Un produs Blogger.

miercuri, martie 09, 2022

Comisia de apărare din CD propune amendamente de majorare a soldelor de funcție și grad pentru militarii în activitate

60 comments

Printre propunători se numără și ministrii  Dancu și Bode.
Fără introducerea actualizării în L 223/2015 a actualizării pensiilor militare printr-o reglementare care să înlocuiască actualul articol 60, propunerea de modificare a OUG 130/2021 nu ar avea  vreun efect asupra pensiilor militare în plată.
Iată de ce structurile asociative trebuie să se concentreze doar pe cererea de eliminare a actualului articol 60 din L 223/2015 și reintroducerea în același articol a ACTUALIZĂRII pensiilor militare, așa cum a fost reglementată  până la intrarea în vigoare a OUG 59/2017.


UPDATE
Autorii amendamentelor s-au cam încurcat în aritmetică la propunerea de  recuperare a restanțelor de creștere anuală a soldelor/salariilor de funcție,  pentru a ajunge la valorile prevăzute de L 153/2017 pentru anul 2022. 
Art. 38 din L 153/2017 a reglementat că diferența dintre valoarea soldei/salariului de funcție din anul 2022 și cea/cel din anul 2018 se acordă în 4 tranșe, adică 1/4 pe an, în perioada 2019-2022.
In anul 2019 s-a acordat 1/4 din diferența fața de anul 2018.
In anul 2020 s-a acordat 1/4 din diferența fața de anul 2018 sau 1/3 din diferența față de anul 2019.
In anul 2021 nu s-a acordat diferența de 1/4 fața de anul 2018 sau cea de 1/2 față de anul 2020.
In anul 2022 trebuia acordată ultima tranșă de 1/4 față de anul 2018 sau 1/2 față de anul 2020.
In prezent solda/salariul de funcție este la valoarea din anul 2020. Sunt restante 2/4 din diferența față de anul 2018 sau câte 1/2 anuală din  diferența față de valoarea din anul 2021
Amendamentul propune  acordarea a numai  1/4 din diferența  dintre  valoarea prevăzută de lege pentru anul 2022 si cea din anul 2021, ceea ce ar presupune  o nouă eșalonare pe 4 ani, pentru a se ajunge la valoarea prevăzută de lege pentru anul 2022.
Propunerea corectă ar fi fost majorarea în anul 2022 cu 1/2 din diferență, urmând ca cealaltă jumătate să se acorde în anul 2023.




 

60 de comentarii:

MIȘU spunea...

Acum vreo 30 de zile, zicea Dâncu că face el,că drege
el pentru rezerviști......
Face pe dracului! Are multă vrăjeală,abureală în el,ca orice politician,toți sunt o apă și un pământ.
Noi rezervistii,nu mai contează,cu ce avem cu ăia vom rămâne.
Să se ducă ei ,politicienii să lupte,eu doar o sa mimez că lupt !

Leon spunea...

Si Avizul Comisiei de Aparare din Senat a sustinut Amendamentul cu majorarea Soldei de Functie, dar Raportul final nu a acceptat niciun Amendament !
Este de laudat ca Presedinta Comisiei din Senat, d-na Nicoleta Pauliuc, alaturi de cei 2 ministri a convins membri Comisiei din CD sa accepte aceste Amendamente.
In conditiile actuale sunt sanse mari ca Amendamentele de mai sus sa fie aprobate in Raportul comun al celor 2 Comisii, de Munca si de Buget, si tot ar fi ceva, mai ales ca SG ar putea fi majorata proportional cu cresterea salariului minim pe economie, adica o crestere de 75%, binenteles deocamdata NUMAI pentru Activi..!

nr. 1 spunea...

Este un moment important ca asociatiile rezerviste sa lase la o parte fanteziile si orgoliile si sa sustina adoptarea in regim de urgenta a PLX 199/2020 avand cuantumul minim calculat cf celor expuse pe aici( intr-un articol anterior )si cu soldele de grad actualizate -prima etapa. Ulterior - actualizarea chiar in etape. Fara vrajeli inutile cu OUG-uri kilometrice care sa nu duca nicaieri!

