În perioada 9-10 noiembrie 2020 a avut loc, la București, Întâlnirea președinților secțiilor pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale ale curților de apel, dedicată discutării aspectelor de practică neunitară în materia dreptului muncii și asigurărilor sociale. Curțile de apel au fost reprezentate, în principal, de președinții secțiilor specializate și de judecători desemnați din cadrul acestor secții.
Punctajul de discuții al întâlnirii a fost elaborat de doamna prof. univ. dr. Luminița Dima și domnul conf. univ. dr. Septimiu Vasile Panainte, formatori colaboratori ai Institutului Național al Magistraturii la disciplina Dreptul muncii, care au moderat și discuțiile din cadrul întâlnirii.
În urma dezbaterilor, referitor la temele incluse în punctajul de discuții, s-au conturat concluziile expuse în cele ce urmează.
IV. Asigurări sociale
1. Pensie militară. Stabilirea cuantumului pensiei prin aplicarea procentului
corespunzător reprezentând semn onorific
A. Titlul problemei de drept: Pensie militară de stat stabilită în baza Legii nr.223/2015. Aplicarea dispoziţiilor art. 11 din Legea nr. 85/1995 coroborat cu art. 60 dinLegea nr. 223/2015, astfel cum a fost modificat prin O.U.G. nr. 59/2017
Materia: civil
Subcategoria: litigii de muncă şi asigurări sociale
Actul normativ incident: art. 59 şi art. 60 din Legea nr. 223/2015, modificat prin art. VII pct. 3 din O.U.G. nr. 59/2017; art. 11 alin. (3) din Legea nr. 80/1995
Cuvinte-cheie: pensie militară, semn onorific
Problema de drept: calcularea cuantumului pensiei conform art. 28 din Legea nr. 223/2015, art. 59 şi art. 60 din Legea nr. 223/2015: în forma în vigoare la data emiteriideciziei de pensie sau în forma aplicabilă anterior modificării realizate prin O.U.G. nr.59/2017, fără plafonarea cuantumului pensiei la media soldelor nete, aşa cum a fos tmodificat prin art. VII pct. 3 din O.U.G. nr. 59/2017, iar cuantumul pensiei astfel stabilitsă fie majorat cu procentul corespunzător reprezentând semn onorific conform art. 11alin.3 din Legea nr. 80/1995.
În practică s-au conturat două orientări jurisprudenţiale, astfel:
A). Într-o opinie se reţine că având în vedere că plafonul net stabilit de legiuitor cu privire la pensia în plată prin art. VII punctul 3 din O.U.G. nr. 59/2017 este reprezentat de media netă a salariilor/soldelor care se iau în calcul la determinarea bazei de calcul, atâta timp cât contestatorilor li s-a acordat o pensie netă în plată egală cu acest plafon net legal, iar pe durata celor 6 luni de activitate în calitate de poliţist sau funcționar cu statut special alese prin cererea de pensie nu a existat vreun drept salarial derivat din art. 11 din Legea nr. 80/1995 care să intre în calculul plafonului net, contestatorii nu au temei legal pentru a pretinde să le fie plătită această majorare apensiei.
Prin urmare, majorarea corespunzătoare semnului onorific deţinut este legal aplicată şi însumată în pensia militară brută care a determină pensia militară netă,obținută potrivit Codului fiscal prin utilizarea noţiunii definite de art. 3 lit. m) din Legeanr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare (pensia netă - pensia militară de stat stabilită în cuantum brut din care se deduce impozitul pe venit, potrivit legislaţiei în vigoare).
În acest sens, sunt relevante dispoziţiile art. 60 din Legea nr. 223/2015, aşa cum au fost modificate prin O.U.G. nr. 59/2017, în sensul că la stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/ salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.
Prin urmare, Curtea constată că legiuitorul a stabilit un plafon net cu privire la pensia în plată, fără a exista excepţii în modul de stabilire al acestui cuantum net, care să permită interpretarea că plafonul prevăzut de lege poate fi depăşit.
În ce priveşte Semnul Onorific „În Serviciul Patriei”, acesta i-a fost acordat reclamantului prin Ordin, beneficiile în plan pecuniar ale distincției fiind prevăzute deart. 11 din Legea nr. 80/1995, ale cărui dispoziții rămase în vigoare prevăd că pensionarii militari decoraţi cu acest semn beneficiază de un spor al cuantumului pensiei, de 10%, 15%, respectiv 20%.
Legiuitorul nu face nicio mențiune cu privire la cuantumul la care se adaugă sporul, respectiv dacă este vorba de cuantumul brut sau net.
