Un produs Blogger.

joi, decembrie 01, 2022

163 de excepții de neconstituționalitate a OUG 59/2017 au ajuns numai în anul 2022 la CCR

186 comments

 In total sunt 470 de dosare. In câteva zeci,  CCR  a dat deja soluția de respingere pentru că excepțiile au fost ridicate cu privire la conținutul actual al art. 60, calificat ca discriminatoriu de contestatori ...față de prevederile constituționale.

In niciun dosar nu s-a invocat excepția extrinsecă, respectiv dacă Guvernul putea să elimine prin ordonanță de urgență vechiul articol 60 din Legea 223/2015, articol adoptat prin voința Parlamentului.

Dar, pentru a ridica o asemenea excepție,  acțiunea în justiție trebuia îndreptată împotriva Guvernului potrivit art. 9 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ. 


























186 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Marcati al 164-lea si pentru mine! Ma bag si eu in lupta!

Huhu Rezea spunea...

Ai pierdut toate ocaziile să mai ridice excepții pe cale judecătoreqscă...

De exemplu, ultimul înregistrat pe listă este din Satu Mare si a cerut recalcularea pensiei pe 17 06 2021. Cererea i s-a respins și în apel la Oradea.

Leo spunea...

Nu ești la curent cu noutățile.,.
Sic

Leo spunea...

În OUG "trenulețul" , nu este clar ce se întîmplă cu pensiile militare de peste 10000 lei.
Referirea se face numai la pensiile până în 10000 lei inclusiv.

Andrei spunea...

Avocatul Poporului poate avea vreun rol in povestea asta?

Huhu Rezea spunea...

Intră și pensiile de peste 10 000 lei în derogare de la art. 59, în sensul că nu se indexează. Se întrevede un plafon de 10 000 lei

Boby spunea...

Cine a gândit și redactat acest proiect de ordonanță - trenuleț - impaarte prin act normativ
pe beneficiarii Legii 223 în două categorii, respectiv cei pana la 31.12.2017(nu până la 15.09.2017) și cei începând cu 01.01.2018
Fiind acele diferențe majore de stabilire a modului de indexare dintre cele doua categorii, sigur s-a luat în calcul la a doua categorie, pensia brută(care în plata este limitată prin OUG 59/2017 la netul salariilor) și nu suma plătită lunar în cont.
Prin aceasta ordonanță două pensii egale în plata din luna decembrie 2022 la pensionari din cele doua categorii stabilite prin ordonanță, nu vor mai fi egale în plata din luna ianuarie 2023, prima categorie fiind favorizată
Unde se regăsește diferența dintre pensia brută, impozit, CASS și pensia în plată? (că sigur nu merge în contul celor care au pensiile în plata cu aplicarea OUG 59 /2017)
Neactualizarea începând cu 2017 nu o faci cu o nedreptate față de cei cu pensiile în plată stabilite a fi plafonate la netul salariilor

Pop Costin spunea...

Pentru o pensie bruta de fix 10.001 lei stabilita după data de 15. 09.2017 dar care o valoare neta de 5.850 lei se mai aplica vreo indexare?

Brenda spunea...

Nu înțeleg dece au făcut o asemenea indexare, aia cu,,6,5,, este o idioțenie, dece nu vin să spună și motivul acestor trepte,inflația este la toate pensiile cum adică

Brenda spunea...

Spuneți i lui umflatul asta de Ciucă sa se ducă la in logoped, este greu de suportat cam se hahaeste

Huhu Rezea spunea...

La cei pensionați după 15 09 2017 indexarea se aplică la pensia în plată, adică la pensia netă. Indexarea se aplică la 5850 lei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La marimea asta ar fi pacat de Dumnezeu sa mai intreb asa ceva cand 68% se taraie prin viata cu pensiile de kkt de ani si ani de zile, majoritatea din 2016, unii char din 2011, ca mine, cu pensiile neactualizate de 12 ani... Nu se mai aplica de la 10.001 lei nici un leu. Cei cu pensii valorice, cu nasul cârn, trebuie sa constientizeze ca nu e moral sa fie pensia mai mare decat ultimul salariu in plata, nu degeaba in PNRR stipulandu-se asa ceva, si CIUCA VREA SA IMPUNA CA REGULA SA NU SE APLICE LA PENSIILE MILITARE, MULTE FIIND MAFIOTE, DAR SE PARE CA UE NU-I DE ACORD CU CIUCA SI CU WORLD BANK SA MEARGA PE ASTFEL DE MANARIE CLOCAR MAFIOTĂ!

Camaradul spunea...

dl.Huhu Rezea

Exceptiile ridicate de mine la CCR privesc tocmai procedura, critica extrinseca a OUG 59/2017, asa cum corect ati sesizat. Asteptam sa vad daca sesizeaza cineva acest lucru foarte important! Multi s-au aruncat sa critice fara succes art. 60, art.58 sau art.28-30 sau altele mizand pe o motivatie intrinseca, pe discriminare, pe vointa legiuitorului etc. TOTAL GRESIT! RETINETI: legiuitorul poate stabili in baza vointei sale suverane cuantumul pensiei, criteriile si modul de calcul al pensiei, insa DOAR PRIN LEGE.
LEGEA este exclusiv actul juridic emis de Parlament si publicat in Monitorul Oficial.
Mai sunt si alte aspecte intre care art. 115 alin. 6 din Constitutie potrivit cu care OUG-urile nu pot afecta/reglementa libertatile si drepturile fundamentale. Or, pensia este un drept fundamental consacrat de art.47 alin.2 din Constitutie.
Exista jurisprudenta CCR in acest sens (Decizia CCR 82/2009 si inca 2 decizii CCR din 2008 invocate de mine in dosar)

Andrimar spunea...

Nu există ca dată de referință 15.09.2017.Doar 31.12.2017 și 01.01.2018. Citiți proiectul de OUG.Cert e că la cele până în 31.12.2017 se indexează cuantumul brut.La cele după 01.01.2018 e discutabil, cuantumul brut sau cel net?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Surioară, Mie imi era rusine de rusinea lui cand aseara vorbea si se gangavea ca un analfabet functional pe sticla tv! Ce rusine sa fii un inalt demnitar in stat si sa nu poti vorbi coerent si sa te faci public de bacanie! Si, uite asa, unul ca asta a fost capabil sa distruga pensiile militare din functii prea inalte pentru micimea lui!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

bugetul.ro/incepe-maine-2-decembrie-anuntul-facut-de-ministrul-muncii-marius-budai/

Lenovi spunea...

Nu exista pensie bruta de 10000 si pensie neta de 5850. 10000 e baza de calcul si 5850 e limita soldelor nete , pensia nu poate depasi aceasta suma. Eu am pe cupon trecuta pensia bruta, pensia neta si suma pe care o primesc efectiv in mana cf OUG 59,care e mai mica decat pensia neta.In alta ordine de idei, proiectul de buget pt 2023 ar urma sa ajunga la Guvern de la Min Finantelor saptamana viitoare , dar proiectul de lege referitor la pensiile speciale n a aparut pe nicaieri. Se poate adopta bugetul fara aceasta lege?

Alexandru spunea...

Este foarte bine cum se indexează acum pensiile militare, nu va este rușine să vb cei după 30.09.2917care aveți cuantumurile umflate cu fel de fel de sporuri și oscaruri, cu soldele mărite cf LG salarizării. Aveți destul, mai bateți pasul pe loc, sa ajungă și alții din urmă, cu aceeași vechime, grad ,functie și condiții de muncă. Din cauza unora nesătui sa ajuns aici. Cu pensia unora pe care o au acum, pot rămâne așa, 2,3ani că tot nu simt inflația, dar ei sau învățat să trăiască în puf și alții să moară în paie. Ce curve inputite!! Și cică sunt ofițeri rezerviști și camarazi! Sau găsit toți că vor aceeași indexare, rusineeeee, dar că sa ai rușine nu trebuie sa fii animal!

Boby spunea...

Acțiunea de a discrimina și rezultatul ei:
"Politică prin care un stat sau o categorie de cetățeni ai unui stat sunt lipsiți de anumite drepturi pe baza unor considerente nelegitime."
Dacă diferența dintre brut, impozit, CASS (sau pe scurt dintre netul rezultat) și suma plătită lunar ca pensie nu ajunge în contul celor pensionați începând cu 16.09.2017,de ce tu guvern emiți o ordonanță de urgență prin care împarți pensionarii militari în doua categorii distincte și prin aceasta faci un favor primei categorii și discriminezi pe cei puși de tine în actul normativ ca fiind alta categorie, iar pensiile egale ca suma plătite în luna decembrie 2022 nu mai sunt egal plătite și în luna ianuarie 2023
De ce trebuie să fie unii catalogați "îmbuibați " dacă diferența dintre brut, impozit, CASS (diferența dintre netul rezultat) și pensia plătită lunar în cont ajunge la tine stat
Aceiași pensie plătită egal în luna decembrie 2022 trebuie sa fie plătită egal și în luna ianuarie 2023

Semaka spunea...

Se duc dracului toate calculele

https://www.capital.ro/legea-pensiilor-se-schimba-radical-vestea-diminetii-pentru-milioane-de-pensionari-se-va-aplica-abia-de-la.html

Brenda spunea...

Da așa este pe 5 în dezbatere publică și pe9. La guvern

Huhu Rezea spunea...

Dixit @iceparu!

Viorel spunea...

SĂ VOTAȚI CU AMBELE MÂINI.
Răsturnare de situație privind noua Lege a pensiilor din România. Ministerul Finanțelor se pregătește să amâne totul, printr-o nouă Ordonanță de Urgență. Astfel, autoritățile au luat decizia ca modificările să se aplice de abia din anul 2024, an în care au loc toate rândurile de alegeri, europarlamentare, parlamentare, locale și prezidențiale.

luchy19 spunea...

Dle. Alexandru , pe aici mai postează și subofițerii și MM din MAPN care au pensii de 3000 și un pic, pensionați de 2, 3 ani cu vechime de peste 25 ani de cascheta. Valoarea acestora este foarte mare, NU ? Discriminatorie indexarea pentru grosul pensionarilor militari, SOV, MM cu vechime completă. Ce pensii au fost până în 2017 pentru militarii cu vechime completă? Ce valoare avea Leul în raport cu moneda unică, care erau costurile vieții în acei ani? Știți ce solda netă aveau subofițerii până în anii 2017, 2018 , 2300 lei ! Ce valoare aveau pensiile militare atunci ?

Semaka spunea...

Ce vor face guleratii cu jalonul 215 din PNRR, trimestrul 4 / 2022

Huhu Rezea spunea...

Nu stiu dacă este o avarie, dar au dispărut toate proiectele de pe site-ul Min de Finanțșe

Viorel spunea...

Domnule Leo. Conform fostei emisiuni radio „Cotele apelor Dunării” prezentată zilnic între orele 11:50-12.00, pensile peste 10.000 lei vor STAȚIONA până când se va face o recalculare / actualizare sau printr-o altă metodă inventată de marii finanțiști / guvernanți, pensile vor fi aduse la un echilibru echitabil pentru toate categoriile de cadre militare pensionari, plecând de la SGP pensionat și până la domnul Gl. Ciucă, fiind ultimul pensionar cu gradul și funcția maximă.

Andrimar spunea...

Prin introducerea CASS ului la începutul anului curent, pensiile celor ieșiți înainte de 31.12.2017 au scăzut, în schimb pensiile celor ieșiți după 2018 au crescut . Atunci n a fost discriminare? Acum cred că de fapt e o recunoaștere a greșelii de atunci și o minimă reparație.

Viorel spunea...

Vor face Proiectul de legea la foc automat conform Jalonului 215, îl vor trimite spre avizare la CE, o trece prin Parlament spre aprobare, la Președinte pentru promulgare, o publică în MO cu intrare în vigoare de la data de 01.01.2024, timp de implementare 24 de luni, adică la finalul anului 2026. Până atunci, vorba ciobanului. Duc oile la păscut și las baloții de lucernă pe la iarnă.

Skoda 4x4 spunea...

Pentru dl. Camarad,,,foarte pertinente observatiile ,dar ce ziceti despre faptul ca OUG.59 nu a avut avizul Consiliului Legislativ care este obligatoriu ? Cel putin asa a motivat Tribunalul in speta mea si a sesizat CCR. In rest multa sanatate tuturor.

Viorel spunea...

Cătăline. Scuze, dar vorbești prostii. Dacă va fi să ajungă președinte, va ajunge pentru că a fost măsluită ruleta. Pe votul poporului, acum, la anul (după ce predă funcția devine un necunoscut) sau în 2024, nu ia mai mult de 15-20% din votul electoratului și fără a fi considerate o jignire, este o persoană antipatică.

Viorel spunea...

Domnule Dallas / Boby. Pentru că 2 pensii egale în luna decembrie 2022, nu vor avea 2 beneficiari / pensionari cu grade, funcții, vechime, etc. egale. În al doilea rând. Ambii sunt pensionari în baza Legii nr. 223/2015, numai că pensiile celor 2 au fost calculate pe Legi ale salarizării diferite. Primii pe Legea 284/2010 (abrogată), modificată și completată cu fel de fel de OUG iar a 2-a categorie au pensile calculate pe Legea nr. 153/2017.

Semaka spunea...

Nu mai cred nimic pana nu vad multe cifre pe card.

Camaradul spunea...

Este un argument bun suplimentar pentru cei care au dosare la CCR cu OUG59/2017. Ca si faptul ca o lege organica cum este Legea 223/2015 poate fi modificata doar de o lege de rang egal, respectand exigentele si dispozitiile art. 73 si 118 din Constitutie, pe langa respectarea normelor de tehnica legislativa (Legea 24/2000).
Alt aspect de critica extrinseca invocata de mine, restrangerea unor drepturi si libertati (adica plafonarea pensiei) poate fi facuta DOAR PRIN LEGE (Nu prin OUG)
Restrangerea poate fi facuta prin LEGE in anumite conditii si pentru o perioada limitata, fara a afecta esenta dreptului, fara a-l elimina (in speta suprimarea totala a OMM, fara niciun beneficiu pentru justitiabilii militari)

Camaradul spunea...

Art. 53 din Constitutie dispune restrangerea unor drepturi si libertati, pentru o perioada limitata, doar prin LEGE. Or pensia este drept fundamental (art.47, alin 2 Constitutie)

Huhu Rezea spunea...

In sens larg, sintagma lege cuprinde si dispozițiile adoptate prin ordonanțe. Drepturile nu pof fi afectate prin ordonanțe, dar pot fi îmbunătățite, ameliorate.

reddog spunea...

Cătălin
Corsarul Invincibil sta in Penthouse pe banii lui.
Ceilalți foști președinți beneficiază de locuință gratuita de la stat.
Năstase e mai dalmațian decât Băsescu dacă ne uităm ce istoric are.
Când spui șmecheri te referi inclusiv la Huhu? 😁

Alexandru spunea...

@Alexandru
Fără scuze, ești cam prost. Nu toți am ieșit cu Oskar sau/și alte "umflături". Eu unul, sigur. Și chiar dacă o să fii uimit, la mintea ta, și un subofițer ieșit anul ăsta cu aproape 4 bețe, simte inflația. Eu am tot spus că fără să ia de la unii și să dea la alții, incompetenți ăștia nu știu altceva. Bucurați-vă la firmituri că altceva nu o sa vedeți. Voi tot săraci veți fi și în câțiva ani vom fi toți la fel. Mare bucurie, aia cu capra vecinului.

reddog spunea...

Cătălin
Nu vorbi in numele tuturor.
Pentru alții a fost o onoare să-l aibă președinte. ✌️💪🇷🇴

Camaradul spunea...

Pt. dl. Huhu Rezea
si Skoda 4x4

OUG 59/2017 neaprobata si necenzurata de Parlament nu este in niciun caz echivalentul LEGII, in speta al Legii organice 223/2015.
Aici gresiti dl. Huhu Rezea!OUG este un act juridic de rang inferior LEGII! OUG-urile pot opera in prima faza si modifica in domeniul legilor (ordinare si organice) dar OUG-urile nefiind aprobate ulterior de Parlament (cazul OUG 59/2017), neavand girul Parlamentului care aproba OUG printr-o lege de aprobare de rangul legii organice, sunt lovite de nulitate, neconstitutionale. Parlamentul este unica autoritate legiuitoare (art. 61, alin.1 din Constitutie

Alexandru spunea...

