Un produs Blogger.

vineri, mai 03, 2019

Pe 07 mai a.c, CPS-urile vor prezenta impactul bugetar pe cele 2 variante de înlăturare a inechităților din Legea nr. 223 /2015 cu modificările ulterioare

145 comments
COMUNICAT Nr.10 din 23.04.2019
Astăzi, 23 aprilie, a avut loc o nouă ședință a grupului de lucru (parlamentari, președinți ai asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere, directorii caselor de pensii sectoriale ale M.Ap.N. și M.A.I.) cu privire la eliminarea discriminărilor și inechităților din sistemul pensiilor militare de stat.
S-a convenit o nouă întâlnire a grupului de lucru pe data de 07 mai a.c., în care CPS să prezinte impactul bugetar pe două variante de actualizare a pensiilor militare de stat.
PREŞEDINTELE A.N.C.M.R.R, ,,ALEXANDRU IOAN CUZA”
General-locotenent (r.) //Neculai BĂHNĂREANU//"

Care sunt cele 2 variante?

Le aflăm de pe pagina Romil:


  • V 1 - propusă de reprezentanții puterii. Actualizarea pensiilor aflate în plată să se facă funcție de creșterile salariale ale militarilor aflați în activitate (așa cum e în lege) iar DISCRIMINĂRILE dintre generațiile de pensionari care au lucrat în aceleași condiții și-au îndeplinit aceiași funcție, să fie eliminate prin luarea în calcul la stabilirea pensiei a valorilor actuale ale soldelor militarilor activi. În această situație în care toate pensiile vor crește, toți beneficiarii având același tratament egal, se solicită acceptarea aplicării pentru sumele ce depășesc un anumit plafon (care urmează a fi negociat) a IMPOZITULUI GRADUAL. În urma simulărilor se vor stabili cotele de impozit.
  • V 2 - propusă de un reprezentant al unei asociații, este revenirea la Legea bazată pe contributivitate, cu toate consecințele care derivă de aici. 

Impactul bugetar pe varianta nr. 1., cea care are cele mai mari șanse de adoptare, nu ar trebui sa fie prea mare deoarece el se va calcula ca diferență între cuantumul actualizat la nivelul anului 2019 și cuantumul în plată în anul 2019.
Destul de multe pensii militare vor rămâne cu cuantumul în plată la 31 12 2015, indexat în 2016, indexat/actualizat în 2017, indexat în 2019, deoarece acest cuantum nu va fi depășit valoric de actualizarea preconizată, respectiv actualizarea cu creșterea soldei de funcție, în cuantum compus, la nivelul reglementat de L153/2015 pentru anul 2019 și următorii.
Pensiile deschise în anul 2019 sunt deja calculate la valorile soldei de functie din acest an, iar cele deschise  în anul 2018 au creșterea soldei de functie prevazuta de art. 38 din L 153/2017 pentru anul 2018.
Grupul de lucru trebuie să vegheze ca impactul bugetar sa nu fie prezentat ca diferență între cuantumul actualizat în anul 2019 și cuantumul recalculat/actualizat în 2017.

145 de comentarii:

ifrim spunea...

Legea 164 a fost conceputa pentru restructurare si disponibilizari.Cei cca 26500 afectati de restructurarea armatei nu ne avantajeaza contributivitatea.Reprezentantul asociatiei ce a propus V2 daca are vechime matusalemica sa o tina pt.dumnealui.O lege ori corecturile acesteia se face luand in calcul toti beneficiarii nu doar un un segment!

Huhu Rezea spunea...

@Ifrim
Grupul celor 26 500 afectați de L 119/2010 este din toate instituțiile de apărare, nu numai din MApN. Este minuscul în marea masă de pensionari militari care, prin acea lege, își majorase substanțial pensia militară. Aceeași masă de pensionari și-a pierdut la recalcularea pe L 223 o bună parte din vechimea cumulată și pensia suplimentară.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, sigur ca V1 este cea mai corecta si poate si mai usor de pus in practica !
Dar aici apare o mare problema, deoarece sunt doua variante de lucru:
1.Pensiile stabilite dupa data de 15.09.2017 platite la nivelul soldei nete si fara OMM/SOSP, ar trebui platite la nivelul pensiilor brute din decizii care cuprinde si procentele pentru aceste ordine (in aceste decizii este calculata si pensia bruta).
In acelasi timp ar trebui actualizate toate pensiile aflate in plata(mai putin cele stabilite in anul 2019), si in acest caz impactul bugetar ar fi foarte mare dar impozitarea progresiva ar mai diminua din acest impact.
2.Pensiile stabilite/recalculate si actualizate la nivelul datei de 30.06.2017 ar trebui actualizate la nivelul anului 2019, dar in plata sa fie limitate la netul din baza de calcul (egalitate de tratament fata de cei pensionati dupa 15.09.2017).
Si in aceasta varianta pensiile militare ar avea o crestere medie de 2% in acest an.
Dificil de luat o decizie, dar ceva trebuie facut poate din acest an, poate de la 1 ianuarie 2020, dar trebuie eliminate inechitatile in sistemul pensiilor militare..!

M spunea...

La cei 26500 se adaugă și o parte din cei 10000 din MAI dați afară de Băsescu pe motiv de "ieși afară, javra ordinară".
Ajungem deci undeva la 20% din total pensionari militari pentru care contributivitatea nu e bună cu siguranță. Dacă mai adăugăm și alte situații (de exemplu cei trecuți dintr-un corp în altul, cei fără funcții de comandă etc.) cred ca e un număr semnificativ.
In alta ordine de idei azi comandanții din Jandarmerie au fost chemați pentru a li se comunica noile acuzații. Surse spun că vor ieși puși sub acuzare.
E nevoie pentru Johannis să îi îngenucheze înainte de alegeri. Încă o acțiune criminală impotriva militarilor din România. Trădătorul de la Cotroceni își continuă ofensiva prin slugile lui din justiție.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Daca se vrea înlăturarea inechităților, trebuie înlăturate și inechitățile pentru cei pensionați după 15 09 2017 prin înlăturarea bazei nete de calcul a pensiei militare introduse prin OUG 59/2017. Că nu o să se apuce numeni să calculeze ce soldă lunară brută ar avea in acest an un pensionar din 1990... ca să-i calculeze baza netă.
Nu se înțelege că mai bine de jumătate din pensiile în plată la 31 12 2015 nu vor primi niciun leu în plus și după actualizarea la valorile soldei de funcție, în cuantum compus, de la nivelul anului 2019 din art. 38 din L 153/2017?

ifrim spunea...

@Huhurezea.Sefu stiti d-stra de restructurari in jandarmerie,SRI,SPP,pompierii din SMURD?Chiar colegi din MApN s-au transferat la jandarmerie.Si deasemenea s-a pastrat cuantumul avantajos.

GabiN spunea...

Numai bine!
Trebuie neapărat rezolvată și problema ordonanțelor și cum spunea admin și a pensiilor după ord. 59, cele reduse la net și fără procendul de la ordinul militar...

Leon spunea...

@Huhu Rezea,toti avem in ultma decizie de actualizare, Media soldelor lunare brute, rezultata in urma majorarii cu 15% a SF din 30.06.2017, deci nu ne intoarcem in 1990 !
Aceasta medie o majoram cu 25%(majorarea soldelor activilor din 2018) si cu inca 1/4 SF obtinuta din diferenta intre anii 2022 si 2018, obtinem baza de calcul pentru anul 2019.
Asa cred ca s-ar face actualizarea pensiilor militare.
Gresesc ceva in acest calcul ?

reddog spunea...

Huhu Rezea se crede un fel de Casandra dar nu e decat un fel de Baba Miju din Valcea.

Cu teroristii nu se negociaza.
Se cunoaste ca acestia pot face si mici concesii pentru a-si atinge scopurile.

Deci, NU V1-V2

Varianta V3 este cea corecta - iesim la vot si ii trimitem pe teroristi la ocna.

Apoi negociem cu invingatorii.

Sa gandim precum razboinicii lui Leonidas nu ca ilotii... 😁

Antonim spunea...

07 mai 2019 se anunţă a fi o zi relativ interesantă şi la CCR. Dosar pe L80/1995, ceva dosare pe ajutoarele la trecerea în rezervă şi ceva dosare pe art. 30 din L223/2025 modificat de OUG57. Cel mai interesant ar fi să vedem dacă acceptă CCR constitutionalitatea art. 1 alin 3 din OUG 9/2017 cu referire la neacordarea ajutoarelor – se va pronunţa asupra perioadei de după 01.07.2017, momentul abrogării prevederilor legale pe care respectiva OUG le suspenda? Pentru celelalte prevederi ulterioare de suspendare, deocamdată nu sunt dosare în prununţare. Cu privire la art.30 din L223 aşa cum a fost modificat de OUG 57 prin art.40 pct.6, şansele sunt mici dacă avem în vedere DECIZIA de respingere Nr.656 din 30 octombrie 2018 a CCR pronunţată pe art.40 în ansamblul său.

Cezar spunea...

@/ câinele rosu comunist...
Mănâncă...doar unul ca.i proaspăt!
Ia sa latre el..cam care ar fi invingatorii...dupa opinia di judecand cu mintea lui de fost ocnas...ma rog de cealalts parte a gratiilor dar tot un drak...😂🤣😂🤣😜😜😜😜

Cezar spunea...

Si pentru ca pe buna dreptate se vorbeste despre impactul bugetar cred ca.i momentul sa se faca o curățenie in pensiile militare..adică
PENSIE MILITARA DOAR PENTRU ACTIVITATE MILITARA ! AJUNGE CU SUPTUL LA TATELE..VACII DOAR DE MULS ..NUMITA ARMATA !

Gigi spunea...

Cine a propus varianta a 2-a,este un t...IT.Să fie clar.Poate să mă înjure.
Varianta 1 este cea mai bună.
Nu sunt în situația lor,dar la cei restructurați,cu vechime mică,nu se gândesc?E vina lor că i-au dat afară?
Inechități sunt!Ele s-au strâns în timp,pe perioade de ieșire la pensie și pe diferite legi.
Pentru a mai reduce din aceste uriașe diferente dintre pensii tocmai datorită acestor factori,perioade,legi diferite se impune impozitul gradual,reper să fie SMBE.
Mai pe înțelesul tuturor,pensia ce depășește acest cuantum SMBE,să fie impozitată cu 45%,iar ce depășește dublul SMBE,să fie impozitată cu 90%.
Și că să înțeleagă oricine că nu am interes,eu personal aș fi afectat,dar să terminăm odată cu interesele de grup,individuale etc.Să ne liniștim și să ne vedem de anii pe care vor mai fi de trăit.
Repet,cei care merg la negocieri,să termine cu interesele de grup sau individuale!!!











Huhu Rezea spunea...

