Un produs Blogger.

sâmbătă, ianuarie 14, 2023

Limitele de care este ținut Guvernul în adoptarea ordonanțelor de urgență

41 comments

 


Intregul material poate fi studiat AICI  


De reținut din materialul publicat de magistratul asistent, chiar pe site-ul CCR, evoluția deciziilor CCR în privința competențelor Guvernului de a emite ordonanțe de urgență!

5. Ordonanţa de urgenţă nu poate contracara o lege adoptată de

către Parlament

"Problema care s-a ridicat în jurisprudenţa recentă a CurţiiConstituţionale a fost aceea de a cunoaşte în ce măsură Guvernul, prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă, poate lipsi de efecte juridice o lege adoptată de către Parlament.

Iniţial, în jurisprudenţa Curţii Constituţionale nu s-a ridicat o asemenea chestiune. Curtea, în mai mult rânduri a stabilit constituţionalitatea unor ordonanţe de urgenţă care prorogau intrarea în vigoare a unor dispoziţii legale, suspendau aplicarea unor prevederi legale sau abrogau, modificau sau completau legi adoptate de către Parlament.......

Odată cu Decizia nr. 1221 din 12 noiembrie 200826, Curtea Constituţională a adus în balanţă un nou element care limitează sfera de acţiune a Guvernului prin adoptarea ordonanţelor de urgenţă. Prin decizia menţionată, Curtea a statuat că „adoptarea de către Guvern a Ordonanţei de urgenţă nr. 136/2008 nu a fost motivată de necesitatea reglementării într-un domeniu în care legiuitorul primar nu a intervenit, ci, dimpotrivă, de contracararea unei măsuri de politică legislativă în domeniul salarizării personalului din învăţământ adoptată de Parlament. Aşa fiind, în condiţiile în care legiuitorul primar a stabilit deja prin Legea nr.  221/2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 730 din 28 octombrie 2008, condiţiile şi criteriile de acordare a acestor creşteri salariale, Guvernul, prin intervenţia sa ulterioară, intră în conflict cu prevederile art. 61 alin. (1) din Constituţie, potrivit cărora «Parlamentuleste organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării»”. ......

Din cele patru decizii menţionate rezultă cu evidenţă că Guvernul, cu ocazia adoptării ordonanţelor de urgenţă, pe lângă respectarea condiţiilor prevăzute de art. 115 alin. (4) şi (6) din Constituţie, trebuie să ţină cont şi de dispoziţiile constituţionale ale art. 61 alin. (1). Guvernul, prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, nu poate în mod făţiş să se opună unei legi deja adoptate de Parlament. O atare limitare a legiuitorului delegat rezultă chiar din însăşi raţiunea existenţei delegării legislative.

Astfel, atribuţiile legislative delegate în favoarea Guvernului nu se pot constitui în piedici pentru punerea în aplicare a unui act de reglementare primară adoptat chiar de către puterea legiuitoare în exercitarea competenţei sale originare. Guvernul trebuie să acţioneze în sensul punerii în aplicare a legilor edictate de către Parlament, iar când consideră că nu există suficiente resurse financiare sau de orice natură pentru aplicarea legii adoptate, va uza de alte căi constituţionale prin care va putea modifica legea în cauză. Astfel, Guvernul va putea să îşi angajeze răspunderea în temeiul art. 114 din Constituţie sau va putea supune spre adoptare în faţa Parlamentului a unui proiect de lege în procedură de urgenţă. Rezultă, cu evidenţă, că, în nici un caz, Guvernul proprio motu nu poate altera sau contracara voinţa materializată a Parlamentului. Mai mult, se reţine că principiul separaţiei puterilor în stat presupune echilibru şi colaborare între acestea şi nu poziţii iremediabil antagonice, iar când totuşi se configurează o atare stare de criză, fiecare dintre puteri poate folosi în litera şi spiritul Constituţiei instrumentarul pus la dispoziţie de către aceasta.

A accepta punctul de vedere contrar, în sensul că Guvernul prin adoptarea ordonanţelor de urgenţă este legitimat din punct de vedere constituţional să contracareze măsurile legislative adoptate de Parlament, ar echivala cu transformarea competenţei excepţionale a Guvernului de a se substitui Parlamentului într-una generală."


