Un produs Blogger.

marți, februarie 12, 2019

Cum a reușit CPS a MApN să micșoreze după actualizare o pensie militară recalculată și indexată?

57 comments
Beneficiarul pensiei militare pe care o analizăm este un caz fericit, pentru că, după recalcularea pensiei potrivit L 223/2015 modificată prin OUG nr. 57/2015 și indexarile cu 5% în 2016 și cu 5,25% în anul 2017, a primit o pensie mult mai mare decât pensia contributivă.
Pensia recalculată și indexată, în cuantum de 7004 lei, dăpă orice logică elementară, trebuia să crească nițel după o actualizare cu 15% a soldei de funcție din compunerea bazei de calcul, prin aplicarea L 152/2017
 Ei, nu!!! CPS a MApN a reușit contraperformanța s-o micșoreze la 6982 lei. După ce a regularizat actualizarea din 30 06 2017 cu indexarea de  5,25% aplicată deja de la 01 01 2017, conform OUG nr. 99/2016, a găsit de cuviință să/l păgubească pe domnul comandor cu majorarea de 5% acordata în anul 2016 prin OUG nr. 57/2015. 
Nu am făcut calculele, dar se pare că,  interpretând greșit legea și în lipsa unor Norme de aplicare publice, opozabile tuturor și atacabile în contencios administrativ, CPS a MApN a inclus în regularizarea reglementată de fostul art. 60 al L 223/2015 și majorarea  de 5% din anul 2016.



Nota de calcul ....recalculare

Nota de calcul actualizare

57 de comentarii:

Cezar spunea...

Asa....
Nu ar fi mai bine să.i calculați pensia fără limitări?
Atunci..poate vor înțelege de ce aceste limitări si pentru cine au apărut pierderile colaterale...adica cei multi cu pensii mici si diminuate strasnic..

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Huhu Rezea, pentru o analiza corecta este nevoie si de Anexa(pag.2) cu elementele salariale din ambele Decizii.
Totusi, diferenta intre baza de calcul dintre cele doua decizii reprezinta 10%(6844:6213), si reprezinta majorarea cu 15% a Cuantumului compus actualizat al soldei de functie majorat si cu 6,547% a Compensarii contributiei individuale la buget.
Suma de 317 lei(indexarea de 5%) din Decizia de recalculare daca ar fi adaugata la 6982 s-ar obtine un cuantum al pensiei de 7299 lei , mai mare decat cuantumul aflat in plata de 7004 lei.
Faptul ca este o diferenta de numai 22 de lei intre cele doua decizii se datoreaza faptului ca iesind la pensie in anul 2008, prin adaugarea mai multor sporuri in baza de calcul, in urma recalcularii a obtinut o pensie mult mai mare !
Este o pierdere serioasa pentru cei 68% dintre pensionarii militari din MApN care in urma recalcularii cf.L.223/2015, le-au scazut pensiile..!

Iulian Mareș spunea...

Este o situație generalizată! Numai o decizie politică poate restabili dreptatea, dar în acest caz cineva va trebui să plătească politic, iar alții cu funcția și nu numai!

vasile iosif spunea...

Dle H,
Asistam la o incalcare flagranta a literei si spiritului legilor emise de Parlamentul Romaniei, la un abuz in serviciu in forma continuata impotriva intereselor legitime ale cetatenilor prin vatamarea acestora, la subminarea capapacitatii de aparare a Tarii prin provocarea cu intentie a hemoragiilor de cadre supracalificate.
Oare dorm linistiti cu capul pe perna?
Orice asemanare cu realitatea este cu totul intamplatoare.

Cu stima,

Patrascioiu spunea...

Diferenta uriasa intre pensia unui colonel iesit la pensie prin 2000 si cel iesit la pensie in 2008.Incep sa cred ca o lege pe contributivitate ar sterge mult din inechitati.Uite ca Cezar ma atrage in partea lui.

dora spunea...

@Pătrășcoiu,
Afirmați că principiul contributivității ar șterge multe din inechități. Dacă nu știți, când s-a procedat la recalcularea tuturor pensiilor militare având la bază acest principiu, contributivitatea s-a împărțit la 20 de ani (anul 2010). După acel an, nu a mai fost așa. La mine de exemplu, contributivitatea s-a împărțit la 32 de ani (am ieșit la pensie în anul 2015). Când vorbim de echitate?

mosmartin16 spunea...

PENTRU PENSII MILITARE CORECTE, DECENTE SI FARA DISCRIMINARI INTRE GENERATII !!!

1. baza de calcul a pensiei sa includa numai urmatoarele elemente salariale actualizate si comune tuturor militarilor in decursul timpului - solda de grad, solda de functie si gradatia. Dupa caz, solda de comanda !!! Pentru documentare - Legea nr.164 / 2001 !!!

2. cuantumul bazei de calcul a pensiei sa fie determinat prin aplicarea - in prezent - a prevederilor rezultate din Legea 153 / 2017 !!! Pentru documentare - art.12 (2), anexa VI - art.11 (4) si 19, anexa VI - art.7 (3) si 8 (1) din legea mentionata !!!

3. pensiile militare sa fie majorate numai din perspectiva salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si nu indexate cu rata medie anuala a inflatiei !!! Pentru documentare - HG nr.937 / 2018 si OUG nr.114 / 2018 !!!

4. pentru cei carora din recalculare le-ar rezulta un cuantum al pensiei mai mic decat cel prezent, sa ramana cu cel in plata pana cand - in urma majorarii salariului minim brut pe tara - cuantumul nou al pensiei ar depasi pe cel aflat in plata !!! Seara buna tuturor !!! Voi reveni cu argumente si exemple concrete !!!

mosmartin16 spunea...

ARGUMENTE PENTRU PENSII MILITARE CORECTE, DECENTE SI FARA DISCRIMINARI INTRE GENERATII !!!

