Un produs Blogger.

marți, decembrie 20, 2022

Comunicatul Ministerului Muncii privind proiectul legii pensiilor de serviciu

108 comments

 

Comunicatul informează  că "magistrații  pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, însă cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul."


"În ceea ce privește pensiile militare de stat, la stabilirea acestora, baza de calcul folosită este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, fără a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel."

Câte dezinformări prin omisiune cuprinde fraza din comunicat despre pensiile militare?

De ieri până azi a fost corectată greșeala de redactare cu "ultimele 12 luni consecutive din ultimii cinci ani"
Textul proiectului publicat în transparență poate fi citit AICI

UPDATE 26 12 2022
In forma actuală, fără recalcularea pensiilor militare în plată,  proiectul încurajează ieșirea anticipată la pensie... înainte de intrarea în vigoare a noii legi, deși proiectul nu modifică condițiile de vârstă și vechime pentru acordarea dreptului de pensie; umblă numai la cuantumul pensiei militare.

108 comentarii:

Styx spunea...

,,Proiectul de act normativ stabileşte că nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească salariul primit în perioada activă, dar şi faptul că pensile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu şi pentru a elimina discriminările între cei care sunt deja în plată şi viitorii pensionari”, se menţionează în comunicat."

Ca sa faca chestia asta cu pensiile in plata la militari va trebui mai intai sa le actualizeze in conformitate cu salariile anului 2022\2023, altfel nu vad cum...

Viorel spunea...

Alooo! Domnilor pensionari din cadrul MAI. Având în vedere că ministrul Ap.N.execută studiu individual privind conducerea ministerului, trimiteți ministrului Bode un email prin care solicitați un punct de vedere referitor la modul de aplicare a Proiectului de lege. Sigur v-ar răspunde cu seriozitate. La miniștrii noștri, bunul simț și seriozitatea le-au pierdut prin boscheți.

raul spunea...

Inca o mue pt militari!Vivat!Au innebunit salcamii,si tu vrei sa fiu cuminte????Suntem cretini!

Toto Iany spunea...

Pentru SOLDATUL , rog sa ...si traduceti pentru cei care nu urmaresc zilnic situl . MULȚUMESC !

Toto Iany spunea...

Dle HUHU , observ ca nu sunt cuprinse in acest document...speranțele dumneavoastră pentru o oarecare echitate in domeniul pensiilor militare .Mai aveti ...sperante ca se va modifica ,ca UE nu va agrea aceasta forma ?
Mai ...puteti sa pastrati o mica doza de speranta ,sau informațiile dumneavoastră spun ca totul s a terminat .Daca apreciati util puteti face o ...pledoarie ! Mulțumesc anticipat !

RD spunea...

Nu înțeleg de ce în proiect nu scrie de recalcularea pensiilor la toate categoriile.. Ci doar la judecători și procurori.

Alkan spunea...

Nimic despre actualizare/recalculare pensii militare în plata.

Marcell spunea...

Eu am mai spus-o și repet. Oameni buni, nu se va schimba nimic semnificativ. Uitați în ce țară trăim? Putregaiul a pătruns adânc, domnilor.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie este mai dificil de stabilit in mintea mea, pentru ca Dv @Onorabile mi-ati spus ca aceasta data este in Martie 1989, cand m-au scos in invaiditate, si nu in Nov 2014 cand am fost scos in limita. Pai, nu inteleg cum poti corela cuantumul cu banii de atunci, soldele de atunci si banii de azi, cu cei 3100 lei ultile mele solde cat aveam atunci si cu banii de azi, ca eu nu vad sa ma coreleze cu banii actuali. Altii au iesit inanii 1970 sau 1980 si inseamna ca aia sau eu sa ramanem corelati pe o actualizare de realitati invechite ale acelor timpuri si la banii cand am iesit atunci in pensie? Chiar nu inteleg cum sa se elimine inechitatile intre generatii. Cine ma poate lamuri cu data cand am iesit in pensie, 1989 sau 2014, si actualizarea din anul acela, sau actualizarea din zilele noastre, la realitatile de azi? Multumesc!

RD spunea...

@Alkan, aici scrie:

'Proiectul de act normativ stabilește că nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, dar și faptul că pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina discriminările între cei care sunt deja în plată și viitorii pensionari.'

Deci și pensiile militare.

Huhu Rezea spunea...

Cum să prevadă, măi, oamenilor recalcularera pensiilor militare in plată?
Păi, știți ce ar fi însemnat recalcularea, ca la magistrați? Ar fi însemnat aducerea bazei de calcul la nivelul rezultat din cresterea soldelor de grad și funcție cel puțin la valoare din anul 2022. Asta aducea majorarea pensiilor tuturor aflati în plată la 31 12 2017, ba si a multor din cei pensionați în anii 2018-2019. Adica... la 65-70% dintre pensionari. Vreo 5% staționau și restul scădeau.
Ati înnebunit! Cum să se întâmple așa ceva când opinia generală este ca toate pensiile de serviciu să scadă?

Marcell spunea...

@Huhu Rezea
În sfârșit, mare adevăr grăiți! Simplu, da. Și atunci, ce rost are să împărțiți vise pe aici? Discuții aproape inutile. Fără supărare vă rog. Printre altele, din militărie, eu am învățat ceva: rabzi sau lupți. Calea ușoară e văicăreala.

Huhu Rezea spunea...

@Akordule
Si d-ta ai căzut pradă propagandei din Comunicat?
Nici atât nu realizezi că acest comunicat este scris de persoane care nu au participat la redactarea modificarilor pentru fiecare lege specială?
Te-am rugat și pe d-ta să identifici care sunt dezinformările prin omisiune din Comunicat în privința pensiilor militare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Zice Anilu, adineaori, razand de mine: ,,Uite popa, nu e popa!'' Asa si cu actualizarea pensiilor militare: Uite PSD-PNL la guvernare, uite ca nu vor mai fi la guvernare, dupa ce ne-au jugănit tare si inghetat pensiile militare si au dat ajutoare sociale batjocoritoare in loc de majorare, si foarte sigur Aur le va fura locurile parlamentare!

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Păi eu îmi bag ceva în gâtul lui Ghinea și a tuturor celor implicați în acest rahat de PNRR, pentru că nu le-a cerut nimeni să bage procentul de 9,4% în acest program. Să vină dobitocii și să prezinte public documentul prin care cei de la CE au cerut acest lucru. Nu vine un mucos numit 2-3 luni pe funcție în minister, face un program cum vrea el sau partidul lui și își bate joc de pensionarii militari încă 50 de ani deacum înainte. A mai fost un tăntălău care ne-a îndatorat până în gât ducând țara în sărăcie după care a tăiat-o pentru a nu fi băgat la bulău. Cu toții la pușcărie care au împrumutat și cheltuit banii aiurea în Pandemie. Cinci ani de zile ați solicitat ACTUALIZAREA pensiilor militare și acum afirmați: „Cum să prevadă, măi, oamenilor recalcularera pensiilor militare in plată ?” Atunci, ce să mai înțelegem domnule Huhu Rezea ? Poate ne dă Bălălău și alții ca el bani pentru recalculare. În regim de urgență să se aprobe o lege privind confiscarea averilor obținute ilicit. Deci, noi rămânem doar cu indexările acordate an de an sau un an DA și unul NU.

Viorel spunea...

Am uitat. Domnule Președinte al României KWI. La investirea în această înaltă funcție în stat ați promis poporului român că pe timpul domniei dumneavoastră nu vor fi tăiate pensiile sau salariile. Și ÎNGHEȚAREA acestora în 2020 a fost tot o tăiere, tot un furt din buzunarele noastre. Acum ce face partidul dumneavoastră de la guvernare. După ce ne-a înghețat LOV pensile militare, le îngheață partidul dumneavoastră + PSD și UDMR de tot. Bravo. Halal conducere. Împrumuturi cu bascula, nu tu Șchengen, sărăcie cât vârful Neagoiu, facturi Minodora la Maxim.

Dan B. spunea...

Din lectura acestui comunicat, inclusiv a draftului, am înțeles (greșit?) că pensia militarului este singura care nu va include sporurile, chiar dacă ele au fost permanente, având caracter salarial.
Mai există stipulat, potrivit documentelor specificate, că sporurile altor categorii de beneficiari ai „pensiilor speciale” nu vor intra în baza de calcul?
Constat că se „bate monedă” pe faptul că favorizații magistrați sunt singurii a căror bază de plecare în recalculare este de 80%, în aceasta fiind incluse și sporurile (nu alea „câștigate” în instanța judiciară), ei fiind asimilați „puterii judecătorești”. Eu cred că mai există, faptic, încă cel puțin o „putere” în statul ăsta, dincolo de cele trei cunoscute, asta fiind „puterea militară”, pe care (încă) nu o bagă nimeni în seamă.
Mai toți civilii au înțeles că majorarea bugetului Apărării are menirea creșterii soldelor și pensiilor, nicidecum că plusul este destinat yankeilor și altor „licurici” pentru înzestrare, inclusiv cu fierul vechi al acestora.
Personal, mi-e teamă de o nouă recalculare a pensiei, căci cele ce au urmat Legii 164/2001 (Legea 119/2010 și Legea 223/2015) mi-au diminuat cuantumul cuvenit până la 2385 lei (în loc de 11.100 lei), și, în acest caz, nu m-ar mira să mi se ceară ca eu să le duc eu bani de acasă, nicidecum să-mi fie plătită vreo pensie.