Huhu nu este nici o avarie
Aceasta este motivul dar văd că nu prea îți place ce spun, poate chiar am dreptate

Dl gl Bahnareanu a trimis un SMS dl prim ministru referitor la proiectul de OUG pe care îl criticam. Dl Ciuca a răspuns că sa ne adresam MApN ca inițiator al actului normativ. Cei care ne fac "zile fripte" sunt colegii noștri decidenți din MApN.Iata:..."Am onoarea sa va salut domnule prim-ministru, Va sesizez următoarea problema:
- nu se poate sa nu fie indexate toate pensiile militare cel puțin cu rata medie a inflației cunoscuta de 5,1%. Diferențierea trebuie făcută între 12,5% și 5,1%. Inflația din 2022 a afectat puterea de cumpărare la toată lumea și la pensionarii militari. De majorarea pensiilor militare de stat nu mai vorbește nimeni, de actualizare nici atât. Va rog sa impuneți indexarea la toți pensionarii militari între 12,5% și 5,1%.
Cu deosebit respect,
Președinte ANCMRR Gl.lt.r. //Neculai BAHNAREANU//......iar răspunsul dl prim ministru este: ......."Onoarea este de partea mea domnule general! Va rog aa discutați subiectul la MApN pentru ca le-am lăsat responsabilitatea sa vina cu propuneri. Este normal ca ei sa facă analiza și aa vina cu propunerea cea mai vuna pentru sistem.
Respect și considerație!".....Așa că domnii decidenți cu acces la inițierea actelor normative sunt cei care ne fac "zile fripte". Iar apoi a direcționat mesajul către domnii gl Jianu, Seful DGFC și Roșu Loct. Șefului DRPCVP,iată:...."Domnule general Jianu,
Domnule general Roșu,
Nu se poate sa nu fie indexate toate pensiile militare cel puțin cu rata medie a inflației cunoscuta, 5,1%. Dacă doriți sa faceți diferențiere, faceți-o între 12,5% și 5,1%. Anul trecut ni s-au reținut 10% peste 4000 CASS, acum aceste praguri. Unde vreți sa ajungeți? Inflația a afectat pe toată lumea și nu se știe ce mai urmează. Nu ne spuneti nimic de jalonul 215 din PNRR, vine cu alte amputari și în loc sa fi recuperat ceva la 01.01.2023, nimic. Mai aveți timp sa rezolvați. Domnul prim-ministru spune ca este sarcina MApN și cu ce ne-am ales?
Aștept reacție.
Cu stima și considerație,
Președinte ANCMRR
Gl.lt.r. //Neculai BAHNAREANU

Brenda spunea...

Poate pe lumea cealaltă ,V adică in2025 santem nemuritori jigodiille

Viorel spunea...

Domnule Cătălin. Fiecare avem preferințele / criteriile noastre în a ne place sau nu o persoană. Nu-i contest calitățile domnului Năstase (de 5 ori pro, comparativ cu actualul / prezentabil, deștept, politician versat, logos, etc.), însă era arogant, omul de sus ce nu putea fi abordat de oricine. Domnul Băsescu, un politician de excepție, bine pregătit, capabil de a ieși din orice situație de orice natură. Atuul dânsului a fost modul de comportare față de oricine. Îl inviți să faci o fotografie, acceptă, vrei să bei un șpriț sau bere cu dânsul, nici nu mai vorbim. A fost perceput ca omul din popor. Asta l-a făcut să câștige și alegerile și la referendum și în N situații. Că o fi ciripit, este treaba dânsului. Câți ziariști nu au dat cu ciocul (RS) sau au făcut mișmaguri (BC) și acum ne dau lecții la TV. ? Singurul om politic (care a trecut prin asemenea situație) de apreciat și pe care o respect a fost și este doamna Mona Muscă. S-a retras discret și și-a văzut de viața dumneaei.

Boby spunea...

Pt. Andrimar, Viurel

15.09.2017 este dată ultima cu brut la pensia în plată , după care totul în plata este la netul salariilor
Cei mai avantajați ca pensii în plată (la modul general) sunt cei care s-au pensionat între 01. 01. 2016 și 15.09.2017.Afirm în cunoștință de cauză. După 16.09.2017 sunt în avantaj doar cine a profitat de acel spor temporar acordat exact pentru 6 luni, dar asta nu este ceva general. Prin acordarea acelui spor nu s-au produs efecte doar pentru 6 luni și aici este buba ca fiind temporar nu ar fi trebuit prins în calcul la stabilirea pensiei
Dacă cei pensionați după 15. 09.2017 ar fi avut în plata netul rezultat, aveați dreptate, dar trebuie sa înțelegeți ca pensia în plată este plafonată la netul salariilor și la majoritatea este sub pensia în plata din perioada 01.01.2016-15.09.2017 deoarece s-a pierdut OMM și sporul pentru pensia suplimentară

Pentru indexarea făcută la pensiile civile procentul este identic 12,5% pentru toți indiferent de anul ieșirii, coeficient de corecție, lege salarizare

Sper să nu greșesc, dar parcă ați afirmat că sunteți beneficiar de OSKAR
Este vorba de indexare și atunci doua pensii egale platite în decembrie 2022 trebuie sa fie egal plătite și în luna ianuarie altfel cel pe plus este privilegiat și cel pe minus este discriminat
Diferența dintre brut, impozit, CASS(netul rezultat) și pensia plătită în cont unde se află? eu afirm că la STAT , nu am primit niciodată altfel

Mario spunea...

Mesaj pentru Flavius,-nu te mai da ranit, ca nu esti asa cum spui .....

Viorel spunea...

Domnule Cătălin. Greșiți din start. Pensiile dacă se vor recalcula / actualiza, se va face la toată lumea și nu pe etape sau pe plafoane, pentru că, actualizarea începe de la cel mai vechi pensionar spre cel mai nou indiferent ce pensie are. Ca ex. Doamna Brenda a zis că are o pensie brută de 4.716, deci, pensia netă este de 4.375. Dar doamna are o anumită vârstă iar pensia soțului a fost obținută cu ani de zile în urmă, deci intră la recalculare / actualizare printre primii. Deci nu o poți duce în etapa a 2-a sau a 9-a. Mai pe românește, în ordinea înmormântării, pentru că altfel se lasă cu procese.

Paul Puiu spunea...

Dl gl Bahnareanu a trimis un SMS dl prim ministru referitor la proiectul de OUG pe care îl criticam. Dl Ciuca a răspuns că sa ne adresam MApN ca inițiator al actului normativ. Cei care ne fac "zile fripte" sunt colegii noștri decidenți din MApN.Iata:..."Am onoarea sa va salut domnule prim-ministru, Va sesizez următoarea problema:
- nu se poate sa nu fie indexate toate pensiile militare cel puțin cu rata medie a inflației cunoscuta de 5,1%. Diferențierea trebuie făcută între 12,5% și 5,1%. Inflația din 2022 a afectat puterea de cumpărare la toată lumea și la pensionarii militari. De majorarea pensiilor militare de stat nu mai vorbește nimeni, de actualizare nici atât. Va rog sa impuneți indexarea la toți pensionarii militari între 12,5% și 5,1%.
Cu deosebit respect,
Președinte ANCMRR Gl.lt.r. //Neculai BAHNAREANU//......iar răspunsul dl prim ministru este: ......."Onoarea este de partea mea domnule general! Va rog aa discutați subiectul la MApN pentru ca le-am lăsat responsabilitatea sa vina cu propuneri. Este normal ca ei sa facă analiza și aa vina cu propunerea cea mai vuna pentru sistem.
Respect și considerație!".....Așa că domnii decidenți cu acces la inițierea actelor normative sunt cei care ne fac "zile fripte". Iar apoi a direcționat mesajul către domnii gl Jianu, Seful DGFC și Roșu Loct. Șefului DRPCVP,iată:...."Domnule general Jianu,
Domnule general Roșu,
Nu se poate sa nu fie indexate toate pensiile militare cel puțin cu rata medie a inflației cunoscuta, 5,1%. Dacă doriți sa faceți diferențiere, faceți-o între 12,5% și 5,1%. Anul trecut ni s-au reținut 10% peste 4000 CASS, acum aceste praguri. Unde vreți sa ajungeți? Inflația a afectat pe toată lumea și nu se știe ce mai urmează. Nu ne spuneti nimic de jalonul 215 din PNRR, vine cu alte amputari și în loc sa fi recuperat ceva la 01.01.2023, nimic. Mai aveți timp sa rezolvați. Domnul prim-ministru spune ca este sarcina MApN și cu ce ne-am ales?
Aștept reacție.
Cu stima și considerație,
Președinte ANCMRR
Gl.lt.r. //Neculai BAHNAREANU

M spunea...

@Viorel

Și atunci nu am eu dreptate când zic că fiecare lege a salarizării trebuie să aibă în coadă și o lege a pensiilor militare?

Am scăpa de veșnica discuție: ăla are alte sporuri pe care eu nu le aveam! (Nu pentru că nu făceam ceva cu pentru că sporul respectiv nu era în legislația salarizării la acel moment!)

Leo spunea...

Marița (MLȘ)
Ceva în acest sens am auzit și eu mai prin nov. dar nu am crezut. Acum că văd că info apare și din altă sursă , încep să nu mai fiu sceptic 100%.

Trofin spunea...

Constat ca a rămas fierbinte proiectul de Ordonanță de Urgență cu privire la măsurile fiscale pentru anul 2023 .
Dacă mă refer numai la articolul care prevede majorarea pensiilor militare de stat prin indexare cu procente diferențiate pe intervale de cuantumuri pensii în plată la 31 dec. 2022 , drepturi de pensie deschise până la 31 dec. 2017 , am constatat următoarele :
1) cu excepția primului interval , pensii de cel mult 3000 de lei pentru care indexarea este de 12,5% , toate celelalte 5 intervale au mărimea de 1400 de lei până la 10000 de lei cu procentele de indexare , în ordine , 8,5%, 6,5%, 5,2%, 4,4% și 3,5%.
2) pentru fiecare interval , tot în ordine , majorările maxime sunt 362 lei pentru cuantumul brut al pensiei de 2894 lei , 367 lei pentru cuantumul brut al pensiei de 4320 de lei , 372 lei pentru pensia de 5730 de lei , 372 lei pentru pensia de 7146 lei , 375 lei pentru pensia de 8526 lei și 338 lei pentru pensia de 9662 lei;
3) majorarea prin indexare a pensiilor militare de stat are o evoluție grafică în dinți de fierăstrău cu vârfurile precizate la 2) iar minimele , de la extremele intervalelor astfel 125 lei pentru pensia de 1000 de lei , 256 lei pentru pensia de 3000 de lei , 287 lei pentru pensia de 4400 de lei , 303 lei pentru pensia de 5800 de lei , 318 lei pentru pensia de 7200 de lei , 302 lei pentru pensia de 8600 de lei și 0 lei pentru pensia de 10000 de lei ;
4) între pensia cu cea mai mare majorare din interval și limita dreaptă a intervalului , pensiile vor fi identice după indexarea aplicată fiecărui interval și vor avea valorile brute de 3256 lei pentru intervalul 2894-3000 lei, 4687 lei pentru intervalul 4320-4400 lei , 6103 lei pentru intervalul 5730-6000 lei , 7518 lei pentru intervalul 7146-7200 lei , 8902 lei pentru intervalul 8526 - 8600 lei și 10000 lei pentru intervalul 9662-10000 lei ;
5) diferența dintre cea mai mare majorare a unei pensii militare de stat , respectiv 375 lei pentru pensia brută de 8526 lei , pensia corespunzătoare din sistemul public are o majorare , prin indexarea cu 12,5% ,de 1066 lei , deci un raport de circa 2,84 iar pentru întreg domeniul cu limita dreaptă 10000 de lei raportul de majorare a pensiilor publice prin indexarea constantă cu 12,5% este de 3,33/1 față de majorarea diferențiată a pensiilor militare de stat;
6) dacă se reprezintă grafic majorarea pensiilor militare de stat , prin indexare diferențiată , pentru fiecare subinterval de indexare se obține reprezentarea în dinți de ferăstrău. Calculând aria fiecărui dinte de ferăstrău și folosind-o ca pondere pentru procentul de indexare în fiecare interval se obține procentul mediu de indexare a pensiilor militare de stat de 6,5% , valoarea care s-a vânturat ceva vreme prin mediile politice și publice.
În concluzie , multe dintre nemulțumirile pensionarilor din sistemul militar sunt deplin justificate , discriminarea este mult prea mare ca să nu producă reacții de nemulțumire , oricât de mare ar fi o pensie militară de stat , beneficiarul ei este pus în inferioritate față de beneficiarul unei pensii publice de același cuantum brut.
În cazul meu , diferența dintre pensia de care beneficiez și pensia publică de aceeași valoare este de 322 de lei în favoarea pensiei publice .

RD spunea...

Nu ați scris ceva important daca nu este spus și prin ce metodă de calcul. Nu cred că vor fi actualizate deoarece bugetul pensiilor militare ar crește, nu invers și nu se dorește așa ceva (de politicieni).

Viorel spunea...

Domnule M. Sunt întru totul de acord cu dumneavoastră. Am ajuns la concluzia, că deși nu avem cunoștințe în materie, prin dezbaterile noastre rezultă niște concluzii mai inteligente și bune de urmat decât ale finanțiștilor din MApN, MAI sau Guvern.

Viorel spunea...

Boby. Citește comentariul meu de pe topicul „Indemnizația socială și ajutorul financiar pentru pensionarii cu venituri mici în anul 2023”, din 01 decembrie 2022, 14:54. Te rog chiar să-l citești cu atenție, să faci o paralelă între pensia cu care am ieșit eu în noiembrie 2016 și pensia cu care a ieșit luchy 19 în anul 2022. Vezi diferența de pensie și mai vorbim. După exemplul prezentat cred că o să te lămurești care este realitate (nu TV).

Huhu Rezea spunea...

@Camarad
Parlamentul este unica putere legiuitoare dar tot el poate delega Guvernul să legifereze în numele său.
Ordonanțele.... au forță juridică asimilată legii. Vezi Decizia CCR nr. 405/2016, par. 62 și 63.
"În consecință, întrucât un act juridic normativ, în general, se definește atât prin formă, cât și prin conținut, legea în sens larg, deci cuprinzând și actele asimilate, este rezultatul combinării criteriului formal cu cel material (…) Ordonanțele și ordonanțele de urgență ale Guvernului, sub aspect material, conțin norme de reglementare primară, având o forță juridică asimilată cu a legii.”
Pentru consolidarea opiniilor vă recomand studiul : https://www.juridice.ro/683627/nota-de-jurisprudenta-a-curtii-constitutionale-30-martie-15-mai-2020-regimul-juridic-al-ordonantelor-de-urgenta-ale-guvernului.html

Viorel spunea...

RD. „Produsul intern brut a crescut în perioada ianuarie-septembrie cu 5%, pe seria brută şi cu 4,3% pe seria ajustată sezonier comparativ cu primele nouă luni din 2021”. Să spunem că PIB-ul la sfârșitul anului 2022 va avea o creștere de 5%. Atunci, și suma procentului de 9,4% alocat la pensii va crește. În plus. Procentul alocat din PIB la MApN a fost majorat la 2,5%. Sper să nu se ducă toți pee pave. O mica, cotă parte să fie repartizată și la articolele bugetare salarii și pensii. Cred că pensile militare, respectând Jalonul 215 din PNRR se pot recalcula / actualize în cele mai bune condiții începând cu 01.01.2023 sau în cel mai rău caz începând cu data de 01.03.2023.

Paul Puiu spunea...

Daca cei mai vechii dintre rezervisti sau in retragere au curajul si puterea sa ne spuna pe blog daca sau mai confruntat vreodata cu asemenea indexare acordata in mod preferential, discriminatoriu si neconstitutional doar unei anumite categorii?????!!!!!!!🤔🤔🤔🤔🤔Din ce rezulta cei mai nemulțumiți sunt tot rezervistii si in retragere de la MAN care au prins si ajutoarele la trecerea in rezerva si efectele măririlor de la recalcularea pe contributivitate!!!!A-si dori sa ii mai intreb pe rezervistii si in retragere daca la data trecerii lor un rezerva in urma 20-25 nu existau discrepante oare intre pensiile lor si a celor trecuti in rezerva pe vremea lui Ceașca????!!

Inginerul spunea...

