Un produs Blogger.

marți, septembrie 06, 2022

Unde ascund CPS-urile diferența dintre cuantumul fiscalizat al pensiilor militare stabilite după 15 09 2017 și cuantumul net plafonat la media soldelor nete din baza de calcul?

34 comments

Într-un răspuns la o interpelare parlamentară, ministerele de resort prezintă câteva statistici privind pensiile speciale pe care le plătesc.

Din adresa MApN rezultă că CPS plătește lunar o sumă de 19 213 875 lei pentru impozitul aferent tuturor pensiilor militare de serviciu, invaliditate și urmaș și 10 201 145 lei pentru CASS.

339 350 626 =  brut lunar

309 935 606+  net lunar

 10 201 145 + CASS 10% pentru >4000 lei

 19 213 875+ impozit 10% pentru >2000 lei

Or, cititorii acestui blog știu  că de la bugetul de stat, din cuantumul  brut al pensiilor militare, statul plătește impozit  și contribuții de sănătate numai pentru pensiile stabilite după 15 09 2017, pentru a proteja cuantumul net stabilit pentru această categorie de pensionari, potrivit OUG 59/2017, cuantum care nu poate fi mai mare decât media soldelor nete din baza de calcul.

Pentru pensiile stabilite anterior datei de 15 09 2017, CPS reține impozitul și CASS-ul din cuantumul brut al  pensionarului, după ce a dedus CASS-ul și 20% partea neimpozabilă.

În calculul care urmează reconstitui baza de impozitare și baza de stabilire a CASS pentru a verifica veridicitatea datelor pe care le raportează domnul Dincu.

19 213 875 lei reprezintă impozitul de 10% din baza de impozitare de 192 138 750 lei pentru pensiile mai mari de 2000 lei, adică pentru cca, 62 000 de pensii, presupunând că 20 000 de pensii sunt neimpozabile, cu cuantumul mai mic de 2000 lei.  

Suma brută CASS-izată este de 192 138 750 lei + 62 000 x 2000=       192 138 750 + 124 000 000= 316 138 750.

Suma brută din care nu s-a reținut CASS, adică baza de stabilire a contribuției pentru   sănatate pentru pensiile mai mari de 4000 lei este 316 138 750 + 10 201 145(CASS)=326 339 895 

Diferența de cca 13 000 000 lei  până la suma brută  raportată, de         339 350 626 lei,  reprezintă, probabil, suma totală a pensiilor mai mici de 2000 lei, neimpozabile.

Din acest calcul sumar rezultă clar că MApN dezinformează Parlamentul, considerând că a plătit de la bugetul de stat impozitul și CASS pentru toate  pensiile militare în plată în luna mai 2022. Or, așa cum am menționat de mai multe ori pe acest blog, pensionarii stabiliți înainte de 15 09 2017 își plătesc impozitul și CASS din propria pensie brută, nu de la bugetul de stat.

Cuantumul net plătit de CPS-uri pentru pensionarii stabiliți după 15 09 2017 este mult mai mic decât cuantumul net rămas după fiscalizarea cuantumulu brut potrivit Codului Fiscal și art. 3 literele m) și l) din L 223/2015. 

Rog ca finanțiștii dintre cititori să dezlege enigmele datelor raportate de CPS a MApN.



 







34 de comentarii:

Leon spunea...

Huhu Rezea, in Bugetul aprobat pentru acest an, CPS a MApN, are alocat la capitolul 68.01.03 (Plata pensii) suma bruta de 4.294.516.000 lei si obtinem o medie lunara de 357.876.333 lei !
Daca in luna Mai, s-au platit 339.350.626 lei brut, rezulta o suma NECHELTUITA de 18.525.707 lei, care ramane la dispozitia CPS a MApN:
https://cps.mapn.ro/webroot/fileslib/upload/files/Situatii_financiare/extras_buget_2022.pdf

