Un produs Blogger.

duminică, iunie 26, 2022

"Pensiile speciale pot fi tăiate", spune Zegrean

66 comments

Termenul asumat de România în cadrul PNRR pentru intrarea în vigoare a modificărilor la Codurile penale este 31 decembrie 2022, iar pentru legile Justiţiei – 30 iunie 2023.
Vezi AICI

 19 iunie 2022 

In urma cu cateva zile, o initiativa venita din zona politicului a creat agitatie in magistratura: pensiile judecatorilor si procurorilor ar putea fi impozitate chiar si cu 90% (click aici pentru a citi)Desi pare greu de crezut, insa politicul ar putea avea sprijin chiar din interiorul Consiliului Superior al Magistraturii in demersurile sale de a face modificari la pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor, asa-zisele “pensii speciale”. Recent, unul dintre candidatii pentru viitorul CSM s-a pronuntat in mod direct pentru limitarea pensiilor de serviciu ale magistratilor. Este vorba despre judecatoarea Ramona Gratiela Milu (foto), de la Curtea de Apel Brasov (aceeasi instanta de la care provine si actuala membra CSM Margareta Nicoleta Tint).

 

Desi nu a sustinut aceeasi idee de impozitare a pensiilor chiar si cu 90%, judecatoarea Milu a lasat sa se inteleaga ca in momentul de fata anumite pensii de serviciu ale magistratilor sunt prea mari. Concret, intr-un interviu acordat site-ului spotmedia.ro, judecatoarea Ramona Gratiela Milu (parte a taberei magistratilor activisti care protestau impotriva modificarilor la Legile Justitiei) a explicat ca pensiile magistratilor nu ar trebui sa depaseasca salariul in plata. In acest sens, Milu afirma ca CSM ar trebui sa considere o anomalie aceasta situatie si sa sustina o modificare legislativa care sa prevada ca: “pensia nu va depasi salariul in plata”.

66 de comentarii:

reddog spunea...

Asta înseamnă că vor fi tăiate pensiile lui Cezar și Rambo?
Asta ar însemna revenirea la normalitate.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Duamnă majistrat, i-ati dat pe colegi peste cap de au lesinat cu acest punct de vedere cu posibila taiere de penzii speciale care depasesc ale Tării posibilitati financiare si salariul spanzuratului din dotare, si vin cu propunerea ca, la fiecare, sa li se masoare domnilor cucul de la ceas cand e retras in sălas, si duduilor cuibusorul caduc ca un papuc unde poate cloci doar un singur cuc, asadar in lungime si in adancime in centime, si ceea ce ramane la socoteala sa i se coboare pe secanta o perpeniculara calculata algebric si trigonometric, sa se extraga radacina patrată cu o ecuatie calculata la salariul in plată, apoi rezultatul se se imparta la doi si-un sfert si rezultatul cuantumului va fi cel mai cert si corect, pentru ca daca il vom cerceta cu atentie si pe dunga va rezulta ca din trei se va lua la penzie cea mai groasa si lunga, ca in orice bancă de rangă sa intre si sa le ajungă!

Leon spunea...

La "Pensia nu va putea depasi salariul in plata" sunt 2 situatii distincte:
1. Salariul in plata poate fi max.100% din VENUTURILE BRUTE din ultima luna de activitate:
"...se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și SPORURILE avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.."(Art.82 din Legea 303/2004).
2. Salariul in plata poate fi max.100% din VENITURILE NETE, adica 58,5% din Veniturile Brute.
Deocamdata, cf.legislatiei in vigoare, magistratii pot primi max.100% din TOATE VENITURILE BRUTE din ultima luna, in care mai pot intra si Restante salariale, hotarari judecatoresti castgate in instante, etc.

Paul Puiu spunea...

Zegrean asta vorbeste aberatii, dreptul se proprietate poate fi luat???? Da eventual se poate daca este ocupata România de alt regim ca cel comunist!!!!Intr- un stat democrat nu s-ar putea intampla asa ceva!!! Bine in România democrația este interpretata si inteleasa dupa cum vor muschii politicienilor, nu degeaba se spune ca România e tara tuturor posibilităților unde legislația este oscilantă.

Huhu Rezea spunea...

@Puiu
Dreptul de pensie este garantat de stat doar în limita cuantumului contributiv.Stie Zegrean ce spune, doar a dat atâtea decizii în privința pensiilor speciale. De ce crezi ca ar falsa când se referă si la pensia sa?

Huhu Rezea spunea...

@Acordule
Nu te mai lega de denumirea gazetărească de pensii speciale a pensiilor de serviciu.
Am mai spus că pensiile militare sunt cele mai speciale si cele mai de tradiție pensii de serviciu din România.
Pensiile militare vin de la aproape pașopt, secolul XIX, pe când cele ale magistraților abia au douăzeci si cinci de ani.
Așa că pensiile militare vor fi raționalizate prin PNRR ca și restul pensiilor de serviciu.
Abia aștept să primesc drafturile noilor reglementări.

Lenovi spunea...

Aveți vreo promisiune că veți primi drafturile, sau sperați să apară postate pe undeva? Parca trece timpul fara nici o speranță.E o liniște asurzitoare in privința pensiilor militare de te dor timpanele

M spunea...

@Huhu

"Dreptul de pensie este garantat de stat doar în limita cuantumului contributiv."

