Daca e asa, atunci Prim ministrul gangav, balbait si cu grave carente la citit, Ciuca, poate ordona ca pensiile militare sa ramana in continuare inghetate, pentru pensiile mici si medii, si sa creasca doar pensiile generalilor de paie cu doctoratele copy paste, sa nu mai spun de droaia de penali condamnati pentru infractiuni grave, ca doar traim in Romania, cea mai inapoiata, salbatica si corupta tara din Europa, intrecand la multe capitole Rusia, cum ar fi analfabetismul functional in institutiile cheie ale statului, cu cel mai analfabet Guvern si Parlament din Uniunea Europeana. Ministrul spilcuit, cu gura impadurita stufos si plina de prune, Dancu, fiind un somnolent indiferent doarme chiar si in picioare, uneori ducandu-se cu povesti vanatoresti si abureli de doi bani pe tv-uri, de mi s-a facut greata de minciunile si gogosile lui afumate; presedintele Iohannis e ocupat zilnic sa-si numere casele sichiriasii aducatori de mormane de banaret dinchirii, ori declara la brodeala si de ochii lumii ca exista un cancer la doctoratele copiate, dar nu dispune masuri concrete, doar de frica ca pica de fazan ca i-a avansat in grade din pozitia de infractori copy paste, iar parlamentarii se intrec care de mai care sa-si majoreze lor sau sa majoreze veniturile alesilor locali si slugilor de partid, ori, ca deliciu si extaz suprem, pana la orgasm, sa loveasca in rezervisti cu ce e mai rau, sa le tina pensiile inghetate, in secret totusi dispunandu-se sa nu se atinga de pensiile generalilor copy paste si doar ele sa se majoreze pe sustache, cum se obisnuieste in RepublicaBananiera Romanistan... Parca vad ca PNRR o sa devina o troacă de laturi si dejectii din care sa se infrupte doar si numai mafiotii statului!
Zice doamna Comisar (bolsevic) ca miliardele, printre altele, se acorda si pentru ,,demnitate sociala!'' Doamna cu ochelari de cal, dumneata te crezi cumva acolo, in tara civilizata de unde vii? Sala din care vorbesti este doar o insula, caci de jur imprejur e doar si numai o mlastina puturoasa, patronata de o mafie politica intesata de analfabeti, in care demnitatea invocata se zbate intr-o mocirla fara de sfarsit!
subiect nou, pensii speciale supraimpozitare pensii speciale doar ce este peste partea contributiva, Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a fost întrebat, la finalul şedinţei de Guvern, despre pensii. Vă redăm, mai jos, dialogul purtat cu jurnaliştii prezenţi la Palatul Victoria. ,05.10.2022,Reporter: Pe analizele dumneavoastră, scutirea de impozit la pensii poate să meargă până în 2.500 sau până în 3.000 de lei?
Adrian Câciu: Aș vrea să nu vorbesc public până nu avem o decizie în coaliție, dacă îmi permiteți, am mai spus lucrul acesta. Am fost întrebat dacă analiza e gata. Analiza este pe masa decidenților. În momentul în care va fi luată o decizie cu privire la acest aspect, o putem comenta și public. Trebuie să înțelegem un singur lucru - trebuie sprijiniți oamenii cu venituri mici. Oamenii cu venituri mici nu vor fi sprijiniți printr-o scutire de impozit neapărat, pentru că dacă faceți un calcul o să vedeți că este derizorie suma de care ar beneficia. Îmi mai trebuie un alt lucru. Orice minus de venit înseamnă un minus, de exemplu al autorităților locale. Dacă găsim echilibru, pentru că discutam de impozitul pe proprietate și înțelegem nevoia de a avea venituri corecte, nimeni nu vrea venituri care nu sunt meritate de către autoritățile locale. Autoritățile locale folosesc acele venituri pentru investiții. Deci trebuie să găsim acest echilibru pentru a exista și spațiu fiscal pentru a reduce fiscalitatea. Vreau să vă spun și altceva. România, 13 ani de zile, a stat într-o reducere a fiscalității, ajungând cu una dintre cele mai reduse fiscalități din Europa. Cu toate astea, România nu s-a dezvoltat cum s-au dezvoltat alte state. Cred că asta ar trebui să dea de gândit celor care vorbesc foarte mult de o fiscalitate redusă sau celor care ne compară cu Franța, cu Germania, și, apropo, ați văzut ce a însemnat pentru Marea Britanie o decizie greșit luată.
Reporter: Dar, ca principiu, mai am două întrebări, ca să știți, să vă uitați în continuare înspre mine.
Adrian Câciu:Vă rog.
Reporter: Ca principiu, ați fi de acord cu o corelare între această scutire de impozit și o impozitare a părții de necontributivitate a pensiilor speciale?