41 de comentarii:

Brenda spunea...

Și ce este cu asta, guvernul de pi ...pe ce este aci

Brenda spunea...

Deci formula de calcul la 127, nu mai este atractivă pentru noi, sau poate...?

vasile iosif spunea...

Aceasta este solutia corecta.
Guvernul nu se poate substitui Parlamentului si nici nu poate lupta împotriva legilor adoptate de Parlament.
OUG urile trebuie sa rezolve punctual situatii critice: razboi, dezastre naturale, etc.
Ordonanțele trenulet prin care se deroga de la legile adoptate de Parlament si promulgate de Președinte sunt o jignire la adresa acestor institutii si un început de dictatura.

Huhu Rezea spunea...

PP
Topicul nu este despre indexare. Crezi că-ți asfixiezi inteligența dacă citești studiul magistratului asistent Benke Karoly?

Leon spunea...

N-ar fi rau ca acest material de 14 pagini,al magistratului asistent Benke Karoly sa fie trimis la Secretariatul General al Guvernului si deasemenea Presedintelui Consiliului Legislativ...!
Ar trebui limitate aceste OuG, cu respectarea Constitutia Romaniei; si Guvernul Ciuca a abuzat de aceste Ordonante, adoptand in 2022=192 de OuG...!

Paul Puiu spunea...

Huhule, din 2008 s-au modificat de 3 ori pensiile militare, crezi ca s-a schimbat mentalitatea politrucilir, din contra a politizat si CCR si ICCJ si nu conteaza decat ce ii afecteaza pozitiv sau negativ pe magistrati, rezervistii si in retragere fiind cantitati neglijabile sau de sacrificiu pentru interesele politice ale ficarui guvern aflat la putere!!!! Cand vor sa atraga pe o anumita categorie de partea lor se acorda cateo mica pomana pe care ulterior o i-au inapoi!!!!🤬🤬🤮🤮De ce Huhule nu mi-ai publicat comentariul, tu nu crezi ca practica CCR din 2008 e deja perimata pentru CCR din ziua de azi??!🤔🤔🤔

Ceparu spunea...

Huhu,Convenția pentru drepturile omului nu face nici o trimitere la contribuții.Pensia e pensie fie ca ai contribuit sau nu.Crezi ca de dragul nostru au introdus in legea 223/2015 beficiul cuantumul cel mai favorabil?

luchy19 spunea...

Domnule Huhu, ați lansat pe blog într-un un timp foarte scurt prea multe ,,temele.
Trebuia , după părerea mea, să lăsați mai mult timp, doar subiectul cu punerea noi legi a pensiilor speciale în senat. Măcar o săptămână.....!

Huhu Rezea spunea...

Comisare
Nu este nicio lună de când CCR a dat decizia cu CASS pe motivările din acest material.
D-ta esti setat doar pe comentarii politicianist progresiste și ilogice.

@luchhy
Topicul de care vorbești este tot pe prima pagină.
@Csej
La recalcularea pensiilor potrivit L 223/2015 era obligatorie păstrarea cuantumului mai avantajos, pentru că era o trecere de la cuantumul contributiv, drept câștigat, la cuantumul de pensie specială, negarantat. Recitește Decizia CCR nr. 900/2020 ca să ieși din confuzie.

Relu spunea...

@Huhu: in avizul consiliului legislativ e un caz din Franta ajuns la CEDO si CEDO nu a distins intre contributivitate si necontributivitate fiind considerate al fel.

Huhu Rezea spunea...

Relu
Era un caz din sistemul public francez de pensii, sistem care nu este contributiv.

MIȘU spunea...

Am o întrebare: dacă vreau sa ies la pensie în luna iunie 2023,cu 6 luni pe 2022 când solda de grad era 400 lei,iar în cele 6 luni din 2023 î mi vor calcula solda de la nivelul din 2023,900 lei, având gradul de colonel ????
Adică 6 luni cu 400 lei ,iar 6 luni cu 900 lei ?!

Relu spunea...

Recunosc nu cunosc sistemul francez doar ce am vazut in cazul ala- pe scurt- ca nu facuse diferenta intre cele doua forme.

boga spunea...

Cine a facut acest text nu stie sa faca acordul intre subiect si predict in titlu?

Huhu Rezea spunea...

