Un produs Blogger.

vineri, noiembrie 20, 2020

Din culisele discutiilor de la Craiova despre pensiile militare

38 comments

Ridic în topic un comentariu deosebit de interesant al userului IAR99Army despre ce s-a mai discutat in culisele intrevederilor de la Craiova pe tema PLx 199/2020. Poate nu toată lumea a citit comentariul...

Se spun lucruri noi, se subliniază divergente la conducerea ministerului si cu alte minstere privind solutionarea conflictelor juridice dintre gulerati si o bună parte a pensionarilor militari, transpiră iar informația că se lucrează la o nouă lege a pensiilor militare. 

IAR99Army


presedintele Romil Craiova care a fost la prima intilnire de la Craiova cu Jianu si Rosu a afirmat ca acestia au spus la acea adunare ca la CSP a MAI e mare fierbere ca va trebui sa le ia 5% intrucit vor cistiga contestatia cu CC in justitie(ciuca nu a participat fiind prin judet cu Orban in campanie electorala). La a doua adunare a participat si Ciuca, in sala fiind 15 rezervisti si acesta i-a spus unuia care a fost coleg de unitate cu el ca el crede ca contestatia o va cistiga CC si se vor da cei 5%. deci trageti voi concluzia ce se intimpla in ministerul apararii si CSP, unde stinga spune ceva iar dreapta altceva.asa ca nu mai manipula ai si tu rabdare vreo citiva ani pina se va judeca contestatia. singura certitudine este aplicarea coeficientului cu inflatia de la 01.01.2021.oricum tot de la ei a transpirat ca se lucreaza la o noua lege a pensiilor militare plus ca pe 8 decembrie curtea constitutionala trebuie sa se pronunte daca se impoziteaza sau nu pensiile speciale. "

38 de comentarii:

micutzul spunea...

Am senzatia ca Ciucă habar nu are ce fac marii oameni de arme de la Departamentul pentru felatia cu parlamentul si lupta impotriva pensionarilor militari. Pai ce putem noi sa credem cand un descreierat alearga prin parlament si urlă din rarunchi că daca cresc pensiile militare intră menestrelu' in faliment iar onor menestru dă la guvern vreo 2 miliarde că nu i-a cheltuit. Ghiciti de unde pleacă banii ?
In ce priveste noua lege care o bagă smecherii in cuptor este clar ce bunatati o să conțină. Numai cand ne gandim ca mari generali vor la pensie acum ...sa prindă macar venitul net de acum. Parca vad ca pleaca si Jianu si Andritoiu si ....

Burebista spunea...

Generalii pleacă la pensie pentru ca oricum soldele lor sunt peste cele din anexa 6 a legii 153 și oricum în următorii ani nu mai primeau nimic în plus....
Dacă legea 153 s-ar aplica mai repede la militari, ma refer la solde și sporuri arunci, generalii ar pierde din multele sporuri pe care le au acum, ba chiar a putea sa scadă, cei de la financiar fiind obligați sa le calculeze soldele cfm legii 153. În urma cu ceva timp a fost un topic cu hotărârea aceea care i-a micșorat pensia magistratului militar pentru ca își alesese salarii mai mari din 2017 iar când a ieșit la pensie în 2018 i au fost recalculate cfm legii 223 și 153 pe minus.. 🤣

Unknown spunea...

Corect don' Burebista, le-au dat pe minus!

Huhu Rezea spunea...

Deja se aplica acele prevederi ale L 153.
Iata ce spune art. 38 alin. (6):

(6) În situația în care, începând cu 1 ianuarie 2018, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție, indemnizațiile de încadrare sunt mai mari decât cele stabilite potrivit prezentei legi pentru anul 2022 sau devin ulterior mai mari ca urmare a majorărilor salariale reglementate, se acordă cele stabilite pentru anul 2022.

Burebista spunea...

Corect... S ar putea sa fi avut sau sa fi ajuns deja la soldele de funcție valabile pentru 2022 însă în legea 153 nu se mai regăsesc si unele sporuri pe care le au în prezent sau se micșorează ca procent...

