Un produs Blogger.

marți, noiembrie 29, 2022

A apărut Ordonanța(proiect) privind indexarea foarte diferențiată a pensiilor militare

214 comments
-Pensiile stabilite pănă la 31 12 2017 se indexează cu procente mai mari fată de cele stabilite după 31 12 2017,
-Se conturează un cuantum maxim de 10 000 lei peste care nu se adaugă niciun leu la indexare.
-Intregul proiect este publicat în transparență pe site-ul Ministerului de Finanțe. AICI
-Soldele de funcție se majorează în anul 2023 numai cu 10%, față de anul 2022, fără a depăși valoarea stabilită de lege pentru anul 2022.
-Soldele de grad pentru activi pot fi actualizate proporțional cu creșterea salariului minim pe economie. Vezi art. 1 alin. (5) din proiect si art. 7 din Anexa VI a Legii nr.  153/2017.
-Celelalte pensii speciale, cele plătite prin CNPP, sunt exceptate de la indexare, ca și anul trecut. In schimb li se majorează componenta contributivă cu 12,5%, astfel că efortul bugetar al statului va scădea în aceeași măsură pentru plata componentei necontributive.
-Pensiile aleșilor locali se suspendă și în anul 2023.

Greșeli de tehnică legislativă:
-Dacă indexarea se face prin excepție de la art. 59, nu mai poate fi și din oficiu, așa cum menționează proiectul atât la alin(1)     cât și la alin(2). Indexarea ar fi fost din oficiu, cu 5,1%, dacă în ordonanță nu se făcea nicio referire la indexarea pensiilor militare.
-Cei pensionați între 15 09 2017 și 31 12 2017 sunt pierduți între primele  două alineate. Intră la alin(1), adică indexare la pensia brută, dar ei au pensie în plată netă, indexabilă conform alin(2). 
-Alin(3) nu este deloc aplicabil pensiilor militare stabilite înainte de 15 09. 2017, actuala formulare a art. 60 fiind valabilă numai pentru pensiile stabilite după 15 09 2017. 

Pagina 10 din Ordonanță




 

214 comentarii:

1 – 200 din 214   Mai noi›   Cele mai noi»
mosmartin16 spunea...

Dacă proiectul va fi adoptat...el reprezintă o modalitate subțire de a mai diminua decalajele imense existente la pensiile de stat ! Problema de fond rămâne !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Adineaori postasem pe topicul anterior, fara sa stiu ca exista acest topic. Calcul la pensia mea de 1241 lei = 1396,125 lei-mucea! Se poate trai cu banii astia? Dar ala cu pensia de 18 lei, sau cei cu 50 lei-1000 lei?

raul spunea...

Pe romaneste,belerim sulerim!Iar suntem tratati ca handicapati!La ceilalti batut in cuie un procent,la noi in functie de ...functie!Curat murdar ,coane Fanica!V-am mai spus-o ,al meu cuscru,5000 are ,primeste 12,5%,prietena mea educatoare,12,5%,iar noi prostii ...variabil!N-ar trebui ceva placute suedeze

iulian spunea...

Si ce decalaj exista intre pensiile de 3000 de lei, astfel incat unul sa primesca mai mult decat celalalt?? Eu stiam ca 3000=3000

Brenda spunea...

DLE Cornel primiti și acele ajutoare

iulian spunea...

Ce nu ti-e clar ? Se va amana cu un an, ca in 2020

Marcel Orzan spunea...

Pare un preambul pt. aprobarea si aplicarea Plx199/2020, cu indicii de coectie! Sa fie intr-un ceas bun!

Militar de la 14 ani spunea...

Ordonanță făcută clar de PSD. Mă bucur pentru cei cu pensii mici care cât de cât simt ceva. Ceilalți care au peste 5000 câștigă și ei 2-300 lei. E ok. Cei la limita maximă câștigă cel mai puțin. Îmi place de ăia cu pensia brută de 10000 lei. Se indexează cu 3,5% fără a depăși 10000 lei. Cred că LOV e în extaz. Ușor, ușor, nici indexarea cu inflația n-o mai pupăm. Îmi place reforma pensiilor militare. Să curgă fiarele vechi de la americani.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Catalin, Roaga-te sa traiesti, pana atunci, dandu-ti Dumnezeu sanatate, pentru ca astia cu pensii mici, sub 1500 lei, sigur nu vor putea trai doar cu indexarea asta!

Dorel 66 spunea...

Pentru unii muma pt alții ciuma

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Mojulică, doar treaba urata a saraciei e groasă, si ce sa le pese lor ca indexarea e subtire la veniturile lor de peste 10.000 lei? Au promis reforme si uite ce reforme ne-au dat in cap de ne-au ametit! Sa le fie de capul lor cu ce ne-au dat! Praf in ochi, nu indexari sau reforme drepte!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Anilu a mea are 520 lei pensie pentru handicap grav, si i se mai da inca 368 lei, luand un total de 888 lei ca la mucea, dar numai in Ianuarie, caci ramane tot cu cui 520 lei din Februarie incolo, Doamne, si la cate boli si necesitati si medicamente are nevoie:
stiripesurse.ro/guvern-indemnizatie-compensatorie-handicap_2680070.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si pensii inghetate:
stiripesurse.ro/guvernul-va-ingheta-5-tipuri-de-pensii-speciale_2680150.html

Laleaua neagră spunea...

Slava Ucraina...

Burebista spunea...

Uraaa, Uraaa a-ți învins cei pensionați înainte de 15.09.2017..... Ma refer la cei pensionați după 1 ianuarie 2016.... Cei cu toate drepturile inclusiv sporul pentru Omm.... Aia smecheri din 2018 și care au pensii nete plafonate sub 3000 lei primesc decât 3,8% cam cât cei de mai sus cu pensii între 7000 și 10000... Foarte echitabil.. 🤣

Dan spunea...

Vor face actualizările, și vor scăpa mai ieftin, dar și acestea vor fi făcute diferențiat în funcție de anul ieșirii la pensie sau vor scoate din noua lege indexările....dar având în vedere că anul 2024 e an electoral....vom plăti în 2025.....

Caro spunea...

Oare sta in picioare la controlul constitutional ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Hai, si niste avansari in grade pentru 90 de gealați:
https://www.stiripesurse.ro/decrete-de-ziua-nationala-klaus-iohannis-a-inaintat-in-grad-zeci-de-ofiteri-din-mapn-sri-spp-si-mai_2680145.html

Dan spunea...

Atat a permis bugetul...crește numărul de militari străini pe care ii avem în întreținere....

Petrut spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Petrut spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Marcel Orzan spunea...

Pt. Dl. C.F. Ifrim:

Cu scuzele de rigoare pt. acest subiect dar idraznesc sa va spun ca daca sotia Dvs. are certificat de incadrare in grad de handicap Grav, mai ales daca este Nerevizuibil, atunci cu siguranta poate obtine (in plus deindemnizatia de handic.) si Pensie de Invaliditate de la Casa Teritoriala de Pensii Bacau. Daca nu are stagiu de cotizare faceti un contract de asigurare pt. 1 luna, sa apara in sistem (daca are cereti stagiul cotizare tot de acolo sau cartea de munca) si apoi mergeti la CTP Bacau cu toate doc. (cert. handicap, dovada stagiu de cotizare, BI etc.) si faceti cerere Pensie Invaliditate – va indruma si cei de acolo! Mai e o cale prin Comisia de evaluare a capacitatii de munca (tot de pensii apartine) dar e mai complicata. Merita sa incercati, mai ales ca dna. are tot dreptul si CCR a decis ca persoanele cu handicap primesc pensie de invaliditate indiferent de stagiul de cotizare! Depinde si de diagnostic dar sigur se poate!
Scuze inca odata, multa sanatate

Gicu spunea...

Sau 1%, depinde de anul iesirii la pensie

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bugetarii iar se umfla in pene cu majoraride10% ,unii primind majorari de 4000 lei! Nu sunt bani, Guvernulule, sa majorezi pensiile saracepanala 1500 lei? Hai? Dar sa dai si 4000 lei majorari la mafia de partid poti?:
https://www.stiripesurse.ro/salarii-bugetari-demnitari_2680095.html

avianyc spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Sorin spunea...

CFI, iată ce indemnizatii primesc adulții cu handicap grav cu insotitor:
-indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, în cuantum de 368 lei – 70% din ISR (începând cu 01.03.2022);
-buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 158 lei – 30% din ISR (începând cu 01.03.2022);
-indemnizaţie de însotitor în cuantum de 1524 lei (începând cu 01.01.2022) sau angajare asistent personal (pentru persoanele încadrate cu deficiență „GRAV – CU ASISTENT PERSONAL”);
-gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 24 călătorii pe an calendaristic sau decont carburant în cuantum de 1500 lei;
-gratuitate pe toate liniile cu transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă;
-decont abonament lunar metrou cu numar nelimitat calatorii.
Primele doua se plătesc de dgaspc județ sau Sector, celelalte se plătesc sau acorda de primaria comuna, oraș, Sector.

Huhu Rezea spunea...

Formularea este clară, încâlcit gândești d-ta.

Brenda spunea...

DleH ,indexarea este la pensia in plată? Și ce mai este și cu acei 1 la sută?

Brenda spunea...

Cei cu acest 1 la suta

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Onorabile, v-am trimis acum un material legislativ pe mail, n-am timp sa-l citesc, dar va rog sa-l studiati, pare a fi interesant!

avianyc spunea...

Da ,am citit inca odata .
Noroc cu ultima frază.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Sorin:

Astea le stie dl. Ifrim, nicio problema. Eu spuneam ca in plus poate lua si Pensie de Invaliditate care este altceva, masura de asigurari sociale de la pensii, cele aratete de tine fiind masuri de asistenta sociala suportate de bugetul primariei.

dora spunea...

Doamnă Brenda, indexarea se aplică la pensia brută, cu calculele aferente, impozit si CASS.

raul spunea...

Ati ,legat PP -ule!

dora spunea...

Bine ar fi dacă ni s-ar oferi posibilitatea de a alege modul de calcul al pensiei. Eu, de exemplu, aș dori să revin la principiul contributivității, așa cum am ieșit în anul 2015.

Styx spunea...