Adrian Câciu: Analiza, exact asta s-a făcut. Din păcate, în spațiul public s-a păstrat doar partea de neimpozitare. După cum știți, analiza exact așa a plecat, pe găsirea unor soluții de impozitare sau supraimpozitare a pensiilor speciale, între ghilimele, așa cum sunt ele, nedefinite printr-o lege, dar cunoscute în spațiu public, mai ales și cu preponderență pe partea de necontributivitate, așa cum ne spun deciziile Curții Constituționale. Și evident, în echilibru s-a venit și cu o ridicare a presiunii fiscale pe cei cu venituri mici.
Reporter: Un procent luat în calcul ar fi 25%?
Adrian Câciu: Nu confirm până când nu avem această decizie.,
Dacă s-a analizat, urmând a se lua și decizia ca numai componenta necontributivă a pensiilor de serviciu să fie supraimpozitată, de ce s-or fi opunând neterminații noștri ca și pensiile militare să aibă o parte contributivă în cuantum? Vor să fie supraimpozitat întreg cuantumul pensiei militare?
Determinarea componentei contributive a pensiilor pentru militari nu mai necesită și actualizarea pensiilor.
Partea contributivă se majorează anual prin creșterea valorii punctului de pensie și a punctului de referință, iar partea necontributivă prin indexare.
Actualizarea soldei lunare brute care s-ar cuveni pensionarului ar avea doar rolul de plafon peste care nu poate depăși suma componentei contributive și necontributive a cuantumului pensiei.
eu cred, ca in acest moment dupa aceasta inghetare a pensiilor militare de ani de zile, este o solutie buna dar depinde si de procentul de impozitare sa fie progresiv, realist si acceptabil si sa vedem si partea militara baneasca pentru obligatiile noastre la razboi pe bune sa termine cu hau hau aiurea,
Va dati seama ce retardata era jurnalista aia. Noroc cu comisarita europeana ca a avut tact!
De ce spun ca era handicapata jurnalista, le fel ca multi din societatea civila, carora le stau in gat pensiile militare? Pentru ca individa a fost capabila sa sesizeze ca militarii au pensii militare. Dar nu a fost capabile sa sesizeze ca ea/jurnalista nu are atributii la razboi dupa pensionare, la fel ca militarii pensionati (incluzand femeile-militar).
Ceea ce am exprimat este o mare problema de handicap nu doar al clasei politice romanesti, cat si al mass mediei romanesti, dar si societatii civile romanesti in ansamblu. Sesizeaza doar in partile in care le convin aspectele de discriminare/favorizare militari-civili, respectiv doar la pensii, dar nu si in ansamblul lor.
Chestiile astea se rezuma in mare parte, la o lipsa crasa de informare, de cultura sau analfabetism functional, al celor din Romania carora le stau in gat pensiille militarilor. Iar la justitia, apare si duplicitatea, ipocrizia.
As vrea sa vad si eu un jurnalist, un judecator, un politiican, un pensionar civil revoltat/alt civil - din astia care tot nu au loc de pensiile militarilor, sa exprime raspicat, ca se simte privilegiat fata de militari, ca nu are si el atributii la razboi dupa pensionare, precum militarii pensionati! Si sa fie egalitate, se bate sa fie si civilul (barbat dau femeie) mobilizat in caz de razboi, la fel ca militarii pensionati (barbati si femei) si pana la aceeasi varsta! Nimic insa, tamaie! Si atunci cand vezi astfel de manifestari schizofrenice legate de pensiile militarilor, iti vine pur si simplu sa tragi apa!
Pai, daca nu inteleg ce inseamna ce ati explicat, cineva trebuie sa le dea peste tartacute cu ceaslovul, sa inteleaga ca atunci cand se vor trezi potcoviti cu impozit per total vor simti cu mult mai greul ciocan dat la mir!
Pentru că la un moment dat când starea economiei nu mai permite vor putea spune pas părții necontributive!
Se pare că pe tapet este soluția hibrid : parte contributiva ( minus solda de grad ) și o parte necontributiva , plătită din Bugetul Apărării, reprezentată de solda de grad (este cererea Armatei!)
Aceasta , în perioada următoare va creste substanțial, actualizandu-se cu salariul minim pe economie actual ( 3.000 lei)
Încă se discuta dacă la punctajul obținut să se adauge OMM ( pentru contributivitate)
Asa se aude ...
Ce legatura are partea contributiva cu solda de grad parca partea contributiva are legatura cu nr de puncte obtinute in functie de veniturile realizate. Credeti ca o sa ceara adeverinta cu veniturile realizate in cariera de la financiar in urma cu zeci de ani si financiarul o sa caute ce venituri ai realizat pe luna cutare in anul cutare fara solda de grad, ar insemna o munca grea pentru acestia.
@Ovidiu
Evident că și solda de grad intră în calculul părții contributive, așa cum intră și sporul pentru pensia suplimentară și sporul pentru condițiile de muncă.