Viorel spunea...

Discuțiile sunt foarte avansate, sunt deja pe aliniamentul de tragere și așteaptă comanda La atac înainte. Numai că de pe data de 24.02.2022 Cdt. a dispărut. Iar membrii (dar numai membrii) cu cotizația la zi așteaptă cu sufletul la gură să o iau la goană strigând URA (logic ar trebui), ca URA să dispară. Unii care nu prea pot alerga din cauza condiției fizice preferă să stea pe burtă care și aia îi incomodează și să tacă.

Cezar spunea...

QED...,

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cine-l zgaltaie pe Dl Dancu sa se trezeasca din visare? Eu tot am scris, dar cu cateva voci, fara grosul de cateva zeci de mii sa-l preseze, degeaba... Tabarati-l, domnilor, cu sesizari cu zecile de mii, sa se faca asa cum scrie in postare! Bebe care nu oracaie nu-i da mama muștiucul!

BONIFATIE spunea...


Știm cu toții că dacă există voință politică se poate rezolva totul în câteva zile.
Sper să nu se amâne până ne distribuie armamentul și muniția ca să plecăm în linia I.
Dacă sunt mai mulți politicieni decât politruci atunci totul este O.K. În caz contrar facem numai rating.

Alexandru spunea...

👍👍👍

ifrim spunea...

👍👍👍

Paul Puiu spunea...

Pentru rezervisti nu vor oferi politrucii decat locuri pe front in prima linie ca sa scape cat mai repede de ei si sa reducă numărul pensiilor militare in plata!!! Asta e noua strategie a guvernului pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile militare!!!!

micutzul spunea...

Dacă nu-i dai carne se multumeste să sugă osul....Unii sunt vedete la Tv. și umblă cu pijama cu dungă rosie ...

ifrim spunea...

Da' pentru a nu pierde timp și acționa cu celeritate ne pot trimite în apărarea Kievului în uniforme ucrainiene!

PLopelu spunea...

Oare pe specialististii astia militari, cand nu sunt doctori, Badea Tudor si Turcu Gadea, ii consiliaza oamenii aluia latos si cret?

Leon spunea...

@Huhu Rezea, referitor la diferenta de 1/4, amendamentul adoptat este la fel ca cel din Ordonanta pentru Sanatate, Educatie, etc:
"(4) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021."
Dar este posibil ca Raportul comun sa majoreze procentul de la 1/4 la 1/2 !
SNPPC, prezent la dezbateri in Comisia de Aparare, ceruse ca Soldele de Functie sa fie la nivelul maxim din L.153..!

magda spunea...

Number one..nu ar fi mai bine ca asociatiile rezervistilor sa se uneasca intr-o federatie condusa de un consiliu director format din toti liderii nationali si al carui presedinte sa fie stabilit prin rotatie? Asa vom vedea si noi cine tradeaza interesele membrilor de sindicat.In plus la negocierile cu guvernul,dispar bisericutele.Curaj,cine face apelul?

Leon spunea...

@Magda, exista deja ,,Forumul Structurilor Asociative din Sistemul National de Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala,, care cuprinde majoritatea asociatiilor si Conducere rotativa anuala..!

Leo spunea...

Va fi o lege a pensiilor militare fie pe contributivitate fie o lege nouă dedicată a pensiilor militare. Nu va mai fi peticită L 223.

Viorel spunea...

Domnule Leon. „Acum cand avem atatea crize, eu imi doresc doar ca Statul Roman sa-mi POATA plati Pensia pe care o am in prezent..!!”.
Deci Statul Român aplică legea nu când vrea după cum se vede, ci când le intră frica în fund, așa că, să facă bine și să să remedieze prostiile făcute din 2016 și până în prezent la Legea nr. 223, iar de la 01 aprilie să aplice și pensionarilor militari Solda de grad conform gradului militar deținut de fiecare pensionar.
Cât despre amendamentul propus, militarii activi vor primi 1/4 /2021 și 1/4/2022 începând cu luna februarie, deci, aplică Legea nr. 153/2017 în integralitatea ei (așa văd eu lucrurile din amendamentul propus).