Și care este acel cuantum atâta vreme cât punctul de pensie se stabilește "din pix"?

De altfel suntem singurii care avem o LEGE separată pentru pensii 😁 la fel de stufoasă și amendată ca și cea a pensiilor civile.

Mie mi se pare că L223 este mai corectă pentru că fiecare țugulan știe cam cât o să aibă pensia (face media pe cele 6 luni... etc.). La civili, în cel mai bun caz, știu cât o să fie punctajul dar punctul de pensie crește după cum vrea mușchiul celor de la putere!

ifrim spunea...

Nr.1 al țării este președintele.La brut pot avea oricât dar la net orice salariu,soldă pensie,indemnizație se limitează la netul acestuia.Prea mulți bugetari,prea multe căpușe ce sug PIBul țării!

Huhu Rezea spunea...

@M
Spui prostii!
Punctul de pensie se stabileste după o aritmetică simplă, la care nu se mai pot aduce inflorituri de ultim moment ca în veniturile bazei de calcul pe L 164/2001 sau L 223/2015.
Contează soldele lunare brute din intreaga carieră militară, fără tăietiri ca in L 223/2015, și salariul mediu pe economie din aceeiași ani.Se mai adaugă sporurile pentru condiții de muncă si pensia suplimentară.
Cine a avut solde lunare mari si ani de muncă mai mulți va avea o sumă a punctajelor anuale mai mare..
Pentru că unii se simt mai bine dacă pensia se cheamă pensie militară, la cuantumul calculat contributiv, potrivit legii cadru a pensiilor din sistemul public, se mai adaugă de către instituțiile militare o indemnizatie diferențiată după grad... după cum vor muschii lor.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, cand e vorba de treburi palpabile cu pasaricile cantabile, pe sau intre crăcane mutabile, si eu abia astept drafturile cu rafturile bibliofile cu pensiile specialale, meletare sau țivile, sa vad daca sunt compatibile la răngile retractile cu care se fac reglajele subtile, din care pot rezulta nasteri premature in conturi sătule, sau avorturi spontane fără forcepsuri financiar contabile, drept pentru care s-ar duce dracului la vale si pensiile super nesimite cu care mafiile clocare au gomflat unele penzii militare, si l-as vrea pe Malaimare Ciucale dus de-a dura la vale, cu tot cu ,,colonaleasa'' din dotare, avansata in grade celsusiene de centigrade pe baza luminii de la lampă sau lumanare!

Alkan spunea...

Sa înceapă tăierea pensiilor speciale cu a lui Zegrean și continuând cu cele ale magistraților.
La adoptarea pensiilor speciale ale magistraților s-a invocat ca aceștia sunt expuși pericolului ca și în cazul militarilor care aveau pensii militare dupa vremea domniei lui A.I. Cuza.
Acum viata si integritatea militarilor nu mai sunt expuse pericolului și li se pot tăia pensiile militare.

M spunea...

@ Huhu Rezea

Ia spune dumneata cum se calculează valoarea punctului de pensie!!!! Să știm și noi ăștia mai proști!!!

Eu am impresia că habar nu ai de ce vorbești dar ai intrat într-o frenezie a contributivității!!!

Petrut spunea...

Daca pensiile magistratilor vor fi impozitate cu 90% sant de acord si cu pensia mea sa fie impozitata la fel...ma voi descurca eu la cumva dupa aceea ...numai nu mai vreau sa vad nedreptatea creata de ei prin emanarea de legi proprii lor ...

Petrut spunea...

Nu pot sa cred ca magistratii militari cel putin ,colegii nostrii di perioada cat am fost si noi activi sant de acord cu discrepanta existenta dintre pensiile lor si ale noastre ..si mai mult de atat sa nu sesizeze chestia asta ..! s-au complacut/erijat nejustificat ca elitisti...cel putin in mediu militar dar mai ales in societate...

ifrim spunea...

Cum să accept eu contributivitatea când la trecerea pe acea lege fără să fiu dezertor CMZ nu mi-a găsit 7 ani de solde și au băgat și ei din burtă salariul minim pe economie.Și poate nu sunt singurul cu date incomplete.Cum facem,mergem așa pe burtologie?

Huhu Rezea spunea...

@Ifrim
Da, ai dreptate, pe la MAI si pe la Servicii au mai ars arhivele la Rebeliune.

Militar de la 14 ani spunea...

Cine vrea pensie contributivă să se transforme în "civil". Jos gradul militar, jos decontarea medicamentelor, jos casele de odihnă, jos ajutoarele la trecerea în rezervă etc. Calculul pensiei exact ca la civili, împărțit la 35 de ani, punctaj fără OMM, dacă chiar se dorește acest lucru.
Cei care vor să fie militari în rezervă/retragere să beneficieze de o pensie militară după model țară NATO, nu specială cum trâmbițează unii pe la TV și aici.
Așa vor mai rămâne 20-30000 de pensionari militari și actualizarea s-ar realiza cu fonduri mult mai mici. Ceilalți la casele de pensii județene unde cu siguranță se vor simți bine alături de alți gulerați din PSD, PNL etc.
Când ești activ nu zici nimic, când treci în rezervă îți convine situația, cum devii pensionar te transformi în prostul supărat pe sat.
Întotdeauna lucrurile se vor îndrepta. Chestia e că nu știe nimeni cât durează. A fost o lege bună în 2001 (marca Adrian Năstase), una proastă în 2010 (marca Boc și turnătorul Băsescu), una bună în 2015 (marca Gabi Oprea și Ponta, când toate pensiile militare au fost actualizate, cu bani dați din urmă) dar stricată de PSD prin introducerea cotelor la angajat. Sigur L 223 funcționa și astăzi dacă nu existau ingineriile financiare LOV, acceptate de zevzeci ca Tudose, Dragnea și alți neisprăviți în domeniul pensiilor militare.

