Un produs Blogger.

joi, noiembrie 24, 2022

Proiectul de lege privind pensiile de serviciu - Jalonul 215 din PNRR- trebuie și validat de Comisia Europeană

36 comments

Despre ce se va întâmpla cu pensiile speciale, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a tranșat problema astăzi,  la B1 Tv, emisiunea "Politica zilei",  fără să lase loc de variante.



In primul rând a suliniat că :

„Nu s-a pus și nici nu se va pune problema ca să fie eliminate aceste pensii speciale”, a ținut să precizeze acesta.


Ce așteptări are Comisia Europeană în ce privește pensiile speciale

Ministrul a explicat apoi cele trei lucruri pe care Comisia Europeană le are în vedere în ce privește pensiile speciale.


„Avem primul test de trecut în decembrie: trebuie să avem o formă a proiectului de act normativ care reglementează pensiile speciale. E jalonul 215 cu termen în decembrie, deci practic luna viitoare trebuie să se închidă acest jalon și urmează validarea lui cu Comisia Europeană, proces care nu va fi foarte simplu.

Comisia urmărește trei lucruri: Primul este sustenabilitatea fondurilor alocate pensiilor speciale. Deci în opinia Comisiei această sustenabilitate trebuie să aibă în vedere o reducere graduală a acestei categorii de cheltuieli ca pondere în bugetul de stat și pe parcursul unei perioade de timp. Deci în proiectul de act normativ și pe baza simulărilor care vor avea loc, trebuie să arătăm cum facem ca prin această cheltuială e asigurată sustenabilitatea.

Al doilea lucru: avem în reglementarea specifică sistemului de pensii aceste anomalii de care am tot vorbit și care nu sunt acceptate de societate și nu țin de normalitate: de la pensiile care depășesc salariul în plată, până la ingineriile de includere în ultimul salariu a primelor de concediu de odihnă, orelor lucrate suplimentar, a altor premii… toate acestea au făcut să apară aceste anomalii și să fim în situația ca pensie să fie mai mare ca salariul.

Se urmărește la liniuță felul în care un jalon e dus la bun sfârșit, iar aici accentul se pune pe componenta de contributivitate. Deci trebuie să rezolvăm problema de așezare în normalitate a pensiilor speciale și să fim atenți la compoenenta de contributivitate.

Al treilea lucru pe care-l urmărește Comisia e cel legat de pensiile acestea nesimțite care depășesc, să zicem așa, un anumit plafon valoric pentru care noi va trebui să găsim soluția fie a supraimpozitării, fie a unei contribuții la un fond de solidaritate pentru sărăcie sau diverse forme pe care le vom identifica”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

36 de comentarii:

M spunea...

Guvernul a stabilit salariul minim pentru anul 2023.

Dacă salariul minim e stabilit la 3.000 de lei dar pentru cei din construcții este de 4.000 de lei asta nu mai e "special"?

Adică la salarii se poate !!!! (iar salariile în mod implicit afectează și cuantumul pensiei). Deci cel din construcții o să aibă si pensia cu 30% mai mare decât cel din .... altă parte!

Chiar nu se vede și de pe Marte că treaba cu pensiile speciale e o chestie politică? În capitalism tot timpul vor fi categorii mai bine plătite (plata numindu-se salariu in timpul activității și mai apoi pensie). Ăsta e dreptul statului respectiv de a încuraja anumite domenii de care are nevoie!

Cum militarii nu (mai) beneficiază de o salarizare specială este dreptul statului român să le acorde un plus la pensie.

Nicăieri în UE nu au fost puse condiții în ceea ce privește protecția socială!

Dacă era PSD la putere când a fost făcut PNRR și trecerea acolo că până în 2070 procentul alocat pensiilor este de 20% iar pentru investiții de 2% însemna că timp de 50 de ani să nu se mai construiască nimic în țara asta?

Relu spunea...

Unde a mai vazut prime de concediu? Iar orele suplimentare sunt luate in calcul si la pensiile civile. Daca facea referire la ultimul salariu sigur nu era vorba de militari.

Leon spunea...