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Inadvertențele sunt în bugetul plătit nu în cel estimat.
Ei au prezentat situația ca și când au plătit pensionarilor militari întregul net rezultat din fiscalizarea brutului conform Codului Fiscal. Or, ei au plătit un net mult mai mic decât cel rezultat după fiscalizare pensionarilor de după 15 09 2017. Această pungă ascunsă se umflă odată ce numărul noilor pensionari crește.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ei, asa cum clocarii si guleratii au mafia lor, am si eu mafia mea, asa ca o sa ma consult cu famiglia din dotare si cu nașii ca acest subiect, daca se adevereste ca e o declaratie in fals, furt si inselaciune, ca sa-l trimitem ca petitie si plangere catre Banca Mondiala si conducerii UE sa ne desluseasca acest rapt mafiot cu consecinte foarte grave, dar merita osteneala sa intrebam si conducerea CSAT, a Armatei, Guvernului, ministrilor, parlamentarilor si presedintii celor doua camere decizionale, incheind cu Presedintia, cum procedez de fiecare data, dar de ce n-as intreba DNA, Procurorul General, DIICOT, ICCJ sau Curtea de Conturi, ca doar nu-mi este greu sa butonez?! Zis, si e ca si facut!

Paul Puiu spunea...

Domnule major Huhu, probabil dupa cum prezentati situatia s-au gandit astia de la casele de pensii si politrucii ca sa ii îmbogățească pe rezervistii trecuti in rezerva dupa data de 15.09.2017!!!! Cred ca prin aceste artificii financiar contabile le vor acoperi ce le-au fost luat pe nedrept sau furat prin plafonare si media stabilita din brut si net: OMM sau SOSP, pensia suplimentara, beneficiul peste cei 25 de ani lucrati in plus si salariile compensatorii!!! O nimica toata in opinia unora, dar sunt niste drepturi pe care cri trecuti in rezerva inainte de 15.08.2017 le-au obtinut, cu exceptia salariilor compensatorii!!! Apropo Dincu nu a avizat favorabil trecerea pensiilor militare pe contributivitate, asa ca vor ramane toate la fel ca pana acum!!! Eu spun ca e bine ca fiecare sa fim multumiti cu cat avem in prezent si sa lăsam invidia deoparte, ca asa spune si Biblia si sa ne vedem de viata noastra in continuare!!!!

Paul Puiu spunea...

https://defapt.ro/oficial-ministerul-apararii-respinge-pnrr-si-nu-avizeaza-revizuirea-pensiilor-din-sistemul-de-aparare-pe-principiul-contributivitatii/

GO spunea...

Bun! Știu că dau satisfacție administratorului, precum și adepților contributivității, dar pentru corectitudine și verticalitate, trebuie să mărturisesc ceva. Și care poate ajuta mai bine la a înțelege ceea ce se petrece. Sunt adept necondiționat al existenței pensiilor militare, fapt arhicunoscut. Motivul este simplu: nu poți impune cuiva să fie contributiv, însă în același timp să îi limitezi dreptul la contribuție. Mă refer explicit la faptul că militarilor spre deosebire de civili, le este interzis să contribuie la pensii și din alte surse decât din salariile profesiei de bază, cum ar fi administrarea de firmă, practicarea oricărei a 2-a profesii legale (statutul zice că nu poți avea ocupații nedemne, deși acele ocupații pot fi perfect legale) sau dintr-o funcție publică în care poți fi ales (primar sau parlamentar, de exemplu).

Însă, constat că începând exclusiv din acest an, în condițiile majorării punctului de pensie la 1586 lei (așa am reținut, sper că am reținut bine) și în condițiile L. 127/2019 a pensiilor în sistemul public (nicidecum în condițiile fostei L. 263/2010 a pensiilor în sistemul public), și eu aș trece la un cuantum superior al pensiei față de cuantumul actual al pensiei militare stabilite în baza L. 223/2015 (cu ciuntirile de rigoare).

Și atunci, sunt nevoit să exprim concluzii logice. Acestea sunt următoarele:

1) De ce se întampla ceea ce am semnalat? Foarte simplu: militarii nu mai beneficiaza de pensii militare de stat, decat in titulatura. Urmare a faptului ca din 2017 (OUG 59/2017), pensiile militarilor NU se mai actualizeaza ori de cate ori sunt majorate soldele militarilor activi. Acesta era principiul de baza al existentei pensiilor militare, azi eliminat prin odioasa OUG 59/2017. Dar nu se mai majoreaza nici macar cu 50% din cresterea salariului mediu brut pe economie, tot urmare a OUG 59/2017 si care la cetatenii civili se adauga pe langa indexarea anuala. Astfel ca militarii raman doar cu indexarea anuala.