Gigi spunea...

Daca pensiile speciale,si aici nu ma refer la pensiile militare,care sunt speciale pentru ca militarii sunt speciali,singurii care au obligatii si la pensie,singurii care au jurat sa-si apere tara cu pretul vietii,adevaratele pensii speciale se stiu care sunt,numai alea nu sunt un drept câstigat,atunci are dreptate "Erata".
Pensiile noastre sunt speciale,dar sunt câstigate cu eforturi deosebite.Am lucrat 24/24,iar daca am avut libere,erau considerate zile,ore de odihna,puteai sa fii chemat oricand.Ati uitat cand paraseai garnizoana că faceai Raport?Sa nu ne bage pe noi șobolanii ăștia in aceiasi oala cu ei.Din cauza lor au napadit toti nemernicii pe noi,ca si cum noi am fi Paria societatii astia.Da,sa inceapa cu ei,a le impoziteze
pensiile nu cu 90%,ci cu 99% ce depaseste10.000 lei,ce ăștia au 2 perechi de oute?
Ei au o facultate,si noi avem o facultate,in schimb avem o scoala militara si mii de ore lucrate in plus!

Calinmihaib12 spunea...

Ifrim:
(18:00'/26.06.a.c.)

..despre ce lege vorbești..că ți-a "băgat"..SALARIUL MINIM/EC. în locul..
SOLDELOR din cei 7 ani.."LIPSĂ"..?, pt.că în lg.119/2010 scrie:..că este utilizat "SALARIUL MEDIU / ECONOMIE" atunci când nu se găsesc în arhive statele de plată..! (chit că nu era o mare..."afacere"..dacă era..salariul "MINIM" sau "MEDIU"..!?); în OUG.1 /
2011..SOLDELE PLĂTITE în anii LIPSĂ
și "neregăsite"..(?) au fost înlocuite cu SOLDELE MINIME DE GRAD și FUNCȚIE.. corespunzatoare gradului pensionarului din acei ani lipsă (adică: grad,funcți e, sld.c-dă și ind. dispz.).
Și eu am fost în aceeași situație în ian.2011: când nu mi-au găsit 9 ani, soldele lipsă fiind înlocuite cu SALARIUL MEDIU PE ECONOMIE= dar : MARE ATENȚIE:= NU NUMAI ÎN ANII LIPSĂ,CI ÎN TOȚI ANII DE ACTIVITATE (.!)=rezultând LUNAR:1(un) punct lunar brut de pensie ,la care s-a calculat 25 % = C.D. și "%" de PS.SUPL. corespunzătoare..!, astfel: pensia mea brută: stabilită și indexată anterior.:a scăzut cu vreo 60 %..până în februarie 2011, când s-a restabilit cuantumul inițial (pe legea 164/2001..!).

mosmartin16 spunea...

Nimic nou ! Tot ceea ce e-n afara contributivității poate fi "tocat la greu" ! O spune și CCR în atatea decizii !

avianyc spunea...

Cu chiu cu vai ,sub presiune ieftinira carburantii la pompa cu .......0.50 lei🙈🙈🥳
Asta in timp ce pe aici pot fi si ceva bani de pensii;

https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/romanii-protesteaza-pompa-contra-preturilor-motorina-singura-20921239

Bă ă â â, plafonati preturile altfel preturile pot creste de la o zi la alta ,ba va mai iau si subventia de 0.5 lei/ litru.
Plafonati cel putin pentru 50 l/ luna la pret rezonabil ,altfel ne furati pe fata.

Huhu Rezea spunea...

Profesorasule
Nu ințelegi un lucru destul de simplu pentru că atât te duce căpuțul.
Ucrainenii lupta pe teritoriul lor national și sunt în legitimă apărare sa omoare câti ruși atacatori întâlnesc.

mosmartin16 spunea...

Off...nici acum nu pricep unii diferența dintre pensiile zise speciale și celelalte ! Hai să o luăm băbește ! În nicio lege, în niciuna...nu există termenul de pensie specială ! Legea 263 /2010 privind pensiile din sistemul public se aplică la milioane de pensionari ! Așadar ea are un caracter general ! Alte legi care vizează pensiile pentru anumite categorii și care nu se circumscriu Legii 263 ...sunt legi cu caracter specific, distinct, special ! Din aceste legi cu caracter special rezultă..."pensiile speciale" ! Aici se regăsesc și pensiile militare ! Pensia specială nu derivă din cuantumul ei ci din actul normativ aplicat ! Și al nost' Ciucă cu pensia militară de 18000 și cel care are o pensie militară de stat de 2000...au pensia rezultată din Legea 223, lege specială și distinctă de legea cu caracter general, respectiv 263 ! Pentru cei care tot nu înțeleg...a se studia Teoria generală a dreptului și nu ce tooot trăncănesc unii pe la tv !

Leon spunea...

@MosMartin, ce s-a intamplat in 2009, 2010, 2011, 2012 si 2021 au fost exceptii, nu INGHETARI ale pensiilor Contributive...!!

monteoru spunea...