In postarile de pe blogul SCMD, dl col Dogaru se plange de ani de zile ca numitii Rosu si Jianu sunt capii impotrivirii cresterii pensiilor militare. E clar ca buna ziua ca sunt vanduti statului paralel. Misiunea lor este sa saboteaze cat pot rezerva armatei, sa fie atat de nemultumita si revoltata ca, in caz de mobilizare, sa avem un non combat din partea ei. Asa cum sunt si altii vanduti prin alte ministere, pe la transporturi sa nu se faca autostrazi, pe la invatamant sa avem cei mai multi analfabeti functional, pe la sanatate sa fim campioni la imbolnaviri de tot felul, si la mortalitate dar nu intereseaza asta, important e ca populatia sa fie bolnava, neputincioasa fizic etc. Si se poate, pentru ca cine ar trebui sa ii ia de maneca, adica serviciile, nici ei nu sunt mai prejos. Pun pariu ca peste jumatate din ei iau salarii din doua locuri. De-asta suntem si dati la o parte in UE. La nivelul cetateanului de rand ne comportam ca niste inapoiati, la nivelul de sus ne vindem repede si pe nimic. Iar tradatorii au fost si vor fi mereu desconsiderati.

Sorin spunea...

Nu cred ca se va rezolva ceva. Limita de 10000 e pusa doar ca să nu cârâie magistrații și aviatorii civili fata de reducerile pe care le vor simți dacă se aplica procentul de 65% din baza de calcul, formata din media venituri brute din ultimul an de activitate din ultimii 5 ani.

Sorin spunea...

@MLȘ Tind sa îți dau crezare pt simplul motiv ca aceasta varianta nu a apărut, nu a mai fost semnalata. Ca și OUG cu indexarea diferențiată....

Viorel spunea...

Camaradul. M-am lămuri de mult cu Deciziile CCR. Citiți Decizia nr. 403/2019 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 11 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, decizie în care mă regăsesc și eu și alți zeci de pensionari. Pe lângă ce spune CC la art. 97, citiți ce spune marele Avocat al Poporului la art. 74-77 în persoana (și ăsta le are cu dicția) tovarășului Ciorbea (mai rău ca instanța de judecată). O mare vină o au și (art.78): „Președinții celor două Camere ale Parlamentului și Guvernul nu au comunicat punctele de vedere solicitate”. Le-a fost lene și jenă.

Viorel spunea...

De apreciat inițiativa domnului Gl. Băhnăreanu, dar….legat de Jalonul 215, mă întorc în timp și întreb. Domnule Gl. Băhnăreanu și ceilalți 3 Președinți importanți de Sindicat, Asociații, din 2016 și până în 2021 când a început proiecția PNRR, ce măsuri ați luat DE COMUN ACORD, adică cei 4 mușchetari la aceeași masă privind recalcularea / actualizarea pensiilor militare ? Ați avut mură în gură Proiectul PLx-199/2020 „Articol unic”. De ce nu ați întreprins nimic în acest sens (în loc să vă contrați sau să stabiliți una și pe la spate să mergeți și să solicitați alta) iar acum nu trebuia să ne îngrijorăm de Jaloane și bastoane ?

Boby spunea...

Viorel
Corect este să faceți o paralelă cu cineva de la aceiași arma, vechime, sume luate în calcul, etc. și atunci sigur îmi veți da dreptate
Eu fac comparația cu un fost coleg cu vechime, funcție, grad, gradații ,s. a., eu având și spor pentru studii superioare și totuși colegul ieșit în decembrie 2016 are acum cu aproape 100 lei mai mult și după cum a fost redactată ordonanța cu discriminări în defavoarea mea, nu îl voi ajunge din urmă cum ar fi normal, mai mult fiind favorizat va duce diferența spre 200 lei în favoarea acestuia
Eu afirm cazul concret și în care având sporul permanent pentru studii superioare trebuia eu să fiu în avantaj și nu cum se întâmplă
Singura măsură corectă pentru toți este actualizarea și neicluderea în baza de calcul a acelor sporuri temporare care se acorda exact pentru 6 luni
Sper ca decidenți să înțeleagă că acel coeficient de indexare trebuie să fie la fel pentru sumele plătite în cont pe luna decembrie 2022 pentru ca acestea să fie plătite egal și în luna ianuarie 2023, altfel este discriminare,
iar diferența dintre brut, impozit, CASS (netul rezultat) și pensia plătită în cont celor de după 16.09.2017 se afla la STAT, nu în contul acestor pensionari

Viorel spunea...

Domnule Cătălin. Vă consider un om serios. Un ziar prezintă ce a spus UN FOST COLABORATOR. Dumneavoastră nu vedeți filme cu mafioți ? Sunt frați de cruce până la împărțirea teritoriilor și a banilor. Nu le iese pasiența se împușcă unul pe altul. Vine după ani de zile UN FOST COLABORATOR și îl dă în gât. De ce nu spuneți despre DP ca ex. (unde statul român a pierdut enorm, în special câmpuri petroliere) „Libia se lauda la fiecare pas cu Murzuk, zacamant pierdut de statul roman. Bazinul abandonat extrage titei de doua ori cat toata compania Petrom. Statul roman s-a ales cu praful de pe toba din Murzuk, cu toate ca a fost descoperirea sa, l-a cedat spaniolilor. In tot acest timp, Dinu Patricu si-a luat rafinarie.” https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1187659-patriciu-creanta-din-murzuk-libia.htm.
Dosarul Rompetrol: https://cursdeguvernare.ro/familia-dinu-patriciu-trebuie-plateasca-prejudiciu-rompetrol.html

Huhu Rezea spunea...

Da, au fost multe diferențieri și de fiecare dată au fost discriminate generațiile mai vechi.
In primii ani de aplicare a L 164/2001 am avut inderxări diferențiate, iar în perioada 2001-2007 pensiile MApN recalculate în 2001 nu au beneficiat de sporul pentru condițiile de muncă, potrivit HG 1294/2001, în timp ce pensiile de la MAI au primit sporul încă din 2003-2004 prin câștigarea de ANCMRR din MAI a unui proces în contencios administrativ prin care a contestat ordinul MAI de aplicare a HG 1294/2001.

Huhu Rezea spunea...

Stelică alas Marița
Tu ai grave afecțiuni psihice, nu numai gaură în palmă...
Dacă te-ai jurat că nu mai scrii pe acest blog de ce nu te țâi de cuvânt?
Vrei să-ți interzic și cititul blogului?

Viorel spunea...

Boby. Sunt în totalitate de accord cu domnul M și redau spusele dânsului. Cum să îi iei unui om un drept (spor, indemnizație), pentru care acel om a muncit. Vă dau 2 ex. scurte. 1. Mi-am propus ca peste un an să ies la pensie. Studiez Buletunul Informativ al Armatei (care apare lunar) și caut o funcție vacantă egala Grad / Funcție cu a mea sau mai mare dar cu Indemnizație de comandă. Fac Raport, mi se înaintează documentele la Comisia de selecție, mi se analizează dosarul, dau interviul, ocup funcția. După un an fac raport de trecere în rezervă cu drept la pensie militară de stat. În calculul pensiei intră și indemnizația de comandă. Este un drept temporar sau permanent, deși, eu asta am urmărit ? Îmi poate reproșa cineva ceva ? Nu cred.
2. Sof. de geniu cu, Curs EOD (obligatoriu pentru a participa la asanarea poligoanelor).
6 Subunități au Ședințe de aruncare a grenadei ofensive și defensive în 6 luni consecutive. Subofițerul este numit cu asanarea poligonului în urma ședințelor drept pentru care primește un spor de 50% din Solda de funcție și încadrare în condiții de muncă „alte condiții 2 ani / 1 an”. Iese la pensie și își allege cele 6 luni în care a paricipat la cele 6 ședințe. Este un drept câștigat pe bune sau nu merită acest drept chiar dacă și-a riscat viața ? După tine nu merită pentru că este un drept temporar.

M spunea...

@Trofin

Foarte bună analiza!!!!

Deci cum se respectă "principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege"?

Dacă în cazul pensiilor stabilite înainte de 2017 se poate argumenta că acestea nu se află în aceeași situație juridică cu cele stabilite recent (legi diferite de salarizare) în cazul indexării chiar nu găsesc ABSOLUT NICIUN CRITERIU care să dea o situație juridică diferită!

Doi pensionari, cu pensii stabilite de aceeași lege (223) pe baza aceleași legi de salarizare (153) sunt tratați la indexare în mod diferit!

Al doilea, caracterul "special" nu înseamnă, în opinia mea, o discriminare "negativă".

RD spunea...

Domnule Viorel, eu cred că banii se vor duce pe arme, nu pe creșterea pensiilor de la MApN.

ifrim spunea...

Inginere dacă ar fi cum spui d-ta nu ar trebui ca SRI,SIE să ridice nivelul stării de alertă?

Camaradul spunea...

Pt.dl. Huhu Rezea

Nu confundati OG cu OUG! Ati spus ca Parlamentul poate abilita Guvernul sa emita Ordonante....si v-ati oprit.....
Exista 2 tipuri de delegare: parlamentara (doar pentru emiterea OG de care vorbiti si in care Parlamentul deleaga Guvernul printr-o lege de abilitare in domenii care nu fac obiectul legilor organice stabilind de la inceput domeniul si durata de emitere) si exista delegarea constitutionala (permisa de art.115 alin. 4 din Constitutie pentru emiterea in situatii extraordinare de OUG pentru care Guvernul nu are nevoie de abilitarea/delegarea Parlamentului. Insa Parlamentul, ca unica autoritate legiuitoare, are obligatia constitutionala de la publicarea OUG-ului in Monitorul Oficial de a cenzura si aproba /respinge OUG-ul intr-un termen rezonabil cu sau fara modificari printr-o lege de aprobare.
In caz de necenzurare/neaprobare, OUG (in speta OUG 59/2017) este lovit de nulitate, este neconstitutionala intrucat nu a parcur procedura completa. Este inacceptabil a admite ca Guvernul poate legifera "sine die" fara un control riguros si intr-un termen rezonabil din partea Parlamentului unica autoritate legiuitoare. OUG este asimilata legii atat timp cat este aprobata de Parlament printr-o lege de aprobare. Faptul ca OUG poate opera in domeniul legilor organice si ordinare nu inseamna ca OUG este un act juridic de nivel egal LEGII, pentru ca legiuitorul constituant a prevazut ca OUG sa intre in vigoare imediat de la publicarea lor in Monitorul Oficial insa doar pentru un interval de timp limitat (termen rezonabil) in care Parlamentul sa vina si sa cenzureze actul Guvernului.
Va recomand jurisprudenta CCR, art. 115 din Constitutie (delegarea legislativa).

Camaradul spunea...

Dl. Huhu Rezea

OUG (in speta OUG 59/2017) necenzurate si neaprobate de Parlament, nu au nicio forta juridica, sunt atacabile la CCR pentru neconstitutionalitate. Ele nu au parcurs procedura completa de control al Parlamentului (cenzurare si aprobare intr-un termen rezonabil!!), motiv pentru care sunt lovite de nulitate. Orice act juridic care nu a parcurs procedura completa este lovit de nulitate!!! Procedura este prioritara si prevaleaza in domeniul juridic!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pastreaza-ti parerile, anonimule- trollca n-am nevoie de ele! Daca esti asa de indoielnic, hai sa facem schimb de pensii si sa traiesti tu din a mea! Lumineaza-ti fața ca pana acum n-am mai auzit de o doamna barbat in fuste pe aici! Apropo, cand esti pe roșu păduresc-jigănesc sa-ti cumpar tampoane din pensia mea?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

L-am dojenit ca a isterizat deja cu o stire controversata, sa nu zic falsa pe direct, cativa creduli: Sa ne spuna sursa izvorasului, ca de la Iasi la Bucale e distanta mare, tataie!

M spunea...

@Viorel

Foarte bune exemplele date de dumneavoastră!

Sigur, nu trebuie să fim ipocriți! Au fost și sunt cazuri in care anumite sporuri au fost date la limita legii. Dar atunci ce facem? Aruncam copilul odată cu apa din copaie?

Domnul Boby este deranjat că un coleg are pensia mai mare decât el. Pur și simplu eu nu am această problemă deși cel care a urmat pe funcția mea, pensionat între timp, om pe care eu l-am instruit, are pensia mai mare decât mine cu 20%. Așa... Și?

Domnul Boby are sporul pentru studii superioare. Îl vede că fiind normal și "permanent". 😁 Principiul e cam așa: "sporurile de le am eu sunt bune, legale, meritate iar tot ce au alții e clar că trebuie tăiate de la îmbuibații dracului!"

În condițiile în care suma sporurilor nu este limitată la 30% (să zicem) atunci ideea marxistă, "singura corectă", înseamnă pentru cei activi pierderea a 40% sau 60% din pensie.

10% din personal putea să obțină Oscarul într-un an. Ce l-a împiedicat pe X sau Y? Can exact ce l-a împiedicat și pe camaradul domnului Boby, unul oarecare, ce nu s-a bucurat de sporul pentru studii superioare pentru că nu a făcut efortul de a face o facultate! Dar domnul Boby crede că ăla nu îl înjură și nu spune despre el că numai pupincuriștii au primit acel spor?

Principiul meu e simplu: orice camarad care își revendică un drept care îi crește pensia sau solda este de lăudat! Nu ia domnule de la mine! Să dea o bere și să fie iubit și fericit! Să fac ulcer pentru asta? Numai oamenii slabi au invidii!
”Numai după invidia altora îți dai seama de propria ta valoare.” Tudor Musatescu

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Paul Puiu, sincer jur ca nu exista panarama asta de acum, si stiu toate etapele, iesind in invaliditate din Martie 1989. Panarama a inceput de cand cu iesirea pe ordonante pe sumele alea, uriase pe atunci, si ma poate corecta @Onorabilul, daca gresesc. Sa ne zica trollul, Mario, ca el se da gaina ortodoxa pe langa cocoselul meu catolic!

M spunea...

Singurul protest făcut de un militar în rezervă de Ziua Națională de către am auzit....

https://youtu.be/BXBFQ5dagK0

Boby spunea...

Pentru o funcție de comandă ocupată prin concurs și nu cum se practica împuternicirea este un drept câștigat și nu speculat temporar pentru 6 luni
Tot ce este cu dedicație și de obicei pentru 6 luni nu trebuie luat în calcul, așa se pot evita acele diferențe substantiale și cei cu pensii civile sau societatea nu ar mai încadra aceste pensii militare ca fiind "nesimțite"

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cineva mi-a trimis niste dovezi ca politicul trimite permanent cereri la MApN sa trimita propuneri de actualizari si compartimentele MApN refuza de fiecare data s-o faca. In aceasta discutie de care zic fiind informat un mare general in rezerva, invitat mereu pe tv. Deci clocarii refuza reforma, iar eu informez toata Europa si Banca Mondiala, plus NATO. Dupa ce i-am potopit pe toti, inclusiv politicul roman, tot am trimis altele si mai detaliate, la niste ambasade in cursul dupa amiezii, deja Ambasada Olandei confirmandu-mi primirea, ca daca stau cu mainile in san nu mai vad eu actualizari la pensie de la ei

Boby spunea...

Domnule Huhu Rezea

De mai mulți ani faceți eforturi pentru a nu a mai exista aceste inechitati la cuantumul în plată al pensiilor militare prin actualizarea modului de calcul
Aveți în vedere înființarea unei formațiuni care să participe în alegeri, iar din această postură, având spiritul patriotic al jurământului față de patrie și cu un sprijin al rezervistilor, poate și ceva din cei activi, să fie mai ușor de a se realiza
Dacă considerați că acest comentariu nu respecta condițiile impuse și nici ca putând fi o opțiune, vă rog să nu-l faceți public

Brenda spunea...

Credeți că numai dv?

Huhu Rezea spunea...

@Camaradul
Eu am vorbit de instituția delegării legislative. Abiltarea este doar una dintre formele ei .
Ordonanțele simple, date prin lege de abilitare, trebuie aprobate prin lege in termenul prevăzut de art. 115 din Constituție, altfel își încetează existența.
Ordonanțele de urgență rămân în vigoare și zeci de ani, cum ne avertiza răposatul deputat Mircovici, despre OUG 57/2015, dacă nu sunt modificate sau respinse prin legea de aprobare.
Totuși, citiți studiul pe care vi l-am recomandat anterior.

Boby spunea...

