Un produs Blogger.

sâmbătă, octombrie 29, 2022

Budăi: punctul de pensie, majorat cu cel puțin 10% de la 01 01 2023; pensiile speciale, rezolvate până la 31 12 2022

188 comments


29 10 2022: 
Ministrul Budăi la Insider politic, Prima Tv.
Partea contributivă a pensiilor de serviciu va fi majorată la fel ca pensiile de stat din sistemul public. 
Pentru pensiile militare, care nu au o componentă contributivă, există indexarea din oficiu cu 5,1%, potrivit art. 59 din Legea nr. 223/2017,  sau alternativa indexării prin derogare de la art. 59.
Reforma pensiilor speciale se va face. Nimeni nu-și asumă riscul de a pierde fonduri PNRR prin neîndeplinirea jaloanelor 214 și 215.

188 de comentarii:

Brenda spunea...

Înseamnă că deja sânt ,,rezolvate,,că prea este convins că timp nu prea mai este , înseamnă că s-a lucrat la asta deukta vreme

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asta ori e prost, ori călău: Crede el ca pensiile alea militare, de 400 lei-1500 lei, se ingrasa cu 5%? Du-te, nene, de te trateaza ca sunt destule locuri la Socola! Tot asa crezi ca ii imbogatesti si le faci doua gusi la civili cu10%, cand pana si Iohannis spune, ca si liberalii, ca cel putin 15% trebuie, si tu cu Ciolacu nu vreti asa ceva! Pai, primarii, adminstratiile locale si slugile trebuie voi sa le dati la fiecare cate 2000 lei sa va aduca voturi, nu romanii care se intind de foame... Sunteti, de la un timp, mai rai decat liberalii, dar asta o sa va coste in viitor guvernarea caci liberalii o sa va ia fața!

Xman spunea...

L-am urmărit pe dl.Ghinea la aceeași emisiune pe 1 oct.Omul spunea ca problema pensiilor din România ii rodea foarte tare pe cei de la Comisia Europeană,care au venit cu un procent de 8.4/8.5 % din PIB...Daca-i asa,atunci ,UK a făcut bine ce-a făcut...Nu m-ar mira ca ăstora din comisie le-a trecut prin cap obligarea trecerii în acest plan a închiderii termocentralele.E ca in reclama aia cu taie-i și curentul...Cu asemenea politicieni suntem victime perfecte...Tare as vrea sa vad și eu de ce nu respecta acesti indivizi tratatul de aderare...Unde scrie în tratat măgăriile pe care ăștia le pun în practica imediat fără sa ceara consultarea poporului prin referendum?

Andrei spunea...

So,

1. Banca Mondială zice ca pensiile militare au făcut obiectul multor reforme și trebuie să rămână militare. Deci nu se schimbă nimic;

2. Un proiect de OUG este lansat în spațiul public de o publicație apropiată de Antena 3 și PSD, în care se zice că de aici încolo va fi nasol. Pe aici se spune că e fake, numai că metadata documentului contrazice;

3. Pentru că e "nasol", că "Ghinea Sl1nosu", "Daea Președinte" și altele, Ciucă face o delegație din peneliști, merge la Bruxelles și se duce bou și vine vacă, fără nicio diferență de momentul în care a plecat;

4. Între timp, două judecătoare apropiate de Antena 3 țipă la CSM că ce naiba se întâmplă cu pensiile lor speciale, că a zis CCR că sunt nesimțite legal și pe ele le doare în părțile moi de PNRR și reformă;

5. E nașpa! Nimeni nu pare că vrea reformă, dar trebuie, că așa zice PNRR. Și sunt o căruță de bani acolo. Pfff! Mumu USR, ce mai! Restul cum pică zarurile;

6. Ciolacu e nervos că PNL a furat startul electoral și se răzbună spunând că Iohannis are suflet de pesedist. Și că 10% e ok. Numai că Ciucă zice că nu, că vrea mai mult;

7. În timpul ăsta ministrul finanțelor de la PSD, Câciu, împrumută România la dobânzi pantagruelice;

8. Peste 2 ani sunt alegeri.

Așadar, ciuciu reformă a pensiilor, ciuciu contributivitate visată de unii, ciuciu actualizare pensii militare, ...

5,1% băieți și fete cu chipiu, restul e politică.

Să fiți iubiți!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Andrei, subscriu inmiit si toate la un loc ne dau de gandit ca dreptatea pentru noi in mainile PSD-ului a murit, asa cum si el va deceda, daca o s-o mai tina asa anapoda si contra!

Viorel spunea...

Băi nea Cornel. Nu știu ce pensie ai acum, dar dacă (după cum spune domnul Budăi) pensile speciale se rezolvă până la 31.12.2022 și conform formulei de calcul din OUG îți va ieși o pensie de 3.000-3.500 lei cu aplicare de la 01.01.2023. Recalcularea lor va începe de la cei mai vechi pensionari spre cei din ziua de astăzi, așa că atunci când îți vine rândul o să primești 3.000 sau 3.500, plus diferența pe lunile ianuarie până la zi, luna când primești noua Decizie. În această situație, te mai interesează dacă în ianuari îți indexează pensia cu 5,1% sau cu 10% prin derogare ? Oricum la pensia ta actuală cred că încadrezi în procentul de 10%. Deci, nu huli ci bucurăte.

Viorel spunea...

Xman. Și tu ești atât de naiv să-l crezi pe Ghinea ? Eu nu dau doi bani pe acest om din punct de vedere professional și uman. Legat de PNRR, probabil a primit un șablon de la Comisia Europeană, el fiind obligat să completeze doar spațiile libere marcate cu puncta, puncta. Atât timp cât în UE / M..E este trecut procentul de 13% cu ce drept crezi că ar veni aceștia să ne impună 8,4-8,5%. Asta este gargară de șmecher, pentru a ieși din colimatorul presei / TV / opiniei piblice pentru rahatul în care ne-a băgat fără să-i ceară nimeni. Dacă are dreptate să facă publice precizările CE unde i-a cerut în scris și nu verbal (document autentic) înscrierea procentelor de 8,4-8,5%.. Vezi doamne că din proprie inițiativă și pe răspunderea lui a trecu procentul de 9,4%, sau a solicitat la rândul lui CE să treacă acest procent. Să spună mai bine câți bani ne-a furat pe niște consultanțe de rahat cu societatea lui și ONG (O SPUNE PRESA ȘI TV, NU SUNT AFIRMAȚIILE MELE). Dar va veni și timpul socotelilor. Cât mai este până în 2024 când vine doamna L.C. Koveci la putere.

Viorel spunea...

Domnule Andrei (sunteți Andrei pe care îl cunosc eu ?). Astea sunt doar speculații și nimic mai mult. Interesul este prea mare, în plus este implicate și BM. Dacă nu s-ar realiza cele promise de politicienii români, atunci în ce mai constă consultanța BM și banii luați, cât și solitarea CE pentru implementarea jaloanelor 214 și 215 până la sfârșitul anului ?

Costel spunea...

Să votați PSD că o să primiți ȘMENghen cum ați primit și Ue cum ați primit și curent alternativ mai ieftin decât cel continuu și poate o să primiți și gaze artificiale că cele naturale au fost gazate.

Styx spunea...

Ai dreptate: "5,1% băieți și fete cu chipiu, restul e politică.", daca ii vom vedea si pe aia...

Outlander spunea...

min 25:06
Budăi:
-”...există pensii militare, ocupaționale, pe ordine publică și există indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale...”
-”...și atunci CE a spus că noi nu am găsit în legislația voastră așa ceva, atunci toate pensiile care au și parte de necontributivitate înseamnă că au fost trecute în concepția voastră pensii speciale.”
-”...prevederile din jalon sunt îndeplinite,... domnul premier va reveni de la Bruxelles, vom ști dicuțiile de acolo, oricum pensiile militare îndeplinesc jaloanele din PNRR cu privire la vechimea minimă în stagiu, referitor la partea de contributivitate...”

-Reporter:
-”deci militarii nu sunt în pericol sa piardă bani chiar și dacă se face o reformă profundă a pensiilor, a sistemului de pensii, asta spuneți...”

Budăi:
-”...nu, prevederile din jalon sunt îndeplinite, eu repet și rămân la ceea ce am spus că pensiile militare nu sunt pensii speciale.”

-Reporter:
-”și când se va tranșa această problemă? tot până la sfârșitul acestei perioade a primului trimestru?”

-Budăi:
-”până la final de an trebuie să avem această discuție transparentă închisă, eu sunt promotorul unor dicuții trasparente cu toate sistemele și cu toți cei...partenerii sociali.”

Outlander spunea...

-îregistrarea a avut loc probabil joi sau vineri (27-28) pentru că așteptau revenirea lui ĂĂĂ
-”atunci toate pensiile care au și parte de necontributivitate înseamnă că au fost trecute în concepția voastră pensii speciale”
-”prevederile din jalon sunt îndeplinite”
-”oricum pensiile militare îndeplinesc jaloanele din PNRR cu privire la vechimea minimă în stagiu”
-”pensiile militare îndeplinesc jaloanele din PNRR referitor la partea de contributivitate”

-deci dacă nu sunt pensii speciale, ce înseamnă asta?
-că nu intră în reformă?
-de unde o fi scos cele ce urmează?
-cu ce probează afirmațiile?
-ca de obicei, cum ne-au obișnuit ”decidenții”, cu afirmații bazate pe ipoteze și deducții strălucitoare care nu pot ține loc de argumente!
-cu jumătăți de adevăr amestecate cu mari minciunui (”există pensii militare, ocupaționale, pe ordine publică”) (sigur nu s-a „scărpinat” și nu s-a obosit să răsfoiască L.1/2020)
-pensiile militare au și parte de necontributivitate?
-pensiile militare îndeplinesc jaloanele din PNRR referitor la partea de contributivitate?
-conform cu zicerile lui ministrului muncii, pensiile militare nu sunt pensii speciale dar au o parte contributivă (care o fi aceea?), dar și parte necontributivă!!!

Cu bucurie nedisimulată unii au trecut fără jenă să îl atace pe admin:

-@Huhu: -nu v-ați făcut temele pentru astăzi!
-treceți la colțul de rușine!
-să veniți cu părinții la școală!

-dovadă că evoluția nu înseamnă neapărat și progres:

-o „cantitate” de așa-ziși camarazi „ejaculează” precoce, de bucurie prost simulată, de câteva zile la aflarea „recomandării” BM de a nu se reforma pensiile militare SPECIALE!
-toate pensiile se reformează mai puțin cele militare?
-toate pensiile militare se „reformează” prin supraimpozitare? („revoluționară reformă” gândită și „expectorată” de politruci în cârdășie cu gulerații!)
-L223/2015 baza de calcul 85% din media 6 luni/5 ani.
-conform fițuicii purtătoare de OUG, baza de calcul 65% din media a 12 luni/5 ani (asta ”da” carieră militară!)
-din lac în puț!
-flăcăul tupeist și obraznic care dă „lecții”, care își dă cu părerea despre toate și emite verdicte ironice tuturor: ”pensie netă (în labă) 5.760 lei în urma calculului făcut (FĂRĂ OSKAR)”; Dar cu OSKAR? (hai, spune-ne, fericește-ne, hai că nu te „mușcă” nimeni!; dormi liniștit, nu este nimeni invidios, unul ca mine nu se coboară să conteste „sporurile pentru lucrări de excepție” atât de meritate!
-diferență între un subofițer și un comandor cu activitate neîntreruptă (mai puțin pe timpul Ac. Mil.) în serviciu operativ, S.L. Poliție Aeriană, cu vechime în serviciu realizată 36 ani 9 luni 11 zile: 7460 - 5760 = 1700 lei!!!
-avantaj la primire! New ball ș'un pall mall!
-ce fel de lege o mai fi și asta!?
-corectă și deloc discriminatorie, zic unii!
-culmea că pentru această „stare de normalitate” cei cu „ejacularea” precoce se întrec care mai de care să găsească și așa-zise „argumente beton” de genul ”Mulțumiți-vă cu ce aveți!”
-P.S:
-nu voi răspunde replicilor pentru că am fost educat să nu te contrazici cu prostul deoarece cei din jur nu vor fi în stare să facă diferența!
-o abordare responsabilă și de bun simț a problemei pensiilor este de preferat golăniilor și ironiilor ce se vor a fi subtile din partea unora care vremelnic se cred la adăpost și pe cai mari, dar care datorită euforiei au scăpat pianul pe scări!

Paul Puiu spunea...

Imi vine sa vomit atunci cand aud ca iar Budai face afirmații contradictorii si mincinoase fata de pensiile militare, la fel ca ceilalti politruci, pentru binele bugetului de stat!!! Acesta iar afirma ca militarii si politistii nu contribuie la buget din salarii/solde!!!!! A ramas la fel de consecvent ca in 2018 cand a preluat folclorul lui Olguța de Craiova si a initiat OUG 114/2018 cand a desfiintat definitiv actualizarea pensiilor militare!!! M-a intreb oare de ce s-a adoptat L 223/2015 de catre politrucii de la PSD si nu au ramas pensiile militare calculate pe contributivitate. Probabil atunci s-au gandit la indexarile viitoare si au ajuns la concluzia ca unele pensii militare ale unor rezervisti s-ar fi majorat prea mult!!!! Concluzia este ca politrucii astia adaptează legea dupa interesul lor politic si nu pentru bunastarea rezervistilor si in retragere, fiind dispuși sa ne discrimineze constant pentru interesul lor!!!!

Leon spunea...

Fata de cativa colegi comentatori, eu am remarcat la d-ul ministru Budai foarte mult bun simt si chiar cand a vorbit despre adversarii politici n-a folosit expresii jignitoare !
Am inteles ca este in continuare o discutie cu BM si CE, si concluziile BM sunt totusi niste RECOMANDARI !
De baza raman prevederile din PNRR, unde se asteapta modificari importante la cele 6 categorii de pensii de serviciu !
Dar sunt convins ca si in SN de Aparare se lucreaza la un proiect care sa elimine inechitatile din sistemul pensiilor militare..!
PS. Huhule, hai sa facem o plimbare prin Tara Lovistei:
https://adevarul.ro/stiri-locale/ramnicu-valcea/tara-lovistei-tinutul-uluitor-pe-unde-va-trece-2216265.html

Petrut spunea...

Este o treaba pozitiva ca macar exista acum un termen de rezolvare desi cred ca nu se va hotari ceva favorabil pensionarilor militari ......

Andrei spunea...

@Viorel

Dacă acel Andrei stă in Timișoara și a fost ofițer arma tancuri, atunci eu sunt. :D

@all

Hai să ne uităm la cine este acest Budăi de ne tot raportăm la el ca la Isus, când deschide gura.

Este născut în 1972, termină liceul în 1990, apoi face o facultate 14 ani.mai târziu, cu master, la celebra fabrică de diplome, "Spiru Haret".

Deși nu avea studii, a fost director de achiziții la o direcție a statului, dar și reprezentant zonal și administrator la două firme.

Absolut toate funcțiile de după 2004 sunt politice, Budăi fiind un sinecurist de Botoșani care a știut să se înfigă sau a fost înfipt de alții pentru a ajunge sus, inclusiv ministru.

Prin urmare, omul nu dă pe dinafară de inteligență, nu ia decizii fără să consulte partidul și personal îl doare undeva de pensii, inclusiv de cele militare.

Așa că nu vom vedea nicio reformă care poate afecta interesele unui partid care se bazează pe votul pensionarilor, care știe că armata stă bine în sondaje și nu e bine să o superi, așa cum nu e bine să supere nici biserica sau magistrații care îi scapă de pușcărie.

Așa că nu va fi decât joc de glezne, ca să arate că ei negociază, că se luptă pentru România, că lucrează, că ar fi bine să nu fie rău...

Iar dacă va fi ceva, vor da vina pe UE, pe Banca Mondială, pe PNL, pe USR, pe toată lumea, cu excepția lor.

În 2 ani vin alegerile și niciun partid nu stă bine în sondaje, PSD fiind cam la 30% din cei care spun că merg la vot,ceea ce înseamnă că real se bazează cam pe 15%.

Iar ceilalți stau mult mai rău. Să mai zic că va fi o iarnă grea? Că se vor acutiza problemele sociale? Că în primăvară vor fi revolte sociale destul de serioase?

Nu mai spun, că știți sau bănuiți. Cum bănuiți și că lumina nu vine de la acest Budăi.

