Un produs Blogger.

joi, mai 05, 2022

Pensiile speciale ale parlamentarilor ar urma să fie repuse în plată, dar...

5 comments

CCR a găsit o chichiță extrinsecă  în modul de adoptare a Legii nr. 7/2021de desființare a pensiilor pentru parlamentari și a declarat neconstituțională desființarea pensiilor.

6 judecători CCR au considerat că parlamentarii au adoptat prea repede legea, într-o zi, ca și când legea ar fi fost în procedură de urhgență, deși formal adoptarea s-a făcut în procedură generală. 

PSD a reacționat imediat și a anunțat că va relua procedura de adoptarea a legii ori de câte ori CCR va decide că nu s-a respectat procedura. 

Nu este nicio șansă de reintroducere a pensiilor parlamentarilor câtă vreme CCR nu găsește sau nu inventează, ca la magistrați, o justificare intrinsecă de neconstituționalitate a legii de desființare a pensiilor pentru aleși.




Comunicat de presa, 5 mai 2022

I. În ședința din data de 5 mai 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor este neconstituțională.

Curtea a observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituție, „La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere”. Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său. Respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională. Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic. Totodată, în acest context, Curtea a reținut și încălcarea principiului securității juridice.

Prin urmare, Curtea a constatat încălcarea dispozițiilor constituționale ale art.1 alin.(3) în componenta referitoare la democrație, art.1 alin.(5) în componenta referitoare la securitatea juridică a persoanei, precum și ale art.75 și art.76 alin.(3) privind desfășurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

5 comentarii:

avianyc spunea...

Ultimele stiri ,
Salariul minim se mareste cu 200 lei. Prevederea nu este insa obligatorie . Pe romaneste ,totul depinde de potenta angajatorului.
Cam asa o fi si cu pensiile amarastenilor si militarilor!!!!

O primarie din Valcea executata silit pentru datorii la lăutari .
Autonomia salariala psd-ista ...batu-ar vina !

Nebunie la supermarketurile din Germania
Când spuneam ca sanctiunile aduc lipsa alimentelor de baza in Europa si chiar foamete in Africa........... unii contraziceau ......

https://ziarulromanesc.de/stiri-germania/ulei-de-floarea-soarelui-numai-de-la-18-ani-germania/
De la 5 la 6 €/ l
In Anglia de la 15 la 18 lire/l

Din cate se vede unii sunt mai catolici decât Papa de la Vatican!
O fi stiind el ceva , mai ales ca provine dintr-o tara de mana a doua!!!!
Banuiesc ca nu-l faceti rusofil !

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:p0xOQHqdvVoJ:https://observatornews.ro/extern/papa-francisc-spune-ca-nato-ar-fi-cauzat-invadarea-ucrainei-de-catre-rusia-afirmatia-ia-suparat-pe-ucraineni-469226.html+&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro

Opriti razboiul !Lasati ambitiile ! Fiti rationali !

Viorel spunea...

Ultimul cadou făcut de unii judecători de la CCR înainte de plecare și probabil nu ultimul pentru cei ce au rămas la adresa pensiilor special ale parlamentarilor. La dânșii Legea nr. 7/2021 este NECONSTITUȚIONALĂ, în schim la pensionarii militari, toate art. din OUG emise în perioada 2011-2018 unde erau prevăzute acordarea Ajutoarelor la trecerea în rezervă conform art. 20 pct. alin. (1) și (2), Secțiunea a 3-a, Capitolul II, Anexei nr. VII din Legea - cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice și contestate la ÎCCJ și CCR au fost CONSTITUȚIONALE. HALAL JUSTIȚIE ÎN ROMÂNIA. VOM VEDEA ACTUALIZARE ȘI ELIMINAREA INECHITĂȚILOR DINTRE PENSII CÂND NOI VOM AJUNGE LA GUVERNARE IAR CEI CARE NE CONDUC ȘI GREȘESC LA BECIUL DOMNESC.

benji spunea...

Legea a fost făcută pentru a fi trântită, că doară parlamentarii nu sunt nişte masochişti caraghioşi. La asta se cam aşteptau toţi care mai şi gândeau, dar partea interesantă la toţi jurnaliştii a fost că făceau ce făceau dar întorceau oprobiul lor deontologic spre armată. Asta-i roade pe ei şi pe PSD-işti.

Leon spunea...

Liberalii susțin că, după decizia CCR de joi, nu este necesară o nouă lege pentru desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari: „Decizia CCR nu repune în vigoare textul abrogat prin legea declarată neconstituțională”.

„Nu este necesară o nouă lege de desființare a pensiilor speciale pentru parlamentari. Poziția Partidului Național Liberal este fermă: susținem revenirea pensiilor la principiul contributivității! Pensiile speciale pentru parlamentari nu sunt reinstituite, pentru că decizia CCR nu repune în vigoare textul abrogat prin legea declarată neconstituțională. Este necesară procedura de reexaminare a legii prin Parlament, legea trebuie pusă în acord cu decizia CCR”, transmit liberalii pe Facebook."(Stiripesurse)

Calinmihaib12 spunea...

Leon:
(15:26'/06.05.a.c.)
..Cu alte cuvinte,după publicarea "MOTIVĂRII"..DECIZIEI respective [dacă această motivare nu va contrazice, în vreun fel..afirmațiile din decizia comunicată (nu m-ar surprinde o astfel de situație..!)], parlamentarii vor
"reexamina..pe îndelete"=adică mai mult timp=fără să modifice vreo "iotă"
din lege..și o vor vota cu o mare majo ritate (sic!) legea, după care = iar va fi contestată(/sau nu!) de cineva, ajungând la CCR = ..care o va aproba ..ca fiind constituțională = pe fondul ei..!?..
Rămâne de văzut..dacă asta ar fi sce nariul avut în vedere de parlamentari ..!?