Un produs Blogger.

luni, mai 23, 2022

De ce nu luăm exemplul Sistemului de pensii militare al Armatei SUA?

61 comments

 Prezint mai jos o analiză a sistemului de pensii militare al partenerului strategic, SUA, așa cu este preluată de interesantul site pentru militari, GeoDef,  din DoD( Departament of Defence)


Sistemul de pensii militare al Armatei SUA

 Redactia

 1 year ago

Ca urmare a multiplelor dezbateri din spațiul public cu privire la pensiile militare de serviciu (NU speciale), am decis să vă prezentăm cum funcționează sistemul pensiilor militare și în SUA. Care ar putea fi cel mai bun exemplu în acest caz dacă nu cel al partenerului strategic american, unde regăsim o democrație solidă (cu multiple mecanisme fiscale testate de-a lungul timpului și ajustate în funcție de nevoi) și cea mai puternică armată a lumii.

Potrivit Department of Defense (DoD), acordarea pensiilor în cadrul armatei americane se realizează în baza a patru sisteme distincte, care se diferențiază în funcție de data înrolării în rândul forțelor armate.

Data înrolării Sistemul de pensie

înainte de 08.09.1980 „Final Pay”

între 09.09.1980 – 31.07.1986 „High 36”

între 01.08.1986 – 31.12.2017 „High 36” sau „CSB/REDUX”

după 01.01.2018 „Blended (BRS)”

Toate aceste sisteme au în comun faptul că după 20 de ani de serviciu, orice militar, indiferent de grad și funcție primește ca pensie un anumit procent din salariu.

Sistemul „Final Pay”

În cadrul acestui sistem, venitul unui pensionar este calculat prin înmulțirea ultimului salariu de bază cu 2,5% pentru fiecare an de serviciu. Asta înseamnă că pentru 20 de ani de activitate, militarii primesc 50% din salariul de bază.

Sistemul „High 36”

Acesta este similar cu primul sistem de pensii, cu excepția faptului că nu se utilizează ultimul salariu din timpul activității ca bază de calcul, ci se aleg cele mai avantajoase 36 de luni, iar venitul mediu din această perioadă se inmulțește cu acel coeficient de 2,5% pentru fiecare an de muncă.

Sistemul „CSB/REDUX”

„CSB/REDUX” se bazează pe aceeași medie a veniturilor dintr-un interval de 36 de luni la alegere, dar similitudinea cu sistemul anterior se încheie aici. Acesta oferă un așa-numit „bonus de carieră” (CSB), când sunt împliniți 15 ani de carieră, dar se reduce (REDUX) pensia propriu-zisă.

Sistemul „CSB/REDUX” acordă un bonus de 30.000 de dolari (aproximativ 21.000 după plata impozitelor), dar va fi dedus câte un procent de 1% pentru fiecare an de serviciu – în cazul în care militarul are sub 30 de ani în slujba patriei.

Asta înseamnă că dacă un militar se pensionează la 20 de ani, acesta va obține 40% din veniturile din timpul activității. 50% după 20 de ani de activitate, din care se deduc 10% pentru cei 10 ani sub limita de 30 de ani de vechime. Dacă militarul are o vechime de 30 de ani sau mai mult, această deducere nu se aplică.

Toate aceste sisteme de pensionare includ și un „cost anual de ajustare” la nivelul de trai (COLA). COLA este determinat în fiecare an de Indicele național al prețurilor de consum, care poate aduce anual un plus de circa 1,7% la veniturile unui pensionar.

Sistemul „Blended (BRS)”

Conform BRS, pensia este similară cu cea din sistemul „CSB/REDUX”, unde militarii primesc 40% din salariu după 20 de ani de activitate. De asemenea, se acordă un bonus la 12 ani de 2,5% din salariul de bază. Militarii vor fi înscriși automat într-un Plan de economii (TSP), care este similar cu un cont de economii, cu o contribuție de 3% din salariul de bază. Cadrele militare vor putea crește sau reduce cuantumul acestei contribuții în orice moment, de la o lună la alta.

La retragerea din activitate, se poate obține plata integrală a pensiei sau se poate opta pentru o sumă forfetară. Dacă se alege cea de-a doua variantă, militarul în cauză va primi un cec de pensionare redus până la vârsta de 67 de ani, dar va exista o sumă substanțială în TSP, care poate fi retrasă fără taxe suplimentare, în funcție de vârstă.

Veniturile medii ale militarilor americani

În tabelui de mai jos regăsiți sumele orientative ale salariilor de bază (fără alte bonusuri, sporuri etc.) ale cadrelor militare din armata americană.


Spre exemplu, un sublocotenent (O-1) cu 20 de ani de activitate obține un salariu de bază lunar de aproximativ 4.200 de dolar, în vreme ce un colonel (O-6) cu aceeași vechime câștigă aproximativ 11.200 de dolari pe lună numai din salariul de bază.

Veniturile aproximative ale rezerviștilor americani

În logica sistemelor de pensii prezentate anterior, un subofițer care se pensionează după 30 de ani de activitate, având gradul „Sergeant Major of the Army”, echivalentul plutonierului adjutant principal, va obține o pensie lunară de 4.000 de dolari. Un colonel, cu aceeași vechime de 30 de ani, va primi o pensie de 6.300 de dolari.

61 de comentarii:

M spunea...

Excelent exemplul!

L-am mai dat și eu dar venind de la admin probabil că va fi luat mai în serios.
Observăm:
1. Schema de pensie depinde de anul "înrolării". Deci pot apărea diferențe între doi militari cu "aceeași vechime, grad, funcție".
2. Se iau în calcul numai anii de serviciu.
3. Diferențele dintre pensiile diferitelor grade nu sunt atât de mari (ziceam eu că între pensia soldatului și a generalului raportul să fie de 1:4).
4. Nu au actualizare cu doar indexare cu inflația.
5. La fel ca și la noi unii au prins o lege mai bună, alții mai proastă. Unul are 50% din soldă, altul are 40% dar mai ia o primă la 15 ani.
6. A lua numai sistemul de pensii nu e suficient. Ar trebui să preluăm și sistemul de salarizare.
Dacă luăm acest sistem ar însemna și că el se aplică numai pe viitor. Sau, în stilul românesc, luăm numai părțile care ne convin? 😁

Huhu Rezea spunea...

Informația Departamentului pentru Relația cu Parlamentul este că:
Noutatea o reprezintă informația că se lucrează, în paralel cu o nouă lege a salarizării personalului militar, la o nouă lege a pensiilor militare, cu elemente de calcul noi, general valabile pentru toți militarii....

Vezi
https://www.huhurez.com/2022/04/masuri-pe-termen-scurt-si-mediu.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ma intreb ca cine poate sa faca un mare bine dintre toti amploiatii, analfabetii si incultii din politica mare si mafiile clocare, ca sa implementeze o asemenea exemplificare din pensiile militare americane, mai ales ca toti sunt cu doctorate copy paste si avansati la gradele de generali peste noapte la lumanare, toti cu pensiile exagerat de gomflate! Sa ne doreasca ei, acesti misei, asemenea majorari sa-i concuram la exageratele lor gomflari?! Vise, taică, vise de gem de șofran din Iran cu caise in chese aurite pentru elite, dar nu si pentru aceste rasoale nasoale de cadre militare coate goale... Mi-ar fi placut asa ceva si la pensia mea, sau a lui, ori a dumneata, dar cum nu ne-o mai vedem dimineata, decat daca îi punem oglinda sa vedem ce mai face biata decedata rece ca gheața, n-avem decat sa ne mangaiem in recviem cu amintiri post mortem despre vitejiile si eroismele din bataliile trecute in asternuturile boțolite pe divanele bătucite de dondonelele zbânțuite, ca răciturile tremurand dârdâite!

kostas spunea...

