Un produs Blogger.

joi, noiembrie 03, 2022

Pentru cei care au uitat ce scrie în Jaloanele 214 și 215 din PNRR despre reforma pensiilor.

113 comments

 Pentru ca Guvernul să primească miliardele de euro repartizați de Comisia Europeană,  Ordonanța care va reglementa reforma pensiilor de serviciu va trebui să răspunde exact cerințelor din Jalonul 215.

Cine crede că va păcăli Comisia Europeană cu sofisme că pensiile militare nu vor intra în revizuirea cerută de Jalonul 215 se înșeală. 

Dispoziția legală trebuie să convingă CE că vor fi reduse cheltuielile cu pensiile speciale.

Potrivit corespondenței ulterioare adoptării PNRR, Comisia Europeană a asimilat pensiile militare pensiilor speciale. 






113 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

,,Va spori gradul de adecvare a pensiilor minime si a pensiilor mai mici, inspecial pentru persoanele aflate sub gradul de saracie.'' @Onorabile, puteti sa-mi traduceti deca aceasta directiva este aplicabila si la pensiile militare?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Stelică, Dar cică si la oadică la generalii armatei romane aceasta directivă pute si nu se aplică!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Toată buba e ca toti am dat de naiba de-o sa ne sara șaiba! Vedeti acum de ce s-a dus singur Ciucale la drum fără nici un stres cu interes la Bruxelles sa puna la cale această tradare si destrabalare cu inghetare la pensiile militare?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

https://www.stiripesurse.ro/noul-presedinte-al-ccr-da-unda-verde-taierii-pensiilor-speciale-magistratii-singura-exceptie_2540175.html?gclid=EAIaIQobChMIz-L7lNGS-wIVYl4PAh0O4wBlEAEYASA

Huhu Rezea spunea...

Da, CE a decis că pensiile militare sunt asimilate pensiilor speciale.

mosmartin16 spunea...

Variațiunile la pensiile militare pot fi : 1. Să rămână ca și în prezent, deoarece ele nu-s speciale...cum o tooot trâmbițează unii dintre cei ce le au ...cu 5 cifre ! De o astfel de remarcă râd și curcile ! Așadar, ar fi ca-n celebra "să se schimbe, primesc, dar să rămână la fel" ! 2. Să rămână în formula actuală, însă cu modificarea bazei de calcul a pensiilor, bază care să fie formată exclusiv din elemente salariale actualizate și comune tuturor militarilor, indiferent de anul trecerii în rezervă ! 3. Pensiile rezerviștilor să fie trecute pe cele două componente, respectiv cea contributivă și cea de la bugetul de stat ! Cei care sunt în temă pot înțelege cele menționate, chiar și fără a le detalia ! Întrebare : care dintre cele 3 variante de mai sus credeți că va avea sorți de izbândă ?! 1, 2 sau 3 ? Vă pup pe suflete !

GO spunea...

Huhu! Mai schimba si tu placa. Tara arde cu un razboi in coaste, si pe tine te ...ute grija PNRR! Deja ai devenit paranoic in ultimul grad. Povestea s-a incheiat, BM si CE au dat deja ...uie tuturor celor care au sustinut trecerea militarilor in sistemul public. La revedere!

GO spunea...

Mai, asta cu ingerii! Mai bune si tu mana pe gramatica, si macar ID-ul/numele de user, scrie-l corect. Ai o cratima (liniuta de despartire) in plus, fix in numele cu care postezi. Mai greseste omul, dar daca insista, este deja analfabetism. "V-A URMA" se scrie "VA URMA". Este chestie de 8 clase.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multumesc, dar azi Ciuca, dar mai ales si acel general de la Romania tv au afirmat clar ca pensiile raman la stadiul actual, suferinta fiind la pensiile mici si medii care vor ramane inghetate in vecie, neactualizate!

Huhu Rezea spunea...

Așa e că te îngrijorează rău reforma pensiilor militare?
Nu știu de ce! Orice reformă te-ar avantaja la pensia ta de disponibilizat.

luchy19 spunea...

Sindicaliștii polițiștilor de penitenciar amenință că rămân fără personal....DAR de ce se permite acumularea de ore suplimentare cu acordul șefilor și un subofițer ajunge la o pensie de 7500 lei. Nu este corect, etic, moral....dai șpagă șefilor și aduni ore suplimentare....și atunci Sindicaliștii din MAI si ANP susțin aceasta lege a pensiilor militare, dar amărâții din MAPN care nu pot acumula ore suplimentare plătite cu 175 la sută se pensionează cu 3900 lei...subofițeri
Așa da lege....

GO spunea...

@PALASS. Se vede ce stil ai, nici macar multumesc nu ai spus. Nu trebuie sa te intereseze pe tine unde am lucrat eu - precis nu la GAZ, nici sofer nu am fost desi am avut brevet mecanic conductor, si nici nu am facut purici ascuns prin magazii dupa calorifere. Sugerez doar sa iti iei medicamentele la timp.

Outlander spunea...

La RTV, în intervenția sa, generalul Bălăceanu a ținut să remarce „efortul” guvernanților de a păstra pensiile militare ca nefiind pensii speciale și folosind un limbaj ironic și având un ton mai mult decât evident peiorativ, a subliniat și NU A MULȚUMIT DELOC, că pensiile militare vor rămâne în continuare „înghețate” și indexate cu doar 1/3 din procentul pentru pensiile din sistemul public, evidențiind discriminarea fățișă a militarilor.

Decidenților le-a venit mănușe această țâfnă perpetuă a celor care vor păstrarea pensiilor militare în actuala structură, oferindu-le pe tavă soluția salvatoare de a nu reforma actualul sistem, de a exclude orice recalculare și actualizare.

„Mulțumim stimabililor” #REZIST antireformă!
Cu ce v-ar fi deranjat calculul și evidențierea părții contributive din cuantumul pensiei?
Doar partea contributivă a pensiei SPECIALE se indexsează cu procentul maxim!
Mai puțin pensiile cărora vă place că „au rămas militare”!
Observ în ultimile zile, o vizibilă atitudine de repliere și chiar dacă faceți oarecum bravadă și ironii ieftine la adresa celor care ne dorim o altă lege, un alt sistem de calcul echitabil și avantajos, reactualizarea pentru toți, se simte că de fapt reforma se va face.
Declarațiile decidenților nu sunt deloc clare și lasă multe lucruri nelămurite în suspensie!
Vă lăsați prea ușor duși după afirmații, păreri plăcute urechii, dar nu luați deloc în seamă ceea ce lasă în suspensie și nespus până la capăt respectivul vremelnic decident.
Cred că unii au deschis prea devreme șampania!

Huhu Rezea spunea...

In mod obligatoriu, o recalculare ar viza ca și baza de calcul pentru pensiile militare să fie, ca la celelalte pensii de serviciu, media a 12 solde brute lunare.

Huhu Rezea spunea...

Stelică
Acum nu-ți strică să fii și tu mai atent la cum scrii, orientîndu-te după cum scriu ceilalți pe blog.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am ras la replici de mi-am strambat gura! Haioasa chestie!

Viorel spunea...

Stelo are carboavele cât lopata iar degetele cât grosimea cozii, motiv pentru care, când apasă pe taste cuprinde câte 3-4 deodată iar cuvintele o iau pe arătură, scrisul apare uneori de la stânga spre dreapta și invers sau de sus în jos ca la coreeni par exemple.

GO spunea...

@Huhu Rezea. Nu ma mai ingrijoreaza nimic de prea mult timp. M-am resemnat si cu prostiile cotidiene din Romania. Mai greu mi-a fost cu stupiditatile unora ca tine, si vad ca mai sunt si altii care iti stau aproape!

Viorel spunea...

Domnul Gl.lt.(Rz.) Virgil Bălăceanu, ar trebui să ne spună înainte de toate (împreună cu ceilalți 3 crai de la răsărit), ce a făcut pentru pensionarii militari în ultimii 6 ani [nu zic (,) ca și bătrâna călare pe TAB la revoluție „ce ați făcut în ultimii 5 ani domnule Iliescu ?”]. Au dormit ca și elevii neștiutori în bănci, de un an de zile apar pe la televiziuni și prezintă fel de fel de situații tactice din războiul ruso-ucrainean pentru a mai aduna un ban la pensie, cât și pentru a impresiona moderatoarele tinere și simpatico, dar neștiutoare săracele despre cele ale răzbelului. Despre noi au uitat toți. Unii tac, alții dau vina pe vreme. Mulțumim domnilor generali. Ca pensionari sunteți „activi”, alături de colegi și subordonați la fel ca în activitate. Cred că după cuvântul suspensie ar fi fost corect să fie introdus și cuvântul suspans.