Multi gugumani carora le surade legea 223/2015.Dece nu le-ar surade?Comparati pensia unuia pensionat inainte de 2010 cu pensia unuia pensionat dupa la aceeasi functie,grad,vechime,arma.Vedeti dece unii tin cu dintii sa nu se modifice nimic?
Alo domul M.Tu ai doua perechi de coaie iar similarul tau care a avut nenorocul sa se nasca mai devreme are numai una?Vezi fratele meu dece trebuie sa ia dela tine si sa-i dea celuilalt?

Gigi spunea...

Despre cum unii primari "aleși",asa cum au fost ei alesi,si după cum tratează ei simbolul unei țări si anume,Drapelul.S-a intâmplat azi la festivitatea cu ocazia Zilei Drapelului.Unde asa zisa primarita a S.1 a dus in derizoriu cand a fost sa sarute Steagul Sfânt al țării.
Ne meritam soarta,suntem niste mamaligi,se intorc in mormânt marii barbati,eroii acestor tari care au murit cu drapelul in mâna și în suflet pe câmpul de batalie.

kostas spunea...

Huhu,explica-ne si noua ce inseamna se se rationalizeze pensia

Viorel spunea...

Known. Vino cu ceva concret legat de subiect și nu de o eroare de exprimare și constatată de tine și de alții dar care s-au limitat la a comenta. ÎÎÎ ÎÎÎ ÎÎÎ-urile fostului tău șef nu te deranjează ?

M spunea...

@Profesor de logică

Vă spun cu calm: dacă războiul ar fi pe teritoriul românesc iar inamicul ar fi ucis pe cineva din familia mea sau din pretenții l prietenii mei eu, cu tot riscul, nu aș mai la prizonieri. Orice rus, cu sau fără mâinile ridicate ar fi o țintă legitimă!

Rușii sunt în Ucraina. Orice mijloc de a omorâ ruși este acceptabil.

În plus, după cum s-a văzut, rușii nu respectă a treia Convenție de la Geneva, nerecunoscând în mod arbitrar statutul de prizonier de război pentru voluntarii străini așa cum e stipulat de art. 108 din protocolul adițional numărul 1.

În aceste condiții nu văd de ce ucrainenii ar respecta Convențiile de la Geneva.

Un rus bun un rus mort!

Ucrainenii sunt în deplină legitimă apărare. Când am să văd Moscova bombardată, copiii ruși cu mațele aruncate pe asfalt și maternitățile rusești în ruină am să reconsider poziția mea. Până atunci ucrainenii sunt singurele victime!

Huhu Rezea spunea...

@kostas
A raționaliza pensiile = a nu mai face risipă cu banii pentru plata pensiilor.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Rusii arata cu gegetul invers ca rachetetoaiele Himmars isi fac efectul din mers, până la refuz, intrandu-le ca un cucuruz pana si-n găozul găgăuz si ceaclauz! Putina fierbe cu mânia si furia cațălei chelăcăite, pedepsite, fripte si opărite, prinsa la ciordit ouale de sub găinile clocite, schimband gheneralii ca pe ciorachi si plin de draci!
Cica acum ar vrea, daca s-ar putea, sa racoleze si sa incorporeze toti rezervistii din Romanistan, nemultumiti ca nici in acest an nu li s-au dat la penzii nici un ban, promitandu-le plin de zel ca, daca se duc la ei la rezbel, sa ia inamicul in catare, pentru lichidare, le va actualiza pensiile militare cu rata inflatiei nationale, plus cartele de subzistare pentru cele necesare si asa cum trebuie, din Iulie si pana in decembrie, si daca mor luptandu-se cu dusmanul lor ii vor ingropa cu mare honor, in cinstea Țarului la zidul Kremlinului! Deja toti de pe fostul blog 24.500 au fugit iute sa se inscrie ca hingherii nerminati in ale rusilor unitati, sa-i altoiasca pe ucrainienii banditi care nu se lasa nicicum caftiti! Doar asa sa se mai majoreze pensiile militare curand, altfel nici gand...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Onorabile, ati exemplificat, la o adică, rationalizarea idilica si biblică, caci in realitate e o mafiotizare in aceasta rationalizare in care pensiile medii si mici sunt vutute pe minus in veci, doar ca se umfle, ca pieile de oaie de la cimpoaie, doar cele ale generalilor de paie!

RD spunea...

Risipă.. Înseamnă cei cu pensia peste 8-9000 lei.

Leo spunea...

Termenul de PENSIE SPECIALĂ , este o sintagmă generică care deși nu este validată de acte formale , toată lumea știe despre ce este vorba , fiind o sintagmă deja consacrată.
PENSIE SPECIALĂ = o pensie stabilită în baza unei legi speciale , cum este de ex. și legea 223/2015. Dispozițiile unei legi speciale , au prioritate la interpretare atît în sistemul administrativ dar mai ales în sistemul judecătoresc.

M spunea...

@RD

Cu excepția situației în care dumneata, personal, ai avea pensia de 9.000 de lei.

În acest caz: "risipă.... Înseamnă cei cu pensia peste 12-14.000 de lei".

