Un text de lege stă cam degeaba în Legea 47/2002 privind organizarea și funcționarea CCR. Nici nu știam de el dacă nu venea avocatul Toni Neacșu, fost membru CSM, să sugereze aplicarea lui în cazul în care presedintele se mai forțează funcțional să nu înțeleagă Constituția și deciziile CCR.
Nu e vorba de suspendare și referendum și nici de acuzarea pentru Inaltă trădare. Legea prevede procedura de declarare a președintelui în incapacitate temporară de a-și exercita atribuțiile.
Nu e vorba de boală sau accident. Incapacitatea temporară a președintelui este cerută pentru lene, lehamite, țâfnă în exercitarea atribuțiilor sau pentru analfabetism funcțional în înțelegerea fișei postului de președinte al României.
Alin. (4) al art. 44 și art. 45 ar urma să fie aplicate în premieră în România.
Incă o dată se dovedește că PSD are juriști slabi. Trebuia să vină un avocat din afară partidului ca să-l constituționalizeze pe Iohannis?
Cred că zilele următoare... sibianul prinde viteză și semnează hârtiilor trimise la Cotroceni de Viorica și TT.
Din Legea 47/2002
11. Constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României
Art.44. - (1) Curtea Constituţională constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României şi comunică cele constatate Parlamentului şi Guvernului.
(2) Vacanţa funcţiei de Preşedinte al României se constată la cererea preşedintelui uneia dintre Camerele Parlamentului sau a preşedintelui interimar care exercită atribuţiile Preşedintelui României în perioada cât acesta este suspendat din funcţie.
(3) În cazul în care Preşedintele României a fost suspendat din funcţie, cererea pentru constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul se face de preşedintele care a condus lucrările şedinţei comune a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza hotărârii adoptate în şedinţa comună.
(4) Dacă interimatul funcţiei de Preşedinte al României se datorează imposibilităţii temporare de a-şi exercita atribuţiile, cererea se face de Preşedintele României sau de preşedintele uneia dintre Camerele Parlamentului.
Art.45. - Cererea pentru constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al României va fi însoţită de dovezile necesare, iar constatarea acestor împrejurări se face de Curtea Constituţională, cu votul majorităţii judecătorilor.