În lipsa unei precizări exprese în acest sens, instanţa nu poate interpreta că sporul cuvenit reclamantului se referă la un procent din cuantumul net, calculat conform Legii nr. 223/2015, cu atât mai mult cu cât în cazul recalculării pensiilor militare, la art. 3 din Ordinul nr. 31/2016 Anexa I, se prevede includerea în baza de calcul al pensiei a sumelor aferente Semnului Onorific „În Serviciul Patriei” sau similare deţinute.
Se mai reţine că art. 3 lit. m din Legea nr. 223/2015 defineşte pensia militară de stat ca fiind pensia militară stabilită în cuantum brut, din care se deduce impozitul pe venit, neexistând prevederi legale care să poată fi interpretate în sensul că sumele aferente distincției reclamantului se pot adăuga la cuantumul net, contrar prevederilor art. 60 din Legea nr.223/2015.
B).Sporul pentru semnul onorific nu face parte din pensie, trebuie adăugat la cuantumul acesteia, deoarece are un alt caracter juridic decât pensia. Sporul pentru semnul onorific se calculează și evident se adaugă la pensie, doar după ce se cunoaște cuantumul final al pensiei.
Apărarea intimatei, în sensul că plafonul net stabilit de legiuitor cu privire la pensia în plată prin art. VII punctul 3 din O.U.G. nr. 59/2017 este reprezentat de media netă a salariilor/soldelor care se iau în calcul la determinarea bazei de calcul, nu poate fi reținută, deoarece acesta reglementează cu privire la pensie, nu la suplimentele ce se adaugă ulterior la pensie. În cazul de față, sporul pentru semnul onorific nu este parte a calculului cuantumului pensiei, ci un adaos la aceasta, diferit de la caz la caz, în funcție de meritele și condițiile de acordare. În plus, art. 28 din Legea nr. 223/2015 prevede că în baza de calcul nu se includ sporurile prevăzute la literele a-p.
De asemenea, prin raportare la art. 6 din Ordinul nr. 31/M/2016 al M.A.I și art. 11alin.3 din Legea nr. 80/1995, conform cărora recalcularea pensiilor militarilor se realizează pe baza art. 28 din Legea nr. 223/2016, este evident că baza de calcul nu cuprinde sporul pentru semnul onorific.
Dreptul la acest spor este legal câștigat, astfel că reclamantul este îndreptățit să i se emită o nouă decizie de pensie cu reținerea și calcularea sporului de 15% pentru semnul onorific alături de pensie.
Din coroborarea art. 28 din Legea nr. 223/2015, care interzicea includerea sporurilor în baza de calcul, cu art. 60 din același act normativ, care trimite expres la media din baza de calcul, rezultă fără echivoc că suma reprezentând media netă a 6 salarii din baza de calcul nu cuprinde sporul pentru semnul onorific.
Prin urmare, se apreciază că modul de calcul şi interpretarea făcute de intimată au fost eronate, întrucât algoritmul folosit la calcularea pensiei, necontestat de altfel, a fost greșit, la cele 6 salarii nefiind adăugat sporul pentru semnul onorific.
Opinia formatorilor INM:
Problema de drept ridicată o reprezintă modalitatea de acordare a sporului aferent distincției „Semnul Onorific” conform dispozițiilor art. 11 alin. 3 din Legea nr.80/1995, potrivit cărora pensionarii militari decoraţi cu acest semn beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.
În primul rând, trebuie subliniat că, fiind un spor al cuantumului pensiei, sporul pentru „Semnul onorific” este un element component al pensiei și nu un drept distinct, neavând relevanță faptul că este prevăzut într-o lege distinctă de Legea nr. 223/2015. Pe de o parte, acest drept nu a fost primit niciodată de militari pe parcursul exercitării atribuțiilor de serviciu, pe durata activității, militarii primind Semnul onorific, respectiv însemnul și bareta, însoțite de un atestat.
Prin urmare, sporul aferent Semnului onorific este un element ce se ia în calcul la stabilirea pensiei, dar nu face parte din baza de calcul a pensiei. Deși sporul pentru semnul onorific nu este exclus în mod expres de la calculul bazei de calcul prevăzută de art. 28, potrivit lit. p) a acestui articol, sunt excluse „alte venituri care, potrivit legislației în vigoare la data plății, nu reprezintă drepturi de natură salarială sau asimilate salariilor.” În plus, art. 11 din Procedura de recalculare a pensiilor militare de stat consolidează ideea de includere în baza de calcul doar a sumelor ce au fost încasate pe perioada desfășurării activității „alte elemente salariale decât cele de la lit. a)-f), realizate în cele 6 luni consecutive”, iar sporul aferent distincției „Semnul Onorific” nu face parte din această categorie.
