Un produs Blogger.

luni, iulie 04, 2022

Consiliul Economic și Social propune ca Statutul cadrelor militare să nu mai interzică expres constituirea sau aderarea la organizații care au caracter sindical

48 comments

 


48 de comentarii:

E. Cristescu spunea...

Se va permite aderarea la unul dintre cele 2-3 "sindicate" create de conducerea ministerelor. O, ce veste minunata!

Ster spunea...

Acest statut este esenta luptei militarilor pentru drepturile lor de pensii. Din pacate, cu mult peste 75% dintre militari, au bârne în ochi și nu știu ce și cum să ceară. Citiți statutul la capitolul interzicerea și restrangerea unor drepturi si libertati. Sunt identice ca si cele actuale. Apoi cititi putin si Constitutia Romaniei privind drepturile si libertatile garantate tuturor cetatenilor, inclusiv militarilor. Si veti descoperi o mare incalcare a Constitutiei, cu care majoritatea militarilor v-ati complacut o viata intreaga. Enumăr:

- Constitutia Romaniei garanteaza fara rezerve, afilierea sindicala, oricui, inclusiv militarilor. Statutul cadrelor militare interzice insa acest drept constitutional. Pe aceasta speta, s-a pronuntat si CEDO intr-un proces contra Frantei, care a stabilit ca militarii au dreptul la afiliere sindicala. Decizia CEDO nu este insa implementata si in Romania, desi este obligatorie.
- Constitutia Romaniei garanteaza fara rezerve, dreptul la munca, oricui, inclusiv militarilor, precizand clar ca dreptul la munca nu poate fi ingradit. Cu toate acestea, Statutul Cadrelor Militare ingradeste dreptul la munca, interzicand militarilor sa detina sau sa administreze firme.
- Legat de pasajul anterior, tot Statutul Cadrelor Militare ingradeste dreptul la munca, interzicand militarilor sa practice oricare a 2-a profesie pe langa cea de baza. De exemplu, unei femei-militar ii este interzis sa practice ca a 2-a profesie sa fie dansatoare la cabaret, nu insa si unei croitorese. Sau unui politist sa fie bodyguard. Sub pretextul ca respectivele profesii nu ar fi demne, desi sunt legale, neexistand legislatie care sa stabileasca ce profesie este demna sau nedemna.

La fel si cu alte drepturi interzise de Statul cadrelor militare, precum cel de grava, manifestatie etc.

Precizez ca Constitutia Romaniei permite doar restrangerea unui drept, dar nicidecum interzicerea lui completa. Adica, statul poate sa prevada in lege ca militarii se pot afilia de exemplu, doar la sindicate militare, dar nu li se poate interzice complet dreptul de afiliere sinidcala. La fel si cu celelalte drepturi. Numai ca statutul cadrelor militare interzice complet drepturile mentionate.

Mai este ceva. Militarii au fost putin pacaliti si la ticluirea Constitutiei. Iar poporul a votat ca turma un exercitiu de discriminare la adresa militarilor. Este vorba despre afilierea la formatiuni politice. Trecem peste, nu prea este frumos ca militarii sa faca parte din formatiuni politice, desi au acest drept fundamental si militarii. Numai ca aceeasi Constitutie printr-un articol pervers, incalcand atat Declaratia Universala, cat si Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, a interzis complet militarilor, dreptul de acces la functii publice. Adica, militarii nu adreptul dupa Constitutie, sa candideze nici macar ca independenti. Aici este discutabil si nu prea, intrucat cf. Constitutiei, in caz de conflict de legi intre dreptul intern si cel international la care Romania este semnatara cum ca il respecta (Declaratia Universala si Carta Europeana), Romania este obligata sa aplice dreptul international. CCR a zguduit-o putin cum ca desi Romania este in UE, primeaza Constitutia Romaniei, desi CJUE stabiit ca primeaza Dreptul european.

In fine, daca cu candidatura la functii publice ramane ca in targ pana cand se hotareste CCR ca este in UE, in mod cert prevederile legilor care interzic militarilor dreptul la afiliere sindicala, sa isi fondeze firme, la protest/greva/manifestatie, incalca insasi Constitutia Romaniei.

Ster spunea...

DATORIA MILITARILOR CARE LUPTA PENTRU DREPTURILE LOR DE PENSIE? CERETI RESPECTAREA CONSTITUTIEI PRIVIND DREPTUL LA AFILIERE SINDICALA, FONDARE FIRME, GREVA/MANIFESTATIE/PROTEST, SI VETI VEDEA CUM SE INMOAIE BRUSC POLITICUL PRIVIND PENSIILE MILITARE, NUMAI SA NU MAI CERETI ASA CEVA!

Atentie! Toate cele mentionate, au legatura directa sau indirecta cu dreptul la pensie militara. De exemplu, unui civil nu ii este interzis ca pe langa profesia de baza, sa detina si o firma. O firma inseamna venituri mai mari, contributii la pensii mai mari si implicit pensii mai mari. Or, la un militar, daca il mai faci si contributiv, si fara drept de a detine o firma, deja este obstructionat privind dreptul de a avea o pensie contributiva mai mare. La fel ca in cazul unei femei militar, care doreste sa practice ca al 2-lea job sa danseze la cabaret. O astfel de ocupatie este perfect legala, inseamna venituri mai mari, contributii la pensii mai mari si implicit pensii mai mari.

In consecinta, ofensiva cu succes a politicului contra pensiilor militare, este de fapt o plesneala care se datoreaza obtuzitatii si handicapului mental existent in randul militarilor si politistilor, care nu stiu cum sa reactioneze eficient. Si nu ai cum sa reactii eficient, din moment ce nici macar nu iti cunosti drepturile constitutionale si fundamentale.