Alexandru spunea...

Paul Puiu, mă sinucid decât să le fac pe plac politrucilor de 💩

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asa, @Leo, ca bine zici! Lg 223 este acum un closet plin doldora cu ,,bunaciuni'' expirate, ce trebuie clorat, pus un strat gros de ciment turnat, daramata toata sandramaua, asternut un strat gros de pamant, apoi plantate flori de ,,Nu ma uita!'' Fara o noua Lege nu mai tine vrăjeala, ca tot au muls gusteroii bulangii pana la ultima picatura din pensiile mici si medii, asa ca frana pe pensiile gogoloaie sa mai ia si ei o olaie, si liber la cei cu pârțoaiele goale, si lor sa li se indoaie cand le vor deveni pensiile greoaie! Pai, dragi copii, sa ne pregatim pensiile majorate sa le primim cu oțetării si alte acriturele sa nu ni se aplece la lingurele, sa nu ni se traga moartea din ele! Eu mi-am facut, cum-necum, pomana de pe acum, cu mucenici si lumanarici, de o sa mi se traga moartea de la lingurici, cand o fi sa trec de la calici in randul pensiilor mari, de la cele mici, si de-o hi să crăp ca un capcaun baremi sa ma prinda satul!

M spunea...

@Cătălin

Va trebui la un moment dat să definim care sunt "jegurile globaliste".😁

După mine și Rusia intră la jeguri globaliste dacă deși se întinde pe 11 fusuri orare tot mai bălește să își mai adauge ceva teritorii!!! 😁

M spunea...

@Leo

Să de-a Domnul! Terminăm și cu actualizarea și cu discuțiile inutile!

Unknown spunea...

Oare când se va întâmpla acest lucru?

gigi 2 spunea...

Cel mai bine si mai corect ar fi pe contributivitate.

Huhu Rezea spunea...

@Viorel, s-o luăm băbește!
Să presupunem că diferența dintre solda prevăzută de L 153 pentru anul 2022 și solda din anul 2018 este de 100 de lei.
Potrivit art. 38 din L 153/2017 sume de 100 de lei se acordă în 4 transe egale în anii 2019, 2020, 2021 și 2022. Adică 1/4 in fiecare an face câte 25 lei pe an.
In anul 2019 s-a acordat 1/4=25 lei si au mai rămas de acordat 3/4= 75 lei.
In anul 2020 s-a acordat încă 25 lei care reprezintă 1/4 din diferența de 100 fața de anul 2018 sau 1/3 din diferenta rămasă de 75 lei. Au mai rămas de acordat 50 lei pentru a ajunge la valoarea prevăzută de L 153. Cei 50 de lei nu s-au acordat nici în anul 2021 si nici la 01 01 2022.
Dacă amendamentul spune că se acordă în februarie doar 1/4 din diferenta rămasă, înseamnă ca la 01 02 2022 se acordă 50:4= 12,50 lei. Or, tranșele anuale erau de 1/4 fată de anul 2018, adică 25 lei pe an.
Ce facem, eșalonăm suma de 50 lei tot pe 4 ani?
Corect trebuia să spună că în februarie 2022 se acordă 1/4 din diferenta față de anul 2018 sau 1/2 din diferența față de 2021. In felul acesta mai rămânea de acordat in viitor 25 lei, nu 37,50 lei, ca să ajungă la valoarea prevăzută de L 153.

Leon spunea...

In primul rand sa ne rugam sa se termine cat mai repede acest Razboi din Ucraina care afecteaza si Romania prin... Cheltuieli suplimentare pentru sprijinirea Refugiaților , prin cresterea galopanta a preturilor la Alimente, Energie, Utilitati, etc...!

Liviu PO spunea...

