@Huhule, art.110(1) in ultima varianta postata de Nea Marin, este modificat; posibil sa influenteze si modul de calcul:
http://in-cuiul-catarii.info/2020/10/06/plx-199-poate-fi-contestat-cu-succes-la-ccr-17925
Eu discut varianta eleborată în laboratoarele MApN și MAI, variantă care a fost plasată deputașilor cu titlul de amendamente.
Cred că modificarea ordinii elementelor salariale care intră 1n cuantumul brut minim nu modifică modul de calcul care se va stabili printr-o metodologie emisă de ministere.
.
Un lucru bun pentru marea majoritate a pensionarilor militari.Macar este ceva palpabil.Dupa atatia ani de asteptare o suma de cateva sute de lei conteaza.Nu toti avem pensii de sute de mii de lei .Dupa cum am mai spus cei cu pensii intre 10000 si 25000 pot astepta bine merci inca zece ani de acum incolo.Ar trebui sa se termine odata cu contestatiile si amanarile la nesfarsit.Am impresia ca tot cei cu pensii foarte mari nu sunt multumiti si fac posibilul ca acest proiect sa fie din nou modificat si amanat.Este clar aratat in material faptul ca, dupa aceasta actualizare nu va mai fi nici una pana in 2023-2024.Daca nenorocitii ne vor baga iar bete in roate,nu va mai fi actualizare decat in 2023 ori 2024.Pana atunci zero.Este o etapa intermediara bunevenita ptr.cei multi.Intre timp lupta "corp la corp" a d-lui Dogaru &Co.poate continua.Se pare acest Plx.199 reprezinta pasarea noastra din mana ptr.moment.Am spus ca nu am cunostinte juridice si este bine ca cei mai informati sa ne deschida mintea, dar ca majoritatea pensionarilor militari stiu sa numar foarte bine.In sfarsit s-ar face o actualizare pe plus.Pana acum la noi adunarile se faceau prin scadere.Din 2024 incolo vor mai vedea ce va fi cei care vor mai trai si vor fi sanatosi.Sa lasam balta visele care se indeplinesc peste 5-6 ani.Este mult si pana maine.O problema care nu se vrea a fi rezolvata se amana la nesfarsit.Ca tot se vorbea ca ar fi bine si ptr.cei ce se vor pensiona in viitor.Activii cum se gandesc la noi?Au nevoie de o lege mai buna sa lupte.Deocamdata ii cam doare la siret de pensionari.Cei care tot vorbesc de termene in ani fabuleaza.Nu mai avem 20 de ani.Aceasta este parerea mea si cred ca o impartasesc marea majoritate.Circul ar trebui sa se termine.
În sfârșit o opinie corectă.
Lui Neacșu nu îi convine acest proiect pentru că el personal și cei cu pensiile nete de peste 6000 - 7000 lei momentan nu vor primi nimic dacă sunt pensionați înainte de 15.09.2017.
Cei pensionați după 15.09.2017 vor primi în plus la pensia netă plafonata în plată procentul pentru OMM de 10, 15 sau 20 % fără sa li se mai oprească alt impozit pontru ca impozit se oprește deja din pensia bruta calculata cfm legii...
Pentru cei cu pensiile mici va fi o creștere în funcție de grad, funcție și vechimea militara avută mai mică sau mai mare. Abia la recalcularea preconizata după aplicarea în totalitate a legii 153 toate pensiile militare vor creste pentru ca se va face prin echivalare cu cei care ies în anul respectiv din sistem. Cei care vor avea pensii mai mari vor rămâne cu ele.
Nici o lege a pensiilor militare nu poate mulțumi pe toată lumea asa cum nici 263 nu îi mulțumește pe toți civilii.
Când eu îi spuneam lui Neacșu ca orice lucru câștigat rămâne câștigat, ma blama cum face acum cu cei care nu sunt de acord cu el pe blogul lui...
Cei care sunt pensionați în anii 2000 spun ca activi au acum mult mai multe sporuri decât ai avut ei....
Credeti ca acele sporuri au fost câștigate deodată... NU, au fost câștigate în timp...
Sper ca acest proiect sa treacă de parlament și sa fie promulgat cu o singura completare cu privire la recalcularea pensiilor militare în funcție de salariile celor din activitate sa se facă începând de anul viitor pentru ca oricum va dura vre-o 2 ani.
Asta o spun pentru ca în cazul în care salariile vor fi blocate din cauza crizei economice, pensiile militare sa fie aduse măcar la nivelul salariilor nete blocate plus suma pentru OMM.
Cea mai bună soluție este cea propusă pe blog, respectiv permanentizarea actualizării, nu fragmentarea ei.
Eu prezint câteva lămuriri pentru ca cititorii să înțeleagă ce înseamnă actualizarea pensiilor militare până la limita cuantumului net minim propus de instituțiile militare pentru luna decembrie 2020.
Cu siguranță că forma propusă provizoriu de Comisiile Raportoare din Camera Deputaților încalcă principiul Bicameralismului, dar viciul de neconstituționalitate poate fi încă acoperit în procedura de adoptare reglementată de art. 75 din Constituție, prin retrimiterea la Senat a dispozițiilor care intrau în sfera sa decizională.
O parte din Amendamentele MApN sunt preluate din proiectul de Ordonanta de Urgenta al ministrului Ciuca, postat si pe acest site in 28.11.2019, si care facea referire la cuantumul brut de referinta pentru stabilirea pensiei militare(minime) de stat !
Curios este ca cine-si calculeaza pensia conform prevederilor din PL x nr.199/2020, o sa constate ca se apropie de valorile din Anexa nr.2( brutul impozitat cu 10%, dupa deducerea de 2000 lei)...!
Sunt sanse mari ca Guvernarea Liberala sa inghete salariile incepand cu ianuarie 2021, si pensionarii militari ar putea obtine ceva in plus incepand cu decembrie 2020..!
Nu citisem articolul lui Neacșu când am scris acest topic, Deacordurile sunt intamplătoare și sunt doar diferențe de opinii.
Repet, Sporul OMM trebuia acordat potrivit legislației existente, o nouă reglementare fiind inutilă și contrară tehnicii de legiferare din L 24/2000.OUG 59 nu a legiferat ca acest spor intră în plafonul net al pensiei stabilite din baza netă de calcul.
Pl x nr.199/2020, a sosit la CD in forma propusa de Gabriel Les, si L 38/2020 a trecut TACIT de Senat, prin depasirea termenului de adoptare !
În proiect nu spune nimeni cum se calculează cuantumul minim brut! Pana acum sunt doar păreri din ce se compune sau Ciucă o să stabilească o sumă pe fiecare funcție. Venitul minim brut se înmulțește cu 0,585 și aflăm pensia minimă. De exemplu la mine , dacă se aplică sumă de 5800 ,ca venit minim brut,ar fi o creștere de minim 1000 de lei. Cine poate sa spuna daca la asta se adauga p. suplimentară si OMM? Si mai sunt si alte chichite , termene , etc.!
Exista oare vreun impact al recentei decizii a CCR privind neconstitutionalitate modificărilor la legea de funcționare a Curtii de Conturi raportată la auditul efec tuat la CPS uri?
Cu stima,
Ai rabdare și citește cu atenție art. prezentat în straifuri în topic.Ti-am oferit toate elementele care își permit calcularea cuantumului net minim,
Bine spunea cineva că acest cuantum este un fel de cuantum minim de referință din propunerile lui Ciucă , numaqi că acolo nu știam cum este calculat. Aici stim.
În proiect la art 110.1 spune clar ce înseamnă cuantumul minim brut.
Coeficientul din legislația în vigoare (ADICĂ COEFICIENȚII DIN ANEXA 6 A LEGII 153) înmulțit cu salariul minim pe economie 2020 + gradații (maxim 7 sau aprox.23%)+7,5% spor apărare + solda de comanda (cine a avut în jur de 20% din solda de funcție) + solda de grad. Din totalul rezultat(pensie brută minima) se scad 41.5% și rezulta pensia netă mimima în plată.
Impozit se va opri din pensia bruta minima 10% pe ce depășește 2000.
Dacă pensia netă în plată actuală este mai mare decât cea rezultată din calculul de mai sus atunci va rămâne în plată cea mai mare. Dacă pensia netă în plată este mai mica decât cea minima calculata conform art 110.1 atunci va rămâne în plată aceasta.
ATENȚIE PENSIA BRUTA /NETĂ MINIMA PRESUPUNE O VECHIME ÎN SERVICIU ( MILITARĂ SAU POLIȚIE) DE MINIM 25 ANI.
CEI CARE AU VECHIMEA MAI MICA ÎNMULȚESC PENSIA BRUTA/NETĂ REZULTATA CU ANII DE VECHIME ÎN SERVICIU APOI ÎMPART LA 25..
Corect!
Metodologia de calcul ar urma să fie elaborată de ministere.
dacă se întârzie adoptarea proiectului, după 01 01 2021 cuantumul minim crețte pentru că se folosește un salariu minim mai mare, cu ceva decât cel din 2020.
Cred că se vor grăbi să adopte proiectul, pentru a nu mări cheltuielile pe anul 2021.
Mă bucur că visați cu ochii deschiși. Nu se va întâmpla nimic în colonia asta mafiota!
@Onorabile, estimativ, cat imi acordati ca as putea lua si eu in decembrie anul acesta, la cei 1128 lei, sau nimic? Zau nu mapot descurca in acest hățiș! Multumesc frumos si pretuire!
