Un produs Blogger.

miercuri, noiembrie 30, 2022

Indemnizația socială și ajutorul financiar pentru pensionarii cu venituri mici în anul 2023

76 comments

 Proiectul de ordonanță de urgență bugetară pentru anul 2023, publicat pe  site-ul Ministerului de Finanțe, vezi https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/proiectOUGmasirifiscbug_29112022.pdf (să nu mai aud sceptici măcănind că este un fake) cuprinde  dispoziții privind indemnizația socială pentru pensionari, indemnizație urcată la valoarea de 1 125 lei, și tranșele unui ajutor financiar, modul de acordare și regimul lui juridic.

Public paginile din ordonanță în care sunt reglementate cele două componente de sprijin, pentru că sunt zeci de mii de pensii militare cu cuantumul sub 3 000 lei





76 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa nu fiu mistocarit daca afirm ca in ultimile 10 petitii trimise interntional si peste tot national am subliniat de zeci de ori despre situatia dramatica la pensiile cuprinse intre 18 lei si 1500-2000 lei cat si cele medii, naucindu-i expresiv si ultimatum, insa asta a contat foarte mult caci nu se stia in politic ca sunt pensii multe sub 1000 lei in Armata, ca sunt pensii neactualizate din 2011, ca a mea si ale altora, dar si din 2016 incoace, ca in 2016 s-au scazut circa 68% dintre pensii la acualizari si recalculari, decifiind pensii inghetate, despre oug 57, 59 si 114, petitiile mele in realitate fiind cu zecile catre toti sefii si compartimentele UE, NATO si World Bank, astfel ca de acum incolo au disprut acele pensii sub 1.100 lei si am fost si noi introdusi in acele ajutoare financiare, caci ERA PROGRAMAT CA LA CASELE TERIOTORIALE SA NU SE DEA ABSOLUT NIMIC, NICI MACAR 1 LEU, INRUCAT CIUCA A DECLARAT LA UE CA TOTUL ESTE OK LA PENSIILE MILITARE! ACUM ASTEPT REFORMA PENSIILOR MILITARE PE JALOANELE PNRR,DECILUPTA MEA INTERNATIONALA,DEDATA ASTA, CONTINUA! ASTA CHIAR DACA MA DEZBRAC DE CARACTER SI CER AJUTORUL LUI GHINEA SI USR IN ACEASTA PROBLEMA URGENTA! NICI NU STITI CE-MI POATE PIELEA SA FAC IN MARE TAINA...

reddog spunea...

Pai o vorbă spune că te faci frate cu dracul sa treci puntea.
Nu se prea înțelege ce ați vrut să spuneți la final.
Să faceți în mare taină ceva cu aia de la userea?

Styx spunea...

Am onoarea!
Am iesit la pensie in 2016(plt.adj.pr/plt.adj.pr, 29 de ani si 2 luni+ 2 ani sc.mil.+ 1 an in civilie inainte de sc. mil), actualmente am o pensie miltară neta in valoare de 2823 lei, deoarece am plecat din tară în 2018 habar nu am ce taxe si impozite mi se opresc pe fluturasul de pensie, iar pentru că nu am unde să-l primesc, nu pot primi celalalt fluturaș in format digital pentru că nu am de unde să iau codul respectiv.
As aprecia tare mult dacă ati putea să-mi răspundeti la o întrebare( puerilă poate) dar nu găsesc nimic pe site(sau nu am căutat ca lumea). Cam cît mai sunt acum taxele si impozitele pe pensiile militare? Sau poate aveti un link de unde mă pot edifica.
Vă mulțumesc anticipat!

valy spunea...

Cum rămâne nu spunea CIUCĂ că și pensiile militare sunt calculate corect pe principiul contribuției,
Dacă este așa indexarea de ce nu o face la toată lumea cu 12,5%.
Model de oltean MINCINOS.
Atunci să se treacă pe CONTRIBUȚII.

Huhu Rezea spunea...

Ai pe blog, prima pagină, eticheta impozit pe pensie.Dă clik acolo sau aici
https://www.huhurez.com/2021/12/socotitor-de-pensii-militare-in-anul.html

Alexandru spunea...

Poți solicita direct pe siteul ministerului să îți transmită plicul cupon pensie la adresa rudelor sau la noua adresă din străinătate
Ar mai fi o soluție, vine Crăciunul și poate vii în țară de sărbători să îți vezi rudele, iar dacă nu vrei/poți roagă o rudă să ia plicul din cutia poștală
🤔🤔🤔

Brenda spunea...

Susțin

Alexandru spunea...

Flavius cu scuzele de rigoare dar spui foarte multe prostii
Și în anul 2022 au fost acordate ajutoare sociale și subvenții către persoane cu venituri mici, indiferent de civil sau militar contând doar cuantumul pensiei și veniturile realizate
Vis a vis de ultimele alegații, din cauza unor oameni ca dumneavoastră, disperați bănui de propria neputință nu stau să judec, am ajuns aici din cauza unor astfel de mentalități așa că nu vă mai minunați ,,de ceea ce vă poate pielea,,

Styx spunea...

Vă multumesc pentru răspunsuri!
@Huhu am găsit ce căutam.
@Alexandru, am încercat dar îi doare la cozoroc. Trimit doar la adresa de pe buletin dar nu mai stau acolo pt că am vândut apartamentul. O să văd cum fac să ajung personal la ei.

Alex spunea...

Valy! Cea mai inteligenta intrebare.Daca MaCiuca a sustinut sus si tare ca pensiile militare sunt calculate pe principiul contributivitatii,atunci e' musai sa fie indexate cu 12,5%.Dar aaaaaaaitu-l nu s-a gandit nici o secunda la pensiile celorlanti.A vrut sa o salveze doar pe a lui si a Cristinucai,sotia sa.Partial i-a reusit,dar din malaxorul reformei prevazut in P.N.N.R.va iesi in cativa ani cam "botzitzi" amandoi.Oricum un "erou"ca dumnealui ,a carui uniforma purtata in "marea lupta",de la podul nu stiu care, a fost expusa ca obiect de muzeu,desi dansul traieste;nu-i de ici de colo.Jeg!!!!!

Viorel spunea...

