Un produs Blogger.

vineri, noiembrie 29, 2019

Propunerea simplă, pensii militare ca la magistrați, nu prea i-a interesat pe cititorii rezerviști

101 comments
Pensii de serviciu pentru militari calculate similar cu pensiile magistraților

Acest topic este asumat în întregime de autor 
Poate are careva dintre cititori posibilitatea să supună această propunere atenției Grupului de lucru înființat de ministrul Apărarii, N. Ciucă.
Cum pensiile de serviciu pentru magistrați au fost fundamentate inițial pe existența pensiilor de serviciu pentru militari, după experiența din ultimii 10 ani, când pensiile militare au fost plafonate după bunul plac al decidenților din Sistemul de Apărare, s-ar impune renunțarea la improvizații și stabilirea unui sistem de pensionare coerent, așa cum s-a dovedit a fi cel reglementat de Legea 303/2004 pentru magistrați.
Cuantumul pensiei de serviciu pentru militari ar avea și o componentă contributivă care ar constitui un drept câștigat, de care să nu se atingă guvernanții vremurilor.
In componența pensiei de serviciu din decizia de pensie ar fi reflectată și valoarea pensiei contributive ce i s-ar cuveni militarului, calculată potrivit L 263/2010 și Legii nr. 127/2019 din sistemul public de pensii.
Cuantificarea părţii necontributie din pensia de serviciu a militarilor se impune cu atât mai mult cu cât se împlinesc deja 10 ani de când militarii în activitate plătesc contribuţii individuale la bugetul de stat în acelaşi procent cu contribuţiile de asigurări sociale plătite, începând cu luna aprilie 2001, de toţi angajaţii din România. 
CIBS de 25% din solda lunară  ar urma să fie virată la Fondul de Pensii gestionat de Casa Naţională de Pensii
Dorința de suprataxare a guvernanţilor s-ar limita doar la partea necontributivă a pensiei.
Trecerea la noul sistem de calcul să se va face fără păstrarea principiului cuantumului mai avantajos, pensia recalculată neputând fi mai mică decât pensia contributivă ce i se cuvine militarului.
Reglementarea privind pensiile militarilor ar urma să se intercaleze, ca și la magistrați, în statutul profesional, respectiv in Legea privind Statutul Militarilor.
Pensiile magistraților sunt reglementate scurt, concis și eficient în doar 5 articole, de la nr. 82 la nr. 86, ale Legii 303/2004.

Iată ce dispoziții ar urma să aibă reglementarea pentru pensiile militare, adaptată după Legea 303/2004:

Art. 1
a) Militarii cu o vechime în serviciu de cel puțin 25 de ani în beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.
b) Pentru fiecare an vechime cumulată care depășește vechimea în serviciu de 25 de ani, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1%, fără a se putea depăși venitul brut avut la data pensionării


Art. 2  
Militarii sunt pensionați la cerere înainte de împlinirea vârstei prevăzute de lege și beneficiază de pensia prevăzută la art. 1, dacă au o vechime în serviciu de cel puțin 25 de ani. 
Art.3 
 De pensia de serviciu beneficiază și militarii cu o vechime în serviciu  între 15 și 25 de ani, în acest caz cuantumul pensiei prevăzut la art. 1  fiind micșorat cu 1% pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală.

Art. 4 
Militarii  care îndeplinesc condițiile de vechime în serviciu prevăzute la art. 1 și 3 beneficiază de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării  sunt trecuţi în rezervă din motive neimputabile. În acest caz, pensia se stabilește pe baza drepturilor salariale pe care le-a avut în ultimele 12 luni înainte de trecerea în rezervă, actualizate la data pensionării. 
Art 5
 Partea din pensia de serviciu care depășește nivelul pensiei din sistemul public al asigurărilor sociale se suportă din bugetul de stat.

Art. 6 Pensiile de serviciu ale militarilor, precum și pensiile de urmaș se actualizează anual în raport cu media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de militarii  în activitate.
Art. 7
 Dispozițiile art. 6 se aplică și militarilor pensionari, precum și persoanelor care beneficiază de pensia de urmaș la data intrării în vigoare a prezentei legi. Drepturile lor de pensie nu pot fi mai mici decât pensia contributivă ce li se cuvine la data actualizării.

101 comentarii:

Iosif spunea...

Dle H,
Cum s-ar calcula nivelul pensiei din sistemul public? Ce elemente s-ar lua in considerare? Ce se intampla daca componenta contributiva ar depasi baza de calcul militara? Suplimentul militar, recompensa, partea "variabila" cum s-ar stabili?
Cum s-ar valorifica pensia suplimentara, conditiile de munca si stagiul civil prestat dupa trecerea in rezerva? Unde isi vor avea locul, in componenta militara sau in cea publica sau nu se vor gasi niciunde?

Cu multumiri anticipate,

Iosif spunea...

Art.4 "......actualizate la data pensionarii" sau recalcularii?

M spunea...

Pai seamana cu ciorna pe care am publicat-o eu acum cateva zile si pe care am sters-o pentru ca nu mi s-a confirmat sursa.
Tot umbla idei care sa combine o parte contributiva cu o parte necontributiva cat mai redusa. Unii zic de exemplu sa primim cuantumul de la art. 6 din Legea nr. 270/2015 (asa cum e trecut in proiectul de modificare, deci 30%) pentru ca in definitiv si noi suntem "in rezerva" + OMM + pensie suplimentara.

Huhu Rezea spunea...

"Iosif
Esti pensionat după 2015?
Pentru pensiile în plată la data de 01 01 2016 sî pentru pensiile stabilite potrivit L 223-2015, inclusiv în anul 2019, punctajul conform Legii 263/2010 este deja calculat. In punctaj intră integral si pensiile suplimentare şi sporul pentru conditiile de munca.
De la data intrării în vigoare a L 127/2019 punctajul se va calcula potrivit respectivei legi. Contează numai suma punctajelor anuale, stabilită potrivit L 263/2010, care se înmulţeşte cu 75 lei.