Nu inteleg de ce dl Neacșu, ADUS în discuție de dumneavoastră, ar fi nemulțumit de ...preconizatele amendamente propuse a modifica prevederile legii pensiilor militare .
Care din elementele luate.in calculul pensiei dlui Neacșu nu sunt purtătoare de creșteri.
Daca are o pensie de 6...7 000 lei inseamna ca a deținut o funcție/ coeficient suficient de mare ce se regăsește și în noile prevederi privind ...recalcularea dupa Pl199.
Sunt recunoscător daca aveti bunăvoință a detalia putin. Nu ascund că citesc si postarile dlui Neacșu, deși este sau mai bine zis a fost f îngăduitor cu gl Ciuca.
MULTUMESC anticipat .
Mai si calculati ce iese cand faceti afirmatii .
Odata spuneti ca din pensia minima bruta se scad 41.5%. Corect ,in vederea reglarii fiscalitatii intre pensii si salarii la aceeasi baza de calcul ,41.5% reprezentand de fapt actuala fiscalitate pe veniturile (baza de calcul) ale activilor.
Apoi spuneti ceva ce nu prea duce nicaieri,,sau care ar duce la o pensie minima neta mai mare ca salariul net al activului prin impozitarea pensiei minime brute cu 10% peste 2000 lei.
Asa ceva nu se poate ,ceva nu este in regula.
Reglarea fiscalizarii intre pensii si salarii se face in acest ccaz doar prin acel 41.5%. Sa vii sa spui pe urma ca pensia bruta minima se inpoziteaza cu 10% peste 2000 lei este un non sens.
Reformulati cu calculele pe hartie.
Pensii mai mari ca salariile nu vor exista .
Pentru reglarea fiscalitatii intre pensii si salarii (baza de calcul) este suficient scaderea din ambele a 41,5 % ,nivelul de fiscalizare a salariilor in RO.
ROG o clarificare :
In utopic dl H amintea de sporurile salariale,pensia suplimentara si sporulOMM,nu se mai iau in calcul?
Subsumează ,unele, după deducerea de 41,5 % ?
MULTUMESC!
In acest cuantum mminim net, de fapt un cuantum provizoriu și tranzitoriu spre viitoarele recalculari și actualizari, nu intră nimic altceva decât se precizează în articiolul redat în topic.
Are rolul de a ameliora pînă la actualizarea reală situația celor cu pemnsii militare excesiv de mici.
D-le Burebista:solda de comandă de 20 % =lt.colonel..!
Avia... Pensia brută minima rezultată va avea același statut cu pensiile actuale brute calculate după 15.09.2017 și vor fi impozitate cu 10%*pe ce depășește 2000, rezultând o pensie netă care nu se va plăti pentru ca va fi mai mare decât suma rezultata din taxarea pensiei brute la fel ca la activi cu 41.5 %.
În plată va fi pensia netă plafonata.
Pe decizie vor exista 2 pensii nete, una rezultata după impozitare și cea plafonata după scăderea procentului de 41,5 %.
Probabil prin ordinul comun se vor stabili toate aceste aspecte.
Până la urmă important este cât primesc net în plată și nu brut...
Pensiile nete în plată sau nete rezultate după calculul cfm. Art 110.1 se vor compara nu cele brute(pentru ca cele brute sigur vor fi mai mari).
Maximum, 6 cai frumosi!
@ Burebista
Se confirmă ceea ce spuneam de foarte mult timp pe aici.
Anume că nu se poate face actualizare fara egalarea fiscalității in oarecare mod intre pensii si salarii.
De asemenea am spus tot de foarte mult timp ca atata timp cat nu se gasesc solutii pentru rezolvarea diferenței f mari de fiscalitate intre pensii si salarii OG 59 privind plafonarea nu dispare din actualitate.
Expunerea dvoastra duce exact la acest fenomen.
Ma bucur ca pe blog mai apar si comentatori care vorbesc prin calcule coroborate cu realitatea dintre pensii si salariile activilor ,vizavi de tot felul de comentatori care habar nu au de realitate si calcule efective.
Acum ca prin plafonarea la net unii cu pensii foarte mari ( mai mari chiar si ca salariile brute ale activilor similari,nu numai a celor nete ) posibil sa piardă prin deciziile viitoare de actualizare sau prin aceasta prima etapă prin plafonarea prevăzută de OG 59 ,este neplăcut dar pe undeva firesc.
Probabil se va mai merge pe cuantum avantajos pana va fi înghițit de creșterile salariale .
La asemenea schema indexările nu si-ar mai avea locul daca creșterile salariale ar avea loc an de an.
O indexare sau mai multe in plus fata de creșterile salariale ( ma refer daca intr-un an doi nu cresc salariile) ar duce la pensii mai mari ca si neturile activilor,urmând ca la urmatoarea majorare salarială prin actualizare cuantumul pensiei sa creasca peste indexări sau sa scadă sub adaosul rezultat din indexări.
Si ca sa fie echilibru OMM si pensia suplimentara despre care tot clamează unii va rămâne în plafonul net sau cel maxim de 102%.
Toate cele bune.
@Avia,se pare ca asa este !
Ne poate confirma un coleg pensionat dupa 15.09.2017 ce are scris pe Talonul de pensie, Pensie Bruta, Impozit, Pensie Neta..!
Trebuie croit bugetul pt. 2021. Dacă nu se va întâmpla nimic până la alegerile din 06.12.2020 , atunci este doar MIMĂ ELECTORALĂ. Iar cu maciu consilier la MFA , speranțele sunt mici.
Micule ...
Te vei ingrasa ..nebunaticule!
Eu pe L- lui LOVE...aveam acum un plus de 2000..fara cei 40%
Iluzii.Nu sunt un pesimist notoriu.Am invatat mai mult sa pierd la pensie decat sa castig.Nu se va intampla nimic.La foamea de bani pe care o au actualii si viitorii guvernanti inclusiv MApN si MAI daca nu sunt impinsi de la spate nu se va intampla nimic.Numai votca Stalinskaia ii urneste.
@ /Calin
Da si.....???
Pensia nu se da dupa cursurile la Saint Syr...
O avea o vechime de ..5 ani....!!
Cătălin, ofițerul despre care spui tu în comentariu a ieșit la pensie conform art 19 din legea 223, cu vechime în serviciu între 10-15 ani iar suma reprezintă procentul corespunzător vechimii avute doar ca militar nu contează ce scoli a făcut. În prezent sigur pensia a crescut la 800 lei.
Dacă după anii lucrați în armată a mai lucrat și civil, o sa ia pensie civilă când va îndeplini condițiile de vârstă pentru anii respectivi.
Călin Mihai, acela a fost un exemplu.. Eu nu știu cât a avut fiecare procentul soldei de comandă, am scris aproximativ 20%... Conform art 8 alin 1 din anexa 6 a legii 153 solda de comanda poate fi de maxim 25% din solda/salariul de funcție....
Din ceea ce am calculat eu , îți iese cam o majorare de 100 lei Flavius.
Rog precizați care SME se ia în considerare , cel fără studii sau cel cu studii superioare ? La calcul diferența e de câteva sute....
Ce se intampla cu cei care au inclusa in pensia militara actuala partea lucrata in civilie ( pana in anul 2016) ?
Unde apare ea in noua formula ?
Pensionarii propun iar decidenţii ne vor arăta un deget mijlociu. Articolul sună ca şi cum ar deveni realitate. Dragilor, apa rece este bună pentru libaţii la cei slabi de minte. Nu este 1 aprilie pentru glume cinice.
Care foamete,aia din '46-47?
Asa este. Dar decalajele se corecteaza de nu se poate! Lt. col. pensionat inainte de 2010 fara SM pensie acum = 3400 lei, dupa aplicarea proiectului = 3800, daca ar are si SM = 5400. Iar un lt.col. pensionat dupa 2016 ajunge si la 7000.
Revin la lt.col. care ajunge la 3800. Inca putin si il prindea pe caporalul pensionat in 2017 cu 4100. Sau pe adjutantul pensionat tot in 2017 cu 5200.
Asa ca se elimina decalajele si inechitatile de nu se poate. Iar pt. viitor, sa fie clar. Dupa alegeri, pe fondul crizei provocate de pandemie, nimeni nu va mai scoate un cent pt. pensiile militare.
TOTO Iany:..actualizarea (ca și stablirea..)pensiei pe legea 153..si pe legea 223,..și cu legea 80/1995 =în vigoare= ar trebui să NU excludă PS.SUPLIM. și OMM din calcul..,!
Huhu Rezea. Din calculul Excel nu se amelioreaza situatia celor cu pensii excesiv de mici ... apare un adaos e drept, dar simbolic. Dupa simulari, un MM gradatia 7 ajunge la faimoasa suma de 3177 lei.
Din calcule, apar cresteri semnificative doar la cei cu SC (solda comanda). Or, in trecut, solda de comanda nu se acorda decat la o minoritate dintre ofiteri si la nici un subofiter. Acestia urmand a avea in conditiile Pl-x 199, cam aceleasi pensii plus cativa lei. Si atunci unde este ameliorarea?
Azi este o zi mare in istoria neamului romanesc.
" Patrioții " de pe blog vor cu toții pensii doar cu cinci cifre.
