Un produs Blogger.

miercuri, noiembrie 09, 2022

Protocolul dintre CNPP și casele de pensii sectoriale privind aplicarea L 263/2010 și L223/2015

41 comments

 

Reluare din anul 2018, spre uzul pensionarilor militari care au continuat să lucreze după pensionare.

Valorificarea sporului de vechime pentru condițiile de muncă se face opțional, la cererea  solicitantului, la deschiderea dreptului de pensie, doar în unul din sisteme.



Protocol între Casa Naţională de Pensii şi casele de pensii sectoriale privind aplicarea Legii 263/2010 şi a L 223/2015

    
 41 COMMENTS
Mulţumiri domnului IT din Tg. M




41 de comentarii:

Semaka spunea...

Ma-ti bagat in ceata. Acum trebiue sa caut modificarile si completarile la L 263 si 233 ?
Nu am timp pentru ca lucrez la privat si ......nu am timp. Ma vede seful si ma f..te.
Daca poate cineva care este tare in legislatie sa dezvolte subiectul.
Din 2005 de cand s-a desfiintat unitatea ( intrarea in NATO ) lucrez la privat.
Din relatarile anterioare comentatorilor pe acest blog am inteles ca la 65 ani solicit pensie in baza L 263 / 2010. la CNPP Corect ?

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Da, dar pentru anii lucrați în armată poți să-ți deschizi si un drept de pensie militară în condițiile art. 26 din L 223/2015.
Dacă ai lucrat cel puțin 10 ani în armată puteai /poți să-ti deschizi dreptul de pensie militară în condițiile art. 19, la împlinirea vârstei standard de pensie prevăzută de L 223/2015, în Anexă, funcție de data nașterii.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Paul Puiu spunea...

Huhule lasa-ne cu antichitățile, prezinta si dumneata un subiect mai actual si concret legat de viitorul pensiilor militare!!!!Dupa 01.01.2023 protocolul asta va fi perimat sau istorie!!!!!

Semaka spunea...

Mulțumesc boss Huhu.
Am pensie militara 22 ani și 4 luni ( majur ) 👍

Dorel 66 spunea...

Buna ziua.Inainte de a mă angaja ca subofițer in 1991 am lucrat aprox 5,6 ani.Dupa pensionare in 2020 m-am angajat la privat ,unde lucrez și acum ,pot beneficia și de pensie civilă la 65 de ani,poate cineva sa mă lămurească.Multumesc!

Huhu Rezea spunea...

Da si puteți să continuați să lucrați. După fiecare an lucrat puteți cere recalcularea pensiei civile.

Huhu Rezea spunea...

Comisare, te cred că nu mai ești interesat să lucrezi... la pensia pe care o ai. Dar, e bine să vorbești pentru d-ta.... nu pentru alții.
Eu zic că pensiile militare vor continua să existe... dar reformate ... și după 01 01 2023. Așa că... multi militari au nevoie să cunoască Protocolul.

Margarit Fernand spunea...

Vă rog respectuos, cum salvez sau printez protocolul ăsta?

Huhu Rezea spunea...

Dai clik pe fiecare pagină a protocolulu si se deschide o fereastră. Apesi pe salvare.

Leo spunea...

Păi dottore a zis că nu sechimbă nimic la pensiile militare ( care deja au fost reformate cum a zis individul) și ale magistraților. Păi dacă nu se schimbă , atunci cum se reformează deoarece REFORMĂ = SCHIMBARE .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

-Iac-asa si iar asa hacana cu licitația care da mai mult, ca la balamuc:
https://www.stiripesurse.ro/ciolacu-ciuca-pensii_2647520.html
-Cat si broboada pe țambal, ca la fotbal, cand se pierde la final:
stiripesurse.ro/marcel-ciolacu-spulbera-speculatiile-in-mai-voi-fi-prim-ministrul-romaniei-video_2647510.html

Viorel spunea...

Dorel 66. O întrebare de curiozitate. Cum adică te-ai angajat ca subofițer ? Nu ai urmat nici o școală ? Ai fost chemat din viața civilă ți ai urmat niște cursuri ?

blogger x spunea...

Domnule Huhu ! Cum este mai avantaos sa valorifici anii lucrati in civilie sau sa astepti varsta standard de pensionare in viata civila si sa deschizi dosar L 263 ?
Cu stima ! Multumesc

Huhu Rezea spunea...

Cel mai destept este să te pensionezi la vârsta standard redusă potrivit art. 21 din L 223/2015 și să valorifici stagiile civile la împlinirea vârstei standard de 65 ani.
Stagiile civile utilizate pentru deschiderea dreptului de pensie militară nu mai pot fi valorificate pentru deschiderea altui drept de pensie. Vezi art. 26.

blogger x spunea...