Teo spunea...

d-le H, Nu uitați că în anul 2011 angajații MAI, în speță polițiștii, au fost puși la dispoziție între 3 - 6 luni fiind plătiți pe minim, după care vreo 15000 au fost disponibilizați! Dacă pensia se stabilește pe baza drepturilor salariale pe care le-a avut în ultimele 12 luni înainte de trecerea în rezervă, actualizate la data pensionării și nu mai poate alege din media a șase luni din ultimii 5 ani, vor avea pensiile cele mai mici!

Huhu Rezea spunea...

E vorba de militari trecuţi în rezervă fără drept de pensie.

ifrim spunea...

Sefu vaz ca nu aveti niciun articol privind disponibilizatii cu vechime minima.Daca pe contributivitate se imparte la 35 noi murim de foame.Daca contributivitatea este pentru program de lucru de 8h /5 zile saptamanal atunci contributivitatea militara musai inmultita cu 3 ca am fost platiti pt,24h.Ori varianta II-a sa se considere vechime in serviciu stagiul potential la care am fi ajuns daca nu intervenea reorganizarea,restructurarea,desfiintarea.Faceti proiecte doar pt.d-stra cei cu vechime integrala?Nu merge asa!Si mai specificati ca nu se pastreaza macar cuantumul in plata.Bravos natiune!

Sorina spunea...

Nu inteleg de unde a apărut asa ceva

M spunea...

Vad ca nu a scris nimeni pana in acest moment.
Orban declaratii la MApN langa Ciuca:
"Am inteles ca este un grup de lucru care va propune masuri pentru rezolvarea inechitatilor aparute ca urmare a ordonantei 57."

Hai sa vedeti cum ajung eu sa votez PNL!!!!

Huhu Rezea spunea...

@Teo
Cu ce i-ar ajuta dacă baza de calcul este numai ultima lună de activitate, cum au modificat legea pentru magistrați, dacă sunt trecuți în rezervă chiar in lunile plătiți cu salariul minim?

Leo spunea...

Flavius a fost amânat în februarie "doo zeci doo zeci"....
Ce însemană asta dragă Maestre ?

Huhu Rezea spunea...

@Ifrim

Credeam că mă întrebi ce se întâmplă cu cei care nu au 15 ani vechime ăn serviciu? Nu primesc pensie de serviciu, ci numai pensie civilă.
Suma punctajelor anuale nu se mai împarte nici la 35 si nici la 20 ani stagiu complet de cotizare.
Credeam că mă întrebi ce se întâmplă cu cei care nu au 15 ani vechime efectivă? Nu primesc pensie de serviciu, ci numai pensie civilă.



M spunea...

Stati asa ca acum mi-a trecut un fior rece pe sira spinarii!!!

Pai bietul Portocala, sluga lui Kovesi, cand o intra in parnaie cum ii calculeaza javrele astea pensioara? Ramane bietul de el cu o pensie de cacao de sub 20.000 de lei? Vai, vai, vai! Hai in piata cu palme galbene: "Toti pentru o Portocala!"

Kovesi a scapat de parnaie ca a plecat la UE sa ii invete si pe aia cum se fac dosare politice dar l-a lasat aici pe bietul Portocala!

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/dezastru-pentru-pensiile-militarilor-anuntul-facut-de-ludovic-orban-cu-nicolae-ciuca-langa-el-vi_1402444.html

reddog spunea...

Hai sa vorbim si de militari.
Indiferent de grad.
MILITARI.
Unii le-ar spune "plutonieri mesianici"

Altii, altfel.

Cert este ca avem cateva divizii de colonei cacaciosi.

Asa le spun unii.
Altii, altfel.


Important este sa privim tot tabloul si sa vedem care este militar si care e cu : Ne mai da ceva?


https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2014/09/22/un-erou-al-romaniei-penes-curcanul/amp/

CEZAR spunea...

Atentie !
In legislatia pensiilor si salariilor nu se mai foloseste termenul PESEDIST-COMUNIST...ACTUALIZARE, ci noul termen CACAPITALIST ..CATU-IREA PENSIILOR SI SALARIILOR !!!
Deci acum pot zice ca lu domnul m-Al ii merge o ..catuire de -90 % fara probleme ....:D...:D..

Militar de la 14 ani spunea...

Cred că toate țările NATO au o lege clară pentru militarii care trec în rezervă. Să nu fim noi mai deștepți ca ei că nu avem șanse.
Dacă intri în circul contributivității, oricând partea de la buget poate fi rasă. Ăsta e primul pas pentru a ne aduce la sistemul public de pensii ca orice civil. Este o capcană întinsă de care se vor bucura acum câțiva matusalemici.
Reducerea vârstei de pensionare va fi un vax pentru că viitorii pensionari vor rămâne în sistem, chipurile pentru o pensie mai mare, până la 60 ani și vor mai trăi fericiți că au contribuit 2-3 ani.
Rostul pensiei militare cu mod de calcul specific NATO, nu este să îl ții pe militar cât mai mult ca să ia pensie contributivă ci să îl ții atât timp cât poate să facă față cerințelor militare, adică în jur de 50 de ani, maxim 55 de ani. După 55 ani nici nu se pune în discuție.
Gândindu-ne la pensie, pierdem din vedere misiunea armatei. Cariera nu trebuie influențată de cuantumul și forma pensiei. Și așa, cam după 50 de ani îți cam piere cheful de militarie. Singurii cărora le vine cheful sunt generalii și poate câțiva colonei care speră că vor ajunge și ei la o stea măcar la trecerea în rezervă.
De altfel, principiul contributivității se poate aplica și acum la activii care optează pentru acest mod de calcul. Nu am auzit pe cineva din 2015 încoace să-și dorească așa ceva.


Teo spunea...

D-le H, Nu i-ar ajuta dacă baza de calcul este numai ultima lună de activitate, cum au modificat legea pentru magistrați, dacă sunt trecuți în rezervă chiar in lunile plătiți cu salariul minim și nici dacă pensia se stabilește pe baza drepturilor salariale pe care le-a avut în ultimele 12 luni înainte de trecerea în rezervă ! De aceea varianta cea bună este cea din Legea nr. 223/2015 cu media celor 6 luni la alegere, din ultimii 5 ani de activitate. Este și motivul pentru care m-am bătut atunci când am făcut parte din colectivul care a lucrat la lege.

nlblog spunea...

