajos „A FOST PREVĂZUT DE LEGEA NR.19/2000 NUMAI PENTRU PENSIILE DIN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII, RESPECTIV CELE ÎNTEMEIATE PE SISTEMUL CONTRIBUTIV, ÎNTRUCÂT NUMAI ÎN ACEST CAZ CUANTUMUL PENSIEI POATE FI CONSIDERAT CA FIIND UN DREPT CÂȘTIGAT”. Prin urmare, Curtea a reținut că „nu se poate vorbi despre o identitate de situații între prevederile Legii nr. 19/2000 și dispozițiile de lege criticate ale Legii nr.119/2010, astfel că tratamentul juridic diferit nu poate dobândi semnificația unei încălcări a principiului egalității în drepturi a cetățenilor ori a principiului neretroactivității legii civile”.]
Asa ca, mai lolo cu contributeala, ca CCR le invarte cu mestesug pe toate. Mai bine o lasam asa si poate iese ceva in timp cu ACTUALIZAREA, adica repunerea cumva in functiune a acesteia si legarea de soldele activilor! Doamne ajuta!

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Măi... dar le încurci rău!
Nefiind contributiv, cuantumul pensiei militare pe Legea 164/2001 nu reprezenta un drept câștigat pentru a rămâne în plată ca un cuantum mai avantajos după recalcularea potrivit L 119/2010.
In schimb, cuantumul mai avantajos, calculat contributiv potrivit Legii 119/2010 sau Legii 263/2010, a reprezentat un drept câștigat la recalculare din anul 2016, când s-a revenit la calculul pensiei militarilor exclusiv în sistem procentual dintr-o bază de calcul, potrivit celei mai dezechilibrate legi a pensiilor militare, L 223/2015. Micșorarea cuantumului contributiv prin recalculare ar fi devenit neconstituțională potrivit deciziilor anterioare ale CCR. 68% dintre pensiile în plată s-ar fi micșorat după aplicarea L 223/2015, dacă nu ar fi fost contributive.
Nu este nevoie decât de un articol în L nr 223/2010 pentru ca pensiile militare să fie calculate și în varianta contributivă. Respectiv in art. 122 să se menționeze că pensiile militare se aliniază la principiul contributivității prin calculul concomitent al cuantumului lor si potrivit L 263/2010, în plată rămânând cuantumul cel mai convenabil. Actualul articol 122 a prevăzut până în 2021 calculul alternativ, nu concomitent.
Abia atunci putem vorbi de drept câștigat, potrivit deciziilor CCR și CJUE, a componentei contributive a cuantumului pensiei militare sau a întregului cuantum în plată , când acesta este chiar cel contributiv.

Acum ai înțeles raționamentul ca să nu te mai sperie alinierea pensiilor militare la contributivitate? Înțelegi că alinierea la contributivitate nu este o desființare a pensiilor militare, așa cum nu sunt desființate nici pensiile speciale ale magistraților, grefierilor , aviatorilor civili, diplomaților?

Dan B. spunea...

@Orzan:

Mai ieri, i-am argumentat lui Huhu că acea „contributeală” a militarilor a fost un fals grosolan, inclusiv după 2001, căci adevărata contributivitate a fost zămislită, poate, la militari, după 2017.
Dacă nici în argumentele prezentate de el nu mai crede, …..
„Contributeala” lui Huhu a fost o noțiune falsă, inventată de către ciracii lui Băsaescu, în scopul diminuării pensiilor militare, dar salvarea multora a venit prin OG-1, cea care a diminuat stagiul minim de serviciu la 20 ani (nu ca acum, la 35 ani) și, ca la poker (iuțeala de mână și nebăgarea de seamă), s-au introdus în baza de calcul absolut toate sporurile și indemnizațiile avute cândva (activii, pentru diminuarea pierderii financiare, au beneficiat de sporurile inventate de gulerații lui G. Oprea; dar sporurile au rămas în solde și după recuperarea pierderii celor 25% din venituri).
Într-o postare respectivă, cenzurată de Huhu, deci nepublicată, am argumentat că orice eșafodaj, ctitorit pe principii false (ex „contributeala” militară), poate fi oricând anihilat. Și nu mai vorbesc despre adaosul de la bugetul de stat, peste așa-zisa contributivitate, care este în cuantumul stabilit de guvern, între 0-90%, deci posibil desființabil înclusiv mâine.
Așadar, dacă „experții” lui Ghinea (BM și CE) nu promovează un proiect de lege organică al pensiilor militare, după modelul existent în țările lor de origine, pensia militară de azi se va reduce, până la dispariție (mie, ultimile două legi, mi-au redus cuantumul pensiei până la jumătate).
Este evident că Huhu ori urmărește un interes patrimonial prin susținerea falsei contributivități, ori este năimit pentru a promova respectiva tâmpenie.