Principiul nr.1 - Baza de calcul a pensiei sa includa numai urmatoarele elemente salariale actualizate si comune tuturor militarilor in decursul timpului - solda de grad, solda de functie si gradatia. Dupa caz, solda de comanda !!! Pentru documentare - Legea nr.164 / 2001 !!!

Este cunoscut faptul ca in cadrul sistemului pensiilor militare de stat sunt o serie de anomalii majore, concretizate - printre altele - in ...
- pensii cu cuantumuri substantial diferite - determinate de anul trecerii in rezerva - pentru cadre militare care au avut acelasi grad, aceeasi functie, aceeasi vechime si aceleasi conditii de munca !!! Cu cat diferenta de ani la trecerea in rezerva este mai mare cu atat creste si diferenta intre cuantumurile pensiilor !!!
- un numar substantial de pensii din corpurile subofiterilor si maistrilor militari - trecuti in rezerva mai recent - sunt mai mari decat cele existente in corpul ofiterilor pensionati mai de demult !!!

Cauza acestor disfunctii o reprezinta includerea in baza de calcul a pensiei a diverselor elemente salariale ( asa-zisele sporuri ) aparute in decursul timpului, de care au beneficiat doar unii dintre rezervisti !!!

Sa luam un exemplu in ceea ce priveste doua cadre militare, trecute in rezerva in anul 2002, respectiv 2009 !!!

Elemente comune - pentru cele 6 luni alese din ultimii 5 ani de activitate - din care a rezultat baza de calcul a pensiilor celor doi ofiteri...
- ambii au avut acelasi coeficient de grad, actualizat , respectiv 1,80, acelasi coeficient actualizat al functiei, respectiv 4.50, aceeasi gradatie ( a VII-a ) si acelasi procent de 25 % aplicabil pentru determinarea dispozitivului de lupta / sporului de misiune permanenta !!!
- niciunul nu a avut functie de comanda / conducere si nici nu a beneficiat de solda / salariu de merit in cele 6 luni alese !
- au avut aceeasi vechime efectiva ca militar, respectiv 29 de ani si aceeasi vechime cumulata ( 40 de ani ) !
- in baza de calcul a pensiei se regaseste - la ambii ofiteri - un al cincilea element salarial, respectiv sporul de periculozitate, cu acelasi procent ( 30% ) aplicabil la solda / salariul functiei de baza !
- ambii ofiteri au avut acces la informatii clasificate de acelasi nivel de secretizare !

Elemente distincte...
- baza de calcul a pensiei celui de-al doilea ofiter include si alte doua elemente salariale, respectiv sporul de fidelitate si sporul de confidentialitate ! Aceasta deoarece, in perioada anilor 2003 - 2008 au aparut reglementari care vizeaza cele doua sporuri ( cu titlu de exemplu, OUG nr.38 / 2003, OUG nr.64 / 2006 ) !

mosmartin16 spunea...

Nu intru in detaliile referitoare la stabilirea bazei de calcul si implicit a pensiei nete a celor doi ofiteri ! Precizez ca imi sunt cunoscute si pot oferi clarificari in caz de solicitare ! Arat doar ce s-a avut in vedere in stabilirea acestora...

a) utilizarea ultimei valori de referinta sectoriala de 197,3387 lei !
b) procentul de 30 % aplicabil la solda / salariul functiei de baza pentru sporul de periculozitate !
c) procentul de 20 % aplicabil la solda / salariul functiei de baza pentru sporul de fidelitate ( in cazul celui de-al doilea ofiter ) !
d) un procent de 10 % care se aplica tot la solda / salariul functiei de baza pentru sporul de confidentialitate ( in cazul celui de-al doilea ofiter, procent stabilit in functie de nivelul de acces la informatiile clasificate ) !
e) majorarea soldei / salariului lunar brut a personalului din sectorul de aparare si ordine publica cu 10 % !
f) aplicarea compensarii contributiei individuale la buget !
g) aplicarea plafonului de 85 % ( OUG 57/ 2015 ) !
h) procentul de 20% aplicabil pensiei ( Meritul Militar ) !
i) majorarea de 5 % a pensiei ( pentru anul 2016 ) !
j) majorarea de 5,25 % a pensiei ( pentru anul 2017 ) !
k) indexarea pensiei cu 1,3 % ( in anul prezent, cu rata inflatiei din 2017 ) !
l) aplicarea impozitului la pensie de 10% pentru ceea ce depaseste 2000 de lei !


In final, rezulta o pensie neta a primului ofiter de 3702 lei, iar a celui de-al doilea de 4545 lei !!! ( n.n. - din aplicarea exclusiva a legislatiei actuale a pensiilor militare, fara a ne prevala de utilizarea cuantumului mai avantajos - care eventual ar rezulta - dar dintr-o cu totul alta lege, respectiv cea care viza calculul pe puncte ) !

Asadar o diferenta de... 843 lei net lunar !!!

Ambii ofiteri si-au desfasurat activitatea timp de 29 de ani ca militari !!! Oare primul ofiter nu a fost fidel institutiei ??!! Ba da, numai ca fidelitatea acestuia are ca unitate de masura ...anii, iar in cazul celui de-al doilea ...anii si ...banii ( atat in activitate cat si la pensie ) !!!

Ambii ofiteri au avut acces la informatii clasificate, cu acelasi nivel de secretizare !!! Amandoi au avut indatorirea de a pastra secretul militar / profesional !!! Diferenta dintre cei doi ofiteri este doar aceea ca ...cel de-al doilea a primit bani pentru aceasta, atat in timpul activitatii cat si la pensie !!!

Rezulta - fara tagada - discriminarea la pensie a celor doi ofiteri !!! Si aceasta in interiorul aceleiasi generatii, ca sa nu mai spunem de discrepanta intre generatii !!!
Iar exemplul dat se limiteaza numai la diferenta de doua sporuri ( fidelitate, confidentialitate ) pentru pensiile celor doi ofiteri !!! Daca mergem in timp, la rezervistii de acum 25 - 30 de ani si la cei pensionati mai recent , prapastia dintre pensii se adanceste !!!
Si exemplele pot continua sine die !!!