Alex. Cum de nu știi despre ce pod este vorba ? Podul Iloaiei, oraș din județul Iași. Pe ăsta la cucerit când pleca de la D din Buzău la Bg. de la Iași.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Reddog, reforma pensiilor militare trebuie facuta, obligatoriu si ireversibil, o data si pentru totdeauna, altfel va dainui nedreptatile si vraistea. PSD si PNL deja s-au lasat pacaliti de manipularile lui Ciuca ca este totul ok la pensiile militare, plasa in care a intrat si Banca Mondiala. Apelez acolo unde se poate interveni ca sa se impuna corect jaloanele din PNRR, nu cum vor muschii mincinosi ai lui Ciuca!
@Alexandru, demnitatea si onoarea militara nu se intretin cu ajutoare sociale dezonorante la militari! Unde s-a mai auzit pe planeta sa acorzi ajutoare sociale in armatele straine, mai ales cu pretentii de civilizatie europeana si in NATO?Eu nu accept aceasta forma de injosire, ca nu la tata in ogradă sau pentru tata mi s-a distrus sanatatea si viata, ci in misiuni la ordin! Si am si eu ani munciti. Din 2011, daca nu mi s-a actualizat pensia niciodata am ramas cu ea inghetata. Sunt de atunci 12 ani, cu cateva mici indexari light, se poate asa ceva? Indiferent cat mi s-o da, dar sa se faca revizuirea tuturor pensiilor militare, pentru ca exista, si stiu clar de la generali mari asta, dar si colonei, ca peste 19.500 dosare de pensii militare sunt FALSIFICATE, CU CUANTUMURI LUATE PE NEDREPT! Am sesizat mereu institutiile abilitate, dar sunt franati de procurorii militari, mana in mana cu mafiile clocare! PNRR va stopa aceste ilegalitati si se va face dreptate la toti!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Styx, Mica pensie, frăție, foarte mică, fata de un politist la aceleasi grade si vechime, cu 14.000 lei, si am aici pe Comandorul de aviatie, @Outlander, care poate confirma, ca si alti cativa, precum @Leo, care au vazut Decizii ca astea! Sa fie sanatate si viata lunga, ca dreptatea poate veni si ea, daca exista vointa politica! Doamne, ajuta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@BRAVO, VALY! SUSTIN SI EU CONTRIBUTIVA!

raul spunea...

Akord-ule,s-a dus sulii de suflet si anul viitor OUG 105!Erau bani de-o bere ,dar erau!Mare rahat de economie au facut ,mai ales ca sumele sunt de rahat si beneficiari putini!Le-am scris ,asa de amorul artei ,de ce dracu au mai promulgat amendamentele alea,daca tot le amana!E al doilea an!!Politica de ...rahat!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Contributiva, frate, ne va face dreptate cu pensii majorate, care ii va multumi pe toti,in afara de clocari si mafioti!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

national.ro/social/bataie-de-joc-la-mai-majorarea-salariilor-nu-acopera-nici-inflatia-781959.html

Paul Puiu spunea...

https://www.national.ro/social/bataie-de-joc-la-mai-majorarea-salariilor-nu-acopera-nici-inflatia-781959.htm

10%, în loc de 37,5%

Așa-zisa mărire de 10% brut înseamnă 5,85% net, susțin sindicaliștii din MAI. Aceștia arată că Guvernul a schimbat logica și că este o jonglerie politică la mijloc, pentru că polițiștii mai au niște restanțe pentru a intra în grila din Legea salarizării. ”Polițiștii mai au de primit 37,5% la salariu, din care vor primi doar 10% brut. În loc să spună că ne dau 1/4 din diferența care mai e de primit, cum ne-au dat în august, au spus 10% majorare, pentru a masca o neaplicare a Legii salarizării și pentru a induce în eroare cu privire la faptul că ar fi o majorare mai mare decât este ea în realitate”, ne-a precizat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Astfel, pe net, polițiștii vor primi în plus la salarii undeva la 250-270 de lei, ceea ce înseamnă un pic mai mult decât au primit în luna august, când majorarea a fost de 200-210 lei. Sindicaliștii din sistem consideră că majorarea din ianuarie 2023 înseamnă foarte puțin, în condițiile în care inflația în acest an este de peste 15% în acest an, în condițiile în care avem un război la graniță și în condițiile în care ar trebui stimulat acest sistem de ordine publică atunci când se observă că nu mai este atractiv pentru niciun tânăr. ”Cea mai importantă resursă a Ministerului de Interne este personalul și, dacă nu îl motivează, cu siguranță vom vedea și mai multe demisii, și mai multe pensionări , dar și multe situații sociale, că am avut, din păcate, destule, în care polițiștii s-au sinucis. Și asta pentru că actuala situație economică, situație socială îi determină pe polițiști să ia decizii radicale”, a mai afirmat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Sporurile și indemnizațiile, înghețate la nivelul lui 2009

Potrivit Ministerului de Finanțe, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, cu excepția soldei de grad și a salariilor de grad, se vor menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. ”În realitate, sporurile, indemnizațiile și celelalte elemente din salariu sunt, multe dintre ele, la nivelul lui 2009, iar altele la nivelul lui 2018”, ne spune Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Styx spunea...

@ acord75 Multumesc!

Militar de la 14 ani spunea...

Privind pensiile militare, proiectul de ordonanță mi se pare periculos pentru că în timp nu știu dacă cei cu pensii mai mici îi vor ajunge pe cei cu pensii mai mari prin aceste procente date cu lingurița. Cred că era bine ca cei sub 3000 să beneficieze de 12,5% iar ceilalți de 5,1%. Toate acestea se vor vedea la anul când în loc de 15% (cât ar fi inflația) ne vor da niște procente de tot râsul. Și atunci ne vom da seama în ce plasă au picat pensionarii militari. Chiar dacă procentul de care beneficiez e un pic mai mare, preferam să iau 5,1% în contextul inflației din următorii ani și cu asigurarea că mi se va da măcar procentul de inflație. În concluzie, nimeni nu e în siguranță, poate o perioadă, doar cei cu pensii foarte mari, gen Ciucă. Și Orban mandolina dădea procentul de inflație. PSD - practic, și-a bătut joc chiar de legislația pe care ei au promovat-o. Marea problemă e că și-au bătut joc de noi, că de legislație îi cunoaștem.

Relu spunea...

@Cornel :Arata-ne un agent de politie cu 14000 pensie. Nici ofiterii nu ajung asa usor la 14000.

reddog spunea...