Se lovește tot în cei care au suportat politica de austeritate înaintea și în perioada pensionării, cu tot ce a însemnat aceasta, avantajând tot valul 2009 și 2015-2017 cu precădere. De măsuri de corecție așa cum s-au luat pentru cei în activitate atunci, nici pomeneală! De data asta dedicația este pentru tot chiulăul care și-a căutat un loc călduț pe ultima sută (12 luni) și cei care cu anticipație au vânat prin slugărnicie și pupincurism leafă "pentru pensie". Țara lui Papură vodă...

Militar de la 14 ani spunea...

Prima tangență a guvernului Orban (+Ciucă) cu pensiile militarilor:
Pensiile militarilor sunt în pericolul de a nu mai fi indexate, așa cum a promis guvernul condus de Viorica Dăncilă! Noul prim-ministru, Ludovic Orban, a anunțat că indexarea cu 4,6% de la începutul anului depinde de anumite analize, lăsând să se înțeleagă că nu va fi acordată.

”Aștept rezultatul grupului de lucru. Obiectivul nostru este să nu se creeze diferențe între un militar ieșit la pensie în 2016 și unul ieșit în 2019.”, a declarat Ludovic Orban.

Sorina spunea...

U de se află această asa zisa lege poate in camera deputaților se vor depune amendamente care sa se refera aia ce spune dl Ifrim dar cand se va intampla asta ......Mai e....

reddog spunea...

M
Speram ca Jandarmeria sa aplice legea si in viitor.
Ca si pana acum, fara ura si partinire ( cum a fost cu "animalele" din Diaspora)

Ne vedem in Piata.
Am asa o mare curiozitate cu coloneii mesianici. O forta cum ar veni.
Sunt cateva divizii.
Tari in gura. 😁

http://mobile.hotnews.ro/stire/23491455

Patrascioiu spunea...

Daca am primii pensii dupa modelul preconizat la civili totul ar atarna functie de vechimea cumulata. Nr.puncte x valoarea fixa de 75=excelent pt cei cu vechime si conditii.Cei diponibilizati ar lua-o in barba.

vio spunea...

Acest Pricina vorbeste mult si prost!

M spunea...

Sa vă fie clar : dacă psdeii vor arunca cu bolovani în militarii români tot "animale" am să le spun. Uit și eu dar nu foarte repede! 😁

gigi 2 spunea...

Las ca ne rezolvă dl Ciuca asa ne trebuie si bine ar fi sa le si taie ce mama dracului ce atata dezmat. Ps mergeți si votați pe mutu că o sa ne meargă bine.

hankook spunea...

Hai ce ne-am luat-o in kur de la sica si presul desertului..indexarea de la 01.01.2020 de 4,6 % nu va mai fi .....adica MUIE !

Ein Stein spunea...

Asa trebuie sa arate o lege, trebuie sa argumenteze esenta problemei nu o prostie intinsa pe zeci de pagini plina de imbecilitati si inflorituri.
Zic asa ca forma, specific, ca fond e de discutat si am sa discut eu, achtung!, e doar parerea mea. Nu cred ca art.1 si 2 ar trebui sa se regaseasca in lege, cel putin in forma propusa de huhu. Eu zic asa,
Art.1 Militarii cu o vechime în serviciu de cel puțin 25 de ani în beneficiază de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.
Art.1, 2 dispar.
De asemenea art.3 nu prea are noima, ori ai 25 de ani si ai pensie ori nu si atunci nu, pe de alta parte daca daca tot prevezi reducerea cu 1% pentru fiecare an lipsa de ce nu prevezi si o crestere cu 1% pentru cei care depasesc cei 25 de ani, deci ne lipsim si de art.3.
Pentru cei vor sa ramana in activitate peste cei 25 de ani, oricum e reglementat in L80 iar daca tot nu beneficiezi de un spor pentru vechime in plus atunci nu se justifica art.1 in forma propusa de huhu.
Eu sunt total impotriva reglementarii cu cei 15 ani, care se regaseste si in L223, vrei cariera militara incepi de jos, de tanar, nu te gandesti la batranete ca stii tu pe cineva si te baga pe usa din dos in armata, pe functie grasuta, nu ca toti prostii care muncesc si isi asteapta randul. Mai freci menta nitel si te trezesti colea ditamai pensionarul militar, si nici nu a fost greu, daca esti descurcaret, asta e.
Pentru cei deja aflati in pensie, disponibilizatii cu vechime mica, sub 25 de ani, trebuie o reglementare separata, sau cel putin tratata separat.

Huhu Rezea spunea...

@Teo
Ai lucrat la Proiectul Dușa, ăla care a ajuns în Parlament
fără recalcularea pensiilor în plată?
Varianta pe care eu o pun în discuție propune un cuantum care nu poate depăși cuantumul brut al ultimei solde lunare, cea mai mică pensie fiind 80% din media ultimelor 12 solde lunare.

M spunea...

Nu mai credeți la virgulă tot ce spun politicienii.

Părerea mea e că Orban nu a înțeles întrebarea. A confundat indexarea cu inflația cu procentele din propunerea lui Leș.
Sigur, el e deștept, nu prost ca Dăncil ! 😁

Teo spunea...

Legea nr. 223/2015 prevedea termenul de recalculare pentru pensiile stabilita în baza altor legi decât cele a pensiilor militare de stat, gen L 263/2010 și reactualizare pentru pensiile de tip militar, gen L164, 119.

Huhu Rezea spunea...

@Teo
Memoria blogului este mai puternică decât amintirile d/tale.
Vorbim de proiectul care aq ajuns în Parlament, unul introdus de Dogaru, altul introdus de insuși Guvernul Ponta, ambele variante ale Proiectului Dușa.
Uite ce discutam noi prin 2015 despre respectivul Proiect:

https://www.huhurez.com/2013/11/proiectul-legii-pensiilor-militare-asa.html

Teo spunea...