Leon spunea...

https://cvlpress.ro/15.11.2020/militarii-in-rezerva-trebuie-sa-primeasca-exact-ceea-ce-li-se-cuvine-nici-mai-mult-nici-mai-putin/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu intelegeti ca vine Gabriel Oprea cu un pluton de sustinatori si nu o sa-i lase sa respire, daramite sa mai scoata si alte legi, care sa ne ingroape? Cei din pluton sunt pe la toate partidele imprastiati, dar intelegerea lor este sa fie uniti in Parlament pentru pensiile militare,fiind Lupescu, Chelaru, Coarma si multi altii. O sa-i vedeti in actiune, dupa votare! Stiu eu ce stiu...

Gigi spunea...

Heeeei,nici nu stii d-ta ce prime se ia cã au fãcut economii.
Iar nouã,neamurile proaste,ne spun cã nu sunt bani,cã dacã s-ar reveni la lege,aşa cum a fost ea semnatã de promulgatorul sef,ar intra ministerul in faliment.Asa o fi?

Xpert 86 spunea...

Nu cred ca se va mai intra in L.153/2017 pentru urmatoarele mariri, se vor ingheta in prima faza toate salariile la nivelul lunii decembrie 2020, dupa care vin taierile de salarii ale bugetarilor si de pensii cu 20% si pana la finalul anului 2021 legea salarizarii si a pensiilor vor fi abrogate in contextul crizei medicale si economice!!! In urmatorii 4 ani Romania va fi in resiune si sa fim toti multumiti cu vom primi, chiar daca va fi mai putin ca acum!!!!

Huhu Rezea spunea...

Ei, nu spune!
Bag seamã cã dta deja stii rezultatul alegerilor parlamentare.

Unknown spunea...

Visezi frumos!

Viorel spunea...

Domnule Xpert 86, ce vină au categoriile socioprofesionale că nu-și vor primi măririle de salarii conform legii cum au primit alții. Ce face domnul Iohanis și Guvernul Orban, după ce nu a respectat Legea privind majorarea pensiilor civile, adublarea alocațiilor pentru copii, acordarea ultimei tranșe din Legea salarizării profesorilor, vine acum și le îngheață chiar dacă temperatura este una de toamnă târzie sau început de primăvară. Iar domnul președinte KWI să nu uite că la căderea Guvernului Dăncilă și numirea Guvernului meu (Orban) a spus clar și răspicat că, pe timpul mandatului dânsului și a Guvernării Orban NU VOR FI TĂIERI DE PENSII SAU SALARII. Iar cuvântul unui român de etnie germană / sași este cuvânt (vertrauenswurdige Person = Om de cuvânt).
Oricum nu mai prind ei nici o guvernare, doar dacă ne vom duce ca orbeții și vom vota masiv PNL, USR, PLUS sau PMP. Atunci să vezi viață, trai și belșug.

Gigi spunea...

Trebuie stiut:

https://M.dcbusines.ro/este-oficial-pensionarii-militari-trebuie-sa-stie-acest-lucru_622324.html.

avianyc spunea...

Pentru perioada dificila care va veni dupa alegeri preferabil un buget realist decat o campanie electorala desantata cu promisiuni de lapte si miere la pensii si salarii. Lumea s-a cam prins de minunatiile nesustenabile lansate de la tabla A3 de baciul turmei parcata pe stanga si se vor gandi de doua ori inainte de a stampila.
Nevoile sunt mari si treneaza din guvern in guvern. Venind din mijlocul mediului privat mi-am format o opinie pe care o afisez riscand apostrofari. Tot mediul privat si civil in mod concret privesc militarii pensionari si parlamentarii etc ca beneficiari de pensii mari "nesimtite". In acest context nici guvernul ,nici Solomon ,nici Mocioalca ,nici altcineva din sfera politica nu marseaza concret in acest moment pe darea unui leu majorare la pensiile militare. Sunt destul de rutinati si stiu bine ca ar face in acest moment un mare deserviciu partidului din care fac parte.
Dupa alegeri ,oricine castica,nu se vor hazarda in a acorda favoruri financiare decat in masura in care economia va produce suficient ca sa acopere sustenabilitatea ofertelor.

