Un produs Blogger.

joi, iulie 07, 2022

Consecințele noilor precizări ale CE în PNRR asupra pensiilor militare

192 comments

Reluare din 06 02 2022 

Topicul este o opinie personală.


Extras din PNNR

Precizare, la cerere, a Comisiei Europene.

După ultimele precizări ale Comisiei Europene cu privire la reforma pensiilor din România, de care depinde acordarea fondurilor europene în Programul PNRR, asumat de Guvernul Cîțu, pensiile militare intră în obligațiile pentru atingerea obiectivului ca totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile să nu depășească 9,4% din PIB. Se va introduce o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pentru pensiile în plată.

S-au încheiat toate dezbaterile sofistice  despre caracterul juridic al pensiilor militare care, potrivit unora, nu ar fi pensii speciale, în sensul în care fusese redactat PNRR. Pentru a nu mai fi discuții, CE a venit cu precizarea că și pensiile militare intră reformă și în anvelopa bugetară de 9,4% din PIB.

Anvelopa bugetară se referă la toate alocările bugetare pe care statul și le asumă pentru plata pensiilor, peste sumele pe care Casele de Pensii le asigură din Fondul National de Pensii, administrat de CNPP. Efortul bugetar cu plata pensiilor a scăzut în ultimii ani, după ce Guvernul PSD a mărit CAS la 25% din salariul brut al celor peste 5 milioane de salariați.

In privință pensiilor militare exită 2 variante:

1. Păstrarea pensiilor militare, dar cu modificarea  algoritmului de calcul, astfel încât să nu se depășească plafonul de 9,4%  din PIB, după ce se asigură mai întâi plata integrală a pensiilor contributive din sistemul public, periat și el de excrescențele celor 6 categorii de pensii de serviciu. Drepturile de pensie stabilite contributiv sunt drepturi garantate.

Așadar, noua lege a pensiilor militare trebuie să asigure tranzitoriu atât un cuantum minim cât și un cuamntum maxim, ambele  calculate  din elementele salariale deja consemnate în Raportul preliminar privind Plx 199/2020:



Noutatea ar consta că de data aceasta domnii care au întârziat adoptarea Plx 199/2020 trebuie să stabilească și un cuantum maxim care, probabil, nu va fi mai mare decât o valoare medie care să permită încadrarea in plafonul general de 9,4%.
Consecințele ar fi că, din totalul de 180 000 de pensii militare circa 30-40 000 ar crește substanțial, 50--60 000 ar scădea substanțial și restul ar avea mici variațiuni de plus sau minus din cuantumul actual.
Preconizatele recalculări și actualizări din Plx -199/2020 s-ar amâna peste câțiva ani.
2. A doua variantă este integrarea pensiilor pentru militari în Legea 127/2019, modificată și ea in limitele impuse de PNRR.
Integrarea se va putea face fie integral, numai cu cuantum contributiv,  fie în forma hibridă cu cuantum contributiv, garantat de stat, la care se poate adăuga, în funcție de  posibilități, un supliment necontributiv.
In condițiile menținerii actualului nivel ridicat de CAS, de 25% din soldele/salariile brute, statului îi convine să introducă și pensiile militare în sistemul contributiv de pensii, în speranța că fondul de pensii se va echilibra și va fi din ce în ce mai puțin nevoie de susținerea plății pensiilor din bugetul de stat. 
Cei de la Ministerul Muncii   au respins extragerea stagiilor civile, rămase captive în deciziile de recalculare a pensiilor militare,  pentru deschiderea unui nou drept de pensie, cu atât mai mult se vor opune aducerii integrale a pensiilor pentru militari în sistemul public.
Cam acestea sunt constrângerile bugetare în limitele cărora se vor reforma pensiile militarilor.



192 de comentarii:

ifrim spunea...

Hotărâri privind finanțele țării pe 50 de ani nu trebuiau votate în parlament?Să i se deschidă dosar penal lui Ghinea slinosul!Dacă majoritatea pierde,nu se mai bagă pe șircuit plx-ul lu' pește!

reddog spunea...

Daca unele vor scadea poate apare un nou blog in genul "R-26500-Elita" 😂
Poate va era dor de calugarul raspopit. 😁

http://calugarulraspopit.blogspot.com/2016/04/ordinul-militar-r-26500-elita-suntem-in.html

Cezar spunea...

Uraaa...numai vesti bune !
Gusatii..&..mares.."m"..vor ramîne fara hoxigen!

Leon spunea...

Poate infirma cineva ca acest raspuns nu este "copt" de Reprezentanța CE din Romania ??

CEZAR spunea...

Se baga si inca in viteza....!!!

Brenda spunea...

Și care pensii ar putea crește

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Esti într-o capcana a realității virtuale! Apreciez ca ai folosit rosu pt niște deziderate, promisiuni...
Apoi dacă acesta este rolul demersului:
"Consecințele ar fi că, din totalul de 180 000 de pensii militare circa *30-40 000 ar crește substanțial, **50--60 000 ar scădea substanțial și ***restul ar avea mici variațiuni de plus sau minus din cuantumul actual", înseamnă că la capitolul Lecții învățate sunt destui corigenți la testul de stres al vieţii contemporane, fără șansă de a-l depăși cu succes!
75 de ani de teroare roșie au marcat modurile de viata și mai ales de gândire!
Nu credeam ca voi vedea în 2022 o astfel de abordare?
^Mai spune-le userilor ca pielea ursului din pădure nu se vinde decât când o ții în mână, iar 9,4 %/PIB cf PNNR sunt valabili pana în 2070!
#Sindromul Stockholm funcționează la parametrii maximi!
Utopia UE transpusa în practica în ROU va anihila total dorinta de performanta profesionala!

avianyc spunea...

În mod sigur părăseste frontul de pe granita ukraniană si se inroleaza la nea Mircea

Paul Puiu spunea...

Fara consultarea Parlamentului, a sindicatelor, patronatelor, asociatiilor profesionale care reprezinta interesele cetatenilor acestui stat, potrivit prevederilor constitutionale, nu ai dreptul ca sa iti asumi in numele statului roman niste obligatii majore pentru evolutia viitoare a drepturilor fundamentale a cetatenilor statului, a dezvoltarii economiei, industriei,turismului, a infrastructurii rutiere, sanatatii, a legislatiei ce reglementeaza salarizarea si pensiile!!!! Acesta incalcare a prevederilor constitutionale constituie un abuz in serviciu pentru care guvernul Citu trebuie sa raspunda penal!!! Procurorii din cadrul PICCJ ar trebui sa se sesizeze din oficiu cu privire la abuzul guvernului Citu si sa ii cerceteze pe cei responsabili pentru incalcarea prevederilor legale!!!!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Juridic, nu trebuie sa ramana treaba batuta in cuie. Acest lucru trebuia dezbatut public, si nu s-a facut, apoi nu s-a tinut de normele procedurale de votat in Parlament, si iar putem spune ca nu s-a respectat legalitatea. Dar chiar nu sunt juristi si constitutionalisti, experti care sa se duca la europeni sa le-o puna-n bot cu ilegalitatile? O tot freaca cu bocelile in mass media dar vad ca nu fac nimic sa elimine idiotenia. Daca se intampla Ungariei si Poloniei nici nu discutau si modificau actul normatv, dar la noi lingatorii de gaoz, pupincuristii si slugile se tarasc pe burta la picioarele Europei! Care ati votat USR, luati-i acasa sa aiba grija de nevestele voastre, ca din pensii nu o sa mai aveti din ce sa le mai luati rujuri si cercei!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Hai cu (B)Elita 'jdemii, somnoroase păsărele si copchii!

Huhu Rezea spunea...

Comisia Europeană este Guvernul Europei. Discută direct cu guvernele fiecărui membru.
Celelalte țări au și cettțeni cu spirit civic, de care se tem guvernele, nu ca la noi niște simpli locuitori care nu știu nici măcar un memoriu să scrie, dar să mai și reacționeze în stradă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mi-am lasat si eu comentariul cu autograf olograf sa-i fac pe postatori praf, Doamne, cu gust de sarmale invelite in cupoane! Hai, liberareee!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, lumina in chestiune e taiata de Eon, si eu zic ca ei au scapat doar ineptii de prostit, derutat si de tinut cu inima la gat sa ne tina de urat, caci adevarata lege finala, cu bănat, e tinuta ferecat sub un ditamai lăcat!

Viorel spunea...

Stau și mă întreb. Oare cât de PROST poți să fii ca să propui o asemenea aberație până în anul 2070. Vă întreb stimați „stimați” guvernanți, parlamentari cât și pe domnul KWI, Legea nr. 223/2015 de ce nu ați lăsat-o nici o zi în forma inițială sau măcar 10-20 de ani și ați modificat-o de 100 de ori prin OU în 6 ani ? Dar Legea nr. 163/2017 de ce nu ați dus-o până la final fără întreruperi cu șanse de a nu fi terminate niciodată. La vot v-ați angajat în fața românilor că o să trăiască mai bine. Voi ce ați făcut. Ați amanetat până și pensile ca și întreaga economie / energia a României. O rușine, promisiuni deșarte.

M spunea...

Comisia europeană e un organism politic!
Să zicem că PNRR e la nivel de lege! Nu ați auzit de legi modificate, schimbate, prorogate, profutute că nu mai seamănă cu originalul?

E un aviz evident!

Cine sunt autorii? Ghinea Slinosul cu complicitatea interesată a lui Cîțu (atât de implicat încât poate fi oricând considerat co-autor).

Un Ghinea arestat și băgat la bulău și un Cîțu scuipat din politică ar fi de ajuns pentru ca soarta a milioane de români se se schimbe!

Nici tratatul Ribbentrop Molotov nu era moral dar iată că și trecut 80 de ani...

Vă pun însă o întrebare: cine credeți că reprezintă aparatul tehnic la Bruxelles? Ăla care de fapt a negociat că nu stătea von der Leyen cu creionul chimic în mână verificând procentele la pensiile românilor!!!!
Stafful tehnic sunt românași de ai noștri, care au făcut studii prin străinătate, apropiați de ideile rezist, ultraliberale, neo-marxiste, LGBTQ și ce mama dracului se mai fumează pe acolo!!!!!

Vă spun din experiență!!!! "Vin doi specialiști de la UE să avizeze proiectul!!!!" Intră apoi pe ușă un ea și un el de vreo 26-28 de anișori, ea Popescu, el Ionescu, vorbind stricat românește, cu 3 cuvinte din 10 în engleză, specialiști în toate! Aroganți, suficienți, agresivi!
"De ce prevedeți să extinguish-iți incendiul impactând negativ asupra raportului caloric?"
Ceeeeeeee, mă??????

Asta e UE! Deși nu îmi place să recunosc mai au și ăștia de la AUR dreptate!!!!

Huhu Rezea spunea...

M
Parlamentul European este organismul legislativ al Uniunii Europene, în timp ce Comisia Europeană este organismul executiv, adică Guvernul Uniunii Europene.
Comisia este numită de Parlamentul Europei.
Deocamdată, hastagistii formează guvernul Uniunii Europene, in baza votului exprimat de cetățenii Europei la alegerile europarlamentare din 2019, cele după care a fost arestat Dragnea.
Ce, ai uitat cum au votat românii? PSD nu a obținut decât 20%. Parcă si d-ta spuneai că ai votat cu hastagistii!

Huhu Rezea spunea...

Imi pare rău, dar pe d-ta te-a marcat așa de mult teroarea roșie încât... nici nu poți remarca un lucru evident; textul marcat cu roșu este extras cuvânt cu cuvânt din PNRR, nu este creația mea.
Decât să mă critici pe mine, mai bine ai informa cititorii cum estimezi d-ta că vor aplica PNRR pentru militari, pentru că ești mai aproape de decidenți.

Leon spunea...

Daca acest procent de 9,4% ramane batut in cuie, si cresterea pensiilor va fi posibila NUMAI odata cu cresterea PIB-lui, ce se intampla cand , din varii motive( Pandemii, Razboaie, Crize Economice, etc.) acest PIB scade , asa cum a scazut in 2020 (minus 3,7% !)..??
Scad pensiile, raman la acelasi nivel( in acest caz procentul depaseste acest procent !) ?
Daca in acest an avem in Buget un PIB de 1317 mld.lei, deja este bugetat un Procent de 8,12% pentru plata Pensiilor CIVILE si 0,81% pentru plata Pensiilor MILITARE (cele 3 Case ), adunate fac 8,93% in Total si mai ramane o Rezerva de 0,47%, aprox. 6 mld.lei !
In concluzie, actualul GUVERN sa negocieze cu cei din Comisia Europeana, ELIMINAREA PENSIILOR MILITARE DE STAT din procentul de 9,4% prevazut in PNRR !
Apropo, scrie undeva in acest PNRR cuvantul ,,MILITAR,, la Capitolul Pensii ??

Huhu Rezea spunea...

Leon
Parcă știai engleză!
In facsimilul publicat de olteanul Vasilcoiu, o completare venită pentru Guvern din partea CE, spune clar că și pensiile militare intră în aceeași anvelopă bugetară de 9,4%.
Ghinea a crezut că expresia jurnalistică pensii speciale este suficientă pentru includerea în plafon și a pensiilor militare.

Dibaciu spunea...

Parca pensiile militare sunt parte din cei 2% alocat Apararii. Ce treaba are la momentul asta cu cei 9,4% alocati pensiilor civile? De ce amestecati mere cu pere?

M spunea...

@Huhurez

Totul corect până aproape de sfârșit.
Eu am spus că USR a plecat cu niște principii atrăgătoare care însă au fost deturnate către extremă stângă!
Acest lucru și violența oarbă, animalică a susținătorilor USR m-au îndepărtat definitiv de acest partid.

Eu mă văd undeva de centru dreapta. 😁 Dumnevoastră sunteți mai aproape de USR decât mine, lucru vizibil și din faptul că tot luați apărare lui Ghinea Slinosul.
Dumnevoastră sunteți de stânga deci ideile USR sunt din aceeași sferă, doar un pic mai radicale!

Închei, PSD a făcut idioțenia de a îl îndepărta pe Ponta. Asta a dus la divizarea voturilor, altfel aveau un rezonabil 30%.

Huhu Rezea spunea...

@M
Ești inconsecvent ca orientare politică! Nu ai convingeri, ai doar interese.
Nu mă întrebi de ce eu nu am votat niciodată PDL sau USR?
Să stii că eu nu intru în capcana propagandistică a PNL Cîțu... de arunca vina pentru PNRR doar pe Ghinea? Este vinovat întreg guvernul, inclusiv fostul ministru al Apărării, Ciucă.

Huhu Rezea spunea...

@Avia
Ești neserios dacă vrei să deturnezi topicul cu furtul de statui.

Leon spunea...

Huhule, tocmai pentru ca este o mare nebuloasa in continutul acestui PNRR, in aceste zile am trimis la 3 Deputati propunerea ca reprezentantii Guvernului Romaniei sa obtina din partea Comisiei Europene o SIGURA PRECIZARE,...CA PENSIILE MILITARE DE STAT NU FAC PARTE DE PROCENTUL DE 9,4% !
Acest lucru inseamna ca la Bugetul de Pensii CIVILE raman 17 mld.lei care pot majora pensiile in acest an pana la nivelul de 40% trecut in Legea 127/2019!
Parca zisei mai sus, Completarea cred ca a venit de la Reprezentanii CE de la Bucuresti, nu de la Bruxelles..!

Huhu Rezea spunea...

Avantaj, Armata!
Va primi 2% din PIB... fără capitolul pensii pentru moșnegi.
Va folosi alocația de 2% doar pentru înzestrare și solde.

CEZAR spunea...

...aaaa si ce mai fac ceistii ..spionii si contraspioniii...ati lasat-o balta ??
Mai si ce va mai intreceati ...va sticleau ochi ..alb albastrrruuu....

Buha spunea...

La modul realistic, functionala este doar prima varianta. De ce asa? Multi uitati de faptul ca si soldatii/gradatii au pensii militare la acest moment. Majoritatea undeva spre 2500-2700 lei, dar sunt SGP in carti (la fel ca la ofiteri si subofiteri/masitri) care depasesc si 3500 sau chiar 4000 lei. Unii pentru ca au si ei Oskar, altii ca au lucrat in specialitati mai bine platite (cum ar fi aviatia).

Legat de contributivitate, fie ea pura sau hibrida. Acest corp al SGP a avut in marea majoritate a carierei, mai exact pana la aparitia L. 153/2017, niste solde de coma, in majoritatea anilor si sub minimum pe economie. Undeva la 350-1200 lei net. Media la 700-750 lei net, brutul fiind maxim dublu. Si cum - simplificand calculul oficial, actualul trend de calcul al pensiilor contributive, conduce la o pensie contributriva neta de 60% din media ponderata a tuturor salariilor nete din cariera, va dati seama ca acest corp al SGP va avea niste pensii contributive de 350-400 lei, la care mai crestem cu 50-150 lei urmare a salariilor mai mari de dupa aparitia L. 153/2017. Si astfel SGP vor ajunge la pensii contributive sau la componente contributive de 500 lei.