Schimbati metodele de lupta, altfel orice incercare de a avea pensii militare, actualizate, decente (asta daca nu cumva poiticienii le desfiinteaza complet) va fi sortit esecului!

Brenda spunea...

Nu știați ce va lipsește

Viorel spunea...

Atunci să vedeți cum apar alte 52 de Sindicate cu alți 52 de președinți sau actualele Asociații, Ligi se transformă în Sindicate rămânând cu aceeași structură (președinte, etc.) pentru a nu-și pierde mălaiul și privilegiile.

Liviu PO spunea...

Cand ajung civilii sa ne atentioneze ca avem niste drepturi garantate constitutional si de care nu facem uz, e vai de capul celor administreaza aceasta armata.Ce sa mai spun decat ca ii dau dreptate domnului general de bg.Mircea MANDRESCU, care atat cat a fost lasat sa se exprime la Cercul militar, a apucat sa spuna ca nu ar mai sfatui pe nimeni sa apuce drumul carierei militare.Daca acest lucru este spus de un ofiter EXCEPTIONAL!!! atunci e vai de noi,adica de opinca acestei tari...

nr. 1 spunea...

Problema trebuie separata intr-un fel! Activii pot sa ceara dreptul la sindicate , sa aiba firme, greve, protest samd.Cu ce ii ajuta insa pe actualii pensionari toate cele enumerate inainte? Praf in ochi! Ei au oricum dreptul sa isi faca firme insa e f greu acum sa patrunzi pe piata (fara sprijin politic ori fara bani dobanditi anterior pe cai mai mult sau mai putin oculte!).In plus tot felul de bete in roate (roti) care ti se pun! Greve poti sa faci, demonsttratii , manifestatii, proteste.......idem....cu ce folos????????De aceea trebuie lasati activii sa decida . Iar pentru cei ce sunt la pensie acum sunt necesare in primul rand ori modificarea actualei legi spre varianta originala ( cu plafonarea pensiilor mai mari de 10.000- 15000 sau impozitarea suplimentara) ori o noua lege .Daca mai e timp ca PNRR bate la usa! Ghiciti cine va veni la cina prin toamna tarzie? PNRR!

Sorin spunea...

Da, ceva de genul: Șefu, azi nu zbor, nu am chef, inclusiv am o activitate sindicala diseara...sau Sefu, noi, sindicatul, am decis sa ți luam comanda navei, ca noi nu credem în expresia "captain is god", scrisa pe spatele scaunului din cabina de comanda a navelor de lupta.....

E. Cristescu spunea...

@Ster: (Si) cariera de militar in Romania e sinonima cu complacerea. Inclusiv fata de variate incalcari ale Constitutiei. Dintre care asta cu dreptul la sindicat e minora.

luchy19 spunea...

Dacă într-adevăr dl.gl. Mândrescu a afirmat că o carieră militară nu merită a mai fii urmată înseamnă că Respectul pentru haina militară s a pierdut , politicul și presa călcândune în picioare. Am fost sub comanda d-lui. gl. în T.O. , nu vreau să fiu subiectiv, dar a fost apreciat.....altfel spus ceea ce susține dumnealui reprezinta un semnal de alarmă....

M spunea...

Da! Sindicatele polițiștilor au fost foarte eficiente în ceea ce privește pensiile!

Degeaba ai sindicat dacă nu ai drept de grevă! Ce faci? Ieși cu o pancartă în stradă și factorii de decizie te ignoră iar cetățenii te înjură! Au sindicate militarii în rezervă. Așa, și?

Cedo a spus că militarii trebuie să aibă dreptul de a face parte dintr-o organizație profesională/sindicat dar că se poate limita modul de acțiune în cadrul acestei organizații (adică nu pot face greve, nu pot participa la mitinguri etc.)
Avocatul Poporului a ridicat deja problema și aveți acolo toate argumentele.

Vă reamintesc că procedurile/mijloacele pe care sindicatele le pot folosi pentru afirmarea cerințelor lor sunt "negocierile, procedurile de soluţionare a litigiilor prin conciliere, mediere, arbitraj, petiţie, pichet de protest, marş, miting şi demonstraţie sau grevă."

Vă rog puneți "STOP" acolo unde credeți că mijlocul respectiv nu ar fi normal pentru militari!

Interzicerea afilierii la un sindicat, pe care eu oricum îl văd ca fiind cvasi-inutil, este însă un argument pentru obținerea pensiilor militare.

Important ar fi dacă cei activi își doresc sindicat! 😁

CEZAR spunea...

luchymm1972@gmail.com spunea...
,,,,SI CITE CARTUSE AI TRAS IN T .O .

spiritul lui Haret spunea...

Intr-o perioada in spiritul unei asa zise democratizari a armatei s-a permis activilor sa se asocieze.Daca ati auzit de Asociatia cadrelor militate.Nu sub forma unui sindicat ci ceva care nu era nici cal nici magar.Surogat.Cand ii zice sindicat presupune drept de lupta sindicala.Ma indoiesc ca statul roman prezent si viitor va accepta sindicat in MApN sau alte componente
din ordine publica,siguranta nationala.Daca se va accepta ceva va fi de genul:in subordinea lui X sau Y sau Z.Stand drept si judecand stamb de cand a disparut PCR te puteai plange numai eventualei pile sau relatie.Cand esti comandant sau sef nu poti multumi pe toata lumea.In postura de comandant injuri si esti injurat.
Sorin@ ai dat cu oistea in gard.Pilotul nu o fi prost sa spuna ca nu are chef.Are multe posibilitati sa se sustraga.Il doare o masea,s-a deranjat la burta etc.Kis nu vrea sa spuna ca pe el in ziua de zbor ii baga la odihna.

luchy19 spunea...

