Un produs Blogger.

duminică, septembrie 26, 2021

Bibilica din fruntea PNL nu concepe reforma pensiilor fără contributivitate

89 comments

 


De ieri a intrat și Antena 3 in "lumea bună" care in urmă cu câțiva ani i-a confiscat sediul si insista s-o falimenteze  A fost scăpată de telespectatorii care in număr mare doreau să afle și alte informații decât cele oficioase. 

Pentru ca s-a dat cu deep state a fost depășită in rating de RTV. 

Dupa mulți ani, de la destramarea USL, un lider important PNL a acordat un interviu la A3, dupa ce activiștii din ce a mai rămas din fostul PNL istoric l-au ales pe un penal al partenerului strategic, pentru a ține locul ocupat pâna pleacă sasul de la Cotroceni. 

Desi mai are câteva zile in fruntea Guvernului, Cîțu anuntă creșteri de pensii și salarii. 


„De la 1 ianuarie şi pensii şi alocaţii, toate cresc de la 1 ianuarie, şi salariul minim. Şi aşa trebuie să se obişnuiască românii: de la 1 ianuarie, în fiecare an, veniturile acestora – pensii, alocaţii, salariul minim – cresc de la 1 ianuarie. Nu vom mai folosi aceste creşteri ca instrument politic”, a declarat Florin Cîţu, sâmbătă la Antena 3.

La întrebarea insistenta, sub formă de reproș, a fătucei interviente... ca nu au desființat pensiile speciale, Bibilică a filisofat despre reforma pensiilior care, in  conceția sa, înseamnă aducerea tuturor pensiilor pe pruncipiul contributivității.

Si a mai păcătuit(cântat) bibilica despre intentia de a reduce CAS. Efectul imediat ar fi că  s-ar majora solda lunară netă și odată cu ea ar creste și cuantumul pensiilor militare, dar numai al celor stabilite după 15 09 2017

89 de comentarii:

Leon spunea...

Eu am retinut ceva mai mult:
"Am hotărît în această dimineață ca începînd de la 1 ianuarie să majorăm în cursul anului viitor retribuția minimă de la 2000 la 2200 lei. De această majorare importantă vor beneficia aproape 1500 de oameni, un milion cinci sute de mii de oameni ai muncii. Tot de la 1 ianuarie vom majora alocațiile pentru copii între 30 și 50 lei, după numărul de copii și retribuția oamenilor muncii, ceea ce constituie un ajutor puternic pentru circa 4400000 de copii ai patriei noastre (…) la 900 lei. De asemenea am hotărît ca pensia de urmaș să fie majorată cu 100 de lei. Vom crește deasemenea ajutorul social de la circa 500 la 800 de lei”.. !

Cezar spunea...

Vivat..KaKîtu !
Macar atîta sa faca si el..CONTRIBUTEALA LA PENSII..!

Calugarul spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Eu am crezut ca ne-am întors în istorie în Germania anilor 30, când isterizat de personalitatea lui Adolf vorbitorii urlau ca dementei isterizati efectiv la adunările publice lingand curul și talpa ghetei caporalului IMPUR dpv arian!
Asa imagini mi-a revigorat cel mai idiot si cutiă dintre romanii ardeleni: metrosexualul Rareș Bogdan, liberalul cretin în principii de bine ce sugea dintr-o televiziune ce elena legile și normele fiscale!
A răcit, borât și lins simultan ca un derbedeu aliment pe lângă Kelner pana când însuși televizorul mi-a afișat mesajul: *CU CE ȚI-AM GREȘIT DE TREBUIE SĂ REDAU IMAGINI CU ACEASTA SCURSURĂ BIPEDĂ?

Calinmihaib12 spunea...

..a mers la..A.3-TV..adică..ACASĂ..!

Calinmihaib12 spunea...

P.S.:
..mi-au scăpat..ghilimelele ..la.. "ACASĂ"..!

M spunea...

Nu vad ce vă deranjează? 😁
Eu zic de ceva vreme că am remarcat la Antena 3 mai mult momâi care apar pe sticlă că au o atitudine cel puțin ostilă la adresa celor în uniformă.

Porumbel nu ratează nici o emisiune să nu arunce cu ra#at!

Foarte bine! Înseamnă că suntem importanți! Să trăim, să ne simtem (sic!) bine, să crape fierea în ei de oftică!

Eu nu urmăream Antena 3 dar mi-a ordonat domnul Huhurez să mă uit și de atunci las totul și mă duc la TV. 😁

M spunea...

@Șacalul

1. Să scăpăm de vechii comuniști și să rămânem cu noii comuniști? Păi ce am făcut?

2. Dacă vă amintiți prin anii '90 behăiau pe toate canalele că militarii sunt prea bine plătiți.
Era fraza aia repetată obsesiv: "eu, dascăl, am salariul mai mic decât un tablagiu care nu face nimic!"
Vă amintiți?
Au rezolvat cu salarizarea punându-ne la baza piramidei salariale.
Mai avem pensiile! Să le ia dracului și pe-astea!

Am mai zis: doar un idiot ar mai alege cariera militară acum!

Ein Stein spunea...

Am scris inca din iarna, aici pe blog, ca PNL va guverna minoritar cu sprijin PSD din parlament. Tot ce trancaneste Citu trebuie sa aibe aprobarea PSD, rezolvarea e la PSD nu la PNL. Acu, care o fi ea, rezolvarea zic, om vedea. Toata imbecilitatea asta cu "contributivitatea e cea mai corecta" a pornit de la Vipera Rosie, trecand peste lipsa completa de logica a enuntului "principiului", nu inteleg de ce nu se uita in gradinile celorlalte tari dezvoltate din Europa, sa vada la ei care e "cel mai corect" principiu. Oricum, din ce am citit, printre randuri, pensiile militare, cel putin ele, nu se vor desfiinta. Asta spusa din gura unora de la PNL, din partea PSD Vipera Rosie in urma cu cateva luni, la o emisiune TV, plangea in hohote de mila colonelului care nu mai poate de ce pensie mica are. Parol!
Problema noastra nu a fost si nici nu este pensia militara ci faptul ca acea pensie, indiferent care e ea, sufera de nedreptate si necorelare cu preturile si costurile vietii.

Huhu Rezea spunea...

In cel mult 2 saptamani bibilica pleaca de la guvernare daca USR nu il mai vrea pe Cîțu.
CCR va spune ca nu e treaba ei sa faca politie cu semnaturile pe motiune si Motiunea trebuie votata potrivit deciziilor CCR anterioare.
PSD l-a vrut pe bibilică in fruntea PNL, ca să aibă lumea de cine râde, dar nu-l vrea si premier.

Leon spunea...

Daca afla Petrov, ...:)).

Calinmihaib12 spunea...

..nu neapărat să râdă de.."bibilică"
..CI să compromită și să "termine" ideea..de "dreapta" si.."PNL"-ul..!

avianyc spunea...

Scurte observatiuni ;
-pas. Pnl o sa guverneze cu vechii alianti prin grija lui Iohanis.
- pas. Vipera rosie nu este decat .........un politician ....ca toti politicienii . Cand trebuie sa laude lauda ,cand trebuie sa blameze ,blameaza.
- pas. Problema noastra este actualizarea tuturor pensiilor la nivelul salarizarii activilor la L153 prin eliminarea art 60 din OG59 ( Olguta & C. Dan & Liviu)
Am inteles de la patron ca Antena 3 dezinformeaza ..... Atentie marita ein stein.

M spunea...

Plecarea de la guvernare ar însemna instabilitate politică. Într-o previzibilă alianță PNL - USR cele două vor da vina pe PSD pentru tot ce se întâmplă. Nu uitați că aparatul de propagandă rezist este la datorie!
Vine iarna, e pandemie... Oho.... Să vedeți cum ar urla presa "PSD arunca țara în haos!" Ce? trebuie să aibă logică? În teoria războiului psihologic e important să identifici inamicul nu neapărat că acela să fie un inamic real!