Cei pensionați înainte de 2010 sunt în mare parte dezavantajați de L223. Este recunoscut că o dată cu îmbătrânirea flexibilitatea în gândire scade. De aceea ei pun problema: "ori noi ori ei!" Vedeți pe vreunul căutând o soluție de compromis? "Tot ce e peste pensia mea e risipă", "Eu nu am avut sporuri deci nimeni să nu aibă", "Eu sunt buricul universului cosmic, legea trebuie să se facă așa cum e bună pentru mine!"

@monteoru zice corect: "Comparati pensia unuia pensionat inainte de 2010 cu pensia unuia pensionat dupa la aceeasi functie,grad,vechime,arma.Vedeti dece unii tin cu dintii sa nu se modifice nimic?
Alo domul M.Tu ai doua perechi de coaie iar similarul tau care a avut nenorocul sa se nasca mai devreme are numai una?"


Aha!!!!! Și dacă e invers este bine? Să ai dumneata două perechi de coaie că ai avut norocul să te naști mai devreme? De ce unul născut mai devreme să aibă pensia dublă față de unul activ acum????

Aaaaaaa.... Asta vă convine! Și pentru că sunteți plini de ură nici nu acceptați ideea ca domniile voastre să vă alegeți sistemul care vă avantajează și noi să rămânem așa cum ne avantajează pe noi. Nuuuuuu!!!!! Că ura nu ar fi deplină!

Brenda spunea...

Colonel pensionat în 1987 salariu8000 cat are acum acest colonel cum adică să nu depășească ce a avut ca salariu mai avea și grupaAC ACEST SALARIU LA AVUT IN ULTIMII 10,ANI. ASTA INSEAMNA CA ACUM CAT ARE UN ADEMENEA COLONEL

Brenda spunea...

Colonel pensionat în 1987 salariu8000 cat are acum acest colonel cum adică să nu depășească ce a avut ca salariu mai avea și grupaAC ACEST SALARIU LA AVUT IN ULTIMII 10,ANI. ASTA INSEAMNA CA ACUM CAT ARE UN ADEMENEA COLONEL

Brenda spunea...

Scuzați postare dublă, dar azi dori un răspuns calificat.

Brenda spunea...

In monitorul oficial spune că să publicat Hotărâre 19/2022. Poate că o vedeți și va interesează ,dar eu ceva despre pe șiile de urmași care se pot cumula cu pensia proprie.





Huhu Rezea spunea...

@M
Dacă nu stii soldele brute din intreaga carieră, ca să estimezi cam cât va fi pensia contributivă din actuala pensie militară, înmulțește vechimea in serviciu din decizia de pensie cu 3,5 si afli suma puctajelor anuale .
Suma punctajelor o inmulțesti cu valoarea punctului de referință, cca 59 lei si afli ce pensie contributiva vei avea.
La ea adaugi indemnizatia corespunzatoare gradului, ca sa afli pesia calculată in sistem hibrid.

Fireman rezervistul spunea...

Interesant :

Ministrul Muncii Marius Budăi a anunțat luni ce nu se va regăsi în reforma pensiilor. „Eu nu voi semna acel procent până în 2070”, a spus Budăi, precizând că are susținerea partidului.

„Ce nu se va găsi în reforma pensiilor pot să vă spun clar. Eu nu voi semna acel procent până în 2070. Am susținerea partidului. Eu așa ceva nu voi semna. Reforma este demarată, contractul este semnat cu Banca Mondială. Săptămâna asta, cel târziu săptămâna viitoare voi avea un memorandum în Guvern pentru a partaja reforma și responsabilitățile cu ministerele de resort. (...) Comisia ne-a solicitat ca și apărarea și ordinea publică să fie trecute”, a spus Budăi.

Gigi spunea...

Cei pensionati inainte de 2010 sunt dezavantajati?
Sunt dezavantajati ci cei iesiti intre 2010-2015,mai ceva decat cei de pana in 2010.
Argumentati ceea ce epuneti!
Avantajati sunt cei iesiti incepând cu 2016.Degeaba discutam noi de aproape 10 ani pe aici,ca unora nu le intra nimica in cap.Bine,pe @Monteoru il inteleg!

Toto Iany spunea...

Felicitari pentru mi,itarul imberb ...Militar la 14 ani ! Da , militarul este militar . Cei cu ...caprele sa mearga pe contributivitate .

Brenda spunea...

Punctaj 150,89332.......

Ster spunea...

1) Contributivitatea la militari bla...bla! Pensia contributiva la militari este (o) zero lei. Militarii sunt singurii posesori de pensii "speciale" (în sensul că pensii speciale = altele decat contributive), care nu au componenta contributivă, toate pensiile achitate militarilor fiind exclusiv de la bugetul de stat. Foarte normal, din moment ce militarii nu au achitat niciodata contributii la sistemul public de pensii, ci doar catre bugetul de stat. Prin urmare, statul le achita pensii militarilor, si nu sistemul public de pensii.

Ca atare, daca s-ar aplica zicerile lui Zegrean, militarii ar trebui sa beneficieze de pensii contributive cu cuantumul de ... zero lei. Aparent ar putea fi o exceptie doar pentru militarii activi intre anii 2011-2016 si care au facut obiectul L. 263/2010 (a contributivitatii), si care ar putea la modul aparent sa beneficieze de pensii contributive pt. cei 5 ani de contributii. Dar nu este nici pentru acestia valabil, intrucat dupa afirmatiile specialistilor de la CSP, contributiile militarior respectivi nu au ajuns niciodata la sistemul public de pensii, ci tot la bugetul de stat.