In schimb altii ,eroii neamului s-au mulțumit si cu 200 lei.
Oarbă de Mures ar trebui să fie loc de pelerinaj pentru romani spre cinstirea celor care au luptat ,au căzut la datorie sau au scapat cu mantaua ciuruit de gloante, feriți de moarte de bunul Dumnezeu.
Din pacate nu este asa😪😪😪 Înghesuială este prin cu totul alte locuri iar pentru cei care vremelnic carmuiesc plăcerea cea mai mare este de facut averi pe nesaturate.
Cinste acestor eroi si veșnică pomenire!
Nea Somflea spunea candva " Ne-au aruncat orbește în luptă......................purtam pe sub manta un tricou ..............si ne hraneau cu arpacas "
Statul l-a răsplătit cu 200 lei pensie!!!!!!
Cine poate asculta acest reportaj fara lacrimi de durere si revoltă in ochi nu va fi eliberat de tristețea lui nea Somflea la 101 ani.
La 103 ani a plecat la o lume mai bună pentru el .
Odihneasca-se in pace! Sa le fie țărână ușoară.
https://youtu.be/_EELMZN_Owc
Circul se va termina când la negocierile cu ministrul și comisia parlamentara vor participa militari din categoria celor mulți și cu pensii mici nu doar generali ca Balaceanu et co.
Buna ziua, stimați colegi!
Sunt Mihai Ionescu, plutonier adjuvant, trecut in rezerva in luna iunie 2018.
În prezent,pensia mea netă este de 2700 de lei.
As dori sa stiu, prin amabilitatea dumneavoastră, care ar putea fi cuantumul net in cazul in care s-ar vota si aplica una din legile care au cele mai mari șanse de reusita.
Si...bineinteles de când ar intra în vigoare acest lucru?
Cu mulțumiri si mii de scuze, Mihai Ionescu.
Amendamentul prezentat sus în topic (ce 3 pagini) arată INTENȚIILE "MIȘELEȘTI".. cu EFECTUL scontat de "ei": TĂIEREA CUANTUMULUI PENSIEI..!,,dar nu pur și simplu prin reglementarea directă:.. prin "impozitarea" și TAXAREA..explicită a pensiei brute..ci PERVERS..și..cam "IMBÂRLIGAT"..:și..cam ATIPIC..= în legea pensiilor (..ca o "excepție"..a legii fiscalizării generale ..a tuturor veniturilor din economie..!
..este exact ce SCRIAM,..cel puțin..de vreo 2 ori..cum că SCOPUL MODIFICĂRII art.60/lg.223 ..cu textul referindu-se..la "pensia netă"..era TAXAREA SUPLIMENTARĂ A PENSIILOR,..cu sume peste IMPOZITUL de 10 % existent..!
La finalul articolului vedem cum se mareau pensiile pe timpul Maresalului Antonescu.
Simplu, eficient si echitabil.
Fara jde mii de asociatii, grupulete si miliarde de legi si ordonante de urgenta.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=733013610385461&id=100010304853807
Se pare ca iau in jur de 100 de lei: CE NAIBA SA FACI CU EI PE PRAFUL ASTA? ASTA E DREPTATE? NICI MACAR CEI 1450 LEI PE LEGEA 153? MAFIE, MAFIE, MAFIE... NU PNL, NU TE VOTAM, NU MAI UMBLA CU CIOROIUL VOPSIT! NU-I ASA, DLE CIUCĂ?
Dragilor ,va imbatati cu apa rece!Cei care au iesit cu OUG7/98 ,CU 20 de ani vechime ,mai ales cei de la armele tehnice ,la care nu se vor lua in calcul sporurile lor in stabilirea pensiei minime,o vor avea pe asta la fel cu cea in plata sau chiar mai mica!Mai ales cei fara IC ,ca nu toti au fost sefi!Voi credeti ca baietii nu au facut niste simulari ??Putini vor castiga ceva consistent ,restul ,bani de tigari!ACTUALIZAREA IMEDIATA ,propunerea lui Huhu, e cea care va aduce bani mai multi tuturor!
PS Nici nu a aparut legea ,nici norme ,nici ordin comun si voi le-ati dat idei cu impozitarea cu 41,5% ,cu 10 % cu 100%!Chiar asa???
mult, dar de 1 aprilie, sau când rţiunea ţi-e îmbătată de promisiuni. Am auzit că dacă trecem la islam primim din decembrie şi şapezeci de ...babe,
Dle Huhu Reza , nu citesc eu corect , fiindcă la art. 110-1 se precizează că la pensia netă determinată conform art. 60 din Legea 223/2015 modificat cu OUG59/2017 și completat cu OUG 114/2018 se adaugă sporul OMM iar acest cuantum se compară cu pensia netă minimă determinată conform art. 110-1 alin.5) fără să se mai spună dacă la această pensie minimă netă se adaugă sau nu sporul OMM. Este o lipsă de înțelegere sau este o scăpare a legiuitorului?
La capitan, a fost 3.30 si 3.70, acum va fi 1.82 si 1.93 minimul si maximul.Care va fi coeficientul ales pentru gradatia 0 pana la urma?.Si mai citesc din articol, faptul ca nu s-a eliminat termenul de "vechime in serviciu" , adica 25 ani fizic de armata (scoli si etc).Se va mentine proportia de nr ani in serviciu/25 , sau este o eroare de interpretare si ramanem la "vechime efectiva" ?
CĂTĂLIN:.nu striga prea tare..!
O pensie AȘA..de MICĂ,..în afara erorilor posibile la calcul..,REZULTĂ din NE-INDEPLINIREA condițiilor legale de acordare a unei pensii INTEGRALE..!=SIMPLU.,nu-i așa..?
STUDIILE..în sine..,în LEGISLATIA NOASTRĂ.., NU prea au pondere ..în salarii si pensii,..MAI MULT CHIAR: în LEGEA PENSIILOR CONTRIBUTIVE, o facultate cu ANI MULTI de STUDIU = ÎȚI MICȘOREAZĂ PUNCTAJUL TOTAL..și deci și PENSIA..,comparativ cu alt pensionar cu aceeași VÂRSTĂ..!..=și ANI MAI PUȚINI DE STUDIU..!!
se va utiliza procentul de pensie din ultima decizie
Cea fără studii. Nu am scris în topic?
Dezvoltă, despre ce este vorba?
Partea civilă apare în actuala pensie până la procentul de vechie de 85%. In cuantumul minim net nu apare. va apărea din nou la recalculările și actualizările următoare.
Eu cu suta de lei o să fumez niște "iarbă" să-mi pară viața nuanțată-n roz!
SKY-ZONE:..în tabelul cu SOLDE din legea 153..,COEFIC . și SOLDELE:sunt la gradația "0"..!
De cite ori ti-am zis..ca pe orice lege ...belesti melul ..??
@Mihai, pana aflati viitoarea pensie, uitati-va pe Talonul de pensie si spuneti-ne :
-Pensia Bruta
-Impozit
-Pensia Neta
Sa ne lamurim si noi cum este cu Impozitul de 10%, se aplica din nou pentru cei pensionati dupa 15.09.2017..??
D-le TROFIN: Dacă nu se modifică legislația actuală (lg.223,.. lg.80/1995):Ps.SUPLIM. și O.M.M.-ul TREBUIE PLĂTITE..!, fără mențiuni "speciale"..! indiferent ce lege a salarizării se aplică..!
Vad ca Neacșu tot încearcă să inducă în eroare pensionarii, cum ca prin acest proiect dacă va fi adoptat unii vor pierde la pensie...
TOTAL FALS. DACĂ PRIN ACTUALIZARE, RECALCULARE PENSIA IESE MAI MICA DECAT CEA ÎN PLATĂ INDEXATA, ATUNCI RĂMÂNE ÎN CONTINUARE ÎN PLATĂ CEA MAI MARE...
NIMENI NU PIERDE NIMIC DIN CE ARE. EVENTUAL CEI CU PENSIILE MARI NU VOR CÂȘTIGA NIMIC ÎN PLUS DAR NICI ACEIA NU VOR PIERDE.
ASA CUM AM MAI SCRIS DACĂ NU CÂȘTIGA EL ȘI ÎNCĂ CÂȚIVA SCRIITORI... SA NU CÂȘTIGE NIMENI.
Ifrim ,Cezarica e blind cand zice ca la orice lege a pensiilor belesti mielul.Nu stiu ce varsta ai dar daca inca ai vlaga ia volanul in coarne .Cei pe TIR castiga dupa cunoasterea mea si 3000 euroi pe luna plus prostituate in parcari.La vechimea si functia ta astia iti dau din doua pe cea mai lunga.Subsemnatul cu cu vechime mult mai mare decat tine si cu un grad la care tu te uitai cu binoclu intors voi lua o pensie din trei cea mai lunga.
Numai o greva a foamei si o angajare in MApN te scoate din rahat.Parerea mea.
-Împarți 5575 la Solda de Funcție de pe decizia de pensie.
- acel număr îl inmulțești cu Baza de calcul utilizată pt. pensie.
- apoi, rezultatul obținiut îl inmulțești cu 0,585
- apoi acest rezultat îl înmulțești cu procentul de pensie de pe decizia de pensionare. Acest rezultat este noua pensie netă.
- compari acest rezultat cu 2700 lei
- Să ne spui cât ți-a ieșit difernța , care ar trebui să fie după calculul metodologiei prezentate de amabilul ca (u)topic.