Da, pentru pensiile stabilite până la 31 12 2015 există la dosar soldele lunare brute din întreaga carieră. Obligatia era să existe aceste solde lunare brute la dosar pentru toți cei care s-au pensionat până la 31 12 2020, pentru aplicarea art. 122 din L 223/2015. Adeverinte cu venituri din întreaga carieră vor primi numai cei pensionați după 01 01 2021.
@Probabil că @Victor a vrut să spună mai sus că mărimea părții necontributive se va stabili în fncție de grad.
Aloo,păi ce contributivă-i aia la care adaugi OMM(SOSP)și mia de lei neimpozabilă pentru TOEx?Devine iar pensie specială clară.Apoi și solda de grad și devine superspecială cu crengi!
@GO.Îți vine pur și simplu, în situația că intrăm în război să nu ridici un pai pentru ei.
S-au trecut și pensiile ocupaționale
”În PNRR este trecută și desființarea pensiilor speciale?”, a întrebat Bogdan Chirieac. ”Este , este jalon până la sfârșitul acestui an”, a răspuns Marcel Ciolacu. Și a precizat: ”Nu desființarea, ci găsirea unei formule, dar cei de la USR, o spun cu toată dragostea, au trecut și pensiile ocupaționale, respectiv zona de armată și zona Ministerului de Interne. Când vine să se pună în aplicare, noi avem un război la granița cu România. România fiind statul cu cea mai lungă graniță, de 650 de kilometri, cu Ucraina. Cum să punem în aplicare noi așa ceva, ca să distrugem armata română? Vom găsi soluțiile cele mai bune, nu ne putem lua după inconștienți. Avem anumite informații în acest moment, am făcut un draft întreg pe plafoane, nenominal, pe număr de câți pensionari se încadrează în diferite pensii, ce reprezintă din pensie contribuția, ce reprezintă anumite facilități pentru că ai avut anumite demnități și vom veni cu o soluție echilibrată. Vremea aia din Parlament când veneai cu propuneri de distrugere doar ca să dai bine la public, a apus. Este momentul de a găsi soluții responsabile și adaptate exact cerințelor societății românești”, a asigurat politicianul român.
@Ifrim, si la calculul pe Contributivitate si la cel pentru pensia de serviciu intra aceleasi elemente, diferenta este ca la pensiile de serviciu se limiteaza veniturile pentru ultima luna( la magistrati, de exemplu) sau ultimile 12 luni( la aviatori, de exemplu), diferenta este ca pensiile de serviciu se stabilesc in procent de 80-100% din aceste venituri !
Atat OMM cat si PS.intra in calcul la ambele sisteme( binenteles OMM numai pentru militari, daca nu va fi eliminat din Statut !) ..!
PS. Mai plastic vorbind, cele 2 sisteme nu le comparam mere cu pere ci mai degraba mere cu mere, primele nealtoite( contributive) si celelalte ALTOITE( de serviciu)..:)).
Pe țeavă este si impozitarea suplimentara, sustine ministrul de Finante:
"Întrebat de un reporter dacă ar fi de acord cu o corelare între scutirea de impozit și impozitarea părții de necontributivitate a pensiilor speciale, ministrul Adrian Câciu spune că a existat o analiză în acest sens.
„Analiza, exact asta s-a făcut. Din păcate, în spațiul public s-a păstrat doar partea de neimpozitare. După cum știți, analiza exact așa a plecat, pe găsirea unor soluții de impozitare sau supraimpozitare a pensiilor speciale, între ghilimele, așa cum sunt ele, nedefinite printr-o lege, dar cunoscute în spațiu public, mai ales și cu preponderență pe partea de necontributivitate, așa cum ne spune și decizia sau ne spun deciziile Curții Constituționale. Și evident, în echilibru s-a venit și cu o ridicare a presiunii fiscale pe cei cu venituri mici”, spune Adrian Caciu..!(capital).
La civili se iau in calcul multe elemente salariale pentru contributivitate: nopti lucrate, sambate, duminici, sarbatori, ore suplimentare sporuri permanente care in general au fost si impozitate.Ori pe la armata sa ne fie scuzat nu prea sunt elementele astea salariale. Asta daca vreti sa fie contrubutivitate ca la civili. Cred ca e mai bine actualizarea soldelor luate in calcul la momentul deschiderii dreptului la pensie cu ce e in plata la activi pentru ca iar vor plange unii ca au pensia mai mica.
Urmaresc de ceva timp postarile de pe acest blog dar nu am vazut pe nimeni aici sa isi asume si faptul ca armata e in starea in care e si pentru ca a fost incurajata prostia, incultura, bataia de joc cu privire la militarii in termen si apoi cei angajati, impresiile de stapani de sclavi a unor cadre, nepotismul si coruptia.
@ ifrim. Da, si eu gandesc asa. Si foarte multi militari.
@ ifrim. Asa este! Si cum la inflatia care este, economia de pe acum nu permite .... Intram din prima pe pas parte necontributiva.