Singura posibilitate ca militarii sa devina asa contributivi peste noapte, este sa se repete falsul de L. 119/2010, si care sa reglementeze pur si simplu, din pix, "ca si cum militarii ar fi contribuit", desi nu au contribuit.

2) Cat priveste viitorul, militarii vor ramane cu pensii militare/ceva mixt, insa trebuie sa astepte pe linia pensiilor, la un pachet de vreo 6 legi sau modificari de legi. Legile sunt pregatire si vor intra la adoptare la pachet, dupa modelul legilor sigurantei nationale.

- in varianta "A", militarii ar ramane cu pensii militare (nu la mai spune asa, ci pensii pentru personalul din SNApOPSN), insa dupa o lege noua. Noua lege diferentiaza insa categoriile actuale de beneficiari, in functie de ministerele de provenienta, dar si de incadrarile efective (pensii de stat pentru militari, pensii de stat pentru politisti, pensii de stat pentru pompieri, pensii de stat pentru jandarmi etc.). Se calculeaza procent pt. fiecare an in serviciu, din media ultimelor 6 solde. Difera de la categorie la categorie, numarul minim de ani (20-35 ani) pentru a obtine pensii de stat, dar si limita de varsta (45-62 ani). Legea cuprinde noi reglementari cu grupele de munca, si care retrogreadeaza la conditii normale pe militarii/politistii pentu care nu se poate dovedi ca au efectuat activitati de risc asupra vietii si/sau starii de sanatate (adica pe majoritatea).

- în varianta "B", militarii ar ramane cu pensii contributive, la care se adaugă una sau doua componente (indemnizatii): fie una legata de vechimea in grad/functie (s-a mai vehiculat un model), fie alta legata de numarul de ani în rezerva armatei (aceasta este ultima varianta bagata pe fondul razboiului din Ucraina), fie o combinatie. Cat priveste componenta contributiva, marea majoritate a militarilor/politistilor vor inregistra o lovitura si porneste tot de la grupele de munca. Adica, daca acum un militar/politist este incadrat sa zicem in conditii speciale - ceea ce ii aduce un plus semnificativ la pensia contributiva, sa se astepte sa intre la conditii normale - daca nu se dovedeste ca pe functiile detinute nu a efectuat activitati de risc asupra vietii si/sau starii de sanatate (adica pe majoritatea).

Atentie la grupele de munca! Dupa cum stau lucrurile, administratorul care apara cu inversunare pensiile contributive - care are acum conditii speciale (ca asa au toti militarii si politistii, pe linie) si despre care este evident ca nu a desfasurat in cariera mari activitati de risc asupra vietii ca sa justifice incadrarea in conditii speciale, sa se astepte sa fie retrogradat la conditii normale. Si sa isi recaluleze contributiva. Si sunt multi in situatia asta, majoritatea chiar.

M spunea...

@Huhu Rezea

Am făcut calculul și folosind lapensie.ro și Excel-ul domnului Trofin pe care l-ai prezentat domnia ta pe aici. Repet, singura variantă în care îmi scade pensia e pe formula de pe lapensie.ro unde stagiul e de 35 de ani.

Am și suma punctajelor anuale (evident).

Dar, repet, dacă s-ar reveni la actualizare pe L223 atunci pe contributivitate aș pierde. Dacă L223 rămâne înghețată atunci aș avea cam aceeași pensie pe cele două legi. Evident, la prima creștere a punctului de pensie aș câștiga.

Asta pentru că am punctaje bune în anii dinainte de 89 și în 90. Dacă ar fi punctajul din ultimii ani atunci aș avea o pensie la jumate. Adică, dacă iau punctajul mediu ca și colonel și îl înmulțesc cu 30 atunci punctajul total (cu tot cu pensie suplimentară și condiții de muncă) ar fi 2/3 din punctajul pe toată cariera (asta pentru că mă ridică soldele ca și lt-cpt.)

Deci, în anii înainte de 89 sau las începutul lui anilor 90 avem ani cu media 8. Ca și colonel am ceva peste 3 (4,5 cu condițiile de muncă), cea ce este corect pensii că SMB e pe la 6050 lei, deci o soldă brută de 19.000 lei e OK.


Înțelegeți vă rog frumos că soldele actuale SUNT MICI RAPORTATE LA SALARIUL MEDIU BRUT!!!!! De aici, actualii activi ar primi punctaje mici și deci nu ar vrea să se renunțe la L223.

Evident că orice variantă bazată pe contributivitate vă avantajează dar gândiți-vă la zecile de mii sau sutele de mii care ar pierde!!!

Caz real: colonel activ, cu Oscar și funcție de comandă are venitul total net 11.800 lei. Scoateți echipamentul și Ordinul 50!
Rotunjim la un net de 10.000 deci un brut de 17.100 deci un punctaj de 2,82. Cu condiții de muncă se face 4,3. Luăm 4,3 punctajul mediu? Cum se compara că dl comandor prezentat de domnia ta care are punctajul mediu 8?
Vă avea sau nu o pensie pe jumate?????
Asta doar pentru că s-a născut mai târziu!!!!!!

Mai ales că exemplul meu o fi fost și locotenent și fără comandă sau Oscar și atunci îi scade punctajul!!!!!


Luați solda lui Ciucă (cu doctorat, Oscar, șef StM) și vedeți dacă ajunge la punctajul mediu anual de peste 11 cum a avut avianyc sau comandorul dat de exemplu!!!!!
Ce naiba?

