"Orice om care poate îmbolnăvi pe altul îşi pierde libertatea de a decide asupra măştii sau vaccinului. Asta e condiţia umană, nu decizia vreunui guvern."
Alina Mungiu Citeste mai mult: adev.ro/qmxbye
Deschideți-vă cont cu adresa e-mail si programați-vă pentru vaccin la un Centru de vaccinare din zona dvs.
Membrii de familie care se incadreaza in etapa a 2-a ii puteti programa din acelasi cont, inscriindu-i ca beneficiari.
Ieri, in cateva ore, în București s-au epuizat locurile pentru urmatoarele 2 saptamani.
Accesati platforma AICI
Doctorul Virgil Musta de la Timișoara:
...înainte de se decide dacă se vaccinează sau nu, medicul a pus în balanță avantajale vaccinării, riscurile vaccinării, precum și riscurile la care mă expun dacă nu mă vaccinez.
"Au reieșit următoarele:
Dacă nu mă vaccinez:
· mai devreme sau mai târziu voi face boala. Riscul de a face o formă medie sau severă de boala este de peste 20%, riscul de a face o formă critică cu necesar de terpie intensivă este între 5-10%, iar riscul de a deceda este de 4-5%. În plus, peste 50% dintre cei care fac boala în formă medie și severă rămân cu sechele pulmonare, cardiace, neurologice sau altele boli, care îmi vor crea probleme toată viața. Am văzut simptome post-covid persistente, precum astenie marcată, oboseală, subfebrilități, transpirații intense, furnicături, insomnii, diferite dureri, mai ales de cap și chiar la o serie de persoane care au facut forme ușoare de boală, simptome care te pot chinui în continuare.
Dacă mă vaccinez:
· fie fac o formă ușoară, fie NU mai fac boala pe perioada în care anticorpii sunt în titru protector
· după perioada necesară imunizării, riscul de a face o formă severă sau mortală îl reduc practic la ZERO
· riscul de a rămâne cu sechele îl reduc la ZERO
· voi putea călători liber în întreaga lume, chiar dacă voi respecta în continuare măsurile de protecție
· îi protejez pe cei care din motive medicale obiective nu pot face vaccinul și rămân astfel vulnerabili.", a continuat dr. Musta.
Reacţiile adverse la vaccin
Ce risc de reacție adversă am dacă mă vaccinez?
Reacții adverse foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 persoană din 10
• la locul de administrare a injecției: durere, umflare
• oboseală
• durere de cap
• dureri musculare
• dureri articulare
• frisoane, febră
Reacții adverse frecvente: pot afecta până la 1 persoană din 10
• înroșire la locul de administrare a injecției
• greață
Reacții adverse mai puțin frecvente: pot afecta până la 1 persoană din 100
• mărire a ganglionilor limfatici
• stare de rău
• durere la nivelul unui membru
• insomnie
• mâncărimi la locul de administrare a injecției
Reacții adverse rare: pot afecta până la 1 persoană din 1 000
• „cădere” temporară a feței, pe o singură parte
Cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)
• reacție alergică severă
„Analizând cele de mai sus, pentru mine decizia de a mă vaccina a devenit foarte clară, pentru că am decis că nu se compară riscul de a face o boală severă și a rămane cu sechele cu riscul de a face o reacție ușoară și trecătoare. Când vă evaluați riscul vaccinării, evident că trebuie să luați în considerare și eventualele boli cronice pe care le aveți.
Alergiile multiple și mai ales prezența în istoric a unui șoc alergic sau bolile autoimune severe, în forme active pot reprezenta contraindicații de vaccinare, deci un risc pentru vaccinare. Vă recomand să vă consultați cu medicul specialist care vă monitorizează și vă tratează, indiferent de afecțiunea pe care o aveți, pentru a lua decizia corectă.
Dar, pentru marea majoritate a bolilor cronice există recomadare de vaccinare, pentru că tocmai aceste boli reprezintă principalii factori care pot contribui la o formă gravă a boli în cazul în care contactați virusul SARS-CoV-2”, arată Virgil Musta.
Conform medicului, diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, bolile pulmonare cronice avansate ( BPCO), neoplaziile, insuficiența renală cronică, cirozele hepatice indiferent de cauze reprezintă factori de risc în evoluția severă a infecției SARS CoV-2.
De asemenea, vârsta de peste 65 de ani reprezintă factor de risc, deci reprezintă recomandare pentru vaccinare.
„Să nu uităm că aproape toate persoanele au fost vaccinate la viața lor, chiar dacă vorbim de vaccinuri dezvoltate cu zeci de ani în urmă, iar efectele adverse au fost minime, pe când beneficiile au fost evidente: au fost eradicate o mulțime de boli din cauza cărora înainte se murea pe capete. Între timp, noile cunoștinte și tehnologii au creat premizele obținerii unor vaccinuri mult mai eficiente și mai sigure”, adaugă medicul timișorean.