M
Eu scriu despre ce este legal și cum ar fi corect față de toți beneficiarii de pensii militare , nu cum afirmi tu că îmi convine doar mie.
Sporul de studii superioare nu se acorda pentru o perioadă determinata de 6 luni pentru a fi speculat la calculul pensiei
Pe blog am intervenit la începutul anului când se afirma ca cei de după 15. 09.2017 nu plătesc CASS și este greșit eu pot dovedi ca din brut se retine atât impozit cât și CASS, plus diferența de la netul rezultat pana la pensia în plată, iar acum am intervenit că se face discriminare deoarece nu brutul trebuie luat în calculul indexarii ci pensia care se plătește lunar în cont și care trebuie indexata la fel pentru sume egale din decembrie 2022 cu sume egale plătite și în ianuarie 2023 deoarece diferența dintre brut și pensiile în plata ajunge tot la STAT
Dacă asta o considerați invidie, problema nu este la mine

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Astia o fi rezervisti carora li s-au indexat pensiile cu 1%, ca eu nici cu 12,5% nu pot sa-mi achizitionez asa ceva, sau toti sase, in mod separat, au si ei cat am si eu:
stiripesurse.ro/6-romani-au-taiat-porcul-pe-bloc-pe-terasa-l-au-si-parjolit_2685250.html

Huhu Rezea spunea...

@Camaradul
Puteți să dați un singur exemplu de încetare a forței juridice a vreunei ordonanțe de urgențe pentru că nu s-a finalizat procedura de adoptare în Parlament? Contraexemplu vă dau ordonanțele 57/2015 și 59/2017

M spunea...

@Boby

Stai liniștit că cei care nu au luat concursul, care nu au îndeplinit condițiile, care nici măcar nu s-au înscris la concurs sunt convinși că dumneata ai avut pile, ai pupat undeva un comandant sau a fost un post cu dedicație!

Așa este omul.... Se vede pe el cel mai curat, cel mai bun și cel mai îndreptățit!

Lăsați civili că ei văd ce li se spune să vadă.

Ați fost deci comandant, ați avut oameni în subordine ....Vreți să spuneți că nu ați fi făcut tot ce era legal posibil pentru ca ei să aibă solde mai bune!? Sau erați unul dintre acei bicisnici care aici când li se repartizau fonduri pentru premiere să zicem le trimiteau înapoi la eșalon spunând că nici unul dintre subordonații lor nu se ridică la nivelul necesar pentru a fi premiați!

Eheiiiii.... Ce bine că sunteți stăpânul Adevărului Absolut și al Singurei Soluții! Eu mereu am îndoieli că le știu pe toate și în general mă feresc să dau verdicte privind pensiile altora!

Camaradul spunea...

Este tot un act de încălcare a procedurii, motiv de sesizare a CCR. Orice act normativ care nu parcurge procedura completa (în speță de fata nu a obținut avizul obligatoriu) este lovit de nulitate.
În orice instanta din Romania și nu numai se analizează mai intai aspectele de procedura (dacă instanta este competenta in speta, daca citarea părților s-a facut corect, daca documentele au fost depuse in termen etc etc.)
Sănătate și succes!

Huhu Rezea spunea...

Boby
Tot așa rămâne că nu plătești nici impozit și nici contribuții din pensia militară ce ți de cuvine.
Pensia militară care ți se cuvine este pensia la care ți se aplică indexarea, respectiv 58,5% din media soldelor brute din cele 6 luni alese.
Ai și perspectiva să-ți crească pensia dacă se reduc impozitul și CASS.

Viorel spunea...

Cornel. De vină nu este conducerea MApN (ministrul Ap. este civil, nou pe funcție, deci este paralel, cum paralel a fost și Ciucă care știa ca Șef al SMG/SMAp. toate neregulile din system dar s-a făcut că nu le vede și acum o face pe fata virgină) ci primul ministru care (păstrând ierahia) trebuie să dea ordin ministrului Ap., care la rândul lui să dea ordin celor în drept, respectiv, DGJ, DGFC și tuturor mormolocilor cu atribuțiuni în acest domeniu, să trimită urgent Proiectul de lege solicitat. Eu în locul celor din guvern aș face o lege fără să-i mai întreb nimic. Vor afla cei din MApN despre ce solde și pensii vor primi (ca ex.) în momentul votării în Parlament, promulgării și publicării în MO. Atunci o vor citi pe îndelete și vor începe a boci, cu interdicție de a mai fi modificate timp de 10 ani prin OU. Dar, ca să revin. Au cerut cei din govern propuneri ? Le-au trimis ? Nu. Începând de a 2-a zi, destitui din funcție Șeful SMAp., Șeful DGJ, Șeful DGFC. Inclusiv pec el de la poarta ministerului dacă este cazul. Cred că asta adduce mai mult a joc de glezne. Voi dați vin ape noi și noi dăm vin ape voi.

Boby spunea...

Domnule Huhu Rezea

Mă faceți să înțeleg că în cazul pensiei dumneavoastră impozitulul și CASS se reține din suma ca vi se plătește lunar în cont și nu din brut?
La mine zice:
1-brut
2 -impozit
- CASS
3-drepturi restante
4-în plată
nu se precizează despre net și nici unde merge diferența dintre brut, impozit, CASS (netul rezultat) și suma plătită lunar
La pensia în plata apare ceva de genul
1(brut) -2(impozit, CASS) +3(drepturi restante) =pensia în plată care este cu mult mai mica dacă respectam ce scrie (din brut scădem impozitul și CASS)

Viorel spunea...

Domnule M. Boby are tupeu crezând că toată lumea este proastă. Am tăcut, dar pentru că insistă, am să-l rog să răspundă la următoarele întrebări pentru a vedea dacă minte sau nu, dacă a fost „protejat” sau nu, dacă a ocupat funcția pe bune sau nu. Deci, Boby.
- Ce facultate ai urmat / făcut ? Sigur Spiritul lui Haret;
- Curs de zi sau la distanță ? Sigur la distanță;
- Câte zile a fost nevoit comandantul să te învoiască pentru a putea da examenele sau pentru a participa la ore unde profesorii cereau obligatoriu acest lucru (te întreb din experiență pentru că ultimii 19 ani și 7 luni din cariera militară am fost încadrat la S.1-Personal și Mobilizare) ?
- Ai avut aprobare prin raport scris să urmezi o facultate ? Compartimentul Personal prin cele 24 de situații de înaintat lunar (nu mai spun de cele trimestriale, semestriale, anuale pentru că ajungem la sută), trebuia să înainteze o Situație cu personalul militari care urmează cursurile unei facultăți, denumirea, profilul, durata, etc.;
- Poți urma o facultate numai dacă cerințele funcției ți-o cere. Era compatibilă facultatea ta cu funcția pe care erai încadrat ? (altfel Cdt. nu avea nici dreptul și nici voie să-ți aprobe);
- Tot din experiență îți spun precum că, Sof. Șef Birou CDC s-a milogit la Cdt. până când nu i-a făcut funcția cu studii superioare (nu e vorba de unitatea mea). Este singuru Sof. din Armata României care la nivel Dn.Art. are funcția cu studii superioare (a ieșit la pensie dar la fel se lăuda ca și tine. Funcția mea este cu studii superioare. Îi spuneam. Și cei cu asta. Ieri era fără, astăzi este cu, ești mai deștept decât te știu ? Nu. Are vreo legătură facultatea ta cu documentele tale ? Nu. Și atunci ce pixul meu behăi în gura mare. Taci dracului din gură și mergi pe vârfuri ca balerina);
În unele cazuri, se înființează funcții pentru oameni și nu se pregătesc oameni pentru funcții.
Spune-ne și nouă că nu este secret, pe ce funcție ai fost încadrat (cu studii superioare), iar domnului Huhu Rezea (faci o fotografie cu telefonul) trimite-i o fotografie cu Diploma de absolvire a facultății ca să vedem dacă bate una cu alta sau nu. Dacă da, înseamnă că ai încadrat acea funcție pe bune, dacă nu înseamnă că trebuia un cadru cu facultatea adecvată. Așteptăm Boby dragă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Apai, cesamaizic... Mafia e tare in MApN si trebuie daramata de cineva! Eu incerc, dar protectia e de la Ciucălau, insa am eu ambitia asta sa i-o trag cu cei externi, pentru ca intern politicienii nu au au nici un interes, si e vadit asta. Nerespectarea jalonului 15 PNRR am s-o evidentiez pana ii capiez! Aplicarea presupune, ca la civili, masuri de REFORME, LA TOATE PENSIILE SPECIALE, NU CELE MILITARE SA RAMANA INGHETATE IN FORMA DE ACUM, CUM VOR LICHELELE GULERATE! BAI, ZAU CA PANA LA URMA V-O TRAG LA GREU, RAU DE TOT, GULERATILOR!

Burebista spunea...

Va dau un alt exemplu de discriminare făcută de acest proiect de oug trenuleț..
O pensie stabilită după 1 ianuarie 2018 și care în prezent are cuantum brut de 10200 lei și un net în plată de 5850 lei nu va primi niciun leu la 1 ianuarie 2023 pentru ca brutul depășește plafonul și prin urmare nici netul plafonat nu va primi niciun procent...
Alt pensionar care s a pensionat înainte de 31.12.2017 și care în prezent are 6500 brut și 5825 net va primi indexare 5,2% la brut și va avea de la 1 ianuarie un brut de 6838 și un net în plată de 6099....
Deci o diferență de 250 lei fata de cel pensionat după 1 ianuarie 2018 care inițial avea pensia mai mare cu 25 lei net...
Concluzia.... Nicio pensie în plată stabilită după 1 ianuarie 2018 egala sau mai mare cde 5850 net, NU VA PRIMI NICIUN LEU INDEXARE DE LA 1 IANUARIE 2023.
ÎN SCHIMB LA CEI PENSIONAȚI ÎNAINTE DE 31.12.2017 NUMAI CEI CARE AU 10000 BRUT ȘI ÎN PLATĂ 8660 NU VOR PRIMI NIMIC ÎN PLUS... RESTUL DE SUB 10000 BRUT 8660 NET PRIMESC INDEXARI...
CUM E??? BE DISCRIMINARE?? CA DOAR NU OR FI TOȚI CU PENSIILE NETE ÎN PLATĂ ÎNTRE 5850 ȘI 8660 STABILITE DUPĂ 1 IANUARIE 2018 DOAR PILOSI, PURTĂTORI DE OSKAR, SPORURI NEMERITATE SAU CARE ȘI AU UMFLAT BAZELE DE CALCUL ARTIFICIAL, AŞA CUM GÂNDESC CÂȚIVA PE AICI.
Practic dacă se va păstra aceasta prostie de lege și în anii următori nicio pensie în plată stabilită după 1 ianuarie 2018 mai mare de 5850 lei nu va mai creste niciodată.... În schimb celelalte stabilite înainte de 31.12.2017 vor ajunge toate la un moment dat la 8660 net în plată... Bineînțeles în urma mai multor indexari...

Huhu Rezea spunea...

Boby
Esti tare bogat, domnule! Ai o pensie militară brută și două pensii militare nete. O pensie netă calculată conform Codului fiscal si pensie netă calculată de L 223/2015 la cel mult 58,5% din soldele brute ale bazei de calcul.
Ce ai zice dacă si indexarea s-ar aplica la pensia brută calculată potrivit Codului Fiscal?
Nu s-ar pierde și ea, ca și impozitul și CASS, în diferența dintre pensia fiscalizată și pensia netă stabilită potrivit art. 60. Adică ...nici indexarea să nu te atingă la buzunar, așa cum nu te ating impozitul și CASS.

Outlander spunea...

Am ezitat îndelung, dar văd că nu am de ales!
Aștept de ceva timp ca adminul să propună un topic cu privire la ceea ce unii numim:
-Gulerații, Clocarii, Cocalarii, Gherțoii, Năpârcile, Sistemul.
Protagoniștii au fost întâlniți de fiecare dintre noi dealungul carierei militare, aceea care a fost, mai lungă, mai scurtă, cu bune, cu mai puțin bune, cu împliniri dar și cu dezamăgiri.
Nu generalizez.
Am cunoscut, din rândul acestora oameni cărora chiar nu am ce să le reproșez.
I-ați identificat cu prisosință, fără doar și poate.
Ei s-au aflat și se regăsesc în locurile importante, în funcțiile cheie, aparent niște oameni tăcuți, amabili, mereu în stare să îți arate, competent, că sunt în măsură să facă orice pentru a rezolva problemele ce țin de fișa postului.
Pe unde considerați că ar trebui să îi căutăm?
Ceva idei?
Ăla io, ăla io!
Or fi cumva pe aici:
Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieții personalului
Direcția personal și mobilizare
Direcţia generală management resurse umane
Direcţia generală financiar-contabilă
Direcţia generală juridică
Casa de pensii sectorială

În rolurile principale îi putem identifica pe:
-finanțiști, cadriști, juriști și pe cei de la mobilizre.
Niciodată, în toată cariera mea, nu am auzit ca cei care au încadrat aceste funcții să aibă probleme în legătură cu reduceri de funcții, de limitări la grad, de reduceri de personal, de disponibilizări, de desființări de unități!
Pentru aceștia nu a existat un astfel de stres.
Unii, cu siguranță, chiar își văd de treabă!
Pe cei care însă au devenit „avocații diavolului” îi regăsim exact acolo unde s-au nenorocit pensiile militare!
Nu ale lor!
Ale noastre!
Dar nu ale tuturor!
Doar a celor care ne-au născut părinții mai devreme!
Suntem ăia „matusalemicii”, „varșoviștii” care ne încăpățânăm să nu sucombăm și îi încurcăm cu solicitările echitabile de reformă și reactualizare alături de „morcovul” reprezentat de PNRR.

Outlander spunea...

continuare
Îi regăsim și aici pe blog, în calitate de rezerviști dezvoltând adevărate compendii în materie juridică, afișând subtil o atitudine (plagiez ideea) „interesată și aparent manipulatoare, aparent obiectivă dar tocmai în asta constând manipularea”.
Motivele sunt evidente: menținerea status-quo-ului!
Până acum săreau într-un picior de bucurie cum că Ciucă și alții au hotărât că pensiile militare nu se vor reforma, că rămân neatinse.
Alții, periodic, ne dădeau sfaturi să fim mulțumiți cu ce avem!
Alții, mor de grija finanțelor cum că nu are guvernul bugetul necesar!
Acum încearcă replierea invocând discriminări în legătură cu indexarea!
Acestora nu le convine nimic:
-Calcul pe contributivitate, nu;
-Evidențierea cuantumului contributiv, nu;
-Un sistem asemănător cu al magistraților, nu;
-Reactualizarea, nu;
Pensiile militare nu sunt speciale!
Pensiile militare au fost modificate prin lege și sunt pe bază de contributivitate!(Ciucă la Baia Mare) (contributivitate 6 luni/5 ani!?)
Sunt „ocupaționale”! (Ciolacu)
Aplauze furtunoase!
Cu siguranță...e ceva în neregulă cu „mansarda” și mai ales cu pielea din „altă parte” pusă în locul obrazului!(una din cele două sau amândouă)
Ei și!?
Poftim, aveți ce v-ați dorit!
Credeți că asta este tot?
Nu vă faceți griji, cu siguranță peste niște ani (4-5) vă veți regăsi în postura noastră, a celor care susținem reformarea echitabilă având la bază întreaga carieră (nu 6 luni sau 12 luni din 5 ani) și reactualizarea tuturor pensiilor.
Dar dacă...ne mai pricopsim și cu niște tranșe de supraimpozitare?
Dacă ne găsim în acestă situație pe care o resimțim cu toții, cu referire la inechități, discriminări și derapaje generate de legea optimizată de cei enumerați în rolurile principale pentru propriile interese, aceasta se datorează cu prisosință și celor care defilează aici sub steag fals!

Boby spunea...

Am făcut studii superioare pe domeniul unde am activat, am beneficiat de concedii de studii și sporul l-am primit anterior anului 2009
Funcție de conducere,, toate gradele și gradatiile coeficienți maximi, și tot ce se putea, sau pe scurt dacă nu se mai majora cele stabilite prin Legea 153 nu mai aveam la ce să mă incadrez(poate la "oskar" dar nu puteam fi luat în calcul că nu am avut obiceiul "am înțeles")

Să revin, singurii care au ceva de câștigat dacă aceasta ordonanță se aplică sunt cei din perioada 16. 09. 2017 - 31.12.2017 asta ca și diminuare inechitati
Dacă noi, cei ieșiți de după 16.09.2017 nu aveam acel brut mare al pensiei, din care se reține impozit, CASS și diferența până la pensia în plată, cei care au gândit și scris ordonanță nu s-ar fi speriat de efortul bugetar, care de fapt rămâne tot la STAT(ministere) și nu la plata pe card a pensiilor celor de după 16.09.2017

Outlander spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Boby spunea...