Două încărcătoare, dar care I ideea cu această fină ironie domnule....?

Ster spunea...

Ceea ce se intampla, este cea mai buna dovada a urmatoarelor:

1) Existentei dictaturii politice in Romania, in forma continuata, cel putin din anul 1995 (anul intrarii in vigoare a actualului statut al cadrelor militare) incoace. Asadar, armata are prin Constitutie, dreptul la sindicat. Dar acest drept i-a fost interzis prin legi interne. La fel si cu alte interdictii.

2) Inexistenta statului de drept. Exemplul de mai sus, s-a petrecut cu complicitatea justitiei si a CCR. Si care s-au raliat astfel politicului. Insasi armata fiind pusa in situatia sa incalce dreptul constitutional la apartenenta sindicala.

3) Complicitatea cu clasa politica, a tuturor conducatorilor armatei, a serviciilor de informatii, directiilor juridice etc. incepand cu 1995 pana astazi. Ca armata nu cumva sa isi exercite dreptul la sindicat.

4) Analfabetismul majoritatii cadrelor militare, azi si a SGP. Care nici nu au cunoscut ca au dreptul constitutional la partenenta sindicala. Putini care au cunoscut au invocat prevederile unor legi interne contrare Constitutiei, alegand sa respecte o lege interne, si sa incalce Constitutia. Si mai putinii care s=au opus celor mentionate, au fost marginalizati rapid.

Ster spunea...

@M. Afirmi ca "Degeaba ai sindicat dacă nu ai drept de grevă!". Cine a zis ca nu dreptul? Dupa Constitutie, ai dreptul. Si tot dupa Constitutie, restrangerea unui drept se poate face prin lege, dar nu dupa ureche. Ci cu conditia sa NU se creeze discriminare sub nici un mod, fata de alte categorii profesionale. Cu alte cuvinte, ori nici un cetatean NU are drept de grava, ori au si militarii. Oricate alta prevedere contrara, incalca Art. 53 (2) din Constitutie, care prezizeaza ca Art. 53 (2) "Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii".

Asta inseamna in mod clar ca NU poate fi interzis dreptul la apartenenta sindicala. Iar daca trebuie sa il restrangi, adica - din metodele de exercitare a luptei sindicale, vrei sa interzici greva, atunci o interzici si la profesori, la personalul sanitar, la toti.

Ster spunea...

@E. Cristescu. Este corecta faza ca (!) "cariera de militar in Romania e sinonima cu complacerea. Inclusiv fata de variate incalcari ale Constitutiei". Numai ca noi ne-am complacut cu ...prostia. Americanii, francezii se complac, dar in ce sens? Ei NU au interzis dreptul la sindicat etc., pt. ca sunt drepturi fundamentale si nu pot fi interzise. Doar ca cei mentionati nu si le exercita de buna voie ... pt. ca sunt "mituiti" cu drepturi de salarii si pensie, astfel incat sa nu isi doreasca sa isi exercite dreptul la sindicat, adica sa accepte tacit niste interdictii, fara a le fi impus legislativ etc.

Ai nostri in schimb - majoritatea covarsitoare de la general la soldat angajat, bubuie de prostie. Salarii dupa colt, pensii taiate etc., si nici macar nu au incercat sa isi exercite dreptul constitutional la sindicat. Na, ca il aveam dintotdeauna si il avem. Si atunci, in cazul nostru NU mai este complacere, ci prostie in stare pura si in masa, combinat cu elemente de analfabetism (necunoasterea Constitutiei), si lasitate! Iar aceste elemente au fost si sunt speculate de poiticieni!

Ster spunea...

@Liviu PO. Ai afirmat ca (!) "Cand ajung civilii sa ne atentioneze ca avem niste drepturi garantate constitutional si de care nu facem uz, e vai de capul celor administreaza aceasta armata".

Da, asa este! Dar este si vai de capul nostru. Pentru ca intr-un fel sau altul, toti am coparticipat la marsavie. Adica, ne-am ...utut singuri!

Ster spunea...

@nr. 1. Cum cu ce ii ajuta insa pe actualii pensionari dreptul la sindicat etc.? Pai de exemplu, cand vor astia sa taie iar pensiile militare, sunt interesati si activii. Pac in strada un protest, si automat te ajuta si pe tine sa nu iti mai taie pensia.

Si in primul rand activii prin exercitarea unor drepturi, ii ajuta pe pensionarii militari momentului sa isi dea palme peste ochi, ca ce ingusti au fost o cariera intreaga, neintelegand sa isi exercite niste drepturi constitutionale, care le-ar fi creat o stabilitate si la pensiile de acum, sa nu mai planga aiurea pe internet. Ai batut dumneata cu pumnul in masa vreodata = cand erai activ, ca in Constitutie zice ca ai drept de sindicat, si vrei sa iesi in strada? Si nu te-a lasat cineva?

spiritul lui Haret spunea...

Mandrescu greseste cand afirma ca o cariera militara nu merita a mai fi urmata.Nu s-a meritat niciodata daca e sa ma refer la perioada inainte de 1990 si dupa.Nu aveai drepturi ci numai indatoriri.Nici pozitia de sef si nici cea de subordonat nu era comoda.Daca e sa fac o camparatie cu trecutul acum e boierie curata.
Luati-va speranta ca vom mai primi ceva la pensie.Daca la 1 ianuarie vom primi ceva din inflatie va fi o mare bucurie.Mai bine ne gandim cum ne mai carpi.Covidul,seceta,criza de combustibil etc ne vor da mari batai de cap.Daca nici rusi nu se vor potoli vom avea zile si mai grele.Pana la toamna trebuie sa strangem ca harciogii.