Acesta este textul la care mă refer -"ART. 109
Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, cu modificările ulterioare, revizuite în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările şi completările ulterioare, cele plătite în baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cu modificările ulterioare, precum şi pensiile stabilite în baza Legii nr. 80/1995, cu modificările şi completările ulterioare, devin pensii militare de stat şi se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie şi baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 28, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special la data intrării în vigoare a prezentei legi.
22. La articolul 110, alineatele (1), (2), (4) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(1) Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special stabilite în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, devin pensii militare de stat şi se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în termen de maximum 24 de luni de la intrarea în vigoare a acesteia, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie şi baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 28, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Teo spunea...

D-le H,Eu am lucrat și lucrez la SCMD și la proiectul nostru mă refer. Am citit și vă dau dreptate, Legea a plecat într-un fel și a ajuns modificată. Este o poveste lungă cu multe personalități politice implicate și nu numai, majoritatea cu efecte negative asupra legii.

Huhu Rezea spunea...

@Teo
Nu-mi plac interlocutorii care nu se obosesc să citească ce am indicat.
Textul reprodus din Lege nu exista in Proiectul introdus în Parlament. Citeste textul Dușa.
D ta spuneai ca ai lucrat la textul propus Parlamentului.
Articolele privind recalcularea pensiilor au fost introduse de parlamentari, printre care merită să-l menționăm pe răposatul Mircovici.

Iulian Mareș spunea...

Pt mine este doar bacșiș! Mai baga Orbane, mai bagaaa!

Teo spunea...

Am citit de pe https://www.huhurez.com/2013/11/proiectul-legii-pensiilor-militare-asa.html și vă dau dreptate, Legea a plecat într-un fel și a ajuns modificată. Este o poveste lungă cu multe personalități politice implicate și nu numai, majoritatea cu efecte negative asupra legii.

Iulian Mareș spunea...

M,
Știai că secția de procurori/CSM l-a spălat pe Onea?
Acum este virgin!
Ce cloaca este la CSM!

Iulian Mareș spunea...

Înseamnă pa și drum bun!

Leon spunea...

"În privinţa diurnelor militarilor români aflaţi în teatrele de operaţii cu siguranţă ele vor creşte, urmează să stabilim cu Ministerul Finanţelor cuantumul acestor diurne, avem cele mai mici diurne dintre toate ţările praticipante la misiuni, ca să zic aşa, până şi Bulgaria are diurne mai mari decât noi , ceea ce este de neacceptat. .
Există un grup de lucru la nivelul Ministerului Apărării care încearcă să realizeze un Proiect de Lege care să repare nedreptăţile şi inechităţile care au apărut în calcului pensiilor de serviciu ale militarilor, în urma Ordonanţei 57", a declarat premierul.

M spunea...

@Iulian Mares
Lasati CSM-ul ca ala e un fel de sindicat. Se ocupa de spalat membrii de sindicat.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Lucian Onea este acuzat de participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, instigare în formă continuată la comiterea, fără vinovăție, sub forma participației improprii a infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, scrie Agerpres.

În același dosar, Mircea Negulescu a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreaptă, instigare în formă continuată la comiterea fără vinovăție sub forma participației improprii a infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.


Uite o reglementare pe care o sustin: Pensii militare doar pentru iesirea la pensie "cu onoare". Valabil si la politisti. Nu mi se pare normal sa ia pensie militara unul dat afara din armata pentru pedofilie, sa zicem!

Mirel spunea...

Stimati domni, de cand a aparut legea pensiilor pe care v-ati dorit-o cu atata ardoare , eu am avut numai de pierdut.
Anul asta o sa fac 15 ani vechime civila... si cu ce ma ajuta? Am pierdut prin '' recalculare'' partea contributiva a pensiei. O mare realizare !!!
Indexare NU, marire NU.
Ce s-a facut cu legea asta? Ofiterii superiori, generalii... au vazut sacii in caruta, restul ...
Urmaresc aceasta pagina de multi ani. Numai va certati cu x, k, d, ..
Calcule si iar calcule... fluturasul meu e identic la cifre. Astia din M.I imi zic ... tie nu ti-a pus nimic ?

Gigi spunea...

Cu cât se amână mai mult,cu atât șansele se micșorează.Găsesc ei o chichiță.

Gigi spunea...

In ce sens este dezastru?

Iulian Mareș spunea...

De la unii au murit 15! De la noi sute! ...și câțiva nu se simt prea bine...

https://evz.ro/mortii-din-lista-coldea-kovesi-ar-merita-un-monument-in-curtea-dna.html

Unknown spunea...

Se vorbește de o uniformizare după '90 -prezent cu procente diferite...Vom vedea noul staf

Ioana spunea...

Cei din MAI sunt la fel batjocuriti!

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Lucruri stranii se petrec în procesul lui @Flavius la Bacău.
Procesul rămăsese în a doua pronunțare după o primă repunere pe rol. In loc de pronunțare aflăm că instanța s-a pronunțat pe două excepții ridicate de MApN, una respinsă, altă reunită cu fondul și, practic, o a doua repunere pe rol, când părțile vor fi citate în luna februarie anul viitor. Sunt semne bune că nu a admis excepțiile, dar se pare că judecătoarea trage de timp și nu este edificată cu legislația salarizării și pensiilor militare. De înțeles, când constatăm că nici rezerviști cărora de vreun an le repeți ce este cu cuantumul compus al soldei de funcție ți tot nu înțeleg.
Se vede mâna avocatului în acest proces, altfel judecătoarea respingea demult acțiunea, fără să-și facă probleme.

meri spunea...

Explicați va rog mai pe larg ce se întâmplă cu cei care au doar 10 ani vechime ca militar. Am ieșit la pensie conform Legii 164/2001.

M spunea...

L-am vazut aseara pe ministrul de interne!
Personal, fac urmatoarea declaratie:
Domnule Ciuca, imi cer scuze ca v-am acuzat ca ati tarat armata in razboiul politic, ca in calitate de militar ati negociat cu Johannis si ati subminat capacitatea de raspuns a armatei, ca ati tacut la fel de las ca si Comandantul Suprem cand militarii au fost pusi la baza piramidei salariale si au avut pensiile diminuate. Imi cer scuze!
Fata de Marcel Vela sunteti chiar acceptabil!
Nu am vazut in fruntea MAI un ministru mai prost de la Dejeu. Sa iti ataci oamenii din primele zile, fara sa cunosti nimic este mizerabil.