Leon spunea...

Sa le uram Vacanta NEplacuta deputatilor din Comisia pentru Aparare din CD, care nici in aceasta sesiune parlamentara, n-au reusit sa discute si sa Aprobe Pl x nr.199/2020..!

Ster spunea...

De ce sustin ca vor exista in continuare pensii militare sau mixte? In pachetul de legi, baietii tineri de la D.M.R.U. fara sa faca gat cu trecerea la contributive, au bagat in mod inteligent, modificarea L. 80/1995, in partile care priveste posibilitatea de contributie, si ca aceasta sa fie nelimitata ca si la ceilalti cetateni. Discutiile au devenit extrem de dure cu reprezentantii politici.

Pe scurt, armata se leaga pe buna dreptate de faptul ca daca militarii sunt trecuti pe contributivitate, sa nu le mai fie obstructionat dreptul la contributivitate. Respectiv, sa aiba dreptul si militarii sa isi fondeze firme sa contribuie mai mult si astfel sa aiba pensii mai mari, sa se afilieze unui sindicat despre care se stie ca aduce majorari salariale - deci si contributii mai mari la pensii si pensii mai mari, sa poata candida pe functii publice despre care din nou se cunoaste ca determina majorari salariale - deci si contributii mai mari la pensii si pensii mai mari, sa le fie eliminate interdictiile in urma azi militarii nu pot exercita anumite profesii legale aducatoare de venituri - de exemplu, unui politist ii este interzis sa fie si bodyguard etc. Pe scurt, militarii si politistii, vor drepturi contributive egale cu ale celor care ii trec pe contributivitate.

Pe de alta parte, armata se leaga de statutul in rezerva al cadrelor militare si care presupune obligatii la razboi. Reliefand pe buna dreptate ca este discrimiantoriu ca un pensionar contributiv de la ramta sa fie in rezerva si sa mearga la razboi, iar alt pensionar contributiv provenind din alt domeniu sa stea la telenovele in caz de razboi. De aceea, armata a cerut suplinirea contributivei cu indemnizatie de rezervist.

Personal ma bucur enorm ca militarii si politistii din noile generatii au iesit la bataie, in asa fel incat politicul sa nu mai stearga asa usor pe jos cu ei. Baietii astia stiu de peste 20 ani ce trebuie sa faca si cum anume. Cand a fost precedenta desfiintare a pensiilor militare, Oprea i-a stopat sa ceara contrabalansarea contributivei cu cele mentionate. Acum insa lovesc la fix sub centura, probabil si cu sprijinul lui Ciuca si care desi nu se arata, are un rol in umbra la contrabalansarea problemei pensiilor. Din culise, cele mentionate sunt solicitate la unison de toate cele 7 ministere/servicii, adica de aceasta data baietii s-au si consultat intre ei.

Mai stiu si alte chestii, dar nu le spun, deoarece am limita de desecretizare.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Credeam că numai cei de la SCMD nu știu că PLx 199/2020 nu este în sertarele Comisiei de apărare a CD.
PLx 199/2020, Raport preliminar în forma amendată la Comisia de muncă cu propunerile MApN și MAI, a fost timis la reavizare pe 20 12 2020 la Guvernul Cîțu și așteaptă și acum avizul... ca să fie pus pe ordinea de zi.
Secretariatul General al Guvernului așteaptă opiniile ministerelor din sistemul de îpărare și nu mai vin.

Leon spunea...

Huhule, n-am timp acum sa caut prin Arhiva si-ti gasesc zeci de Legi adoptate si Promulgate FARA AVIZUL GUVERNULUI, si alte sute cu Avizul negativ al Guvernului!

Ster spunea...

Cei cu contributivitatea, insist sa va revizuiti incadrarea in grupe de munca. Dupa regula ca precis veti ateriza in conditii normale, daca nu ati desfasurat nicio o activitate "pe bune" intr-un an calendaristic, care sa va poata puna in pericol viata sau starea de sanatate. Comparati putin cu conditiile pt. civili. Si apoi, sa va refaceti calculele ... in minus, logic.

MIHAI spunea...

Nu vă mai îmbătați cu apă rece.
Nu va trece nici o pensie așa zis speciala pe contributivitate. Pe simplul motiv că ar trebui să crească ca valoare și pentru că ar supraîncărca sistemul de pensii. Plic că ar trebui să crească odată cu punctul de pensie. Se va merge pe tăierea pensiilor militare.

Huhu Rezea spunea...

Leon
In cazul PLx 199 nu este vorba de o procedură de rutină, de o corespondență între BP al Camerei și Guvern, ci este vorba de un reaviz cerut de însăși comisia Raportoare, respectiv Comisia de apărare, pe Raportul preliminar întocmit de altă comisie coraportoare, respectiv Comisia de muncă.
Sovaială a profitat că s-a schimbat guvernul Orban.

Calinmihaib12 spunea...