Iata de ce e necesar a fi aplicat principiul enuntat, respectiv ... Baza de calcul a pensiei sa includa numai urmatoarele elemente salariale actualizate si comune tuturor militarilor in decursul timpului - solda de grad, solda de functie si gradatia - iar dupa caz, solda de comanda ( pentru documentare - Legea nr.164 / 2001 ) !!!

mosmartin16 spunea...

EXEMPLE CONCRETE - PENTRU PENSII MILITARE CORECTE, DECENTE SI FARA DISCRIMINARI INTRE GENERATII !!!

Principiul nr.2 - Cuantumul bazei de calcul a pensiei sa fie determinat prin aplicarea - in prezent - a prevederilor rezultate din Legea cadru nr.153 / 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice !!! Pentru documentare - art.12 (2), anexa VI - art.11(2), 11 (4) si 19, anexa VI - art.7 (3) si 8 (1) din legea susmentionata !!!

Iata la ce se refera aceste articole !!!

- art.12 (2) - ... soldele de funcție/salariile de funcție ... se stabilesc prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în anexele nr. I - VIII
cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare !

- anexa VI - art.11 (2) - Soldele de funcție/salariile de funcție prevăzute la cap. I din prezenta anexă sunt la gradația 0 !

- anexa VI - art.11 (4) - Intervalele de timp în funcție de care se acordă cele 7 gradații, precum și procentele corespunzatoare acestora, calculate la solda de functie / salariul de functie avuta / avut la data indeplinirii conditiilor de trecere in gradatie si incluse in solda de functie / salariul de functie, sunt urmatoarele ...
g) gradația a VII-a - peste 21 ani - și se determină prin majorarea soldei de funcție/salariului de functie cu cota procentuala de 3 %, rezultand cuantumul nou al soldei de functie / salariului de functie !

- anexa VI - art.8 (1) - Cadrele militare în activitate, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare care indeplinesc functii de comanda beneficiaza lunar de solda de comanda / salariul de comanda de pana la 25 % din solda de functie / salariul de functie !

- anexa VI - art.19 - Pentru realizarea prerogativelor constituționale de apărare, ordine publică și securitate nationala, personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ... beneficiaza de majorarea soldei de functie / salariului de functie ... cu 7,5 % !

- anexa VI - art.7 (3) - Cuantumul soldei de grad/salariului gradului profesional deținut se actualizează proporțional cu evolutia salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prin hotarare a Guvernului !
In acest sens, prin HG nr. 937 / 2018 a fost stabilita - incepand cu ianuarie anul curent - valoarea salariului de baza minim brut pe tara la 2080 de lei lunar, iar pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, la o valoare de 2350 de lei !
De asemenea, tot prin hotarare de Guvern, incepand cu ianuarie anul curent, cuantumul soldei de grad / salariului gradului profesional s-a actualizat proportional cu evolutia salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata !

In baza celor prezentate, exista o multitudine de posibilitati de a realiza diverse calcule privind cuantumuri ale pensiilor !!! Ma voi limita numai la cele pe care le consider cele mai edificatoare !!!

Mai intai, ma voi referi la doi ofiteri ( colonei ), evidentiind minimul si maximul posibil al pensiei nete a acestora din perspectiva aplicarii reglementarilor susmentionate !!!

mosmartin16 spunea...

Exemplul 1 - Colonel, coeficient de functie ( la minim ) = 2,32, gradatia a VII-a, functie de executie, fara Ordinul Meritul Militar !
Calcul pensie...
a) 2,32 ( coeficient de functie la minim - Legea 153 / 2017, anexa VI, cap.I ) x 2350 lei ( salariul minim brut pe tara pentru studii superioare si un an vechime ) = 5452 lei ( solda de functie - Legea 153/2017, art.12 (2) ) !
b) 5452 lei x 21 % ( gradatia a VII-a - Legea 153/2017, anexa VI, art.11(2) si 11(4) ) + 5452 lei = 6597 lei ( noul cuantum al soldei de functie - Legea 153/2017, anexa VI, art.11(4) lit.g) ) !
c) 6597 lei x 7,5 % ( majorare solda de functie - Legea 153 / 2017 - anexa VI, art.19 ) + 6597 lei = 7092 lei ( solda de functie majorata ) !
d) 520 lei ( Legea 153/2017 - anexa VI, art.7 (3), HG 93 / 2018 si HG actualizare solda de grad ) = solda de grad !
e) 7092 + 520 = 7612 lei ( baza de calcul a pensiei ) !
f) 85 % ( plafon pensie - OUG 57/2015 ) x 7612 lei = 6470 lei ( pensia bruta ) !
g) ( 6470 - 2000 ( neimpozabili ) ) x 10 % = 447 lei ( impozit ) !
h) 6470 - 447 = 6023 lei ( pensia neta ) !!!

Exemplul 2 - Colonel, coeficient de functie ( la maxim ) = 2,74, gradatia a VII-a, functie de comanda ( procent maxim ), cu Ordinul Meritul Militar ( procent maxim ) !
Calcul pensie ...
a) 2,74 x 2350 lei = 6439 lei ( solda de functie ) !
b) 6439 lei x 21 % + 6439 lei = 7791 lei ( noul cuantum al soldei de functie ) !
c) 7791 lei x 25 % ( procent maxim pentru solda de comanda - Legea 153/2017, anexa VI, art.8 (1) ) = 1948 lei ( solda de comanda ) !
d) 7791 lei x 7,5 % + 7791 lei = 8375 lei ( solda de functie majorata ) !
e) 520 lei ( solda de grad ) !
f) 8375 + 1948 + 520 = 10843 lei ( baza de calcul a pensiei ) !
g) 85 % ( plafon pensie ) x 10843 lei = 9217 lei ( pensie bruta ) !
h) 20 % x 9217 = 1843 lei ( Ordinul Meritul Militar ) !
i) 9217 + 1843 = 11060 lei ( pensia bruta finala ) !
j) (11060 - 2000 ) x 10 % = 906 lei ( impozit ) !
k) 11060 - 906 = 10154 lei ( pensia neta ) !!!