Leon spunea...

Pensiile acestor români, în pericol! Ponta declanșează scandalul: Am procedat corect
Autor: Gabriel Zamfirescu15 noiembrie 2019
Anunț îngrijorător pentru acești români. Pensiile acestora sunt în mare pericol. O spune șeful ProRomânia, Victor Ponta, care lansează un avertisment îngrijorător. Mai mult, fostul premier dă de pământ cu Ludovic Orban și spune că acesta a fost motivul pentru care nu a votat noul Executiv.



Noi probleme în sistemul de pensii. Veniturile militarilor sunt în pericol de a nu mai fi indexate, așa cum promisese fostul Guvern condus de Viorica Dăncilă. Anunțul a fost făcut chiar de șeful ProRomânia, Victor Ponta.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că această măsură depinde de anumite analize. Liderul Pro România, Victor Ponta, critică faptul că prim-ministrul a anunțat că indexarea cu 4,6% de la începutul anului depinde de anumite analize, lăsând să se înțeleagă că nu va fi acordată. ”Toti parlamentarii ProRomania am sustinut public la motiunea de cenzura ca NU vom vota un Guvern care nu respecta prevederile Legii 223/2015 privind Pensiile Militare! Si ca vom sustine doar acel Guvern care indreapta uriasa nedreptate facuta militarilor de Guvernarea PSD Dragnea ( la propunerea Ministrului Muncii Olguta Vasilescu)!.

Cei mai multi ne-am tinut de cuvant si NU am votat Guvernul PNL “Orban” ( cei cativa care au uitat ce au promis si au votat alaturi de PNL nu mai sunt la ProRomania) / iata ca se dovedeste foarte repede ca am procedat corect!

Credem ca drepturile militarilor romani trebuie respectate – asa cum au fost prevazute in Legea 223/2015 / iar ProRomania se va lupta pentru acest principiu !”, a anunțat Victor Ponta pe o rețea de socializare

Leo spunea...

Stelică , BRAVO , aste este atitudine de LUPTĂTOR.
Pierzi sau câștigi LUPTĂTOR te numești împotriva sistemului MAFIOT MFA. În plus , asta înseamnă că ești încă VIU.
"SUS PATRIA , JOS MAFIA !"

Huhu Rezea spunea...

Poate are careva dintre cititori posibilitatea să supună această propunere atenției Grupului de lucru înființat de ministrul Apărarii, N. Ciucă.

avianyc spunea...

Completati cu o racotdare la L153 a tuturor rezervistilor.

Huhu Rezea spunea...

Pe bune, ţie ţi-a fost lene să citeşţi cele 7 fraze ale propunerii sau nu ai înţeles că soluţia propusă este deja racordată la L 153/2017?

avianyc spunea...

Am citit dar nu am inteles ca-i racordata.

Sorina spunea...

Dar cum ramane cu grupa de munca AC pentru care ni îndată nu sa respectat procentul ,dece procentul acordat sa fie ca la grupa speciale si inca ceva . Cum.ramane cu aplicarea raportată la salariu minim pe economie asa cum nu da ținut cont la cei cu pensii mai mici ca aceea a lui dl Cornelia a multora pensionati in 2016 pe legea 223 cu procentul tăiat de 65 in loc de 80 asa ca ....

Sorina spunea...

A trecut si 19 noembrie si nu vedem hotărârea de urgenta .....

tavi spunea...

Bună seara tuturor! Domnule Huhu am o rugăminte: imi puteti spune, după cunoștința dvs., dacă vreun pensionar militar sau din poliție a câștigat în instanță actualizarea pensiei cu solda funcției de bază? Vă mulțumesc.

Huhu Rezea spunea...

@tavi
Sunt câteva Sentințe și aici pe blog la eticheta Actualizare în sensul în care intrebi dăta, dar nu cred că vreo Casă Sectorială a pus în aplicare o asemenea hotarâre cât timp legea spune că solda de funcție, indiferent cum este denumită, are un cuantum compozit, începând cu anul 2010.

Leo spunea...

Nu a câștigat. Solda Funcției de bayă ,este o noţiune definită de cadrul normativ existent până în L 153.
Va câștiga cu "solda de bază" care nu e definită nicăieri sigur cineva......

Leo spunea...

http://presamil.ro/ultimul_nr/index.html#11/z
La pag. 11

tavi spunea...

Vă mulțumesc pentru raspunsurile oferite! Multă sănătate tuturor.

Unknown spunea...

Corect!

Unknown spunea...

Mares ție îți taie din grăsime!

antijeg spunea...

Lasati vrajala si disputele politice.
CITITI OBSERVATORUL MILITAR NR>46/27.11-03.12.2019"NOI REGLEMENTARI REFERITOARE LA CONDITIILE DE MUNCA'.Trageti concluziile corespunzatoare.Astept provincia.

Ionescu G. spunea...

Punerea la dispozitie este extinsa si la moda in MAI .

Iulian Mareș spunea...

Nedefinitule,

👍😜🤗😂
Și îți dă grăsimea ție?
Sau vrei altceva?

Iulian Mareș spunea...

M,
Sau zoofilie, precum Cezar! 👍😜😂👏

Cezar spunea...