Și nu uitați de ce spunea jurnalistul ăla de la Cluj: trei tipuri de pensii 1. Contributive, 2. Speciale, 3. Militare.

1 se majorează constant și politic, 2 se plafonează doar cele viitoare, 3 rămân așa cum sunt, cu indexările cu rata inflației.

Să fiți iubiți!

kostas spunea...

Daca BM a spus ca noi am contribuit, Budai spune ca noi am contribuit, atunci de ce mama dracului nesimtitii astia nu ne calculeaza si noua pensia contributiva, sa ne-o indexeze si noua la fel ca la toata lumea? Tot o da cu vrajeala ca pensiile noastre nu sunt speciale, dar indexarea la noi o sa o faca la fel ca la pensiile speciale. S-au gandit ei, in nemernicia lor, sa respecte legea numai pentru pensiile militare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Viorel, scuza-ma, dar iti spun cinstit ca, din ce a declarat Budigai, si asta o face zilnic la modul nebun, la pensiile militare nu se va mai face absolut nimic, si asta a spus-o inaintea deplasarii la Bruxelles si a Ciucalelui, deci pensiile vor ramane inghetate in continuare. La cei 1200 lei, pensie, fosta invaliditate, care din 2011 a ,,beneficiat'' la recalculari si actualizari de doua scaderi ale cuantumurilor cu peste 50%, astfel ca mi-au inghetat pensia in vecie cu aceste cuantumuri scazute, avand interzis total la actualizari, judecandu-ma in numeroase procese sa mi se acorde macar acel minim pe economie de1450 lei, instantele instruite pe ordine secretizate refuzandu-mi acordarea acestei sume ca saraceau buzunarele guvernantilor, deci nici o majorare-actualizare de aproape 12 ani, in 2011 aveam 970 lei, ,,beneficiind'' doar de acele indexari nenorocite. Compara cuantumurile pensiei mele din 2011 si din 2022, adica 970 lei recte 1241 lei, pe langa ale generalilor, care aveau in 2011 cam 7000 lei si azi au 20.000, 30.000 sau 40.000 lei si chiar 50.000 lei, fiind una de peste 69.000lei, beneficiarul murind anul asta, si s-a judecat trei ani ca fusese, cica, inselat cu1000 lei, si a castigat, dupa care a si murit, fiind fost sef de penitenciar la Pitesti, oltean, fost tortionar comunist!. Mie mi s-a ,,majorat'' cu nici 300 lei in12 ani, dar lor, de ce cu zeci si zeci de mii de lei spre dispretul celor multi? Toti invalizii Armatei sunt in situatia mea, deci e un plan clar de exterminare, eu fiind ,,bogat'' cu pensia mea, dar altii nu mai ies din 500 lei, 600 lei, 900 lei de parca am avea ciuma, desi pensia minima in Romania este de 1000 lei, cică, siar trebuisa fie macar 1450 lei, dupa lege. De ce toate pensiile nu au cuantumurile lor, ale generalilor de paie cu doctorate furate si copiate, cu spagi? Cuantumurile lor determina politicul sa ne tina pensiile pe loc,datorita marimii exagerate, asta fiind suprema discriminare. Ei, dar Budigai crede ca toate pensiile militare au peste 10.000 lei si declara peste tot ca la Armata treburile sunt clare si raman inghetate si sa nu se mai faca nici o majorare, in afara de cei 5% indexare. Acum intelegi cum sta treaba? Ce-ti indica tie ca s-ar majora pensiile militare, cand toti politicienii declara ca treburile vor ramane inghetate? Pe paduchi si fara nici un act normativ? Asteptati, fratii mei, actualizarile la pensiile militare, ca vor veni si ele, dar tocmai la pastele cailor, si sa tineti bine minte vorbele mele, ca deaia s-au dus la Bruxelles Ciolacu, Budai si Ciuca, tocmai sa nu fie atinsi generalii si restul sa ramana cu pensiile inghetate! Nu credeti? Dar cand toata clasa politica cere majorarea pensiilor cu15% si PSD nu vrea nici mort decat 10%, niciasta nusevede si nu se crede? Nu PSD ne-a distrus pensiile militare prin OlgutaVasilescu, Ponta sauTudose?Asta nu o mai credeti? Azi, rolurile de distrugatori ai pensiilor militare sunt pe mana lui Budai si a lui Ciolacu. Nici asta nu o mai credeti? 1 Ianuarie va va convinge concret de acest lucru! Amin.

Brenda spunea...

Ați spus ,, inechități???? CREDEȚI ca până la sf anului și timp?

Brenda spunea...

Așa ar trebui ,multe pensii în plată. sânt pe legea 263,chiar dacă le ziceți militare deci trebuie să le indexeze că la civili

magda spunea...

Paul Puiu...Budai in continuare ramane in guvern ca un veritabil sofer privat...o coteste pe unde i se spune ...nimic de la el putere,asta nu inteleg multi.Aseara la o emisiune batranul economist ( Serbanescu) si fost titular cu multi ani in urma la un minister al privatizarii a spus nici mai mult nici mai putin ca el a fost de fapt sef la un minister fantoma ,care fusese infiintat pentru un oarecare ...Misu Negritoiu/Intotdeauna politrucii au adaptat legea la nevoile lor si nu ale oamenilor...pentru ei omul conteaza foarte putin,aproape deloc.Aaaa,daca omul are ceva in punga de dat la ei,atunci DA conteaza.Nu vedeti cu ce expresii jongleaza,,indexarea prevazuta in art......sau alternativa la indexare prin derogare de la''...Paradoxal sau nu,ultima reduta pare a fi tot Ciuca.Cartile eu zic,asa cum si altii de pe acest topic au spus-o,ca au fost in mare facute,se asteapta doar momentul.Deocamdata,iesirile la tv contin doar punctaje de la pesedepenele.Cu privire la reforma in sistemul pensiilor militare ,ea se poate face foarte usor dar ce sa vezi,nu se vrea.Eu am mai spus-o ...nu trebuie sa il aduci pe Ciuca la a Chelarului ci invers...si nu neaparat cu zecimale.Trebuie sa-l aduci pe comandantul de brigada de acum 15 ani aproape de cel actual,pe subofiterul sef de poligon iesit acum 16 ani aproape de cel de acum si lista poate continua cu toate functiile si vechimile.Sigur ,generatiile actuale pot spune ca fata de cele din anii 90 contribuie cu CIBS...PAI SI ATUNCI NU AR MERGE O CONTRIBUTIVITATE LA VOI? Nu am nimic cu animalutele dimpotriva,dar pisicuta de plus trebuie rupta de undeva...Si acum ma bufneste rasul de spusele barcagiului lui Dragnea ...da ati ghicit de Marcelica e vorba,,vom vedea ce facem cu economiile rezultate in urma reformei pensiilor speciale...'' Da Marcelica,luati niste BMW-uri si multe altele.Scoateti dreacu de la bugetul de pensii ajutoarele si indemnizatiile si nu ne mai prostiti cu 5 milioane de pensionari ca nu mai merge...doar SNPPC ramane constant cu 40.000 de membri in timp ce efectivele politiei au scazut cu cel putin 25% si inca vor mai scade...

magda spunea...

Da domnu Kostas ...respecta legea pensiilor de numa numa...stiti cum o respecta? cand nu le convine ceva harst art.60,harst formula de calcul....cosasi nu alta,cu astia sa nu ai glume...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Da, @Outlander, s-au dus la Bruxelles cu o intelegere: Lasati pensiile generalilor la valoarea de 20.000-30.000-50.000 lei si noi promitem ca le inghetam in vecie pe toate celelalte, mai ales cu nu se vor face la ele nici un fel de recalcularesa fie scazute ale generalilor, fiind si militare si excluse de la restul pulimii! Inca nuvor camarazii sa se convinga ca pensiile militare sunt inghetate in vecie, si asta rezulta din ce declara PSD, adica Ciolacu si Budai peste tot! Ce le e greu sa inteleaga un lucru asa de simplu?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Paul Puiu, asta este mojicul cu greieri in calcaie, care s-a ajuns!

Șoimul spunea...

Budăi uită că majoritatea rezerviștilor militari au pensia calculată pe contributivitate (nu este la curent cu legile emise de guvernul Boc/Băsescu).
Deci pensiile care au în componența lor partea contributivă trebuie majorate cu procentul aplicat tuturor pensiilor.
Despre actualizare nu zice nimic, a uitat de inechități, mare uituc Budăi asta.

M spunea...

@Costel

Așa am să fac! Votez PSD şi eu și tot neamul să îl văd pe Ghinea Slinosul şi pe toți marxiştii făcând apoplexie!

Leon spunea...

Si totusi, Premierul Ciuca vorbeste mai cursiv in mijlocul agricultorilor:
https://www.stiripesurse.ro/video---nicolae-ciuca-a-refuzat-toate-intalnirile-oficiale--premierul-a-descins-direct-in-mijlocul-fermierilor_2630430.html

GO spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
micutzul spunea...

Eu zic că treaba e nasoală!
65% în loc de 80 , 65 ani ....bătrâni tată și să nu depășească netul mediu din cele 12 luni. Colac peste pupăză nefiind contributive dispare și cuantumul avantajos.
Oricum cred că sunt mii de demisii și cereri de pensionare!
Păi orice ''locotinent'' bazat pe cunoștiințe nu mai stă pe rahatul ăla de soldă când orice multinationala îi dă de 3 ori mai mult....minim!
Sunt cretini rău politicienii! 65 de ani?

Alexandru spunea...

@Viorel (01:14)
Când o avea-o CFI de 3000-3500 or să rămână și marmotele fără staniol 😁.
@Andrei
Nici "decidenții" lu' pește habar n-au încă ce și cum vor face cu pensiile militare, când vor decide va afla și Budăi. Eu am zis: ne auzim pe 01.01, să se convingă și unii de "marile schimbări" la pensiile militare.

Viorel spunea...

Domnule Andrei (Andrei pe care îl cunosc , este altă persoană). Deși am mai scris într-un comentariu anterior, repet pentru dumneavoastră. Nu toți am avut părinții boieri care să ne țină prin facultăți la timpul potrivit, nu toți suntem beizadele, tata judecător, doctor, etc. și vrea să mă facă și pe mine judecător sau doctor deși nu vreau și sunt prost de bubui, dar sunt fiu de șmecher. Domnul Budăi a fost crescut de bunică, ca să faci Liceul la Eminescu (cum a făcut dânsul) sau AT Laurian, trebuie să fii printre elite la învățătură altfel zbori de nu te vezi (90% dintre elevii care absolvă unul dintre cele 2 liceie intră fluierând la Facultate) cu multă dorință și ambiție în funcție de posibilitățile maeriale (grele, dacă ținem cont de situația material a bunicii și perioada de atunci). Și eu sunt din Botoșani, am avut tangență cu dânsul, am stat de vorbă în biroul dânsului când era Președintele Casei de Pensii Botoșani. Când ocazional ne întâlnim pe stradă, ne salutăm cu respect. Cunoaște destul de bine greutățile pensionarilor trăindu-le pe propria piele. Tot ce a spus, sper să le poată duce la bun sfârșit. Ați spicuit doar despre Spiritul (glumes) lui Haret, dar nu ați spus nimic despre CV dânsului, despre studiile effectuate în totalitatea lor și funcțiile importante prin care a trecut. Încă un lucru. Nu a fost numit pe funcții datorită unor pile ci cunoștințelor și experienței accumulate. O să vedeți în timp.

Huhu Rezea spunea...

Magda, se vede că nu ai ascultat interviul cu Budăi dacă îi pui în gură vorbele mele din topic. Eu am scris în rezumat cam cum s-ar traduce vorbele lui Budăi pentru indexarea pensiilor militare. Nu prea știe el ce e aia derogare de la articolul 59, când nici gulerații de la MApN și SRI nu au înțeles în anul 2017. Chiar și mulți judecători au dat cu oiștea în gard când au fost puși să judece litigiile militarilor cu cele 2 case sectoriale, inclusiv deșteapta care a judecat contenciosul CPS a MAPN-Curtea de Conturi.
Banca MONDIALĂ a constatat că militarii plătesc contributivitate, au limita de vechime de 25 ani, au pensia plafonată. Ca să se respecte punctajele Jalonului 215 mai trebuie să se ridice treptat vârsta standard de pensionare la 65 ani și să li se calculeze și lor partea contributivă a pensiei militare.

Huhu Rezea spunea...

Leon
Eu eram în vizită prin Țara Bârsei.

Leon spunea...

@Akord, pai daca nici acum nu suntem mulțumiți cand practic la Militari se Dubleaza Indexarea ( 5,1=2x2,6 ), iar la civili tot 10%, atunci cand...:))).

Liviu PO spunea...

Banca mondiala a declarat ca militarii contribuie la bugetul de stat.Contributivitatea pentru ei este de 65 %+ cate un procent pentru vechime si va fi de 65 de procente din baza de calcul.Vreti calcul ca la civili?Baza de calcul trebuie periata.Aiastai adevarata problema...,rezultata din lacomie...

avianyc spunea...

Car' va sa zică ,mos martin & Huhurez au iesit din turnanta si mai dau o tură!!! Poate ,poate !!!!

luchy19 spunea...

Spuneți mi , vă rog, ce înseamnă sau cum sunt sau care sunt acele pensii Militare fără parte conttibutiva ?
Din 1992 de când am primit primul fluturaș de salariu am observat că s au reținut contribuții, CAS, CASS

Cum vine asta? Ori am contribuit ori nu ? Cum adică sunt pensionari militari pe contributivitate?? Și alți nu? În ce țară trăim? Unii sunt mai rezerviști alți...?!

Leo spunea...

@Flavius,
Pensiile militare sub 2500 lei se vor majora cu procentul pensiilor din sist. public pt. 2023.
La MFA "se lucrează" iar un cineva din interior , a zis că să fim OPTIMIȘTI . Acum nu este nimic decis , dar poate mîine sau săptămâna care vine trebuie să se ia decizia , deoarece bugetul trebuie finalizat. Oleacă de răbdare și vorba celui din interior ,să fim OPTIMIȘTI.

Leo spunea...

Vorbește mai bine nepotul meu de 4 ani decât ditamai doctorul savant în științe militare.

Viorel spunea...

Outlander. Încă un lucru spus de către un flăcău tupeist. În momentul de față am o pensie de 3.650 lei net. Dumneavoasră aveți 7.460, deci o diferență de 3.810 lei, mai mare decât pensia mea. Eu am ieșit la pensi la 55 de ani cu gradul și funcția maximă, Plt.adj.pr. / Plt.adj.pr., dumneavoastră ați ieșit la pensie la X ani dar la mijlocul carierei militare. De ce nu ați ajuns general ? Ați fi avut o pensie de cel puțin 15.000 lei. Considerați că diferența de pensi în momentul de față este corectă sau eu sunt favorizat și dumneavoastră cel păgubit ?

RD spunea...

Am scris de mai mult ori că vor fi scăzute și pensiile medii, nu doar cele mari (de 4 cifre, începând cu 8 și 9) și foarte mari (de 5 cifre).
Încerc să dau un exemplu, iar cine vede că eu am greșit, poate să scrie aici.

Să spun un pensionar militar care a ieșit în primăvara anului 2017 (deci până la OUG 59/2017. Și voi da un exemplu de pensie primită așa cum a scris domnul Huhu despre '-pensii plafonate la 102% din media a 6 solde brute din ultimii 5 ani de activitate stabilite/recalculate până la 15 sept. 2017.Aceste pensii sunt neactualizate din anul 2017. Beneficiarii lor plătesc impozite și contribuții din pensie.'

A avut media brută la 6 luni de 4000 lei, deci pensia militară de stat pentru un procent de 81% (din 4760 lei), am zis să pun 26 de ani de muncă ca să adaug încă 1% pe lângă cei 80% ca să arăt faptul că este primul minus față de propunerile BM și anume că nu are cum să depășească procentul de 65%.

La cei 4000 lei adaug un spor de 15% de la ordinul onorific ca să nu depășească 100%. 81% media brută din 6 luni + 15% ordinul onorific (încă un minus față de recomandările BM, pentru că nu se va mai acorda așa ceva) înseamnă 96%.
4000 (81%) + 15% (adică 600 lei). 4600 lei pensia militară brută cu totul. Nu mai adaug indexările avute până în 2022 pentru că oricum nu au fost mari..
4000 lei (81%) + 760 lei (19%) cât a avut media brută 100% pentru 6 luni = 4760.