Intre aceste doua valori ale pensiei nete, respectiv 6023 lei si 10154 lei se situeaza toate celelalte pensii nete pentru grad si functie de colonel, diferentierea intre ele realizandu-se prin urmatoarele ...
- coeficientul de functie ( intre 2,32 si 2,74 ) !
- procentul pentru solda de comanda ( pana la 25 % ) !
- procentul pentru Ordinul Meritul Militar ( 10 %, 15 %, 20 % ) !
Bineinteles ca pentru o gradatie mai mica de 7 si pentru o pensie bruta sub plafonul de 85 % - impus de OUG 57 / 2015 - pot aparea si cuantumuri ale pensiei nete sub minimul susmentionat !

Iata si un clasament al pensiei nete pentru un plutonier adjutant sef ( cu gradatia a VII - a si o solda de grad actualizata de 420 lei ) !

1) 5469 lei ( studii superioare, cu coeficient maxim de functie = 1,74, cu Ordinul Meritul Militar = 20 % ) !
2) 4734 lei ( studii postliceale, cu coeficient maxim de functie = 1,67, cu Ordinul Meritul Militar = 20 % ) !
3) 4683 lei ( studii liceale, cu coeficient maxim de functie = 1,65, cu Ordinul Meritul Militar = 20 % ) !
4) 4497 lei ( studii superioare, cu coeficient minim de functie = 1,70, fara Ordinul Meritul Militar ) !
5) 3895 lei ( studii postliceale, cu coeficient minim de functie = 1,63, fara Ordinul Meritul Militar ) !
6) 3791 lei ( studii liceale, cu coeficient minim de functie = 1,58, fara Ordinul Meritul Militar ) !

In mod similar, alte diferentieri pot aparea pentru exemplul luat ( plutonier adjutant sef ) si prin prisma celor precizate in cazul celor doi ofiteri ( mai putin solda de comanda ) !

Din cele prezentate, rezulta - fara echivoc - faptul ca prin aplicarea principiului 2 ( cuantumul bazei de calcul a pensiei sa fie determinat prin aplicarea - in prezent - a prevederilor din Legea nr.153 / 2017 ) pensiile pot fi nu numai corecte ci si decente !!!

mosmartin16 spunea...

Voi reveni cu argumente si exemple pentru principiile 3 si 4 !!! Seara frumoasa tuturor !!!

Antonim spunea...

Citiţi OUG 3/2018 ca să vedeţi cu ce VRS lucrau la Ministerul Justiţiei, nu amărâtul ala de 197,33. Cu toate piedicile legale- legi şi OUG, prin judecată, magistraţii au reusit să ajungă la VRS = 405 + 10%. Asta e dreptate? Acum guvernul încearcă să tempereze plata către cei încă activi, dar efectele sau produs deja la cei pensionaţi.
@Pătrăscioiu,
Faceţi un exerciţiu să vă calculaţi punctajul pe prevederile în vigoare ale L263, care nu mai conţine înlesnirile pentru militari. O să vă apuce durerea de cap. Punctele din deciziile vechi nu mai sunt bune decât de amintiri.

Liviu PO spunea...

@dorina miron
In noua lege nu mai exista numitor diferit ci valoarea punctului de referinta care se inmulteste cu punctele avute.Asadar punctele avute vor conta,iar acestea nu vor mai fi impartite la un numar diferit in functie de momentul iesirii la pensie sau de activitatea prestata,maxim 35 sau de exemplu la mineri numitorul era 20 sau chiar 15 pentru cei de la uraniu.In cazul meu,daca as fi fost pe contributivitate castigam mai mult cu cateva sute de lei fata de necontributiva de pe 223...

Iulian Mareș spunea...

Sa fie vorba doar de neglijenta in serviciu din partea CSP?

Oricum, asta a fost securizata:

Conform propunerii de modificare a Codului penal făcută și înaintată de Președinte Curții Constituționale în vederea analizării, neglijența în serviciu se dezincriminează total. Adică dispare ca infracțiune, nerămânând nici măcar contravenție. Iar CCR a apreciat că această dezincriminare este constituțională!

Pe actualul Cod Penal neglijența în serviciu înseamnă ”Încălcarea din culpă de către un funcționar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.”

În baza acestui text de lege au existat numeroase condamnări în țară. Un exemplu pe înțelesul tuturor este acela al unui șef de instituție publică ce nu ia măsuri în vederea recuperării unor bani ai instituției după ce Curtea de Conturi dă o decizie în care constată că acei bani trebuie recuperați. Speța a fost des întâlnită în practică și de obicei funcționarii publici scăpau de răspundere demonstrând că au demarat litigii prin care instituția își cerea banii înapoi de la debitori.

Sesizată cu excepții de neconstituționalitate pe baza acestei abrogări, CCR a statuat în decizia 650/2018:
Prin norma supusă controlului de constituționalitate, legiuitorul a procedat la abrogarea art.298 din Codul penal, arătând în Expunerea de motive a legii criticate că această operațiune legislativă s-a impus, întrucât era foarte greu să se distingă între abaterea disciplinară și fapta penală. Se susține, în aceeași Expunere de motive că, prin menținerea dispozițiilor legale ce reglementează infracțiunea de neglijență în serviciu, se ajunge la incriminări discreționare, fără a exista elemente clare de distincție între acestea. Se susține că, mai mult, prin Decizia nr.518 din 6 iulie 2017, conținutul constitutiv al infracțiunii analizate a fost configurat într-o manieră similară celui al infracțiunii de abuz în serviciu, dar că este imposibil de imaginat încălcarea unei norme juridice de către un funcționar care o cunoaște și care nu urmărește un scop ilicit.