@Misu
Toate soldele de grad din cele 12 luni, indiferent din ce perioadă de 5 ani sunt alese, se actualizează la valoarea de la data deschiderii dreptului de pensie, respectiv la valoarea din iunie 2023. Asta... pentru că tot se întrebau unii, ritos, că de ce se actualizează baza de calcul la data deschiderii dreptului de pensie.

vasile iosif spunea...

Dacă plata contribuțiilor de asigurări sociale naste OBLIGATIA statului de a plati o pensie corelativa , drept inatacabil, aparat de Constituție și practica CCR, atunci cum au putut fi confiscate stagiile civile adăugate, incluse în mod fals într-o pensie militara , in fapt nevaorificate nici cu un leu ?
Unde sunt garanțiile care apara pensiile contributive?
Cine a furat contributiile?
Unde se află CAS
încasat?
La mine NU.....

Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

@Iosif
Cred că ai auzit de principiul solidarității? Unde crezi că ajung contribuțiile celor care nu mai apucă pensia?
De câteva luni tot susțin alinierea pensiilor militare la principiul contributivității, adică la calculul cuantumului lor si în varianta contributivă, cu păstrarea în plată a celui mai avantajos cuantum, ca la toate celelalte pensii speciale, astfel încât în calculul contributiv să-ți valorifici complet sporul pentru condițiile de muncă, pensia suplimentară și stagiile ulterioare. pensionării. Ai tăcut pâââs!, te-ai ascuns în spatele tăcerii!

Huhu Rezea spunea...

@boga
Poți să ne lămurești care este subiectul și care este predicatul în titlu?

Huhu Rezea spunea...

Interesant!
De 141 de ori a fost redistribuit acest topic.

Leon spunea...

Huhule, se observa ca destui maghiari cunosc mai bine limba romana, inclusiv gramatica, decat unii dintre noi!

A spunea...

Uau...domnu' BOGA
Cam asa ar suna in acceptiunea dvs.>Limitele de care sunt tinute Guvernul in adoptarea ordonantelor de urgenta>
Mmmmmm,2, stai jos,rusinica.Sper ca nu ai fost sau esti militar,asa vreau sa cred!

Acum si partea mai serioasa,dimineata la cafea am studiat si eu ceea ce Doctorandul a dorit sa prezinte.Intradevar,exista OUG declarate neconstitutionale de catre CCR.Insa,avizele sunt consultative si nu impun legiuitorului sa tina cont de ele.Vorbim de intreagul OUG din 2017.Daca pana acum nu a fost declarat neconstitutional ca si OUG in intregime ,la cate dosare au fost pe rol ,eu zic ca e tardiv a se mai incerca.Viitoarea lege a pensiilor ,asta de rascoleste toti specialii ,in textul ei ,va aparea mai mult ca sigur ca se abroga si acel OUG si nu singurul.Astfel legiuitorul se va spala pe maini de neconstitutionalitate pentru gusteri.Pentru MJ,e alta treaba,ei si-au facut temele de ceva vreme sau chiar si acum au impus acolo ceva masuri ca pe viitor sa nu le mai creeeze probleme.
Cam asa cred ca vor inchide unele portite lasa-te deschise de-a lungul timpului ,din neglijenta sau superficialitate.

Huhu Rezea spunea...

Ești tare la gramatică, dar nu ai înțeles noile motive de neconstituționalite a ordonanțelor luate în seamă de CCR, când a fost corect sesizată, ... despre care atrage atenția domnul magistrat asistent.
Ordonanțele pot fi declarate neconstituționale chiar dacă au avizele corect cerute, dar care încalcă dreptul exclusiv al Parlamentului în domeniul legiferării.
Au apus momentele de trista amintire când Parlamentul respingea de urgență o ordonanța de urgență și a doua zi Guvernul repeta aceeași ordonanță de urgență.
In viitor, un text de lege nu va mai putea fi abrogat sau modificat prin ordonanță de urgentă. Guvernul va mai putea, prin OUG, doar să completeze un text de lege, fără a elimina nimic din vechiul text de lege. In caz de urgență textele de lege vor fi modificate/abrogate prin asumare de răspundere de către guvern în Parlament sau prin procedura de urgență de adoptare. De ce crezi că Proiectul privind pensiile speciale nu a mai fost adoptat prin OUG? Desigur că, dacă sunt motive de urgență, Guvernul poate impune reglementări noi, dar care nu contracarează o lege existentă.