CFI
Pentru totdeauna nu e nimic pe lumea asta.
Probabil unii dintre noi tind sa uite că e cam același material uman indiferent că vorbim de cei de la baza sau cei din vârf.
Nu sunt deloc convins că activilor le convine contributivitatea.
Dar e dreptul fiecăruia să-si ducă lupta
Chiar daca lupta unora seamănă uneori cu cea a înecatului care încearcă să se agațe de un pai.

Styx spunea...

@CFI, Multumesc! Mare mică. asta e, știu, dar nu știu cu ce cu ce mă ajută să stiu că altii la vechime si grade egale au mai mult? |Stii cum se zice: Legea este o barieră peste care sar dulăii, pe sub care trec cățeii și în fața căreia se opresc numai boii...(fără a dori să ofensez vreun ”snowfalke”)sănătate să fie că banii se fac ei!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu sufar de o veche depresie, netratabila, dar va spun ca prin vizionarea, cap coada, a acestui clip am simtit cum ma vindec instantaneu! Mereu simereu o vizionez si nu ma mai satur de ras! In viata mea n-am ras ca la ,,rugaciunile'' acestui concurent, Ionuț Rusu, care a fascinat cu umorul sau juriul si o intreaga natiune! Mai ales ,,Rugaciunea ungurilor'' este de-a dreptul trasnet, si mort sa fii vei invia sa razi in cosciug!:
youtube.com/watch?v=OOSbypDxvkg

Paul Puiu spunea...

Bine ca la magistrati se indexeaza toate pensiile,indiferent de cat de imense sunt…la ei se pot indexa pensii ce sunt de un miliard pe luna,la militari peste 10.000 lei nu se impune….

Paul Puiu spunea...

Cei care au luat ajutoare la trecerea in rezerva de mii de euro si care si-au luat case, apartamente, masini sau si-au deschis firme tot acestia sunt cei privelegiati care s-au plans de sărăcie!!!!
Indexarea diferențiată este un nou abuz savarsit de politrucii in stilul lor haiducesc marca PSD ordinul ciolacului sef!!!
Este o bataie de joc la adresa rezervistilor de dupa data de 15.09.2017!!🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤮🤮🤮🤮🤮

Huhu Rezea spunea...

D-ta iei lunar cu 2-3 mii lei mai mult decât un militar care a luat ajutoare și compensatorii? Nu crezi că și ăsta este un abuz?

marvas66@yahoo.com spunea...

E normal că politicienii să le facă, curul mare la magistrați...la cate furturi au acoperit judecătorii, pai merita pensii de milioane de euro pe an, nu sute de mii de euro cum au acum... Acum vre-o zece ani, in căcat de subofițeri de poliție, ruda cu o judecătoare din Tg-Carbunesti, m-aș rugat, să se dea mare in fața unei casete polițistă, cu amendă de 500 lei pentru că mi se arsese becul pe Nr de inmatriculare pe spate...Pentru că am cunoscut legea l-am refuzat și am ajuns la proces la mătușa lui în Tg Cărbunești... Cat a vrut ea sa pierd procesul, neavând avocat, am reușit să câștig după 5 înfățișări de la cate 200 km, tur retur...Adică după banii plătiți cu procesul și 1000 de km cu mașina... Bineînțeles, un căcat de jurist de la poliția Gorj a făcut recurs... Am ajuns la tribunalul din Tg Jiu și am câștigat procesul...De ce am lungit procesul la Tg Cărbunești...pt că bătrâna judecătoare comunista era rudă agentului de poliție... De ce am câștigat la Tg Jiu, pt că, completul a fost format din judecătoare tinere, necramponate intrecutul comunist, in slugărnicie sau pupincurism....Adică opusul lui ciuca, lingăul politic ciuca...

Viorel spunea...

Domnule Paul Puiu. Nici eu nu am luat ajutoare la trecerea în rezervă și nici alte mii de pensionarri ieșiți în perioada 2011-30.06.2017. Mai postez încă odată pentru dumneavoastră. Citiți cu atenție că nu vorbesc despre altcineva decât despre mine și probabil unul ca și dumneavoastră.
PP și toți cei care critică pe cei pensionați până la data de 15.09.2017 și îi compătimește pe cei pensionați după 15.09.2017. Vă prezint 2 cazuri și discriminarea dintre cele 2 categorii. Dezavantaj cei pensionați până pe 15.09.2017.
1. Luchy19 30 noiembrie 2022, 09:16 Spune: Adj.pr. MAPN, 29 ani caschetă plus 2 ani ȘM, pensionat în martie 2022, pensie netă 3.986 lei, pensie brută 6.938. Ce îmi pune la pensie această ordonanță ?
2. Eu, Plt.adj.pr. MApN, 35 de ani și 3 luni vechime în serviciu, pensionat pe 30 noiembrie 2016, pensie netă 3.650 lei (cu tot cu Oskar + Procent de calcul al pensiei 85% + 20% Spor OMM/SOSP = Procent 102% și iau mai puțin decât luchy19 cu 336 lei.), pensie brută 3.833 lei.
Notă: Care este mai avantajos domnule Paul Puiu ? Care rezerviști de după 15.09.2017 sunt dezavantajați. Dacă nu aveam Oskarul și OMM/SOSP DIFERENȚA ERA DE CEL PUȚIN 1.000 lei. Deci, după cum am mai spus, Ciocul mic până vă ajungem din urmă, apoi mergem brat la brat. Nu o spun cu răutate, se elimină o inechitate. Mă refer ca ex. între mine și Luchy19.

Huhu Rezea spunea...

Ceva zarvă pe A3 a produs în această seară mesajul de tip golescian, de boicotare a oficialităților de către militari de Ziua Națională. S-a încercat transmiterea mesajului și pe blog, dar a fost marginalizat ca inacceptabil.
DOI generali prezenți în emisiune nu au știut să explice care este nemulțumirea pensionarilor militari pensionați cu mulți ani în urmă, respectiv că de 5 ani pensiile militare nu mai sunt actualizate.
Ditai generalii nu deosebesc indexarea de actualizarea pensiilor militare. Unul a spus enormitatea că pensiile militare nu au fost indexate în ultimii ani, în loc să spună că nu mai sunt actualizate de cinci ani, ajungându-se la mari discrepanțe între cei care s-au pensionat in ultimii ani față de cei care s-au pensionat cu 7-10 ani în urmă.