La ei nu exista o Cretuleasca sau un gomos de Chiriac care sa urle toata ziua ca militarii au pensii speciale nesimtite? Sau un CCR care sa spuna ca pensiile militare pot fi ciuntite cand vor si cu cat vor guvernantii? N-o sa vedeti sa ceva nicaieri.La ei armata este respectata, nu-si permit asa ceva, ca la noi, sa-si dea cu parerea orice habarnist, orice comentator(imi vine greu sa le zic jurnalist) care sa stea toata ziua la tv si sa injoseaca militarii si pensionarii militari.Asta fac, ca pot.Nimeni din sistemul militar nu iese sa spuna: gata, stop, ajunge cu injosirea armatei!

Liviu PO spunea...

@M 4.
cola=cost of living allowance,ceea ce e putin diferit de inflatie...
In functie de unde traieste respectivul pensionar militar (chiar si in strainatate),guvernul este obligat sa-i mentina puterea de cumparare din USA...Nu stiu in ce fel exact procedeaza (cunatificarea costului mediu de viata in USA,in statele componente etc),deoarece costul vietii este diferit in New York fata de Sacramento,dar cert e ca guvernul este obligat sa mentina puterea de cumparare a pensiei din momentul iesirii la pensie si peste 30 de ani (exemplu),indiferent unde traieste pensionarul militar,asa ca pe undeva e chiar mai bine decat o actualizare...Vae Victis of romanian military pension system...

M spunea...

@Huhu

Am susținut mereu o lege corectă a salarizării. Am renunțat să mai critic legea Olguței pentru că îl respect pe dl. Leon și am văzut că dânsul o apreciază pe olteancă.

🛑 Totuși, pentru cei care nu sunt analfabeți funcțional și înțeleg un text: ce facem cu partea din legislația americană care stipulează că modificările se aplică numai pentru viitor, în funcție de data "înrolării"?
Ce facem cu principiul american cum că pensiile nu se actualizează cu soldele activilor?

🛑 Mie, personal, mi se pare mare diferența de 800% între cea mai mică pensie și cea mai mare (la aceeași vechime). E un idiot care behăie că diferența la noi e de 250% - 400% și că e deci prea mare!

😁 Cum ziceam: bună inițiativa lui Huhu până își bagă ghiarele românul în lege! Dacă idiotului nu îi place un articol îl scoate fără să înțeleagă că o lege are o anumită consistență internă!

PS - dl. Huhu. Mai de mult am tradus părți importante din legea poloneză (mai apropiată ca politică militară de România). Eu nu găsesc postarea. Poate ar fi bine să le comparăm! Dacă nu o găsim și eu de interes o mai traduc o dată! 😁

Gigi spunea...

Îmbuibatii,adica cei care au prins o lege facută cu dedicatie numai si numai pt.ei,care au avut posibilitatea sa-și umfle ultimile 6 luni si implicit Baza de Calcul,numai spun eu acum cum au procedat,vin acum si ne dau indicatii pretioase cum că....băăă,ar fi buna legea asta americană,dar daca am face-o si noi o astfel de lege ea,legea,ar opera în viitor,ci nu anticipat,mai pe scurt, de noi imbuibatii sa nu se atinga nimeni,iar de cei care sunt deja la pensie nici atât.Bravo,bravo,d.lor strategi ai pensiilor militare.Iar noi,populimea care am iesit mai demult din sistem vorbimi de zeci de ani de eliminarea inechitatilor intre militari pensionati pe legi diferite,in perioade diferite!?
Recalcularea tuturor pensiilor,chiar si celor în plata,daca se prevede expres in lege,nu se considara ca o lege nouă opereaza anticipat.Atunci cum draku sa se elimine acele inechitati?Câtă ipocrizie la unii!

micutzul spunea...

Acum 15 ani un euro era 3, 16 lei! Acum un euro este ...4, 98 lei!
Puteți intelege diferența dintre leu si dolar ? La americani solda e soldă nu kkt cum e la noi ! Adică un subofiter are 4000 DE DOLARI plus sporuri . La noi are 3000 cu tot plus ....1.200 norma de hrană care nu se ia in calcul. Când munca noastră o să fie remunerată real nu de rahat atunci venim și cu propuneri de acest gen.
Adică pentru unii slabi la mate un suvofiter american iese cu 4 pensii ale unui subofiter român de acum.
Cunosc sergent american pensionar la 37 ani cu 1400 de dolari. Tanchist fost in Irak.

raul spunea...

https://m.ziare.com/biserica-ortodoxa-romana/salarii-biserica-preoti-patriarhul-daniel-1742464

vasile iosif spunea...

Si totusi, nu exista date privind elementele principale ale noii legi a pensiilor militare ?
De ce atata secretomanie intr-un domeniu de interes public?

E. Cristescu spunea...

Interesant. In toate cazurile cresterea soldei de baza cu vechimea, de la +20 la 40 e minima sau zero. Nu trebuie uitat ca e mare diferenta de organizare si ponderea generali/ofiteri/ subofiteri/ soldati intre armata americana si a noastra. Sublocotenent la 20 ani vechime? Cat e solda de functie? Si cel mai important: cat ar trebui crescute soldele activilor pentru ca marii comandanti sa accepte injumatatirea lor la trecerea in rezerva?

M spunea...

@Liviu PO

😁 Știu camarade dar dacă ziceam "COLA" începea să râdă prostul blogului că: "hă, hă, ha! Ia uite la ăsta cum se gândește la Coca Cola!!! Vrea să ia laptele praf de la gura bebelușilor!!!!" 😂

Bun, acum să lămuresc! Pentru pensionari militari (de ăilalți nu mă interesează) COLA înseamnă Cost of Living Allowance așa cum bine ați spus și este în procent unic (5,9% pentru 2022) și reprezintă inflația (calculată tot pe un coș de consum ca la noi).

🛑 A nu se confunda cu COLA - Overseas Cost of Living Allowance care e diferențiat, așa cum spuneați, în funcție de garnizoana în care își desfășoară serviciul, grad, anii de serviciu și numărul de membrii de familie.

Sursa: https://militarypay.defense.gov/Pay/Retirement/cola/

PS daca aveți o altă sursă mă bucur să mă corectați!!!!!

spiritul lui Haret spunea...

Mai ca mi-as dori sa vina rusii peste noi sa vad si sa aud ce zic cei ce nu cu mult timp in urma afirmau sus si tare ca militarii au pensii nesimtite.Sa-i vad cum reactioneaza cand le va cade racheta in cap.Niste secaturi care la prima explozie de obuz fug unde a intarcat dracul copiii.La ei functioneaza indemnul"sa mergem sa luptati".