Interesant ce se va întâmpla cu aiuriții ăștia cu crucea, cu Satana care se preumblă acum pe străzi!
O masă de manevră, gata selectată și fără o țintă prea clară. E nevoie de un vinovat, dacă de genul "Dragnia", adică unul care să ia m#ie.
Momentan propaganda USR îndreaptă tunurile spre Johannis.

Să vă fie însă clar: un USR cu puterea pe care și-o doresc ar fi mai rău decât Băsescu. Orice variantă care exclude sexo-marxiștii este de dorit!

Viorel spunea...

Don Cezare. Dumneavoastră trebuia să stați în câmpul muncii (ca militar) până la vârsta de 55 de ani cum prevedea legea când ați intrat în Școala Militară, să aveți cel puțin 35 de ani vechime (nu cumulată), adică să contribuiți la bugetul de stat timp de 35 de ani după care să solicitați pensie pe contributivitate. Ați muncit 15-20 de ani, ați ieșit cu OU nr. 7 și acum dați sfaturi. Dați sfaturi la pensionarii cu care stați la bârfă pe bancă în fața blocului.

Calinmihaib12 spunea...

Viorel:
..dacă a întrat în
școala de ofițeri la 19-20 de ani,a făcut 3 ani de școală în care "nu a contribuit efectiv..cu bani reținuți..,deci până la 55 de ani..când trebuia să se pensio neze a acumulat max. 32 de ani efectivi de..."contribuție"..!

Iulian Mareș spunea...

avianyc

Ein Stein

M

1-Sa vedem ce va aduce nou alegerile din D; daca socialistii castiga se skimba vantul si va bate social-democrat, doctrina ce pare a recastiga rapid terenul pierdut!
2-Ceea ce este acum nu se poate numi guvernare nici in ras, ci asociere de carteluri Sinaloa-Texas (Queen of the South-film serial)
3-Ce va face PSD sau ce as face eu in locul liderilor: as mima sprijinul PNL-ului si i-as lasa peste iarna ca sa se duca in cap pe golaneala si as suspenda Kelnerul cu voturile lor, facand din FACATURA Cîțu cel mai bun agent electoral al meu si primul votant pt concedierea Kelnerului, dar in primavara cand sta sa apara coltul ierbii si cei 33% de romanasi REÎNCARNAȚI isi vor da seama definitiv ca sunt nu numai prosti, dar si harnici!
Atunci vor fi coapte si de alegeri anticipate, ca tot behaia Autistul nr. 1 ca trebuie sa ne intoarcem cu fata la poporul suveran!
*Pe termen mediu si lung: mandatul presedintelui pe 4 ani si mai ales skimbarea tipului de democratie, adica trecerea de la cea reprezentativa la cea pura, participativa, a la Agora!

Margarit Fernand spunea...

Eu am spus de mult că am informații ( din sursă credibilă) despre trecerea pensiilor militare pe așa-zisa contributivitate, dar să nu se bucure nimeni fiindcă sistemul de calcul care ”se coace” dezavantaează pe toată lumea. Cât despre creșterea de la 1 ianuarie pentru militari va fi 2,6% adică rata inflației din 2020 și asta v-o spun la sigur!

Iulian Mareș spunea...

Viorele,
În cel mai pur stil moldav, i-ai trimis REÎNCARNATULUI o ștakie de pe Târgu-Ocna cât o sapă mare și grea în dinții ruginiți!
Nu il bagă nimeni în seamă pe banca blocului...am vorbit cu 2 fosti șefi ai lui, din care azi amintesc doar unul: Ștefan!
*Din pdv al meu el reprezintă tipic zicala: ”S-a suit scroafa-n copac” ... si guițăie mereu, crezând că vor urca și alte surate!

Iulian Mareș spunea...

Kiar la egalitate sau minoritate infima, se va skimba kalimera pt multi....ospatari, bucatari, cofetari, ajutori si kelneri....

https://www.digi24.ro/stiri/externe/rezultate-alegeri-germania-cine-preia-functia-de-cancelar-si-cum-arata-noua-configuratie-a-parlamentului-1681235

Huhu Rezea spunea...

Creșterea cu inflația din 2020, adică inflația definitivă cunoscută la 01 01 2022 este stabilită prin art. 59 din L 223/2017, nu era nevoie să ai d-ta informații. Guvernul poate stabili alt procent de indexare numai dacă dă o lege de derogare de la art. 59. Indexarea se va aplica în anul 2022 cât timp nu intervine o eventuală actualizare a pensiilor militare.
O actualizare a pensiilor militare după formula de calculare a soldei de funcție din Legea 153/2017, CF x S Minim Economie, ar conduce la un cuantum care ar depăși și actualul cuantum contributiv indexat pentru multe din pensiile militare.

luchy19 spunea...

În acest an , cel puțin, nu cred ca un proiect de lege sau chiar ordonanță să ni aibă timpul fizic pentru aprobare cu toate etapele premergătoare.
Referitor la inflație, la 01.01.2022 nu se actualizează cu rata inflației din 2021 ?

M spunea...

@Iulian Mareș

În 🇩🇪 a câștigat Ciuma Roșie!!!! 😂

Paul Puiu spunea...

Indiferent cine va guverna tara pentru rezervisti nu vor exista concesii din partea politicienilor!!! Chiar nu realizați ca drepturile pentru rezervisti au inceput se limiteaze din ce in ce mult cat si pentru activi si ca nu exista decat antipatie pentru aceasta clasa ocupațională!!!! Toti politicienii fara scoli militare sau stagiul militar satisfăcut sunt mari specialiști in sistemul de apărare, ordine publica si siguranta nationala, ei propun proiecte de legi si ordonanțe, care ne afecteaza in realitate drepturile si exercita presiuni si asupra magistratilor care au ajuns sa ne respingă toate actiunile din instante!!! Insa este foarte grav este ca printre acești politicieni se afla si foști militari, ofiteri sau agenți de politie, SRI-isti care stau in parlament ca ghioceii pasivi si nu i-au atitudine!!!

Ionel spunea...

Nu credeti ca indexarea de la 1 ianuarie 2022 ar trebui sa cuprinda un indice cumulat pe ultimii doi ani pentru militari !? Civililor ke-a crescut punctul cu 14% in a doua parte a lui 2020, militarilor nu.

luchy19 spunea...

În acest an , cel puțin, nu cred ca un proiect de lege sau chiar ordonanță să ni aibă timpul fizic pentru aprobare cu toate etapele premergătoare.
Referitor la inflație, la 01.01.2022 nu se actualizează cu rata inflației din 2021 ?

Margarit Fernand spunea...

D-le Huhu Rezea NU o spun eu o spune legea ( eu am făcut precizarea doar pentru unii care visaează tot felul de măriri, vedeți si aici pe blog) doar că Legea 223 este din 2015 și nu 2017 cum spuneți dvs, cât despre actualizarea cu formula din Legea 153/2017 ......e cum spunea bunicul ”vise taică, vise”!

Gheorghita spunea...

Pai,din cate stiu eu, rata inflatiei pe 21 va fi publicata in martie 22? Se va primi,daca nu se anuleaza,la 01.01.23.

M spunea...

@Paul Puiu


Ba chiar rezerviștii de prin parlament legitimează aceste abuzuri. Cum? Simplu!
Uitați-vă aici, pe forum! Câte păreri!!! Iar majoritatea, dacă observați, sunt pe principiul "să se taie dacă nu se taie de la mine".