Leon spunea...

In MO nr.1102 din 18.11.2020 este publicata Decizia CCR nr.545 din 02.07.2020, in care se arata ca Art.VII(p.2 si 3)din OuG.nr.59/2017, este constitutional..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leon, bune informatii! Aia cu Ciuca ,,sa luam cat meritam'' e ciuca electorala. De ce 1 an a fost mucles, acum doar baiguie prostii? La el, masa tratativelor e salvarea, o masa nenorocita ce se poate intinde pe cativa ani, sau la nesfarsit! Parsiv oltean caraiovean, cu prazul in buzunar! Prăzoiul ăla parsiv, poate fi vârat undeva sa nu i se mai auda elucubratiile mincinoase si de amanari?
@Unknown, deie Domnul sa visam si real frumos! Merita sa-i acordam Lui Oprea toate sansele sa ne faca fericiti!

tudor spunea...

Domnilor,

Va rog sa analizati forma art. 109 (1) asa cum a fost modificat prin OUG 57/2015, art. 40.
ORDONANTA DE URGENTA Nr. 57/2015 din 9 decembrie 2015....
21. Articolul 109 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 109
........

Mai jos este forma art. 109(1) DIN lEGEA 223 PRIVIND PENSIILE MILITARE, ASA CUM A FOST PUBLICATA IN M. OF. NR. 556/27 IUL 2015 si care urma sa intre in vigoare la 1 IAN 2016.

ART. 109
(1) Pensiile militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special recalculate în bazaLegii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor, revizuite în baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, aprobata prinLegea nr. 165/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, stabilite în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, cele platite în baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, cu modificarile ulterioare, precum si pensiile stabilite în baza Legii nr. 80/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, devin pensii militare de stat în întelesul prezentei legi si se recalculeaza potrivit prevederilor
prezentei legi, în raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie.

In Decizia 545/2020 a a Curtii Constitutionale a Romaniei pct. 16, se afla art. 109 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, in forma retinuta de instanta:
..
" 16. Analizând critica referitoare...., potrivit caruia "Pensiile militarilor, poli?i?tilor ?i func?ionarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor, revizuite în baza Ordonan?ei de urgen?a a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveni?i din sistemul de aparare, ordine publica ?i siguran?a na?ionala, aprobata prin Legea nr. 165/2011, cu modificarile ?i completarile ulterioare, stabilite în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile ?i completarile ulterioare, cele platite în baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveni?i din sistemul de aparare, ordine publica ?i siguran?a na?ionala, cu modificarile ulterioare, precum ?i pensiile stabilite în baza Legii nr. 80/1995, cu modificarile ?i completarile ulterioare, devin pensii militare de stat în în?elesul prezentei legi ?i se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie." ......

Asa cum este evident, de data aceasta Curtea Constitutionala a Romaniei nu a mai tinut cont de prevederile art. 40 din OUG 57/2015, de modificare a textului publicat in M. Of. nr 556 al legii 223/2025 privind pensiile militare de stat si a analizat cauza in baza art. 109 (1) din L 223/2015 asa cum a fost publicat in M. Of. 556
Oare Judecatorii Onoratelor Instante, care au in lucru dosare privind pensiile militare vor "vedea pozitia absolut noua, "constitutionala" a Curtii Constitutionale a Romaniei fata de lipsa de efecte juridice acelor dispozitii. Ca nu cred sa fie o greseala. Ar fi prea mult.
Si oare ce vor face de-acum incolo, ca devine interesant.
Sa auzim de bine!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tehnocrat si @Acord global: EU CRED IN OMUL, GABRIEL OPREA, CA NE VA FACE DREPTATE LA PENSIILE MILITARE, CA IN 2011!!!