Nu credeți că sloganul anilor 1990, cum că militarii nu au ce căuta ca membri în Parlament, a fost unul total greșit? Mai ales că, de peste 25 ani, ne-au fost impuși, ca miniștri, tot felul de politicieni-soldați ai partidelor, total străini de domeniu prin pregătirea lor profesională? De la Mihnea Motoc (noiembrie 2015) încoace, toți miniștri au fost incapabili pe domeniu,iar, nu întâmplător, cei trei generali care au condus ministerul (Oprea, Dobrițoiu și Ciucă) au fost „cipați” (la cursurile din USA, unde au fost racolați) de către yankei, numai pentru a le servi interesele (sume enorme virate lor, în avans, pentru tehnica de luptă neajunsă încă aici).
Vă pare că „partenerul strategic” dă o „ceapă degerată” pe calitatea Armatei noastre? Sau că își „apleacă urechea” la necazurile rezerviștilor? Atâta timp cât militarul român are î indemnizație zilnică de hrană de 34 lei, iar „musafirii” de numai 524 lei, ......

Styx spunea...

O aberație la pensiile militare
“Deși nu era luat inițial în calcul, proiectul de lege pentru modificarea pensiilor speciale operează schimbări și pentru pensiile militare. Însă formularea din proiectul de lege este defectuoasă și ilogică.

Astfel, în text se scrie că „baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor sau salariilor lunare brute realizate în funcția de bază din ultimele 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate”. Comparând cu reglementările de la alte categorii de beneficiari, se poate observa că singurele soluții logice sunt fie „ultimele 12 luni de activitate”, fie „12 luni consecutive alese din ultimii 5 ani de activitate”. Formularea de la pensiile militare este pur și simplu de neînțeles.“
https://adevarul.ro/economie/marea-prosteala-cu-pensia-speciala-politicienii-2229216.html

M spunea...

Ieri la emisiunea lui Sabin Gherman de pe Prima a vorbit Ghinea Slinosul și a lămurit poziția USR în privința pensiilor speciale. Pe scurt:
- pensiile trebuie toate calculate pe contributivitate adică punctaj raportat la SMB,
- excepție vor fi militarii (polițiștii și lucrătorii din servicii) și magistrații. Magistrații pentru că sunt protejați constituțional și militarii pentru că nu au contribuit dar "o să considerăm că au contribuit",
- "un general cu merite deosebite, care a contribuit la aderarea la NATO are pensia de 5.500 de lei, ceea ce este o pensie mai mult decât suficientă. Sunt și generali care au însă pensii de zeci de mii de lei. De exemplu pensia medie din magistratură este de 27.000 de lei."
- "militarii oricum au salarii mai mari decât restul și deci vor avea pensii mari"


Deci:
1. Ghinea Slinosul de la USR consideră că o pensie de 5.500 lei este rezonabilă pentru un general cu merite deosebite. Cam cât credeți că ar avea un ofițer normal, fără merite deosebite? Dar un subofițer normal? 2.000? 1.800?

2. Ghinea Slinosul de la USR crede că un soldat care are salariul minim pe economie este "oricum plătit mai mult decât ceilalți" și că Legea 153 în care Șeful StM are coeficientul de ierarhizare sub un procuror debutant este bună!

tutueanumarinel spunea...

Din pacate se pare ca problema pensiilor,,speciale,, va mai continua nu pentru ca se vrea sau nu reformarea lor ci pentru ca acest subiect are,,priza,, la public iar ,,cârtitele,, ( a se intelege guvernul si ceilalti decidenti)pot ,,sapa linistite , linistiti si mai adânc in problemele românilor (facturi la gaze ,curent ,cedarea suveranitatii in integralitate , etc)asa ca dragi camarazi până să se rezolve problema ,,arzătoare,, a pensiilor de serviciu mai are de asteptat.......puțin.

Boby spunea...

Domnule Huhu Rezea
Sunteți sigur că ar fi crescut pensia în plată la cei până la 31.12.2017
Eu cred că doar brutul(care este luat în calcul la bugetarea pensiilor) și de aici teama guvernanților
Nu toți începând cu 01.01.2018 au beneficiat de OSKAR sau împuterniciți de 6 luni (aceștia au pensii în plată peste cei din perioada 01.01.2016-15.09.2017)
Faceți calcul unul care sunteți pensionar din perioada 01.01.2016-15.09.2017, plecați cu netul salariilor, adăugați actualizări raporatate la ce au primit activii începând cu 16.09.2017, indexările acordate și comparați cu ce aveți acum în plată
Sigur cei cu OSKAR și împuternicire pentru 6 luni nu au cum să primească pe plus la pensia în plată dacă salariile luate în calcul sunt cu 12 luni consecutive și plafonare la netul de la media acestora
Concluzia ar fi ca cei care au gândit și redactat au legătură cu Sporul acordat pentru 6 luni, iar guvernul se teme de brutul rezultat pentru a fi bugetat

Inginerul spunea...

Plecand de la expresia comica, daca nu ar fi tragica, cu "ultimele 12 luni din ultimii 5 ani", ma intreb un lucru. Cati si cine participa la elaborarea legilor, cine le scrie efectiv si cati si cine anume le citeste? Tot asa a aparut si gogomania cu declaratiile pentru locurile de consum la energia electrica, pentru ca acum sa-si dea seama si sa o indrepte. Si ca asta cate si mai cate nu sunt dar neindreptate. Bag seama cam asta e stilul de conducere. Incompetenta, graba, superficialitate, nepasare. Cam asa au aparut si legile cu pensiile noastre. Le-au conceput guleratii, dar aici nu e vorba de prostie ci de scopuri contrare noua si tarii, le-a redactat cine stie ce fatuca de a mai mancat cate o propozitie ca ii dadea cafeaua in fiert, sefii le-au semnat ca primarii si gata. Din pacate suntem putini si nu contam la alegeri, ca altceva nu ii intereseaza de la prostime, cum ar fi de exemplu cu dosarele la magistrati. Acolo, usurel cu pianul pe scari.

Vali spunea...

Salut camarazi,
Ar fi foarte binevenita o recalculare a pensiilor militare si cu aceasta ocazie sa se faca o curatare a pensiilor de tot ce inseamna sporuri, oscar etc. care nu au nici o relevanta in stabilirea pensiei, mai ales ca acestea au fost acordate majoritar pe ochi frumosi si nicidecum pe munca cinstita ! Pensii curate tata, la care sa se tina cont doar devechime si nivelul de studii...atat !Ar fi o reparatiune morala in primul rand !Toti smecheri (in special cei cu grade mari) si au dat tot felul de sporuri, oscaruri, spor de decalotat banana ursului, spor de grof etc. stabilindu si pensii foarte mari, iar cei de jos, multi cu studii superioare, care au muncit pe branci si au dus in spate greul institutiei au iesit la pensie cu maruntis-bacsis cum spune turcul ! Da...este normala o curatare de sporuri a tuturor pensiilor !Pe baza acelor sporuri au incasat bani cand erau activi...nu ???? La stabilirea pensiei ar trebui sa se tina cont de vechime si nivelul de studii...punct !

Alkan spunea...

... pensiile se ajustează conform angajamentelor asumate; nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă;
Pentru respectarea acestor dispoziții nu este obligatorie recalcularea/actualizarea pensiilor militare în plată ori se aplica numai celor care se vor pensiona în viitor?
Cel care a redactat comunicatul nu a citit acest proiect.

Relu spunea...

Cum au ajuns sa fie pazite comsisariatele de firme de paza?

Alexandru spunea...