2) În circumstanțele menționate anterior se întâmplă astfel. Urmare a algoritmului de calcul, militarul activ se pensionează pe moment cu o pensie militara cu un cuantum superior unei pensii in sistem public. Insa, urmare a neactualizarii acesteia, si nici macar a majorarii pe langa indexare cu 50% din castigul salarial mediu brut ca la civili, la un timp dupa pensionare, avantajul de moment al pensiei militare se pierde. Iar pensia militara avantajoasa la iesirea din sistem, ajunge sa fie depasita la cuantum, de pensia contributiva.

Si asa s-au format 2 tabere in armata:

- una formata din militarii activi si dintre militarii pensionati recent, care nu vad decat avantajos de moment al cuantumului pensiei militare, fata de cel al unei pensii contributive;
- una formata din militarii pensionati mai demult si care constata ca si-au pierdut avantajul pensiei militare, fata de cel al unei pensii contributive.


GO spunea...

Continuare. În circumstantele mentionate, mergem pe solutii logice. Iar acestea sunt urmatoarele:

- fie se reia urgent ACTUALIZAREA pensiilor stabilite militarilor, ori de cate ori sunt majorate soldele militarilor activi. Personal consider ca in aceste conditii nu mai este nevoie nici de indexare, nici de majorare cu 50% din castigul salarial mediu brut. In secundar, actualizarea trebuie efectuata dupa o formula care sa acopere si decalajele intre pensii, pentru aceleasi grade si functii.
- fie se schimba legea pensiilor militare, in sensul stabilirii a 2 componente ca la magistrati: una contributiva plus o indemnizatie de serviciu raportata la grad/functie.

In nicio situatie nu sunt de acord cu impunerea la militari doar a unei pensii bazate exclusiv pe componenta contributiva, cat timp:

- militarilor le este interzis sa contribuie si din alte surse decat din veniturile aferente profesiei de baza (firma, functii publice, interzicerea altor alte ocupatii).
- cat timp militarii pensionati intra dupa pensionare in rezerva armatei, adica au obligatii militare in caz de razboi si de mobilizare.

O pensie stabilita militarilor doar pe baza contributiei, impune automat eliminarea restrictiilor de contributivitate mentionate, precum si a scoaterii din rezerva armatei.

GO spunea...

V-am expus noua mea abordare. Nu vreau sa cad nici in capcana subiectivismului. Nici in capcana militarilor activi si pensionati recent, care nu vad decat avantajul pe termen scurt al cuantumului pensiei militare. Nici in interesele unui grup restrans de militari, cu pensii exorbitant de mari si care nici dupa 2 decenii de la pensionare nu isi pierd avantajul pensiei militare - exista si acest gen (cum ar Ciuca). Majoritatea covarsitoare pierd insa acest avantaj la un numar de ani dupa pensionare.

Nu vreau sa cad nici in capcana adeptilor neconditionati ai contributivitatii, care au uitat ca la momentul cand s-au pensionat si ani buni dupa, ii avantaja o pensie militara, si nu una contributiva. Si nici in tabara celor doresc contributivitate pentru militari, dar cu mentinerea interdictiilor de contributie.

Solutiile le-am dat. Admit ca ar mai fi una de compromis, desi stiu ca ma scarpin dupa ureche. Daca tot nu se actualizeaza pensiile militare, dar ele totusi sunt mai avantajoase in momentul iesirii la pensie, chiar daca ulterior isi pierd avantajul, atunci o optiune ar fi ca in momentul in care pensionarul militar constata pierderea avantajului initial, sa poata solicita trecerea in sistemul public. Am precizat ca este o solutie atipica, in conditiile in care peste 95% dintre cei pensionati, habar nu au despre detaliile tehnice privind pensiile. Chestia poate fi rezolvata prin impunerea pe cale legislativa catre CPS de informare constanta a militarilor pensionati, cat ar fi cuantumul pensiei contributive daca ar renunta la pensia militara, iar cei avantajati de pensia contributiva sa treaca la aceasta in cunostinta de cauza.

In final, situatia chiar este de ... ăcat, și fără o abordare rapidă și fermă în sensul soluțiilor menționate de mine, situația va deveni și mai gravă.