A spunea...

@ Huhu,am inteles exact ceea ce ai explicat tu,insa ai vazut exact cine a stiut sa atace OUG -urile si a avut castig de cauza?
Mai mult ,din ceea ce am citit nici in trecut nu putea sa modifice o lege decat daca era o urgenta majora.Am vazut limitarile din constitutie,omul face trimitere la ele,dar,din pacate nu au fost respectate.Aici revin la cei care au atacat si au castigat,stiau unde e crapatura....

In caz de urgență textele de lege vor fi modificate/qbrogate prin asumare de răspundere de către guvern în Parlament >>>>>CE IMPLICA ASUMAREA RASPUNDERII?

Huhu Rezea spunea...

@Adrian
Ce implica asumarea răspunderii pe un proiect de lege?
Demiterea Guvernului.. dacă moțiunea de cenzură, formulată în termen de 3 zile de la asumare, este adoptată.

A spunea...

Nu stiam perioada,rezultatul il cunosteam,insa aici am vrut sa te aduc.Consideri ca exista cretini care sa isi traga presul de sub scaun atat timp cat nu au majoritate?Eu zic ca nu Daca nu au majoritate ,nu guverneaza,in sesul adevarat
Pe scurt,consider aceasta asumare o portita de a guverna prin oug uri eludand constitutia.Exact asta sa intamplat si pana acum.

vasile iosif spunea...

Mie, personal, nu mi-e frica, după cum știți, nici de pensia "speciala", nici de pensia contributiva, cuantumurile fiind aproape egale, datorita vechimii in munca:
35 de ani de cascheta + 30 de ani conditii de munca speciale + 12 ani stagiu civil adaugat.
Problema consta in lipsa de predictibilitate a ambelor legi avand ca urmare lipsa unei opțiuni temeinic fundamentate.
Ne aflăm pe un câmp de luptă militar, intr- un mediu volatil, neprevizibil, incert, incontrolabil, tipic războiului hibrid.
Cheia de control nu se află nici in mana mea, nici a d-voastra, nici a prim-ministrului.
Oare unde se află?
Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

@Iosif
Care două legi? Ar fi o singură lege a pensiilor militare care va avea un articol sau două, ca în celelalte legi speciale , în care se va preciza că pensiile militare se calculează si în algoritmul sitemului public de pensii, în plată rămânând cuantumul mai avantajos.
In acel calcul contributiv vor intra și cei 12 ani lucrați după pensionare.
Iar te ascunzi după generalități. Nu este nicio problemă dacă spui că nu agreezi alinierea pensiilor militare la contributivitate!

vasile iosif spunea...

Dle H,
Nu stim in prezent nici cum vor ieși din Parlament modificările la L223/2015 si nici care va fi formula finală la L127.
Totul este incert.
Dati- ne oferta finală si apoi vom face alegerea - daca va fi permisă.
Cu stima,

Marcel Orzan spunea...

Pt. Iosif:

E cam grele, cu referire la solutia lui Huhu cu „lege a pensiilor militare care va avea un articol sau două, ca în celelalte legi speciale , în care se va preciza că pensiile militare se calculează si în algoritmul sitemului public de pensii, în plată rămânând cuantumul mai avantajos”. E mult de lucru si nu credca are cineva chef de asta acum, ca sa nu mai zic ca nu am vazut nicaieri, decat pe acest blog, preocupari de contributivizare asa cum vrea Huhu.
Adica, pe langa modificarile la L.223/2015 (care sa fie cumprinse in proiectul depus la Senat) si care in plus ar trebui sa includa la art. 2 si Principiul contributivitatii cu modificarea corespunzatoare a art. 31, ala cu CIBS, si sunt convins ca mai trebuie modificata si L.263/2010 sau L. 127/2019, cu reintroducerea militarilor ca asigurati in sistemul public, asa cum zicea L.263/2010 la inceput:
“ART. 6 - (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;”
plus modificarea ANEXA VI din Legea 153/2017 care la art. 83 spune:
“(1) Prevederile referitoare la contribuţiile pentru asigurări sociale de stat nu se aplică personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.”
Si or mai fi si altele. Deci, cam mult de munca, nu cred ca e fezabil.
Vedem

nastyboy spunea...