Huhu, din câte observ iar postacii îți dau de lucru și asta pentru că nu vrei să înțelegi nici dumneata ceea ce spun de mult timp, respectiv că prin aceste modificări se dorește tăierea tuturor pensiilor, inclusiv magistrați și militari deoarece unele sunt fără bun simț. Dar să o luăm metodic:
1) la militari tot vorbim de actualizarea cu cei în activitate, ori așa ceva nu va fi niciodată deoarece tot atrag atenția că am întâlnit fff multe cazuri de subofițeri care au pensii mai mari decât un colonel, astfel că mă întreb unde mai este ierarhia militară și răspunderea pentru funcția îndeplinită
Cum a fost posibil știm fff bine, sâmbete și duminici plus sărbători legale cât mai multe în perioada de 6 luni aleasă, dar și minim un Oscar că nu contează unde fac plata ulterior iau pensie grasă
Astfel, subofițer care nu avea solda neta decât 3800 lei iese cu pensia de 6300 lei
Ca să nu fac discriminare dau și colonel cu soldă netă de 5300 lei iese cu pensie de 8200 lei, iar exemplele pot continua
Rog faceți diferența între solda netă și veniturile nete.
Dacă pensiile tuturor militarilor ar fi recalculate la 12 luni, ceea ce cred că se va întâmpla, o să vedem mulți dintre cei enumerați și nu numai ce vor mai plânge pe blog, deja observ vaietele

2) pensiile speciale ca să diferențiez de cele militare, au ajuns nesimțite 99%, deoarece au fost băgate tot felul de venituri care nu au legătură cu salariul lunar gen diurne, bilete de vacanța, transport, normă hrană și echipament, etc
Toate drepturile acestea se raportau la ultima lună în cazul magistraților, iar la ceilalți pe 6 luni, iar fiecare avea grijă să procedeze ca și militarii.
Prin plafonarea la 100% net și 12 luni baza de calcul se subțiază rău așa că normal să fie nemulțumiți mai ales că vor fi excluse tot felul de chestii financiare gen militari.
Ultima frază este valabilă pentru toți postacii, vina este exclusivă a tuturor indiferent de poziția avută în cadrul pensiilor speciale așa că acum este timpul să revenim la normalitate

Flavius mai bine mai târziu decât niciodată să vă treziți, că doar nu credeați că ce naște din FSN este altceva decât PSD PNL și PDL, numai că la ăștia se vor adăuga în parlament cei de la USR, PMP etc, astfel că nu vă mirați dacă de Paște va veni iepurașul cu o surpriză neplăcută rău pentru toți
Un exemplu concret, pe lângă 12 luni din ultimii 5 ani, cred că vârsta va fi mărită la 65 ani dar și vechimea la minim 30 ani muncă efectivă, cu posibilitatea reducerii cu maximum 13 ani că și civilii
Hai să auzim de bine, că belelele vin ele singure cu Moș Crăciun din parlament

Huhu Rezea spunea...

@Inginerul.
Ieri pe site-ul MM a fost reparată eroarea de redactare cu "ultimele 12 luni din ultimii 5 ani".
@Boby, ca să vezi cam cu cât ți-ar fi crescut pensia dacă se și recalculau pensiile în plată, scoate decizia de actualizare din anul 2017 și compară, din nota de calcul, solda de funcție în cuantum compus actualizată în anul 2017 cu solda de funcție din anul 2022 din tabelul Anexei VI a L 153/2017.

Huhu Rezea spunea...

@all
Să nu mai aud pe cineva dând cu presupusul că, potrivit draftului, s-ar recalcula și pensiile militare în plată.
Textul precizează că modificările legii se aplică numai la stabilirea pensiei, ceea ce, din punct d vedere juridic, se traduce că se aplică numai la deschiderea drepturilor de pensie după intrarea în vigoare a legii modificatoare.
Noilor pensionari li se va calcula in mod diferit doar baza de calcul, potrivit modificărilor aduse art. 28, dar cuantumul brut al pensiei li se va calcula și lor potrivit art. 29-30 și 108 din L 223/2017. Si cuantumul lor net nu va putea fi mai mare de 58,5% din baza de calcul brută, potrivit art. 60, introdus prin OUG 59/2017, rămas nemodificat. . Nici ei nu vor plăti impozite și contribuții.
Această lovitură cu 58,5% o primesc și magistrații.

Relu spunea...

@Alexandru: 1 sdsl fara numar si ore suplimentare doar daca iti mai da voie puterea;
2 nici acum nu se baga bilete de transport, diurne, normele de hrana si echipament .... Daca sunt bagate in baza de calcul si acum e ilegal nu ca nu se vor lua in calcul in viitoarea lege.
La civili se iau in calcul conditiile grele si deosebite, sdsl, ore suplimentare la calculul pensiei.

Brenda spunea...

Sa vedem ce iese din parlament.

Lenovi spunea...

Daca nici acum, la dezbaterile proiectului de lege in Parlament, reprezentantii asociatiilor de rezervisti nu ridica problema reluarii actualizarii , ne meritam soarta. Ar trebui sa mearga cine e din Bucuresti la balcon,in Parlament, sa strige durerile pensionarilor militari. Nu stiu daca ar asculta cineva, dar merita incercat

Brenda spunea...

Nu înțeleg ,Dece nu de pun in concordanță legile pentru militari conform
statului cadrelor militare.Deja se spune că fac o lege cacsa retina impozit pe sănătate.dar parcă militarii aveau niște drepturi

Sorin spunea...

@ huhu și @ inginerul
Referitor la compararea cuantumului compus actualizat al soldei de funcție din 2017 cu solda de funcție din 2022 cf l 153, anexa VI. Am comparat. Aprox cu 250% mai mare cea din 2022.

Huhu Rezea spunea...

Sorin
Felicitări ca te-ai străduit să vezi care ar fi consecințele unei eventuale recalculări/actualizări a pensiilor actualizate în 2017.
Vedeți de ce am urlat eu de 4 ani: ACTUALIZARE! ACTUALIZARE!
Acum ar fi fost cazul ca toate pensiile militare să fi fost aduse prin recalculare la speratul MOMENT T0.
Așa...cum arată proiectul, vom continua cu 3 categorii de pensionari militari.

Paul Puiu spunea...

Ceea ce era poate foarte important, pensiile politice, adica pensiile alesilor locali si ale parlamentarilor au ramas nemodificate si in vigoare!!!!Concluzia este ca pana la urma pensiile militare au suferit din nou modificari in favoarea clasei politice si a obedientilor acestora!!!Problema de neconstitutionalitate consta in faptul ca toate modificarile in cazul pensiilor speciale se vor adopta printr-un singur act normativ, adica printr-o singura lege la gramada si nu separat!!! CCR deja s-a pronuntat in acest sens si va declara neconstitutionala probabil legea privind modificarea pensilor speciale si probabil asta se si urmareste de politruci!!!!!




Huhu Rezea spunea...

@comisare
Continui să arăți cât de penibil ești. Rău este că ești și perseverent. Pentru a te proteja... n-ar fi trebuit să-ți public acest comentariu.

M spunea...

@Huhu Rezea

De când tot spun să ne luăm adio de la actualizare?
De când tot spun să ne gândim și să promovăm o variantă alternativă?
Vă minunați că sunt 3 categorii de pensionari militari? Cum cam peste tot în lume modificarea legii pensiilor militare nu afectează pensiile în plată asta e ceva normal!!!!!

Cum credeți că se simt cei din SUA de exemplu unii fiind pe legea cu:
🔴 Blended Retirement System la care trebuie să aibă vechime minimă 20 de ani și primesc 2% pentru fiecare an de serviciu din ultima soldă și alții
🔴 High-3 system la care vechimea se păstrează dar se iau 2,5% din cele mai bune 36 de luni?

Diferența o face anul de încadrare (înainte și după 2018)!!!!!

Și așa mai departe!!!!! La americani sunt 4 (patru) categorii de pensionari!!!!

Unii au luat 30.000 USD grămadă când fac 15 ani de serviciu dacă semnează contract pe încă 5 ani și s-au încadrat între 1986 și 2018!

Alții nu iau decât pensie, fără suma grămadă de mai sus, alții trebuie să stea până la 62 de ani, alții nu contează decât să aibă minim 20 de ani de serviciu!

Luați de aici TOATE categoriile de pensionari militari din SUA! https://militarypay.defense.gov/Pay/Retirement/

Înțelegeți că asta e NORMALITATEA! Cei care vin după noi posibil să aibă pensii mai mari (sau mai mici - depinde de ce vrea SOCIETATEA, POPORUL CARE NE PLĂTEȘTE SOLDELE!)

NU ÎNȚELEGEȚI CĂ NU MAI AU NEVOIE DE NOI? Nu înțelegeți că numai în mintea noastră mai suntem importanți? Nu înțelegeți că acum sunt importanți NATO-iștii ăia pe care îi bălăcăriți dimineața, prânz și seară?

Să zicem merci dacă ne dau indexările!

Mergeți în tabelul pe care l-am dat mai sus și vedeți dacă ei au actualizări!!!!!? NU AU!!!!
Au doar o indexare cu inflația care, ATENȚIE, la unii nici pe aia nu o mai dau completă ci o dau redusă cu 1% sau primesc O SINGURĂ REAȘEZARE când împlinesc 62 de ani și cu asta basta!


Publicați, nu publicați... asta este! Vreți să vi se spună adevărul sau să fiți mângâiați pe neuronul afectiv cât de mari și deosebiți suntem și cum nu ne înțelege și nu ne iubește nimeni deși unii dintre noi se comportă ca domnul Goe?!?!

M spunea...

@Paul Puiu

Bravo domnule agent! Ai tras o concluzie pertinentă! Așa domnule! În sârșit!!!

Dodo spunea...

Ok. Am inteles domnule Huhu. Deci nu ne inghite nimeni,ceea ce este adevarat, mai ales CCR....deci daca ar fi un razboi.DOAMNE FERESTE! Nici atunci nu am conta?...sau atunci vom fi eroii eroilor? Eu cred totusi ca daca va trece perioada asta cu razboiul...va veni cineva care va face ceva si pt noi. Cineva gen...PONTA..care va da cv mai mult decat firimituri...🙏

Huhu Rezea spunea...