CFI, cititi si articolul XI...
Art. XI. - (1) În anul 2023 se acordă un ajutor financiar pensionarilor
sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi
beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele
teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai
mici sau egale cu 3.000 de lei, astfel:
a) în cuantum de 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până
la 1.500 lei, inclusiv;
b) în cuantum de 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501
lei și 2.000 lei, inclusiv;
c) în cuantum de 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001
lei și 3.000 lei, inclusiv.
(2) Ajutorul financiar prevăzut la alin. (1) se plătește în două tranșe, în
lunile ianuarie 2023 respectiv, octombrie 2023, astfel:
a) în cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la
1.500 lei, inclusiv;
b) în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei
și 2.000 lei, inclusiv;
c) în cuantum de 300 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001
lei și 3.000 lei, inclusiv.
(3) Prin sintagma venituri lunare prevăzute la alin. (1) și (2) se înţelege:
a) venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna
ianuarie 2023 respectiv, octombrie 2023;
b) venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de
pensii, plătite în luna ianuarie 2023 respectiv, octombrie 2023;
c) venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, cu
excepția veniturilor din indemnizațiile acordate persoanelor prevăzute la alin. (2)
al art. 4 și art. 18 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 341 din 2004 și a veniturilor din
drepturile acordate persoanelor prevăzute de Legea nr. 49 din 1991, și plătite în
luna ianuarie 2023 respectiv, octombrie 2023, prin casele teritoriale de
pensii/casele sectoriale de pensii;
d) venituri din indemnizaţia socială pentru pensionari acordată în baza
Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizaţiei
11
sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările şi
completările ulterioare;
e) venituri din salarii şi asimilate salariilor, definite conform art. 76 din
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare,
raportate în "Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale,
impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate", al cărei
termen de depunere, conform art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind
Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, este luna anterioară celei
în care se efectuează calculul drepturilor aferente lunii în care se plăteşte ajutorul
financiar.
(4) Ajutorul financiar prevăzut la alin. (1) și (2) se acordă în situaţia în care
veniturile cumulate prevăzute la alin. (3) şi realizate de aceeaşi persoană sunt
mai mici sau egale cu 1.500 lei, 2.000 de lei și respectiv 3.000 de lei.
Art. XII. - Ajutorul financiar prevăzut la art. XI alin. (1) și (2) se plăteşte, din
oficiu, în luna ianuarie 2023 respectiv, octombrie 2023, prin casele teritoriale de
pensii/casele sectoriale de pensii şi se suportă din bugetul de stat, prin bugetele
Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Apărării Naționale,
Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații.

Sebi spunea...

Aiurea, nu poate ramane asa. E un praf in ochi de genul: uita ba, noi suntem corecti. Voteaza-ma, ba izmenarule, in ritmul asta, maine-poimanine vei avea pensia numa' cu vreun sac de ceapa mai slabuta decat pensia brutei cu umarul plin de stele care-ti tragea suturi in cur pe terenul de instructie.
Brutele vor interveni la timp pentru a stopa aceasta abjecta intoarcere la comunism. Ce dracu, acuma suntem natiune europeana.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Orzan, @Sorin, i-am facut lui Ana de la Primarie sa ia indemnizatia de handicap de 1524 lei, nu se deplaseaza deloc cu nimic, asa ca nu iau bilete de calatorie pentru ea,nuare vechime in muncadecat 8ani,si aia pierduta prin arhive, fiind de tanara bolnava si numai prin spitale internata, nu stiu de suma aia de buget complementar de 158 lei lunar din Ianuarie 2023

Huhu Rezea spunea...

UPDATE
Greșeli de tehnică legislativă:
-Dacă indexarea se face prin excepție de la art. 59, nu mai poate fi și din oficiu, așa cum menționează proiectul atât la alin(1) cât și la alin(2). Indexarea ar fi fost din oficiu, cu 5,1%, dacă în ordonanță nu se făcea nicio referire la indexarea pensiilor militare.
-Cei pensionați între 15 09 2017 și 31 12 2017 sunt pierduți între primele două alineate. Intră la alin(1), adică indexare la pensia brută, dar ei au pensie în plată netă, indexabilă conform alin(2).
-Alin(3) nu este deloc aplicabil pensiilor militare stabilite înainte de 15 09. 2017, actuala formulare a art. 60 fiind valabilă numai pentru pensiile stabilite după 15 09 2017.

Andrei spunea...

Asa prostie pica la CCR in prima secunda. Calmati-va! si pica de sus.

radumi63 spunea...

OUG poate modifica o lege organica?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Sorin, gata ca stiu cu bugetul ala de 158 lei care a primit-o din Ianuarie si face 1524 total lunar, caci indemnizatia de insotitor a fost de 1400 si ceva inainte, in 2021, toate in numele ei sau a handicapatilor, ca nu se mai da in mainile insotitorilor, ei dand cui vor sa-i ingrijeasca pentru ca le luau banii si ii flamanzeau. Orice drept al ei, eu il iau, ca apartinator-insotitor, si comisia de control stiind prin anchete ca o ingrijesc exemplar.

avianyc spunea...

Incalcita rău ,dom Huhurez . Repetitia ,mama invataturii !!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Brenda, e mica rau pentru mine indexarea asta! Daca Ana, fereasca Dumnezeu, moare, mie nu-mi ajunge pensia sa locuiesc aici pe chirie si sa mananc din ea, plus medicamente!

avianyc spunea...

Avatarul meu spune tot !
Ca sa nu va obosoti cu studiatul ,cei interesati retineti ;

Art. VII. - (1) În anul 2023 nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă. (2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în situaţia încetării raporturilor de muncă sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.

2. La articolul 86 alineatul (2), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"c) începând cu anul 2024, valoarea prevăzută la lit. b^2) se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat."

"b) începând cu data de 1 ianuarie 2024, drepturile stabilite pentru copiii persoanelor care s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c) şi g), precum şi pentru copiii prevăzuți la art. 31 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

Marcel Orzan spunea...

Dl. Ifrim,

Nu abandonati, mergeti la Comisia Handic. si la Casa pensii si intrebati cum obtine Pensia de invaliditate! Sotia are tot dreptul, cu siguranta, va asigur. E un pic de umblat dar merita. Daca pana in martie nu rezolvati, vin eu la Dvs. si facem impreuna. Toate cele bune

reddog spunea...

Nicicum nu-i bine pentru unii.
Stam cam rău la capitolul solidaritate.

avianyc spunea...

Cataline ,textul are greseli de tehnica legislativa care nu fac diferenta intre pensiile brute si pensiile la net.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@BRENDA,1% ia aia cu pensii foarte mari, seaplica la cei pensionati dupa 2018, fiind ultima categorie de indexari . Vezi ca aia pensionati dupa 2018 au altfel de indexari, pornind de la 3,8% in jos cei cu pensii pana in 3000 lei primind cea mai mare majorare de 3,8%, si tot scazandu-se treptat indexarile pana la cei cu 9000 lei primind 1%

Sorin spunea...

CFI,
368 plus 158 fac 526. Suma primita de la dgaspc. E legata de ISR.
1524 e de la primărie. Conturi diferite.
Urmează sfatul lui Orzan pt pensie invaliditate doar dacă certificatul de handicap grav cu insotitor e permanent, nerevizuibil.

Paul Puiu spunea...

Sa speram ca acest proiect discriminatoriu si neconstitutional, denumit ordonanta trenuleț, este doar o făcătură sau o gluma de prost gust marca PSD!!!! La cei cu pensii sub 3000 de lei poate sa le dea 12,5% dar la restul sa le dea indexarea legala de 5,1% care li se cuvine m, nu in bataie de joc!!!!Adica cum prin DEROGARE???Adica politrucii respecta legea dupa bunul plac si fac derogări de la lege cand lu se scoala!!! Eu cred ca acest proiect nu este cel care va fi adoptat pentru ca este neconstitutional!!!!

Sebi spunea...

Na, ca au aparut si primii mahniti, cu sperante la CCR sa se dea 1% la toti camarazii, egal, frateste :))
Insotite de un binevenit apel la calm, pentru ca dupa niste praf in ochi miroase deja a praf de pusca.
Asta da, solidaritate ostaseasca. De ce ar fi neconstitutional nu se stie, daca pana acum n-au fost probleme la indexari diferentiate, dar imi place enorm ca uneori onoarea si demnitatea militara depasesc nivelul de inteligenta al unei caschete prafuite din pod, in care mictioneaza sobolanii..
Sunt fara egal, in ele sta nobletea profesiei armelor, nu-i asa?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Catalin, dar cine esti tu sa hotarasti soarta celor cu cuantumul avantajos sau sa razi de cei saraci si bolnavi? Iti ia tie de la gura ceva, te va imbogati saracia lor sau care-i treaba, bagacosule? Si mie daca mi-ar da o masina ca sunt prea bogatan, ti-o dau tie s-o mananci si poate asa te mai saturi si de grija altora, ca tare te freaca grija de altii si nu de a ta! Vezi ca ai picat deja in ridicol jenant cu firea ta de carpanos si zgarciogar! Ai dat de pomana la un cersetor 1 leu, la viata ta de carpanos zgarciogar vreodata, guralivule in pustiu?

avianyc spunea...

Păi la ce vă /ne puteam astepta cand ;
- peste 50% din PIB este datorie externa platita din imprumuturi rostogolite
- majorarile salariale pe L153 si ”otonomia salariala in administratie ” sug din greu de la buget
- ajutoarele pentru pensionari prevazute in ordonanta se dau din BANI DE LA m_UE si nu de la buget ,cum ar fi intr-o tara normala.
- companiile de stat ,intretinatoare de partide politice ,au cele mai mari datorii la buget
Slava Ukraini !

Sorin spunea...

După atâtea discuții pe acest blog, referitoare la pensiile militare, cu păreri mai mult sau mai puțin avizate, modul în care a fost conceput draftul de oug și conținutul lui, îmi spune ca mai urmează ceva. Indiciul e limita de 10000 la care s-au oprit cu indexarile. Dacă se mai întâmplă asta încă doi ani, e posibil sa se mai restrângă ecartul. Iar o parte sa ceara calcul pe contributivitate.
Mai ales ca se va atinge indicele de referință 75 propus de Vasilescu.

Huhu Rezea spunea...

Proiectul este oficial, publicat pe site-ul MFinanțelor, și va mai putea fi modificat până intră în ședinț de guvern sau chiar în timpul ședinței.
Gravele greșeli de tehnică legislativă trebuie înlăturate.
Greșeala cu aplicarea din oficiu nu are efecte pentru pensionari, ea ține numai de cultura juridică a celor care au redactat documentul.
Aplicarea din oficiu a art. 59 are semnificația că domnii de la Casele Sectoriale il aplică fără să mai aștepte anual emiterea unui act normativ sau cererea beneficiarilor. Asa s-a întâmplat in anii 2019 și 2020 cînd indexarile s-au efectuat exact cu procentul comunicat de INS.
Greșelile de la alin. 1-3 au efecte majore. Pensiile stabilite în perioada 15-09 2017-31 12 2017 ar pierde indexarea, iar pensiilor stabilite înainte de 15 09 2017 le-ar fi aplicabil art 60 numai dacă ar fi și recalculate la cuantumul net la nivelul anului 2023.

Inginerul spunea...

Tot prin derogare ne-au sarit si indexarile niste ani. Statul face legile si le respecta sau nu dupa cum vrea el. De aici incepe haosul si neincrederea in tot. Avem o prietena de familie care a fost casiera la metrou. Acum cativa ani a iesit la pensie cam cat mine, ofiter inginer, iesit mai demult. Acum cred ca rade de mine cu gura pana la urechi. Am mai zis, statul paralel ne-o coace. Inca suntem la cuptor, rabdare. Speram ca azi, cei de la nato sa aduca in treacat vorba de noi. Nicidecum. In mintea lor, ne vor apara activii nato. Poftim? Francezii? Belgienii? Vitejia franceza s-a vazut in ambele razboaie mondiale. Belgienii? Alti viteji. Cum (nu) au intervenit pe stadionul Heysel si au lasat sa se bata ca la razboi suporterii englezi si italieni cu cateva zeci de morti. Au zis ca daca interveneau, mai rau intaratau sprititele. Cam pe astia ne bazam. Iar statul paralel stie, ca tot noi am ajunge baza si de aia ne da la coada.