Surogate!Ar fi trebuit sa mareasca coeficientii de ierarhizare si gradul sa fie cuantificabil tot prin coeficienti de ierarhizare,barem ca in legea nr.138/1999...Astfel ar fi ajuns si seful statului major al apararii la nivelul unui director de teatru de papusi nu papusar...

Cezar spunea...

Se întîmpla ceva la Cernobîl!!!???

Nico.tnt spunea...

Acum de frica, vor sa mai arunce niste oase la activi. Multi civili s-au lamurit ca a fost o mare greseala lipsa inzestrari armatei, in ultimii 20 de ani. Iohanis alerga prin toata Europa sa aduca ceva soldatei pentru apararea tari, din armatele NATO. O sa fie ceva achizitii de armanent in perioada urmatoare, dar in stilul cunoscut. Eu sincer, inca de la inceput, am avut si am indoieli asupra spuselor lui Dancu. Ne plimba cu zaharelui. In conditiile actuale, cand poporul a vazut ce inseamna un razboi, n-o sa mai vina nici dracu` sa se angajeze in armata! Cineva care ar dori sa se angajeze, se uita la salarizare pe timpul cat este activ, dar si la ce se intampla cu venitul lui la iesirea din activitate. Cantareste toate astea!

DINU spunea...

JIGODISME POLITICE.

In DOAR 5 ani, pensiile magistratilor CEL PUTIN s-au DUBLAT (mai ales din 2018 - odata cu introdicerea contributiilor in sarcina angajatului)
In aceeasi 5 ani (din 2016), pensiile civile aproape s-au DUBLAT (punctul de pensie a crescut de la 871 lei - in 2016 la 1586 lei - in 2022)
Tot in cei 5 ani, legea pensiilor civile a devenit avantajoasa, prin cresterea indicelui de corectie, astfel ca, cei pensionati in prezent beneficiaza de un indice de corectie de 1,41 %. Adica, la iesirea la pensie, li se acorda O CRESTERE de 41 %.
Ptr militarii pensionati in perioada 2016 - 2017 - pana la aparitia OUG 59 a celei mai destepte persoane pe numele ei v-Olguta, conditiile de pensionare au fost mai avantajoase, in sensul ca in afara de faptul ca pensia nu se limita la salariul net, cei pensionati in perioada respectiva au beneficiat de OMM si pensia suplimentara.
Cei mai dezavantajati au fost cei pensionati inainte de aparitia Legii 223/2015, pentru ca dupa OUG 59 pensiile nu s-au mai actualizat, respectiv cei pensionati dupa OUG 59 atat ptr faptul ca nu au mai beneficiat de actualizare cat si ptr faptul ca nu beneficiaza de OMM si PS.
Una peste alta, raportat ce marii avantajati ai sistemului - magistratii dar si de civili, politicienii SI-AU BATUT JOC de pensiile militare. Unii mai mult ca altii.
Asta este realitate.
Si nimeni nu vede asta. Dar nimeni.
Pana cand?
Mai putem comenta?

M spunea...

@gigi 2

Poate ceea ce unii numesc "contributivitate hibridă".

Dacă ar fi contributivitate simplă care ar mai fi șmecheria să alegi cariera militară? Statutul e nasol dar în rest salarizarea e "unitară" și ar fi și pensia tot "unitară".

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, cu stima toată, tradarile se fac in cloacă, pardon, in gloată, ca unde sunt mai multi ghenerali si gheneralese, sunt si mai multe interese per nomber de fese, căci cu cat e târtița mai mare si interesul doar pentru ei ii doare: La plăpânjorii nostri de fesieri nu ne permitem ca sa fim ca ei, boieri, si doar nu o sa lupte pentru mine, ăla sau cutare ca sa ne faca zcula sau tâtița mai mare, un drept ce-i rezervat la bani doar pentru domnii generali!

monteoru spunea...

Tara e in razboi si baba se piaptana.Cacaciosilor,numai la burta voastra va ganditi.

Militar de la 14 ani spunea...