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In armata americana, fata de cea romanistana, cu aceeasi vechime egala adjutantul cu 4000 dolari are mai putin decat colonelul cu 2300 dolari, care are 6300 dolari, dar la noi primul are max 6000 lei, Colonelul poate avea si 16000 lei, dar si adjutantul poate avea 12000 lei, pensionat dupa 2017, fiind mici exemple de mari discrepante in pensiile ocupationale din casele sectoriale romanistane, iar ca sa faci ordine in vraistea produsa de mafiile clocare, discretionare, care au introdus interpretari personale sa avantajeze doar unele persoane cu cuantumuri debile alese pe sprancene, iti trebuie legi organice trainice si neinterpretabile ca sa reduca in bine diferentele cretine. Daca Dîncu s-a lasat imbrobodit si vrajit si n-a catadicsit sa faca un audit informal pentru ca pensiile sa fie aduse la normal, degeaba aici ne strofocam si îi criticam daca nu ne aude nimeni sa-i convingem si lamurim cu tot ce patim. In toamna cică se numara bobocii, daca nu va da iama hoții sa ne fure de pe noi si chiloții, nu numai rațele si bobocii iesiti la ciupitură de tocătură prin bătătură, ca pana acum ne-au julit si ciordit pana si cuibarele, cu tot cu angăriile cu cloncănit puse pe oua la clocit!

Huhu Rezea spunea...

@micutzul
Ai crezut că facem propuneri pentru pensii militare în dolari?
Pensiile ar fi in lei da la același raport între pensia minimă și pensia maximă.

Ein Stein spunea...

Huhurezule, daca la mine faceai referire intr-un comentariu anterior.
Actualizarea
Eu nu sunt impotriva actualizarii, ca element de etapa, de urgenta, pana cand va aparea noua lege a pensiilor militare, daca va fi sa fie.
Daca un fost sef SMG are acum, sa zicem, 5 000 RON, dupa actualizare, la fel sa zicem, ca va avea 10 000 RON, ramane in continuare o diferenta uriasa intre cel ce are 18 000 RON si actualizatul. Pe de alta parte sa nu uitam ca actualizarea se face "ori de cate ori...", la urmatoarea va fi actulizata si a celui ce are 18 000 si celui cu 10 000 cu acelasi procent, rezulta ca, in cuantum, diferenta intre cei doi in loc sa scada sau sa se converve, ea CRESTE.
Clanurilor de interese le-ar conveni de minune si isprava cu actualizarea insa ne lovim de a doua problema, fondurile.
Daca, pentru pensionarii sistem national aparare ordine, bla, bla se va aplica actulizarea, sa presupunem ca doar pentru 100 000 pensionari actualizarea ar aduce, pe medie, o crestere de 1 000 RON, asta se traduce, 100 000 x 1 000 x 12= 1.2 miliarde RON, bani care trebuiesc adusi de la buget catre case. Sa fim seriosi, never se va intampla asta.
Eu raman la aceasi convingere, actualizarea e o hotie la fel ca delirul cu impozitarea pensiilor mari, etc.
Solutia e o noua lege, copiata CU PUNCT SI VIRGULA, de la o tara NATO de traditie, eu propun legea Licuriciului, pe care ai pus-o in articol. NU exista alta solutie!
Din pacare, atat timp cat va fi Ciuca la butoane nu va fi nicio noua lege si nici vreo masura partiala de indreptare a ticalosiilor.

spiritul lui Haret spunea...

Hotie cu H mare."La data deschiderii dreptului de pensie".Escrocherie.Nu aceeasi valoare are leul de exemplu din anul 1998 cu leul din anul 2022.Sa ne aduca pensia la valoarea actuala a leului,adica sa calculeze functie de rata inflatiei anuala incepand cu anul pensionarii pana in anul 2022.Asta este pensia corecta .
Amice cel cu raportul de 4 la 1 a pensiei.Stii cat era raportul de salarizare pe timpul impuscatului? 1 la 12 pe scara profesiei de militar.Cred ca pe acolo se invartea si pensia.Veniturile unui general prin 1989 se invarteau in jurul a 12000 lei iar a unui maior in jur de 5500 lei.La ora asta fostii si actuali guvernanti isi bat joc de noi iar noi cu regret ne lasam batjocoriti.Cum mama dracului pentru ei sunt bani iar pentru noi nu?Asta nu inteleg decat in ideia ca cine imparte parte isi faca.

micutzul spunea...

@huhu
Nu șefu'...nici nu pot gândi in dolari. Problema e că soldele sunt jenant de mici in armata română comparativ cu ceilalți bugetari iar guleratii vor lua in considerare doar câteva elemente de calcul ceea ce face praf intregul calcul. Și așa vom ajunge proștii națiunii!
Cu privire la neactualizarea pensiilor aia chiar e o nebunie in conditiile devalorizarii ''dolarului'' romanesc! Adică in cinci ani pensia e cu 25-50% mai mică!
Respect pentru cititorii serioși ai blogului !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Politicieni patricieni, mai corecți sau mai banditi ce in banci va odihniti doar ca sa sa va imbogatiti, care aman de care pe a Patriei spinare din ale noastre buzunare, ce sunteti la guvernare, ori de stanga ori de dreapta dar care doriti dreptatea, corectitudinea si normalitatea loviti mafiile clocare unde-i doare cel mai tare, adicatelea sus si tare in acele interese parlafese la pensiile militare alese, rau de tot discriminatoare si vadit discretionare care au fost mereu gomflate in dauna la majoritate cu pensiile regulate de au ajuns pe deselate, care duc lipsurile si foamea de nu o sa mai apuce toamna si iarna, darămite primavara! Nu le vrem pensiile blocate in acea eternitate sau o vreme amanate sa creasca cu nedreptate, ci adanc la cuantum taiate sa le ajunga celelalte, sa se termine mafiile si belfariile, cumetriile si relatiile cu prieteniile si amantlacurile cu bucluc ce-au creat criminalul balamuc! Si daca vor fi taiate si cu radacinile uscate, abia atunci putem sa realizam, chiar sa ne si laudam, daca cumva mai apucam prima pensie majorata s-o luam si să scapăm să decedăm, ca avem pensii militare cum sunt cele americane, sau ca in tarile europene, pe bune si pe dreptate si cu mult civilizate, chiar si cele africane din tarile bantustane, ca-s si alea mai de soi si balșoi la baraboi, decat cele de la noi, precum ochiurile moi in tigaie ce se plimbă țanțoșe ca un rățoi si halite-n suc de limbă si in sos de usturoi !

Cezar spunea...

Akordeoane...
Nu a spus nici.o prostie !
A spus CLAR..."DACA TAYVANUL..VA FI ATACAT ..SUA IL VA APARA MILITAR !
PROSTII SPUI TU PENTRU CA GINDESTI IN TERMENI BOLSEVICI!
SUA..POATE DUCE USOR TREI CONFLICTE..GLOBALE CONCOMITENT!
BOLSEVICIA(rusia).. nu poate ocupa un oras ukrainian..decît daca darîma spitalele..scolile si omoara civilii !

Huhu Rezea spunea...

@Ein Stein
Ești în eroare rău! Da'... răăău!Nu mă așteptam ca tocmai d-ta să ai o asemenea proastă percepție despre actualizare.
Pai... la actualizare, domnului Sef de Stat Major General numai din solda de funcție și gradații i se duce baza de calcul dincolo de 13 000 lei. Mai are și el solda de grad,indemnizație de comanda si ceva sporuri.
Nu ajunge la pensia lui Ciucă dar trece si el de 10 000 lei, adică i se dublează actuala pensie.

Cezar spunea...

Nu putem lua cu c/p..modelul SUA la pensii pentru ca nu.i mai iese..NESIMTITA LU M..ARES ..& !

M spunea...

@Spiritul lui Haret

Eu sunt ăla "Amice cel cu raportul de 4 la 1 a pensiei.Stii cat era raportul de salarizare pe timpul impuscatului? 1 la 12 pe scara profesiei de militar."