Astept cu nerabdare proiectul de OuG privind masurile fiscal bugetare pentru anul 2024, sa vad cum se incadreaza bugetul in procentul de 9,4% prin cuprinderea in acest procent si a pensiilor militare !
Ministrul de Finante se va baza anul viitor pe o crestere economica de 2%, deci PIB-ul de 1317 mld.lei va ajunge la 1344 mld.lei.
In acest an cu plata pensiilor civile si de serviciu, inclusiv militare s-a ajuns la 9,12% din PIB.(120 mld.lei)
Prin majorarea pensiilor cu 12,5% plus Ajutoare acordate din Buget se va ajunge la un necesar de 135 mld.lei, adica un procent de 10%, mai mare de 9,4% !!
"Doamna Coalitie", NUMAI DACA ELIMINATI PENSIILE MILITARE DIN PROCENTUL DE 9,4%, va puteti incadra in acest procent, altfel nu de pot majora pensiile civile cu 12,5%..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Tot ce l-am informat pe inteligentul si justul ministru, BOLOS, apare aici in interviu, parca luate vorbele din petitiile mele, trimise si la UE, WB si NATO, cu toate acele sporuri nenorocite si cu toata nesimtirea cuantumurilor, propunand sa nu se uite de plafonul maxim al ultimului salariu avut la iesirea la pensie, ca sa fie dreptate pentru toti! Bolos le trimitea la Min Muncii, iar ultimii inapoi, asa ca ceva tot au asimilat si le-au iesit din toata trambalarea asta! Acum, sa se aprinda lumina! Cati imbuibati dihăinați vor lesina? Cei cu pensii medii si mici, stati in relax! Măi, vreau s-o vad pe fosta directoare de Clocarie, insurubata de Fiola in functie, care s-a avansat singura caporal major de generali coy paste, cum se va da cu târtița de pamant, pana o sa-i sara capacele si alte capete din alea de Bănie din bikini!

avianyc spunea...

Inventam ,inventam ,inventam !
Pai chiar așa?
Din noul stat al cadrelor militare ;
" Va fi instituită și o indemnizație lunară pentru activitățile în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale, cu o valoare de 10%, 15% și 25% din salariul de bază minim brut pe țară pentru cadrele militare care au primit semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate, cuantum care nu se va impozita și nu se va cuprinde în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii, potrivit avocatnet.ro."

Asta care "a gandit "asta merita 50% pentru lucrari de exceptie !!!!((((((
Ma intreb ,pana cand cu astfel de gogorite ?

Huhu Rezea spunea...

Salariul minim pe economie este factor al operațiunii de calculare a soldei de funcție pentru militari.
Solde de funcție în 2023 = CF x 3000 lei
Solda de funcție corespunzătoare gradației Zero, de data aceasta nu în cuantum compus, va fi pentru un militar care are CF de 2,5:
2,5 x 3000 lei =7 500 lei
Calculați-vă fiecare ce solde de funcție corespunzătoare gradației 7 ați avea( cei cu vechime în serviciu de 21 ani) dacă se recalculează pensiile militare în anul 2023.
Tabelul pentru anul 2022 este aici
https://www.huhurez.com/2022/01/soldelesalariile-de-functie.html

Huhu Rezea spunea...

Ca să poluezi topicul... vii cu o chestie eliminată din ultima variantă a Statutului cadrelor militare, adus de Dîncu în Guvern.

avianyc spunea...

Foarte bine , Dancu gandeste ardeleneste !

Liviu spunea...

Soldele sunt calculate la salariul minim din 2009!Nu e corect acest calcul!Ar fi bine sa fie asa dar de unde?Asa se calcula doar daca se termina cu aplicarea Legii Salarizarii Unitare!Acest calcul e valabil la aproape toti bugetarii care sunt pe grila de salarizare din 2022!Sistemul de Aparare si Ordine Publica daca nu gresesc a ramas ultimul la care nu s-a aplicat Legea Salarizarii!Cand se aplica in totalitate LSU ar trebui sa se dea si la subofiterii din MApN care au militari in subordine un Spor de Comanda care acum il au doar ofiterii!Putina lume stie ca in MApN aproape toate Companiile,Baterii etc sunt conduse de subofiteri care fac treaba ofiterilor!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Vai, dar cum ti-a scapat ,,amanuntul'' asta, @Avyanic? Vezi ce patesti, daca te vute grijania de altii?! Mai citeste, mai invata, mai studiaza si asimileaza, mai informeaza-te ca sa ti se deschida parasuta!