Se subliniază faptul că reglementarea infracțiunii de neglijență în serviciu are la bază o contradicție, aceea că dacă funcționarul public cunoaște un text de lege și îl încalcă voit, atunci forma de vinovăție a culpei nu poate fi reținută, iar, dacă acesta nu cunoaște dispoziția legală încălcată, independent de voința sa, nu poate fi reținută nici vinovăția sub forma culpei.

Curtea reține că norma de dezincriminare criticată nu afectează valori fundamentale ale societății, lipsa prevederilor art.298 din Codul penal din legislația penală nefiind de natură a încălca drepturi sau libertăți fundamentale. Pentru acest motiv, Curtea conchide că art.I pct.52 [cu referire la abrogarea art.298] din lege a fost adoptat în acord cu politica penală a statului, potrivit prevederilor art.61 alin.(1) din Constituție și în marja de apreciere conferită de acestea.

PS-recunosc ca argumentul acesta m-a pierdut total: "Curtea reține că norma de dezincriminare criticată nu afectează valori fundamentale ale societății, lipsa prevederilor art.298 din Codul penal din legislația penală nefiind de natură a încălca drepturi sau libertăți fundamentale!!!!!"
Sau sunt eu prea tanar raportat la varsta Galaxiei!?

iceparu spunea...

Dorina @te grabesti .Principiul de calcul al pensiei dupa noua lege pt civili difera.Totul se invarte in jurul nr. de puncte.Accept ca legea in varianta LOV ar sterge inechitatile.

Leon spunea...

Si Anexele prezentate ulterior confirma ce am spus mai sus:
1.Cuantumul compus actualizat al soldei de functie de 4000 de lei cuprinde: Solda de Functie + Solda de Merit + Indemnizatia de Dispozitiv + Confidentialitate + Specialist de clasa + Pericol; practic numai sporul de radiatii n-a intrat in Solda de Functie, iar ultimile 3 sporuri fac impreuna aproape 75% ..!
2. Cuantumul de 4000 lei de la h1 a fost majorat cu 10% si apoi cu 15% si s-a obtinut h3 = 5060 lei, adica cuantumul compus actualizat al soldei de functie majorat.
Deci suma indexata in anul 2016 de 317 lei nu este cuprinsa in baza de calcul a pensiei.

avianyc spunea...

2Mareș
Așa se oferă imunitate totala functionarilor din administratia si nu numai.
Dacă vrei să ușurezi pe cineva de o povară trebuie doar să dai o lege penala mai favorabila (cunoscut fiind efectul retroactiv si ultraactiv al legii penale mai favorabile ) sau să dai o lege de dezincriminare a faptei.
Face parte din teoria Dreptului Penal - Partea Generala reflectata in Partea Speciala -Codul Penal si invers. O cunosc bine de tot jnapanii.
Aceasta decizie de dezincriminare trebuie transformata in lege.Urmarea;
Dezincriminarea produce efecte retroactive chiar si asupra pedepselor ce au fost executate in intregime. In aceasta situatie dezincriminarea (abolitio criminis) produce efecte retroactive nelimitate ,având efectul unei veritabile reabilitari de drept ce inlatura pe viitor efectele penale ale faptei dezincriminate.

Asta se sarbatoreste cu șampanie de la CCR pâna la ultimul functionar public sau angajat.
Cu abuzul in serviciu nu le-a mers șnur deocamdata. Aici este in desfasurare in lumina deciziei CCR din 2016.

avianyc spunea...

@ mos martin
Daca SMB brut pe economie pentru anul 2019 este de 5163 (cu 1037 lei mai mare fata de 2018) lei iar estimativ tinand cont de acesta crestere prin 2022 va fi pe la 7500 lei ,dta chiar vrei sa scoti colonelul ,lt col ,mr cu pensie sub SMB pe economie. Ai mai vazut vreodata col cu pensie sub SMB pe economie. Eu nu.
Dar in ritmul actual se va intampla. Cresterea doar prin indexare cu rata inflatiei nu rezolva problema.
Lasa-i mos martin sa-și introduca in pensie si g-urile pentru care unii si-au rupt spinarea si si-au riscat viata.
Alatura-te propunerii mele prin care sugeram eliminarea art 40 din OG 57 si transformarea acelor drepturi taiate in sporuri echivalente ,proportionale pâna la maxim 50% ,similar cu un spor de excelenta ,etc. Si tot aici transformate in sporuri sa se regaseasca si pensia suplimentara pierduta ,vechimea pierduta etc.
Atunci la ce spui d-ta sa se mai adauge g-ul calculat pe aceste criterii si treaba ar fi in regula după actualizare cf fostului art 60.

@ mos martin
Fiindca multi tot bat saua cu trecerea la contributivitate faceti o estimare cam ce ar putea aduce pentru activi incepând de la primul grad militar pana la ultimul calculul pensiei pe contributivitate in conditiile in care estimativ SMB pe economie in 2022 va fi aprox. 7500 lei.
Dupa care sa tragem concluzii daca activii ar accepta trecerea pe contributivitate sau le convine mersul inainte pe L223.
Pe momentan unor rezervisti ( ma incriu si eu) trecerea le-ar aduce beneficii dar probabil nu-si dau seama ca despartirea de activi le-ar putea aduce o scadere drastica a puterii pensiei doar prin indexare.
Dupa calculele mele se pare ca activii viitori pensionari ar fi loviti in plin de debarcarea in noua lege a pensiilor civile.
Inclusiv multi civili ,viitori pensionari cu salarii modeste (3-40000) lei vor fi loviti in plin de aceasta noua lege la un SMB de aprox 7500 lei in 2022. Încă nu si-au dat seama în ce capcana cad.
Concluzia mea ,trebuie luptat pe toate fronturile pentru aplicarea corecta pt toti militarii a L 223 cu actializare la nivelul activilor similari platiti pe L153. Acesta trebuie sa fie rezervistul onorat si stimat de statul pe care-l slujeste .

mosmartin16 spunea...