@M
Ceea ce nu înțelegi d-ta este o nouă lege care modifică pensiile militare pentru viitor nu se dă înainte de o lege a salarizării care se aplică etapizat, timp de 5 ani, așa cum au făcut gulerații în anul 2017.
Dacă eliminarea actualizării se dispunea după anul finalizării L 153/2017 era normal, cu condiția ca în viitor pensiile si salariile să crească cu aceleași procente.
Cam așa va fi la noi cea de-a treia categorie de pensionari. Ei vor prinde aproape integral creșterile din L 153/2014, pe când cei pensionați înainte de 01 01 2018 nu au prins niciun leu. Ai văzut ce creștere a găsit @Sorin numai la solde de funcție din compunerea bazei de calcul?

Ti-ai calculat care este diferența de funcție dintre momentul stabilirii dreptului de pensie și cât ar avea ea valoarea în anul 2022?

magda spunea...

Felicitari ,,M'ister pentru exemplul dat cu americanii insa...indiferent de anul cand parasesc
sistemul,rezervistii S.U.A. nu prea i-am vazut sa vocifereze ca nu au bani de medicamente,bani pentru doctori,etc. Poate nu i-am vazut eu...Pe cand la noi,discrepantele sunt prea evidente si ce-i mai grav este faptul ca ai mereu de la o vreme impresia ca ai fost oarecum abandonat de catre cel pe care candva l-ai servit,lasand la o parte familia si chiar unele drepturi si libertati fundamentale. Referitor la interesanta asertiune respectiv,,
NU ÎNȚELEGEȚI CĂ NU MAI AU NEVOIE DE NOI? Nu înțelegeți că numai în mintea noastră mai suntem importanți? Nu înțelegeți că acum sunt importanți NATO-iștii ăia pe care îi bălăcăriți dimineața, prânz și seară?''...Eeeei..si aici ar fi o mica discutie. Tocmai cine spune ( fie si in gand)aceste lucruri chiar stie cat suntem de importanti. Ultimul sondaj facut printre romani cu cateva luni in urma arata ca aproximativ un sfert dintre romani ar mai fi dispusi sa isi apere tara. Asadar,romanii sunt bagabonti- la pace zic ,da-i la dreacku cu pensiile lor'',iar la razboi ,,hai baieti,la arme cu voi''.Mintea noastra chiar conteaza...si nu doar cea a coloneilor si generalilor care apar la tv. Jur ca nu am spus nimic nou.

Huhu Rezea spunea...

Nu este nicio legatură cu războiul. Ce, in 2017 când ne-au tăiat actualizarea, ca să nu beneficiem de creșterile soldelor de funcție si grad, conf L 153/2017, era război?
Se va menține această situație câtă vreme nu dispar gulerații jieni si ai lu' Luca de la conducerea finanțelor din MApN.

Ionel spunea...

https://www.dcnews.ro/legea-privind-pensiile-speciale-diana-tache-toata-breasla-magistraturii-este-nervoasa-se-va-gasi-cineva-sa-conteste-la-ccr_899367.html?fbclid=IwAR1zWgys7y4lxtEdqUXkRwXgVOSBm0OrcCOevYAnx55gElPTCDKcHnKer3M

bogdan spunea...

Pentru M

Foarte fain comentariul mai ales partea cu ,,cat de importanti suntem,, Bag seama ca e sistemul scapa cine poate cu cat poate si vad ca nu este numai la noi.

Admin,
cei pensionati înainte de 01 01 2018 nu au prins grila, dar nu au avut pensia plafonata la net si in plus cu 01.2018 au scazut functiile cu o treapta foarte multe. Se aceea multi au pensia mai MARE fata de cei iesiti dupa 2017. Nu toti au reusit sa mearga pe o functie cu un grad mai mare ( putini dealtfel). Vorbesc in cunostinta de cauza

Multumesc.

Huhu Rezea spunea...

@bogdan
Baza de calcul a celui din 2017 nu a crescut nici măcar cu un leu până în 2022.

Mihai f. spunea...

De acel OUG 59 ....cineva voia să îl dărâme la ccr ,mai sunt șanse...efecte ar mai putea face ?in cazul meu meritul militar .

nr. 1 spunea...

Nu cred ca intr-o tara din UE sau NATO mai exista situatia abramburita de la noi cu pensiile militare. Daca ar fi asa cum mai spun unii pe aici, posibili cu 5 cifre la aktiv ca de aia sunt asa aktivi, ai iesit la pensie cu legea din 1980 de exemplu, cu acea lege ramai pana la adanci batraneti ori tinereti! Ca si la altii e ca la noi , este o eroare gravissima , in realitate la noi ca la nimenea. Nu cred ca la altii mai exista situatia in care la aceeasi situatie juridica unii au pensii de 3 ori mai mari ca similarii lor deoarece au iesit la pensie recent! Nu cred ca mai exista situatia de la noi unde media pensiilor la ofiterii MApN este 5351 lei iar la ofiterii MI este de 7251 lei. Nu cred ca la altii media pensiilor la subof. MApN este de 3282 lei iar la subof. MI este de 4540 lei. Si aceasta in conditiile in care militarii MApN au cele mai multe restrictii in activitate! Chiar credeti ca poporul vrea ca unii smecheri de smecheri sa aiba pensii de 3 ori mai mari ca altii? Ne-am tampit oare de tot? Ca si ceilalti pensionari civili(ma refer la cei care au platit corect si la timp tot felul de taxe si impoozite nu la cei care nu au muncit nici o zi ori au muncit la negru ori pe sal minim pe economie) si miliatrii au muncit corect si au contribuit cu taxe si impozite din plin penstru pensie ! Si atunci de unde ideea creatza ca altii ne platesc pensiile ? Mai mult decat atat , zeci de mii de pensionari militari au platit din buzunarul propriu contributii consistente( in fond un pilon separat de pensie) si drept rasplata acele contributii au fost anulate( ca sa nu zic furate) ! Si colac peste pupaza sau cireasa de pe tort , f multi pensionari militari au mincit corect ani multi dupa iesirea din sistem, cu plata tuturor taxelor afente catre bugetul de stat( alt pilon de pensie pentru militari) 1 Si aceste contributii incepand cu 1 ianuarie 2016 sunt furate! Ia uitati-va cum e pe la britanici ori pe la nemti ori pe la francezi samd .......sunt stabilite praguri de impozitare progresiva iar diferentele intre pensii nu sunt sub nici o forma ca la noi unde niste grupari de smecheriti au pensii de 5 cifre(in buna parte nemeritate ci obtinute e drept chipurile legal-urmare a unor amendamente si modificari conjuncturale la lege )!

luchy19 spunea...

Îmi aduc aminte din 2016, unul din șefii mei la acea vreme , colonel, funcție șef birou spunea, Lucica 5000 lei pensie pentru mine este bine. Nu i-am văzut fluturașul și nici nu cunosc la ce valoare a ajuns în 2022 pensia dumnealui.

Viorel spunea...

Lucica 19. Văd că vă este greu să calculați. Deci. 5.000 net x16% impozit=5.800+(5.000x5,5%) 275 CASS=6.075 brut. Înmulțiți 6.075 cu indexarea din 2017=5,25% sau 15% / funcție; în 2018 nu a fost indexare dar s-a redus impozitul de la 16% la 10% și s-a eliminat CASS; în 2019= indexare 1,3%; în 2020=indexare 4,6%; în 2021=an înghețat; în 2022=indexare 2,6; în 2023=indexare 5,1% / indexare x(în funcție de brutul realizat în 2022).

Camaradul spunea...

Stimati colegi,

Recalcularea pensiilor existente în plata (care sunt drepturi castigate) ale magistratilor, militarilor etc. este o gogorita/ineptie introdusa de clasa politica pentru a abate atentia maselor fata de nivelul de trai scazut și inflatia care "musca" serios din venituri ("dati poporului circ si/sau paine").

Politicienii vor spune ca au încercat sa recalculeze pensiile în plata, însă CCR s-a opus, fiind astfel exonerati de orice vina chipurile. Poate nu întâmplător au scris traznaia asta pentru a pica la CCR.
LEGEA CIVILA nu retroactiveaza si se aplica doar pentru viitor. Doar LEGEA PENALA retroactiveaza, insa și acolo se ia în calcul LEGEA mai favorabila justitiabilului (între sa zicem LEGEA veche și o eventuala lege noua, daca exista).
Dacă legea va rămâne cu acesta prevedere de recalculare a pensiilor în plata, va cădea sigur la CCR întrucât se incalca art.1 din Constitutie (securitatea raporturilor juridice și previzibilitatea legii), precum și jurisprudenta CEDO, conform căreia un drept odată câștigat este asimilat dreptului de proprietate fiind prin urmare intangibil.
Asadar, reglementarile din noua lege (plafoane de calcul, sporuri care întra sau nu în calculul pensiei, media celor 12 luni etc.) sunt valabile pentru viitorii pensionari din domeniile prevazute.

