Un produs Blogger.

marți, octombrie 25, 2022

Reforma pensiilor și indemnizațiilor de serviciu stabilite în baza unor legi speciale se va legifera printr-o ordonanță de urgență

104 comments

Am atras atenția de mai mult timp că ministrul Budăi nu mai folosește expresia pensii speciale, după ce gulerații și ciucanii de 5 cifre au sărit în sus cu sintagma non-juridică potrivit căreia pensiile militare nu ar fi pensii speciale și, ca atare, nu ar intra în reforma PNRR.

Moldoveanul, băiet deștept, și-a schimbat discursul numind generic toate pensiile și indemnizațiile de serviciu ca pensii reglementate prin legi speciale, lăsîndu-i cu gura căscată pe adversarii reformei pensiilor militare.

Priviți cu câtă lejeritate jonglează Budăi termenii juridici care definesc sfera de cuprindere a reformei pensiilor speciale în anunțul difuzat astăzi despre reglementarea prin OUG a reformei pensiilor stabilite prin legi speciale.

Procurorii au și dat un comunicat prin care își manifestă îngrijorarea față de intențiile de reforma anunțate de Budăi.

"Specialiștii Băncii Mondiale ne-au livrat Raportul în ceea ce privește îndeplinirea Jalonului 215 din PNRR, adică reforma sistemului pensiilor și indemnizațiilor de serviciu, stabilite în baza unor legi speciale. Urmează ca Ministerul Muncii, în colaborare cu ministerele de resort, să formuleze, în baza acestui Raport, un proiect de Ordonanță de Urgență, care va fi înaintat Guvernului, în vederea adoptării unei decizii" scrie Budăi pe contul său Fb.


104 comentarii:

Viorel spunea...

I. De la Viurel majurul de la CI pentru cititorii blogului.
Banca Mondială a venit cu o propunere adresată Guvernului României, aceea de a păstra pensiile militare așa cum se prezintă în forma actuală. Asta pentru că o scădere a acestora ar putea declanșa un exod în rândul cadrelor militare. Dat fiind că există o situație de război în proximitatea României, Banca Mondială a propus această măsură din poziția de consultant însărcinat să propună astfel de modificări.
Banca Mondială, despre reforma pensiilor speciale
De altfel, reforma pensiilor speciale reprezintă un jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care ar urma să fie adoptat până la sfârșitul acestui an.
„Considerăm că pensiile militare îndeplinesc deja cerințele Jalonului 215 și propunem să nu se ia în considerare acum o nouă reformă a pensiilor militare. Mediul extern este foarte diferit în prezent față de momentul negocierii PNRR.
Lumea s-a schimbat la 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina. Astăzi există o zonă de război nu departe de granița României cu Ucraina, iar toate țările care se învecinează cu Ucraina trebuie să mențină un nivel ridicat de pregătire militară. Nu trebuie făcut nimic acum care să pună în pericol forța și pregătirea militară”, a transmis Banca Mondială.
Revizuirea condițiilor de pensionare
Instituția financiară internațională a considerat că reducerea în mod semnificativ a drepturilor ori a beneficiilor incluse în planul de pensii ale militarilor ar putea duce la un exod al ofițerilor cu experiență, dar și a altor cadre militare.
Dat fiind că există o situație de război în proximitatea României, Banca Mondială a propus această măsură din poziția de consultant însărcinat să propună astfel de modificări.

Brenda spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Se intră pe turnantă ! Cât mai țipau unii - chiar și de pe aici de pe blog - că pensiile militare nu-s speciale, ci ...doar de serviciu ( de parcă a celorlalte categorii cu pensii reglementate prin legi speciale nu erau tot de serviciu )...sau ocupaționale ( de parcă pensiile militare ar avea vreo legătură cu Legea nr.1 / 2020 privind pensiile ocupaționale ) ! Dea Domnu' vești bune și echitate / decență la pensiile militare, indiferent de anul din care beneficiază de pensie fiecare dintre noi !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asteptam ce meritam : Ori minunea ce o asteptăm si ne-o vrem, ori dezastrul cu el pericollo mortalem! Amen.

Brenda spunea...

Să vedem ordonanța,cui se adresează și ce va cuprinde

Huhu Rezea spunea...

Numai un guguman cu pensie de 5 cifre putea să tragă o asemenea concluzie după Raportul Băncii Mondiale.
Adică să rămână pensiile militare la fel, nereformate, în care pensia Ciucanului este de 3 ori mai mare decât pensia Chelarului.
Trebuie observat că Raportul Băncii nu propune desfiintarea nici unei pensii reglementate prin legi speciale ci doar reformarea prin redimensionarea cuantumului lor. Redimensionarea se obține prin aplicarea celor 3 principii:
-contributivitate- acolo unde nu e
-serviciul minim necesar și serviciul util necesar
-nicio pensie nu va depăși venitul net la momentul stabilirii dreptului de pensie.

Brenda spunea...

DLE H , mai clar de poate?

Leo spunea...

Cu dottore ăăă..îîî...premier , suntem în mare pericol ............

mosmartin16 spunea...

Viorel, că tot "citezi" tu din raportul Băncii Mondiale ! Unde scrie cele afirmate mai sus în postarea ta ?? Dă-ne sursa exactă...nu ce spune un ziar, agenție ! Poți ? Sau "tăvălești" o informație neverificată și contribui...fără să vrei...la dezinformare !

Viorel spunea...

Cătălin. Sunt imparțial între disputa dintre dumneavoastră și domnul Huhu Rezea. Dacă afirmația ta ar fi 100% reală, atunci domnul Huhu Rezea ar fi postat comantariul meu (mai actual) ca subiect și nu interviul acordat presei de ministrul Budăi. Citește conținutul likului: https://evz.ro/banca-mondiala-a-propus-romaniei-sa-mentina-pensiile-militare-guvernul-ar-trebui-sa-aiba-in-vedere-o-revizuire-a-conditiilor-in-care-se-poate-iesi-la-pensie.html

Ein Stein spunea...

@Huhurez
Vrei sa fii mai precis ca nu prea inteleg, daca calculul e pe principiul contributivitatii atunci care e logica plafonarii?
Cei care nu indeplinesc stagiul minim necesar, aka "neterminatii", cu ei ce se intampla?
Nici o pensie, bruta sau neta, nu va depasi venitul net la momentul stabilirii, si de ce?
Sunt multe chestiuni neclare, am mai vazut ca se propune varsta de iesire la pensie la 65 ani.
De ce dracu nu se poate face o lege cu cap si coada? Daca tot invoci principiul contributivitatii, de ce sa mai vii cu tot felul de conditii si alte prosteli? Trebuie doar modificata L223, rase toate articolele hotesti, alea cu calculul cuantumului si introdus modul de calcul contributiv, exact ca in legea civila.

Outlander spunea...