Buna dimineata! O noua zi, acelasi prieten. Huhu. Sau, ma rog, proiectul de modificare a legilor speciale, aflat in Parlament. Apropo 1. Comisiile vor lucra si in vacanta parlamentara. Unele dintre ele. Apropo 2. Exista multe motive, cel putin aparent, ca acest pachet legislativ sa fie contestat la CCR. Ca sa ne distram, astazi este inca weekend, va propun spre atentie urmatorul aspect. Proiectele legislative au anumite trasee obligatorii in Parlament, inainte de adoptarea lor la votul final, in plenul camerei decizionale. Respectiv, unele plx-uri trebuie sa parcurga sensul Senat-C.Dep, altele urmeaza in ordine C.Dep-Senat. Va las pe dvs. sa ghiciti care legi din pachetul specialelor trebuie sa urmeze calea C.Dep-Senat. Un ajutor, ca sa nu sunati un prietem dis-de-dimineata. Legea 223 sau alte legi care vor reglementa pensiile militare au traseul Senat-C.Dep. Sa nu spuneti de ce se va sesiza CCR, nu de alta. O zi buna, cu 23 de grade in termometre la interior, va doresc! Hai liberare, ura si la contributivitate!

Leo spunea...

CHEIA se află în mâna fiecăruia care trimite măcar o JALBĂ la CE + BM + PARLAMENT.
CHEIA nu se află în TĂCERE care înseamnă ACCEPTARE

reddog spunea...

Vreți să cuceriți Femeia?
Folosiți săpunul Cheia!

Viorel spunea...

Mâine, 16 ianuarie 2023 (ziua mea de naștere), voi depune icrele la Tribunalul Botoșani cu dedicație pe OUG nr.59/2017. Aștept provincia.

Huhu Rezea spunea...

Din cauza ca sunt foarte multe procese pe rol care au ca obiect restituirea contribuțiilor CASS reținute peste cuantumul pensiei de 4000 lei... se zvonește ca se pregătește o lege care să reglementeze modul de restituire a sumelor reținute pentru întreg anul 2022, nu o lege care să reglementeze constituțional reintroducerea plății CASS.Parlamentul își reia activitatea peste o săptămână.

Leo spunea...

Bunelul spunea că se va corecta prin LEGE oprirea CASS pt. pensiile mai mari de 4000 și până atunci se vor restitui pt. perioada 28.12.2022 - până la intrarea în vigoare a legii prin care se va reține CASS. Deci nu scăpăm de reținerea CASS.
Întrebare
CASS-ul se reține numai pt. ceea ce depășește 4000 lei , sau pt. toată pensia mai mare de 4000 lei ?

Leo spunea...

BRAVO Viorel !
Felicitări.
https://portal.just.ro/40/SitePages/dosar.aspx?id_inst=40&id_dosar=4000000000114292

Mihai f. spunea...

Viorel ,felicitări...la ce se referă mai concret acțiunea ?

Huhu Rezea spunea...

Hurzicare, nici atât nu ți-a intrat în cap, de 10 ani de când tot citești acest blog, că niciodată CCR nu se autosesizează?
In privința gratuității serviciilor medicale CCR s-a pronunțat deja: militarii, magistrații beneficiază de ele cu condiția să plătească Contribuția pentru sănătate.

Viorel spunea...

Mihai f. Neconstituționalitatea OUG nr. 59/2017, raportată și la Decizia CCR nr. 650/2022.

Leon spunea...

Rmbo, atunci a fost vorba de un proiect de modificare a Constitutiei:
"Fiind vorba despre un proiect de modificare a Constitutiei, CCR s-a autosesizat si va lua in discutie initiativa legislativa in sedinta de plen din 17 septembrie, au precizat surse din cadrul Curtii."

Acest text a fost copiat de pe Ziare.com

Leo spunea...

@Viorel
Dar pe fondul acțiunii ce ai cerut ca idee ? Am văzut că materia este AS și Obiectul acțiunii tot AS , Iar Instnața este specilaizată tot pe AS.
Excepția de nec. SE INVOCĂ nu face obiectul intrinsec al acțiunii.