@Leon
Este co mare diferență între media soldelor lunare brute și media elementelor salariale care intră în baza de calcul potrivit art. 28.
Pe decizii sunt bazele de calcul brute nu soldele brute.
In plus, conform metodologiei de actualizare pe care o aplică CSP-urie, nu se actualizează toate elementele salariale din baza dde calcul ci doar cuantumul compus al soldei de funcție.
Incetați să mai repetați temerile gulerelor albe că pensiile militare ar deveni mai mari decât soldele brute.
Reglarea se poate face prin impozitare.
Așa cum veniturile brute întă în calculul punctului de pensie potrivit L 263, tot așa trebuie să intre și soldele brute în calculul pensiei militare.
Actualii militari activi, după ce că plătesc 25% din soldă CIBS, pentru a se asigura social, este normal să nu le fie intrădusă contribuția în calculul pensiei? Nu este normal.

brenda spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

Ambele variante sunt foarte bune.
V2 , ar mai aduce în plus şi principiul intangibilitaţii contributivităţii.
Care este orizontul de timp (sau calendarul) de finalizare al acestui demers reparator ?

reddog spunea...

Hai sa citam din camararazi care au o mare doza de umor involuntar. 😁

Cezar, ofiter al Armatei Romaniei trecut si pe la GAZ, deci stie din astea cu suptul si cu vacile... 😁

"Si pentru ca pe buna dreptate se vorbeste despre impactul bugetar cred ca.i momentul sa se faca o curățenie in pensiile militare..adică
PENSIE MILITARA DOAR PENTRU ACTIVITATE MILITARA ! AJUNGE CU SUPTUL LA TATELE..VACII DOAR DE MULS ..NUMITA ARMATA !"

@Draghici

Pensia este confidentiala. 😁
Reflecta riscurile si privatiunile profesiei.

Poti negocia cu invingatorii alegand la vot tabara corecta si asta nu din oportunism.
Militarii sunt patrioti si in acest moment Romania este tinuta ostatica de un grup terorist cu grave probleme penale.
Militarii trebuie sa faca alegerea corecta pentru Romania.

radu spunea...

Daca aceste variante nu dau cu plus pentru pensionari, care este solutia sau de ce se risipesc atatea forte pentru nimic?

Huhu Rezea spunea...

Pensiile militare pentru limită de vârstă sunt regula unei legi a pensiilor militare. Restul pensiilor de serviciu, în special pentru disponibilizați și neterminați, constituie excepții de la regulă.

Cezar spunea...

@/cRc(caine roșu comunist!)
Esti in eroare
Ai înghițit pe amestecate ce ti.a livrat T2maKiss...marile decimator de ..Colorado! Asa face orice caine...😂🤣😜😜

Leo spunea...

Nu poţi spune că ,o pensie de seviciu stabilită printr-un text de lege pt. anumite situatii , "constituie o excepţie".
TEXTUL DE LEGE este o reglementare legală a unei situaţii de viaţă care poate fi ea însăşi o situaţie încadrată de textl legii ca fiind excepţie . Nici o pensie , idiferent cum a fost stabilită ea nu constituie excepții de la regulă ci numai poate situația nefericitului pe care l-a îincadrat un text de lege.

brenda spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
capitanu nemo spunea...

art 122-legea 223În termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele cărora li se deschide dreptul la pensie pot opta pentru modul de calcul al pensiei în baza prezentei legi sau a Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru cei dornici de contributivitate sa stie ca au avut aceasta posibilitate.

Gigi spunea...

Da! Așa este! Pensia militară,"reflectă"riscurile și privațiunile serviciului militar și, totodată,este Confidențială!
Un militar,nu se poate compara cu cineva care a avut o profesie ce "lucra"4-6 ore pe zi,4 luni/an vacanțe,15 zile/an sărbători legale,sâmbete&duminici libere etc.
Militarul este la dispoziție 24/24,în slujba țării și implicit a cetățenilor,are obligații și după ce se pensionează.
Dacă cineva,știți voi,persoană importantă,spunea că armata pt.dânsul a fost pierdere de timp și sa rezumat la a coase nasturi și asta numai după 6 luni de stagiu militar,ce să mai spunem după 25-30 de ani de militărie?
Să fie clar și pentru LOV și pentru toți politicienii care au făcut,sau nu armată.Armata nu este o școală de învățat să coși nasturi,nu este bătaia de joc al nimănui,ci este:BRAȚUL ÎNARMAT AL ȚĂRII și împreună cu celelalte structuri asigură liniștea necesară pentru bunul mers al țării.
Spunea cineva,că pensie militară de stat nu este garantată,ci numai cea contributivă!?Ce vorbești,d-le? In care Constituție ai văzut d-ta această prevedere?
În Rep.CCR e posibil.Bine că pensiile lor sunt garantate.adică cele de 25.000-30.000...50.000 lei,iar ale militarilor de câteva mii,nu.

Iulian Mareș spunea...

Nu trebuie sa vă speriați de suma necesară atât timp cât guvernului i se impune de către UE un pasaj subteran pt urși, pe autostrada Deva,...de 150 mil € și KWI acceptă!
Clar?

PS-1: ✓În acest caz guvernul trebuie să cumpere și 2-3 urși de pluș sau adevărați pe care să-i treacă prin tunel, de lanț, de 2-3 ori pe zi! S-au înscris că ursari, Dide, Sandy și Angi la școală de urmărit al lui Cioloș!

PS-2 ✓Red, fii bun și spune-ne care sunt învingătorii tăi, că noi nu avem date...
Așa poate, poate...
√În cazul în care nu răspunzi, consider că ești coleg la școală cu Dide, pt că trebuie și o rezervă!

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Regula este că militarii se pensionează la vărsta și vechimea cerute de lege.
Restul situațiilor sunt derogări penalizate proporțional.
Nu se face o lege după cum cere o minoritate.

mosmartin16 spunea...

...capitan nemo ...studiaza mai atent si apoi pronunta-te !!! Vezi ca e vorba de 5 ani !!! Nu ar fi bine sa te uiti si la OUG 57 ?

brenda spunea...

OK dle H dar asta e ,unii Au plecat din 1994 si l VARSTA VREA PENSIE MILTARA PENTRU ANUU LUCRATI IN ARMATA ,MAI MULT LOCUL ALa e de conditti speciAle asa ca degeaba spuneti de aceea care au stat cu fundul pe scaun cu vechume completa asa ca si astora sa li se recunoasca ce e de recunoscut asa prin lege nu altfel de multe ori 10 ani fac cat 20 de ani pai lasati , ca stiu ce spuneti dece sa nu se aplice legea 223 asa cum a fost promulgata
i /

Leo spunea...

* Bravo Julio ,
şi când te gândeşti ca urşii au devenit "maidanezii" BV,HR,CV,BH,SJ,AG,VL,PH etc.....
Păi ne trebuie pasaje şi ca să avem pe unde fugi mai repede de ei.....
Foarte corect reformulat ,
* Numai ca se pare că minoritatea devine majoritate în sensul ca încep să fie tot mai puţini cei care vor îndeplini vechimea completă in serviciu şi , şi mai puţini cei care să indeplinească condiţia de vârsta.
Altfel spus , cei cu vechime si varstă "standard" devin încet , încet mai puţini decât ceilalți "derogaţii".
Nu este şi asta un aspect al unei Românii pe invers ?
* Care este calendarul (era să zic orarul) GOGOȘERIEI , că eu nu am auzit nimic OFICIAL să se anunțe în acest sens... Nici Mitică "cadristul ştie tot" nu cunoaşte.

mosmartin16 spunea...

Si eu cred ca varianta contributivitatii in ceea ce ne priveste nu este solutia !!! Dar intreb ...bine, eliminam discriminarile...prin luarea in calcul a valorilor actuale ale soldelor militarilor activi !!! Dar, pentru un rezervist ( de cu multi ani in urma ), care a avut solda lunara bruta constituita numai din trei elemente salariale, respectiv solda de grad, solda de functie si gradatia (deoarece nu erau alte reglementari ) ...cum ii actualizam elementele salariale - din prezent - existente pentru aceeasi functie cu a sa, rezultate din Legea 153/2017 ( de exemplu ...spor conditii grele, spor conditii vatamatoare, compensatie pericol deosebit, majorare misiuni speciale, spor pentru zilele cand nu se lucreaza, etc. ) ? Ai introduce aceste elemente in solda sa actualizata ( care sa constituie baza de calcul a pensiei )... nu este cumva...curat anticonstitutional ?

mosmartin16 spunea...

Poti introduce aceste elemente salariale ( nereglementate cu ani in urma ) - daca tot vorbim de eliminarea discriminarii - cand Constitutia prevede faptul ca legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile ( art.15 alin.2 ) ?

capitanu nemo spunea...

24. Articolul 122 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 122
Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, precum şi urmaşii acestora, care la data
deschiderii dreptului de pensie, de către casa de pensii sectorială competentă, îndeplinesc
condiţiile prevăzute de prezenta lege, cât şi cele prevăzute la data de 1 ianuarie 2016 de Legea nr.
263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, pot
opta în termen de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru modul de calcul
prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la data de 1
ianuarie 2016." Scuze mosmartn16,aveti dreptate,cei care vor sa opteze pentru contributivitate ,o pot face si acum.

Iulian Mareș spunea...

Brenda,
Nu vrei tu sa te operezi de cataractă și apoi, pt limba română să apeși tasta 13?
Eu și agatârșii te înțelegem, dar ceilalți te înțeleg?

PS-mai vii vara asta în Malta?

M spunea...

Acu pot sa mor linistit! Reddog a ajuns la concluzia mea:
"Militarii sunt patrioti si in acest moment Romania este tinuta ostatica de un grup terorist cu grave probleme penale."
Deci recunosti ca daca Johannis si penalii din jurul lui i-ar lasa pe astia sa guverneze asa cum au fost alesi de popor s-ar putea trai mult mai bine in Romania!
Pensiile speciale reprezinta 0,1 % din bugetul asigurarilor sociale. Pensiile militare nu sunt din bugetul asigurarilor sociale, au un alt regim, nu sunt pensii speciale. Pensiile sunt de 3 feluri: civile, militare si speciale.
@Ifrim - da, stimate domn. In MAI epurarea a venit dupa "iesi afara javra ordinara" cu reducerea a 10.000 de posturi din politie, jandarmerie si pompieri.

brenda spunea...

ha ha asa este mare neatentie dle prieten drag

Militar de la 14 ani spunea...