Rețin așa din diverse surse, că atunci când s-a dat OUG 59/2017 cu intreruperea actualizarii pensiilor militarea, dar si cu eliminarea majorarii cu 50% din salariul mediu brut, niste colegi de ai nostri afirmau ca Olguta Vasilescu a precizat ca daca tot nu poate sa desfiinteze pensiile militare, atunci va face in asa fel incat sa devina inferioare ca si cuantum pensiilor contributive civile. Ei, iata, ca se adevereste. Este evident ca cineva a clocit schema cu premeditare, dar mai bizar este faptul ca aceasta schema este incurajata nu doar de PSD care a implementat-o, ci si de celalt mare partid PNL care o mentine.

Schema este extrem de perversa, trebuie combatuta cu fermitate si abordata vertical. Ce vrea politicul de fapt? Pentru ca nu mai merge, ma scuzati de vorba, si cu sula in ..ur, si cu capu' in rai! Ori actualizeaza pensiile militare ori de cate ori sunt majorate soldele militarilor activi, ori ne baga pe contributivitate - dar fara interdictii la contributii si fara obligatii la razboi dupa pensionare. Asa trebuie abordat totul!

Huhu Rezea spunea...

GO
Mă bucur că ai studiat L 127/2019.
Pensia militară rămâne militară, calculată procentual dintr-o bază de calcul, dar eu ziceam să se calculeze și contributiv, ca să știm cât este partea ei contributivă stabilită potivit legii care va înlocui L 127/2019
La cei care au mai rămas în viață, din cei 68% recalculati în 2016, componenta contributivă este mai mare decât cuantumul pensiei calculat numai potrivit L 223/2015

ifrim spunea...

@ acord 75.Să- i spui lu' Paul să fie el mulțumit cu 3000 lt.col.eu n-am cum!Iar de nu-i convine să facă ce-a făcut Puiu!

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Am precizat ca eu as intra pe un cuantum superior calculat la contributivitate, fata de cuantumul actual al pensiei militare, doar din acest an in conditiile PP = 1586 lei, si numai daca ar fi calculat in baza L. 127/2019.

In trecut, nu m-a avantajat nici L. 119/2010, nici L. 263/2010 si care au fost tot contributive. Culmea ca daca as avea contributiva dupa L. 263/2010, tot in paguba as fi si acum.

Abia acum situatia devine alta si pentru mine. Insa si asa, voi avea rezerve pana in momentul in care voi cunoaste continutul viitoare legi a pensiilor in sistemul public. Eu nu bag mana in foc ca va fi la fel de avantajos ca in cazul L. 127/2019.

GO spunea...

Mai este o faza. Eu nu sunt specialist in calcule privind pensiile. Dar sigur am fost un meticulos ofiter de stat major, si nu am dat chix nici cand am dus functiile de sef de stat major, loctiitor, dar si de comandant cu imputernicire. Unde faceam calcule diverse, e drept ca nu salariale, dar tot calculam la virgula.

Ce vreau sa spun, la modul intuitiv? Mie nu imi iese deloc diferenta enorma de pensie de cca. 8000 lei a fostului sef SMG Chelaru, si cea de cca. 21000 lei a lui Ciuca si care a indeplinit aceeasi functie. Mai ales ca Ciuca s-a pensionat in anul 2019, in conditiile de plafonare a cuantumul pensiei la 85% din solda.

Supozitia mea este ca exista un act normativ clasificat care a permis ca Ciuca sa aiba acel cuantum. Iar acesta act normativ este posibil sa fie legat de grupele de munca, despre care am retinut ca s-au schimbat din nou de vreo 2 ani. Si cum erau deja la secret, este de inteles ca tot la secret sunt si acum. Sau alte variante.

Va mai dau un indiciu, care mi-a fost furnizat de un fost subaltern pensionat foarte recent. Care mi-a spus direct ca a semnat la iesirea la pensie, o clauza de confidentialitate legata de calculul si de cuantumul propriei sale pensii. Subofiter aproape 6000 lei cuantum pensie, pensionat in 2022, in conditiile OUG 59/2017, ceva NU se leaga. Din spusele respectivului, s-a angajat prin semnatura sa nu caraie vreodata nemutumiri despre cuantumul propriei pensii.

GO spunea...

Legat de tema propriu-zisa si de enigma sesizata. Nu pot sa imi aduc aportul, decat cu o alta enigma care poate aduce ceva indicii, cunoscatorilor. Cf. afirmatiilor unei cunostinte pensionate in urma cu vreo 2 ani si care a lucrat la CPS, intre anii 2011-2016, cand militarii au fost integrati sistemului public de pensii prin L. 119/2010, contributiile militarilor activi in perioada 2011-2016 NU au virati fondului public de pensii. Asa cum credeam noi. Ci ... la bugetul de stat. Ca ulterior bugetul de stat o fi virat respectivele contributii la fondul de pensii sau deloc, nu am de unde sa stiu.