IAR99Army spunea...

atentie marita! ciuca a zis ca atita timp cit el este ministrul apararii nu se va modifica nici o pensie militara nici in plus, nici in minus si au un mare adevar spusele lui intrucit pina pe 6 decembrie mai este inca ministru dar incepind cu 7 decembrie pe aici se zvoneste ca va fi uns prim ministru si ,,protectia'' lui s-a dus, caci ministru al apararii va fi altcineva. cred ca sesizati nuanta acelei declaratii ? cit despre Coarna, toate partidele din 89 pina in prezent au procedat la fel, pe sindicalistii tari in gura i-au mituit cu functii politice, procedeu prin care i-au atras de partea lor. vezi ciorbea, mitrea,liviu pop,matei bratianu, catalin croitoru, dumitru chirita, etc. coarna o jignea si o balacarea pe olputa in toate felurile pe toate canalele media, si o facea pe corecte, dar din 7 decembrie se va pupa cu ea prin toate sediile psd si o vor da la pace.

IAR99Army spunea...

si iata ce a postat un coleg rezervist pe facebook (probabil simpatizant psd) acum 7 minute ca sa va edificati cum politicul se bate pe spinarea noastra pentru voturile din 6 decembrie, si care demonstreaza inca o data ca pe ei nu ii intereseaza bunastarea noastra ci doar interesul lor meschin individual sau de grup :
,,PENTRU LINIȘTEA NOASTRĂ,
După demersurile făcute pe lângă un membru marcant al PSD , acesta a înaintat la Camera Deputaților , la PREȘEDINTELE ACESTEIA DL DEPUTAT MARCEL CIOLACU , solicitarea noastră pentru ca proiectul PLX199 sa fie întors la comisii și sa fie pus in discuție numai după ce se vor obține acordul scris al tuturor asociațiilor militarilor cu PERSONALITATE JURIDICĂ, am primit confirmarea ca PLX199 , a fost SCOS DE PE ORDINEA DE ZI.Demersul militarilor craioveni , aia sănătoși la cap care își păstrează DEMNITATEA ȘI ONOAREA DE MILITARI ,se adauga acelora făcute de către SCMD și LIGA PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR MILITARILOR......mulțumim pe aceasta cale acelora care au înțeles demersul nostru." neavind acceptul sau nu pot sa ii dau numele dar pot sa va spun ca a fost la multe negocieri anul trecut cind presedinte la psd era inca Dragnea.

Huhu Rezea spunea...

Dacă recalcularea se făcea potrivit articolului 109 original , ieșea o mare nenorocire pentru vechii pensionari.
Actualizarea ar fi trebuit să fie regresivă, valorile elementelor salariale ar fi trebuit să coboare la cele de la data pensionării , cum spune art. 28 pentru noii pensionari. Asta ar fi însemnat sintagma din finalul articolului" actualizarea conform prevederilor prezentei legi", adică potrivit art. 28.
A trebuit să vină ordonanța 57 să precizee că în cazul recalculării actualizarea se face la data intrării în vigoare a legii.

Huhu Rezea spunea...

Daaaa....SCMD și Liga au devenit invidioase pentru că au fost ignorate.
Mai bine ar reflecta la caricatura de proiect, 221 ,parcă, pe care l-au susținut pentru a le face în ciudă lui Benjamin și fostului ccmrr.
Aloo...ciudaților, aveați dreptul să scoateți capul dacă scriați în acel proiect că cereți aplicarea imediată a actualizării pensiilor militare.

Huhu Rezea spunea...