Cred că nu se va schimba nimic profund. Activilor le convine această lege. Dacă ar fi un impozit progresiv, ar avea de unde să-l suporte (brutul pensiei până la netul pensiei, care e în proporție de 40-45%). Dar ceilalți pensionari? Îl vor suporta din brutul lor real, adică SF, SG, gradații și fără niciun spor, pentru că la o eventuală actualizare ca fi vorba doar de cele 3 elemente, eventual indemnizația de comandă.
Cred că până în 2021-2022 nu se va schimba nimic în domeniu (poate SG), apoi, poate vor fi ceva modificări dar cred că în dezavantajul nostru ținând cont că la putere vor veni PNL, USR și alți băsiști.
Ăștia de la PSD de-abia respiră, au un buget greu pe 2019 iar din 2020 nici nu îi mai interesează că vin alții. Ăia ne vor tăia și cine mai trăiește iar îi votează pe psd-isti în 2024 să ne dea ce ne-au luat alții.
Acum calculați și o să vedeți că în ritmul actual al inflației pensia în 2024 va fi cu 30-40% mai mare decât cea de azi.
Întrebarea e : ce nu le convine la pensionarii militari cu pensia medie de 3800 lei/lună? Răspunsul e dat de Dragnea: demnitatea domnule. Mai, mai că și credem. E un altfel de răspuns gen "să trăiți bine".

ARDELEANUL spunea...

Au trecut sarbatorile pascale...comentati ca MOISE in pustiu.Stati " flex" si nu relaxati Pensiii CIUCIU ..banana.Numarati cati aveti si cu asta BASTA!Sa nu va prind la bancomat, injurand ,sa va laudati ce smecheri sunt militariii VAX POPULI.

Negritoiu spunea...

Cum se va realiza actualizarea la nivelul anului 2019 ? Daca CPS prezinta impactul bugetar pe cele doua variante,inseamna ca este stabilita metodologia de calcul. De ce nu se prezinta public ?
Ce se intampla daca diferenta intre cuantumul actualizat la nivelul anului 2019 si cuantumul aflat in plata in anul 2019 este mai mica decat cuantumul aflat in plata?
Impozitul progresiv se va aplica doar pensiilor militare sau si pensiilor speciale , civile si veniturilor de natura salariala ?
Se rezolva problema inechitatii daca multi dintre noi vom avea o crestere nesimnicativa iar cei cu pensii mari vor primi ceva mai putin?
Si ce este mai important : CAND SE VA APLICA actualizarea la nivelul anului 2019 ?

Stelian P. spunea...

@M
Constitutia Romaniei este de alta parere:
"Art. 73 – Categorii de legi
(1) Parlamentul adoptă legi constituţionale, legi organice şi legi ordinare."
Unde intra pensiile speciale ? Dar cele militare ?

Zar Dacul spunea...

Ce spuneti de asta ?

Curtea Constituțională respinge excepția de neconstituționalitate ridicată de un membru AORR referitor la pensiile militare


Vă informăm că în M.O.nr.321/24.04.2019 a fost publicată Decizia CCR nr.43/22.01.2019 cu referire la excepția de neconstituționalitate a art.40 pct.4-6 din OUG nr.57/2015, ridicată de colegul nostru, dl.col.rez. Ion Ioana și respinsă de Curtea Constituțională a României.

Prezentăm scurte concluzii privind motivarea respingerii care ar trebui subliniate pentru ca militarii să înțeleagă maniera în care este privită problematica pensiilor militare:



OUG 57/2015 a fost emisă constituțional existând o stare de urgență extraordinară suficient de justificată de un posibil val de litigii ca în anii 2010-2012.

La paragraful 35, “Curtea reține că deschiderea dreptului la pensie este guvernată de principiul tempus regit actum – timpul guvernează actul -, neputându-se considera că reglementările anterioare acestui moment, referitoare la condițiile acordării dreptului la pensie, generează o așteptare legitimă.”,

Cu alte cuvinte se pot schimba regulile în timpul jocului iar dreptul la pensie și speranța legitimă sunt iluzorii, funcție de “performanța” guvernelor.



Curtea Constituțională în Paragraful 39 tratează pensiile militare de stat la fel ca și pensiile speciale cu două componente, una contributivă și alta de la buget, deși pensiile militare de stat sunt alimentate exclusiv de la bugetul de stat și consideră componenta de la buget ca una variabilă, funcție de performanța guvernului. Mai mult, Curtea susține că “Nu există un drept constituțional la pensie de serviciu”.

Rezultă că pensia militară de stat fiind în întregime plătită din bugetul de stat este în întregime variabilă, la latitudinea guvernului, funcție de performanța sa economico-socială, fără garanții, fără angajamente ferme, fără speranță legitimă, etc.



Paragraful 41,” Curtea a constatat că dreptul la pensie este un drept fundamental dar se exercită în condițiile prevăzute de lege. “

Astfel legiuitorul este liber să ….facă ce vrea el.

Curtea consideră pensia suplimentară ca un spor care nu se acordă discriminatoriu…..

Adică la unii da, la alții nu….curat nediscriminatoriu.

Rezultă că în viziunea Curții pensia suplimentară nu este contributivă, garantată de Stat, ca orice altă pensie bazată pe plata de contribuții ci este un fel de spor de radiații, de noapte, de rușine, pe care Angajatorul îl poate acorda sau nu, după voia sa.



Paragraful 44, Cetățenii au dreptul la pensie dar legiuitorul ” în considerarea unor schimbări intervenite în posibilitățile de acordare și dimensionare a drepturilor de asigurări sociale poate modifica ori de câte ori consideră că este necesar, criteriile de calcul al cuantumului acestor drepturi, dar cu efecte numai pentru viitor.”

Atenție: “Prin urmare ține de opțiunea liberă a legiuitorului stabilirea veniturilor realizate de titularul dreptului la pensie care se includ în baza de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiilor.”

Concluzia: nu vă bazați pe pensie pentru un trai decent, după o viață de muncă nu aveți asteptări legitime.



Curtea nu face nici o referire la pensia contributivă cuvenită pentru contribuțiile plătite pentru stagiul civil adăugat după trecerea în rezervă, fără nici o legătură cu activitatea militară și veniturile prevăzute ca bază de calcul în art.28, deși aspectul a fost ridicat de către colegul nostru și este menționat în partea preliminară a Deciziei.

Pentru mai multe detalii, puteți vedea mai jos varianta integrală a deciziei Curții Constituționale.

https://aorr.org.ro/2019/05/03/curtea-constitutionala-respinge-exceptia-de-neconstitutionalitate-ridicata-de-un-membru-aorr-decizie-si-comentarii/

Iulian Mareș spunea...

Daca nu la art 79, alin 2, pct. t) celelalte domenii pentru care în Constituţie se prevede adoptarea de legi organice, atuci este sigur la legi ordinare sau un simplu ordin de ministru?
Nu cred ca la nivelul OUG sau HG, dar la OZU sigur!
Hai, da-ne un raspuns!

Huhu Rezea spunea...

@Negrițoiu
In cazul în care se repun în vigoare articolele 59 și 60, actualizarea în anul 2019 se va realiza prin înlocuirea cuantumului compus din Decizia de actualizare din 30 06 2017 cu cuantumul compus al soldei de funcție pe care activii îl au în 2019, respectiv cuantumul majorat în anii 2018 și 2019 conform articolului 38 din L 153/2017.
Se adaugă indexarea de 5% din 2016, dar dispar indexarile din 2017 și 2019.
Pastrarea în plata a cuantumului mai avantajos din art. 111 ține de voința legiuitorului, în cazul pensiilor necontributive nefiind considerat un drept câștigat.

Stelian P. spunea...

@Iulian
Legile speciale nu sunt reglementate de niciun act normativ. Se accepta faptul ca legile care scot o anumita categorie de persoane din reglementarea generala (legea pensiilor) si le prevede statutul printr-o lege dedicata doar lor, acea lege este o lege speciala. Deci legea pensiilor militare este o lege speciala.

Stelian P. spunea...

PS
Pensiile speciale nu sunt contributive decit in foarte mica masura deci cuantumul lor este la mila guvernului. Dupa cum zice si Huhu articolul ala cu cuantumul avantajos este si el la mila celor care fac legi sau dau ordonante.
Pensiile contributive sunt singurele care se considera ca un drept cistigat in baza depunerilor efectuate de catre pensionar pe parcursul activitatii.

CEZAR spunea...

@HUHU...
QED...!
Deci disparitia cuantumului avantajos(o hotie cat Everestul) acompaniata de Impozitarea Progresiva..va face ca impactul bugetar...care va sa zica - ca nu exista..!!

M spunea...

@Stelian P - am impresia ca nu aveti studii juridice!
Caracterul "special" al unei legi nu este determinat de organul emitent si nici de nivelul reglemtarii respective.
Principiul este dat de specialia generalibus derogant respectiv că norma specială e cea care derogă de la norma generală și că norma specială este de strictă interpretare la cazul respectiv. Mai mult, o normă generală nu poate înlătura de la aplicare o norma specială.
Caracterul special al unei reglementări se determină în funcție de obiectul acesteia, circumstanțiat la anumite categorii de situații, și de specificul soluțiilor legislative pe care le instituie.
Eu afirm ca trebuie sa luam IMPREUNA si nu separat Statutul cadrelor militare cu Legea pensiilor militare.
Legea pensiilor nu apare din neant, e nu este suspendata ci legata strans de Statute, de legea salarizarii si de codul fiscal.
Militarilor le adaugi la indatoriri, le tai din drepturi, le dai obligatii chiar si dupa trecerea in rezerva dar cand vine vorba de pensii sau salarizare vrei sa le aplici legi generale.
Am sa tot revin! Vrei lege "generala"? OK!
Un singur Statut - o singura lege de salarizare - o singura lege a pensiilor.
Program de munca de 14 ore/saptamana si 3 luni de concediu pe an -> salariu profesor = salariu colonel -> pensie profesor = pensie colonel

avianyc spunea...

Din motive intemeiate mi-am propus sa nu mai comentez ,mai ales pe timpul acestor campanii electorale mizerabile.
Fac doar cateva observatii;
1. Orice actualizare cf art 59 si 60 din L 223 originala se loveste actualmente de problema netului intre activ si pensionarul care a detinut functie similara cu a activului prin prisma actualei grile de fiscalizare a veniturilor. O problema care dă mari batai de cap legiutorului pe tema actualizarii V1. V2 -o prostie promovata de inconstienti. Să nu se simta cineva jignit ,dar in actualul context al legii salarizarii a decupla pensiile de la raportare/actualizare la soldele brute ale activilor este o inconstienta greu de digerat.
@ mos marin - poate renuntati la prostia actualizarii functie de doar cele trei elemente salariale . Va injura in mod sigur corpul MM si sof pe langa unii of.
Og 57,Og59 ,OUG 114 nu trebuiesc eliminate CI DOAR MODIFICATE,altfel prin eliminare actualizarea se poate realiza doar printr-o noua prevedere trecuta prin parlament.
2. Am spus de multe ori aici spre intelegere de catre cititori si comentatori precum ca OG-urile 57 ,59 ,114 date de guvern in privinta pensiilor militare sunt CONSTITUTIONALE atata timp cat og-urile respective privind masurile fiscal bugetare luate de guvern se dovedesc motivate si intemeiate.
Drept dovada Decizia 43 a CCR din 22 01 2019 expusa mai sus de catre @Zar Dacul.