M spunea...

@Dan

Câți militari străini aveți în întreținere?

Sebi spunea...

Asta e, ne-o meritam toti inginerii, care nu facem diferenta intre realitate si fantezie. Ce legatura are forta NATO cu esecurile armatei franceze din WW2 sau cu pensia indexata diferit ori prea mica fata de cea in dolari a americanilor? Din fericire, este doar o ALIANTA... care are alte prioritati.
Fara vitejia "franceza" am fi vorbit acum limba rusa, nu ca asta ar conta prea mult pentru toti. Fiecare natiune are esecurile ei, eu n-as rade de belgieni, la ce orori au fost la noi si pana atunci, si de atunci incoace... Acolo au supravietuit niste satanisti arsi de la Colectiv care, culmea, au avut pile in ceruri. Poate, un pic, as rade de olandezi, dar numai dupa ce fumez oleaca de iarba la Amsterdam.
Nimeni nu ne-a impiedicat sa ne facem casieri la metrou, iar acum sa radem de militari. Dar ne ramane satisfactia ca, spre deosebire de casierii de la metrou, suntem suficient de inteligenti incat sa discernem intre realitate si fantezie, intre statul de drepti si statul paralel.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cam sumbra noaptea de dinaintea Sf. Ardei! Dati cu agheazma si tamuie sa nu dormiti in pat cu strigoii: stiripesurse.ro/noaptea-sfantului-andrei-noaptea-cand-se-deschid-cerurile-si-strigoii-iti-fac-de-cap_2680420.html

GO spunea...

Asadar! Unui civil i se majorează pensia cu 12,5% dacă are 5000 pensie. Iar unui militar cu 5000 pensie, i se majorează cu 6,5% dacă este pensionat înainte de 2017, si cu 1,9% dacă este pensionat începând cu 2017. Civilului contributiv cu peste 10 000 pensie (exista - fiti siguri - inlclusiv din arcul bugetar), i se majoreaza cu 12,5%. Iar militarului cu peste 10% pensie i se majoreaza cu zero lei.

Acesta este FASCISM! Punct!

Huhu Rezea spunea...

Nu este niciun fascism, GO! Este doar lipsă de calcul contributiv.

M spunea...

@Sebi

Foarte corect!

Poate ar trebui să ne concentrăm mai mult pe viitor!

Huhu Rezea spunea...

CCR a precizat de n ori că se poate modifica o lege organică prin OUG. Doar cei care sunt fanii șefilor SCMD si LADPM nu bagă la cap.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Tot ce se intampla militarilor, este fascism. Nu poate exista egalitati - pentru ca asta este politica PSD/PNL doar la pensii, iar in privinta drepturilor fundamentale, militarii sa aiba tratament ca negrii in apartheid. S-au jucat prea mult cu democratia, pe care aceste partide o aplica doar in partile in care le convine. Pentru mine si numai, PSD si PNL sunt partide fasciste.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Este fascism. Atat timp cat eu - militar pensionat am obligatii la razboi. Iar civilul pensionat nu are astfel de obligatii.

reddog spunea...

Probabil au avut în vedere pensia medie la civili in raport cu cea medie de la militari.

Paul Puiu spunea...

Huhule postează toate comentariile, termina cu ce zbura asta comunista si mai lasa-ne cu contributivitatea ca nu au decis rezervistii sau in retragere ca pensiile militare sa nu fie calculate pe contributivitate, cu toate ca toti am contribuit ca activi!!!!

Huhu Rezea spunea...

GO
Bravezi sau nu ai proprietatea denumirii de fascism.

RD spunea...

@Huhu Rezea, cat ati stat sa cautati acele 'greseli'? Nu de alta, dar a trecut ceva timp pana ati gasit asa ceva. :)

M spunea...

Eu cred că se caută ca diferența dintre pensiile mari și cele mici să se reducă.

Asta e bine! Deși mi-am luat înjurături de la 🤡 când am zis că dacă în SNAOPSN coeficienții de ierarhizare pleacă de la 1 și merg până pe la 5 atunci și raportul dintre pensia minimă și cea maximă ar trebui să fie tot de 1 la 5.
(Mă refer evident la pensie pentru vechime integrală și vârstă - "accidentele" de genul disponibilizaților sau inapților trebuiesc tratate separat!)

Evident că se pot acorda procente diferite de creștere (deși sunt convins că se vor găsi unii care sa atace la CCR). Guvernul poate să modifice cum vrea nu numai indexarea dar chiar și formula de calcul!

Alex spunea...

Regret din ce in ce mai mult ca in 1989 le-am netezit calea acestor mizerabili.Pentru a-si bate joc de noi am facut acest lucru?Lingaii.,...atunci ne pupau mainile si si ne ridicau in slavi.Tradatorii de neam si de tara au reusit sa distruga si armata tarii.Pe data de 26.11.2022 mi-a mai murit un prieten subofiter,pensionar militar care avea o pensie de rahat.
Asa de tare a fost scarbit de cei din M.Ap.N.ca a lasat vorba sotiei sa nu-l imbrace in uniforma militara.
Acum au scos cretinii aceasta O.U. cu majorare diferentiata.Trebuia sa le dea la toti cei cu pensii mici 12,5% si la ceilalti macar 9%.Tembelii nu-si dau seama ca nu este constititional?!

M spunea...

@Huhu Rezea

😁 Te iei de mine când îi spun că nu prea a citit la viața lui....

Inginerul spunea...

Asa e. Asta e o facatura a cuiva caruia eu i-am zis statul praralel. Cineva mai sus e suficient de inteligent sa nu creada in chestia asta. Treaba fiecaruia in ce crede si ce nu crede dar nu stiu cum sa ni ti se para straniu ca sistematic suntem pusi la coada.
Alta problema e si ca se confunda indexarea cu ajutoarele sociale, inclusiv de catre politicieni. Indexarea iti acopera inflatia. Indiferent cat ai pensia, salariul etc, ele s-au devalorizat si prin indexare trebuiesc aduse la valoarea reala. Ai 1.000 de lei, ti s-au devalorizat 1.000 de lei. Ai 10.000 de lei, ti s-au devalorizat 10.000 si fiecare suma trebuie adusa la valoarea ei de acum. Aici nu conteaza cati bani primeste fiecare in plus. Conteaza pentru unii, care confunda indexarea cu ajutoarele sociale. Ajutoarele sociale tintesc saracii, eventual gradat, pe niveluri de saracie. Aici da, se pot face diferentieri, mergand pana la a nu da nimic de la un prag in sus. Dar nu si la indexare. Asta trebuie sa fie egala cu inflatia la toti. Numai ca la noi e o bulibaseala generala. Ajutoarele cica acopera inflatia si indexarea e facuta pe plafoane gen ajutoarele sociale.

reddog spunea...

GO
Dacă vine rezbelul au obligații și civilii.
Dvs ar trebui să știți mai bine asta.
In Rusia a fost mobilizare parțială care a inclus și civilii.

Huhu Rezea spunea...

D-ta ai citit toată ordonanța sau numai pagina 10. Dacă te tin chingile combate că nu sunt greșeli .

Pacala spunea...

Banuiesc ca nu ati fost consultat d-le Huhu.....de ce sa o faca cand le stiu pe toate.Analizez o situatie reala::s-a pensionat in 2018, si-a ales perioada din 2017.Trecerea contributiilor la angajator a determinat o crestere cu 200 lei a pensiei.Daca ramanea in sistem si in 2019 mai castiga 500, daca mai "rabda" un an -2020 inca 500, 2021 nu i-ar fi adus nicio marire, 2022-cred ca vreo 200
Pentru cei pensionati dupa ordonanta LOV trebuie sa se aplice coeficienti diferiti care sa tina seama de aplicarea L153, de maririle prevazute de aceasta...
......Altfel....Traiasca magistratii , VRS-ul lor marit ( doar de 3 ori ) si deciziile lor ce darama principiul de drept " tempus regit actum"
P.S Intr-o criza de demnitate seful SMG-ului isi va da demisia de onoare nemultumit de inegalitatile enuntate anterior

Huhu Rezea spunea...

Ba da, rezerviști ca GO și altii... cu gălăgie mare, ELITA își ziceau ei...disponibilizații, i-au cam speriat pe politicieni prin anii 2013-2014 și astfel au ieșit L 241/2013 si L 223/2015 care au compromis contributivitatea.
Când ai timp și mai ieși din starea conflictuală, caută pe blog arhiva topicelor si comentariilor de prin anii 2013-2015.
Nici nu realizezi cât de proaspăt ești pe acest blog...ca să demonstrezi și competență.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Cunosc foarte bine ce inseamna egalitatea in drepturi si libertati. Atat timp cat Constitutia Romaniei - la articolele 15-53, enumera acele drepturi si libertati. Si precizeaza ca sunt garantate tuturor cetatenilor, negi sau albi, zidari sau militari, barbati sau femei. Dar in legislatia adoptata sau gestionata de PSD/PNL/UDMR (in trecut si USR/PDL), vedem fie ca militarii activi au interzise anumite drepturi. Iar cei in rezerva pensionati, mai au si obligatii la razboi, in timp ce alti cetateni mult mai tineri, nu au astfel de obligatii.

Atunci, discutam de persecutie politica clara si de fascism evident, promovate la adresa Armatei Române. Iar armata, are nu doar datoria morala, ci si obligatia Constitutionala - cf. Art. 118 (1), sa scoata in decor astfel de partide.

avianyc spunea...

@Huhurez
Din pdv tehnica legislativa capitolul pentru militari este incalcit / imbarligat rau de tot.
Un alt exemplu . Inteleg sa stabilesti plafom maxim la 10 000 dar nu mai inteleg sensul plafonarilor intre intervalele de indexare .
Adica ca tehnica ,se indexeaza cu x dar se plafoneaza la y.

ovidiuzid spunea...

PE SITE-UL MINIATERULUI FINANTELOR NU EXISTA ACEST PROIECT

RD spunea...

Cred ca vor modifica unde este cazul, iar pensiile vor fi indexate la fel la cei care au iesit pana la sfarsitul anului 2017, atat celor cu brut, cat si celor cu net in functie de ce scrie acolo (acelasi procent).

GO spunea...

Acum dau dreptate unora, pe care initial nu i-am crezut. Ceea ce se intampla armatei, reprezinta si o modalitate evidenta de distrugere a moralului si vointei armatei de a lupta, pentru niste evenimente ulterioare grave, si din care astazi ni se servesc doar portii. Iar liderii marilor partide sunt implicati in aceasta poveste, cu totii. Nu este vorba despre vreun atac al Rusiei, ci de faptul ca Romania este impinsa la faliment pas cu pas. In maxim 3-4 ani urmeaza falimentul de tara, pentru ca datoria externa creste pana la limita la care Romania nu mai poate obtine imprumuri, si atunci aceasta tarisoara va fi atunci vanduta pe faţă. PNRR, 2070, militarii din state NATO defiland in fruntea armatei romane, portiuni din Ardeal cumparate de investitori maghiari, liberalizare preturi curent si gaze - doar pentru a trai mai ieftin locuitorilor statelor din vest, multe alte aspecte. Toate acestea, ar trebui sa creeze frisoane oricarui om cerebral.