Viorel spunea...

HOPA. (4 IULIE 2022, 14:40) Rambo 2021 a mai inventat o Armă/Specialitate militară în Armata României. Ea se numește „CADASTRU”. Poate CĂPĂSTRU la caii lui Don Cezare la GAZ. Bravo domnule profesor.

spiritul lui Haret spunea...

Olescule,in 1995 erai activ.Cand a aparut Statutul dece nu ai carait?Acum te dai macho.Daca la acea data te jucai cu puta in praf ai justificare.

marvas66@yahoo.com spunea...

Ati observat ca martalogul nostru a invatat sa citeasca??? Ia meditatii de la Veorica... Ce rau imi pare ca am gandit urat de ea, cand armata a avut ani de zile, in fruntea ei, unul mult mai prost si fara coloana vertebrala...

Huhu Rezea spunea...

Olescule
Nici vorbă ca in Constituție să se reglementeze dreptul militarilor să se constituie în Sindicate sau să adere la organuzații politice.
Citește și tu Art. 118 si vei vedea că statutul cadrelor militare se stabilește prin lege organică.
Mai mult decât propune CES-ul nu se poate introduce in Statut.
Dezorganizatori ca tine nu au ce căuta în forțele armate.
Du-te și propune-i lui Serghei Soigu să facă sindicate în armata lui Putin.

Ster spunea...

@Huhu Rezea. Nu are legatura cu CES, dar nici sa nu faci pe naivul cu mine. Ce smecher esti? Constitutia nu trebuie sa reglementeze drepturi, ci doar le garanteaza si le enumera. Inclusiv militarilor. Nici cu Art. 118 nu are legatura, ceea ce spui acolo. Ceea ce vezi mai jos, sunt drepturi fundamentale garantate si militarilor prin Constitutie inca din anul 1995. In rest, este cum am mai afirmat. Cei ca tine, care ati zadarnicit exercitarea drepturilor garantate de Constitutie si militarilor si militati ca acestea sa fie interzise si in continuare, ar trebui un pic sa fiti judecati si condamnati. Un pic mai mult.

CONSTITUTIA ROMANIEI

TITLUL II - Drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale

CAPITOLUL II - Drepturile şi libertăţile fundamentale

ARTICOLUL 40 Dreptul de asociere
(1) Cetăţenii se pot asocia liber în (...) sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.

ARTICOLUL 39 Libertatea întrunirilor
Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.

ARTICOLUL 41 Munca şi protecţia socială a muncii
(1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă.

ARTICOLUL 43
(1) Salariaţii au dreptul la grevă pentru apărarea intereselor profesionale, economice şi sociale.
(2) Legea stabileşte condiţiile şi limitele exercitării acestui drept, precum şi garanţiile necesare asigurării serviciilor esenţiale pentru societate.

MAI DEPARTE! S-au dat legi care incalca flagrant militarilor drepturile garantate de Constitutie. Discutand de Statutul cadrelor militare, mai este o faza. Conform Constitutiei revizuite 2003, ARTICOLUL 154 (1) "Legile şi toate celelalte acte normative rămân în vigoare, în măsura în care ele nu contravin prezentei Constituţii". Adica, statutul cadrelor militare este in afara Constitutiei, cat timp cuprinde prevederi contrare acesteia.

ART. 118 - are o singura relevanta. Cf. ARTICOLUL 118
(1) Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (...) democraţiei constituţionale". Ce inseamna asta? Democratie constitutionala inseamna implicit si respectarea drepturi constitutionale. Iar obligatia armatei era ca in 27 ani sa se autosesizeze ca statul roman le interzice militarilor exercitarea unor drepturi garantate de Constitutie. Si sa dea de pamant cu parlamentul, CCR, justitia etc. - pana cand pricepeau sa respecte Constitutia.

CITESTE CONSTITUTIA!


Ster spunea...

@spiritul lui Haret. Am carait ceva si atunci si ulterior. Dar au sarit coloneii de atunci pe mine, CI-istii etc. Unii fusesera si secretari PCR. Pe ei nu ii interesa respectarea Constitutiei, ci doar sa aba o armata proasta, supusa, care sa nu gandeasca. Aia ca mine, am fost trecuti la renegati, ca cica ne intrase democratia in cap. Multumit?

Ster spunea...

Am dat articolele din Constitutie, care precizeaza clar drepturile fundamentale si pt. militari. In baza Art. 53, nici un drept garantat din cele enumerate in clar de Constitutie, nu poate fi restrans total, adica pana la desfiintare. Iar dreptul la munca nu poate fi ingradit sub nicio forma.

Cu toate acestea, de 27 ani:
- militarilor le este interzis prin legi interne, dreptul la sindicat;
- militarilor le este interzis prin legi interne, dreptul la greva;
- militarilor le este interzis prin legi interne, dreptul la firma (este un drept ingradit la munca);
- militarilor le este interzis prin legi interne, dreptul la a practica oricare a 2-a profesie, ci doar unele "demne" (din nou, este un drept ingradit la munca).

Nu ma leg de dreptul de afiliere politica, pt. ca acesta este interzis de Constitutie. Dar cele mentionate sunt garantate de Constitutie.