M spunea...

1. Eu subliniam tratamentul "special" acordat unei categorii de salariați care nu este însă sancționat prin urletele societății!

2. Pot sa compar cu salariul lui fi-mea? Da, sună mișto coeficientul de 2,5 dar colonelul (deci fraierul care a ales cariera militară) e echivalat cu meciul rezident de anul 1.

Păi corect e asta? Militarul aflat la sfârșitul carierei (sunteți de acord cred că nu ajungem toți generali) este egal cu un medic la început de carieră?
Înțelegeți că cu sporuri fi-mea are salariul aproape dublu față de Șeful StM! Să fie sănătoasă, să trăiască și să se bucure că și muncește pentru banii ăia dar nu credeți că prea ne-au pus la coada "importanței sociale a muncii depuse"?

Calculați-vă deci nu numai ce soldă ați avea ci vedeți și comparați cu ce salarii au celelalte categorii socioprofesionale! Comparați cu salariul mediu: 4532 de lei și vedeți dacă ați mai avea 4 (6 dacă adăugăm și grupa de muncă) PMA cum aveam noi la căpitani prin anii 90!!!!! Capitan cu 22.000 de lei acum soldă știe cineva?

Huhu Rezea spunea...

Liviu
Nu esti deloc atent la observațiile pe care i le-am făcut lui @Cornel referitor la solda de funcție pe care o are un militar după aplicarea etapelor de salarizare din L 153.
Cum dracu se prind prostiile de voi și nu rețineți esențialiul!
Solda de funcție din 2009 + sumele compensatorii introduse în ea după 2010, au format solda de funcție in cuantum compus, element salarial evidențiat în toate deciziile de recalculare din 2016 si in deciziile de actualizare din 2017.
Acele solde în cuantum compus au fost majorate cu 10% în anul 2015, cu 15% în 2017, cu 25% în anul 2018 si cu creșterile de 1/4 pe anii 2019, 2020 si 2021, astfel că, în final , solda de funcție în cuantum compus se va suprapune valoric cu solda de funcție corespunzătoare gradației zero din Tabelul Anexei VI a L 153/2017, calculată după formula CF x smen.
Intr-un final se va încheia și aplicarea L 153/ 2017.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Notati importante de la Guvern:
stiripesurse.ro/nicolae-ciuca-pregateste-mutari-de-efect-la-guvern-surse_2670860.html

Liviu PO spunea...

Scrisesem un comentariu despre analfabetismul functional al unora,dar moderatorul a gasit de cuviinta sa-l stearga.Nu e nici o problema...Domnule Leon va rog sa nu mai insistati cu procentul de 9.4,pentru ca e o viziune cumva eronata si indusa de altii...BASS are circa 100 de miliarde,adica comparand mere cu pere ,pentru ca in mod normal nu ai cum sa compari o valoare privata (contributiile sunt ale oamenilor,acestea nu apartin bugetului de stat,ele doar sunt introduse intr-un buget pentru ca pensiile trebuie sa aiba o sursa de finantare) cu o cheltuiala care nu este prevazuta in formula PIB,ar fi cam 9.17 %,adica la doar 0.23 procente de "tinta"=9.4 din PIB.E un fake pentru ca oricat ai dori nu ai cum sa inghesui in 0.23% sapte entitati cu circa 300,000 de oameni...Ghinea nu a considerat ca unii chiar nu pot citi un text ,acestia fiind chiar ministri (prima a inceput LOV,apoi BUDAI,etc.).L-ati auzit pe dl.Ilie SERBANESCU spunand o asemenea prostie?Procentul de 9.4 se refera la cat poate completa statul din fondurile bugetare de stat, pensiile civile,pentru ca in toate tarile din lume se opereaza ajustari ale pensiilor cu fonduri de la bugetul de stat.Tocmai din acest procent nu au cum fi scoase pensiile speciale,inclusiv cele militare,pentru ca sunt in integrum platite de la bugetul de stat prin bugetele ministerelor si serviciilor,cu toate ca si militarii platesc contributie egala cu civilii.Se cheama pensii de stat,tocmai ca sunt in integralitatea lor platite de la bugetul de stat...Ministerul justitiei nu are casa separata si din acest motiv le-au calculat si prin formula contributiva pensiile.Magistratii alaturi de militari au avut tot timpul alte formule de calcul ale pensiilor.O solutie (poate hilara???) ar fi trecerea acestora in momentul pensionarii in randul cadrelor militare in rezerva si sa primeasca pensiile de la casa de pensii a MAI.Orice ar dori guvenantii,sau CE nu ai cum sa bulversezi un sistem care abia cat de cat incepuse sa functioneze (renuntarea la MCV) si sa creezi haos...Magistratii isi merita salariile si pensiile cu prisosinta.Fara dreptate aplicata nu clamata ,democratia e un moft.Sunt ultimul bastion democratic de aparare a cetatenilor impotriva abuzurilor statului si singurii care mai pot corecta atitudinal ceva in tara asta,cu toate ca in primii ani de dupa '90 au ezitat sa puna legea in aplicare din cine stie ce motive...AVE JUSTITIA!!!