Iar armata, este singura care poate încurca lucrurile. De aceea, armata este efectiv dezmembrată de politicienii vânduţi, începând cu anul 2010. Nu exista lider politic nevândut în România la acest moment. Cel putin din arcul guvernamental actual si fost, incepand cu 2010.

GO spunea...

Ba da! https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/proiectOUGmasirifiscbug_29112022.pdf

avianyc spunea...

Pai dece trebuia plafoane intre intervale nu era suficienta plafonarea la 10000?
Mai ales ca plafonarile sunt mai mici decat indexarea maxima din interval.

Pacala spunea...

Greșiți!
Cei pensionați in 2022 câștiga 1400 lei fata de cei pensionați în 2018 ( la grade, vechime și funcții egale). Nu le poți acorda același procent
Divide et impera!..... începe sa functioneze

Huhu Rezea spunea...

Ba da, este justificat matematic fiecare plafon al ratelor de indexare!
DE exemplu, litera c) pensia de 4 401 lei + 6,5%=4 687 lei, plafonul de la litera b)

GO spunea...

@ reddog. Obligatii ... militare. Nu pot avea obligatii MILITARE, decat un militar activ sau in rezerva. Atat! Ai 36 ani, ai depasit varsta maxima la care poti fi concentrat, la revedere! Obligatii populatiei civile in caz de razboi, exista, dar NU SUNT MILITARE! Adica, precis cel de 36 ani din exemplu, nu ajunge pe front! Pentru ca nu poate fi concentrat. In schimb, un militar pensionat, ajunge pe front pentru agariciul de 36 ani!

Alexandru spunea...

Cred că cineva vrea să își tragă grosul și să obțină voturi de la pensionari militari cu venituri mici, care sunt destul de putini
Ies la TV parlamentarii PSD și ministrul Budăi și spun 12/, iar cineva aplică o indexare diferențiată; a se vedea art IX????
Dacă cităm din domn Ciolacu înțelegem că
Indexarea diferențiată a pensiilor este neconstituțională
Deci....

Viorel spunea...

Corect domnule M. Eu am impresia că timp de 5 ani deacum înainte, ăsta va fi modul de indexare a pensiilor militare. Dacă la anul indexarea va pleca de la 15% în jos este altă problemă. Cred că acesta va fi modul de implementare a PNRR. Creșterea pensiilor mici și mijlocii proportional până se ajunge la raportul de 1 la 5. Astfel, baștanii își păstrează pensile actuale, deci se face o economie prin neindexare iar banii se impart (mai iau din bugetul MApN dacă nu ajung) la ceilalți. CE îi prezintă o modalitate de raționalizare treptată a cheltuielilor cu pensile militare, adică un fel de încadrare în Jalonul 215. Indiferent cine contestă la CCR va pierde.

mosmartin16 spunea...

Spun unii de pe aici că indexarea diferențiată a pensiilor militare ar fi neconstituțională, omițând faptul că aceste pensii nu au nicio componentă calculată contributiv ( pe puncte, pe înțelesul lor ) ! Acolo unde-i pe contributivitate...da, e altceva !

avianyc spunea...

Atunci cum vine asta b)
4399 ( 8.5%) = 4774
Plafonat la 4687

Ceva nu bate!!

RD spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim, eu va respect chiar daca nu va cunosc deoarece oamenii care au probleme medicale trebuie sa primeasca un astfel de comportament, de intelegere si de dovada de bunatate.

Huhu Rezea spunea...

Lui Ovidiu trebuie să-i deseneze cineva ce înseamnă AICI în topic și cum se folosește...

Pacala spunea...

Oug 130/2021 ( trenuletul de anul trecut) a indexat diferit pensiile militare. Nu știu dacă a existat control de constitutionalitate, pare un precedent creat

Viorel spunea...

Domnule M. Știți ce nu înțeleg unii de pe blog. Că pensionarul de la pct. (1) lit. (f) este General și are pensia între 8.601-10.000 și se indexează cu 3,5% iar cel de la pct. (2) lit. (f) este Colonel și are pensia între 8.601-10.000 și se indexează cu 1,0%. Păstrând proporția cum am specificat în comentariul anterior, în următorii 5 ani, Generalul îl va ajunge și depăși pe Col. cum este și firesc. Dacă nu apare o lege care prin alte elemente și o nouă bază de calcul să elimine inechitățile, singura variantă rămâne aceasta. Exemplul dat se poate propaga în sus până la lit. (a) ale celor 2 puncte pe diferite grade.

Burebista spunea...

Numai ca aici se creează alte discriminări... Unul pensionat după 15.09.2017 și care are în prezent 3000 lei net va primi 3,8: și va ajunge la 3114 lei iar cel pensionat înainte de 15.09.2017 care are azi tot 3000 net și 3110 brut va primi indexare 8,5% la brut și va ajunge la 3237 net. Nu mai spun că pot fi și cu pensii mai mici de 2000 lei sau chiar ca a lui CFI care primește 12,5% iar altul pensionat după 2018 primește 3,8.%.. O fi corect.....

Huhu Rezea spunea...

Tot n-ai înțeles relația matematică!
3001 lei (minimum de la lit. b) +8,5% = 3256 plafonul de la lit. a). Desteaptă rezolvare!

GO spunea...

Urmaresc pe pagini de FB si pe grupuri de Whatsapp! Se inflameaza ai nostri ca niciodata. Si bine fac. Asa ca bine ca ne-a tras-o politicul, acesta fiind un element care ne poate uni pe noi.

Huhu Rezea spunea...

Nu e mare câștig sau mare pierdere prin această indexare diferențiată. Importantă ar fi o recalculare a tuturor pensiilor militare prin legea care va aplica Jalonul 215.
Prin pricăjita asta de indexare Cio și Cîc l-au lăsat pe Ciu fără nici un procent de indexare.

Paul Puiu spunea...

In art 59 din L 233/2015 nu se precizeaza ca indexarea se acorda diferențiat!!! Diferentierea este o discriminare care capătă caracter legal doar prin simplu fapt ca poarte emblema guvernului României si atat!! Normal ca acest proiect daca ar fi analizat obiectiv de niste juriști competenti si nu obedienti, nu le-ar trebui sa stea prea mult pe gânduri ca sa se pronunțe ca este discriminatoriu si anti constituțional!! Atat timp cat am fost activi cei cu solda sau salariul mai mare au contribuit la bugetul de pensii mai mult fata de cei cu salarii mai mici, insa coeficientul de 25% era valabil pentru toti din salariul brut!!!!

RD spunea...

@Huhu Rezea, sa nu credeti ca la o eventuala recalculare a pensiilor militare, vor fi actualizate in 2023! De ce? Pentru ca ar creste prea mult bugetul pensiilor militare. Mai degraba nu cred ca vor modifica ceva la pensiile militare deoarece le pot manevra asa cum si cand vor. Parca proiectul pentru Jalonul 2015 trebuia sa fie aratat in aceasta saptamana, insa pe 30.11 si 01.12 vor avea liber! Probabil ca pe 5-7 se va discuta si despre asa ceva.. Mai ales cum scrie si pe site-ul Camerei Deputatilor, in acele zile se vor dezbate legi, se va vota etc..

Huhu Rezea spunea...

Ar fi ceva sa fie recalculate pensiile militare si la nivelul la care ajung activii prin majorarea de 10% a soldei de funcție în anul 2023.
Proiectul Legii pe Jalonul 215 nu va intra în dezbaterea Parlamentului înainte de a primi avizul Comisiei Europene.

Huhu Rezea spunea...

Sintagma prin derogare de la art. 59 acoperă legal și indexarea diferențiată.

Huhu Rezea spunea...

@Iceparu
Te-am anunțat că nu-ți mai public comentariile pe care le scrii sub pseudonimele de @monteoru, alexandru, Haret, bulmaz etc.
Dacă semnezi iceparu , cum te-au cunoscut vechii cititori, poți să scrii orice tâmpenie.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Corect. Cu conditia sa existe asa ceva. Eu nu vad absolut nimic favorabil in acel jalon, nu doar oentru militari, dar nici pentru civili. Nu are cum sa fie o impunere din afara Romaniei, benefica pentru pensii.

Paul Puiu spunea...

Sintagma ,,DEROGARE” se gaseste doar in DEX si in vocabularul politrucilor, in legislatie este doar o bagatela inventata de politruci pentru populism si atragerea de voturi de la cei privelegiati!!!In legile fundamentale ca codul fiscal nu exista impozite diferențiate ci doar coeficienți egali de impozitare sau de taxare!! Nu o mai da dupa cires Huhule daca te avantajează pe tine si altii ca tine nu inseamna ca valabila varianta pentru toti si trebuie sa o accepte tacit!! Nu stiu de unde s-a concluzionat ca cei cu pensii militare obtinute dupa data de 15.09.2017 le-ar avea mai mari tocmai dupa ce a intrat in vigoare OUG 59/2017 de care au fugit toti in rezerva de au mancat pământul!! Eu zic ca acesta mizerie de proiect discriminatoriu si neconstitutional nu va fi adoptat in aceasta forma si vom primi cu toti o indexare de 5,1% potrivit indicelui oficial al INS!!!!
Cei care au luat ajutoare la trecerea in rezerva de mii de euro si care si-au luat case, apartamente, masini sau si-au deschis firme tot acestia sunt cei privelegiati care s-au plans de sărăcie!!!!
Indexarea diferențiată este un nou abuz savarsit de politruci!!!!!
Indexarea asta facut in stil PSD de ministerul muncii Budai!!!!
Cand e de respectat prevederile legale intervine statul cu derogări ca sa nu dea drepturile celor care li se cuvin!!!!

Huhu Rezea spunea...

PP
Aici este contradicția.
Ordonanta asta spune gresit că și cel pensionat după 15 09 2017 până pe 31 12 2017 va fi indexat la pensia brută... pe când el are pensia limitată la pensia netă, ca și cei pensionați după 31 12 2017.
Salvarea ar putea veni de la formularea că articolul 60 se va aplica ... corespunzător.

Paul Puiu spunea...

Acțiunea de a deroga și rezultatul ei reprezinta o excepție de la prevederile unui act normativ sau ale unei convenții, în temeiul unui alt act.
HUHULE care e temeiul de a te deroga de la respectarea legii in temeiul unui act administrata crea

Viorel spunea...

PP. Eu am dat exemplele de mai sus raportat la gradul, funcția, vechimea în serviciu, vârstă și pensia mea ieșit în 2016. Plt.adj.pr. / Plt.adj.pr. / 35 de ani și 3 luni / 55 ani / pensie X și coleg ieșit în 2021 / Plt.adj.pr. / Plt.adj.pr. / 29 de ani / 50 ani / pensie Y, mai mare cu 440 decât mine.
Cel cu pensia de 3.000 lei pensionat după 15.09.2017 este Plt.maj., maxim adj., deci și funcția mai mica, mai tânăr și cu vechime în serviciu mai mica. Cel cu pensia tot de 3.000 dar pensionat înainte de 15.09.2017 este cătană bătrână cu toate la maxim, mai puțin cu pensia.

