Un produs Blogger.

vineri, octombrie 30, 2020

Diferența dintre pensia militară brută impozitată și pensia netă stabilită pensionarului militar după OUG 59/2017 rămâne în buzunarele instituțiilor militare?

96 comments

 Spuneau unii cititori că nu au văzut o decizie de pensie militară emisă după 15 sept. 2017, dată la care a intrat în vigoare modificarea adusă art. 60 din L 223/2015.

Pe blog era publicată o astfel de decizie, preluată din social media, aparținând   unui caporal în rezervă. Ofițerii și sobofițerii pensionați după 15 09 2017 nu au ieșit la bătaie...fiind neinformați sau prea mulțumiți de cuantumul primit. 

O mică parte a luat cunoștință de aplicarea greșită a art. 11 din Legea nr. 80/1995 și a acționat casele sectoriale în judecată, acțiune în urma căreia mulți le datorează mulțumiri îndrazneților...pentru recenta răzgândire a funcționărimii financiaro-juridice în privința adăugării sporului SOSP la cuantumul net final al pensiei militare. 

Din decizie observăm și de ce  sporul OMM  nu a fost adăugat ci... plafonat de gulerați la cuantumul net rezultat din aplicarea art. 60, modificat prin art. VII al OUG nr. 59/2017.

Sporul a fost calculat si adăugat la cuantumul brut plafonat potrivit art. 30... tocmai pentru a fi inclus în masa impozabilă.

Mai observăm un lucru destul de greu de înțeles. Diferența dintre cuantumul net de la punctul 4. și cuantumul net de la punctele 6-7 este de 2667-1898= 769 lei.

Ca să plătească impozitul de 10% din cuantumul brut de 2741 lei, Casa Sectoriala trebuia să aiba bugetată această sumă.

Se pun întrebările:

-Unde a drenat, lunar , CSP suma de 769 lei dacă la pensionarul caporal ajunge numai suma de 1898 lei, indexată în anii 2019 și 2020? Diferența este și mai mare după ce caporalul a primit si sporul SOSP. 

Dreptul s-a  introdus pentru sgp-iști prin L nr 149/2018, intrată în vigoare la 30 iunie 2018.

Art. 18. -

(1) Soldații și gradații profesioniști au dreptul la pensie militară de stat, potrivit legii.

(2) Soldații și gradații profesioniști, pensionari militari, cărora li s-a conferit Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru 15, 20 sau 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale beneficiază de un spor de 10%, 15% sau, respectiv, 20% din cuantumul pensiei, similar cadrelor militare, potrivit legislației în vigoare.

-Unde au drenat toate casele sectoriale, MApN, MAI și SRI, sumele bugetare corespunzătoare reținute pentru toți militarii și polițiștii  care s-au pensionat după 15 sept 2017?

-Vor să aplice această inginerie pentru toți pensionarii... după modul cum au modificat Proiectul de lege Pl x 199/2020?

Poate este legal ce au făcut. Poate cineva să explice legalitatea ingineriei?





UPDATE, 31 10 2020

Domnii Iulian Rotaru și C.Jipa, finanțiști redutabili, sunt rugați să depășească momentul dezvăluirilor răutăcioase de pe alt site, și să contribuie la dezlegarea nelămuririlor pe care le avem noi  în legătură cu gestionarea de către CPS-uri a alocațiilor bugetare pentru pensii militare, anvelopă  constituită, din câte mai știu eu,  din drepturile brute pentru pensii, salariile personalului Case Sectoriale de Pensii și cheltuielile cu plata pensiilor militare. Impozitul pe pensii intră în compunerea pensiilor brute.

96 de comentarii:

marvas66@yahoo.com spunea...

Ma bucur pentru acesta...sunt ofiteri cu pensie mai mica...

was spunea...

BATAIE DE JOC ARE DREPTUL LA SOSP

Burebista spunea...

Poate ofițeri cu 10 ani vechime militară.....
Pensionarul din topic avea 27 ani si 2 luni în cerviciu plus 1 an și vre-o luna de armată ca militar în termen...

Burebista spunea...

Decizia de pensie este din 2018 pana la întrarea în vigoare a legii care acorda sporul pt OMM și la SGP.
Numai ca spre ghinionul lui sporul pt OMM nu i a adus nimic în plus la pensia plafonata...
Doar celor ce sau pensionat înainte de 15.09.2017 sporul pt OMM a adus și bani în plus la pensia netă...

Huhu Rezea spunea...

Asa este, dar în topic se subliniază că după ce si sgp-iștii au primit sporul SOSP, cuantumul brut calculat de gulerați doar pentru impozitare s-a majorat cu sporul SOSP, astfel că suma bugetară reținută de CSP este și mai mare.
Legea 149 subliniază si mai accentuat că SOSP dă dreptul la un spor adăugat la cuantumul pensiei militare, cuantum care nu poate fi altul decât cuantumul final cuvenit pensionarului militar.

Burebista spunea...

Într-adevăr diferența între pensia netă și cea în plată a crescut când i a fost acordat SOSP... Credeți că la SGP au aplicat legea altfel decât la ofițeri, MM și subofițeri? Chiar dacă în legea prin care li se acorda și lor acel spor se spune ca primesc procent din cuantumul pensiei militare, continuarea cu, similar cadrelor militare i a adus în aceeași oala adică aplicat doar la Brut..
Au fost și SGP norocoși pensionați înainte de 15.09.2017 care au primit sporul și la net în plată...

Burebista spunea...

În prezent caporalul are pe fluturaș pensie Bruta 3485 lei, impozit 149 lei și pensie în plată 2011 lei deși pensia netă ar fi fost 3336 lei.. O diferență de 1325 lei care rămâne la CPS...

Leon spunea...

As avea 4 observatii de facut:
1. Militarul NU a solicitat calculul pensiei SI pe contributivitate, cf.art.122 din L.223/2015;
2.Daca citeste aceste Comentarii, am putea vedea si ce scrie pe Talonul de pensie ?
3.Cred ca a mai primit inca o Decizie de pensie prin adaugarea a 20% pentru SOSP, primit ulterior;
4.Legea 149/2018 spune foarte clar ca acest spor se calculeaza din cuantumul pensiei(stabilite), altfel de ce a mai fost promulgata legea ?

Huhu Rezea spunea...

Mai este și art. 238/1998 care acorda sporul pentru Veterani
Art. 4.
Pensionarii militari, veterani de război, decorați cu Ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a și I, beneficiază, în condițiile prezentei legi, de un spor de 10%, 15% și, respectiv, de 20% din cuantumul pensiei.

Xpert 86 spunea...