Eu mă refeream la evident la Legea de acum unde între soldat și șeful StM raportul e de 1:4. Adică soldatul are coeficientul 1 și Șeful StM are 4,35.

La javrele de americani diferența e de 1:8 (2.000 USD față de 17.000 USD).

După mintea mea nu văd de ce Șeful StM nu ar fi măcar egal cu un judecător militar cu 10 ani vechime (coeficient 8)?!?!


Dar, spuneam mai sus că așa sunt românii!!! Ne place articolul 25 din legea 126 americancă.... GATA îl copiem, DAR NUMAI PE ĂLA, că articolul 26 din aceeași lege nu ne mai place.... Și îl ignorăm!!!!!! 😁

M spunea...

Pentru Oamenii cu bun simț:
Nu vă luați după ce bate câmpii Cezar/Petre Padina/God!!!!!
Dacă ar știi ceva ar veni cu sursa!!!! Faptul că cineva înjură mai tare nu înseamnă că are și dreptate!

Reprezintă doar un zgomot de fond făcut pensii a nu putea discuta serios!

Huhu Rezea spunea...

Cezar
Mareș nu e M, cum Mareș nu a fost pompier.

Leon spunea...

Ultimile Decizii ale Coalitiei de Guvernare ;
De la 1 Iulie: "2.Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.

3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei."

Cezar spunea...

Dar ce asta.i pompier..?
L.a deconspirat Akord..aici pe blog..l.a lasat in izmene
Individul a uitat ca..era tulumbar..si i.a dat tare cu probleme militaresti..teoretice si de birou desigur...
Cauta Huhule...eu l.am felicitat pe Akord..pentru ca a gost pe faza....😀😃🤣🤣🤣

Huhu Rezea spunea...

Leon
Păi era un proiect de ordonanță prin care pentru sistemul de apăarare se recupera, incepând cu 01 iulie, toată restanța fata de anul 2022, nu numai 1/4.

Leon spunea...

Huhule, proiectul de OuG este in asteptare, poate se reactiveaza mai in toamna !
Oricum este OK si cu 1/4 din diferenta 2022-2018..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Catalin & @Leon, multumesc pt informatii! Sunteti tari! Cum sa nu ma bucure? Dar de ce nu ramanea cei 1000 + astia 700 definitiv in pensie si se termina pomana pentru multa vreme?! Chiar si pentru restul zilelor! Aia, da, pomana! Dar, cum nemultumitului i se poate lua pomana, tac! Prinde bine imediat dupa mutare sa-mi cumpar cabina noua de dus, ca pe asta veche o mai ia naiba de aici din casa veche s-o duca in casa noua! Totusi, e o bucurie trista la cate am acum pe cap cu mutatul si nu se mai termina de impachetat. Am sertare cu tricouri purtate o data sau de doua ori pe care le redescopar prin sertare si pe care de 16 ani de cand stau aici, chiar si dinainte, nu le-am imbracat, ca si camasile, cravatele, gecile mai sobre, etc... Ani are si o groaza de pantofarii neîcaltate, in cutii, nu vrea sa renunte la nimic, nu ma lasa sa renunt la nimic, dar tot m-am impotrivit si am dat trei saci deoparte pentru pomana cu de toate si inca mai adaug. Daca eram singur, lasam doar cateva, iar camasile le tin de pomana cu nu mai port de vereo 20 de ani asa ceva, nici pantalonii cu dunga nu-i mai suport defel, numai tricouri la baza gatului si cu guleras, blugi, treninguri, sepcute cu cozoroc ca am un sac de rafie plin cu ele, vara pantaloni scurti pana da bruma, malete, geci sportive si tot ce se poate imbraca si dezbraca rapid, adidasi, slapi si pantofi sportivi, iar tot ce imi baga un arac in fund sa ma tina imbatosat cu juvat la garleaja ma scot din sarite... Ehei, mai am inca de impachetat, mai ales droaia de lenjerii si maruntisuri, articole de bucatarie, sculele mele, colectiile de ziare la care am scris, daca le mai iau si pe alea, stocurile de alimente, etc! Nu mai am chef de nimic ca m-am saturat si sunt depresiv...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, mai pardon, dar de unde sa mai dea la toamna daca nu au totul sa dea in vara? Eu nu-i aud cu o vorbă sa mearga pentru morții din morga, adica subvenții suplimentare pentru pensii, ca sa le resuscite cu PNRR-ul renegociat prin cele comisii europene de rachat, desi se lauda si promit asta de luni de zile ca nu-i mai crede nimeni, dar in fond in coalitie tacand chitic si nefacand nimic, desi pana in toamna trebuie terminata o decizie cu o socoteala ce trebuie luata cu Banca Mondiala, mai ales cele cu pensiile speciale, deci si militare. Ciocofoane, tromboane si jmecherii in microfoane, pe cand inflatia creste si scad valorile la pensii si salarii... Ehei, eu nu mai dau doi lei pe ce promit si mint ei!

Brenda spunea...

700 unic alta pomana în loc să aplice legile, cretinii.

Calinmihaib12 spunea...

8God îs busy:
..spui că noi,generația.."trecutului"
nu prea eram interesați..de viitorul pensiilor noastre..?!; da e posibil să fie așa, dar și dacă ne-ar fi "interes at".,"nu prea" aveai acces la BULETINE OFICIALE..,iar datele privind salariza rea și pensiile militare..nu erau pe..
(aproape) toate gardurile..din UM-uri
..!; existau niște nomenclatoare cu soldele militare,dar erau cam..ascunse de către "deținătorii" de la.. "financiar"..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Brenda, sa nu vorbesc cu pacat, ca orice e de dat nu e de refuzat, si chiar daca e o pacoste de suma unica si fixa, ca sula-n coaste, trebuie sa zic bodaproste, dar o sa se dea banii astia aiurea precum se da cartela pentru coate goale care pare ca nu mai apare in zare din pricini de amanare, birocratizare sau poate ca statul bani nu are si ne duc de nas doar cu promisiuni pe tv-uri si in ziare. Cel putin, zgarciogii penelisti sunt artisti autisti a nu da nimic la nimenea cu scuza mereu ca Țare e ușurea la teșcherea, doar ca sa aiba ei ce fura, dar pesedeaua e vedetă de circ cu amanarea, promisiunea, papagalele pe toate canalele ca ne umfla ei gușile, in fond cu acele sume unice acordate ar fi ca barbatii tari in coate dar slabi la antricoate, cu compot de piersicute fragede sa le indoape si sature, si care se duc la fomelele insetate si infometate de dat rotile pe spate, dar ei nu pot deloc fiindu-le antricoatele de fapt tot un compot, chiar daca se strofoc pana se sufoc si le lasa, saracile, la cap zdrumicate, nesaturate si mai tare infometate! ,,Stai mai intai sa vedem, si dupa aia sa cercetam si sa credem despre tot ce auzim,'' zise orbetele pipaind peretele, caci, de cand stiu eu pesedeaua, ca licheaua ei dau numai cu daraua cat sa atinga maseaua, si pana sa dea e numai lauda si amanarile pana le-o cadea guvernarea si nimic sa nu mai dea dupa aia, cum a facut candva Lola Fiola in rachiu fezandată cu Legea pensiilor amanata in vecii vecilor, cand tradatorul Ponta a predat peneleului guvernarea si noi am ramas in mana cu lumanarea, sa nu-i zic altcumva de toata rusinea...

M spunea...