3.Pentru unii care au inceput sa se creada mari ”luminati” ai blogului;
Daca voi vreti autostrazi facute de CHINEZI sau în regim PARTENERIAT PUBLIC ,eu nu vreau o astfel de abordare .Nu ca ar fi de neabordat subietul ,problema este in cu totul alta parte. ATATA TIMP CÂT ROMANIA COTIZEAZA LA UE VREAU AUTOSTRAZI FACUTE DIN BANI EUROPENI.
Autostrazile facute din bani europeni-fonduri UE, NU SUNT AUTOSTRAZI CU TAXĂ, pe când autostrazile facute de chinezi sau în parteneriat public privat prin programul guvernamental sunt AUTOSTRAZI CU TAXĂ. Adică cineva (chinezii si firmele de casă acceptate în parteneriatul public privat) să traiasca bine ani de zile pe buzunarul romanului care foloseste autostrada până când isi recupereaza investitia.Plus alte conditionări. Multi care au facut autostrazi cu ,chinezii au mari probleme financiare acum .
4. Se pare că pe lânga dezvăluirile zilnice ale fostului ministru TT ,acest judecător ,membru CSM spune un adevăr care se va adeveri in urmatorul interval de timp.

https://www.stiridiaspora.ro/avertismentul-judecatorului-bogdan-mateescu_418465.html

Se pare că inaintam intr-o mocirlă din care greu vom iesi.
Cu parere de rău ,psd se va apleca cu responsabilitate asupra pensiilor militare doar daca vor scadea sub 30% intentie de vot. Daca vor simti ca trec de 30% si fara aportul pensionarilor militari vor taragana fenomenul . Aici este vorba de vointa si BANI multi ochiti de sustenabilitate.
Restul partidelor -un fel de talanga -balanga ca sa se afle-n treabă.
Greu de avut incredere în cineva.
Grav este că daca până acum paraseau tara tinerii până in 30-35 de ani,de acum incep sa plece in exterior pentru un loc de munca cei in vârsta de 40 si peste.
Am trecut pe traseul A3 -Tg mures- Campia Turzii. În ciuda laudelor Cuc-ciste se ” lucreaza ” pe ici pe colo cu cate o echipa de 2-3 muncitori si două -trei utilaje. Fara bani europeni nu termina autostrazile nici în 20 de ani.
@ Mares
În tarile occidentale ( unde se gandeste la bani marunti un proiect) în multe cazuri pasajele pentru animale,etc sunt construite peste autostrada si pline de verdeata ,vegetatie. Asfel ca ursul nu numai ca poate hiberna în pasaj ,dar se poate si hrani admirând peisajul. La fel si caprioara ,melcul ,liliacul ,etc. Trebuie doar sa gandesti. Si nici nu fac autostrazi care dupa un an sunt pline de gropi ,se ridica dalele ,etc.
Se intreaba cineva dece A3 - Bechtel rezista intacta de mai mult de 12 ani ?

radu spunea...

Daca se pune problema impozitului progresiv pentru pensiile militare de ce nu au aplicat aceeasi modalitate de impozitare pensiilor civile, sunt pensii civile ce au crescut din 2015-2016 cu peste 40-50%.
Draghici, nu ma contrazice inainte de a te documenta pe teren, astept cifre concrete.

Sa auzim numai de bine!

radu spunea...

Daca PSD a elaborat programul de crestere a pensiilor civile, bazandu-se ca fondurile de pensii civile vor intra pe excedent, urmare fireasca a cresterilor salariale consistente (citez pe min. muncii), de ce nu a fost aceeasi masura si pentru pensiile militare, fondurile CPS MApN,MAI, crescand si ele urmare a cresterii venitului/cascheta de militar?

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Ai feștelit-o rău! A ta, neavând nimic contributiv în realitate (pensionat 2000), ți-o taie pe toată! Așa vrea Guvernul și CCR! O sa tipi precum Corneliunsson! Nici de ππ nu-ți mai rămâne!😂🤗🤣

Stelian P. spunea...

@M
OK. Mai invat si eu, nu e o rusine. Deci:
- Legea pensiilor militare nu este o lege speciala ? Vreti sa detaliati ?
- "Pensiile sunt de 3 feluri: civile, militare si speciale." spuneti dvs. Imi aratati si mie sursa ?

capitanu nemo spunea...

Fara ajutorul militarilor activi si in rezerva, PSD nu v-a trece de 30 la suta,iar in eventualitatea obtinerii unui procent sub acest prag la europarlamentare, se v-a produce o implozie in partid.In momentul in care cei care detin functii isi vor vedea periclitate privilegiile,vor pleca spre alte zari.De aceea pentru ei este vital pragul de 30 la suta.Cu intalniri repetate si promisiuni in privinta pensiei militare,nu ma v-a convinge sa-i votez pe 26 mai.

Huhu Rezea spunea...

@avianyk
Este suficient ca prin legea de aprobare a OUG 59/2017, aflată în dezbatere la CD, nu prin alta lege sau altă ordonanță, sa fie eliminat art. VII pentru ca după 3 zile de la publicare în MO să reintre în vigoare articolele 3, 59 și 60 în forma existenta la 03 08 2017, urmând ca de la aceeași data să se aplice actualizarea pensiilor fără sa se mai calculeze netul ba, ei de calcul.
Aceasta ar presupune ca și pensiile deschise după 15 09 2017 sa fie recalculate, iar cele din 2018 sa fie și actualizate.

avianyc spunea...

@ Huhurez
Corect.
Nu am urmarit si nu stiam de existenta legii de aprobare a OG 59 in CD.

Iulian Mareș spunea...

T3,
Daca tu continui să vorbești despre luminați/iluminatori sa cazi ce și cât material există pt mentorul tău, nu de azi, ieri ci de la începuturi, începând cu aducerea lui la București de către Crin, zis și și "oki de pește mort de 3 zile"!
Arbeit macht frei!? ... Revine într-o realitate paralelă? ...că tot vorbești iar de exodul forței de muncă, în contrast cu evidențele?

Leo spunea...

Să zicem ca prin legea de aprobare a OUG 59/2017, aflată în dezbatere la CD ,se va abroga Art. VII, înainte ca cele 35 de dosare (existente acum la CCR) sa fie soluționate de CCR. Ce se va intâmpla cu acele dosare de la CCR , în care în iunie ,va intra în coada de așteptare și prietnul nostru Flavius ?

Leo spunea...

În plus mai trebuie umblat si la OUG 114 , nu numai la OUG 59
Deja au aparut dosare la CCR , care invoca acest fapt.
https://www.ccr.ro/ccrSearch/MainSearch/SearchForm.aspx

Iulian Mareș spunea...

T3,
Daca tu continui să vorbești despre luminați/iluminați sa vezizi ce și cât material există pt mentorul tău, nu de azi-ieri ci de la începuturi, începând cu aducerea lui la București de către Crin, zis și și "oki de pește mort de 3 zile"!
Arbeit macht frei!? ... Revine într-o realitate paralelă? ...că tot vorbești iar de exodul forței de muncă, în contrast cu evidențele?

Iulian Mareș spunea...

Convocări sunt prevăzute pt of/sof fără studii militare! Tu, oricum ești sărit din tabel de la 50 ani!
Vrei sa fii avansat? Rezolvam, dar este doar pt cruce! Te încântă....! Când vei avea aceleași obligații că mine, când ți se vor restrânge drepturi constituționale și vei primi o pensie mizerabilă și supusă oricând skimbarilor, să mă cauți! Până atunci, pas de voie...și interdicție la emisie!

avianyc spunea...

@ Mareș
”Lumina Lină ”la care faci referire se afla doar de trei ani in politica mare.Putin probabil să aiba in palmares performanta guvernelor purtatoare de traditii pur originale din 90 până la zi.
Apropo ,stii cumva cine a inaugurat fabricile H....... de la Sebeș si din secuime , cine a dat galatiul ,petromidia ,etc?
Cu exodul fortei de munca din privat spre locuri mai bine platite este un adevar cert.
Probabil vor fi inlocuinti de migranti din Pakistan , Bangladesh ,etc care nu au vazut mistrie si lopata in viata lor. Dar posibil a avea avantajul de a ne învăta sa construim din trestie si bambus.
”Evidentele” evidentiate cu emfaza (retin zicerea ”cuiva” care spunea ” romanii nu mai au grija zilei de mâine in urma aplicarii programului nostru de guvernare” sunt doar pe sticla si pentru cine nu se bate cu realitatile momentului. Chiar si sondajele o spun.
Da , se poate si in Ro daca ai principii si respecti anumite reguli ,mai ales daca faci parte din regiunea de dezvoltare Alba -Sibiu -Mures condusa candva de ”Lumina Lină”. Te invit la o plimbare pe traseul Cetatea de Baltă - Jidvei -Blaj . Iti garantez ca vei vedea o cu totul alta Romanie. La Blaj vei ramane superimpreionat si vei pleca cu ideea ca asa ceva pe la noi mai greu sa gasesti si ca ar trebui propagat peste tot modelul. Deci se poate. Apoi o luam pe Sântimbru DN 107 C- Teleac -Ciugud - Lancram (casa memoriala L. Blaga- super) Sebeș cu popas la Teleac (o bere sau inghetata la terenul de golf). În felul acesta zestrea model pe care o poti transfera dincolo il va impresiona probabil si pe @ M -atotcunoscător .
Am facut traseul a doua zi de pasti împreuna cu un bun fost coleg de la Buzau in drum spre Manastiea Râmet si-mi doresc atât eu cât si familia lui sa-l repetăm impreuna cu alti colegi.
Oferta fiind lansata cer la schimb un traseu sudist in care sa fie incluse si o vizita la casele memoriale M. Preda , Noica si trecând spre Moldova casa memoriala V. Alecsandri.
Ce zici se poate ? Mă abtin sa cer si drumuri bune fara atelaje agricole in flux ,etc.
Acuma să nu crezi că l-am luat pe ”Lumina Lină ” in brate. Departe de fenomen. Fiecare cu păcatele lui. Dar ce este vizibil poate fi constatat cu usurinta. Si daca ce este vizibil cu ochiul liber produce placere si rezultate pentru comunitati ,hai sa iesim din stereotipuri absurde ..............care nu duc nicaieri decât la inapoiere si accentarea unor fenomene sociale negative in toate sferele sociale si mai ales institutiile de stat.
Apoi facem un tur Cluj - Oradea - Haiduszoboslo.
Să sperăm la mai bine.

reddog spunea...

Eu propun niste stagii de pregatire militara.
Militari+civili

Domnului Draghici nu i-ar strica cateva comenzi gen Culcat-Salt Inainte!
Pare destul de vioi si se cam plictiseste: se trezeste (asa la orice ora cum vrea) mananca, se plimba , citeste, canta si se culca.