Sunt 2 aspecte de luat in calcul cu pensiile. 1.Dl ministru Bolos a atacat frontal problema aratand ca unele pensii speciale (le includem aici si pe cele care nu sunt speciale dar sunt stabilite si platite in baza unor legi speciale, ce sa facem?) au cuantumuri cam exagerate, cu alte cuvinte cuantumuri exagerat de avantajoase! Aici trebuie lucrat ! 2. A aparut iar pe tapet ideea impozitarii progresive. Nu cred ca se ia in serios o astfel de solutie , au fost in ultimii ani mai multe variante toate aruncate la cosul de gunoi al istoriei! Ideea(pornita de la smecherii cu 5 cifre la activ ) e aruncata acum pentru a mai potoli spiritele si pentru a treage de timp cat se mai poate ! 3. Orice s-ar face , acum zarurile au fost aruncate! Nu isi va permite nimeni sa arunce zeci de miliarde de euroi la gunoi doar pentru a salva niste pensii semcherite, in buna parte nemeritate! PNRR merge inainte , T- trim. 1/2023 - intrararea in vigoare a unei noi legi a pensiilor civile si militare , cu o noua formula de calcul. Pentru partea militara-calcul ca la magistrati, cu o parte contributiva si una cu specific militar!
Asa este! Dar ce sa te faci cu fripturistii militari care in viata lor nu au lucrat noaptea, sambetele etc, dar vor contributivitate cu orice pret. .
Nr1...ai dreptate in mare mare parte...pensiile militare nu vor dispare ,cred ca vor fi,, plug in hybrid'' ca la magistrati.Dar si aici e o mica ...capcana in care guvernantii nu stiu daca chiar vor sa intre .Trecand la o parte contributiva a pensiei ,e clar ca de la 01.01.2023 nici in sistemul militar nu va mai fi o pensie mai mica de 1100 lei. Apoi,la toate pensiile trebuie aplicata marirea punctului de pensie.Si nu in ultimul rand,la partea necontributiva trebuie aplicat coeficientul de indexare.Daca ar fi fost doar pentru alea 9-10.000 de pensii asa zis speciale nu era chiar nici cea mai mica problema dar daca aduni pe toti inclusiv noi,politia,etc.sunt aproape 200.000 deci trebuie banuti nu gluma. Si totusi ...tot din auzite,viitoarea formula ar impaca intr-un fel capra si varza.O formula care prin aplicarea ei,nimeni nu ar pierde ,iar de la un anumit prag in sus( si de fapt aici e bataia pestelui ,chestia unde nu se inteleg) va fi o stagnare un timp a veniturilor pana cand ajung tandi pe mandi cu formula.Dar sa nu ne facem griji,ciucanul n-a sa-si taie craca...nici lui si nici la neamul sau...deosebit de razboinic.
Pot să confirm că la decizia de pensie din 25.08 2015 am atașate un număr de file ștampilate și semnate, care conțin toate soldele/veniturile lunare și gradul deținut începând cu 01.09 1982.
Deci este foarte clar că acestea se află și la dosarul de la CPS.
Aceasta era regula.
Nu este reclama pt. USR, nu agreez niciun partid cu exceptia moderata pentru AUR.
Care aveti FB, merita sa vizionati cum este luata Romania la ștangă în PE, cum ca nu avem ce cauta nu doar in Schengen, dar nici in UE. La care a sarit ca ars un singur europarlamentar roman, pe nume Vlad Botos - intamplator la USR, care i-a luat la ...ulă pe cei 2 nemtalai, in propria lor limba, in plin PE. I-a facut KO in 30 secunde pe cei 2, despre care inteleg ca sunt si din latura extremista germana - adevarata, nu ca AUR de la noi, semn ca nazismul nu a murit, ci doar s-a camuflat. Mie mi-a tras la unul dintre cei 2 nemtalai, si tupeul exprimarii cum ca Romania ar fi mai decazuta/inferioara decat Ucraina. Ca sa vedeti cum gandeste lumea despre tara noastra, ai caror oficiali s-au facut pres in fata UE.
https://fb.watch/f-HfYKxWdQ/
Magda. Nu e nici o capcana. Si acum, pe real nu exista pensie militara mai mica de 1000 de lei. Cei care tot flutura fluturasi de 57 lei (pensie de urmas poate) se fac ca uita ca si acum statul roman harnic si de pomeni electorale darnic completeaza rapid si eficient diferenta pana la 1000 lei! De unde ? Pe undeva si din pensia suplimentara si stagiul de cotizare adaugat furate de la zeci de mii de pensionari militari de la 1 ianuarie 2016 incoace! Va fi o noua formula de calcul iar cuantumul mai avantajos(pentru smecheri excesiv de avantajos) va fi abrogat! Pai tocmai de aia se face reforma ca sa se puna ordine in dezmatul actual de la pensiile militare si in special la cele speciale. Nu inteleg de ce va framanta grija ca la cele 9-10.000 pensii speciale marirea punctului de pensie ( ca indexarea la partea necontributiva s-a cam facut an de an nu ca la militari) ar putea duce la gaura in buget.! La o pensie medie de 21.000 lei unde partea contributiva e de 3000-4000 lei chiar nu puteti dormi de grija bugetului? Cat sa creasca partea contributiva de la 4000 lei in sus cu punctul de pensie ca sa depaseasca 20.000 lei ? La militari si politie cam la fel(desigur la o medie multa mai mica ). Oricum, din cele peste 10.000 pensii mai mari de 10.000 lei , unele mult peste aceasta valoare , vor ramane putine ! Cestiunea cu stagnarea veniturilor mi-a pălacut oricum! Idea asta ii framanta pe gonflatii cu 5 cifre la aktiv de mult timp! Stagnarea lor(f convenabila de altfel)a insemnat inghetul pentru majoritate si furtul pensiei suplimentare si a stagiului de cotizare adaugat pentru multe mii de rezervisti! PNRR face ORDINE!