Iar dacă se vor recalcula pensiile militare cu recomandările BM, media a 12 solde lunare brute cu un cuantum de 65%.

Și ar fi așa, să spun că ar fi o sumă mai mică în comparație cu exemplul pentru 80% + câte 1% pentru fiecare an în plus de muncă. De la 4500 (să zicem că la 12 luni mai scade suma de la 4760 pentru 6 luni cum am scris mai sus) procentul de 100% pentru 12 solde.
65% din 4500 = 2925 (fără procentul de +1% la 26 de ani de muncă, fără ordinul onorific).

Și comparația: la 80% + bonusul de vârstă și ordinul onorific (4600 pensie brută militară de stat din 4760 media soldele celor 6 luni) și cu recalcularea de la BM la 65% fără bonusuri (2925 pensie militară brută din 4500 lei media soldelor celor 12 luni).

Știu că e mult mai ușor de zis verbal decât de scris, sper că v-ați dat seama unde am bătut. 4600-2925=-1675 pensie militară de stat medie scăzută drastic aproximativ -36,4%.
Sper că nu am greșit în calcule..

Viorel spunea...

Alexandru. „Toate pânzele sus“ / goeleta „Speranţa“. Deci, nu tanti Speranța, ci Speranța la o viață mai bună printr-o pensie mai bună. Îi ridic moralul lui Cornel.

Leon spunea...

Leo, sa-ti traiasca Nepotelul, sa fiti Sanatosi amandoi, si sincer îi urez sa nu ajunga printre cei 50% de elevi Analfabeti functionali..!
PS. Poate imi explici si mie cum se face ca la emisiunea lui Virgil Iantu, "Castiga ROMANIA" majoritatea concurentilor sunt din Generatia noastra..!?!

Negritoiu spunea...

Domnule micutzul,
Exagerati! Sunt putine specializari militare care au corespondenta in civilie. Si putini specialisti. Cei care au prezentat,cu adevarat,interes pt.multinationale sunt de mult plecati din MApN. Poate avem norocul sa plece specialistii din Directia financiara(CPS) si din Directia Juridica!

Huhu Rezea spunea...

Luchy
Dacă te încurcă denumirea de contributivitate uită de ea.
S-a dat denumirea de contributivitaste modului de calcul al pensiilor din sistemul public, clalcul care constă în obținerea unei constante în fiecare lună lucrată de un asigurat prin împărțirea salariului/soldei brute la salariul mediu pe economie din fiecare an lucrat de același angajat.
Pensiile speciale, altele decât cele militare, au în cuantumul lor total si un adaos peste componenta rezultată din calculul contributiv.
In perioada 2010-2015 si pensiile militare au fost calculate în acest fel, fără să aibă, însă, ceva suplimentar adăugat, așa cum aveau celelalte pensii speciale nou înființate.
Pentru 68% din pensiile militarilor recalculate în anul 2016 conform L 223/2015 a rezultt un cuantum recalculat mai mic, astfel că ele au rămas în plată cu cuantumul mai avantajos, cuantum care în prezent nu mai este proporțional cu cuantumul pensiilor din sistemul public.
Ciucanii si alți neterminați cu pensii disproporționat de mari se tem ca dracu' de tămâie când aud de contributivitate. S-ar vedea cât de mult primesc ei la pensie peste constanta din întreaga activitate, exprimată prin calculul contributiv.
Pe de altă parte, reintroducerea calculului contributiv ar majora cuantumul tuturor celor 68% rămași în plată cu cuantumul contributiv, care mai supraviețuiesc.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu Rezea:

La “S-a dat denumirea de contributivitaste modului de calcul al pensiilor din sistemul public, clalcul care constă în obținerea unei constante în fiecare lună lucrată de un asigurat prin împărțirea salariului/soldei brute la salariul mediu pe economie din fiecare an lucrat de același angajat”
Huhu, nu mai ameti oamen cu prostiiii! Chestia asta nu e scrisa/decisa nicaieri, poate doar in capul tau! Te-am mai rugat sa ne arati si noua unde srie asta!

Singura definitie a PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII, pe langa cea din art. 2 c) L. 263/2010:
c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor datorate de persoanele fizice și juridice participante la sistemul public de pensii, DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE PLĂTITE; - principiu care asa cum spune si BM se aplica si la sistemul pensilor militare, cu singura exceptie ca contributiile se platesc la B.Stat si pensiile se platesc de la B.Stat si nu la/de la BASS ca la civili,

este data chiar de CCR in Decizia CCR 872/2010, care spune:
[Deşi sumele plătite cu titlu de CONTRIBUŢIE LA ASIGURĂRILE SOCIALE nu reprezintă un depozit la termen şi, prin urmare, nu pot da naştere vreunui drept de creanţă asupra statului sau asupra fondurilor de asigurări sociale ACESTEA ÎNDREPTĂŢESC PERSOANA CARE A REALIZAT VENITURI ŞI CARE A PLĂTIT CONTRIBUŢIA SA LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE SĂ BENEFICIEZE DE O PENSIE CARE SĂ REFLECTE NIVELUL VENITURILOR REALIZATE ÎN PERIOADA ACTIVĂ A VIEŢII.
Cuantumul pensiei, STABILIT POTRIVIT PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII, se constituie într-un drept câştigat, astfel încât diminuarea acesteia nu poate fi acceptată nici măcar cu caracter temporar. PRIN SUMELE PLĂTITE SUB FORMA CONTRIBUŢIILOR LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE, persoana în cauză practic şi-a câştigat dreptul de a primi o pensie în cuantumul rezultat prin aplicarea PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII; astfel, CONTRIBUTIVITATEA CA PRINCIPIU ESTE DE ESENŢA DREPTULUI LA PENSIE, iar derogările, chiar şi temporare, referitoare la obligaţia statului de a plăti cuantumul pensiei, rezultat în urma aplicării acestui principiu, afectează substanţa dreptului la pensie.]
Deci, pe scurt: ai PLATIT CAS/AI, RESPECTI PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII!!
Numai ca CCR nu a stiut/nu stie ca si militarii au/platesc Contributii de asigurari sociale si ar trebui sa mearga cineva sa le spuna, ca au judecat dupa ureche! Asta ti-o spun cu siguranta!

Huhu Rezea spunea...

Refă d-ta calculul, dar pornind din media soldelor pe 12 luni actualizată la nivelul creșterilor soldelor de funcție și grad anului 2022 prevăzute de L 153/2017.

M spunea...

@Huhu Rezea

Pe "surse" se pare că BM este de acord cu 63 de ani și nu cu 65 pentru militari.
Mai precis, în analiză, s-a arătat că militarii au sistemul de pensii parțial reformat și comparând pe rând ce au dat ca "reforme necesare" atunci când au ajuns la vârstă au constatat că la noi deja vârsta de pensionare la femei este egală cu cea a bărbaților și că diferența de 5 ani față de cea a civililor nu este neobișnuită și nici nerezonabilă (făcând comparație cu alte țări unde diferența este și de 10 ani).
Au propus totuși creșterea acesteia cu 3 ani pentru ca vârsta minimă să fie de 50 de ani. Se discută și creșterea vârstei pe categorii de grade (ex. generalii până la 67, ofițerii superiori până la 65 etc.)
Interesant!!!!

Huhu Rezea spunea...

Ca să vezi cât de penibil ești în explicații, eu nu am plătit niciodată CAS, parcă am plătit câțiva ani CIBS 5%, care s-a dus la pensia suplimentară, dar pensia mea, pe care am primit-o în anul 2010 potrivit Legii nr. 119/2010, s-a numit pensie contributivă, având suplimentar doar sporul OMM.
Pensiile contributive sunt cele din sistemul public, calculate potrivit L 19/2000 și L 263/2010, indiferent dacă și cât beneficiarii lor au plătit CAS.

Huhu Rezea spunea...

Posibil!
Ciolacu mai spunea că se discută și de plafoane de cuantum pe grade.....

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu Rezea:

Hai, ca esti culmea! Dar la astia cum e, Pensiile lor sunt CONTRIBUTIVE sau NU SUNT, ca acestea sunt pensii din sisteme neintegrate, adica nu sunt de sistem public de pensii?!
- Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor;
Art. 2 - c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII, conform căruia fondul de pensii și cel destinat pentru alte drepturi de asigurări sociale se constituie pe baza contribuției obligatorii datorate de fiecare avocat, DREPTUL LA PENSIE, CA ȘI CELELALTE DREPTURI DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE PLĂTITE;
- Legea nr. 39/2020 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România;
Art. 3. - e) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII, conform căruia sistemul propriu se constituie pe baza contribuţiilor asiguraţilor, IAR DREPTURILE LA PENSIE ŞI ALTE PRESTAŢII DE ASIGURĂRI SOCIALE SE CUVIN PE BAZA ACESTOR CONTRIBUŢII;

Xman spunea...

Principiul solidarității sociale la asta se refera...Pilonul II da pensii,tineti-va bine, doar cinci ani,de fapt economiile personale ale contribuitorului "crescute" prin investitii de catre administratorii fondului.Statul în nemernicia lui ,încearcă sa se derobeze de responsabilitatea pentru care a luat ființă,la urma urmei:asigurarea bunăstării poporului.

RD spunea...

Aici v-aș ruga dacă doriți să faceți dumneavoastră calculul pentru că nu știu cum aș putea s-o fac. Eu am făcut o simulare fără să știu ce a inclus salariul pentru fiecare luna pentru acel 'pensionar militar'..

Paul Puiu spunea...

Nu inteleg de ce rezervistii si in retragere cu pensii de pana la 2500 lei iar ar trebuie sa beneficieze 10% indexare din Ianuarie 2023 si restul de doar 2501 lei indexare de numai 5,1%??? Cand se plateste impozitul pe venit de 10% se aplica pentru toti la fel!!!!! Pai exista in plata pensii civile de stat de peste 2501 lei care au primit indexare de 10% insa sunt rezervistii si in retragere cu pensii militare de peste 2501 lei care nu au beneficiat de acest drept!!! Pai aceasta este o discriminare grosolana pe care nu o sesizează nimeni????Organizatiile reprezentative nu ar trebui sa fie deacord cu acest tip de discriminare si sa sesizeze avocatul poporului!!!!Inflatia, pandemia si facturile de la utilitati nu sunt in functie de cuantumul salariilor sau pensiilor si i-a afectat pe toti!!!PSD-ul, PNL-ul si UDMR-ul trebuie sa adopte o indexare unitara pentru toti pensionarii si rezervisti si in retragere pentru ca resurse sunt!!! Guvernul sa faca economie cu indemnizatiile parlamentarilor politruci, magistratilor, alesilor locali sau sa gaseasca ale resurse de finantare, ca de asta se afla la conducerea tarii, daca nu sa isi dea demisia!!!!Ne-am saturat de golăniile politrucilor si de minciunile cu PNNR-ul!!!!Nu aveau ce cauta pensiile si salariile in PNNR in obligatiile asumate de guvern!!!! Niste mincinosi, au stiut toti ce obligatii au fost asumate, de aceea au si legiferat tot felul de cresteri salariale pentru clientela politica inainte de punerea in aplicare a PNNR-ului si pe restul le-au dat cat le-a convenit nerespectând L 153/2017 cu derogările lor abuzive pe care CCR ar fi trebuit sa le declare neconstitutionale!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, o sacred numai cuponul, nu vorbele lor mincinoase: Stii care e porecla lui BUDIGAI? PLANGACIOSUL NATIONL! Mereu boceste pensionarii, dar nu vrea sa iasa din10%, desi urla la el toti ca trebuie sa fie peste 15%! ,,Sa vedem mai intai,'' zise ala cu orbul gainilor!

csej spunea...

Optimiști pe dracul.Sigur ca aparare ordine publică siguranta nationala coace ceva.Probabil ca fiecare coace o varianta si la momentul oportun fac un troc.
Indexare numai cu 5,1% ! Iar ne-o trag daca ne comparăm cu civilii.In timp ce civilii avansează noi ca prostii batem pasul pe loc.Inteleg ca celor cu pensie de peste 8000 lei le cade bine un 5% decât o eventuală scădere in cazul abrogarii legii 223 dar celor cu pensii de 3ooo sau mai puțin 5,1 e puțin.
Nu va entuazmati cu Budai.El aplica linia partidului.

Florin spunea...

Dragi camarazi!
Așteptăm de prea multa vreme mila guvernanților. Suntem prosti proștilor, fraierii onoarei și demnității. Asa o sa murim dacă stam sa ne bocim cum suntem făcuți pe la spate de politicienii actuali în cârdășie cu generalii avansați și pensionați în ultimul deceniu. Nu am văzut nici un general care sa iasă public și sa spună ca vrea drepturi respectate, conform legii pentru

nr. 1 spunea...

Cred ca trebuie sa renuntati la confuzia BM cu PNRR! BM face recomandari de care o tara sau alta tine cont sau de regula le ignora! PNRR este insa de neatins, a spus-o si dl ministru Bolos! Npua legislatie a pensiilor(civile si militare) va introduce o noua formula de calcul pentru pensiile noi si pentru cele aflate in plata deci nici o pensie nu va scapa ! Ideea ca ar putea fi exceptate cele in plata provine de la smecherii si latraii cu 5 cifre la aktiv, fara nici un fundament de altfel! Reforma adevarata ( nu cea visata de latraii cu 5 cifre) va cuprinde in primul rand pensiile militare si ale MI care luna de luna costa bugetul de stat: peste 470.000.000 lei Politie si Jandarmerie, peste 350.000.000 lei militarii! Deci, cine isi permite ca in cadrul PNRR sa lase lucrurile ca in tren de dragul smecherilor cu 5 cifre, majoritatea nemeritate! Ministrul Apararii (fostul) a declarat in nenumarate ocazii ca la aceeasi situatie juridica unii au pensii de 3 ori mai mari decat simililarii lor , iesiti din sistem cu mai multi ani in urma! Acelasi ministru a punctat in scrisoarea catre dl Deputat Cozma Adrian -Felician : In procesul de eliminare a deficientelor amintite , ......exista masuri cu termen mediu de aplicare .......cum ar fi .......o noua Lege a pensiilor militare de stat, cu elemente de calcul noi , general valabile pentru toti militarii si care sa reglementeze PENSII EGALE PENTRU GRADE SI FUNCTII EGALE! Cam asa ceva se doreste cu PNRR insa RAPID SI EFICIENT( nu cu termene ce depasesc un cincinal cu care sunt obisnuiti guleratii si latraii cu 5 cifre ) , cu T= 1 ianuarie 2023 elaborarea noii legi si martie 2023 punerea in aplicare! Bomboana de pe tort a fost pusa in evidenta de dl Ministru Bolos : Cat despre CUANTUMUL PENSIILOR SPECIALE ( pensiile militare nu ar fi speciale dupa dl ministru Budai insa sunt stabilite si PLATITE IN BAZA UNOR LEGI SPECIALE) , acesta este un alt subiect de discutie. Sunt uneori exagerate ( fie vorba intre noi cam multe au un cuantum excesiv de avantajos) si aici este posibil sa avem de lucrat! Nu de alta dar atunci cand toti romanii o duc greu, in aceste vremuri, aceste exagerari ale cuantumului pensiilor nu ne fac bine de loc! Este vorba de igiena morala in societate! Spor la lucru!

Xman spunea...

Aia 4,000 sunt de fapt 65% +1% pentru ce depășește 25 de ani cumulati (nu efectivi),iar nu 81%.Înțeleg ca ati avut vechime efectiva 26 de ani și cu grupele de munca ați ajuns la 81%.Da,se vor pierde procentele de la 65 la 81,dar se câștigă creșterea funcției și gradului,cu condiția actualizării anuale cu sondele activilor și renunțarea la limitarea pensiilor cu netul activilor.

Huhu Rezea spunea...

Valoarea punctului de pensie este aceeași... și pentru cel cu pensia de 800 lei și pentru cel cu pensia de 5000 lei. Diferența o face numărul de puncte, nu valoarea punctului de pensie.
Pensiile militare nu au puncte de pensie și de aceea pot fi indexate diferențiat.
La magistrați pensiile speciale cresc în cuantumul total numai când se actualizează cu creșterile salariale ale celor în activitate.

Florin spunea...

Derbedeii din PSD și PNL ne fac încă o data pe la spate. Cred ca UDMR are mai mult respect pentru militari decât aceste javre care se dau romani adevărați. Dacă ne-ar fi guvernat UDMR-ul în ultimi 30 de ani o duceam ma bine acum. La următoarele alegeri voi ști pe cine sa votez și sper sa conving pe mulți alții ca maghiari nu sunt curve.