GO spunea...

@PALASS. Vad ca incerci sa ma calci pe bombeuri. Iti completez eu cu hahalerele. Cu prea putin exceptii, a ramas cine a avut spate, cine a dat spaga etc. Sau crezi ca nu cunosc sistemul? Din cate scria presa, prin 2016 din "merituosii" aia ca tine, un lot de vreo 220 - de la general la salariat civil (inclusiv soldati/gradati) au fost dati afara pentru spaga luate pentru niste examene masluite la examenele la scolile militare. O filiera intreaga, ce sa mai. Ce crezi ca astia au fost ingeri ca nu au plecat cu ordonanta? Asa ca schelalai degeaba la mine. Iti sugerez sa te culci mai devreme seara, pari extrem de obosit.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dar numai sa se faca recalcularea tuturor pensiilor militare, dar vestile care se vantura pe ici si pe colo exclud recalcularile, sa nu cumva sa sufere domnii cu doua vipusti si doctorate copy paste

Ionel spunea...

Corect. Se prea poate, dar atunci baza celor 12 solde a fie aceiasi pentru toti, cum spune mosmartin, actualizate la zi, la salariu functiilor de azi corespunatoare celor avute la data trecerii in rezerva cu drept de pensie militara.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pai, as avea o medie de salarii de 3.100 lei pe 12 luni, la anul 1988-1989-Martie cand m-au pensionat de boala si fiind calculata la 65% ar da 1.705lei, daca se calculeaza la acel salariu de atunci, ca ce sa mai calculeze la anul 2014-Nov, de iesire in limita de varsta?, si daca mai baga si scaderi-penalizari pentru vechime incompleta se duce sub cuantumul actual de 1.241 lei, avand sanse cu cuantumul avantajos. Il doare cumva pe vipușcarul cudoctorat copy paste de mine ca el are peste 20.000lei si ramane asa cu pensia, ba inca i se mai da si 5%,saracul, ca si mie? Eu as lua dupa indexarea cu 5% din 1241 lei 1303 lei, el la 20.000 ar lua 21.000 lei, deci in plus 1000 lei, aproape cat pensia mea, ca ala cu 30.000 lei ar lua indexare mai mult decat pensia mea,1500 lei... Siktir, dreptatea lulii!

Huhu Rezea spunea...

Cei de la CE se vor uita pe Ordonanță, care va fi o completare a draftului redactat la CNPP, de simpatica vasluiancă, ... să vadă dacă sunt revizuite și pensiile militare de mărimea celei pe care o primește Ciucă , așa cum s-a stabilit în PNRR.
Mai ales că ieri, la Petrești, pe Ciolacu l-a luat gura pe dinainte și a zis că o pensie de 18 000 lei nu va fi majorată la fel ca una de 2700 lei

RD spunea...

Cea mai buna varianta e cea de unde se pot lua cat mai multi bani.. Mi se pare o bataie de joc sa ii pui in aceeasi 'oala' pe cei cu pensiile mici si medii alaturi de cele mari si foarte mari. Pentru pensionarii militari cu pensii mici si medii parca nu ar fi inflatia mare.. Dar pentru pensionarii civili cu pensii mici si medii parca inflatia e de 30%..

Pensiile militare sunt asa cum (adica inechitabile) din cauza lor, a politicienilor. Fiecare modificare, OUG, neactualizate, indexate cu procente mici sau deloc, nu au facut bine pensionarilor militari. Dar pe civili ii doare-n basca!

Spunea nea Ciolacu ca din banii luati de la pensiile speciale sa fie dati la pensiile mici. Trebuia sa spuna, la pensiile mici 'speciale' de sub 3000 lei.

Pensiile rezervistilor cu doua componente nu e bine pentru ei deoarece nu ar mai putea face ce doresc cu marirea partii de contributivitate. Asa cum este acum, la pensiile militare se pot indexa sau nu! Adica e bataia de joc aici, la civile, nu au tupeu! Sunt aproximativ 4,8 milioane de voturi, iar cele speciale sub 200000. La partea de contributivitate ar fi obligati sa le mareasca asa ca la civili.

Nu cred ca se poate sa ramana ca la punctul '1' despre care ati scris, sa ramana ca in prezent deoarece de la pensionarii militari se pot lua cei mai multi bani datorita numarul mare de pensionari 'speciali' militari.

Si cea de-a doua varianta pare cea mai apropiata de reusita! Desi eu consider ca pensiile sub 5000 lei ar trebui sa fie lasate cu cuantumul cea mai mare dupa o eventuala recalculare, iar la restul sa se acorde cea dupa recalculare cu noua formula, sa zicem cea de 65%.

Adica ar fi tupeu sa tai de la o pensie de 4000, vreo 1000 lei din cauza unei recalculari cu 65%. Asa ca de la una de 8-9-10.000 si asa mai departe, poti taia..

Oricum, parerile sunt diferite si fiecare gandeste si in functie de cuantumul pensiei militare pe care o are.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Da, cea de 18.000 va fi indexata cu 5%, saracul, si bogatul ala cu 2700 sa aprinda lumanari la icoane, daca ii da10%!

Viorel spunea...

Moș Martin. Moșule, ascultă la băiatu (glumesc pentru a devein comentariul mai hazliu că prea ne stresăm) Un sfat. Nu fiți ca și Ciucă, adică nu-l mai plagiați pe răposatul Condurățeanu, Dumnezeu să-l odihnească în pace „Vă pup pe suflet !”. O remarcă. Credă că dacă la baștani nu se va modifica / tăia nimic din pensii, sigur nici nouă nu ni le va micșora. Ar fi culmea dobitociei (dacă se va întâmpla, cei vizați să-și aleagă muianul dobitocului preferat). Bune mi se par variantele 2 și 3. Trei pare mai sigură pentru viitorul îndepărtat (nu se va mai lua nimeni de pensile militare). Doi pare mai avantajos, dar prin derogare de la pct. 2, pct. 3 îl putem aduce la valoarea punctului 2. Și atunci, avem și banul, avem și siguranța pensiei militare.

GO spunea...

Intrucat sesizez ca unii ganditi in colturi ca si politicienii. Puneti-va in locul oricarui decident, care este constient ca Romania poate sa intre oricand in razboi. Si stabiliti cum trebuie sa fie cu pensiile militarilor. In conditiile in care:
- ieri un lider sindical de politie, anunta 5000 de demisii (2000 din MAI, grosul fiind clar din MApN) in numai cateva zile, de cand au aparut zvonuri despre pensiile militarilor, care nu convin celor activi;
- pe imaginile din Ucraina si din Rusia, apar la greu cadre militare reactivate, desi au parul alb in cap. M-a impresionat un colonel din Rusia, care reactivat fiind, a declarat (filmat cu video) in fata unitatii ca esti schiop si pe jumatate orb, dar asta este, isi face datoria.

Si acum decideti cu pensiile stabilite militarilor. Le scadeti pe cele ale activilor, riscand mii si zeci de mii de demisii in plin razboi? Le inghetati sau le scadeti pe cele ale militarilor pensionati, riscand ca la mobilizare sa nu va vina niciunul? Sau sa vina cu hartia ca are nu stiu ce boala in sange. Sau sa vina asa la misto, dar in realitate sa nu se implice cu nimic? Cine merge la razboi in locul celor mentionati? Asa ca decideti! Sa nu credeti ca nu le tataie curul decidentilor, ca este posibil ca si Romania sa intre in razboi.

RD spunea...

Nu cred ca l-a luat gura pe dinainte pe Ciolacu, daca nu gresesc, a mai spus de cateva ori in ultimele saptamani ca vrea ca pensiile mici sa fie majorate mai mult decat cele mai mari. Eu cred ca cea mai buna solutie chiar si pentru cei din Guvern, indiferent de cine ar fi acolo..
Ar fi ca indexarile pentru toate pensiile cu o suma fixa, cred ca ar fi mai putini bani dati pentru milioanele de pensionari (nu am cifrele la mine pentru cati au 5000 lei si asa mai departe)! Sa dau un exemplu La o pensie de 5000 lei (10% inseamna 500 lei), la una de 7000 lei (700 lei). Si asa ar putea mari la una de 2000 lei in loc de 200 lei, 350 lei. Adica la 5000 lei marire de 350 lei in loc de 500, la 7000 lei (350 lei), la 9000 lei (350 lei), la 2000 lei (350 lei), la 1000 lei (350 lei) si asa mai departe. Pensiile de sub 2000 lei ar primi mai mult decat 10%!

GO spunea...