Pentru tine poate e bine și corect. Pentru militarii activi, nu prea cred că e bine. O eventuală nouă lege a pensiilor militare e binevenită. Aceasta trebuie să țină cont de întreg ansamblul ce definește profesia militară. Uită-te la legile pensiilor militare din țările NATO și nu numai. Nu vă mai vindeți pe 2 mici și o bere. Acum e un moment propice pentru o lege a pensiilor militare acceptabilă pentru toți.
Să nu uităm că proiectul vine din zona activilor, nu a pensionarilor militari. Și ei nu vor contributivitate, pe bună dreptate. Nici chiar politicul nu cred că mai susține asta.

Leo spunea...

- Prin May avem indiciile clare dacă militarii vor fi incluși în legea pensiilor pe contributivitate. Prin Sept. vom ști cum va arăta legea pensiilor militare , dacă se va opta pt. acest proiect.
În acest moment NU S-A LUAT O DECIZIE despre ce se va întâmpla cu pensiile militare.
- Cheltuielile cu refugiații se vor deconta de UE.

Leo spunea...

Flavius , dă rețeta de MUCENICI.......

Semaka spunea...

Stimate monteoru.
Intradevar ca țara este in razboi de " crize" ( energetice, politice ..) dar...dar ce se discuta pe acest blog, nu se discuta de ieri de azi ci din 2017.
Problema este despre cei pensionati inainte de 2017.
Se vede clar in numeroasele interventii facute de dumneata pe acest blog ca esti ofticat pe pensionarii militari, nu si pe civili si mereu esti GIGI contra.

Liviu PO spunea...

Probabil aveti o pensie formata din cinci cifre sau patru dar la varf ,adica 9,999 lei.Asa mai zic si eu patirotism pe paine cu unt si dulceata de afine...

Semaka spunea...

Si eu sunt pensionar ( neterminat) MApN din 2005 , am 60 ani si lucrez la privat.
Ce vina am ca s-a desfiintat unitatea.

Huhu Rezea spunea...

Crezi că neterminaților pensionați după 2010 li s-au desființat unitățile?

Semaka spunea...

Nu toti. Unii au profitat. Cei care aveau vechime de peste 25-30 ani in armata efectiva îi inteleg.

Liviu PO spunea...

Cand o PANARAMA isi bate joc de EUROPA si de LUMEA intreaga iti mai arde de pensii?
Crezi ca daca vine PANARAMA la putere si in ROMANIA vom mai avea pensii?Tot blocul NATO ar cam trebui sa-i dea P.LA peste bot acestei panarame si sa-l invete o data pentru totdeauna ce inseamna UMANITATEA .Tribunalul international sa-l manance pe acest borat.Nu s-a gasit inca cineva sa-l altoiasca ca sa mai creasca boratura? Nu mai sunt de acord cu vae victis!!!

Viorel spunea...