Liviu PO spunea...

Articolul de la adresa https://www.wall-street.ro/articol/Economie/290641/cat-costa-un-cos-minim-de-consum-lunar-pentru-un-trai-decent-in-romania-cat-a-mancat-inflatia-din-valoarea-sa.html
arata ca valoarea cosului minim de consum pentru o persoana este de 3,275 de lei.Atata timp cat statul nu poate oferi aceasta suma cu toate suplimentarile,inseamna ca e cu adevarat un stat esuat.Noua lege a pensiilor ar trebui sa introduca in formula de calcul a punctelor, URGENT, valoarea salariului minim brut pe economie ca numitor al fractiei de calcul.Nu se poate sa iesi la pensie dupa o vechime completa cu o pensie sub valoarea unui punct,adica 1,775 de lei.Doar asa,un salariat ar avea dupa 35 de ani de munca 35 de puncte/35 de ani ,respectiv un punct de pensie,ori 35*1,775=1,775 lei,sau cat o fi in viitor valoarea acestui punct de pensie.Aceasta valoare a pensiei sa fie completata prin suplimentari si facilitati pana la valoarea cosului minim de consum lunar pentru o persoana.De asemenea,pentru ca valoarea pensiei nu trebuie sa-ti asigure cine stie ce acumulari, fite si parfumuri,valoarea maxima neta a acesteia sa fie limitata la de 2 ori valoarea cosului minim de consum lunar,indiferent cat ai contribuit la fondul de pensii in perioada activa,pentru ca la urma urmei in asta consta solidaritatea intre generatii:ai fost mai norocos si ai avut salarii mai mari trebuie sa dai mai mult,in asa fel incat si cei mai putin norocosi sa aiba si ei din ce trai...Asta ar trebui sa defineasca o natiune,iar nu infatuarea transformata in marlanie.In ceea ce priveste militarii,magistratii,politistii etc ,prin lege,daca se va schimba ceva, sa fie garantata pensia minima egala cu valoarea cosului minim de consum,iar cheltuielile suplimentare,chirie (pentru ca nu au putut sa-si cumpere o locuinta din solda/salariu de-a lungul carierei),taxele pentru azil,spitale (inclusiv clinici private din tara si strainatate ,cabinete stomatologice,de balneologie,geriatrie etc),transport (avion pentru generali,clasa I pentru ofiteri si clasa II pentru subofiteri si gradatii profesionisti ) sa fie decontabile de catre casele de pensii in totalitate.In plus peste aceasta pensie minima sa primesti echivalentul gradului militar al activului si a jumatate din solda de functie,fara sporuri , indexari ,ci doar actualizari.Magistratii,in momentul iesirii la pensie sa fie asimilati militarilor si platiti de una din casele sectoriale de pensii.Ca recunoastere a efortului acestei categorii de personal,valoarea pensiei anuale inclusiv toate aceste facilitati sa nu poata depasi de 3 ori valoarea cosului minim de consum lunar (miitarul pensionar poate avea o pensie plus facilitatile mai mare cu douasprezece cosuri minime de consum lunare)... Ce bine ar fi fost daca domnul DOGARU s-ar fi gandit la o asemenea varianta in momentul elaborarii legii 223.Daca politistii pot primi grad militar la trecerea in pensie ,de ce nu ar putea primi si magistratii?

Alex spunea...

Un fleac!Generalii nostrii fac pe prostii.Sper!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Unii ma cearta de ce scriu despre situatia noastra tuturor autoritatilor, inclusiv in plan extern, siva zic eu ca nici Ciuca nu cunoaste nimic despre eliminarea actualizarilor: Sa tina minte absolut toti ca la nivel inalt, politic, nu se stie absolut nimic de situatia noastra dramatica, de neactuaizari si existenta confuziilor cu indexarile, si de aia informez permanent inconstientii, ca sa se stie! Repet ca nici Ciuca nu stie nimic, mai ales ca este protejat crancen sa nu afle realitatile din petitii,avand consilieri care-l tin izolat de informatii, ca si atunci cand era ministrul Apararii, caci mafiile clocare l-au tinut departe de orice ralitate concreta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

stiripesurse.ro/la-caracal-s-a-rasturnat-carul-cu-tehnica-militara-detasamentele-americane-de-la-deveselu-la-parada-de-ziua-nationala_2682175.html

Huhu Rezea spunea...

@Cornel
Eu te cert că ești nedocumentat și confuz în problemele pe care le abordezi în memorii. Cam la fel ca generalii de la televizor.

Viorel spunea...

Alex. Ei întrunesc ambele calități. Sunt și proști dar o fac și pe proștii. Adică proști la pătrat. Habar nu au despre problemele pensionarilor military, motiv pentru cae în ultimul timp (de când cu războiul Rusia-Ucraina), apar ca milogii la TV pentru câțiva euro și se dau deștepți explicând situații tactice unor moderatorI / moderatoare care se uită la ei și hartă ca veverițele la ghindă.

Burebista spunea...