Fanii contributivitatii - cei care tot va bucurati ca s-ar taia unora niste cuantumuri. Vedeti ca nici cuantumul avantajos pastrat in baza unor calcule contributive si mentinut in plata de L. 223/2015, desi legal, nu este asa legitim in cadrul L. 223. Adica, la o recalculare en-gros, asa cum legea poate stabili ca se taie niste cuantumuri mari, tot asa poate stabili ca raman in plata doar cuantumurile calculate strict pe L. 223 - si din acestea sa se taie sau la acestea sa adauge.

Eu sincer sa fiu, daca este de taiat cuantumuri - eu nu prea vad ca sa fie taiate cuantumurile mari si sa fie mentinute sau majorate cele mici. Asa cum viseaza unii. Pentru ca toate sunt legale. Eu vad mai degraba o taiere proportionala la toata lumea, dar si disparitia cuantumului avantajos mentinut in plata pe alte legi decat L. 223.

RD spunea...

Eu cred ca vor fi 'arse' bine de tot pensiile militarilor, asa cum se tot intampla mai ales din 2017 cu neactualizari, neindexari sau indexari mici, calcul tot mai mic pentru urmatorii pensionari militari..
Si n-au probleme politicienii, stiu si ei ca civilii se bucura de raul altora, nu vad ce conteaza cel mai mult.. Si anume ca sufera toata lumea, nu doar unii sau altii!

GO spunea...

Man! Nici eu nu am obiceiul sa corectez. Numai ca tu aveai chiar la nume, o eroare gramaticala cam naspa. Si te-am avertizat doar dintr-un motiv. Ca mai citesc si civilii ce scriu militarii. Iar cu cratima ta lipsa fix la numele de user, iar ziceau civilii ca suntem cei din armata, toti niste analfabeti. Sarea in ochi, era la numele tau, nu in text. Cu o astfel de eroare, nici paginile pe care le frecventezi nu mai au credibilitate multa. Asuma-ti greseala, este mai corect asa, decat sa miorlai la mine.

Viorel spunea...

GO. Cum indexarea de anul trecut a fost făcută conform legii pentru unii și prin derogare pentru alții, adică una ție (nu mă refer la dv., este un citat din serialul BD) una, două mie, la fel cum se va întâmpla și anul acesta (anul trecut, cel cu 2.500 la întrecut ca și pensie pe cel cu 2.501 lei, anul cel cu 3.000 îl va întrece pe cel cu 3.001 lei). Halal echitate. (10% în 2022 + 11% în 2023 = 21%; 2,6% + 5,1% = 7,7%; 21%-7,7% = 12,3%). Simplu ca bună ziua. Mergem la vot, să le-o dăm la bot. Deci domnule GO, în noua OU sau Lege, pensile de la 10.000 în sus se vor impozita cu 40% și de la salariul domnuli președinte KWI în sus cu 90%. Parcă asta era varianta ideală. Și cred că este cea mai corectă. Dacă voi nu mă vreți eu vă vreau / Alexandru Lăpușneanu. Deci la treabă, că așa vrem noi.

Viorel spunea...

Asta e treaba lor. Trebuiau să se gândească (,) cu 6 ani în urmă. Am mai spus într-un comentariu. Prima Bg. Ce va intra în luptă (în prima linie) va fi formată din toți președinții de stat, guvernanți, deputați și senatori de după 1989 și până în present. Aproape toți au armata făcută așa că se descurcă ei, cei fără armată, merg aș neinstriuiți pentru a vedea riscurile meseriei de military. Poate așa le intră mințile în cap. Ceilalți, adică noi, 3 luni de pregătire pe la mare sau munte în funcție de zona în care se află ca să mai tragă câte o fugă acasă la nevastă și copii. Când se termină războiul, terminăm și noi instruirea. Numai că vom fi sub ocupație. Noi nu suntem Ucraina.

Viorel spunea...

GO. Uite că și dumitale faci erori. PALASS nu este prenumele sau numele lui Stelică, ci este un pseudonym. Cât despre faptul că unii civili ne citesc (,) comentariile, pot să o facă în voie că oricum la școala pec ae au făcut-o după 89 majoritatea sunt analfabeși (studiați statistica). Poate civili ca Ciolacu, noul ministru și Ciucă să ne citească, dar oricum dânsul la cum se exprimă sigur nu ne înțelege. Nu știu cum dădea comanda ca activ în tinerețe și mai apoi. Probabil subordonații executau comenzile după ecou.

RD spunea...

În caz de recalculare pe o lege cu 65% fără adăugarea de 1%, 2% (și așa mai departe) pentru cei care au peste 25 de ani și ce s-a mai speculat pe aici, ar pierde zeci de mii de pensionari, nu doar cele cu 5 cifre sau 7-8-9.000 lei. Am citit și mi-am dat seama că este multă răutate pe aici și în funcție de interes postează..

Văd și cred doar partea preferată. Ce vină are unul care a ieșit pe o altă metodă de calc (până la oug 59/2007)? Și mă refer la cei cu pensii mici și/sau medii?

Și ce vină au cei care au ieșit cu modificările OUG 59/2017 ca să îi fie recalculată pensia pe 12 luni și ce mai e de adăugat?

Eu văd realitatea și anume că în orice moment pensionarii militari pot fi chemați la luptă, indiferent că ai fost polițist sau din armată, tot militar te numești.

N-o să vedeți pensii mai mari cu recomandările de la BM (dacă vor fi luate în seamă în totalitate). Și e vorba de majoritatea, nu doar de cei cu pensiile mari și foarte mari.

Și da, mulți gândesc ca politicienii, crezând că se va face dreptate cu jaloanele impuse de un 'simaptic' susținut de anumite partide.

Și nu am pensie mare (6-7-8-9.000 lei) sau foarte mare (de 5 cifre) e una potrivită pentru cei peste 25 ani de muncă. Am scris despre așa ceva deoarece dacă nu spun ce altora nu le convine, devin un fan Ciucă sau celor cu pensii 'wow'.

Să nu creadă cineva că pensiile egale indiferent de vârstă, grad, va fi de buni ce sunt ăștia dea guvernarea, deoarece e nevoie de bani în plus pentru pensiile militare, iar ăștia nu știu de unde să taie.

De câțiva ani, parcă nu e an în care pensionarii militari și cei care vor mai fi, nu sunt 'arși' de politicieni. Ba un OUG, ba neactualizarea lor, ba neindexare, ba indexarea cu 2,6%, ba folosite în interes politic..

Adică un pensionar are multe interdicții în activitate, iar când devin pensionari militari. Auzi, citești, de ce au ieșit devreme la pensie, de ce nu se calculează ca la civili.. Adică au fost buni în activitate, apoi.. Îi aruncăm la.. Să nu zic unde!

Brenda spunea...

Până să se aplice va trece mult,deoarece chiar ordonanța va intra în vigoare dupa90 de zile și cine știe ce le va . /trece prin cap

monteoru spunea...

Glumesti cand afirmi ca prezenta ta la mobilizare depinde de marirea pensiei.Stai linistit.Cand se va ajunge sa te cheme e deja moarta scroafa in cotet.
Ciuca nu se bate pentru pensia ta ci pentru a lui.Functie de reusita sau nereusita lui ramane sau dispare legea 223/2015.Probabil va fi cosmetizata pe ici pe colo.
Cel mai probabil va fi modificata varsta pensionarii si conditiile pensionarii.E de actualitate cum si cu cat vor fi indexate pensiile militare la 01.01.2023 .Se pare ca nu s-a luat o decizie de unde si vehicularea a n variante.
Sigur nu te cheama la mobilizare .Esti uzat moral si fizic.
Daca se intampla sa te cheme la CMJ o va face sa-si verifice evidenta militara.Nimic mai mult .
Pe acest blog fiecare trage pe tarlaua lui dupa cum o varianta sau alta ii pica. Nici un general nu va pune problema pensiilor militare la TV decat daca va fi intrebat.A avut col.Petrescu o tentativa si stirista l-a stopat.

Leo spunea...

Dacă s+ar fi respectat măsurile JALONULUI 215 şi pensiile militare s+ar fi aliniat contributivităţii , acest fapt ar fi generat 2 lucruri
- s-ar fi raționalizat drastic pensiile nesimțite din MFA & CO iar toate pensiile ar fi fost echilibrate , eliminându-se deturnarea fondurilor către pensii gen croitoreasa , dottore și cristinucă-sa , RED-oaica , etc........etc...........
- s-ar fi eliminat inechitățile , deoarece pensiile ar fi fost raportată la salariul de-a lungul carierei pt. toți participanții conf ART 2 din Legea 223.
Dar dottore și gașca lui de gulerați au făcut totul pt. a confuziona WB și EC cu scopul CA TOTUL SĂ RĂMÂNĂ NESCHIMBAT.
Om vedea OUG-ul care va veni luna asta , deoarece legea bugetului îi presează .
SĂ STĂTEM CIULIȚI CU DOTTORE LA BUTOANE !

csej spunea...