Casele de pensii MAN si MAI au profitat de sintagma:cuantum brut, in loc de: cuntumul total sau stabilit,
care se regaseste in textul art. 3, lit. m din L. 223/2015 care defineste pensia neta si in acest context au introdus netemeinic si nelegal SOMM sau SOSP in calculul brut al pensiei!!! Datorita sintagmei cuantum brut s-a putut crea aparenta unei confuzii pe care casele de pensii au transformat-o intr-o cutuma si pe care unii magistrati au considerat-o ca fiind legala, cu toate ca procentul aferent SOMM si SOSP trebuia adaugat la netul pensiei stabilite dupa plafonare!! Insa sporul aferent SOSMM si SOSP daca se adauga si in pesia neta se va pierde nu in urma impozitarii ci a plafonarii de 85% prevazuta art. 30 din L. 223/2015, suma plafonata intrand in bugetul MAN sau MAI si implicit a statului!! Singura solutie ar fi ca ICCJ sa accepte ca sporul aferent SOMM si SOSP sa se adauge la pensia stabilita in urma mediilor salariilor nete stabilita in plata si nu la pensia neta ce urmeaza a fi impozitata si plafonata, ca sa se evite pierderea acestui spor!!! Este singura solutie rezonabila in caz contrar sporul se va evapora sin pensia neta in impozit si plafonare!!

Burebista spunea...

Mai sus ai și calculul cu cât are în prezent după ce i s-a acordat și sporul pentru OMM + indexarile din 2019 și 2020.

Leon spunea...

@Burebista, asa este, cunosc un Pompier militar(Plt.adj.Sef, pensionat in primavara anului 2017, avand in Decizie 10% spor SOSP, iar in 2019 a primit o noua Decizie( de revizuire) cu noul spor de 15% ( acum avem pensiile cam egale )..!

Huhu Rezea spunea...

Nici, măcar!
Uite textul di art 11 alL 8:
(3) Pensionarii militari decorați cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.
Pensia la care face referire legea este pensia rezultată din aplicarea integrala a legii pensiilor, adică pensia brută la vremea adoptării L 80. Atunci nici nu erau impozitate pensiile.
De unde să se știe în 1995 că le vine unor gulerați ideea să plafoneze cuantumul pensiei la media soldelor nete?
Nici nu mai stii care este solda netă:o fi pensia bruta din care s-a dedus impozitul, o fi pensia rezultată direct din soldele nete?

avianyc spunea...

Dacă nu vrei sa stii ,nu stii.
OG 59 spune clar ,plafonarea la media soldelor nete.
Nicio pensie nu trece de această valoare.
Este destul de clar.
Ca atare activul iese la pensie cuvantul plafonarea la media soldelor nete ,adică-41.5%.

Calinmihaib12 spunea...

..pensionarii anteriori legii 223..au următorul ALGORITM= APLICAT= de recalculare /actuali zare a pensiei:
1.stabilirea: S.L.B.-Bz.C...,
2.recalc./ actualiz.pensiei:
Bz.C.B.× 85 %(MAX.)= Ps.SERV.B
(cu % din cele 9 % de Ps.SUPL.
incluse =ILEGAL= în: % de
calcul din Bz.de C.)
3.Ps.SERV.B.×20%(OMM)=Ps.ML.ST.
(INDEXABILĂ sau NU..)
4.IMPOZITAREA cu 10 % a diferenței de pensie brută ..ce depășește 2.000 de lei..!
5.PLATA PENSIEI NETE REZULTATE.
Primii 3 pași erau prevăzuți în DECIZIILE DE REC./ACTUALIZ., iar următorii 2 pași nu "țineau" de legea pensiilor sau salarizării.
Casele de pensii "rețin impozi tul și îl varsă la buget.."..!

Huhu Rezea spunea...

@avia
Tu nu termini cu limbismele si cu slugarnicia nici cand gulerații recunosc ca au greșit? Sporul OMM este un spor de care activii nu beneficiază. Tu nu citești propunerile guleraților în în PL x 199?

Burebista spunea...

În 2018 chiar dacă în legea 223 a famas articolul cu dreptul de a solicita și calculul pe legea 263, în legea 263 nu mai exista anexa pentru cadre militare...
Oricum la un calcul le legea 263, născut în 70 ar fi trebuit sa aibă 30 ani de contribuții adică vechime în serviciu fără armată, pentru a primi pensie întreagă. Și ținând cont ca SGP au avut întotdeauna solde sub salariul mediu brut pe economie sau cel mult egale ar fi primit cu tot cu grupe în jur de 1,5 puncte de pensie cu tot cu OMM .. 1.5 x 1100 lei pct pensie 2018 =1650 lei net... Care ar fi fost mai mica decât 1898 pe legea 223 valabilă 2018...
Daca ar mai fi rămas în activitate pana în ianuarie 2020 ar mai fi primit cu aproximatie încă 576 lei net ajungând la 2464 lei fata de 2011 lei cât are acum după indexarea din 2019,2020.
Dacă trece plx 199 ar mai primi 20% la cei 2011 și ar lua 2413 lei net.
Calcule, calcule și iar calcule... 🤣

Huhu Rezea spunea...

Dacă se opteaza pentru modul civil de calcul,potrivit art 122 din L 223 conteaza forma Legii 263, asa cum era în vigoare la 01 01 2016.
Doar cei care mai ies la pensie până la 31 12 2020 mai pot opta.

GO spunea...

Info!

https://www.universuljuridic.ro/decizia-iccj-complet-dcd-nr-63-2020-comunicat-art-28-alin-1-si-art-60-din-legea-nr-223-2015-privind-pensiile-militare-de-stat/

Huhu Rezea spunea...

S-a discutat această decizie la topicul Curtea de apel Bacau sesizează ICCJ.

GO spunea...

Dar eu vad ca ICCJ s-a pronuntat deja pe cazul de la BV. Sau nu vad bine?!

micutzul spunea...

Intre 1995 si 1998 la Craiova a fost constituit un grup ....organizat intre personaje cunoscute nouă. Hai sa vedem ce genii au primit diploma de licenta atunci ...
- Lia Olguta fac. de litere
- Col. Roșu fac. de Drept
- col. Andritoiu fac. de economie....
Va spun ceva numele astea bai meletarilor?
Voi generali, ofiteri superiori, ofiteri, maistrii militari , subofiteri, gradati intelegeti ca nimic nu e intamplator?
Activii tac si privesc cum noi rezrrvistii suntem batjocoriti . Bai fraierilor noua ne anuleaza grupele de munca si toate sporurile ! Urmati voi papagalilor fiindca vor vedea ca sr poate! Vă vor fura permanent impreuna cu magia juridica a țării!
Solicit DEMITEREA tuturor ofiterilor din DRPC...

Leon spunea...

Chiar daca este abrogata Anexa 6 din L.263, Punctajul total care cuprinde si punctajele ptr.grupele de munca si pentru Pensia suplimentara se imparte la aprox.24 de ani( nu la 30) si PMA se inmulteste cu 1,15( ind.de corectie din 2018); cine opteaza pana la sfarsitul acestui an, va beneficia de un Ind.de corectie fe 1,41..!

Burebista spunea...

Leon, caporalul este născut în 1970, pe legea 263 ar fi trebuit sa iasă la pensie la 60 ani. Pentru cei născuți în 1970 mai era și condiția de vechime efectiva în munca (de contribuții) de 30 ani.
Chiar și așa cu indicele de corecție, omm și sporul pentru grupe abia făcea maxim 1, 5 puncte de pensie. Solda SGP a fost întotdeauna sub salariul mediu brut pe economie. Abia începând cu hg1 din 2017 au crescut și soldele lor de funcție la nivelul salariului minim brut pe economie...
Pensia lui calculata pe legea 263 ar fi ieșit mai mica decât cea pe 223.