Sunteți vreo 20 de ”domni” care v-ați întrecut ieri în a ”share-ui” o informație insuficient verificată cum că, pensiile militare stabilite printr-o lege specială nu se vor reforma!
Într-adevăr, poate fi un motiv de bucurie, v-au crescut aripile care v-au urcat undeva de unde să aveți de unde ”veni la aterizare”.
Cred că vă cam grăbiți!
Puțină circumspecție și o doză de bun simț nu ar strica!
https://www.capital.ro/veste-istorica-despre-pensii-se-da-ordin-de-la-ue-pentru-toata-romania-o-conditie-obligatorie.html

„Dacă ceva este de negociat în PNRR, sigur acel domeniu nu este legat de reforme. Deci, reformele sunt o condiţie obligatorie.” (Marcel Boloș)

Viorel spunea...

moșmartin16. Chiar considerați că „un ziar sau agenție, nu știu la ce fel de agenție vă referiți, poate o cunoașteți mai bine decât mine” ar publica un comunicat al reprezentantului Băncii Mondiale fără a fi real ? Poate dacă era un interviu sau comunicat dat de Ciucă v-aș fi dat dreptate (nu uitați minciuna lui Ciucă cu acel Plan de măsuri la nivelul MApN), dar așa nu cred că indiferent de ziar sau ziarist, acesta ar comunica minciuni riscând un proces intentat de BM pentru postarea de informații false în societate și mediul militar și inducerea în eroare a acestora cu consecințe grave asupra moralului Armatei României, având în vedere și situația de la graniță. Decât să fiți atent la „dezinformările” ziariștilor, mai bine fiți atent la MINCIUNILE POLITICIENILOR ROMÂNI DE LA ȘTEFAN CEL MARE ȘI PÂNĂ ÎN PREZENT.

reddog spunea...

Războiul terminați-neterminati este un război fratricid.
Rambo și Cezar sunt neterminați dar sunt tot camarazi militari de-ai noștri.
Trăiască Armata Română!

Viorel spunea...

Să-i trimitem la negocieri pe Ghinea, Cîțu și Turcan (autorii PNRR). Dacă nu reușesc, la bulău cu ei pentru că datorită prostiei lor, poporul trece printr-o criză de nervi.

Huhu Rezea spunea...

Ein
Ca să înțelegi orientează-te după pensiile speciale ale magistraților care au în medie cam 4000 lei componentă contributivă în timp ce pensia brută poate depăși 20 000 lei.
Banca mondială nu propune desființarea pensiilor magistraților ci doar redimensionarea cuantumului.... astfel încât acesta să nu mai fie mai mare decât 100% din media netă a bazei de calcul.
Se merge si pentru pensiile militare... atât pe calculul contributiv, pentru a avea și ele o componentă garantată constituțional, indiferent de gravitatea unei situații de criză, cât și pe calculul procentual dintr-o bază de calcul extinsă, fără a depăși media netă a bazei de calcul.
Să fie clar!
Toate pensiile stabilite prin legi speciale, în afară de cele militare, au deja calculată partea contributivă. Vorbesc tâmpenii cei care susțin că se desființează pensiile speciale dacă sunt calculate si contributiv.
Pensiile magistraților sunt calculate contributiv încă din 2001 si continuă să fie și astăzi pensii speciale/de serviciu/ stabilite prin lege specială.
Pensiile militare rămân pensii militare chiar dacă li se calculează și componenta contributivă.

CEZAR spunea...

Intreb:
Actual pensia mea pe L -119 este egala cu pensia recalculata pe L-223
Ce ar urma..??
In contextul celor de mai sus precizate !!

Huhu Rezea spunea...

Viorel
Dă-o dracu‘ de treabă!
Publicarea unui document este altceva decât un comentariu al ziarului pe marginea documentului. Vezi bine că ascultăm toți ce spune Budăi cu gura lui și... din comentarii rezultă zeci de variante de interpretare.

Outlander spunea...

”Procurorii au și dat un comunicat prin care își manifestă îngrijorarea față de intențiile de reforma anunțate de Budăi”.

Probabil, ar trebui comunicat același nivel de îngrijorare în legătură cu cele expuse în acest articol:
https://jurnalul.ro/special-jurnalul/super-magistratii-verificarea-acoperitilor-si-constitutia-facultativa-pentru-judecatorii-au-ajuns-oficial-pe-masa-ccr-913047.html

Primele reglementări considerate ca fiind neconstituționale din noul statut al judecătorilor și procurorilor sunt articolul 206 și articolul 234 alineat 2.
Renate Weber arată că legea adoptată săptămâna trecută de Parlament conține o serie de reglementări aflate în antiteză cu regula incompatibilității, conferind judecătorilor și procurorilor dreptul de a deține funcții în organisme publice și private.
Spre exemplu, se permite ca „judecătorii și procurorii, magistrații asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat acestora să fie liberi să organizeze sau să adere (…) oricărei persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, putând face parte din organele de conducere ale acestora”.

Asta, în timp ce, la articolul 234 alineat 2 din aceeași lege, „judecătorii, procurorii (…) pot fi membri ai unor comisii de examinare sau de întocmire a proiectelor de acte normative, a unor documente interne sau internaționale și pot avea calitatea de expert în proiecte cu finanțare externă în domeniul justiției”.

Mai gravă decât modificările de mai sus este însă prevederea de la articolul 228, alineatele 5, 6 și 7 din noul statut al judecătorilor și procurorilor, care, conform excepției de neconstituționalitate, „aduc atingere substanței dreptului de acces liber la justiție”.
Aceste noi prevederi exclud de la controlul judecătoresc actele care conțin rezultatul verificărilor realizate de CSAT cu privire la veridicitatea declarațiilor din care să rezulte că judecătorii, procurorii, magistrații asistenți, personalul auxiliar de specialitate și personalul conex personalului de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu au fost și nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai niciunui serviciu de informații”.

Huhu Rezea spunea...

@Cezăruș
Prin actualizarile restante de după 2017, cuantumul pensiei militare, care va rămâne în plată, va depăși componenta calculată contributiv potrivit noii legi a pensiilor din sistemul public cât și pensia calculată contributiv pe L 119/2010, indexată până în prezent.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Din ce a zis @Onorabilul, inteleg ca se va face o reforma la pensiile militare, si cred ca un oug va delimita partea contributiva din aceste pensii, ca asa cere jalonul PNNR, apoi obligat pensiile mici si medii sa creasca, la cele mari nu stiu daca se va hotarî sa nu intreaca cuantumul in plata al ultimului salariu avut inainte de pensie, impactul unor masuri dure ar fi catastrofal, caci deja de azi se cer in pensie toti care au vechimea minima de iesit la pensie, ca si in magistraturi. Greu de precizat la ce sa ne asteptam.
@Leo, ce zice oracolul de la Balcesti? Baga aici o magie, o previziune, ceva sa nu ne mai stea găoazele pungă, ca dupa porumbele sau gorgoaze!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bravo, @Outlander! Treaba e clara: Se vor aplica reforme! Nu se poate nici pensii in armata de 500-1000 sau 1500lei, asa cum nu se mai poate cu cele de peste 20.000 lei, si nici unul cu o suma de x lei pensie la grade, functii si studii egale in care altul mai jmecher sa ia xxx lei, sau fara Academie sa ia chiar xxxx lei! Cine este istet deja a priceput ce zic, darlatv zic toti ca laarmata nu se vor reclcul pensiile! Aici este marea taină, sau marea haleala de rahat a jurnalistilor! Acum explica Budai la tv ce si cum si a subliniat ca pensia sa nu intreaca ultimul salariu avut, din traducerea engleza, zice Budăi, reiesind ca TOATE PENSIILE VOR FI CALCULATE PE SISTEM CONTRIBUTIV, FARA DEOSEBIRE, DECI SI MAGISTRATII, SI ARMATA, SI POLITIA, SI MAFIILE DIN ADMINISTRATII SI TOTI!

Alexandru spunea...