Corpul SGP este indispensabil, fara acesta practic s-ar desfiinta armata. Cred ca toti sunteti constienti ca spre deosebire de ofiteri si de subofiteri/maistri si care in general sunt toti niste papagali (exceptiile fiind anihilate si marginalizate de sistem), fiind incapabili sa se organizeze in a-si apara drepturile pe timpul carierei (la pensie nici atat), SGP au reusit performanta sa se organizeze intr-o liga si care cum necum, dar a acordat aceleasi drepturi si SGP ca si ofiterilor si subofiterilor/maistrilor militari. Cum ar fi dreptul la pensie militara. Liga nu este la modul oficial un sindicat, desi functioneaza ca un sindicat. Acest fapt inseamna si reactii asemenatoare unui sindicat si care pot fi ultrarapide.

Bun! Eu sunt sigur cu tot cu PNRR si in ciuda relei vointei a unor politicieni romani (si care de fapt ei au cerut si vor desfiintarea si a pensiilor militare, indiferent ca sunt de dreapta sau de stanga), trecea la contrbutivitate a militarilor, va da nastere la o reactie rapida si virulenta a corpului SGP. Ceva in genul greva, proteste deschise, pana la demisia in bloc a intregului corp al SGP, ceea ce ar conduce la paralizarea intregii armatei.

Mai departe, pentru a preveni astfel de chestiuni, este problema de realism a liderilor armatei si ai serviciilor, care sa informeze la timp decidentii politici asupra consecintelor, iar acestia sa informeze franc UE. Ca sa nu mai discutam despre faptul ca si liderii militari pot informa direct UE - inclusiv via NATO, despre ceea ce s-a intampla, daca armata ar fi trecuta la contributivitate, asa din pix, in 24 de ore.

Asa ca integrarea armatei intr-o noua lege cu cuantum exclusiv contributiv, este improbabila la acest moment. Fapt pentru care generalimea, ofiterii si subofiterii/maistrii militari, pot sa se apuce sa ridice statui acelor soldati si gradati - cei mai multi cu 10 clase, pentru ca acestia ii salveaza si pe ei.

Legat de chestia cealalta cu componenta hibrida, cred ca ati constatat ca pe piata s-au vehiculat niste sume fixe (2500 la subofiteri, 3500 la ofiteri si 4500 la generali), pe categorii de militari, dar din care lipsea exact corpul SGP. SGP nimic? Din care rezulta ca acele sume au fost aruncate pe piata de niste odihniti care habar nu aveau ca armata are si SGP, adica acele sume au fost inventate si probabil ca si ideea cu pensiile hibride. Da, pot exista pensii hibrid. Dar pentru a fi prevenit ceea ce spuneam, ar insemna pt. a nu avea scandal la corpul SGP, ca acele componente de la bugetul de stat, sa nu fie cele vehiculate si probabil nici proportionale.

Asa ca cel mai probabil ca militarii vor avea pensii militare si in continuare.

Buha spunea...

O a 2-a varianta, este intr-adevar si cea a pensiilor-hibrid, dar nu asa cum s-a vehiculat pe aici. In sensul ca va prima pe moment componenta militara/de la buget. Urmand se se anexeze si o componenta contributiva, dar nu dupa regula ca si cum am fi contribuit. Ci efectiv dupa cat am contribuit la sistemul public (armata a contribuit la sistemul public doar intre anii 2011-2016 si foarte putinii care au avut un al 2-lea job civil in paralel cu cel din armata). Asta ar insemna ca de componenta contributiva nu se poate beneficia decat pe viitor, si necesita niste modificari legislative astfel incat militarii sa poate contribui neingradit ca civilii (sa poata sa aiba firme, sa poate sa aiba orice al 2-lea job civil etc.).

Si apropo! Ca o persoana care inca am contact cu militarii activi din toate corpurile profesionale, sa stiti ca cele mentionate de mine sunt constientizate de militarii activi, inclusiv de acei SGP cu 10 clase. Iar din cate am mirosit, acel spirit mai rebel al SGP se intinde acum si la celelalte corpuri militare. Iar corpurile actuale de militari comunica mai apropiat intre ele, nu ca inainte! Adica, este posibil ca in cazul lovirii militarilor la pensii, sa asistam la o opozitie armata generalizata, de genul unei rebeliuni.

Huhu Rezea spunea...

Leon
Intreabă-l pe Vasilcoiu de unde a primit straiful din document.
Oricum, dacă l-a primit de la Ramona Chiriac, Sefa Reprezentanței CE la București, să nu crezi că ar fi doar o opinie personală de interpretare.

Buha spunea...

In cazul pensiei hibrid, eu ma indoiesc ca va fi considerata contributiva intreaga activitate din armata, dupa regula ca si cum am fi contribuit. Mergand pe calcule sumare. La SGP aceasta componenta ar fi derizorie ca si cuantum, chiar daca ar fi luata in calcul toate activitatea ca si controbutiva. Sa zicem ca componenta contributiva ar fi 1000 lei (desi nu sare de 500 lei), ar insemna o compensare de la buget de 1500 lei, ca SGP sa ajunga la pensiile actuale de 2500 lei.

Problema este insa ca daca aplicam algoritmul si la subofiteri/maistri, ofiteri, generali, daca se considera contributiva toata cariera, si mai adaugam componentele de la buget de 2500/3500/4500 lei, la majoritatea ies pensii in plata mai mari decat cele actuale. Ceea ce ar insemna sa scoata bani in plus de la buget, si probabil si depasirea plafonului de 9.4% impus de PNRR. Ceea ce eu nu cred.

Asa ca mai degraba si ca sa iasa calculele, se adauga doar o componenta contributiva raportata la anii efectivi de contributie (2011-2016 pt. cei care au activat atunci si pt. cei care au avut un al 2-lea job civil in paralel cu cel militar) care este derizorie pentru cei deja pensionati. Dar care ca legalitate contabilicesco-juridica suna bine pentru viitor, bineinteles cu conditia ca militarilor sa nu le mai fie ingradit dreptul la munca contributiva (sa aibe drept de firme, orice alta a 2-a ocupatie civila etc.). Asa s-ar rezolva si problema de a nu scoate bani in plus pentru plata pensiilor militarilor.

Viorel spunea...

Domnule Leon. În situația expusă de dv. (Pandemii, Războaie, Crize economice, etc.), Ue nu va mai ține cont de acest 9,4% poate chiar și de alte capitole din PNRR, cum nu a ținut cont și a dat „liber la împrumuturi” chiar dacă depășim deficitul de 3% din PIB cum era stabilitit initial. Dacă nu era Pandemie, marele finanțist Cîțu nu ar mai fi putut face multitudinea de împrumuturi ce a îndatorat România pe foarte mulți ani, pentru că nici nu a prezentat în Parlament situația reală. Real pentru dânsul a fost gaura (inventată) de 6 miliarde de la buget lăsată de PSD / Teodorovici.

CEZAR spunea...

BUHA
Hai nu mai fu- e buha.
Cum ii vremea prin Dombas ..??

Huhu Rezea spunea...

Buha
Esti tot atât de rigid precum era Gomulka pe Elita.
Puncrul de referință pentru pensiile contributive se calculează din veniturile brute/nete, după caz, din intreaga carieră.
Ti-au spus mai mulți că nimeni, civil sau militar, nu a plătit CAS înainte de aprilie 2001, dar toată lumea are stabilit punctul de pensie/referință și din veniturile anterioare anului 2001.
SGP-iști zic mersi că pot să-și valorifice în aceeași pensie și stagiile ulterioare trecerii în rezervă. Că n-or fi rămas șomeri la 40 ani.
Legea pensiilor este ultimul document de care se interesează un militar în activitate. Stim asta fiecare din perioada de activitate.
Mă uit la d-ta câte dificultăți ai în a înțelege o lege de numai 100 de articole!

Fsafety spunea...

Procent PIB sistemului public de pensii :7,54% cca 90.6 mod lei
Procent PIB pensii speciale, inclusiv pensii militare: cca 1%
Total:8.54%
Mai rămân cca 0,6%
Surse: LEGEA nr. 16 din 8 martie 2021
bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021
Articolul 3(1), ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 123 din 26 noiembrie 2021
pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 Articolul 3(1)

https://m-hotnews-ro.cdn.ampproject.org/v/s/m.hotnews.ro/stire/25331617?amp_js_v=a6&amp_gsa=1&amp&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#aoh=16441550822383&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=De%20pe%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.hotnews.ro%2Fstiri-politic-25331617-florin-citu-prezinta-facebook-grafic-privind-evolutia-cheltuielilor-pensiile-procent-din-pib-cel-mai-mare-procent-7-71-alocat-2020.htm
România atinge la sfârşitul lui 2021 un Produs Intern Brut de circa 1.190 miliarde

https://www-capital-ro.cdn.ampproject.org/v/s/www.capital.ro/record-pentru-pib-ul-romaniei-in-2021-cresterea-economica-va-fi-mai-mare-decat-se-estimase-initial.html/amp?amp_js_v=a6&amp_gsa=1&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#aoh=16441538219994&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=De%20pe%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.capital.ro%2Frecord-pentru-pib-ul-romaniei-in-2021-cresterea-economica-va-fi-mai-mare-decat-se-estimase-initial.html

https://www-economica-net.cdn.ampproject.org/v/s/www.economica.net/pensii-speciale-2020-pensii-de-serviciu-2020-92-miliarde-de-lei-exclusiv-economica-net_495388.html/amp?amp_js_v=a6&amp_gsa=1&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#aoh=16441540468901&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=De%20pe%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.economica.net%2Fpensii-speciale-2020-pensii-de-serviciu-2020-92-miliarde-de-lei-exclusiv-economica-net_495388.html

https://m.rfi.ro/politica-142075-cristian-ghinea-psd-plafon-pensii-pnrr

CEZAR spunea...

Baai ce M_AM MAI RIS!!!! Va dati seama ce "canale " i-am lasat lu Mosu Alecu pe scoarta ???

mos alecu06.02.2022, 14:41
@Nikk 06.02.2022, 13:07
La : "Indiferent de soluția care se va adopta (recalculare/actualizare...calcul în baza principiului contributivității...), se impune că o necesitate majora, ELIMINAREA menținerii in plata a cuantumului avantajos. In caz contrar, zecile de mii de sporuri dintroduse după 2o15, vor face imposibilă eliminarea gravelor dezechilibre și inechități din sistem.".
***************************
Era sa spun ca toti fritzișorenii au marota eliminarii cuantumului avantajos... da' mi-am adus aminte de banderas, t.rex, n_v cincu, trotil_atul, marshall, nero, tarzan, f18sh, mannix, jvek, si multe, multe altele...(inclusiv numele sub care se prezinta de cele mai multe ori)!

avianyc spunea...

Rezolvarea privită ardeleneste ar fi simplă .
DNA puternic si infipt până la radacina in hoți si jonglerii cu banii din buget cu intoarcere in visteria partidelor si firmelor de partid
ANAF superinformatizat cu legaturi directe intre casele de marcat ale firmelor si serverele ANAF. Facturi urmarite de la vama , livrare productie internă pana la scadentă in magazinul -piata de desfacere.
Un ITM incadrat cu profesionisti cu prevederea de sanctiuni drastice pentru neindeplinirea atributiunilor ,fără lichele de partid si cu starpirea lucrul la negru nefiscalizat
Companii de stat si sistem bugetar restrusturat si adaptat la salarizare la posibilitatile economiei
Aplicarea mot-a-mot PNRR dar numai sub supravegherea CE si sub lupa Codruței K. in asa fel ca banii sa nu poata fi furati iar investitiile realizate să ducă la creasterea PIB an de an

Și uite așa crescand an de an PIB banii inclusi in cei 2% ar fi mai multi si ar permite chiar in cadrul acelui 9.4% ca pensiile să creasca subtantial.
Romania are potential enorm de dezvoltare dar nu se poate realiza decat prin constrangeri radicale. Asa-i romanul ,din pacate.

Huhu Rezea spunea...

Da, Cîțu vrea să manipuleze prostimea că el a acordat în 2020 cel mai mare procent pentru pensii contributive.
Dar nu spune că PIB-ul din 2020 a fost cu 3,7% mai mic decât cel din timpul Guvernării Dăncilă, din 2019.

monteoru spunea...

Nu le am cu situatia in viitor a pensiilor militare.Din cat am inteles Budai foloseste gresit cuvantul renegociere a PNRR.Si care e baiul ca foloseste o noua formula de calcul a pensiei?De fiecare data cand a aparut o noua lege a pensiilor militare cu exceptia legii 164/2001 am pierdut si nu am dat ortul popii.Invatati-va sa mai si pierdeti ca asa e in viata.Pierzi-castigi negustor te chemi.Sanatatea inainte de toate.Cu o leguma,cu un fruct,mai o gaina,mai un porc etc se poate trai.MAi nou se mananca macris.E plin pamantul de Coada soricelului.Macese cat cuprinde.Are balta peste.Nu suntem noi ultimi prosi de pe planeta Pamant.Usor cu stresul.Luati lucruri cum sunt.Eu in 2010 m-am ofticat si am ajuns la stent.

Viorel spunea...

DESPRE RENEGOCIERE PNRR, MAJORARE PENSII ȘI PROSTIA UNOR LIBERALI.
ŞTIRIASTĂZI, 08:37
Scandal la nivel central de la ministrul Budăi, liberalii s-au enervat după anunțul făcut de premierul Ciucă.
Potrivit unor surse politice, cei din PNL sunt nemulţumiţi pentru că Guvernul Ciucă şi-a arătat susţinerea pentru ministrul social-democrat al Muncii, Marius Budăi, dar nu și pentru ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu.
Conform surselor politice citate de Adevărul, liberalii sunt nemulțumiți pentru că Guvernul condus de Nicolae Ciucă (PNL) nu a intervenit pentru a-l susţine pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, atunci când PSD şi USR au cerut demisia acestuia, în contextul crizei energetice.
De menționat este faptul că reacțiile dure din PNL vin după ce, recent, ministrul Muncii a anunţat că din februarie ar putea începe discuţii cu Comisia Europeană, la Bruxelles, pentru majorarea procentului din PNRR acordat pensiilor.
Executivul a transmis în schimb un mesaj de susţinere pentru ministrul Marius Budăi (PSD), după ce acesta ar fi fost contestat de colegii din coaliţie pentru că a cerut renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
În ceea ce privește nemulțumirile liberalilor, potrivit surselor citate, există o serie de nemulțumiri în interiorul partidului la adresa ministrului Muncii, din cauza declarațiilor privind posibilitatea majorării pensiilor, pentru a doua oară în 2022.
https://www.botosaneanul.ro/stiri/scandal-la-nivel-central-de-la-ministrul-budai-liberalii-s-au-enervat-dupa-anuntul-facut-de-premierul-ciuca/

raul spunea...

Pana in 2070???😀Pai pana atunci nici nu va mai exista entitatea numita Romania ,ci va fi inlocuita de una numita RRomanica sau RRomanistan ,ca tot au inceput sa vina indieni ,srilankezi etc si va putea negocia alte ...cote!🤣🤣

avianyc spunea...

Neserios mult spus. Azi am zi nelucrativă. Să inteleg ca dumneavoastra si stimatii comentatori aveti zi lucrativă si azi ?

Huhu Rezea spunea...

Să citim ce spune și negociatorul lui Cîțu, pe 01 02 2022, la Radio France:

Cristian Ghinea atrage atenția că în caz de renegociere a PNRR la capitolul pensii, Guvernul s-ar putea trezi cu criterii mult mai severe de acordare a banilor: ”Pur și simplu, PSD a făcut o obsesie din acest 9,4%, ceea ce este o manipulare de la un cap la altul, pentru că România nu a avut niciodată, nici măcar 9%, dacă punem și pensiile speciale, ca să fie foarte clar. România cheltuie 8% din PIB pe pensii, maxim. Pe vremea lui Dragnea era 7,2%. Pe vremea lui Ponta era 6,9%. Deci România nu a cheltuit niciodată mai mult de 8% din PIB pe pensii. La astea se adaugă pensiile speciale, care sunt undeva la 0,9% din PIB, ceea ce dacă faceți calculul, că vorbim de câteva mii de oameni, este enorm pentru pensii speciale și asta este durerea lor. Deci faptul că PSD face o obsesie din 9,4%, când noi nu am cheltuit niciodată nici măcar 9% este o manipulare ieftină politicianistă, ca să arunce vina pe cineva pentru că de fapt nu au bani la buget, ei n-au de unde să dea niște bani pe care nu-i au, nu au bani la buget ca să crească pensiile atât cât au promis, pentru că au promis într-un mod nesimțit și deșănțat în anii anteriori”.