Disponibilizat se cheamă si cel trecut in rezerva pentru limita de varsta in grad?Maior la vârsta de 49 ani scuipat in civilie.Ghiciti personajul.

Leon spunea...

Lasati vaicareala si apucati-va de ceva mai serios:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.mediafax.ro/amp/life-inedit/o-femeie-isi-inchiriaza-sotul-pentru-40-de-lire-pe-ora-afacerea-se-bucura-de-un-succes-urias-21290961&ved=2ahUKEwjF9Y6m95P7AhXpgv0HHabSB1YQFnoECAoQAQ&usg=AOvVaw0ANr_9-i51G-z7kQT7Lk_7

Relu spunea...

Zi cati subofiteri din MI sau puscarie cunosti personal si au pensia de 7500.Eu unul am obosit cu toti care apar si clefaie clisee dar nu vin cu exemple concrete.Eu personal nu stiu subofiter de politie sau puscarie cu pensia aia.

Relu spunea...

Se aduna orele suplimentare ca nu mai vor oamenii sa mearga in operativ si acolo nu e ca la armata.Restrictiile sunt la fel dar cand suna telefonul si te cheama la serviciu esti pontat.Si da, erau niste derapaje acum cativa ani dar acum s-a schimbat total treaba, nu le mai permit sa faca ore pentru pensie.Incercati sa va informati nu sa va repeziti la prima fenta.

Leon spunea...

Ma bucur ca sustineti Varianta mea:
"Leon
1 noiembrie 2022, 09:23
Bure, am dorit sa scot in evidenta ca pot fi "n" variante constitutionale de indexare a pensiilor !
O Varianta constitutionala dar si Morala ar fi urmatoarea :
Transformi procentul de Indexare in SUMA FIXA, pe care o acorzi tuturor pensiilor, si multumesti la fel si pe cel cu 1500 dar si pe cel cu 15 000 lei !
Exemplu actual:
10% il raportezi la salariul minim de 3000 de lei si cu 300 de lei majorezi TOATE pensiile civile dar si militare..!! "
PS. Aseara am trimis d-lui Ciolacu aceasta propunere !

Alexandru spunea...

Bună ziua tuturor
Să îmi fie cu iertare dar dacă ați fi citit cu atenție OUG propus vedeați la cap IX următoarele:
Cuantumul pensiei aflate în plată se va menține ...
Adică citiți mai întâi și apoi vă dați cu părerea, nu mai induceți temeri inutile dar nici speranțe deșarte pentru că va fi cum vor dori unii, cei cu pensii mari rămân cu ele ceilalți la fel pensii indexate cu 5,1/ și atât
Cu cei 5000 care și au dat demisia este o mare prostie crezută de unii de pe aici dar nu mă miră. Nici unul nu și a dat demisia ci au plecat în pensie foarte mulți iar ceilalți au rapoartele făcute și așteaptă să vadă încotro bate vântul cu această OUG. Dacă va duce vârsta la 52 ani minim ieșire la pensie probabil că mulți vor pleca, ulterior îngroșând rândurile postacilor de pe acest blog cu plânsete și multă jale în așteptarea unei recalculări a pensiei care nu se va mai face poate niciodată
Cine știe poate vă mai fi una când vor avea unii interese
Toate bune și atenție la ce vorbește Ciucă și Ciolacu

Magda spunea...

Ciuca se bate acum pentru pensia/indemnizatia de parlamentar.........

Relu spunea...

Adica tot un fel de prostitutie.

GO spunea...

Mai, tu iar esti ca noaptea. Intelege ca nu sunt generatia de basinosi ca tine cand un compartiment avea 20 colonei si se comandau unii pe altii. Uita-te si tu pagina de FB a unei brigazi. Azi, in 2022, seful unui compartiment de la o brigada - de NBC este (de exemplu - si care este o mare unitate), iese la pensie maior, la 49 de ani. De mana cu seful lui locotenent-colonel care are tot 49 ani. De ce asa? Pentru ca in acel compartiment nu exista decat o singura functie cu grad mai mare, adica de lt.col. Nu mai este ca pre vremea ta, cand toti erati avansati la misto, avand acelasi grad precum fruntasii la norma si erati mai multi colonei deca caporali. La un batalion gradul maxim este de locotenent-colonel si apartine comandantului. In acel batalion exista doar vreo 5 functii cu grad de maior. Oricat te-ai rupe tu in figuri, prin plecarea la pensie a comandantului, nu ai cum sa faci lt.col., decat pe unul dintre cei 5 maiori, iar pe alti 4 ii scoti la pensie maiori. Asta nu inseamna ca ceilalti 4 sunt mai prosti, pur si si simplu, ierarhia restrictioneaza avansarea in grad. Nu ai cum sa ai grad de colonel pe functie de maior, iar ca sa faci functia de colonel nu te lasa NATO. La armata nu mai este demult ca la pompieri si militie, unde avansarile se fac la misto. Minte de adjutant ce ai.

mosmartin16 spunea...

Din cele subliniate în corespondența referitoare la jalonul 215 rezultă cam așa : 1.toate pensiile speciale - în vederea reducerii cheltuielilor cu acestea - vor fi revizuite și trecute pe contributivitate ! 2. din moment ce protecția constituțională se referă exclusiv la pensiile magistraților, iar precizarea exclude celelalte categorii , rezultă că în această "anvelopă" a excluderii pot intra și pensiile militare ! 3. reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale - prevăzută în jalon - ar fi hilară dacă în ea ar fi incluse numai acele pensii speciale, mai puțin cele militare ! Argumentarea stă în faptul că dacă ne-am raporta numai la cele vreo 10000 de pensii speciale ( deci fără a lua în calcul pe cele militare ), indiferent cât de dodoloațe sunt acestea...la nivelul PIB-ului ele-s nesemnificative ! 4. referitor la precizarea ca nicio pensie să nu depășească salariul, aceasta îi va viza inclusiv pe magistrați ! Om vedea ce va fi...peste puțin timp ! Vă pup pe suflete... formulă atât de frumoasă și care era folosită de răposatul Condurățeanu ! Doar că "io" o folosesc nu ca să-l "plagiez" pe acesta - cum aiurea pricepuse ""Viurel" - ci pentru memoria acestuia și frumusețea ei !

Huhu Rezea spunea...

Aseară, la Târgoviște, Ciolacu a spus că Ordonanța pe pensiile speciale este aproape finalizată. Inseamnă că zilele următoare o putem citi la CES pentru avizare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si eu am vazut toate astea, dar ce sa facem? Vina o poarta numai Ciuca si Ciolacu!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pai, ce sa faca la ea, daca raman pensiile in plata actuala?

GO spunea...

Se vede ca ai fost poet mare in armata. De mobilizare nu stii absolut nimic. De completare nici atat. Iti expun eu pe scurt:

- orice cadru militar mort pe front, este inlocuit pe loc cu in cadru militar adus din rezerva. Asa functioneaza completarea.
- la razboi, se infiinteaza unitati militari noi. Cred ca stii macar faptul ca barbatii cu varste intre 20-35 ani sunt mobilizati obligatorii la razboi. Sunt sute de mii, depasesc milionul. Cine crezi ca ii instruieste pe astia, cand activii sunt deja pe front? Evident ca aceste unitati nou formate sunt instruite exclusiv de cadre militare aduse din rezerva. Si care instruiesc rezerva ce urmeaza a fi trimisa pe front. Toate aceste unitati nou formate sunt incadrate cu cadre militare in rezerva.
- ceea ce am spus la punctul anterior, se aplica si pentru mobilizarea soldatilor/gradatilor in rezerva, care nu sunt trimisi din prima pe front, ci efectueaza o perioda prealabila de intruire si ei. Cine crezi ca ii instruieste din moment ce activii sunt pe front sau prinsi in chestii operationale? Tu ii instruiesti.

Bineninteles, daca ai sub 63 ani, pe viitor 65 ani. Nu este cazul tau, stiu, tu esti deja la categoria moaste. Dar in cazul meu si al majoritatii in rezerva, precis suntem mobilizati fiecare pe craca lui.

Huhu Rezea spunea...

Gata, STOP discuțiilor colaterale temei topicului!

GO spunea...