@Huhu
"Ca să înțelegi orientează-te după pensiile speciale ale magistraților care au în medie cam 4000 lei componentă contributivă..."
Dar la militari, cât ar fi media asta?! Câți ofițeri ajung la această medie? De subofițeri, maiștri, caporali... nici nu aducem vorba. Știu, s-ar mai aduna OMM bla bla.
Dacă magistrații, repet, magistrații, ajung contributiv la această sumă, ne spuneți și nouă cam ce "pensii nesimțite" ar avea militarii? Vai de curu' nostru.
Încă ceva: prea vă uitați la Budăi ca la icoană și-i sorbiți vorbele. Budăi este doar un șoricel mic în gașca șobolanilor care ronțăie, pardon, păstoresc țara asta.
Cât despre actualizare etc, eu n-am auzit nimic. Stați să vedem ce minune de ordonanță le fată mintea eminențelor ăstora, să nu ne crucim. Oricum, rămân la părerea că o egalizare a pensiilor pentru vechime/grade/etc egale n-o să vedeți prea curând.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Outlander, nu vor scapa nici magistratii de contributivitate! Vela mare sus! Curaj si Dreptate! Vant din pulpa! Slava Ukraina, aut în țintirim, Putina! Moarte, Rossia! Sa ne crească pensia cat ștanga! Demisia, Ciucălaia Laia Bucălaia!

Leon spunea...

Generalul Ciuca are mandat din partea Coalitiei sa negocieze la Bruxelles SCOATEREA PENSIILOR MILITARE din PNRR !
Pentru rationalizarea acestora este varianta urgentarii Pl x nr.199/2020 in CD, sau adoptarea unei OuG privind Actualizarea si Limitarea pensiei militare la nivelul Soldei nete actualizate, asa cum prevad OuG.59/2017 si OuG.114/2018 .

Sense spunea...

Dacă magistrații au în medie 4000 contributiv., cât ar fi media la militari? Pai pe aici se visează la 3000 după 10 ani de cascheta.

Leo spunea...

OUT...ER.
Cu dottore pe funcţe de prim min. SUNTEM ÎN MARE PERICOL , VARŞOVIŞTII .
Dottore NU VREA REFORMĂ , ci vrea ca la pensiile militare să nu se schimbe nimic. GULERAŢII îi sunt alături cu toată expertiza.
Să vedem ce se va întâmpla pe 26,27 OCT la CE.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ședință a coaliției la Vila Lac - Se dezbate negocierea PNRR de la Bruxelles (surse)

Huhu Rezea spunea...

Flavius
Incă o dată dai dovadă că nu prea urmărești ce se scrie serios pe acest blog. Cum să spui că nu vor scăpa nici magistrații de contributivitate, când ei au pensiile speciale calculate contributiv încă din anul 2001? La fel și grefierii, aviatorii, diplomații etc. Pensiile lor rămân pensii speciale pentru că, pe lângă partea ce li se cuvine contributiv, primesc și un supliment, cum zice CCR, în considerația profesiei.
Reforma PNRR redimensionează cuantumurile pensiilor speciale, dar nu lasă nici militarii, nici magistrații, nici diplomații, nici grefierii cu o pensie doar la nivelul cuantumului contributiv .
Numai militarii, în număr de zeci de mii, au în prezent așa zisul cuantum special chiar și sub nivelul componentei contributive, fiind nevoiți să rămână în plată, în anul 2016, numai cu componenta contributivă, calculată potrivit L 263/2010.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Dacă cei de la Economia.ro. spun adevărul, atunci vă dați seama de ce și-a dat demise fostul ministru Dîncu, care deși a precizat că duce interimatul până la numirea noului ministru, în secunda 2 și un sfert Ciucă s-a autoproclamat ministru interimar la MApN. Or fi fost cumva discuții între dânsul imediat după îndepărtarea lui Dîncu și reprezentantul BM pentru a nu periclita pensiile lor nesimțite ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, in sedinta de la Vila Lac nu zi ce de asa ceva! Poate ca se face pe sub mana!

Viorel spunea...

Leo. Comisia Europeană le va va majora procentul la un 10, 10,5%. Și atenție. Ciucă se duce la Bruxelles fără Ciolacu, nu mai vorbim de Dîncu. De ce oare. Pentru a-și trage laurii pe ceafa lui. Cărțile sunt deja făcute. Din 2023 vom vedea cât ne-a sau ce ne-a costat această majorare. Sper să rezolve ceva și pe energie adică amânarea închiderii centralele pe cărbune de la Turceni și Rovinarila până la sfârșitul anului deși acestea îndeplinesc condițiile de mediu. Germania are termen de închidere 2035 deși folosesc același materii prime (cărbune). AU FOST MAI DEȘTEPȚI DECÂT GHINEA, CÎȚU ȘI TURCAN. Cred că (,) cântecul Așa-i românul, versuri scrise de Nicolae Furdui Iancu este și bun și rău. Redau: I. Așa-i românul cînd se-nvselește,
Că și stejarul cînd înmugurește, Așa-i românul cînd este iubit, Că și stejarul cînd e înverzit.…. II. Așa-i românul prost ca-n totdeauna (a se șine cont 99% cu 1% / cred că știți cine sunt cei 1%).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, incep sa ma mai dumiresc si eu prin aceste explicatii. Vorf i normative de aplicare, va fi emanat un oug sau poate o lege de aplicare inregim de urgenta , sper ca fara trambalari pe la CCR sa emita mofturi obtuze. Ei trebuie sa tina cont de jaloanele stabilite de BM si CE. Va intelege si sora @Brenda cu ocazia asta. Multumim pt explicatii!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, lui copy paste i-am luat-o inainte, informand in engleza CE ca vor sa-i duca in eroare sa-si apere niste privilegii nemeritate si umflate artificial... Nu suport tagma asta a vipustilor duble si groase si copy paste fainoase!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

V-am inteles, @ Onorabile. Va multumesc pt explicatii!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ies cu droaia la pensie portocalii lui Fofoaia! Du-ca-se noua si cua pârlii zece!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Sense, si ceva măruntis peste 3000!

Brenda spunea...

Adică

Militar de la 14 ani spunea...

De unde până unde OuG?
Prin OuG se poate modifica instant vârsta de pensionare și stagiul minim în serviciu.
Pe contributivitate poate peste 1-2 ani. Din 2015 trebuie culese date, lună de lună pentru fiecare individ. Și au ieșit destui.
Oricum trebuie luate toate la mână. Punctajul existent pentru cei înainte de 2015 trebuie recalculat prin împărțire la un nou stagiu (nu 20 de ani, pleacă de la interesul național).
Mai degrabă o actualizare pe legea actuală în gen plx199. Numai spun că tot ce spune BM se aplică la militari (procent 65%, limitare la netul ultimului salariu etc.)

Huhu Rezea spunea...

Poate să iasă! Reforma în privința redimensionării cuantumului pensiilor speciale se va aplica și pensiilor în plată.

Marcel Orzan spunea...

Interesat ce va urma! Am vb. azi cu cineva de la Min.Muncii si la intrebarea mea despre reforma pensiilor militare a zis ca nu stie mare lucru, e treaba ministerelor de resort, dar e 100% ca nu vor mai fi integrate in Sistemul public de pensii asa cum a fost in 2010 cu L. 119/2010. Sa vedem, se poate sa fie o “contributivizare” in interiorul sistemului pensiilor militare de stat! Nu cred ca vom astepta mult si ne vom dumiri. Oricum, pun pariu ca CCR si in cazul asta va continua cu prostia că “în cazul pensiilor militare, NU EXISTĂ COMPONENTĂ CONTRIBUTIVĂ A PENSIEI, întregul cuantum fiind suportat de la bugetul de stat”.

Viorel spunea...

