Trupele poloneze au început după 01 05 2022 ample manevre la granița cu Ucraina, fapt ce a determinat reacții amenințătoare din partea Rusiei și Belarus, acțiunea polonezilor fiind catalogată ca intenție de dezmembrare a Ucrainei, de parcă ele nu ar fi început deja dezmembrarea Ucrainei.
Polonia dorește să pătrundă cu trupe în vestul Ucrainei pentru apărarea ucrainienilor de etnie poloneză din fostele teritorii poloneze ocupate de Uniune Sovietică în anul 1939, teritorii rămase în RSSS Ucraina, după Tratatul de la Paris din 1947.
Este vorba de teritoriul ucrainian marcat cu galben pe harta de mai jos.
Un plan de trimiterea de trupe de menținerea păcii în regiune a r fi fost respins de NATO, dar Polonia insistă să se implice în protejarea fostelor sale teritorii istorice în nume propriu, fără implicarea NATO. Asta înseamnă că în cazul în care trupele poloneze se vor confrunta cu cele ruse sau belaruse pe teritoriul ucrainian, Varșovia nu va putea invoca art. V al Alianței NATO.
Conducerea politică a Poloniei are sprijinul cetățenilor săi pentru trimiterea de trupe în sprijinul conaționalilor din Ucraina potrivit unuin recent sondaj: 57% dintre polonezi susțin trimiterea de trupe în Ucraina, în timp ce 33% sunt împotrivă.
Specialiștii militari apreciază că o confruntare ruso-poloneză în vestul Ucrainei se poate declanșa în orice moment, ea reprezentând o nouă etapă a internaționalizării conflictului.
In România nici nu cred că îndrăznește cineva fie numai să sondeze susținerea românilor pentru protejarea cu trupe a conaționalilor din Ucraina.