Spor la calcul..........
La pensia minima nu se acorda sporul pt OMM.
Numai la viitoarea recalculare în raport de salariile /soldele ACTIVILOR se vor acorda și celelalte sporuri avute în decizia de pensie plus sporul pt OMM la pensia netă plafonata.
Sa speram ca acel articol va fi modificat și recalcularea sau actualizarea prin echivalare cu salariul ACTIVILOR sa se facă mai repede poate chiar de anul viitor.
Atunci vor câștiga marea majoritate, mai puțin cei cu pensiile foarte, foarte mari care vor rămâne pe loc primind totuși indexarea cu inflația în fiecare an...
Proiectul nu vorbeste de sporuri gen solda de merit etc.
Citește alin. 4 și vei vedea cum au stabilit că se calculează cuantumul minim al pensiei....
Din cuantumul brut minim se deduce contribuția individuala la bugetul de stat (25%)+contribuția la asigurările de sănătate (10%) și impozitul pe venit (10%)...luate pe rând brut minim - 35%-10%=pensia minima netă. Taxele acestea reprezinta 41,5% din brut...
Nu le dam noi idei ci doar interpretam ce prevăd articolele din plx 199.
MULTUMESC !
Hellooo! Nu se utilizează nici procentul de pensie pentru determinarea cuantumului net minim . Concentrați-vă oamenilor pe ce scriu gulerații în propuneri!
L-am trimis si nepotilor...!
si care se ia in considerare? coeficientul minim sau maxim?pe decizia veche am maxim
Un decret ciudat.Cel care avea pensie 750 primea 750 in plus,iar cel care avea 751 primea 751/2 in plus... De, inteligentia militara!!!
In opinia mea,indexarile cu inflatia trebuie calculate la nivelul cosului minim de consum,nu la toata pensia... si numai pentru pensiile care sunt sub nivelul cosului minim de consum (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/229146)
Nu citești bine!
La actuala pensie neta se adaugă sporul OMM, nu la cuantumul net minim,
Solda de mert a fost desființată din anul 2010.
A mai subzistat doar ca sumă compensatorie în cuantumul compus al soldei/salariului de funcție.
Inca un erou a murit ieri la 101 ani:
"Veteranul de război Emil Vețeleanu, în vârstă de 101 ani, a murit, a anunțat miercuri Consiliul Județean Vâlcea. Emil Vețeleanu a fost cel mai bătrân veteran de război din Vâlcea și ultimul supraviețuitor român al cumplitei bătălii de la Cotul Donului, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care pentru România a însemnat o tragedie, cu circa 150.000 de victime. Veteranul vâlcean a participat nu mai puțin de 5 ani pe front și a supraviețuit inclusiv febrei tifoide."(even.zilei).
Dumnezeu sa aiba grija de ei, acolo sus, pe pamant au fost batjocora politicienilor..!
Consider ca singurul lucru pe care l-am putea obtine in plus in acest stadiu al propunerii de reglementare ar fi ca gradul militar sa fie platit distinct pe cupon fara impozitarea acestuia.Doar e pe viata,nu-i asa?Practic sa fie scos din baza de calcul a pensiei.La fel sa se procedeze si la activi prin amendarea legii 153/2017...Ar fi un castig la pensie de circa 200 de lei...Ca ulterior,pana in 2023,2024 sau 20toamna, lupta noastra ar trebui sa se concentreze pe modul acestuia de calcul ,adica prin coeficient ca in legea 138/1999 sau cel putin la jumatate,in caz de reusita, ar mai fi un bonus,nu-i asa?
@Huhu, poti atunci te rog sa imi spui ce coeficient voi avea?
D-le SKY-ZONE ..dacă în decizie aveți COEF .de FUNCȚIE MAXIM,.. există următoarele EXPLICAȚII: (.așa:pe "N.V":ca la poker...!):
=in activitate, funcția PLăTITĂ
era la MAXIM..!
=dacă funcția PLăTITĂ era mai MICĂ- de ex.: =la MINIM,și v-ați pensionat pe legea 164/2001,lege în vigoare între anii 2001-2010, la PRIMA ACTUALIZARE (dacă v-ați pensionat înainte de12/ 2006)=în =12/2006,conf. OG.56: pensia vi s-a ACTUALIZAT la coef.MAXIM al funcției,conf. art.48, alin.1, lit.a.=din legea 164/2001 (adică:PLĂTIT :coef.= 2,90, ACTUALIZAT: cu coef.=3,30= MAXIM LT. COLONEL..!),iar ALGORITMUL de CALCUL =aplicat= pt.calculul S.L.B.-Bz.C. = în cascadă",era cel din legea salarizării nr. 138/1999..!
Monteoru, gandeste inainte de a scrie: Eu fac rapid tensiune 20/12, deci cu risc major de accident vascular cerebral, am diabet foarte mare, sunt dupa 2 accidente, ma folosesc si de cîrja la deplasari, cu miopie severa, cu vertijuri, gonartroze bilaterale reumatism generalizat, hernie ombilicala gigantica, operabila, cu ameteli de ma tin de pereti, cu grave sechele neurologice dupa accidente si multe alte boli, unele opreabile, ca hernia de disc, si tu ma mistocaresti? Dar crezi ca daca eram sanatos nu ma duceam pana acum sa muncesc? Pai am jumatate din viata, de la 35 de ani numai prin spitale, chiar si cu internari de cate 2 luni si tu ai impresia ca poti sa-ti bati jc de mine, doar ca esti latifundar si poti lua peste picior un schilodit in misiuni la Canal si in minele Vaii Jiului? Chiar nu ti-e rusine, nefiind la prima manifestare fata de mine? Te incurc cumva cu ceva, sau ti-am luat ceva din pătul? Da dovada ca la gradul si varsta ce le ai, posezi si putina minte, daca nu ratiune! Cezar e cioban, asa e el, n-am ce sa-i fac, dar aveam pretentii macar de la tine...
Este vorba de coeficientul de funcție. De aceea nu am înțeles ce spune Leonard.
Dacă în Notele de calcul ale deciziilor de recalculare, actualizare ați avut la punctul a) coeficientum maxim... și pe legea 153, veți avea coeficientul maxim al soldei corespunzătoare gradului.
Pentru cei care In Notele de calcul au la punctul a) un coeficient din 2009 situat între minim și maxim, corficientul exact pe legea 153 îl va afla folosind regula trei simplă din aritmetica primară.
Veteranii de razboi care au supravietuit celui de-al doilea razboi mondial ,nu au fost tratati la adevarata lor valoare niciodata.Au trait cu niste pensii de mizerie si de multe ori nu li s-a aratat respectul cuvenit.Bine ca marii revolutionari din decembrie 1989, primesc in continuare indemnizatii de zeci de milioane pe luna.La cat de putini au mai ramas ar putea sa le faca macar acum indemnizatii de 3-4000 de euro.
Ciudat ..la intilnirea cu Oprea ...la Bucuresti ...ai ajuns repejor dupa cum ziceai
Sa-i cinti osanale lu Valerian vreme ai putut...sa ajungi pe la tribunale ai putut..etc...
De la tine citire..plus altele...
De asta zic ..ciudat
Cred ca nici nu mai sti cind minti si cind spui adevarul
NB.
Inca mai visezi ca Oprea ..ar face o lege speciala pentru tine..?
Viseaza...
Eu ciobanul iti doresc..sa ai parte ..!!
Puteti accesa! Cuprinde foaia de calcul automat in Excel si diverse exemple https://drive.google.com/drive/folders/1W5Uuqdks8Sf5B5Lt_62jJJP5-Y-m6oWS?usp=sharing
Link cu fisierul de calcul in Excel https://drive.google.com/file/d/1lYFTMxXC3A2K4_4kOPse4nBKsE0fmiGy/view?usp=sharing
asta se intampla cand ne reprezinta cei cu grade(care implicit au si pensii grase) ,politistii sunt reprezentati de un subofiter care a reusit sa obtina pt ai lui mai mult decat generalii de carton din Mapn,astia se duc la negocieri cu burta plina si nici macar nu discuta despre pulime,dovada clara este acum cand se poate obtine ceva bunicel pt 70% din pensionari si liderii asociatiilor trag sa nu se aplice nimic....
Asa a fost inmormantat veteranul Dumitru Somlea. Parca nu a fost suficient ,mai era nevoie de o umilinta si pe ultimul drum.
Rusine mare pentru acest neam.
https://pressone.ro/inmormantarea-la-care-nu-a-ajuns-nicio-televiziune
generalii nu vor lasa unul mai mic in grad sa ne reprezinte,ei cred ca detin adevarul absolut si au impresia ca doar ei sunt destepti,mai sunt si printre cei mici pers. cu calitati de negociator,generalii uita ca in real-life e nea Caisa nu mai e don general,asta a trecut.....
@ Leon
Asa a fost inmormantat veteranul Dumitru Somlea. Parca nu a fost suficient ,mai era nevoie de o umilinta si pe ultimul drum.
Rusine mare pentru acest neam. Mare rusine . Noroc ca au gasit un tractor ,altfel poate se ajutau de caruta. Armata ,nu avea motorina ,nu era prevazut in regulament onorul pentru astfel de oameni ,,profesorii de la scoala din sat au uitat istoria ,primarul mai rezolva o avacere avantajoasa ,samd .
