Un produs Blogger.

luni, noiembrie 16, 2020

Moldovenismul europenist, urmaș al moldovenismului sovietic. Mai e loc pentru românism?

19 comments

 


Sã privim victoria Maiei Sandu la Chișinãu prin prisma a douã excelente analize politice, cea a lui Dan Dungaciu și cea a lui Cozmin Gușã.


Dan Dungaciu: 10 trãsãturi ale moldovenismului europenist


Cozmin Gușă: Maia Sandu a ajuns președinte pe filieră ruso-germană. Se schimbă jocurile geopolitice - Stiri pe surse - Cele mai noi stiri

Proiectul ar putea fi simplificat prin expresiile "nici cu rușii", "nici cu români", un altfel de a spune " prin noi înșine". 

Problema lingvisticã și etnicã se rezolvã prin "vorbim limba românã, dar suntem moldoveni.

Problema religioasã se rezolvã prin Biserica Ortodoxa Moldoveanã-autocefalã.

Nu se agreeazã expresia douã state românești. Se va milita pentru semnarea unui Tratat de bazã între România și Moldova.

Moldova plonjeajã direct în Europa, peste România.




19 comentarii:

Leo spunea...

Moldova de peste Prut este un stat eșuat și nefuncțional fără bani din exterior , fie de la ruși fie de la UE. România a băgat inutil în 30 de ani aproape 2 miliarde de dolari în Moldova lui alde snegur ,lucinski,voronin , dodon toți niște lichele rusofone care au inventat limba moldovenească și ura împotriva României.
Să fim mulțumiți cărușii nu au aplicat planul de tip lukașenko.

Viorel spunea...

Domnule Cătălin, uneori mă surprindeți cu comantariile dumneavoastră, ăsta fiind unul dintre ele.
Cum adică: „Maia Sandu reprezintă răul cel mai mic”. Ce vreți să spuneți prin asta lăsând minoritățile deoparte. Cine ați fi vrut să candideze și să câștige. Domnul Băsescu dacă nu-i ridica Dodon cetățenia. Victoria doamnei Maia Sandu într-o Moldovă influențată 75% politic și economic de către Moscova mi se pare o victorie istorică și o mare înfrângere în special pentru Vladimir Putin nu pentru Dodon (pe el îl interesază mai mult beciurile cu zeci de mii de sticle cu vin).

raul spunea...

Huhule,lasa-ma cu Dungaciu ,cu agenta Stela Popa ,ca nevasta!FSB-ul e in floare!Pe bune ,n-as vrea sa ma trezesc in fiecare dimineata cu gandul la un makarov-

spiritul lui Haret spunea...

Am discutat cu o persoana din Chisinau care a dobandit de putin timp cetatenia romana.Mi-a vorbit privind situatia din R.Moldova.Eu le zic gresit basarabeni ca sa-i diferentiez de moldovenii dela noi.Populatia in varsta din R.Moldova este nostalgica apartenentei la Uniunea Sovietica.Cum numai exista Uniunea Sovietica se multumeste cu o R. Moldova ,stat de sine statator.Studiati organizarea armatei nationale a R.Moldova si veti avea surprize.

Huhu Rezea spunea...

Vorbesti cu pãcat si doar privind lucrurile de la distanțã.
Daca vei locui o lunã de zile la Chișinãu nu vei mai spune cã Romania a investit degeaba pentru fratii lor rãmasi sub ocupatie strãinã in perioadele 1812-1918 si 1944-1991.
Rãnile trecutului se vindecã treptat.

Viorel spunea...