Domnule Huhu Rezea
In decizie există pensie bruta, netă și în plată raportată la netul salariilor.
Netul nu este egal cu pensia în plata(netul este mai mare)
Indexarea din ianuarie s-a aplicat la brut și la pensia în plată (asta conform cupon)
Mă repet, dacă fac calculul BRUT-IMPOZIT-CASS nu este egal cu pensia în plată și pot afirma că în afară de impozit +CASS, la stat rămâne și aceasta diferență până la pensia care se plătește

Huhu Rezea spunea...

Burebisto
In primul rând linia de departajare va fi mutată de la 01 01 2018 la 15 09 2017.
Unde vezi d-ta la alin (2) vorbindu-se de cuantumul brut sau net al pensiei?
Pentru pensiile stabilite după 15 09 2017 nu există decât un cuantum, respectiv cel mult 51,5%v din brutul soldelor bazei de calcul... nu din brutul pensiei.
Ca atare, tranșele de indexare de la alin (2) se referă la pensiile stabilite potrivit art. 60 si acele cuantumuri nu pot depăși plafoanele tranșelor, inclusiv plafonul de 10 000 lei. In exemplul dat indexarea se. va aplica la cuantumul de 5850 lei nu la brutul imaginar de 10 200 lei.

M spunea...

@Boby

Să fii sănătos, ai muncit, te-ai pregătit, ai făcut alegeri în viață.

Îți spun cu regretat că, de exemplu, cel care ți-a făcut munca cât domnia ta a fost în concediu de studii te înjură că el a muncit pentru tine și nu a fost plătit!

Vorbești cu aroganță despre cei care au primit Oscar cum că nu îl merită, că ei au fost cu "am înțeles" ceea ce dumneata nu ai vrut. A fost opțiunea domniei tale. La fel cu cea a colegului care de exemplu nu s-a dus la facultate. Dumneata te-ai dus! Au făcut o altă alegere decât el!!!
Oscarul aduce mai puțin de 3% pentru fiecare lună în care l-ai avut. O fi mult? O fi puțin?

Vedeți? Unul vede că ați avut condiții mai bune de pensionare, altul că ați beneficiat de anumite înlesniri, cel care a trebuit și el să țină locul unui camarad aflat ori în CS, ori în creștere copil, ori în misiuni externe vă înjură gros și cu poftă.
Face bine? Eu militez pentru coagularea în jurul a câteva idei.... 2-3 care să ne unească nu să ne dezbine!
Chiar și această propunere nu convine... Probabil celor care ne vor divizați!

Zice bine Outlander mai sus că e greu de găsit un numitor comun. E bună evidențierea cuantumului contributiv? Poate că da! Dar acum, de exemplu, nu primeam nimic la pensie pentru că se indexa doar partea contributivă iar cuantumul rămânea neschimbat!!!!

Vă rog deci la mai multă înțelegere și la mai multă empatie! Nu îi judecați pe alții pentru că au ales alt drum și nu veți fi nici dumneavoastră judecat!

Huhu Rezea spunea...

@Boby
Așa este, doar avem o mulțime de topice pe blog cu privire la artificiile financiare făcute de gulerați pentru ca din anvelopa pentru pensii militare să le rămână pentru cheltuieli netransparente diferența dintre pensia netă calculată potrivit Codului Fiscal si pensia netă finală calculată potrivit art. 60 introdus de OUG 59/2017 si completat de art. 84 din OUG nr. 114/2018.
Pentru simplificare, vei vedea că in ianuarie 2022 netul de pe cupon a fost direct majorat cu 2,6%, nu mai trebuie să te complici cum zice 84 din OUG 114, că mai întâi majorezi baza de calcul cu 2,6%, si mai complicat în cazul indexărilor succesive, si apoi extragi 58,5%.
Banii pentru impozitul si CASS d-tale sunt reținuți din acea anvelopă mincinoasă.

Paul Puiu spunea...

Dezakord75 mai bine te facea-i profesor de limba romana!!!!!!

Viorel spunea...

Boby. Lasă vrăjeala că nu ține. Nu ține pentru că am trait clipa. Știu ce eace vorbesc. Încerci să fentezi răspunsul, însă eu îl știam dinainte. Cică: „Eu fac comparația cu un fost coleg cu vechime, funcție, grad, gradații ,s. a., eu având și spor pentru studii superioare și totuși colegul ieșit în decembrie 2016 are acum cu aproape 100 lei”. Deci. Primești Spor pentru studii superioare anterior anului 2009, asta înseamnă că la trecerea în rezervă nu îl mai aveai și totuși faci comparația cu colegul luînd în calcul acel spor. Ți-ai ales cumva 6 luni consecutive din 2009 încălcând legea care prevede 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate ? Minți Boby cu intenție dar și din neștiință. Când ocupi o funcție cu studii superioare, NU PRIMEȘTI NICI UN SPOR. Diferența dintre o funcție cu studii superioare și una cu studii medii sau postliceale o face valoarea Coeficientului de ierarhizare a funcției respective comparativ cu celelalte două, unde și între ele exisă altă diferență. Spre știință, studiază Anexa VI, Cap. I din Legea nr. 153/2017 = Nivelul studiilor: Plt.adj.pr. (adică eu) = Studii S (superioare) Coeficienți: minim=1,70 / maxim=1,74; Studii PL (postliceale) Coeficienți: minim=1,63 / maxim=1,67; Studii M (medii) Coeficienți: minim=1,56 / maxim=1,63. Pes curt. Minciuni transformate în laude. Ai cucerit tot. Noroc cu Legea 153/2017 că te-a oprit.

Outlander spunea...

@„protagonistul” de la ora 23:26
Ne-au fost oferite pe tavă formele în care se „optimizează” carierele, funcțiile, includerea în condiții speciale/deosebite (citez pe @ Sorin), acordarea și includerea unor sporuri drept „permanente” care nu au nimic deaface cu atribuțiile funcționale din fișa postului!
„Așa procedau unii! Noi nu! Numai alții!”
Niciodată nu am avut dubii în legătură cu astfel de lucruri mizerabile și dezonorante!
Mă mir cum de vă mai puteți privi în oglindă!
V-ați descalificat iremediabil!
Am un îndemn civilizat:
-Dispăreți din peisaj!
Am...simțul estetic format, nu informat!

Viorel spunea...

Domnule Outlander. Ați scris: „protagonistul de la ora 23:36”. Vă referiți la mine ? Dacă da, vă rog să vă adresați direct mie cu prenumele trecut pe blog, ca să vă pot răspunde la cee ace probabil nu ați înțeles. Dacă nu este vorba despre mine, îmi cer scuze. V-am întrebat pentru că ați început cu „protagonistul de la ora 23:36”, fapt ce m-a indus în eroare. La ora 23:36 nu există nici un protagonist. Există unul, adică eu, dar la ora 23:26 (adică, dpuăzecișișase). În acest caz, AVEȚI SIMȚUL ESTETIC FORMAT, DAR PE CEL VIZUAL, DEFORMAT. Probabil și concluziile din comentarii sunt la fel. Deci, dacă nu sunt eu cel la care vă referiți, încă odată, mii de scuze, dacă sunt eu, urmează dreptul la replică. Astfel ridicăm ștacheta la comentarii, comparativ cu anul trecut.

Paul Puiu spunea...

Huhule pentru tine si pentru amicii tai, gen profesorul Dezakord75, care nu va afecteaza deloc prevederile proiectul trenuleț in legatura cu indexarea si care v-ati plans si va plângeți in continuare de inechități, nu constituie nicio discriminare, prin modul de acordare a indexarii, totul e Ok!! Poate va mai găsiți niste ,,baieti buni” printre marii specialistii din MAN si ii prostiti si cu actualizarea pensiilor sa se acorde tot numai celor trecuti in rezerva pana 15.09.2017 si la urmatoarele alegeri ii veti vota pe cei care v-au acordat privilegiile!!! Stati linistiti, o fi decembrie luna cadourilor, dar eu pun pariu ca acest proiect trenuleț nu va ramane in forma asta si se vor face corectări si ajustări pentru ca discriminarile sunt evidente si sunt facute tendentios cu incalcarea prevederilor legale ale art 59 din L 223/2017 cica pentru ai ajuta pe cei discriminati de pana acum.
Pai cum merge treaba cu politrucii, vine anul electoral si s-au gandit sa ii înlesneasca macar pe unii discriminati printr-o noua discriminare ca sa isi cumpere ei voturile pentru viitor de la cei care raman mai putin discriminati??? I-a luminează-ne Huhule asa a mers treaba inainte de alegeri pentru unii rezervisti sau in retragere de fiecare data, asa a procedat mereu PSD-ul pana acum????

vasile spunea...

Dl. gl. Băhnăreanu a trimis un SMS dl-lui prim ministru referitor la proiectul de OUG pe care îl criticăm. Dl Ciucă a răspuns că să ne adresam MApN ca inițiator al actului normativ. Cei care ne fac "zile fripte" sunt colegii noștri decidenți din MApN. Iată:..."Am onoarea sa va salut domnule prim-ministru, Vă sesizez următoarea problemă:
- nu se poate să nu fie indexate toate pensiile militare cel puțin cu rata medie a inflației cunoscuta de 5,1%. Diferențierea trebuie făcută între 12,5% și 5,1%. Inflația din 2022 a afectat puterea de cumpărare la toată lumea și la pensionarii militari.
De majorarea pensiilor militare de stat nu mai vorbește nimeni, de actualizare nici atât.
Va rog sa impuneți indexarea la toți pensionarii militari între 12,5% și 5,1%.
Cu deosebit respect,
Președinte ANCMRR Gl.lt.r. //Neculai BAHNAREANU//......iar răspunsul dl prim ministru este: ......."Onoarea este de partea mea domnule general! Vă rog să discutați subiectul la MApN pentru că le-am lăsat responsabilitatea să vina cu propuneri. Este normal ca ei să facă analiza și să vină cu propunerea cea mai bună pentru sistem.
Respect și considerație!".....
Așa că domnii decidenți cu acces la inițierea actelor normative sunt cei care ne fac "zile fripte". Iar apoi a direcționat mesajul către domnii gl. Jianu, Seful DGFC și Roșu Loct. Șefului DRPCVP, iată:...."Domnule general Jianu,
Domnule general Roșu,
Nu se poate să nu fie indexate toate pensiile militare cel puțin cu rata medie a inflației cunoscuta, 5,1%. Dacă doriți să faceți diferențiere, faceți-o între 12,5% și 5,1%. Anul trecut ni s-au reținut 10% la peste 4000 CASS, acum aceste praguri. Unde vreți sa ajungeți? Inflația a afectat pe toată lumea și nu se știe ce mai urmează. Nu ne spuneti nimic de jalonul 215 din PNRR, care vine cu alte amputari și în loc să fi recuperat ceva la 01.01.2023, nimic. Mai aveți timp sa rezolvați. Domnul prim-ministru spune că este sarcina MApN și cu ce ne-am ales?
Aștept reacție.
Cu stima și considerație,
Președinte ANCMRR
Gl.lt.r. //Neculai BAHNAREANU

Andrei spunea...

@Alexandru, uite, esti exemplul perfect. Nu stii sa pui cratima, nu stii sa pui virgula, scrii ca un pakistanez venit in tara de 4 ani. Dar ai tupeu si bati campii cu gratie Nu toti am fost favorizati de comanda unitatii, nu toti am frecat menta in cariera. Inflatia e aceeasi pentru toata lumea si sa vrei sa iti urce doar tie ca sa ma ajungi pe mine e cea mai mare imbecilitate. Invrajbirea functioneaza perfect. In avantajul lor si in detrimentul nostru. O sa iti indexeze tie 10 ani ca sa ma ajungi pe mine. Si? Dupa aceea? Ce faci? ai o inflatie cumulata de 150% si o pensie egala cu a mea. Felicitari!
Cand ma simt imbecil, vin sa citesc comentarii pe huhurez.com. Si imi trece rapid ;)

Paul Puiu spunea...

Pentru cei care doriți sa aflati cum ajuns unii ca Ciuca si altii sa aiba pensii cu 5 cifre am sa va prezint schema, artificiul sau varianta legala care a permis ca acesti privelegiati sa ajunga smecherii sistemului de pensii militare de stat!!! Astfel, cu un singur Oscar nu s-a putut ajunge aproape niciodata la o pensie militara de peste 10.000 de lei m, insa totusi s-a putut! In continuare am sa va explic o varianta la care nu v-ati gandit niciodata si pe care legea a permis-o si o permite in continuare!!!!
In 2010 au fost inghetate toate salariile bugetarilor si toti care aveau Oscar cumulat cu salariul pana in decembrie 2009 au ramas cu Oscarul blocat si cumulat cu salariul pana in 2014 luna Decembrie cand s-a revenit cica la vechea salarizarea din 2009 numai ca cei privelegiati pana atunci cu Oscarul blocat sau cumulat cu salariul au ramas in continuare asa pana la trecerea in rezerva si pe langa salariul lor umflat norocos din 2010, pentru ca asa sa s-a dorit ca sa se omita intentionat!!! In continuare, cei privelegiati de soarta au mai primit pe langa salariul cu Oscar cumulat si blocat in salar sau solda pana la trecerea in rezerva inca un Oscar si asa ia crescut baza salariala sau solda !!!! Astfel daca acestia au mai ocupat si o functie de conducere sau o împuternicire pe functie de conducere au putut prinde in baza salariilor umflate si pensii barosane de peste 10.000 de lei ca Ciuca si altii!!! Asta a fost manevra cu care au reusit unii sa fenteze profitand de vidul legislativ sesizat abia prin 2017 atunci cand printr-o ordonanta de urgentas-a acordat o compensare de 20% pentru militari si politisti care nu aveau salarii de merit incluse in salar sau solda, insa cei 20% nu au acoperit minusul castigat de cei privelegiati cu Oscar de 50% blocat in salar din 2010 si care au primit pe langa inainte de trecerea innrezerva a inca unui Oscar ca sa iasa bine la pensie!!!!!Asta este realitatea pentru cei născuți sub o zodie norocoasa!!!!!

nr. 1 spunea...

Incet dar sigur ne apropiem de linia de sosire a PNRR! Cu toata impotrivirea celor cu 5 cifre la activ, a guleratilor PNRR va intra in linie dreapta! Isi inchipuie cineva cu capul pe umeri ca vor fi reformate pensiile speciale(cele 6 categorii) -cca 90-91 milioane lei pe luna in iunie 2022 si vor fi lasate neatinse pensiile de la Politie si Jandarmerie- cca 470 milioane lei lunar si ale Militarilor -cca 350 milioane lei lunar??????Luati linia de ochire stimabililor si mai cititi ce se scrie pe blogurile cu specific militar despre revolta unora de 5 cifre pe care i-a gasit acum corectitudinea si neconstitutionalitatea unor OUG deoarece pensiile lor gonflate si smecherite nu primesc nici o letzchaie!

Boby spunea...

Domnule Huhu Rezea
In ianuarie 2022 s-a indexat atât brutul cât și suma în plată
Dacă înmulțesc brutul indexat cu 0,585 rezultatul este mai mare decât suma în plata indexata
Deci, atât brutul cât și netul se indexează, din brut se scade impozit și CASS dar nu se menționează și netul rezultat și apare pensie în plată. În cazul nostru statul reține impozit, CASS și diferența de la cât ar fi net până la pensia în plată și atunci dacă acești bani nu ajung în contul meu nu este corect ce am în plata în luna decembrie 2022 să fiu calculat la fel ca și cel din prima categorie și dacă în decembrie suntem egali și în luna ianuarie să fim tot egali, diferența de la brut pana la pensia în plată merge la STAT pentru amândouă categorii
Singura reparație ar fi pentru perioada 16.09.2017 - 31.12.2017 care ar recupera ceva fata de cei pensionați pana la 15.09.2017, atunci diferența a ajuns în jurul la 1000 lei pe minus pentru cei din perioada 16.09.2017 - 31. 12.2017

Pensii în plată egale în decembrie 2022 trebuie indexate la fel pentru a fi egale și în 2023, altfel este discriminare prin act normativ

M. și eu am lucrat în locul acelora, am fost chemat și din concediu de odihna, așa că este reciproc și nu doar în cazul meu
Nu am nimic de reproșat camarazilor care au pensii mai mari și consider că trebuie actualizat pentru toți beneficiari, fără favoruri acordate temporar deoarece au efect pe toată durata de plată a pensiilor care au incluse sporruri acordate, ce să vezi 6 luni, și așa scăpăm de eticheta de "pensii nesimțite"

Viorel - toate drepturile din decembrie 2009 au rămas în fiecare an, la care s-au adăugat sume compensatorii și diferențe conform Legii 153 fără a se calcula efectiv ca și în această lege (nu am lucrat la financiar, dar așa se afirma că se pleacă de la ce s-a regăsit în decembrie 2009)

Deci, pensii egale în plată în decembrie 2022 trebuie indexate la fel pentru a fi egale în plată și în ianuarie 2023
Repararea se face prin actualizarea la toți a bazei de calcul conform cu ce a lucrat și cât a lucrat fiecare, și nu prin indexari diferențiate la sume egale plătite în decembrie 2022

Inginerul spunea...