De ce asa? Eu nu pot avea explicatii logice decat legate de clasificarea informatiilor. Pentru ca intr-adevar, virarea contributiilor individuale ale militarillor activi la bugetul public de pensii, in mod transparent si individualizat la fel ca la civili, expune public intregul stat al functiilor din armata. La fel si plata pensiilor de la fondul public. In acest sens, fac legatura si cu afirmatiile lui Dâncu care a afirmat în clar un adevar: si anume ca trecerea militarilor in sistemul public ca ipotetica cerinta a PNRR, nu doar ca desconspira statul de inzestrare al armatei (atat active, cat si in rezerve) catre institutii civile din interiorul Romaniei, dar si catre institutii internationale precum CE sau BM!

Coreland cele 2 aspecte, concluzionez ca din motive de secret militar, militarii activi nu pot si nu vor fi integrati sistemului public de pensii. Cel putin nu la modul direct si individualizat ca la civili. Eventual, ministerul apararii plateste la en-gros contributii catre fondul public - fara detalii individualizate, iar plata pensiilor sa ramana in continuare apanajul CPS ale armatei. Acest fapt inseamna insa excluderea oricarui control asupra contributiilor militarilor si pensiilor achitate militarilor de catre vreo institutie civila, fie aceasta din interiorul sau din exteriorul Romaniei. Si atunci, ca fond public de pensii, BM, sau CE, decat sa te scarpini invers - pentru ca oricum nu ai autoritate de control si verificare, mai bine lasi armata cu si in legea ei. Pe de alta parte, si viramentele en-gros la fondul public, precum si plata en-gros catre fondul public a pensiilor la armata - chiar daca fondul public nu cunoaste detaliile individuale ale persoanei, ofera suficiente indicii despre organizarea armatei. Asa ca lucrurile sunt mai complicate decat par.

Viorel spunea...

Domnule GO. Sunt nevoit să vă contrazic pe 2 probleme.
1. Grupele de muncă s-au schimbat întradevăr dar prea puțin fără să afecteze solda sau pensia în vreun fel. Ele au fost stabilite (mă refer din 2010 până în prezent) de M.S.-132/2010, M.S.-123/ 2015 iar în prezent de M.S.-212/2019.
2. Diferența la soldă și pensie o face prevederile Ordinului MApN nr. M.S.-99/2017 unde grupele de muncă se plătesc: - condiții deosebite=15% din solda de funcție; - condiții special=20%; - alte condiții-25%, iar Cdț.=30%. Procente pe care noi nu le-am prins.
3. Chestia cu clauza de confidențialitate este o cioacă. Nu se solicit și nu se impune nici o restricție legat de calculul și cuantumul pensiei.
Vă contrazice și legea prin art. 65 pct. 1. Semnezi în unitate o clauză de conficențialitate iar la primirea Deciziei de pensie constați o neregulă. Faci contestație în 30 de zile la Comisie, deși ai dreptate ei te contrazic și ajungi în instanță, în sala de judecată unde sunt și civili și unde judecătorul dezbate problema litigiului. Tu ești obligat să-ți susții solicitarea îndreptării erorilor de calcul prezentând date care le aud toți. Unde mai este clauza de confidențialitate ?

GO spunea...

@ akord 75. Nu conteaza ce crezi tu. In cazul trecerii la contributivitate a militarilor, trebuie ridicata interdictia de contributie. Nu inteleg ce nu intelegi? Eu activ fiind am dorit sa imi fac firma de taxi. Insemna venituri mai mari contributii mai mari la pensia contributiva? Nu mi s-a permis, dar civilii pot avea si job de baza si firma. Ce nu cunosti niciun profesor, care si preda la stat si are si vreun SRL? Sunt garla!