Domnule Leonard, în 30 de ani 2 miliarde mi se par puțini. Chiar dacă din ei au furat Snegur, Lucinski, Voronin, Dodon și acoliții lor, o parte a ajuns și la omul de rând prin dotarea sitalelor, școlilor, șosele, conducte de gaze, energie electrică, etc.
După gândirea dumneavoastră, faptul că Ceaușescu a condus ca un dictator România timp de 25 de ani a fost vina românilor, faptul că cei 4 au condus Moldova este vina moldovenilor.
Când e vorba despre România de după 1989 fie dați vina pe popor că l-a votat pe X, fie dați vina pe puterile străine că au intervenit și ieșit Y (depinde cum vă convine discuția).
Americanii / NATO au fost proști pentru că au dat bani folosiți ca ajutoare la trecerea în rezervă ? Puteau să spună, vreți în NATO, reduceți personalul la X efective (prea puțin ne interesază cum). Și statul roman vă dădea (în cazul în care ați beneficiat de aceste ajutoare) doar pensia și atât. Era bine ?
Iar România în cei 30 de ani fără împrumuturi din exterior ce fel de stat era. Ați uitat inflația din perioada 1991-2000. Transpuneți-o în ziua de astăzi:1991=170,2; 1992=210,4; 1993=256,1; 1994=136,7; 1995=32,3; 1996=38,8; 1997=154,8; 1998=59,1; 1999=45,8; 2000=45,7. Din ce trăiam atunci domnule Leonard. Din împrumuturi de la FMI, BM, ETC. Dacă primeam un ajutor nerambursabil nu era mai bine. Dar de la cine. Să nu uitați de Ionela Prodan (Dumnezeu să-i ierte păcatele și săi lumineze sufletul acolo sus în ceruri) „Din bucata mea de pâine / Am crescut un om și-un câine / Omul azi m-a părăsit / S-a dus și n-a mai venit / Câinele mă recunoaște / Omul nu mă mai cunoaște”. Ardeleni, munteni, moldoveni de pe ambele maluri ale Prutului, tot români suntem. Ați uitat Marea Unire de la 1918. Au plecat pe jos, în căruțe, în care cu boi din toate colțurile țării spre Alba Iulia.


mega2005 spunea...

Aceeasi "golaneala" cu "mobilizarea exemplara a diasporei" la vot...fara implicare externa nu castiga personajul asta la fel de dubios. Chiar mi se pare ca s-a picat din lac in put. Culmea e ca si "noi" am pus umarul...moldovenii din Europa au buletine romanesti, altminteri nu aveau sanse sa ajunga in UE. Sunt forta de soc ai basescului, nu? Dodon a ramas ca la dentist mizand pe electorii sai traditionali. Sa inteleg ca a ramas cu "parlamentul lui"...? La viitoarele parlamentare intra iar in functiune suveica diasporeana....sa vedem, ce va fi...va fi. Noi cu ale noastre si ei cu ale lor. De unire nici nu poate fi vorba!!

Viorel spunea...

Domnule spiritual lui Haret și în România dacă ați sta la masa la un șpriț cu populația mai în vârstă (cum afirmați dv.) și care este cam numeroasă după plecarea celor tineri (chiar și mai în vârstă) în alte țări pentru o viață mai bună sau un salariu cât de cât egal cu munca depusă (nu ca în România de după 1989 marea majoritate trăind din salariul de r…t / 1346 lei net după o lună istovitoare de muncă, inclusiv sâmbăta) o să aflați că mulți regretă perioada Ceaușistă (chiar și din cei de vârstă mijlocie) și păstrând proporția dintre numărul populației și cei chestionați o să ajungeți la concluzia că este cam egal.
Clasa politică din România de după 1989 au furat tot ce se putea, toți de la mic la mare, nu cred că este unul care să nu fi jumulit 1 leu fără muncă. Dacă pe timpul lui nea Nicu se întâmpla așa ceva „li se tăia limba” la toți.

Viorel spunea...

Domnul Gușă o ia și el pe arătură după părerea mea. Ce putea face România în fond decât să susțină verbal R. Moldova în discuțiile la Bruxelles pe politică externă sau din punct de vedere economic.
Numai o mare putere ca SUA, Germania, Anglia sau Franța putea trata cu Putin realizarea / acceptarea acestu-i fapt împlinit (Maia Sandu Victoria în alegeri a candidatei proeuropene).
Marele analist Cosmin Gușă afirmă: „Analistul politic Cozmin Gușă susține că alegerea Maiei Sandu în Republica Moldova este un prim test de colaborare între Rusia și Germania, iar odată ce a reușit testul, jocul geopolitic se va schimba radical”.
O fi el un prim test de colaborare între Rusia și Germania privind situația geopolitică cum afirmă dânsul însă a uitat de situația economică de care este mult mai interesată Germania decât cea geopolitică. A uitat de sancțiunile impuse Rusiei de către SUA, UE, Canada, Australia, Japonia, etc., atunci când Rusia a atacat Crimeea, perioadă în care doamna Merkel trata cu Rusia (pe șustache) aprovizionarea cu gaze natural și energie electrică, iar primul ministru al României Victor Ponta era criticat că (,) colaborează în plan economic cu China încălcând prevederi ale UE. Partea economică a tratat Germania cu Rusia în cazul Moldovei pentru că Rusia nu-și va permite niciodată să atace Germania. Politica e vorbe domnule Gușă, economia / afacerile, e bani și bunăstare Germaniei unite.