Pai si ce mai ramane?🤣🤣😂🤣😂
E Kutuzov..in persoana

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Provincia lu' @Antijeg, care nu degeaba intreaba, va rog: Chestia asta mucegaita cu grupele de munca, ce poate aduce, daca nu sunt platite, taica? Doar sa ne laudam cu ele si sa le tinem la cingatoare,ca pe flocirele de pe campii?
-Cat despre propunerea Onorabilului, este foarte corecta si ne aliniaza la magistrati, sa nu se mai creada ei ombilicul Romanistanului, pentru ca nici noi nu suntem de lepadat, fata de ei! Ba inca ei sunt la caldurica si aerisire, cu vacanta mare la centurile robelor, cu programe comode si protejati la maximum sa nu fie atinsi nici de adierea vantului, chiar si in fata greselilor monumentale, cand n-au raspundere pentru erorile savarsite, iar noi raspundem cu a trei-a cizma pt. erori, sau in fata glontului, accidentelor si bolilor profesionale, care cand ne rapun murim dalacului de foame si lipsuri cu pensiile cele mai mizerabile din NATO! Ati vazut un magistrat sa moara de foame, daca s-a pensionat de boala? Dati-mi-l si mie pe raboj sa-i fac o statuie din coca de paine, si s-o pun in fata Tribunalului, Judecatoriei sau Procuraturii, sa-l planga lumea de mila, si sa faca cheta sa-l sustina financiar si material sa traiasca, sa nu fie ca mine, ca Stelica si ca altii din Armata sau Politie, rusinea NATO si a tarilor civilizate, bineinteles ca acesta rusinica pentru Romanistanul-doică si politicienii-vatafi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Uraaa! Chiar acum ICCJ si toate Curtile de Apel din Romania au sustinut mentinerea Sectiei Speciale pentru investigarea abuzurilor di Justitie, desi spanzuratul voia s-o desfiinteze, dar ministrul Predoiu a fost mai istet si a supus chestiunea in atentia acestor magistraturi supreme in stat, aratand ca iar s-ar aduna plangeri si despagubiri la CEDO, in dauna statului roman! Este o victorie! @ Leonard, stii chestia aceea, ultima, in care supun atentiei controlului judiciar subiectul nedmiterii la CCR, asa ca este morcovul foarte luuung si foarte rosu in contestatie! Ooof, dar pana cand?!

M spunea...

@Mareș
😂😁😂👍👍👍

civildoi spunea...

Ifrim@Vezi ca proiectul cu modificarile la lege te penalizeaza pentru vechime mai mica de 25 ani.Fuga la CMJ si vezi cum stai cu conditiile de munca.Cere sa vezi fisa din dosar.Fii destept.Vezi ca pentru perioada cat ai fost detasat la mina daca scrie in dosar iti vor acorda conditii normale.

raul spunea...

Huhule ,nu ti-au placut trimiterile mele la salariile politiei locale?De ce nu le-ai dat?Ai neamuri in Politia Locala sau il aperi pe CIUCA pt faptul ca a fost fraier cand nu a spus nimic la coeficientii Olgutei din L 153???

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Civil doi, doar 1 luna am conditii deosebite, rezultata la o detasare de specializare, in rest speciale, cat am fost Cdt. plt Sc. Soferi, Cdt Plt detasat in economie la mina de carbuni sau Canal, sau in Rg. Art. pe masina de lupta APR-Dac 665T, proiectile reactive 120 mm. Am acoperire. Cu scaderea aceea se compenseaza cu altele. O sa ma duc acolo sa vad, dar n-ar fi normal sa-mi faca asta, mai ales ca mi s-a tras si beleaua de acolo. Am treaba pe acolo si am sa ma uit, dar o sa dau telefon mai degraba, sunt baieti de treaba si prompti.
@Onorabile, sa fie asa cu perioadele din economia nationala sa ne dea normale, cand noi acolo lucram 10-12 ore? Miram-as sa faca tampenia asta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La o vechime de 18,8 ani total, sa vedem ce mai bulesc nenorocitii, caci efectivi sunt 10 ani si 8 luni.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Chestia e ca pe Lg.223/2015, deja mi s-a scazut cate 1 punct pentru fiecare an cu vechime neandeplinita, asa ca ce sa mai scada? Bai, legiuitorilor, mai faceti si voi pomeni cu amaratii si mai puneti, nu numai sa luati! Cum dreaku' de la gusteri au crescut pensiile de cateva ori mai mari decat soldele si salariile, dar si decat salrariul Presedintelui? Pe alea nu le mai vedeti? Ai?

DECEBAL spunea...

De atatia amari de ani am vazut inaintea ochilor undita cu morcov si noi am mers inainte poata poate il prindem (primim ceva)."Duce magarul nu stie ce duce". Indiferent de culoarea politica toti ne fac cate "un draft de speranta". De fapt speranta lor este sa treaca timpul si sa treaca la cele vesnica cati mai multi dintre noi, iar pentru cei ramasi (putini) nu isi va mai face nimeni probleme. Deci cat mai multe legi si incurcate pentru ca nimeni sa nu isi poata gasi dreptatea.Facem pariu ca cel putin pana viitoarele alegeri nu se va rezolva nimic ? Nu vedeti ca de pensiile lor SPECIALE (parlamentare) nu vorbesc de loc? Unde este MARELE USR ? Ne-au imbatat cu apa rece,doar doar ii vom vota. Sa finalizeze odata ceva concret si apoi pot sa ne ceara votul. CREDINTA SI ONOARE. Ei nu au asa ceva. Ne cer sa facem sacrificii, sa ne facem datoria. Dar ei ce fac? Unde este exemplul lor? Un comandant de pluton ce la spune subordonatilor lor inainte de a incepe misiunea? FACETI CA MINE. Eu zic sa nu le mai dam nici o atentie pana nu ne repun in drepturile noastre firesti de militari.Sa luptam pentru drepturile noaste si sa nu mai punem botul la fiecare propunere nefinalizata. Din pacate ne-au aruncat in lupa politica. ARMATA NU FACE POLOTICA. Armata apara si isi da viata pentru aceasta tara. Pentru asta sa ne respecte. SA RESPECTE LEGILE. Asta inseamna DEMOCRATIE. VOX POPULI VOX DEI.

Gigi spunea...

Cu acordul admin H
Cu ocazia Sfintei zile de astăzi,Sf. ANDREI OCROTITOROL SCUMPEI NOASTRE PATRII,urez tuturor celor care accesează acest Blog,tuturor militarilor(SNAOPSN)și își serbează ziua numelui,sănătate,fericire lor și celor dragi!

Gigi spunea...

Cornele F.I.@
Timpul petrecut în pensia de boală ar trebuie să se transforme în vechime.Nu 100%,un procent mai mic,dar e bine și așa.
Asta trebuie să arăți tu,în numeroasele petiții pe care le faci diversioniști instituții!

Huhu Rezea spunea...