DINU. A se ține cont. OMM/SOSP pentru cei specificați de tine, se află pe Decizia de pensie la lit.. A: Drepturi de pensie și lit. B: Date care au condus la stabilirea pensiei militare de stat: pct. (10=Deccorat cu OMM/SOSP cls. III, II, I. ) și (11=Spor pentru OMM/SOSP în procent de 10, 15, 20%). Pe când, Vechimea contribuției la fondul pentru pensia suplimentară și/sau buget, se adăuga ca și procent dacă ai avut Procentul de calcul al pensiei sub 85%. Eu am pierdut 5+9% procente.
Aseară la România TV în emisiunea lui Ciutacu vorbea un Gl. despre „Proiect de lege pentru situații de criză: Bărbații între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război - Europa FM / Surse: Proiectul e pe circuitul de avizare”.
„Guvernul va face modificări legislative care să permită măsuri rapide în contextul războiului din Ucraina, a anunțat luni ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, citat de Europa FM. Surse guvernamentale au precizat pentru HotNews.ro că un proiect de lege în acest sens este pe circuitul de avizare, iar forma finală va fi pusă în transparență publică”.
Domnul Gl. îi dădea lui Ciutacu fel de fel de răspunsuri la întrebările lui și ale unei ziariste aflată în platou. Povestea de zor despre activi, REZERVA ARMATEI, voluntari, precum că din 8.000 planificați nu au în evidență decât 1.000 etc., etc.
Ceea ce nu știe domnul Gl., domnii guvernanți și politicieni cu răspundere privind SNAOPSN este ura care sa adunat în sufletul marii majorități a pensionarilor militarii considerați REZERVA ARMATEI și de care aceștia și-au bătut joc din 2016 și până în prezent fiind duși cu zăhărelul și umiliți prin Tribunale și CAp.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, Reteta de escroc, pe care am aplicat-o si anul asta: Cumpar mucenici ieftini cu 1 leu bucata, ii ung cu miere poliflora apoi torn pe ei praf de nuca macinata aseara, nuca in care am bagat zahar vanilat, apoi dau cate 1 mucenic de persoana la vecini cu cate 1 lumanare, si alea cumparate la kg ca sunt mai ieftine! Am luat 15 mucenici, am si mancat de m-am spart am dat si de pomana, dar mucenici mari, indesati, neneie! Pe farfurii din carton cumparate, special pentru ocazii- pomeni le-am dat oamenilor si mi-am facut datoria fata de raposatii pofticiosi! Amin si sa fie primit! Daca cumparam cu nuca presarata costau 2,2 lei si nu erau cum ii faceam eu.Nu am copt, ca altadata, ca nu se mai renteaza, cand ii gasesti ieftini, erau si cu 0.50 bani, dar mai mici si dadeam dovada de zgarciogar care-si mananca de sub...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Panarama a reusit sa prosteasca prostimea si benzinariile crescand artificial preturile la benzina la 11 lei litrul! In Romania nu se mai baga o lege cu impuscarea sumara a tradatorilor si sabotorilor? Borâtul isi face de cap in tot NATO? La noi ca la nimeni, chiar daca si la altii au sabotat preturile la benzina! Prim ministrul a miscat si el un deget, intr-un tarziu, acolo mort, din sicriu, si a baiguit nu stiu ce despre preturile razna, dar cu juma' de gura sa nu-l supere pe borât!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

13 lei litrul de motorina, fratilor! ASTA, DA, SDABOTAJ ECONOMIC, SI NUMAI DIN CAUZA SAMSARILOR OPORTUNISTI CARE CUMPARA CU TONELE COMBUSTIBIL SI CIUCA CU IOHANNIS STAU IN COTLOANE LA HIBERNARE! OPRITI JAFUL, BAAAAI!

Calinmihaib12 spunea...

"SEMAKA":
(..era porecla unui student militar la. .IMM(Inst.Med.Mil.,
prin anii'70-'79)
.."problemele" pensiilor militare
..se discută..în acest forum..nu din 2017,ci..cel puțin
din anii..2010, e adevărat: inițial pe blogul "Plano10"
(=care acum e în stand-by) și apoi.. pe acest blog conti nuator..!

Viorel spunea...

De ce nu domnule Liviu PO. Ce are în comun Putin cu pensile militare ? Nimic. El cu ale lui, noi cu ale noastre. Dacă războiul ține 10 ani ca și în Afganistan iar prețurile cresc zi de zi noi trebuie să rămânem cu pensiile înghețate, să ne ducem zilele de azi pe mâine ? Și mă refer la toți pensionarii, adică și civili. Politicienii ar fi trebuit să nu ne desconsidere nici cât am fost activi cu Coeficienți de grad și funcție de rahat (a se vedea Legea nr. 153/2017) actualizați din cincinal în cincinal (chiar și mai mult) și nici acum ca pensionari cu ambiții și scuze politice, mai ales că în perioada 2012-2019 România a avut o creștere economică semnificativă (Tigrul Europei) cu toată economia subterană (21% din PIB).
PIB 2012=596,7 miliarde lei=133,9 miliarde E; 2019=1.047,74 miliarde lei=211,76 miliarde E.
Militarii activi (comparativ cu alte ministere) și pensionarii militari (comparativ cu cei civili / a nu se uita indexarea din 2022) am ajuns bătaia de joc a politicienilor. Batem pe la ușile lor ca cerșetorii la Poarta (nouă) Împăratului.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Produsul_intern_brut_al_Rom%C3%A2niei

Leon spunea...