Multumesc frumos pentru raspuns !
O zi buna !

Ionel spunea...

Felicitari pentru initiativa publicarii acestui protocol. Astazi, daca indeplinesti conditiile de deschidere a dreptului de pensie publica , varsta de 65 de ani, acest protocol este aplicat in defavoarea milititarilor care au valorificat in intervalul 2011-2015 vechimea dobandita in civilie dupa data trecerii in rezrva cu drept de pensie militara, Vechimea respectiva nu este luata in calculul pensiei civile ca drept de optiune asa cum prevede si legea. O sa revin cu un comentariu ma amplu....

Huhu Rezea spunea...

Tocmai că legea nu dă posibilitatea opțiunii în cazul stagiilor civile valorificate în recalcularea pensiilor militarilor până la 31 12 2015, potrivit art. 107 din L 263/2010. Aceste stagii rămân captive în decizia de pensie militară, chiar dacă, prisosind, nu au fost utilizate pentru calculul pensiei militare .

Ionel spunea...

Cum interpretati prevederea din protocol care precizeaza ..."„ Conform prevederilor art 27 din Legea 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, perioadele asimilate se valorifica in functie de optiunea solicitantului, exprimata la data inscrierii la pensie, doar in unul dintre sisteme " ? La inscrierea in sistemul public, la implinirea varstei de 65 de ani, pot opta sau nu pentru valorificarea stagiului civil in nul dintre sisteme ?

Nea Nicu spunea...

Victor;
Solicitați o adeverință de la Casa sectorială de unde primiti pensia militară. Din acest document rezultă ce perioadă e deja captivă în pensia militară.
Puteți vizualiza și una din deciziile primite după 1 ianuarie 2016, la capitolul " perioade, condiții".
Acest document oricum vi- l cerea Casa de Pensii județeană sau de sector.

Huhu Rezea spunea...


Ionel
Dacă ai optat pentru utilizarea vechimii pentru condițiile de muncă , numită și vechime asimilată sau vechime suplimentară, în deschiderea dreptului de pensie militară, nu mai poți cere folosirea acelei vechimi și pentru pensia civilă.

Ionel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ionel spunea...

De ce invers se poate, DESI ESTE ACEIASI SITUATIE JURIDICA, adica valorificarea vechimii militare prin extragerea acesteia din vechimea valorificata la casele civile de pensii in perioada 2011-2015 de catre fostii militari care nu aveau o pensie militara si si-au deschis prima data dreptul la pensie la casele civile in intervalul mentionat cand toate pensiile militare fusesera trecute de regimul Boc- Basescu pe puncte !! Acestia pot opta la deschiderea dreptului de pensie militara, daca indeplinesc conditiile prevazute de Legea 223 din 2015.
La data de 19 iulie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 628, Legea nr. 177 din 17 iulie 2018 privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 103/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul asigurărilor sociale. Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 103/2017, care modifică și completează unele acte normative din domeniul asigurărilor sociale, precizează la punctele : 163. La articolul 192, alineatul 2 se modifică și va avea următorul cuprins: "(2) Perioadele asimilate stagiului de cotizare, prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. b) și c), care constituie și vechime în muncă sau în serviciu în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii se iau în calcul în unul dintre sisteme, în urma exprimării opțiunii de către asigurat." 164. După articolul 192 se introduce un nou articol, articolul 192*1, cu următorul cuprins:
„Art. 192*1. - (1) Persoanele ale căror drepturi de pensie, acordate de casele teritoriale de pensii în perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2015, care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul pensiilor militare de stat, cât și în sistemul public de pensii pot solicita recalcularea pensiei prin excluderea perioadelor realizate în sistemul pensiilor militare de stat.
(2) În situația prevăzută la alin. (1) se păstrează dreptul la categoria de pensie de care beneficiază la data recalculării, considerându-se îndeplinite condițiile de acordare a dreptului. Punctajul mediu anual rezultat în urma recalculării este cel corespunzător stagiilor de cotizare realizate în sistemul public de pensii.
(4) În situația reglementată la alin. (1) si (2), perioadele asimilate stagiului de cotizare se iau în calcul în unul dintre sisteme, în urma exprimării opțiunii de către beneficiar.”
Legea 223/2015 a stipulat si posibilitatea ca, in cazul celor care la recalcularea pensiilor militare au o pensie mai mica decat cea avuta pana in 2015 (adica pensia militara calculata pe contributivitate+ punctajul realizat in cazul stagiilor adaugate prin contributia la casele civile), sa ramana in plata cu cuantumul mai avantajos, respectiv cel cu stagiile adaugate. S-a spus atunci ca 68 % dintre pensionarii militari au beneficiat de aceasta prevedere. Dar sa nu uitam ca punctul de pensie era atunci 830 de lei, iar acum este 1568 de lei. Cat ar fi avut acum pe puncte si cat au acum pe legea din 2015 !? Odata in plus ca aceasta lege a fost data cu dedicatie si nu i-a interesat de marea masa a rezervistilor militari.