@Huhurez

😁 Lasă-l domnule că e o brambureală în căpuțul lui...... 😁
Nu vedeți că nu are nici o treabă cu subiectul propus? De atâtea ori am demonstrat (cu dovezi) că nu are habar....

Mă întorc la "chestiune".

Lege perfectă nu există! Mă bucur că ați dat legea americană. Are multe puncte pozitive dar și câteva mai puțin bune.

Dacă vă amintiți eu am tot spus că ordinea corectă ar fi mai întâi modificarea legii salarizării (eliminarea sporurilor prin includerea lor în SF - așa cum a fost mereu în SNAOPSN) și apoi actualizarea pensiilor (cu recalcularea celor făcute pe legea 153).
S-ar elimina discrepanțele și ar face un pic de ordine.

PS - nu comentez despre ăia 700 de lei pentru că nu e nimic de comentat. Foarte bine că se dau, să îi vedem ajunși la beneficiari că mai e până acolo!!!!

Ster spunea...

De ce nu luăm exemplul Sistemului de pensii militare al Armatei SUA? Din cauza smecherilor din toate ministerele/servicii. Pentru obtinerea unei pensii militare, americanii la fel ca si alte state NATO, utilizeaza conceputul exclusiv de vechime in serviciul militar. Intelegeti? Nu in munca asa in general, nu in serviciu asa in general, ci exclusiv in serviciul militar.

La noi, smecherii desi pot avea o vechime in munca asa in general rezonabila, in realitate au o vechime mica in serviciul militar. Exemple:

- o persoana a lucrat in domeniul civil 20 ani pana la varsta de 35 ani, apoi a gasit o relatie si s-a angajat 15 ani in armata (intalnim la greu astfel de situatii in toate ministerele si serviciile). Si aici apare problema? In SUA i s-ar acorda pensie militara doar pentru vechime de 15 ani din armata. In Romania i se acorda pensie militara pt. vechimea in munca asa in general, de 35 ani. De aceea, unor astfel de persoane nu le convine modelul SUA.
- exemplul pensiilor militare din SUA ar lovi la greu in toti politistii din MAI si din MJ si care sunt functionari publici civili, nu militari. In SUA (in toate statele NATO) functionarii publici civili - adica politistii, nu beneficiaza de pensii militare. Deoarece pe buna dreptate, serviciul politienesc nu este serviciu militar. Aplicat modelul SUA in Romania, ar lasa fara pensii militare cam pe toti politistii activi astazi, dar si pe multi dintre politistii deja pensionati si care au o vechime mai mica de 15 ani inainte de demilitarizarea politiei.

Din cauza smecherilor si smecheriilor mentionate, nu se doreste un sistem de pensii militare model SUA si in Romania.

A se retine si o chestiune legata de termeni. In niciun stat NATO (cu exceptia Romaniei) nu se realizeaza analogia intre ministerul de provenienta si pensia militara. Ci doar intre notiunea de serviciu militar si pensia militara. Cu alte cuvinte, de pensie militara beneficiaza oricine are o vechime minima prestabilita in serviciul militar. Tradus inseamna astfel: " ERONAT: de pensie militara beneficiaza militarii, politistii si ....". "CORECT = de pensie militara beneficaza cetatenii cu o vechime de minim ... ani in serviciul militar". Spune-i de vechime in serviciu militar unui politist angajat dupa 2002 si care are vechimea in serviciul militar de zero zile. Dar care are drept de pensie militara. In SUA nu ar avea! In schimb, in SUA ar avea drept de pensie militara un politist care intamplator a activat si 20 ani in armata. Asa ar trebui si la noi.

O alta treaba! Nu doar SUA, ci in general statele NATO aplica acelasi model simplu pentru pensiile militare, precum cel american. Ideea de baza: se acorda procent din ultima solda/media unui numar de solde pt. fiecare an in serviciul militar. Procentul difera de la tara la tara, intre 2.5% (SUA) si 5% Polonia. Si aceasta este pensia militara. Vechimea minima difera din nou de la tara la tara, fiind cuprinsa intre 15-25 ani in serviciul militar. Cuantumul pensiei fiind permanent actualizat in functie de majorarea soldelor miltarilor activi. Se subaintelege ca atat in SUA, cat si in celelalte state NATO, cuantumul pensiei militare creste, cu cat vechimea in serviciul militar creste si aceasta, Adica, daca in SUA ajungi la 50% dupa 20 ani vechime, la 30% ani vechime ajungi la 75%, iar la 41 ani vechime ajungi la 102,5% (nu exista limita de 100%).

Unde mai apar diferente, dar nu de substanta, ci de forma. Unii vor spune ca nu este bun exemplul SUA, ca la 20 ani vechime pensia este doar 50% din ultima solda (media unui nr. de solde). Exemplul SUA este foarte bun, daca luam in calcul faza ca in SUA soldele includ si remuneratiile pt. grupele de munca. In Romania aceste remuneratii nu intra la calculul soldei, ci doar la pensie. Ca atare, adaptarea corecta in Romania a modelul SUA este ca la fiecare vechime luata in calcul la pensie, sa fie adaugat sporul de vechime pentru grupele de munca. Si adaugat cei 20 ani nu mai sunt 20 ani, ci la marea majoritatea (conditii speciale) se transforma in 30 ani.

Ster spunea...

@M. Americanii au actualizare in functie de majorarea sodelor militarilor activi. Si nu au indexare cu inflatia. Am si DVD de la cursul tematic sustinut de americani. Pensiile lor se actualizeaza concomitent cu majorarea soldelor militarilor activi. Sa nu confundati cu indemnizatiile veteranilor si care reprezinta alta poveste care nu are legatura cu pensiile militare. Sa nu uitati ca fosta L. 164/2001 a fost copie (aproape) la indigo dupa legea americana a pensiilor militare, iar actualizarea, la fel ca si vechimea minima in serviciu, erau elemente cheie preluat de la americani.

CEZAR spunea...

Felicitari STER,,,

CEZAR spunea...

Ma indoiesc ca va pricepe si maretul m-ARES !
Sa vedeti cum o da el pe ..buza subtire si cum o invirteste !

Ster spunea...

Apropo. Sistemele romanesti de pensii, fie ele civile sau militare, cuprind o mare stupiditate in defavoarea cetateanului. Si care este legata de grupele de munca. In majoritatea statelor, grupele de munca sunt remunerate in activitate. Iar remuneratia respectiva se regaseste automat si la pensie. In Romania, grupele de munca nu sunt remunerate in activitate, ci se constituie intr-un adaos la pensie. Evident ca la aceasta castiga statul si angajatorul, intrucat este mult mai costisitoare pentru stat si angajator, prima situatie.

Mai mult! Cele mentionata au creat un dezavantaj si mai mare militarilor. Astfel, un miner (de exemplu) este in grupa conditii speciale. Lucreaza, primeste salariu. Cand iese la pensie, sporul pentru grupa consitii speciale se adauga pentru fiecare an in care a lucrat. Iar daca la sfarsit, din cauza sporului pentru grupa de munca pensia minerului ii iese mai mare decat ultimul salariu de miner, nicio problema. Este foarte normal, deoarece pensia depaseste salariul datorita acelui spor pentru grupa de munca neachitat minerului in activitate.