Și atunci? De ce să ne așteptăm la altceva?
Am mai spus-o. Până nu ne unim pe o idee simplă: "să nu piardă nimeni!" (așa cum de exemplu fac dascălii sau cei din sănătate) nu vom avea șanse.
Eu cred că această divizare este planificată și întreținută, dar asta ei altă discuție!

Cezar spunea...

Mare...tulumbar M
Esti un mare mnipulator...
Profesorii..etc..sint uniti..pentru ca legea care le umple buzunarele..o face PENTRU TOTI...
NU MA ASTEPT SA INTELEGI....

Viorel spunea...

Domnule călinmihaib. Don Cezare nu a făcut 3 ani de Școală militară ci doar 7 (șapte luni) pentru că provine din promoțiile de Of. făcuți (expresie folosită în perioada 1970-1975) dei „Sergenți cu diagonală”. Am avut un aseamenea Of. (mi-au spus colegii când am terminat Școala Militară și am fost repartizat la U.M. 01247 Galați) cu gradul de Cpt. încadrat la Biroul Evidență Gradați Soldați și care indifferent de anotimp umbla numai încălțat în cizme și cu centura pe el. Cpt. a ieșit la pensie.

Leo spunea...

Fenechiu a spus ieri la TV , că în umătoarele 3 , 4 luni se va cunoaște soarta pensiilor speciale numai ca guvernul să aibe stabilitate și de aceea se face invitație USR+ pt. constituirea unei majorități.
WoodY are zilele numărate. poate numai KWI să-l mai propună iarăși dar asta ar fi o ciudățenie .

Iulian Mareș spunea...

M,
Kelnere nici nu știi cât de mic începi sa fii!...🤣😂

Iulian Mareș spunea...

Leo,
Fenekiu vorbește la TV prin Skype, cu sticla si pisicul pe masa....face pe stiutorul, însă nu știe dacă mâine îl va mai baga cineva în seamă! Adu-ti aminte de jegul de Hoara/PDL pe la toate TV...pana si-a luat-o și tot A3 l-a scăpat de la linșaj public, fizic...

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

@/Viurel ...majurul harnic de la C.I. !
Sa fii al dreak de mjur..ca cum mintesti tu mai rar..!!!
Am facut intindere la amigdale,,de cite ori am repetat ca am la baza(sic!) Liceul Militar "Dimitrie Cantemir"- Breaza..nu ca Ala de te tine de lant pe post de maimuta-urlatoare , care NU ARE NICI UMBRA !
Deci , un brav absolvent cu aproape 9 la bac....ajunge ofiter din sergent cu diagonala..??
Intreaba-l pe ZECA.....!!!
NB
Am inteles ca "ALA de te tine de lant pe post de maimuta-urlatoare"..s-a interesat despre mine...
Ii recomand..sa-l consulte si pe distinsul domn GENERAL cu DOUA STELE - NAE ROMAN - fostul meu coleg de liceu , apoi de scoala militara si fostul meu Comandant de batalion ..in 1989 !
Succes !!

CEZAR spunea...

P.S.
@/Viurel - majurul de la C.I.
Nu pot pricepe de ce iti este asa teama tie si lu ALA DE TE TINE DE LANT PE POST DE MAIMUTA URLATOARE-de calculul pensiei pe CONTRIOBUTIVITATE !
Eu acum rontai pensia PE CONTRIBUTIVITATE L-119...mica mare cum este..dar CINSTITA ! Deci pe L-119 mi-a mai crescut..cu citeva sute , ca apoi pe recalculata 223..sa fie IDENTICA>>>>
Va este frica..ca pierdeti OSKARURILE...sporurile de port pantofi cu gaurele si iarna etc...?? Eu ii drept tot in bocanci !!Ar cam trebui ca prea mult ati DEVALIZAT bugetul de pensiii..
Justitia ii clar iti va da..ce a spus frumoasa Portugheza!
Mai ramine sa vina legea cu disparitia cuantumului avantajos si sa ramii cu ce ai recalculat pe 223!
Ai curajul sa publici cu cit esti pe minus...??

CEZAR spunea...

Pentru toti melitienii !

Din cind in cind politistii repun pe tapet rautatea militarilor care spun ca politistii sint “functionari publici CIVILI”...
Un fost sef de post de politie (in prezent cap de afis al uneia dintre asociatiile MILITARILOR in rezerva) aduce in atentie, recent, spusele (de acum vreo patru ani) unui sef de-al uneia dintre asociatiile militarilor in rezerva. Spuse prin care acesta “pune umărul la ruperea familiei ocupaționale OPSNA, argumentând faptul că polițiștii sunt funcționari publici civili...”.
Aceste spuse fiind gresite deoarece sint facute “fără a ține cont de legile salarizării și pensiilor care se aplică întregii familii ocupaționale...”. Altfel spus: politistii sint militari deoarece sint cuprinsi in aceleasi legi ale salarizarii, si ale pensiilor, cu militarii!
Mergind pe aceeasi “logica”... politistii sint militari deoarece sint “cuprinsi” in aceleasi legi ale circulatiei, si ale evidentei populatiei, cu miltarii...Nemaivorbind despre multitudinea de alte legi in care sint cuprinse cele doua categorii de personal!...
Ca sa nu mai spunem ca politistii sint militari si deoarece la toate discutiile (pe net) in care se pronunta numele ministrului apararii, ei, politistii, sint cei mai activi si virulenti critici (cu blestemele si injuraturile de rigoare) ai acestuia!...
Nu ni se spune cum politistii sint militari daca ne uitam si la :
1) legile statutelor celor doua categorii profesionale (l.80/1995 si l.360/2002) le definesc si le deosebesc clar!
2) legile salarizarii deosebite pentru cele doua categorii inca din 2003 (l.138/1999 – pentru militari - si og 38/2003 – pentru politisti)
----- prin og.38/2003 salariile politistilor fiind cu pina la 20% mai mari decit ale militarilor cu grade si functii echivalente (sporul de fidelitate)
----- prin oug 75/2020 salariile politistilor (nu si ale militarilor) au fost marite retroactiv (total neconstitutional) incepind cu feb.2017. Prin aceeasi ordonanta marindu-se si pensiile celor pensionati cu cele 6 luni alese de dupa feb.2017.
----- in prezent salarizarea calculindu-se cu elementele din cel 2 legi – l.138/1999 si og 38/2003 (“ajustata” cu oug 75/2020)... cu diferentierile generate de acestea
3) din 2004 (pina in 2010) politistii au avut lege “proprie” a pensiilor – l.179/2004.
In concluzie: cuprinderea intimplatoare a celor doua categorii de personal in aceleasi legi nu inseamna ca politistii sint militari decit intr-o logica schioapa!
By Mos Alecu,cu drag...hi..hi..hi !

ED spunea...

Nu poate exista contributivitate si in acelasi timp,ingradirea dreptului la munca!!Ingradirea drptului la munca inseamna in fapt,si limitarea dreptului de a contribui! Acest lucru este deja invederat partidelor de catre ministere,de ani buni de zile!!!De aceea,si lasa partidele ciocul mai mic cand este vorba de contributivitatea la militari!!

Mai pe romaneste Constitutia garanteaza dreptul neingradit la munca!!Fara exceptii intre cetateni!!Respectiv, ca si contributor,trebuie sa ai dreptul sa contribui din orice munca!!Respectiv,pe langa activitatea de militara,trebuie sa ai dreptul sa iti tragi si firma sa poti contribui mai mult,sa poti contribui si din activtatea de consilier sau de parlamentar choar daca esti si militar etc!!Activitati contributive interzise insa militarilor in prezent prin diverse prevederi de legi!!