Viorel spunea...

Domnule M. Cei din construcții plătesc nu plătesc CASS = 10%, impozit pe venit = 10%, plătește CAS = 21,5 în loc de 25%. Are acum mai mulți bani, dar pensia va fi mai mica sau egală cu cel care are 3.000 lei salar. La fel s-a dat și pentru cei din agricultură și industria alimentară. PE ĂȘTIA VĂD CĂ ACUM I-A UITAT POLITICIENII.
Legea nr. 135/ 2022: Prin prezenta lege aduce modificări aplicabile începând cu data de 1 iunie. Astfel, angajații din agricultură și industria alimentară care primesc un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minim 3.000 Ron brut /lună vor beneficia de taxe salariale reduse.
Astfel, similar cu taxele angajaților din domeniul construcțiilor, legea aduce următoarele scutiri pentru cei din agricultură și industria alimentară:
- scutirea de impozitul pe venit, în cotă de 10%;
- scutirea de contribuția la sănătate, în cotă de 10% ;
- reducerea contribuției la pensii, de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care merge la pilonul II de pensie;
- reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă, de la 2,25% la 0,3375%.

Sense spunea...

Foarte bune calcule. Le poți folosi ca să demonstrezi cum, după toate măririle alea de care zici ca s-au produs, acum în noiembrie 2022 încă sunt militari a căror solda este mai mica decât salariul MINIM? Și cărora li se compensează luna de luna brutul cu diferența între ce le iese din calcule și salariul minim brut.

Huhu Rezea spunea...

Comentariul a intrat la spam pentru că fusese plasat pe un topic despre Moldova.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu am calculat si am aplicat la baza de calcul la 62%, iesindu-mi destul de mare, insa e greu la mine de calculat, avand in vedere vehimea mica. Noi aici exersam, amagindu-ne, insa realitatea o va reprezenta nenorocitul de cupon si junghiul de Decizie, parol d'honnore!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dar madam coalitie nu stie ca avem fondurile proprii de 2,5% din PIB, care din ele se intorc inapoi la bugetul de stat, anual, in sume uriase? Sau o zic la deruta in public ca ne alimentam direct din PIB, sa ne puna civilii in cap? Ca asa latra un ghijog intr-o seara, ca noi le halim fondurile lor de pensii! Noroc cu un invitat, care i-a explicat, dar nu s-a lasat convins.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Akoarde, deci imi recunosti niste merite si ma sustii! Ai o bere de la mine, la prima intanlire! Ba poate si o lada, ca o sa-mi permit din majorarea de la 1 Ianuarie! Sanatosi sa fim! Ce bine e sa ai fani si admiratori! Mai sunt si altii pe aici?, ca nu sunt deloc zgarciog! Avianyc, par exemple, in francaisse...Pacat ca @Leon ca e prea departe in Oltenia, dar cum se intanlesc si muntii, nu se stie! Sanatate, frattello cammarados!
Bai, si ce de-a munti de bani o sa iau eu la 1Ianuarie, Himalaia, Alpi, Carpați fara filtru fiind mici puisori, sa nu-mi fie de deochi!