Un stagiu sub comanda domnului colonel Mares ar fi mai mult decat indicata. 😁

avianyc spunea...

@ Drăghici
Atentie mare pe unde călcati. Nu cumva ...... pe urmele d-nului Mareș.
Apoi un loc ca invitat în zonă pe lângă domnul colonel Mareș = pensionar meletar de rang înalt = nimic important/semnificativ se poate oricând. Ca de altfel ceva specific când ajungi pensionar.
O ”Fetească Neagră ” la cramă la Jidvei sau la castel la Cetatea de Baltă nu strică nimanui.
Apropo , care era replica dumneavoastra când intrau comandorii in birou ? Dar mai interesant ,care era replica dumneavoastră după iesirea comandorilor din birou ?
Când veneau cei din Ardeal mai cadea câte o palincă/vinars ?

CEZAR spunea...

@/ Draghici - pc ,
Trebuie sa intelegi ca astia care se infoaie pe aici ca parasuta B.G.(Bastan Gheorghe)..sunt dintre cei care au iesit ..odihniti din Armata..!!
Trebuie sa-i intelegi..cel mai mare pericol in activitate a fost acela de a adormi in scaun si a cadea cu ochiul in creionul chimic....!!!!
Acum se viseaza ..mari comandanti ..au chef de instructie..etc...! Multi dintre ei nu cunosc cum se incalta corect bocancul militar..!!!!
Deci nu te mai necaji de pomana....
Intuiesc cum ca ai fost un civil in Armata (pc),,de toata isprava...
Ma bucur pentru ca in 20-20 vei avea pensie dubla..!!
La fel sa ai si sanatatea....
PS,
Si mai tare ..unii nici macar nu au fost militari in activitate - recte cRc(cainele rosucomunist!)
A devenit militar odata cu iesirea la pensie (sic)..pe l-223...cu toate sporurile si de zambet si de port tomfa...
Asa-i in tenis ..in Romania ...

CEZAR spunea...

@/cRc...,
Te atentionez ca m-Alul..nu poseda instructia de baza..individ..grupa pluton..companie..!
El misca doar Mari Unitati- pe hartie...unitati cam inexistente si atunci ca si acum...
Mai clar ..cam ca Hitler cand inca in buncar fiind..misca armate ..facea incercuiri ..dadea contraatacuri..
Cei de pe langa ei ii sopteau ..ca rusii topaie desupra pe buncar ..el nimic ..victoria finala .....

radu spunea...

Draghici,
Prima obiectie : pentru a intra intr-un dialog constructiv am rugamintea la dv. sa luam etalon pensiile civile si militare care se incadreaza pe grupa 1 de munca(speciala) , avand in vedere ca profesia militara este exercitata in 90% din cazuri in aceste conditii.
Spuneti la general:
“pensia civila medie este aproximativ egală cu 30% din venitul mediu NET al persoanelor active iar contribuția la pensie este sub 25% din venitul mediu brut, unde este excedentul?”
Replica: « Ministrul muncii a precizat, la Antena 3, că Fondul de Pensii va intra pe excedent în 2019 pentru prima oară după mulți ani… »
Sursa- https://ecopolitic.ro/vesti-bune-pentru-romani-de-la-ministrul-muncii-fondul-de-pensii-pentru-prima-oara-pe-excedent-dupa-multi-ani/

Cum justificati dumneavoastra ca pensia civila este aproximativ egală cu 30% din venitul mediu NET al persoanelor active, luand spre exemplu cazul pensionarilor cu vechime in mineritul subteran de maxim 25 ani si varsta de pensionare 45ani? Va rog sa intelegeti ca aici de la o pensie de 1500 net in anul 2016 s-a ajuns la cel putin 3000 net sau peste pentru un muncitor calificat, iar un muncitor calificat in campul muncii are un salariu de aproximativ 2700 net. Nu vreau sa mai intru in pensiile justitiarilor sau a altor categorii…

Tuturor pensionarilor civili le doresc multa sanatate si cu respect pentru profesiile domniilor lor, inteleg dreptul la o pensie decenta si actualizata la conditiile de trai ancorate in prezent.
Cine are argumente pentru a ma contrazice, va rog sa aduceti date concrete!

Sa auzim numai de bine!

Huhu Rezea spunea...

Cititorii doresc informaţii ndespre 07 mai şi unii glumeţi aglomerează spaţiul cu politică: Doar atâta ştiu...

Iulian Mareș spunea...

Drăghici,
Nu despre nivelul pregătirii soldatului era vorba; dacă te culci nu te a nici popa! Eu nu am nevoie de împrospătare, este vina mea! Poate sa predau un curs ceva...
Nu, nu avem aceleasi drepturi și obligații, aici câștigi tu!

Cezar,
Tu ești odihnit de atâta pensie, iar neuronal ești păgubit până la stoc inexistent!

AviaNyc,
Din politica mică a venit și căciulă îi stă pe umeri, dar la șmangleală este un AS!...dacă nici Lazăr nu l-am dibuit...Marele Lazăr!
Ai inceput sa scrii precum Sadoveanu și nu e bine...
Comandorii (Av sau M) erau și sunt prietenii mei și nu astfel de relații ne caracterizau...tu gândești precum soldatul! Înseamnă că așa dădeai tu in 2000 contra kerosen?
Cât despre procente...nu zi lucruri mari, așteaptă realitatea!
În ceea ce privește itinerarul și substratul lui ...poți fi lesne acuzat de fascism! Bine că nu mai faci apologia sașilor un fel de....(îți zic alta data!)

PS- nu exista o așa zisa regiune de dezvoltare, iar faci prozelitism gratuit!
Daca un col asta înseamnă pt tine, îmi dau seama că nu a fost o selecție buna când te-au luat de la strung: atât poți! Oricum, îți pot demonstra că nu știi nici aviație, nu mentenanța, dar numai în particular! Și pe bani, ...

reddog spunea...

Draghici
Nu numai dumneata.
Eu ma antrenez zilnic fizic si periodic merg si in poligon (pe banii mei)
Domnul colonel Mares este comandant, a facut multe flotari, unele chiar deasupra blondelor si brunetelor inamice. 😁
Patria a Priori! 😁

Leo spunea...

Şi dacă pe 07 mai a.c, CPS-urile NU vor prezenta impactul bugetar pe cele 2 variante ?
Sau dacă pe 07 mai a.c, CPS-urile vor prezenta NUMAI ÎN "CONCLAV" , impactul bugetar pe cele 2 variante ?
Fac previziunea că NU vor prezenta PUBLIC impactul. Dacă se va afla ceva , va fi "pe surse"....
PS
Am mai făcut 2 previziuni care s-au adeverit. Una era ca marele savant TT va dispărea de la MJ in 3 luni. Așa a fost.
A doua previiune se referea ca Augustin va avea o pensie de 30000 lei. A avut-o de 27000 lei.

raul spunea...

Nu scrie nimeni despre de-a zis Zar dacul!CCR ar merita trimisă în UE de mult!Ai dracu cand e vorba de ei si de casta lor de magistrați toate sunt bune si sunt intangibili,cand e vorba de altii ,se joaca cu termenii in functie de telefoanele primite!Dă-i dracu de ipocriti!Mi-e sila!Ar trebui tabarat pe ei !

brenda spunea...

Da, informatii despre 7 mai . adica ce fac acei smecheri de la casale de pensii sa ne trada clapa? mai sant 2 3 zile deci ati aflat ceva?

kostas spunea...

PL-x nr. 82/2016-Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 -termen depunere raport: 07.04.2016
PL-x nr. 310/2017-Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.59/2017-termen depunere raport: 19.10.2017
PL-x nr. 93/2019-Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.114/2018- termen depunere raport: 21.03.2019
Vedeti cu cat au depasit termenele?Nu se respecta deloc absolut nimic. Cum credeti ca ca isi vor respecta angajamentele cu privire la pensile noastre?Ei doar ne amagesc. Au mai cerut si in februarie o analiza cu privire la impactul bugetar pentru acordarea ajutoarelor. Si ce au facut? Nimic. Au zis ca nu sunt bani.

Gigi spunea...

Am mai spus,nu vreau să plictisesc,în legătură cu diversele ACȚIUNI introduse având că obiect principal NECONSTITUȚIONALITATEA prevederilor anumitor legi,OUG.
Acum,nu știu cum a fost făcută
acea acțiune,ce a cerut să se lămurească de către cei care judecă etc.
În speta arătată mai sus,văd că ONORATII JUD.de la CCR,îi spune RECLAMANTULUI faptul că,i se respinge acțiunea si,deasemenea,motivează ei că OUG 57 este constituțională,guv.are dreptul să emită astfel de OUG.
Bine,bine,știm și noi că guv.are acest drept,dar tu jud.pronunță-te dacă art.ăla 40 este constituțional,nu OUG în totalitate.Vedeți șmecheria?Simplu!
Acum,mă pronunț și eu,fără să citesc cuprinsul acțiunii,ce capete de cerere s-a avut în vedere,fără să cunosc motivarea acestei Hotărâri.
Dar,dacă s-a mers numai pe Oug,in integralitatea ei,ci nu pe art.care interesează de fapt,care este durerea noastră încă din 2015,înseamnă că este data o Hotărâre șmecherească.
Repet,fără să cunosc cum a fost făcută acțiunea respectivă și nici motivarea jud.

Negritoiu spunea...

Domnule Draghici,
Sunteti aceeasi persoana care posteaza ,pe alt blog , folosind numele de utilizator Dan Draghici ?
Va respect parerile personale,este alegerea dvs.sa le faceti publice si optiunea noastra de a le baga in seama sau de a trece peste ele . Nu fac nicio referire la cuantumul pensiei dvs.sau la modul in care va evolua acesta in viitor,avand insa rugamintea de a proceda si dvs.la fel fata de cuantumul pensiei mele. O.K.? Dar,nu inteleg de unde aveti ranchiuna asta impotriva rezervistilor militari ? Cu ce scop folositi date false in compararea cuantumurilor celor doua tipuri de pensii? De unde ati scos procentul de 80% de pensii civile sub 1000 lei si 80% pensii militare peste 3000 de lei ? De ce nu spuneti,cu corectitudinea care va caracterizeaza,cate pensii civile peste 10000 de lei sunt in plata ?
Dar despre pensia lui Augustin Lazar ce parere aveti ?
Sincer,pe LOV am inteles-o dar, caut sa inteleg atitudinea dvs.si nu reusesc.
Va doresc viata lunga si prospera !Si nu va mai framantati din cauza pensiilor militare.

BONIFATIE spunea...


Pentru toți cititorii și pentru cei care fac sinteze (pentru cine?)... cu privire la ultima lovitură a C.C.R., adică Decizia nr.43/2019.