Nici extern nu avem sanse. Ori nu-i intereseaza, ori din contra, au interes sa fim slabi, demoralizati etc, in caz de.., ei sa fie scaparea noastra, ca apoi sa fim sclavii lor complet (ca partial suntem deja), ca ei ne-au salvat. Numai timpul ne va rezolva, cand nu vom mai fi pa lista neagra a statului paralel. Nu stiu cand si din ce motiv se va intampla asta, daca nu cumva intre timp se vor petrece alte lucruri grave.
Ciuca este de-al lor, clar. Prin vara, cand Dancu pregatea o astfel de lege si a auzit Ciuca, "a ramas perplex". Este expresia pe care am auzit-o cand a fost data stirea. Ca sa intelegem cu cine avem de-a face.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@PP, Ce-i cu ,,i'' despartit la ,,făcea-i''? Mai ales in contextul de ,,limba romana''!!! Atentie la cum scrim sa nu ne pacalim! Graba poate rezulta feste si munitie pentru adversarii ideologici...
@Dezacord, scrie-ti parerile, dar nu irita ca bagaciosii! Importante sunt opiniile pe topic, nu cu axare de critica pe postatori. Scrie-ne mai bine ce rasa de porc tai anul asta, si daca-l asomezi conform normativelor UE, ca pe tv mai, mai sa manance un porc furios, cam la 200 kg, o armata de macelari, cred ca si bine bauti! Eu nu vreau porc, nu vreau valută, vreau pe una mai caducă si cu bumbul cat o nucă, de la matrimonialele cu bucă, in culcușu-i sa ma ducă să ma stoarcă ca pe-o cârpă!

blogger x spunea...

Buna ziua
Cum arata un calcul al unei pensii militare in cuantum brut de 4000 conform Proiectului de Ordonanta art. IX pct. 1 si 2 ?
Multumesc

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E clar ca se lucreaza acum la pensiile militare, cum mi-a zis acel Colonel de la CSP in Octombrie, cum stie si @Leo, ca el nu zice niciodata nimic fara sa fie informat foarte bine, si Colonelul la telefon mi-a zis: ,,Fiti linistit si optimist ca totul va fi bine!'' Sa dea Dumnezeu, Dle Colonel, zicandu-i eu! Ieri, un camarad pe aici, @Stelică Forțosul, ne-a confirmat si el. De unde stie? De la numarul CSP, de unde naiba sa stie din alta conserva ermetizata! ACTUALIZAREA este forma de majorare cea mai acceptata, Dlor din CSP, si am sa toc forurile politice, interne si internationale, metodic, pana o s-ofaceti la comanda si silit, daca va incapatanati doar in indexari de cacao!

Cristi spunea...

Cei pensionati dupa 15 09 2017 la inceputul anului 2022 cind ati beneficiat de aceeasi indexare ca cei pensionati inainte de aceasta data nu ati mai comentat nimic deoarece ati iesit pe plus față de ei.La voi s_ a indexat netul și ați rămas în mînă cu toată suma rezultată din indexare pe cind la cei dinainte de 15 09 2017 s_ a indexat brutal iar suma rămasă a fost una derizorie fiindca au plătit impozit De două ori la peste 2000 și peste 4000 lei Rusine unora care nu vedeti decît interesul propriu.De asta fac și politicienii cu noi așa pentru că suntem dezbinati.Ne meritam soarta.

reddog spunea...

Vă pot explica Cezar și Rambo, cam in zona aia sunt și ei.
Dar au ieșit la pensie in secolul XX primind ajutoare mormane imense de 💸 bani.
Rambo a fost la arma aviație (având ca semn de arma un borcan de kerosen) și Cezar la infanterie și GAZ

https://cezar-armya.blogspot.com/?m=1

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ca bine zisesi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asa-i cu mafia oskarurilor! Vivat PNRR si REFORMA!

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Vă rog să-mi postați și comentariul anterior, pentru că nu vreau să intru în polemici cu domnul Outlander. Îl respect, știu că este un Of. remarcabil motiv pentru care vreau să mă opresc aici. Nu mă așteptam din partea dânsului să folosească: „Dispăreți din peisaj!” Asta denotă disprețul la adresa unor MM sau Sof. ce prezintă unele adevăruri pe blog, dureoase pentru unii. De ce oare ? Au ceva pe conștiință ?
Domnule Outlander. Ați sesizat greșeala, ați șters comentariul și l-ați postat din nou. Deci, comentariul se referă la mine. Dacă ați fi fost un Of. corect și cinstit (nu zic, că nu sunteți, dar omul mai calcă și pe bordură uneori), trebuia să vă adresați direct mie și nu să vorbiți în dodii. Apoi, un Of. cu onoare și demnitate și căruia nu îi este frică de umbră (nu a copacului) își trece numele sau prenumele și nu pseudonime, mai spune și ce grad și funcții a îndeplinit, ce pensie are, etc. și etc. Eu mă uit cu drag în oglindă. Pe 16 ianuarie 2023 fac 61 de ani. Fotografia expusă este de anul trecut, la 59 de ani și un pic. Deci, arăt destul de bine și nu îmi este rușine să mă uit în oglindă. Ce faceți însă dumneavoastră și alții care se uită din spatele oglinzii neștiind care este fața și care este spatele pentru că ambele fețe se întunecă. Îmi pare rău pentru cuvintele pe care le scriu, dar nu pot accepta să mi se dea ordine sau să accept critici fără temei. Cele prezentate sunt realitățile vieții create și acceptate de către unii dintre dumneavoastră, mai mult, impuse chiar și acum vezi doamne vă miră asemenea fapte.

Camaradul spunea...

Dl. Huhu Rezea,

Dati-mi dvs. un exemplu de OUG atacata la CCR pe procedura (necenzurata si neaprobata de Parlament) și care a rămas în vigoare!!!

Daca știți ca OUG 57/2015 de care vorbiti nu a fost aprobata de Parlament găsiți o modalitate (dvs. sau colegii afectati) de a ajunge la CCR (ex. un proces intentat în care sa ridicați exceptia), nu e târziu nici acum deși trebuia sa o faceți mai demult. Doar cei care sunt afectați de acel act normativ (eu nu) pot face asta. Trebuie sa dovedească interesul în cauza respectiva.
Nu așteptați ca alții sa va facă treaba!!!Lenea sau comoditatea nu va aduc beneficiile visate.
Lasati vorba si treceți de la vorbe la fapte oameni buni!!! OUG dacă nu sunt atacate la CCR rămân în vigoare chiar dacă nu au parcurs procedura completa (cenzurate și aprobate de Parlament). CCR nu se sesizează din oficiu!. Am impresia ca pe acest forum doar se discuta dar nu am văzut acțiuni concrete, fapte. Un sac de box în care fiecare își varsă năduful.
Îmi plac oamenii care spun ce gândesc dar și mai mult ii apreciez pe cei care fac ce spun!!!

Stiam ca OUG 59/2017 nu a fost aprobata și cenzurata (OUG care ma afecteaza direct și pe am atacat-o la CCR inclusiv sub acest aspect).
Aveți răbdare cum spuneam și discutam pe urma! Cu puțin noroc, poate se judeca mai repede prin comasarea mai multor excepții ridicate privind OUG 59/2017.

Huhu Rezea spunea...

UPDATE, 03 12 2022
Limitarea dreptului Guvernului de a reglementa prin ordonanțe de urgență, pentru a deroga de la o lege sau de la o dispoziție legală adoptată de Parlament, se impune și în cazul art IX al proiectului de Ordonanță prin care pensiile militare sunt indexate diferențiat, unele cu mai puțin de 5,1%, sub limita stabilită de art. 59 din lege. Astfel, față de deciziile CCR, pare rezonabilă cererea domnului General Bahnăreanu ca indexarea diferențiată să pornească de la 5,1% în sus. Dacă se dorește altfel, Guvernul trebuie să-și promoveze măsura prin lege adoptată în procedură de urgență sau prin asumarea răspunderii, nu prin Ordonanță de urgență.

Viorel spunea...

Boby. Te rog să te oprești pentru că mergi pe arătură. Nu mai înțelege nimeni nimic. Deci, ești pensionat după 2017 și tu afirmi că în baza de calcul ți-a introdus drepturi din 2009 și compensatorii și diferențe conform Legii nr. 153/2017. Citește din nou prevederile art. 28 pct. (1) din Legea nr. 223/2015. Nu am ce să-ți mai explic pentru că nu înțelegi nimic.

M spunea...

Nu aveți dreptate! Ați amestecat totul într-un ghiveci!

Eu vă întreb altceva: ați spus că aveți o pensie de vreo 7.000 de lei. Bun! Ați fost șef de inspectorat? Locțiitor? Șef de poliție municipiu? Mă îndoiesc pentru că dacă ați fi fost ați fi știut cum a evoluat salarizarea!

Și atunci, nu vi se pare normal ca toți ăștia care sunt peste dumneavoastră, la care se adaugă șefii de prin IGPR, cei din Aparatul Central până la Șeful DOSP să aibă pensii mai mari decât domnia ta? Sute de poziții din ștat, înmulțiți cu câte 6-7 persoane care au ocupat respectivele funcții în ultimii 20 de ani.....

Mie mi se pare normal ca șeful StM sau DOSP (similare) să aibă pensii mari.
Așa cum mi se pare normal ca dumneata, comisar sau ce ați fost, să aveți o pensie mai mare decât un agent!

Sebi spunea...

Ce desfasurari impresionante de forte! Huhu, dar cum se face ca acum doi ani, cand guvernantu' odios si-a bagat picioarele-n ea de lege si ne-a dat placuta suedeza s-o halim in loc de indexare, n-a mai chirait niciun general ofuscat?
Adica, nediferentiat... dar zero fiind mic decat limita stabilita.... Intreb si eu.

Huhu Rezea spunea...

Nu știu alții cum sunt, dar.... eu nu auzisem de deciziile CCR care limitaseră dreptul Guvernului de a emite ordonanțe de urgență prin care să contracareze dispoziții legale reglementate primar de Parlament.
Dacă nimeni, nici cei afectați, nu ataca respectivele ordonanțe în contencios administrativ, art. 9 din L 554/2004, actiuni însoțite de excepția de neconstituționalitate potrivit art. 1 alin(4) și 61 alin(1), ele rămân în vigoare. CCR nu se poate sesiza din oficiu.
Cei care spun că abia această ordonanță ar crea discriminari între militari greșesc. Discriminările prezente sunt create din 2017.

Huhu Rezea spunea...

Cred că d-ta esti singurul din cei 470 de contestatori la CCR care a ridicat această excepție extinsecă a OUG 59/2017 și nu văd cum ar putea CCR s-o dea la întors, dacă are deja decizii date în acest sens. Acțiunea trebuie continuată prin atacarea pe aceleași considerente și a art. 84 din OUG 114/20, care reia art. 60 modificat prin OUG 59/2017.
De ce zici. că nu ești afectat de art. 40 din OUG 57/2015?

Vali spunea...

Am trait sa o vad si p-asta ! Este o mare neghiobie sa apreciem pe cineva din clasa politica, indiferent de momentul in care a fost la guvernare dupa anul de trista amintire 1989 ! Priviti unde au adus aceasta tara...pardon ! colonie, la ce nivel...Nu ma intereseaza cat de destept este Adrian Nastase , daca a furat aceasta tara, daca nu a facut nimic bun pt popor, valabil si pentru ceilalti ! In afara de C.V.Tudor si Adrian Paunescu, nu putem spune despre altcineva din clasa politica ca a fost sau este un bun roman ! Sunt multi oameni de valoare incontestabila care fac parte din esalonul 2 sau 3 si nu au nici o sansa in fata acestor asa-zisi oameni politici , in mare parte tradatori de tara si sabotori notorii ! In toate domniile de activitate din tara exista copii sinistre ale patrihotilor si tocmai de acea tara a ajuns in prapastie, asta justifica clar exodul in masa al romanilor catre alte meleaguri, unde democratia si meritocratia functioneaza ! Asa ca . nu i mai ridicati in slavi pe groparii Romaniei !
Vae victis ! (Vai de cei invinsi !)

Vali spunea...

Pentru Alexandru:
Nu toti am iesit cu pensii umflate de oscar, chiar daca am fi meritat cu varf si indesat, dar nu ne-a placut sa lingem dosurile sefilor sau nu am mai avut loc de ai cu grade si solde mari ! Eu am iesit in decembrie 2021 cu 3660 de lei, dupa 36 de ani de munca si 43 de ani cu tot cu grupa , daca nu aveam studii superioare ieseam cu 3360.Asadar am trecut in rezerva cu o pensie curata, am avut o viata grea in cariera si m am ales si cu 2 boli cronice in acest sistem ticalosit ! Nu am primit casa de la armata, nu am primit plati compensatorii, oscar etc.Stii cati bani am luat marire in ianuarie 2022...fix 90 lei, stii cat ar urma sa primesc acum tot cam atat...ti se pare ca sunt favorizat ??? Normal era sa se acorde un procent comun la toata lumea, pt ca pe toti ne cocoseaza inflatia, nu doar pe unii...

Paul Puiu spunea...

Sebi ce sustii tu acuma nu are nicio legatura cu ce se intamplat in 2020!! Din contra in 2020 nu s-a dat la nimeni indexare, a fost echitate pentru toti pensionarii militari si civili, nu doar la unii ca acum, cica indexare diferentiata sau șmecherească pentru a înlătura inechitățile existente in cazul pensiilor militare😅😅😅
De fapt se urmareste dezbinarea rezervistilor si in retragere fata de cei mai noi in vederea atragerii celor privelegiati ca sa-i sustina pe PSD-isti la alegeri!!!!Daca PSD-ul le dadea acestora si actualizarea pensiilor ii votau cu doua maini, insa realitatea este ca TOTI SE PREFAC CA AU UITAT CA aceste inechități au fost produse tot de politrucii de la PSD!!!!!Acest partid PSD care se se afla inca la guvernare a capătat deja foarte multa experienta care ii ajuta sa manipuleze poporul cu discursuri populiste in mass media tv si presa scrisă sau on line pentru a obtine sau mentine ciolanul puterii!!! In aceasta categorie usor de manipulat intra si rezervistii si in retragere mai vechi cu pensii mici care se multumesc deja de atatia ani cu pomenile acestora fara ca macar odata sa întreprindă vreo actiune concretă pentru apararea sau obtinerea unor drepturi ca de exemplu in cazul obligării ilegale a platii CAS-ulii!!!! Se gasesc tot felul formatori de opinii care sustin ca nici anul trecut nu a fost corect cum s-a procedat cu CAS-ul, dar ma intreb ce legatura a avut cu indexarea de 2,6% care s-a acordat la toti si nu diferențiat!!!Va intreb pe voi cei care anul trecut au fost nemultumiti de modalitatea de plata a CAS-unui, de ce nu au intreprins nicio actiune pana acum ca tot guvernul acesta era la putere???Am sa va spun tot eu de ce pentru ca nu va afectată prea tare aceasta masura si sumele infime pierdute au fost retrase tot din benefiicile obtinute dealungul timpului!!!!Acum este alta situatia, este cea mai mare inflație din istorie acumulata dupa o criza sanitara pe fondul unei crize energetice si cu razboi la granița!!! Treziți-vă si lasati ura asta deoparte ca numai politruci au de castigat iar rezervistii si in retragere tot pe minus vor ramane in continuare primind niste firmituri sau resturi ca mulțumire pentru toate sacrificiile pe care le-am facut cu totii pentru tara asta!!!!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Catalin & comp, sincer ca cer lucruri care le cerem toti aici si stie dintre ele si @Onorabilul ca le trimit cam pana in 140 adrese internationale si interne, la partide, Parlament, politicieni si ministere, majoritatea raspunzandu-mi ca... informeaza MApN! Adica tot la Satan stapanul! Ieri am inceput si cu ambasadele... Ceva trebuie sa iasa pana la urma,si multe sunt in engleza, extern. Baza e dreptate la pensiile mici si medii,euchiar neavand nimic cu pensiile pana in 15.000 lei, dar alea ca a lui Ciuca, in sus, imi stau pe garleajă! Acum inca 80 in plus, de la 1 Decembrie, TOATE CU DOCTORATE PLAGIATE, LA PARIU! Le toc peste tot, caci au sufocat societatea doctoratele astea nemeritate, copy paste, nemeritate!