Paul Puiu spunea...

Huhu, merci ca nu mai protejat sau cenzurat si ca mi-ai publicat comentariul!!! Urmeaza sa vedem cine are dreptate!! Eu v-am spus mereu ca e mai bine sa ne multumim toti cu cuantumurile actuale ale pensiilor militare si cu indexarile din viitor pentru ca actualizarea sau contributivitatea nu sunt compatibile cu pensiile militare si vor ramane doar iluzii sau visuri!!! Inechitati intre cuantumul pensiilor exista dintotdeauna si vor exista in continuare, la fel ca la pensiile civile!!
De fapt in realitate politrucii au mentinut pensiile speciale cu ceva mici modificari care cu sigurata vor fi contestate la CCR care le va stabili ca sunt neconstitutionale pentru ca toate modificarile aduse pensiilor speciale, inclusiv la legea pensiilor militare, s-au facut la hei rup de ochii CE!!

Boby spunea...

Domnule Huhu Rezea

Să nu greșim, mergem și ce vedem
în 2016 brut salariu 3992, net salariu 2820
în 2020 brut 7240,net 4230

Vorbim din documente, nu cu unele calcule mincinoase
Nu au intervenit modificări de funcție, grad, gradații
In 2016 brutul pensiei era peste 4000, plus indexările date, rezultă pensie în plata mai mare decât pensia din 2021
Așa trebuie văzut cum atunci se raporta pensia în plată la 102% brut salarii, pe când în 2021 pensie în plată netul salariilor
Vedeți cum brutul salariilor actuale este piedică pentru guvern și nu pensia în plată care avantajează pe cei de până la 15.09.2017

Viorel spunea...

MINISTRUL BUDĂI: ŞTIRI ASTĂZI, 14:53
NU se modifică vârsta de pensionare a polițiștilor și militarilor: Schimbare la baza de calcul.
Proiectul nu modifică vârsta de pensionare a polițiștilor, militarilor și lucrătorii din Servicii, după cum reiese din proiectul făcut public de Ministerul Muncii.
Practic, vârsta standard de pensionare pentru polițiști și militari va rămâne la 60 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, după cum se arată în Legea pensiilor militare nr. 223/2015.
Totuși, aceștia vor avea parte de o schimbare în ceea ce privește stabilirea pensiilor lor.
Ministerul Muncii a decis ca baza de calcul pentru stabilirea pensiei să fie media salariilor brute obținute în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate. În prezent, la baza de calcul se iau în calcul 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activate.
Pe de altă parte, polițiștii și militarii pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare, dacă lucrează în condiții speciale, conform Articolului 21 din aceeași lege. Prin reducere, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani.
https://www.botosaneanul.ro/stiri/nu-se-modifica-varsta-de-pensionare-a-politistilor-si-militarilor-schimbare-la-baza-de-calcul/


luchy19 spunea...

A ajuns la 7000 lei ~,

Viorel spunea...

După declarația de astăzi a domnului ministru Budăi și citind cu atenție (cum bine a sesizat și akord 75 în postarea din 20 decembrie 2022, 23:05) paragraful 2 din comunicatul de presă, se deduce faptul că, toate pensile militare DE SERVICIU SE VOR RECALCULA AVÂND CA ȘI BAZĂ DE CALCUL MEDIA SOLDELOR LUNARE A 12 LUNI CONSECUTIVE DIN ULTIMII 5 ANI.
Se mai poate constata un lucru. Începând cu data aprobării Proiectului de lege, toate cele 6-7 categorii de pensii SPECIALE, devin PENSII DE SERVICIU (dispare din vocabularul public PENSII SPECIALE).
Creșterea vechimii în specialitate la 15 ani se pare că îi va afecta pe mulțișori.

Leo spunea...

Camarade
pensia în plata va ramâne în plată .
Dar se va stabili prin revcalulare o PENSIE CUVENITĂ care poate fi mai mică.
Apoi toate indexarile / actulizarile pensiilor magistratilor se vor aplica la pensia cuvenita. Daca ea va fi mai mare decat pensia in plata atunci pensia cuvenită va deveni pensie in plata.

Leo spunea...

Nu MMSS a "reformat" pensiile militare.
Textul de modificare a L 223 a venit de la MFA , după ce el a fost aprobat de plagiator.

Paul Puiu spunea...

Viorele, ti-a scapat un amanunt!
La stabilirea bazei de calcul folosite pentru stabilirea pensiei militare de stat NU se includ:
………………..
o) SPORURILE, INDEMNIZATIILE si alte drepturi salariale acordate si personalului militar, politistilor si functionarilor public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, prevâzute în anexa nr. II- Familia ocupationala de functii bugetare “Invătământ” si în anexa nr. III – Familia ocupationala de functii bugetare “Sanatate” la Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile si
completările ulterioare!!!
Care sunt sporurile si indemnizatiile care nu se vor lua in calcul?????
Un mic amanunt foarte important!!
Sporurile includ vechimea, fidelitatea, confidentialitatea, de antena, de conditii grele si risc, etc!!!
Indembizatiile sunt de conducere, etc!!!

Huhu Rezea spunea...

@Camarad
Greșești grav, așa cum văd că greșește și renumitul avocat Neacșu, fost magistrat, când spune că pensiile magistraților sunt drepturi câștigate și ca legea care va reduce cuantumul pensiilor lor la 58,5% din media bruta a bazei de calcul va fi declarată neconstituțională.
In primul rând, pensiile magistraților au protecție constituțională de la celebra Decizie ne. 20/2000 a CCR numai în ce privește posibilitatea desființării lor.
In privința cuantumului pensiilor magistraților, CCR a tranșat in numeroase decizii că toate pensiile de serviciu sunt drepturi câștigate numai în limita componentei lor contributive nu și în privința componentei necontributive care se acordă în funcție de posibilitășile statului. Există și decizii CEDO în acest sens. Citește DEcizia 900/2021 a CCR
Așadar, noul cuantum net de 58,5% al pensiei magistratului, instituit de Legea Jalonului 215, nu poate fi mai mic decât componenta contributivă brută a pensiei magistratului.Mai mare poate să fie.
Politicienii sunt șantajați de magistrați când doresc să micșoreze pensiile nesimțite. Trimit câte un formator de opinie precum avocatul Neacșu și îi sperie că DEcizia nr. 20/2000 ar interzice micșorarea, raționalizarea, plafonarea etc a cuantumului pensiei magistraților. In realitate acea decizie spune că ar fi neconstituțională o lege care desființează pensia magistratului.

bogdan spunea...

Budai a fost intrebat daca acest proiect va trece de CCR , a zis raspunsul lung sau scurt, reporterul a spus, amandoua.
Raspuns Budai / DA si DA .

Este clar ca ceva este negociat deja.

Huhu Rezea spunea...

Celebrul principiu potrivit căruia "legea civilă se aplică numai în viitor" nu are acoperire și pentru afirmația că legea civilă nu se aplică în trecut.
Legea civilă se poate aplica și raporturilor juridice stabilite anterior numai dacă se prevede expres în conținutul ei, fără a anula efectele produse anterior intrării ei în vigoare.
Principiul constituțional împiedică interpretare că legea civilă s-ar putea aplica și retroactiv dacă ea nu prevede.
De exemplu Legea 164/2001 s-a aplicat și pensiilor stabilite anterior pentru că a cuprins si dispoziții de recalculare a pensiilor deja existente în plată.
Legea 119/2010 s-a aplicat în totalitate pensiilor în plată, reglementând transformarea dreptului de pensie militară în drept de pensie în sitemul public.
Legea 223/2015 a reglementat pentru viitor restabilirea dreptului de pensie militară pentru militarii care își stabilesc dreptul de pensie dar a reglementat numai pentru viitor transformarea dreptului de pensie în sistemul public în pensie militară pentru militarii care si-au deschis dreptul de pensie până la 31 12 2015 si recalcularea lor potrivit art. 109 și 110.

bogdan spunea...

Pentru VIOREL

Spusele admin
,,Să nu mai aud pe cineva dând cu presupusul că, potrivit draftului, s-ar recalcula și pensiile militare în plată.,,

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
V-am rugat un lucru!
Până nu se introduce în lege un articol din care să rezulte expres că pensiile militare se recalculează încetați cu presupunerile.
Pensiile militare nu se recalculează după comunicate ci după legi.
Ce, până azi a existat a existat expresia pensii speciale într-un act normativ? A fost inventat de propaganda USR-istă.

M spunea...

@Viorel

Am o întrebare: cum credeți că se va face recalcularea? Cum se stabilesc cele 12 luni?
Cum veți alege dumneavoastră cele 12 luni? Mai aveți documentele? Sunt actualizate? Credeți că le au toți?
Unii vor știi, alții nu! Inechități?!?!

Deci, practic, spuneți-mi și mie!

