Samuel von Brukenthal, fost jurist sas și guvernator al Impărătesei Tereza in Principatul Transilvania, colecționar de artă, s-a născut la 1721 la Nocrih lângă Agnita și a decedat în anul 1803.
In anul 1777 a fost numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, funcție pe care a îndeplinit-o până în anul 1787. A fost singurul sas transilvănean care a ajuns la o funcție atât de înaltă. Interesant că istoriografia românească a evitat de-a lungul timpului, indiferent de regim, să lege numele lui Brukenthal de reprimarea bestială, în anul 1784, a Răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan.
Răscoala moților a pornit de la anularea de catre guvernatorul Brukental, în vara anului 1784, a unei Consripții a imparatului Iosif al II-lea potrivit căreia cei care se inscriau în regimentele de graniță primeau arme, erau eliberați de corvoadele iobăgești și deveneau proprietari pe casele și terenurile avute în folosință. Foarte mulți moți se inscriau în regimentele de granița, spre nemuțumirea gofilor unguri.
Liderii Horia, Cloșca și Crișan au fost prinși ca urmare a trădării lor de către pădurarul Metzer din Abrud și doi preoți ortodocși din Cărpeniș.
Horea era acuzat că prin răscoala sa dorea să refacă Dacia.
Oricât de important este Samuel von Brukental pentru sașii din zona Sibiului, Iohannis a riscat enorm dezvelind statuia baronului în fața Primăriei Sibiu. Sponsorul principal al lucrării este unul din coactionarii trustului BOROMIR Rm Vălcea, de morărit și panificatie, Marius Ureche pe numele său, locuitor al Sibiului.
Un alt guvernator al Transilvaniei, generalul austriac Nicholas Buccow, a executat ordinul Mariei Tereza de a lichida rezistența călugărilor ortodocși din mânăstirile transilvănene care se opuneau uniației greco - calolice cu Roma. Au fost dărâmate cu tunurile cca 200 de mânăstiri, printre ultimele căzând la 1775 Mânăstirea Sămbăta se Sus . De asemenea, atunci a fost distrusă prin incendiere și bombardare cu tunul mânăstirea Prislop, cea care după 1948 a fost reconstruită și redată Bisericii Ortodoxe și prin strădania preotului Arsenie Boca.
După revoluție se găsesc apostoli ai noii uniații greco-catolice care contestă valoarea monahsimului în acea vreme și cruzimea actului lui Buccow:
,,Mănăstirile, atât de deplânse azi, cu excepția câtorva, erau mărunte schituri, improvizate din una sau două încăperi, adevărate bordeie, cele mai multe acoperite cu stuf, așezate la marginea satului sau la liziera pădurii, în care se aciuiaseră după răzmerița lui Visarion Serai, sub masca monahismului, agenți ai Moscovei, foarte mulți sârbi."
Asemenea proteste vor mai avea loc la Sibiu până când Iohannis și Marius Ureche vor închide opera în interiorul Muzeului Brukenthal