El spune că ”acest plafon de 9,4% a fost o victorie politică a Guvernului din care am făcut parte, pentru că ceea ce dorea Comisia Europeană era mult mai jos, era strict legat de creșterea economică, adică să nu putem mări pensiile decât în funcție de cât avem creștere economică, fără să mai avem un plafon. Deci noi am negociat un plafon superior anilor anteriori și creșterii economice, unde ai loc și să mărești pensiile. Dacă PSD redeschide acest capitol, nu exclud posibilitatea să se întoarcă cu coada între picioare și cu niște criterii mai dure, care pot fi, de pildă, o altă variantă care a fost discutată cu Comisia, să raportăm la anii anteriori, nu la un procent din PIB (...). Nu are decât domnul Budăi să argumenteze tehnic nevoia de a-l schimba (plafonul-n.r.), pentru că nu va avea argumente și atunci Comisia poate să respingă pur și simplu, dacă va avea o cerere oficială”.

Buha spunea...

@ Huhu Rezea.

1) Iti sugerez sa intri pe pagina de FB a SGP. Si sa iti imprastii ideile. Esti lipsit de realism. Si nici nu cunosti legile pentru SGP. La ultima pensionare a unor SGP la care am fost invitat, cei mai tanar avea 48 ani si cel mai in varsta 52 ani. La fel ca si cadrele militare pensionate.

Si militarii in activitate chiar sunt interesati de regimul de pensionare. Nu la modul juridic, este drept. Ci sa iasa cat mai repede si cu pensii cat mai mari.

2) Ceea ce spui, ca nimeni nu a platit CAS înainte de aprilie 2001, nu inseamna ca la trecerea pe viitor a militarilor in sistem contributiv, lor sa nu li se ia in calcul doar daca si cat au platit CAS inainte si dupa 2001. Ba chiar este foarte indicat in cazul pensiei hibrid, ca doar civilii nu au si componenta de la buget.

3) M-as lega un pic si de punctul de referinta. Aici sunt citititori si mai in varsta, dar si mai tineri, care au avut niste puncte calculate pe L. 119/2010. Si care cred ca or sa le aiba tot pe aceleasi. Ceea ce este fals. Pe L. 119/2010 la toata lumea s-a calculat stagiu de cotizare pt. 20 ani, indiferent de anul nasterii. Si asa au iesit niste puncte. Numai ca L. 119/2010 este istorie. Asa ca pe orice alta lege contributiva, calcululul punctajelor se face in fucntie de anul nasterii. Asta inseamna ca la cei cu punctaj calculat pe L. 119/2010, punctajul nu scade doar la cei nascuti inainte de anul 1956 daca s-ar mai lua in calcul stagiile de cotizare reduse cu 5 pentru militari fata de civili, respectiv la cei nascuti inainte de 1945 daca s-ar luat in calcul stagiile de cotizare exact ca la civili. Daca ... cine stie, cum va zice noua lege. Acesta este un element vital pe care trebuie sa il cunoasca oricine are un punctaj stabilit candva pe L. 119/2010 si anume ca este putin probabil sa mai aiba acelasi punctaj pe o noua lege a contributivitatii.

raul spunea...

Hai sa recunoastem ca si cei de la PSD au scormonit rahatul ,ca sa arate ca ei au dreptate,cu interpretarea lor!Cate artificii aiurea s-au facut si acum i-a apucat corectitudinea sulii ...de cusut incaltamintea!Mai dai dracu pe toti birocratii care taie frunze la caini si se intreaba care e sexul ingerilor pe banii nostri!Mi-e scarba!

Huhu Rezea spunea...

Buha
Ai pe blog modificarea art. 21 din L 223/2015 care permite pensionarea SGP-istilor la vârstă redusă de pensionare, dacă și-au comletat vechimea efectivă la 25 ani, după trecerea în rezervă fără pensie.
D-ta vorbesti despre punctul de pensie din L 263, nu despre punctul de referință din L 127/2019.
Punctajele lunare, anuale și suma punctajelor anuale se calculează la fel si pe L 127, nu e nevoie decât de mici ajustări.
Suma punctajelor anuale se inmulțeste cu punctul de rferință, nu se mai imparte la stagiul complaet de cotizare.
Citeste si d-ta art. 85 și următoarele din L 127/2019, nu mai repeta prostia cu impărțirea la stagiile complete de 20-35 ani.

M spunea...

Chiar ați pierdut minute importante din viață pentru a îl cita pe Ghinea? 😂

Ați vorbit vreodată cu un infractor? Să vă povestească reddog!!!!
"Eu nu l-am omorât pe Costel. Stăteam cu cuțitul în mână și Costel s-a aruncat în el de 18 ori!"

De ce nu îl cred pe Slinosul?
1. Nici o altă țară nu are obligații pe fondul de pensii!

2. Nu a spus nimic despre asta până când nu a devenit public!

3. Ministerul muncii nu a dat NICIODATĂ acest procent deci ori a fost inventat de Slinosul ori a fost impus de UE!
Dacă era impus de UE de ce nu apare la nici o altă țară?

4. Ghinea Slinosul a mai făcut acest calcul dar a adăugat și creșterea de 10% de anul ăsta.
Pentru că acel calcul era făcut anul trecut!

HALA spunea...

Paul Puiu, de făceau în Franța, Spania ori Germania asa ceva se lăsa nu cu puscărie ci cu adevărate războaie stradale. Numai că acolo lumea iese în stradă pentru orice abatere de la normă iar românii cand îi scot străinii cu pușca la cur. Lipsa simțului civic și slugărnicia românilor trezește scârbă înafară mai mult decât cohortele de cerșetori.

HALA spunea...

Viorele, mai bine ne-am întreba de ce poporul român este atât de prost?

Buha spunea...

@ Huhu Rezea. Omiti esentialul. Noua lege aia impusa de PNRR, nu stim daca mai are ceva de-a face nici cu L. 263. nici cu L. 127/2019. Eu stiu ca L. 127/2019 nici macar nu s-a aplicat vreodata, fiind prorogata pana in 2023. Asa ca toti sunt pensionati dupa L. 263.

Am mai dat exemple clare, reale. Subofiter pensionat in perioada 2011-2015 pe L. 263 la contributivitate = 1400 lei, recalculat pe L. 223/2015 a pensiilor militare = 4300 lei. 2 ofiteri colonei pensionati in perioada 2011-2015 pe L. 263 la contributivitate = 3900-4100 lei, recalculati pe L. 223/2015 a pensiilor militare = 8000 lei

Asa ca astia cu PNRR nu o sa scoata o noua lege a contributivitatii care sa depaseasca bugetul de 9,4%. Adica nici in vise contributivitate in genul celei prevazute de L. 127/2019 si care nu s-a aplicat din moive financiare. Cu atat mai putin pe viitor sa apara o lege care sa avantajeze contributivitatea.

Huhu Rezea spunea...

M
Observ că ai o anume sfială să subliniezi ca Guvernul Cîțu a negociat și semnat PNNR.
Repet, grupul infracțional Cîțu, Ghinea, Pâslaru, Laura Darie vor extrage mulți bani din PNNR prin firmele lor de consultanță care, ce să vezi?, ele vor monitoriza modul cum România aplică PNNR.

M spunea...

@Huhu Rezea

😂 Serios? Vă aduc la cunoștință că apartenența politică este dictată de interese!

De fapt chiar asta e definiția "partidului"=
Grup de indivizi asociați în vederea apărării unor opinii sau interese comune.

Dumneavoastră aveți o agendă! Ok!

Ce calcul va faceți? USR oricum e pe tobogan. Dacă aducem dezastrul privind PNRR din cârca lui Ghinea și a USR în cea a lui Cîțu și PNL atunci PSD o să aibă o viață mai ușoară.

Pot sa înțeleg asta!

Fractura logică e că la PNL mai găsim reprezentanți de frunte care sprijină statutul special al pensiilor militare pe când la USR toți, absolut toți, au același discurs împotriva SNAOPSN.

A doua problemă e că în general, în lume, legile favorabile militarilor au fost date de guverne de dreapta (ex. Trump în SUA, Orban în Ungaria, Morawiecki în Polonia).

M spunea...

Atunci am să fiu mai clar:

Ghinea a negociat PNRR care însă a fost asumat de întregul guvern Cîțu!

Am fost clar?

O altă lovitură va veni în curând!

Că să treacă PNRR, Ghinea Slinosul a luat toate programele pregătite pentru finanțarea multianuală (cea ordinară nu legată de PNRR) aflate în diferite stadii de maturitate.

Acum ministerele au rămas "chele" de proiecte deci vom pierde mulți bani NERAMBURSABILI din programele multianuale!!!!
Și asta va cădea în cârca guvernului actual și a miniștrilor PSD.

Unknown spunea...

Poate romanii se vor gandi de trei ori inainte de a vota un partid. Dar...nu cred. Si oricum nu mai conteaza. Multi sunt spalati pe creier si inca ii mai vor pe capitalisti, yanchei

Leon spunea...

Slinosul nu se pricepe la nimic !
Câțu este Tatal acestui PNRR si Ghinea a fost trimis la inaintare!
Nimic nu se face in Guvern fara acordul Premierului !
Nu vedeti cate bete prin gard baga Câțu si acum pentru destabilizarea acestui Guvern ?
Pana nu pierde si Sefia PNL,lucrurile nu se linistesc !

HALA spunea...

Buha, nici dacă îi pune să mai aducă bani de acasă, nu vei asista la fenomene latino-americane. Aducând în armată toată prostimea satelor, aceasta a devenit mult mai obedientă decât cea lăsată de noi.

Buha spunea...

Asa dintr-una in alta! Eu spun tuturor, ceea ce se intampla se intampla si din cauza unor sforari din randul militarilor. Analfabetismul functional isi spune cuvantul. Astfel:

- am vazut pe bloguri si pagini de FB diversi militari si politisti, prosti ca noaptea. Astia sunt de generatie mai noua. Strigand in gura mare sa dispara pensiile speciale. Idiotii neconstientinzand ca si ei au tot pensii speciale. Ei ca nu, ca au pensii militare, de serviciu. Habar nu aveau ca nici nu exista in legislatie denumirea de pensii speciale si ca publica recepteaza ca orice pensie necontributiva este speciale. Na, ca vine UE si le direct o mare ...UiE, care catalogheaza pe buna dreptate, ca si pensiile militare sunt pensii speciale!

- la fel cum am vazut pe bloguri si pagini de FB diversi militari si politisti, tot prosti ca noaptea. Astia sunt de generatie mai veche. Si de regula sunt fani ai lui Oprea. Astia nestiind ce este contributivitatea, au crezut ca Legea 119/2010 a lui Oprea care a impartit la toti stagiul de cotizare la 20 ani indiferent de data nasterii, au crezut ca punctajul obtinut atunci, tot asa le ramane si pe L. 263/2010 si vesnic. Cand de fapt, orice noua lege a contributivitatio nu va mai imparti in veci punctajul obtinut decat in functie de data nasterii fiecaruia. La civili, de exemplu, L. 263/2010 a impartit punctajul la unii la 25 ani - cei nascuti inainte de 1945 (cati or mai fi in viata), la altii la 25-30 sau 35 de ani, in functie de data nasterii, majoritatea dintre rezervistii actuali in viata incadrandu-se la o impartire la 35 ani. Dar tembelii de care zic si dintre care multi au sub 65 ani, deci merg pe o impartire la 35 ani, nu si nu, ca ei vor contributivitate!

Pe langa exemplele date apare si parsivismul, desigur. In sensul ca unii pensionari militari stiu de ce cer contributivitate, adica avand varste inaintate ei stiu ca li se imparte stagiul de cotizare la un numar mai mic de ani, decat 30. Astia la fel au tras si trag sfori pe contributivitate, derutand si marea masa a rezervistilor, care necunoscand ghidusia cu contributivitatea in functie de anul nasterii, cad in capcana ademenitorilor ... ca uite ba ce pensia are asta la contributivitate, fara sa vada ca moșul militar nascut inainte de 1956 are doar 20 ani stagiu de cotizare. Iar papagalii care cad in capcana nu sesizeaza ca ei au stagiu de cotizare de 30 ani.

La randul lor și moșii militari care umbă cu cioara vopsită, isi iau propria teapa cu contributivitatea! Mergand cu calcule pe stagiu de 20 ani si pe punctajul nul acum obtinut pe L. 119/2010 a lui Oprea, ei uita ca L. 263/2010 NU mai pensioneaza militari la contributivitate (optiunea a fost valabil 5 ani de la intrarea in functiune a L. 263). Si daca vor o noua contributivitate, musai ca aceasta sa fie raportata la stagiile cetatenilor civili. Si care la acest moment incep de la 25 ani pentru cei nascuti inainte de 1945 si cresc progresiv la 35 ani, astfel incat cei nascuti incepand cu ianuarie 1950 au stagiu de cotizare de 35 ani pe linie. Așa că și moșii militarii care visează că le rămâne punctajul lui Oprea cu impartire la 20 ani, isi iau o teapa de precis fac infarct cand or vedea noile decizii cu impartire la 35.

Huhu Rezea spunea...

Termina domnule cu prostia stagiului complet de 35 ani contra 20 de ani. Suma punctajelor anuale nu depinde de aces stagiu complet.
Legea 127 nu va fi abrogată, dacă PSD rămâmne la guvernare. Va fi doar mofificată, in privința punctului de referința, care va crește de la 25 ani până pe la 28 ani, funcție de anvelopa bugetară.

Buha spunea...

Aici este treaba cusuta cu ata alba. Pentru ca Ghinea zice de cateva ... mii de pensii speciale. Practic nu include pensiile militare si care numai acestea sunt 17000. Pe de alta parte, in raspunsul CE este precizat ca s-a negociat pe 6 categorii de pensii speciale. Acestea apar in PNRR, sunt nominalizate, si iar nu apar pensiile militare.

Dar brusc CE zice si de pensii militare, care NU fac parte din cele 6 negociate. Asadar s-a intamplat ceva intre momentul in care a negociat Ghinea si momentul acelui raspuns. Eu cred ca stiu ce! Eu cred ca ... PSD si-a bagat coada, incat CE sa includa si pensiile militare in PNRR! Ghinea a negociat ca reprezentant al unui PNL fara PSD - fara sa fie incluse pensiile militare in PNRR! Si cum dracu' se face ca acum, de cand si PSD este la guvernare, se trezeste CE sa bage si pensiile militare in PNRR?

Eu asa zic ca PSD si-a bagat coada! Nici nu m-ar surpinde, stiind bine cu totii ca un guvern PSD a desfiintat pensiile militare de drept, in anul 2017, prin taierea actualizarii ori de cate ori sunt majoratate pensiile militare. Si tot un guvern PSD a bagat si plafonarea la media a 6 salarii nete.

Si parca o aud pe LOV ... ca daca nu putem desfiinta speciale speciale - pentru ea cele militare fiind clar primele speciale, o sa le stagneze prin diverse artificii si o sa le mareasca pe cele contributive, pana cand cele militare/speciale or sa ajunge pensii de sarantoci pe langa cele contributive.

Repet, eu in povestea asta cu modificarea PNRR vad sfori trase de PSD, si nu de PNL. Altfel, PNL facea din prima ceea ce spune CE acum!

Andrei Cosmin spunea...

Primul efect va fi eliminarea impozitului asupra pensiilor, pana la renegocierea procentului de 9.4% in PNRR. Prin eliminarea impozitului se pastreaza anvelopa, dar raman mai multi bani in buzunarele oamenilor. Pentru asta ar trebui sa militam de la 1 ianuarie 2023, mai ales ca toate pensiile militare se vor supune acelui impozit de 10% pentru ce depaseste 2000 de lei.

mosmartin16 spunea...

Huhu, varianta 1, cu ceva modificări de substanță, dar ...mai ancorată atat în limite cat și în rezonabilitate...eu o știu și o "rumeg" de mult timp ! Iar ea ...printr-o doar OUG...poate fi materializată...aproape "maine" !

Buha spunea...

Care pensii militare la 1 ianuarie 2023? Daca CE impune prin PNRR ca sa apara o noua lege cu aplicare de la 1 ianuarie 2023, in care sa fie incluse si pensiile militarilor? Asta inseamna clar ca actualele pensii militare acum, trebuie sa dispara. Bineinteles, doar daca nu se fac baieti buni cei de la CE, intre timp.

Huhu Rezea spunea...

Introducerea pensiilor militare în plafonul de 9,4$ reprezintă o modificare a PNRR decisă de CE ulterior semnării.
Actualul guvern ar trebui să accepte noua precizare a CE numai dacă si CE acceptă o majorare corespunzătoare a plafonului de 9,4%. Asta înseamnă negociere.

M spunea...

Da! Asta e o observație foarte pertinentă!

Huhu Rezea spunea...

Nu pot fi modificări de substanță față de cuantumul minim/maxim ...câtă vreme trebuie să se încadreze în plafon.

Buha spunea...

@ Huhu Rezea. Cica ... suma punctajelor anuale nu depinde de aces stagiu complet. Ne faci sa intelegem in clar? Te provoc!