Huhu Rezea spunea...

@Dan Buzescu
Este clar că pe tine nu te duce mintea dar ai și o puturoșenie în a parcurge argumentația să înțelegi ce ar însemna alinierea pensiilor militare la contributivitate. Nu-ți desființează smintitule nimeni cuantumul pensiei militare ci doar ți-ar arăta cam cît din el este contributiv.
De 20 de ani au magistrații cuantumul calculat așa dar nu sunt ignoranți ca tine să respingă un principiu care le protejează dreptul. Cuantumul contributiv al pensiei magistraților nu poate fi micșorat nici de noua prevedere din proiectul de lege potrivit căreia cuantumul pensie nu poate fi mai mare de. netul bazei de calcul.

Marcel Orzan spunea...

@Huhu:
@Huhu:

"Măi... dar le încurci rău!
NEFIIND CONTRIBUTIV, CUANTUMUL PENSIEI MILITARE PE LEGEA 223/2015 NU REPREZINTA UN DREPT CÂȘTIGAT pentru a rămâne în plată ca un cuantum mai avantajos după recalcularea potrivit noului, dupa tine, art. 122 din L.223/2015, in care să se menționeze că pensiile militare se aliniază la principiul contributivității prin calculul concomitent al cuantumului lor si potrivit L 263/2010". Asa va judeca CCR o eventuala exceptie la noul tau art., pt. ca CCR va cauta in jurisprudenta sa si va face copy-paste Decizia nr.149/2014.
Si acest art. modificat cum zici, nu ar rezolva deloc integrarea pensiilor in sistemul public, adica virarea contributiilor la si plata componentei contributive de la BASS.
Oricum, vad ca si tu intelegi ca fata de Proiectul legii de completare si modificare a actelor normative din domeniul pensiilor de serviciu a fost înregistrat la Senat cu nr. B871/2022 ar mai fi mult de munca: modificarea L.223/2015 - cum propui tu, completarea L.263/2010 sau a L.127/2019, cu introducerea militarilor ca noua categorie de asigurati/beneficiari si chiar o noua metodologie de recalculare, HG 257/2011 nefiind in total acoperitoare, ca sa nu mai spunem ca CNPP a finalizat deja Normele la L.127/2019.
Si pana la urma, de ce s-ar face acest efort daca de acest principiu al contributivizarii ar beneficia doar cei batrani ca tine si mosmartin, a caror pensii „contributive” ar fi mari datorita soldelor mari care le-ati avut raportate la SME de la acea vreme, lucru care nu mai e asa valabil pentru cei aflati acum in activitate. Frectie la picior de lemn! Solutia simpla: ACTUALIZAREA

Mihai f. spunea...

Până la urmă....este posibilă majorarea soldei de grad pentru rezerviști ? De ce știrea apare doar acolo ...un punct de vedere din alte părți nu avem ?

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Nici după alinierea pensiilor militare la contributivitate acestea nu ar deveni pensii integrate sistemului public de pensii, ci ar rămâne de sine stătătoare.
Nu trebuie nimic schimbat în L 263/2010 pentru ca algoritmul de calcul contributiv din ea să fie aplicat și militarilor, așa cum în prezent este aplicat magistraților, diplomaților etc. Ai văzut vreo referire la magistrați sau grefieri în L 263/2010? NU există.
IN viitor, CIBS-ul ar urma să fie virat la Fondul Național de Pensii, iar instituțiile militare ar suporta din bugetul lor numai componenta necontributivă a pensiei militare, adică ce trece peste cuantumul contributiv. Aici se opune CNPP si Ministerul Muncii, dar nu este de colea ca Fondul Național de Pensii să fie alimentat cu 25% din soldele tuturor cadrelor militare active din sistemul militar.

reddog spunea...