Mi-a spus un fost subaltern, acum este la SPP, il pazeste chiar pe Ciolacu. A discutat Ciolacu cu Ciuca si amandoi au ajuns la concluzia ca pensionarii militari sunt foarte multumiti. Au dat ca exemplu faptul ca nu au vazut pensionari militari protestand in strada, deci le merge foarte bine. Ciuca a zis ca ba au iesit si pensionari militari la proteste, dar Ciolacu i-a retezat-o ca respectivii sunt exceptii, 20 pensionari militari la proteste nu inseamna nimic.

In final, Ciuca si Ciolacu au batut palma ca atunci cand vor vedea minim 20000 de militari pensionati protestand in strada, or sa ia masuri in consecinta. Asa ca pana atunci, joc de glezne.

GO spunea...

Sa te astepti la precedente. Mai exact, la inghetarea cuantumurilor care nu depasesc criteriile de calcul. Adica, iti lasa in plata cantumul avantajos, dar daca nu ti-l mai indexeaza cu nimic, in maxim 5 ani ajungi cersetor.

GO spunea...

Multi ati uitat un detaliu. Ca martie 2023 este termenul de lovire in pensiile speciale, nu 1 ianuarie 2022. Precedentele demonstreaza ca vor exista 2 etape:
- una acum, pana in martie, provizorie, care probabil ca va rade sau va ingheta niste cuantumuri;
- si abia in martie vor urma legi noi privind pensiile speciale.

Huhu Rezea spunea...

Citeste si tu termenele din Jaloane!
Martie 29023 este termen pentru legea din sistemul public de pensii.

Relu spunea...

Era timpul. Nu am vazut nicaieri frustare,invidie si ura mai mare decat aici intre niste oameni care ar trebui sa impartaseasca aceleasi valori.Nu e vina nimanui ca om/militar ca au fost inghetate pensiile militare.Inactiunea de atunci costa multi oameni acum.

Brenda spunea...

Acum o oră,Ciolacu a mai lăsați moale, adică 15 procent de indexare Dar o tine ca nu la toți, despre Militare nimic

GO spunea...

Ai dreptate d.p.d.v. literar. Eroarea ta insa este ca in pofida a nu stiu cate precizari care exclude pensiile militare dintre cele speciale, tu tot insisti sa nu este asa. Eu spun ca si altadata, ca va urma lege noua a pensiilor din sistemul de aparare si ordine publica. Atentie, ca NU am mai utilizat expresia "pensii militare". Ce este acum legat de ordonanta lu' Peste - daca va fi ceva care sa vizeze si pensiile militare, va fi cu titlu provizoriu.

Cel mai probabil ca noua lege pentru pensiile din sistemul de aparare si ordine publica, va fi la pachet cu cea din sistemul public. Desi nu este exclus sa apara mai devreme. Deja au rasuflat pe piata anumite chestii. Sunt politisti care in urma unor afirmatii ale lui Ciolacu, au retinut ca acestia vor fi exclusi din noua lege si vor fi trecuti in sistemul public. Eu cred ca vor fi mentinuti in noua lege, dar cu prevederi diferite față de militari. Cu varste de pensionare diferite, vechimi in serviciu diferite si diverse alte diferentieri. La fel la pompieri, jandarmi etc. Cum de altfel este si normal.

In ceea ce priveste recalcularile - ca asta intereseaza pe cei deja pensionati, va fi ceva la misto cu standard romanesc - respectiv un termen tergiversat, incat sa nu apuce prea multi in viata recalcularile.

magda spunea...

Ba eu zic ...ca deja e finalizata, da nu putea sa o zica asa de unul singur,el tot timpul si-a calculat pasii si cam asa fac toti pesedistii,penelistii,in functie de..... Dar altceva voiam sa zic pe marginea topicului...de cand s-a tot pus problema accesarii de fonduri europene indiferent sub mandatul carui presedinte am fost...am''demonstrat'' cat de capabili am fost in a atrage acele fonduri,cu sau fara cofinantari pe diferite proiecte.Mai crede oare acum cineva ca situatia se va schimba? Oare toti comentatorii de pe la noi,mai ales cei de pe acest topic,stiu ca fix in acest moment Romania probabil deja si-a luat adio deja de la multe miliarde inclusiv din PNNR intrucat au fost depasite foarte multe termene? Niciodata nu am accesat tot ce puteam accesa si asa se va intampla si acum urmand a se raporta /lauda cu un procent de nu stiu cat %.In alta ordine de idei vizavi de ideea ,,magistrala'' a lui Ciolacu privind cresterea diferentiata a pensiilor...pai nu a spus concret daca e vorba de cresterea punctului de pensie sau doar de indexare.La cresterea punctului de pensie e musai sa fie la fel la toti ca altfel pica la CCR,la indexare in sistem contributiv cam la fel in schimb purcelusul are dreptate...la pensiile militare precum si la celelalte bazate pe necontributivitate,da se poate face diferenta de procent si chiar mai bine decat atat , le poate regula din mers cam pe toate...par exemple>tot ce trece de 20.000 primeste 1%,intre 15.000-19.999 primeste 3%,intre 10.000 si 14.999 ia 4%,intre 7.500-9.999 ia 5%,intre 5.000-7.4999 ia 6%,intre 4000-4999 ia 7%,intre 2600-3999 ia 12% iar ce e sub 2599 sa ia 15 %.Astfel,ecartul s-ar micsora vizibil iar in 2024 ,daca mai suntem,cand inflatia va fi cunoscuta pe bune la cel putin 15% ,cu un reglaj asemanator se poate face ceva. Asta daca nu se vrea recalculare pe anumite criterii cat de cat echitabile.Ceea ce am prezentat mai sus este doar o varianta de calcul si nu vreau ca cineva cu grade si fonctii din generatiile mai recent iesite sa creada ca as avea ceva cu ei...atata timp cat nu avem aceleasi insertii de venituri in bazele de calcul,nu pot fi emise pretentii. In final si cu privire la ambele sisteme...bai cata nesimtire cu CASS-ul ala la cei cu peste 4000 de lei...CCR-ule nu zici nimic sau nu ti-a cerut-o nimeni pana acum? Toti ar trebui sa dea macar o chiftea la CASS sau....niciunul... ca am avea destule motive...

GO spunea...

@ Viorel. Si-a schimbat pseudonimul abia dupa ce l-am corectat. Pseudonimul este numele pe care ti-l asumi. Nu este o scuza daca utilizezi pseudonim, sa il pocesti gramatical. Avea la pseudonim ceva cu niste "Ingeri care V-A plânge". Iar pe mine acel "V-A" m-a zgariat pe gramatica. Eu am luat 9.75 la bac la lb. romana, pentru ca am ratat o virgula. Am avut profesoara din familie de scriitori cunoscuti. Daca as fi scris "V-A", nu as fi trecut de nota 2.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Câciu, tot adineaori, a declarat ca o sa aflam intr-o saptamana cat vor fi exact majorarile, si a mai zis ca vor fi, se pare, mai mari ca cele preconizate-propuse ca pana acum. Cred ca militarii nu se vor incadra, conform dorintei lui Ciuca si declaratiilor ca trebuie sa ramana pensiile militare inghetate.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu am o saptamana de cand am informat toate ministerele, toti liderii de partide, politicieni, cele 2 camere parlamentare, Presedintia, Guvernul, UniuneaEuropeana si toti liderii europeni, Banca Mondiala si liderii acesteia,cat si NATO, dar si pe Ciuca, apoi tot MApN si pe noul minisru, informandu-l ca daca nu imi raspunde la petitie il chem in instanta cu mandat de aducere sa explice completului cumserezolva pensiile conformjaloanelor dinPNRR, si sunt persoane care striu ce si cum am scris, unde am explicat cum sta treaba si nu se aplica jaloanele PNRR la pensiile militare din cauza celor privilegiati cu doctorate falsificate siacum o spun pesleau:Dacaerau cateva mii de plangeri, ca a mea, intelegeau raspunzatorii despre adevarul pe teren, dar cu o floare nu se face primavara, caci tacand mai tare ne ingropam!

Leo spunea...

Cam zice bine GO. Ordonanța care vine va fi aprobată de parlament cam atunci , în martie 2023. Să sperăm că nu va fi în 29023 .......

Leo spunea...

"Caldă" de la Mircică........
http://sindicatulcmd.blogspot.com/

Huhu Rezea spunea...