Pentru a deveni contributivi,militarilor trebuie sa li se ridice automat toate restrictiile care le ingradesc dreptul la munca!!!Element care insa provoaca efecte destabilizatoare in intreg sistemul de aparare si ordine publica!!Va dati seama ca in acest caz,militarul trebuie sa aiba si el drept sa detina firma de drumuri sau de aramment,sau politista trebuie sa aiba si ea drept sa fie stripteusa dupa program ca job secundar sau jandarmul sa aiba drept sa candideze le presedintie!!Toate activitatile mentionate sunt contributive!!!Interizcerea activitatilor respective inseamna ingradirea dreptului la munca, si in mod implicit limitarea dreptului la contributie!!!Nu se poate si asa,si asa!!Iar juristii ministerelor asa perversi cum sunt ei,stiu treaba asta si o folosesc contra politicului pentru mentinerea pensiilor militare!!

Huhu Rezea spunea...

Sofisme!
Ce te faci cu militarii care, deși au drepturile civile ingrădite, au o pensie militară cu mult sub cea care li s-ar cuveni contributiv?
Militarii plătesc de cca 10 ani CIBS=CAS.
Dreptul la muncă este garantat de Constituție în condițiile legii.

ED spunea...

Regret!!Dar nu exista in conditiile legii. Pur si simplu,dupa Constitutie,dreptul la munca nu poate fi ingradit!!!

Constitutia Romaniei. "Art. 41 – Munca şi protecţia socială a muncii
(1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă".

Ca militarii au lasat garda jos,acceptand ca politicul sa isi bata joc de ei cu diverse ingradiri,este vina militarilor!!Constitutia este clara!!

Viorel spunea...

Don Cezare. Vă referiți cumva la fostul Lt.col. Zeca care a fost încadrat și la U.M. 01247 Galați și care la o aplicație și-a pierdut (i-a căzut din porthart de treaz ce era) harta cu caracter „Secret”, hartă pe care a căutat-o o săptămână prin raionul de dispunere situație care apoi a fost mușamalizată asta ca să nu fie trecut în rezervă și alte măciuci mai astre ? Sunt în jur de 30-35 de ani de atunci. Eram un simplu Sg.maj. Cât despre pensie Don Cezare conform Deciziei de actualizare = 3.449, Cuantum rămas în plată (mai avantajos) = 3.562. Pierd 83 de lei monsieur. Eu ronțăi alune. Dumneavoastră nu mai ronțăiți pensia pentru că o consumați rapid. Și țineți cont. Eu am ieșit în 2016. Colegi (identici grad, funcție, vechime nu mai contează pentru că au peste 85%) ieșiți în 2019-2020 au pensii în jur de 3.900-4.400. Pe contributivitate la vechimea mea comparativ cu dv. s-ar putea ca mare diferență între pensii să nu fie. Poate maxim (prin absurd) de 500 lei. Dar eu sunt majurul C.I. iar dv. Mr. / Cdt. B.I.Mc. Mare diferență coane Cezar.

luchy19 spunea...

8.Reforma fiscală şi a sistemului de pensii - 482 milioane de euro

- creştere venituri colectate cu 3% din PIB

- 600.000 case de marcat conectate la sistemul IT ANAF

- pensii speciale limitate

- sistem nou de pensii cu indexare automată

M spunea...

@ED

Aveți dreptate. În plus ar trebui ca serviciul militar să nu mai fie prioritar. Adică, eu sunt la firmă, mă sună de la unitate că e nevoie de mine, eu să pot spune că am treabă!!!

Întrebarea însă care se pune e despre cei care deja au trecut in rezervă! M-ai blocat 30 de ani să câștig ceva în plus pentru a contribui mai mult și deci a avea o pensie mai mare și acum spui că nu te interesează. "Ghinion" ca să citez din Comandantul Suprem.

De aceea eu spun că trecerea pe contributivitate este o acțiune retroactivă. Cu alte cuvinte se bazează pe o condiționalitate de care eu nu știam/nu beneficiam la acel moment.

Viorel spunea...

Don Cezare. Încă un lucru pentru domnia voastră. Nu mai comentați pe blog în calitate de Of. (pensionar militar) ci de civil pentru că renunțați ca un laș la ceea ce va dat Alexandru I. Cuza adică, pensie militară. Dacă doriți pensie pe contributivitate, trebuia să faceți o Școală profesională sau de ucenici (se numește tot școală pt. că nu v-ați terminat studiile prin completarea celor 3 ani / la F.F. Sibiu sau cele 7 luni cum am afirmat eu). Actualele Academii (Trupelor Terestre) ca ex. se echivalează cu Facultățile civile tocmai de aceea durata este de 4 ani. Ca simplu cetățean civil cu pensie pe contributivitate nu ar mai fi trebuit să cărați ranița în spate prin Poligoanele Poplaca sau Dealul Dăii la aplicații, marșuri, trageri, etc., pe frig, ploaie, viscol sau arșiță. Nu ați fi luat poziția ghiocelului când un subordonat săvârșea un eveniment deosebit și câte și mai câte (nu le mai înșir). Vă și văd un mare maistru bucătar chef în marile restaurant din Timișoara, Sibiu sau București.

Huhu Rezea spunea...

Nu e retroactiva pentru ca nu iti modifica cu nimis soldele lunare pe care le-ai avut in trecut.
Pentru viitor, îti stabileste un algoritm de calcul pensie, bazandu-se pe soldele avute în trecut raportate la salariul mediu pe economie.
Pensia este cu veniturile din intreaga carieră, nu numai cu cele din 6 luni, ca in prezent.

M spunea...

Este retroactivă pentru că m-a împiedicat să am un al doilea job care mi-ar fi adus mai multe puncte....

E retroactivă pentru că nu îmi primite să mă întorc în timp și să fac mai multe puncte.

Înțelege pentru numele lui Dumnezeu că pensia nu se naște din neant!!!! Se naște ca urmare a carierei pe care ai avut-o. Există o legătură directă, intrinsecă între carieră și pensie.

Să vă dau un exemplu:
Acum pensia se calculează ca media celor mai bune 6 luni alese din ultimii 5 ani cu sporuri!
Să zicem că schimbă legea și zice că cele mai bune 6 luni din ultimii 10 ani dar fără sporuri.
Ok?


Îți recalculează pensia după noua formulă!!!!! Dacă nu îți dă dreptul să alegi alte 6 luni, conform cu noua reglementare???????

Dacă îmi schimbi modul de calcul al pensiei DUPĂ ce eu nu mai pot să fac nimic să îmi îmbunătățesc punctajul aici E RETROACTIVĂ.

Huhu Rezea spunea...

Nu te ambala, pentru că îți este străină noțiunea juridică de retroactivitate.
Nu te-a oprit nimeni sa mai lucrezi după pensionare ca să-ți majorezi punctul de pensie sau să-ți deschizi alt drept de pensie.

Viorel spunea...

Domnule M (sper să nu se supere domnul Huhu Rezea pentru că vin cu o completare în favoarea celor menționate de dv.). În garnizoana Galați se afla înainte de 1989 și după (nu mai știu dacă mai există sau nu) o Secție de Reparații Tehnică Militară (S.R.T.M. cu indicative de U.M.) ce aparținea da Armata a 2-a. Secția era încadrată (ca specialiști / exceptăm comanda) cu M.M., Sof., m.t. și P.c.c. Ca ex. Un M.M. repara în 8 ore o mașină. În viața civilă, într-un atelier / servis auto un meseriaș repară 2 mașini pentru că mai stă 2-4 ore după program astfel, patronal îi plătește orele suplimentare în plus, bani ce se adaugă la salar, respectiv la calculul pensiei pe contributivitate. M.M. poate să stea și sâmbăta și duminica și să repare 5 mașini pentru că tot aceeași soldă va primi, soldă de care depinde și pensia.

Ein Stein spunea...