Vicky spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Calinmihaib12 spunea...

CAPORAL pensionati dec.2018.:
Bz.C.=3.224 ×85 % =2.741=P.SERV.
2.741-74(10%=IMP.)=2.667=
= P.SERV. IMPOZIT.
Bz.C.BRUTĂ =3.224×41,12%=taxe și impozite: CIB.,CASS,IMPOZIT 10%=
1.326 - = 1.898= SOLDA NETĂ.!= LIMITĂ A PENSIEI NETE PLĂTITE în 2018 (fără OMM),iar în cele 85 % de calcul are:
= 81 % de calcul din 41 ani
vechime cumulată..!
= 4 % = din PENSIA SUPLIM...!
= 5 % =din 9 %..=FURATE..!
DECI: PSNSIE DUBLU IMPOZITATĂ:
adică:=și baza de calcul= ca
la activi:3.224-1326=1.898
= și pensia de serviciu
brută=2.741-74=2.667lei,
NEPLĂTITĂ, depășind
...art. 60=..SOLDA NETĂ..!
Dacă am greșit..,corectați-mă.!
ULTERIOR: cu adăugarea OMM și
indexări= pensia devine:
1.876 × 20 %=376 + = 2.252 lei
2.252 × 1,3 %=29+ = 2.281 lei
2.281 × 4,6 %=105 +=2.386 lei

Lenovi spunea...

Deci cu peleicsu cum a ramas?

Huhu Rezea spunea...

Uiți ca doar peste 2-3 zile se intră în campanie electorală? Acest Parlament și-a încheiat socotelile.
Votați ca la europarlamentare și nici nu știți ce fel de pensii civile veți avea!

raul spunea...

Si altii nu mai incap de pensiile noastre!Fi-ti-ar capul al dracului ,Rosule, cu efortul tau bugetar!
https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/pensiile-speciale-majorate-simultan-cele-rand-ajustat-cnpp-situatia-1_5f9bbc405163ec42715ada18/index.html

Laleaua neagră spunea...

Legea corecta și necontestat de nimeni a fost lq 164 2001.in rest inginerii financiare și smecheri cu sporuri aplicate de CLOCARII lui IFRIM.... Da se vrea dreptate sa se treacă la 164 2001...si refacerea calculelor la toată lumea și cât rezulta sa fie în plata fără discuție....

Huhu Rezea spunea...

Ai greșit, pentru ca sporul OMM nu a fost adăugat la cuantumul net... ci la cuantumul brut. Cuantumul net a rămas același prin plafonare. A crescut doar prin indexările din 2019 și 2020.
Nici nu ai înțeles că pensionarului militar militar nu i se reține niciun leu din pensia finală.
Imozitul pe brutul de 2741 lei, fictiv față de pensionar, a fost plătit de CPS din alocația bugetară pentru pensii militare, sumă care a fost mutată bugetul satatului, la capitolul venituri din impozite, iar restul pânâ la pensia netă s-a evaporat.
Aici este o problemă pe care Ministerul Finanțelor trebuie s-o clarifice urgent.

Huhu Rezea spunea...

UPDATE, 31 10 2020
Domnii Iulian Rotaru și C.Jipa, finanțiști redutabili, sunt rugați să depășească momentul dezvăluirilor răutăcioase de pe alt site, și să contribuie la dezlegarea nelămuririlor pe care le avem noi în legătură cu gestionarea de către CPS-uri a alocațiilor bugetare pentru pensii militare, anvelopă constituită, din câte mai știu eu, din drepturile brute pentru pensii, salariile personalului Case Sectoriale de Pensii și cheltuielile cu plata pensiilor militare. Impozitul pe pensii intră în compunerea pensiilor brute.

Burebista spunea...

Și care este noutatea sau mirarea dvs?
SE știe ca în cazul pensiilor speciale mai puțin cele militare au și o parte pe contributivitate care creste odată cu punctul de pensie însă în același timp partea care se plătește de ka bugetul de stat scade cu aceeași sumă, pensionarul special rămânând cu același cuantum. Indexarea cu inflația atunci când este pozitiva ("rata inflației) creste toate pensiile speciale și cele militare mai puțin cele ale magistraților care nici nu au fost plafonate la net ci cresc în continuare ori de data ori se mărește salariul celor din activitate judecători și procurori.

Calinmihaib12 spunea...

Intrebarea mea a fost retorică:
= NU AM GREȘIT DELOC..!
Uită-te cu atenție pe decizia CAPORALULUI, scrie clar: OMM="0" ..!deci nu e băgat nici în: SOLDELE brute,nici în vreo pensie :brută sau netă calculate, în decizie..!
RESTUL:..aperi O CAUZĂ..PIERDUTĂ
..!,în detrimentul ADEVĂRULUI FAPTIC,scris NEGRU PE ALB IN DECIZIA CAPORALULUI..!
( Ce să înțeleg din..acest..: "behaviour"..??!!(=întrebare iarăși=retorică..!;îți acord.. "prezumția" de..spirit LUDIC..!= și nu "cred"..că mă înșel..!deși din "răspunsul" dat lui LENOVI.. = și cu care, "culmea"..rezonez= îmi confirmi "suspiciunile".. anterioare..!)
..Să te vedem..!!

Huhu Rezea spunea...

Ce să înțelegi decât că te citești doar pe d-ta si nu ai observat explcațiile că SGP-iștii au primit semnele onorifice doar prin L 149/2018. Caporalul a primit insemnele probabil ulterior pensionării.

avianyc spunea...

@ Huhurez
Ușurel, pelexul nu- i decat o propunere dupa închipuirea unora întărită de candidatura la electorale.
Stai linistit ca trece repede .....si se revine pe vechiul făgaș. Garantat!

un oscar = o pensie spunea...

pt Lenovi,
nu se va intampla nimic,doar gargara electorala
cititi despre Metrorex si cresteri salariale in aceste zile
doar noi vom ramane cu degetul in fund

Calinmihaib12 spunea...

..nu ai citit ATENT ce am scris despre decizia caporalului..!:
..am scris..la final..,că..
"ULTERIOR"..prin "adăugarea OMM si INDEXARILOR.."..! pensia netă stabilită în 2018 ..a mai crescut..!= la vreo 2.414 lei sau în funcție..de ordinea în timp..a majorărilor:între: 2.386 lei si..2.414.lei..!= +/- = câțiva lei..!
..nu-mi INSULTA INTELIGENȚA..!;
..POT fi prost INFORMAT..,dar TE ÎNȘELI..PROFUND,..dacă "crezi" că..MĂ..POȚI PROSTI PE FAȚĂ..!

Xpert 86 spunea...

Laleaua neagra, daca vrei tu sa se revina la legea 164/2001, nu ai vrea sa dai si tu ceva din salariile compensatorii pe care le-ai incasat la cei pensionati mai recent ca sa fie o echitate!!! Da nu vrei atunci lasate de propunerile astea pe care ai dori sa te avantajeze tot pe tine!!

Huhu Rezea spunea...