Magda
Ce dracu' nu înțelegem odată că, în afară de pensiile militare , nu există alte pensii calculate necontributiv, parțial sau total.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La145 de miliarde din PIB, Cretuleasca a calculat ca pot creste toate pensiile, inclusiv ale MApN si MAI, cu 17-18-%. UE cere hotarat si insistent ca toate pensiile nesimtite, incusiv militare, sa fie supra impozitate, pe cand BM opineaza ca cele militare sa ramana neatinse, aici fiind laba lui Ciucălaie Lae Bucifale , contactandu-i la Bucale pe șustache sa nu se faca dreptate! Mare lichea!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, ce somn o sa prinda mojulică, intre doua iesiri la pipilică si sa schimbe tampunașul de vata la scurgerile de prostată, caci tv-urile, mană cazută din cer, sunt cel mai bun somnifer! Bine, ca o sa aiba si o jumatate de de minut de logoree cu o lectie de istorie, in rest pensiile militare vor fi tratate ca atare: Ca de obicei, cu o mareee uitare!

Huhu Rezea spunea...

Leo
Ordonantele de urgență intră în vigoare la data publicării în MO sau la data ulterioară precizată în cuprinsul ordonanței, chiar dacă nu sunt încă adoptate de Parlament.

magda spunea...

despre alea meletare va vorbi Ciuca in jurul datei de 10 nov... atunci expira termenul dat caselor sectoriale de a face simulari pe procente...

Viorel spunea...

Domnule GO. Nu toți ne-am născut deștepți și talentați pe lumea aceasta, tocmai de aceea dumneavoastră ați ajuns Of. iar eu, Stelică și alții, MM sau Supt Ofițer. La fel ca și în politică, „cei deștepți” au ajuns parlamentari, guvernanți, chiar președinți de stat, iar alții umili muncitori peste hotare (parte dintre ei ca și în politică).

Viorel spunea...

RD. Dacă îmi spui de unde a data Ciucă la rectificarea bugetară din noiembrie 2019 la americani (anticipat, pe rachete, biciclete) 2 miliarde și la cea din 2020, 2 miliarde (unul la fondul de rezervă al primului ministru și unul / parte dintre el la MAI pentru salarii, STS pentru cele 2 solde primite în luna decembrie ca urmare a participării la organizarea și desfășurarea alegerilor și la bugetul de stat), atunci te cred că nu sunt bani (cu dubii însă). „Nimic nu se pierde, nimic nu se creează, totul se transformă” / Antoine Lavoisier.

GO spunea...

@CFI. Precis te-au detectat ca esti dus. Te-ai facut iar de coma. Nu este problema asta, ci ca iar ai facut armata de cacao. In fata cui sa raspunda Guvernul sau Parlamentul, din moment ce sunt puteri in stat (teoretic) suveran? Jaloanele PNRR - si orice impunere din afara Romaniei, au valoare zero in fata deciziilor puterilor in stat. Daca vor cele 2 puteri - legislativ si executiva, sa le implementeze bine, daca nu tot bine. Romania ca stat suveran, NU se subordoneaza unor decizii internationale, fara acordul puterilor in stat legiferate de Constitutia Romaniei.

Bai, frate! Ati facut cei ca tine de ras, destul armata. Opriti-va in PLM. Imi pare rau ca nu exista consilii de judecate si pentru rezervisti, pentru ca ai merita din plin sa fii obiectul unui astfel de consiliu. Sa vad cum justifici tu asezarea in genunchi, in fata unor organisme din afara Romaniei.

Huhu Rezea spunea...

GO-lescule
CE îți dă bani dacă faci reforme care dau garanția că banii nu se duc pe apa sâmbetei.
Nu faci reforma cerută, nu primești bani?
Aderarea la UE este conformă Constituției din 2003

GO spunea...

Cretuleasca este o tantalaie de jurnalista, ca si majoritatea. Se pricepe asta la pensii si PIB, tot ca tine.

Stii de ce? In primul rand ca PIB include toti banii rulati intr-un stat incursul unui am, adica si pe cei imprumutati si care mai trebuie si returnati cu dobanda.

In al 2-lea rand, ca de la an la an creste numarul de pensionari. La un PIB egal la anul cu cel din acest an, crescand nr. de pensionari, automat trebuie scazute pensiile. Ca sa se incadreze in 17-18% din PIB. La fel si daca PIB ar fi mai mic la anul.Etc..

Opinia mea este sa ne povestesti mai bine cum este cu basculele rasturnate, aici pare ca esti expert. Ca urmarile le vedem si noi.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Hai, las-o si tu, ca banii aia sunt de cacao in raport cu necesitatile Romaniei. Banii imprumutati - pentru ca parte din bani provin de la BM, deci sunt imprumutati, sunt de fapt furtisag platiti de cetateni. Sunt destinati unor programe, inapoia carora stau la inaintare tot firmele BM. La fel si cu banii proveniti de la CE. De aceea se fac cica ... reformele. Fotovoltaice, eoliene diverse chestii care redirectioneaza banii catre multinationalele gestionate tot de CE. Banii imprumutati sunt otrava pentru orice stat.

Leon spunea...

Deci, o meserie bine stapanita, tot Bratara de Aur, se numeste..!!

GO spunea...

Parca vad ca mare masura de reforma luata cu pensiile militare, este excluderea cuantumul avantajos mentinut in plata la unii de L. 223, dar calculat pe L. 119/2010. Va dati seama cei care iubiti BM si CE, ca nu prea tine cu textul ... ca stiti ca pensia cuvenita dupa L. 223 ar fi asta, dar noi am mentinut in plata una mai mare dupa alta lege, ca sa aratam ce baieti buni suntem noi.

GO spunea...

@ Viorel. Nu sunt de acord cu diferentierea pe grade etc., este irelevant. Tot ce stiu este insa ca sa ai tact, chiar trebuie sa te nasti un pic destept. De exemplu, eu in discutiile cu ciobani - multi neavand nici 8 clase, despre cum se tund oile sau cum se face branza de burduf, ascult. Cred ca este mai bine, decat sa eman prostii. Pentru ca in mod clar eu as pica de prost. Este o mare arta sa taci cand trebuie.

GO spunea...

Cei care nu ati inteles nici in ceasul 25, ca singura lupta a militarilor pensionati trebuie sa fie actualizarea pensiilor ori de cate ori sunt majorate soldele militarilor activitate, si ati actionat sau actionati spre alte ghidusii de variante, ati produs si produceti mult rau militarilor pensionati. Ati spart si spargeti spiritul de corp militar, si culmea este ca nici voi nu castigati nimic. Hau, haul fara cap, bate ..urul de cand lumea.

Huhu Rezea spunea...

Dacă se face actualizarea poate să renunțe la cuantumul mai avantajos.... Aici am sustinut contributivizarea pensiilor militare, celelalte speciale sunt deja contributive, ca alternativă la neactualizare.

RD spunea...

@Huhu, nu aveți de unde să știți dumneavoastră că toate pensiile dacă ar fi recalculate la media de 65% pe 12 luni și actualizate, nu vor avea pierderi spre deosebire de cuantumul din prezent. Dacă pentru dumneavoastră sau alti pensionari militari ar fi mai bine, nu înseamnă că pentru toți! Mi se pare normal ca, cuantumul mai avantajos să rămână în plată. Nu schimbi regulile in timpul 'jocului' decât dacă le încalci. Da, în România se poate face așa, dar nu e corect.

Huhu Rezea spunea...

@RD
Ai dreptate, la cei cărora li s-a umflat punctul g) cu sporuri, actualizarea nu-i ajută. Dau acatiste să se păstreze cuantumul mai avantajos sau să nu se introducă plafoane maxime pe grade.
După părerea d-tale, ar fi corect să se persiste 5 ani într-un joc inegal, doar de dragul de a nu schimba jocul.

Viorel spunea...