Mai militiene, cariera ta a durat 6 luni? Calculul pe contributivitate face ordine. Un smecheras ca tine care s-a invartit in 6 luni, alese cu mare grija si garnisite cu sporuri la greu, trebuie asezat la locul lui. Tu esti un parlit de tulumbar si nimic mai mult, unul tare-n clanta.

Ein Stein spunea...

Cand se discuta despre recunoasterea ocupatiei de militar, care ar fi facut lumina cine si ce este, individul asta se dadea cu curul de pamant ca e o prostie, ca ocupatie este folosita numai pentru statistici si alte tampenii, ca prostii cerem prostii primim. Acu se pare ca nu mai e de acord cu el insusi.

M spunea...

Știți vreo țară care prin reforma pensiilor militare a afectat pensiile in plată?

Cum nu m-am oprit? Păi cum să măresc punctul de pensie dacă pensia mea se calculează după cele mai bune 6 luni?
Sau vreți să spuneți că trebuia să dau în bobi și să ghicesc că undeva în viitor o să schimbe unii legea și eu, preventiv, să mai fac niste puncte.... că poate.... poate? ABSURD!!!!

Eu m-am conformat legii așa cum era ea la momentul respectiv, lege care îmi garanta un anumit nivel al pensiei. Dacă aveam darul să văd în viitor puteam să îmi ajustez comportamentul (vezi nenumărate decizii ale CEDO).
Nu înțelegeți ce înseamnă neretroactivitatea legii civile. Îmi dau seama că este un subiect mai complicat.

😁 Dar, subiectiv, vă înțeleg! Și eu prefer calculul pensiei pe contributivitate!

Dar, uitați o situație:
Vă duceți să vă angajați. Vă înțelegeți cu patronul să lucrați o lună și să fiți plătit cu 10 lei pe oră. Prestați munca și după o lună când va duceți să vă luați plata patronul zice că va plătește doar cu 8 lei pe oră! 😁 Atenție, o să spună că nu e retroactiv pentru că nu vă plătise deja.

Așa e și cu pensia! Deja am prestat munca ce mă îndreptățește la o anumită pensie, conform legii în vigoare pe timpul postării muncii. Modificarea modului de calcul ar trebui să îmi primită să îl accept sau nu pentru că ei nu pot să îmi mai își munca înapoi!

Neretroactivitatea de referă la a nu schimba regulile pentru ceva din trecut. Ori pensia privind din prestarea ÎN TRECUT a unei activități.
Poți să schimbi modul de calcul al pensiei pentru cei care nu sunt încă militari. Aceștia având deci libertatea de a accepta sau nu condițiile!

Mai simplu de atât nu am cum să vă explic.

Viorel spunea...

Domnule Ein Stein. Cum credeți că ne simțeam noi M.M., Sof. și mare parte dintre Of. cu grade inferioare când Cdț-ii și șmecherașii de prin comandamente sau S.U. înainte de a ieși la pensie interveneau prin diferite metode neortodoxe (pile / șpăgi) și ocupau o funcție mai mare și cu indemnizație de comandă sau erau împuterniciți pe astfel de funcții pentru a beneficia de pensie în raport cu solda din ultima lună de activitate. Nu zic 6 luni cum prevede acum când solda poate fi egală sau diferită în toate cele 6 luni. Cine era mai avantajos ? Cel cu pensia calculată din solda din ultima lună sau cel cu media soldelor celor 6 luni. Excludem perioada 2011-2015 / Legea nr. 263/2010. Și mie mi-ar fi convenit să am pensia calculată în baza soldei din ultima lună de activitate cum li s-a calculat tuturor pensionarilor până a intra în vigoare Legea nr. 263/2010. În plus, să nu uităm (chiar dacă mă repet) de ajutoarele primite care au fost destul de consistente pentru marea majoritate, depinde cum a știut fiecare să le folosească. O să spuneți că le-a mâncat inflația. În funcție de suma primită, împărțită la 12-24 sau 36 de luni și adunată la pensie cred că era mult mai mult decât valoarea inflației și stăteați liniștit 1-2 sau 3 ani (plus indexarea cu inflația și 50% din creșterea salariului mediu brut pe economie). A fost un plus adunat la pensie și nu un minus chiar dacă era vorba de 1 (un) leu. Acum nici ajutoare, nici indexare, nici 50% .

Calinmihaib12 spunea...

..pensionarii au plătit CPS = "contribuția pt.ps.suplimentară" din 1999..până în 03/2001,apoi CIBS..5 %,inclusiv și în pensii, până în 02/2017..!

Calinmihaib12 spunea...

VIOREL:
..prin anii 1973,eram militar în termenul =
"mt"..;
.."sergenții cu dia gonală"erau "mt."care erau selecționați..și într-adevăr..urmau cursuri de câteva luni după care erau avansați la gradul de sergent, pe diferite funcții..de "mici" comandanți: locțiitor de cdt. de plt...și similare, furieri la diferite..birouri,etc.,!; primeau o SOLDĂ de vreo 100..și ceva de lei/lunar,(compara tiv cu SOLDA unui sol dat, care era de vreo 18 lei și ceva..!
..dar nu știu dacă puteau ajunge direct ofițeri(sublocotenenti..?)..!
..în rest,nu vă mai tot.."tachinați"..cu.."noi"("noi"..contra .."noi"..), căci.., chiar nu merită..și e pierdere de vremee..!

Calinmihaib12 spunea...

VIORELE:
..legile 164/2001 și 223/2015 nu se deosebeau, privind..soldele brute( fără..GRADUL militar AVUT LA DATA TRECERII ÎN REZERVĂ) din..cele 6 luni luni consecutive alese:dacă erau diferite..se face media aritme tică din cele 6 luni,apoi se adaugă ..GRADUL MILITAR AVUT LA DATA TRECERII ÎN REZERVĂ..!( evident că dacă soldele sunt identice în cele 6 luni, se ia O SOLDĂ BRUTĂ + GRADUL..amintit..!= ca bază de calcul în procedurile de recalculare /actualizare a pensiilor militare= pt.că AȘA se prevede în TOATE LEGILE DE SALARIZARE a MILITARILOR în..cel puțin ultimii 20 de ani..!).
Așa trebuia să procedeze CPS-urile și la rec./act.din 2016-2017..!,dar au încălcat legea 223..!,incluzând.. GRADUL MILITAR AVUT LA DATA TRECERII ÎN REZERVĂ..în procedura ILEGALĂ din art.13 din ORD.COMUN:31/M.25/999/../ ../../..//2016= devenit astfel și el ILEGAL: chiar..dacă e semnat de 3 miniștri din sistemul OPSNAJ..+ 4 șefi de structuri..care au încălcat legea 223/2015..!

Calinmihaib12 spunea...

VIOREL:"ajutoarele" sau "plățile compensatorii" erau de câteva sute de milioanele vechi,de ex.:vreo 24 de solde lunare nete de LT.COL. erau cam 300 de milioane lei vechi=ROL.. prin 2005,egale cu vreo..10.000 de EURO(prețul aprox.al unei garsoniere
mici, de confort..2 sau 3..!); adică solda netă a unui lt.col..era de vreo 416 €/lună=12 milioane de lei vechi=ROL/lună..!

Huhu Rezea spunea...

Contribuția pentru pensia suplimentară s-a plătit in perioada 1967-2001.
CIBS-ul de 5% din perioada 2001-2010 a capătat statut de pensie suplimentară 1n L 263/2010 si în L 223/2015.

CEZAR spunea...

@/Viurel - majurul harnic de la C.I.
ITI recomand sa studiezi PLx-199..
Realizez ca nu prea ai citit-o...

CEZAR spunea...