Huhu
Pai ne puteți arata dvs cum ar fi pensiile pe contributivitate.
Nu trebuie neapărat recalculate.
Faceți niste simulări cu exemple concrete.
Pensionari mai vechi versus cei mai noi.
Sa le calculați și la ăștia care ies în curând. 😁
Mulțumesc!

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

La „Ai văzut vreo referire la magistrați sau grefieri în L 263/2010? NU există.”
Cum sa nu existe, exista, dar nu stii tu! L.263/2010:
Art. 6 - (1)În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă;
b) funcţionarii publici;
d) alte persoane care realizează venituri asimilate salariilor pentru care se datorează contribuţie de asigurări sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal.
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau CARE SUNT NUMITE în cadrul autorităţii executive, legislative ori JUDECĂTOREŞTI, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevăzute la pct. I;
Si daca tu zici ca e asa de simplu, eu propun o varianta si mai simpla! Ia uite aici:
Proiect
Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative
din domeniul pensiilor de serviciu
Art. IX. - Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 556 din 27 iulie 2015 se modifică după cum urmează:
PCT. n. Art 2 se va completa cu lit. g) cu urmatorul cuprins:
g) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare asigurati la sistemul pensiilor militare de stat si de la Bugetul de stat prin bugetele Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite;

PCT. n1. La Articolul 5 alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
(2) Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat și a altor drepturi de asigurări sociale cuvenite pensionarilor militari se asigură din contribuţiilor datorate de militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare asigurati la sistemul pensiilor militare de stat si de la bugetul de stat, prin bugetele instituțiilor prevăzute la alin. (1).

PCT. n2. La Articolul 31 se introduce (3) cu următorul cuprins:
(3) Evidenta contribuţiilor datorate de militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare asigurati la sistemul pensiilor militare de stat se certifică asiguraților, din oficiu, anual, de către casele de pensii sectoriale, in conditiile prevazute de art. 35 din HG 257/2011.

PCT. n3. În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pensiile militare aflate in plata se RECALCULEAZA potrivit prezentului proiect (ma rog, reformulare aici).

Ce zici,nu e ok!? Simplu si direct, nu?! Stiu ca nu-ti place, ca nu e pe punctulete dar asta e solutia la toate!
Sanatate

Burebista spunea...

Huhurez nu înțelege că o eventuala recontdibutivizare a pensiilor militare ar însemna recalcularea punctajelor asa cum se face pentru magistrați, adică fără spor pentru grupe și împărțire la 35 ani contribuții... Atunci punctajul pe 263 ar fi la jumătate fata de cum s a calculat pe legea Oprea... La magistrați din 20000 pensie contributiva e de 4000.... La noi o sa fie din media de 4000 contributiva 2000... Guvernanții vor spune ca ne taie suplimentul și ramine pensia contributiva de 2000 medie... Și maxim 4-5000 la generali.. Asta ar dori USR iștii și chiar unii de prin UDMR, PNL și PSD..

Dan B. spunea...

@Huhu:

Ori ești tâmp, ori analfabet funcțional, ori beneficiezi de ambele „calități ” ale personalității tale imunde.
Orzan a argumentat susținerea sa exact cu opinia ta din acele vremuri, cu care, azi, nu ești de accord. Deci, ai o fire schimbătoare, după cum bate vântul?
Îmi expui faptul că magistrații au partea contributivă clar stabilită și inviolabilă? Dar ei, ca civili, au avut cărți de muncă, situație în care sunt evidențiate coparticipările la fondul de pensii. Militarii au avut așa ceva? Sau au beneficiat de clemența CCR? Și, nu uita, că magistrații, în toate legile de pensionare, au partea contributivă constituită din toate sporurile lucrative și, în noul proiect, se menține/diminuează vârsta de pensionare.
La militari, „contributeala” ta va fi „dezbrăcată” de sporurile lucrative și, ca un făcut, inclusiv vârsta standard de pensionare a fost majorată. Așadar, realizezi sărăcia bazei de calcul a pensionarilor militar?
O tot dai cu conservarea algoritmului de calcul a cotributivității din pensile magistraților, dar ai putut constata că guvernanții au făcut o „varză” din legislatia pensiilor militare, protecția CCR fiind evidentă pentru magistrați, nu și pentru militari.
Cum dracu să constitui contributivitatea la militari, în condițiile în care, „de la vlădică, la opincă”, se știe că militarii nu au contribuit la bugetul de asigurări sociale? Vrem să plăsmuim „contributeala” ta pe argument false? Se va găsi cineva, care să anihileze tâmpenia gândită de tine.
Pentru cei mai tineri dintre active, aș promova un proiect de lege, prin care CIBS de 25% să fie virat la CPS, caz în care n-ar mai fi nevoie de suplimentul statului, acordat prin așa-zisa contributivitate (poate doar un minim procentaj din bugetele alocate MApN, MAI și MJ) .
Deci, marșez spre o nouă legislație a pensiei militare, schițată de către BM și CE, una stabilă, în care nu-și vor mai „băga picioarele” guvernanții, oricare ar fi ei. Eventual, modificarea Legii 223/2015, „curățată” măcar de OUG 59/2017 și 114/2018.