La militari insa, nu se mai aplica regula ca la civili. Daca unui militar ii iese pensia mai mare decat salariul in activitate, tot ce depseste i se taie. Isterii, texte etc. Nimeni nemaitinand cont ca acea depasire se datoreaza la fel ca la miner, grupei de munca neremunarata militarului in activitate. Chestia devine cu atat mai acuta, in urma prevederii fie ca pensia militarului sa nu depaseasca 80% cu tot cu vechimea din grupa de munca, fie media a 6 solde nete. Aceste prevederi sunt abuzive, intrucat prin plafonarile impuse din pix, se taie chiar din sporurile pentru grupele de munca. Astfel incat multi militari desi au activat in grupe de munca urmare al carui spor cuantumul pensiei ar depasi salariul, respectivii sunt furati efectiv. Si nu numai, respectivii au fost pusi in situatia sa activeze in grupe de munca cu risc ridicat in activitate, gratis. Si in activtate si la pensie, avand acelasi tratament ca si cum nu ar fi activat in grupe de munca.

Solutia corecta pt. militari este ca la mineri. Ce daca depasesc salariul in activitate, nu asta este remuneratia pt. grupa de munca neremunerata in activitate?

Cezar spunea...

Dupa formidabila analiza facuta de STER..se impune ca vreo cîteva personaje de pe aici de pe blog..sa.si bage coada intre picioare si sa dispara
Nu au facut altceva DECÎT..impreuna cu SCMD..SI TOATE CELELALTE ASOCIATII..SA PUNA BATISTA PE TAMBAL..SA DEZINFORMEZE SI SA MENTINA PENSIONARII MILITARI INTR.O OBSCURITATE CRIMINALA
AU FACUT DOAR JOCUL CPS..URILOR..in furtul pensionarilor!

Ster spunea...

Un sistem mai bun decat cel al SUA privind pensiile militarilor, este cel britanic. Britanicii au un coeficient de 3,6% din ultima solda pt. fiecare an in serviciul militar. Minim 18 ani vechime. Fara echivalari cu serviciul politienesc si altele. Cine depaseste 18 ani, i se acorda in continuare 3,6%, cati ani poate sa duca in serviciul militar.

Ceea ce este insa cu adevarat remarcabil, este o alta faza. Britanicii nu fac misto nici de cei cu mai putin de 18 ani vechime. Carora le acorda si lor o pensie militara, proportionala cu numarul de ani lucrati in armata. Dar numai la implinirea varstei de 65 ani si care corespunde cu varsta de pensionare in sistemul public. Ca adaos dat de armata la pensia in sistemul public.

Cu alte cuvinte, britanicii considera serviciul militar un serviciu extra al societatii, care trebuie recompensat ca atare. De aceea este si compensat intr-un fel sau altul la pensie, indiferent de vechime.

Cele mentionate au si o componenta psihologica, de atragere a simpatiei societatii civile pt. armata. Ganditi-va la cate milioane de cetateni exista in Romania, care nu au drept de pensie militara, dar au activat in serviciul militar. Fiecare familie are macar un fost militar obligat sa efectueze candva serviciul militar in termen. Daca s-ar da o lege prin care si acestor militari sa li se acorde ceva in plus la pensia civila, dar de la armata, ca la britanici, absolut nimeni din Romania nu ar mai carai contra pensiilor militare. Orice cetatean care a trecut prin armata va cunoste simplu: ca are si el 3% in plus la pensie din solda pt. fiecare an activat in armata - chiar daca a fost doar 1 an, la fel ca un cadru militar. Cei care nu au trecut prin armata nu mai au ce sa caraie. Si asa se pune capat campaniei contra pensiilor militare. Costuri minim, impact colosal! Dar si rezolvarea unei inechitati a cetatenilor obligati sa efectueze serviciul militar, fata de ceilalti!

M spunea...

Doar spre comparație.

În California un pompier câștigă, în medie, 106.000 USD (pe an).
Pensia se calculează la 3% x numărul de ani de serviciu (adică mai mult decât la militarii americani care au 2,5%).

Deci o pensie de pompier e pe la 80.000 USD (pe an) pentru 25 de ani de serviciu.

Și acolo însă e discuția despre contribuții la sistemul de pensii, despre salarizare, vârsta de pensionare etc.

Sursa: https://californiapolicycenter.org/

Leon spunea...

"Potrivit declarațiilor primite în exclusivitate de la ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, acest sprijin va fi acordat o singura dată în luna iulie și se va regăsi în cuponul de pensie.

Potrivit ministrului Marius Budăi, în luna mai figurau 3.281.202 pensionari cu venituri mai mici de 2000 de lei. La nivel de buget, impactul financiar al acestei măsuri va fi în valoare de 2,3 miliarde le lei.

Marius Budăi ne-a informat că momentan se lucrează la Ordonanța de Urgența referitoare la acest pachet de măsuri sociale"(dcnews).

M spunea...

Mai termină domnule cu minciunile și cu jignirile! Faci de râs corpul ofițerilor!

Domnule Huhurez, vă rog respectuos să îmi spuneți dacă vă deranjează că eu postez aici! Am încercat mereu să fiu respectuos și documentat. Chiar dacă nu am fost mereu de acord cu domnia ta am făcut-o cât de civilizat am putut.
Deci, dacă vă deranjează că postez, atunci mă retrag!
Dacă nu, vă rog să temperați jignirile acestui domn cu mari carențe de educație!


Pentru cei care înțeleg limba engleză și au bun simț pagina OFICIALĂ ACTUALĂ (nu un site obscur de recrutare)!
https://www.joinocfa.org/salary-benefits

E adevărat că ce îmi aminteam eu s-a schimbat ușor respectiv procentul luat la pensie a scăzut la 3% (modificarea s-a făcut în 2020 - nu am urmărit, pentru că nu mă interesa!)

La terminarea Academiei, salariul de încadrare este de $71,402.24
După 25 de ani de activitate, avansează și ajunge la $104,831.57

Eu îmi aminteam ce îmi zicea colegul meu acum vreo 10 ani. Am zis 106.000 în loc de 104.000.

Personalul de comandă are salarii mult mai mari:
🔴 Gregory Bradshaw - Fire Captain - a câștigat în 2020 - $464,629.00 la care se adaugă alte beneficii și fondul de pensie ajungându-se la un total de $584,349.38 ❗❗❗❗❗❗❗

Sursa este un fel de ANI al Californiei (aveți acolo TOATE VENITURILE POMPIERILOR DIN ORANGE COUNTY):
https://transparentcalifornia.com/salaries/orange-county-fire-authority/?page=1

🔴 Șeful G. Bradshaw spunea într-un interviu din 2009 că salariul mediu este de $131,522
https://www.ocregister.com/2010/12/01/database-2009-oc-firefighter-pay-averages-131000/

Dar ce mă deranjează cu adevărat este acest exemplu de limbaj de ofițer din MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE:
- un mincinos patentat
- incapatanat atavic
- imaginatia lui bolnava
- esti duuus nene
- MANIPULATOR JEGOS


🟢 Îi apreciez pe colegii de la MApN, majoritatea oameni deosebiți, cu unii mă mai întâlnesc la o bere și îi rog cu respect să nu mă judece după vorbele aruncate de niște persoane cu mari carențe de educație!

magda spunea...