Da, ai aflat ceva pe aproape. Partea insa cu gradul nu ai nimerit-o total. Nici nu ai avea cum. Este proiect de lege clar ... clasificat, ceea ce da indicii ca orice adaos pe langa pensia militara, se va face eventual in baza unei legi ... tot clasificate. Cel mai probabil, ca va urma lege separata clasificata, legata de mobilizare si de alte atributii ale personalului militar profesionist, dupa trecerea in rezerva, unde vor fi trecute si diversele indemnizatii - nu ca pensii, ci pentru calitatea de a fi personal in rezerva. Si acolo va fi ce si cum. Ocazie cu care se va inchide definitiv si gura targului, pentru ca nimeni nu mai poate critica ca cetatenii din planurile de mobilizare, beneficiaza de niste bani in plus fata de fatalai si de domnisoare.
Aloooo...Mares...ai auzit bai cutra? ??
Acum Ciucă va avea bănuți și din partea Parlamentului (pensie specială), așa că poate va accepta să-și diminueze pensia militară. Eu cred că vor fi diminuate și pensiile sub 7000 lei, nu doar cele de 5 cifre.
Suma componetei contributive și a componentei necontributive nu poate depăși baza de calcul a pensiei de serviciu actualizată la nivelul unuia din activitate.
Daca se măreste partea contributivă prin majorarea valorii punctului de referință se micșorează corespunzător partea necontributivă plătită de stat, astfel încât să nu se depășească baza de calcul actualizată.Asa e la magistrați.
Stie cineva de ce pleaca la Pensie Magistratii intr-un numar asa mare ?
https://evz.ro/wp-content/uploads/2022/10/csm-magistrati.png
RD,o varianta posibila: o simulare corecta conduce la ideea ca f putine pensii sub 5000 lei vor avea scaderi,ceva mai multe intre 5000-7000 lei , intre 7000-10.000 scaderi mai multe si un pic mai consistente . Cele intre 10.000-15000 vor avea insa scaderi destul de mari iar peste 15.000 lei vor fi si mai multe cu scaderi. Asta nu inseamna insa ca nu vor fi si cazuri cand se vor inregistra cresteri . Tineti cont ca vor fi 2 componente: una contributiva care va lua in calcul intreaga activitate(militara si civila) si o componenta militara care poate fi, functie de gradul detinut cu 6-12 luni inainte de pensie ,destul de consistenta . Concluzie : cine a slujit ani multi sub Drapel , a mai muncit cu contract (nu la negru) si in civil ani buni(aici nu se poate pune problema stagiului minim deoarece respectivul are deja stagiul minim de obtinere a pensiei militare -cred ca va fi 20 sau 25 de ani, o sa dispara situatii de obtinere a unei pensii de colonel cu vechime de hair stilist sau trombonist) are toate sansele de a obtine la REFORMA PNRR o PENSIE CORECTA , ECHITABILA , nu cum e in prezent !
Raman în plată ,nu se diminuează
Brenda
Sa vă audă Cel de Sus.
Mă refer la sf micinic Ciuca Nasirianul.
@Brenda, normal că vor rămâne în plată, iar la partea cu nu se diminuează nu cred deoarece intenția este ca pensiile militare să fie cu bugetul redus pentru plata lor. Dar dacă observăm indexările (sau nu) din ultimii ani, vedem că au fost date în bătaie de joc. Când la civili au fost mărite cu 10, 14%..
@nr.1, nu sunt de ajuns că pensiile să zic de 4001-5000 lei sunt impozitate de două ori, pentru sumele ce depășesc 2000 lei, respectiv 4000 (pentru CASS). Acum nu știu cum să mai taie și suplimentar sau să găsească ei 'formule' făcute pentru diminuarea lor. Cred că mulți nu s-ar fi angajat în MApN sau MAI dacă ar fi știut că se va ajunge la ce este de peste 10 ani.
@Huhu Rezea, adică de exemplu dacă un pensionar militar are pensia cu 2500 lei pe contributivitate și 2500 de la stat (în total 5000), acel om nu va avea suma pensiei mai mare pentru câțiva ani deoarece când ar crește pensia pe contributivitate ar scădea componenta de la stat?