Domnule Viorel... Eu nu m am adresat dvs cu exemplul dat....
Pana la urma 3000 lei net indiferent pe ce lege e veche sau nouă înseamnă tot 3000 net... Ori prin indexarea asta din proiect Caciu sau cine o fi făcut-o ne spun că 3000 din 2017 nu este egal cu 3000 din 2018 ????
Pe mine nu ma interesează pensia dumitale și cât e de mare sau mică, din partea mea poți sa ai și 7000 sau cât vrei... Chiar mai sus e un exemplu al altui militar ieșit la pensie în 2017 parca și carea a avut toată vechimea necesara pentru obținerea pensiei militare maxime și cu toate astea are vre o 2900. Net Fata de dumneata care ai ieșit în 2016 și susții ca ai 3650 net...cum e??
De unde știi dumneate cunde a lucrat cel care a ieșit la pensie în 2022 și are 3900 net??? Poate nu a lucrat ca dumneata într-un birou??
Aceste reglări de cuantumuri trebuiau făcute printr-o actualizate, recalculare sau printr-o alta lege și nu prin intermediul indexarii anuale cu rata inflației care era singura măsură ca pensia din anul anterior sa rămână aproximativ la acelasi nivel și în noul an. De aceea este indexare cu rata medie anuala a inflatiei. Ori se oare ca pentru unii inflația a fost de 12,5% 8,5% 6,5% etc iar pentru alții de la 3,8% la 1%... Dacă guvernul dorea sa acorde ajutoare sau sume de bani care nu sunt pensie putea sa o facă la cine dorea, pe ochi frumoși.
Va doresc numai bine și pensie cât mai lungă indiferent de cuantum. Va bucurați acum la un 6.5%... Ce va mai însemna acest procent dacă inflația și în anul 2023 va fi de peste 15% și mai ales ca în acest procent sunt băgate la grămadă toate produsele sau serviciile, multe dintre ele care nu au legătură cu viata de zi cu zi și de cheltuielile normale... Dacă o sa fie o inflație de 100% ca în anii 90 și dvs o sa va dea tot 6%...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, nu la Dv ma refeream, si v-o spun foarte sincer si foarte cinstit, ca ati avut dreptate cand m-ati dojenit cu spatiul Schengen, ma refeream la cativa camarazi care in viata lor n-au scris macar o petitie, dar ma iau in bâza ca scriu.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Maine este Ziua Nationala a Romaniei, si profit de ocazia aceasta, foarte importanta pentru toti romanii, sa va transmit tuturor un La multi ani, Romania, cu sanatate, fericire si prosperitate pentru fiecare roman, oriunde s-ar afla, sa traim liberi, in pace si prietenie! Doamne, ajuta!

Viorel spunea...

Cornele. Ceea ce afirmi tu este foarte grav. Deci, după afirmațiile tale, fostul Șef al SMG/SMAp, fostul ministru al Ap. habar nu avea ce se întâmplă în ograda lui. Și atunci mă întreb. Ce fel de Comandant am avut noi ? Înseamnă că MApN este plin de trădători. Un Gl. fură 180.000 dolari (ce măsuri s-au luat împotriva șefului DGIA ca șef direct al hoțului. Nici una. A fost trecut în rezervă cu drept la pensie militară) și dânsul habar nu are, Șefa CPS face ce vrea iar dânsul nu știe nimic, pensile nu sunt actualizate și culmea, tu afirmi că habar nu are de fenomen. Dar ce știe dânsul ? Că un fost Sof. este trecut în rezervă și chemat a doua zi în activitate, apoi după 7 luni iese la pensie cu gradul de Mr. sau Lt.col. (nu știu exact, ce au spus unii colegi pe blog), asta știe ? Păi așa și miniștrii pot să-l trădeze și atunci, ce facem cu țara. Cred că greșești Cornele afirmân că domnul prim ministru Ciucă nu știe ce s-a întâmplat și se întâmplă în armată sau guvern.

Viorel spunea...

PP. Cel cu 2.900 a avut vechime necesar pentru a putea ieși la pensie dar nu a avut vechimea cumulate necesară pentru a obține procentajul maxim de 85% cum a sesizat și Curtea de Conturi la pct. 1i și 1ii. La un procentaj de 70-75% este logic să ai pensia mai mică. În plus domnule PP. Dumneavoastră și alții sunteți supărați pe Proiectul guvernului și poate pe bună dreptate, dar de ce nu vă luați de ministrul Ap., primul ministru și vă luați marea majoritate de cei pensionați înainte de 30.06.2017. Mai afirmați că am primit și ajutoare la trecerea în rezervă. La care ajutoare vă referiți dacă eu unul nu am luat și mulți alții. La care mii de euro vă referiți ? Deci. Când afirmați că: Este o bataie de joc la adresa rezervistilor de dupa data de 15.09.2017!!, însemnă că noi ceilalți suntem cei favorizați cu pensii babane, vile, mașini, case și femei frumoase, motiv pentru care, simțindu-mă vizat, a trebuit să vă dau replica.

Burebista spunea...

Domnule Viorel... Încurcați interlocutorii.. Eu nu am scris nimic despre ajutoare, oskaruri etc..
Eu am scris doar atât... O pensie de 3000 net în plată din prezent care a fost stabilita înainte de 31.12.2017 este egala cu o pensie de 3000 net în plată dar care a fost stabilită după 1 ianuarie 2018. După 1 ianuarie 2023 nu vor mai fi egale pentru ca, ce sa vezi unii au considerat ca vor primi indexari diferențiate. Ca asa vor mușchii lor.

Burebista spunea...

Cât destre cel cu pensia de 2900 net... 29 ani vechime în serviciu, 2 ani școală militară, 1 an civil deja sunt 31 ani plus cel puțin 3 luni la an pentru vechimea în serviciu ( pentru ca nu mai exista nicio funcție de subofițer care sa nu aibă măcar 3 luni la an) a mai adunat vre o 7 ani cumulati și sigur a avut și el 85% din baza de calcul cu procentul de pensie suplimentară 9% chiar l a depășit... Dar nu a avut oskar și probabil nici nu a fost la un eșalon superior... Dacă nu avea vechime de minim 25 ani în munca nu se putea pensiona la limita de vârstă. .. Oricum lăsați-o așa și nu ma mai confundați cu alții...

Boby spunea...

La mulți ani!
In sistemul public s-a stabilit 12,5 % pentru toți beneficiarii indiferent de anul ieșirii la pensie și calculul acesteia cu toate ca indicele de corecție a diferit la modul de calcul
La pensiile militare am fost împărțiți în două, respectiv pana la 31.12. 2017(nu până la 15.09.2017),si cei de după 01.01.2018
In luna decembrie 2022 o pensie plătită în cont de 3000 lei ambelor categorii nu va mai fi egală la plata din luna ianuarie 2023
In loc să actualizezi pentrh toți baza și modul de calcul se prefera împărțirea în doua categorii pentru dezbinarea noastră
Știe cineva ce se întâmplă cu diferența dintre pensia bruta, impozit, CASS și pensia în plată, că sigur nu ajunge în contul celor calculați după 16.09.2017

Huhu Rezea spunea...

Coeficientul de corecție la punctul de pensie are rolul de a atenua nu de a mări diferențele dintre pensiile stabilite în ani diferiți.
Dezbinarea este produsă deja din anul 2017.
Nu ar trebui să vă deranjeje că un camarad pensionat în urmă cu 10 ani a primit un procent ceva mai mare de indexare, el având poate pensia pe jumătate decât dvs.... cu toate că are gradul, funcția și vechimea dvs.

luchy19 spunea...