Mosmartin:
(19:40'/26.06.ac.)
..nimeni nu a contribuit.."la vedere"
din salariul său pt. pensie; pensiile se finanțau din impozitul plătit de angajați,din contribuțiile cu acest scop ale întreprinderilor și din bugetul de stat=până în 2000= când "a apărut"..ideea contributivității în lg.19/2000..!
Iar în armată, militarii nu au contri buit până în 2010,dacă nu greșesc.., nici o "contributie" cu acest scop..!
Nici în CONSTITUȚIE nu scrie explicit că pensiile sunt garantate CONDIȚIONAT de.."ceva"..anume..!;doar în art.56
se scrie despre "îndatorirea" plății impozitelor și taxelor legale..!
Deciziile CCR=pe această temă=a pensii lor,CONTRADICTORII, sunt speculații,so fisme..la comanda politicienilor veroși..și incompetenți..! (exemplul DECIZIILOR 871-(872)-873 din 25 iunie 2010 este concludent..!)

Huhu Rezea spunea...

@Olescule
Eventuala modificare a HG 1294/2001 privind condițiile de muncă se va aplica doar stagiilor efectuate după data modificării. Parcă lătrai anterior ceva despre neretroavctivitate...
In rest, repeți aceleași interesante informații despre cum vor fi reglementate pensiile militarilor. Ai tu ceva surse de informare...

Huhu Rezea spunea...

@Călin
Până în anul 2001, luna aprilie, niciun salariat din România nu a plătit CAS. Fondul de pensii din sistenmul public se constituia din cote pe fondul de salarii.
Din aprilie 2001 și până în decembrie 2010 militarii au plătit 5% CIBS, contribuție asiguratorie care după L 119/2010 a devenit contribuție pentru pensie suplimentară.

Ster spunea...

@Huhu Rezea. Acum joci cum ti-ar conveni tie? Dar si HG 1294/2001 s-a aplicat tot ... retroactiv. Totul in Romania in realitate, este retroactiv, inclusiv la grupele de munca. Si M/S-urile ulterioare au fost tot retroactive. Eu pot sa iti spun exact in ce grupa te vei incadra dupa noile prevederi, dar trebuie sa stiu cu ce activitati te lauzi ca ai afectuat, care ti-au periclitat viata sau starea de sanatate. Pana una alta, iti sugerez sa iti refaci calculele contributive cu conditiile reale in care ai activat, adica ... normale.

Leon spunea...

Avem NOUTATI:
"Decret privind trecerea în rezervă a domnului general – cu patru stele Hăpău Marian din Ministerul Apărării Naționale, la data de 2 iulie 2022;
Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea, la trecerea în rezervă, doamnei colonel Andrițoiu Mihaela din Ministerul Apărării Naționale, la data de 30 iunie 2022."

Huhu Rezea spunea...

Olescu
După presupunerile multora care citesc acest blog despre activitatea mea profesională, n-ar trebui să-mi fac probleme în privința condițiilor de muncă: 50% majorare punctullunar de pensie,nu?🤣

Calinmihaib12 spunea...

..
HUHU:
CITAT:
"@Călin
Până în anul 2001, luna aprilie, niciun salariat din România nu a plătit CAS. Fondul de pensii din sistenmul public se constituia din cote pe fondul de salarii.
Din aprilie 2001 și până în decembrie 2010 militarii au plătit 5% CIBS, contribuție asiguratorie care după L 119/2010 a devenit contribuție pentru pensie suplimentară."

"27 iunie 2022, 14:13 "
ÎNCHEIAT CITATUL,
..De acord,eu scriam cam același.. "lucru"..!,doar că mi-a scăpat să men ționez..reținerea din SOLDELE BRUTE LUNARE a.."CPS"= Contribuția.pt.Pensia Suplimentară (= 5 %),pt.care:numai 6 %
au întrat ca: "%" de calcul=în TOTAL "%" DE CALCUL din BAZA DE CALCUL!(cam ca în legea 223/2015, art.30)=din 9 % =cuvenite la pensia suplimentară, conform celor peste 26 de ani de plată a CPS-ului, numai până în 31.03.2001= adică vreo 23 de ani, această contribu ție întra în contul PS.SUPLIM.; restul de 3 % = au devenit:.."C.C.I."(?) = începând cu luna IANUARIE 2003 (?) și până în 2004,când m-am pensionat..! [Acronimele: "CPS" și "C.C.I."= mențio nate mai sus = sunt trecute așa în "FLUTURAȘII" mei cu soldele lunare din activitate..!].
Deci până în 2010 nu s-a reținut din solde vreo contribuție pt.PENSIA DE BAZĂ..!

Victor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Victor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Victor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

@Avia, si cum incercai sa ne convingi sa ne lasam banii la Pilonul 2 de Pensii:
https://evz.ro/avocatul-gheorghe-piperea-critica-administratorii-fondurilor-de-pensii-din-pilonul-ii-ii-acuza-ca-au-investit-in-obligatiuni-rusesti.html

Viorel spunea...

Distracții, excursii și bijuterii, spune presa și TV măi copii.
Scandalul delapidării de la BRD Pensii Private: cei trei suspecți principali, reținuți de procurori
ANCHETE • 1 IULIE 2022 • ANA POPESCU • 4.553 VIZUALIZĂRI • 23 COMENTARII
Fosta directoare a BRD Pensii Private, partenerul său și încă o persoană au fost reținute joi seară de procurori, au declarat pentru G4Media surse judiciare. În același dosar, o contabilă a fost plasată sub control judiciar în dosarul presupusei delapidări a 23,5 milioane de lei din fondurile companiei.
https://www.g4media.ro/scandalul-delapidarii-de-la-brd-pensii-private-cei-trei-suspecti-principali-retinuti-de-procurori.html