Huhu Rezea spunea...

Du-te în Hungaria dacă vrei să fii guvernat numai de maghiari!

Huhu Rezea spunea...

Lasă-i domnule să spere! Cât mai e până apare completarea la draftul redactat de doamna de la Vaslui? La 31 12 2022 legea organică prin care sunt aduse modificările la Statutele specialilor trebuie votată în Parlament.

Huhu Rezea spunea...

Pensiile notarilor, avocaților, cultelor nu fac parte din sistemul public de pensii, dar sunt și ele calculate contributiv, în puncte de pensie.

Mitica spunea...

Buna seara. Dle Huhu, cum pot sti ,care este componenta contributiva la pensia militara ? Multumesc frumos pentru eventualul raspuns.

Huhu Rezea spunea...

Ca să afli câte puncte de pensie ai în întreaga activitate, militară și civilă, trebuie să știi valoarea soldelor/salariilor lunare din întreagas activitate si valoarea salariului mediu pe fiecare an, așa cum a fost comunicată de INS:
Aveti aici programul de calcul Trofin, așa cum s-au calculat pensiile militarilor în anul 2012.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UxfNpE1CP7MJM82ii-mg6C-CZvuhQ8QYGXz6U8Oziqk/edit#gid=0

Viorel spunea...

Băi Cătălin. PNRR nu are nici o treabă cu BM. PNRR-ul a fost cerut de Comisia Europeană, este valabil pentru țările din UE. Fiecare țară a primit un șablon pe care trebuia să-l completeze conform problemelor din fiecare țară, Plan care apoi (lucru făcut și de România prin Ghinea, Turcan, Cîțu) a fost supus verificării și aprobării de către Comisia Europeană. Dacă ai fost prost și ai trecut fel de fel de prostii care după aprobare ți-a încurcat socotelile (nu bate azi cu ce ai afirmat ieri), a solicitat renegocierea acestuia. Acest Plan are mai multe Jaloane ce trebuie implementate. Neștiind cum să le implementeze, pe fiecare jaloan în parte (sau mai multe cumulate) au solicitat consultanță de la diferite instituții (cum este BM pentru Jalonul 2015), Ghinea cu societatea și ONG-ul lui pe alt Jalon, etc. Referitor la ce impune Bruxelles cum spui tu, îți dau un ex: Germania și-a prins în PNRR închiderea termocentralelor până în anul 2035. România (deșteaptă tot timpul în aplicare prostiilor) și-a luat angajamentul închiderii termocentralelor Turceni și Rovinari până la sfârșitul anului, nu m-am informat despre celelalte. De ce Cătăline ?

M spunea...

😂😂😂

Stătea doamna UE și se gândea:
- Ce reformă să mai fac? Am auzit eu că sunt în Romania militari care la același grad nu au aceeași pensie! Asta e prioritatea UE!!!
- Doamna UE dar așa e cam peste tot!
- Nu contează România e cea mai importantă! Chemați-l pe Ghinea cel Frumos că numai el știe cum să fac asta! 😂😂

Militarii bulgari sunt în proces de creștere a vârstei de pensionare la 55 de ani (față de 65 la civili), au tot pensii speciale dar nu au trecut nimic în PNRR! Cum vă explicați domnule Nr. 1?

Vă spun eu!

România nu s-a mulțumit să ia numai fonduri nerambursabile ci a luat și împrumuturi. UE a zis:
- Bă, sunteți voi capabili să plătiți împrumutul că aveți deficit can mare?
A venit atunci Ghinea Slinosul și a zis:
- Tăiem de la pensiile speciale (mai ales cele militare că ăilalți sunt în total câteva mii și cu ei nu facem mare economie).

UE nu are competență pe legislația pensiilor! Dacă guvernul îi convine că reduce deficitul UE nu are problemă cu ăia 9,4%

Dumneata poți să faci scenarii, să aprinzi lumânări!
Mai bine stai liniștit așa ca mine și te uiți cum fac clăbuci toți pișpiricii!

Șoimul spunea...

Calculul pe contributivitate era echitabil și predictibil pentru activi și viitoare cadre militare.
Media ultimelor n solde este un avantaj creat artificial pentru unii, nu ai fost general toată cariera, nici col. ai inceput de jos deci și puncte puține, solde mai mici, pensie conf punctelor acumulate în carieră.
Nu legea 263 a fost problema ci modificările ulterioare, citiți legea și va veți convinge!
Dacă sunteți gen. ați avut oskaruri in ultimele luni nu veți fi niciodată convinși,deci nu mai studiați legile că oricum nu veți fi obiectivi.

Liviu spunea...

Guverneaza extraordinar de bine udmr!Ce a zis kelemen hunor?Cei care vor sa iasa la pensie la 50 de ani nici o problema sa iasa dar fara bani,pensia o va incasa la 65!Misto guvernare nu?

Alexandru spunea...

Florin nu am să te trimit în Ungaria însă te rog să observi ce face Kelemen mai zilele trecute
Da să iasă dânșii la pensie la vârsta favorabilă conform legii, dar pensia să fie dată abia când ajung la vârsta standard
Tare nu, și o spune cineva care a ieșit la ....ani de îmi silă de mult să mă mai duc la muncă dar știam că vine peste noi chestia asta cu peste 30 ani de muncă eventual 35 ani minim cotizare așa că am făcut un efort
Din punctul meu de vedere să facă vârsta standard 65 ani cu posibilitatea de a deduce 13 ani grupa I și să nu se mai iasă la pensie înainte de 52 ani, dar dă omului pensia la vârsta de 52 de ani atâta timp cât a muncit
Problema este că mulți au ieșit la pensie cu 25 ani de muncă cu tot cu armată și facultate, dar au avut grijă să bage în cele 6 luni de toate salariu de excelență, ore suplimentare și de sâmbătă și duminică fără număr dar și alte sporuri pe care în mod curent nu le aveau
Și în acest caz optez pentru calcularea pensiei gen sistem civil, vedem mai apoi dacă ieșim bine sau rău când este luată în calcul întreaga activitate, eventual bonusuri suplimentare pentru cei care au peste 25 ani de muncă efectivă
Iar pentru plângăcioși, vă rugăm nu vă mai dați cu părerea despre cât vom primi sau nu la pensie, bucurați vă că aveți o pensie militară peste cele civile cu mult din punct de vedere valoric și să ne rugăm să fim sănătoși

Viorel spunea...

Domnule Leo. Trebuie să aibă grijă copii dumneacoastră ca nu cumva copilul dânșilor / nepotul dumneavoastră să se facă militar cu diploma de doctor pentru că riscă să devină peltic.

Leon spunea...

Da, cu putin timp in urma, pe TvR1, spunea un lider de sindicat ca sunt mineri din CEO( de suprafata) pensionati in acest an cu 6-7 000 lei, cu mult peste ultimul salariu net de 4-5 000 lei, la varsta de 52 ani!
Aceste "pensii speciale"( contributive !) au fost sarite de Ghinea&Câțu in PNRR..!!

Viorel spunea...

Păcat, păcat, un comandor ma cenzurat, fără să fiu vinovat. Așai când ești SUBT OFIȚER.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, ce de-a variabile cantabile cu clapele de piane pe tavane, ale Dl.ui Col Ing Trofin din acel an de can-can, cu pensiile recalculate in van, pam-pam, ca o sa ma chinui un an sa trag la ham, si ca pot sa ma invart ca un titirez si s-o calculez pana o sa ma enervez ca un arici, adicatelea să ce si din ce as face aici din rahat un zgarci de carici sa zic ca-i bici?! O las in seama geniilor, mafaldelor, matematicienilor si clocarilor sa ia masura coeficientilor, anilor, soldelor si maruntisurilor la calcularea pensiilor, ca la disectia mortilor din salile morgilor, caci, la urma urmelor, din 1.241 lei o sa dea 1242 lei, ca asa vor ei, 'tui nafura, canfura si rasa de la Malaxa care le-a pus capsa, masca si casca!

Mitica spunea...

Dle Huhu, am o Decizie privind revizuirea pensiei in baza OUG 1/2011...cu punctaj cu tot..

M spunea...

@Leon

Și totuși UE le consideră pensii speciale....
Numai propaganda marxistă de la noi se face că nu le vede!

M spunea...

@Alexandru

Nu ar fi mai bine ca pentru voi, cei care vreți pensiile calculate ca la civili, să vă dea voie să faceți raport și să cereți asta?

Să fiți apoi fericiți și sănătoși iar noi ăștialalți rămânem așa, mai fraieri, pe legea pensiilor militare?

De ce are oare fiecare ideea fixă de a reglementa pensiile altora?
Personal nu am nicio problemă să mi se facă pensia pe contributivitate! Așa.... Ca fapt divers! Dar nu vreau să renunț la un drept al meu!

totoiany48@gmail.com spunea...

D-le CFI 22 10 08 00 ,nu aveți dreptate în TOT ceea ce afirmați. Ex.gl 2 stele ,pensionat 55 ani ,azi pensie 4 cifre ,mai aproape de mijlocul.intervalului 0...10 000 lei decât de 5 cifre .( liceu militar,școală militara superioara 4 ani și ATM 5 ani ) Nu am dorit sa ma LAUD ci sa observați ca în unele privințe va înșelați și ca sunt nemulțumiri și la alte categorii de pensionari militari.Sigur ca situația dumneavoastră este speciala,aparte ,de aceea am și contribuit cu o suma modica de bani,
mențiune pe care o fac cu greu ca nu doresc sa RASCOLESC anumite evenimente nefericite. Sa nu credeți ca diminuare de la unii va ajuta !Aveți încredere în rugăciunea către Dumnezeu.

raul spunea...

Iar aia sub 2500?Dar ala cu 2501?De ce nu sub 3000 ??

raul spunea...

Apropos de mineri,asa e!Mai sunt si niste ceferisti mai ales mecanici de locomotiva care au iesit la 50 si de ani si au peste 4 ,5 000(5 200 caz concret)!Sa nu mai spun de cuscru meu, fost arhitect ,cu 5600 care va incasa 600 in plus si blegul ofiter un firfiric de un milion si ceva...!Bravos natiune!

Huhu Rezea spunea...

M
Parcă te lăsasei de ticăloșii! Iar te faci că nu înțelegi că nu vorbim despre calculul exclusiv pe contributivitate al pensiilor militare, ci doar de calculul componentei contributive a pensiei militare

kostas spunea...

DL.Huhu, eu v-as completa la afirmatia: reintroducerea calculului contributiv ar majora cuantumul tuturor celor 68% rămași în plată cu cuantumul contributiv, care mai supraviețuiesc. Reintroducerea calculului contributiv ar majora cuantumul si la foarte multi care, in 2016, la calculul pensiei pe legea 223, le-au iesit o pensie mai mare decat cea contributiva. Acesti au trecut automat la pensia pe legea 223, insa acum, dupa inghetarea pensiilor atatia ani, pensia lor a devenit mai mica decat cea care ar fi avut-o daca nu exista legea 223. Eu sunt unul dintre ei. In 2016, cand mi s-a calculat pe legea 223 mi-a iesit mai mult decat cea avuta pe contributivitate si automat,am ramas cu cea pe legea 223. Acum, daca mi-ar calcula-o din nou pe contributivitate ar rezulta o pensie mult mai mare decat asta pe care o am acum in plata. Si-atunci, ii intreb si eu pe cei care nu vreti sa avem si noi pensii calculate SI PE CONTRIBUTIVITATE, pentru a avea si noi o componenta, sub valoarea careia sa nu poata scadea pensia, pe care sa nu o poata diminua sau ingheta, cum se intampla acum cu TOATA pensia. De ce?

Huhu Rezea spunea...

@Kostas
Nu cred că o pensie militară care prin recalculare în 2016 a fost mai mare decât cea contributivă ar putea să devină mai mare prin contributivizare în anul 2022 pe L 263/2010 sau pe viitoarea lege a pensiilor civile.
Prin actualizare, pensiile de care vorbești d-ta ar fi mai mari decât componenta lor contributivă.
Prin actualizare , chiar și o parte din cele 68% dintre pensiile rămase în plată cu cuantumul mai avantajos ar avea un cuantum mai mare decât componenta contributivă.

mosmartin16 spunea...

Ce minte-n colțuri tre' să ai să tooooot spui că pensiile militare nu-s speciale, așa cum tooooot o spun unii politicieni și nu numai ??! Alde astfel de oameni nu-i poți considera decât ori ticăloși ori proști ! Păi bine bre tăntălăilor, spune Constituția că deciziile CCR sunt general obligatorii ( art.147 ) și nu facultative ??! Spune !! Și dacă o spune, iar în Decizia nr.900 / 2020 - punctul 118 scrie negru pe alb că pensiile militare sunt speciale...cum facem cu logica voastră de Gâgă, tăntălăilor ??!🤣🤣🤣

kostas spunea...

Dl Huhu, corect, daca s-ar actualiza, ar fi mai mari decat pe contributivitate. Eu nu m-am referit la asta. Eu am zis ca, in momentul de fata, cum sunt inghetate pensiile si nu se actualizeaza( poate raman asa ani de zile de-acum incolo) daca presupunem ca maine s-ar face o recalculare pe contributivitate si cei 68% si multi altii pe care i-am expus in postarea de mai sus ar avea pensii mult mai mari decat au acum. Deci, decat pensii inghetate ani de zile, mai bine calculate si contributiv. Daca s-ar calcula si contributiv si pe lege militara ar fi si mai bine, deoarece niciodata nu s-ar mai putea ingheta in asa hal incat sa ajunga ca pensia sa aiba valoare mai mica decat partea contributiva.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. 99,99% dintre comentatorii de pe blog din ultimii 6 ani, aduc critici la întreaga clasă politică românescă de etnie română și nu maghiară cu mici excepții (apărarea de către Kelemen Hunor la ieșirea necontrolată a premierului ungar Orban și pe ici pe colo mici deviații). L-am dat ca exemplu negative într-un comentariu pe blog. În rest, de la președintele Iohanis, Ciucă, Ciolacu, Câțu, Orban, etc., cu accent pe cei care puteau să elimine inechitățile din tre pensile militare prin aprobarea PLx-199/2020 sau propunerea dumneavoastră mai simplă PLx-199/2020 „Articol unic”, încă un sau, propunerea MAI, o parte cotributivă și o parte de la bugetul de stat suportată de ministere (variant Soldă grad: SGP=1.500; M.M. / Sof.=2.500; Of.=3.500; Gl.=4.500). Dacă ar fi aplicat una din aceste variante, pentru noi cei din SNAOPSN, Jaonul 215 nu ar fi existat. Așa că, după cum am mai afirmat în alt comentariu: Adio PD, Adio PDL!. Noi azi ne-am despărțit definitiv. Scuzați, mă visam Președintele României în persoana domnului TB. Deci, revin. Adio PSD. Adio PNL! Nu vă mai votez cât voi trăi și nici cele 72 de familii (rudele mele) din satul natal, plus cei din oraș și alte orașe ale țării. Deci, voi vota AUR (cu toate năzbâtiile lor) sau UDMR. UDMR-ul, pentru a trece de acest prag electoral constant de 5-6% și pentru a avea mai mulți parlamentari, sigur ar propune și susține variante benefice tuturor cetățenilor români indiferent de etnie. Milioane de români lucrează afară, inclusiv în Ungaria. Ați postat cuvintele spuse de un fost președinte „iubit” de dumneavoastră. „Cui nu-i convine, pleacă !” Și uite așa începem să-i iubim pe președinți, politicieni, indiferent de răul pe care ni l-au făcut, îl fac sau îl vor face. Îi iubim, plecând din țară. Să trăiască ei în liniște și pace. Și uite așa România poate deveni prima țară din lume care îndeplinește dorințele magnaților lumii, adică, reducerea populației la 1-3 miliarde (la noi, 1-3 milioane).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Totoyani, la mijloc sunt banii-gologanii si mai putin șmenarii -oamenii, ei fiind beneficiarii, dar vinovatii fiind gulerații si clocarii: Din cate se poate observa m-am luat intodeauna de pensiile acelor zmei cu pensiile de peste 20.000 de lei, dar si cat de tare se poate mai ales de jeneralii cu doctorate copy paste, pentru ca, din pacate, avem si un general de Oaste cu cuantumul pensiei, de mare mizerie, de doar 3200 lei, exemplificat nu o data la tot poporul, cu tot onorul, de Colonelul, Dogaru!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

$>Sfarsitul guvernarii imorale, useristo liberale, a inceput mai intai cu contraziceri publice cu sictireli si mistocareli, apoi cu stucheli, ca sa se sfarseasca cu dupăceli si căpățâni in sfârla in gură cu risicheli de dantura pe bordura, dupa care s-a produs acea fericita ruptura, salvarea de la falimentarea cu scantei venind de la pesedei, care s-au prins in hora liberala sa nu se distruga o tara intreaga.