...da,am inteles ... dvs. va referiti la salariul mediu brut pe economie !!! Eu ma refer la acele valori rezultate, daca ar fi aplicate acele prevederi din Legea 153/2017....in prezent !!! Mai concret, o pensie neta pentru colonel ( minim 6023lei si maxim 10154 lei ) este evident si substantial mai mare decat acea valoare - care e bruta - de 5163 lei ( SMB in 2019 ) ! Toate bune !

mosmartin16 spunea...

Si inca ceva...cum sa vorbesti de salariul mediu brut pe economie pentru anul 2019, cand abia suntem in luna februarie ?!!! A se vedea si site-ul INS !!! Zi faina !!!

Mitica spunea...

"Cum a reușit CPS a MApN să micșoreze după actualizare o pensie militară recalculată și indexată?"............Vai ce stire............asta este in 95 % din actualizari...te actualizeaza in MINUS...Vai de capul nostru....recalculare, revizuire...inteleg...dar la actualizare cand ar trebui sa creasca...ca de aia e actualizare...in sistemul miltar romanesc e pe dos....ca de altfel totul in tara asta....

Patrascioiu spunea...

Curios.Eu sunt tăticul vostru.Prietenii primesc mai mult,la dușmani le tai.Dragnea a tăiat la SRI SPP,DNA,DICOT,Parchet general în schimb a plusat la Jandarmerie.URA! Ce băiat bun.

Patrascioiu spunea...

T3fa abstracție de orientare politica@Ia vezi mătăluță ce solda totala lunara are similarul tau activ în prezent.Compar-o cu fosta ta solda.Vei vedea ca nu-i dracul așa negru cum îl vezi tu.În plus activi au n sporuri care tu nu le-ai avut și ele au pondere in calculul punctajului.

CEZAR spunea...

T2+1zice,
"Concluzia mea ,trebuie luptat pe toate fronturile pentru aplicarea corecta pt toti militarii a L 223 cu actializare la nivelul activilor similari platiti pe L153. Acesta trebuie sa fie rezervistul onorat si stimat de statul pe care-l slujeste ".
==========================================
Cat de parsiv poate sa fie acest ..lustrangiu al caucioacelor de la ..avioane....
1.Aceste decizii analizate si cu un cuantum baban..evident ca sunt ale unora care inca isi mai zic ..piloti !
Daca cu reducerile drastice facute de OG...aplicate dean-boulea..asa- au iesit totusi cu un 6000 si ..fara reduceri si cu toate sporurile acestia..treceau USOOOR de 10.000 !!
Asta spera si jidanul de T2+1...sa luptam sa se aplice..
Va las sa analizati situatia terestrilor de pana in 2010..si fara sporuri...!!
Acum persistam in cercul vicios ! Ei spera ..Guleratii de la MApN...nu si nu ..am explicat de ce..
Timpul trece ..si noi pierdem ..efectiv...
@/I"Teparu ...te pui cu Dorina ...fusta ..scurta ?
Mai bine sari la ea cu un ..metilic..si cine stie....

Iulian Mareș spunea...

Abia,
Îmi pare cu surâs să-ți aduc amintesc că moda vine de la UE.
Noi, doar ne-am aliniat legislativ!
Am o întrebare:
Cât crezi că a fost ghiseftul pt spălare de bani contra arme în zone de conflict supuse embargoului, dacă unele bănci au acceptat să plătească un fel de amendă în valoare de 780.000.000€?
...nu mai zic că vor, scârbele, să pozeze in moraliștii planetei!
Sunt sigur că știi ce bănci sunt in cauză!
Urât ești, dar nu și prost! 😂

Alexcta spunea...

Conform art.60, alin. (1) din Legea 223/2015, in vigoare la data de 30.06.2017,la prima actualizare, Domnul Comandor avea dreptul la Soldă de grad, coeficient:1,8 și nu 1,7(așa cum apare în Decizia de Actualizare).
Îl sfătuiesc pe Domnul Comandor să facă, Urgent, Contestație și pentru Solda de grad!

avianyc spunea...

@ mos martin
SMB pe economie luat in calcul pentru 2019 si publicat este de 5163 lei.
Pllus 1037 lei fata de 2018.
Am vrut sa spun ca in calculul punctului de pensie pe contributivitate la numitor figureaza 5163 pentru contributiva pe noua lege. In perspectiva in 2022 la numitor va fi 7500 lei la asa ritm de crestere.
Cati civili vor face pe viitor 1 punct de pensie si cati militari activi 2 puncte cel putin daca s-ar trece la contributiva?

Huhu Rezea spunea...

@Cus
Daca a avut 1,7 la trecerea în rezervă.. .atât rămâne.

Gigi spunea...

Am mai spus și o repet ori de câte ori am cazia,chiar dacă mi-am atras critici din partea unora,a așa zișilor adulatori ai pensiei pe baza contributivității.
Este ca și cum într-o grădină avem 1000 de flori de un fel iar printre acestea cresc și două flori de care ne place nouă.Acum,nu trebuie să eliminăm cele 1000 de flori pentru a rămâne cele două care sunt preferatele noastre.

Dacă stăm și analizăm legea asta nouă a pensionarilor civili,da,pare o lege bună,dar și această lege are capcanele ei.
Una dintre capcane,dacă pot să le numesc astfel,este creșterea SMBE,după cum bine a spus @ tigri2 mai sus.
Ori,la un SMBE de 7500 în 2021,punctul de pensie ar trebui sa fie de 3150 lei,adică 42% din smbe.
Acum,pnct.de pensie este de 1100 lei,adică 27% din SMBE.Corect ar trebui să fie 1722,adică 42% din SMBE.
Din 2022,se aplică nouă formulă de calcul,adică,se va înmulți suma tuturor punctelor anuale cu 75 ce reprezintă 1875 punct de pensie în 2021/25 ani de contribuție,rezultând 75 lei suma/pnct de referință.
Acum,calculați fiecare,ținând cont de creșterea SMBE din 2021 și cei 1875/25=75 lei punct.refernță, dacă civilii câștigă ceva ținând cont de pensia recalculată în 2021 și cea aflată în plată acum raportat la smbe.