MILITARII vs C.C.R.
..................................................................................
Era să-l jignesc pe Dinu Săraru cu romanul ”Niște țărani”.​
​ Parcă îți vine, făcând haz de necaz, să ții cu Ceaușescu „#democrat” care-l colinda pe prezident.
Adică sunt cu 100% în tolbă cei care îi judecă pe cei cu 85%.
În acest timp politrucii noștri, fără pic de rușine și fără dureri în partea dorsală, își fac campanie pentru P.E., cu și fără huiduieli.
Și tot în acest timp unii șefi ai I.G.P. sunt prinși de subalterni cam beți la volan, unii ași ai volanului mor călărind autoturisme neînmatriculate iar liberații pentru bună purtare omoară și violează într-o veselie.
Am cam luat-o la vale... ca neam și țară.
Cum trece timpul. Azi este deja duminică.
Noapte bună, cu îngăduință din partea ce ce re, tuturor.

Iulian Mareș spunea...

Apreciez ca termenul de 07.04 ac va fi depasit, din motive obiective; au fost multe zile lucratoare libere! Se va castiga actualizarea cu valoarea functiei doar din 01.01.20022!
Despre impozitarea progresiva: daca se va aplica va fi: pentru toti, inclusiv pensionari si va fi in trepte de impozitare (minimum 3, maximum 4), procentul maximal nu va putea depasi 40-45%, pentru ceea ce depaseste 15000lei, ca exemplu! Aceasta este o optiune politica in domeniul financiar greu de luat! Se poate lua doar la inceputul sau sfarsitul unui mandat parlamentar! ....cred ca mai mult la inceputul unui nou mandat.

PS: Cezar, degeaba te zbati in mrejele concretului! O sa-ti creasca par prin basca si o vei da jos cu spaclu!

Leo spunea...

Despre "PĂDURENI" , prietenii mei....
http://presamil.ro/ultimul_nr/index.html#5/z

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Impactul bugetar al reintroducerii actualizării încă din acest an nu este mare. Asa cum spuneam și în topic, foarte multe pensii militare au cuantumul în plată mai mare, chiar și cu 40%, decât cuantumul recalculat pe L 223.
Este posibil ca după actualizarea care ar avea loc în 2022, când soldele de functie vor avea valorile și coeficienții din L 153/2017, dacă nu vine Sică premier, să se renunțe la păstrarea cuantumului mai avantajos pentru foarte puținele pensii militare care vor mai rămâne cu un cuantum în plată mai mare decât cel actualizat în 2022.

CEZAR spunea...

"Apreciez ca "....bolovanul s-a pornit la vale..!!!
"Apreciez ca ".. m-Alul are insomnii tot mai dese..si ca frunzele de la sfecla abia se mai vad...!!!

brenda spunea...

Sa speram ca cel putin pensiile mici care sant sub salariul minim pe economoe si la actualizare nu s-a tinut cont , vor avea o crestere,

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Știu că nu e mare, mai ales față de cei 150 mil € impuși pt urșii inexistenți!
Cuantumul mai favorabil nu va dispare!
Și, în esență, eu nu cred că impactul bugetar va fi mai mare de 10% din fondul de pensii!
Ce mă întristează cel mai mult sunt deciziile CCR; acum sa ceri neconstituționalitatea unei OUG pare o inocență!
Nici nu știu cum e mai bine sau rău?

jupderval spunea...

Capitanul nemo, mos martin,
Mai cititi odata articolul 122, este vorba de militari , nu de pensionari. Acest art. este valabil pentru cei care se pensioneaza dupa 01.01.2016.

mosmartin16 spunea...

Jupderval ...observ ca nu te concentrezi mai deloc !!! Nu spui nimic nou !!! Eu tocmai ce spusesem de ceea ce zice art.122, modificat prin OUG 57 !!!

Huhu Rezea spunea...

Eu cred ca va dispărea cuantumul în plată mai avantajos când un număr infim de pensionari militari și speciali vor mai beneficia de el.
Inechitățile se elimină atât în privința pensiilor prea mici cât și în privința pensiilor prea mari.

M spunea...

@Draghici - ia in PLM livretul militar si citeste ultimile pagini cu indatoririle pe care le ai ca rezervist. Ma scuzi dar depasesti ORICE limita.
Te roade pensia militara? Te prezinti la ACADEMIA FORTELOR TERESTRE "NICOLAE BALCESCU" DIN SIBIU str. Revolutiei nr. 3-5 Sibiu, SB, 550170 Romania. Dupa cam 30 de ani o sa ai pensie militara.
Da, domnule, salariul si pensia tuturor trebuie sa fie fixa. Pilot de incercare, chirurg, femeie de serviciu, profesor, militar - toti un singur salariu si o singura pensie. Eu am ales sa fiu militar. Treaba mea! Acum stau in cur si ii injur pe neuro-chirurgi ca sunt mai bine platiti? Ce dracu te-a oprit sa faci o scoala militara?
Inechitati vor fi vesnic. De ce un profesor cu 12 ore pe saptamana i se ia ca vechime tot ca aluia cu 40-50 de ore? Se ia "zi de munca"? Pai si cele 3 luni de vacante? Se ia "an muncit"! Pai e corect? Ala sta in PLM acasa cu familia toate sarbatorile si toata vara - eu in primii 10 ani de cariera am prins un Paste si un Craciun liber - in total.
Pe 7 mai nu o sa fie gata estimarile.

Leo spunea...

Vise , taică , VISE.....

Alexandru spunea...

La cate vad și citesc aici, se pare că nimeni nu vorbește serios și totul este o bășcălie de trecerea timpului, n.aveti ce face și sunteți mulțumiți de pensiile voastre mari și va bateți joc de adevărații pensionari militari cu pensii mici. Cu aceste comentarii ale voastre, doar va distrați și va petreceți timpul liber!Din această cauză pensionarii militari au ajuns de râsul națiunii si nația romana a ajuns exact acolo unde.i este locul!

Iulian Mareș spunea...

Adică și principiul dreptului câștigat va fi făcut varză!
FB. Dar toate aceste probleme ar trebui sa le știe deja și cei care sunt în activitate și au 30-40 ani!
Sunt destui care vor fi sacrificați, mai ales din anumite arme și specialități!
Vom fi martori atât timp cât nu va exista un mare sindicat întrunit, activi-pensionari pe tot SNAOPSN!
Asta nu va mai dura mult!
Prea s-au învățat niște ciocârlani sa skimbe regulile cum li se pare lor mai favorabil!

PS: Cezar, sincer nu sunt afectat de nicio modificare, să nu-ți fie greu să înțelegi asta! Dacă te depășește nu este o așa mare problemă, noi știm cât poți tu percepe!

capitanu nemo spunea...

Sondaj Curs:PSD -32 la suta cu plus,minus, 2,5 la suta.5 la suta, cred ca reprezinta militarii,asa ca sa faca ceva concret,deoarece este vital pentru ei sa aiba peste 30 la suta.

DOREL spunea...

O prostie mai ales a doua varianta unde vor rezulta pensii mai mici. La prima varianta cu o mana se va da cu doua se va lua(daca tot ce depaseste 3000 se va impozita cu 40% ce spuneti? Nu mai bine e acum?)
Nu inteleg de ce nu se lupta pt adaugarea OMM la pensia neta plafonata si ar fi ok.

Huhu Rezea spunea...

@unknown
Pentru includerea OMM peste cuantumul pensiei nete se luptă în instanţă. Aţi făcut contestaţie?

Iulian Mareș spunea...

Ba a procedat f bine M! si, sunt convins ca, ar dori si poate sa-ti striveasca okelarii, sub bocanc, evident avandu-i pe nas! Si o meriti din plin, caci tu altfel nu intelegi! ...asta-i evident!
Du-te pe justitiarul.ro!...in PLM!

Iulian Mareș spunea...

Sunt si infirmiere care pot castiga f mult! Nu asta este problema!
Am ajuns sa ne razboim cu doamnele? Au ele o vina?

Iulian Mareș spunea...

Unknown,
Istoricul si teoria impozitarii progresive este de alta parere! ..., insa nu va fi nicio impozitare progresiva pana la 15000!....mai sus de aceasta suma putem discuta!

M spunea...

Bai, Draghici dar ce dracu ai lucrat tu de nu ai stat acasa? PC? Aveau aia nevoie de tamplar de Revelion?
Hai, lumineaza-ma!
Asta e un forum pentru militari, nu trebuie sa ne explicam unul altuia lucruri pe care noi le stim. Ma vezi pe mine ca intru pe forumul http://forum.portal.edu.ro/??
Vorbeste frumos si respectuos ai sa fi tratat la fel. Te iei de mine te calc in picioare cu toate cele 100 de kg ale mele si aproape 2 m inaltime de fost rugbist la Steaua (pe perioada liceului). Ma previi tu pe mine?
Esti prost? Ai un handicap? Nu poti intelege ce citesti? Unde dracu am zis eu ca vroiam sa ma fac profesor? Poate ca tu ai fi vrut sa ajungi militar dar nu primesc nici astia toate panaramele!
Au salarii mai bune?!? Bravo lor! Doar nu o sa ma razboiesc cu o femeie pentru ca e mai bine platita! Ce sunt eu? Un trepanat ordinar?
Eu spun ca inechitati sunt si vor fi. Poti sa iti alegi si sa iti schimbi cariera.
Cum ar fi sa ma duc pe forumul SEI si sa incep sa ii injur pe aia de acolo? In PLM esti idiot?

Iulian Mareș spunea...

M,
Cu toată dragostea mea, ce-i drept tristă pt Drăghici, DA ESTE și va fi! Cu siguranță!

brenda spunea...

Asta e . DOAR APA DE PLOie DACA IMPACTUL BUGETAR IMPIEDICA CORECTAREA UNOR NEDREPTA?DECI ....MAINE ....ce?







Leon spunea...

In aceste zile am cautat in arhiva personala si am constatat cu surprindere ca pensia mea neta, transformata in euro, in ianuarie 2019 are aceeasi valoare ca cea din luna octombrie 2008; in perioada 2008-2016 a scazut cu 100 de euro (-15%) iar in perioada 2017-ian.2019 a recuperat cei 15% si a ajuns la valoarea din 2008.
Deci in 10 ani de zile pensia neta (in euro) nu a crescut nici macar cu un euro; tinand cont ca la 01.01.2019 euro era 4,68 lei, iar astazi 06.05.2019 este 4,76 lei, in comparatie cu luna ianuarie, am mai pierdut 14 euro fata de cuantumul din oct.2008..!
O fi bine domnule Dragnea ??.

Romel spunea...