Huhu Rezea spunea...

Ti-aș recomanda, nu ți a-și , să păstrezi o oaresce echidistanță în comentariile pe blog, Cu aceeași vehemență anti social-democrație ai aplicat legea cât ai fost activ?
Se miră unii de ce membrii unor partide nu sunt cercetați pentru fapte penale dezbătute public. Se întâmplă pentru că în structuri sunt politruci care se freacă cu dreapta, precum comisarul Puiu.

marvas66@yahoo.com spunea...

Sunteți de acord, in caz că Austria nu este de acord cu accesul nostru in Shenghen, să ieșim brusc din UE și să renaționalizam producția de gaze, petrol, energie, porturi, chimicale...? Să rămânem partenerii preferențiali cu celelalte state UE, UK, UA, Moldova și SUA?

Alexandru spunea...

Huhu, părerea mea că explicația necesită un articol complex cu exemplu concret și eventual un draft acțiune

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Costa aproape 1 miliard de dolari, dar face, iar chinezii si rusii deja au inceput sa le tremure căpriorii!
https://www.bugetul.ro/rusia-si-china-au-de-ce-sa-se-teama-statele-unite-au-prezentat-noul-bombardier-invizibil-b-21-raider-in-valoare-de-750-de-milioane-de-dolari/

Huhu Rezea spunea...

Sunt pe blog suficiente articole despre modul cum se atacă la Curtile de Apel, nu la Tribunal, vătămarea unor drepturi prin ordonanțe de urgențe, prilej cu care se ridică si excepția de neconstituționalitate a Ordonatei.
Vezi topicul din 2018
https://www.huhurez.com/2018/05/vatamarea-unor-drepturi-de-pensie-prin.html

reddog spunea...

Cam asta pățesc cei care confundă gradele. Voit sau nu.
Și Huhu mai face din astea. 😁

"De ce nu ridici telefonul, mă?
Nu fac eu chestii din astea, domnule comisar!
Șef, mă! Domnule comisar șef"


https://youtu.be/QINklKitYqY

reddog spunea...

Nu!
Îi putem faulta și noi daca avem sânge.
Drept de veto avem și noi.

Sebi spunea...

Puiule, eu n-am sustinut nimic.
Am pus o intrebare retorica... unui om avizat din toate punctele de vedere si cu simtul umorului la indemana sa-mi indreptateasca sau nu aluzia. Sau s-o ignore.
Intr-un comentariu separat, si-a detaliat punctul de vedere fara a se referi la realitate trista din spatele acestui nou scandal.
Din punctul meu de vedere, care nu este supus niciunei dezbateri, realitatea trista este cea sintetizata succint in cateva observatii:
1. Nu vreau o "echitate pentru toti" (sic!) care sa insemne zero, in bataia de joc a legii, ca acum doi ani. Asta nu-i echitate, e nulitate.
2. Cand ne-au dat zero, nu a urlat nimeni cu atata obida. Au injurat toti in barba si atat. Zero este procentul perfect, se pare. Zero lei, zero animozitati.
3. Acum cand cei mai multi, adica aceia cu pensii din patru cifre, primesc cu totii doua-trei sute in plus, cu mici diferente, e taraboi mare. Cata inechitate! Cum adica, mie cu pensie de 7-8000 de lei imi dai procent mai mic decat aluia cu 3-4000?
4. Tot din categoria celor care urla astfel, subofiteri (sau ofiteri "neterminati") pensionati dupa 2017 cu pensia egala sau mai mare dacat a unui colonel pensionat cu ani buni in urma, se simt nedreptatiti ca iau un procent mai mic decat acesta. Nu nene, mie da-mi acelasi procent la netul pensiei, sa iau SI MAI MULT decat bosorogul cu vechime, grad, functie si varsta mai mari decat ale mele, caruia i-a fost inghetata pesnia. Vrem echitate!
5. Din punctul de vedere al propriei mele pensii, un procent mai mare este binevenit. Eventual acelasi pentru toti, fara exceptii. Saracului sa-i dea statul putin, imbuibatului sa-i dea statul mult, procentual, exact dupa lege.
6... si ultima, in loc de concluzie. Uneori, punctul de vedere al propriei mele pensii, impersonal si rece, nu este acelasi cu punctul meu de vedere personal, izvorat din valori in care cred si sentimente pentru care nu ma simt dator sa dau socoteala. Nimanui.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Iesirea din UE ar insemna prabusirea economica si tot alaiul de alte prabusiri, plus despagubiri pentru miliardele incasate gratuit pentru programele sociale si de dezvoltare. Copilareasca idee!

Viorel spunea...

Vali. Vedeți că nu l-ați plagiat în totalitate pe idolul dv. Trebuia să scrieți: „Honor et patria! Vae victis!”. Apoi, folosind cuvântul „apreciem”, nu înseamnă că aprecierea este obligatoriu pozitivă, deși în prima fază a rostirii cuvântului asta dă de înțeles. Neghiobi sau nu, pentru a face o evaluare corectă a unei peroane, obiect, lucrare, trebuie să ai un model de comparație. Nu putem afirma că întreaga clasă politică de după 1989 a fost la pământ, stâlpii societății fiind doar 2 persoane (V.T. și A.P.). Cred că ar trebui să luați meditații de la Comandantul dumneavoastră. Sigur are altă părere.

Relu spunea...

Aia cu asumarea raspunderii e pistol cu apa.Cand ati vazut pe cineva platind, in orice mod vreti voi, ca au trecut legi prin asumarea raspunderii si a fost buleala maxima? E praf in ochi asta cu asumarea raspunderii. Nu raspunde nimeni pentru nimic.

Viorel spunea...

Cum adică ? După ce le-am vândut pe nimic tot ce a avut mai bun România, acum să ieșim din UE. Adică, și bătută și f….ă și cu banii luați ? Și când îmi aduc aminte că toate cadrele militare, MAC și P.c.c.. încadrate în U.M. din Garnizoana Botoșani au fost obligate să încaseze soldele sau salariile doar prin Raiffeisen Bank după preluarea Băncii Agricole de către austrieci. Să ne spună un anumit DOMN al „Țării Românești”, unde se duc pădurile seculare de rămân munții golași ca și capul de la „iepuraș”, etc. și amd. Până acum ne-a f…t Olanda (ani de zile), acum li s-a sculat austriecilor. Se opun. Foarte bine. Îmi bag piciorul în convențiile voastre și închei acorduri economice cu China, Coreea de Sud, Japonia, India, etc. Deci până acum nu au zis nimic și deodată i-a lovit damblaua. Sigur vor să ne mai ia ceva.

CEZAR spunea...

@/Viurel ..esti tot mai ...prrrrost ..!
Va aproba si Haustria ...face joc de glezna se dau importanti !!

Huhu Rezea spunea...

S-a apelat de mai multe ori la asumarea răspunderii Guvernului pentru adoptarea unor legi.
Cei mai proaspeți nu au de unde să știe că Legea nr. 119/2010, de desfiintare a tuturor pensiilor de serviciu, a fost adoptată prin asumare de răspundere de către Guvernul Boc.

Sorin spunea...

Azi, în urma cu 20 min, la A3, un reporter de teren a spus ca surse guvernamentale au precizat ca legea de reformare a pensiilor speciale e gata și va fi prezentata saotamana următoare. Militarii nu întra în aceasta lege. Magistrații vor fi cei mai afectați. Cuprinde: mărirea vârstei de pensionare treptat, baza de calcul media din 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani, pensia sa nu depășească salariul.
Mai mult seamănă a atenționare decât informație...

Viorel spunea...

Don Cezare. Da eu ce trișca mea am scris pe finalul comentariului ? Dar dumneavoastră, cum nu aveți ochi ca să vedeți, urechi ca să auziți și creier ca să înțelegeți, nu mă mai miră nimic. În afară de lozinca, ca și o placă (nu de beton, cum este mintea dumneavoastră) pickup zgâriată ce repeată la infinit același cuvânt, adică prost, mai știți ceva ? Chiar nu v-ați plictisit ? Folosind acest cuvânt, chiar nu realizați cât de înapoiat sunteți în gândire, exact ca și găgăuță ce a primit o copită în gură de la măgăruș pentru că s-a băgat cu capul sub coada lui. Fiți puțin mai civilizat că doar sunteți Ofițer cu drepturi depline la muncă, la viață, la învățătură, etc.

Alexandru spunea...

Eu nu sunt atât de convins că alții că pensiile militarilor nu intră la calup cu ceilalți pentru mărirea vârstei la 65 ani și limitarea posibilității ieșirii la pensie anterior vârstei de 52 ani
Dar vom trăi și vom vedea
Să nu mai fie și altele, gen majorarea de la 25 ani vechime la 30-35 ani, asta așa ca și noutăți

Huhu Rezea spunea...

Atenție pentru cei care comentează ca să se afle în treabă, aducînd fel de fel de stiri și linck-uri care nu au vreo legătură cu topicul. Acest blog nu este site de stiri diverse. Nu consumați spațiul cu prostii și gâlceve țățești. Pe prima pagina se incorporează numai 200 de comentarii.

reddog spunea...

Alexandru
Probabil venea un val mare de reformă și pentru pensiile militare daca nu era conflictul asta de la granițele noastre.
Acum e undeva la limita dar inclin sa cred că deocamdată nu se vor atinge (prea tare) de pensiile din SNAOPSN.

Huhu Rezea spunea...

Nu vă temeți de draftul pe care-l va scrie Budăi, deși băietul ar putea să pluseze... că doar a trecut Ziua Națională, dar temeți-vă de forma pe care o va impune CE, condiție pentru a finanța România cu tranșa a 3-a din PNRR.

adi t spunea...

Domnule Sorin, de unde detineti informatia ca pensiile militare nu intra la reformare?In afara de domnul ministru Budai, si de domnul Ciuca, aveti si alte informatii referitoare la nereformarea pensiilor militare ?Astept cu interes opinia dvs, cu multumiri

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cica s-a vorbit la Antena 3 ca nu se reformeaza si pensiile militare: Nu zau! Nu asa se zicea ca nu primim indexari, si Budai,presa si politicienii au spus-o de1000 de ori?! Pai, daca s-ar sti ca asta se face la Ministerul Muncii, ar fi pe capul lor toti ticalosii, lichelele, clocarii si generalii, în păr, sa bage ei ideile lor in draft! Cu mucles hacanaua se face dulce halvaua sa iasa paraua!

CEZAR spunea...

Asteptam ca sa faca dreptate C.E....este rusinos ..dar asta este..!! Hotomanii de pe la noi au aratat de ce sint in stare !

CEZAR spunea...

@ / Sebi ...le-ai batut obrazul la NEHALITI CU MATUROIUL... felicitari !
Asteptam ca dreptatea sa vina de la C.E. !
Ar pute sa fie Plx -199...care se apropie la mica distanta de modul de calcul din tarile NATO (SUA !)

Inginerul spunea...

CE le- a ridicat mingea la fileu mafiotilor care lupta impotriva pensiilor militare. Dupa ce ca in ultimii ani ni le-au tinut inghetate (sau aproape, daca ne uitam la pensiile sub 2500), in timp ce la civili s-au marit substantial, acum sa ni se spuna: bai, auziti ce zice CE, sa vi le scadem, ca sunt speciale. Dar noi, baieti buni, nu vi le scadem, vi le marim. Ca doar cat sa va luati si voi un sir de covrigi e problema voastra.
Citeam niste comentarii in alta parte. Deja s-au creat disensiuni intre pensionarii militari si nu mai luptam toti cu necuratul ci deja ne uitam la capra vecinului. Nu mai conteaza ca la civili sunt tot timpul mariri cu procente mult peste ale noastre. Acum problema e: "De ce eu primesc 1,9 si altul 6,5? Sa ne dea la toti rata inflatiei 5,1." Bravo, asta da revendicare.
As accepta si 5,1 daca la anul mi-ar indexa cu cat va fi comunicata rata inflatiei (sper ca mai prind anul viitor). Dar unu: sunt foarte sceptic cu asta. Si doi: daca la anul ne dau 15% sau cat o fi si la civili mai putin (prin absurd), sa vezi ce sar toate televiziunile in sus, ca iar sunt privilegiati militarii.

Alexandru spunea...

Huhu despre asta vorbesc și eu printre rânduri
Degeaba se face draftul la București dacă nu este agreat de UE

M spunea...

@Boby

Ne, ne, ne! Dumneata când ai ținut locul unuia știai despre ce e vorba pentru că ai beneficiat și dumneata!
Eu mă refer la un coleg care nu s-a învârtit de concedii de studii și care la sfârșit are și pensia mai mică decât a domniei tale!

"Favoruri acordate temporar". Te referi la sporul pentru studii superioare? Lăsați! Dacă ai doctoratul în motoare termice nu înseamnă că ești un șofer mai bun decât ăla cu profesionala! Iar dacă în ștat ești șofer, soldă de șofer trebuie să iei nu spor de studii superioare!
Să îți fie clar: fișa postului se face in conformitate cu nivelul de studii. Aaaaaa.... că și eu am avut câte un subordonat care venea să ceară și el niște atribuții care să îi justifice sporul de sodiu superioare și îi făceam o anexă la fișa postului.... Asta e exact un favor cum zici dumneata!

Lasă-i domnule pe alții! Vezi-ți de capra dumitale! Dacă iau la puricat toate documentele întocmite, toate rapoartele făcute de dumneata, toate portițele găsite pentru dumneata îți spun că nu rămâi nici cu pensia pe care o ai!

Nu mai fii așa de agresiv! Vorbește de exemplu doar de tăierea unor beneficii de care te bucuri și dumneata. Ați fi mai credibil! Așa.... De tăiat la alții e simplu!

M spunea...

@Alexandru

Speranța moare ultima! 😂

UE a zis Poloniei: vă dăm banii din PNRR doar dacă reformați justiția.

Polonia a răspuns: gata! Am reformat-o!

UE: păi nu ne place!

Polonia: Nasol pentru voi! Noi altă reformă nu facem și o să ne dați banii!

În august UE a aprobat PNRR-ul Poloniei! 😂

@Inginerul
"dacă la anul ne dau 15% sau cât o fi sar în sus civilii că militarii sunt privilegiați "

Așa este! Super corect! 👍

Relu spunea...

Nu am spus ca nu s-a apelat, am spus ca nimeni nu a raspuns cu nimic pentru bulelile legislative dar mai ales nu au raspuns pentru efectele bulelilor legislative.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Doctoratele copy paste, sau nu, dar puhoi, care ne mananca si noua pensiile, bine articulate aici:
stiripesurse.ro/decanul-din-universitatea-bucuresti-despre-politicienii-cu-doctorate-stiti-cum-alergai-dupa-autobuzul-arhiplin-in-vremea-lui-ceausescu_2685945.html

Paul Puiu spunea...