Ăștia,au prevăzut că pnct.de pensie în 2021 va fi 1875,25% din smbe,de ce nu 42% din smbe,care ar fi 3150?

Până nu vor elimina art.40 din OUG.57 și art VII din OuG 59,care ne ciuntesc și ne îngheață p.m.vom suferi.Cred că până în 2021,nu se va întâmpla nimic,dar până atunci e mult.
Bine a spus @tigri.
El la politică și la politicieni nu prea se pricepe,în rest le vede bine!







Unknown spunea...

Din pacate domnule CEZAR aceasta nu este o pensie de pilot, pensia pilotului fiind mult mai mica. Aici este vorba de un cpt.cdor., pe functie de cpt.cdor., care nici macar nu are treaba cu pista, deoarece nu are spor de asigurare de aerodrom, deci e vorba de un cadrist (finantist) din structurile SMG, care cu un tupeu fantastic si-a pus 4 luni de asanari. Ce este mai grav, este ca prima data nu a ales bine cele 6 luni si afland ca intra si asanarile in calculul pensiei a rezolvat (prin pile) modificarea celor 6 luni, punand lunile cu cele 4 asanari, care i-au adus o pensie mai mare cu 33,3%. Un pilot nu poate sa-si puna zborul, dar un smecher de birou isi pune asanari si pilotul ramane de fraier. Sper ca cei de la DFC, sau Curtea de Conturi sa se sesizeze in acest caz si sa verifice de ce s-a emis o noua decizie cu alte date luate in calcul.

Alexcta spunea...

@ Huhu Rezea
Nu!
La prima actualizare, Trebuie actualizat și Gradul avut la trecerea în rezervă!
Chiar dacă ai ales 6 luni de acum 5 ani!

Leon spunea...

Coeficentul de Grad (1,7 ) si de Functie (4,5) corespund pentru Lt.colonel si/sau Cpt.comandor!

Iulian Mareș spunea...

O întrebare pt istorici!

În 2008 funcția de Col.(F.T.)/Cdor(M)/Cdor.(Av.) avea coeficientul 4,5 sau cea mai mică funcție era de 4,85 și maximum 5,5 și IC de 39%?

Huhu Rezea spunea...

@Guiu
Când sunteți predispus la pizmuială, luați degetele de pe tastatură .
Eu văd că nu sunt schimbate cele 6 luni alese pentru baza de calcul recalculare/actualizare

Iulian Mareș spunea...

Guiu,
Eu nu mai înțeleg nimic din fisa domnului...a fost Cdor sau cot Cdor? Este mare diferență! Poate a făcut parte din comisie asanări sau EOD!
Cert este că ofițer arma Geniu cu grad de Cdor nu exista în Av; în marină ....? Lucrurile sunt cam amestecate și poate primim lămuriri și aici mă duce gândul la dragoarele de mine sau puitoarele de mine!
Mie, ceva îmi scârțâie....coroborat cu valoarea procentuala a IC din anul 2008! Poate sunt suspicios sau am mai uitat eu unele lucruri?

Leon spunea...

@Guiu,Cpt.comandor, dupa cum se observa are si Solda de Comanda, are si sporul de 10% pentru Specialist de clasa, eu cred ca avea o functie de conducere, poate este si Inginer, si chiar a participat la activitati cu un grad de pericol ridicat.
Diferenta este data de pct.g) alte elemente, care a dus la dublarea pensiilor fata de colegii din anul 2000..!
Nu este vina aviatorului ci a Ordinului M 25/2016 care a introdus aceste sporuri in baza de calcul; ar fi trebuit limitate la max.30% din SF..!

Unknown spunea...

Domnule inteleg ca nu ati calculat niciodata o pensie, dar inainte de a scrie prosti te rog sa citesti cu atentie punctul C din Decizia de recalculare din 10.10.2017 in care ne spune foarte clar ca Prezenta decizie REVIZUIESTE decizia nr. 93583/1 din 14.06.2017, in conformitate cu prevederile art. 65 din Legea 223/2015 (modificare baza de calcul conform U 10878/20.07.2017). Acum ai inteles ca lui i s-a emis o decizie de recalculare in 14.06.2017 si avand pile a modificat baza de calcul (asa ne scrie decizia foarte clar) si s-a emis o noua decizie in 10.10.2017. Te rog alta data sa mai pui mana pe carte...

Huhu Rezea spunea...

@Cus
Asa spune în art 60 alin. (2) la actualizare, dar contabilii au uitat să treacă această prevedere si în Ordinul M25/2016, Anexa 2.
Toate actualizarile au fost calculate greșit pentru cei care au iesit la pensie cu alt grad fată de cel din 6 luni alese.

Leon spunea...

@Iulian, coef.de Functie pentru Colonel: 4,7 - 5,5, iar IC:10%-50% din SF. valabil si in anul 2008.

Unknown spunea...

Din pacate domnule Huhu nu ati citit nici OUG 57/2015, care ne spune la art. 40, pct.13 "La articolul 60, alineatul (2) se abrogă"

Alexcta spunea...

Asta vreau sa spun și eu!

Huhu Rezea spunea...