Leon spunea...

@Akord, nu ma dezamagi
PIB- Produsul Intern BRUT..!!
@Liviu, in general scriu date reale, nu le inventez eu !
BASS in anul 2022 a avut alocat 96 mld.lei din Contributii salariati plus 11 mld.lei de la BS, plus 1 mld.ptr.pensii de serviciu !
Pensiile militare platite de cele 3 Case sectoriale cam 10 mld lei.( politistii de la MJ sunt in evidenta CPS a MAI!) si sunt in total aprox.170.000, in niciun caz 300.000..!
In rest n-am ce comenta, imi mentin comentariul de mai sus..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ce stodiu, frate, ca direct in Doctorat la Fabrica de doctoranzi, condusa de Anal Tâlhar!

Sebi spunea...

M,
eu te inteleg perfect, hai sa spunem ca am aceasta insusire meta... dracu... para-nu-stiu-cum, de genul decentei, datorita careia nu am nevoie de intrebari ajutatoare. Pentru baietii din constructii (!!!) societatea inchide ochii la o nepotrivire de caracter intre om si spaga politica, la medici si IT societatea este orbita, admirativ, in halul in care n-are ce ochi sa mai inchida.
Nu conteaza pentru Cornelius, pentru Flavius sau pentru alde Ifrim cine dirijeaza destinele unei profesii, dar eu stiu, stim cu totii: presa.
Politicienii si guleratii traiesc prin simbioza asta, creaza presa, o manipuleaza sau doar o momesc, dintotdeauna.
Toate canalele media urca si coboara, dupa bunul plac, prin vesnice marote si manipulari de doi bani destinate unui public abrutizat ca cel din post-comunsim... totul, categorii sociale, categorii de tot felul, minoritati de tot felul, profesii, medii, atitudini fundamentale.
Majoritatea dintre baietii si fetele astea, tot SOIUL de profesionisti ai unei profesii diletante prin definitia lor mioritica, desi ar trebui sa fie modele si formatori de opinie, sunt de vreo trei feluri - curve, idioti si saraci - minoritatatii cu staif fiindu-i interzis, cu mici exceptii, si acelea relative ca anvergura, accesul CONSTITUTIONAL la opinie.
Noi suntem obisnuiti cu bocancul comandantului in cur, este un bocanc asumat. Valoreaza niste lei la pensie, un bec la veceu, o ceapa in salata de vinete de care altfel n-am avea parte dupa acest mars in kaki. Derbedeii astia insa... nu ar recunoaste un bocanc daca li s-ar infige in cur. Bugetarii sunt niste criminali odiosi, toti, de la doamna invatatoare la nenorocitii la aia din armata, care se hranesc din sudoarea muncii lor la privat. Noroc cu baietii aia simpatici din India si Pakistan, care vin sa lucreze in constructii si prin baruri, pentru sanatatea natiunii, pe salariul unui ofiter de pompieri.......

Paul Puiu spunea...

Huhule mai cenzureaza-l din cand in cand si pe Dezakord75 ca numai aberatii debitează!!!!🤮🤮🤮🤮🤬🤬🤬

Relu spunea...

Clar de aia era vorba dar lumea nu se informeaza si clefaie niste clisee, le aplica tuturor.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Leon:

Cu tot respectul pt. aplecarea ta spre documentare, dar si cei de mai sus au perfecta dreptate. Si plec de la afirmatia ta „BASS in anul 2022 A AVUT ALOCAT”, in sensul ca BASS primeste CAS de la ANAF in loc ca BASS sa primeasca direct in cont si sa aloce CAS pt. plata pensii, cum cred ca e normal! Ce vreau sa spun e ca, doar cu referire la sistemul public, care e vrajeala cand tu MFin/ANAF ne tot imbarligi ca e „deficit” la fondul de pensii si trebuie sa faci alocari de la BS catre BASS sa suplimentezi, cand spre ex. pt. iulie 2022 situatia sta cam asa:
- strans contributii/CAS in val. de 9,822 mld. lei = 6,126 mil. salariati/contribuabili x 25% CAS x 6.413 lei SMB (date certe, ca CAS a fost calculat, retinut si virat, nu exista indoiala!!) si
- s-au platit pensii in val. de 8,518 mld. lei = 4,794 mil. pensionari sist. Public x 1.777 lei pens. medie.
Unde este diferenta/“furaciunea” de 1.303 mld. lei (doar intro luna)! Si situatia asta (nr. Angajati vs. pensionari) se repeata luna de luna inca din 2012 si tu tot ne spui in continuare ca “vai de noi, e deficit la fondul de pensii”. Adevarul e ca marele defect la noi, chiar penal in natura sa, este ca CAS este strans de ANAF si nu direct de MInMuncii/CNPP asa cu e absolut normal si constitutional, ca doar Min.Muncii sau seful CNPP sunt ordonataor principal de credite pt. BASSsi nu ANAF, asa cum spune legea si chiar Constitutia:
Art. 139 - (3) Sumele reprezentând CONTRIBUŢIILE LA CONSTITUIREA UNOR FONDURI SE FOLOSESC, în condiţiile legii, NUMAI POTRIVIT DESTINAŢIEI ACESTORA (adica CAS se utilizeaza doar pt. plata pensiilor si doar a celor “Contributive” din sist. public).
Cee ace vreau sa spun e ca deocamdata contributiile platite de asiguratii din sist. Public sunt indestulatoare pt. subventionarea INTEGRALA a pensiilor din sistemul public, ramanand si excedent, fiind posibila chiar cresterea PP cu 40% in 2020 asa cum prevedea L.127/2019. Si ca sa arat ca am dreptate, in postatea urmatoare, va arat sit. Cheltuirii CAS in 2021 pe care am facut-o cu date publice net dar si cu adrese oficiale de la MinMuncii, CNPP, ANAF pe care le pun la dispozitie daca doriti, inclusiv cu vizite la vorbitor la ANAF!
Din situatie rezulta clar ca in 2021 ANAF a “palmat” 13,361 miliarde lei din CAS strans. Nu zic ca i-au furat, ci ca i-au utilizat cu alte scopuri decat spune legea: plata pensii agricultori si tuturor drepturilor de asig. sociale necontributive, numai ca legea spene ca acestea din urma TREBUIE PLATITE DE LA BG. STAT si nu din sursele BASS, corect, nu?!

Marcel Orzan spunea...


Continuare: Situatia utilizarii CAS platit de asigurati in 2021:
nr.Asig. SMBE totCAS25% nr.Pens. Ps.Med tot Psplatite
(mld.lei) (mld.lei)
ian 5,804 5,549 8,051 4,666 1,594 7,439
Feb 5,873 5,497 8,071 4,665 1,597 7,449
Mar 5,898 5,785 8,530 4,664 1,599 7,458
Apr 5,916 5,804 8,584 4,661 1,600 7,459
Mai 5,856 5,695 8,337 4,658 1,601 7,457
Iun 6,075 5,779 8,777 4,652 1,602 7,452
Iul 5,800 5,780 8,382 4,652 1,603 7,455
Aug 6,021 5,688 8,562 4,652 1,604 7,460
Spt 6,120 5,732 8,770 4,653 1,605 7,467
Oct 6,020 5,773 8,688 4,653 1,606 7,474
Nov 5,777 5,944 8,585 4,644 1,608 7,467
Dec 6,014 6,327 9,513 4,631 1,609 7,451
TOTAL 102,849 89,488
Deci, „excedent” de 13,361 mld. lei, la care mai adugam si 364 mil. lei CAS angajatori si de ce nu si cateva sute mil. lunar impozit pe pensii care se intorc la BStat, ca desi pensia medie e mica, sunt si pensii care platesc impozit. E zic ca aici trebuie umblat ca tor ne cere UE „disciplina financiara!
Si culmea, am aflat ca ANAF suspecteaza ca ar fi peste 6,5 mil. de contracte de munca active in Romania dar ei nu pot sa le identifice pe toate. Auzi si tu! Hai gata, ca ma doare capu’.

O zi buna!

Marcel Orzan spunea...

A iesit un pic imbarligat situatia; era in Excel si vad ca nu preia spatierea. Oricum; Cas platit de asigurati 102,849 mld. lei, pensii de stat platite 89,488 mld. lei, "furaciune" 13,361 mld. lei. Bafta tuturor

M spunea...