Sper să nu primesc din nou critici pentru comentarii / postări de interes pentru pensionari.
Ce conţine raportul Băncii Mondiale privind reforma pensiilor: 25 octombrie 2022 orele 18.32:
Antena 3 CNN vă prezintă documentul de pe masa premierului care arată cine va munci mai mult şi pentru cine va creşte vârsta de pensionare.
Raportul Băncii Mondiale privind reforma pensiilor este construit pe 4 piloni esențiali:
1. Vârsta de pensionare va fi 65 de ani. Nu vor mai fi cazuri de polițiști, militari sau magistrați care să iasă la pensie la 45-50 de ani.
2. Este obligatorie o vechime de 25 de ani în profesie pentru a lua pensia corespunzătoare asociată respectivei profesii. Nu vor mai fi cazuri în care, de exemplu, cineva cu doar câteva luni sau ani vechime în magistratură să iasă la pensie ca magistrat.
3. Se are în vedere, ca regulă, pensia să reprezinte 65% din media salariilor brute dintr-un an de activitate. Astfel se asigură și o ajustare/normalizare a nivelului câștigurilor din pensii "speciale".
4. Contributivitatea va fi/trebuie să fie regula, însă experții Băncii Mondiale au identificat o soluție care să rezolve, de-o manieră acceptabilă pentru Comisia Europeană, inclusiv situația pensiilor militare ocupaționale.
https://www.antena3.ro/emisiuni/news-hour-with-cnn/raport-banca-mondiala-reforma-pensii-romani-655428.html
Studiu și analize plăcute. Aștept comentarii pertinente.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, Ciuca se duce cu ce ii traseaza coalitia, mai ales PSD ca are in responsabilitate pensiile, dar e foarte ciudat ca nu se duc acolo Budai si Câciu, sa auda clar ce vorbeste Ciucă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Yeeesss! Isi trag plasă, ciumeții! Vivat contributiva ca le-a rupt gura!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ce-as mai rade sa iau 3000 lei!

Xman spunea...

Ar fi bine ca dl.PM sa aibă mandat de eliminare a acelui procent.Luati de val,uitam ca procentul are și o extindere temporala pana în 2070?Trasnaia asta,48 de ani, o depășește pe-a lui Ciorbea cu antamarea și parafarea cu aceeași BM (pentru un imprumut de 300 mil.dolari) a prevederii ca rezerva de alimente a tarii sa fie de doar 3 săptămâni,iar nu de 2 ani,ca in toată Europa, timp de 20 de ani!!!De ce?Pentru a deveni importatorii produselor agricole proprii.Daca nu ai voie sa tii graul in silozuri mai mult de trei saptamani,il exporti (prin cine trebuie) direct de pe tarla cu un pret de nimic,si-l importi la pret triplu...Dacă ala a girat cu securitatea alimentara a tarii,asta girează cu cei care au pus pe picioare aceasta tara,adica seniorii ei...Nu am înjurături în repertoriu câte ar merita asemenea indivizi...Vae Victis!Procurorii au dreptate.Mafia e atât de mare încât fanarioții au fost mici copii pe lângă ăștia...Moldova de după Ștefan cel Mare plătea tribut porții echivalentul a 1oo,000 de oi anual (35,000 de galbeni),dar exporta 300,000 de oi anual( balanta comerciala pozitiva)...Cu acești nesatui,am vandut aproape tot,iar acum ne împrumutăm pentru a-i plăti si ne-am vandut si seniorii...Ne trebuie multa îndurare de la Dumnezeu pentru a ieși și din asta...

RD spunea...

Intotdeauan exista exceptii, dar trebuie sa recunoastem ca cei care au pensii mici (sa zic sub 3000 lei) isi doresc cel mai mult aceasta reforma mergand pe varianta 'mai rau de atat nu se poate' si gasesc sau aleg doar articole care le sunt la 'inima'. Iar celor cu pensiile de la 5000 lei in sus, ar prefera pensiile militare sa fie asa cum sunt acum pentru ca niciodata nu poti avea incredere in politicieni, la o eventuala recalculare sau impozitare ar avea sanse mari sa fie pe minus.

Ședință Ciolacu-Ciucă pe fondul intenției PSD de a face schimb de ministere. Discuții despre buget și PNRR, înaintea plecării de miercuri a premierului Ciucă la Bruxelles (surse)

O ședință PSD-PNL are loc la această oră la Vila Lac, conform surselor G4Media. La ședință sunt prezenți, alături de premierul Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, lideri PNL și PSD, dar și o parte dintre miniștri.

Ședința a fost convocată în ultimul moment, după ce liberalii refuzaseră în primă fază o întâlnire, potrivit informațiilor G4Media.

Reamintim că PSD vrea un schimb de ministere cu PNL, dorind să renunțe la portofoliul Apărării, în timp ce liberalii au respins ideea prin vocea purtătorului de cuvânt Ionuț Stroe.

Cele două partide discută despre proiectul de buget de anul viitor, dar și despre Planul Național de Redresare și Reziliență, înaintea plecării premierului Ciucă la Bruxelles.

Premierul Nicolae Ciucă va efectua, miercuri şi joi, o vizită oficială la Bruxelles, prilej cu care va avea întrevederi cu omologul său belgian Alexander De Croo, preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, precum şi cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, conform Agerpres.

Din delegaţia condusă de prim-ministru fac parte ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Astfel, PSD i-a transmis premierului că ”are drumul deschis” pentru a scoate din PNRR limitarea cuantumului pensiilor la 9.4% din PIB după negocierile la nivel tehnic cu Comisia Europeană.

În ceea ce privește pensiile speciale, Ciucă a spus că va încerca să convingă Comisia Europeană că pensiile militare nu sunt pensii speciale.

Eu cred ca se va intampla ceva si cu pensiile militare, dar nu am incredere ca astia vor sau pot sa faca ceva bine in randul pensiilor, indiferent despre ce ar fi vorba! Cu timpul vom vedea ce se va intampla..

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

https://www.stiripesurse.ro/kelemen-hunor-dezvaluie-ce-s-a-discutat-la-sedinta-psd-pnl-la-care-udmr-nu-a-fost-chemata-daca-ei-se-inteleg-noi-nu-avem-nimic-de-comentat_2623995.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

https://www.stiripesurse.ro/coalitia-a-sarit-peste-aparare-surse_2623960.html

RD spunea...

@Huhu Rezea, @Cornelius Flavius Ifrim si cei care isi doresc si partea de contributivitate, va intreb oare, sunteti atat de optimisti ca ei au timp sa ia fiecare dosar in parte din cele peste 150000 de pensii militare? Eu va dau raspunsul personal: nu! Nu vor avea timp pe fuga intr-o luna si ceva sa faca asa ceva si sa adauge si cealalta parte 'militara' pentru fiecare-n parte! E o nebunie cu pensiile militare si nu cred ca vor fi vreodata pensii la fel pe grad/functie/vechime pentru ca ar costa multi bani! Pai sa va dau un exempu, un an fara indexarea pensiilor miltiare (2021) a reprezentat multi bani economie la bugetul statului. Ca sa nu mai zic de alti ani cand civiliii au primit in plus la pensie procentaje mult mai mari decat cele militare.. Daca ma gandesc si la marea recalculare a pensiilor civile din 2023 nu ar mai avea bani pentru vreo 2-3 ani de indexari :)) la cate probleme sunt acolo.USR, PNL au bagat aceste reforme ale pensiilor in PNNR si consider ca a fost o mare prostie! Si aici ma refer la toate pensiile din tara! Nu sunt bani pentru recalcularea celor 5 milioane de dosare ale pensiilor din tara! Da, pot sa faca asa zise reforme in bataie de joc, dar nu ca sa rezolve pensiile romanilor.