Stai linistit ca nici pe aici nu misca pe nimeni .Este plin youtube de comentarii si lacrimi ale civililor,militarii comentatori mor de grija pensiilor de parca atat le-a mai ramas. Rusine ,neam de traista .
https://pressone.ro/inmormantarea-la-care-nu-a-ajuns-nicio-televiziune
Multumesc de informatie ! Inseamna ca si la solda de grad, coeficientul de 1.60x2230 se va adauga la cuantum....deja ajung la 8000 de lei brut iar ceva nu este in regula , suna prea bine
Normal,ar fi culmea sa ia si din putinul care-l avem!Dar de castigat ,mielu'!V-am spus mai sus ,cei cu OG 7 o s-o ia in mana!Olescu ,e copil !Baaa i oameni buni ,astia stiu ce fac!N-o sa ne dea decat firfirici ca sa ne scoata ochii!Si aia putini,pt putini!ACTUALIZAREA ACUM!
D-le SKY-ZONE: HUHU îți spune că dacă ai coef. MAXIM în decizia de RECALC./ACTUALIZ.: se ia în calcul = pe legea 153 : coef. MAXIM ;(..× S.M.EC.)..!
Dacă ai un coef.INTERMEDIAR:"x",
prin "regula de 3 simplă" vezi exact ce pondere =%=are coeficientul "x" plătit( în baza legii din care provine..între MINIM.și MAXIM..din lege..) și aplici=calculezi=tot prin "regula de 3 simplă" acel procent în legea 153:..între minimul și maximul din această lege:EXEMPLU PRACTIC :
• LT.COL.=cf.FCȚ.= PLĂTIT: 3,o5
(pe legea 138/ 1999 )
(Coef.Funcție: = 2.90-3,30)
Difer.MAX.-MIN.= 0,40=100 %
Difer. 3,05-2,90=0,15= 37,5 %
(= % de adăugat la coef.min.=
transformate în coeficientul
echivalent din lg.153/2017)
...........................
•LT.COL.=cf.FCȚ.= de PLĂTIT..
(pe legea 153/2017)
(Coef.FUNCȚIE : = 2,08-2,21)
DIFER. MAX.-MIN.=0,13=100 %=
DIFER.: 0,13×37,5 % = 0,04875=
De PLĂTIT: 2,08+0,04875=2,12875
•DECI:=COEF.FCȚ.echiv.= 2,12875
= De luat in calcul pe legea
153/2017 = 2,12875 × S.M.E.=
=SOLDA DE FUNCȚIE = LT.COL.
(echiv. SOLDEI PLĂTITE =
coef.= 3,05..!)
SKY-ZONE:..nu te pripi:
Solda de grad din legea 153 e o sumă fixă:cf.grad×197,3387lei
(ROTUNJITĂ:)
COL. =360 lei
LT.COL =340 lei
MR. =330 lei
CPT. =420 lei
..... =.........
D-le BUREBISTA: ..eu am fost plătit în pensie până în dec.2015 cu S.C-dă =40 % din solda de funcție = 4,62(4,2o
+ 0,42= S.R.A.M.) de medic,la minim.!
.deci asta e:SIGUR;
Pe legea 153..= 40% devin = 20 %..!(toate procentele ..din SOLDELE.. "plătite"= luate în calcul în noua lege s-au injumătățit.!)
Și unde este solda de grad dedusa din acei 2230 lei?
D-le SKY-ZONE: HUHU îți spune că dacă ai coef. MAXIM în decizia de RECALC./ACTUALIZ.: se ia în calcul = pe legea 153 : coef. MAXIM ;(..× S.M.EC.)..!
Dacă ai un coef.INTERMEDIAR:"x",
prin "regula de 3 simplă" vezi exact ce pondere =%=are coeficientul "x" plătit( în baza legii din care provine..între MINIM.și MAXIM..din lege..) și aplici=calculezi=tot prin "regula de 3 simplă" acel procent în legea 153:..între minimul și maximul din această lege:EXEMPLU PRACTIC :
• LT.COL.=cf.FCȚ.= PLĂTIT: 3,o5
(pe legea 138/ 1999 )
(Coef.Funcție: = 2.90-3,30)
Difer.MAX.-MIN.= 0,40=100 %
Difer. 3,05-2,90=0,15= 37,5 %
(= % de adăugat la coef.min.=
transformate în coeficientul
echivalent din lg.153/2017)
...........................
•LT.COL.=cf.FCȚ.= de PLĂTIT..
(pe legea 153/2017)
(Coef.FUNCȚIE : = 2,08-2,21)
DIFER. MAX.-MIN.=0,13=100 %=
DIFER.: 0,13×37,5 % = 0,04875=
De PLĂTIT: 2,08+0,04875=2,12875
•DECI:=COEF.FCȚ.echiv.= 2,12875
= De luat in calcul pe legea
153/2017 = 2,12875 × S.M.E.=
=SOLDA DE FUNCȚIE = LT.COL.
(echiv. SOLDEI PLĂTITE =
coef.= 3,05..!)
Sa stii ca au fost si "romani" care au luptat invers, in MU de Tc SS, sibieni parca, dar unii au murit prin alte locuri! Ii cinstim pe toti, kiar daca au luptat sub steag strain, caci tot cerul si soarele romanesc l-au vazut pt prima data! Nu?
De lacrimi si stupoare pentru acestia nu este plin youtube? Probabil ca nu! Din superficialitate....
Leonard,
exact ca in pamfletul lui Tanase!
Si cu asta, ce-am facut?
G. Olescu
cum ati ajus la sumele acelea pentru solda de grad? In anexa la 153 sunt altele mai mici si calculate procentual raportate la salariul minim pe economie 2020 cred ca sunt si mai mici fata de cuantumul din anexa.
Ce-i HOOOOOOOO Olescule ? Ai intrat in trepidatii?? Nu-ti iese malaiul ..?? Pai la vechimea ta ..minuscula ..ai fentat tu cit ai fentat cu cuantumul avantajos pe L-164
Deschide ' La (B)elita ..si hai la manipulat......!!
Huhu Rezea. Am vrut sa spun SC = solda comanda. Dar am scris gresit
Acest proiect ajuta pe foarte putini dintre noi.La functia de maior la minim am o crestere de 100 de ron,este o pacaleala ,o rusine de proiect comparand cu crsterea de 40% a celor din mediul civil
cum adica la CPT e mai mare decat la colonel?
Creștere de 100 lei față de ce?
ifrim,
fumați ștevie, efect similar, dar economisiți 5/6 din sumă!
Este clar o nebunie să plătești așa impozit la pensia rezultată din venit fiscalizat odată!
Numai ierbari/nasuri pudrate a la Cîțu vor asta!
La afecțiunile lui nu avea cum să-i mai de-a dreptul să profeseze că șofer profesionist! Omul a stat și în comă....
Cine angaja un om de ispravă, însă cu un istoric medical așa de bogat?
+ priapism!
Ca de obicei, @Iosif nu urmărește reacțiile la comentarii.
Decizia CCR privind legea de modificare a legii de funcționare a CCR nu are impact asupra controlului la cele 3 case sectoriale. Respectiva lege de modifiare declarată neconstituțională nu intrase în vigoare.
Soldele de grad din anexa 6 a legii 153 sunt calculate raportat la salariul minim pe economie din 2017 1450 lei. Pt lt. Col 340:1450=0,2344
0,2344 x 2230 = 523 lei solda de grad lt.col în 2022 cfm legii 153.
Cei din activitate au solda de grad mai mica pentru ca a rămas blocată la nivelul anului 2018 prin OUG 114 la fel ca și cuantumul gradație și a celorlalte sporuri sau indemnizații comandă etc. Doar sporul pt sâmbete duminici și sărbători legale se calculează din soldele mărite...asta la activi..
Pentru pensia minima se va calcula după coeficienții din legea 153 atât pentru soldele de funcție cât și pentru grad, gradații, comanda și sporul de apărare.
este o crestere fata de cuantumul aflat aflat in plata,cuantum care este cu doar 45 de ron mai mare decat cel recalculat. Ca urmare a faptului ca proiectul propune sa nu se ia in calcul sporurile__ specialist de clasa,conditii vatamatoare,depericol etc,iar elementele luate in calcu sunt in procentele din legea 153,care sunt injumatatite ca procentaj:gradatia 3% fata de 6%; prerogative 7,5% in loc de 25%; comanda la jumatate din valoare si solda de grad,Luand in calcul 85% din baza de calcul si apoi -ajustata-cu 41,5%(25% pensie;10% sanatate;10% impozit pe diferenta)rezulta o crestere minima si in anul in care se va facectualizarea( care va fi oare?) nu voi avea o crestere mai mare de 20% .Daca nu vom avea sporurile functiei activului voi avea in continuare o pensie a functiei de maior mai mica decat a unui subofiter care se pensioneza in prezent cum am si acum.Eu 31OO ron ,el 3800-4200
In NAGORNO-K...se cauta carne de tun..
Olescule pe tine nu te incadreaza...te-au concediat si rusii....hi..hi..hi !!
Pt Ionescu..
Depinde foarte mult dacă ai vechime în serviciu (militar sau polițist) de minim 25 ani.
Pensia minimă 3268 lei net. Dacă nu ai vechime de 25 ani militar înmulțești pensia asta minima cu suma anilor de vechime militară și apoi împărți la 25.