@Avanyk nu a primit încă in plic replica pe care trebuie s-o dea la acest topic.
Este cam groasă incurcătura!

Huhu Rezea spunea...

Bați câmpii cu generalitâți răsuflate dacă nu ești capabil să discuții pe tema de noutate pusă în discuție.

CEZAR spunea...

MaKiSS recte Tehnocrak...Dixt !!

"Cat de josnic trebuie sa fii ca pentru o tinichea(stea) pe care nu ai fost in stare s-o dobandesti in timpul activitatii(pentru ca nu ai meritat-o) sa te vinzi acuma si sa-ti vinzi camarazii? Ce om ,ce caracter ?
===============================
Apoi chiar asa !
Cit de josnic sa fi ..cata lipsa de caracter sa ai ..sa parasesti sistemul cu gradul de maior (locotenent comandor ) si sa te autointitulezi Colonel( Comandor)..uzind de doua grade luate asa ca tinichelele alea de care pomenesti mai sus..??
Cita lipsa de caracter sa ai ...daca trimbitezi de 5 ani ca ai participat in diverse forme la elaborarea L-223..si acum sa spui ca-i facuta intentionat ..cu hibe ..??
Asta am spus noi ..eu..pe acest blog..inca de la aparitia legii...si am spus ca NICIODATA nu va fi aplicata ..
Cit de josnic sa fi ca la o vechime de 17 ani reali..sa ai o pensie de 1000 euro si sa nutrest speranta ca in urma legii..223..vei ajunge la minim 3000 euro..adica peste 15.000 lei
Ei toate acestea se intrupeaza intr-o singura persoana : Viurel MaKiss !
Mai sunt si alti dar macar astia au decenta ..daca putem spune asa sa nu mai latre ..la drumul mare...!

CEZAR spunea...

CEREM APLICAREA DE LA 01 12 2020..a PLx - 199 !
Face o bruma de dreptate pentru pensiile mici si mijlocii !
Este o gura de oxigen - necesar - obligatoriu..pentru cei care se zbat in mari lipsuri !
Din 2022..urmeaza...ce urmeaza ...

Huhu Rezea spunea...

Care varianta soferule, cu sau fără cuantumul minim?

Leon spunea...

Leonard si Cornel, saptamana viitoare sa va faceti mutatie in Bucuresti, in zona unde candideaza, ca Independent, Gabi Oprea :
https://m.ziare.com/stiri/gabriel-oprea-candidat-independet-al-alegerile-parlamentare-1641128

CEZAR spunea...

Specialist B+C + Brevet Mecanic conductor cls II
============================
Sint doua ?
Nu stiu maestre ..sa fie aia care zice domnia ta..!
Am incredere !

Leo spunea...

VOTAȚI-L şi aprindeţi-i o lumânare lui GĂBIȚĂ , pt. cuantumul pensiilor în plată pe care le aveți și pe care le veția avea mult timp de acum încolo , fără GĂBIȚĂ la butoane.

Periamu lucica spunea...

Da ,asa este !!!

Huhu Rezea spunea...

In afară de @Burebista nimeni nu îndraznește să argumenteze dacă este corect sau nu ce fac Casele Sectoriale cu diferențele dintre pensia brută impozitată și pensia netă calculată pentru cei pensionați după 15 09 2017.
Nu mai avem finanțiști curajoși, care să comenteze nu numai să citească?

Leon spunea...

Asteptam interventia domnilor Jipa si Rotaru!
Cred ca Trezoreria statului elibereaza numai Sumele Nete pentru plata pensiilor militare..!

Leon spunea...

Daca se face o Actualizare corecta, prin adaugarea OMM/SOSP, chiar si cu limitarea Net la Net, ar fi o crestere de aprox.25%(varianta cu 1/4) sau de 33%( varianta cu pensia minima);
Nu cred ca se va aproba asa ceva, decat daca CCR va aproba Taxarea suplimentara(in 4.XI.) si la un procent max.de 50%( nu 85%)..!

Huhu Rezea spunea...

I-a speriat unul "Mihai" de pe site-ul de Craiova, reclamându-i că au lucrat la draftul proiectului de modificare a L 223 prin art. 40 din OUG nr. 57/2015.
Puteau ei să se opună lui Luca și sefului DFC?
Repet,anvelopa pentru pensii este formată din brutul pensiilor din care se plătesc impozitele, salariile brute ale personalului Casei Sectoriale, cheltuielile cu plata pensiilor(tipărirea cupoanelor, birotica, plata comisioanelor de distribuire, cheltuieli administrative etc)

Calinmihaib12 spunea...

Pro-"găbiților":.totuși:cum de au crescut 90% din pensiile lui grăbiță al vostru..pe legea 119..și apoi pe legea 263.., iar la cei 10 % rămași..= ( între care sunt și eu: cu 36 ani vechime cumulată =atunci ..și..CRED:..NU cu SOLDELE cele mai mici din armata română: de lt.col. medic..??!)= AU SCAZUT CU SUTE DE LEI..??!

BONIFATIE spunea...

Salutări tuturor!

LA OBIECT...
D-l Burebista a argumentat corect, cu amendamentele d-lui Huhu.
Pentru că nu sunt economist/finanțist, constat că CPS-urile au acționat și ele „corect” pentru că au făcut, fac și vor tot face economii pe spatele rezerviștilor... până se vor retrage, pensionarii, de la demisol la „subsol”, unde-i vom aștepta, cu brațele deschise și fără mască, pe meschinii, parveniții și oportuniștii care ne trădează, uitând că ne naștem pe rând dar murim pe sărite.
Cine se va încumeta, că sesizarea din oficiu nu mai este „la modă”, să formuleze o plângere penală împotriva celor care, încălcând legea, fac economii la buget!?
Noi întrebăm unde-s banii iar cei cu „clisa și cuțâtul” ne vor răspunde cu o întrebare: care bani?

PE LÂNGĂ... plopii fără soț...
Statul va marșa în continuare pe varianta cu STATUIA și ne va da, din nou, FATA MORGANA pentru că suntem, vorba d-lui Tehno, niște „tzâtze moi” și vom trăi cu speranța că de la 01.12.2020, de Ziua Națională, ne vor da ce spune d-l Cezar (bine ar fi și atât dar am mai rezerve, ca un rezervist ce sunt).
A venit și BRUMAR, poate urmează o „brumă” de dreptate, că de BRUMĂREL (?) poate să ne dea rima susținătorii lui GABRIEL... García Márquez (măcar de am trăi cât el).
Și va veni și "Undrea" sau "NINGĂU", când va trebui, vorba d-lui Dogaru, să votăm oameni (care oameni?!) nu partide (logica este corectă, doar logica), că dăm iar de vreun LINGĂU care, după ce se vede cu sacii în căruță, ne va da iarăși o ... uță (nu gândiți vulgar, mă gândeam la o „feliuță” – indexarea pe 2021).
Gata, de tot, am scris cu sânge de merlot.

BONIFATIE spunea...


Erată: POT în loc de POATE.

Leon spunea...