@Sebi

👍

Zice Huhurez că "într-un final se va termina de aplicat și legea 153" Corect! Într-un final....

Acum să luăm un camarad încă activ și să îi calculăm (teoretic) pensia contributivă (fie că se va renunța total la pensia militară fie că va fi calculată ca parte din pensia militară).

Ce constatăm?

Nu numai că punctajul anual a fost redus cu 20% (aproximare făcând diferența dintre indicatorii de ierarhizare din fosta și noua lege a salarizării) dar spre deosebire de medici care au sărit direct pe salariile mărite militarii încă așteaptă finalizarea implementării 153!
Deci mai pierd can 20% din punctajul la pensie pentru ăștia 5-6 ani.

Zicea cineva:

Când a fost cu pandemia am găsit imediat bani pentru medici și salarii, și sporuri, și echipamente!

Acum e un război la graniță!
Pentru militari nu găsim bani! Nici măcar pentru salarii conform legii, nici pentru pensii actualizate și indexate conform legii, nici pentru dotare.
Cum era dacă în pandemie spuneam că nu avem bani pentru implementarea legii 153 la cei din sănătate? Sau le tăiam medicilor din drepturi?

MILITARII SUNT FRAIERII DE SERVICIU!


Eu zic că are dreptate!

Leon spunea...

Marcele, iti apreciez rabdarea de care dai dovada pentru a strange aceste date, dar nu apar aici si cele 11 miliarde lei( zice ministrul Budai) virate din fondul BASS la Pilonul 2 de pensii..!

magda spunea...

O urmaresc frecvent pe tanti Ioana...nu ca ar fi vreo mare diva doara pentru guraliva...nu exista o emisiune in care sa se vorbeasca de pensii sa nu infiereze pe militari...Acum,spritz pauza..nici Gigel de la penele nici Ionica pemepe.Daca s-au vorbit ca sa nu demaste ce va urma in special pt armata? Faza aia cu magistratii nesimtiti deja e fumata,nici copiii nu mai cred ca reducerea pensiilor magistratilor ar conduce automat la umplerea buzunarelor,,contribuabililor''.Oricum,daca PIB-UL la anul va stagna( in ciuda optimismului din gura sau pixul ciolacilor si ciucilor( apropo,ma documentam ieri cu privire la originea cuvantului,,ciuca''...nu o sa va vina sa credeti,are aceleasi origini cu ,,mazare'',adica in neamul traco-dac.Asa ca...putin respect,va rog/Auu,auu,auu...lupul dacic nu dinamo/

Leon spunea...

Aceste date nu prea bat cu ce sustine ministrul Budai in Expunerea de motive de la Pl x nr.49/2022:
http://www.cdep.ro/proiecte/2022/000/40/9/em48.pdf

Huhu Rezea spunea...

Fondul de Pensii are datorii istorice la Bugetul de Stat, datorii acumulate până la reforma Olguței Vasilescu... cea cu CAS de 25%.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Leon: ok, nu am probleme sa recunosc cand gresesc; datele sunt pt. 2021 nu pt. 2022. Oricum, e clar ca trebuie mai multa responsabilitate in gestionarea acestor fonduri! Asta valabil si pt. Huhu, in sensul ca daca era seriozitate acele "datorii istorice", care apropo nu sunt evidentiate nicaieri, nici in BS sau BASS si nici in Contul general de executie al BS sau BASS, ar fi fost mult mai mici. Sa nu mai zicem de Pilonul 2, ce sume ar fi ramas in plus pt. cresterea PP daca nu era aceasta pacaleala!

Merci

Huhu Rezea spunea...

NU este nevoie să-l mai cenzurez pe @akord! S-a reyrass singur la mânăstirea Secu ca să studieze revista Vitralii

raul spunea...

Dragilor ,ce scrieti e adevarat ,dar e teorie ,problema e la colectare!Statul nu recunoaste decat cu jumatate de gura ,ca cei mai mare datornici la BAS sunt tocmai societatile patronate de el,CFR-urile,Compania huilei sau cum i-o mai sune etc,etc !