Concret! Ne invartim in jurul cozii. Subofiterul pensionat la contributivitate pe L. 263 cu 1400 lei, cu pensia crescuta pe L. 223 la 4300 lei, ce pensie ar avea pe L. 127? S-a pensionat legat, la limita de varsta de 47 ani (60 ani minus 13 ani de grupa) si nu a mai lucrat/nu mai lucreaza. fiind cam subred medical. Si in general, militarii pensionati la limita de varsta nu prea mai au loc nicaieri.

Dar ofiterul pensionat la contributivitate pe L. 263 cu 3900 lei, cu pensia crescuta pe L. 223 la 7900 lei, ce pensie ar avea pe L. 127? S-a pensionat legat, la limita de varsta de 47 ani (60 ani minus 13 ani de grupa) si nu a mai lucrat/nu mai lucreaza, fiindca in afara de paznic la Carrefour, nu gaseste nimic pe piata muncii!

Prin urmare, te provoc sa precizezi cam ce pensii ar avea cei 2 din exemplu, pe noua L. 127 a contributivitatii (daca s-ar aplica). Cu aproximatie, nu trebuie virgule. Multumesc!

M spunea...

@Buha

1. Ați uitat un ZERO. Nu "17000" ci 170.000.

2. Impresia mea e că Ghinea Slinosul e plin de aere dar de o incompetență crasă (chiar și atunci când e în avantajul nostru).
Pe domeniul "Pensii" el a negociat având documentele trimise de Ministerul Muncii care, corect, a zis de 6 pensii speciale (cele care sunt în competența lor).
Probabil că Ghinea a vorbit (oral) și de pensiile militare dar ele nu erau cuprinse în memorandum.
Așa că s-au trezit că toată munca lor de desființare a pensiilor militare nu e prinsă în PNRR. Incompetenții.... tot incompetenți!

3. Așa că prin canalele de corupție stabilite (să nu uităm că ăla cu Bivolaru, cu spirala și cu urina e liderul grupului parlamentar Renew Europe, grup care a sprijinit-o pe von der Leyen să devină împărăteasă) au trimis această "erată".

4. PSD NU e partidul meu preferat.

Buha spunea...

Da. Dar asta numai daca nu exista rea intentie dinspre partea romana. Repet, eu cred ca CE s-a sucit la cererea partii romane, facuta inapoia usilor inchise. Iar CE este bagata doar la inaintare. Cineva ne poarta clar sambetele din interiorul Romaniei.

Cine? Oficial, PSD ar trebui sa fie - pentru ca acest partid este nou in guvernul mixt de acum, fata de guvernul care a facut negocierea trecuta si care era al PNL. Neoficial, poate sa fie oricine are pile la CE, chiar si Cîțu dar fara stirea guvernului.

Mai este o faza! Se zvonea că va fi remaniat Budăi? Pe cine o fi enervat? Si de ce?

M spunea...

@Cătălin
Răspuns NU!
Pe Plicușor l-au găsit ăștia de la DNA cu zeci de încadrări fictive!
Dragnea a făcut pușcărie - Nicușor Dan fură în continuare!

Huhu Rezea spunea...

Stagiul complet de cotizare este potrivit L 163 stagiul la care se impărtea suma puctajelor anuale, stagiu care varia de la 20 de ani pentru militari în anul 2011 la 35 ani în prezent. Se obținea astfel PMA, punctajul mediu anual carre inmulțit cu valoarea unui punct de pensie se obține cuantumul. Poți să stabilesti ce PMA au avut cei doi pensionari impărțind cuantumul la valoarea unui punct de pensie din anul pensionării.
Pe L 127, suma punctajelor anuale se înmulțește cu punctul de referința care se obține potrivit art. 81.
Succes la calcule!

Andrei Cosmin spunea...

Daca ma imparte la 35 de ani in loc de 20 (adica cuantumul actual / 1.75), ma trece la civili si imi da 3500 RON IMPOZABILI supliment de pensie de la militari (asa cum se vehiculeaza) imi creste pensia cu 550 de lei peste ce am acum. Majoritatea celor care eram pensionari fresh in 2010 si am castigat pe punctajul lui Oprea, avem astazi la 65-70 de ani inca 10 ani de munca in plus, deci de pierdut nu pierdem.

Daca imi da 3500 RON neimpozabili peste contributivitatea cu stagiu de 20 de ani, imi creste pensia cu 1200 RON peste ce am acum.

Daca imi da strict punctajul lui Oprea (6.5 puncte) si nimic altceva, imi creste pensia cu 1000 RON peste ce am acum.

Buha spunea...

@ Huhu Rezea. Multumesc. Dar chiar nu ma agit sa fac calcule pe o lege-fantoma, care nu s-a aplicat niciodata. Si nici nu se va aplica, urmand a fi inlocuita inainte de prognozata aplicare amanata de 4 ani - mai nou pana in 2023, de o alta lege marca PNRR.

Buha spunea...

@ Huhu Rezea. Am gasit eu un calcul mai simplu. Celor din exemplu, pe L. 127/2019, le va creste pensia cu 16,67% fata de pensia calculata contributiv pe L. 263/2010. Asa spun specialistii in pensii, ca L. 177 va aduce 16,67 % in plus fata de cuantumurile pensiilor calculate pe L. 263.

Adica, subofiterul va avea o pensie pe L. 127 de ... 1633 lei, cu ... 2667 lei mai putin decat actuala pensie militara.

Iar cei 2 colonei vor avea o pensie pe L. 127 de ... 4550 lei, adica cu ... 3350 lei fata de actuala pensie militara!

Asadar, am lamurit-o! Țeapă totală pentru pensionarii militari, cel putin pentru cei exemplificati de mine!

https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/In-2021-punctul-pensie-inlocuit-valoarea-punctului-referinta-vor-creste-automat-pensiile-1_5f17d0035163ec42713ef681/index.html

Andrei Cosmin spunea...

Nu cred ca e modificare ulterioara. Astia cand au depus PNRR-ul au specificat acolo pensiile militare, intre pensiile speciale. Chiar daca au folosit o formulare dubioasa care parea ca pensiile militare sunt separate de cele speciale. Aia de la CE n-au sesizat nuanta sau n-au luat-o in considerare si atata timp cat in PNRR-ul Romaniei scrie de pensiile militare in acelasi paragraf cu pensiile speciale, interpretarea lor e ca si ele intra tot in acelasi tratament.

Pe de alta parte, avem loc suficient in 9.4% din PIB pentru pensiile civile (7.5% din PIB) si pensiile speciale toate ( ~1% din PIB).

Nu cred ca se pune problema sa se taie ceva de la cineva, problema se pune ca nu stim in ce masura se pot rezolva inechitatile (fiindca aia inseamna sa dai in plus unora) si in ce masura mai pot fi crescute pensiile pe viitor in termeni reali (inflatia depasind cu mult cresterea PIB-ului, cel putin deocamdata).

Sunt convins ca daca Ciuca o ia la telefon pe von der Leyen, in 2 ore se rezolva problema. Dar ce te faci cu slugile noastre, ca ele "asteapta momentul potrivit in 2023" ca sa renegocieze. Mentalitatea de sluga pe care o au astia de la putere face cel mai mare rau Romaniei.

O stiu din anii '90 cand am mers prima data intr-o tara occidentala. Toata lumea in autocar era blazata, se dadeau indicatii peste indicatii (inclusiv "sa nu bagati in traista mancarea de la micul dejun" etc...) ca sa nu cumva sa iesim din linie, sa creada occidentalii despre noi nu-stiu-ce. De parca are vreo importanta ce cred aia cand peste tot in lumea asta branza e pe bani si cam asta e tot ce conteaza.

Deci riscul pleaca de la faptul ca avem un leadership incapabil, nu ca n-ar vrea aia de la CE sa inteleaga situatia.

Huhu Rezea spunea...

Este so normal că legea contributivă îi dezavantajează pe neterminații dati ca exemplu de d-ta.
E vau si amar pentru toti cei care s-au grăbit să părăsească sistemul militar înainte de vreme în ultimii 7-8 ani, dacă intrăm pe contributivitate.

Leon spunea...

Gelule, eu cred ca la Ordinul lui Putin s-au bagat in PNRR si pensiile militare !
Hai recunoaste, doar ai trecut prin zona..:)).

valy spunea...

Am spus-o înainte și o mai spun, toată brambureala cu pensiile și salariile pe N ani a făcut-o Olguța Vasilescu, și acum aceeași CIUMEȚI cu orice preț vor să introducă urgent pensiile primarilor, urmând din nou cele parlamentare.
Vedeți câte procese sunt pe rol cu aceste pensii de parlamentar.

mosmartin16 spunea...

Varianta de care vorbesc...se încadrează în plafon ! Om vedea ce va confirma / infirma...timpul...și cum gandesc guvernanții !

Viorel spunea...

Domnule HALA. Poporul român nu-i prost. A fost credul fiind manipulate zeci de ani de promisiunile politicienilor, de știrile „prelucrate” și prezentate de presă și TV. Unii încântați de sacoșele cu minciuni sau lovele iar alții cu bună credință și știință din dragoste (nu de Mircea Radu) ci față de partidul din care făcea parte.

ifrim spunea...

Cum ne toacă pe noi jurnaliștii cu pensiile nesimțite am putea reacționa și noi insistent cu pensiile jurnaliștilor pe rețelele sociale cu procentul lor special de 50% gen câți sunt,cât reprezintă din PIB,pentru câți ani minimi de jurnalism,cum s-ar degreva bugetul fără partea specială de 50% etc!

Viorel spunea...

Fsafety. Atenție la aritmetică. 9,4% - 8,54% = 0,86% și nu circa 0,6%.

Buha spunea...

@ Huhu Rezea. Ce neterminati? S-au pensionat legal, intre anii 2011-2016, in conditiile L. 263/2010, la limita de varsta in functie de anul nasterii fiecaruia, cu stagiul complet de cotizare si chiar mai mult tot in fucntie de anul nasterii fiecaruia. Cu gradele si functiile maxime in armata. Prin urmare, cum sunt neterminati? Ce intelegi prin neterminat?

Sau ascunzi o alta smecherie? Care, explica-ne sa nu murim fraieri! Eu nu vad alta smecherie, decat una valabila pentru cei nascuti inainte de 1956. Luam un caz nascut in 1955 sau mai devreme. Ce sesizam? Ca dupa L. 263, stagiul lui complet de cotizare este de numai ... 20 ani. Asta este, cu cat esti mai devreme, ai stagiu de cotizare mai mic. Dar in vremurile de demult, se iesea la pensie la 55 ani la varsta fizica. Asta inseamna ca astel de militari nascuti in evul mediu timpuriu si pensionati pe Decretul 214/1977, vrand nevrand, aveau o vechime efectiva in munca de ... 35-37 ani. Acesta fiind si stagiu de cotizare dupa L. 263/2010. Si automat, la trecerea pe contributivitate in conditiile L. 263, apare un punctaj ... fabulos. Asta este smecheria: vechime multa ca asa ii tinea in armata pe vremuri, si stagiu de cotizare impus de numai 20 ani!

Pe cand, celor pensionati direct pe L. 263/2001, desi varsta fizica de pensionare este de 60 ani, urmare a grupelor de munca, respectivii se pot pensiona la 47 ani varsta fizica. Adica cu 8 ani mai putin decat pe Decretul 217/1977, unde pensionarea era pe linie la 55 ani varsta fizica indiferent de grupa. Acestia sunt neterminati cumva? Nu, dupa L. 263/2010 sunt perfect terminati. Apoi, urmarind Anexa 6 din L. 263/2010, sesizam ca stagiu de cotizare al celor nascuti dupa 1956 creste progresiv spre ... 30 ani! Hopa, nu mai este 20 ani ca la terminatii nascuti inainte de 1956, ci mai mare cu pana la 10 ani? Ce magarie!

Am lamurit-o? Huhu Rezea, daca este sa mai intrebi pe mine, neterminati suntteti cei nascuti inainte de 1956, intrucat desi aveti vechime peste necesarul stagiului de cotizare, vi s-a facut un stagiu de cotizare de numai ... 20 ani! Si de aici si pensia babana pe contributivitate! Asta cu 20 ani este stagiu de ...neterminati de fapt! Eram in clar ca o dai in cazul tau particular cu contributivitatea! Dar ce, un stagiu de cotizare de 30 ani ca la cei pensionati pe L. 263/2010 v-ar sta in gat sau cum? Sau de 35 ani ca la civili? Moși bătrăni și șmecheri! Și cu stagiu de cotizare de numai 20 ani!

A se vedea Anexa 6 ca sa inteleaga toata lumea smecheria celor care apara controbutivitatea!

https://lege5.ro/Gratuit/geztsmrxgu/anexa-nr-6-lege-263-2010?dp=gq2tcobsgi4ds

M spunea...

@Huhu Rezea

Și este corect?

În Franța, Macron a făcut tot o șmecherie de genul ăsta: a dat o lege favorabilă iar anul următor a schimbat legea bagându-i pe unii să plătească niște taxe mult mărite.

Au dat în judecată și instanța a anulat noua lege!

Nu sunt în situația asta dar nu e normal!

Ieșirea la pensie s-a făcut în anumite condiții.

Dacă vine un guvern care spune că anii munciți ca militar pentru un stat dictatorial nu sunt luați în considerare?

Normal că cei care au beneficiat de solde mari în statul comunist să fie avantajați de contributivitate!

Mai ales că nici nu prea s-a făcut curățenie și personaje sulfuroase, care apar cu grad, nume și prenume printre torționarii evenimentelor din '89, se bucură de statutul de militar în rezervă.

M spunea...

@Andrei Cosmin

Mai explic o dată!

În PNRR Ministerul Muncii a inclus reforma celor 6 pensii speciale DE CARE RASPUNDE!!!!!!?

Ghinea a fost fericit. Cuțu la fel! UE la fel!

Când a venit PSD, mai ales Budăi care le știe, a zis: foarte bine, cele 6 pensii de la M.M. le reformăm. Rămân alea militare "nereformate" deci am un 1% din buget cu care să cresc pensiile civile.

Hopa! A zis UE, muie, Ghinea, Cuțu și Cioloș!!!!! Ce ai făcut, Dorele????

Atunci Ghinea Slinosul a început să guițe că și alea militare sunt incluse.
Ăștia i-au dat cu PNRR-ul în cap!
Bă boule citește acilea: "6 categorii de pensii"!!!!!

Atunci Cioloș a mai băut o dușcă de .... și i-a zis lu' van Basten, aia de e șefă la UE:
- Bagă fă o erată că scapă militarii!!!!

La fel ca Băsescu la referendum, au zis UE:

- Știți alea 6 pensii? Nu e 6 e 7 că așa vrem noi fir-ați ai dracului de slugi!

Chiar nu ați înțeles că PNRR-ul României stă în pensiile militarilor? 😁
În realitate tot punctul cu pensiile a fost băgat din două motive:
1. pentru ca PSD să nu mai poată să mărească "electoral" pensiile și

2. pentru că USR și Cuțu au pata pusă pe pensiile militare!

AȚI ÎNȚELES?

Viorel spunea...

CITIȚI TEXTUL ȘI ÎNTREGUL CONȚINUT AL LINKULUI. UNDE SE DUC PARTE DIN BANII ROMÂNILOR ȘI MOTIVUL PENTRU CARE „MARELE POET AL PNRR-ului” s-a retras din partid. CITIȚI ȘI VĂ CRUCIȚI. UNII ÎI MAI IAU APĂRAREA. VEDEȚI DACĂ MERITĂ.
1. Cristian Ghinea își pregătește artileria pentru tunurile din PNRR: banii de „consultanță”. Pentru el politica n-a fost decât cheia pentru fondurile europene.
O sumă estimate la 2 miliarde de euro din PNRR sunt bani care se vor duce numai pe hârtii („consultanță”, „asistență tehnică de proiect”, ș.a.m.d.) deci, pe hârtii atât de dragi celor de la Bruxelles. Unde vor ajunge ei ? Păi, la mulți dintre cei care știu să le facă deja, pentru că sunt cei care au „nășit” PNNR-ul României și îi cunosc foarte bine toate chichițele. În frunte cu, ați ghicit, Cristian Ghinea, ministrul „fondurilor zero” obținute din banii europeni din guvernul Cioloș, dar care și-a pregătit cu minuțiozitate retragerea: a plecat din toate funcțiile de partid, pentru că, ați ghicit iar, și-a „reactivat” o firmă de „consultanță” pe fonduri europene, înființată încă din 2005. Și, ca să acopere plaja, la aceeași adresă cu a firmei, a înregistrat la Registrul Persoanelor Juridice de la grefa Judecătoriei Sectorului 1 și un ONG.
https://www.mediafax.ro/editorialistii/prezentul-fara-perdea-marius-oprea-cristian-ghinea-isi-pregateste-artileria-pentru-tunurile-din-pnrr-banii-de-consultanta-pentru-el-politica-n-a-fost-decit-cheia-pentru-fondurile-europene-20456479

Buha spunea...

Da, Dar retelele sociale nu au impactul televiziunilor.

monteoru spunea...