Pe siteul MApN, este prezentata Situatia platilor efectuate in primele 9 luni ale acestui an.
Pentru Asistenta Sociala s-au efectuat Plati in valoare de 2,786 miliarde lei(Net), pentru :
-Plata pensiilor
-Achitarea ajutoarelor de deces
-Plata IOVR
-Plata Indemnizatiilor urmasilor militarilor decedati
-Plata Abonamentelor telefonice si Radio Tv ptr.Veterani si vaduve
-Plata indemn.lunare ptr.cresterea copilului pana la 2 sau 3 ani..!
Presupun ca toate aceste cheltuieli se deruleaza prin CPS !
PS. Observ ca cheltuielile cu Asist Sociala reprezinta cam 60% din Chelt.de Personal(in 2017 procentul era de 80%)..!

Burebista spunea...

Leon, banii pentru pensii se finanțează din bugetul ministerelor la începutul anului sau la rectificări în cuantum brut și se găsesc în contul CPS de la trezorerie. Impozitul pe pensie, se oprește din brut și se virează la bugetul de stat în contul pentru impozite, nu la bugetul de stat general... Bineînțeles că CPS din contul deschis la trezorerie retrage cât are nevoie însă acea diferența care se retine între pensia netă și cea plafonata în plată rămâne tot în contul CPS pentru ca nu are în codul fiscal o destinație concretă. La impozite nu se duc pentru ca nu este impozit, la alte taxe nu, pentru ca nu este prevazut nici în lege(oug 59 sau 223) și nici cum aberează catevunii ca se duc la înzestrarea cu tehnica militară...
Asa cum am mai scris nimeni din cei care au contestat la CCR oug 59 și modificările produse la 223 nu reclamat acest lucru.
Probabil ca dacă ar fi sesizat cineva acest vid legislativ ori oug 59 ar fi fost declarată neconstituțională ori ar fi trebuit modificate și alte articole, cele care stabilesc pensia brută astfel încât sa nu mai existe acea diferența mare.
Probabil o pensie Bruta cu tot cu OMM în jurul la 65 % din baza de calcul pentru ca prin impozitarea cu 10 % sa se ajungă la pensie netă egală cu cea plafonata..

avianyc spunea...

Am primit in schimb mesaj.
Încă două F16 au intrat in dotarea Armatei Române.
Sper sa apreciati!
Baza fonduri ; OG59 art 60 ,autor Olguta .........

Huhu Rezea spunea...

Gulerații au luat poziția Mutului si în urmă cu trei ani, cand am semnalat greselile de actualizare pe L 152/2017 si de calcul fara OMM a pensiilor stabilite după 15 07 2017.
Mare greseală să ignori cele sesizate când vezi că blogul este citit de zeci de mii de rezervisti lunar și informația se rostogolește ca un bulgăre de zăpadă.
S-au trezit cu zeci si sute de procese, au acumulat efectele greselilor timp de peste trei ani si, acum, cand vad ca instanțele au inceput să priceapă parșivenia lor, nu stiu cum să dreagă busuiocul.Vin cu proiecte de legi care, cred ei, sterg urmele nesăbuinței de acum 3 ani.
Cine dracu a mai auzit ca statul să plateasca impozitul pe pensiile stabilite după 15 09 2017 si să nu dai socoteală pentru sumele bugetate pentru pensii militare, pentru ca ai inventat două cuantumuri nete ale fiecarei pensii militare? Unde se duce diferența dintre cele 2 cuantumuri nete, domnilor de la Mnisterul Finanțelor?

Gigi spunea...

Hei,hei,o spui bine d-ta cã au crescut pensiile la 90% dintre pensionari,dar pe legea 119,nu şi pe 263 in aceiaşi mãsurã.
Prietenii "ştie" de ce!
Dacã nu era Gabitããã...
era Vai şi Amar de unii,care şi acum mai au cuantumul avantajos rãmas pe 119( cam 68%).
Sã spunem şi de fapte bune,nu numai de rele.

avianyc spunea...

Doctore,la contributiva conteaza vechimea efectivă, cumulata inseamna doar un spor punctaj de 25-50% pentru grupa de munca.
Marea majoritate a pensiilor crescute sunt ale celor care pe L164 nu au beneficiat de IC si SM ,în schimb au beneficiat de sporurile salariale oferite de L138 care nu s-au luat in calcul pe L164.
Cei care au pierdut sunt cei cu vechime mica dar care au beneficiat de toate ingredientele bazei de calcul pe L164.Plus ca unii au mai manarit funcțiile pe ultimele luni de activitate.

Huhu Rezea spunea...

Până în urma cu o luna pe pagina CPS a MAI era publicată lunar execcuția bugetară.
Au reformatat site-ul si a dispărut arhiva cu execuția bugetară.

Huhu Rezea spunea...

DE pe siteul CPS a MAPN aflam că Soldul cu Salariile angajaţilor era de 486.913 lei la începutul anului 2019 si 493.209 lei la sfârșitul anului.
In aceeași perioadă soldul cu Alte drepturi cuvenite altor categorii de persoane (pensii,indemnizaţii de şomaj, burse) de 1.481.521 lei și 1.338.944 lei.

cjipa spunea...

@Huhu
Doresc să vă contrazic în ceea ce privește speriatul. Este adevărat că am fost dezamăgit, dar nu speriat, de acea postare/intervenție, mai ales că a fost făcută de cineva care nu cred că are cunoștință de modul cum s-a desfășurat activitatea în colectivul care a elaborat proiectele de acte normative privind pensiile militare.
După părerea mea, în exemplul din topic, pensia netă fiind egală cu pensia brută (sub 2.000 lei), nu se calculează și virează la buget impozit pe pensii.
Cred că după stabilirea pensiei nete la nivelul mediei soldelor nete pe cele 6 luni, trebuie stabilită pensia brută, iar la aceasta trebuie aplicat sporul prevăzut la art. 11 din Legea nr. 80/1995 (ar fi o mare greșeală ca acest spor să fie introdus în Legea nr. 223/2015, așa cum s-a încercat și în 2015 prin OUG nr. 57), după care trebuie stabilită pensia netă de plată.
Îndrăznesc să dau un exemplu de calcul, cu precizarea că este doar un punct de vedere:
a) baza de calcul a pensiei = 6.224 lei;
b) procent pensie = 85%;
c) spor SOSP = 20%;
d) media soldelor nete pe 6 luni = 3.642 lei;
e) pensia brută calculată = 6.224 * 85% = 5.291 lei;
f) pensia netă calculată = 5.291 – (5.291 -2.000) * 10% = 4.962 lei;
g) pensia netă calculată (4.962 lei) > media soldelor nete pe 6 luni (3.642 lei);
h) pensie netă stabilită conform Legii nr. 223/2015 = 3.642 lei;
i) pensie brută stabilită conform Legii nr. 223/2015 = (3.642 – 2.000)/90% + 2.000 = 3.824 lei;
j) pensie brută cu spor SOSP = 3.824 + 3.824 * 20% = 4.589 lei;
k) pensie netă cu spor SOSP (pensie de plată) = 4.589 – (4.589 – 2.000) * 10% = 4.589 – 259 = 4.330 lei.
Prin urmare cuantumul pensiei brute în sumă de 4.589 lei se va suporta din bugetul CPS, suma de 259 lei se va vira la bugetul de stat, iar pensia netă în sumă de 4.330 lei se va plăti pensionarului.

cjipa spunea...