$>>Se pare ca pisica neagră toarce la diavol in brațe, milițianul pulănește dupace in cocoase si floace de cojoace si in cofraje dintre crace, dar si popa isi face cruce la gard de iad intre uluce dintre buce, caci istoria se intoarce, de parca e mai ceva ca la un concurs de tras chielea de la urs, si inainte si inapoi la caraba de cimpoi, caci alianța de trei zile da cu clanța, cand liberalii acuzand pesedeii de ipocrizie si zgarcenie la banii de pensie, cand pesedeii acuzandu-i pe liberali de trufie si prostie, si tot se ceartă, se toacă si degetul mijlociu si-l arată, invitandu-se galant unul pe celalalt unde sa si-l bage cat mai adâncat in locul neluminat, sau in gârleaja de sub rât sa le treacă ciufut de urât, si astfel asistam la o chelăcăială si-o schiorcăială de menajerie, fir-ar sa fie alungată cu ageazmă si tămuie unde dracul capra-n pod si-o suie șuie, predecesoare de schizmă politică falimentară, de o sa puna in genunchi o Țară intreagă, in plina criza economica si financiară!

$>>> Sa sfarsim sublim cu o scenetă cu hăndrălăii politici din pipirig, ajunsi in ring la un pong-ping-pumni-șpring de catering:

-Dă-i tare cu freza, Colacule, primeste-o bine in dantură, Rujatule!
-Taie-i funia spanzuratului si darâmă-i căsoaiele, Drâncule, si tu ia-i Ministresul, Atârnatule!
-Arde-l in ovalele din trăstoi, Budigăi, si tu trimite-l la oi, băi, Dementzo Marțafoi, caci marea natiune romana vede in voi continuare strabună a vitejiei cu datul cu capul in gură, cand Țara arde pe vatra si baba cu o mână se scarchină in cojoacă la creastă, si cu cealaltă pe cap cu grebla se cheaptănă, visând bureți creți, castraveți, cai verzi pe pereți si muște bețive pe capotă c-o sa fie luată de popă la groapă, ca pe-o tânără mireasă coaptă si proaspăt dezvirginată!

RD spunea...

Problema cea mai mare pentru Guvernul actual (dar și pentru parlamentari, în general) reprezintă pensiile militare.
De ce? Pentru că numărul lor de pensii de serviciu sunt de aproximativ 15 ori mai multe decât celelalte 6 (adică un fel de aproximativ 150000 vs 10000).
Nici nu cred că vor să fie calculate ca la celelalte pensii de serviciu (două componente, una bazată pe contributivitate, iar cealaltă de la bugetul de stat) pentru că ar trebui să fie introduse atâtea pensii de serviciu în sistemul public (partea contributivă) și ar fi obligați să le indexeze la fel ca la celelalte civile, indiferent de cuantumul lor.

Vă dați seama că în câțiva ani s-ar mari prea mult pentru ei (pensionarii militari). În plus, să le mai dea câte ceva pe lângă partea contributivă ar fi ceva neplăcut pentru Guvern.
Așa că le este mai ușor să spună să rămână așa cum sunt așa pensiile militare, când le pot indexa cu cât vor ele, la unele mai mult, la altele mai puțin..
Și ar avea motivul.. Doamne, nu au contributivitate (dar se contrazic, pentru că militarii de câțiva ani, chiar contribuie la bugetul de stat). Nu au contributivitate, indexăm dacă vrem și cu cât 'dorește' mușchii noștri. Doar suntem Guvernul României, ce mama naibii!

Așa la pensiile militare le tot dăm câte un OUG, nu le actualizăm, le indexăm dacă și cu cât vrem..
Le băgăm la jocul de voturi că le impozităm când sunt alegeri.

RD spunea...

Rareș Bogdan, mare om, mare caracter..

Acesta s-a referit şi la problema pensiilor speciale.

"Chestiunea legată de pensii speciale, am spus-o şi o repet, dacă clasa politică din România înţelege cu adevărat că nu putem să avem categorii speciale şi o mare masă de oameni defavorizaţi, atunci vom rezolva această problemă. Domnul Budăi să vină cu un model pe care l-a promis, că e german, că e francez, că e italian, să vină odată cu legea, să o pună pe masă şi să găsească soluţia pentru că este un jalon în PNRR şi riscăm să blocăm atragerea banilor din PNRR dacă nu rezolvăm această problemă. Deci nu ne mai putem juca. Iar în cazul Armatei vorbim de pensie ocupaţională. Nu cred că cineva se trezeşte astăzi să afecteze în vreun fel Armata Română. Îi aştept de vreo săptămână, şi eu, şi românii, şi Armata Română cu propunerea de ministru al Ministerul Apărării Naţionale, tocmai pentru că suntem într-o situaţie complicată şi ţara aceasta trebuie să aibă un ministru al Apărării", a precizat Rareş Bogdan.

Restul articolului: https://www.bursa.ro/rares-bogdan-budai-ar-trebui-sa-nu-mai-stea-toata-seara-sa-minta-pensionarii-cu-plansete-de-crocodil-05111840

nr. 1 spunea...

Dle Catalin, va rog eu mult , nu mai cititi ce scriu eu, e prea greu pt dvs. sa intelegeti! Luati exemplul meu-eu ignor elucubratiile dvs.

csej spunea...

Va fi mărită vârsta de pensionare dar se va stabili un prag minim de vechime.Probabil ca nu se va mai merge cu vechimea cumulată ci cu vechimea reală.Vrei sa părăsești sistemul foarte bine dar iei pensie cu a zis ungurul.Iei cand împlinești vârsta de 65 ani.
Au mai fost astea.Fiindca Ciuca nu va fi prost să-și taie singur craca de sub picioare rămâne cuantumul cel mai avantajos.Avantaj cei cu mă
marii.
Fiindca armata este un sistem piramidal si pentru a nu ajunge imbatranita se introduce vârsta mini ma in grad.
Procentul de 65% e mic al săracului.Pe timpul impuscatului era de 60% dar iti mai acorda 2% pentru fiecare an ce depasiai vechimea de 30 ani.
65%+9% contributia pt pensia suplimentară te-ai ars fiindca răbdarea magarului e nesigură.
Ce te faci tu cel care ai iesit la pensie in jurul anului 2000 cand veniturile erau mult mai mici decât acum.Una este media veniturilor a ultimilor 12 luni de activitate in 2000 si alta de exemplu in 2022.Iar vor fi diferente functie de anul pensionarii?Ma repet.E ca dracul.
În opinia mea ar trebui sa-mi aduca veniturile la nivelul unuia egal in functie,grad etc si mai apoi sa-mi calculeze pensia ceeace este imposibil la cata forță și chef de muncă au cei dela casa de pensii.
Cred ca vor alege o formulă simpla si ii va doare in bască ca unii vom ajunge cerșetori cu grad.
Nu cred ca au finalizat o nouă lege ci mai curând există niște idei.Renuntati la patriotismul local.Budai e un farsor ca toti politicienii.

Huhu Rezea spunea...

Viorel
Esti prea mic și izolat social ca să dai asemenea sfaturi politice .
Iți dai seama ce panarame ar aduce AUR la guvernare? Tie îți plac parlamentarii aduși de AUR? Cum îi vezi tu guvernând împreună cu UDMR?
N-ai minte politică nici o iotă!

nr. 1 spunea...

Dle RD , din tot ce s-a scris pe aici ati retiunt ce inseamana pensie ocupationala? Nu va mai luati dupa fente, cu mari oameni, mari caractere ! Iar dl ministru Budai , dupa mai multe incercari a reusit in final sa defineasca si pensiile militare care nu sunt speciale dar in schimb sunt STABILITE SI PLATITE IN BAZA UNOR LEGI SPECIALE !” Cum o fi asta, nu se mai stie! Oare ce inseamna sa afecteze cineva astazi armata romana? Armata romana consta cumva numai in cei cca 4500 cu pensii de 5 cifre care nu trebuie afectati in nici un fel, nici la felul 1 nici la felul 2 dar nici la desert ca se supara si nu mai merg la lupta ? Cu ei mergem la lupta , sa luptam pana la unu apoi sa mergem la masa? Ca majoritatea dintre ei au cam depasit de mult varsta inrolarii? Ce fel de gandire o mai fi si asta ?

mosmartin16 spunea...

Bre nea Cătălin, ai văzut ce am spus mai sus, bre ?? Dacă nici "desenat" - adică scris în ce spune Constituția și CCR - nu pricepi că pensiile militare sunt speciale...atunci ești irecuperabil și poți fi suspectat de analfabetism funcțional ! Să-ți dea Dumnezeu minte, că toți avem nevoie de ea !

Ovidiu spunea...

Vedeti ce spune intr-un grup (Pensii militare) d-nul Iulius Popa, de obicei foarte bine informat:
"Iulius Popa
Pe surse:
Domnul Prim Ministru, general Ciucă, a solicitat CPS-urilor sa simuleze și sa transmită Guvernului care este efectul bugetar al unor potențiale indexari a pensiilor militare de:
1) 8,5% pentru toate pensiile;
2) 10% pentru pensiile sub cuantumul de 3000 lei brut și 5,1% peste acest cuantum.
Termen de raportare, prima decada a lunii Noiembrie !!!
Decizia va fi adoptată imediat după ce rezultatele simulărilor va ajunge la decizionarii guvernamentali!"
Cred ca iar vor sa ne fenteze cu indexarea, ca in acest an...
https://www.facebook.com/groups/277609376510166

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea, vă prezin MOSTRE CU MINTE POLITICĂ 0 (Z E R O). Și sunt politicieni. Eu sunt un „flăcău tupeist și prost”, cum a afirmat Outlander (nu am înțeles de ce nu mi-ați postat comentariul), dar voi fi cel care v-a rostogoli acel mic bulgăr de zăpadă la mine în sat (800 familii / 4 Km lungime / pe coasta unui deal cu fața la sud / ca o peninsula înconjurat de ape) și ca mine vor mai fi pentru că ne-am săturat de mincinoși și hoți.
Ciolacu: Sunt zeci de aberații în PNRR. Actuali şi foşti miniştri PNL nu au ştiut ce scrie în el. Susţinem premierul să facă reparații
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, la Craiova, că PNRR conţine zeci de aberaţii şi trebuie spus adevărul, cine se face vinovat de toate acestea, pentru că nu PSD era la guvernare şi nici nu a avut acces la acest program, „pentru că a fost secretizat de Cîţu şi de Ghinea”.
Ciolacu a mai spus că PSD a decis să intre la guvernare pentru că „lucrurile duceau într-un zid” şi a reuşit să aducă „eficienţă şi echilibru guvernamental” prin măsurile pe care le-a susţinut, transmite Agerpres. „Cred că lucrurile trebuie spuse foarte clar şi să vedem exact a cui este vina. Vina este a lor.
Am intrat la guvernare pentru că lucrurile duceau într-un zid. Am adus coerenţă în actul de guvernare, am adus performanţă, am adus eficienţă şi echilibru guvernamental (...)”, a spus Ciolacu, la Craiova, la Conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Dolj. Acesta a mai afirmat că energia reprezintă 70% din actuala inflaţie din cauza „deciziei de liberalizare haotică a preţurilor la energie”. „Întotdeauna prezentul reprezintă o consecinţă a trecutului.
Exact asta ne-a spus Banca Naţională a României. Dacă nu am fi luat măsurile în aprilie, acum vorbeam de o inflaţie de peste 26%. În economie, toate proiectele de ajutor... era un ministru Năsui care schimba noaptea pe calculator cum se accesează anumite fonduri. Pe urmă când am sesizat noi, a împins acel program pe fonduri europene şi au întors în economie 2% din PIB”, a mai spus preşedintele PSD.
Marcel Ciolacu a afirmat că PNRR reprezintă „bomboana de pe colivă”, care prevedea îngheţarea pensiilor pe 50 de ani, „prin acel aberant 9,4 din PIB”, închiderea termocentralelor, a minelor, fără a veni cu nicio variantă de a pune altceva în loc. „La agricultură zero lei pentru irigaţii (n.red.: în PNRR), fără subvenţii plătire la timp, fără programe de tineret. Dar acum, între timp ne fălim că avem realizări de modificări fără să recunoaştem cine era la guvernare.
Nu era un pesedist prim-ministrul României. Era domnul Cîţu, un penelist, preşedintele PNL. Înţeleg şi susţin toate modificările pe care le-am cerut la PNRR. Sunt zeci de aberaţii trecute în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Dar nu sunt eu de vină, nici dumneavoastră, că PSD-ul nu a avut acces la PNRR, care a fost secretizat de Cîţu şi Ghinea. De asemenea, nu sunt eu de vină că actuali şi foşti miniştri PNL nu au ştiut ce scrie în PNRR. Cred că trebuie făcute aceste reparaţii, le susţinem, îl susţinem pe primul ministru să facă aceste reparaţii, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să spunem adevărul. Iar când ne lăudăm, ar trebui să avem o mică reţinere, pentru că de fapt modificăm ceva greşit de către domnul Cîţu, care era preşedintele PNL.
Nu modificăm greşelile vreunui pesedist", a mai spus liderul social-democrat. Prima tranşă de 2,6 miliarde de euro din PNRR a fost plătită joi de Comisia Europeană şi reprezintă confirmarea îndeplinirii obiectivelor asumate de România, a transmis premierul Nicolae Ciucă. Ciucă a declarat joi, la Bruxelles, că la întâlnirea pe care a avut-o cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a convenit înlocuirea limitei de 9,4% prevăzută în PNRR pentru bugetul de pensii cu un indicator de disciplină financiară.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ciolacu-sunt-zeci-de-aberatii-in-pnrr-actuali-si-fosti-ministri-pnl-nu-au-stiut-ce-scrie-in-el-sustinem-premierul-sa-faca-reparatii-2132735




Viorel spunea...

RD. Și tu îi dai crezare acestui papagal mincinos care striga la Constanța în campanie electorală la europarlamentare (ca să dea bine la public / se credea la Realitatea TV / pentru a ieși parlamentar) că primul lucru ce îl va face gând va fi ales va propune și susține eliminarea pensiilor special ? A spus cumva cu excepția pensiilor militare de serviciu ? O hahaleră.

nr. 1 spunea...

Dle Huhu, aveti dreptate.Presedintele Camerei Deputatilor a spus clar despre faptul ca in lucru exista mai multe grile cu simulari la pensiile militare si plafoane pe grade , functii si vechimi efective . Este clar ca pensiile militare asa cum sunt ele acum, cu zeci de inechitati, nedreptati si discriminari , majoritatea introduse de inegalabila si inexplicabila Lege 223/2015 modificata pana nu a mai ramas nimic din continutul initial aprobat de Parlament si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei din iulie 2015 , trebuie reformate din temelii ! O sa se supere BM un pic dar o sa-i treaca (vorba vine, supararea e la latraii cu 5 cifre)!

M spunea...

@Huhu Rezea

Iar eu am să tot repet: dacă onorabilul comentator zice ca dumneavoastră atunci nu am ce să zic!

Onorabilul zice: "optez pentru calcularea pensiei gen sistem civil, vedem mai apoi dacă ieșim bine sau rău...."

Unde spune domnule ce zici matale cu partea contributivă calculată separat?

Gândește-te și așa: " Bă, dacă obsedatul de akord69 îmi dă dreptate poate nu am înțeles eu bine ce a scris ăsta!" 😂

Marcel Orzan spunea...