Aceste pensii minime s ar aplica de la 1 decembrie 2020 dacă trece legea de parlament și este promulgata.
Pt. Leon pe talonul de pensie după 15.09.2017 este trecuta pensia bruta calculată la fel ca și înainte din brut adică 102% din baza de calcul la 1. Impozit 10% din brut la 2. Și la 3. Scrie pensie în plată (1-2), numai ca aici este trecută pensia plafonata la nivelul soldei nete și nu diferența normala dintre pensia bruta și impozit...
Ex.1. Drepturi luna curenta
Pensie 7140 lei
2. Obligații luna curenta
Impozit 514
3.drepturi restante
-
Total de plata 1-2+3) = 4095 ???
NU prea iese aritmetica lor nu?
4095 (media salariilor nete) =7000(media salariilor brute) - 41.5%(taxe)
Tocmai de aceea media pensiilor militare a crescut artificial în ultimii ani datorita pensiilor brute care ridica aceasta medie artificial pentru ca în realitate pensiile nete nu au crescut foarte mult după 15.09.2017.
Același militar dacă s ar fi pensionat înainte de 15.09.2017 a fi avut atunci o pensie Bruta de 4700x102%= 4794 lei, impozit 279. Pensie neta în plată 4794-279= 4515 care a crescut cu 1.3% în 2019 și cu 4.6% în 2020 ajungând 4784....
Avantaj cel pensionat în 2017 pana la 15.09.2017.are are în plus azi 689 lei..
CEZAR. +1600. Sa fie primit. Tu tot pe minus? Ia baga-ti mai jos datele, ca stiu ca ai fost la GAZ si esti praf la adunari. Desi sunt sigur ca esti atat de ingramadit, incat nici propriile date nu stii sa le bagi.
https://drive.google.com/file/d/1lYFTMxXC3A2K4_4kOPse4nBKsE0fmiGy/view?usp=sharing
Buna ziua dle Golescu,ptr cei care au vechime mai mare de 25 de ani și alte sporuri (confidențialitate, radiații, sp de clasa, etc) se modifică acel cuantum minim net? Sau de la acel cuantum minim se pleacă și după se adaugă celelalte sporuri?
actualizarea de acum se va face tot cu 85% baza de calcul din acel cuantum brut de baza?
@Burebista, multumesc !
Deci, Impozitul de 10%, NU SE RETINE DE 2 ori !
Este suficient ca este prins in retinerea de 41 5%..!
Dacă aveți 25 ani vechime militară pensie minima netă 3622 lei.
Cuantumul meu minim net, calculat conform proiectului pentru luna decembrie 2020, ar fi cu cu vreo 1500 lei mai mare decât cuantumul net recalculat și actualizat, dar cu 600 lei mai mic decât cuantumul net în plată.
Deci nu primesc nimic la această miniactualizare.
V-am mai spus-o!Cei cu OG 7 /98 vor iesi cu ea mai mica!ACTUALIZAREA ACUM!
Dacă nu citiți textul sau nu-l înțelegeți, fiți atenți la ce se scrie aici, pe blog.
La această miniactualizare se iau în calcul numai elementele precizate. NU se utilizează nicio plafonare,în afară de cuantumul net, nicun alt spor salarial, nicio pensie suplimentară, niciun spor OMM.
Burebista..,
Pentru ce functie ..??
SKY-ZLNE: P.S.=ERATĂ:..evident e o greșeală ..la CPT.=320 lei (197,3387 × 1,60 = 315,74 lei
,ROTUNJIȚI la 320 lei..!)
Burebista
Păi...dacă nu se rețin cei 514 lei din cuantumul net, ci dintr-o sumă fictivă, cuantumul brut, înseamnă că și impozitul este fictiv. Asta ne-ar mai trebui...
Cuantumul brut nu este fictiv. Este real și se plătește din bugetul ministerelor. Se retine impozitul din brut de 514 lei care se virează la bugetul de stat.
Militarul primește în mână sau oe card 4095 lei.
DIFERENȚA dintre pensia netă rezultata după impozitare 6626 lei și 4095 lei pensie netă plafonata, de 2531 rămâne la CPS pentru ca în OUG 59 nu sa specificat ce se va întâmpla cu diferența eceasta. Nimeni nu poate spune ce se face cu acei bani? La impozit nu se pot duce pentru ca nu sunt impozit... Înapoi la bugetul ministerelor la fel nu știu cum se pot întoarce. Probabil rămân în contul CPS urilor.
De aceea la o eventuala actualizare și recalculare după salariul celor din activitate brut/ net, chiar și dacă se va introduce o taxare suplimentară va fi reținută tot din acei bani rămași ca diferențiată și nu din pensia netă plafonata. Numai când impozitul și taxele la pensie vor fi mai mari decât 41.5 % din pensiile brute vor afecta pensiile plafonate la nivelul salariilor nete.
Dacă s ar face pentru toată lumea recalculare la nivelul salariilor brute nete de azi plus omm nu ar pierde nimeni chiar și la o eventuala suprataxare cu 10% în plus fata de impozit.
Dar nici NU pierdeti, deocamdata...:)).
Maior cea mai mica funcție.
Fără solda de comanda
Sumele ramase, se redistribuie, ca stimulente, personalului CPS..!
Hooooo.olescule...
Ia baga vere acolo.. Functia ..Cdt.BI.Mc.( sper ca te descurci cu citirea prescurtarii)
Vechime REALA..26 ani ! Cumulata vreo 35...dar stiu ca nu prea mai conteaza !
Deci 1 an la bonus sa nu uiti ....
Din 2001, de la Legea 164, ideea de baza este ca sa fie scazute cuantumurile pensiilor militare prin orice artificiu indus pervers in lege. La acest capitol de perversitate au sansa sa ia si premiul Nobel.
La mine ar fi o crestere (virtuala..!) de 12%,..!
@Burebista
Ei, na !
Din ce fonduri plătește CPS impozitul, dacă nu reține nimic din drepturile finale calculate pensionarului?
Pentru cei care nu au plătit cât au fost în activitate contribuțiile și impozitele din actuala legislație fiscală, cuantumul net calculat astfel este o ficțiune.
Singurul cuantum net legal și constituțional pentru cei care nu au plătit asemenea angarale este cel dedus din cuantumul brut prin reținerea impozitului prevăzut de actuala legislație fiscală pentru pensii.
Cum vine asta, îmi reții impozitul din cuantumul brut, stabilit potrivit art. 28-30, dar imi plătești alt cuantum net, mult mai mic, presupunînd că am avut de plătit contribuțiile si impozitele actuale pe salarii?
Cred că Curtea de Conturi trebuie să se întoarcă pentru a verifica și această inginerie fiscală.
Inginerie sau ce o fi, este realitatea din deciziile de pensie stabilite după 15.09.2017. În fiecare an diferențele dintre pensiile nete rezultate după impozitare și cele plătite efectiv plafonate cresc.
Cat despre impozit acesta se retine din drepturile de pensie Bruta din decizie, care sunt plătite din bugetul CPS. Când se trece la retineri în afara impozitului de 10% pe talonul de pensie nu apare și retinerea conform oug 59, este trecuta direct la Total de plata -pensia plafonata 4095...cei 2531 nu apar pe talon ca reținere...
@Huhu Rezea : am citit bine dar mă miră faptul că la acest simulacru de pensie minimă nu se ia în calcul sporul OMM . Nu este bine dar constat că sunt mulți admiratori ai acestei strategii de manipulare ordinară a pensionarilor. Dacă pensia netă cuvenită sau în plată se recalculează conform cu prevederile OUG 59/2017 și OUG144/2018 , nu este esclus ca pensionarul să beneficieze de o pensie mult mai mică decât primește azi. Salvarea ? În plată rămâne cuantumul mai avantajos de care beneficiez de la Guvernul lui Tăriceanu.
Nu contează ce fel de comandant a-ți fost în activitate (comandant de batalion infanterie mecanizata MLI uri, taburi... Sau comandant de unitate sau companie), contează coeficientul corespunzător al soldei de comandă în legea 153 care nu poate depăși 25% din solda de funcție nici pentru șeful SMG...
@Burebista, daca trece acest proiect, la Pensia neta de 4095 lei se adauga si 20% OMM, rezultand o pensie de 4914 lei, mai mare decat cel iesit pana la 15.09.2017, cu ..130 lei!
Solda de Comanda ar trebui calculata in procent de max.25% din Solda de Functie + Procent Gradatii + 7,5% atributii constitutionale..!
Trofin. La pensia minima netă calculata conform art 110.1 alin 2-5 nu se acorda sporul pt OMM.
La o viitoare recalculare a tuturor pensiilor militare prin echivalare cu a celor ce ies la pensie în acel an conform oug 59 prin modificarea art 60 alin 3 se va acorda sporul pt OMM tuturor la pensia plafonata.
Prin aceasta lege se va acorda de ka publicare în MOf doar celor pensionați după 15.09.2017 care nu beneficiază de acel spor.
Aceste pensii minime probabil ca au fost gândite pentru ca, TOATE ASOCIAȚIILE DE REZERVIȘTI SE PLÂNGEAU CA SUNT PENSIONARI MILITARI CU VECHIME COMPLETA MILITARA CARE AU PENSII MICI ȘI FOARTE MICI.
SE PARE CA NU ESTE CHIAR AȘA.