PS:„ Nu-ți desființează smintitule nimeni cuantumul pensiei militare ci doar ți-ar arăta cam cît din el este contributiv.”
Dar, atâta timp cât „contributeala” ta se fâsâie, nu mai ai la ce să atașezi alocația bugetară pentru pensia militară. Deci, dacă dispare parte din pensie (falsa contributivitate), pică toată pensia!

RD spunea...

Domnue Huhu ați evitat să-mi scrieți (poate am greșit și mă veți corecta), când ați zis că dacă se vor recalcula toate pensiile militare cu o nouă formulă de calcul plus pe 12 luni la alegere din ultimii 5 ani, ele ar trece la T0 și nu ar mai fi nevoie de actualizarea, ci doar de indexare.

Cum așa domnul Huhu? Păi să nu uităm ce fel de indexări au primit pensionarii militari în ultimii 5 ani în comparație cu cei din sistemul public! Niciodată nu vor primi toți pensionarii militari indexări cu aceleași procente pe care le vor avea cei din sistemul public! Peste 5 ani ar fi din nou diferente mari intre pensionarii militari deoarece ălora le vor crește salariul din activitate, iar celor aflați în plată nu le vor actualiza!

Așa ați vrea și poate că așa se va întâmpla pentru că în realitate vă doriți pentru că ați ieși pe plus. Și nu doar dumneavoastră! Și să nu ne prefacem că vrem egalitate și că acest lucru contează mai mult decât pensia fiecăruia. Cei nemulțumiți vot reformarea pensiilor militare, nu cei care sunt acum mulțumiți.

Jalonul 215 a fost făcut de USR cu ideea de a fi desființate pensiile speciale în afară de cele ale magistraților!

Pensiile militare nici nu erau incluse în jalon. Ele au fost incluse de CE. Cea mai bună soluție ar fi PlX-ul ăla ținut printr-un sertar din Parlamentul României.

Credeți că indexările primite de pensionarii militari din acest an ar mai fi fost făcute dacă Guvernul voia să fie recalculate pensiile militare? Așa cum ați vrea dumneavoastră! Adică să fie mărite pentru toți pentru doar o perioadă, apoi unele să fie micșorate, altele crescute.

Huhu Rezea spunea...

@RD
Vrei sau nu vrei reforma pensiilor militare prin recalculare? Lasă vrăjeala cu pensiile militare nu sunt pensii speciale că s-au vindecat mulți de acea prosteală!

Actualizarea era necesară în perioada de creștere accelerată a soldelor de funcție pentru activi din perioada 2018-2022 . Or, dacă după anul 2022 pensiile militare și soldele activilor cresc cam în același ritm, de regulă rata anuală de inflație, nu ar mai fi nevoie de actualizare, fiind suficientă indexarea, Dar pentru asta trebuie mai întâi făcută recalcularea în 2023, pentru a obține Momentul 0. Decidenții din structurile de apărare au adâncit hăul, fractura dintre vechile și noile pensii militare, prin tergiversarea adoptării PL x 199/2020
O fi vrut Ghinea desființarea pensiilor speciale, dar prin ceea ce a scris în PNRR a ieșit doar redimensionarea cuantumului lor prin alinierea la contributivitate, fără ca individul să știe că în afară de pensiile militare toate celelalte erau deja aliniate.
Contradicția evidentă dintre decidenții din structurile de apărare și cerințele CE pentru reforma pensiilor militare se va manifesta virulent în cursul lunii februarie.

Mihai f. spunea...

Mulțumesc ..soldatul ...acum nu și da cu ccr ...sperăm să fie curând ....dar totuși de unde știrea ?surse de la guvern ...

reddog spunea...