Asadar, apare un conflict mai mult decat vizibil, intre Constitutie si legile interne. Exact acest conflict este cheia ca militarii sa obtina ceva concesii la pensii. Nu vor politicienii pensii militare, atunci ca militar iti exerciti cele 4 drepturi garantate de Constitutie. Si fiti siguri ca atunci se va ajunge la negociere, adica " - ...bai, baiete, lasa ca iti actualizez pensia militara, dar las-o si tu mai moale cu greva etc. Nu putem sa iti interzicem ca este garantat de Constitutie, dar uite ca te recompensam cu o pensie militara indestulatoare sa nu iti exerciti dreptul. Ce zici, facem targul sa nu?"

Insa, reprezentantii militarilor, datorita unor mentalitati puternic comuniste, nu au realizat nici conflictul creat, nici calea de rezolvare. Si asa militarii au ajuns din ce in ce mai prost tratati, fiind incapabili sa loveasca din directia de care am spus.

Acum, pentru cei mai multi vremurile sunt pierdute, dar macar generatiile de azi sa repare ce au stricat generatiile de ieri.

Gigi spunea...

@Ster Domnule,sa-mi fie cu iertare,dar armatei iar sta urât sa protesteze in Piata Victoriei si ar fi culmea sa faca si grevă.Păi,nici politiștii nu pot face Grevă,cu toate ca stim bine ca au atâtea sindicate.HAi domnule,d.ta chiar glumiti?
Spuneti ca framcezii si americanii au sindicate,or avea,dar nu cred in ruptul capului ca au drept de greva!!!

PS/ D.le Olescu,imi cer scuze ca acum ceva timp am postat un comentariu putin ironic la adresa d.voastra.Sincer,mi-a fost rusine cand am aflat cine sunteti,mai ales ca m-ati "gazduit"cândva si mi-ati dat posibilitatea să postez pe Blogul d.voastă.Mii de scuze!

Liviutatarush spunea...

Ce s-ar intampla daca maine sau in orice alta zi, o unitate militara iese la greva in Piata Victoriei, Revolutiei sau Chirigiu? II baga la puscarie pe toti participantii? Le ia 10% din salariu? Ii decad din drepturi? Le ia gradul militar si ii face pe toti soldati? Se desfiinteaza unitatea? Ce se intampla, ca eu nu cunosc si nici nu cred ca este scris pe undeva? Recunosc ca am fost un prost! Daca as fi stiut ce se intampla cu militarul roman peste 30 de ani, stateam dracu acasa si ma faceam sofer! La pensie cred ca tot pe acolo sunt...

benji spunea...

Toate interdicţiile de tip sindical sunt normale, cum este la fel de normal ca societatea să se îngrijească de nevoile apărării ei. Societatea românească are foarte puţine rădăcini sănătoase ca să nu mai vorbim de trunchiul ei. Nu am crezut că o naţiune îşi aduce într-o stare atât de precară armata. Dacă se ajunge la nivelul să ceri, să te rogi,să te revolţi ca militar, atunci nivelul este foarte jos. Asta despre activi, cât priveşte situaţia pensionarilor militari, trebuie să ne amintim spaima politicienilor: românii nu urăsc toate pensiile speciale, doar pe cele militare. Dacă cineva le-ar actualiza sau măcar le-ar indexa similar cu celelalte, ar provoca o revoltă naţională mai ceva ca pe vremea lui Dragnea.

Huhu Rezea spunea...

@Tatarus
Nu prea ai citit codul penal!
Are un capitol intitulat Infracțiuni săvărșite de militari, articolele 413-437

nr. 1 spunea...

Presedintele CNPP despre PNRR:# inechitatile din sistemul de pensii , pe care Romania s-a angajat prin PNRR sa le elimine, vin din faptul ca in ambele legi anterioare modul de calcul a fost mult complicat inutil, iar acesta ar trebui simplificat#. Acelasi lucru este si la pensiile militare unde la ora actuala se constata un dezmat si o harababura rar intalnite ! Asadar, pentru cei speriati de PNRR -acesta va elimina (macar partial ) inechitatile , alta solutie nu se intrevede!

Huhu Rezea spunea...

Mâi kișule, procedura votului uninominal s-a dovedit a fi și mai dezastruoasă la români. Ajunseseră toți maneliștii în Parlament.
Lasă tu incitările la dezordine socială! Fă-le pe contul tău, dacă nu te suspendă FB.

reddog spunea...

Multe pleacă și de la faptul că sunt multi Rambo care furau alcool din butoaie și îl beau. 😁
Acum lacrimeaza că niste oițe dar li se vede blana de lupi. 😁
Detalii pe blogul lui Cezar.
Unii ca Rambo sau Cezar ar fi mult mai periculoși decat unul gen Ciuca.
Ultimul macar are scuza că e retardat. Pe bune!

M spunea...

@Ster

Dacă tot cităm din deciziile CEDO sau alte altor organisme internaționale de ce nu spunem că deși sprijină dreptul la asociere pe criterii profesionale ("sindicat" e doar un cuvânt, o formă, se poate numi la fel de bine "ligă" sau cum vreți) de ce nu spunem că dreptul la grevă poate fi limitat pentru militari, lucru consfințit de EXACT aceleași decizii!

Mă rog ...


Citiți aici un punct de vedere interesant

https://euromil.org/the-right-to-strike-the-cat-is-out-of-the-bag/

Ster spunea...