M spunea...

Ce vă spuneam eu acum vreo 3 luni când a dat BM primul draft de propuneri?

M
13 iulie 2022, 20:06
Bombă!!!!

Cei cu contributeala nu vă mai faceți vise!

Pentru militari, Banca Mondială propune:
- egalizarea vârstei standard de pensionare la 65 de ani cu păstrarea reducerii de maxim 13 ani (sau vârsta minimă pentru pensionare să fie de 52 de ani),
- creșterea treptată a perioadei pentru care se calculează pensia de la 6 luni la 1,5 ani,
- obținerea pensiei militare să se facă după 30 de ani de serviciu (cu reducerea pensiilor obținute mai devreme de acest prag),
- sporul pentru depășirea vârstei de pensionare să fie de 2 sau 3% pe an, procent care nu intră în baza de calcul a pensiei,
- eliminarea OMM care rămâne doar recompensă simbolică.
- formula de actualizare a pensiei militare nu va mai fi legată de solda activilor ci de un coș de consum (inflația? Asta nu știu ce vrea să spună!)

Rămâne aici scris! O să vedeți!

Viorel spunea...

Don Cezare. Pentru dumneavoastră, având în vedere că pesnsia pe Legea nr. 119 este egală cu pensia recalculate pe Legea nr. 223/2015, aceasta urmează să fie tot egală cu viitoarea lege provenită din PLx-199/2020. În consecință, stați liniștit. Nici nu vă dă, nici nu vă ea. Scor egal, deci ați obținut 1 punct.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Se destructurează Armata Română. Ordinul Băncii Mondiale va provoca plecări în masă din sistem google.com/search?q=Se+destructurează+Armata+Română.+Ordinul+Băncii+Mondiale+va+provoca+plecări+în+masă+din+sistem&rlz=1C1AVFB_enRO744RO744&sourceid=chrome&ie=UTF-8

vasile spunea...

Domnule H cum sa inteleg sintagma ,,nicio pensie nu va depăși venitul net la momentul stabilirii dreptului de pensie,, pentru noi, care suntem deja la pensie? Nu cumva trebuie calculat la nivelul de acum al unui activ similar cu noi?

Huhu Rezea spunea...

Sintagma este valabilă pentru momentul. stabilirii dreptului de pensie. Pentru recalculări se înțelege că pensia militară nu va putea depăsi media soldelor nete din baza de calcul actualizată la nivelul anului în care se face recalcularea, potrivit L 153/2017.

Sense spunea...

Cum d-le Ifrim? Magistrații la salariile imense pe care le au abia ajung la 4k din cauza perioadei mici de cotizare.
Magistrați-salarii imense=cotizații imense - ani putini de cotizare= doar 4k în medie.
Tu- salariu mic (prima parte a carierei)=cotizații mici - ani putini de cotizare=3000!?
Dacă tu, la anii tai de contribuție visezi la 3000, la cât ar trebui sa viseze un subofițer cu cariera completa, ieșit după 30-35 ani de serviciu (fără școală)? Păstrând proporțiile ar trebui sa iaminim 8-9000, adică vise.
Singura varianta în care ai putea ajunge pe la 3000 ar fi varianta de lege cu parte contributiva + parte militara. Adică un 500 max din contributiva și 2500 pt ca ai fost subofițer. Dar te-ai califica cu brio din punctul de vedere al unui civil ca posesor al unei pensii nesimțite.

nr. 1 spunea...

Lasati vrajelile la o parte ca nu mai tine figura! Reforma va cuprinde toate pensiile si cele in plata si cele ce vor urma, indemnizatiile, rentele viagere samd Recalibrarea se va face functie de cuantum deci cu precadere vor fi revizuite consistent pensiile smecherite peste 12000 lei , nici o pensie nu va scapa ! O estimare insa arata ca pensiile de pana prin 7000-8000 nu vor fi afecttate sau vor fi afectate intr-o mica masura! Asa e korect! Prea mult dezmat cu pensiile smecherite! Decizia 900/2020 a CCR va fi definitorie privind includerea pensiilor militare la speciale nu tot ce viseaza unii noaptea! Si mai terminati cu exodul la pensie, cu poporul care ar fi plin de nervi ca sunt recalibrate pensiile smecherilor! Nu mai poate populatia in priagul unei ierni siberiene ca la cateva mii de smecheri si latrai li se reduc pe buna dreptate pensiile smenuite!

CEZAR spunea...

AL/ dreak Viurel majurul de la CI...te-ai jmecherit !~
Eu credeam ca vei sesiza ca nu am gonflata pensia cu nici-o furaciune ..!!~Numai asa putea ca L-119 = L - 223
NB
Din raspunsul lui Huhu...caruia ii multumesc..parca ar rezulta ceva mai pozitiv....parca ..!!!
Hai cu PLX..119
Numai asa vom avea o lege corecta si se vor rezolva inechitatile cam 85 %

Marcel Orzan spunea...

Exact asa! Adica, furtuna intr-un pahar cu apa si cu contributeala asta. Sigur o sa fie reluata PL-x nr. 199/2020, intr-o forma eventual periata cu observatiile BM. Oricum poporul asta nu are “specialisti” care sa nasca ceva revolutionar in domeniu. Vedem

kostas spunea...

Sense, in nici un caz Ifrim nu o sa aiba 500 lei pensie calculata pe contributivitate. Este foarte simplu sa afle, cu aproximatie cat va fi, daca stie cate puncte are in total. Le inmulteste cu 70-75 lei ( depinde de indexarea care va fi la 01.01, de 10% sau 15%) Apoi adauga OMM.

Brenda spunea...

Dar militare? Se indexează la fel sau se știe după ordonanța de urgență pe care vor da o dea până la terminarea anului? O aiureală

kostas spunea...

Dancu cunostea situatia financiara a activilor si a pensionarilor militari si de luni de zile a tot afirmat ca o va indrepta. A dat si o ordonanta, care zace neaprobata de mai multe luni. Acum astia vor sa faca tot felul de achizitii care papa toti banii din bugetul armatei, iar Dancu este constient ca nu poate sa faca ce a promis de atata timp, Avand intentia de a mai stopa unele achizitii, pentru a ramane bani si pentru onorarea promisiunilor, fiind satul sa duca personalul armatei si pe pensionari cu vorba, cu zaharelul si de-acum incolo, pe timp nelimitat, si-a dat demisia.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Sense, n-ar saraci statul, ca deja m-a furat en gross.Ce zicem de aia cu peste 20.000 lei pensie, merita? Si mai ales ca au iesit la pensie cu 7000-8000 lei si acum au pensiile astea astronomice?! Ei cum chiar iau si 30.000-50.000 lei eu de ce n-as lua 3000 lei? Am iesit la pensie in 1989 cu vreo 1800 lei la pensie si aveam cam 3200 lei solda, normal era ca ca acum sa am ca pensie tot cam asa macar, nu 1200 lei, nu? Aici trebuie judecata la rece treaba si cinstit, nu pe resentimente sau sentimente pentru o categorie ,,inferioara''si privita rasist de o rasa ,,ariana,'' superioara, alba,cea a ofiterilor fata de subofiteri! Sunt ofiteri, chiar si pe aici, pe care n-as da nici mucii, la cum se comporta, gandesc si au inzestrarea precara la mansarda. Am prietenii la catarama cu ofiteri superiori, ca si cu generali, dar am un respect pentru ei ca nu am am cuvinte si atatea onoruri sa le arat cat de mult ii pretuiesc, acestia fiind si cei mai inteligenti si respectuosi cu oricine ar avea in fata lor, dar prostul ajuns tot prost ramane, orice grad ar avea! Aici e baiul in armata,nu pensiile astea de mare rahat pentru 68% din efectiv. Sefac griji caas lua 3000 lei?Dar mie cine imi mai reda sanatatea, tineretile ,castigurile banesti si toata cariera pierdute in misiuni la ordin? Care este recunostinta armatei pentru tot ce am pierdut doar la 35 de ani? Ciucanii iau 1000 lei ca au fost pe taramuri straine si pentru SUA, eu de ce n-as lua acea 1000 lei ca in numele Patriei si sub Drapel m-am schilodit, ca si altii in situatiamea? Ca invalidant, trebuie sa fiu discriminat, doarca asa vor unii, la modul de gandire nazisto-bolsevica? Aia ai lui Ciuca, inclusiv el, au patru la cofrag, si noi suntem castrati cumva? Ehei, discriminarea si rasismul turbat-idiot a pus in genunchi Romania! Unde nu e carte si minte multa, nimic nu e, caci diplomele fiind hartii nu tin loc de creier! Alea se iau si cu bani sinfluente, si de aceea pentru mine sunt nulitati!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La multi ani tuturor celor care azi isi sarbatoresc ziua onomastica de Sf. Dumitru!