@ Leon
Pe siteul CPS a MApN situția execuției bugetare este prezentată la 31.03.2020!!!

Unknown spunea...

Pentru domnul Burebista;Ce parere aveti ?Dețin o pensie mai mica fata de domnul caporal,având o vechime de 35ani,8 luni si 27zile,fara grupe de munca.

Huhu Rezea spunea...

Multumesc pentru curajul de a interveni în discuție.
De observat ca si caporalului i s-a stabilit o pensie brută impozabilă de 2741 lei, dar lui nu i s-a reținut niciun leu impozit.

Intrebarea era ce a făcut CPS cu diferenta dintre cele doua pensii nete, diferență lunară de 769 lei. Suma respectivă se reporteaza la bugetul de stat?

Leo spunea...

Dacă gulerații procedează astfel , însemană că prevederea legală NU ESTE CLARĂ. Deci dacă nu este CLARĂ nu este nici CONSTITUȚIONALĂ. Ori au completat-o ei lichelele gulerate cu vre-un ordin clsaificat care nu este publicat ?
Dacă textul actului normativ era clar , nu puteau să-şi facă de cap.

Leon spunea...

Informatia am gasit-o pe site-ul MApN, la poz.BUGET..!

Huhu Rezea spunea...

Bilanțul pe anul 2019 al CPS poate fi citit aici, dacă nu-l scot si ei.

https://cps.mapn.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/Bilant%20contabil/Bilant_2019.pdf

Unknown spunea...

Ne plângem "aici" și prin "alte locuri" "că-cum, ș-uite domne' ce ne fac ăștia, cum își bat joc de noi"...corect până aici???...Răspundeți, dacă doriți, dumneavoastră.
TOTUL ESTE SIMPLU,(DACĂ S-AR VREA), DEOARECE SUNTEM "TRĂITORI" ÎNTR-UN STAT DE DREPT!!!
În România există Legi și Instituții abilitate să înfăptuiască justiția.
După cum toți cunoaștem, Casele sectoriale de pensii "ale noastre" au fost constituite și funcționează în baza unor Legi.
Aceste "Case ale noastre", conform Codului Fiscal, Codului de procedura fiscală, Legii contabilității... și nu mai enumer actele normative, AU OBLIGAȚIA de a organiza și conduce evidența financiar-contabilă și a depune declarații fiscale informative privind activitatea desfășurată.
Instituția abilitata de a efectua acțiuni de audit, respectiv control, la aceste "Case ale noastre" este Curtea de Conturi a României.
Întreb, deoarece, n-am știință: A solicitat vreo persoană/entitate, Curții de Conturi a României, să efectueze măcar o acțiune de audit (nu control ca "să-i altoiască") la vreo "Casa de-a noastră", cu privire la modalitatea acestora de administrare și întrebuințare a resurselor financiare ale statului, în conformitate cu principiile legalității, regularității, eficienței ș.a.m.d.???
Eu zic că matematica-i simplă...dacă se vrea...

Burebista spunea...

Eu nu va cred.
Probabil cei 35 ani sunt vechime în munca nu militară.
Probabil aveți o pensie militară pentru anii de vechime militară și pentru ca nu aveți încă 65 ani nu beneficiati și de o pensie civila.
Mai ales dacă a-ți fost ofițer.

cjipa spunea...

@ Huhu
Pensia brută de 2.741 lei, din care ar rezulta pensia netă de 2.667 lei, este evidențiată în decizia de pensie numai pentru compararea cu media soldelor nete pe 6 luni, ea nefiind un drept concret de care ar beneficia pensionarul.
Pensia brută de care beneficiază caporalul este egală cu pensia netă, respectiv 1.898 lei.
Prin urmare, în acest caz, nu trebuie evidențiat și plătit impozit pe pensii.

Laleaua neagră spunea...

E greu cu logica a fost cea mai echitabila.... 223 a fost făcută de Oprea pt gulerati... Pana nu se abroga vor fi probleme zeci de ani.... A *ost o lege făcută pe genunchi...

avianyc spunea...

Domnule Huhurez, eu zic sa nu va mai bătuți capul cu lucruri pe care le pricepeti greu sau mai deloc.
Chiar credeti ca inițiatorii OG 59 art din spatele OG 59 art 60 nu stiu pe unde-i diferenta cu care bateti apa-n piuă pentru naivi.
Chiar credeti ca ordonatorii de credite de la vremea feriți in functiune a OG 59 art 60, Fifor, C.Dan ,Teodorovici,Olguta or fi dus banii in campania electorala psd? La asta chiar nu ma asteptam din partea domniei voastre 🤣🤣🤣👌 Dar totul este posibil.
Si sa stiti ca nu-i frumos să tăiați microfonul vorbitorului fara avertisment 🤣🤣👌

Huhu Rezea spunea...

Asa sunt toate deciziile de pensie emise de toate casele sectoriale după 15 09 2017.
Ei au calculat altfel impozitul decât l-ai calculat d-ta.
In cazul d-tale impozitul este unul real, nu fictiv ca in deciziile CPS.

Burebista spunea...

Cjipa, faci și tu o confuzie a pensiei militare brute a caporalului.
Pensia bruta conform legii 223 chiar modificata cu OUG 59 este cea de 2741 lei. (care a crescut cu sporul pt OMM după ce i a fost acordat)
Numai pe deciziile de pensie emise de CPS MAPN am văzut prostia asta care nu are o baza legala, ca mai trec pe decizie și o alta pensie Bruta, care nu este prevazuta de lege, pensie Bruta egala cu cea netă dacă cea plafonata este sub 2000 lei... În schimb dacă pensia netă plafonata în plată ar fi fost mai mare de 2000 lei atunci, CPS MAPN ar fi făcut din pix încă o pensie Bruta (plecând de la rezultat adică pensia în plata) puțin mai mare decât cea în plată din care după retinerea impozitului sa reiasă pensia plafonata.
O tâmpenie marca CPS MAPN.
V am mai explicat pe aici. Nu exista comform legii pensiilor militare 223 din 2015 modificata decât o singura pe sie brută.. Cea mare din care se reține impozit rezultând o pensie netă ce nu se plătește și din care, dacă va trece legea cu suprataxa se va retine acea taxa, pensia în plata netă plafonata fiind mult mai mica nu va mai fi taxată.
Acesta ar fi aventajul pentru toată lumea dacă s ar actualiza% recalcula pensiile prin echivalare cu cei din activitate care se pensionează în prezent.

Burebista spunea...