Burebista spunea...

Aceștia nu vor primi nimic din indexare.. 🤣 O vor primi la brut dar ei au pensii plafonate la net....
Nici cei pensionați în 2018 nu vor primi mare lucru pentru ca trecerea contribuțiilor de ka angajatori la angajați nu a adus în plus ka net decât vre o 10 lei, cei di. 2019 au prins decât o majorare de salariu, cei din 2020 2 majorări cei din prezent 2 majorări și un sfert cei de la anu + 10% adică aproape jumătate din cât mai era de primit pana la grila din Legea 153...
Aceste prevederi pentru legea pensiilor militare sigur sunt clocite de clocarii lui CFI.. De la MApN pentru ca prea seamănă cu acel proiect al lui leș cu coeficientii de corecție..

Viorel spunea...

reddog. Da, dar noi nu suntem Rusia condusă de Rasputin ci România condusă de Ginghis Han.
GO. Agariciul de 36 de ani nu are nici o vină că celălalt agarici de 50 de ani a hotărât eliminarea serviciului militar obligatoriu pentru reducerea efectivelor, cheltuielilor și intrarea în NATO.

Huhu Rezea spunea...

Derogarea, un termen consacrat în Teoria Generală a Dreptului, se poate reglementa printr-un act normativ de același rang cu cel care reglementează regula. Regula din art. 59 este indexarea cu indicele definitiv de inflație cunoscut la începutul anului, comunicat de INS.

Geo spunea...

Bună seara. Pt cei pensionați din 2018 face specificația ,,și indexate ulterior conform....." Ce se întâmplă cu cei ieșiți la pensie în 2022 și care nu au beneficiat de nicio indexare?

Huhu Rezea spunea...

Cei pensionați în 2022 intră în categoria celor pensionați după data de 31 12 2017.

RD spunea...

Și la indexările din acest an s-a vorbit doar de de cuantumuri brute și au fost indexate și cele de până-n 16.09.2017 și cei după..

'2. pensiile militare de stat ale căror cuantumuri brute aflate în plată la 31 decembrie 2021 sunt de până la 2.500 lei inclusiv se indexează cu 10%, din oficiu.

3. pensiile militare de stat ale căror cuantumuri brute aflate în plată la 31 decembrie 2021 sunt mai mari de 2.500 lei se indexează cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 01.01.2022 și comunicat de Institutul Național de Statistică, respectiv 2,6%.

Pensia militară netă în plată este:

– cuantumul rezultat din scăderea din pensia brută a sumei aferente impozitului, în cazul pensiilor recalculate și celor stabilite până la data de 14.09.2017, inclusiv;

– cuantumul rezultat după aplicarea art. 60 alin. (2) și (3) din Legea nr. 223/2015 în raport de suma rezultată din scăderea din pensia brută a sumei aferente impozitului, în cazul pensiilor stabilite începând cu data de 15.09.2017, inclusiv.'

https://casapensii.mai.gov.ro/comunicat-3/

ifrim spunea...

@GO.Păi eu zic să o vândă mai repede căci sub noul apropitar cu parlamentul lui poate o ducem mai bine.Ne aliniaza la sistemul lui de pensii militare,nu poate fi mai rău ca la noi!

ifrim spunea...

Nu are de ce să aibe criză de,demnitate deoarece poate mai are o casă de vacanță de terminat,copii de ținut în facultăți,rate la bănci....Dacă-și dă demisia i le plătești d-ta?

Paul Puiu spunea...

O mizerie de proiect care este neconstitutional si discriminatoriu si care creeaza noi disensiuni intre rezervisti si in retragere, o ciolaneala marca PSD de Buzău cauzata de un frustrat care a ramas cu amintirea neplăcuta a stagiului militar si care se răzbuna pe rezervisti si in retragere!! Indexarea nu poate fi din punct de vedere legal diferențiată, in articolul 59 din L 223/2015 nu exista nicio exceptie de la regula!!! Inteleg ca sa le dai ca la civili, la cei cu pensii sub 2000 de lei ajutoare dar indexarea e acelasi cuantum la civili pentru toti si la cei cu pensii de 2000 si cu 5000 sau 7000 de lei!! Nu ne intereseaza pe noi principiul contributivitatii inventat de politruci pentru ca rezervistii si in retragere nu si-au stabilit ei singuri modul de calcul al pensiilor militare, tot politrucii au adoptat legea si cand am fost activi cu totii am contribuit la fondul de pensii cu acelasi coeficient in functie de cuantumul salariului brut!!!! In 2024 vom deroga din nou prezenta la vot a politrucilor indiferent de culoarea politica si sa mearga cei amarati si privelegiati pe care ii au in programele de guvernare partidele politice!!! A aparut o noua tactica de corupere legiferata noua, pomana legiferată in stil haiducesc constând in a lua de la unii si a da la altii care nu are nicio logica si temei legal!!!! Numai intr-un stat comunist este valabila regula ca toti sunt egali, in statele democrate exista si va exista diferențe intre categoriile sociale pentru ca fiecare traieste din cat castiga!!! Statul trebuie sa înceteze cu acordarea de pomeni electorale in detrimentul altora si sa dea fiecaruia ce merita in functie de cat a cotizat sau a contribuit!!! Ne-am saturat de minciunile, abuzurile si coruptia politrucilor generată in frunte cu PSD si terminata de restul clasei politice!!!!!

vasile spunea...

Eu inca mai cred ca acest proiect nu este cel care va fi adoptat. Parerea mea este ca a fost elaborat de catre M.Ap.N. pentru a multumi pe cei cu pensii mici si prin aceasta sa scape pe moment de presiunea pensionarilor militari. Diferentierea o consider discriminatorie si neconstitutionala. Sunt de acord ca cei cu pensii sub 3000 de lei sa primeasca indexarea de 12,5%, ca marirea punctului de pensie de la pensiile civile, dar la restul sa le dea cel putin indexarea legala de 5,1% care li se cuvine.

DOREL spunea...

Dupa toate dezbaterile,protestele sindicatelor,intalnirilor pe tema pensiilor militare că ar trebui indexate sa acopere rata inflatiei,sa fie actualizate etc cei de la guvernare atâta au inteles si au inventat aceasta prostie de indexare. Sa nu avem surprize la noua lege....de reformare,si sa ajungem sa ne bucuram de aceasta indexare. Doamne.....fereste!

Dorel 66 spunea...

Buna ziua Va rog să mă lămuriți.Am ales 6 luni consecutive (decembrie 2017-mai2018)pt calculul pensiei,am depus dosarul în decembrie 2019 ,ce indexare primesc începând cu 2023.Multumesc !

nr. 1 spunea...

OUG este constitutionala si isi va produce efectele pana cand va fi aprobata ori anulata de Legislativ. Exemple sunt destule: OUG 57/2015, OUG 59/2017, OUG 114/2018 samd.
Rolul ei este de a arata lumii (care lume? lume lume.....) ca pensiile militare au fost reformate, ca pensiile cu 5 cifre au fost recalibrate si nu mai e nimic de facut la pensiile militare , cerinta PNRR a fost indeplinita cu varf si indesat! Desigur nu stiu ce va spune CE si BM ......Chiar unii mari conducatori de mari ostiri rezerviste-spaima estului indepartat au spus : la pensiile militare au fost atatea reformari ca totul a fost facut praf , ce sa se mai faca ?! Deci, cu alte cuvinte nu mai trebuie facut nimic, totul e in regula, lasati-le ca acum in buna pace ! Asa gandire, mai rar coane Fanica!



Huhu Rezea spunea...

Incercați să nu deveniți penibili! Dacă proiectul a apărut în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe, cum să crezi că a fost eleborat de MApN? Desigur că el poate fi modificat până la adoptare în Guvern.

Huhu Rezea spunea...

Ți se aplică una din tranșele de indexare de la alin(2), funcție de suma pe care o primești în plată, pe cupon, la 31 12 2022.

mosmartin16 spunea...

Proiectul - cu unele imperfecțiuni pe care le are - e atât constituțional ( indexarea procentuală nediferențiată se aplică numai pensiilor pe contributivitate și aceasta pentru că punctul de pensie este unic pentru toți, iar pensiile militare nu conțin nicio componentă contributivă )...cât și în măsură - chiar dacă palid - să mai estompeze din diferențele și inechitățile colosale de la pensiile militare și determinate de anul trecerii în rezervă ! Că cei cu pensii de 5 cifre sar cu curu-n sus de indignare pentru că nu ar mai primi vreo "halcă"...nici nu e de mirare !🤣 Problema de fond rămâne și ea implică actualizarea pensiilor militare ! Să vedem reforma ce va să vină și care-i "în pragu' ușii" !

Huhu Rezea spunea...

M-am săturat de anticomuniști de paradă dar care gândesc comunist. Cotă unică de indexare se aplică pensiilor stabilite după același algoritm, așa cum sunt pensiile contributive.
Pensiile militare în actuala reglementare nu sunt calculate unitar. Baza lor de calcul, fiind restrânsă la soldele din 6 luni, poate fi speculată. Este justificată indexarea diferențiată.

Polman spunea...

Am spus ca e un fel de indexaro-actualizare.

Ein Stein spunea...

Io zic asa, majoritatea covarsitore a pensionarilor militari nu vor primi niciun leu in plus la CUANTUMUL pensiei. Proiectul de OUG, dupa cum am scris in nenumarate randuri, face indexarea la PENSIE, nu la CUANTUMUL ei, ca asa scrie la alin. 1, derogand de la L223 art 59, unde scrie ca se face indexarea la CUANTUM. Indexand pensia se face trimitere catre articolele care reglementeaza plafonarea cuantumurilor, singurii care vor primi ceva vor fi cei cu pensii si vechime mica, care inca nu au atins aceste plafoanele.
Alin. 4, din proiect, intareste concluzia trasa de mine, ne aflam in situatia confiscarii procentelor rezultate din vechime, pensie suplimentara, OMM, etc. procentele de indexare se vor duce tot acolo. Daca nu se modifica alin. 1 din proiect in care sa se precizeze ca se indexeaza CUANTUMURILE pensiilor militare atunci ajungem in situatia descrisa de mine.
Dupa cum suna acest articol, pare a fi propunere din partea caselor sectoriale sau a Curtii de Conturi, care cunosc situatia, dar nu o inteleg. Alin. 3 pare rupt de contextul articolului si nu vad care e cazul indexarii cuantumului si de unde au tras concluzia ca este vreun caz si de ce este vreun caz.
Daca erau de buna credinta pastrau formularea din art 59 L223, ma intreb de ce nu au facut-o.
E doar o parere si nu trebuie ca cineva sa si-o insuseasca.

luchy19 spunea...

Adj pr MAPN, 29 ani cascheta
plus 2 ani SM, pensionat în martie 2022, pensie netă 3986 lei, pensie brută 6938. Ce îmi pune la pensie această ordonanță?