PROBABIL SE VA FACE UN CALCUL PENTRU FIECARE GRAD, FUNCȚIE, VECHIME 25 ANI MILITAR, CU SOLDA DE COMANDA SAU FĂRĂ, APOI DOAR PENSIILE MAI MICI ÎN CUANTUM NET DECAT CELE ETALON VOR FI RECALCULATE.
PENTRU CEILALȚI AR FI BUNA O MODIFICATE A ARTICOLULUI UNDE SE VORBEȘTE DESPRE RECALCULARE A TUTUROR PENSIILOR DUPĂ APLICAREA ÎN INTEGRALITATE A LEGII 153, CU RECALCULARE ÎNCEPÂND CU 2021 PENTRU CA ORICUM VA DURA APROXIMATIV 2 ANI...
D-le VALICA:..c-ADEVARAT..ai grăit..!,privind lg.164/2001..!
Dar a fost..DE ATUNCI..INCOACE .un complex de"imprejurări"...
=CONVERGENTE..,începând cu REDUCEREA "FUNCȚIILOR" în statele de organizare..!
D-le VALICA:..c-ADEVARAT..ai grăit..!,privind lg.164/2001..!
Dar a fost..DE ATUNCI..INCOACE .un complex de"imprejurări"...
=CONVERGENTE..,începând cu REDUCEREA "FUNCȚIILOR" în statele de organizare..!
1.Amendamentele (cele 3 pagini= mare atenție = sunt la art.110 din legea 223..= care se referă la pensionarii contributivi,nu la.."celilalți"..pensionari.. pe alte legi de pensie..!?Cum rămâne situația..cu acești =din
urmă..pensionari= din art.109..?
2.Includerea acestor"modificări" în lege IMPLICĂ modificarea expresă: cel puțin a art.: 29 și 30,..și chiar a art.108=cu PENSIA SUPLIMENTARĂ, ba chiar și a legii 80/1995, art.11 =privind ..OMM-ul..! =DACĂ E ADEVARAT CĂ SPORURILE.."ASTEA"..NU INTRĂ..în discutie..!!?
Stai cuminte, doctore!
Crezi ca dacă modificarile au fost introduse după art 110 se referă doar la pensiile stabilite potrivit L 263/2010?
Greșit!
Modificările se referă la toate pensiile militare aflate în plată la data la care ar intra în vigoare proiectul.
Sedinta CD din 13 si 14 octombrie:
"14. Pl-x 522/2019 Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat (PL-x 522/2019) - lege organică - Adoptat de Senat în condiţiile art.75 alin.(2) teza a III-a din Constituţia României, republicată
Raport comun - Comisia pentru muncă şi Comisia pentru apărare
Cameră decizională
Se dezbate sub rezerva depunerii raportului comun"
Pe mine disponibilizat cu 20 de ani vechime mă rupe-n două că nu se scade 1% pentru fiecare an lipsă până la 25 ci"proporțional" așa că mi-o scade dar poate rămân cu avantajosul.Altfel votez cu UDMRul.Dacă civilii își pot cumpăra vechime pentru completare de ce nu propun la fel și pentru noi cei cu vechimea incompletă.Dau banii de îngropăciune bugetului MApN cașh, dacă plec repede avantaj el de este altfel avantaj eu,cum mi-o fi norocul!
Ar fi fost camaradereste sa ia in considerare vechimea cumulata,nu cea efectiva...De...Au "uitat"ca disponibilizatii le-au facut unora loc la niste functii la care nu sperau vreodata...
Cred ca vom primi toți jumătatea lui cinci.... Dacă goarna nu suna adunarea vom rămâne cu împărțirea lui cinci la doi....
Burebista, având în vedere că ești moldovean din zonă și văd că faci exrciții matematice cu fel de fel de idici și indicatori, te rog să-mi calculezi și mie ce pensie aș avea dacă se aplică etapa intermediară având următoarele date (mie nu prea îmi iese la calcul cum vreau sau poate că am capul plin de antidepresive din cauza atacurilor de panică):
Solda de funcție = 2,80 = 1,63 – 1,67 = 1,65
Soldă de grad = 1,45 (290 lei)
Gradații = (7x6%=42%) / 7x3%= 21-23% (vechime în serviciu=peste 35 ani)
Soldă de comandă = 0
Spor pentru realizarea atribuțiilor constituționale = 7,5%.
Nu-mi ies calculele pentru că nu înțeleg aplicarea procentului de 41,5%. (de ce au băgat în afară de impozit peste 2.000 lei, CAS și CASS ?). După calculul făcut de mine, pensia ce rezultă este mai mică decât cea din Decizia de actualizare cât și cea aflată în plată. Mulțumesc.
...si un mel...gata belit....!!
Hai doamna IFRIM ..ca matale nu te dai jos din pat ..pentru 500 Euroi !
Nu te mai da lovita in ..haripa....!
@Cezar
Văd că ți-ai găsit alte cunoștințe virtuale cu care te-ncontrezi...
Cunostiinte vechi....hi..hi...
Umbla sub acoperire ..cu patura in ..cap !!
Ciobene,vezi că dosarul revoluției a fost retrimis la procurori pentru refacere cică nu sunt cuprinși toți cremenalii din Cimișoara în-trânsul!Ai emoții, ești îngrijorat,te paște primejdia?Roagă-l frumos pe userul cotârla roșie să-ți detalieze caracteristicile TT ale bilei cu care vei face frăție pe următorii 25 de ani cuplată la glezna ta de șoșoi!
.."amendamentele" ASTEA.. sunt.."IN"=INTERIORUL= art. 110 indice..,și mai sunt..și CELELALTE ARGUMENTE ALE MELE: cu MODIFICĂRILE articolelor menționate = modificări care DEVIN IMPERATIVE (OBLIGATORII!), ALTFEL: INTRĂ ÎN CONTRADICȚIE ..UNELE..CU CELELALTE..TEXTE (prevederi menționate..)..!
TOATE..ASTEA..mă determină să DEVIN TARE SCEPTIC, mai ales că..IARĂȘI: ANTECEDENTELE "VORBESC"=CONTRA..C.P.S/M.Ap.N.!
Pensionarii nu plătesc CASociale
Amendamentul este neconstitutional
Regimul fiscal este acelasi pt. toți pensionarii
Multe disc și calcule, însă se știe când dezbate CD acest proiect de lege, pentru a vedea când poate fi aplicabil și care sunt de fapt conotațiile acestor eventuale modificări!? Mulțumesc!
Generalul Balaceanu ( lider AORR) într-o interventie telefonica la B1Tv(20.50), spunea cu referire la conflictul militar din NagornoKarabak ca este nevoie ca :
1.Parlamentul Romaniei sa grabeasca adoptarea proiectului de lege privind pensiile militare de stat, pentru eliminarea diferentelor, indiferent de anul iesirii la pensie ( Pl x nr.199/2020)
2.Guvernul sa urgenteze HG de imbunatature Legii Rezervistului voluntar, deoarece prevederile actuale nu sunt atractive pentru Tineri
3.Romania nefiind departe de granitele acestui confict militar, are nevoie de o REZERVA A ARMATEI PUTERNICA si BINE PREGATITA..!
A venit salvarea !!!
Un motiv mai "întemeiat" nici ca se putea.
Probabil parlamentarii dupa asa zicere saptamana viitoare numai la asa ceva vor lucra 🤣🤣🤣👌
PLx 199 susținut și de domnul Bălăceanu înlătură diferențele abia după 4-5 ani.
Desi am fost cu cativa ani in urma printre primii pe aici care ,spre nemultumirea unora, am spus ca actualizarea pensiilor la nivelul salarizarii activilor similari pe legea 153 nu se poate face usor decat daca se gasesc solutii pentru egalizarea fiscalitatii intre salarii (41,5% si fiscalizarea la pensii(momentan 10%).
Vad pe aici ca cineva ....... ,intemeietor/i de proiecte de legi s-a autosesizat si incearca o virtula egalizare a fiscalitatii, insa de prost gust si total neacoperita de legile in vigoare.
Si mai vad o suita de comentatori care musca momeala >
Si acum sa ma explic de ce acest proiect sta in picioare pana cand cineva ,jurist adevarat ,nu ...ciordaci) va pune urmatoarele intrebari <
- cat timp 41,5% contine urmatorele > CAS = 25% , CAS =10% ,Impozit 10% % cum poti sa impui ,chiar si virtual prin lege(deocamdata proiect ambiguu) CAS =25% la pensii ????, cum poti sa impui chiar si virtual CAS 10% la pensii cand legea in functiune actualmente spune ca pensionarii sunt scutiti de plata CAS ???????
Spun virtual deoarece prin OG 59 conditiile de retinere 41,5% din brutul bazei de calcul sunt deja indeplinite pentru cei pensionati dupa 15.07 2017 (adoptare OG59 -plafonare la net).
Ca atare sa justifici ""egalitatea de fiscalitate""-plafonare la net creata deja de OG 59 art 60 in scopul ca pensiile pe procent de 100-102% sa nu mai depaseasca salariul net la iesirea la pensie prin stipularea in lege a retinerilor de 41,5 % din brutul pensiilor este o gogorita cat casa de mare ,ca sa nu-i spun mare prostie legislativa .
Asa ceva nu se poate stipula prin lege .
Imi pare rau ca multi de pe aici pun botul ,fac calcule , si cate si mai cate.