Avia, nu e chiar așa cum spui tu.
Dacă citeai și ce am scris eu pe aici constatai ca nu există prevazut în legea 223,oug 59 sau în codul fiscal unde se duce acea diferența reținută pensionarilor militari care au ieșit la pensie după septembrie 2017.
Nu a spus nimeni ca banii sau dus la PSD, PNL sau alții pentru campania electorala...
Dacă nu ai înțeles ideea topicului este ca acei bani care se rețin nu se duc nicăieri pentru ca nu este PREVAZUT ÎN LEGE SAU CODUL FISCAL.
Dacă nu știi, afli acum ca orice suma bugetata la o instituție publica destinata pentru o anumita activitate sau plata nu poate fi mutata la o alta categorie de plăti chiar dacă nu se cheltuie.
Dacă nu știi sau ai trecut în rezervă mai de mult în ultimii ani spre sfârșitul anului se cheltuiesc bani pentru diferite reparații, investiții achiziții, câteodată și la preturi mai mari pentru ca altfel banii se pierd și nu pot fi mutați în alta parte.
În schimb aici nu se pune problema asa pentru ca banii aceștia sunt alocați pentru drepturile de pensie Bruta..
Am mai scris ca nu exista baza legala pentru acea reținere atâta timp cât nu apare și pe fluturașul de pensie, unde apare doar pensia bruta mare, impozitul pe pensie și pe urma la pensie în plată cea plafonata mica... Care nu este rezultatul din scăderea impozitului din pensia bruta.
Conform constituției și legilor acestei țări orice reținere di drepturile de pensie sau salarii trebuie justificata iar suma reținută trebuie direcționata concret. Ori în cazul nostru nu exista direcția sumei reținute.
Sper ca ai înțeles.

Unknown spunea...

Cu tot respectul domnule Burebista,sant promoție 1984,pensionat in data de 30.11.2o16.

Burebista spunea...

Și eu va răspund la fel, cu tot respectul. Dacă v-ați pensionat în noiembrie 2016 din cadrul oricărei structuri militare din România având o vechime în munca de 35 ani cu minim 15 militar și sa fi fost, tot caporal și tot aveați o pensie mai mare decât cea din topic.
Eu v am întrebat dacă aveți doar pensie militară pentru anii din armata probabil sub 15 ani. Dacă ka data deschiderii dreptului de pensie militară nu mai erați activ. Ceea ce este foarte probabil. Și atunci la 65 ani veți primi o pensie civila pentru restul de vechime în munca care nu a fost prinsa în decizia de pensie...
A mai circulat pe Facebook o decizie a unuia care spunea tot la fel ca după 30 și ceva ani de munca are pensie militară de doar 700 lei... Era doar pentru vechime militară pentru ca nu mai era activ când s a pensionat, urmând ca la 65 ani sa primească și o pensie civilă...

Burebista spunea...

Doctore, pensia caporalului în prezent este de 2011 lei net... După indexarile din 2019 și 2020...

avianyc spunea...

@ Burebista
Pentru un fost ordonator de credite ce spui dta sunt banalități.
Au fost de atunci n rectificări bugetare .
Cunosti dta in amănunt ce cuprindeau acele rectificări bugetare?
Si in interiorul art bugetare sau intre artse pot muta bani cu aprobare pe timpul exercitării exercițiului financiar in curs.
Vizavi de casa mea se construiește un supermarket.
Cum muncitorii avansează cu lucrarile lucrând de dimineata de la 7.30 pana la 18.00 la lumina reflectoarelor ,Primăria avea obligația sa-i lege la utilități.
Au venit cu un muncitor.Nefacand fata l-am văzut pe viceprimar si pe unul de la mediu punandu-si mănușile si dând o mana de ajutor muncitorului.
Întâmplător cunoscandu-i si avand si eu o problema cu căminul de la canalizare la care sunt racordat situat pe domeniul public i-am rugat sa-mi rezolve problema.
Au început cu o jelanie de motivari, ca nu au oameni ,ca nu au bani ,ca fac fata doar apelând pe gratis la firmele care se mai lovesc cu probleme de primarie.
Uite unde a dus salarizarea autonomă din administratie.
Dece nu ar putea fi " diferenta lui Huhurez" dirijata chiar spre administratie ,ca tot cer bani de la guvern desi Olguta spunea că salarizarea autonomă presupune sa cheltui de cat dispui fara sa ceri bani de la buget.
Acum chiar de o diferenta trecuta prin filtrul contabil nu mai putem noi?
Chiar poate crede cineva ca de acolo se pot evapora abracadabra niste bani contabilizati?
Imi pare rau ,dar contabilitatea se tine pana la ultima centima.
Si exista si un CFI care primeste un spor consistent ca sa supravegheze activitatea financiar contabile a unei unități militare.Plus un control al Curții de Conturi care urmărește doar execuția pe articole bugetare.
Nu-i finanțist sau contabil sa nu le tremure chiloți cand aud ca vin astia in control.

Huhu Rezea spunea...

Cum adică domnule Burebista, niciun pensionar de după 15 09 2017,nu plătește impozitul de 10%, chiar dacă are o pensie netp de 15.000 lei?
Domnul ministru Ciucă nu plătește impozit?
Sa nu-mi spuneti ca si pentru el plăteste impozit tot CSP? Din ce bani, întreb din nou?

Burebista spunea...

Dacă domnul ministru Ciucă are o pensie netă în plată de 15000 lei înseamnă că a avut o solda brută înainte de pensionare de 25641 lei...
Pensia bruta o are de 26154... Impozit pe ce depășește 2000, 2415 lei pensie netă care nu se plătește 23739 lei... Pensie în plată 15000 lei...8739 se rețin și se duc.. Unde? În contul,, Libertatea" ca pe vremuri.. 🤣

avianyc spunea...

PS
@ Burebista
Din cat se vede sunteti de putin timp ,cel puțin sub acest nume pe acest blog si inca nu stiti ce blana poarta administratorul.
Pe mine si inca cativa de pe aici ne-ar duce el direct de pe blog la canal daca ar putea.
Nu v-ati prins inca ca
spune ca nu face politica pe blog dar toate topicele cuprind o tentă politica care duc rezultatul spre cei pe care nu-i suportă .
Am glumit cu dusul banilor la psd ,numai ca sa-i vad reacția.
Dacă scrii ceva contra opiniilor dansului nu le publica ,bine este ca citindu-le ia act de conținutul comentariilor nepublicate.
Si uite asa intaratand tabara adversă cu tipice cu tentă politica se învârte reclama.

Huhu Rezea spunea...

@Avia
Esti un mincinos!
Nu am ascuns de 7 ani ca am convingeri social democrate, indiferent ce comenteaza un troll al guleraților sau cei care spun ca nu fac politica dar sunt antipesedisti.

Burebista spunea...

Avia, chiar dacă scriu de mai putini ani comentarii pe acest blog sa știi ca mi-am dat de mult seama ca @Huhu Rezea are convingeri mai aproape de doctrina PSD. Nu ca ceea ce a făcut PSD în ultimii 8 ani are ceva legătură cu social democrația, dar asta se ca vedea în timp...
Cat despre convingerile mele politice, au fost întotdeauna anti comunisto-pdseriste... Nu exista acest cuvânt.. 🤣
Am votat după 1989 de 2 ori oameni din PSD.. Odată pe Iliescu când a candidat împotriva lui Vadim Tudor, la fel ca mulți romani cu capul pe umeri și a doua oara anul asta când am votat primarul sectorului 4 deși era din partea PSD Baluță (care a fost și singurul primar PSD care a câștigat) dar nu și partidul pentru consilieri.
La fel ca și la țară de obicei la primari se votează omul și nu partidul. Și la noi în sector în ultimii 4 ani chiar sau făcut multe și în infrastructura rutieră, parcuri, scoli (un echipaj de politie locala în curtea tuturor școlilor din sector) piețe, parcări etc, mai mult decât s a făcut în ultimii 25 ani..
Asa ca nu pre cinteza convingerile politice atunci când se face ceva bun atât la parlament, guvern sau primărie pentru ca la parlamentul european acolo e doar o recompensa banoasa pentru știți voi cine, din toate partidele..