Domnule GO. Când eram activ, de multe ori la o cafea în fața chioșcului militar, trăgeam cu urechea ce discutau unii colegi pe grupuri, grupușoare. Îi ascultam inclusiv pe SGP și Soldați / Caporali până în 31.12.2006 când s-a desființat stagiul militar obligatoriu. Deci, îi ascultam chiar dacă unii bârfeau, alții discutau problem de serviciu, personale, despre fotbal sau politică chiar dacă era interzis. Nu făceam diferență între ei pentru că uneori discuțiile dintre SGP sau Soldați / Caporali erau mai importante și de interes decât celelalte și chiar aveam ce învăța de la ei. Ca ex. În 1997 când m-am mutat de la Galați la Botoșani la Compartimentul Personal și Evidență Soldați-Gradați, cel de la care am învățat (situații de effective, proiecte OZU, redactarea OZU, actualizarea documentelor de la OSU pe linie de effective, etc., era un Cap. (MAC) care timp de 2 ani de zile și-a desfășurat activitatea în acel birou până am venit eu și după).
În unele situații cu tăcutul vă dau dreptete, în altele nu. Ca ex. Și în activitate și acum pe blog, sunt unii comentatori (Of.) care indiferent dacă au sau nu au dreptate, eu trebuie să tac și să spun cum zice dânsul care expune purul adevăr și nu trebuie contrat. Uneori apare și unitatea dintre Of. Ca ex. De mai multe ori am criticat / contrat în comentarii câte un Of. folosind cuvinte jignitoare la fel ca și dânsul, comentariile mele însă, au fost cenzurate de către maestrul Huhu Rezea. E correct coane GO ? Una mica. Indiferent de situație, niciodată nu am să tac. Asta e firea mea chiar dacă am de pierdut. Mai degrabă învețe așa să te autoeduci.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Ce înțelegeți dumneavoastră prin umflarea punctului (g), făcând abstracție de punctul „ G” din anatomie ? Conform deciziei mele de pensie, punctul (g) intră în „Drepturi salariale”. Și atunci, unde este buba (umflătura) ?

RD spunea...

După părerea mea singura soluție este actualizarea la zi a pensiilor militare.
Dar ar fi o necesitate de a pulsa cu mulți bani și nu e scopul politicienilor să se facă dreptate.
Dacă un pensionar militar a ieșit cu un cuantum mai bun fără să depășească salariul brut/net la data ieșirii la pensie, nu e corect să-i fie tăiată pensia că așa vor unii.
În mod normal având în vedere că pensiile militare nu afectează bugetul public (pensiile civile), nu ar trebui să mai facă manevre împotriva pensionarilor militari..
Nu este de ajuns că pensiile militare nu mai sunt actualizate de atâția ani? Că au fost puțin indexate sau deloc? Că s-au tot introdus OUG?
Fără supărare, nu vorbiți de dreptate, ci de interesul unora, cum ar fi și în cazul dumneavoastră. E vină celor care au ieșit pe o anumită lege? Hai să pe schimbăm din an în an, să mai adaugăm câte un OUG și așa mai departe. Nici nu mai contează condițiile dificile de muncă pentru pensionarii militari (când se aflau în activitatea), trebuie să fie diminuate. Nu spun să nu fie recalculate, dar unde cuantumul e mai bun, să rămână acela. Unde e mai bine cu noua lege (deocamdată nu e nimic oficial) 65%/12 luni brute, să primească cuantumul avantajos. Toată lumea ar trebui să știe că ei nu vor să facă dreptate pensionarilor militari! De aceea am zis că unii vor râde, iar alții vor plânge!

Viorel spunea...

Domnule GO. „orice cadru militar mort pe front, este inlocuit pe loc cu un cadru militar adus din rezerva”. Cu o singură precizare. Cadavrul militar (viu) adus ca să îl înlocuiască pe cel decedat, trebuie să fie de Arma / Specialitatea acestuia.

Viorel spunea...

Domnule Leo. Rămân la concluzia că varianta MAI este cea mai rentabilă pentru toți. O parte contributivă și o parte de la bugetul de stat asigurat de ministere prin CPS / Grad (cum s-a vehiculat pe blog).

Huhu Rezea spunea...

Stelică, ai trecut prin gimnaziu ca gâsca prin apă. Nu mai înveți acum, om bătrân, gramatică! Tu nu deosebești pronumele de verb.

Relu spunea...

Nea akord nu te-am facut in vreun fel asa ca te rog sa te abtii.Cand iti inchiriezi sotul pe bani nu se cheama ca investesti la bursa.Mai ai si pretentia de mare erudit.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

GO, Dacă ,,stătem'' de proscovani ramanem!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Stie bine Cretulesca ce zice, atacand si stanga si dreapta si, da, plagiatorul a distrus totul!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Aia, care prin spate cu punctul *g* le au gomflate, ca gogoselele cu sporurile, o sa le frece mătăsos cu degețelele sa le stoarcă lămâile cu ce o sa le mai ramana resturile si cioatele!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

GO, Spiritul a fost spart de cei cu sporuri si oskaruri, acum vad ca se intorc la matcă sa devina iar spirituali!

M spunea...

Cum dracu "reforma" pensiilor militare la bulgari a presupus creșterea vârstei de pensionare la 55 de ani și nu condiționează primirea banilor din PNRR?

Chiar nu vreți să înțelegeți că România a propus această condiționalitate?
Că limitarea la 9,4% din PIB e scoasă din burtă și are un singur scop: blocarea PSD în creșterea "electorală"a pensiilor?

Pe "reforma" pensiilor primim câțiva firfirici de la UE. Deja banii de consultanță s-au dus fără să avem vreo idee măreață. Aceleași: creșteți vârsta, scădeți pensiile!

Bietul Olescu are dreptate: ne dă UE banii și în loc să îi dăm la Moscova, noi, de ai dracului, îi dăm la alții!
Stalin se răsucește în mormânt!

Cică Putin a zis că își cere scuze și ne dă tezaurul înapoi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Vă spun, vă rog, vă dau, vă acord, vă sparg... V-am spus, v-am rugat, v-am dat, v-am acordat, v-am spart...

avianyc spunea...

Nimic semnificativ pe aci.
Statul asta prin vremelnicii guvernanti se screme din greu sa dea un pârț de indexare ca apoi pensiile sa fie sustenabile.
Huhurez ,cel mai castigat de pe aci , mai incalzeste pe un aragaz turcesc o ciorba veche de ani de zile , mos martin se repede să o condimenteaze si la final vine GO si o bagă la frigider sub lacăt.
Si a trecut si ziua de azi !

M spunea...

România e printre puținele state care prin PNRR a luat și împrumut nu numai fronturi nerambursabile.
Împrumutul e garantat de UE, deci trebuie dat înapoi

UE a zis: bă România, aveți voi de unde să dați împrumutul ăsta înapoi că deja aveți un deficit cam mare!
Ghinea a zis: micșorăm deficitul!
UE: de unde tăiați?
Ghinea: de la pensionari dă-i în plan că oricum votează cu PSD!
UE a concluzionat: bine! vă dăm banii dar reduceți deficitul de unde ați zis voi!

A cui e vina? A lui UE? Nu prea cred! UE a zis că nu se bagă pe legislația națională privind pensiile decât dacă e rugată!

E vina românilor, în special a pensionarilor, care la alegeri au stat acasă și au lăsat să intre în parlament scursuri ca Ghinea Slinosul, Năsui sau Cîțu!

GO spunea...

PALASS. Nu merita sa imi mai bat capul cu tine. Regimentul de garda era/este o unitate in care chiar nu era deloc motiv de lauda ca l-ai frecventa. Acolo nu se facea deloc armata, ci doar bateau pas de defilare si urlau unii la altii.Ii denumeam pe cei de acolo ofiteri/subofiteri de salon. In plus, te lauzi cu niste chestii comise care seamna cu terorism psihologic asupra persoanei, fapt pt. care mi-am adus aminte ca pe unul de teapa ta l-am scuipat direct in ochi. Era alcoolic notoriu si ofiter-jurist de scoala comunista, responsabil cu primele cercetari. A murit de ciroza.

PS: Si vezi ca iar ai ratat o cratima. Banuiesc ca ofiterul de care zici s-a sinucis, nu "SA sinucis". Din cate realizez din tot ce tot povestesti acolo, dai motive serioase sa fii cercetat penal pentru hartuire, intimidare, dar si pentru terorism psihologic asupra personalului militar, in perioada cand erai activ.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Iac-așa trece si vremea lui,a ta si a mea, fara sa ne fi bucurat de ceva!!

Viorel spunea...

Domnule GO. Îmi cer scuze, dar am unele nelămuriri legat de comentariul dumneavostră. Ați făcut Școala Militară înainte sau după 1989. Dacă a fost înainte de 1989, nu rezultă că ați devenit Of. provenit dintr-o Școală comunistă ?
Faceți o afirmație la Regimentul de Gardă ca și cum ar fi / este un fost Batalion disciplinar. În plus. Ce vină are un cetățean al României că îndeplinește toate condițiile pentru a fi selecționat de către CMJ pentru îndeplinirea stagiului militar obligatoriu în acest regiment. Poate, și mai mult ca sigur, la început (poate și până la sfârșit chiar), acest lucru a fost un chin. Credeți că este atât de ușor să mănânci în fiecare zi fasole ? Este chiar atât de ușor ca peste un an de zile singura ta activitate majoră să fie pasul de defilare ? V-ați întrebat câte bătături și răni aveau la picioare ? Nu, pentru că nu v-a interest. Criticați cadrele din RG. Oare aceștia nu trăiau în teroare la plecările / sosirile lui Nea Nicu sau a delegațiilor străine. Ei au fost tot timpul cu sabia deasupra capului, fiind pasibili oricând a fi pedepsiți sau trecuți în rezervă pentru o greșeală, neconcordanță în darea onorului sau executarea pasului de defilare. Nu știu dacă ați fost Of. din MApN, MAI, SRI, etc., ce grad și funcție ați îndeplinit în cariera dv., dar mă întreb, vă puteți compara cu ei, acei Of. și Sof. de salon ?