Buha te contrazic nu de dragul lui Huhu Rezea.Cel care spui tu ca avea o pensie mica pe OUG 119 dar ca a inregistrat odata cu pensia pe legea 223 o marire substantiala e o exceptie.Fii atent la mine.Vechime de militar 32 ani.Colonel,grad obtinut in activitate,functie de colonel nu la minim,cu indemnizatie de comanda pe legea 164,pensie net 3800 lei.Pe OUG 119,initial 3200 lei,rectificat la 3400 lei.Pe legea 223 ,3000 lei.Calculeaza si tu la cat ar fi ajuns pensia omului functie de cresterea penctului de pensie dela 732 lei la cat este in prezent.
Studiaza legea 127/2019.Vezi ca pensia se calculeaza total diferit de legea 263.
Legea 223/2015 a avantajat cu preponderenta fuga din armata.
Baiatul acesta Viorel(imi permit sa-i spun asa fiindca sunt mai in varsta) la vechimea lui de 36 ani ca militar il doare in prastie oricare lege ar fi.
Nu te contrazic ca sunt varsnici care sunt necunoscatori.E mult sa le spui prosti.
Curiozitatea ma face sa te intreb.Anul pensionarii cinstit si dupa cata activitate de militar acti
v.Vezi ca Andrei Cosmin a facut calculele.
Daca am retinut bine te-ai referit la soldati-gradati.Am avut cativa baieti la lucru.Harnici.Nu sunt legati de armata.Daca armata ii nemultumeste pleaca fara sa se uite inapoi.Au liceu.Nu-i intereseaza gradele si functiile.

M spunea...

La mine nu merge linkul de mai sus așa că îl repostez:

https://m.mediafax.ro/amp/editorialistii/prezentul-fara-perdea-marius-oprea-cristian-ghinea-isi-pregateste-artileria-pentru-tunurile-din-pnrr-banii-de-consultanta-pentru-el-politica-n-a-fost-decit-cheia-pentru-fondurile-europene-20456479

Leon spunea...

In luna Ianuarie 2022, CNPP a platit de la Bugetul de Stat( deci NU de la BASS!), suma de aproape 20 milioane lei pentru Indemnizatia de 50% din Pensie pentru cei 13.398 beneficiati ai Legii nr.8/2006 !
PS. Militarii NU fac parte din aceasta sinteza, ei fiind platiti de cele 3 Case Sectoriale..!

csej spunea...

Huhule mai explica odata legea 127/2019 sa priceapa si soldatul gradat.
Rau au ajuns ofiterii si subofiterii.Ii eticheteaza sodatii drept papagali.Pleaca cu ei la lupta.

Viorel spunea...

Greșit domnule Buha. AUR, datorită comunicațiilor pe rețelele de socializare și vizitele președintelui George Simion pe tot cuprinsul țării și în exterior a atins procentul destul de mare la alegeri pentru un partid nou înființat și cu un procent de 20% în momentul de față.

Viorel spunea...

În atenția celor care îl critică pe ministrul Budăi. Unii comentatori și liberalii. Mai citiți odată ce a spus Budăi. Începerea renegocierii PNRR începând cu luna februarie 2022 pe procentul de 9,4% pensii. Dacă merită criticat, dații înainte.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Câțosul si Slinosul au acceptat interzicerea irigatiilor pe teritoriul Romaniei. In alta tara erau judecati si impuscati!
Rezbelul se mai amana, soldatii din ambele tabere beligerante fiind infectati cu Covid!
Rezbelul se va intampla, dar dupa un macel sangeros, cu pierderi masive in ambele tabere, capul lui Putin va pica, Rusia va suferi un dezastru economic in urma embargourilor, lumea politica globala v-a suferi transformari uriase, cazand toate organizatiile ocultelor mondiale si partidele de dreapta, si nu se stie daca Europa unita va ma exista, multe state retragandu-se din cauza conditiilor dure impuse si dorinta de a importa resurse energetice din Rusia cat si sa exploateze propriile resurse nationale.
De unde stiu? Dar eu nu pot fi baba Vanga sau Nostradamus, bro? Sa stiti ca de la foame si lipsuri poti sa vezi viitorul dupa cum iti dicteaza duodenul, culoarea mov a bahicului si conflictualului, Petrov, lipsind din spectrul solar vizionar, decat negru si alb!
Alo, pixelul, mai poti intui daca se mai poate scula la rezbel cocoselul, cu alarma alandala, cand vor suna goarnele sa fie ravasite asternuturile?
Am un musteriu zglobiu care mi-a ciupit coardele vocale si s-ar putea sa-mi dau drumul balamale... Sezi bând, neneacă, pe lângă apă ca apa inneacă!

Buha spunea...

@ Viorel. Acela este un segment cu retelele de socializare. Dar AUR are un numar impresionant de aderenti si simpatizanti si de varsta celor care nici macar nu mai umbla pe retelele de socializare. Dar oamenii se regasesc in AUR cumva in niste valori nationaliste si traditionale. Si sunt(em) multi!

Calinmihaib12 spunea...

BUHA:
..nu poți amesteca "lucrurile":
Sunt generatii de pensionari militari cu vârsta legală de pensionare de 55 de ani=STABILIȚI pe legea 164..și RECAL CULAȚI pe OUG.1..,cu stagiul de cotizare de 20 de ani(la un maxim de VECHIME EFECTIVĂ de 35 de ani , cu tot cu..ȘCOLARI ZAREA MILITARĂ..!) și
pensionarii pe legea 263/2010: lege care a mărit VÂRSTA de PENSI ONARE la 60 de ani și o VECHIME EFECTIVĂ de 41 de ani(cu tot cu școlarizarea militară ..!), având un stagiu de cotizare: între li mitele:20-30 de ani!;
RETROACTIV: NU POȚI
=EGALIZA=STAGIILE DE COTIZARE ale celor 2 GENERAȚII de PENSIONA ri MILITARI:CRESCÂNDU -LE la:..35 de ani..!
adică ca la..CIVILI, care au VÂRSTA DE PENSIONARE de 65 de ani,VECHIMEA EFECTIVĂ de 46 de ani(inclusiv școlarizarea profesio nală..!) și STAGIUL DE COTIZARE de 35 de ani,așa cum am arătat mai sus..!
"DISPUTELE"pe această
"temă"..sunt..DIVERSIUNI..ale CELOR INTERE SAȚI..să MAI TAIE din ..pensiile în plată
și chiar a potențiale lor pensii..DE STABI LIT/RECALCULAT pe legislația actuală..!

Viorel spunea...

Bravo domnule Buha. Și eu m-am săturat să fiu votantul fraierit. Până la alegeri mai e mult (vorba olteanului: Mai e mult până departe ? Nu îi răspund. Când nu vai vezi linia orizontului înseamnă că ai ajuns.). Să vedem ce se întâmplă până atunci și nu mă refer doar la mine ca pensionar militar jecmănit timp de 6 ani (la fel ca și marea majoritate) ci și la pensia mamei, și la alocația nepoților și la salariile copiilor, fraților și surorilor, la toți cei bătuți de soartă datorită unor politicieni lipsiți de pregătire și professionalism, cât și de legislațiile încâlcite emanate de către aceștia.

Laleaua neagră spunea...

Dezbateri sterile...în 6 luni Rromanica va întra în incapacitatea de plata criza energetica va aduce șomaj și inflație cu năucitoare ...asa ca e bine sa cumpărați metale pentru ca bani se vor devaloriza ...DUMNEZEU CU MILA...


M spunea...

@csej

Tot citesc forumul. Ziceți-mi și mie care e idiotul?

M spunea...

AUR bagă mulți bani în comunicare.
Noi nu cred că ne permitem așa ceva....

PS - nu numai AUR. Am postat pe FB niște comentarii de sprijin la adresa USR (gen: "fără penali", "PSD - Ciuma Roșie", "fără pensii speciale" etc.) postate de niste vietnamezi care, pe paginile lor, nu aveau nici un cuvânt scris în română!

M spunea...

Nu neapărat legea 223 a încurajat "fuga".

Au fost mai mulți factori. Pentru mine, ca să nu vorbesc de alții, au fost în ordine: legea 153 (care îmi aducea vreo 100 de lei în 5 ani), instabilitatea privind pensiile, sporul de 1% pe an peste vârsta de pensionare complet neatractiv, încă un val de pile de partid puse în funcții de conducere.

Poate am uitat ceva dar la mine astea au fost motivele.

Nu cred că prin coerciție încurajezi stabilitatea în armată. Atunci îi tragi o lege a pensiilor cu 45 de ani vechime minimă și îi scoți direct în cosciuge!
Cine îți mai vine?

De aceea eu spun că legea salarizării și cea a pensiilor ar trebui să fie stabile pe întreaga carieră. Te înhami la un efort pe 30 de ani, trebuie să știi cum vei fi plătit și ce pensie vei avea (contributivă sau nu, nu contează, să fie un cuantum previzibil).
Apoi mai vezi tu dacă te bagi in această carieră sau nu!

Liviu PO spunea...

Procentul de 9.4% ar trebui sa reflecteze doar cheltuielile efective ale statului gen salarii bugetari,completari pentru pensiile minime,partea necontributiva a pensiilor speciale...E mai rau ca in povestea drobului de sare...Nici ala care a lucrat la PNRR,nu stie nimic.Despre habarnistii de la UE ce sa mai spun?Vae Victis!Inainte de a va lansa in comentarii cititi va rog formula PIB-ului.Daca nu o gasiti pe net,sigur vor da o mana de ajutor CI-stii ...pe care unii de pe aici ii aduleaza si dupa zeci de ani...Daca ati sti cata mizerie au facut aceste panarame...

Andrei Cosmin spunea...

@M

Cititi formularea din PNRR. Scrie ca in afara de pensiile speciale, in Romania mai exista sistemul pensiilor ocupationale militare! Singura mentiune la pensiile militare din tot PNRR-ul!

O formulare absolut benigna care urmarea exact contrariul: sa nu asimileze pensiile militare celor speciale! Dar e in acelasi paragraf cu pensiile speciale, deci Comisia Europeana n-a recunoscut nuanta (si nu i s-a explicat).

Cum ar fi putut PNL si Catu sa mute importriva pensiilor militare cand tot sistemul e in mainile lui Johannis?? Nu le-a facut SRI-ul dosare penale la toti inainte de congresul PNL ca sa-l scoata pe Catu presedinte?? Vorbim de cei pensionati recent sau care urmeaza sa se pensioneze si n-au mai nimic pe contributivitate. Ei pierd, aia care au facut 15-16 dosare penale la congresul PNL ca sa-l dea jos pe Orban si sa-l puna pe Catzu. Noi astia vechi care am prins recalculare pe punctajele lui Oprea nu mai avem ce sa pierdem fiindca multi au mai muncit si dupa aia.

Efectic e o scapare, incompetenta romaneasca 100% dublata de lichelism politic (fiindca nici nu vor sa mearga peste Comisia Europeana sa indrepte acum).

Degeaba dam vina pe USR fiindca USR ne-a atacat pe fata, au fost dusmanii nostri de la bun inceput. Dar acest 9.4% din PIB nu poate fi aprobat prin lege astazi decat cu votul PSD. Interbati la PSD daca voteaza acest 9.4% din PIB sau nu, ca numai de ei depinde! Voteaza sau nu voteaza??

Andrei Cosmin spunea...

Sa stiti ca au avut dreptate cu irigatiile fiindca debitele raurilor nu mai permit exploatare intensiva prin irigatii. In 2020 am avut cel mai mic debit al Dunarii din ultimii 30 de ani. Asta a fost si ratiunea pentru care Comisia Europeana a cerut sa renuntam la irigatii intensive. Agricultura din Romania va trebui sa se adapteze catre plante care necesita mai putina apa. O sa devenim un mare producator de smochine si de rodii.

Andrei Cosmin spunea...

@M

Daca se aplica principiul contributivitatii, nu ne mai intereseaza daca sunt luati in considerare sau nu anii munciti pentru regimul de dinainte de 89 fiindca pensia se raporteaza numai la salariul inscris in adeverinte.

Iar cei care au muncit inainte de 89 si care mai sunt in viata astazi, se califica la pensie militara chiar si daca li se taie stagiul de dinainte de '89. Fiindca au muncit si dupa. Dar ce te faci ca nu poti sa-l tai de tot, trebuie sa-l iei in considerare ca stagiu civil si sa le dai inca o pensie civila raportata la salariile pe care le-au avut??

A trecut vremea cand se putea face lucrul asta, au facut-o polonezii acum vreo 15 ani cand poate chiar conta. Azi - pentru cei care mai sunt in viata - nu mai e relevant.

La fel si cu cei care au fost "tortionari" sau care au facut "politie politica": or mai fi vreo 300 de oameni in viata, majoritatea octogenari. Deci nici acolo nu mai e relevant. Se face studiu de impact si se constata ca impactul e aproape zero.

Oricum, de contributivitate nu scapa nimeni fiindca e inscrisa in PNRR. Atata timp cat Comisia Europeana a spus ca pensiile militare intra in categoria pensii speciale, inseamna ca vor suferi aceeasi transformare contributiva.

Ramane de vazut in ce fel va alege Statul sa compenseze ca sa nu pierdeti din cuantum dvs. cei care aveti stagiu de cotizare incomplet realizat fata de cel din legea generala de la civili. Aici e problema.

Iulian Mareș spunea...

Singura explicatie este ca romanii sunt foarte bogati: nu-i afecteaza facturile uriase la gaze, curent, intretinere, preturile dublate aproape la alimentele de baza! Cardasia este evidenta cu STATUL pt TVA, din care acoperim 56 mld E imprumutati de Cîtu in 1,6 ani si ce imprumuta astia acum! De la 1 ianuarie numai apa s-a scumpit cu 49, 93%!
Au bani nu gluma....de aia nu ies in strada sa-si soarta in maini!
*O batranica a prezentat o factura de 7 000 000 Euro (era in lei, dar i-am transformat eu)!!!! Asta in conditiile in care legal este sa platesti mai intai si poi sa contesti administrativ sau in instanta.
**Cred ca este obligata sa mai traiasca 456 de ani!

Iulian Mareș spunea...

HALA,
sa stii ca s-au destupat! Au legat prietenii cu omologii in TOpEx, corespondeaza electronic, unii se viziteaza, au skimburi formale de informatii, legislatii ... etc

Iulian Mareș spunea...

Nu Ghinea este vinovatul principal...el este un bou cu țâțe, un ONG ce nu primea o slujba la stat sau patron, vinovatul este cel care a coagulat acesti cocalari subțiri, un repetent cu aere de specialist in informtii, care a fost deconspirat si o freaca alaturi de ceea ce presa a numit Grupul de la Monaco! acolo s-a clocit tot: prostii produc, ONG aduna si suge si trimite la greu banii la ”marii oameni de afaceri”!
Identificatii si vedeti ce pregatirea au si pe unde au ars-o inainte si dupa 90!

Iulian Mareș spunea...

Cine a etiketat așa?

M spunea...

@Andrei Cosmin

😁 Uite așa mă enervează pe mine propagandiștii..... Au idei puține, fixe, de cele mai multe ori nu citesc, sau dacă citesc nu înțeleg!

Ia zi tu micuțule propagandist: din ce an a început să se plătească "contributivitatea"?

Si dacă draga ta UE bagă în PNRR că cei care au lucrat în Armată sau în MAI înainte de 89 să piardă de la contributivitate acești ani? Ai mai fi așa de îndrăgostit de stăpânii tăi?

Ai o fixație că PSD a făcut tot răul în România! A făcut mult rău dar nu TOT răul! Aici vina se împarte între USR prin Ghinea Slinosul, PNL prin Câțu și mai ales această Uniune Europeană abuzivă și arogantă!

Unii sunt plini de lozinci de genul "Comisia europeană a spus...." Wow.... m-am udat tot!!!!! A zis Comisia Europeană!!! Să cădem în genunchi și să lingem praful pe unde o să treacă Comisia Europeană!

Închei!

Eu am spus că dacă relativizăm TOTUL pentru că așa vor niște criminali de la UE atunci orice e posibil!

M spunea...

@Andrei Cosmin

Ete floșc! A zis UE să eliminăm impozitul? Nu a zis!!!!

Mai găsește un "să milităm"!!! Dar întâi verifică-l cu stăpânii!!!!!

M spunea...

@Andrei Cosmin

Mai citește dumneata o dată erata trimisă de stăpânii tăi!

Să îți fie clar: PNRR - o catastrofă pentru România a fost negociat de Ghinea Slinosul de la USR și adoptat de Guvernul Cuțu un bețivan care a făcut pușcărie!
NU mai apăra acest nenorocit penal!

PSD a făcut multe prostii dar aici, pur și simplu nu e vina PSD iar dacă o să fie un partid care să ne scoată din căcat acela este PSD.

De ce atât penalul Cuțu cât și corul de bocitoare neo-marxiste țipă că PNRR nu se poate renegocia????? Pentru Bulgaria se poate, pentru noi nu?

M spunea...