Domnule Viorel, nu așa se vad lucrurile.
Dumneata de 5 ani de zile ai avut o pensie aproape egala cu a mea care am ieșit în 2022. Repet, dumneata în noiembrie 2016 aveai undeva la 3600 lei pensie, cât era euro atunci domnule?care erau costurile vieții? Eu aveam solda netă în acei ani, 2016, 2017,2018 de 2600 lei. Și atunci.....undei inechitatea?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ce sa spun: Marele prieten a lui Ciuca, proprietarul acelui blog, nu-i mai linge laba scheunand admirativ? Nu mai e incantat de suvernitatea functiei de premier, dupa acea de ministru al Apararii cand i se lingusea in fraze de chelăcăieli de catel supus, crezand ca l-a luat de picior pe Dumnezeu si ca ne v-a face dreptate prin prisma functiei? Abia acum semnatarul acestor randuri, Dl Neacsu, si-a dat seama pe langa ce lichea se gudurase de pomana? Sa-si citeasca articolele anterioare, sa vada ca ipocrizia e o oglinda plina de cioburi taioase, ferindu-se totusi sa se uite in profunzimea ei ca sa se vada multiplicat intr-o micime jenantă...

Huhu Rezea spunea...

Burebisto
O pensie de 3000 lei în plată, stabilită înainte de 2017, are în calcul alte valori ale soldelor de grad și funcție decât o pensie de aceeași valoare stabilită în anul 2022. Nici atât nu esti capabil... să înțelegi rațiunea indexării diferențiate?
In plus, din pensia netă stabilită după 15 09 2017 nu plătești în veci contribuții, impozite sau supraimpozite, cum plătește cel pensionat anterior.

Boby spunea...

La începutul anului v-am arătat caz concret cineva pensionat în decembrie 2016 are pensia mai mare decât altul pensionat în 2021, cel din 2021 având și spor pentru studii superioare, în rest toate la fel.
Cei mai favorizați de Legea 223 sunt cei din perioada ianuarie 2016 până la 15.09.2017
Referitor la indicele de corecție, dacă urmăriți dezbaterile publice ați auzit cum prin acest indice cei pensionați recent au pensii mult mai mari fata de cine s-a pensionat în urma cu ceva ani de zile

Vali spunea...

Cel mai corect era sa dea la fiecare 5,1 % rata inflatiei sau un procent comun de 7-8 % ! Ce au facut ei cu impartirea in 2 categorii este discriminatorie, pai cei iesiti la pensie dupa 2018 nu se confrunta cu aceiasi inflatie ??? Oricum suntem de tot rasul cand privim la civilii care primesc sute de lei in plus in comparatie cu noi care primim maruntis si la o adica te baga in prima linie pt acel cacat de maruntis !!!

Boby spunea...

huhurez atentie ca cineva scrie in numele meu sub pseudonimu; Boby la ora 9,17 1dec.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, Ciucalău Mălăios a ,,condus'' ministresul numai prin consilieri si interpusi, iar departamentul financiar nu l-a interesat decat sa pompeze drepturi in gradele foarte mari, ale lui si slugilor, cat si a sotiei, pe care a avansat-o de la tablagiu-tinichigiu major la Lt Colonel, fiind cea mai jenanta actiune pe care o poate face o pramatie oportunista! El, cap-coada, a fost un habarnist, un sobolan rozaliu de birou, total dezinteresat de soarta celor saraci si necajiti, indiferent la starea si soarta pensiilor, ca daca el si mafiotii au, ce treaba sa mai aiba el cu pulimea si resturile? Il vezi cumva un bun organizator, un capabil si conducator forte in orice functie ar fi pus? Nu-ti sare in ochi ca rozaliul asta pedant, parfumat cao cocota masculina, si slugarnic, cocosat ca un camiloi in fata stapanilor s-a ridicat numai pe pile, relatii, cunostinte, nepotisme, pârâciuni si dat in gat, dar si cumetrii, de un lichelism dus pana la jena suprema? Asa a ajuns el sluga de Atarnat in streang, calcand apasat pe cadavrele celor din jur, lasand in urma lacrimile si durerile celor multi si saraci pe fondul ranjelilor celor din casta mafiota, pe care i-a imbuibat, pana la voma de satietate suprema!...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Corect, @Onorabile! Cand fată vaca vecinului sarac, cel bogat isi scurteaza zilele de oftică!

Huhu Rezea spunea...

Cornel
Exagerezi!
Omul și-a exercitat meseria de ziarist, consemnând răspunsurile date de fostul ministru al Apărării, originar din aceeași zonă.
La vremea respectivă am considerat de interes interviurile și le-am preluat pe blog.

M spunea...

@Vali

Sunt două metode de a înlătura diferențele: reduci pensiile mari sau crești pensiile mici! Ghici ce vor alege?

Eu sunt "mulțumit"! Îmi crește pensia cu exact cât prevede legea! 😁

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Boby, Vezi ca e Ciucale, sub pseudonim!

VICTOR spunea...

La magistrați nu se aplica Ordonanța 59/2017. Lor li se actualizează pensia în funcție de salariile celor din activitate .De exemplu în anul 2022 au crescut pensiile lor , în luna februarie, cu 20% iar în ianuarie 2023 vor creste cu 10% . Magistraților pensionari li se aplica cei 12,5% numai pentru partea contributiva dar suma rezultata se scade din partea necontributiva ,pensia rămânând aceeași!

https://economedia.ro/pensiile-speciale-ale-magistratilor-cresc-cu-20-dupa-ce-ministrul-justitiei-le-a-majorat-salariile.html

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/salariile-bugetarilor-se-majoreaza-cu-10-de-la-1-ianuarie-2023-nu-vor-creste-salariile-demnitarilor-2168413

La magistrati pensia medie a ajuns la 21.300 lei / lună !!!!!

Huhu Rezea spunea...

CCr nu a decis niciodată că ar fi neconstituționale plafonarea, ajustarea, micșorarea pensiilor magistraților până la limita componentei contributive.
CCR a decis că doar desființarea pensiilor magistraților ar fi neconstituțională, dar politicienii, de frică, din neștiință sau din slugărnicie au exclus pensiile magistraților din OUG 59/2017.