@M. Iti scapa mereu ceva. Nu esti singurul. Drept la GREVA limitat, nu inseamna desfiintat. La fel ca si dreptul de SINDICAT. Le restrangi, dar in asa fel incat sa ramane ceva din ele. Pt. ca daca le restrangeri la zero, inseamna desfiintare, si nici CEDO, nici Constitutia Romaniei, NU permite sa aduci atingere EXISTENTEI dreptului. Ce inseamna limitare? Face greva doar NOAPTEA, de exemplu, dar nu desfiintezi de tot dreptul la greva. Multi au restrangeri. CFR-istii de exemplu, au prevederi clare ca atunci cand fac greva, nu intra toti, ci trebuie sa asigure ... nu mai retin, 30% din capacitati in functiune etc. Asta este RESTRANGERE, dar nu desfiintare. Militarii au desfiintare totala, in mod neconstitutional.

Pe de alta parte, si aici este frumusetea. Constitutia Romaniei, precizeaza clar la Art. 53 (2) ca atunci cand se impune RESTRANGEREA unor drepturi, se poate face doar in mod NEDISCRIMINATORIU. Adica, ori restrangi dreptul la greva si angajatilor de la Dacia, de la metro, al profesorilor etc., ori nici militarilor.

Cat priveste dreptul la sindicat. daca tot ai pomenit de CEDO, cauta pe net cauza Matelly v. France din 2014. Atuncei CEDO astabilit ca in baza Art. 11 din Carta Europeana a Drepturilor Omului, si militarii au dreptul la orice tip de asociere, in speta la sindicate. General valabila pt. toate statele europene. Intrebarea fiind, de ce dupa 8 ani de la decizia CEDO, apar niste idioti care in proiectul lansat in dezbatere, iar au bagat interdictia de sindicat. Astia cine sunt, ce pregatire au, o fac intentionat sau din prostie?

https://www.loc.gov/item/global-legal-monitor/2014-10-24/european-court-of-human-rights-france-prohibition-of-unionization-of-military-personnel-condemned/

Ster spunea...

@Gigi. Asa este ca impact vizual. Armatei i-ar sta urât sa protesteze in Piata Victoriei. Insa sa nu uiti ca traim in 2022. Armatei ii sta la fel de urat cand rezervistii ei plang pe zeci de pagini de internet despre pensii.

Ceea ce spui dumneata a fost valabil in perioadele cand clasa politica mai avea ceva bun simt. Acum nu mi are. Si atunci, nu poti raspunde la nesimtirea clasei politice, intinzand de fiecare data obrazul. Bagi protest in P--ta Victoriei si greva, pt. ca asa te forteaza clasa politica sa faci.

Mai periculos este insa sa ai niste instrumente la dispozitie sa iti aperi drepturile profesionale si sa nu faci uz de ele. Este chiar stupid. Este evident ca daca armata isi exercita drepturile constitutionale de sindicat, greva etc., clasa politica asa nesimtita cum este, ar intra in șoc. Măcar așa pentru faptul că a noastra clasa politica, mereu pozeaza cu ascunderea rahatului sub pres, in fata UE, NATO etc. Și atunci, daca clasa politica s-ar trezi amenintata ca armata ar protesta, ar percuta imediat cu salariile si cu pensiile militarilor, inainte ca armata sa protesteze. Asa este si in occident. Nicaieri nu vei gasi la militari, in niciun stat, drepturi fundamentale mai putine decat la civili. Dar militarii din alte state, nu si le exercita, ca nu au motive: au salarii si pensii corespunzatoare, atunci de ce sa mai faca greva? Ar face precis greva daca nu ar fi asa.

Dar la noi, sa interzici si armele de aparare a drepturilor profesionale, si sa nici nu dai armatei de buna voie cele necesare ca sa nu faca gât, este deja dictatura politica. Si repet, este stupid pentru anul 2022, ca un militar sa refuze si sa nu recurga la armele de aparare a propriilor drepturi.

Ster spunea...

@M. Am citit. Este exact ce spun eu. Poate fi restrans dreptul la greva, dar nu poate fi desfiintat complet. Unde a fost ipocrizia politicii romanesti si a justitiei, combinata cu multa prostie etc. Constitutia Romaniei enumara niste drepturi fundamentale, vreo 30. La sanatate, la sindicat, la greva, la munca neingradita etc. Ai nostri comunisti ce au facut ca sa prosteasca armata. Au zic asa: ca daca din 30 dreptui garantate de Constitutie, tai 20, tot mai raman 10, asa ca asta inseamna restrangere. Si asa s-a ajuns sa taie armatei idiotii prin legi interne, dreptul al sindicat, la greva etc.

Numai ca CEDO, a pus ordine. Nu se face asa. Poti sa restrangi toate cele 30 de drepturi, dar nu ca romanii, adica din 30 sa tai 20 si sa ramana 10. Nu! Toate 30 din cele enumerate, trebuie sa ramana din fiecare in parte, cate putin, astfel incat sa NU fie desfiintate complet. Aici este problema. La CEDO, nu merge cu interpretarea scolii juridice romanesti de Dambovita. De fapt, doar prin Romania se putea intampla prostia asta.

Si ceea ce este mai frapant, ca chiar Constitutia Romaniei precizeaza la Art. 53 (2) ca un drept poate fi restrans cu conditia ca masura "să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii". Cu nediscriminatoriu am stabilit ce inseamna. Dar ce inseamna fara a aduce atingere dreptului sau libertatii? Pai daca in Constitutie este drept de greva si la militari, iar tu stat restrangi pana la interdictia totala - cum este acum, tu stat ai adus atingere existentei dreptului la greva, l-ai desfiintat.

Asta este treaba! Surprinzator este ca aceste abuzuri functioneaza impecabil in Romania, de 27 ani, de cand este statutul cadrelor militare. Si in privinta militarilor, mai este o lege care de asemenea incalca grosolan Art. 53 Constitutie, este legea dialogului social si care din nou interzice la militari dreptul la sindicat si greva.