Pt. mosmartin16:

Bai mosule, mai las-o cu „tantalaii”, ca se pare ca cine spune ala e, in cazul tau! Da’, ia zi tu, astea sunt legi „speciale”:
- Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor;
- Legea nr. 39/2020 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România;
- Legile sistemelor proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege.
Astea sunt legi care reglementeaza „Sistemele neintegrate sistemului public de pensii”, asa cum este si Sistemul pensiilor militare de stat. [Art.2 - e) PRINCIPIUL AUTONOMIEI, bazat pe organizarea, conducerea și administrarea, de sine stătătoare, a sistemului pensiilor militare de stat de către instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale].
Si daca Legea 223/2015 este „speciala” in raport cu Legea 263/2020, asa cum este Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, atunci de ce militarii/pensionarii militari nu beneficiaza de NICIO PREVEDERE din Legea 263/2020 asa cum magistratii si ceilalti „speciali” beneficiaza in integralitate de prevederile Legii 263/2010, singura derogare prevazuta de statutele lor fiind cunatumul pensiei prin care ei primesc ceva consistent, de la bugetul de stat, peste nivelul pensiei calculate conform Legii 263/2010?! Ia, explica tu sa ne luminezi!
Afla si tu ca nu e nimic special in Legea 223/2015 pt. ca, asa cum se vede si pe site Min.Muncii:
- Legea 263/2010 reglementeaza Sistemul public de pensii;
- Legea 223/2015 reglementeaza Sistemul pensiilor militare de stat – sistem neintegrat;
- Legea nr. 72/2016 privind Sistemul de pensii al avocaţilor– sistem neintegrat;
- - Legea nr. 39/2020 reglementeaza Sistemul de pensii al notarilor publici– sistem neintegrat;
Singura legatura dintre aceste legi/sisteme fiind exprimata de Legea 263/2010 in art. 192
[(1) Între sistemul public de pensii şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş], prevederi similare avand si legile sistemelor neintegate! Deci, nimic „special”, pur si simplu legi/sisteme separate!

Alexandru spunea...

Huhu, lăsăm în pace pe M pentru că oricum nu înțelege ce se explică ieșirea lui arătând și nivelul intelectual dar și uman
Se pare că ceea ce spunem aici este în parte real, în sensul că ordinul este ca până pe 10.11 casele de pensii militare să facă mai multe calcule, respectiv cu 5,1/, 10/ și diferențiat pentru cei cu pensiile sub 3000 mii plus combinație pentru ceilalți
De asta nimeni nu avansează procente până nu se termină calculele, apoi până în 15.11 aflăm procentul real
Părerea mea și a altora pe aici și nu numai, este că procentul va fi de 5,1/ pentru pensiile militarilor
CSEJ, nu va mai fi nici o recalcularea pensiilor militare gen cea făcută cu Oprea deoarece și acolo au existat interese, adică în primul rând noi gen Oprea și veneau alegeri iar pe lângă au mai fost și alții care au câștigat câte ceva
Pe de altă parte dacă ai ieșit la pensie în jurul anilor 2000 se presupune că ai beneficiat de recalcularea demarată în 2016, cu toate că știu cazuri în care nu au beneficiat
Același lucru se a întâmplat cu civilii iar acum au descoperit că unul cu 10 ani muncă beneficiază de pensie minimă iar unul cu peste 30 ani are puțin mai mult motiv pentru care se dorește schimbarea legii, probabil că la militari va fi la fel

M spunea...

@Viorel

Cu tot respectul pentru opiniile politice, o țară nu este bine să fie condusă de partide radicale sau extremiste. La noi sunt două partide extremiste: AUR de extremă dreapta și USR de extremă stânga. Mă refer bineînțeles la majoritatea ideilor din platforma lor politică care sunt în antiteză: ortodoxie - antibiserică, naționalism - internaționalism, familie - LGBTQ etc.

Cei de stânga însă se declară împotriva Armatei (și Poliției) dar nici AUR nu zice nimic așa cum ar trebui să facă!!!! Am descărcat programul lor politic și nu zic nimic.

Așa că, pentru moment cel puțin, tot partidele de centru sunt potrivite.
O alianță naturală PSD + USR respectiv PNL + AUR ar fi interesantă! Să vedem!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Senatorul, Angel Tâlvăr, presedintele Comisiei deAparare, se pare ca va fi numit azi, dupa ora16, cu portofoliu ministerial la MApN, Tudose nedorind sa renunte la bănăretul de europarlamentar. Succesuri, băi, moșmondiților! Nimic concret, nimic la timp, nimic sa arate ca ne vreti binele, nimic cu tragere de inima si dorinta de a face bine ca s-o simtim si noi. Erati in stare sa schimbati ministerul cu altul, sa scapati de o,,povara'' cu noi,pensionarii militari, sau sa-l lasati pe Ciucă acolo în gratia legala de 45 de zile de interimat, iar cu pensiile, care azi trebuiau rezolvate la procentaj, ati lasat-o iar moarta,si nicinuvreti15,3% conform ratei inflatiei, spre disperarea pensionarilor, amanandu-i din nou la nesfarsit, preferand caazi sa va lamentati cu energia, insa batand moneda cu vehementa sa majorati pensiile slugilor de la primarii si primari cu cate 2000 lei! Sa va fie rusine, îngălaților si imbuibatilor, fara bun simt si mila fata de amaratii tarii! Mincinosilor perversi!

Marcel Orzan spunea...

Cat priveste Deciziile CCR, ce sa zic, numai prostii ca sa-si justifice doar drepturile lor! Ne spui de Decizia nr.900 / 2020, da’ ia vezi si tu cate neadevaruri sunt in considerentul 109, reluat in peste 650 decizii, prin copy-paste, din Decizia 871/2010:
- „Astfel, spre deosebire de acestea din urmă, pensiile de serviciu sunt compuse din două elemente, indiferent de modul de calcul specific stabilit de prevederile legilor speciale, şi anume: pensia contributivă şi un supliment din partea statului care, prin adunarea cu pensia contributivă, să reflecte cuantumul pensiei de serviciu stabilit în legea specială. Partea contributivă a pensiei de serviciu se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat, pe când partea care depăşeşte acest cuantum se suportă din bugetul de stat [...]. Mai mult, în cazul pensiilor militare, întregul cuantum al pensiei speciale se plăteşte de la bugetul de stat”. Adica toate au 2 componente, dar in plus exista 1, a militarilor care are doar 1 componenta! Pai, asta e caz de repetentie pe viata, daca spui la logica sau ed. Civica asta!;
- „Curtea reține că „suplimentul” constituie, de fapt, „această compensaţie parţială”, pentru că „diferenţierea existentă între o pensie specială şi una strict contributivă, sub aspectul cuantumului, o face acel supliment”. Adica pensia militara este doar un „supliment” si daca citim si pct. 110 reiese ca nici macar nu este „PENSIE” ci „alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege, dar pe care Legea fundamentală nu le nominalizează”. Bai, esti nebun?!
- „Această compensaţie, neavând ca temei contribuţia la sistemul de asigurări sociale, ţine de politica statului în domeniul asigurărilor sociale şi nu se subsumează dreptului constituţional la pensie, ca element constitutiv al acestuia”. Pai ce, militarii au contribuit mereu si constribuie la Sistemul pensiilor militare de stat? Numai ca CCR nu a stiut/nu stie/nu a citit legea ca si militarii contribuie la sistemul lor de asigurari sociale!
Hai, ca e grele!
Oricum, nema „contributeala”, cum vrei tu si huhu, e moarta in cotet. Pa si nu mai am cuvinte!

Caro spunea...

Stie cinva care din armatele NATO plateste pensile pe baza de contributivitate ? Daca da, rog detalii, sunt curios, caci pe unde am umblat eu si am vorbit cu ofiteri , nu am intalnit.

Huhu Rezea spunea...

Orzan
Cu asemenea sofisme este clar de ce nu înțelegi ca o bâtă ce spune CCR....

RD spunea...

Domnule 'nr.1', eu am scris ironic ce declarase Rareș Bogdan.. Spun mulți că nu sunt pensii speciale, dar nu auzim și noi ceva de indexări.. Parcă doar civilii și restul specialilor sunt pe pământ pentru că ei au calculate și părți de contributivitate..

Viorel spunea...

akord 75. Cu experesia „moldovean parșiv”, m-ați călcat pe bombeuri. Despre Grupul de la Cluj (vorba domnului Huhu Rezea într-un comentariu: „Viorel, ești varză”) de la Varză a la Cluj, un grup mafiot despre care presa și Tv a scris ani de zile ce îmi puteți spune ? Domnul Budăi spune ce trebuie sau ce îi dă voie Ciolacu (și statutul partidului) pentru că el are discuții tete a tete cu Ciucă și stabelesc destinele țării. Vecinul dumneavoastră de județ de ce nu are sânge în instalație (vorba domnului Oprescu, apropos, domnule Huhu Rezea, domnul Sorin Oprescu, politician renumit și fost Președinte al PSD București, nu mai vorbesc de primar, pe unde mai prășește ?) și să iasă pe sticlă ca fostul președinte TB și să afirme: TB v-a tăiat pensile și salariile iar eu vi le indexez cu 25% indiferent ce spune Ciucă, Ciolacu sau Pitpalacu.

socrates spunea...

Există atâta manipulare din partea nulităților politice (de fapt si de drept umane) care au pus mâna pe guvernarea României încât cred ca nici 1 % dintre români nu au înțeles nimic. Ciudat este ca, in ciuda bramburelilor aiurite si fara limite sau realitate, încă sunt mase de fraieri in Romania care "mâine" ar vota inca aceste găști de mahala politică !!!, nu greu, foarte greu de înțeles și explicat. Oare românii sunt un popor într-adevăr de o asemenea incultura ?.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Ei, na! Mai mare sofism decat ce sustii tu pe aici ca militarii respecta conditia de contributivitate", adica contribuie ca toata lumea dar au pensii "necontributive" nu cred samai gasesti! Si dex-ul e clar in aceasta privinta: CONTRIBUÍ vb. intr. a-și aduce contribuția morală sau materială, a participa la o acțiune comună; a ajuta, a înlesni apariția sau dezvoltarea unui lucru. (< fr. contribuer, lat. contribuere). Numai tu sustii prostia cu punctele de pensie! Sper sa-ti faca asta doar tie si lu' mosmartin! Bafta

Brenda spunea...

Va înșelați ,nu vor mai merge la vot

Leon spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

PSD a decis deja Dl senator, Angel Tâlvăr sa fie numit in sedinta de la ora16 ca Ministru la Aparare. E Seful Comisiei de Aparare din Senat, stie situatia noastra foarte bine, mi-a dat un raspuns compatimitor la o petitie, prin primavara, redictionand petitia la MApN. Pare a fi un om rezon, deocamdata. Sa ne fie cu noroc si intr-un ceas bun! Doamne, ajuta! PS= Daca era numit mascatul brailean, era vai si amar de noi!

RD spunea...

Aici e lupta pentru voturile militarilor.. Așa cum nu un ministru din partea PNL trebuie să se ocupe de jaloanele cu pensii din PNRR, ci Budăi de la PSD, PNL pune presiune pe PSD..

Distinție între pensiile de serviciu și cele speciale

El consideră că trebuie găsită o distincţie clară între pensiile de serviciu, de care beneficiază militarii, şi pensiile speciale.

„Să facă distincţia între pensia de serviciu şi pensia specială. Militarii nu au pensii speciale, ei au pensii de serviciu. Militarii trebuie respectaţi şi apreciaţi. De altfel, într-un studiu recent al Băncii Mondiale se recomandă să nu se umble la aceste pensii de serviciu, mai ales în contextul actual geopolitic pe care -l traversăm cu toţii. Întrebarea noastră este de ce nu a apărut acest proiect al legii pensiilor? Colegii din coaliţie uită că recomandarea Comisiei Europene e să se vină cu un proiect de lege a pensiilor, nu cu o ordonanţă de urgenţă, pe care există riscul de a fi modificată în Parlament”, a conchis deputatul PNL (Gabriel Avrămescu)

https://www.google.com/amp/s/evz.ro/deputatul-pnl-gabriel-avramescu-budai-a-devenit-plangaciosul-national-pana-la-finele-anului-trebuia-sa-vina-cu-o-noua-lege-a-pensiilor.html/amp

Huhu Rezea spunea...

Stirea zilei este că se fac studii la Casele Sectoriale privind impactul bugetar al unei indexări cu 10% pentru pensiile militare mai mici de 3 001 lei și cu 5,1% pentru pensiile militare mai mari de 3 001 lei.
Partea contributivă a pensiilor de serviciu, altele decât cele militare, se va majora cu 10%, în timp ce partea necontributivă se va diminua în aceeași măsură, astfel încât, per total, cuantumul pensiei de servici să nu depășească cuantumul în plată.

Leon spunea...

"Surse din PSD ne-au precizat că în această dimineață s-a ajuns la o decizie, iar ministrul desemnat de partid pentru a prelua funcția de ministru al Apărării este Angel Tîlvăr, în prezent șeful Comisiei de AFACERI EUROPENE din Senat."(stiripesurse)..!

Xman spunea...

Ar trebui 25%<1,500;20%<2,000;15%<2,500;10%<3,000 și 5.1%>3,000.Le e lene sa calculeze?Oricum în 2023 nu vad o recalculare a pensiilor în plata...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa dea dracii in ei de golani si derbedei pesedei!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ce mama naibii studii asa mari cand au in servere toate datele si nu suntem milioane?Nu cumva ii apuca si Pastele studiind? Ce golaneala! Adica aia cupeste 20.000 lei iarasi peste 5%? Banca Mondiala a facut fix un rahat!

Viorel spunea...

Nu-l mai criticați pe fostul ministru Dîncu.
Spicuiri, cine dorește poate citi materialul complet pentru că este interesant.
Vineri, 28 octombrie 2022, s-a decsfășurat la Buzău Conferința județeană de alegeri. La conferință a fost prezent și Vasile Dâncu, ministrul demisionar de la Apărare. A fost prezent și a ținut și un discurs. Discurs în care l-a atacat pe Klaus Iohanis. Vasile Dîncu spune că imposibilitatea colaborării s-a manifestat în cazul unor proiecte și decizii. Altfel spus, președintele a vrut să impună Ministrului Apărării, în stilu-i specific de Jupân al ministerelor (nu e Guvernul Meu!) o serie de decizii pe care ministrul Apărării le-a respins considerându-le aiurea, ca să nu spun iresponsabile. https://www.mediafax.ro/editorialistii/ion-cristoiu-psd-se-pregateste-de-marea-destramare-a-coalitiei-21282598

Andrei spunea...

Nu, știrea zilei este că noul Ministru al Apărării este fiul fostului șef al Securității Ceaușiste din Vrancea.

„Angel Tîlvăr (60 de ani) este parlamentar din 2004 (senator și apoi deputat). Din 1985 și până să ajungă în Parlament, a fost profesor de limba engleză. În prezent, Angel Tîlvăr este președinte al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

Tatăl lui Angel Tîlvăr a fost șef al Contrainformațiilor din Vrancea ,înainte de decembrie 1989 pe vremea comunismului. El a murit în 2017, la 82 de ani. Tîlvăr a fost promovat în PSD Vrancea de fostul baron local Marian Oprișan.

În 2020 însă, Tîlvăr l-a susținut pe Marcel Ciolacu la șefia partidului, motiv pentru care a intrat în conflict politic cu Oprișan iar baronul a încercat să-l scoată de pe listele electorale. În mandatele sale de senator și deputat, Angel Tîlvăr a avut o prezență discretă în Parlament. ”

https://editiedevrancea.ro/2020/10/se-ascut-sabiile-in-psd-oprisan-ii-da-cu-flit-lui-ciolacu-care-l-contreaza-prin-gruparea-talvar-barladeanu/

Leo spunea...

1. Damele fatale ale pNl ,( Rașpinca Turbanu și Aluna Burghiu vorba lui FLAVIUS ) atacă pesede-ul și pe Colacu & Falus Budigăi - privitor la posibila majorare cu 25% a pensiilor și nu cu 10% , lăsîndu-l în offside pe Kwi.
Ramses Bolovan atacă strategic coordonat cu cele 2 , de la Bruxeles aceeași infrastructură de pensii.
2. Eu am spus mai de mult că pensiile militare sub un cuantum de 2500 lei se vor majora cu același procent ca pensiile lui Budigăi. Acum , se pare că nivelul a crescut la 3001 lei.
3. SĂ STĂTEM calmi și OPTIMIȘTI , deoarece se lucrează BINE la MFA pe noua reglementare a legii pensiilor militare. AMR 15 zile.

Alexandru spunea...

Huhu mă bucur dacă se adeverește ceea ce menționăm anterior, cu precizarea că pensiile militarilor și în general pensiile nu pot fi indexate cu procente diferite, se pot face alte artificii gen cele de anul acesta când au adus pensionari sub 1000 lei la acest nivel dacă cu indexarea de 2.6/ nu ajungeau la această sumă
Cu siguranță se va ajunge la impozitare progresivă prea trage Ciolacu cu asta

M spunea...