PS - lasă-l pe agentul Paul Puiu că are o idee fixă! Nu înțelege și repetă ca un disc stricat același text care se referă la sporurile militarilor și polițiștilor aflați pe funcții specifice celor din învățământ sau sănătate! (de exemplu personalul didactic de predare care îndeplinește funcția de diriginte primește, dacă îmi amintesc bine, un spor - la asta se referă litera respectivă)

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Una drăguță si călduță de la Moș Tăgârță din căruță:
https://www.stiripesurse.ro/fost-presedinte-al-ccr-augustin-zegrean-sustine-ca-pensiile-speciale-nu-vor-fi-eliminate-e-inadmisibil-asa-ceva_2714430.html

RD spunea...

Pensiile speciale nu ar fi trebuit sa fie incluse in PNNR! De ce? Pai din mai multe motive. Politicienii au vrut sa dea bine in ochii votantilor si au facut acea 'lege' pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, iar dupa o perioada a 'picat' din motivele 'CCR-ului', iar beneficiarii si-au luat banii retroactiv si au inceput sa-si primeasca in continuare banii. Pensiile parlamentarilor nu se afla in acest proiect, iar cele ale primarilor au fost amanate, nu elminate!
'Proiectulul' de supraimpozitare a pensiilor speciale a fost facut si declarat neconstitutional de CCR!
USR a facut aceasta prostie si daca tot voiau s-o faca pana la capat, de ce a iesit acest partid de la guvernare? Daca tot o pui si termin-o! Nu stiu ce va fi pe viitor, ii asteptam pe 'barosanii coreeni de sud' ca sa se intoarca in Romanica! Consider ca treaba cu pensiile speciale nu se va termina aici. Asa ca circul continua, intr-o forma sau alta!
USR ar fi bine sa se uite la AUR, nu la pensiile speciale care in 6 ani de cand este in Parlamentul Romaniei, nu a ajuns primul sau al doilea partid cu aceasta 'placa' plus circul din Parlament, pe care l-a facut mai ales in primul mandat (2016-2020)!
Voturile vin prin fapte (marire de salarii, de pensii etc.), iar USR cat timp a fost la guvernare, nu a facut asa ceva!

Huhu Rezea spunea...

Sărbători fericite, domnule doctor Laurian! Blogul este la dispoziția tuturor celor care doresc să se informeze.

IAR99Army spunea...

<>
lasa-l in plata domnului pe agentul 001PP, ca vine Craciunul si trebuie sa dam dovada de clementa fata de el. atata poate intelege, atata spune. nu vezi ca nu il baga nimeni in seama. are si el o calitate : perseverenta in nestiinta si in prostie.

Liviu PO spunea...

Prin 2000,deci inainte de 164/2001 m-am intalnit cu un fost sef iesit la pensie in '90.La intrebarea ce mai face,raspunsul a fost scurt:"Mor de foame cu pensia asta."Omul avea vechimea completa,poate si ceva in plus...Peste doi,trei ani,raspunsul disponibilizatilor va fi la fel,numai ca nu va mai urma vreo lege reparatorie...Vae victis!!!Unde sunt spusele lui CIUCA:"Nu lasam pe nimeni in urma?"

Alex spunea...

Liviu Po.! Expresia asta cu "...nu lasam pe nimeni in urma" o folosea MaCiuca la deruta.A avut o teama permanenta ca ramane el in urma si nu vroia sa fie abandonat pe "vastele" campuri de lupta.Acum.....de mana cu Cristinuca ,cea mai capabila dintre subofiterii inteligenti si cea mai inteligenta dintre subofiterii capabili,care in 9 ani a ajuns din subofiter lt.col ,ne-a lasat in urma de tot.Tipu' priveste doar inainte.

Huhu Rezea spunea...

Mă uit siderat pe televiziuni la oameni care crezi că știu să citească un text de lege.
Au trecut două zile și încă n-au descifrat acest text din legea Jalonului 215 privind pensiile magistraților:

’Cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.’

Au rămas blocați în fraza anterioară potrivit căreia magistrații beneficiază de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul.
Să vedem ce zice astăzi despre asta Consiliul Superior al Magistraturii. Ar fi culmea ca nici ei să nu sesizeze!
Nu-i așa că pensionarii militari de după 19 09 2017 nu pot avea o pensie netă mai mare de 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul și că această medie nu pote fi mai mare de 58,5% din media brută a bazei de calcul?

SorinDaniel spunea...

De noaptea minții.La emisiunea,, Culisele statului paralel"a fost dezvăluită afirmatia făcută in Parlament a,, colegului"nostru ajuns Prim Ministru:Interesele României ameninta Deci vin vremuri grele pentru saracul popor român.Pacat....suntem ca la targ,negociati.

Calinmihaib12 spunea...

..adică, la o BAZĂ BRUTĂ de 1.000 de lei,pensia netă nu poate depăși 585 de lei,sumă egală cu solda netă..!

Camaradul spunea...

dl.H

Revin si amintesc ca inclusiv Decizia CCR 900/2020 pe care am invocat-o în dosarul de la CCR și la care faceți trimitere precizează la paragraful 20 (cauze CEDO în materie) ca "In mod corect, instantele au constatat ca pensiile de serviciu, STABILITE IN TEMEIUL ACTELOR NORMATIVE SPECIALE, în baza cărora cei vizați le încasau, reprezinta < ce întra sub sfera de protecție a art.1 din Protocolul nr.1 adițional la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale atat sub aspectul PARTII CONTRIBUTIVE (partea achitata de la bugetul asigurărilor sociale de stat) cât și sub aspectul PARTII NECONTRIBUTIVE (care se suporta de la bugetul de stat).
lar la paragraful 104 din aceeași Decizie 900/2000

Dl.H, cu alte cuvinte, odată dreptul dobândit devine un bun patrimonial (proprietate) în sensul arătat. Legiuitorul are o larga marja de apreciere în stabilirea politicii sale fiscale, cu atât mai mult cu cât pensiile magistratilor, militarilor etc. conțin și o componenta necontributiva.
Însă odată stabilit cadrul legal dorit de Legiuitor, acesta este aplicabil militarilor, magistratilor etc. care se pensioneaza la momentul respectiv si în baza căruia se calculeaza cuantumul pensiei (în acord și cu principiul de drept "tempus regit actum").
Paragraful 104 din Decizia 900/2020 :

Este la libera apreciere a statului de a decide cu privire la aplicarea oricărui regim de securitate sociala sau de a alege tipul sau cuantumul beneficiilor pe care le acorda în oricare din aceste regimuri. Dacă, în schimb, statul a adoptat o legislație care reglementează drepturi provenite din sistemul de asigurări sociale - indiferent dacă acestea rezulta sau nu din plata unor contribuții- acea legislație trebuie sa fie considerata ca generând un interes patrimonial în sensul art.1 din Protocolul adițional la Convenția."

Aceasta este și rațiunea pentru câte CCR a respins ca nefondate exceptiile numeroase ale unor justitiabili militari pensionati care au criticat faptul ca sunt discriminați fata de colegii lor care au pensiile mai mari.
Chiar daca au grade, vechime si conditii de munca egale etc. dar sunt pensionati pe legi diferite nu se poate retine critica de discriminare indicata. Legiuitorul are libertate deplina și voința suverana în a stabili cuantumul pensiilor, mod de calcul și criteriile de acordare etc.
Repet, dacă traznaia cu recalcularea pensiilor in plata rămâne în legea finala aprobata, rog sa urmăriți argumentația CCR de respingere ca neconstitutionala. Pe lângă protocolul CEDO sus indicat, va fi indicat si încălcarea art.1 (principiul securității raporturilor juridice si principiul previzibilitatii efectelor legii) precum și art.44 incalcarea dreptul de proprietate din Constitutie în acord cu jurisprudenta CEDO privind dreptul patrimonial dobandit in baza legislatiei in vigoare de la momentul pensionarii!).
Relevanta sunt și Deciziile CCR 872 si 874, ambele din 2010.

Sănătate tuturor și sa auzim de bine! Sărbători fericite!

Liviu PO spunea...


65%,80% sau 100% e morcovul din fata magarului...Diii mai Batore,diii!Biata Fefeleaga nici morcov nu avea ,dar nici Bator nu era magar...Stim noi cine?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Duamne, Duamne ce le mai doarme si nu le mai taie la satane din coarne, ca pe aici se rup axe elicoidale si eleroane ce fac sa cada in vrie si-n bot aeroplane si avioane la manșe cu mufe grețoaie! Intrebare pentru aceste zburatoare: Ca sa invelesti sarmale in cupoane de pensii militare, sau in chiele de olaie, mai e nevoie si de cordoane ombilicale trase la piele sa legi tocatura cu ele?

Camaradul spunea...

dl.H

Referitor la retroactivitatea LEGII CIVILE, CCR a statuat la paragraful 105 din Decizia 900/2020 ca: "dacă prin reasezarea sistemului de calcul al pensiei rezulta un cuantum mai mic al acesteia, statul este obligat sa mențină în plata cuantumul pensiei stabilit potrivit reglementarilor anterioare în vigoare dacă aceasta este mai avantajos".
Acesta este și o măsură de protecție a persoanelor care beneficiază de pensie în sensul art.147 alin.2 din Constitutie, constituind de asemenea, o speranța legitima a asiguratului, întemeiată pe prevederile legale în vigoare cu privire la obținerea și încasarea unui anumit cuantum al pensiei (principiul securității raporturilor juridice si principiul previzibilitatii legii sub aspectul efectelor ei).