CEZAR spunea...

@M
Este foarte greu daca nu imposibil si de loc fezabil sa ..." obținerea pensiei militare să se facă după 30 de ani de serviciu "- asa cum apasat zici tu !
Poate te-ai referit la tulumbari....
Calculeaza ..Virsta luptatorilor ..ofiteri..subofiteri..militari profesionisti angajati ! Rapid ajungi sa ai o Armata ..periculoasa ..de ..burtosi..uzati pe la incheieturi si cerebel
La tulumbari merge !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asa, @Nr1, bine zici! Dar azi, Ciucalău se duce la mUE sa ia lumină, adica sa scoata pensiile militare din cele speciale?, ca asa scrie toata presa! Oare ce urmareste cu asta? Fuga de contributivitate? Mafia clocarilor, sa nu-si dea in petec?!

CEZAR spunea...

RD
O precizare - intrebare ?
Pentru cei cu pensii nesimtit de mari si gonflate cu tot felul de inventii..OSKAR....incepind asa cam de pe la 8.000 si mergind cu nerusinare la 15- 20.000 SINT BANI ?! Desigur ca sint din moment ce acestia fara greturi incaseaza luna de luna de ani buni..

Leon spunea...

Au incurcat-o Magistratii !
Daca si UDMR sustine pensia de serviciu la 65 de ani:
"..În ceea ce privește PNRR și jalonul pentru pensii, liderul Uniunii a explicat că, în PNRR, România și-a asumat 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile.

„Nu există un procent de 9,4% obligatoriu pentru statele membre, nu există așa ceva. Am verificat, nu există un criteriu de 9,4%. Nu știu cum a apărut acolo, sincer. Nu vreau să acuz pe nimeni. Dacă fac un calcul, România se încadrează în limita de 9,4% cu excepția așa numitelor pensii speciale, pe care eu le consider de serviciu. Suntem într-o încurcătură. Cu pensiile din sistemul public ne încadrăm în limita de 9,4%, dar nu dacă punem la cheltuielile cu pensiile cele de serviciu”, a precizat Kelemen.

Liderul Uniunii a arătat că trebuie găsită o soluție pentru acest sector, în urma unor discuții cu Banca Mondială.

„Principiul contributivității trebuie respectat, trebuie să fie și pentru cei care sunt în serviciul public, iar statul trebuie să decidă dacă, peste contributivitate, le mai dă lor ceva pentru anii petrecuți în serviciul public”, a menționat președintele UDMR.

Kelemen a arătat că nu trebuie permis ca pensia de serviciu să fie dată înaintea vârstei de pensionare.

„Vrei să ieși la pensie la 50 de ai, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu o primești la 65 de ani. Nu poți să iei și pensia de serviciu la 50 de ani și după aceea să lucrezi în continuare, la stat.

Apoi, nu poate să fie pensia mai mare decât salariul și vorbim în primul rând, de o parte dintre magistrați”, a mai spus Kelemen Hunor"(stiripesurse)...!!

Leon spunea...

"Vor fi recalculate toate pensiile şi cel mai probabil cele speciale vor fi impozitate aşa încât să nu mai existe inechități."(Marius Budai la A3 CNN).

reddog spunea...

Se pare că Cezar își pregătește teza de doctorat.
In ultimul timp plagiază la greu de pe blogul lui Huhu.
Mai are un masterat de pe timpul când mergea la cules de gogonele și un felcerat de când era la arma GAZ.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Parca si eu as accepta plx 199, insa asta nu mai sta in picioare, ca si politicienii spun ca se va da o oug, si cred sigur ca acel nou oug trebuie sa se cadreze jaloanelor 215 si 216 din PNRR PE CONTRIBUTIVA, chiar daca pensiile militare se vor separa de pensiile speciale, cum s-a dus căpățânosul sa negocieze la Bruxelles, pe langa eliminarea procentului de 9,4 % din PIB la pensii cu un procent mai mare. Nu cred ca pensiile alea, care depasesc de cateva ori soldele, sa mai respire intr-un sicriu batut in piroane si sigilat. Nu-i asa, double vipuștilor si autorii nerusinatelor copy pastelor, care sunteti tartorii stapanilor pensiilor ca doboratori ai recordurilor?!

raul spunea...

1. Vârsta de pensionare va fi 65 de ani. Nu vor mai fi cazuri de polițiști, militari sau magistrați care să iasă la pensie la 45-50 de ani.
Viorele ,ia uita-te pe L263 ,la civili ,cate categorii ies la pensie mai devreme de 65 !LEGAL ,deci!In functie de grupa de munca!Cum sa le impui asta militarilor ,care au grupe???Ori e cretineala ziaristica ori habarnism din partea celor care scriu asta!Oricum am zis-o de nenumarate ori!Nici politicienii si nici ziaristii n-au citit legile ci vorbesc numai dupa ureche!Tipic romanesc!

Ionel spunea...

@Huhu Rezea - "Pensiile magistraților sunt calculate contributiv încă din 2001 si continuă să fie și astăzi pensii speciale/de serviciu/ stabilite prin lege specială." Va rog sa postati articolul de lege, CONCRET, care prevede ca pensiile magistratilor sunt calculate contributiv !

Sorin spunea...

Dacă s ar pregăti o reforma, axata pe contributivitate, atunci cmj urile, arhiva ar trepida sa caute toate veniturile impozitate care nu au fost cuprinse pana acum. E liniște, asa ca....