Margarit Fernand spunea...

@Viorel, reușește să mă uimească tot timpul! Adjutant ( săracul ) 3800 , dar ce spunem de următoarea: Lt.col (CP, nu stat în vreun birou sau depozit), vechime 25 ani și 7 luni ca militar și 10 ani ca civil, indemnizație de comandă și salariu de merit, pensie =4125 și mai primește acum VREO 230 lei, unde e dreptatea??????

Viorel spunea...

luchy19. Plt.adj.pr. /Plt.adj.pr. În 2016 Solda mea era de 2.658 lei (cu tot cu Oskar) + 532 lei (20% OMM/SOSP) =3190 + 160 (5% indexare 2016) = 3.350 – 346 (impozit 16%) = 3.004 – 136 (CASS) = 2.868 lei. Diferența de 268 lei dintre Solda ta și Pensia mea o face Oskarul dar în special OMM/SOSP care îmi duce procentul de la 85% la 102%. Astăzi în 2022 am pensia netă de 3.650 lei. În 6 ani pensia a cresut cu 782 lei (3.650-2.868). Jumătate din cei 782 se datorează măsurilor luate de PSD / Dragnea de reducere a impozitului de la 16% la 10 exceptând 2.000 șlei și eliminarea procentului de 10% (CASS). Diferența reprezintă marile indexări sau chiar deloc în cei 6 ani. Deci lechy19. Eu am pensie de 3.650 lei pensionat în 2016 (Oskar+procent 102%), tu pensionat în 2022 ai pensia de 3.986 lei. Un plus de 336 lei. Cu ce procent trebuie indexată pensia mea ca să te ajung din urmă ? Asta ca să vezi decalajul dintre cei pensionați înainte de 15.09.2017 și cei de după. Dacă nu aveam Oskarul și OMM/SOS decalajul era de 1.000 lei.

Viorel spunea...

Domnule Burebista. Asta vi se întâmplă când folosiși fel de fel de pseudonime ca PP, Burebista sau mai știu eu care. PP eu spre exemplu l-am asimila t cu Paul Puiu. Scrieți domnule prenumele că nu vă împușcă nimeni, ce atâta secretomanie.

Paul Puiu spunea...

Viorel ca sa fii la acelasi numitor cu pensia militara a unui rezervist de acelasi grad si functie cu tine trebuia sa pleci in rezerva odata cu el!!! Nimeni nu e vinovat ca ai părăsit sistemul pentru ca ai auzit de intrarea in OUG 59/2017 si L 153/2017 ale lui LOV de la PSD??!! Cand ai părăsit atunci sistemul credeai ca ai luat cea mai buna decizie!!! Ulterior vrei aceleasi drepturi ca unul car.e a trecut mai tarziu in rezerva nu ca tine si care a acumulat mai multa vechime in sistem!!!! Este un vechi proverb care suna si e valabil pentru toti: la munca egala salariu egal sau pentru munca mai putina o pensie mai redusa!!!😂😂😂😜😜😜

Viorel spunea...

luchy19. Văd că ți-ai mușcat limba în timp ce mănânci fasole cu costiță și bei o țuică fiartă de Ziua Națională a României. Aștept răspuns la comentariul meu.

Viorel spunea...

Domnule Mărgărit Ferdinand. În ce an ați ieșit la pensie și ce sumă ați ridicat ca ajutoare la trecerea în rezervă ? Deci, faceți parte dintre cei neterminați cum spune domnul Huhu Rezea. Cine nu va lăsat să stați ca și mine până la 55 ani de viață / 35 ani, 2 luni, 10 zile cadru military + 1 an, 11 luni, 1 zi din viața civilă ? Vechime cumulată 50 ani, 3 luni, 25 zile. Cine nu v-a lăsat să vă mutați în una din cele 3 garnizoane puse la dispoziție în cazul în care vi s-a desființat unitatea ? Comoditatea și atracția ajutoarelor la trecerea în rezervă. Iar când citiți vă rog să vă puneți monoclul. Unde apare în comentariile mele suma de 3.800lei. Dacă tot vreți să comentați, treceți datele corecte. 3.650 net / 3.833 brut. Despre dreptate, întrebați-l pe fostul dumneavoastră coleg și comandant Gl. Nicolae Ciucă, actualul prim ministru care v-a dat cei 230 lei la pensie. Când va conduce ministerul sau guvernul un Subofițer, o să vă dea exact cât meritați, fără inechități. Problemele în sistem (MApN / DGJ, DGFC, CPS) nu le cream noi, subofițerii.

Viorel spunea...

Paul Puiu. Sunt născut pe 16.01.1962. Conform Tabelului cu vârsta standard de pensionare din Legea nr. 223/2015 trebuia să ies la pensie în luna ianuarie 2019 la vârsta de 57 de ani. Pe 30 noiembrie 2016 nici eu și nici dv. nu aveați habar că va apare OUG nr. 59 și nici Legea nr. 153/2017. Mi-am propus să ies la 55 de ani, adică în ianuarie 2016 însă am ieșit mai repede cu o lună și jumătate fiind indus în eroare (nu numai eu, ci toți care am ieșit atunci și pot să vă dau nume importante) de zvonistica ce bântuie de zeci de ani Armata României (în domenii importante / se desființează unitatea, vin state de organizare și se reduc funcții băgând cadrele în sperieți, etc.) precum că, indexarea de 5% se dă numai celor care ies la pensie în 2016. Lucru pe care nu l-am înțeles nici noi, nici CPS, nici Curtea de Conturi, cum nu o să-l înțeleagă nici CApB sau ÎCCJ. Devi, nu eram Mafalda sau mare prezicător ca să știu ce se va întâmpla în 2017. Punct. Cred că v-ați lămurit. Cât despre vechime, deși am mai prezentat, mă repet: Vechime în serviciu=35 ani, 2 luni, 10 zile; Vechime efectivă realizată = 36 ani, 4 luni, 4 zile; Vechime cumulate = 50 ani, 3 luni, 25 zile. Am deajuns sau mai trebuie pentru a fi mulțumit și a mă încadra în baremele dumneavoastră ? Vă urez succesuri și nu mai trageți concluzii greșite.

M spunea...

Totuși, la civili, doi pensionari, care au avut aceeași vechime, funcție, mărime la pantofi dar au prins legi de salarizare diferite nu au și pensii diferite?