GO spunea...

Hei, juriști, meticuloși și scrupuloși! Ati sesizat perversiunea inclusa in textul proiectului de OUG pentru militari, legata de indexare? Este cu bătaie mai lungă. Așadar, nu doar "în anul 2023", ci "începând cu 1 ianuarie 2023". Formularea limitează astfel indexarea aferentă anului 2022 de 15-16% cuvenită a fi acordată militarilor în anul 2024, la procentele din textul proiectului de OUG.

De aceea apare în formulare și exprimarea "din oficiu". Cu alte cuvinte, pe viitor, cât inflația va fi mai mare decât procentele precizate in textul proiectului, militarii nu vor beneficia de indexarea reala cu rata inflației, ci tot în procentele cuprinse între 12,5% și 0% din textul proiectului.

GO spunea...

@ifrim. Coloniile nu au cules niciodata beneficii de pe urma stapanilor lor. Nu este cazul nici acum.

Militar spunea...

Buna dimineata, primul pas a fost facut, urmeaza si alti pasi!

Alin spunea...

Salut, pai cum asa? la același cuantum ( speță 3000 ) indexare diferita , dacă inrebam un copil de clasa primara , râde pana a doua zi... sa înțeleg ca-i pedeapsa ca nu suntem toți de aceeași vârstă.fara cuvinte...

Huhu Rezea spunea...

Ți se aplică alin(2) lit b)
3 986 +2,5% x 3 896 =4 086 lei

Huhu Rezea spunea...

Formularea respectivă cu ...începând cu 01 01 2023... are rolul să sublinieze că indexarea este permanentă, și în anii următori, ca să nu se mai găsească prosti ca la MApN și SRI care să spună prin instanțe, ca în anul 2017.... cum că indexarea din 2016 a fost valabilă numai în anul 2016. Așa au înțeles ei sensul expresiei juridice ....prin derogare.
In anul 2024 va fi indexare din oficiu cu inflația comunicată de INS pentru anul 2022 sau indexarea prin derogare, prin alt act normativ.

kostas spunea...

Se pare ca proiectul de reformare a pensiilor speciale este gata, pensiile militare nu sunt incluse. Deci pensiile militare nu sunt prevazute pentru reformare, ele vor ramane exact asa cum sunt acum. Proiectul va merge la Comisia Europeana pentru avizare si aprobare. Oare aia de la Comisie vor fi atat de prosti sa accepte proiectul fara a include si pensiile militare? Oare ai nostri or reusi sa-i abureasca si sa-i prosteasca? Oare cei din Comisie nu vor impune nici macar conditia, ca pe langa modul actual de calcul al pensiei militare sa fie calculata si componenta contributiva a pensieri? Vom vedea!

Huhu Rezea spunea...

Cam exagerezi! Te știam mai rațional. Cum să nu primească nimic?
O pensie de 6000 lei stabilită înainte de 15 09 2017 primește
6 000 x 5,2% = 6 312 lei din care pierde 30 lei la impozit.

Brenda spunea...

DleH LA PENSIA AFLATA IN PLATĂ ADICĂ CEA AVANTAJOS, DE. 4716 BRUT MI SEAPLICA6,5 ??am înțeles bine? , Mulțumesc

GO spunea...

@ Huhu Rezea! Deja o zgudui! Ai sesizat ceva dubios in continutul postarii, pe care insa o arunci pe seama redactarii eronate. Nu, nu este eronat, este formulat foarte bine si cu rea intentie. Este vizibil ca doresti sa salvezi imaginea PSD. Stapanesti extrem de bine termenii juridici. Numai ca ce am spus eu, este formulat în limba română, pe care eu pretind ca o stapanesc foarte bine. Inclusiv morfologia si sintaxa. Acel "începând cu 1 ianuarie 2023" este un termen etern valabil, cat timp nu va interveni un alt act normativ. Prin urmare, in absenta unui alt act normativ, in anul 2024, indexarea la armata va fi tot de 12.5%=0%, cum prevede prezentul proiect. Chiar daca ca inflatia va fi mai mare de 12,5% si stim deja ca este de aproape 16%. La fel si in anii urmatori.

nastyboy spunea...

Ordonanta are mai multe efecte perverse, greu de decelat la o prima lectura. De exemplu, este cunoscut faptul ca inca mai exista prin SNAOPSN destui activi care "stau cu pensia in buzunar", adica pot trece in rezerva dar pot, in acelasi timp, sa mai ramana un an, doi, trei...in sistem. Asadar, exista doua variante. Ori ies acum la pensie si ma aleg cu 2-3-4 % indexare de la 1 ianuarie 2023 ori mai stau atarnator prin sistem si mai iau inca vreo 2,3 sute de lei net la salariu. Plus norma de hrana, echipament, chirie, voucher, transport, deplasare in concediu, suplimentare, oskar. Exista pe acolo si un articol care spune ca sporurile se mentin la valoarea din decembrie 2022 cu exceptia...soldei de grad. Iar solda de grad are influenta asupra unor elemente salariale. Asadar, dragi camarazi, eu mai stau in activitate. Cel putin pana saptamana viitoare cand va aparea, soc si groaza, proiectul de altoire a Legii 223. Sa mi se mareasca baza de calcul, nu de altceva. Voi intra pe blogul lui huhu in calitate de observator inca in activitate. Servesc patria! Am onoarea...

GO spunea...

Ar fi trebuit sa precizezi si care este media celor 6 solde nete, luate in calcul la stabilirea bazei de calcul. Fiind pensionat in martie ac, rezulta ca ar fi totusi de 3986 lei.

Asa, dupa mine, cuantumul net si se va majora cu zero lei. Ti se va indexa cuantumul brut de 6938 lei cu 1,5%, rezultand un nou cuantum brut de 7042 lei. Si acum incepe beleaua. Ti se scad impozitul si CAS din cei 7042 lei. Rezulta un cuantum net mult mai mare decat cel aflat acum in plata de 3986 lei, dar care este limitat tot la media celor 6 solde nete luate in calcul la data iesirii la pensie. Daca depasesti acea medie, cuantumul net iti va ramane tot 3986 lei. Daca nu depasesti acea medie, cuantumul net va fi majorat si acesta cu maxim 1,5%.

Un raspuns exact se poate da doar cunoscand media celor 6 solde nete, luate in calcul la data iesirii la pensie. Despre care eu cred ca este 3986 lei. Ca atare, cuantumul pensiei nete va ramane neschimbat.

Huhu Rezea spunea...

Nu, domnule! Derogarea din proiect este valabilă numai în 2023 iar indexarea rămâne permanent în cuantum.
In anul 2024 se revine la regula care se aplică din oficiu, cea din art. 59, sau se intervine prin derogare cu alt act normativ care va fi valabil numai în anul 2024.

Huhu Rezea spunea...

Stai domnule să prinzi ca activ anul 2023.!
Primești în mod sigur 10% la solda de funcție și, dacă se dă o Hotărâre de Guvern, se poate mări și solda de grad.

GO spunea...

Mai termina cu prostiile! Niciodata o reforma impusa din afara unui stat - via banci, nu a marit vreodata cheltuielile bugetare ale niciunui stat legate de pensii si salarii achitate de la buget. Ci dimpotriva, le-a micsorat. Asa ca nu va fi Romania prima exceptie. Tu degeaba crezi ca BM/CE au cerut inclusiv inlocuirea actualei L. 127/2019 a pensiilor in sistemul public? Si ca degeaba a impus plafonul de 9,4% din PIB la pensiile in sistemul public, cand insusi Budai a precizat ca aplicarea L. 127/2019, necesita 12,5% din PIB?

Mai terminati odata cu tampeniile, cei care aparati PNRR. PNRR in privinta cheltuielilor legate de pensii, nu doar de cele militare, ci si de cele contributive, este un dezastru.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Styx,multumesc frumos, si chiar ca nu stiam ca si militarii primesc sumele astea, crezand ca numai civilii! Doamne, ajuta!
@Akord, chiar ca nu stiam ce mi-a scris Styx! Mi-a pus Dumnezeu mana pe cap!

Huhu Rezea spunea...

Nuuuu!
Citeste cu atenție art. 60 modificat prin OUG 114/2018 dat special pentru ca cei pensionați după 15 09 2017 să nu piardă indexările.
Se indexează baza brută de calcul și se scade 41,5% -hangaralel. S-au, mai direct, este ca și când procentul de indexare se aplică direct la pensia neta.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@RD, acelasi respect si, sanatate!

luchy19 spunea...

Atunci ce măriri primim noi, domnule GO ? Praf în ochii ? Cum să rămân la același net ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Te sustin, @Dora, inmilionit!

Negritoiu spunea...

Salut! Dar cand vede ca la aceeasi varsta,acelasi grad,aceeasi functie si alte conditii similare tu primesti pensie mai mare decat colegul iesit mai devreme in rezerva,nu rade? Nu te intreaba de ce? Nu rade doua zile cand vede ca unul plateste CASS,la ceeace depaseste 4000 lei,iar altul nu? N-a ras atunci cand(tu fiind inca cadru activ) s-a introdus smechereste plata CASS dar netul nu a fost afectat? Ce zici?

Huhu Rezea spunea...

Procentul de 6,5% se aplică în cazul d-tale la pensia brută pe care o ai în prezent pe cupon.

Brenda spunea...

Mulțumesc DL meu H, DECI AM ÎNȚELES BINE

GO spunea...

Din comentarii, rezulta si intreaga mocirla provocata in 2017, prin desfiintarea actualizarii pensiilor stabilite militarilor ori de cate ori sunt majorate soldele militarilor activi. Rezultand din nou, o subminare radicala si o demoralizare catastrofala, a rezervei armatei.

Astfel, aflam ca un Plt.adj. pensionat in 2022, are pensia neta de 3986 lei, iar pe cea bruta de 6938 lei. Iar Lt.col. David Metea - pe care l-am mai exemplificat (nu stim daca este in rezerva - adica cu obligatii militare sau in retragere (fara obligatii militare) (are profil FB cu nume mai rar, si se plange oriunde pe FB, in mod politicos) pensionat in trecut (nu precizeaza cand), are pensia neta de 1780 lei (fiind evident ca pensia bruta este sub 2500 lei).

Nu cu aceleasi cifre, dar in aceleasi situatii sunt zeci de mii de militari pensionati, majoritatea fiind si in rezerva armatei. Este tare chestia, cand la mobilizare si razboi, se prezinta Plt.adj. cu pensie neta de 3986 lei, sa intre in subordinea Lt.col. cu pensie neta de 1780 lei.

Acest element nu a fost luat in calcul niciodata de cretinii care au desfiintat actualizarea pensiilor militare, in functie de majorarea soldelor militarilor activi. Pentru ca niciunul dintre cei care au decis aberatia descrisa, nu are obligatii la razboi. Incat sa realizeze ce impact moral devastator are sa ierarhizezi si sa stabilesti autoritatea militara la razboi, punand in relatie un militar cu grad inferior cu o pensie mai mare decat a unui militar cu grad superior.