@Valy

Cu pensiile primarilor au o motivație. Nu strigă unii și pe aici că la funcție egală, grad egal....bla bla, bla? Păi e normal ca un primar din aceeași localitate să aibă pensia 2.100 lei și altul care a prins salariile date de 153 să aibă 5.000 lei?

Huhu Rezea spunea...

Nu pot să nu plătească cuantumul contributiv al pensiilor, drept garantat, pe motiv că s-a depășit plafonul lui Cîțu de 9,4%.
Elementul de calcul pe care pot să-l modifice rapid este punctul de referință, prin mărirea/micșorarea stagiului mediu între 25-28 ani la care se imparte valoarea unui punct de pensie, potrivit art. 81 din L 127/2019.

ifrim spunea...

@Iulian Oskar Mareș.Românii sunt nababi!În orașe traficul este așa de aglomerat căci stai 2-3 cicluri la semafor,ici colo un Golan,Duster restul mașini cu pretenții care circulă cu 7 lei litrul de carburant.În parcările supermarketurilor,mollurilor te învârți 5-10 min.să plece unul să poți parca și tu.Cărucioarele la ieșire sunt pline vârf și dau pe-afară până la portbagaj.Am înțeles nu este ilegal să fii avut dar hai să nu mai compătimim românul.La țără omul gospodar primește subvenție pentru solarii de legume,per cap de ovină,bovină în evidență.Să fiu empatic cu săracul ce nu a plăcut cartea,nu place munca(vezi importul de vietnamezi,filipinezi al investitorilor) toată ziua la birt ori luminițe(păcănele)?Nu prea ține!

Leo spunea...

Sau pot simplifica pur și simplu , prin introducerea unui Pct.de Ref. care să se încadreze în cei 9,4% , apoi după renegocierea din 2023 a lui 9,4% să facă actualizări ale acestui Punct de referință adaptat la posibilitățile bugetare .

Iulian Mareș spunea...

ifrim non Oskar,
corect, insa de ce marșezi pe prostiile postate de cioban?

CEZAR spunea...

..a lu Mares Double Oskar ! Din pacate doar se ..lungeste ..nu se intareste ~!
Asa ca lasa Bahamas..i.al de git si mergeti in ...Siberia ~~!!

M spunea...

@Andrei Cosmin

Nu cred că am văzut un mai mare habotnic în a apăra UE și acest PNRR criminal!
Al dracului israelienii fac irigații în plin deșert, Libia ..... LIBIA mă!!!!!! aduce apă prin conducte ca să nu se evaporeze nici o picătură și noi nu putem că ți-a zis ție mUE că nu e bine (e bine însă pentru Ungaria, Germania, Italia, Spania etc.)

Cu unii ca domnia ta nu mai trebuie să ne cucerească nimeni! Dumneata stai deja îngenuncheat!

M spunea...

Procentul de 9.4% NU TREBUIE SĂ EXISTE! Luați tratatul de aderare la UE!
NICI O ALTĂ ȚARĂ NU A ACCEPTAT INTERFERENȚA EU ÎN ACEST DOMENIU SUVERAN!!!!

M spunea...

@ifrim

80% din românii care muncesc sunt la privat. Statul român reușește o colectare de 30%, cea mai mică din UE!

Să nu îmi spuneți mie că toți corporatiștii sunt la metrou și pe străzi merg în merțane doar bugetarii! E unul pe aici care jelește corporatiștii de zici că e bocitoare autorizată!

Apropo, ați văzut în PNRR ceva despre o mai bună colectare? Despre întreruperea dezmățului corporatist de bonusuri și avantaje nefiscalizate? Nuuuuuuuuu!!!!!
Ei au problema să nu cumva să creștem pensiile sau să nu cumva să producem ceva în țara asta!

Să nu credeți că demența cu panourile solare de avantajează! România trebuie să importe sistemele astea!

Vă mai dau un exemplu! Ne-au făcut să interzicem centralele de apartament (trebuie să luăm altele mai scumpe și mai ineficiente) după care au spus că totuși gazul natural este acceptat pe perioada de tranziție (35 la 50 de ani). Păi da, că au sărit nemții de cur în sus!
Noi rămânem cu ele interzise că așa a vrut mUE!

ifrim spunea...

@Iulică.Nu mă acuza pe nedrept.Nu marșez nimic.Ai un nume frumos românesc cu rezonanță,adăugând Oskar la fel cu rezonanță îmi sună și mai frumos.Fără legătură de cuantum căci nu l-ai luat comițând infracțiuni ci legal !

Iulian Mareș spunea...

@M,
Intr-o emisiune Tv, Șerbanescu a explicat de unde vine acest 9,4%! A demonstrat prin calcule, pornid de la impozitarea indecenta a muncii la noi!
Ascultandu-l mi-am dat seama ca nici Slinosul si nici Betivul Puscarias in US nu aveau stiinta rgumentarii, asa ca eu cred ca cifra a venit de afara pt a bloca ideologic si actional PSD!
daca nu intelegem ca aceasta limitare este defavorabila si o reala tradare a ROU atunci ne meritam soarta! Acestia sunt veritabili Asasini Economici (luati in calcul si ”liberalizarea energetica” tot a lor) de Rit Nou!

avianyc spunea...

Zice cineva cu referire la bugetari fara a sti ce spune.

"80% din românii care muncesc sunt la privat. Statul român reușește o colectare de 30%, cea mai mică din UE!"

Pai nu cumva colectarea revine ca sarcina bugetarilor din ANAF si primarii umflati cu salarii grase si bonusuri la fel de grase.
Toata ziua circula confortabil in autoturisme incriptionate ANAF ,dotate cu semnale acustice ,cu rezultat 30%.
Eu tot 30% le-as da salariul lunar.
Ce sa mai zicem de bonusurile din companiile de stat ,vezi Romgaz ,Transgaz ,Hidroelectrica ,Electrica ,Nuclearelectrica,Metrou,etc Regiile Autonome din subuordinea primariilor.
La STB au inceput lucrul cand la poarta s-au adunate sute de dornici de angajare .
Mai adaugati salarizarea autonomă din administratie ,unde angajatii primariei sunt inca pe drum spre primarie la 8.30 si pe la 13-14.00 au degajat la treburile gospodaresti.
Mai adaugati invatamantul cu meditatiile plus subventiile din agricultura pentru cei de la țară care sunt in scoala 4 ore si in rest pe tractor pe ogorul propriu subventipnat de la APIA.
Mai adaugati sistemul medical unde asistentii si medicii cu salariul plus ciubucul la plic sau buzunar dau cu flit oricarui angajat din privat sau multor purtatori de grade militare.
Nu mai punem in vorba Politiile Locale cu salarii si drepturi peste ale politistilor nationali si militarilor.
Ce sa mai zicem de cei de la Transgaz si Romgaz care pe langa salarii grase ,prime de fiecare sarbatoare ,porc ,muraturi ,etc mai beneficiaza si de concedii platite prin cele mai luxoase paradisuri turistice din lume nicidecum din țară. Asta in timp ce lucrarile de exploatare pt Romgaz si Transgaz se fac prin firme private unde salariile angajatilor sunt 1/3 din cele a celor pentru care lucreaza.La fel se intampla in toate companiile de stat.

Iulian Mareș spunea...

Nu zice cineva...a scris M!
De repartitia proasta a rezultatului muncii in ROU de ce nu spui nimic? Cat opreste patronul si cat la angajati?
Dar despre taxarea uriasa a muncii?

Iulian Mareș spunea...

ifrim,
ridici mingea la fileu celor 2-3 retardati! Mie nu mi-e rușine cu ce am facut...

M spunea...

@Iulian Mareș

Și eu cred că procentul a venit aiurea și că scopul era exact ăsta, de a bloca un vector electoral important al PSD.

PNRR este un acord criminal care lovește în independența României dar mai ales în nivelul de trai.

Puteam să înțeleg o limitare a transferului de la bugetul de stat către cel de asigurări. Era o logică să nu mergem pe deficit.
Dar așa? Credeți că Germania de exemplu accepta limitarea utilizării banilor proprii?????

M spunea...

Bugetarii sunt vinovați de toate iar privații sunt niște îngeri.

Păi atunci să mai angajăm la ANAF. Să modificăm legea și să dăm 10 ani de pârnaie pentru fiecare privat care nu și-a plătit taxele și impozitele! În definitiv e tot furt!!!!!!!

Mănâncă rahat că au salarii mici dar nu pun mașina de serviciu sau telefonul sau "team building" în Zanzibar.

Îmi provoci o imensă scârbă apărând acești nenorociți!

Ce urmează? Să îmi spui că pedofilii violează pentru că fetițele de 5 ani sunt sexi?????

Chiar poți să ne minți in față cu tupeu? Crezi că noi nu am mai lucrat la privați? Nu avem copii care toată viața au lucrat doar la privat?
Cum îți permiți să ne minți în față?

Hai că m-ai enervat cu insistența asta de a apăra niște nenorociți de hoți!

Andrei spunea...

@ M

Uneori ca sa afli adevarul poti folosi Metoda reducerii la absurd. Astfel, sa presupunem prin absurd ca limita pentru pensii va fi de 99,4% din PIB.

Poate cineva, cu mintea intreaga si cu toate tiglele pe casa sa creada ca acest procent va demonstra ca „aceasta limitare va fi favorabila Romaniei si nu este o reala tradare a ROU”, ca sa citez din discursul de la decernarea premiilor Oskar al celui de mai sus?

Zic si eu.

Ionel spunea...

Subscriu la tot ce ati scris stimate domn Monteoru. Asa este, Legea 223 a incurajat "fuga". Cand si-au dat seama la ce sume astronomice pot ajunge unii cu noua lege a salarizarii, sefii structurilor militare care platesc pensiile din bugetele proprii si-au dat seama ca raman si fara bani de salarii la activi si au venit cu modificariel prin ordonantele cunoscute. Simple ca buna ziua !

Ionel spunea...

Si cand te gandesti ca la Transgaz si Romgaz sunt angajati, conform presei, si unii baieti din structuri cu pensii babane obtinute dupa 2015 !?

Ionel spunea...

https://bpnews.ro/2020/02/29/cuibul-de-ofiteri-sri-care-capuseaza-compania-transgaz/

Ionel spunea...

Sa stabilesti in 2021 care va fi procentul din PIB alocat pentru pensii in anul 2070 ESTE O MARE PROSTIE ! Da asta numai unii ca Ghinea si Catu erau in stare. Aici nu este vorba de partide ci de persoane. Din traducerea textului publicat retin ca "În ceea ce priveşte pensiile speciale, este important să reiterăm că pensiile speciale cuprind nu doar cele şase categorii de pensii de serviciu existente în România enumerate în prezent la punctul b) în memorandumul Ministerului Muncii. Important, pensiile speciale includ şi pensiile pentru forţele de securitate şi apărare (armată, poliţie) şi trebuie să fie şi ele acoperite de reformă“. Adica, daca si ele trebuie acoperite de reforma inseamna ca ele trebuie tratate separat, pentru ca actualul tratament, legea 223/2015, nu este bun. Cred ca pana aici lucrurile sunt clare.
Foarte important este ce precizeaza dl Huhureza "Introducerea pensiilor militare în plafonul de 9,4$ reprezintă o modificare a PNRR decisă de CE ulterior semnării. Actualul guvern ar trebui să accepte noua precizare a CE numai dacă si CE acceptă o majorare corespunzătoare a plafonului de 9,4%. Asta înseamnă negociere." ADICA, lucrurile nu sunt batute in cuie cum s-ar spune. Procentul din PIB pentru pensii poate fi ridicat pe termen scurt undeva aproape de media Uniunii Europene. Este un lucru foarte bun.
Eu zic ca trebuie sa fim mai optimisti. Un lucru este cert: TOATE PARTIDELE O DAU DUPA CORCUDUS. NU AM VAZUT OPINII CLAR EXPRIMATE CU PRIVIRE LA MODUL CUM VEDE FIECARE PARTID POLITICA LUI IN DOMENIUL PENSIILOR CIVILE SI MILITARE, PE MODEL EUROPEAN, asa cum le place celor de la USR sa spuna. Tineti minte cum aparea Turcan in fiecare seara la toate posturile tv si cum explica ca au fost angajati nu stiu cate persoane, ca se lucreaza la introducerea datelor in calculatoare, ca au fost finalizate un milion de dosare, ca....ca....se lucreaza la o noua formula de calcul, ca CE BINE URMEAZA SA FIE !? Acum apare Budai SI LA FEL ZICE CA....VA FI BINE....

Viorel spunea...

Domnule rambo2021. O mică / mare întrebare: „Nu ies in strada ca sunt tematori si carcotasi si fiecare asteapta ca pasul sa-l faca altul ca oricum vom beneficia cu totii”. În momentul în care „am făcut primul pas, nu ca și alții” am dat CPS în judecată la Botoșani, am trimis Cerere de intervenție principală la C.Ap.B., am făcu Recurs și am spus într-un comentariu că am trimis petiții domnului fost ministru al Ap. Leș, Ciucă, ministrului Teodorovici, Budăi, Turcan, Ponta, la deputați și senatori din Botoșani, dumneavoastră și Don Cezare m-ați făcut justițiabil. Acum văd că prin cele comentate mai sus vă contraziceți. Când ați avut dreptate, atunci sau acum ?

Burebista spunea...

5.640.000 salariați la 31 decembrie 2021 erau în România....
Salariul mediu brut pe economie a în 2022 este 6095 lei... Contribuția la pensii 6095x25% = 1524.
5640000 x 1524 = 8.595.360.000 lei buget pensii de la salariați, nu de la bugetul de stat....
Pensionari în România aproximativ 5.073.000.....
Deci din bugetul de pensii adunat din contribuțiile salariaților revine o pensie medie de 1695 lei....
Pensia medie în anul 2021 a fost 1673 lei???? Deci au mai și rămas bani din contribuții... Probabil au fost virați la pilonul 2 de pensii...
Deci din banii adunați de la salariați s au plătit și pensiile alea minime cu tot cu ajutorul dintre pensiile meritate și pensiile minime în plată....
Practic de la bugetul de stat nu a venit nimic.....
Atunci ce treaba are procentul inclus în PNRR de 9,4 % din PIB??? Atâta timp cât banii de pensii vin de la salariați???
Poate peste banii din bugetul de pensii sa se aloce încă 9,4 % din PIB de la bugetul de stat...
Pensiile militare chiar dacă se spune ca au fost introduse în acel procent de 9,4 % din PIB au fost introduse ca și cuantum al plății lor și nu ca o nevoie de recalculare.... Probabil cei de la UE nu au fost informați corect despre faptul că pensiile militare nu sunt plătite din bugetul de pensii adunat din contribuțiile salariaților civili, ci sun plătite din bugetul de stat prin bugetele ministerelor de resort....
Dacă vom avea un bum de angajări în economie și numărul de salariați se va dubla peste 10 ani... Automat și contribuțiile se vor dubla... Suma contribuțiilor va depăși cu mult acel 9,4% din PIB... Ce se va întâmpla? Nu se vor aloca acei bani pentru pensii??
Am mai spus-o... Românii sunt descurcăreți și dacă va fi nevoie vor mari din Pix PIB ul.. 🤣 Astfel cei 9,4% vor fi o sumă care sa acopere și eventualele creșteri de pensii...

valica spunea...

Inainte de 1990, militarii au avut perioade cand prin ordinul militar clasa !, 2, sau 3 li se marea soldele active , adica se diminua cu aceleasi procente de 15, 20 sau 25% impozitul, ceea ce dupa 1990 nu s-a ,mai intamplat.Dupa 1990, militarilor li s-a aplicat beneficiul ordinului militar doar la pensie.
PENSIILE MAGISTRATILOR NU SUNT CUPRINSE IN PNRR SPRE A FI RECALCULATE .

Sorin spunea...

Dacă erata, trimisa după ce PNRR a fost analizat, discutat si semnat, a fost acceptata, aceasta însemnând modificare ulterioară semnării, de ce rediscutarea procentului de 9,4% nu este acceptată?
Întreb pentru un prieten..

Viorel spunea...

Domnule Andrei Cosmin. După cum știți, Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră din Germania. Ete al 2-lea fluviu ca lungime din Europa după Volga. Străbate Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina. Oare țările prin care trece până să ajungă în România nu folosesc apă pentru irigații și în alte scopuri. Mai mult ca sigur și fără restricții din partea nimănui. Dacă Dunărea ar fi izvorât din România și modificânda harta Europei ar fi trecut prin Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, aș fi zi că le iau nemților, austriecilor și ungurilor (pe ceilalți nu-i mai trec) apa de la gură. Motivul este altul. AGRICULTURA ROMÂNESCĂ, care așa cum se târâie zi de zi, de astăzi pe mâine, an de an are producții record la ha și tovarășilor preteni (Germania, Austria și Ungaria) nu prea le convine. Așa că, politicienii români să nu pună botul la ce spun ei și să lase irigațiile în pace, mai mult, să continue extinderea lor. Fostul ministru al agriculturii Petre Daea cred că a fost unul dintre cei mai buni miniștri. Chiar a făcut și verificat planurile de irigații în zona Moldovei.

avianyc spunea...

