Prezentul topic se adresează viitorilor pensionari militari, inclusiv domnului general Ciucă în mandatul căruia, de sef al Statului Major al Armatei, pensiile militare au fost ciuntite în așa hal încât au devenit de trei ori mai mici decât mai noile pensii speciale.
De ce mai plătesc militarii contribuții individuale la bugetul de stat(CIBS) dacă durata de plată a acestora nu este cuantificată în cuantumul pensiei militare?
Ca să fie pe înțelesul tuturor, nu are rost să mai lucrezi în structurile militare dincolo de vechimea cerută pentru pensie militară anticipată parțială, reglementată de art. 18 din Legea nr. 223/2015, pentru că pierzi la pensie toate drepturile acordate prin art. 29, din aceeași lege, pentru o vechimea cumulată mai mare de 25 ani, inclusiv vechimea cumulată pentru condițiile de muncă.
Conform ordonanței 59/2017, completată de OUG nr. 114/2018, pensia militară netă nu poate fi mai mare decât media soldelor nete din compunerea bazei de calcul. Indiferent ce vechime are militarul peste 15 ani vechime în serviciu, pensia militară nu poate fi mai mare de 65% din media soldelor brute din baza de calcul, adică solda brută minus 25% contribuții sociale și 10% CASS.
Art. 3 din L 223/2015 completat de OUG nr. 59/2017
l) solda/salariu lunar net - solda/salariul lunar brut prevăzută/prevăzut la art. 28 alin. (1) din care se deduce contribuția individuală la bugetul de stat, contribuția individuală la bugetul asigurărilor sociale de sănătate și impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare;
UPDATE 02 01 2019
Până la data de 15 septembrie 2017 pensiile militare calculate potrivit legii 223/2015, modificată de OUG nr. 57/2015, erau majorate cu OMM de 10, 15 sau 20%, potrivit Legii 80/1995. Deci, sporul pentru OMM nu era inclus în plafonul de 85% ci se adauga la acel plafon.
Să facem analiza textului:
”Art. 60 - (1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei.”
Noua pensie militară calculată potrivit legii, chiar modificată de cele două ordonanțe, nu poate fi mai mare decât media soldelor nete. Sodele brute și nici sodele nete nu au în compunerea lor niciun franc corespunzător SOPS, pentru că activii nu beneficiază de acest spor. Doar cei trecuți în rezervă beneficiază de acest spor adaugat la pensia militară, numai dacă au fost decorați cu ordine militare. Sporul acordat de L 80/1995, ca și sporul acordat prin Legea nr. 8/2006, pentru cântăreți, nu are nicio legătură cu soldele brute sau nete ale militarilor ci doar cu pensia militară stabilită potrivit legii.
Cum și-au permis Casele sectoriale să includă și SPORUL SOPS în plafonul pensiei nete?
Așa ceva este prevăzut doar în forma OUG 57/2015, care a trecut de Senat, dar textul încă nu a trecut de Camera Deputaților, ca să intre în vigoare.