Huhule m, daca pentru tine orice indexare sub 5,1% reprezinta o varianta sociala democrata in conditiile in care legea nu reglementeaza indexarea diferentiata, inseamna ca probabil tu poti accepti aberatiile sau abuzurile acestor politruci, dar asta nu inseamna ca eu si altii suntem obligați sa le acceptam!!Ce vina am eu si alti camarazi ca tu sau alti rezervisti sau in retragere aveti cuantumul mai redus al pensiilor, ca doar nu vi le-am calculat sau stabilit noi!!! Inechitati de acest gen au existat si vor exista in continuare pentru ca rezervistii si in retragere s-au confruntat dealungul timpului permanent cu astfel de situatii pentru ca niciodata dupa 1990 nu a existat o salarizare constanta ca pe vremea comuniștilor!!! Ce nu este clar pana acum, fiecare a primit o pensie neta raportata la nivelul de salarizare pe care la avut la data trecerii in rezerva potrivit legislatiei care era in vigoare la data respectiva!!!
Referitor la aplicarea legii de catre mine in timpul serviciului, la care ai facut referire, sa stii Huhule ca eu nu am pus in aplicare decat prevederile legale in vigoare si nu am facut niciodata nicio DEROGARE sau PROROGARE de la lege ADA cum isi permit sa o faca politrucii pentru interesele lor politice populiste in scopul atragerii electoratului de partea lor prin orice mod !
Daca a-si fi aplicat legea in functie de cine plângea mai tare sau care urla mai tare probabil cu siguranta nu a-si mai fi prins pensia la limita de varsta!!!!Referitor la comentariile pe care le fac, iti multumesc pentru recomandări, dar sa stii ca mi le asum si te asigur ca sunt echidistante si obiective si imi permit sa critic doar abuzurile, coruptia, obedienta si slugărnicia onor fata de politicieni, care de regula procentul cel mai mare il asigura PSD-ul pentru ca ei sunt cei care si-au batut joc de legea pensiilor militare si de drepturile tuturor rezervistilor si in retragere cel nai mult dintre toti politrucii!!! Cand voi constata vreo schimbare de atitudine pozitivă in favoarea rezervistilor si in retragere din partea politucilor, indiferent de culoarea politica, o voi aprecia cum se cuvine fara nicio eschiva!!!!

Huhu Rezea spunea...

Dacă legea permite cuantumuri diferențiate funcție de fata ieșirii la pensie de ce n-ar permite și inderxări diferențiate?

Sorin spunea...

Sursa e trecuta pe primul rand al postării mele de la ora 14.50, azi. Pe site-ul a3 știri a apărut și un text cu detalii asemănătoare.
https://www.antena3.ro/actualitate/saptamana-decisiva-pentru-pensiile-speciale-ce-se-schimba-659125.html
Nu as fi postat , știind apetenta media pt interpretări și aplecarea către zvonistjca, dacă nu îmi atrăgea atenția specificarea bazei de calcul 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani.

RD spunea...

Cine a spus de 1000 de ori că pensii militare nu vor fi indexate? Politicienii nu au spus așa ceva, că pensiile militare nu vor fi indexate. A zis Andronic, dar el nu înseamnă toată lumea de pe pământ. Budăi a zis atunci că nu s-a discutat despre indexarea pensiilor militare, nu că nu vor fi indexate. Încercați să nu mai luați doar partea care vă convine mai mult...

IAR99Army spunea...

Nu ati inteles care este menirea acestui trenulet, cine l-a gandit a avut un scop si anume :
- nemultumitii de ciuntirea legii 223 sunt in cea mai mare masura pensionatii pana in anul 2017, cei iesiti peste aceasta data erau multumiti si nu aveau nici un motiv sa participe la mitinguri, sa dea in judecata ori sa se inscrie in asociatii si sa ii ajute camarazii lor ;
- prin aplicarea trenuletului se observa ca cei care incep sa fie nemultumiti ca au fost omisi acum si poate si in viitor de la indexare/marire sunt cei care au iesit din sistem dupa 2017 si atunci vor incepe si acestia sa mearga la proteste, sa se inscrie in asociatii, sa dea in judecata mapn , mai, sri, etc.Acestia stateau cuminti, linistiti si nu schitau nici un gest de compatimire a celor iesiti anterior, ba chiar ii acuzau pe acestia de parca eram ei de vina ca lor nu li sau dat ajutoarele sau ordinele militare.
- sper ca acum sa se trezeasca si ei, sa simta ca guvernantii isi bat joc de toti rezervistii si sa inteleaga ca trebuie sa ne unim si sa luptam pentru drepturile tuturor rezervistilor.
- eu il felicit pe cel care a gandit trenuletul caci numai asa ne putea uni in gandire, actiune si realizarea scopului comun.

Boby spunea...

Viorel, nu am lucrat la financiar și nu aprofundez ceva despre care am auzit dar știu ca Sporul de studii l-am obținut anterior decembrie 2009 și de atunci se practicau astfel de ordonanțe - trenulet-care făceau trimitere la decembrie 2009.Sigur s-a menținut până la momentul pensionarii, deci s-a acordat de la momentul dobândirii până la pensionare și nu poate fi considerat temporar, cum ar fi pentru 6 luni de zile.
Coincidență, în calculul pensiei sunt 6 luni din ultimii 5 ani de zile

M, dacă erai atent poate observai că am scris și ca mi-a fost întrerupt c. o. fiind chemat datorita deficitului de personal
Cei pensionați în perioada 01.01.2016 - 15.09.2017 sunt cei mai avantajos calculați și cu pensii în plată, cei care au pierdut cel mai mult sunt cei din 16.09.2017 - 31.12.2017,după care s-a mai diminuat ceva dar nu ca cei din prima perioada arătată, și nu mă încălzește acel brut al pensiei mare deoarece pensia în plată este netul salariilor și nu netul pensiei brute
Tot ce se atribuie pentru aceste pensii cu brutul majorat rămâne la STAT și din acest motiv insist ca pensiile în plata trebuie sa fie egale ca valoare atât în de brie 2022,indexate cu acelasi indice și automat egale în plata și în ianuarie 2023
Despre celelalte afirmații cu fișa postului, rapoarte și alte cele au fost verificate și întocmite cu respectarea prevederilor legale, mă repet, nu am obișnuit "am înțeles".
Despre sporuri, dacă le vreți și pe cele temporare, asta este opinia dvs, a mea este alta ca așa văd eu rezolvarea inechitatilor și spălarea de expresia "pensii nesimțite"
Fiecare cu opinia lui!

Huhu Rezea spunea...

IAR-ule, nu citești pre bine trenuletul. SE DOREȘTE ARUNCAREA UNOR FIRIMITURI PENTRU VARȘOVIȘTI.
Si mie mi-ar conveni să am o pensie netă de 5 cifre, din care nu plătesc impozite, contribuții, supraimpozite. Pot să nu indexeze pensiile militare 10 ani că tot nu mă depășesc cei cu pensiile pe jumătate.

Inginerul spunea...

Conform dex, indexarea este corelarea cu ceva. In cazul pensiilor este corelarea cu inflatia. Altfel s-ar numi crestere sau cum or vrea sa-i spuna. Iar inflatia e aceeasi pentru toti. De aceea nu e corecta indexarea diferentiata. Poti diferentia cresterile de pensii cum vrei altfel, dar nu prin indexare. De aici si gresita critica unora, chiar si politicieni sau jurnalisti, ca prin indexare (egala), cei cu pensii mai mari vor primi o suma in plus mai mare, chit ca procentul e acelasi.

marin spunea...

Domnule ,mai intrai pe aci si mai auzii una . Auzi " SPOR DE STUDII"!
Bai Bobyt ,mai bine taceai.
Si cate draci ati mai inventat ca sa cresteti nemeritat pensiile?
Care studii ma baiatule ca acum ,de la caporal la colonel v-ati tras diplome prin tot felul de cotete de asa zise facultati post decembriste.
Ce sa zica la asta cei care au facut scoala si facultati de-a adevaratelea inainte de 89 fara niciun spor de facultate.
Pacat ca la pensiile si bruturile pe care vi le-ati umflat dupa 2017 va dat si 1% majorare.
Poate un minus 5 era mai nimerit.
Rau ati facut ca v-ati pensionat ,poate mai prindeati ceva inventii la sporuri , lucrari de exceptie prin inlocuirea neoanelor cu becuri led .
Poate va mai trageati si o functie de birou de grupa de munca superioara.

Huhu Rezea spunea...

Aloo, să nu va mai prind pe aici cu comentarii trase de păr pentru egalitarism la indexare când nu aveți pensii calculate contributiv. Vă doare în dos de cei rămasi cu pensiile neactualizate de 5 ani Țipați că primiți cu câțiva lei mai puțin la indexare.

Paul Puiu spunea...

Legea nu permite ci reglementeaza diferite criterii pe baza carora se stabilesc cuantumuri salariale diferite la fel ca si in cazul pensiilor militare, insa in situatia indexarii pensiilor civile sau militare nu exista nicio prevedere legala in vigoare care sa reglementeze acordarea diferentiata a coeficientului de indexare!!! Daca exista baza legala de ce oare nu o aplica si in cazul pensiilor civile aceiadi varianta ca si la pensile militare??!!! Lasa gluma Huhule, tu accepti varianta ilegala si neconstitutionala a indexarii lansată de politruci doar pentru ca iti este favorabila precum si altora din aceiasi categorie cu tine!!!!!Daca ar fi corecti politrucii ar acorda la toti rezervistii si in retragere acelasi coeficient al indexarii de 5,1% conform datelor de la INS si nu diferentiat fara nicio baza legala!!!!

Huhu Rezea spunea...

Comisare, d-ta ai aplicat legea penală, dar ești tufă de Veneția în interpretarea legii civile. Nu poți înțelege că spre deosebire de pensiile din sistemul public, inclusiv cele speciale, pensiile militare nu au în prezent un sistem unitar de calcul. Nu o mai fredona cu egalitatea în indexări.

Viorel spunea...

Domnule Paul Puiu. Atunci propuneți ca să le ia și indexarea de 10% de anul trecut, că doar unii au primit 10% și alții 2,6%. Astfel, puneți în aplicare semnificația culorilor Drapelului Național, respectiv, Libetate (albastru), Dreptate (galben), Frăție (roșu). Cred că ar fi corect să ne anuleze și Cupon / Talon de călătorie pe CFR că și așa nu le folosim.

Șoimul spunea...

Felicitări domnului Hadăr, care a intervenit cu o întrebare, referitoare la pensiile militare, adresată ministrului de finanțe d.nul Câciu,
Răspunsul a fost clar: propunerea privind pensiile militare a venit de la MAp.N
Nesimțirea ăstora se pare că nu are limite.

Alexandru spunea...

Așa ca fapt divers, un agent de poliție cu trei trese (robi din Las Fierbinți are patru trese și relevă exact Ag poliție române) ieșit la pensie in 2020, fara școală nici măcar 6 luni, provenit din soldații pe baza de contract din jandarmerie, (jac) cu o reciclare de trei luni, pensie netă 5000 și un pic! Puterea ne vrea proști să aibă ce manipula! Din Dacia!!! , o hoarda de curve, nu ne trebuie, (Spartacus)!

Huhu Rezea spunea...

De la Măciuca-Crăpăturile,
"Pe Realitatea , acum cateva minute, ministrul Caciu a raspuns ca partea cu Indexarile pensiilor militare este facuta de Ministerul Apararii si s-a dorit o mica reparatie pentru pensiile stabilite inainte de 2018 !"

Brenda spunea...

Le-a ,ce?, adică era vorba de inflație,nu de reparat ceva, ăștia ne cred timpiti chiar pe toti, atunci să repare , de acea CIUCĂ este acolo, mai ales că el cunoaște bine problema rezerviștilor, să nu ne mai bage în ceață

Boby spunea...

Să înțeleg că în opinia dvs nu este bine dacă unii dintre noi am făcut și o facultate, iar dacă legislația stabilește și ceva bani în plus este rău pentru societate
Acel spor este reglementat prin lege, nu la aprecierea ordonatorului, și nu este temporar (6 luni de zile, vezi oskar, împuternicire pe o funcție de comanda) pentru a se specula la stabilirea pensiei
Nu este cazul să generalizați deoarece nu toți au fost beneficiari de oskar și împuternicire pe funcție de conducere
Brutul s-a stabilit prin acea trecere a contribuțiilor și nu are influență la pensia în plată care nu este netul acelui brut, în plata este mult mai puțin fiind netul salariilor
Toată suma dintre brutul pensiei și cuantumul pensiei în plată, se află la STAT, nu în contul pensionarilor
Dacă cunoașteți că este altfel, vă rog să mă contraziceți
Pensii egale în plata în luna decembrie 2022,indexate cu același indice, și egale în plată și în luna ianuarie 2023
Ce bine ar fi dacă calculul ar fi la fel pentru toți cu acel brut majorat, numai așa ați realiza că în câștig este STATUL (MINISTERELE) și nu cei pensionați începând cu 16. 09.2017

Inginerul spunea...

Unii inteleg mai greu notiunea de indexare. Contributivitatea si modul de calcul, unitar sau nu, n-au nicio treaba. Si nu inteleg de ce trebuie sa ne aprindem in comentarii, ca sa nu mai zic de jigniri. Discutam, ne dam cu parerea fiecare si asta e.
P.S. Sunt pensionat inainte de 2010, am o ruda subofiter care a iesit anul trecut cu o pense putin mai mare ca a mea. Deci as putea zice ca acum mi se face oleaca de dreptate. Dar nu zic pentru ca nu dreptatea asta o astept. Si nu pentru niste firimituri in plus fata de altul trebuie sa ne zbatem. Ci sa fim pusi la locul pe care il meritam. Daca il mai meritam.

IAR99Army spunea...

deci huhule am fost pe aproape eu am zis 2017. pana la urma tot raul este spre bine si este posibil ca aceste firimituri aruncate spre varsovisti sa miste ceva din spiritul de lupta si la cei nato-isti, si ma refer la partea de empatie, de dreptate, de camaraderie si nu neaparat la partea de cuantum a pensiilor acestora fata de cei dinainte. cred ca orgoliul ca nu au primit nici macar o firimitura ii va face sa se gandeasca ca in viitor cu aceasta clasa politica romaneasca este posibil sa se intample orice. este posibil sa aderam in viitor la armata spatiala (sau cum se va numi) si atunci vor avea si ei soarta varsovistilor. aviz amatorilor. noi am mizat tot timpul pe zicala ca mie nu o sa mi se intample. uite ca timpul a demonstrat contrariul.

Leo spunea...

MFA-ul este ministerul coordonator și inițiator totodată .
Jiganu + RED + Ciripu cipu + Ăsta nou și aerian de la MFA = LICHELE

Viorel spunea...

Doamna Brenda. Fiți calmă și luați aminte. Dacă se aplica indexarea conform legii, dumneavoastră vă indexa pensia cu 5,1%. Conform Proiectului de Ordonanță, pensia vi se indexează cu 6,5%, deci, cu 1,4% în plus.

Huhu Rezea spunea...

Apropo de lămuririle lui CÂCIU despre cine a decis tranșele indexării:
-Premierul l-a trimis pe domnul Băhnareanu exact în gura lupului, exact la cei care taie și spânzură în domeniul salarizarii și pensiilor în sistemul militar.
-De 7 ani vă tot spun pe blog că de la gulerați ni se trag toate nenorocirile în domeniul pensiilor militare, că politicienii vin și pleacă, dar ei rămân, dar cei controlați de aceiași gulerați mă contrazic și zic că au decis Olguța, Dragnia, Cîțu, Câciu, Budăi.

IAR99Army spunea...

eu nu cred ca guleratii astia fac ce vror ei atata timp cat toate ordonantele sunt semnate de guvernantii si ministrii politici. chiar toti sunt atata de prosti de semneaza ca primarii fara sa gandeasca ca incalca drepturi legale, legi, etc ? ca dupa cum spui tu pare ca guleratii astia din mapn sunt o grupare mafiota, dictatoriala care nu tine cont de nimeni si de nimic si fac ce vror muschii lor in acest minister si nimeni nu poate sa ii traga la raspundere????? dar cred ca sunt papusile manevrate din culise de papusarii politici pentru diferite avantaje : grade, functii, angajari, plagiate, oscaruri, alte sinecuri si atunci accepta tacit acuzele politrucilor ca ei nu au nici un amestec, de fapt ei fac un joc fata de noi scuzandu-se fiecare cand sunt intrebati pe rand ca nu au nici o vina, ca de vina este celalalt adica nimeni sau poate o forta extraterestra. ce spui tu ar fi ca acesti gulerati sunt de neoprit si de neinfrant si ca ei pun cu botul pe labe pe orice ministru numit in functie de politic. e prea de domeniul fantasticului ca aceasta grupare sa actioneze fara girul guvernantilor.

Huhu Rezea spunea...

D-ta nu vezi că toate inițiativele poartă în redactare amprenta "specialiștilor" din sistem? Chiar îi crezi în stare pe cei de la Guvern sau de la ministere să redacteze drafturile proiectelor despre soldele și pensiile militare?
De 10 ani, șeful guleraților este Ciu. Ce te miri?