Ii tot cer lui mare Ster de aproape o saptamana sa ne spuna ceva de studiile sale in domeniul militar....dar se face ca ploua. Cred ca de curand el sau o persoana din anturaj,etc.,a suferit o mare chestie ...cu politia nationala.Si incearca el sa faca ordine in pensiile militare-a se citi haos- ne trimite prin SuA,prin Premier League...ce mai...copy paste de la Huhurez sau alta sursa,cat cuprinde.Pai unde erai nenicule acu vreo 25 de ani?( sa nu spui ca in clasa a IX a).De ce tot insisti cu jumatate de adevar ,,politistii sunt civili...''? Baga si continuarea din statut,,functionar public cu statut special'' ca de aici pleaca toate.De ce nu spui ca statul roman prin asa zisa demilitarizare,a urmarit in realitate sa isi consolideze rezerva de razboi.Ai ocazia-desi cred ca ai facut-o demult) sa citesti drepturile ,indatoririle si interdictiile din statut si vei observa( chiar ai observat)ca multe dintre ele sunt copiate din statutul cadrelor militare sau din fostul rdm( daca nu stii ce e intreaba un prieten).Asadar,daca nu esti un trol putinist,useristo sorosist,lasa teoria chibritului dupa 33 de ani de la marea rascoala.Asa vin si eu cu o nucleara a la Ster...cei care au servit in tratatul de la Varsovia si care in toate si in cele aveau ca inamic...Nato.nu pe altcineva..ce facem cu ei? Ne luam dupa Basescu care ne spunea ca armata se ocupa cu porumbul si cu minele? Or fi ele politia si penitenciarele... civile dar la mobilizare si razboi ai cetit ce fac?( cei care au scoli militare sau aism,unap...stiu).Acum,cand razboiul e la cateva mile marine de noi,venim cu idei distructive doar asa pentru ca... da bine la unii frustrati. Zazanie...doar atat vrea sterica.Poate iese vreun pui de conflict Man-Mai...bucuria stim noi cui..avem prieteni in jur de n-avem unde sa i punem.

Cezar spunea...

@/magda
Daca tu îi ceri lui Ster..aia..aia...imi pot permite sa.ti cer si eu tie;
Cu ce grad PROFESIONAL ai iesit la pensie?
Ce grad MILITAR ai primit asa ..moca?
Ce faci la MONILIZARE..?
Daca nu raspunzi ..sa taci..
NB
Pentru Ster..iti raspund eu:
Este ofiter superior ..Vînator de Munte..cu academie si studii in tarile NATO!

Ster spunea...

@magda. Acum am sesizat ca ma tot tachinezi. Eu zic asa! Sa trimitem ambii catre administrator toate documentele cu studii militare. Incepand cu liceul militar in cazul meu. Precum si extras cu toate documentele privind misiunile, inclusiv si mai ales cele din TO. Te prinzi? Pe de alta parte, ce legatura are tema abordata de administrator, cu ceea ce imi ceri tu mie? Esti colaborator al serviciilor care se ocupa de la monitorizarea rezervistilor extrem de incomozi pentru sistem sau cum? Stiu o gramada in situatia ta.

Ster spunea...

@M. Prea multe explicatii. In primul rand trebuie cunosct faptul ca in SUA, dintre militari si pompieri, doar militarii au pensii militare. Pompierii au pensii civile, fiind asimilati cu politistii, penitenciaristii si cu cei din serviciile de securitate si interventie.

Cat priveste calculul pensiilor pt. pompieri si asimilatii lor, acestea difera de la stat la stat. Modul de calcul este oarecum asemanator ca la militari, insa procentele pentru pompieri sunt inferioare celor acordate militarilor.

Exemple:

- Statul New Hampshire: 2% din media a celor mai bine 3 ani ani de salarizare x 30 ani vechime minima in serviciu = 60% din media salariilor celor 3 ani alesi. Si aceasta este pensia.

- In statul Indiana se schimba macarona. De principiu, pompierii americani din statul Indiana beneficiaza de 50% pensie dupa 20 ani activitate. Asta inseamna 2,5% pe an ca militarii. Insa, dupa cei 20 ani, se schimba macaroana, in sensul ca pompierii si ceilalti, beneficiaza numai de 2% pt. fiecare an care depaseste pe cei 20 ani. La 52 ani sunt obligati sa paraseasca sistemul, aceasta fiind limita de varsta pana la care sunt considerati ca cei in cauza mai dau randament in munca.

Esenta este aceea ca in SUA doar militarii au pensii militare de stat. Nu si pompierii - care in SUA sunt civili, politia, penitenciaristii etc. Sesizam astfel ca SUA chiar face diferentieri intre militari si civili privind pensiile militare, nu ca la noi la gramada

https://www.firerescue1.com/lifestyle/articles/is-your-firefighter-pension-enough-for-a-comfortable-retirement-PSUo9070zU0fDbwY/

M spunea...

@Ster

1️⃣ Știți că am mai dat și eu exemplul cu pensiile americane. Știți că apreciez acest model dar.... îl văd în integralitatea lui.
Văd că nu comentați de exemplu că fiecare schemă de pensie se aplică așa cum era la data recrutării (sau trecerii în rezervă).
Nicăieri la americani nu se vorbește de recalcularea pensiilor în plată.

2️⃣ Denumirea mie mi se pare puțin importantă. Să le zică cum vor!!!

3️⃣ Am dat explicații pentru că un domn neinformat m-a acuzat că mint.
Dumneavoastră cum v-ați simți dacă după efortul de a concentra informațiile de mai sus at veni unul care să vă facă "mincinos"?

4️⃣ Sunt state în care pompierii au 3%. Deci pensii mai mari decât militarii.
Vedeți că au un spor de 0.5% pentru că lucrează în "safety". 😁 Un fel de spor pentru condiții de muncă.

5️⃣ Ce vroiam eu să se vadă mai sus erau nu salariile (deși o medie de 130.000 USD este MARE) cu faptul că și la ei sunt discuții că:
- de ce un pompier după 25 de ani are pensia de 4-5 ori mai mare decât un civil care a muncit 40 de ani?
- de ce primesc pensie după 25 de ani?

Soluția găsită în 2020 a fost (se pare) creșterea venitului lunar (cu vreo 20%), scăderea procentului de calcul al pensiei (de la 3,5% la 3%).

😁 Cum spuneam: pensia e o plată întârziată. În cazul de mai sus au mutat 20% din cuantumul pensiei la salariu.


PS - comentez tehnic, fără ură și fără să îmi dau cu presupusul despre alții.
Să știți că UE, de exemplu, bagă pensiile SNAOPSN în aceeași "găleată". Nu e mare lucru să schimbe titlul legii 223!!!!

Cezar spunea...

Concluzie:
"m".Ares..magda cu fustita scurta....maaars la pensii civile..pe grade profesionale
Sa nu va mai prezentati cu tupeu si nesimtire cînd intrati in contact..cu societatea civila ..sint militar rezervist ..colonel x

Cezar spunea...

NB.
Iar cei din soc.civila cind vad cuponul cu minim 10.000 sa nu mai injure cu nesat ..Armata !
Asta pîna cînd unul mai ager la ochi vede sus pe cupon MAI!!
E SECURIST BAA..ETC

Ein Stein spunea...