Pe de altă parte, natura juridică a acestui spor rezultă și din faptul că art. 11 alin. 3 din Legea nr. 80/1995 nu are o existență de sine stătătoare şi nu conferă un drept patrimonial care există independent de stabilirea pensiei de serviciu, ci acesta devine efectiv şi capătă efecte juridice numai în legătură directă cu stabilirea pensiei militare de stat. Mai mult, acest drept nu supravieţuieşte de exemplu, suspendării pensiei sau încetării/revocării pensiei în cazurile prevăzute de lege, pentru a putea fi considerat un drept patrimonial distinct.
Astfel, în acest caz nu suntem în situaţia unei indemnizaţii sau a unui beneficiu care se acordă cu ocazia ieşirii la pensie a titularului semnului onorific, cât timp nu există nici un text de lege în acest sens, totodată neexistând o diferență între caracterul contributiv al pensiei şi caracterul necontributiv al emolumentului decoraţiei, în condiţiile în care această pensia militară este o pensie de serviciu care nu are la bază principiul contributivităţii.
În plus, potrivit art. 3 lit. f) din Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 31/25/999/8148/237/259/221/2016 pentru aprobarea procedurilor de recalculare și de actualizare a pensiilor militare de stat, recalcularea pensiilor militarilor se realizează pe baza unor elemente expres prevăzute, printre care și „Semnul Onorific În Serviciul Patriei sau similare deținute.”
În al doilea rând, modalitatea de calcul prin raportare la sporul onorific rezultă și din modalitatea de formulare a prevederilor art. 30 și ale art. 60 din Legea nr. 223/2015. Pe de o parte, art. 30 face referire strict la pensia stabilită, recalculată și actualizată „în condițiile prezentei legi”, în timp ce art. 60 cuprinde o formulare generală, incluzând așadar toate elementele componente ale pensiei, așa cum sunt ele stabilite prin Legea nr. 223/2015, dar și prin alte legi, inclusiv prin Legea nr. 80/1995.
Toate aceste elemente, indiferent de actul normativ care le prevede, vor fi plafonate în conformitate cu aceste prevederi generale.
Având în vedere că excepţiile sunt de strictă interpretare şi trebuie expres prevăzute de legiuitor, interpretul legii nu poate adăuga, pe cale de interpretare, elemente de calcul a pensiei militare care să se adauge la cuantumul plafonat al pensiei militare de stat expres prevăzut de legiuitor prin dispoziţiile art. 60.
De altfel, acest spor este prevăzut expres de Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 31/25/999/8148/237/259/221/2016 pentru aprobarea procedurilor de recalculare și de actualizare a pensiilor militare de stat, emisă tocmai în baza Legii nr. 223/2015. Astfel, având în vedere conținutul celor două norme, nu se poate concluziona că art. 11 alin. 3 din Legea nr. 80/1995 este lex specialia în raport cu art. 60 din Legea nr. 223/2015.
Așadar, având în vedere succesiunea normelor în timp, se vor aplica prevederile art. 60 din Legea nr. 223/2015, inclusiv cu privire la sporul prevăzut de art. 11 alin. 3 din Legea nr. 80/1995.
În al treilea rând, de o importanță deosebită este și interpretarea normelor conform voinței legiuitorului, care, prin plafonarea introdusă prin modificarea art. 60 din Legea nr. 223/2015 prin O.U.G. nr. 59/2017, a urmărit plafonarea la un anumit nivel a pensiilor de serviciu, al căror cuantum a fost considerat de legiuitor vădit mai mare față de pensia medie din sistemul public de pensii. Or, a stabili posibilitatea depășirii acestui plafon prin adăugarea sporului pentru semn onorific ar conduce la golirea de conținut a prevederilor anterior menționate, aceasta fiind o interpretare contrară spiritului legii.
În concluzie, pentru militarii care îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 223/2015 ulterior modificărilor aduse de O.U.G. nr. 59/2017, calcularea pensiei se va face potrivit art. 28-29 din Legea nr. 223/2015, urmată de plafonarea la 85% din baza de calcul prevăzută de art. 28, la care se adaugă sporul pentru semnul onorific, sumă totală care se plafonează potrivit art. 60, la media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.
În cadrul dezbaterilor a fost agreată opinia formatorilor INM. De asemenea, referitor la problema de drept în discuție, s-a reținut existența pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a unei sesizări pentru pronunțarea unei hotărâri prealabile (sesizarea nr. 2970/1/2020).