Cum ar fi dacă din 4 în 4 ani odată cu schimbarea aleșilor nostri dragi, pensiile domniilor voastre ar fi recalculate după bunul plac al politicienilor proaspat instalati, in baza altor legi facute ad-hoc si din care sa rezulte un cuantum mai mic (ignorând Decizia de pensionare și legislația aferenta de la momentul pensionarii domniilor voastre?).

In concluzie, chiar dacă in lege s-ar prevedea recalcularea pensiilor in plata (si prin care se urmareste micsorarea pensiilor mai mult sau mai putin nesimtite), statul este obligat sa mențină in plata cuantumul mai avantajos al pensiilor, deci frecție la picior de lemn.

Huhu Rezea spunea...

@Camarad Paragraful 105 din Decizia 900/2021 se referă exclusiv la pensiile contributive. Deci... numai acestea sau numai partea contributivă a pensiilor speciale nu pot fi micșorate prin recalculare.
Pentru pensiile speciale sunt relevante concluziile trase de CCR în paragraful 116 din aceeași decizie 900/2021, recapitulând toate deciziile date anterior:

"116. În concluzie, cu privire la regimul juridic al pensiilor reglementate prin legi speciale, Curtea a lăsat o marjă de apreciere mai largă legiuitorului, stabilind că
(i) pensiile speciale nu reprezintă un privilegiu,
(ii) sunt instituite în considerarea statutului categoriei profesionale căreia i se acordă,
(iii) odată acordate, legiuitorul trebuie să prezinte rațiuni suficient de puternice care să justifice eliminarea lor,
(iv) acordarea suplimentului suportat din bugetul de stat ține de politica statului în domeniul asigurărilor sociale și nu cade în sfera de protecție constituțională a dreptului la pensie și a dreptului de proprietate și, în fine
(v) legiuitorul este liber să acorde, să modifice sau să suprime componenta suplimentară a pensiei de serviciu, în funcție de posibilitățile financiare ale statului. "

Mai clar de atât nu poate să fie ceva.
Băietul s-a documentat când a spus că pensiile de serviciu pot fi micșorate prin recalculare, cu condiția să nu se atingă de componenta contributivă.

nr. 1 spunea...

Tovarase camarad cred ca a venit vremea sa mai faceti cate un conspect serios la Decizia 900/ 15.12.2020 insa va rugam sa nu preluati doar ce va convine trunchiat ca pe la anumite show-uri!Sa vedeti ce se spune acolo cu privire la pensiile militare, ce sunt ele si ce vor sa fie , cum sunt in fapt si de drept, ce diferenta este intre dreptul de pensie si cuantumul pensiei ! Dupa ce veti conspecta temeinic va asteptam sa mai postati cate ceva pe aici ca doar suntem in Post !

csej spunea...

E nebunie curata.O luam dela capăt.Cautam 12 luni in carul cu fân.Ii las pe ei sa-mi aleaga cele 12 luni.Astia sunt nebuni.E sau nu un drept castigat cuantumul pensiei cel mai avantajos?
Sa tinem cu dintii de pensiile in plata ca altfel belim sula calului.Pierdem inclusiv indexările cu inflația obținute de a lungul anilor?Vom avea pensii mai mici decât civilii.Ne vom uita la ei cu binoclul întors.

Huhu Rezea spunea...

@csej
Dacă citeai comentariile anterioare nu mai puneai aceasta întrebare.
Drept câștigat este numai pensia contributivă sau componenta contributivă a pensiilor de serviciu.
Pensiile militare n-au componentă contributivă în cuantumul lor.

Huhu Rezea spunea...

In plus față de concluziile din paragraful nr. 116 din Decizia nr.900/2021, pensiile magistraților nu pot fi desființate, potrivit Deciziei CCR nr. 20/2000.

bogdan spunea...

Din cate aud se pregateste ceva pentru pensiile care nu au fost limitate la net.

nastyboy spunea...

Nu mi-a venit sa cred ce am auzit aseara. Un fost judecator de la CCR spunea ca legea noastra a pensiilor militare este cea mai proasta dintre toate legile. Afica, dintre cele 40000 de legi in vigoare, in Romania. Si am mai aflat o chestiune care m-a frapat. Un pensionar militar din Ungaria a castigat un proces la CEJ impotriva statului ungar tocmai pe speta felului in care i s-a calculat cuantumul. CEJ a fundamentat decizia bazandu-se pe principiul...predictibilitatii. Respectiv, pensionarul ungar isi facuse, inainte de a iesi la pensie, un plan financiar. Ori, statul ungar a venit cu cateva luni anterior ca omul sa treaca in rezerva cu un mod nefavorabil de calcul si i-a stricat planul financiar cetateanului UE. Pai, daca CCR s-ar baza pe acest principiu, ar da la cos toate modificarile propuse de băietul din Botşeni, alaturi de jieni şi roşeni, bineinteles.

Huhu Rezea spunea...

Nastyboy
Nu mai căuta ce-ți convine!
CCR nu mai poate trece ușor peste concluziile sale din paragraful 116 al Deciziei nr.900/2021.

Coman Doru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Camaradul spunea...

@Huhu & @nr.1

Se pare ca ați uitat de paragraful 104 al Deciziei 900/2020, care cu siguranta va spun ca se afla inaintea paragrafului 105, nu de alta dar @nr.1 inainte de a-si da cu parerea ar trebui cel putin sa-l citeasca si pe urma sa încerce sa-l inteleaga! Paragraful 105 și urmatoarele includ și argumentatia/rationamentul statuat la paragraful 104.
Unde ce aflam? Ca dacă statul adopta o legislație care reglementează drepturi de asigurări sociale (pensii) indiferent dacă acestea provin sau nu din plata unor contributii, acea legislație generează un INTERES PATRIMONIAL, un bun în sensul art. 1 din Protocolul adițional la Convenția. Și din aceasta perspectiva CCR a abandonat distincția inutila dintre beneficiile de natura contributiva
si cele necontributive întrucât sunt irelevante aspectul incidentei la art.1 din Protocolul adițional la Convenția, deci vorbim de un drept patrimonial indiferent de natura pensiei.

La paragraful 116, 117 și 118 sunt precizări suplimentare care nu schimba caracterul patrimonial al pensiei obținute și care se aplica pentru viitor.


Acum s-a înțeles?

CEZAR spunea...

@/csej spunea...

CUANTUMUL MAI AVANTAJOS..ESTE O MARE HOTIE !!
CE AI RECALCULAT PE 223...SA_TI TRAIASCA ..plus palinca de pufoaica...!!

Costy spunea...

Dl. Coman, daca cunoastem excel nu inseamna ca si stim cum se calculeaza pensiile inainte si dupa mirificul an 2017. Mai studiati parera mea si ce mai scrie pe cupoane. Ametim oamenii degeaba.

Ionel spunea...

@Huhu Rezea - Incredibil cata rabdare aveti sa ii explicati fiecaruia ce si cum stau lucrurile ! Asta desi , de cele mai multe ori, reveniti cu lucruri discutate si rasdiscutate. Cred ca nici o lege pentru fiecare nu ar fi in masura sa satisfaca pe toata lumea.

CEZAR spunea...

@/IONEL
DOAR PLX..199...prin corectitudine..made in SUA..!

Huhu Rezea spunea...

Am urmărit în direct sedința CSM de avizare a proiectului de lege privind pensiile magistraților.
Să veedem comunicatul, dar din luarile de cuvânt s-a conturat opinia că magistrații vor aviza favorabil recalcularea pensiilor magistraților, tocmai pentru a nu se crea mai multe categorii de pensionari, funcție de data pensionării, și pentru a nu încuraja plecarea din sistem și a altor magistrați.

Huhu Rezea spunea...

@Camarad
Paragraful 104 se referă la pensiile din sitemul public integral contributive.
Pentru pensiile speciale sunt relevante concluziile CCR din paragraful 116, sinteză a mai multor decizii privind pensiile de serviciu.

Camaradul spunea...

@Huhu

Rog sa recititi paragraful 104 care se refera la pensiile din sistemul public, din care evident fac parte și pensiile militare, ale magistratilor etc ("Cu privire la regimul juridic al pensiilor din sistemul public...", am citat inceputul paragrafului), nu apare nicăieri sintagma "integral contributive" cum gresit subliniati.
Repet, concluziile de la 116-118 nu schimba cu nimic caracterul patrimonial al pensiei obținute conform legislației in vigoare din momentul respectiv.

Discutam după ce CCR va declara ca neconstitutionala recalcularea pensiilor in plata (ma refer la micsorarea cuantumului lor) dacă acesta ineptie va rămâne în legea finala aprobata.