Huhu Rezea spunea...

Ionel
Atenție, stagiile de vechime efectivă nu se valorifică opțional intr-unul din sisteme. Numai stagiile asimilate, asa cum sunt cele pentru condiții de muncă, pot fi valorificate opțional.
Ai dreptate, stagiile ulterioare pensionării recalculate potrivit art 107 din L 263, în perioada 2011-2015, nu au fost valorificate în alt sistem ci in sistemul public. In mod normal, dacă acele stagii nu au contat pentru deschiderea dreptului de pensie, ele ar fi trebuit vallorificate în sistemul public, dacă erau mai atenți la redactarea alin (5) din art 109.

Leon spunea...

Mergeti peste deputatii din Comisia de Aparare sa aprobe Pl x nr.39/2017, care rezolva aceasta anomalie:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect%3Fcam%3D2%26idp%3D16106&ved=2ahUKEwjPyOSPkqP7AhXbg_0HHcZRBP4QFnoECAsQAQ&usg=AOvVaw0GHowWpxgv-kDupMqX_-ls

Dan17 spunea...

Domnule Huhu, cu respect, va rog sa-mi spuneti cand pot sa ma pensionez. Am 49 de ani, 10 ani militar, 10 ani angajat civil in cadrul aceelasi unitati, si 7 ani in civilie.
Cu multumirile de rigoare.

Huhu Rezea spunea...

@17Dan
Pentru că nu ai cel puțin 15 ani vechime în serviciu nu poți beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute de art. 21 din L 223/2015.
In schimb, pentru cei 10 ani lucrați ca militar, dar să fie cel puțin 10 ani, poți să deschizi drept de pensie militară la implinirea vârstei de 60 ani, sau mai mică... dacă funcție de data nasterii ai altă vârstă standard în Anexa la lege.
Pentru stagiile lucrate ca angajat civil sau în civilie iți deschizi alt drept de pensie la 65 ani.

Dan17 spunea...

multumesc frumos

Nea Nicu spunea...

Ionel:
"Gânditorii " vechi de la Casa Sectorială de Pensii a MApN au emis după 01.01.2016 următoarea inepție;
Nu- ți poți recupera anii reprezentând stagii de cotizare ulterioare trecerii în rezervă ( deci până la 31.12.2015) pentru că... țineți - vă bine;
Au produs efecte ( N.A.: doar la unii !) , ai avut o creștere a pensiei, ai primit niste bani in plus!
Nu poți duce anii respectivi în sistemul public, că trebuie să dai banii respectivi înapoi!
Rețineți, despre cei la care anii adăugiți nu au produs efecte, nici un cuvânt!
De la Luca și Roșu citire.
Si de la cei care au urmat..
Frumos, nu ?!!
De noaptea nuntii!

Huhu Rezea spunea...

NU era vorba de ducerea acelor stagii civile în alt sistem de pensii ci tocmai de păstrarea acelor stagii în același sistem al pensilor publice. Militarii cotizaseră în sistemul public iar stagiile fuseseră valorificate in perioada 2011-2015 tot în sistemul public.
Recalcularea potrivit art. 109 și 110 din Legea 223/2015 a reprezentat extragerea stagiilor militare din sistemul civil instituit din anul 2011, prin L 119/2010 si L 263/2010. Nu trebuia să aducă odată cu ele și stagiile civile.
Tămâiosul Luca trebuia să se întrebe invers? Cum să ducă stagiile civile, calculate potrivit legii civile, în sistemul pensiilor militare?

Leon spunea...

L-au convins destul de usor pe Câțu sa dea doua avize negative la Pl x nr.39/2017...!!

nr. 1 spunea...

Nea Nicu, tine de noaptea intunericirii. Se confunda intentionat ( si se amesteca grosolan si cu multa rautate chiar in unele cazuri) modurile de valorificare a stagiilor in civil cf Legii 223/2015 ! Legea actuala f permisiva pentru unii da voie ca deschiderea dreptului la pensie sa fie facuta in baza unei vechimi in serviciu de min 10 ani , vechime care poate fi completata cu vechimea de hair stylyst ori trombonist si.......... pac la Racnetul Carpatin.......pensie de colonel! Desigur.daca ai avut cativa ani in civil pe care i-ai utilizat la deschiderea dreptului la pensie e clar si normal ca acestia nu mai pot fi extrasi din Decizioa de pensie militara! Pentru cei cu vechime in serviciu suficienta (peste 25 de ani) , CPS nu trebuia sa includa (si ulterior sa blocheze pe NEDREPT !!!!!!!!) anii in civil utilizati pana la 31dec 2015 cf L263/2010 in art 29 deoarece cei cu vechime militara de peste 25 de ani nu au nevoie de nici o luna in plus ca sa ajunga de la 65% din BC la 85% BC! Mai mult CPS in algoritmul total defectuos si partinitor de calcul al pensiilor stabilit , au inclus si pensia suplimentara tot la art 29 astfel incat pierderea sa fie COMPLETA! De ce oare atata rautate pentru unii ?