Ba mai mult? Tu cunosti prevederea din statutul cadrelor militare care zice ca nu poti avea ocupatii nedemne? Hai ca iti spun, ca dupa ce mi s-a interzis sa am firma, am zis ca ma fac simplu taximetrist. Si m-am facut. Pana cand mi-au facut baietii raport ca am o ocupatie ... nedemna. Adica, vezi doamne ca ma vedeau subalternii ca sunt simplu taximetrist si imi scade autoritatea. Sau mai rau, dar daca transportam vreun subaltern, nu cumva ii mai luam si banii, facand abuz de autoritate cica? Si asa am renuntat si la a fi taximetrist. Dar daca ma faceam animator la salon de masaj? E legal? Da? Un electrician ar avea si acest drept legal pe langa profesia de baza? Da. Si atunci mie de ce sa mi se interzica, daca tot sunt contributiv?

Eu spun bine ce spun! Ca practica alte profesii sau nu, dar oricare militar - odata trecut pe contributivitate, trebuie sa aiba accelasi drept de contributie ca si civilii. De oriunde, si din gunoi, din orice este legal.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am sa intreb maica stareța, Satana Croitoreasa, să ne dea cu clanța unde-si baga tainic diferenta, dar macar sa lase un cotorel cu foștoloacele afară, si nu așa ca totul sa dispară in umbra, nici Culmea de Corturi sa nu-i de de urmă în acea scârbă de peșteră adâncă, in care s-au pitit si niste doftorate, obtinute de zăludă prin truda din pozitia nudă ,,pentru luptă pe spate,'' toate garantate ca fiind copiate sa obtină stele incolturate de pe etichetele de alcoolizate! ,,E grele'' cu belele, bre, cand ai de-a face cu astfel de șușanele pitite dupe ,,crenele'' ale cetății eterne din bikinele si zutiene! Hai, pa, ca mi s-a facut scarba pana si de moartea mea, de n-as avea parte de domnia sa si lepadandu-ma de ea, tată, ca de o masea stricată!

Brenda spunea...

Și cot o sa o mai ținem așa???chiar nu știe nimeni la ce se lucrează acum? Nu cred că nu Poate nimeni sa afle ce nu se pregătește ,ce se mai aude cu statutul cel nou , pe care nu l-au aprobate în guvern, cred că acesta ar trebui sa stea la baza unei noi legi. Dar nu aveți prieteni pe la SRI, ar trebui ei să știe ce și cum , pai atunci ce fac.

GO spunea...

@ Viorel. Posibil, nu contest. Nici respectivul nu stia bine sa imi explice ce a semnat legat de pensie. SGP ajuns ulterior subofiter, asadar nu vad asa o mare meticulozitate in a fi documentat privind detaliile. Ceva insa a semnat legat de pensie, altfel nu imi spunea.

benji spunea...

Dragii mei, ultima găselniţă pentru a reduce costurile şi a-i arăta lui putin degetul democratic şi cu valori, în sus, este ca WC-urile din case să fie reinstalate în fundul grădinii(la blocuri, pe o latură a spaţiului verde. Este europeană nu de la Tudor şi Bălăceanu.

mosmartin16 spunea...

GO, ce tot spui tu acolo ?! Cică pensiile militare nu pot fi trecute pe contributivitate ! Zău ?! Dacă s-a putut în perioada de dinainte de 2016...de ce nu s-ar putea și în prezent ??! Ce s-a schimbat între timp în măsură de a face imposibilă o revenire la ce a fost ??!

Calinmihaib12 spunea...

spunea...

Domnule GO. Sunt nevoit să vă contrazic pe 2 probleme.
1. Grupele de muncă s-au schimbat întradevăr dar prea puțin fără să afecteze solda sau pensia în vreun fel. Ele au fost stabilite (mă refer din 2010 până în prezent) de M.S.-132/2010, M.S.-123/ 2015 iar în prezent de M.S.-212/2019.
2. Diferența la soldă și pensie o face prevederile Ordinului MApN nr. M.S.-99/2017 unde grupele de muncă se plătesc: - condiții deosebite=15% din solda de funcție; - condiții special=20%; - alte condiții-25%, iar Cdț.=30%. Procente pe care noi nu le-am prins.
3. Chestia cu clauza de confidențialitate este o cioacă. Nu se solicit și nu se impune nici o restricție legat de calculul și cuantumul pensiei.
Vă contrazice și legea prin art. 65 pct. 1. Semnezi în unitate o clauză de conficențialitate iar la primirea Deciziei de pensie constați o neregulă. Faci contestație în 30 de zile la Comisie, deși ai dreptate ei te contrazic și ajungi în instanță, în sala de judecată unde sunt și civili și unde judecătorul dezbate problema litigiului. Tu ești obligat să-ți susții solicitarea îndreptării erorilor de calcul prezentând date care le aud toți. Unde mai este clauza de confidențialitate ? "