Huhu
Lăsați vrăjeală asta!
Prima data trebuie acordate ajutoarele și salariile compensatorii.
Chestiunile privind inechitățile trebuie rezolvate cronologic.

RD spunea...

Nu vreau o recalculare! Bineînțeles că ce vreau eu, nu reprezintă nimic. Singura soluție ar fi acel PLX! Sau cel puțin nu o recalculare cu rămânea în plată a cuantumului mai mic! Și nici dacă ar rămâne cuantumul mai mare să nu fie blocat până se egalează cu cuantumul mai mic aflat din recalculare!

Cu acel fel de recalculare din proiect, s-ar da peste cap sistemul pensiilor militare. Acum este haos. Apoi haosul va continua!

Bine zis.. 'Dacă'! Nu vor fi indexate pensiile militare ca la civili! Va fi ca acum..

Nu multi pensionari ar avea o parte 'sănătoasă' pe contributivitate, așa cum nici magistrații nu au. Și nu sunt singurele categorii! Când ieși la pensie după doar câțiva ani sau maxim 25 de ani cum este acum la pensionarii militari pentru limită de vârstă și dacă ar fi să calculezi corect pentru 35 de ani ca în sistemul public, partea de contributivitate ar fi în medie mică! Ce a fost în perioada Boc, nu înseamnă că se va întâmpla întotdeauna! Au trecut mulți ani.

Până la urmă nici nu știm ce fel de componente vor construit pensia militară pe viitor la ce scrie în acel proiect și cât de mult vor scădea!

Dacă unora le convine ca pensiile militare să tot fie reformate, nu înseamnă că și eu sunt de acord!

Să nu aveți o siguranță în viață cu pensia!

A fost cu Boc. Apoi cu Oprea. Apoi modificată la Oprea! Acum iar.. Dacă vă place această joacă prostească, nu trebuie să le placă tuturor! Mie personal, nu-mi place!

Și da, pensiile militare trebuie să fie speciale pentru interdicțiile avute în perioada de activitate! Cine se face că uită, e treaba lui! Pentru regimul special!

John spunea...

Pensiile militare au prevedere în acest act normativ. Este o schimbare a modului de calcul de la cele 6 luni din ultimii 5 ani, la 12 luni din ultimii 5 ani, cu precizarea că pensiile militare îndeplineau criteriile din PNRR și că pensiile militare au avut deja 2 reforme, una în 2015 cu legea 223 și alta în 2017 cu ordonanța 57 și 59 bineînțeles, și aici inițiatorii au fost miniștri de resort.
Dumnealor au deja plafonat venitul din 2019 și schimbat modul de calcul, deci calcului este doar pentru viitor. Și nicio pensie militară nu depășește, din datele pe care le avem de la ministerele de resort, în momentul activității.
https://www.romaniatv.net/pensii-2023-se-schimba-formula-de-calcul-toate-pensiile-se-recalculeaza-exclusiv_7136941.html

RD spunea...

E veche știrea. Pe 29 decembrie 2022 a fost publicată pe Antena 3 CNN (pe site).

luchy19 spunea...

Salarii compensatorii/solde au primit și militari trecuți în rezervă cu drept de pensie și vechime completă?

CEZAR spunea...

luchy19 spunea...
Salarii compensatorii/solde au primit și militari trecuți în rezervă cu drept de pensie și vechime completă?
================================
Ce intrebare de ..Imb....intelectual...
Ce vreai sa-ti compeseze??...
Daca ai fost militian sau paznic de puskarii..precum..DOGUL ROSU PURICOS"...cu atit mai mult//
Ati intrat voi in NATO...
Dar ca de fiecare data voi va ..LIPITI..precum CAPUSELE.....

luchy19 spunea...

Cezare, imbecil ești dumneata. Mă refeream la cei trecuți în rezervă până în anul 2011 dacă și ce salarii/compensații sau cum sor fi chemat ele.

A spunea...

@CEZAR
Bactere,esti inca activ?Daca da,ma gandesc...ce treaba are NATO cu MAI SI MJ?
@luchy19
Da,dar nu sunt sigur pana in ce an.Cred ca 20-25 solde.Tin minte ca am avut colegi de s au pensionat atunci si la 39 de ani!(vorbesc de 2000-2004)