Trebuie sa fi dat în mintea copiilor dacă d-ta, om bătrân, ai votat cu USR. Respectul se impune, domnule, nu se cerşeşte.

Sensei spunea...

Vad ca postarile noastre sunt selective.......Revin si spun ca pensionarul militar sau viitorul pensionar militar trebuie lasat sa-si aleaga perioada din care i se va calcula pensia, pentru a nu exista discriminari, Va multumesc!Deci nu mai insistati cu media ultimelor 12 luni, poate omul a fost bolnav, poate a fost pus la dispozitie, poate a fost in c.m.si altele. In speranta ca veti publica aceasta postare si cu speranta ca veti ramane acelasi moderator impartial. CU RESPECT!

Gigi spunea...

Rectific:"diverselor"nu" diversioniști"

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Gigi, sa se faca ceva ar trebui de fapt, am propus si la poltic, dar n-au timp de prapaditii din Armata, care s-au distrus la munca in misiuni. Astept ca toata lumea ce vrea sa faca boierimea! Cei din comsia de mediere stiau de noi su n-au zis nimic, doar si-au tras ei zecile dce mii. Mie un 500 lei mi-ar salva viata, si nu suntem multi in situatia mea, deci cheltuieli nesimnificative.
Gen. Oprea parasesti vila si se muta in alta parte, sa scape de eticheta sufrageriei, si cred ca face bine, dar oriunde s-ar duce exista cate o sufragerie, fir-ar ale naibii de sufragerii ca tinichelele de coada cainelui! Bine ca la mine in garsoniera n-am sufragerie! In consecinta, scaparea ar fi o garsoniera!
La multi ani de Sf Andrei, tuturor, mai ales celor cu acest nume! Dumnezeu sa va ajute pe toti cu sanatate, fericire si viata luuunga!

Huhu Rezea spunea...

Ovidiu
Bine ai sosit pe acest site de discuții libere.
Vezi că aici nu este un site oficial ca să dăm sau să luăm.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Toata stima si respectul pentru Gen Oprea, care mi-a salvat pensia, cat si la zeci de mii de rezervisti, politisti, etc. N-am sa-l uit niciodata pentru binele facut in 2010, cat si altele, pentru ca am colaborat foarte bine o perioada de timp, si sincer va zic ca este cuprins de mila, empatie si solidaritate pentru napastuiti, altul ca domnia sa nemaifiind. Mai sunt care nu-l agreeaza, insa nu ma voi inhaita niciodata impotriva domniei sale, neavand motive. Supararea mea are cauza obtinerii neimpozitarii pensiilor mari si neimplicarea serioasa in rezolvarea pensiilor foarte mici si medii, pentru ca se putea in guvernarea PSD, insa fiecare alearga dupa ce-l doare mai tare, deci si eu am parasit Uniunea si UNPR si alerg mai tare decat domnia sa sa-mi rezolv singur problemele. Alianta cu PSD poate fi un semn foarte bun, in masura in care si electoratul va fi numeros si isi va dori acest lucru, dar sa fiti foarte sigur ca Gen. Oprea, in oricare guvernare, poate sa ne ajute la maxim cu pensiile, altul mai priceput ca domnia sa nu cred sa mai existe in toata Armata romana, si s-a dovedit de-a lungul timpului ca nu mai avem noi in Armata Generali sa puna osul la treaba pentru noi. Cum trec in rezerva, cum devin ploșnițte sedentare si isi uita camarazii pe spatele carora s-au ridicat, astfel demonstrandu-ne ca n-au fost decat niste oportunisti pentru cariere, de conjuctura si niste mari, foarte mari simulanti ca ar fi fost buni militari de cariera! Toti mor nmai cu un singur merit si cinste de a i se scrie pe cruce la mormant gradul, celelalte se anuleaza de la sine pentru indiferenta si non combat camaraderesc! Un General adevarat, pur sange din orice parte a lumii, ramane General si interesat de subordonati pana dincolo de mormant dar, deocamdata, sunt vise, taica, vise... Maresalul Antonescu daca s-ar putea clona, atunci, DA, am putea fi indreptatiti, nu?! Cu astia actuali, pa!

Lupul Alb spunea...

Aveți dreptate domnule N..., pentru că cel puțin la MAI (nu știu la MApN), a devenit o practică - folosită și în prezent - de a numi pe funcții de conducere sau de a împuternci acoliți ai politicului, pentru o perioadă de 6 luni, cu includerea ”Oscarului”. Dacă s-ar solicita o situație de la MAI, am realiza dimensiunea mârșăviei și mizeriei existente în managementul resurselor umane, pe segmentul de promovare în funcțiile de conducere.

Iulian Mareș spunea...

El arată însă depinde și cum o face! Dacă scrie bălăcăreli....ce rezoluție crezi că-i pun ăia?
Însă, deja știu toți situația lui, pt că la orice instituție ar ajunge, petiția este trimisa la MApN spre rezolvare și informarea petentului!
Asta nu ibtelege el!
Scrie domnule clar si concis, nu mai nult de o pagina A4! Fără limbaj colorat....etc.

marvas66@yahoo.com spunea...

CFI, ce mai salivezi la tor.ul lui oprea... Chiar asa de mult te-a afectat individul asta care e o plosnita vie pentru sistemul militar si pentru tara???

raul spunea...

Hai mai Huhule ,,site de discutii libere" !Da drumul macar la urarile mele de sf Andrei!

Ein Stein spunea...

Ca sa intelegem care e trendul si sa nu ne imbatam cu apa rece

https://www.stiripesurse.ro/surse-orban-barna-si-ciolos-au-decis-dupa-intalnirea-de-azi-impozitarea-pensiilor-speciale-si-anticipatele-prioritati-zero_1408108.html

https://www.bugetul.ro/traian-basescu-ii-da-o-mana-de-ajutor-lui-ludovic-orban-care-este-cheia-succesului/

antijeg spunea...