@Caro

Ați fost în Ungaria?

E.P. spunea...

Asta numai dacă va fi prevăzut în mod expres, în OUG de indexare...? Daca celelalte pensii speciale nu vor fi exceptate de la indexare la fel cum s-au întâmplat anul trecut , atunci vor fi indexate la fel că și cele militare. OUG 59 a stabilit pentru toate tipurile de pensii speciale și militare ce se vor indexa anual numai cu rata medie a inflației din anul anterior , indicativ cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an... Și atunci partea contributivă din pensia specială crește cu 10% la partea contributivă simper total drepturi de pensie crește cu 5,1%...

M spunea...

@Alexandru

Ia explică-mi ce crezi tu că nu înțeleg!

Și mai spune-mi cu ce te-am jignit eu? Văd că la jigniri ești priceput!

Burebista spunea...

Iar vor da o ordonanță de urgență neconstituțională cu indexare diferențiată în funcție de cuantumul pensiei....

Petrut spunea...

Avand o pensie de 3073 RON ma bucur ca se vor mari u 5,1% caci voi imbratisa schimbarea ..!

nastyboy spunea...

Lipsesc mult mai multe legaturi necesare, tehnica legislativa este una precara, parca ar fi facuta aceasta ordonanta (proiect) de un ageamiu, respectiv ageamie (scuze). Un singur exemplu. La aliniatul 3 al art.29 din legea 223 actualizata se arata modul de calcul al valorii brute a pensiei de serviciu pentru cei ce ies la pensie in conditiile art.19 si art.26. In acest aliniat se face referire la un mod proportional de calcul, in raport cu vechimea cumulata pomenita in aliniatul 2. Dar aliniatul 2 a fost abrogat, in draftul aruncat pe piata, deci ar fi fost necesara o renumerotare a aliniatelor si referirea sa se faca la vechimea cumulata de 25 de ani din alin.1. In alta ordine de idei, cred ca ridicarea varstei standard la 65 de ani se va face treptat, pe o perioada de 10 ani. Exista posibilitatea ca la capitolul X (lipsa) sa se fi prevazut niste praguri de impozitare, dar autorul sa nu fi scris nimic din cauza lipsei unor indicatii superioare, care tin de politica fiscala. Ca o parere personala, eu cred ca pana la 8 noiembrie va fi emisa aceasta OUG pe repede inainte. Pentru ca, pana la 8 noiembrie a.c., este prevazut votul final la Statutul Magistratilor in care apare o prevedere unica intr-un act legislativ pana in prezent. Si anume, ca acest statut profesional sa nu mai poate fi modificat decat la interventia si cu acordul organizatiei profesionale a magistratilor. Daca nu va aparea OUG pentru indeplinirea jalonului 215 acum, atunci un alt moment propice ar fi intre Craciun si Revelion, ca sa nu iasa lumea interesata in strada cu sarmalele reci in gât.

M spunea...

Deci un dascăl la Ministrul Apărării! 😂😂😂

Rezervă de cadre a PSD este jalnică! Ce îl califică pe pițifelnicul ăsta?
A mai fost ministru delegat pentru românii de pretutindeni, nu?

Mă întreb din nou: dacă puneau un colonel ministru educației cum ar fi fost?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sper sa nu se faca studii dupa doctoratele copy paste ale avansatilor la gradul alcoolic de cinci stele asimetrice de pesticlele de wisky... Cîtă vrăjeală! Deci, s-adus singur mousiu Ciucale la Bruxellessatrateze ca pensiile militare sa ramana pe acelasi cuantum la cele de peste 20.000 lei, adica sia lui: Unde este prevederea din PNRR sa se faca dreptate si pensia in plata sa nu depaseasca salariul de activ?

Leon spunea...

"Nu poți să construiești un buget sănătos dacă tu nu ai rezolvat problema energiei pentru că nu ai de unde să ai (...) Părerea mea e că prioritară în acest moment este legislația pe energie, să închidem ordonanța din parlament. A doua prioritate e să închidem odată cu pensiile speciale fiindcă avem și jalon până pe 31 decembrie (...) Poți să vii cu anumite ajutoare punctuale pentru anumite persoane: vouchere, ajutoare care vin din două în două luni. Eu asta am făcut apel. Să lăsăm lucrurile într-o zonă constituțională și într-o ordine logică a minții. Să închidem cu energia, cu pensiile speciale și vedem ce bani luăm de acolo PRIN IMPOZITARE și pe urmă venim aplicat”, a precizat Marcel Ciolacu."(Stiripesurse)

Gogu Pintenogu spunea...

raul, pentru că există și pensii de 3001!

RD spunea...

Până la urmă sunt niște zvonuri în legătură cu aceste indexări pentru pensionarii militari. Sau vor fi indexate după de vor fi tăiate? 😁

Huhu Rezea spunea...

@Alexandru
Nu ai dreptate! Pensiile militare pot fi indexate diferențiat pentru că nu sunt calculate contributiv.
Celelalte pensii speciale, având o componentă contributivă... aceasta nu poate fi majorată decât cu procentul cu care va fi majorat punctul de pensie, în nicio situație diferențiat.
@EP
Numai pensiile militare se indexează. Celelalte pensii speciale se majorează sau se actualizează( cele ale magistraților)

Leo spunea...

Angelul (Îngerul) de la MFA mi-a lăsat o părere bună după cum l-am auzit vorbind. Să sperăm că nu se va lăsa înrolat în armata lui Jiganu , REDu , Cipuciripu , dr.luK și ăsta noul de la 2505 , toți coordonați de DOTTORE și acum.
Deși nu mi-a displăcut , nu am încă încredere în el.
SĂ STĂTEM CIULIȚI CU DOTTORE LA BUTOANE !

Huhu Rezea spunea...

@Nastyboy
-Alin.3 din articolul 29 nu este abrogat. Dacă ar fi adoptată o asemenea ordonanță el va rămâne valabil pentru pensiile stabilite potrivit art. 19 și 26, dar renumerotarea se face în momentul integrării ordonanței în lege. Problrmă de tehnică legislativă, nu?
-Impozitarea pensiilor se reglementează prin Codul Fiscal nu prin legea pensiilor

Xman spunea...

L-ar putea pune pe domnul Mircea DOGARU și nu s-ar face de ras...

Leon spunea...

"31 octombrie 2022
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 31 octombrie 2022, decretul prin care se numește în funcția de membru al Guvernului domnul Angel Tîlvăr, ministrul apărării naționale.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc astăzi, ora 20:30, la Palatul Cotroceni"

Burebista spunea...

Indexarea diferențiată a pensiilor din cadrul aceleiași legi este neconstituționala....
La pensiile civile nu se poate indexa valoarea punctului de pensie diferențiat pentru ca s ar creea discriminări....
La militari este exact la fel pentru ca valoarea sau cuantumul pensiei reprezinta de fapt transpunerea în valoarea acestora a vechimii, soldelor avute și a anilor de contribuții la bugetul de stat sau al pensiei suplimentare...
Când unuia care avea pensia 2500 lei pentru ca atât a reieșit valoarea pensiei lui în urma vechimii și a soldelor, i s a dat în plus 250 lei și a ajuns la 2750 lei iar altuia care avea pensie brută 2501 lei i s a dat 2,6,% adică 65 lei și a ajuns la 2566 lei pensie deși avea mai multa vechime și solde mai mari aici s a creeat discriminarea.... Dacă și anul asta se face la fel cel cu pensia de 2566, inițial 2501 lei, va primi 5,1% și va ajunge la 2697 lei...
CA fi din nou depășit da alții care acum au 2500 și care vor avea 2750...
Cel care îl depășise anul trecut o sa Sara de la 2750 la 2890....
Deci în 2021 aveau pensia aproape egală diferența 1 leu iar de ka anu ala cu pensia mai mică o sa aibă cu 193 lei mai mult....
Este oare constituțional, moral sau echitabil???

Burebista spunea...

Vedeți ca avocatul poporului nu a vrut sa sesizeze CCR pe oug 130 pentru ca cererea celor interesați a fost făcută prost... Cereau pensionarii militari sa se compare dacă indexarea în sistemul public poate fi diferita fata de indexarea de la pensiile militare și Renate a răspuns ca DA se poate...
Însă nimeni nu a pus problema dacă în cadrul aceluiași sistdm al pensiilor militare de stat indexarea poate fi diferențiată?? Pentru ca răspunsul ar fi fost sigur Nu... Asa mâine poimâine var da indexare decât la polițiști și la militari nu, sau numai la militari și la polițiști nu.... Sau nunai la subofiteri da și la ofițeri nu...
Poate totuși va ajunge pe masa CCR o sesizare privind excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art din oug 130 care indexa diferențiat pensiile militare în funcție de cuantumul brut al lor...

Ionel spunea...

Indexarea cu un procent de 10 % a pensiilor sub 3000 si cu 5,1 % a celor de la 3001 este NECONSTITUTIONALA, tot asa cum punctul de pe pensie la cele contributivite nu poate fi majorat decat cu o singura cifra indiferent ca ai 0,5 puncte sau 10 puncte. Daca facem calculul o sa vedem ca cel care are acum 2950 brutul il va depasi la net pe cel care are acum 3050 !? Vi se pare corect ? Apoi, sa nu uitam ca se da 5,1 % iar cei care au peste 4000 vor pierde 10 % din indexare prin plata sanatatii ! Alta idiotenie !

Viorel spunea...

Xman. Dar de ce nu o iei în sens invers, aplicând aforismul, „După mună și răsplată” ? Dacă s-ar aplica ce ai scris tu acolo, toate pensile până în 2.500 lei ajung egale ținând cont și de indexarea de anul trecut și alte ajutoare financiare primite.

Caro spunea...

@M, nu am fost in Ungaria decat ca turist , chiar sunt curios daca e vreo armata pe contributivitate si cum socotesc aia.

Viorel spunea...

Păi dacă avem un profesor la Președinția României, de ce nu am avea unul și la apărare ? Mai grei sunt primii ani până se acomodează să iasă în public, apoi om mai vedea.

Viorel spunea...

Da, Domnul Dogaru ar visa încă (,) cum să implementezea Legea nr. 223/2015 de la origi și până în prezent fără modificări. În forma inițială dacă se poate. Am uitat. Ne va da și ajutoarele la trecerea în rezervă și va primi și scuze de la fostul președinte TB. Nu uitați un lucru, trebuie să aveți cotizația plătită la zi, iar ce vom obține în instanță va fi doar pentru noi, nu pentru voi.

Huhu Rezea spunea...

@Burebisto
Dacă vă țineți cu coada pe sus ca o capră râioasă și nu vreți ca pensia militară să fie calculată și în puncte de pensie, cum vreți voi ca pensiile militare să fie majorate la fel ca celelalte pensii, dacă ele nu sunt calculate în puncte de pensie.
Din această cauză, pentru pensiile militare este nevoie de o reglementare specială în fiecare an bugetar.
Indexarea diferențială este constituțională dacă pornește din indexarea prevăzută de art. 59 din L 223/2015.

Liviutatarush spunea...

Tovarasul Tilvar! Ascensiunea!
https://www.ziuanews.ro/editorial/angelu-care-a-cobor-t-psd-ul-n-bern-1568689

Viorel spunea...

Cătălin. Eu știu de Cei patru mușchetari. Sau chiar 5 / După 20 de ani, fiul lui d-Artagnan. Deci mai bagă 2, Don Quijote de La Mancha (cine dracu o mai fi și ăsta ?) și pe Don Cezare ca să nu se supere. Pe lângă un general, merge ca uns un Cdt. BIMc. pe post de aghiotant.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Esti de coma, Leo! Ha,ha,ha...

Viorel spunea...

Domnule Styx. Sunteți de la Beretele verzi ? Dacă nu, din ce armată ați făcut parte pentru că, potrivit Catalogului ținutelor militare (sunt intendant, ce dracu), chipiu nu există în normele de echipare / dotare a Armatei României.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

,,STATEM,'' Leo!

Viorel spunea...

Petruț. De ce ? Nu înțelegi că PNRR-ul / Jalonul 215 trebuie implementat până pe 31.12.2022. Nu înțelegi că am dat BM 4 milioane de euro pentru consultanță. Nu înțelegi că dacă nu fac ce trebuie să facă și în plus pierdem banii dați BM le tragem UE și chiar ieșim în stradă ?

M spunea...

@Caro

De-aia am zis de Ungaria! Citeam recent că la ei "numărul beneficiarilor de pensii militare este în scădere ca urmare a reformei pensiilor și trecerea pe contributivitate".

Am înțeles deci că la ei au fost trecuți pe conectivitate fără însă a modifica statutul pensiilor în plată.

De aceea am răspuns așa la întrebarea dumneavoastră! Ați spus:"pe unde am umblat eu si am vorbit cu ofiteri , nu am intalnit.
Eram deci curios dacă ați umblat și în Ungaria....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Stelică, fuflă-n bășica din lut ca noul sinistru la Scut, Hanger Tâlhar, stie engleză dintr-un pahar al vinului vranceanului si ,,păsăreasca'' securanului de la tat-su lui!

M spunea...

@Leo

Sunt gata să îmi schimb prima impresie despre dascălul Îngeraș.

Dați-mi va rog un link din care să mă lămuresc despre viața și opera lui!
Unde a făcut armata? La Trupe de Securitate? Mă gândesc că nu l-a lăsat tat-su la infanterie!!!!

Dar mai întâi: a făcut armata sau a fost "inapt"??? 😂 Asta ar fi chiar mișto!

M spunea...

Șeful Statutului fiind profesor s-a ocupat de marele proiect România Educată!

Șeful Statului fiind profesor l-ați văzut prea preocupat de soarta militarilor români!? De ce aș crede că Dascălul Îngeraș ar muri de grija noastră? Ce putere de negociere are acest ZERO? Mă refer evident la a convinge decidenții politici de un proiect benefic pentru militari dar care ar presupune ceva cheltuieli?

Chiar credeți că într-o discuție de genul:
- Domnilor miniștrii avem bani să mărim salariile ori pentru profesori ori pentru militari....
Dascălul Angel nu ar zice:
- Măriți domnilor salariile colegilor mei profesori că militarii sunt fraieri și suportă!

Burebista spunea...

Huhurez, citește bre ce am scris eu mai sus...
Indexarea diferențiată în cadrul aceleiași legi...
Adică discriminare între beneficiarii de pensie militară care au primit indexarii diferite...
Nu față de civili..
Puteau sa dea la civili și 25 % însă la militari indexarea trebuia sa fie egala ca procent.
Este discriminare pentru ca mărește nemeritat pensia unora în detrimentul altora doar pentru ca au diferența de 1 leu.... E chiar atât de greu de înțeles???
Aka care avea inițial 2500 lei o sa aibă în 2023 mai mult cu 193 lei decât cel care avea inițial 2501 lei...
Cum poate fi constituțional asa ceva când constituția spune ca suntem egali în drepturi și obligații, sarcini fiscale etc...pe aceeași lege unii sunt favorizați fata de alții la un capitul unde conform legii toți ar trebui sa primească la fel pentru ca se numește indexare cu rata inflației sau cu cât stabilește guvernul dar în mod egal pentru toate pensiile din Legea respectivă...

Huhu Rezea spunea...

Burebisto
Las-o baltă! Ești varză!

Viorel spunea...

Șoimule, fii atent și nu o lua pe arătură. Până pe 31.12.2015 toți pensionarii militari erau pe Legea nr. 263 privind sistemul unitar de pensii publice. Începând cu 01.01.2016, la toți li s-a recalculat pensia pe Legea nr. 223/2015. Pensia pe legea Boc/Băsescu, pentru pensionarii din SNAOPSN s-a dus pea pa sâmbetei, a rămas valabilă doar pentru civili. Cei care aveau pensia pe contributivitate mai mare decât cea pe legea nr. 223, au rămas cu cuantumul cel mai avantajos, adică pensia în plată la 31.12.2015 + 5% indexarea prin derogare de la lege dată de Ciolos. Am fost clar ?

M spunea...

@Huhu Rezea

Dacă ar fi calculată și partea contributivă pensiile militare nu ar crește la fel cum nu cresc celelalte pensii speciale!