@Ster
Toate aceste nebunii se petrec deoarece militarii nu au ocupatia recunoscuta, practic militarii muncesc la negru. Am mai scris de n x, Grupa Majora 0: Fortele Armate, cu asta trebuie inceputa reforma legilor ce privesc armata, Romania e singura tara de pe planeta care nu recunoste ocupatia de militar. Nu ai cum sa aplici o lege specifica pentru militari atat timp cat nu ai militari, d-aia avem militari doar la pensie tot felul de paznici, politai, militieni, pompagii, etc.Orice contract de munca trebuie raportat la ITM, conform COR, din cate am inteles contractele militarilor se fac conform unor echivalari, tinute la secret, adica impotriva reglementarilor. Interesul de a pastra situatia actuala vine si din partea celor de la armata, cum s-ar mai putea angaja tot felul de rubedenii, amante, nepoate, din "sursa externa", adica "esentialii". A scris akrord mai pe indelete.
Nu cred ca presupusa viitoare lege va aduce ceva bun sau principial, nu are cum, oameni vechi naravuri vechi, aceleasi persoane cu interese sunt la butoane.
Repet, Grupa majora 0: Fortele Armate nu e un moft, este esentiala, doar daca se va recunoaste ocupatia de militar abia atunci sa incepi sa speri ca urmatoarele legi vor avea principii ca fundament.

M spunea...

😂 Adevărul e că indiferent de cum se calculează, tot am să am pensia mai mare decât Akord sau Cezar!!
Asta îmi face fiecare zi mai frumoasă și mai luminoasă!!!! 😂😂😂

M spunea...

E ceva ce se numește IPA (International Police Association). Ești membru, îți dau o legitimație șmecheră cu care zici că ești polițist, mai ales când mergi in străinătate.
Eu mișto că scapi 99% de amenzile de circulație, ai cazare aproape gratuită (în Paris era 20 Euro camera pe noapte) și dacă ai probleme te duci la primul polițist să te ajute! Mișto!

Au venit mai întâi cei de la Poliția Militară! "La o adică și noi suntem polițiști! Vrem și voi!"
Au găsit polițiștii o portiță și le-au dat și lor!
Apoi și venit șefii de prin MApN: "Le-ați dat la ăia, vrem și noi!"
Le-au dat!!!! 😂
Apoi unii din servicii, de la Jandarmi nu mai zic, de la pompieri la fel.
Toți se dădeau polițiști!

Pe forumuri sunt tari în gură! Când îi oprește Garcea le pișă ochii și zic cu voce stinsă: "sunt și eu coleg cu dumneavoastră. Sunt subofițer la Armată!"

😂😂😂

Viorel spunea...

?dןǝɥ I uɐƆ˙ʎsnq sı̣ poꓨ . Oricât ați fi dat voi stațiile la maxim, antenele parabolice de la RDS, etc., sporul de radiație se obținea / obține prin bunăvoința comisiei ce venea în control de la București, de regulă 2 și din afara sistemului. O atenție, o măslină și problema era rezolvată. Nici statul nu spunea nimic pentru că mai bine îți dădea un amărât de spor de radiații de 10% decât să-ți mărească Coeficientul de funcție sau grad cu un anumit procent. Deci, ce mare contribuție ați avut voi apăsând sau răsucind un buton care chipurile vă iradia părul din cap ? În fond nu era și interesul tău ? Tu nu ai beneficiat de acest spor, sau de cinstit ce ai fost l-ai refuzat ?

Huhu Rezea spunea...

@Serbane
Ce faci, profiți de disputa cu @M pentru a face reclama site-ului polițiștilor internaționali?

reddog spunea...

Domnul ofițer rachetist se pare că mai nou a făcut o pasiune pentru mochete și tulumbe.

Viorel spunea...

Reddog. Akord-75 a ajuns în Rai și este pe post de înger păzitor în anticamera Domnului.

magda spunea...

1Exista un nene care se da un mare rezervist incomod pentru sistem.Care sistem? acela condus chiar de la varf de marele conducator al singurei batalii din Irak si care nu figureaza(inca) in cartile de istorie? Si care si-a reangajat ca ofiter consoarta ...din pensie? O sa spuneti d-le ca e legal sunt sigur de asta.
2.Vorbeai de T.O.? Pai la pct.1 doar ce ti-am dat un exemplu elocvent...asa sunt toti oare?O fi un exemplu demn de urmat pentru ostirea rezervista?
3.Nu intamplator am intrebat de studiile sterului,se vede din avion ca dpdv.militar ar avea ceva si nu e nevoie sa le trimita la admin.ca acesta nu are ce face cu ele.Era interesant daca avea si ceva in domeniul dreptului pentru ca altfel nu-mi explic obtuzitatea sa in privinta pensiilor.Atat in MAN cat si in MAI departamentele financiare si juridice sunt pline de neprofesionisti si din aceasta cauza sufera toti.Daca legea cadru era aplicata in integralitate,la aceasta ora nu stiu cate discutii mai erau.Dar,militarul roman isi vede de treaba lui si abia cand iese la pensie se loveste cu adevarat de sistem.Cum era pe vremuri zicerea..pentru soldatul german gandeste comandantul.Ideea cu pensiile militare doar pentru militari nu e o idee noua...ea a existat in Romania si am explicat ratiunIle pentru care au fost asimilitati militarilor si celelalte categorii din SNOPSN. 4.Pentru cei care nu cunosc istorie...prin sec.XIX cand armata noastra nu era sudata la nivel national un cpt.erou...de pompieri(nu de infanterie,artilerie,etc.9 Pavel Zaganescu a tinut piept ostirii otomane de la acea vreme undeva prin Dealul Spirii.Ce o sa spuna stimabilul acum ca sunt pompier,nu? 5.In T.O.participa la misiuni nu doar forte din MAN.Cu astia ce facem...am un fost coleg de scoala militara si academie care undeva la inceputul conflictului din Ucraina,alaturi de alti confrati din Europa cu greu au fost extrasi din zona Donbas...sau de Kosova isi mai aminteste cineva? 5.Asta e pentru nestiutori doar...toti absolventii scolilor militare de ofiteri ai MAI au avut ca dascali ...cel putin pana la finele anilor 2000...cadre militare din MAN,absolventi ai vechilor scoli de ofiteri de la Oradea,Sibiu etc., majoritatea cu AISM. Ulterior stafeta a fost preluata de ofieri proprii-doar au avut profesori- militari de cariera, nu? Pana si militienii au tras cu MITRALIERA DE COMPANIE sau cu AG7 ba chiar stiau sa confectioneze o incarcatura exploziva sau sa monteze o mina.Cat priveste jandarmii,pompierii,frontieristii, au trecut prin toate formele actiunilor de lupta specifice fortelor armate ... cel mai haios era sa vezi un militian sapand locas de tragere...Sau poate nu stiti ca unul dintre cei mai faimosi sef DIAS pe plan national a fost un ofiter de tancuri...aia e....da-i dracu p'astia acum 6.Inchei pentru ca nu este cazul sa facem polemica..nu ai cum sa le stii pe toate,dar a compara legislatia unui stat federal cum e SUA cu legislatia noastra..mai e mult pana departe...toti vrem multe dar nu suntem in stare sa aplicam o lege in integralitatea ei de ce? pentru ca nu a fot si nu este stat de drept la noi iar justitia si armata desigur sunt eminamente subordonate politicului corupt.Poate cand vom avea o armata asemenea Poloniei,poate vom scoate capul.Aia se dau la rusi in fiecare zi, mai au un pic si le declara si razboi...noi cu Ciuca si Dancu am trecut la next level...submarine nene. Halal politicieni...ce asteptari sa mai avem.Sunt mandru de fiecare catana care a suportat si inca suporta privatiunile neispravitilor care se joaca cu apararea valorilor fundamentale ale statului roman.Sa ne fereasca Dumnezeu de cei mai rai..adica de-ai nostri/

Viorel spunea...

God is busy.. / Akord-75. „Di şi umbli cu şioara vopsitî, monsieur scrie, monsieur zişem!“
(Marin Muraru / Actorul și sălbaticii).