"7 septembrie 2022, 13:28 "

Încheiat CITATUL,

Viorel:

.."greșești"..!:
.dacă ajungi în "INSTANȚE", acestea NU JUDECĂ și NU DEZBAT FONDUL "cestiunii"
, ci resping acțiunea=..CA NEFONDATĂ.!
ASTA se întâmplă în mod uzual,cu ex cepția CAZURILOR în care..împricinatul /ții..este/sunt..de-al/ai nostru/i..!, încălcându-se Constituția,art.21, care spune că.."cauzele"trebuie SOLUȚIONATE
,adică: cercetate,(dezlegate),judecate
în CONTRADICTORIU..și..aflat..ADEVĂRUL FAPTIC..!
Restul,adică ce se întâmplă PRACTIC, în ROMÂNIA.."noastră"(?), e poveste.. și..OPRESIUNE (eufemistic spus..)..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Calin Mihai, bre, e-he-he, cu mare incredere ca e exclus orice procest de jiudiecăcare pe litijii la penziile brotacare, de mare găgare la cuantumurile precare, cunoscandu-se ca sunt hordine zecretizate sa fie cardite, trântite, faultate si tranșate, tot așia-hacana parpala macanaua, kaka maka trankanaua, cum se ia glanda cu un cosorel la cofragul de cocoșel paranghel pintenel, sau maul la sugelul de miel in instanzele Ograzilor de Abel, subordonate si slugare, cu mare pupare in cotloane de mare si adâncă întunecare, fieștcare, mafiilor si famigliilor imoralo clocare! Hașpeleuaaa, handrabuleauaaa, parpaleauaaaa si kakanauaaa, bre, bandrabulea perpulea cu mustoacaca pi oala, Vasâlca Dînculea di la Clujnița, că s-a rupt coada la badanaua di la harma și ne-am gasit cu astia ai foștrii din sinisterele de forzze beleaua, de-o sa fomească si moară in cotineață mangafaua aia di cațaua di sub pualele ăleia cu acul gros si ața creața, Croitoreasa Precupeața!

nr. 1 spunea...

Total de acord cu dvs. dle GO cu privire la postarea de la ora 09.58. Varianta 2 , cea cu calculul ca la magistrati are un avantaj tactic in sensul ca stabilirea unei componente contributive ar mai taia din elanul celor ce nu pot dormi de grija noastra.

Huhu Rezea spunea...

Eu susțin de mai multă vreme calculul dual al pensiilor pentru militari, strategie care s-ar încadra perfect și în cerințele jalonului 215 PNRR.
In plus, ar trebui impusă o limită a componentei necontributive, în cazul că se păstrează și calculul procentual dintr-o bază de calcul, astfel încât pensia necontributivă rămasă ân plată să nu poată depăși cu 50% componenta contributivă.

GO spunea...

@ mosmartin16. Diferenta a punctat-o Dincu. Va fi adoptata o noua lege a contributivitatii, dar care spre deosebire de 2011, este conceputa de BM, cu softul acesteia. S-a platit consultatnta pentru aceasta.

Insa, consulta si conceptia presupune acces la baza de date a tuturor contribuabililor. Inclusiv la baza de date a celor din armaA, SRI etc. Iar accesul la baza de date a armatei, SRI etc. nu se poate face dupa legile din Romania, decat cu certificat ORNISS (acees secrete de stat) emis de o autoritate romaneasca. Cu astfel de lucruri, nu este de glumit.

Ca discutie, si in 2011 s-au facut prostii mari in acest sens. Insa este evident ca de atunci pana acum, cei cu ORNISS s-au rigidizat si mai tare.

mosmartin16 spunea...

GO, soluții se găsesc ! Iar asta o va confirma timpul ! Nu mai e mult până departe !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Moșmartin, confirm, afirm si te sustin ca se vor gasi solutii suficiente sa faca pensiile pertinente, ordinul fiind ca pentru fiecare sa se faca dreptate la pensiile militare, fara a scadea nici macar alea in cuantum mare!

Leo spunea...