Dă-mi voie să citez dintr-un om pe care îl respect deosebit și pe care văd că îl nedreptățești:
Partea contributivă a pensiilor de serviciu, ... , se va majora cu 10%, în timp ce partea necontributivă se va diminua în aceeași măsură, astfel încât, per total, cuantumul pensiei de servici să nu depășească cuantumul în plată.

Vă repet până vă intră în cap (și dumnevoastră și altora): să avem calculată partea contributivă este bine. Dar acum, de exemplu, putem spera la 10% (5,1%) dar dacă am avea calculată partea contributivă ca ceilalți "speciali" atunci am primi ciuciu!

Viorel spunea...

kostaș. Chestia asta cu un leu mie, 1-2 ție va mai fi doar anul acesta când se limpezesc apele. Pe contributivitate, foarte mulți pensionari vor pierde. Tu în momentul de față faci o paralelă între indexare per punct de pensie care este mai mare și egală pentru toți, la noi se dă conform legii la cei mai bogați, (sunt unii chiar bogați) adică 5,1% conform art. 59 din lege și procent la fel ca la civili pentru cei vitregiți de soartă. Doamna Magda văd că s-a inflamat puțin (o fi făcând parte dintre cei bogați ?) Păi cum să-i dai la unul cu 20.000 indexare de 10% (2.000 lei) iar la cel cu 3.000 tot 10% (300 lei). Dacă depindea de mine, stabileam anual în funcție de PIB o sumă fixă pentru toată lumea. Punct și de la capăt.

Leo spunea...

M ,
Dacă a fost dascăl , atunci sigur a fost la vreo "EPISCOPIE" arondată CIE .
Acum cdt SUPREM al armatei a fost DASCĂL şi Ministrul MFA a fost tot DASCĂL. Cu siguranţă că vor lucra (cânta) ca între DASCĂLI.

Viorel spunea...

Domnule M. Doar atât: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=296&leg=2016&cam=2&pag=0

Ionel spunea...

Gata, nici nu s-a uscat cerneala pe semnatura noului ministru ca a si fost scos DOSARUL DE CADRE !? Ca este baiatul tatalui...ca tatal a fost ce a fost.....ca una ca alta...vedeti, de asta cred eu ca ne meritam soarta.....nu toti, insa cu siguranta cei mai multi dintre noi ...

Leon spunea...

Bure, Adrian Nastase a indexat pensiile civile si militare diferentiat si n-a incalcat Constitutia !
Ia citeste aici:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/52325&ved=2ahUKEwiwgqDlk4v7AhUA8rsIHR0qBUIQFnoECAkQAQ&usg=AOvVaw2iwy3OmZ4ucAoPDE01Yaw_

Laleaua neagră spunea...

Vrabia mălai visează...Nu se va intpla nimic bun...terminați cu contributivitatea ..dacă se împarte la 35 și nu la 20 cum sa împărțit în 2011 vor pierde toți iar neterminati vor deveni asistați sociali...cu 1000 de lei majoritatea...

Alexandru spunea...

Păi, iar suntem "victime", nu? Din ghinion în ghinion pân' la "victoria" finală. Dacă și optimiștii blogului s-au transformat în pesimiști, e nasoală treaba. Dâncu n-a plecat degeaba și nu întâmplător în momentul ăsta. Poate vom afla vreodată...

mosmartin16 spunea...

Pentru Orzan ! Cum vine aia...cine spune ăla e ??! Ai trecut cumva la atac la persoană ??! Nu e frumos, Marcelică tată, iar asta pen' că și "io" o pot face și încă nici cum nu te gândești ! Revenind la subiect...se observă din faptul că ai scris hectare...că nu prea pricepi tu ce e aia cu legea cu caracter general într-un domeniu și celelate legi care-s specifice, distincte, speciale pentru anumite categorii, dar care vizează același domeniu ! Iar când a fost vorba să te pronunți de ce spune Constituția ( art.147 ) și punctul 118 din Decizia CCR 900..."ai luat-o pe la Ploiești", făcând-o "varză" !🤣🤣🤣 Nu mă fă să te consider analfabet funcțional ! Întreabă un avocat sau un student în anul I la drept care e diferența dintre o lege cu caracter general și una specială și poate o să pricepi ! Să-ți dea Dumnezeu minte, că toți avem nevoie de ea !

Burebista spunea...

Leon, indexarea făcută atunci de guvernul Năstase a fost făcută diferențiat la ambele sisteme pentru a se elimina inechitatile creeate de calculul pensiilor civile sau militare pe noile legi de pensie valabile din 2001 fata de xei pensionați anterior. Un fel de reparație cum se întâmplă acum la civili cu indicele de corecție
Nu a fost o indexare cum este acum la început de an ci una intermediara, un fel de regularizare a cuantumurilor pensiei
Chiar se spune acolo ca indexarea sa fie trecuta separat de cuantumul pensiei pe puncte, etc etc...
Parca era și o plafonare le nivelul a 5 puncte te pensie la civili și cuantum la militari..
Oricum diferența de ka 1,5% la 2% era infima...
De la 2,6% la 10: e o diferență cam mare..

Dacă di anul ăsta se menține 5,1% fata de 11% în câțiva ani cei cu pensiile mici (datorita vechimii mici și a soldelor mici ( vor ajunge sa aibă pensii egale sau chiar mai mari decât cele cu vechime mai nare și solde mai nări. Ai exemplu mai sus numai cu 2 indexari...
Legal și normal era sa se acorde indexarea cu inflația 10% pentru toate pensiile militare, iar cei cu pensii mici sub 2500 sa primească o sumă fixa de vre o 200 lei egala la toți lunar. Astfel nu era discriminat nici cel cu pensia de 1000 nici cel cu pensia de 2499... Plus ca li s a dat acel ajutor unic în ianuarie în funcție de cuantumul pensiei... Plus Vaucerele de 250 lei x 4...
Pensionarul cu 2501 lei a luat 65 lei x 12 luni în plus iar Aka cu 2500 a luat 250 x 12 luni...

RD spunea...

Nebunie cu pensiile speciale..
Ciolacu a spus ieri "Hai să închidem cu energia, hai să închidem cu pensiile speciale, să vedem ce bani luăm de acolo prin impozitare”. Asta înseamnă că modificările de la pensiile militare, legea 223/2015 vor fi doar pentru următorii pensionari, nu și pentru cei aflați în plată și să le impoziteze pe cele de acum.

Senatorul Eusebiu Pistru și deputatul Laurențiu Marin, amândoi de la PSD au scris pe paginile lor de pe Facebook printre altele:

ℹ️ PSD susține eliminarea pensiilor speciale!

✅Partidului Social Democrat susține, fără echivoc, eliminarea pensiilor speciale, așa cum e gândită în raportul specialiștilor Băncii Mondiale, în urma acordului cu Ministerul Muncii.
✅ Practic, prin aceste modificări legislative nu vor mai exista pensii speciale de zeci de mii de lei/lună, de zeci de ori mai mari decât pensia medie, și nici pensii mai mari decât salariul avut în activitate. Procesul de revenire la normalitate este prevăzut să se desfășoare etapizat, pe o perioadă de 10 ani.
✅ Însă, ceea ce este foarte important și bine de știut este că pensiile militare nu sunt încadrate de specialiștii Băncii Mondiale în categoria pensiilor speciale și nu vor fi afectate în niciun fel. Până la sfârșitul anului, toate modificările necesare urmează să fie promovate printr-o ordonanță de urgență. Apoi în Parlament vom face o lege unică pentru reglementarea unitară a tuturor celor șase categorii de pensii speciale existente.
✅ Principalele modificări vizează:
📌Vârsta de pensionare va fi 65 de ani, ca regulă generală. Nu vor mai fi cazuri de polițiști, militari sau magistrați care să iasă la pensie la 45-50 de ani;


Păi atunci de unde să ia ei bani din impozitarea celor 10000 de pensii de serviciu cu două componente, una pe contributivitate și cealaltă de la bugetul statului?

Să ne reamintim ce spunea PSD în vară:

"În acest sens, PSD va supune spre dezbatere în cadrul coaliţiei de guvernare următoarele propuneri (am păstrat doar ce ne interesează): supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depăşeşte pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) şi de 90% pentru ceea ce depăşeşte 18.000 lei (10 pensii medii nete)"

Le este 'greu' cu războiul să spună că pensiile militare sunt speciale
Până și USR a intrat în silenzio stampa în legătură cu ele..

RD spunea...

Boloş a ţinut să mai arate că în raport, pensiile din Ministerul de Interne, pensiile din sistemul de ordine publică sunt incluse în categoria pensiilor speciale.

nastyboy spunea...

Mda. Cam superflue si superficiale completarile. Totul a fost o gluma pe marginea unui draft obscur. Reactiile au fost pe masura. Sa trecem la lucruri serioase. Asadar, daca ne luam dupa declaratiile liderilor coalitiei, in doua saptamani vom avea parte, in aceasta ordine, de; lansarea OUG pe energie, OUG pe pensii speciale, stabilirea procentului pentru marirea pensiilor civile, draftul proiectului de buget pe 2023, in functie de ceea ce rezulta si din aplicarea actelor precedente mentionate in paragraful de mai sus. Servim patria, dar nu din cand in cand!

Leon spunea...

Bure, am dorit sa scot in evidenta ca pot fi "n" variante constitutionale de indexare a pensiilor !
O Varianta constitutionala dar si Morala ar fi urmatoarea :
Transformi procentul de Indexare in SUMA FIXA, pe care o acorzi tuturor pensiilor, si multumesti la fel si pe cel cu 1500 dar si pe cel cu 15 000 lei !
Exemplu actual:
10% il raportezi la salariul minim de 3000 de lei si cu 300 de lei majorezi TOATE pensiile civile dar si militare..!!

Alkan spunea...

Pensii obraznice, nesimțite!!

https://adevarul.ro/economie/bolos-despre-pensiile-speciale-sunt-de-2216695.html

M spunea...

@RD

Până și USR a intrat în silenzio stampa în legătură cu ele..

Chiar ieri domnul Seidler (USR) a atacat iar tema pensiilor speciale/militare.

Nu cred că este etic dar poate am să public la un moment dat fragmente din corespondența avută cu el. Seidler pe vremea când avea o cu totul altă opinie, atunci când partidul lui era de dreapta și nu marxist!

M spunea...

@ȘI ÎNGERII VOR PLÂNGE , PENTRU CE V-A URMA

Vă rog frumos:

1. Scrieți domnule "va urma" că asta cu "v-a" mă zgârie mereu pe retină!

2. Când ziceți "și îngerii" vă gândiți la ministrul Angel?

Mulțumesc!!

M spunea...

@Leo & Viorel

Da, dragii mei camarazi

Cum era aia? "Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor"

Să vedeți când o să ia doctoratul lui Angel Radios la puricat!!! Șercan deja cred că nu mai își face poze porno și a trecut pe lectură cu pixul în mână! 😁

Viorel spunea...

Akord 75. Mă bucur că sunteți PSD-ist înrăit. Probabil că personajul pe care l-ați văzut și cu care discutați erați dumneavoastră când vă uitați în oglindă urcat pe un scăunel. Nu glumesc, am mai pățit-o și eu în tinerețe când încercam gustul alcoolului și fiind biban în materie nu mai știam nimic din ce am făcut în timpul beției, având și halucinații. Cu una mica însă, sigur vă trece. Așa mă tratam și eu cu coniac de Vrancea nefiltrat (Milcov) adus la damingeană de un coleg din zonă.

ifrim spunea...

@Petruț.Săracule eu am 3078 dar nu mă pot compara cu nababul chiabur și oligarh Acord cu 3100!

Viorel spunea...

Akord 75. O altă știre de pe Botoșăneanul.ro. Asta nu ca să vă stric ziua ci pentru a vă inform ape dumneavoastră și colegii de pe blog despre: Astăzi, între orele 11.00-11.50, la ÎCCJ se judecă acceptarea sau respingerea intervenienților (2 recurent-petent; 1 intimat-intervenient) în Dosarul nr. 4241/2/2020 și procesul dintre CPS a MApN în calitate de intimat (reclamant) și Curtea de Conturi a României și Comisia de Contestații …. în calitate de intimat (pârât). Dosarul este întegistrat la ÎCCJ la nr. 1600/1/2022 pentru cei care vor să afle rezultatul după ora 17.00 (sper). Domnule akord 75, este importantă știrea de pe Botoșăneanul.ro. sau trebuie să o șterg (la crâșmă / nu consum alcool) ?

Viorel spunea...

Indexarea propusă de CPS în urma „simulării”, (tot simulare este și această știre pentru că procentul i-a fost transmis de Ciucă telefonic) va fi de 8,5 pentru tot poporul pensionar. Nu pentru că vreau eu cu pensie puțin peste 3.000, ci pentru că, mahării nu vor să mai piardă ca și anul trecut. În plus. Primind 8,5%, parte dintre bani se întorc înapoi prin plata CASS de 10% la pensile peste 4.000 (nu mă încadrez).

Marcel Orzan spunea...

pt. mosmartin16:

Tu esti analfabet functional, fara atac la persoana! Mai invata si tu!
- Legea 263/2010 reglementeaza DOMENIUL pensiilor din Sistemul public de pensii in care regasim si „pensiile speciale” reglementate prin Statute profeionale;
- Legea 223/2015 reglementeaza DOMENIUL pensiilor Sistemul pensiilor militare de stat – sistem neintegrat;
- Legea nr. 72/2016 reglementeaza DOMENIUL pensiilor Sistemul de pensii al avocaţilor– sistem neintegrat;
- Legea nr. 39/2020 reglementeaza DOMENIUL pensiilor Sistemul de pensii al notarilor publici– sistem neintegrat;
Deci nicio legatura intre aceste DOMENII, intelegi? Singura legatura e „recunoasterea reciproca a stagiilor de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu/avocat/notar”. Cam greu pt. tine sa intelegi chestiile astea
Si daca Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor este „lege speciala” in raport cu Legea 263/2010, cu derogarea prevazuta la art. 82, eu as spune mai degraba ca Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare este „lege speciala” fata de Legea 263/2010 pt. ca contine norma care deroga cuprinsa in Art. 91 „Cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retragere AU DREPTUL LA PENSIE MILITARĂ DE STAT, potrivit legii”. E grele! Nu te mai da cocos cu emoticoanele tale, ca nu le ai deloc!

Huhu Rezea spunea...

Orzane, Orzane!
L 80 este o lege specială dar nu în domeniul pensiilor militare. Statutul face doar trimitere la legea specială care reglementează pensiile militare.
Ti-aș recomanda să întrebi în loc să emiți asemenea enormități juridice.

Marcel Orzan spunea...

Module, mai citeste odata pct. 118 din D.900 sa vezi cat de praf esti:
[118. De altfel, în cazul pensiilor militare, nu există componenta contributivă, întregul cuantum al pensiei speciale se plăteşte de la bugetul de stat. În acest sens, în Decizia nr.456 din 16 septembrie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.792 din 30 octombrie 2014, a invocat jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, care, prin Decizia din 15 mai 2012, pronunțată în Cauza Constantin Abăluţă şi alţii împotriva României, a statuat că diminuarea pensiilor militare de stat din România a reprezentat o modalitate de a integra aceste pensii în sistemul general prevăzut prin Legea nr.263/2010 şi a arătat că motivele invocate pentru adoptarea acestei legi nu pot fi considerate drept nerezonabile sau disproporţionate (paragraful 16). De asemenea, Curtea europeană a subliniat faptul că reforma sistemelor de pensii a fost fundamentată pe raţiuni obiective, şi anume contextul economic şi corectarea inegalităţilor existente între diferitele sisteme de pensii (paragraful 15). Având în vedere aceste considerente, Curtea de la Strasbourg a considerat că măsurile criticate de reclamanţi nu i-au determinat pe aceştia să suporte o sarcină disproporţionată şi excesivă, incompatibilă cu dreptul de proprietate, şi nu au fost în mod nejustificat discriminaţi în raport cu alţi pensionari (paragraful 20).]

Viorel spunea...

Politica lui Ciolacu.
Fost ministru al Muncii: PSD își dorește ca sub premierul liberal să nu se facă creștere de pensie, ci să o facă ei în 2024
Violeta Alexandru, deputat din Forța Dreptei și fost ministru al Muncii, consideră că pensiile nu vor fi majorate cu mai mult de 11% de la 1 ianuarie 2023. „PSD de fapt își dorește ca sub premierul liberal să nu se facă creștere de pensie, ci să o facă ei în 2024”.