Viorel spunea...

Domnule Cătălin, în 2014 l-ați votat pe domnul Ponta sau pe domnul Iohanis, pentru că pe domnul Ponta îl știați, despre Iohanis mai nimic. În 2019 ați votat-o pe doamna Dăncilă sa pe domnul Iohanis care a stat ascuns 5 ani. Va veni și rândul domnului Chirtoacă dacă afirmați că este mai bun. Asta este treapta din mijloc a podiumului. Și România își propusese să treacă de la socialism direct la communism numai că Ceaușescu și-a dat seama că nu este posibil și a mai inventat o etapă. Societate socialistă multilateral dezvoltată și înaintare a României spre communism.

Leo spunea...

- Moldovenii au VOTAT de 30 de ani pe Snegur , Voronin, lucinsky , dodon. Asta este vina lor. Românii nu aveau slternativă nici măcar de formă ce să aleagă pe vremea lui ceașcă.
- Maia nu poate face altceva decât să curețe serviciile moldovei de infiltrații și agenții dubli GRU și FSB. Asta va dura timp și nu cred că-l va avea. Dar NIMIC nu va face fără acest pas. Apoi trebuie să renunțe la Transnistria care este o cangrenă pt. trupul Moldovei. Se zice că dacă vrei să trăiești și ai un picior cangrenat , atunci trebuie să-l tai ca să trăiești. Ceva la schimb cu Ukraina ( Transnistria în locul gurilor Dunării , nu va vrea nici Ukraina fără busolă și nici rusia raptoare.
Pt. început e bine că nu s-a aplicat în Moldova metoda lukașemko.

Calinmihaib12 spunea...

..nici rușii..nici nemții.. NU . UITĂ.."atitudinea"(..cu și fără ghilimele.!) noastră în SITUȚII
.ISTORICE..extrem de grele..dată fiind "vecinătatea" noastră.."ro tundă"= de jur împrejur = RAPACE și doritoare de EXTINDERE spre ..NOI..=adică peste noi..!= ("vecinătate"..încurajată de cei doi:foști inamici,)în urma conspirațiilor din sec.XIX și XX(..mai ales TRATATUL NAZISTO-COMUNIST din august 1939..!)și ne "tratează"..și ACUM : "de sus"..!

Laleaua neagră spunea...

Asa a vrut și Rusia.... Nu se face nimic în Europa fără acordul Rusiei... Fiți profesioniști... Ce dracu....

spiritul lui Haret spunea...

Mega leapada-te de politica.Subtil te referi la diaspora romaneasca.Cei din diaspora romaneasca sunt cetateni romani.Repet.Cetateni romani.Spania,Italia,si nu sunt sigur daca si Germania si Franta NU accepta dubla cetatenie.
Basescu merita hulit pentru multe fapte dar ca a acordat cetatenie romana basarabenilor NU.Cu titlu de curiozitate.Stiai ca multi medici basarabeni lucreaza in SMC?
Maia Sandu nu va reusi mare lucru decat va mari bunavointa tarilor din UE pentru R.Moldova.

M spunea...

@Spiritul lui Anisie

Germania "EU citizens are not required to give up their previous citizenship."
Franta "Dual citizenship was officially recognized for both men and women on 9 January 1973"
Italia "It is possible to obtain Italian dual citizenship as the government here does not require foreign immigrants to give up their citizenship"

Asta doar pentru ca ati adus discutia....