Pentru cei care se țin de cioace, din câte știu eu, PLx 199/2020 nu a fost niciodată pe ordinea de zi a CD, Raportul comisiilor fiind unul provizoriu, nu definitiv.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iar 99 Army, toata stima pentru informare, dar daca e Fuck News de șampanie electrostatică? @Tehnocrat stie cate ceva din culise de nu crede. Eu, nu ca nu as crede, dar sunt bulversat de suVoiul de informatii care de fapt nici una nu demostreaza miscarea pietroiului din loc. Ziceau ca de la 01 Ianuarie ma umplu de paduchi zornaitori dar, kanci, ca au amutit ciucălăii! Bine mai zicea Gen. Oprea, ca sa-l cred, ca NIMIC NU SE MAI FACE, cu mana pe inima, stiind ce stia domnia sa! Si chiar a subliniat ca nici la anul, ci dupa 2026... Pai, avem noi relatiile politice ce le are sa stiM tot jocul murdar din jurul pensiilor militare! Al naibii sa fiu daca vorba asta nu mi-a zis-o si acum un an si ceva, cand m-a sfatuit, LA MODUL CEL MAI SERIOS, sa castig in instanta procesele, ca alta sansa nu mai am multi ani, de atunci incolo, daca nu va intra in Parlament sa ia taurul de coarne sa ne schimbe soarta. Parca am si scris ceva atunci, ba chiar le-am zis si unor colegi la telefon ca nu avem sanse de majorari cativa ani. CAND L-AM RUGAT SA-MI ZICA DE CE, SAU CINE A HOTARAT ASTA, MI-A ARATAT CU DEGETUL ARATATOR CATRE INALTIMEA CERULUI, FARA A DA UN NUME! Cand mi-a zis-o, se intristase si a tacut mult timp, pret de cateva minute...

y spunea...

Soluția pentru adoptarea PLx 199/2020 este extrem de simlă pentru un adevărat bărbat de bărbat de stat și militar de frunte (cum ar fi sau ar trebuie să fie ciucă de exemplu) și anume: îl de mână pe organ, se prezintă în parlament și își asumă răspunderea pe noua lege!!! Simplu! (boc a fost mai bărbat, și-a asumat răspunderea pe vreo 18-19 legi), ăștia nu sunt în stare nici măcar pe una, mai ales dacă este așa de bună

tudor spunea...

Domnule Huhu Rezea,
Pensiile militare de stat, actuale, au fost (re)instituite prin Legea 223/2015
Articolul 28(1)al Legii 223/2015, asa cum a fost emisa si publicata in M. Of. 556/2015 asigura pentru toti beneficiarii legii baza de calcul actualizata la data stabilirii respectiv a recalcularii. Il reproduc mai jos:
Articolul 28 (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) - c). La media obţinută se adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale
Dupa cum se vede, baza de calcul trebuia actualizata la data deschiderii dreptului " DE PENSIE" si nu a "DREPTULUI LA PENSIE", asa cum prevedea intr-adevar legea lui Dodaru
Aceste aspecte nu au fost intelese si au generat temerile de vare vorbiti si la vremea respectiva s-a discutat aici mult pe aceasta tema.
Dar, dreptul "LA" pensie a fost deschis pentru fiecare la data prevazuta in prima decizie de pensie.
Dreptul "DE" pensie militara de stat a fost deschis in baza Legii 223/2015, la 1 ian 2016, data de la care pensiile prevazute de art 109 (1) " devin pensii militare de stat în înţelesul prezentei legi şi se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie"
Iar baza de calcul a acestor pensii militare de stat trebuia " ACTUALIZATA LA DATA DESCHIDERII DREPTURILOR DE PENSIE" adica 1 ian 2016.
Ar fi fost oare rau?
Am onoarea.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

Domnul Tudor,
...esti un imbecil daca numai asta ai inteles din imfama L-223 !
Ai incercat sa faci o simulare sa vezi la ce cuantumuri ajungeau cei care deja si acum au 5 cifre pe cupon..?
Ai facut ..o comparatie sa vezi ce DISCREPANTE URIASE SE NASTEAU (sint deja si acum) intre cei care baza veniturilor o constituiau SPORURILE si OSKARURILE( sint deja si acum)
Toate aste sa le inmultesti macar cu 3 si vei obtine sumele imense la care sperau cei de la MAI....
Pentru toate acestea iti repet cu deosebit respect ..ESTI UN IDIOT....!!!
Dar nu-i problema ..
IDIOTII ca tine ne-au adus in aceasta situatie !
NB
Daca ramineam pe contributivitate -L-119..eu care am ca baza a veniturilor solda de grad si Functie..AVEAM CU 2000 lei mai mult...!
Ca mine inca aproximativ 85% dintre militarii pensionati...

Huhu Rezea spunea...