Unii sunt zvoneri altii raspandaci.Nu va mai luati dupa diferite " stiri" care nu au acoperire.Si-au facut din stirile false o ocupatie, uneori banoasa.Pentru adevar avem ministerul,CPS precum si observatorul militar.Uneori chiar si asociatiile si sindicatele arunca stiri la plesneala.E de dorit sa comentam ce stim ca are sambure de adevar.Pentru ca sa fim ascultati trebuie discutat cu cei ,mai nou din Forumul de pe langa Ciuca altfel suntem precum cainii care latra la luna.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Ein Stein, nu mai scapam de stafia porcului basanist, marele amator de taieri, si care este nociv in dreapta Romaniei, de aia dreapta nu poate fi accesibila cat o trai acest nenorocit!
@marva 66, te trezesti vorbind ca sa te aflii in treaba! Ce am zis eu si ce ai inteles tu! Poate salivezi tu, dar in nici un caz eu! Salivam daca eram ajuns ca tine, si din lacomie ai mai vrea pana sa te ineci! Cu cat am e suficient cat sa nu cer de la tine!

Iulian Mareș spunea...

F. Greu de realizat in 2020! Și impozitarea pensiilor și alegerile anticipate!
Vrajeli pt lupii de la zoo!
Eu as vrea ambele măsuri: Hai curaj Orban!
Ce rahat de înțelegere sa sa f cu Barna, hotul banilor pt persoanele asistate? A intrat la guvernare USR?
Ca mâine, la primul pas greșit, Barna intră în Beciul Domnesc!... ședere îndelungată!

Viorel spunea...

Viorel
Domnule Iulian Mareș, am adresat o petiție ministrului Finanțelor Publice domnul Eugen-Orlando TEODOROVICI ca urmare a discursului dumnealui avut în data de 20.07.2019 la reuniunea P.S.D. Mureș și pe care o redau integral:
„Eugen Teodorovici, a declarat, sâmbătă, la reuniunea PSD Mureș, că sistemul de recalculare al pensiilor din România este învechit şi, de aceea, există riscul ca unele persoane să nu mai fie în viaţă până când li se vor recalcula pensiile”.
„Ştiţi cum e şi cu recalcularea pensiilor.
De ce omul care are dreptul la o pensie să aştepte un sistem învechit şi foarte înţepenit, de foarte multe ori, şi în multe situaţii să aştepte o recalculare de pensie?
De ce nu noi, statul, să alocăm forfetar, să spunem, o sumă pe care am anticipa că ar fi cea corectă şi după ce pensia se va recalcula şi ştim exact cât e, să înceapă să se regleze, pentru că omul trebuie să primească astăzi cel puţin cât ar trebui să primească în urma unei recalculări de pensii.
Oamenii nu au timp să aştepte.
Din păcate, viaţa aşa este, sunt oameni care, în momentul în care pensia li se va recalcula, nu mai sunt pe această lume.
Asta este viaţa, trebuie să fim foarte pragmatici.
Atunci de ce să aştepţi? Tu, stat, ai greşit faţă de oameni, tu, stat, trebuie să plăteşti şi să asiguri fiecărui om ceea ce merită atunci când merită, nu peste nu ştiu cât timp când tu, stat, te sinchiseşti să acorzi acel drept.
E o altă abordare, o altă logică pe care mi-aş dori tare mult să o văd în această ţară.
Şi să fim noi, să facem ceea ce simţim”.
L-am întrebat pe dumnealui dacă cele prezentate mai sunt valabile și pentru noi pensionarii militarii cu ciuntirea Legii nr. 223/2015 prin OU emise ulterior, dacă știe câți pensionari militari care nu și-au primit ajutoarele în perioada 2011-30.06.2017 mai trăiesc sau au murit și altele, dar nu mai scriu pentru că depășesc o pagină A4 și iarăși o să mă taxați. Un om deștept înțelege din 3 cuvinte, la unii trebuie să le explicit mai pe larg și chiar dacă înțeleg ce vrei sau că au grețit nu vor recunoaște. Or fi bălăcăreli dar măcar fac ceva nu ca alții, se va găsi cineva să le citescă. Sau vă place mai mult: MITING, MARE MITING ÎN BUCUREȘTI și vin 20-30 de pensionari. Unde este unitatea ? Azi scriu eu, mâine X, poimâine Y, poate așa vor afla și e ice ne doare. Poate tot ce scrim pe acest blog nu este citit de nici un politruc și atunci nu vorbim degeaba ?


DECEBAL spunea...

Departe foarte departe de mine gandul de a vota cu usr. Modul lor de actiune imi provoaca dezgust.Sunt primii care nu respecta nimic.Doar denigreaza pe toti. Nu sunt in stare decat sa agite oamenii, ei stand in umbra si apoi isi aroga meritele.Ei nu sunt de incredere si de cuvint. Dumnezeu sa aiba grija de tara asta daca ajung ei la conducere.

DECEBAL spunea...

Nu voi cersi niciodata ce mi se cuvine.Nu ma voi pleca niciodata in fata lor.

Iulian Mareș spunea...

Nu-ți mai răspund pt că așa am scris! Întreabă Adminul sau pe Olescu despre petiții, scrisori e-mailuri!
*Eu nu mai iau în seamă declarațiile politice ale politicienilor, mai ales în campanie, kiar dacă au tușă de tehnocrați, pt că spun lucruri trăsnite!

Viorel spunea...

Viorel
Am uitat să vă întreb, discursul domnului Eugen-Orlando TEODOROVICI în calitatea sa de ministru al Finanțelor Publice vi se pare clar, concis, coerent, pe înțelesul tuturor, a celor cu carte și a celor mai puțin pregătiți ? Că doar discursul a ajuns în presă și la citit și omul de rând. A înțeles ceva ? Ce primește sau dacă primește și când primește ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ ANTIJEG, Observatorul militar este incadrat cu cei mai buni profesionisti, numai ca sunt supusi unei dictaturi stalinist-bolsevce de ultima speta!Nu dezinformeaza, insa nu sunt lasati sa spuna aeevarul despre mafia din Armata despre nedreptati, ilegalitati si potlogarii,si ASTA LE SCADE VALOAREA ACEOR OAMENI MINUNATI, JURNALISTII, DAR BINE CA NOI STIM CE SE INTAMPLA SI II APRECIEM LA MAXIM, CU FELICITARILE DE RIGOARE!