Se pare ca "minunea"s-a intimplat in 68 cind era mare lipsa de ofiteri ...carne de tun !
Fratele meu imi spunea ca fiind sergent la momentul respectiv..i-a mai tinut 6 luni peste data de trecere in rezerva!
Cei care doreau ..faceau rapid ceva scoala-cursuri si primeau gradul de locotenent !
Cel mai cunoscut personaj ..care a avut o evolutie fulminanta..a fost Colonelul ZECA..in 89 Locotenent colonel-comandantul Diviziei Timisoara !!

Viorel spunea...

Domnule călinmihaib. Spre confirmare că în anul 1983 în U.M. 01247 Galați se afla un Tov. Cpt. provenit din Sg. cu diagonală, să-l întrebe Don. Cezare pe fostul coleg Lt.col. Zeca Constantin dacă am dreptate sau nu. Cu Don Cezare nu am nimic, numai că are limba cam aspră și deranjează aproape pe toată lumea cu aprecieri idioate.

Calinmihaib12 spunea...

..de acord,dar..CPS.. în anii 1967-1999, dacă se reținea, se reținea din fondul de salarii al instituții lor socialiste..,iar după 1990:de la firme , instituții.., etc., fără a fi "vizibile" pt. angajat, la fel ca și contribuția pentru pensia..de serviciu,invaliditate,..alte cheltuieli sociale..!

Huhu Rezea spunea...

Măi pișpirică, nu te mai băga in seamă să comentezi despre lucruri pe care nu le-ai trăit!
Contributia pentru pensia suplimentară apărea pe stat ca reținere din solda lunară brută, încă din 1967. CAS-ul si CIBS-ul au apărut abia in 2001.
Nimeni, civil sau militar, nu a plătit CAS până in aprilie 2001. Sâ nu se mai împăuneze politicienii ignoranti că ei ai plătit CAS până in 2001.

M spunea...

@Viorel

Exact, cam asta zic și eu. Noi am lucrat fără să ne fie plătite orele suplimentare (e doar un exemplu).

Ce spun eu e că pensia (contributivă) este legată strâns de carieră. Pensia militară, mai puțin!
Trecerea pe contributivitate ar trebui să țină cont de acest lucru.

Fratele meu, profesor, colaborează la trei universități, având deci trei venituri separate pentru care plătește impozite. Asta îi va crește evident pensia.

Eu vă repet: pentru mine personal contributivitatea este mai avantajoasă. Prin jocul încadrării pe funcții în ultimii ani am avut venituri mai mici. Ein Stein e doar un idiot ros de ură. Idei puține dar fixe așa că de acum îl trec alături de alt prost în lista celor pe care nu îi mai citesc! Poți să te îneci în propria mizerie! 😁

Dar, revenind la subiect: sunt zeci de situații în care contributivitatea este dezastruoasă. Asta pentru că au fost luate decizii de carieră pe baza legilor în vigoare la acel moment.
Nu confundați neretroactivitatea legii penale cu cea a legii civile!!!! Nu îmi amintesc acum dar e lucrare excepțională a unui fost judecător CCR asupra acestui subiect! O să o caut să explic mai bine!


În rest, pentru unii comentatori: lăsați ura și înjurăturile! Vă arată caracterul mizerabil!

PS se împlinesc azi 50 de zile de când am luat decizia ca toate postările mele să fie strict civilizate, la subiect și fără a intra în polemici personale, jignitoare.

Din păcate nu mă bucur de același tratament. Ăsta este nivelul rezervistului MApN? Păcat! Eu aveam deci o impresie mult prea bună despre domniile voastre!

Huhu Rezea spunea...

@M
Ca să înțelegi cum este cu neretroactivitatea legii civile, chiar dacă noua lege îți va micșora pensia necontributivă, o va face numai pentru viitor. Nu-ți va lua niciun ban din ce ai primit în trecut, potrivit vechilor legi.

Calinmihaib12 spunea...

..în paranteză..,ZECA .."ăla", venit la divizie în Timișoara pe "rol" de.."cdt." ,de la CONSTANȚA, împreună cu.."alți".. câțiva..OFIȚERI...,ar fi venit cu misiunea de a.."acoperi".. provocarea "revoltei" ANTI-CEAUȘESCU..PLANI FICATE,revoltă care avea rostul să.. PROVOACE..REACȚIA ÎN FORȚĂ a AUTORITĂȚII și a lu' CEAUȘESCU,al cărui PROFIL era bine cunoscut de către INIȚIATORI,..care urmăreau să-l forțeze astfel, să reprime sângeros.. "revolta" ..,cu finalitatea cunoscută deja: = preluarea PUTERII, UCIDEREA CRIMINALULUI CEAUȘESCU.., scurtul RĂZBOI CIVIL..început în 22 dec.1989..pe la ora 18...,("foc..de voie",COORDONAT..,în toată țara..= PROBA COMPLOTULUI..!,după revolta din BUCUREȘTI și manifestația anti - comunistă de la CC: ..când s-a strigat în piață:"FĂRĂ COMUNIȘTI ".!)si finalizat cam după CRĂCIUN,punându-se în aplicare:Planul .."B"..:de REPRIMARE SÂNGEROASĂ a REVOLTEI ANTI-COMUNISTE = de această dată,chit că la TIMIȘOARA..,în PIAȚA OPEREI,din 18..până în 22 dec. 1989,s-a tot strigat: "JOS COMUNISMUL", "JOS Ceaușescu"..!
..deci..Zeca..& Co. au venit în vara lui
1989,..și a plecat.. împreună cu "echipa" din CONSTANȚA..prin 1990-1991.!,după înde plinirea "misiunii".. încredințate..!

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Asta cu neretroactivitatea legii civile este o chestie dificila pt. majoritatea magistratilor, care ar trebui trimisi imediat din nou la scoala, desi ce poate fi mai clar decat prevederile din:
CODUL CIVIL din 17.06.2009 - (Legea nr. 287/2009)
Art. 6. Aplicarea în timp a legii civile
(1) Legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă.
(2) ACTELE ŞI FAPTELE JURIDICE încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse ÎNAINTE DE INTRAREA ÎN VIGOARE A LEGII NOI NU POT GENERA ALTE EFECTE JURIDICE DECÂT CELE PREVĂZUTE DE LEGEA ÎN VIGOARE LA DATA ÎNCHEIERII sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.
(3) ACTELE JURIDICE NULE, ANULABILE SAU AFECTATE DE ALTE CAUZE DE INEFICACITATE la data intrării în vigoare a legii noi SUNT SUPUSE DISPOZIŢIILOR LEGII VECHI, neputând fi considerate valabile ori, după caz, eficace potrivit dispoziţiilor legii noi.
(4) PRESCRIPŢIILE, decăderile şi uzucapiunile începute şi neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi SUNT ÎN ÎNTREGIME SUPUSE DISPOZIŢIILOR LEGALE CARE LE-AU INSTITUIT.
(5) DISPOZIŢIILE LEGII NOI SE APLICĂ tuturor actelor şi faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârşite DUPĂ INTRAREA SA ÎN VIGOARE, PRECUM ŞI SITUAŢIILOR JURIDICE NĂSCUTE DUPĂ INTRAREA SA ÎN VIGOARE.
(6) DISPOZIŢIILE LEGII NOI SUNT DE ASEMENEA APLICABILE şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acesteia, derivate din STAREA ŞI CAPACITATEA PERSOANELOR, DIN CĂSĂTORIE, FILIAŢIE, ADOPŢIE ŞI OBLIGAŢIA LEGALĂ DE ÎNTREŢINERE, DIN RAPORTURILE DE PROPRIETATE, INCLUSIV REGIMUL GENERAL AL BUNURILOR, ŞI DIN RAPORTURILE DE VECINĂTATE, DACĂ ACESTE SITUAŢII JURIDICE SUBZISTĂ DUPĂ INTRAREA ÎN VIGOARE A LEGII NOI.
Am avut noi nenorocul anilor 2010 cu ciuma portocalie a lu’ petrov si un CCR condus de tractoristul zegrean care de frica lui base si-a bagat piciorul in totul si a fortat oameni cu carte sa scrie toate prostiile numai sa-l multumeasca pe tartor! Si stiu asta de la sursa; daca ar putea vorbi peretii CCR!