Aseară la RO TV , Pricină a punctat bine la una din intervențiile lui privind pensiile militare. L-a susținut și Hadăr despre inechitățile de la pensiile militare.
Domnul Huhurez are dreptate când susține că cea mai bună variantă este cea a magistraților. Să fie toate pensiile recalculate pe principiul contributivității, la care să se acorde o indemnizație din fondurile ministerului. Cu specificația ca suma celor două componente să nu depășească salariul net al activului.
Cu stimă!
RD
Pensia militară se calculează ca si până acum, proporțional dintr-o bază de calcul, bază de calcul care se actualizează funcție de soldele activilor cu aceleași grade și funcții.
Numai că, odată cu calculul pensiei militare se calculează și cuantumul ei contributiv.
In cazul în care cuantumul pensiei militare este mai mic decât cel contributiv se aplică în plată cel mai avantajos.
Cuantumul pensie militare care depășeste cuantumul contributiv se plătește de la bugetul instituțiilor militare.
Se poate merge și pe un cuantum contributiv al pensiei militarului la care se adaugă indemnizații fixe, în funcție de grad.
Liviu,mare atentie la salariul net al activului. Daca e vorba de salariul fara sporuri , nu e buna treaba ! In momentul de fata sporurile fac crema soldei si a pensiilor celor iesiti la pensie mai ales dupa 2010!
Dacă în baza de calcul intră SF, SG, Gradații, IC, și fostul spor de dispozitiv, desigur actualizate, din punctul meu de vedere, sumele ar fi rezonabile.
Poate face cineva o simulare.
Sunt simulari pe acest blog publicate anul trecut !
Sporul de Dispozitiv de 25% este inlocuit cu 7,5% -Spor pentru prevederi Constitutionale !
Piloți,parașutiști,scafandri au un punctaj mai mare,de ce trebuie să-i limităm.Nu cred că e corect.
Premierul Nicolae Ciucă, despre scandalul kerosenului care a stricat MIG-urile: Acum aud pentru prima dată despre acest subiect.
https://www.7media.ro/11838
Bătaie de joc
Vasile Dîncu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă pensiile militarilor vor fi recalculate sau vor fi tăiate de anul viitor, având în vedere că România s-a angajat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă să facă o reformă a sistemului de pensii.
“În niciun caz nu se va schimba sistemul de pensii în sensul acesta. Am o luptă pe două paliere în acest moment, pe două fronturi. În primul rând, pensiile militare nu sunt pensii speciale. Am convenit asta şi cu ministrul Muncii, cu domnul premier, vom merge la Bruxelles săptămâna viitoare ne întâlnim cu un reprezentant al Băncii Mondiale care face un studiu despre asta şi arătăm că în tot sistemul NATO, în toată Europa, pensiile militare nu sunt pensii de privilegii, sunt pensii de stat pentru care Armata a contribuit şi a fost un alt sistem în care s-a premiat meritul legat de faptul că au fost foarte multe libertăţi care au fost pierdute de către militari prin acest statut. Deci este clar că nu vom accepta niciodată să se treacă pe un principiu al contributivităţii care nu poate să funcţioneze, pentru că nu poţi să mai calculezi din trecut toate elementele de contributivitate şi s-a văzut, s-a încercat acum vreo 10 ani şi mai degrabă s-a încurcat sistemul decât a fost făcut”, a declarat Vasile Dîncu.
El a mai afirmat că doreşte să fie respectat principiul ca la grade şi funcţii egale să existe şi pensie egală, iar acest lucru nu se întâmplă în prezent.
“Un al doilea front al bătăliei mele este acela de a reuşi în Parlament şi cu ajutorul Guvernului, să facem dreptate în ceea ce priveşte pensiile, pentru că rezerviştii noştrii, cei care se află în rezervă şi retragere, suferă o nedreptate pentru că au ieşit în perioade diferite istorice şi în mod normal trebuie să respectăm principiul ”la grade şi funcţii egale, pensie egală”. Nu este normal ca cineva care a ieşit mai demult acum 20 de ani, să spunem, un general, să aibă acum pensia pe care o are un maior sau un colonel la funcţii şi grade egale, la experienţă egală”, a explicat Vasile Dîncu.
El speră ca acest demers să fie realizat în actuala sesiune parlamentară.
“Acest lucru îl vom realiza, sper, în această sesiune parlamentară, dacă nu, oricum avem un proiect, am constituit un comitet interministerial la noi, am construit, de asemenea, un cadru, un comitet consultativ cu organizaţiile pensionarilor şi rezerviştilor militari şi sunt sigur că o să rezolvăm, să găsim o chestiune care să rezolve aceste lucruri, să avem o hotărâre politică care să rezolve aceste lucruri în viitor, mai ales că noi, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, nu prejudiciem bugetul general, ne descurcăm prin propria noastră gestiune cu aceste pensii şi salarii. Vom rezolva aceste lucruri în foarte scurt timp”, a mai transmis ministrul Apărării.