Diaspora reprezinta o masa de manevra. Putin informata, usor de manipulat si, dupa parerea mea, cu dreptul de vot cel putin discutabil. De ce spun asta? Pentru ca dreptul de vot ESTE un drept constitutional dar pe de alt parte aceeasi Constitutie prevede si o serie de obligattii (cum ar fi plata de taxe si impozite). Ori cum onorabila diaspora plateste taxe si impozite in Spania sa zicem, de ce sa imi aleaga MIE presedinte? Adica ei stau bine mersi guvernati de spanioli dar ma pricopseste pe mine cu un nevolnic ca Basescu.
Apropos, in tarile nordice listele electorale nu se intocmesc pe baza evidentelor politiei ci pe cele ale fiscului. Ce ziceti?

Pe scurt: vrei sa votezi? OK! Vino apoi si traieste cu mine guvernat de aia pe care i-ai votat! Similar cu alegerea primarilor. Daca sunt din Brasov si m-am mutat in Bucuresti atunci aleg primar in Bucuresti nu primarul din Brasov chiar daca acolo mai sta mama, sora si varu' Costica (caruia ii trimit din cand in cand cate 10 lei de-o tuica).

Diaspora ni l-a impus pe betivan in locul lui Geoana. Geoana a castigat in tara dar a pierdut cand au venit voturile manarite din "diaspora". Si uite asa coruptia PNL s-a mai intins inca 5 ani.

M spunea...

@raul

Mult mai dulce e glontul de Luger P08. 😁

Gigi spunea...

Diaspora,nu este altceva decât cetãţeni români plecaţi peste hotare unde si-au gãsit un loc de Muncã,cã aici la noi mureau de foame sau traiau dupã o zi pe alta dupã ce termitele noastre şi ale altora au devorat ind.si agric.dupa constatarea şi indemnul omului fãrã gât in 1990.
Ca şi la noi,totul se decide in alte cancelarii,la fel şi în judetele romanesti de dincolo de Prut.Asa este cum spune cineva mai sus,nimic nu se misca acolo fãrã "Ursul din est".Sa fim serioşi.
Nu stiu dacã e bine sau nu cã ţara noastrã a bagat nişte bani acolo.Altii se pot pronunta pe aceastã temã, mai in mãsurã.
Oricum,trenul unirii cu Ţara Mumã a trecut de mult prin ambele Gari,cã nu s-a vrut sau nu s-a putut,e o altã poveste,in care specialistii s au ponuntat şi se vor mai pronunta.
Personal,nu cred cà va schimba mare lucru aceastã doamnã,aparuta aşa din neantul politicii,nu cred cà are ea o asemenea putere sau experienta încât sã trecã peste anumiti aşa zisi "batranii lupi" de prin apropierea Stepelor rusesti.

Viorel spunea...

Doamnă / domnișoară mega2005, ați folosit expresia „nu câștiga personajul ăsta la fel de dubios”. La cine vă referiți când afirmați cele de mai sus: personajul este dubios sau modul prin care a câștigat este dubios. Exemplificați vă rog în ambele cazuri. Mie cel puțin nu mi se pare nimic dubios. Dubios mi s-a părut modul cum a câștigat domnul Iohanis alegerile din 2014 care de la -10 procente a ajuns la +10 (recuperate 20 procente). Cam multe și dubioase. Om fi fost noi de vină, poate diaspora, poate puterile străine sau chiar poate Dodon. După 30 de ani în Moldova trebuia să se întâmple ceva mai deosebit. Câștigarea președinției în 2004 de către domnul Băsescu în defavoarea domnului Năstase, nu vi s-a părut ceva deosebit ?
Mi se pare mie sau sunteți invidioasă pe doamna Maia Sandu.
Nu vă faceți inimă rea, candidați în 2024 și noi vă susținem. Poate așa reușim să avem și noi o Lege a pensiilor militare echitabilă pentru că brambureala de acum oricum se întinde până atunci.

mega2005 spunea...

Studiati-i CV ul M. Sandu,cei care mai credeti in copilariile cu "marea schimbare" din R. Moldova...O sa curga lapte si miere....

https://unimedia.info/stiri/doc-cv-ul-candidatului-la-functia-de-prim-ministru--cine-este-maia-sandu-98038.html