Domnule M
si mie imi este lehamite cand vad ca nu reusiti sa intelegeti ce se intampla dincolo de poartă.
Doar din curiziozitate va intreb pe langa cele scrise mai sus si cele adaugate de domniile lor @Ionel si Akord , stiti cumva cate datorii au companiile de stat la buget ?
Stiti cumva care este valoarea datoriilor de care au fost iertate de guvernele succesive aceste companii de stat aproape falimentare desi in interior se dadeau salarii uriase ,prime peste prime ,plati compensatorii sau la pensionare conform contractelor colective de munca ,etc ?
Daca nu reusiti sa faceti diferenta intre patroni ,angajatii la patron si angajatii la stat cereți revin cu detalii .
Dar pana atunci sunt sigur ca stiti precum ca cei care trebuie sa pazeasca si sa puna in legalitate patronii de firme daca au abateri sunt bugetarii prin niste institutii ale statului.
Angajatii de la patron nu pot fenta darile la stat fiindca primariile, CNP ,CNAS nu le primesc nici impozitele sau elibereaza diverse adeverinte (certificate fiscale ) pana nu isi achita restantele.
Cam stiti ce economii s-ar face daca s-ar pune ordine in acest sistem bugetar imbâcsit si tocator inutil de bani in foarte multe privinte.
Stiti cumva ca ”Amicul dvoastra ”Bolojan a restructurat la jumatate personalul din CJ si taietorii de frunza la caini din institutiile subordonate ? Stiti ca s-au facut economii de miliarde lei ,bani dirijati spre spitale si invatamant ,infrastructură. SI treaba merge mult mai bine decat cu puzderie de sinecuri si alte adunaturi neprofesioniste. Stiti cumva unde este Oradea acum ; la concurenta cu Viena , Praga ,.....
Citi aici;

http://stiri.tvr.ro/oradea-nominalizata-in-competitia-cea-mai-buna-destinatie-europeana-turistica-in-anul-2022_899520.html

Vă mai spun ce mi-a zis acum un an patronul unei minifirme de constructii care muncea in rand cu muncitorii si cu care lucrez de regula de ani de zile; -nu pot in luna Mai sa incep lucrarea la dvoastra fiindca am obligatie de tencuit intrerioarele la vila unui insepector de la ITM
Iar acum doi ani a intarziat programarea pentru ca a trebuit sa-si achite alta obligatie fata de inspectorul de la ANAF
Și sa stiti ca nu lucreaza fara contract incheiat cu mine ,evidenta zinica cu semnatura angajatilor pentru protectia muncii.
Iar cand il aduce si pe fiu su sa castige un ban sau sa ajute le vreo lucrare grea este cu ochii in patru la orice masina opreste in preajma constructiei . Uneori il chiar ascunde ,pana-i sigur de situatie.
Asa ca domnule M , nu luam lectii de la oricine pe tema angajat -privat si despre patroni de care trebuie sa se ocupe angajatii bine platiti ai statului.
Ca se mai nimereste cate un patron rebel si-l trimite pe inspectorul ANAF sa recupereze intai datoria de la Compania de Stat vecina nu-i o surpriza pentru nimeni.
Și poate mai aflati ca padurile se fura tot sub privirile organelor statului . Ati aflat cred ca sunt camioane supraincarcate cu lemn furat evidentiat pe aplicatia ” Radarul Padurilor” pe care nu le opreste nimeni de la Suceava pana la Constanta desi ONG-sitii care-i urmaresc din spate suna din ora in ora la 112.

Liviu PO spunea...

@huhu
Din cata engleza mai tin minte, "should be" nu e totuna cu"trebuie",adica persoana care a trimis raspunsul s-a ferit de "trebuie",exprimandu-se prin conditionalul "ar trebui"...,lasand astfel impresia,cum e si normal, ca nu da ordine guvernului roman,dar ce ne facem cand politica faptului implinit e politica de stat in Romania si la umbra acesteia s-au facut toate mizeriile,de la privatizarile pe un leu la concesionarea resurselor tarii pe nimic...Oare acesti indivizi nu vor plati pe acest pamant?Cine i-a autorizat sa faca ce au facut?Nu cumva aceste contracte sunt nule de drept?

M spunea...

@Andrei

Nu domnule, nu!

Problema mea e pur și simplu de principiu!

Dacă Tratatul UE zice că ei nu se băga în anumite domenii, printre care și asistența socială, de ce se bagă domnule?

Cum sa zic? Era prin Berceni un colonel de securitate care dimineața fiind blocat cu mașina în intersecția de la Big s-a dat jos și, în uniformă, a dirijat circulația.

L-au trecut în rezervă! 😁

Eu nu zic că e bine sau rău. Eu zic că trebuiau să ne lase pe noi să decidem.

S-au băgat în politica românească aducând un avantaj opozanților PSD.

Mizeria "aceasta limitare va fi favorabila Romaniei" este doar o mizerie!

Trădătorii ordinari încearcă să își justifice crima!

M spunea...

@Ionel

Care model european domnule?

27 de țări din 28 și pensii speciale.

Chiar nu ați înțeles că USR minte cum respiră?

Nu înțelegeți că ce spune UE e doar o părere? Că nu ne sunt stăpâni????

Poporul ăsta a admis imediat că ce vine de la UE e de neschimbat, e sfânt!

Capul sus!

M spunea...

@Burebista

Nu ați înțeles!

Bass nu poate să fie mai mare de 9,4% din bugetul de stat.

Deci să zicem că se mută și CIBS la BASS! Ai zice că ai mai mulți bani?
Nu ai domnule! Ai doar un excedent la BASS pe care nu poți să îl dai în pensii ci doar să zicem în niște consultanță făcută de Ghinea Slinosul!

Deficitul BASS e undeva la 1% din PIB.

UITE, aici sunt de acord că puteau să pună o condiție: nu mai transferați băi românilor bani sa acoperiți deficitul de la pensii!

M spunea...

"Cea mai mare viclenie a diavolului este să ne convingă că nu există diavol!"

Cea mai mare viclenie a UE a fost să ne convingă că ce spune UE este perfect, nu poate fi schimbat și nici măcar criticat!

Mai dă-i mă în plm de idioți!

Ca să îi fac pe plac prietenului meu avianyc: "niște bugetari, mă! Proști, bine plătiți, leneși, aroganți!"

Cezar spunea...

UE...a facut foarte bine
Plafon minim si maxim
Gusatii sînt in stare sa ia totul in pensie pentru ca ei cred ca li se cuvine
9.4..este foarte bun
Sa mai munceasca si gusatii sa creasca PIB.ul si atunci 9.4..este tot mai mare

M spunea...

@avianyc

Am să fiu scurt că incepi să mă plictisești!

Orice exagerare într-o direcție va duce la o reacție inversă la fel de absurdă și violentă mai devreme sau mai târziu!

Faci spume la gură lăudând îngerii de privați, civilizații de ardeleni, genialitatea lui Bolojan!

Te lasă omul o dată, de două ori, de o sută de ori!
Dar la un moment dat apare reacția inversă!!!!

Ne-am săturat să îi divinizezi pe toți mediocrii!!!!

Ai o fixație cu bugetarii!!! Ai devenit penibil! Parcă ești Florin Piersic în scheciul cu castravetele!!!!

Tot o dai cu Radarul Pădurii. Cine plm fură bă?
Privații tăi!!!! Ardelenii tăi!!!!

Fiți-ar ong-iștii ai dracului! Niște dobitoci îndoctrinați! 🤮
Ca boul ăla din Buzău cu găinile lui!
Ete na! "Sună la 112!" Am să cad pe spate!

Las-o dracului că măcăne!

Cezar spunea...

PRIVATII FAC BANII REALI
BUGETARII...SE CHINUIESC SA HALEASCA CIT MAI MULTI...
NB
"M"..POTI PRECIZA CÎTI COPII AI CARE MUNCESC LA PRIVAT..CA SA.TI ASIGURE PENSIA NESIMTIT DE NESIMTITA?
SAU MARES DOUBLE OSCAR?

M spunea...

@Liviu PO

Corect!

"Should be" înseamnă "ar trebui".
E mai aproape de "supposed to be".

Nu e "must be".

Foarte bună observația. 👍

Dar nu cred că se va face această diferență de nuanță! Încrâncenarea e prea mare!

M spunea...

@akord 75

Aici aveți dreptate!

Dacă stăpânul îți spune "ar trebui" însemnă "trebuie".

Dacă un prieten îți spune "ar trebui" însemnă "părerea mea e că ar fi bine să".

E o imensă diferență!

Burebista spunea...

Greșit este ceea ce au înțeles și cei din presa și dvs....
Corect este ca banii care vin din bugetul de stat ca și completare la bugetul de pensii sa nu depășească 9,4 la suta din PIB...
Nu pot fi mutați banii din contribuții pentru pensie la alte capitole bugetare... La militari da, se poate pentru ca militarii și polițiștii contribuie la bugetul de stat...

Anonim spunea...

Aseară,la A 3,Marcel Ciolacu:

"Noi avem o negociere la PNRR, la reforma pensiilor cuprinsă o anvelopă de 9,4%.În această anvelopă în acest moment din sistemul romanesc nu sunt prinse pensiile de serviciu respectiv pensiile militarilor, pensiile poliţiştilor, pensiilor speciale.

Ne încadrăm fără aceste pensii de serviciu la o anvelopă de 8.2%. Dacă le adăugăm la întreaga anvelopă cum ne şi cere comisia prin jalonul cu reforma pensiilor ne vom trezi că pensiile în România pe următorii zeci de ani nu vor mai putea fi modificate şi este o aberație totală. Guvernezi ca să faci un trai mai bun oamenilor, nu un trai mai rău sau să faci economii la buget."

M spunea...

@Burebista

Și eu am crezut la fel dar am luat pe ultimii ani. Deficitul cel mai mare a fost în 2017 de vreo 3,5% din PIB. Apoi prin măsurile luate de PSD acesta a scăzut până undeva la 1 - 1,3% din PIB.

În 2016 subvenția a fost de 15,1 miliarde de lei, adică 1,99% din PIB
În 2019 subvenția a fost de 2,57 miliarde de lei sau 0,24% din PIB (asta după șmecheria financiară făcută de PSD în 2018)

Dacă mă înșel, îmi cer scuze!

Leon spunea...

Si liberalul Catalin Boboc, Secretar de Stat la Ministerul Muncii, a confirmat aseara la TVr1 ca la minister este o comisie care lucreaza la imbunatatirea Sistemului public de pensii, iar celelalte Institutii la imbunatatirea sistemului de Pensii de Serviciu pe care le pastoresc, inclusiv la pensiile militare !
Scopul acestor midificari este acela de a Elimina inechitatile dintre Pensionarii care au muncit in aceleasi conditii dar pensionati in perioade diferite !

Cezar spunea...

De oftica...desigur!!

Sorin spunea...

Din cele exprimate de reprezentanți din mai multe partide, sub diferite forme, in diferite contexte, in decurs de mai mult de un an, unul din principiile care ar reduce sau inlatura inechitatile ar fi formula de calcul care cuprinde punctajul general înmulțit cu indicatorul de referință. Vasilescu a vanturat, cand era la putere, valoarea de 75, rezultate din împărțirea valorii punctului de pensie de 1875, previzionat pt 2022, la 25 reprezentând valoarea in ani a contribuției la pensie, medie între 20 pt balerini de ex si 35 pt unele ocupatii. Asta ar fi de ajutor celor cu ani multi de cotizare dar pe salarii mici care au acum pensia putin mai mare decât sociala minima.

M spunea...

@akord-75

Domnu' Akord-75 cred că am început să îmbătrânim că tot mai des îmi plac ale dumneavoastră comentarii! 😁

M spunea...

Îmi pare un compromis rezonabil!
9,4% să privească numai pensiile contributive, civile. Ar fi spațiu bugetar de 1,2% pentru eventuale creșteri, corecții etc.

Pe de altă parte legea 223 amendată pentru a reduce diferențele cu încadrarea tot într-un buget rezonabil.

Huhu Rezea spunea...

Ce spui d-ta este dacă se adoptă varianta trecerii pensiilor militare în sistem contributiv total sau în forma hibridă, asta din urmă vânturată la MAI.
Mai marii din SNAOPSN ar dori să aplice varianta din Plx 199/2020, dar acum li se impune, pentru încadrarea în 9,4%, ca pe lângă cuantumul minim să prevadă și un cuantum maxim. Durere mare pentru beneficiarii debandadei salariale din ultimii ani.

Cezar spunea...

Pa pe bune..pentru ce sa ies eu la bataie pe vremea asta cînd stiu ca garantat iese Motanelul kk..cios si cu Rambo.2021 cu muci pe chiept si fara dinti
Cu hastia victoria îi ca si hasigurata
🤣🤣🤣😛😜🤪😝🤑

Huhu Rezea spunea...

@Tehnocrat
Nu am spus așa ceva.

Ionel spunea...

Interesante calculele dvs. cu numarul de pensionari, numarul de salariati si procentele precizate. Intai de toate, sa nu avem impresia ca pensiile se platesc de la bugetul de stat sau din PIB. Acest procent din PIB este doar u indicator economic, PIB-ul nu are nicio legatura cu pensiile. Am vazut si ca multi politicieni confunda veniturile incasate la buget cu plata salariilor bugetarilor si cu pensiilor, adica zic nu vedeti ca 90 % din ce se colecteaza merg pe salarii si pensii !!! Din nou fals. Cum bine precizeaza Burebista pensiile se platesc din cotizatiile salariatilor. Un mic procent vine si de la bugetul de stat, adica din veniturile colectate la bugetul de stat, altul decat cel de la asigurarile sociale. Privit din alt unghi cifrele si analizandu-le nu vii se pare totusi ca unele lucruri sunt foarte ciudate !?
Daca valoarea unui punct de pensie este de 6095 lei brut, iar omul plateste 35 de ani 1524 de lei lunar pentru a primi apoi, la o medie de viata de 6 ani, pentru un barbat peste 65 de ani cat am vazut ca este speranta de viata in Romania, 1568 de lei cat este acum valoarea unui punct de pensie !!!??? Cine traieste in tara asta 30 de ani pentru a primi inapoi macar ce a cotizat !? Asta ca sa nu mai spun ca unii nu mai apuca nici pensia !?
Daca se doreste o adevarata reforma la pensii sa se copieze modelul statelor occidentale in care omul nu este obligat sa plateasca CAS, este alegerea lui daca vrea ca statul sa ii asigure o pensie sau economiseste personal si nu mai are nevoie de stat la pensie. Asta ar fi o adevarat reforma a pensiilor.

M spunea...

@Ionel

Luați în calcul și că speranța de viață la polițiști e de vreo 63 de ani (date furnizate de CPS MAI pe baza mediei ieșirilor naturale din sistem adică ✝️ )

Sunt convins, deși nu am date, că și la MApN e tot pe acolo.

Dacă o comparăm cu media națională de 74 de ani nu stăm la bine.

Totuși, o întrebare, aveți o statistică cu statele în care nu se plătește CAS?

CEZAR spunea...

Tare mult imi place.....!!
Grangurii si-au tras cu Tesla in ..-oaie !!!

CEZAR spunea...

PRIVATII FAC BANII REALI
BUGETARII...SE CHINUIESC SA HALEASCA CIT MAI MULTI...
NB
"M"..POTI PRECIZA CÎTI COPII AI CARE MUNCESC LA PRIVAT..CA SA.TI ASIGURE PENSIA NESIMTIT DE NESIMTITA?
SAU MARES DOUBLE OSCAR?

Iulian Mareș spunea...

Efectul ruginei casnice ...!

Cata gandire .... privatii fac bani reali! Cat de prost poti fi ca sa debitezi o asemenea suficenta?
Raspuns corect: fara limite si cu perspectiva de dezvoltare nemarginita!
Am mai aflat una ... a la Betivul Kior: privații asigura pensii! Cei care au invatat carte nu muncesc cu ciocanul sau sapa ci colaboreaza, consiliaza, creaza...asista...etc!

reddog spunea...

Ne convine sau cam asa e.
Asta nu inseamna ca statul nu trebuie sa aiba bugetari sau ca sunt inutili.
Dar ca un stat sa-si permita un aparat biugetar trebuie sa aiba economie care sa produca bani.
Banii reali vin din taxele si impozitele platite de companii.
In rest e vorbarie goala si smenozeala a la Livache si aia cu clantele de aur, LOV.
La vrajeala sunt buni social democratii.
A, si sa imparta banii altora.
E util si un partid social democrat in democratie. Pentru echilibru.
Dar unul real nu ca pesedeaua care era plina de baroni milionari.

Cezar spunea...

Nu ma asteptam sa intelegi...!

Iulian Mareș spunea...