Faceți teoria chibritului cu prepozițiile la și pe, deși nu are relevanță aici.
Data deschiderii dreptului de/la pensie este aceeași indiferent în baza cărei legi se face.
Legeile 119/2010, 263/2010 și 223/2015 nu au deschis pentru militarii pensionari noi drepturi de pensie ci au mutat un drept existent dintr-un sistem de pensii în alt sistem.
Trecerea dintr-un sistem în altul s-a efectuat prin recalculare, operațiune ce a presupus în cazul L 223 actualizarea elementelor de salariazare de la data trecerii în rezervă la data intrării în vigoare a legii.
Forma inițială a articolelor 109 și 110 lăsa de înțeles că actualizarea în vederea recalculării se făcea la data deschiderii dreptului la/de pensie, adică la data trecerii în rezervă.

Am mai precizat că L 223/2015 reglementează trei feluri de actualizări.
-1. actualizarea la deschiderea unui nou drept de pensie - art.28 alin(1)
-2. actualizarea in vederea recalculării dreptului de pensie deschis în baza altor legi anterioare - articolele 109 și 110
-3. actualizare ulterioară stabilirii/recalculării, ori de câte ori se majorează soldele de grad sau funcție ale personalului militar în activitate - art 60.


Teoreticienii ca dvs din unele structuri asociative nu disting momentul la care se face actualizarea în cazul fiecărei operațiuni reglementate de art. 28, articolele 109 și 110, sau art. 60

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Y, cu stima, de cine zici dumneata ca e adevarat barbat in politica, dar mai ales de Ciuca si Iohan? Daca nu stii ce e ala terci sau mamaliga pripita iti explic eu ca astia sunt marmeladele terciuite, si ma mir cum de unul a ajuns General, de care ne este rusine, pana la greață si repulsie, ajutand clocarii sa ne distruga pensiile militare, ca doar atata stie sa faca la viata lui de sluga politica umilă, si altul sef de stat de pomana, doar sa faca campanii electorale PNL, dosare politice la comandă oponentilor politici si sa fie premier, in locul lui Orban, care uita sa mai iasa din carciumi si chefuri cu strigaturi! Astia sunt ,,barbatii'' castrati cu tot cu creiere, care conduc destinele a milioane de romani si o Tara, daramite ma gandesc ce catastrofe se vor intampla cand piftia plina de untura, MăCiucă va fi numit Prim Sinistru! Vai de capul lor de muraturi si vărzoaie murate!

tudor spunea...

Domnilor,
Din Decizia Nr. 545 /2020 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a disp. art. VII pct. 2 si 3 din OUG nr. 59/2017, reiese cu claritate ca instanta a judecat cauza considerand Legea 223/2025 privind pensiile militare de stat, ca intrata in vigoare la 1 ian 2016, asa cum a fost publicata in M. Of. nr. 556/ 27 iulie 2015
Instanta nu a mai considerat ca modificari, completari ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, prevederile anterioare ale OUG. 57/2015, art. 40. : 21. Articolul 109 se modifica si va avea urmatorul cuprins:.. ,intrate in vigoare la 11 dec. 2015.
In conformitate cu aceasta decizie, procesul de recalculare (recalcularea)a fost dispus in temeiul art. 109 alin. (1) din Legea 223/2015, asa cum a fost adoptat de Parlamentul Romaniei, promulgat de Presedinte si asa cum a fost publicat in M. Of. nr. 556/27 iul. 2015, articol reprodus de instanta in Decizie in cuprinsul pct. 16 si NU conf. art. 109(1) din legea 223/2015 privind pensiile militare de stat cu modificarile si completarile ulterioare, asa cum a fost numit textul schimbat la 11 dec 2015 al Legii 223/2015, publicata in M. Of. si in baza caruia in realitate pensiile militare au fost stabilite sau recalculate dupa 1 ian 2016 de catre CSP
Dar, articolul 109 (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, stabileste ca anumite categorii de pensii devin pensii militare in intelesul prezentei legi si se recalculeaza în raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie.
Ori CSP nu a efectuat aceasta recalculare dispusa prin acest articol.
Iar Decizia 545/2020 a Curtii Constitutionale a Romaniei este in vigoare de la 18 noiembrie 2020 si este " Definitiva si general obligatorie".
Oare vor trebuii iar mii de procese.
Am onoarea

Mario spunea...