Mario 1 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Varianta cea mai corectă și cea mai simplă...în situația în care și pensiile speciale ale militarilor vor fi compuse - ca și pentru celelalte categorii de pensii speciale - din cele două componente, respectiv cea contributivă și cea de la bugetul de stat ! Pentru prima componentă a pensiei ( cea contributivă ) : se stabilește numărul de puncte adunate în decursul activității ( nu intru în detaliile de stabilire a punctajelor lunare, anuale...pentru că aici lucrurile sunt simple ) ! Ca paranteză, vi-a-vis de faptul că cineva de pe aici își punea problema că ar fi un volum de muncă imens ! Este ceva muncă, dar nicicum imensă, iar aceasta pentru că, în cazul celor trecuți în rezervă înainte de intrarea în vigoare a Legii 223 / 2015 ...la casele de pensii există pentru fiecare rezervist numărul de puncte adunate în activitate ( în perioada 2011 - 2015 pensiile au fost acordate pe varianta contributivității ) ! Aceste puncte ale rezervistului se înmulțesc cu VPR ( valoarea punctului de referință ) și care în prezent e de vreo 60 de lei ( valoarea punctului de pensie împărțit la 25 ( stagiu mediu complet de cotizare )) și rezultă pensia brută pe contributivitate ! Ca paranteză, din moment ce stabilirea punctului de pensie e atributul guvernanților, se poate chiar renunța la acest VPR și să se utilizeze noțiunea de punct de pensie în valoare de cei vreo 60 de lei ! S-ar elimina astfel o operațiune suplimentară și care duce la același rezultat ! Această componentă contributivă ar însemna totodată partea din pensie garantată de stat, cum dealtfel o tot spune Curtea Constituțională nu într-o decizie, ci în mai multe ! Pentru a doua componentă a pensiei, respectiv cea de la bugetul de stat : având în vedere faptul că elementele salariale, respectiv atât solda de grad, funcție, gradația ( în raport de vechime ), cât și celelalte componente salariale ( solda de comandă, indemnizații, sporuri, etc.) au intrat în solda lunară și aceasta din urmă a fost folosită la determinarea punctajului lunar ( pentru a stabili ulterior punctajul anual, punctele adunate în activitate și în final partea contributivă a pensiei )...este improriu ca aceste elemente salariale sau unele dintre ele să fie utilizate - iarăși - pentru determinarea părții a doua a pensiei, respectiv cea de la bugetul de stat ! În consecință, pentru stabilirea cuantumului celei dea doua componente a pensiei ( cea de la bugetul de stat ) este suficient să fie stabilit un procent general valabil și care să fie aplicat fiecărei componente contributive a pensiei, indiferent de cuantumul acestei componente ! În final, din cele două componente ( contributivă și cea de la bugetul de stat ( determinată procentual )) rezultă pensia militară în cuantum brut, iar din ea se stabilește cea netă ! S-auzim numai de bine ! La mulți ani celor ce-și sărbătoresc ziua numelui !

Leon spunea...

Sindicatele politistilor indeamna la calm:
https://snpp.ro/pensionarea-in-sistemul-de-aparare/

Huhu Rezea spunea...

@Ionel
Am mai citat din Statutul magistraților art. 85

Art. 85. -
(1) Partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei din sistemul public al asigurărilor sociale se suportă din bugetul de stat.

Marcel Orzan spunea...

Pt. mosmartin16:

Si aceasta “componentă contributivă” de cine sa fie platita? Sugerezi cumva ca CNPP din BASS sa plateasca aceasta componenta, adica pensile militare sa fie din nou integrate in Sistemul public de pensii? Afla ca este exclus acrest lucru, 0% sanse, nici nu se pune problema, Min.Munciisi CNPP nu vor accepta niciodata repetarea prostiei din 2010! Pun pariu!

RD spunea...

@Cezar, dau un simplu exemplu, cei care beneficiază de ordinul onorific și au în pensia actuală și nu dețin pensii de 5 cifre sau de 4 începând cu 9, 8 sau 7, ar trebui să fie tot fericiți pentru că se recalculează pensia militară a lor pe contribuție și din ce am auzit nu s-ar mai calcula și ordinul de merit.. Nu toată lumea se uită la pensiile militare nesimțite. Mai sunt și oameni care în primul rând se uită la pensia lor care nu este mare ci doar mică sau medie și pot pierde de la sute de lei la peste 1000 lei. Și ce bucurie ar avea că s-ar micșora și pensiile de 5 cifre sau de 4 cifre cu 9 și 8 la început? Unii gândesc dacă mie îmi este rău cu pensia să le fie și celorlalți!

RD spunea...

De unde sunteți sigur că pensia militară ar avea două componente: cea pe eventuala contributivitate și cea de la stat? Nu am văzut/citit în raportul BM ceva legat de așa ceva.

Liviutatarush spunea...

Punctajele determinate de calculul contributivitatii in anul 2011, NU AU TINUT CONT DE TOATE VENITURILE OBTINUTE! Si, in plus, rezultatul s-a impartit la 20! Deci neconcludent! Ori se recalculeaza contributivitatea la toti, tinand cont de toate veniturile realizate, impartite la stagiul complet de cotizare (care nu-i 20), ori o lasa asa si mai departe Dumnezeu cu mila! O sa le ia cinci ani, pe putin! Eforturile din 2011 s-au facut cu SGV si subofiteri care nu faceau nimic altceva! Si tot le-a luat doi ani!

ifrim spunea...

Tizule tu trebuie să fii mulțumit.Ai făcut petiție la BM în engleză că vrei contributivitate?Ți-au dat exact ce ai cerut,contributivitate ,ce mai vrei?Acum că au mai pritocit-o ei cu 65%,vechime mare ca la civili,fără să ia în calcul situația disponibilizaților, ăsta-i bonusul!

RD spunea...

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut astăzi, 26 octombrie 2022, la Bruxelles, o întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Discuțiile s-au axat asupra aderării României la Spațiul Schengen, stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Premierul României a menționat că sunt importante și ajustări ale unor ținte și jaloane pentru a răspunde nevoilor actuale. A arătat că Romania va insista și va continua discuțiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință, pe menținerea în rezervă a producției de energie bazată pe cărbune și pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.

Ciucă nici nu cred că a îndrăznit să spună să fie scoase pensiile militare, dar este o părere și atât.

Probabil mâine va spune Ciucă și despre pensii..

27 Octombrie, Ora 11:00
Conferința de presă a prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă la încheierea vizitei de lucru la Bruxelles

Burebista spunea...

Pentru Huhurez & all...
https://economedia.ro/surse-banca-mondiala-recomanda-cresterea-treptata-la-65-de-ani-a-varstei-de-pensionare-pentru-beneficiarii-de-pensii-speciale-judecatorii-si-procurorii-sa-poata-iesi-la-pensie-doar-dupa-30-de-ani.html#.Y1kr4exI5ky.

Și cu referire la aceste modificări 2 judecătoare de ka csm au cerut lămuriri.....
Dacă citiți cu atenție articolul veți observa ca pensiile militare nu sunt cuprinse în reformele pentru jalon...
Iată și articolul cu cele 2 judecătoare....

https://www.g4media.ro/doua-judecatoare-din-csm-ii-solicita-presedintelui-institutiei-detalii-despre-discutiile-cu-guvernul-pe-tema-reducerii-cheltuielilor-cu-pensiile-speciale.html.

Adio contributivizare la pensii militare! 🍾

Sense spunea...

@kostas, lăsați poveștile. Punctaje calculate considerând stagiul complet 20 ani? Refaceți calculele raportându-va la un stagiu complet apropriat de cel civil. Sau fără sa va complicați,întrebați un civil care a lucrat pe salarii apropiate de salariul mediu cât are pensie după un stagiu complet de cotizare. Apoi întrebați-vă cam cât ar fi pensia dacă stagiul ar fi undeva la 30-40%.
D-le Ifrim, unde ați auzit dumneavoastră de pensii de 30-50 mii? Sau de 20 mii? În armata? Dacă sunt meritate? Nu, evident. Atâta timp cât partea contributiva e de 4000 (medie) dar unii ajung la 30-50 mii, evident ca nu e normal. Mai repet, dacă magistrații au, în pofida salariilor imense, o pensie medie contributiva de 4000, datorita stagiului mic de cotizare, încercați sa înțelegeți ca dumneavoastră tot cu un stagiu mic de cotizare însă și cu cotizații mici, nu puteți sa ajungeți nici pe departe la 3000 pe contributivitate.
Amestecați invaliditatea cu contributivitatea. Da, e nasol sa ai probleme medicale. Însă o lege contributiva o sa rezoneze empatic cu situația dumneavoastră medicala, o sa plângă pe umărul dumneavoastră însă o sa va spună ca ...calculele sunt calcule.