Unii au zis ca este irelevant, ca oricum in caz de razboi se intrerupe plata pensiilor, si se acorda solde ierahizate. Da, dar impactul mentionat de mine, tot ramane. Acest element da nastere la haos, superficializarea ierarhiei, ridiculizarea superiorilor de catre inferiori, indisciplina si chiar insubordonare, pe scurt la un ștrand militar.

avianyc spunea...

@ ein stein
Un cadou pentru tine de mos Niculas.
Copia fidela inspirata din comentariului tau de mai sus.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid04bYHdbWzmX42fWMfHE9pbVmvjWfLYG8TC985CdLtHuyzHLeXrnDVWkpF5HbzWzczl&id=100009028340368&sfnsn=mo

reddog spunea...

Brenda
Huhu o mai și zguduie uneori vorba lui GO dar da și informații utile camarazilor
Asta e de apreciat. 👍

GO spunea...

Ce va rezulta?

"2. Articolul 60 va avea următorul cuprins:
"ART. 60
(1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.
(2) Dacă în urma indexării pensiei militare de stat stabilite potrivit alin. (1) rezultă un cuantum al pensiei nete mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, se acordă acest cuantum rezultat, fără a depăși suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete în cauză.
(3) În cazul indexărilor succesive, cuantumul acordat nu poate depăși suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei la care se adaugă suma reprezentând intervenția ratei medii anuale a inflației, în aceleași condiții, din operațiunile de indexare anterioare".

Cititi Art. 83

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OUG_114_2018.pdf

avianyc spunea...

@ ein stein
Cadou de mos Niculas pentru continutul comentariului de mai sus, scris dupa ce ai incurcat sticlele sau circuitele.

https://s.amsu.ng/NVY1PnwJMaxN

GO spunea...

@ PP. Dintre cei pensionati incepand cu anul 2017, sub 3000 lei, nu au decat SGP, nici acestia toti. In majoritatea situatiilor, urmare a faptului ca incepand cu 2017, soldele au fost majorate etapizat anual, in principiu, o pensie neta a unuia pensionat incepand cu anul 2017, va fi sensibil mai mare decat a unuia pensionat inainte de anul 2016.

Reiau un exemplu: Lt.col. David Metea pensionat in trecut, se plange ca are un cuantum net al pensiei de ...1780 lei. Un Plt.Adj. Pr. pensionat anul acesta - asa cum declara pe acest topic, are o pensie neta de 3986 lei. Si acum calculeaza tu, in cate decenii il egalizeaza la pensie acel Lt.col. pensonat in trecut, pe Plt.Adj. Pr. pensionat anul acesta. Este clar ca acel Lt.col. nu are nicio sansa sa il egalize in viata, pe domnlul Plt.Adj. Pr. Dupa mine, cam 70-80% dintre militarii pensionati sunt in situatia acelui Lt.col, diferent doar decalajele.

Acest fapt se datoreaza exclusiv intreruperii in 2017, a actualizarii pensiilor stabilite militarilor. Asa ca stai linistit, nu vei fi prins din urma.

Brenda spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Vali spunea...

Buna ziua,
Cataline nu pune etichete cu semnul egal in dreptul tututror pensionatilor dupa 2018...da ??? Eu am iesit la pensie in decembrie 2021 fara oscar (desi, toata cariera mea militara am incadrat functii grele), ca nu aveam loc de ofiteri (saracii aveau bani putini !!!), cu o pensie de 3660 de lei (noroc cu studiile superioare care mai mi au adus 300 lei la pensie !). Pensie curata ! In ianuarie am primit 2,6 % , adica 90 de lei, iar acum m au umplut de bani cu 2,5% tot undeva la 90 lei ! Nu am primit casa de la armata, mi am cumparat cu credit din banii familiei in 2021 un apartament cu 2 camere pe care trebuie sa l platesc 15 ani de acum incolo !!! Asa ca...

Vali spunea...

Pensiile speciale cu componenta contributiva au beneficiat de crestere 12,5 % la partea contributiva, la armata s au aruncat firirmituri...

Paul Puiu spunea...

Huhule nu prin aceast tip de indexare gen ciolaneala haiducească PSD se vor înlătura inechitățile existente intre pensiile militare!!! Indexarea presupune a reprezenta un procent al inflatiei stabilit INS care nu are nicio legatura cu cuantumul pensiei militare si anul trecerii in rezerva care trebuie acordat la toti in acelasi procent!!!!!Aceasta golaneala de proiect este facut si postat de politruci in mod tendentios pentru a crea si mentine disensiuni intre rezervisti si in retragere!!! Eu cred ca acest proiect este un simplu fake pentru ca nu a fost facut public si aparut iar pe surse de neicredere!! Curios ca de fiecare data apar zvonuri si proiecte fake care nu sunt confirmate oficial de nimeni dintre oficialități !!!

BONIFATIE spunea...

Am onoarea!
Tuturor, și nouă pe lângă ei, celor care poartă numele de botez Andrei, Adrian, Andra, Andreea etc. , multă sănătate, bucurii, noroc, viață lungă și LA MULȚI ANI!
Azi este zi liberă pentru clasa muncitoare, cu înghesuială mare pe soșelele viitoarelor autostrăzi.

BONIFATIE spunea...

Indexare cu un deget și cu perierea lui Max către amărâtul de Min.
Se poate și mai rău, bine.
Jalonul acesta jigodios nu putea avea un alt număr decât 2 și 1/4 ?!

Negritoiu spunea...

Doamna Brenda,
Se va proceda ca la indexarile anterioare. Verificati pe un talon daca indexarea de anul trecut s-a aplicat la brutul trecut pe talon. Asa ar trebui sa se procedeze dar cum cei de la CSP sunt obisnuiti sa interpreteze totul in defavoarea rezervistilor . . .Va doresc succes.

Cezar spunea...

Nu.i nici.o suparare daca la ce trece de 6.000 - PNRR vine si injumatateste cel putin !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@nastyboy, Stai acolo sa nu pierzi drepturi, ca acum nu e ca pe timpul lui Ceausescu sa te trimita la minele de carbuni, santiere sau Canal! Astfel mai pui vechime, ca tare mai conteaza asta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

LA MULTI ANI CU SANATATE, FERICIRE SI BUCURII ANDREI, ANDREEA!

Viorel spunea...

PP și toți cei care critică pe cei pensionați până la data de 15.09.2017 și îi compătimește pe cei pensionați după 15.09.2017. Vă prezint 2 cazuri și discriminarea dintre cele 2 categorii. Dezavantaj cei pensionați până pe 15.09.2017.
1. Luchy19 30 noiembrie 2022, 09:16 Spune: Adj.pr. MAPN, 29 ani caschetă plus 2 ani ȘM, pensionat în martie 2022, pensie netă 3.986 lei, pensie brută 6.938. Ce îmi pune la pensie această ordonanță ?
2. Eu, Plt.adj.pr. MApN, 35 de ani și 3 luni vechime în serviciu, pensionat pe 30 noiembrie 2016, pensie netă 3.650 lei (cu tot cu Oskar), pensie brută 3.833 lei.
Notă: Care este mai avantajos stimați colegi ținând cont de anii pensionării, vechimea (gradul este identic) ?

Huhu Rezea spunea...

Comisare, nici un agent de poliție nu te întrece la scepticism.
Mergând pe deducere din modul cum se aplică indexarea, este mai mult ca sigur că va urma o recalculare a tuturor pensiilor militare, după care în viitor se vor aplica numai indexări. Cei cu pensiile mari vor fi stopați până când pensia recalculată și indexată multianual va depăși actuala pensie în plată. Repet, este o deducere. Asa a fost pe L 164/2001, numai că acolo era vorba de actualizări.

Huhu Rezea spunea...

Aloo, la Arad nu s-a aflat că fosta clasa muncitoare a ieșit la pensie și este înlocuită de noua muncitorime corporatistă?

kostas spunea...

GO, vad ca degeaba se explica atat de mult, ca tot nu intelegi nimic, nici tu si nici multi altii. Ce o fi atat de greu de inteles ca nici eu, nici nimeni nu vrea sa primeasca pensie contributiva in locul celei militare, in cazul in care ar fi actualizata cea militara. Problema este ca, normal si corect ar fi sa ne calculeze si noua pensia ce ni s-ar cuveni pe contributivitate, oricum ar fi sa arate noua lege a pensiilor civile, c-o fi buna, c-o fi rea. Sa stim si noi cat am putea avea partea contributiva,, indexata an de an ca la civili, sub valoarea careia sa nu fie nici o pensie miltara. Ce e atat de greu de inteles? O tot aburiti cu lozinci ca legea va fi mai proasta, ca vor scadea pensiile, etc. E mai bine acum, inghetati si neactualizati de ani de zile si pe viitor? Daca aveam in momentul de fata si o componenta pe contributivitate foarte multi aveau acum pensii mult mai mari. Asta o stiu si ei si de aceea nu vor sa ne calculeze si pe contributivitate, ar trebui sa mareasca majoritate pensiilor, arunca tot felul de minciuni ca nu modifica pensiile, ca ar scadea. Vrajeli. Si uitati ca se vor actualiza vreodata. Vom primi in fiecare an indexari de-astea, la misto, care de fapt ne scad continuu valoarea pensiilor. Daca nici acum nu am fost inteles ce am vrut sa spun, ma las de scris si ma apuc de desenat.

Huhu Rezea spunea...

👍🏻

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu nu cred ca pensiile militare vor fi ocolite de jalonul 215 din PNRR ca asa vrea muschiul anschilopat a lui Ciucălău si generalii lui din baloți de paie, sprijiniti oral si cu pârțurile bagaciosilor de la World Bank: UE taie,spanzura si hotarasc si din cat se vede ei se lasa neclintiti, asa ca va fi jale de umflatii astia in pene sifulgi de la inceputul anului! Dupa aia se va trece la reformele la pensii si abia atunci vom vedea alba-neagra reala la cuantumuri, nu indexarile astea a la mucea, fiind doar ca o preîncalzire a motoarelor pentru decolaj! Se pare ca si @Onorabilul nu o data a postat faptul ca UE va implementa jalonul 215 si pe pensiile militare, fiind ca nimeni nu va scapa de acest jalon minunat. Multe rele a facut Slinosul de la USR, dar cu asta a brodit-o bine de tot! Nu indeplinesti jaloanele 214 si 215, atunci adios miliardele de euro pentru dezvoltarea mafiilor, caci daca mafiile nu-si primesc spagile din jaloane, pica guvernarea!! Vedeti ce bune sunt si mafiile astea cateodata? Pai, in primul rand au ei grija sa intre si pensiile militare in reforme pe jaloane, fara sa mai facem noi cu oboseli scriind petitii, asa ca sa le multumim si lor,adica mafiotilor!!!
Acum e si o dilema (ha,ha, ha!): Multumirile sa le trimit la sefii partidelor, sediile partidelor, sau parlamentarilor?!?!?!

Viorel spunea...

Continuare: Am omis. Procent de calcul al pensiei 85% + 20% Spor OMM/SOSP = Procent 102% și iau mai puțin decât luchy19 cu 336 lei. Deci, pensionarii de după 15.09.2017 și viitorii pensionari Ciocul mic, Sunt și câteva excepții (nu mulți pentru că nu prea s-au aruncat la pensie după 15.09.2017, cine voia o făcea până atunci, au ieșit doar cei forțați de sistem, puțini însă, ceilalți au așteptat majorările de 25%).

magda spunea...