Dacă PSD voia mărire abroga imediat cele trei ordonanțe, nu o lungea cu lege nouă, făcută de comitete și comitzii”. Ce rost avea să reinventeze roata, când prin abrogarea celor trei ordonanțe și prin mici modificări la Legea 223 care să-i aducă la nivelul pensiilor de azi pe cei trecuți în rezervă mai demult, s-ar fi rezolvat foarte simplu problemele noastre.Cred ca pana la anu nu vedem nimik la pensii.Oricum lumea voteaza PSD , cand vezi caricaturi tip Rares Bogdan, Sica Mandolina , Barna sau pupila lui Caramitru..votezi tot pentru stablitate . Romanul a votat pentru aventura de 3 ori, 1996 , 2004 si 2009 ...si s-a ales praful...acum sufla s-n iaurt.

Lupul Alb spunea...

Am onoarea să vă salut! Urmăresc cu atenție postările de pe acest site, uneori de bună calitate și documentate juridic, alteori ridicole și rizibile. Cu unele excepții notabile și de apreciat pentru profesionalism, documentare juridică, eleganță, bun simț și respect, sunteți jalnici domnilor ofițeri cu pretenții de colonei, maiori samd, unii cu atitudini de docți dar de fapt sfertodocți. Cu etalări de ”vaste” cunoștințe militare inutile sau limitate la a adula frenetic, uneori cu obstinație, ideologia găunoasă a unui partid sau altul, în pofida faptului că au distrus economia și ne-au pauperizat social, cu un comportament atitudunal suburban și de o vulgaritate cronicizată! Cu pretenții de mari comandanți și șefi de mari unități, care își exhibă jalnic sau cu ifose angoasele și frustrările pe acest site. Este normal ca politicienii, indiferent de culoare și orientare, să ne trateze cu indiferență și ca pe o cantitate neglijabilă dacă dvs., unii dintre ofițeri, printre altele, ați considerat firesc și necesar să vă etalați în mod ridicol calități și funcții care, probabil, v-au depășit cu mult nivelul circumvoluțiunilor și circumferința caschetelor și, prin superioritatea și suficiența ostentativ afișate, să faceți de râs Armata Română, atât cât a mai rămas din aceasta și din forțele Sistemului Național de Apărare. Menirea acestui site a fost și este de a veni în ajutorul pensionarilor militari, de a înțelege sistemul creat de politicieni și dus la îndeplinire de politrucii militari, cei de la MAI și de la servicii, de a sfertui pensiile și a ne minimaliza munca, indiferent de specialitate și domeniu și nu de a-l transforma, de către unii militari rezerviști talibanizați și mancurtizați politic, într-o tribună politică care să servească interesele de partid. Cu respectul cuvenit moderatorului, având cunoștințe temeinice în legislația pensiilor și nu numai, nu vreau să cred că și dânsul, voit sau nevoit a intrat în această frenezie politică schizoidă. În loc să avem o voce unitară prin care să cerem cu fermitate politicienilor, indiferent de culoare, să înceteze umilirea noastră publică, să ne fie respectate demnitatea și drepturile care ni se cuvin după o muncă de o viață, drepturi încălcate sau neacordate, să știm ce vrem și modalitatea de obținere a acestor drepturi, noi singuri ne facm rău criticând partidele politice și ideologia acestora, în mod evident în dezavantajul nostru, indiferent de orientarea lor politică. Felicitări domnului Drăghici sau care îi este numele că vă aduce la realitate, felicitări celor de bun simț și domnului H. și nu în ultimul rând specialiștilor care au adus clarificările necesare și așteptate în legislația pensiilor militare și în modul profund nedrept și discriminatoriu de calcul al pensiilor.

Leo spunea...

Leon , nu a crescut nu a crescut , dar Fordul Eco Sport ne spune exact inversul poveştii ...

Huhu Rezea spunea...

@Lupul Alb
Acest site nu este unul oficial. Nici măcar unul oficios.
Vă mulțumesc pentru opiniile exprimate, dar este prea puțin o dată la doi ani.
Aveți verbul unui cunoscut fost șef de stat major, dar îi judecați prea aspru pe cei care se încumetă să păstreze focul nestins al dorinței ostirii militare în rezervă de a fi informată cu date care nu convin celor numiți aici... gulere albe cu cotiere de prein ministere.
Foarte puțini rezerviști cu pregătire și cariere impresionante se coboară de pe soclul statutului lor social să dea un mic ajutor spre informarea masei de rezerviști
Puțini înțeleg că politicul decide totul, chiar și în domeniul pensiilor militare. Nu strică și o leacă de educație civică.
Este o mare satisfacție să știi că sunt câteva mii de rezerviști care se informează zilnic de pe acest site.
Vă aștept cu contribuții mai consistente!

Cezar spunea...

Peste inca vreo 2 ani...😂🤣😂🤣
Il atentionez pe Lupul albit...ca _ cam este in eroare !
Mai înainte de a ne face educatie..ăstora care publicăm de ani de zile pe acest blog..ii recomand sa se uite cu mânie spre cei care in ultimii 20 de ani au populat turnurile de sticla...ale MFA! Cati au deveni clienti ai penitenciarelor...ai tribunalelor etc..? Eu zic..ca ăștia ne.au facut de ras etc
.etc
Găsiți vreunul..pe aici..printre cei care ne.am strigat necazul si disperarea..beneficiind de sprijinul acestui blog..??

brenda spunea...

Dle . LUP ALB , INTERESANT , dar veniti cu solutii , nu v\cred ca aprecierile ne tin de cald , povestea asta cu pensiile este destul de serioasa si faptul ca pe unii ca noi ii considerati sub nivelul comentariilor celor cunoscatori in domeniul legislatiei regferitoare la pensii mai ales militare , cum sa o faceti si aduceti si consider ca nu isi are rost sa ne judecati .asa ca veniti cu solutii , ca noi ne cam pierdem speranta ca mai pucam sa vedem ca legile se aplica corect . Vi se pare corect ca legea 223 sa fie promu8lgata si nu apuca sa se aplice nici o zi ,dar imediat sa fie modificata drastic si in defavoarea pensiilor militare? deci luati pozitie ca sant vaduve cu pensii de mizerie defci dle LUP fiti LUP

Iulian Mareș spunea...

Lupule,
Te apreciez în cazul în care ai și întreprins ceva prin preeria asta socio-politica!
Daca în 2 ani ai ajuns la concluzia că pensionarii militari sunt mancurtizati politic ești într-o eroare fundamentală; mulți, de aci, se cunosc, socializează, se mai înțeapă, dar unitatea de idei nu este afectată! În fond și ca principiu acesta este un blog și pt socializare, însă scopul este de unire a eforturilor individuale în înțelegerea jocurilor politice dâmbovițene și lupta pt drepturile tuturor militarilor, nu numai despre cei amintiți, care, in fapt, sunt la limita dintre militar și funcționar public cu statut special! Categoric că mă deranjează că, în esență, ați și uitat de cei ce sunt cu adevărat militari și au băgat România în NATO!
Și ca să fiu mai tranșant: dacă 2 câini se bat și apare Lupul (cenușiu, 😂) cei 2 protagoniști își vor uni imediat efortul împotriva dușmanului comun!
Categoric că, în democrațiile consolidate, relația militari-politic-societate civilă este cu totul alta; ades m-am întrebat de ce?
Cu mare regret vă și spun răspunsul: acei vectori de forță au fost proiectați pentru a aduce bunăstarea țărilor apartinatoare, prin proiecția forței pe latitudini și meridiane diverse! Și au făcut-o din plin. La acest capitol suntem deficitari și nu este vina noastră că "prada" nu a existat! Aparandu-ne de secole am uitat sa atacam, ceea ce se vede perfect in mentalitatea nostră și în demersul pt obținerea unor drepturi legale, dar amputate!
Să vă aștept în 2021?

CEZAR spunea...

@Huhu..la..
"Foarte puțini rezerviști cu pregătire și cariere impresionante se coboară de pe soclul statutului lor social să dea un mic ajutor spre informarea masei de rezerviști "
***************************
Cam de fiecare data au avut grija sa-si rezolve problemele in dauna ..masei de rezervisti...
De acum nu mai aveau nevoie de subordonati ..care in definitiv ..ii tineau pe functii..etc..
Sa ne amintim de marsava L-164 si apoi de si mai marsava L-223..!..case pentru generali etc..
Treaba-i ca ei sunt multumiti ..chiar super multumiti...a se vedea ..m-Alul!
Faptul ca acum incep sa apara cate unul ..cate unul care incearca sa ne urecheze..se datoreaza doar realizarii faptului, ca ..fitilul a luat foc si ca explozia ii iminenta...
Acestia sunt cei care in realitate NU VOR SA SE SCHIMBE NIMIC..!!
Sa sustinem politicul ..doar acestia mai pot face ceva...asa cum din plin au facut pentru civili!
Bolovanul s-a urnit si se rostogoleste puternic la vale...
Sustineti politicul....!!!~
Urmariti cu atentie ce se intampla si sa nu mai inghitim vre-o gogoasa din partea guleratilor si gusatilor..


Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Nimeni dintre cei de aici nu a făcut ceva împotriva altora!
Îți reamintesc că marea greșeală care persista este că doar în ultima luna de activitate, cel mult, ofițerii se interesează de viitoarea pensie, pt că nu au timpul necesar pt informare!
Așa că nu fi rautacios... Este corect că doar politicul poate și skimba regulile, dar asta doar pt că le-am permis și nu am avut știință despre ceea ce sunt in stare!

Gigi spunea...

@Lupul Alb
D-le Lup Alb,iertați-ne,atâta putem și noi! Este ușor să stai ca simplu spectator și să critici,să vânezi unele greșeli făcute de către cei care se implică activ în elucidarea increngăturilor a legii pensiilor militare.
Că uneori postările noastre mai ia forma unor cancanuri,a unor pamflete,nu cred că este un capăt de țară.Nu înseamnă că facem de râs uniformă militară,că ducem în derizoriu "meseria"de politician.La câtă bătaie de joc am fost supuși de aproape 10 ani,cred că suntem pe drumul cel bun.
Lăsați,nu le mai duceți de grijă politicului,că nu le cade nimic,nu le strică puțină tăvăleală.Vreți să le și mulțumim după tot ce ne-a făcut? Să le mulțumim?
Luptăm și noi cu ce dotare avem,cu tehnica pusă la dispoziție de acest om minunat, care ne suportă aici zi de zi și își irosește timpul său prețios pentru informarea publicului larg,militar.Aici,intră sî se informează zilnic câteva mii de persoane,fără să-i punem la socoteală pe cei de serviciu care au treaba lor.
Și,că să nu mai lungim vorba,vă așteptăm aici cu un sfat,cu o ideie,despre cum descâlcim această lege a pensiilor militare,din stufărișul de OUG,emise din 2010 și până în prezent și câte vor mai urma!!!
Cu stimă!

M spunea...

Maine iar se discuta exceptii de neconstitutionalitate ridicate de militari.
Sa vedem ce o sa iasa!

Gigi spunea...

@M
Ce să se întâmple?Nimic!

A se vedea cine a fost numit azi judecător la CCR,în locul lui Lăzăroiu.

Negritoiu spunea...