Asta este! Nu exista dovezi mai bune decat dicatura politoco-juridica in care traim, decat acele prevederi contra armatei.

Liviutatarush spunea...

"Nu prea ai citit codul penal! Are un capitol intitulat Infracțiuni săvărșite de militari, articolele 413-437"
Multumesc Huhu-le! Acu cetesc! Daca-s multi, se poate lasa doar cu amenda? :)

M spunea...

@Ster

Interpretarea noțiunii de "restrângere a unui drept" vă aparține.

Există însă un ghid de interpretare a articolului 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului din care citez:

Interdicția privind acțiunile greviste, impusă unui sindicat al poliției, urmărește scopul legitim de apărare a ordinii, având în vedere sarcinile specifice atribuite membrilor poliției și potențialele consecințe ale întreruperii activităților acestora. Necesitatea ca serviciile poliției să funcționeze permanent și faptul că membrii poliției sunt înarmați îi distinge de alți funcționari publici, ceea ce justifică restrângerea dreptului lor la organizare. Statul beneficiază de o marjă de apreciere suficient de amplă pentru a reglementa, în interesul public, anumite aspecte ale activităților unui sindicat al poliției, fără însă a priva sindicatul în cauză de conținutul esențial al drepturilor sale prevăzute la art. 11 [Junta Rectora Del Ertzainen Nazional Elkartasuna (ER.N.E.) împotriva Spaniei, 2015, pct. 37-39].

C. Forțele armate
Având în vedere rolul armatei în societate, Curtea a recunoscut că a dispune de o armată
neutră din punct de vedere politic reprezintă un scop legitim în orice societate democratică [Erdel împotriva Germaniei (dec.), 2007].
În mod similar, măsurile destinate menținerii ordinii și disciplinei necesare în cadrul forțelor armate urmăresc un scop legitim. Noțiunea de „ordine”, prevăzută la art. 11 § 2, nu se referă doar la ordinea publică, ci și la ordinea care trebuie să prevaleze în cadrul unui anumit grup social, precum
forțele armate, întrucât tulburarea ordinii din respectivul grup poate avea repercusiuni asupra ordinii din întreaga societate.


Cu respect vă spun că, în ceea ce privește greva, nu există nicio ambiguitate privind restrângerea acestui drept.

😁 Am mai zis și eu că îmi doresc ca pompierii, de exemplu, să poată să declare grevă și să zică: "Lasă-i bă să ardă că nu le-am dat eu foc!"

Implicarea unui sindicat al militarilor în luarea unor decizii poate să prevadă, să zicem, și un "veto" atunci când deciziile afectează în mod grav anumite drepturi (gen salarizare sau pensii). Nu credeți că ar fi mai util decât un iluzoriu drept la grevă?

Ster spunea...

@M. Nu exista nicio ambiguitate nici privind greva, nici privind alte drepturi si libertati. Aceste drepturi si libertati sunt precizate atat in Declaratia Universa, cat si in Carta Europeana a Drepturilor Omului. Constitutia Romaniei nu face decat sa le enumere si sa scrie ca le GARANTEAZA. Daca cititi Constitutia noastra, o sa regasiti 31 de drepturi si libertati precizata la Art. 22-52. GARANTATE! Iar inainte ca sa ajungeti la enumerare, dati de Art. 15 Universalitate si Art. 16 EGALITATE. Ce inseamna asta? Clar ca drepturile enumerate sunt valabile pt. oricare cetatean, indeferent de ... de si ...de. Nici nu s-ar putea astfel, pt. ca din start daca o Constitutie excpeteaza o categorie sau alta de la exercitarea unui drept fundamental, acel stat intra deja in categorie statelor totalitare.

Dam o raita prin articole, iar la Art. 43 dam fix peste dreptul la greva. Exceptii in Constitutie? Nu exista! Exceptii la afilierea sindicala? Art. 40. Nu exista exceptii.

Prin lege poate fi suprimat dreptul la sindicat sau la greva, cuiva? Nu! Daca se produce, acea lege incalca insasi Constitutia.

Constitutia prevede la Art. 53 (2) doar posibilitatea unor restrangeri ale celor 31 de drepturi si libertati. Inseamna restrangere cumva, desfiintare totala? Nicidecum. Asa spune si CEDO si De laratia Universala. Poti sa restrangi dreptul la greva militarilor si politistilor, de exemplu, pe perioaa de razboi. Dar njcidecum pe toata perioada de activitate. Aceasta este diferenta intre RESTRANGERE si INTERZICERE!

Constitutia prezinta doua interdictii totale care pot fi aplicate militarilor, in baza Constitutiei. Una este de afiliere politica. Alta este de candida pentru a ocupa functii publice. Aici nu avem ce comenta. Ambele icalca atat Declaratia Universala cat si Cartea Europeana a Drepturilor Omului, dar nu avem ce comenta cat timp sunt inscrise in Constitutie. La acest capitol as dori sa subliniez doar a parsivenie a celor care au ticluit Constitutia. In 1991 cand a fost adoptata, au bagat la un articol ca militarii sa nu se afilieze politic. Bun, asa era moda atunci si la alte state. Numai ca parsivii de politicieni-securisti de atunci, au realizat ca militarii ar putea candida si ei ca independenti sau in forme de asociere nepolitice. Ceea ce era foarte just, in conformitate cu Art. 21 din Declaratia Universala - orice om are acces egal la functii publice in tara sa. Asa ca au mai bagat un articol - foarte greu de sesizat de organismele internationale de drept, datorita unei formulari intoarse, prin care militarilor li s-a retezat orice forma de candidatura, adica si ca independenti. Adica, Romania a pacalit dreptul international. Vedeti Art. 40 (3) si parsivul articol 37 (1), introdus in mod nefiresc inaintea Art. 40 (3). Albania, de exemplu, este mai democrata decat Romania, unde presedinte a fost ales un militar activ, fostul sef al apararii.

http://www.cdep.ro/pls/dic/site2015.page?den=act2_1&par1=2#t2c2s0sba40

Huhu Rezea spunea...