Și ne mirăm de ce ne cad avioanele și elicopterele (cazul acesta a fost descoperit, câte or mai fi fost înainte), ne mirăm unde sunt banii ministerului și al poporului, cum se duc și unde se duc șpăgile, comisioane (normal că pe avioane). Nu știe nimeni. Cine să știe ? Poate domnul Aurică Geamantan de la primărie. Unii nici nu cunosc ce funcții și atribuțiuni au în stat. Cu ceva ani în urmă, un bătrân dintr-un sat izolat de lume și bătut de soartă a fost întrebat de un reporter în trecere cine este președintele României. Ceaușescu sau Iliescu a spus el. Oare domnul Ciucă știe că este prim ministrul României sau trebuie să-i spunem sau amintim din când în gând.
Dar despre furtul de combustibil de la Kogălniceanu a auzit ? Dar despre recentele aventuri cu miros de corupție tot de la Kogălniceanu a auzit ?
E depășit omul , e pălăria prea mare pt. el.
În plus se vede și incompetența DGIA care nu a fost în stare să prevină aceste fapte. Păi e normal cu atâtea miaele și cristunuci și cumnăței puși sinecură pe acolo.........
E doar începutul.
Stimate dle Leon , daca va ganditi la inegalabilul PLX 199 a venit vremea sa-l uitati! Uitati si de inegalabila, inestimabila si amabila L223/2015 generatoare de inechitati si nedreptati si discriminari cum nu a mai fost alta de la Cuza Voda incoace ba, daca ne gandim mai bine de la Burebista mai la vale! Va fi o noua lege a pensiilor militare , va fi o noua formula de calcul asa cum prevede reforma PNRR! Recalibrarea unor pensii va cuprinde doar pensiile avand un cuantum exagerat de avantajos, pensiile smecherite!
Guvernul a declasificat o decizie privind diurnele și sporurile militarilor participanți la misiuni externe.
https://umbrela-strategica.ro/guvernul-a-declasificat-o-decizie-privind-diurnele-si-sporurile-militarilor-participanti-la-misiuni-externe/
”În niciun caz nu se va schimba sistemul de pensii în sensul acesta. În primul rând, pensiile militare nu sunt pensii speciale. Am convenit asta şi cu ministrul Muncii și cu domnul premier. Vom merge la Bruxelles săptămâna viitoare să ne întâlnim cu un reprezentant al Băncii Mondiale care face un studiu despre asta şi vrem să arătăm că în tot sistemul NATO, în toată Europa, pensiile militare nu sunt pensii de privilegii. Ele sunt pensii de stat pentru care Armata a contribuit.
Este clar că nu vom accepta niciodată să se treacă pe un principiu al contributivităţii care nu poate să funcţioneze. Nu poţi să mai calculezi din trecut toate elementele de contributivitate. S-a încercat acest lucru acum vreo zece ani şi mai degrabă s-a încurcat sistemul“, a declarat Vasile Dîncu, la a emisiunea Insider Politic de la Prima TV.
Dâncule, nu vrei să și explici, nu doar să afirmi repetând ca un robot aceleași gogomănii, cum prin L263 ”mai degrabă s-a încurcat sistemul“?
Sper să te întorci și tu așa cum te vei duce!
https://evz.ro/ministrul-apararii-sustine-ca-pensiile-militare-nu-vor-fi-taiate-vasile-dincu-nu-sunt-pensii-speciale.html
E de urmărit dacă în săptămâna 10 - 16 oct. , vor merge la Brussels , Budăi cu Dîncu + dottore așa cum a spus Dîncu.
Eu cred că este iarăși oleacă de MIMĂ .
Dacă ar fi putut, Dâncu realiza actualizarea printr-o OUG, tot așa cum a fost și eliminată de gulerați în 2017.
Ce să mai aștepte totâ sesiunea parlementară?
Caracterul de pensii speciale al pensiilor militare este dat de legea specială care le reglmentează. Vrea Dâncu sau nu vrea, chiar și CCR le asimilează pensiilor speciale.
Ce-l costă pe Dâncu dacă odată cu actualizarea pensiilor militare le stabilește și cuantumul contributiv?