Lenovi spunea...

https://www.g4media.ro/exclusiv-de-ce-nu-recuperat-statul-roman-niciun-leu-din-prejudiciul-urias-de-peste-356-de-milioane-de-euro-din-dosarele-anrp-ministerul-finantelor-si-autoritatea-de-restituire-a-proprietatilor-dau-vi.html
Ca tot e topicul despre bani drenati din bugetul statului. S au dat bani pe restituiri ilegale si supraevaluate inclusiv in 2010 si 2011, cand se taiau salarii. Acum, cand e vorba sa i recupereze, nu se poate, ca s prea multe hartii de facut. Ce asteptari sa mai ai, ce plx 199,ce OMM?

Calinmihaib12 spunea...

Burebista:..deci calculul meu privind pensia caporalului cu cifrele din decizia publicată e CORECT..!(:din care REZULTĂ și dubla impozitare..! a SOLDEI BRUTE BAZA de CALCUL cu =41,12% și a pensiei de serviciu brute de 2.741 cu 10%=rezultând PENSIA NETĂ IMPOZITATĂ NEPLĂTITĂ=2.667 de lei..!)
..Am estimat.."greșit"..că "ul terior" i se va acorda și OMM-ul ..,dar mi-ai scris că pensia "actuală" e 2011 lei, adică 1898 indexată cu 1,3 % și respectiv 4,6 %..=fără OMM..!(..probabil= ..la data la care făceai referire că are pensia netă: 1898 × 1,3 % +=1923, care..indexată cu 4,6% = 2011 lei..!)
Nu mi-e clar: unde e OMM-ul,.. dacă a fost adăugat,..la ce cuantum..și când..?
..și el:CAPORALUL..ce spune..?, de ce tace..?de ce nu arată ANEXA deciziei cu baza de calcul..? și/sau noua decizie= dacă aceasta există..? și eventual chiar cuponul de pensie
O problemă e că nu cred că există vreo NORMA DE APLICARE..a legii 223..modificată=privind STABILIREA PENSIILOR..,astfel că ..casele de pensii..ÎȘI FAC DE CAP,cu algoritmi stabiliți ad-hoc,.funcție..și..de"persoana"..PENSIONARULUI..!
CULMEA E că și pensia gl. CIUCĂ a fost stabilită cam la fel cu cea a caporalului,adică cu dublă IMPOZITARE..!și eventual=cu FURT din pensia suplimentară..inclusă în BAZA de CALCUL BRUTĂ..!=până la atingerea a 85 %..!

Huhu Rezea spunea...

Impozitul pe pensie este doar impozitul pe cuantumul pensiei pe care beneficiarul ar fi primit-o în mână, lunar, dacă nu ar fi fost impozitul cu 10% pe ce depășește suma de 2 000 lei.
Restul sunt ficțiuni pentru calculul adevăratei pensii cuvenite militarului.
Adevărul gol golut este că pensionarilor de după 15 09 2017 nu li se oprește niciun bănut din cuantumul pensiei cuvenite, adică din cuantumul final, calculat potrivit art. 60 introdus de OUG nr. 59/2017.
CSP ne spune că plătește un ipotetic impozit din generoasele sale inginerii contabile.
Inca o dată, unde se duce diferenta dintre pensia netă rămasă după deducerea impozitului și pensia netă calculată potrivit art. 60?

Calinmihaib12 spunea...

Art.60.."NOU"(!)din articol care ACTUALIZA=MAJORA CUANTUMUL PENSIEI..,a fost.."INGINERIT"=(cred că am creat un "neologism" ="barbarism"..!?)..de către "guvernanții"..din 2017 = ASTFEL încât a ajuns un articol care =
IMPOZITEAZĂ + TAXEAZĂ..PENSIA cu cele 3 "rețineri": CIB,CASS și IMPOZITUL (de 10 % = acum..!)
= rețineri "invizibile" în PENSIE..!,fiind "MASCATE" = APLICATE =..SOLDEI LUNARE BRUTE-BAZĂ DE CALCUL (..=mediei..celor 6 luni..alese...!); apoi PENSIA de SERVICIU "BRUTĂ" rezultată din SOLDA BRUTĂ..= taxată și im pozitată=așa cum am arătat aici și în comentariile anterioare = este după caz=din nou IMPOZITATĂ cu 10 % = ACUM..!(..suma ce depășește 2.000 lei..!)

Leo spunea...

Astă seară la orele 21 , pe Realitatea TV , este invitat GĂBIȚĂ , cel care a făcut cuantumurile în plată la pensii la peste 80% dintre noi.
TRĂIASCĂ GĂBIȚĂ, SPAIMA LICHELELOR GULERATE !

Negritoiu spunea...

Huhu Rezea,
Despre PLx 199 nu mai ai noutati sau nu poti sa le comunici din anumite motive?
P.S. Salutari lui Iulian Mares,oriunde s-ar afla.De ce a disparut de pe blog?

Huhu Rezea spunea...

Ia o pauză de speranță pânâ incepe prima sesiune a viitoarei legislaturi, după 01 02 2021.

Calinmihaib12 spunea...

Leonard:..am mai scris: nu "GRĂBIȚĂ" e autorul a ceea ce spui..; ATUNCI: legea aia 119..a fost rodul colaborării cu celelalte structuri ..militare, în care..și ministrul de interne BLAGA =..despre care..eu am motive temeinice să cred că a avut mai multă "grijă","atenție" față de personalul ministerului său!;dintre motive invoc ORDINUL DE ministru M.A.I.care punea în
aplicare:H.G.735/2010 = și care reflectă..cele scrise de mine mai sus, COMPARATIV cu ORDINUL SIMILAR de ministru..M.Ap.N .!,întocmit..mai "superficial".. = dând "libertatea":de INTERPRE TARE ABUZIVĂ a textelor..în paguba pensionarilor..M.Ap.N..!

Calinmihaib12 spunea...

..se tot comentează despre soarta soldelor și pensiilor.. noastre: militare "IMPOZITATE și TAXATE"= ILEGAL= cu 42,5 % din SOLDA LUNARĂ BRUTĂ-BAZĂ DE CALCUL.., UITÂNDU-SE faptul că pensiile civile= stabilite din VENITURI BRUTE= salarii+sporuri (cele care NU SUNT chiar..mici!) SUNT IMPOZITATE cu 10 % din SUMA CE DEPĂȘEȘTE 2.000de lei..!;
..adică în "res publica" ROMÂNIA
IMPOZITAREA se face DIFERIT.= și ILEGAL=..la pensionarii civili ..și la militari..!