Lupule Alb ,
Concluzia la postarea ta a fost trasa ,cu mult bun simt , de catre Huhu Rezea :< Va asteptam sa contribuiti mai consistent ! > si de catre Gigi <. . . Va asteptam aici cu un sfat cu o ideie despre cum deblocam aceasta lege a pensiilor militare . . . >.
Si daca nu ti-ai dat seama pana acum,afla ca la realitate ne-au adus deciziile de pensionare,deciziile de recalculare/actualizare si taloanele de pensie Pentru ce il feliciti pe Draghici ? Care comentariu al lui a fost plin de profesionalism,documentare juridica,eleganta,bun simt si respect ? El este un civil < cu pretentii de Col.>,asa cum ne-ai catalogat. Noi am fost Col.,Mr.,Plt.,M.m.(sau alte grade militare).
Personal,din postarile de pe acest blog,am gasit suficiente elemente care m-au ajutat la intocmirea contestatiilor. Exprimarea lasa de dorit ? Pai , cei care sunt mesteri la vorbe se afla la conducerea asociatiilor cadrelor militare in rezerva si pretind ca apara drepturile rezervistilor.
In concluzie : Va asteptam cu contributii mai consistente !


Cezar spunea...

Peste 2..5 ani😂🤣😂🤣
Iti dai seama..pana..editează.. pana da la corectat...mai ceva ca ..mutu..🤣😂🤣😂

M spunea...

Aseara Rares Bugdan ne-a lamurit despre opinia PNL privind militarii. Cu pumnii stransi, cu privirea fixa striga la Ciutacu in emisiune ca sa terminam o data cu acesti privilegiati.
Salariul unui subofiter este mai mare decat al unui profesor, se pensioneaza la 40 de ani cu pensii de zeci de mii de lei. Dar ce, un profesor nu s-a sacrificat pentru tara? Sau un miner? De ce sa aiba astia pensii speciale de mii si mii de lei?!?
Dragi camarazi, votati PNL!
@ Gigi - speranta moare ultima! :D
PS - Maine imi deschid inca un cont pe forum in care sa laud comentariile pline de inteligenta, bun simt si cutremurator de adevarate facute de prea stimatul si ultra-apreciatul domn M. Slava lui!!!! Voi ceilalati nu stiti nimic, nu contribuiti, ne faceti de ras si in general sa va fie rusine!

jupderval spunea...

Una este ce se spune si alta este in practica :
- la pensionarii militari 1,3 % indexare 2019, la civili 15 % indexare pe 2019,
- la pensionarii militari este anulata indexarea de 5% pe 2016, la pensionarii din MAI nu este anulata aceasta indexare,
- la pensionarii militari sunt anulate primele specifice activitatii lor ( prima de zor, prima de parasutare, prima de reparatii, etc), la ceilalti pensionari din MAI, SRI, STS, nu sunt anulate sporurile specifice lor ( spor de informatii, spor de cifru, spor de lucru peste program, spor de lucri cu cai si caini, etc),
- la pensionarii militari, cei care au iesit la pensie dupa 15.09.2017, baza de calcul este diminuata cu 42%, la civili se calculeaza din 100%.

In consecinta, cine ii fura pe pensionarii militari ?. Si noi continuam sa credem in minciunile lor. Bravo noua.

maiag spunea...

Am iesit la pensie la 1 iunie 2000,iar la calculul pensiei nu s a luat in calcul sporul de radiatii deoarece nu a fost acordat unitatii in care am lucrat,dar la 7 iunie 2000,se fac masuratori si se acorda la cei inca ramasi sporul de radiatii de 10 la suta.INTREBAREA ESTE,daca cer in istanta sa se constate ca si in perioada in care am lucrat erau radiatii,bazindu ma pe masuratorile ulterior iesirii mele la pensie,voi avea cistig de cauza?in urma recalcularii pensia mea a scazut cu 900 de lei,desii primesc cuantumul cel mai avantajos,viitoarele recalculari va afecta rezultatul datorita acestui fapt,rog numai raspunsuri avizate
multumesc

jupderval spunea...

Maiag,
Este putin probabil sa castigati in istanta asa ceva. Trebuie sa aduceti dovezi ca existau radiatii in unitate si inainte de 7 iunie, si nu stiu de unde puteti sa le luati daca nu au fost facute masuratori.

radu spunea...

Draghici,
90% era un procent simbolic folosit de mine, pentru dv. atunci rectific, ...grupa 1 si 2 de munca.

M spunea...

@maiag - șansele sunt mici. Măsurătoarea este valabilă la momentul când s-a făcut. Puteți încerca să dovediți că nu au fost făcute modificări privind dotarea, puterea parametrii de utilizare. Din care știu eu nu se acordă retroactiv. Succes!!!!

Huhu Rezea spunea...

"Draghici
Daca rămâne Dragniiia necondamnat, peste doi ani vei avea o pensie civilă de 4000 lei. Conform legislaţiei actuale, pensiile militare stagnează. Să vedem ce se mai comunică astăzi.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
de ce te kinui să explici? Fisa postului vorbește! Ce atribuții și domenii avea? Să nu sară Felix II de pe birou?
Acordăm prea multă importanță intrusului!

Leo spunea...

Nu se comunica nimic. Nu ai inteles că doamna cu microfonul în priză și șefii serviciilor nu acceptă ?
MFA-ul nu poate singur să-și faca lege proprie sau să fie dată lege de aprobare a OUG-urilor numai cum vrea MFA-ul.

Gigi spunea...

Dacă,peste doi ani,pensiile civilesco se vor dubla,este meritul actualei guvernări.
Dacă,unii din acești civilesco
vor merge pe ideea că:"îi votez păștea că îi f..te pe militari la pensie",atunci, bunăciunea de lege care deocamdată nu este promulgată de "omul vacanță",va avea sorta legii noastre a pensiilor militare,adică,lege organică golită de conținut de OUG-uri perfide gen 57,59,114.
Deci,dragi civilesco, atenție mare!Să nu ziceți că nu v-am spus!

brenda spunea...

A trecut aproape ziua si nu stim daca s-a luat vreo hotarare , deci iar ne plimba?

Gigi spunea...

@DD
Nu răspund la provocări!
Dacă ați înțeles mesajul meu,de bine,dacă nu,iar e bine!

Huhu Rezea spunea...

Din primele semnale vor fi modificări foarte apropiate de cele care au circulat pe internet in luna aprilie

https://www.huhurez.com/2019/04/circula-pe-internet-propuneri-de.html

Leon spunea...

@Huhu Rezea, sa ne tineti la curent cu forma finala acceptata !

brenda spunea...

semnale .pai cine trebuia sa ne spuna ce e de spus

mosmartin16 spunea...

Atat timp cat vor fi luate in calcul - pentru determinarea pensiei - elemente salariale de care nu au beneficiat unii rezervisti deoarece nu erau reglementate la data trecerii lor in rezerva ...discriminarile nu pot fi inlaturate !!! Fara tagada !!!

brenda spunea...

nu vreti sa ne dati mai multe informatii ,dle h .se pare ca aveti ceva informatii

Militar de la 14 ani spunea...

CPS nu hotărăște nimic. O simulare poate să facă. E greu pentru că decizia o va lua tot politicul. Atâta timp cât sunt implicate foarte multe instituții/ministere, procesul este lung.
Suntem optimiști numai pentru o lege bună. Dar dacă în calculele care s-au făcut în câteva zile va ieși că pensiile cresc bugetul cu mai mult de 20% sunt slabe speranțe.
În zona MAI, SRI, etc nu prea se discută nimic. Acolo pensiile deja sunt cu 10-20% mai mari ca cele din MApN, deci nu știu dacă ei vor fi de acord. Oricum ar fi, discrepanta dintre activi și rezerviști va rămâne datorită sporurilor, care s-au mărit considerabil în ultimii ani, chiar și prin noua lege a salarizării.

brenda spunea...

dar trebuie sa se miste si pensiile rezervistilor nu pot ramane inghetate , atunci dece sa se mai discute desore inechitati , sa se aduca modificarile necesare cgiar daca se cere un efort buget0r , de exemlu acel procent de 80 care a fost modificat u 60 . etc asa ca daca nu hotaraste cps sa hotarasca camera deputatilor cand a inghetat amendamentele dlui MIRCOVICI ASA CA SA VEDEM CA DEOCAMDATA ASTEPTAM SA STIM CUI DAM VOTURILE

brenda spunea...

nu se mai aude nimic

CEZAR spunea...

@/Brenda
Nu bagi seama ca m-Alul a amutit ..??
Deci se "aude "si ii de bine...

brenda spunea...

??????????? dlor da de bine ca santem prostiti

maiag spunea...

pina nu apare ceva oficial,vorbim aiurea,acum treaba lor este campania electorala,apoi vacanta parlamentara,asa ca stam linistiti,toamna se bucura bobocii,o ideie pt ciolanis daca vrea un nou mandat,in calitate de mare comandant suprem sa se implice,in caz contrat pierde citeva sute de mii de votori

brenda spunea...

dar sa stim daca ieri au pud in discutie . dracului

Huhu Rezea spunea...

De urmărit dacă săptămâna viitoare va fi introdus pe Ordinea de zi a CD proiectul PL x 310/2017 privind Legea de aprobare a OUG 59/2017.In Raportul Comisiei de muncă din CD vor apărea eventualele modificări ale L 223/2015.

Leo spunea...

Nu va fi introdus nimic pe ordinea de zi.
Sunt GOGOȘI , MADE IN F&M

Leon spunea...

De urmarit mai intai sedintele comisiei de munca daca are pe ordinea de zi un raport suplimentar la Pl x nr.310/2017, dar si Pl x nr.93/2019 pentru aprobarea OuG.nr.114/2018 care are deja avizul favorabil cu amendamente al comisiei de aparare din CD. Pentru acest proiect de lege va fi un raport comun al comisiei de munca si al comisiei de buget.

Leon spunea...

Astazi a fost promulgata Legea nr.101/2019 de aprobare a Pl x nr.199/2018, care modifica 70 articole din Legea nr.80/1995- Statutul cadrelor militare(sunt aproape 30 de pagini).

Negritoiu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

@Negritoiu, Neacsu Marin in ultimul articol pe siteul "In cuiul catarii" spune ca aceea intalnire inca n-a avut loc..!

Negritoiu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

Cătălin spunea...

Aha..AFERIM CATALINE...de cand urlu eu ca este ce mai mare hotie care a putut sa fie patentata de catre gusatii- gulerati pentru preabinele lor...
Deci sa nu uitam
Catargul sus....!!

Leo spunea...

Eu vă spuneam de pe 4 mai că CPS-urile nu vor prezenta #NIMIC
Se lansează câte o fumigenă de către guleraţi , ca să evalueze feed-back-ul.
Am făcut numai previziuni validate.
Mai fac una și vă spun că pe 26 , F&M va avea maxim 26%.