@Guiu
In calitate de calculator de pensii și trimis al CPS, învață să comunici civilizat când ai ceva important de comunicat, dacă vrei să-ți mai public opiniile.
E bună remarca despre adnotarea de la subsolul deciziei, dar în acest caz decizia trebuia să poarte numele de decizie de revizuire și actualizare.
Acuzi omul pe presupuneri.
Era mai important, dacă tot ești plătit de CPS, să ne spui aici de ce în toate deciziile de actualizare CPS a MApN nu a a adăugat la cuantumul actualizat din 2017 majorarea de 5% din 2016 și de ce nu a respectat OUG nr. 56/2017 privind solda de funcție mai mare de 1450 lei.

Unknown spunea...

Din pacate domnule eu sunt unul din cei doi care am detinut site-ul ANCMRR CAMPIA TURZII, prin care am ajutat foarte multi pensionari, acum site-ul este XPM si ajutam in continuare pensionarii. Nu sunt omul CPS, dar nu pot sa vad o asemenea decizie, cand eu stiu ca am stat ca fraierul prin aer cu MIG-ul 21 LanceR, iar un baiat destept are o pensie cu 60% mai mare ca a mea. Sa va dea Dumnezeu sanatate si imi pare rau ca v-am deranjat.

Huhu Rezea spunea...

@Guiu
Ce legăturăeste între art 60 alin (2) abrogat de OUG 57/2015, devenit inutil prin reformularea art 109, cu ce discutăm noi aici.
Dispozitia din art. 60 alin (1) lit a) și alin(3) au rămas în vigoare pînă la aplicarea OUG 59/2017 .
Deci, actualizarea pensiei militare trebuia să sde faca așa :
Art 60
alin.(1)
a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;

(3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât şi cele ale alin. (1), se aplică dispoziţiile cele mai favorabile.




Leo spunea...

Gigi GUIU,
Ce mai face ing. Floricel ?
Nu l-am mai vazut de 3 ani......

Unknown spunea...

E foarte bine la Titu, dar il gasesti prin Casablanca, Tanger, Moscova, Samara, Seoul si mai nou Irkutsk.

Leon spunea...

@Guiu, daca Deciziile de recalculare si actualizare trimise aveau in baza de calcul unele elemente ,,dubioase,, cred ca pensionarul nostru nu le trimitea Adminului !
Ca o curiozitate, am comparat Decizia mea de recalculare/actualizare cu cele prezentate aici si pana la un punct avem cateva elemente comune: coef.Functie, coef.Grad, Gradatii, Indemnizatia de Dispozitiv, Solda de Merit(15-16%, la mine), Solda de Comanda(8-35%).
Diferenta majora este la pct.g) unde la mine apar sumele, intre 67 si 373 lei, iar la colegul nostru intre 1027 si 2621 lei si binenteles, data iesirii la pensie, eu in anul 2000 iar colegul in anul 2008, ceea ce face sa obtina o pensie aproape dubla fata de a mea !
Dar eu nu sunt suparat pe al nostru coleg, dansul n-are nicio vina, sunt suparat pe militarii care au ,,clocit,, ordinul comun M 25/2016, in favoarea celor din activitate care si-au tras numeroase sporuri in ultimile 6 luni de activitate.

Leo spunea...

Leon , Leon ,
cat de copil esti. M 25-ul fara MS 60-ul este cum ar tusea fara junghi....
Daca nu ma crezi , intreaba-l pe Miticus "stie tot".....

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Mulțumesc pt informații lămuritoare!

Leo spunea...

Gigi Guiu,
Ultima oara când l-am vazut, era la Paris .
De aceea nu l-am mai intalnit pe acolo. A schimbat destinatiile.....

Unknown spunea...

Am onoarea să vă salut! Din analizarea celor 2 decizii, recalculare și actualizare se observă că; la recalculare solda de funcție compusă cuprinde,( solda de funcție,solda de merit, dispozitiv și confidențialitate) iar la actualizare se mai adaugă sporul de risc și sporul pentru specialist de clasă.Nu înțeleg cum în 2017 la recalculare CPS-ul folosește un algoritm de calcul, iar în 2018 la actualizare,îl schimbă. Mă, și vă întreb, în baza cărei prevederi legale. Cu stimă! Andrei

was spunea...

adj pr. 2450 pensie corect nu ,vechime 31 ani la zi ,2016 pensionat, studi cum au vrut ei desi aveam si faculta,,,,

M Constantinescu spunea...

Interesant! Am facut comparatie cu decizia mea de pensie, el vechime realizata 26 de ani, eu 29, eu o functie superioara. Am iesit la pensie in 2002. Pana la pct f sunt usor peste. La pct g eu in jur de 300 el, peste 2000 lei. Nu stiu de ce ne miram, subofiter penitenciare cu 15 ani vechime, pensie peste 4400. Idem si la politie, eu 22 de ani de scoala ei, nu stiu...

Mitica spunea...

D-le Huhu..o mare rugaminte...sau cineva care stie despre ce este vorba...In Recalcularea d-lui comandor...la Cuantumul actualizat al elementelor de la pct.g care nu se regasesc in solda functiei de baza....in lunile 1-6...sunt niste sume. In Actulizare la pct.27 lit.j...sumele sunt mult mai mici. La fel e si la mine. Care sa fie cauza?? Ca nu imi dau seama...Multumesc anticipat oricui pentru un raspuns pertinent. Am onoarea !

Leon spunea...

@Mitica, in Decizia de recalculare sunt cuprinse toate sporurile care intra la lit.g);
decizia mai are un alt punct in care g-ul este defalcat pe procente si sume pentru fiecare spor in parte ( nu este publicat aici).
In Decizia de actualizare sunt prezentate distinct, iar 3 sporuri sunt cuprinse in Cuantumul compus al SF majorat; singurul ramas este sporul de radiatii mentionat la pct.27, j=286, majorat cu 10%=315 (prima luna).
O eroare majora observ la Sporul de risc + Specialist de clasa, care este prins in Decizia de actualizare la Cuantumul compus actualizat al SF/majorat, adica 4000/5060, dar in Decizia de recalculare NU sunt prinse aceste doua sporuri..!!