Olescule
Poți să ne citezi vreun document al instituțiilor internaționale care au enumerat Romania printre țările care sunt condamnate că nu respecta dreptul militarilor sa se organizeze în sindicate sau să declare grevă?

Ster spunea...

@M. Acestea sunt faptele si inscrisurile. Toate acestea s-au produs si sunt inca de actualitate, pe fond de ipocrizie politica si juridica (ceva in genul, oare s-or prinde fraierii), pe fond de analfabetism generalizat atat la poporul votant, cat si al militarilor-victime, cu complicitatea justitiei si a CCR. Este amalgamul perfect al unui stat de nedrept.

Cat priveste legile interne care incalca militarilor romani niste drepturi garantata clar de constitutie, rezulta clar si o forma de dictatura politica indreptata contra armatei. Este prea pe fata, cand constitutie zice ca si militarilor le este garantata afilierea sindicala - mai exact tuturor cetatenilor fara exceptii, si vine politicul cu statutul cadrelor militare si legea dialogului social, care zic ca se interzice aflierea sindicala.

Eu va spun! Eu judec cum de regula se intampla in caz de razboi, la schimbari de regim etc. Ca (!) cam in aceste 2 situatii, ies toate rahaturile la suprafata. I-as baga in parnaie, pe toti care au putut sa adopte legi care incalca vadit drepturile constitutionale. Sau care au coparticipat tacit. Nici nu as discuta. Politiceni, juristi, judecatori, sefi de institutii executante. I-as judeca fix dupa constitutie si care este legea fundamentala. Ce scrie acolo, ca au drept militarii la sindicat? Da! Bun, si atunci tu parlament cum MM ai adoptat lege care sa interzica? Dar tu judecator CCR, ce ai pazit 27 ani, nu ai vazut? Dar tu ministrule? Dar tu partid PSD PNl, cum ai adoptat prevederi dictatoriale de legi - as trece in afara legii partiele respective etc. s.a.m.d.

Chiar este prea mult. Imaginati-va ca respectivele interdictii ar fi fost aplicate prin lege, unui alt grup. De exmplu, evreilor? Ce s-ar fi intamplat? Adica, chiar asa, am ajuns mai rau decat in negrii in apartheid?

Ster spunea...

@ Huhu Rezea. Si apropo. Stii foarte bine ca ceea ce spun este real si de necontestat. Daca o "vulpe batrana" ca tine si care tot plangi dupa pensii, ai fi actionat in sensul celor mentionate de mine, ar fi fost rezolvata demult si problema pensiilor militare. Respectarea Constitutiei, in sensul ridicarii interdictiilor abuzive/neconstitutionale din legile interne la adresa militarilor, respectiv: la afiliere sindicala, greva si munca neingradita (orice alta profesie si la firma), ar crea transpiratii atat de reci aparatului securistico-politic din Romania, inca pana acum ne incinceau pensiile, doar sa tacem din gura. Ai sesizat Av. Poporului sau instanta de judecata, pe aceasta speta? Ca ulterior sa poti plange la CEDO? Nu. De ce? Ca te complaci cu incalcarea Constitutiei de catre aparatul represiv de stat, meteahna mai veche, este?

Ei, ai tacut, te-ai complacut, acum sa tragi. Nu ti-a ajunge ca de un deceniu te zbati ca pestele pe uscat? Pe de o parte, urli dupa niste pensii. Pe de alta parte, incurajezi mentinerea interdcitiilor neconstitutionale pt. militari. Unul ca tine ce credibilitate poata sa mai aiba, decat ca intr-o hoasca comunista depasita de vremuri? Asta este diferenta intre mine si tine. Eu incerc sa mai si tin pasul cu mentalitatile, nu sa fiu ancorat vesnic in anii '50 din secolut trecut.

Legat de intrebare. In mod cert, Romania este mentionata undeva pt. incalcari ale dreptuilor militarilor. Altfel, nu vedea chiar CES sa propuna ridicarea interdictiei la sindicat. In conditiile in care culmea, ca chiar si legea dialogului social - si care este apanajul CES, interzice sindicatele la militari (in afara de statutul cadrelor militare). Iar ca CES sa faca o miscare ca asta, este clar ca Romania a fost izbita undeva chiar de organismele internationale. Ca nu ni se comunica si prostimii ce si cum, asta este alt viciu al justitiei romanesti.

Simdum spunea...

SINDICAT SAU SINDICATE??? CA ce facem cu binevoitorii mei de utilitate publica care nu au fost in stare nici sa beleasca ceva la mine, doar pt ei.... iese un MARE FAS,

Simdum spunea...

ca sa nu se mai certe nimeni, propun desfiintarea ARMATEI ca instrument fundamental al unui stat, si NOI DESTEPTII PLANETEI sa punem in loc o BIBILICA, asa ne impacam cu noi si cu ursu...punem de o hora si mai videm....

Simdum spunea...

michela insista cu cerere de prietenie pe fb de vro trei lui, acum de cand e generalisima nu m a mai cautat... am decazut in pretentii...

Simdum spunea...

ARMATA e un cancer prelungit de incompetenti care nu merita functiile si cu cat timpul roade e ca apa, si nu iarta!!!