Adrian Dragne spunea...

Am onoarea să vă salut !
Sunt într-o mare încurcătură și încerc să aflu dacă protocolulditre CNPP și Casa Sectorială M.Ap.N mai este in vigoare in aprilie 2024 .
Tocmai am împlinit 65 de primăveri și am primit de la CJP BOTOȘANI, decizia de pensie în cuantum de 715 . Până la data de 13 04 2024 , primeam pensie de invaliditate gr.2 în cuantum de 2810 lei . Am fost militar , grupa 1 și 2 , 12 ani . Apoi 10 ani la privat . După care infarct ... și a început calvarul . Ciroză ultimul stadiu , AVC , Cartilagii degenerative , fisură arteră mezenterică ....și altele . Și cu 715 lei ....
Deci ...poate cineva să-mi spună ceva despre acel protocol ? Că tot sunt pasat că mingea de tenis iar în final trimis in instanță .
Vă mulțumesc , dragi camarazi
Cu deosebită stimă , Adrian plt.maj ( R )

Huhu Rezea spunea...

@Dragne
Protocolul il gasesti pe blog.

https://www.huhurez.com/2022/11/protocolul-dintre-cnpp-si-casele-de.html

Adrian Dragne spunea...

Vă rog să-mi acceptați scuzele ....
Revin cu întrebarea :
Protocolul este in vigoare in aprilie 2024 ?
Eu foarte important să știu răspunsul exact .
În câteva zile mă prezint in instanță și trebuie să fiu cu lecția învățată . Și nu am nici avocat .
Vă mulțumesc pentru înțelegere !

Claudiu Marin spunea...

Dragne
Nu am auzit pana acum sa fi fost denuntat acel protocol.
Nici de actiuni in contencios administrativ impotriva protocolului nu am auzit.
Pe blog sunt date decizii recenta, la eticheta stagii ulterioare, prin care Tribunalul Bucuresti a decis impotriva protocolului.

Adrian Dragne spunea...

Sincere mulțumiri , pentru informație !
Cu stimă !

Burebista spunea...

Eu cred ca domnul Dragne a primit cei 715 lei nunai pentru anii munciți ca civil. Pentru cei 12 ani militar plus eventual grupe trebuie să ceară pensie militară. Trebuie să depuba o cerere la ultima unitate militară unte a activat pentru calculul mediei soldelor și întocmirea dosarului de pensionare. Cred ca putea solicita pensie militară încă de la vârsta de 60 ani Cfm legii 223 pana la modificarea de anul trecut.

Skoda 4x4 spunea...


10 ani ptr.pensie militara ? hmmm ,probabil am lipsit la orele respective( film,cafenea,etc,mdea..) si sunt altii pe aici care au fost prezenti permanent-deci se poate rezolva.Succes.

Burebista spunea...

Da Skoda, minim 10 ani cu tot cu armată vechime efectiva militară. Probabil cu grupe face cam cât Cornelius 17...Pentru ca cetățeanul respectiv îndeplineau condițiile de pensionare pe legea 223 pana la 31 decembrie 2023 va beneficia de calculul cu 6 luni consecutive, la alegere din ultimii 5 ani de activitate ca militar sau polițist, actualizate la zi.. Adică cu SF + elemente și solda de grad iunie 2024... Chiar și plafonat la net cred ca o sa iasă o pensie militară mai nare decât 2100 diferență pe care a pierdut-o când a trecut de la pensie medicala la pensie pentru limită de vârstă.
Cei de la casele de pensii civile nu le spun cetățenilor aflați in Situația asta ca PPT BENEFICIA DE PENSIE MILITARĂ,,pentru anii lucrați ca militar. Acei ani au fost recunoscuti în pensia civila diar ca vechime pentru deschiderea dreptului de pensie dar nu au adus și puncte pe 263. Nu știu cum se procedează dacă a fost angajat mapn iar unitatea militara s a desființat... Cred ca trebuie să depună cererea de pensie la Centrul militar, sau direct la CPS MApN... Dacă a fost polițist e mai simplu pe a nu s a desființat nicio unitate. La fel și la penitenciare, SRI, STS...