Cînd s-a trecut pe L 263/2010 a pensiilor militare și GĂBIȚĂ era ministru MFA , problema protecției bazelor de date ale SNAOPSN a fost rezolvată foarte simplu. Casele de pensii au rămas în funcțiune ca să gestioneze bazele de date și să aplice L 263 pt. pensiile miltare , iar MACIU FLORIN (maciu piciu cel care a fost actorul principal care a clocit normele L 223 și a modificărilor ulterioare până în 2017) - deci maciu piciu a fost numit Director adj. la Casa Națională de pensii publice și prim adjunct al lui Doina Pârcălabu care acum e secretară de stat la ministerul lui Firea.
În concluzie , nu este nici o problemă cu gestionarea bazelor de date clasificate dacă pensiile militare se vor stabili pe contributivitate.
INDICIILE conduc că va fi o nouă lege SPECIALĂ a pensiilor militare și nu vor fi înrolate în noua lege a pensiilor publice contributive.
AMR 1 1/2 luni.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, bune indicii si previziuni, teteo! Vâsla si vela-daravela, sus, pe catarg, sa nu ajunga coardele si cordelinele din larg la cabestan, cardan si la mărul si măduva lui Adam!

GO spunea...

@ Leo. Nu as zice ca tine. Cum sa secretizezi o baza de date, cand softul apartine BM?

Eu iti dau un exemplu aplicat. Femeia care a ucis-o pe Daria Dughina, a fost depistata de rusi ca este agent al serviciilor secrete ucrainene, stii dupa ce? Desi isi schimbase si numele, actele etc? Avea acelasi ... cod fiscal cu ambele identitati, adica codul unic unde decarta si pentru pensia ei. Asa au prins-o rusii. Or, in astfel de conditii este o eroare de proportii de a externaliza catre oricare institutie fiscala, de pensii etc. din Romania, datele oricarui militar.

Indiferent cum am da-o, cat ar gestiona datele CPS, date ale militarilor ar ajunge indiscutabi si la gestionarul principal al fondului de pensii si care este ... fondul public, cu soft BM, monitorizat de CE si BM.

Calinmihaib12 spunea...

GO:
..problema "confidențialității" e.. falsă, dacă se referă la salarii și pensii militare..!
Din legile: salarizarii și pensiilor militare ORICINE citește și "înțelege"
un text..poate calcula cuantumul soldelor și pensiilor militare..!
De ex.: din legea 138/1999 se poate calcula destul de precis minimul și maximul soldei oricărui grad militar, fără să fie nevoie de vreo normă de aplicare a legii..!
Pe de altă parte, STATELE DE PLATĂ a "salariilor" militare, cel puțin prin anii 2000-2004, se editau la CENTRELE DE CALCUL (civile) din localitate..!
Tot așa,prin anii 2000-2005,funcționa sistemul "globalizării veniturilor", inclusiv ale militarilor, procedură care se efectua la Finanțele Publice (civile)..!

GO spunea...

@calinmihaib12. Nu este nimic fals. Pe baza datelor persoanei furnizate la fondul public de pensii, poți afla nu doar câte baterii Himars are armata. Dar si unde sunt exact amplasate. Câți ofițeri pot fi mobilizați etc. Sau ce deficit de personal exista la B.I.M. Sau cam ce șpagă poți oferi unui militar de la SMG, ca sa vândă niște secrete privind Scutul de la Deveselu.

Exemplul pe care îl dai si care datează dinainte de intrarea in NATO, a fost exact ceea ce au speculat rușii când au detectat-o pe agenta serviciilor speciale ucrainene. Au detectat-o după datele fiscale de identificare aflate in baza fiscului ucrainean, deși ca militar era sub acoperire maxima.

Huhu Rezea spunea...

@GO
Softul Băncii Mondiale cuprinde numai algoritmul de calcul al pensiilor, nu și datele personale ale pensionarilor.
Datele personale ale pensionarilor militari se păstrează la Casele Sectoriale, cele care stabilesc și plătesc pensiile, chiar dacă acestea sunt contributive.

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "Huhu Rezea spunea..."

"@GO
Softul Băncii Mondiale cuprinde numai algoritmul de calcul al pensiilor, nu și datele personale ale pensionarilor.
Datele personale ale pensionarilor militari se păstrează la Casele Sectoriale, cele care stabilesc și plătesc pensiile, chiar dacă acestea sunt contributive.

"8 septembrie 2022, 09:46"
Încheiat CITATUL ,

HUHU:
1. ..Bingo..!
2. .."problemele.." ,dacă sunt.., SUNT
LA "NOI"..!