Liviutatarush spunea...

Deja umbla pe net un draft de OUG in care sunt prinse toate pensiile speciale. Este prea lung ca sa-l urc aici. Nici macar partea cu MApN nu pot s-o urc.

Pop Iuliu spunea...

Aici aveți proiectul de OUG pentru modificarea legilor prin care se acorda pensii de serviciu și pensiile militare de stat:
https://luju.ro/static/files/2022/octombrie/26/proiet_oug.pdf?fbclid=IwAR2yM-Gv518qB2zluzYSVflnOdm3fhBi-0yhBVtEJFZ2BoqkNF4m1Tj_qwg

Pop Iuliu spunea...

Sindicaliștii au postat înainte de a vedea proiectul OUG, care arată astfel:
https://luju.ro/static/files/2022/octombrie/26/proiet_oug.pdf

magda spunea...

Daca nici acum,cu conflict cat casa la granite,nu se face dreptate,atunci cand? Noua lege sau oug trebuie sa multumeasca atat activii cat si rezerva.Grea misiune avand in vedere ca nici un prim ministru nu a rezolvat problema( poate nici nu a vrut in ciuda bunelor intentii declarate la televizor).Degeaba tragi tare cu gologanii pe dotare( lucru desigur foarte important) cand toata lumea stie ca factorul uman este cel mai important,cat este de motivat militarul sa lupte si sa se sacrifice( nu cu vodka si ciocolata).Buna postarea lui Leon...de ce sa te grabesti ca oaia sa iti depui raportul de pensionare cand ,deocamdata ,nu a aparut concret nimic...........Si totusi...parca n-as prea crede ca Ciucanu si-o taie bine de tot in familie...ar fi un fel de sepuku financiar( nu ca as plange de asta). Apropos...amr 66 pana cand ostenii marii armate ....de primari,consilieri locali,judeteni isi vor putea cere drepturile ,..sau nu ?

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Brenda spunea...

O modificare a legii , pensiilor militare , <Așteptăm precizări

Leon spunea...

Si in L 127/2019 dar si in L.223/2015 probabil se vor aduce modificari in sensul limitarii iesirii la PENSIE ANTICIPATA !
Cred ca se va umbla la HG.1294/2001 cu modificarile ulterioare , privind acordarea reducerilor fata de varsta standard de pensionare, tinând cont ca civilii pot deveni pensionari la 52 ani(65-13), iar militarii la 47 de ani(60-13)..!!

Brenda spunea...

SA FIE ȚEAPĂ????

RD spunea...

Iata raspunsul Ministerului Muncii acordat presedintelui CSM Marian Buda:





“Va comunicam faptul ca documentul prezentat in mass-media nu este unul care sa fi fost elaborat de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.


Reiteram faptul ca Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale nu elaborat inca un proiect de OUG in vederea indeplinirii Jalonului 215 din PNRR.


Mentionam, de asemenea, faptul ca in procedura de adoptare a unui act normativ care sa reglementeze indeplinirea Jalonului 215 din PNRR, MMSS va continua sa discute transparent cu toate partile interesate”.

Asadar, Ministerul Muncii sustine ca nu a elaborat un asemenea proiect de OUG privind taierea pensiilor de serviciu ale magistratilor si modificarea conditiilor de pensionare, insa in niciun moment nu neaga existenta sa. Iar existenta acestui proiect, care este la stadiul de draft, nici nu are cum sa fie negata, atat timp cat, repetam, el exista si a fost vazut la nivelul coalitiei de guvernamant.


In plus, proiectul de OUG contine fix cerintele Bancii Mondiale transmise Romaniei in cadrul implementarii PNRR.


Totusi, este posibil ca scopul aruncarii pe piata a acestui draft de proiect sa fi fost acela de a testa reactiile magistratilor, pentru ca apoi sa se vina cu o alta varianta, mai indulcita, dar tot rea pentru judecatori si procurori.

https://m.luju.ro/magistrati-nu-mergeti-pe-fenta-ministerul-muncii-a-instiintat-csm-ca-nu-a-elaborat-niciun-proiect-de-oug-privind-taierea-pensiilor-magistratilor-proiectul-de-oug-exista-iar-el-circula-deja-la-nivelul-coalitiei-de-guvernamant-se-repeta-episodul-legilor-sig

reddog spunea...

Și Rambo e fiu de dac.
Cezar e fiu de roman.
Se ciocnesc mai ceva ca Traian și Decebal.
Dar ambii au luat ajutoare. Nu Traian și Decebal.
Rambo și Cezar.

Brenda spunea...

O aiureala, nu cred nimic

Burebista spunea...

E un pic cam fake... Cel puțin la legea 223....
Cum adică baza de calcul a pensiei o reprezinta media ULTIMELOR 12 SALARII DIN ULTIMII 5 ANI DE ACTIVITATE????? 🤣.... ULTIMELE 12 SALARII NU POT FI DECÂT DIN ULTIMUL AN DE ACTIVITATE.. 🤣
UNDE ESTE ANEXA CU CREȘTEREA ETAPIZATA A VÂRSTEI DE PENSIONARE DE LA 60 LA 65 Ani???
Daca pentru pensia anticipata parțial trebuie 25 ani vechime efectivă din care 15 în serviciu, pentru pensia la limita de vârstă ce vechime efectivă trebuie??? 30..35...??
Asta este făcută pe scheletul oug 59 și au mai băgat și magistrații pe acolo... FAKE NEWS.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multumim, Dle General!

Alexandru spunea...

@Magda
Chiar credeți că băieții ăștia care ne conduc văd sau îi interesează mai departe de lungul nasului? Garantat nu. Acum a ajuns cuțitul la os și trebuie făcut repede ceva. Pe picior, desigur, românește. Și o să iasă, tot tipic românesc, tot o cârpeală. De ieșit o să iasă repejor mulți, care n-au de gând să-i prindă 52 de ani în sisteme. Credeți că intereseaza pe cineva? Nu. La naiba cu securitatea națională. A rămas doar un concept prin niște hârtii pe undeva, faptic s-a dus naibii demult. Doar că mulți nu realizează încă.

Viorel spunea...

mosmartin16 (16 ianuarie ziua mea de naștere). Moșule. Redau din criticile dumneavoastră la adresa mea pe un comentariu așazis fals: „Dă-ne sursa exactă...nu ce spune un ziar, agenție ! Poți ? Sau "tăvălești" o informație neverificată și contribui...fără să vrei...la dezinformare !”. Cu ce este mai credibil Lumea Justiției decât Economia.ro. ? Făcând o paralelă, putem da crezare topicului prezentat de către domnul Huhu Rezea sau aete o „dezinformare”?

Dodo spunea...

Normal ca bosOrogii de la CCR. cum nu ne suporta...vor face orice le sta in putere ...sa ne pacaleasca. Doar lor sa le fie bine. Niste nemernici

Dodo spunea...

E posibil orice. Speram doar ca fiind in NATO....o sa avem o sansa sa nu ne arda.

Relu spunea...

Singurii care au iesit la pensie si au ramas "pe loc" au fost oamenii puterii, jmecherii.Fraierii fie au stat acasa fie au pe undeva pe la privat.Asta nu spun toti mestecatorii de clisee.