Burebista spunea...

Singurul guvern care nu a indexat pensiile militare a fost guvernul
Câțu +USR....
Singurul de după revoluție sau ce a fost..

Huhu Rezea spunea...

In perioada 2009-2012, timp de 4 ani consecutivi, nu s-a majorat valoarea punctului de pensie. Si în 2018, dar atunci a fost inflatie negativă.

Burebista spunea...

Cornelius... Am stat, am stat, M am gândit dar pana la urma prea ești dus... Tu pe legea contributiva actuala, la vechimea și punctele avuta în activitate + cele de handicap nu deoasrsti pensia minima de 1000 lei..
Pe 127 în cei 14 ai ai tai munciți efectiv + grupe abia dacă faci 20 puncte.... X 63 lei... Exact cât ai acum vre o 1260 lei...
Nu te mai lua după huhurez ca tu nu ai de câștigat pe legea civila indiferent care ar fi ea, MAI ALES CA 127 NU VA FI APLICATA NICIODATĂ...

Burebista spunea...

Și ceilalți bani din PNNR asa zisele Granturi... Nu sunt moca sau gratis... Dacă proiectele prin care sunt accesați nu se duc la capăt sau nu se înscriu în timpul sau anii necesari pentru implementare... Ce sa vezi trebuie dați înapoi... Deci PNNR este un pisvaiser.. 🤣

E.P. spunea...

Toți își dau cu părerea despre banii din lume... Oamenii buni acest Pnnr nu este obiectiv obligatoriu pentru a rămâne în UE... Nimeni nu ne obligă să accesam acei bani... Daca stam sa ne gândim nici nu sunt o sumă așa mar , mă refer la granturi(care trebuie implementate) că sa nu dam banii înapoi ..restul sunt împrumuturi.....cu condiții drastice....gen FMI..
Guvernul v a prefera sa ia împrumuturi fara condiții ,gen împrumuturi de nevoi personale,chiar daca dobânda este mai mare..
Dar chiar avem nevoie de aceste împrumuturi sau granturi din Pnnr?
Noi nu accesam același tip de granturi acordate de UE,în exercițiile financiare...SI ATENTIE ..FARA CONDITIII GEN PNNR. Numai cu respectarea corectitudinii in cheltuirea banilor sau implementarea proiectelor cu bani europeni..
SUCCES LA DEZBATERI!

M spunea...

@Burebista

După PNRR prin instituții era o durere fără margini!

Ghinea Slinosul ceruse toate proiectele pentru fonduri europene aflate în diferite faze și cele mai avansate le-a luat și le-a băgat în PNRR.

Ce s-a întâmplat?
- proiecte pe care se lucrase ani de zile și care urmau să primească fonduri nerambursabile au fost trecute în PNRR pe împrumuturi,
- proiecte gândite să se desfășoare multianual din cauza complexității lor au fost comprimate din pix pe câteva luni ceea ce este practic imposibil,
- guvernul PSD-PNL s-a trezit că în ministere și alte instituții publice nu mai sunt proiecte mature pentru accesarea fondurilor europene pentru ciclul 2021 - 2027. Iar vom pierde bani SIGURI, nu la schimb cu reforme viscerale și ne vom întreba de ce nu avem absorbție!?

Eu sunt dintre cei care apreciază oportunitatea creată de aderarea la UE. Din păcate România nu a ajuns la maturitatea antreprenorială care să ne permită investiții de succes. Pot să dau exemple dat nu e cazul.

Să injuri însă banca ce ți-a acordat un împrumut pentru că tu ai băgat banii într-o crescătorie de melci care s-au înecat când a venit ploaia mi se pare chiar stupid!

PS ați observat că nu se mai discută decât de PNRR? Fondurile pe 2021-2027, alea structurale, de convergență, alea pe care le știam noi, nu mai sunt importante! Oare de ce?

Viorel spunea...

Domnule M. Aveți dreptate până la ultimul alineat. Derbedei, golani, mafioți și hoți ca cei specificați de dumneavoastră, oricum intrau în parlament, cu voia sau fără voia noastră. Aceste spurcăciuni sunt cele care prin mită și sponsorizări la partid, înainte de alegerile parlamentare, sunt trecute pe listele de vot, liste unde (să zicem) sunt și oameni onești pe care te duci să-i votezi cu drag, altfel, dacă ar fi numai hahalere nu v-ați duce. Astfel, jivinele parșive (și nu oameni serioși din parlament), ajung să ne conducă, pentru că, după alegeri, tupeiști cum sunt, trec la atac și impun condiții, vreau funcția X, altul Z și tot așa. Singura vină legat de noi și popor o are Președintele României comandantul forțelor armate pentru că nu a impus în mandatele dânsului primilor miniștri și tuturor miniștrilor elaborarea de măsuri reale și concrete pentru o armată puternică, un trai decent tuturor pensionarilor militari și civili, condiții de muncă și de trai tuturor românilor, conform Constituției României, că doar așa a jurat. Cum de i-a permis lui Cîțu să împrumute atâția bani și să-i cheltuie prostește. Ciolacu cu zâmbetul pe buze rostește: „Să nu mă enerveze să îmi aduc aminte exact de toate cifrele din pandemie şi de dezastrul din pandemie. Şi până să mai răspundă întâi să dea explicaţii pentru miliardul ăla furat numai la vaccinuri şi eu încep să fiu mulţumit”.Ciucă a dat 2 miliarde din banii noștri în 2019 în avans la americani (mureau de foame) iar noi nu aveam bani de pensii, salarii, probabil și alocați fiind nevoiți să ne împrumutăm cu dobânzi enorme. Ce merită ăștia acum și zic acum și nu când își termină mandatul. Când unul nu purta mască=amendă, când altul fură oul de sub cloșcă=la pușcărie, iar ăștia dorm, petrec, fură și se distrează, fără ca instituțiile statului să-i ia la purificat. De ce oare ? MCV trebuie menținut pentru România încă 10 ani, poate așa și justiția va intra în rândul lumii civilizate și va aplica lega fiecăruia după cum merită.

M spunea...

@Viorel

Da, probabil că intrau. Poate că intrau mai puțini. Poate chiar că intrau mai mulți dar .... asta e democrația!

"Cea mai mare viclenie a diavolului este să ne convingă că nu există diavol"


Eu cred că ceea mai mare viclenie a dușmanilor unei țări este să ne convingă că nu putem schimba nimic!

Mă voi duce mereu să votez pe cei pe care îi cinstește mai buni pentru că nu vreau să trăiesc zicând că măcar nu am încercat.

Pax Romana (Pacea romană) a fost o realitate istorică (un mod stabil de organizare a vieții sociale), un sistem de ordine internațională și a devenit în timp un model de structurare a raporturilor politico-militare pe spații geo-politice largi.

După 1991 am trăit în Pax Americana. La fel ca și la romani, beneficiezi de unele lucruri dar plătești un "tribut". Cine nu înțelege asta nu înțelege lumea.
Am plătit "tribut" și Rusiei între 1946 și 1990, mai înainte am plătit și Turciei și altora. Asta e realitatea!

Țările puternice îți asigură o anumită protecție, accesul la descoperiri și tehnologieb dar.... plătești!

Avem două variante acum: Vest sau Est (singuri nu putem!)
Între UE - SUA și Rusia oricând am să aleg Vestul.

Viorel spunea...

Domnule M. Omul pe pământ poate fi Angel Heart-Înger și Demon. Din păcate Îngerii sunt mai puțini decât Demonii, altfel nu s-ar întâmpla atâtea răutăți pe pământ. De la o ceartă între vecini, la războaie, crime, tâlhării, sărăcie și foamete cumplită dacă luăm în calcul țări din Africa, Coreea de Nord și câte alte nenorociri nu se întâmplă pe lumea aceasta din cauza Omului Diavol. Cât despre vot, nu am lipsit de la nici o votare indiferent dacă a fost vorba despre alegeri sau referendum.

M spunea...

@Viorel

Nici eu nu am lipsit de la alegeri. 😁

"Pentru ca răul să triumfe este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic!"