Nu am citit si nu citesc prostia peleix 199.
Prostii se cer ,prostii se primesc.
De OG 59,art 60 nu se scapa usor ,. Cu astfel de proiecte nu tine.
Pensionarul a platit CAS o viata intreaga si nu -l mai poate obliga niciun parlament prin lege sa mai plateasca ,chiar si virtual momentan dataorita actiunii OG 59 ,acest CAS =25% din brutul bazei de calcul.
Ca atare PLX 199 (nu l-am citit si nu-l citesc asa ceva )=panarama de proiect de neluat in seama.
Actualizarea pensiilor la nivelul salarial prevazut pentru functiile similare de L153 nu se poate face pana cand se casesc solutii absolut lagale de egalizare a ficalitatii la pensii si salarii. Punct.
Variata plx 199 nu confera solutii legale in actuala forma nici chiar daca se refera la o asa zisa pensie minima in prima etapa ca apoi pe aceasi schema sa se faca actualizarea din 2023.......
Este vorba despre BALU de la MFA, care-l are consilier pe maciu ?
Păi nu e firesc cu asemenea consilier....
Dacă tot va dați cu părerea despre o lege a-ți putea măcar sa citiți ce scrie în ea....
Cei 25 % despre care vorbiți NU SUNT CAS NICI LA ACTIVI... RETINEREA SE NUMEȘTE CONTRIBUȚIE INDIVIDUALA LA BUGETUL DE STAT... CASS (CONTRIBUȚIA LA ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE) 10% LA ACTIVI SUNT COMPENSATE LA ȘALARIU DECI NU SE PLĂTESC. DUPĂ DE SE STABILEȘTE BRUTUL SA ADAUGĂ SUMA PENTRU CAS DEVENIND TOTAL BRUT MAJORAT... (BLOCAT CA ȘI CUANTUM LA NIVELUL SALARIILOR BRUTE DIN 2018).
Militarii au plătit din salarii CAS (la CNPAS) numai în perioada 2010 31.12.2015...
Militarii contribuie la bugetul de stat, pensiile sunt plătite din bugetul de stat....
Cat despre recalculării de pensii, nici în 2016 spre exemplu pentru un pensionar ieșit din sistem în anul 2000 sa zicem, i sa actualizat (fictiv) solda și celelalte elemente la nivelul 2016(baza de calcul) pentru care el nu a plătit contribuții când era activ. Apoi din acea solda virtual mărită i sa calculat procentul de pensie militară, potrivit reglementarilor valabile în 2016...
La o viitoare re alculare în 2022 sa zicem prin echivalare cu a celor din activitate care ies în anul respectiv se va face la fel.. Solda mărită virtual la nivelul 2022 taxe la nivelul acelui an rezultând pensia netă.
O singura data nu s-a întâmplat în acest fel după 15.09.2017 când cei pensionați după au pierdut foarte mult la pensie iar cei pensionați înainte au ramas în plată cu pensiile calculate fin brut și impozitate doar cu 10%...(sau 16% pana în 2018).
Normal ar trebui ca pensionarului căruia i-ai calculat direct cuantumul net al pensiei să nu-i mai reții impozit pe pensie.
Cum vine asta? Il pun să plătească impozit din cuantumul brut, stabilit dintr-o baza de calcul majorată fictiv?
Burebista: vă ÎNȘELAȚI: cu exemplul PENSIONARULUI..din 2000 ! El a avut o pensie stabilită pe o lege veche,anterioară legii
164/2001; pensia aceea veche = trebuia actualizată conf.art.79 din lg.164..și în baza H.G.1188 din 2001,..apoi..încă o dată actualizată în perioada 12/2006-03/2007,..ca..mai ..apoi..ULTIMA ACTUALIZARE= prin..CREȘTEREA VECHIMII = ca bază a stabilirii procentajului % = din SOLDA LUNARĂ BRUTĂ- BAZĂ DE RECALCULARE a pensiei..să se întâmple în 04/2008,durând până în 31.12. 2015..!
APOI: a urmat recalcularea din 2016.pe baza soldei"actualizate" = FICTIV = în perioada: /12.2009 -31.12.2015,..REAL ACTUALIZATĂ așa cum am scris aici: în 12/2006-3/2007=în baza OG.56/2006.
În"unele"cazuri..=actualizările despre care am scris:..AU FOST..DEZACTUALIZATE=adică TĂIATE:=GRADUL AVUT="MICȘORAT",
=SOLDA DE FUNCȚIE=TĂIATĂ,
=SOLDA DE C-DĂ=TĂIATĂ..!
..ÎN "CASCADA ALGORITMULUI din legea 138/'99= PENSIA = TĂIATĂ !
..Despre CE VORBIM..??,
..VORBIM despre: = FURT..!
=ILEGALITATE..!
=COMISE= DE = STATUL ROMÂN..!!
(..DE."n'șpe"..ANI DE ZILE..!
• ATENTIE LA DEFINIȚII:
♧ ACTUALIZARE= MAJORAREA elementelor salariale componente ale soldei lunare brute-bază de calcul = a pensiei..!(= coeficienți,..procente..) și/ sau..a VECHIMII..luate în calcul..!
@ Burebista
Puteti sa-i spuneti la acel 25% cum vreti ca tot o retinere este chiar daca vine dupa o majorare si este o retinere inadmisibila legal din brutul pensiei.
Domnule Burebista ,o retinere de 41,5% din brutul majorat cu 25% este tot o retinere si face netul foarte mic. Asta este isprava psd cu salarizarile si discriminarile la pensii. Iti maresc salariul in 4 ani cu 100% si iti iau 41,5% plus ce mai plateste angajatorul .Adica destul de mult cam 45% per total.
Plus la VPP (valoare punct pensie) pentru civili prin cresterea arbitrara a SMB (salariului brut pe economie ) a scazut punctajul lunar/anual realizat de angajat de la 36% din SMB in 2016 la 22% din SMB in 2020. Rar salariat civil care se mai apropie de 1 punct de pensie/lun/an la valoarea de 6000 lei SMB in 2020.
Dumneavoastra probabil nu remarcati ca pensiile militare calculate dupa 15.09 2017 (OG5) sunt deja grevate de 41,5% prin plafonare la net ,astfel rezultand pensii mult mai mici decat pensiile calculate inainte de 15.09 2019 -pensii care multe depaseau brutul activului plus ceva din norma de hrana.
Egalizarea fiscalitatii intre pensii si salarii ,caci despre asta se urmareste in scopul ca netul pensiilor sa nu depaseasca netultul salariatului activ similar (baza de calcul) nu se poate face prin grevarea unei pensii de ~contributie la bugetul de stat~~ Este ilegal ,imoral si total hazardat.
Trebuiesc gasite cu totul alte solutii.
Spre exemplu<
-eliminarea din fiscalitatea activilor atat a contributiei la bugetul de stat cat si la asigurarile sociale pe motivul ca militarii sunt necontributivi -primesc solda si au asigurata asistenta medicala gratuita -dupa cum spune legea 80 in contradictie cu legea asigurarilor de sanatate(legea generala).
Si atunci ar ramane sa se impoziteze atat pensiile cat si salariile (baza de calcul) cu 10%. Asa ,cu un impozit de 10 % atat pe salarii cat si pe pensii se poate face simplu actualizarea la L153.
Asta se întâmplă pentru ca și în prezent pensia bruta se calculează la fel ca și înainte de 15.09.2017, adică maxim 102% din baza de calcul cu OMM 25 ani (20%)inclus.
Această pensie este bugetata de la minister în contul pensionarului, numai ca după retinerea inpozitului din pensia brută pensia netă nu i se plătește pentru ca spun cei de la CPS și majoritatea instantelor din România, pensia în plată nu poate depăși media salariilor nete corespunzătoare mediei salariilor brute din baza de calcul....
DIFERENȚA rezultată între pensia netă și cea efectiv plătită reprezintă cam 30% din pensia netă, și rămân contul CPS...
La o eventuala recalculare chiar și pentru pensiile acelea minime brute /nete se va face la fel.
Rezultatul va fi o creștere mai mare a bugetului brut necesar pentru pensiile militare și o creștere artificiala a mediei acestora, pentru ca în realitate pensiile nete în plată nu vor creste foarte mult.
Va dați seama ce creștere va fi la media pensiilor brute când se vor recalcula toate la nivelul salariilor brute nete ale ACTIVILOR...
Odată ce s a stabilit ca pensia netă nu poate depăși SALARIUL net, plus eventual sporul pt OMM ar fi trebuit să se găsească alta formula pentru stabilirea pensiei militare de stat brute în cuantum mai mic și din care sa se rețină doar cei 10% impozit, tocmai pentru a se evita creșterea mediei brute a pensiilor...
Nu ma încălzește cu nimic ca pe talon scrie ca am pensia bruta 7-8000 însă în realitate în mână primesc 4-5000...
Asta da rău și la public pentru ca în statistici se comunica bugetul brut și media bruta pentru pensiile militare..
Iată ce vă scriam pe 08.10.2020.
S-a adeverit din păcate.
Decât pensii militare neactualizate de 7 ani, mai bine pensii pentru militari în sistemul public.
Cu excepția cazului în care este menționat expres altfel, conținutul original al acestui site poate fi folosit liber, cu citarea sursei, sub o licență Atribuire 4.0 Internațional (CC BY 4.0) - huhurez.com