Pai nu mai este Proiect, Ordonanta este publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 204 din 02 martie 2022!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am cazut la pat bolnav cu temperatura, tuse, etc si n-am timp sa ascult comentariul... Numai covid sa nu fie...

CEZAR spunea...

Faci misto de noi ? Ne trimiti la Gusa?
Mai bine ai grija cu gramatica...ai ajuns sa te corecteze si aurolacii...hi..hi..hi..

CEZAR spunea...

Stai linistit doar esti ..SUPRAVACCINAT.....!!!

ARNOLD spunea...

Va trimit o propunere pentru a evalua oportunitatea acesteia: Transmiterea unui mesaj catre factorii de decizie, care sa fia semnat de militarii in rezerva (MapN, MAI, Servicii etc.), care considera ca acest demers este util si legitim.

Domnule Presedinte,
Domnule Prim Ministru,
Domnule Ministru al Apararii,

Noi, militarii in rezerva, intelegem situatia cririca in care se afla Romania din cauza razboiului din Ukraina, precum si obligatiile noastre in cazul escaladarii conflictului.
V-am solicitat in mai multe randuri sa dispuneti masurile necesare pentru a ne reda demnitatea de militari in rezerva, inclusiv in domeniul actualizarii pensiilor militare de stat.
Suntem MILITARI IN REZERVA si, INCA, nu ne-am dus la coada la Pasapoarte!

M spunea...

Eu propun să evităm a mai spune "neterminat". Este jignitor și nemeritat.
Cei care au fost disponibilizați ori nu au avut de ales ori au ales în conformitate cu legea în vigoare la acel moment.

În MAI sunt destui disponibilizați după 2010 prin răzbunarea lui Băsescu (când a redus cu 10% posturile din cauza lozincii: ieși afară javră ordinară!)

Leon spunea...

Interesant Amendamentul propus la Comisia de Invatamant la Pl x nr.52/2022:
http://www.cdep.ro/comisii/invatamant/pdf/2022/av052.pdf

Huhu Rezea spunea...

Si-au dat seama de greseala din proiect, unde ca si la militari s-a scris 1/4 din diferența.
Conform amendamentului ar trebui să se acorde toată diferenta, nu numai 1/4 din ea.

Leon spunea...

Conform OuG 130/2021, personalul din Invatamant a primit deja cei 1/4, incepand cu Ianuarie 2022, dar prin Amendamentul propus, se doreste ca din Iulie sa primeasca salariile maxime prevazute in L.153..!

Viorel spunea...

Așa trebuia să arate și amendamentul propus pentru (chiar dacă ar fi beneficiat începând cu data de 01 iulie și nu 01 februarie, dar cel puțin ar fi luat majorarea integral conform Legii. Nr. 153): Personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare, începând cu data de 1 iulie 2022 soldele / salariile de bază se majorează cu diferența față de salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare. Solda de grad conform gradului profesional deținut rămâne cum au aprobat, adică începând cu data de 10 ianuarie 2022.

M spunea...

Ce dracu să facem dacă noi nu avem spor de cretă?

Ne înjură și își trag salarii. Să fie sănătoși, să aibă bani că vacanțele subt lungi și le crapă capul de plictiseală! Așa, mai un shopping, mai o Grecie sau Bulgarie altfel trece timpul.

Apoi vin și vomită aforisme de genul:

"Un tablagiu bețiv și incult are salariul mai mare decât un dascăl care are pe umeri viitorul patriei!"

Huhu Rezea spunea...

@M
Am un mesaj important pentru tine.
Comunica-mi pe adresa de mail a blogului modul cum pot sa ti-l transmit.
huhurez2013@gmail.com