Reprezint Asociatia Ofiterilor in Rezerva din Romania si va supun atentiei un eveniment recent in care AORR s-a implicat si pe care ne-am bucura sa l preluati pe site ul dumneavoastră.
Cu stima,
Silviu V. Radoi.
O delegație a rezerviştilor voluntari din AORR a fost primită de şeful Statului Major al Apărării
La data de 29.05.2019, la sediul Statului Major al Apărării (SMAp), o delegaţie a rezerviştilor voluntari din Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România (AORR) a fost primită de domnul general Nicolae-Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Apărării. Întâlnirea face parte dintr-o serie de demersuri întreprinse cu scopul de a ajuta la deblocarea procesului de aprobare a proiectului de amendare a Legii 270/2017 privind statutul militarilor rezerviști voluntari și, mai ales, pentru revizuirea normelor de aplicare a legii, în vederea creării condițiilor pentru implementarea unitară a acestora şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de selecţie, instruire şi dezvoltare pentru rezerviştii voluntari.
Discuţiile s-au concentrat asupra problemelor administrativ-organizatorice cu care s-au confruntat rezerviştii voluntari de la înfiinţarea acestei categorii de personal. În mod special, propunerile AORR au vizat prezentarea aspectelor care duc la aplicarea neuniformă și interpretarea prevederilor acestora, în mod diferit de la un caz la altul. Zonele în care s-au constatat astfel de divergenţe includ: salarizarea, echiparea, relațiile cu unitățile angajatoare (civile) și contractoare (militare), pregătirea, instruirea și certificarea rezerviştilor voluntari.
Tot despre o implementare unitară s-a discutat şi în privinţa comunicării publice și a promovării serviciului militar voluntar, ocazie cu care delegaţii AORR au propus aprobarea unui pachet de informaţii, inclusiv a unui chestionar, care să fie analizat, aprobat și distribuit ulterior către toate punctele de contact.
O altă categorie de probleme a vizat adaptarea cadrului normativ la statutul dual de militar rezervist şi angajat în mediul civil, prin măsuri precum:
- comasarea zilelor de serviciu militar într-o singură perioadă de 15 zile calendaristice consecutive pe an, pentru inducţie mai bună şi reducerea tensiunilor cu angajatorii civili;
- clarificarea modului în care perioada celor 3, respectiv 4 ani de contract, vor fi consideraţi vechime în muncă;
- repartizarea candidaţilor pe funcţii, luând în calcul şi experienţa profesională din mediul civil, nu doar calificările dobândite prin diferite forme de învăţământ;
- dezvoltarea unor cursuri de carieră și specializare cu program flexibil (la distanță, în weekend, seral) de către instituţiile de învăţământ din sistemul de apărare naţională;
- încurajarea unor relaţii normale, de camaraderie şi colaborare, între rezerviştii voluntari şi militarii profesionişti;
- portul uniformei militare de către militarii rezerviști voluntari, sens în care Șeful S.M.Ap. a aprobat ca cei doi militari rezerviști care vor participa la programul Young Reserve Officers Workshop (YROW) organizat de Confederaţia Internaţională a Ofiţerilor de Rezervă (CIOR) să poată purta uniforma pe timpul activităților din luna august, La Talin, Estonia;
- referitor la participarea rezerviștilor voluntari la evenimente internaţionale sub egida CIOR, șeful apărării a fost de acord cu includerea acestora în Planul de relații internaționale, în vederea bugetării, cu condiția ca AORR să comunice în timp util ce activități și în ce cuantum financiar să fie incluse în acest plan.
În finalul discuției s-a decis crearea unui Grup de lucru format din reprezentanți ai tuturor instituțiilor din cadrul M.Ap.N cu responsabilități în domeniul rezervei voluntare și reprezentanți ai acestui corp de militari și a unui compartiment dedicat acestui domeniu în cadrul Statului Major al Apărării.
Propunerile membrilor AORR au fost primite într-o notă pozitivă, fiind recunoscută oportunitatea lor şi necesitatea de a continua acest dialog. S-a stabilit convocarea membrilor AORR în viitor, pentru dezvoltarea subiectelor prezentate.
Componenta rezerviștilor voluntari din AORR mulțumește șefului Statului Major al Apărării pentru disponibilitatea de a discuta și rezolva aspectele ridicate de aceștia în cadrul întâlnirii și se angajează să sprijine în continuare procesul de edificare a noului corp al rezerviștilor militari.