Daca ati fost atenti la ceea ce am scris intr-un comentariu, la unul dintre topicurile anterioare...nu ati fi crezut ca si unul gen nenea Caciu va arunca o geana pe acesta.Dar,ce sa vedeti,nu doar ca l-a studiat bine bine dar l-a si ajustat in asa fel incat , dupa ce in prealabil a calculat transele contabiliceste, a distribuit cu taraita buchetele de indexari pana la bariera de 10.000.Acum,no,ce sa zic,mai catolic decat PAPA..dar se putea cobora nitel cam pana la 8600 cu redistribuirea corespunzatoare a procentelor ...in fine ,ce sa spun nu as fi crezut ca sunt in stare sa se coboare cu calculele atat de pragmatic inclusiv pe contigente iesite in ani diferiti. Spun asta pentru ca eram obisnuiti cu calcule facute otova care ADANCEAU diferentele si nicidecum nu le ajustau. Acesta este doar un prim pas...ideala ar fi actualizarea insa daca aceasta nu se va produce,in anul 2024 musai trebuie procedat oarecum la fel ca acum,avand in vedere ca inflatia ,dupa toate prognozele va fi tot cu doua cifre( speram sa fie cu 1 in fata altfel vai si amar).Insa...pe de o parte, sa nu uitam ca si salariile ar trebui ridicate( cum sa ai leafa sub 1000$ si sa ti se ceara sa iti dai viata?)Pe de alta parte este de inteles frustrarea unora de pe aici intrucat acestia chiar nu au nici o vina pt ca au iesit la pensie in baza unei legislatii care pe alocuri a intrecut asteptarile pentru unii iar altii...nici acum nu stiu pe ce lume traiesc( si acum pun intrebari stupide pe aici gen,,mie indexarea mi se aplica la brut? altul la net? altul zice ca nu va fi nimic,etc).Statule roman daca iubesti atat de mult armia ta....uneste toata legislatia in materie de pensii militare si fa doar una ....pentru toti....nu cu mai multe capitole ca vagoanele unui trenulet. A...sa nu uit,statule roman chiar nu vrei sa te opresti ...acuma faceti generali la mia de locuitori? Eu zic asa...daca Olguta spunea ,colonele,colonele...''nu cumva batea un apropo ca si pe aici ar fi ceva in neregula? Desigur,la un pluton de generali exista si un echivalent...compania de colonei...depinde pe ce litera pui accentul/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

stiripesurse.ro/lovitura-pentru-toti-consumatorii-de-energie-vor-trebui-sa-achite-o-taxa-suplimentara-pe-langa-factura-la-energie_2680800.html

GO spunea...

Gata, nu va mai vaitati! NATO nu dat niciun comunicat privind pensiile militarilor romani, desi ministrii de externe sunt la noi. Nici Ursula de la UE. Nu a fost activat nici mecanismul MCV pentru Romania, pentru discriminare intre cetateni si nerespectarea principiului egalitatii in drepturi. Ca doar se stie ca NATO, Ursula si CE au mare grija de noi. Exact cum aveau grijă albii de negri, în paerioada de apartheid! Fapt pentru care cei în cauză, nu ar permite niciodata ca niste partide dintr-o tara membra, sa isi bata joc de propriii militari.

Prin urmare, totul este superb! Daca considerati totuși ca nu este asa superb, aveti ocazia maine sa ii bruiati pe politicieni! Nu o ratati, este o sansa rară și ultima până la 1 Decembrie anul viitor, să îi scărpinați!

Militar de la 14 ani spunea...

Partea care ne dezavantajează este că votul se va da pe Croația (separat) și România/Bulgaria la pachet. Concluzia e că pe Croația votul e clar pozitiv, în schimb pentru noi și Bulgaria poate fi negativ. Dacă eram separați poate existau șanse. Așa, este greu de anticipat, mai degrabă nu. O lovitură dată românilor din cauza slugarnicilor de la vârf. Încă odată se demonstrează că suntem bananiera Europei, ștergătorii de funduri octogenare ale italienilor, germanilor etc. Muniție din belșug pentru AUR și neomarxiștii USR.

Pop Iuliu spunea...

Prin acest OUG se deroga de la prevederile art.59 doar pentru pensiile in cuantum maxim 10000 lei.
Ce se întâmpla cu pensiile peste 10000 lei, întrucât la acestea nu se face nicio referire in OUG, deci se vor indexa cu 5,1%!!!!
Dacă in OUG nu se va specifica ca începând cu 01.01.2023 pensiile militarea peste 10000 lei nu se indexează, vor exista o mulțime de acțiuni in instanța și exista șanse ca Petenții sa aibă cu castig de cauza!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca vine rezbelul, romanii nu se duc sa lupte ca sa apere averile mafiotilor, pe bune, asa ca e bine ca avem batalioane de ghenerali cu pensiile mari ca sa-i bage infanteristi, sa-si merite pensiile porcesti cu puscoacele in maini! Burtile alea de scrofotine prin noroaie vor fi de o frumusete rapitoare, angelica si sexi chiar! Ce jupâni instelati si heroi in transeele inglodate o sa mai avem, ca la Plevna si Smardan, neneacă! Hai ca le dau cate un rachiu din pensia ,,majorata'' in Ianuarie, daca sunt trimisi in bu de pe acum in Herson si Dombas! Slava Ukraina!

Huhu Rezea spunea...

Nu mă așteptam la o asemenea interpretare aiuritoare.
Regula este că toate pensiile militare se indexează din oficiu cu indicele de inflație.
Derogarea de la regulă, introdusă prin ordonanță, este că pensiile mai mici de 10 000 lei se indexează în condițiile specificate în ordonanță.
Per a contrario.... rezultă că pensiile militare mai mari de 10 000 lei nu se indexează în anul 2023.

RD spunea...

Nu cred că se vor modifica cifrele indexărilor și nici pentru treaba cu anii în care a ieșit fiecare la pensie deoarece au făcut calcule ca să se încadreze într-o anumită sumă.
Probabil că vor modifica în așa fel încât exprimarea în scris să fie cea corectă 100%.
Dar nu m-aș mira să lase așa și la cei care au ieșit în perioada 15.09-31.09.2017 și să le indexeze la net, iar la restul la brut, în România, orice e posibil.

Șoimul spunea...

GO, poate și tu ai pensia mai mare că un general, ce faci, dai diferența generalului sau te bucuri de ea ?
Sof.a fost sincer, a spus cât are pensia, tu o comunici pe blog !?

Toni Montana spunea...

Să trăiți! E prima oară când comentez aici pentru că am o nelămurire: Sunt pensionar MAI cu decizia de pensionare din 02-10-2017 și lunile de calcul dec 2012 - mai 2013, ce indexare în procente primesc?

reddog spunea...

O lei pentru că aveți peste 10000 pensia.

Huhu Rezea spunea...

Sunteți pensionat exact în perioada critică de care vorbeam.
Ar trebui să beneficiați de indexările de la alin(1) pentru că nici dvs nu ați primit nicio actualizare potrivit L 153/2017, indexare aplicată la cuantumul net, calculat potrivit art. 60, adică cuantumul actual în plata de pe cuponul de pensie.

Toni Montana spunea...

@huhu rezea deci o să primesc 12,5%? pensia mea e sub 3000 lei

Viorel spunea...

sliks. Eroare de exprimare (fii și tu mai subtil). Deci. Comentezi pe alt blog sau alte bloguri și vii pe blogul domnului Huhu Rezea atunci „când ai o întrebare”. Ceilalți nu au știut să-ți răspundă sau nu sunt pe domeniu ? Pentru a afla ce indexare o să primești, raportează mătăluță ce pensie brută / netă. După ce primești răspunsul, intră și comentează și pe blogul nostru că ai ce învăța.

RD spunea...

Apel matinal - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi

Și partea care ne interesează:

Realizator - Daniela Petrican: Ce se va întâmpla cu pensiile militare de stat? Este o altă întrebare pe care am primit-o de la ascultători.

Marius Budăi: Este o decizie a coaliției ca și pensiile militare de stat să nu fie indexate doar cu rata inflației, care ar fi fost de 5,2% pentru anul 2021 și atunci majorarea și pentru pensiile militare este de 12,5%, cu mențiunea că și pensiile militare vor intra la măsurile de sprijin, pentru că trebuie să știe cetățenii că sunt pensionari din sistemul militar care au pensie până în 3.000 de lei.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, și la ei se va indexa cu 12,5%. E adevărat, pensiile mari până în 10.000 de lei - doar cu 3,5 procente...

Marius Budăi: Va fi o indexare în trepte, va fi o indexare a pensiilor până în 3.000 de lei de 12,5, după aceea, pe categorii de venituri, pe grupe de venituri, până la 10.000 de lei va descrește, va scădea acest procent.

Toni Montana spunea...

Pensia mea e de 1151 lei și n'am comentat pe alte bloguri despre pensii

Viorel spunea...

Toni. Mare păcat pentru că există pensionari militari cu asemenea pensii. Este valabil și pentru civili, dar fiecare cu pătrățica lui. O să câștigi 144 lei la pensie, deci în total 1.295. Multă sănătate. Să sperăm că o să fie mai bine.

Viorel spunea...

Petruț. Ce înseamnă RON pentru tine ?

adi t spunea...

Credeti ca reformarea pensiilor militare va mai avea loc dupa aceasta Ordonanta?Unii dintre dvs. s-au exprimat deja ca nu....astept parerile celorlalti!Multumesc!

Viorel spunea...

kostaș. Sunt de accord cu dumneavoastră și totuși mă întreb. De ce Guvernul Ciucă nu aplică inversul din concluzia vieții lui Cicero (sunt mai multe), adică, ce îi convine lui în momentul de față. „Dintre (două) rele, alege-l pe cel mai mic”. Deci. Dacă pe contributivitate, pensile militare ar fi mai mari decât dacă ar fi recalculate / actualizate, mă întreb. De ce tu Cicero nu accepți cel puțin varianta recalculării / actualizării, dar nici cea pe contributivitate ? Te doare la ouă ? Ai o a 3-a variantă și nu știm noi ?

Petrut spunea...

S-a renuntat oare la actualizarea pensiilor militare ?

Șoimul spunea...

GO termină cu plânsul pe umerii generalilor că mare parte din vină, pentru pensiile și salariile de mizerie din MAp.N o poartă acești,, comandanți ".
Au lins cleanțe de uși cât au fost în funcții de conducere, acum tac, că sunt îmbuibați deja.
Conduc asociații, structuri de rezerviști, și ce fac? Nimic, asta au făcut și când au fost activi.

Relu spunea...

Unde se baga cass-ul in brut?

GO spunea...

In astfel de situatii grele, ca sa se indrepte lucrurile, trebuie un sacrificiu ceva! O ofranda zeilor. Ii propun pe cei vreo 3-4 perfect aerieni de pe aici. Cu userul "M" in frunte.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 214   Mai noi› Cele mai noi»