Un medic care era plătit cu maxim 7.000 de lei și s-a pensionat în 2017 și unul care lucrează să zicem 10 ani pe legea 153 cu venitul de peste 20.000 de lei nu vor avea pensii diferite?

Cum dracu se rezolvă la ei? Să luăm și noi exemplu!

Huhu Rezea spunea...

Asta e o întrebare retorică. Se rezolva foarte simplu: i se stabilește punctajul pentru toți anii lucrați, nu numai din 6 luni sau 12 luni(viitoarea reglementare)... cum este la noi

Burebista spunea...

Ha, ha, ha... Ma faci sa râd domnule Huhu... Chiar alaltăieri am auzit-o la TV realitatea pe vestita doamnă Tatoiu care a spus cât are în prezent pensie asa zis contributiva, pe principiul contributivitatii... DAR NU CONTRIBUTIVA... De 18000 lei.... Care va creste cu 12,5%...
Spunea doamna ca are o pensie mare pentru ca atunci când a condus o multinațională, se știe care AV on, a avut salariu 25000 de euro ... Totuși doamna Tatoiu a fost profesoara de liceu parca pana sa ajungă directoare la AV on, iar avon e în românia de prin 2000 sau chiar mai târziu... Poate la sfârșitul carierei a avut acel salariu și uite cum doamna Tatoiu va primi pana la moarte pensii de peste 5000 euro la anu și poate 6000 în 2024... Cam cât magistrații cu pensii speciale...
M are dreptate și nu numai la medici sunt destui în sistemul bugetar care vor avea pensii cu 5 cifre de peste 20000....
Și când a avut Tatoiu 25000 de euro dacă a avut vreodată, a fost cu siguranță înainte de 2018 când au fost mutate contribuțiile la angajat deci contribuția ei la fondul de pensii a fost mult mai mică... Cam 10,5 % cu aproximație 2600 EUR lunar..

Și acum ia pensie 5000, 6000 și creste

Huhu Rezea spunea...

Burebisto
Nu vrei s-o întrebi pe Tatoiu cu cît a contribuit, în total, la Fondul de pensii, din 2001 până a ieșit la pensie?

Burebista spunea...

Nici nu trebuie să o întreb... Am scris mai sus. Chiar dacă ar fi contribuit din 2001 pana în 2017 timp de 17 ani lunar cu 2600 euro, deși nu cred ca a fost directoare în toți acești ani ( adică 10,5% lunar din salariul brut pe care spune ca l a avut de 25000 euro, tot câștiga dacă va păpa pensie tot 17 ani în care va primi dublu cel puțin de la anu... 5200 euro lunar..
Asta nu este pensie pe contributivitatea ei ci pe contributivitatea celor care muncesc în orezent și contribuie la fondul de pensii de unde Tatoiu va primi cel puțin dublu sau triplu față de contribuție ei personală..

avianyc spunea...

Huhurez & Burebista
D-na Tatoiu nu trebuie intrebata cu cat a contribuit ci trebuie intrebata ce punctaj anual a realizat .
Cotizatia nu reprezinta un reper, cat timp formula de calcul nu tine cont de nivelul contributiei ,ea reprezinta doar o obligatie.
Oricum la venitul asta Tatoiu era parca marginita la o cotizatie nu mai mare de 5 salarii medii minime se pare sau brute pe economie.
A primit cineva pensie / punctaj mai mare daca Olguta a majorat CAS de la 10,5% la 25% ? Nu ,din contra ,prin cresterea SMBE punctajul multora ,mai ales din mediul privat a scazut.
Un simplu ex in cazul Tatoiu.
Anul 2016,

Euro = 4,5 lei x 25000 = 112500 lei
SMBE 2016 = 2686 lei
VPP 2016 = 832,2 LEI
Dupa formula;
Venit/ SMBE = 112500 / 2686 = 41,96195 PP/ LUNA / AN.
Daca a lucrat cel putin 15 ani = 41 x15 = 615 puncte pensie per total punctaj
615/ 30 = 21 puncte pensie
21 x 832,2 = aprox 17.200 lei.
Calculati doar pentru 10 ani plus aplicarea art 102 an de an.
Calculati ce punctaj face azi un medic sau angajat in privat la actualul SMBE dus de bravurile Olgutei la 6095 lei in crestere anul viitor pe la 6200 - 6250 lei
Pensii de cinci cifre pot cumula cu exceptii doar cei care cumuleaza salarii la stat sau stat-privat.

Huhu Rezea spunea...

Dacă ziceți că are pensie de 18 000 lei, înseamnă că are 18 000: 1586=11,34 puncte de pensie, prin raportarea veniturilor brute din perioada lucrată la salariul mediu pe economie.

avianyc spunea...

S-a pensionat prin 2016-2017

CEZAR spunea...

@/ PP..( ppppp....pul......comisar in Armata )..nu mai imbirliga asa cum ai invatat si ai facut o viata la Baneasa
Nimeni nu CERE si nu poate sa ceara ca la vechimi inegale ..sa aiba pensii egale !
Principiul clar este : La situatii juridice identice ..pensii aproximativ egale !!!
M-am exprimat cam elevat ..sic !!!...pentru un militian ..nu cred ca vei intelege
Va intelege Viurel majurul de la C.I....ca bubuie de dastept !!!

reddog spunea...

Avianyc
In perioada aia s-a pensionat și Anaconda de la ochiu' și timpanu'
Cred că are pensie cu 5 cifre.
Dar era general când s-a pensionat nu Lt maj ca Cezar.

Viorel spunea...

Mulțumesc Don Cezare pentru aprecieri. Cu tot respectul, să nu uitați în calitate de Cdt. BIMc. să mi le treceți și în Fișa de apreciere de serviciu anuală pentru a da bine la calificativ. Să nu uit. Tot un purcel și o damingeană cu vin vreți acum la Crăciun. Vinul să fie tot ca anul trecut, roz puțin dulceag sau vreți roșu ca fosta vipușcă de la pantaloni sau paspoalul de la șapcă, că tare bine vă mai stătea. Și ce frumos și țanțos erați, cu bujori în obraji. Cred că de la vinul fiert cu scorțișoară și puțin piper vi se trăgea. Mama lui de calificativ, că bine le mai era unora în armată.