Marian. Nu mi sa recalculat pensia după vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie. Menționez că am lucrat în sistemul public 12 ani (condiții deosebite)si nu mi sau recalculat.

Calinmihaib12 spunea...

Nu am citit DECIZIA..,mai precis HOTĂRÂREA propriu-zisă: cu OBLIGAȚII..ale autorităților implicate,..dar din ce scrie TUDOR..rezultă că..:..CASELE DE PENSII..MILITARE:..TREBUIE să =REIA:..d'a(l) capo..!: procedu rile de RECALCULARE și ACTUALIZA RE pe baza legii 223..= PROMULGA TĂ, fără modificările ulterioare amintite..!(OUG-uri..și..ORDINE COMUNE..de: miniștrii..și "șefi" ..=..de-a dreptul: ILEGALE= în CLAR..,așa cum am mai arătat..!
..Iar: "vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie"=
..este O AIUREALĂ= scrisă în LEGEA ORIGINARĂ: pt.că=practic: din articolele: 22-24 și 29, vechimea REZULTATĂ = este "trans pusă"= exact = în: "PROCENTE de CALCUL" (art.29) din:BAZA de CALCUL(art.28),=la MAXIMUM 85%.. din această BAZĂ(art.30).!;
MARE ATENȚIE:."vechimea" =" % " de calcul:ASTFEL..=..de stabilit și utilizat LEGAL în calcule poate să NU FIE IDENTICĂ..cu acea "vechime valorificată.."din "ultima decizie de pensie"(.?.).
CEI care au modificat ulterior: AIUREA: legea 223,în prostia și AROGANȚA..lor,NU au corelat "textele"..vechi și..noi.= rezul tând..CONTRADICȚII LEGISLATIVE..
care practic:.."ILEGALIZEAZĂ" "reglementările"(OUG-uri,.ORDINE ...etc.)..și chiar articole din legea 223..!
Mai mult chiar: în legea 223.. modificată ASTFEL(=AIUREA..!) există referiri:culmea stupidită ții(!):.la ARTICOLE ABROGATE..?!

Huhu Rezea spunea...

Măi omule, te-am rugat să nu mai zapăcești cititorii cu dizertații aiuristice depre data intrării în vigoare a art. 40 din OUG 57/2015.
Citește art. 45 al OUG 57/2015 si vei vedea ca art. 40 intră in vigoare concomitent cu Legea 223/2015, adică la 01 01 2016. La acea dată toate pensiile pentru militari au devenit pensii militare de stat, urmând a fi recalculate prin actualizarea elementelor de calcul la data de 01 01 2016,conf. art. 109 și 110, nu la data deschiderii dreptului de pensie, cum reglementează art. 28 pentru noii pensionari militari.

Huhu Rezea spunea...

Daca perioada respectivă nu este inclusă în decizia anterioară recalculării, la implinirea vârstei standard de ani poți să-ti deschizi pensie civilă la Casa Judeteana de pensii.
Dacă vechimea este cuprinsă în decizia anterioara anului 2016 ea râmâne acolo potrivit actualelor reglementări.

Leon spunea...

PNL propune Eliminarea Tichetelor de calatorie cu reducere de 50% pentru beneficiatii pensiilor de serviciu :
https://senat.ro/Legis/PDF/2020/20b656FG.pdf

Leon spunea...

https://senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=23322&pos=0&NR=b656&AN=2020

Leo spunea...

Trebuia să-ți fie luată în considerare la recalculare , dacă cei 12 ani îi aveai valorificați printr-o decizie anterioară recalculării. Dacă nu-ți convine situația , trebuia să contești decizia de recalculare. Acum cred că este TARDIV cum zice Valică....Pe de altă parte , poate că este chiar un avantaj , deoarece cei 12 ani îi poți valorifica MULT MAI EFICIENT , în sistemul public , cum spune Amabilul.