Huhu Rezea spunea...

@Camasrad
Pensiile militare nu fac parte din sistemul public de pensii. Doar pe la SCMD se mai spune acest lucru.

Camaradul spunea...

dl.Huhu,

Referitor la asa-zisa retroactivitate a legii privind recalcularea pensiilor in plata, lege care urmează a se slobozi din mințile ilustre ale politicienilor, rog sa citiți

art.15 alin.2 din Constitutie:

"Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile".

Așadar, vorbim de o prevedere constituțională, de maxima forță juridica și nu de o lege organica sau ordinara a Parlamentului. Excepția (iar exceptiile sunt de stricta interpretare) privește doar Legea penala sau contravențională mai favorabila.

Huhu Rezea spunea...

@camarad
TE cantonezi în niște sofisme juridice care-ți contorsionează logica. Citește și dta motivarea CSM din topicul următor pentru a înțelege ce este retroactivitatea.
Dacă noua lege nu-ți afectează drepturile încasate anterior nu este retroactivă.Cuantumul îți este afectat numai pentru viitor.

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "Huhu Rezea spunea..":

"(v) legiuitorul este liber să acorde, să modifice sau să suprime ❗componen ta suplimentară a pensiei de serviciu ,⁉️ în funcție de posibilitățile financiare ale statului.❓
Mai clar de atât nu poate să fie .."
"..(06:58'/22.12.2022)"

Încheiat CITATUL,

COMENTARIU:

În pasajul dintre SEMNELE ROȘII, nefericit, PERVERS ȘI DELIBERAT formu lat..AȘA..,CURTEA CONSTITUȚIONALĂ a încălcat TOATE LEGILE..care, de-a lungul timpului = se referă la PENSIA SUPLIMENTARĂ= DREPT LEGAL, DE TIP CONTRIBUTIV,INALIENABIL,GARANTAT(sic!)
,cel puțin atât timp cât pentru EA militarii au contribuit din SOLDELE LUNARE BRUTE.. și, mai ales= ATÂT TIMP CÂT LEGILE DE PENSII MILITARE= DE.. SERVICIU,prevăd în textul lor,ÎN CLAR sau SUBÎNȚELES (în legile pervers for mulate=164/2001.., sau modificate arbitrar/ilegal prin OUG..57/2015 și 59/2017,..etc.), PLATA =ca "%" anume= din CUANTUMUL PENSIEI BRUTE STABILITE .., fără ca legiuitorul= PARLAMENTUL să fi modificat VOINȚA SA.., astfel încât să O pună de acord cu DECIZIA și TEXTUL ABERANT..ABSOLUT "NEBUN" (cu și fără ghilimele..!), cuprins între SEMNELE ROȘII,din CITATUL de mai sus.!


P.S.:

Din textul deciziei CCR , prin sintagma.."componenta suplimentară a pensiei de serviciu".. în cazul PENSII LOR MILITARE,este mai mult decât clar
că..CCR se referă la PENSIA SUPLIMENTA RĂ din art. 78//lg.164/2001, art. 108 //lg.223/2015,etc., pt. că altă "compo nentă suplimentară..în aceste legi ale pensiilor..NU EXISTĂ..!

Huhu Rezea spunea...

Doctore,
Sunt explicabile pentru d-ta confuziile între pensia suplimentară si componenta contributivă a pensiilor de serviciu, mai puțin cele militare.
Mai bine ne spui ce sporuri din domeniul Sănătății ți-au introdus în baza de calcul.

M spunea...

@Huhu Rezea

Sporul de 85% pentru personalul medical care lucrează cu bolnavii de COVID. 😁 Dacă citește agentul PP iar ne dă cu litera o)

Huhu Rezea spunea...

E vorba de sporuri din L 284/2010. Atunci nu era COvid.

M spunea...

@Huhu Rezea

E vorba de sporuri din L 284/2010. Atunci nu era COVID.

Lasă că i le bagă la Recalculare! La grade egale, vechime egală - pensii egale! De ce să ia ăla cu COVID-ul și altul nu? 😂😂😂

Victor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Victor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dorel de la Primărie spunea...

repetați:
recalculare , discrepanțe între prezent și viitorii pensionari !

deci cu inflația creșterea salariilor , în calculul pensiei , cele calculate cu salariul de ieri vor fi egale cu cele calculate la salariul de mâine ����
...
mai repetați odată și încă odată că minciuna repetată se transformă în adevăr ����

Dodo spunea...

Sarbatori fericite! Si un an nou mai bun! 🙏🙏🙏

Dorin spunea...

Sunt unele scandari pe care toata lumea le ia ca atare, ca si cand ar avea vreo logica de vreun fel. De pilda, scandarea: "Nicio pensie nu va putea depăși salariul primit în perioada activă"; oare din buda gandirii ministrului muncii pensionarii trebuie sa traiasca pana la sfarsitul zilelor cu ultimul salariu avut (aici, desi sare camesa pe el de grija seniorilor si bunicilor, pare ca le-o cam doreste)- chiar daca trec 5 ani sau 15 ani sau mai mult?, ca nimeni nu cunoaste zilele omului.
DE CE ? De ce trecerea timpului trebuie sa-i faca pe pensionari tot mai amarati si vulnerabili, sa-i umple de griji pentru ziua de maine, dependenti de mila politicienilor vremelnic la guvernare. Aceasta lozinca este de un cinism infiorator; si-au facut un reflex din a repeta vorbe aruncate de un ministru sau altul, fara sa gandeasca ce inseamna sa traiesti sub umbrela acestui dictat.

La fel este si prevederea din lege privind indexarea cu valoarea indicelui inflatiei definitiv cunoscut la 1 ianuarie, desi stiu prea bine ca INS publica acest indice abia la sfarsitul primului trimestru al anului. Anul acesta am asistat la o liota de politicieni si analisti de tot felul(scosi la tabla sa creeze sperante desarte pensionarilor) scandalizati de faptul ca intr-un an cu inflatia de peste 15%, legea facuta de ei, da dreptul la o indexare de numai 5,1%.
Nu mai este nevoie de nici o concluzie, cred.

Viorel spunea...

ŞTIRIIERI, 17:00
Ministrul de la Botoșani și scandalul pensiilor speciale: Funcția nu este a lui Marius Budăi, nu este pe persoană fizică, funcția este a PSD.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit, luni seară, despre scandalul izbucnit în cadrul Guvernului României din cauza reformei pensiilor speciale, în contextul în care surse guvernamentale au declarat recent că el ar fi fost acuzat de către Nicolae Ciucă și de alți membri din cadrul coaliției de guvernare că întârzie reforma acestor pensii.
Marius Budăi a explicat, luni, că nu a avut nicio dispută cu premierul României despre acest subiect, iar discuțiile despre reforma pensiilor speciale au avut loc pe tot parcursul anului.
„Discuțiile au fost purtate pe toată perioada acestui an cu Banca Mondială, cu Comisia Europeană. Din contră, din discuțiile avute cu Comisia Europeană, îndemnul acesteia a fost să nu ne grăbim. Termenul de 31 decembrie nu reprezintă un termen care să pună în pericol implementarea PNRR. Din contră, a fost sugestia loc să discutăm și suntem în legătură cu ei zilnic… Dacă ne ținem de un calendar nu înseamnă că se amână pentru că avem prevederile clare așa cum au fost trecute PNRR în frunte cu aceste pensii, că nu vor mai fi cazuri în care pensiile să depășească venitul aflat în activitate. Aceste lucruri le-am prins în proiect și l-am trimis la Consiliul Suprem al Magistraturii așa cum este normal pentru că este garantul justiției în României”, a afirmat ministrul Muncii și Solidarității Sociale în cadrul unui interviu acordat pentru România TV, citat de Capital.ro.
Marius Budăi a anunțat, totodată, că proiectul de lege al reglementării pensiilor speciale a plecat deja pe circuitul de avizare și sub nicio formă nu va fi adoptat sub forma unei Ordonanțe de Urgență (OUG).
În cadrul acelui interviu, el a fost întrebat dacă a fost amenințat de Nicolae Ciucă cu remanierea în cazul în care, până la sfârșitul acestei luni, nu va oferi un proiect de hotărâre. La această întrebare, Marius Budăi a răspuns:
„Nu există niciun fel de amenințare din partea domnului premier! Dacă trebuie să plătesc cu demisia mea că mă îngrijesc cât pot eu de bine de veniturile cetățenilor români și dacă trebuie să mi se ceară demisia că am pledat pentru majorarea pensiilor, dacă trebuie să mi se ceară demisia că am pledat pentru eliminarea acelui procent care nu există în niciun stat membru în UE atunci să mi se ceară. Funcția nu este a lui Marius Budăi, nu este pe persoană fizică, funcția este a PSD, eu sunt un om de partid disciplinat și procedez ca atare”.
Potrivit spuselor sale, scandalurile din ultima perioadă, în ceea ce privește poziția pe care el o deține în Guvernul României, nu vor afecta creșterea salariilor și majorarea pensiilor anunțate de la 1 ianuarie 2023.