Ce sa intelegi tu, mai primitivule?
Ai devenit si tu economist mai rau ca ăla...
Ca sa nu mori totusi așa de prost! Cei mai buni bani vin din export, nai ales produse finite!
Cei mai proaspeti bani vin din tinerii care lucreaza din ROU, de acasa, pt firme straine si sunt platiti in E/$! Asta pt ca intra valuta in tara doar cu efort și keltuiala intelectuala individuala; daca vor isi platesc taxe si impozite...
In rest sa stii si tu, prostul bloglui, ca apararea, securitatea si siguranta tarii sunt servicii care trebuie platite....
Ce magistratii produc bani? Pai daca ar fi dupa banii recuperati din fraudele judecate ar lua bani ca de la cules dude cu sulița!
Au noroc ca , la acest moment penibil, MF nu se intoarce impotriva lor pt recuperarea pagubelor!
Daca mai iti explic cum multinaționalele iși exporta profitul, pentru a plati cat mai puțin si guvernul si instituțiile statului iși pun mana la oki vei muri ruginit!

M spunea...

@reddog

Deci "Banii reali vin din taxele si impozitele platite de companii."

Să înțeleg că dumneavoastră plătiți taxele și impozitele cu nasturi? Nu cu bani "reali"? 😁
De unde o avea de exemplu OMV bani să plătească taxe și impozite? Nu cumva și de la bugetarul care se duce să își facă un plin de benzină plătind și salariile grase ale șefilor de prin Austria?

Bancherii de pe la Raiffeisen care ne sfidează dar care trăiesc în lux doar pentru că au pus impozite criminale, plătite si de bugetarul ăla pe care îl desconsiderați! De aici se face averea privatului!!!!

Domnule.... domnule!!!!!

Despre PSD m-am pronunțat de multe ori. Da, au bogații lor! Dar ce să mai zicem de USR cu doctrina lor neo-marxistă și cu îmbuibații trăiți în puf?

Cum dracu a reușit Ghinea să facă în PNRR un proiect de 30 de milioane din care 20 de milioane pe consultanță (pentru firmele private) și doar 10 milioane pentru realizarea proiectului propriu-zis?

Brenda spunea...

Dle h, dantem în iulie analizați la zi poate aflați ce fac aceștia , zice că se lucrează ,cine sânt cei de la armată, poate răsuflă

Huhu Rezea spunea...

Brenda
..șteptăm scurgerea de informații ce va să vină cât de curând.

Costică Cristea spunea...

Având în vedere câtă lume bună s-a pensionat din 2017 până în prezent nu cred că se v-a face ceva care să-i afecteze și nici pe cei care vor urma de acum încolo, așa că stați liniștiți. În PNRR-ul altor țări militarii sunt incluși? Nu cred.Solutia v-a fi, mărirea vârstei de pensionare,cum am spus de câteva ori, atunci se vor pensiona mai puțini.Reducerea de la 6 luni la 4 luni la condițiile de muncă v-a face ca un militar să iasă la pensie 50ani/30 vechime,care greu se pot atinge.

Huhu Rezea spunea...

Cristea
Puțin ne interesează pe noi ce va face PNRR cu pensiile de 5 cifre.
Important este să fie eliminate actualele diferențieri inadmisibile.

Arfy spunea...

O afacere durabilă, a unei mari companii, durează peste 50 de wni. Intrebări: câți dintre cei care comentați aiurea pe programe aveți cunoștințe economice? Dar câți veți mai fi în viață? Da! Unii trăiesc modest cu 15.000 de lei pensi. La fel de modest trăiește di Ifrim cu 1250 de lei. În loc să accesăm programe și fonduri, ne rugăm, în frunte cu primarul, să ne dea Dzeu ploaie. Azi ne-a dat, dar mâine M(slinosul), cine mai știe!

luchy19 spunea...

Cu respect. Sunt un subofițer în rezervă, plt.adj.pr., cu o pensie netă de 4000 lei, am trecut în rezervă în anul 2022, 30 ani de cascheta.Am ținut să fac aceste precizări pentru că tot aud în presă că și colegii noștri din poliție și ANP vor fi în viitor rezerviști militari. Cum adică, EI NU DEVIN REZERVIȘTI în momentul trecerii în rezervă, DOAR se pensionează în baza legii pensiilor militare, nu mai reamintesc că pensiile dumnealor sunt cel puțin cu o treime mai mari decât ale militarilor din MAPN. De ce aceste diferențe, de ce cu mai multe beneficii , dar nu și obligații?

Paul Puiu spunea...

In conditiile obligatiilor asumate de guvern din PNNR prin includerea si a pensiilor militare in coeficientul de 9,4 % din PIB nu vor exista cresteri de pensii militare decat in cele mai frumoase visuri ale unor rezervisti si in retragere!!!! Cei cu pensii mici vor stagna la nivelul actual iar cei cu pensii mari vor ramane cu plafonul maxim stabilit prin noua lege a pensiilor militare!! Tendința de crestere a pensiilor militare din ultimii 5-7 ani este aproape nula si in continuare, aceasta strategie se va aplica in continuare intrucat deficitul de la bugetul de stat este foarte mare si guvernul nu are prea multe variante decat de reducerea veniturilor mari, obligatiile asumate in PNNR, fiind un pretext usor de justificat pentru politruci!!! Atat timp cat pensiile magistratilor nu vor fi afectate de obligatiile asumate in PNNR si pensiile alesilor locali si parlamentarilor vor fi in vigoare, politrucii din guvern vor trebui sa bugeteze si sa plateasca de la buget aceste pensii, si singura solutie pentru crearea unor noi resurse financiare va fi aceea de diminuare a pensiilor militare mari ale rezervistilor si in retragere si menținerea celor mici la acelasi nivel!!! In acest sens se va stabili un plafon al cuantumului maxim pana la care vor fi diminuate pentru ca cel minim nu intereseaza si poate fi mentinut la nivelul actual!!! Varianta agreata de politruci este doar de diminuare a pensiilor militare pe baza principiului contributivitatii si nici intr-un caz de crestere!!!! Cine crede sau spera ca in conditiile obligatiilor asumate in PNNR ca ii va creste pensia militara nu este decat un visător care va ramane in continuare cu visul sau efemer pana cand se va obișnui cu realitatea impusă de politruci!!! Bucurați-vă unii cu cata pensie aveti acum ca nu se stie ce va fi, dar viitorul nu suna prea bine pentru pensiile militare, care sunt aflate in vizorul politrucilor de mult timp si care reprezinta singura moneda a lor de schimb sau formula magica pentru acoperirea deficitului bugetar!!!!!

M spunea...

@luchymm1972@gmail.com

Un om serios nu crede toate tâmpeniile pe care le scrie presa!

În frumoasa noastră veșnică tranziție și apărut tot felul de situații ciudate!

@Leon

Completarea, sau "erata" dacă vreți, care introduce și pensiile militare în 9.6% aparține reprezentanței în România a CE. Ca să fie legală și nu un punct de vedere ar trebui refăcut PNRR și reaprobat. Altfel, fiecare parte poate schimba ce vrea la PNRR adăugând și scoțând pe bază de "puncte de vedere"!

Viorel spunea...

luchymm1972. Mie mi-ar fi rușine să vin să pun o întrebare prostească legată de colegi, când de fapt vrei să te lauzi cu valoarea pensiei tale. În deșteptăciunea ta (știu dar îți verific inteligența), eu cu 36 de ani vechime în serviciu, ieșit la pensie în noiembrie 2016 cu Gradul de Plt.adj.pr. / Funcție de Plt.adj.pr. de ce am o pensie cu 600 lei mai mica decât a ta deși am în Elementele de calcul a pensiei, Procentul de calcul al pensiei 85% (în care este inclus și acel faimos Oskar) și Sporul pentru OMM / SOSP în procent de 20% ? Ascult luchymm1972. În plus. Când o să știi care sunt atribuțiunile din Fișa postului ale unui polițist comparativ cu ale unui militar, îți vei da seama de ce diferă valoarea pensiilor dintre cele 2 ministere chiar dacă Legea nr. 223/2015 este unică (RISCURI / SPORURI), cum și în cadrul MApN există decalaje între pensii calculate pe același Grad, Funcție, Vechime, etc., lucru pe care DE 6 ANI CLASA POLITICĂ ÎNCEARCĂ SĂ-L REPARE FĂRĂ SUCCES. Legile proaste apar pe bandă rulantă pentru că nu este greu de gândit.

sky-zone spunea...

@update


Actualizarea soldelor este încă vie in OUG !!!

Gigi spunea...

Acest PNRR,este bomboana de pe coliva pensiilor militare!!!
Când v-am spus ca o lege care intinde termenul de aplicare pe mai multi ani,aia este o lege data cu tentă! Adica este o tactica a politicienilor pt.a putea sa nu fie aplicata in totalitate!!! Asa au
stat lucrurile cu L.153.
Am spus in 2017 ca asa se va intampla cu Actualizarea pensiilor noastre,dar și ca aceasta lege nu va mai apuca sa fie implementata in totalitate,iata ca de 2 ani este prorogata,sta in asteptare.
Am mai spus ca noi,military,vom fi noua categorie de Asistati Sociali etc.Iata ca suntem la un pas doi sa se intâmple.Noi,nu avem de facut altceva decât sa dormim in pace cu gândul la Mima Plx 199.

luchy19 spunea...

...de ce ti ar fi rușine domnule că timid nu pari a fi, altfel spus nu înțeleg ce te a facut să te aprinzi așa tare....!, dle.Viorel

M spunea...

Domnu' Gigi,

La ultimile alegeri militarii din Afganistan au votat astfel:
- USR PLUS 39,4%
- PNL 17,4%
- Pro Romania 12,2%
- PSD 6,3%
- AUR 5%

Asta in condițiile în care:
- USR și-a trecut în program desființarea pensiilor militare și acordarea unei pomeni pe bază contributivă militarilor care "oricum nu au contribuit niciodată la pensie".

- Pro Romania a trecut în program rezolvarea inechităților din legea de salarizare și cea a pensiilor militare

- PSD a făcut inechitățile din legea de salarizare și cea a pensiilor militare.

Deci? Despre ce vorbim?

Viorel spunea...

luchymm1972. Mi-ar fi rușine pentru că întrebarea ta este prostească (ți-am precizat în primul comentariu). Nu o fă pe naivul dacă nu ești. Redau: „Sunt un subofițer în rezervă, plt.adj.pr., cu o pensie netă de 4000 lei, am trecut în rezervă în anul 2022, 30 ani de cascheta (șapcă / caschetă au ceferiștii și poștașii). Am ținut să fac aceste precizări pentru că tot aud în presă că și colegii noștri din poliție și ANP vor fi în viitor rezerviști militari.” „Am ținut să fac aceste precizări”. Ce legătură au precizările cu valoarea pensiei tale, anii de vechime, etc., cu polițiștii militari. În plus, în cadrul MAI, jandarmii și personalul ISU sunt considerați militari=au grade militare. La trecerea în rezervă polițiștii primesc grade militare (agentul patogen devine plutonier) deci, sunt pensionari militari în rezervă. La fel și cei din Agenția Națională a Penitenciarelor.

Trofin spunea...

Din 6 februarie 2022 și cu mult timp mai în urmă , pensionarii militari visează la mai bine iar HuHuReZa la întreține somnul pentru ca visele să dureze cât mai mult.

Dan B. spunea...

@luchymm1972+Viorel:
Vă felicit!
Aveți pensii echivalente celei pe care o încasez eu (stabilită în baza Legii 164/2001), comandor cu licență în științe militare (diplomă 1984 la AMG-Sectia Aviație și Apărare Antiaeriană) si cu curs post-academic absolvit de strategie militară, inclusiv cu o vechime cumulată de 41 ani.

Primitivul și grobianul Padina susține că angajatul de la privat susține bugetarul. Este adevărat, de la cel cu 5 clase, la absolventul de facultate, sunt retribuiți mascat, cu beneficii ascunse, care majorează din pix profitul patronului.
Dar, pentru cunoscători, de ce credeți că bugetarii francezi sunt admiși pe post după verificări și teste multiple? Pentru că bugetarul în cauză este retribuit superior omologului său ca pregătire din domeniul privat.
Ați priceput de ce mai toți francezii „aleargă” după un post bugetat de stat?

Viorel spunea...

Domnule Dan B. Sincer îmi pare rău. Sunt conștient că nu este posibil ca un MM sau Sof. să aibă o pensie egală sau mai mare decât un Of. indiferent pe ce lege a salarizării sau pensionării a ieșit. Aceste legi din păcate nu le facem noi ci politicul mână în mână cu conducerea MApN. Deci, cei care ne-o trag sunt colegii și foștii noștri șefi din minister. Cineva spunea că domnul prim ministru Ciucă, în calitatea dânsului de Șef al SMG / SMAp. nu are nici o vină. Principalul vinovat este dânsul care prin structurile din subordine (DGJ, DGFC și CPS) le-au băgat sub nas miniștrilor Ap. ceea ce au vrut ei ca să apară în lege, astfel nu văd și înțeleg îndârjirea cu care ca și ministru sau acum ca și prim ministru nu elimină inechitățile dintre pensile militare. De ce nu acordă și la MApN majorarea conform Legii nr. 153/2017 în integralitatea ei ca și la ministerul Sănătății sau aproape ca la ministerul Învățământului. Poate dar nu vrea. Și-a tras Legea nr. 168/2020, și-a mulțumit „ELITA” armatei iar de ceilalți îl doare în fund. Sunt realități și nemulțumiri spuse pe blog cât și de alte personalități la TV și în presă.

raul spunea...

Suntem aceeasi ,,micimani"!De prosti ce suntem inghitim orice!Cine plm e Ghinea?Cine plm e CE sa hotarasca soarta unei tari pe 50 de ani ????Suntem cretini?????Ghinea ,excrementul asta mai traieste???

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Nu te-ai convins că militarii nu au nici cultură politică și nici comportament civic. Sunt robii disciplinei și ordinelor.

Uite că topicul l-a trezit și pe Trofin!

Dan B. spunea...

@Viorel:

Spre deosebire de zevzecul primitiv și grobian amintit, eu nu am promovat ideea diminuării pensiilor militare mari, al căror cuantum a fost stabilit potrivit legii în vigoare la un moment dat.
Am marșat pe principiul creșterii și al cuantumului pensiei mele la nivelul celor criticate de prostovani.

Alkan spunea...

Astazi 07.07.2022 ora 05:00, la Radio România Actualitati, redactor Daniel Negut; "În Parlament, ministrul MAI Bode a declarat ca pensiile militare nu sunt pensii speciale. Sunt pensii de serviciu, ocupaționale și nu fac parte din categoria pensiilor speciale menționate în PNNR".

Alkan spunea...

Ministrul Lucian Bode, despre pensiile militarilor

https://www.7media.ro/10225

2022 spunea...

1)Multa scriere pentru nimic concret!!!Materialul cuprinde 2 erori de proportii!!Prima este ca PNRR nu este batut in cuie,poate fi amendat,renegociat,completat etc!!!De exemplu chiar CE a cerut amendarea si modificarea privind ceva,nu conteaza ce,important este ca PNRR se poate modifica de pe o zi pe alta!! https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/comisia-europeana-a-cerut-modificarea-pnrr-guvernul-nu-va-primi-bani-pentru-irigatii-investitiile-in-infrastructura-inca-in-analiza-1504735!!!Ca atare orice prevedere din PNRR poate fi modificata oricand si ori de cate ori!!!
2)Atentie privind pensiile contributive!!!Acel procent de 9,4% nu permite nici macar aplicarea legii 127 la civili!!Budai a spus clar ca aplicarea legii 127 la civili necesita 11,7% din PIB,chiar asa a fost proiectata lega cand a fost aoptata!!!Asa ca daca procentul de 9,4% din PIB ramana ferm,trebuie o noua lege a contributivitatii,evident ca una mai dezavantajoasa fata de legea 127 din moment ce procentajul de 9,4% este mai mic fata de cel proiectat de 11,7%.Aplicarea legii 127 necesita ridicarea plafonului din PNRR la minim 11,7% doar pensiile actuale contributice fara a fi luate in calcul si trecerea pensiilor speciale la contributivitate!!!Daca s-ar trece si pensiile speciale la contributivitate si tot pe legea 127,trebuie alocat si pentru acestea cam 1,5% in plus fata de 11,7%!!Asta inseamna undeva la 13,2% pentru plata pensiilor contributive la toata lumea!!Iar PNRR da numai 9,4%!!Pentru a fi incadrate toate pensiile in 9,4% ar trebui o lege noua contributiva mai proasta decat toate legile contributive care au fost pana in prezent!!!Vedeti ce zice si Budai https://www.agerpres.ro/politic/2022/05/29/budai-voi-propune-eliminarea-procentului-din-pnrr-pentru-pensii-nu-inteleg-de-ce-sa-fim-condamnati-la-saracie--926154

Nico.tnt spunea...

"Precizarea" prezentata in titlu din ce document face parte? Este o discutie particulara? Pentru ca o vad aparuta undeva pe facebook. Acum documentele oficiale sunt comunicate Romaniei pe facebook?Trebuie sa credem asa ceva?