Totuși se poate sa fie in legea generală a pensiilor așa cum era înainte de 1989 și era un decret care era secret pentru militari ,deci nu se poate și acum la fel
Prin PNRR Romania si-a asumat ca va reforma toate pensiile si speciale si civile si ocupationale si de serviciu , ca va fi o noua formula de calcul iar pensiile avand cuantumuri exagerate vor fi recalibrate! Nu cred ca in sistemul NATO exista inechitatile si nedreptatile si discriminarile care sunt acum la pensiile militare la noi , nu cred ca la aceeasi situatie juridica unii au pensii de 3 ori mai mari decat similarii lor iesiti la pensie cu mai mult timp in urma!” Nu cred ca in sistemul NATO ori in Europa mai exista situatia sa cotizezi din buzunarul propriu zeci de ani la pensia suplimentara cu speranta ca la pensie vei avea un adaos fata de cea calculata in baza legii (ca de aia se numeste pensie suplimentara nu ajutor social , nu pomana electorala bla bla bla) , nu cred ca in sistemul NATO si in Europa mai exista situatia in care dupa ce ai iesit la pensie din sistemul militar muncesti cu contracte in regula (nu la negru ca multi alti concetateni ca sa nu plateasca taxe si impozite si cand ajung la pensie urla ca au pensii mici) si cand sa beneficiezi de munca prestata ani buni vine un amendament hotesc la legea pensiilor militare care iti anuleaza tot ce ai muncit si ai contribuit. Oare dl Ministru stie despre aceste lucruri? Zecile de asociatii si ligi si sindicate l-au informat oare?
Brenda
Evident!
Poate fi ca în dragoste și război unde totul e permis.
Dar trebuie sa fie și un alineat care face referire la ajutoare.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, consideră că pensiile de militare nu sunt pensii de privilegii, ci sunt pensii de stat pentru care Armata a contribuit. El a explicat că a existat un alt sistem prin care militarii au fost premiaţi deoarece au pierdut foarte multe libertăţi prin acest statut.
Vasile Dîncu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă pensiile militarilor vor fi recalculate sau vor fi tăiate de anul viitor, având în vedere că România s-a angajat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă să facă o reformă a sistemului de pensii, scrie News.ro.
“În niciun caz nu se va schimba sistemul de pensii în sensul acesta. Am o luptă pe două paliere în acest moment, pe două fronturi. În primul rând, pensiile militare nu sunt pensii speciale. Am convenit asta şi cu ministrul Muncii, cu domnul premier, vom merge la Bruxelles săptămâna viitoare ne întâlnim cu un reprezentant al Băncii Mondiale care face un studiu despre asta şi arătăm că în tot sistemul NATO, în toată Europa, pensiile militare nu sunt pensii de privilegii, sunt pensii de stat pentru care Armata a contribuit şi a fost un alt sistem în care s-a premiat meritul legat de faptul că au fost foarte multe libertăţi care au fost pierdute de către militari prin acest statut. Deci este clar că nu vom accepta niciodată să se treacă pe un principiu al contributivităţii care nu poate să funcţioneze, pentru că nu poţi să mai calculezi din trecut toate elementele de contributivitate şi s-a văzut, s-a încercat acum vreo 10 ani şi mai degrabă s-a încurcat sistemul decât a fost făcut”, a declarat Vasile Dîncu.
El a mai afirmat că doreşte să fie respectat principiul ca la grade şi funcţii egale să existe şi pensie egală, iar acest lucru nu se întâmplă în prezent.
“Un al doilea front al bătăliei mele este acela de a reuşi în Parlament şi cu ajutorul Guvernului, să facem dreptate în ceea ce priveşte pensiile, pentru că rezerviştii noştrii, cei care se află în rezervă şi retragere, suferă o nedreptate pentru că au ieşit în perioade diferite istorice şi în mod normal trebuie să respectăm principiul ”la grade şi funcţii egale, pensie egală”. Nu este normal ca cineva care a ieşit mai demult acum 20 de ani, să spunem, un general, să aibă acum pensia pe care o are un maior sau un colonel la funcţii şi grade egale, la experienţă egală”, a explicat Vasile Dîncu.
El speră ca acest demers să fie realizat în actuala sesiune parlamentară.
“Acest lucru îl vom realiza, sper, în această sesiune parlamentară, dacă nu, oricum avem un proiect, am constituit un comitet interministerial la noi, am construit, de asemenea, un cadru, un comitet consultativ cu organizaţiile pensionarilor şi rezerviştilor militari şi sunt sigur că o să rezolvăm, să găsim o chestiune care să rezolve aceste lucruri, să avem o hotărâre politică care să rezolve aceste lucruri în viitor, mai ales că noi, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, nu prejudiciem bugetul general, ne descurcăm prin propria noastră gestiune cu aceste pensii şi salarii. Vom rezolva aceste lucruri în foarte scurt timp”, a mai transmis ministrul Apărării.
emisiunea INSIDER POLITIC, PRIMA TV 08.10.2022
Ai dreptate, eu doar am scris la momentul respectiv o parte din ce a zis Dîncu. Ceva de genul 'nou' despre pensiile militare.
DL DANCU DOUNE NEREU,,, SPER,, deci doar speră
Decât pensii militare neactualizate de 7 ani, mai bine pensii pentru militari în sistemul public.
Cu excepția cazului în care este menționat expres altfel, conținutul original al acestui site poate fi folosit liber, cu citarea sursei, sub o licență Atribuire 4.0 Internațional (CC BY 4.0) - huhurez.com