Huhu Rezea spunea...

Orzan
Mai citește și d-ta teoria neretroactivitâții.
Intelesul articolului din Constituție este că dacă legea nouă nu prevede altfel ea se aplică numai în viitor.
La fel se înțelege si din din Codul civil.
Dacă s-ar aplica cum doresc unii, cuantumul unei pensii nu ar mai putea fi modificat, majorat sau micșorat, după data stabilirii lui.
Recalcularea și actualizarea pensiilor militare sunt instituții care înfrâng principiul neretroactivității,

M spunea...

Domnul Marcel Orzan a explicat foarte bine (din pacate pentru mine chiar mai bine decat am facut-o eu) 😁

Exista o succesiune de evenimente toate reglementate prin lege, toate creaza anumite drepturi si obligatii!

A ➡ B ➡ C ➡ D

Ce spuneti dumneavoastra? Nu ma mai intereseaza A si B ci doar ca de la C in colo se schimba modul de calcul!
Uitati insa ca C nu exista fara a trece mai intai de A si de B!


Nu intelegeti principiul neretroactivitatii LEGII CIVILE!!!! Adica nu e definitoriu ca nu mi se ia ceva ce deja mi s-a dat! E definitoriu ca schimbi conditiile DUPA ce eu nu mai pot sa fac nimic sa ma conformez sau sa decid cu privire la situatia proprie!

Va cramponati de: "nu ti se ia din banii platiti anterior!" OK, asta e numai un aspect!!!
Cum ramane cu disponibilizatii (de exmplu) care la momentul respectiv au acceptat o trecere in rezerva prematura bazandu-se pe prevedrile unei legi si care acum se gasesc in situaita de a nu mai "strange" suficiente puncte pentru o pensie decenta!?

Militarii au desfasurat activitati nenormate si fara compensatii pentru timpul suplimentar muncit! E OK. Am acceptat pentru ca stiam ca vine o compensatie la pensie! Oricum priviti pensia militara ca o COMPENSATIE sau ca o RECOMPENSA ea deriva din CARIERA DEJA INCHEIATA!!!
Trecerea pe contributivitate actioneaza retraoactiv pentru ca schimba modul de interpretare (de compensare sau de recompensare) a carierei!


Totul ni se trage de la Basescu (sa dea Dumnezeu sa fie lovit de cele mai mari nenorociri) care prin Zegrean si restul camarilei au dat acea nenorocita decizie a CCR! 👍 CORECT DOMNULE ORZAN! 👍

VA REPET DE O MIE DE ORI: in nicio tara care a facut reforma pensiilor militare aceasta NU A PRIVIT PENSIILE IN PLATA (nici macar pe cei care aveau mai putin de 10 ani pana la trecerea in rezerva) pentru a asigura predictibilitatea si neretroactivitatea legii. Pensia e un drept obtinut ca urmare a prestarii unei munci. Munca A FOST DEJA PRESTATA! Nu poti sa mai schimbi modul in care recompensezi munca efectuata DECAT CU ACORDUL AMBELOR PARTI!

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Eu zic sa mai citesti tu teoria neretroactivitâții!
Si asa cum spui: "Recalcularea înfrânge principiul neretroactivității", adica e o aberatie!
Actualizare si indexarea, pe de alta parte, nu au nimic de a face cu principiul neretroactivității legii civile!

M spunea...

@Marcel Orzan

Neretroactivitatea legii (concept luat de Romania din Franta) a fost lamurita intr-o speta asemanatoare si de catre Consiliul Constitutional Francez.
Legea in discutie era una care modifica anumite inlesniri fiscale (exonerari partiale) prin care contribuabilii "erau prinsi in cursa". Evident ca plata taxelor incepea DUPA aparitia noii legi dar care isi avea "izvorul" in legea precedenta!
Aceasta lege a fost initial privita ca "lipsita de moralitate politica" dar apoi a fost dezavuata de Consiliul Constitutional Francez.

In interpretarea data de domnul Huhurez aceasta noua lege ar fi fost corecta deoarece stabilea plata unor alte taxe DUPA intrarea ei in vigoare (taxele deja platite fiind considerate legitime).

CCR spune ca: "Solutionarea conflictului legilor in timp face necesara diferentierea dreptului subiectiv, constituit sub impeririul legii anterioare, de cel nascut portivit legii posterioare; aceasta din urma lege nu poate, fara a avea un caracter retroactiv, sa aduca atingere modalitatii in care legea anterioara a constituit dreptul respectiv, , modalitate guvernata de principiul tempus regit actum.

Sa vorbim acum de ceea ce se numeaste SPERANTA LEGITIMA

(am sa parafrazez un text pentru ca se potriveste foarte bine)

Oricare militar, activ la acest moment ori deja trecut in rezerva, are o firească «speranţă legitimă» privind stabilitatea şi coerenţa legislativă, astfel încât să poată beneficia neîngrădit de drepturile legal dobândite privind solda, respectiv pensia cuvenită, cu precizarea că acestea ţin intrinsec de însăşi cariera de militar.

La intrarea in cariera, acceptând şi asumându-şi de bună voie multitudinea de riscuri, restricţii şi interdicţi incumbate de cariera militara, tânărul are în parţială compensare, «speranţa legitimă» izvorâtă din lege, că va fi remunerat la un nivel corespunzător rolului, dificultăţii şi importanţei sociale a muncii sale, precum şi că la finalul unei cariere de minimum 25 de ani, statul, a cărei forţă a reprezentat-o şi la a cărui linişte şi ordine de drept a vegheat, îi va asigura o pensie de asemenea stabilă şi corespunzătoare.


Conventia Europeana a Drepturilor Omului definesc exact ce e aia speranta legitima:

Pentru ca o „așteptare” să fie „legitimă”, aceasta trebuie să aibă o natură mai concretă decât o simplă speranță și să se bazeze pe o prevedere legală sau pe un act juridic al unei instante.

Huhu Rezea spunea...

Orzan
Vezi ca ai si pe blog excepțiile de la principiul neretroactivitatii. Da, daca L 223/2015 nu avea articolele 109 si 110 pensiile militare stabilite până la 31 12 2015 ramaneau in cuantumul stabilit pe L 263/2010 si nu se mai recalculau, asa cum au dorit initiatorii legii, guvernul Ponta și SCMD.
Recalcularea, deci modificarea algoritmului de calcul, a fost impusă in Parlament.


https://www.huhurez.com/2010/02/legea-unitara-pensiilorproiectexceptii.html

Huhu Rezea spunea...

@M
Dreptul de pensie nu e nici ReCOMPENSA și nici CoMPENSATIE.
Este un drept de asigurare socială, așa cum este definit în art. 1 al L 223/2015, acordat în condițiile legii.
Nu mai inventați voi reguli sofistice despre teoria dreptului.

Viorel spunea...

Don Cezare. Ce pelea mea domnule. Pune mâna pe citire și gramatică și scrie correct ca să „înțeleg” și eu și poate alți comentatori de pe blog. Nu se spune „citit-o”, ci citește-l (proiectul), pentru că este vorba despre Proiectul de lege PLx-199/2020. Când va deveni lege, poți folosi cuvântul „citit-o” (legea). Nu prea ați fost pe la grădiniță.

Viorel spunea...

