Spuneau unii cititori că nu au văzut o decizie de pensie militară emisă după 15 sept. 2017, dată la care a intrat în vigoare modificarea adusă art. 60 din L 223/2015.
Pe blog era publicată o astfel de decizie, preluată din social media, aparținând unui caporal în rezervă. Ofițerii și sobofițerii pensionați după 15 09 2017 nu au ieșit la bătaie...fiind neinformați sau prea mulțumiți de cuantumul primit.
O mică parte a luat cunoștință de aplicarea greșită a art. 11 din Legea nr. 80/1995 și a acționat casele sectoriale în judecată, acțiune în urma căreia mulți le datorează mulțumiri îndrazneților...pentru recenta răzgândire a funcționărimii financiaro-juridice în privința adăugării sporului SOSP la cuantumul net final al pensiei militare.
Din decizie observăm și de ce sporul OMM nu a fost adăugat ci... plafonat de gulerați la cuantumul net rezultat din aplicarea art. 60, modificat prin art. VII al OUG nr. 59/2017.
Sporul a fost calculat si adăugat la cuantumul brut plafonat potrivit art. 30... tocmai pentru a fi inclus în masa impozabilă.
Mai observăm un lucru destul de greu de înțeles. Diferența dintre cuantumul net de la punctul 4. și cuantumul net de la punctele 6-7 este de 2667-1898= 769 lei.
Ca să plătească impozitul de 10% din cuantumul brut de 2741 lei, Casa Sectoriala trebuia să aiba bugetată această sumă.
Se pun întrebările:
-Unde a drenat, lunar , CSP suma de 769 lei dacă la pensionarul caporal ajunge numai suma de 1898 lei, indexată în anii 2019 și 2020? Diferența este și mai mare după ce caporalul a primit si sporul SOSP.
Dreptul s-a introdus pentru sgp-iști prin L nr 149/2018, intrată în vigoare la 30 iunie 2018.
Art. 18. -
(1) Soldații și gradații profesioniști au dreptul la pensie militară de stat, potrivit legii.
(2) Soldații și gradații profesioniști, pensionari militari, cărora li s-a conferit Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru 15, 20 sau 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale beneficiază de un spor de 10%, 15% sau, respectiv, 20% din cuantumul pensiei, similar cadrelor militare, potrivit legislației în vigoare.
-Unde au drenat toate casele sectoriale, MApN, MAI și SRI, sumele bugetare corespunzătoare reținute pentru toți militarii și polițiștii care s-au pensionat după 15 sept 2017?
-Vor să aplice această inginerie pentru toți pensionarii... după modul cum au modificat Proiectul de lege Pl x 199/2020?
Poate este legal ce au făcut. Poate cineva să explice legalitatea ingineriei?
Domnii Iulian Rotaru și C.Jipa, finanțiști redutabili, sunt rugați să depășească momentul dezvăluirilor răutăcioase de pe alt site, și să contribuie la dezlegarea nelămuririlor pe care le avem noi în legătură cu gestionarea de către CPS-uri a alocațiilor bugetare pentru pensii militare, anvelopă constituită, din câte mai știu eu, din drepturile brute pentru pensii, salariile personalului Case Sectoriale de Pensii și cheltuielile cu plata pensiilor militare. Impozitul pe pensii intră în compunerea pensiilor brute.