Don Cezare. Mă flatează expresia „Viurel, majurul de la C.I. / Contra Informații”. Citiți ce spune Ruslan Puhov unul dintre autorii cărţii „Spionajul militar”, analist rus în domeniul apărării și director al Centrului pentru Analiza Strategiilor şi Tehnologiilor din Moscova.
„Ne place să ironizăm asupra României, în general şi particular, pentru că are patru servicii speciale, însă în fapt România dispune de un serviciu foarte puternic în sectorul spionajului militar, mai ales în ceea ce ţine de reţeaua de agenţi speciali”, spune Puhov.
Potrivit expertului rus, serviciul român este într-atât de puternic că şcoala NATO de spionaj se află în România.
De precizat că singurul serviciu de spionaj militar al României – probabil cel la care şi face referire expertul rus – este Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA) – cunoscut şi ca serviciul de informații al Armatei Române.
„Americanii i-au rugat pe români şi aceştia i-au ajutat după intrarea în Afganistan, pentru că aceştia pot foarte bine să lucreze cu oamenii”, precizeaza Puhov, citat de publicaţia MESAJ.MD.
De asemenea, sursa citată susţine că serviciul român a fost printre primele care a sesizat că Rusia a demarat campania pentru anexarea Crimeei. „Mulţi specialişti occidentali încă cumpăneau dacă e aşa sau nu, în timp ce agenţii români deja semnalau la Washington, Bruxelles şi Londra că „ruşii îşi întorc Crimeea”. Deci nu mă simt jignit Don Cezare. https://www.defenseromania.ro/expert-rus-romania-dispune-de-un-puternic-serviciu-de-spionaj-militar_612750.html

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cezar spunea...

@/Huhu...
Mult borhot fermentat au in cap cîtiva..indivizi care vor ei sa demonstreze ca albul este...negru !
In fapt ei tremura din toate balamalele ca se va schimba paradigma la pensiile militare...
Unul il invoca pe Cuza...lasînd a se intelege...ca imputita L.223 este de pe vrenea lui...🤣🤣
Chiar- poate da cineva varianta lu Cuza?

Leon spunea...

Daca nu mai folosesti un vocabular de mahala, citeste aici:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.huhurez.com/2015/08/cuza-si-carol-i-au-dat-primele-legi.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwjK67qH_6HzAhUJhP0HHdzDAPsQFnoECA4QAQ&usg=AOvVaw0azkflIWooiJbwwrDt3ZHd&cshid=1632843461431

Cezar spunea...

@/Viurel..majurul harnic de la C.I.
IMI PARE RAU..VISEZI..UMED
LA TINE ERA VORBA DE CAMASI-IZMENE (C.I.)🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Viorel spunea...

Bravo domnule Leo. Aveam de gând să caut și să-i postez eu lui Don Cezar cele menționate în link sau altul de pe google spre aducere aminte însă mi-ați luat-o înainte. Ați omis însă un lucru. Postând linkul poate că dânsul o să creadă că ăla este conținutul variantei pensiei lui Cuza și iar îl băgați în ceață. O să vă solicite să-I traduceți linkul crezând că este vreun cod secret.
Don Cezare. Haideți să dăm la pace, trecem de la lucruri serioase și pe glume asta ca să nu cădeți în ridicol cu comentariile dintre Viurel majurul C.I. și dv.

Viorel spunea...

Don Cezare. Nu folosiți abrevieri tip soldățești / GAZ. În ce regulament militare apare: chiloți-izmene = C.I. În vechile state de organizare la Of. de Contra Informații apărea prescurtarea C.I. Deci atenție la neatenție că doar în calitate de Cdt.B.I.Mc. vă „subordonați” Of. C.I. Nu-l jigniți comparându-l cu intendantul major Viurel.
În plus, nu mai evitați răspunsurile la comentarii prin alte întrebări. Asta denotă neștiință.

M spunea...

Cand am spus pensia militara poate fi luata ca ReCOMPENSA sau ca si CoMPENSATIE ma refeream strict la diferenta dintre partea cuvenita prin contributivitate (potentiala) si cuantumul in plata.

Pensia contributiva este drept de asigurare socială.

Deciziile privind "neretroactivitatea" legii au fost date pe niste demonstratii juridice de doi bani de aceea au fost toate respinse. Cred ca sunteti de acord (de fapt si dumneavaostra ati subliniat) ca atunci cand nu stii ce ceri nu o sa isi bata judecatorul capul sa inteleaga.

Sunteti in eroare privind principiul dar sunt suficient de batran sa stiu ca nu am sa va convong nici cu un milion de argumente!

Huhu Rezea spunea...

@M
Nu mai invebnta d-ta definiții acolo unde ele sunt date prin lege. Uite cum începe art 1 din L 223/2017:
"Dreptul la pensii și asigurări sociale pentru militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare este garantat de stat și se exercită, în condițiile prezentei legi"
Pe de altă parte, după interpretarea voastră a principiului neretroactivității ar insemna că toate recalculările de pensii anterioare reglementate del 19/2000, L 164/2001, L 119/2010, L 263/2010, L 223/2015(art. 109 si 110) ar fi neconstituționale.
Nu sunt neconstituționale pentru că, desi se referă la pensii stabilite potrivit legilor anterioare, recalcularea este prevăzută în noua lege.

Iulian Mareș spunea...

Leon,
referitor la trimiterea REÎNCARNATULUI la:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.huhurez.com/2015/08/cuza-si-carol-i-au-dat-primele-legi.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwjK67qH_6HzAhUJhP0HHdzDAPsQFnoECA4QAQ&usg=AOvVaw0azkflIWooiJbwwrDt3ZHd&cshid=1632843461431

... țin sa te informez ca daca nu este si pe Facebook nu exista! Mentalitate de badanta la babe din Italia!

Leon spunea...

Nici pe timpul Regelui Carol I, NU era egalitate intre MILITARI si Civili:
"Legea din 15 februarie 1868 (Completată)

EXTRAS:

1. Funcţionarii Statului, civili, militari şi eclesiastici, care vor servi cu bună credinţă şi onestitate vor avea dreptul la pensie astfel:

- Militarii după împlinirea vârstei de 50 de ani, civilii şi eclesiasticii după împlinirea vârstei de 60 de ani.

- Proporţia de a avea drept la pensie:

- pentru 18 ani serviţi în cariera militară sau 20 de ani în serviciu civil şi ecleziastic, dreptul la pensie este de jumătate din retribuţia de mijloc primită în ultimii cinci ani;

-  pentru 25 de ani de serviciu în armată sau 30 de ani ca civil sau ecleziastic pensia este de ¾ din retribuţia de mijloc ce s-a primit în ultimii 5 ani;

2. În termenul de retribuţie de mijloc se calculează leafa postului care a fost cel mai bine retribuit.

3. Nici o pensie nu poate fi mai mare de 18 mii lei pe an.

4. Pensia se calculează începând cu intrarea în vigoare a legii de faţă
"

Iulian Mareș spunea...

Crezi ca Reîncarnatul înțelege?
Am mari dubii după exprimarea-i elitista, conform căreia instalatorii sanitari au liceu la baza:
"Sa fii al dreak de mjur..ca cum mintesti tu mai rar..!!!
Am facut intindere la amigdale,,de cite ori am repetat ca am la baza(sic!) Liceul Militar "Dimitrie Cantemir"- Breaza..nu ca Ala de te tine de lant pe post de maimuta-urlatoare , care NU ARE NICI UMBRA!"
Intrebare: Oare prin 56 toate femeile nășteau noaptea, în beznă?

Cezar spunea...

Te.am fript...nebunache mic...
🤣🤣🤣😛😛😛😜🤪😝🤑

Mirelaperianu spunea...

Civilii vor avea cel putin 5%

Unknown spunea...

Locuiesc in Franta si am pensie din Romania. Voi avez si eu un ianuarie 2200 lei? Pensia mea este mai mica de 1600 lei