Un produs Blogger.

sâmbătă, noiembrie 10, 2018

CENTENAR. Memorii ale eroilor care au luptat pentru INTREGIREA ROMANIEI

37 comments

 Carcadia Nicolae, dintr-un sat vâlcean pe al cărui nume îl şi poartă, povesteşte despre viaţa grea a ţăranului regăţean în anii începutului secolului XX, premergători Primului Razboi Mondial,  şi despre mizeria îndurată de leaturile de rezervă dislocate în Moldova de Nord din calea inamicului care, în anii 1916-1917, pătrunsese în Regat prin străpungerea  pe Defileul Jiului şi apoi prin Dobrogea, după înfrângerea de la Turtucaia. Mizeria, păduchii şi bolile au fost adversari care au decimat oştirea română şi rezerva sa mai mult decât trupele de ocupaţie. Este de groază relatarea despre păduchii care se refugiau de pe trupurile morţilor pe cele ale viilor din infirmerii.
Mulţumim nepotului care ne-a trimis câteva pagini din memoriile olografe ale bunicului său.
 Nicolae Carcadia, autorul memoriilor, album de familie de prin anii '70

Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918





Pentru cei care nu au răbdare, nepotul său a transcris manuscrisul, cu câteva adnotări.

Pentru ca pe 3 Noiembrie 2018 s-au sarbatorit 102 ani de la infiintarea Armei Vanatori de Munte, cu permisiunea Adminului, public in continuare cateva fragmente din amintirile bunicului din partea mamei, Nicolae Carcadia, participant in Primul Razboi Mondial intro unitate de Vanatori de Munte:
,,..In toamna anului 1916, cand nemtii au intrat in tara noastra, a sosit ordinul de incorporare pentru contigentul 1919 si 1920 la Regimentul 42 Dragasani si am mers pe jos in convoi pe directia Slatina, Pitesti, Bucuresti, imbracati cu hainele noastre civile, asa cum am putut fiecare, iar mancare ne-a dat in Dragasani cate doua paini si o cutie de conserva.
Aviatia nemteasca ne-a bombardat deseori, atat convoaiele de pe sosele cat si trenurile iar cand am ajuns la Iasi, nu mai eram nici jumatate, multi militari si civili refugiati murind de foame, de frig, de boli si de bombe. Eu cand am ajuns la Iasi, regimentul meu s-a oprit in comuna Ciurea si in primele trei nopti am dormit in niste sire de paie; iarna era foarte grea, zapada a ajuns la un metru in perioada Craciunului iar noi eram flamanzi, murdari si plini de paduchi, nu aveam de niciunele ; in primele zile de la sosire in localitate am mancat porumb crud, luat din patulul unui chiabur din zona.
Am fost cazati sapte insi in camaruta unei femei in varsta; de la unitate primeam o bucata de mamaliga si o portie de mazare veche ; lemne nu aveam si mergean cate 10-15 insi intr-o padure aflata la 5 kilometri departare facand partie si aducand fiecare cate o bucata de lemn. Ca sa ne potolim foamea luam cate un sac de sfecla din vagoanele garii din apropiere, pe care o coceam sau o fierbeam ca pe ceai. A fost o perioada grea,iar cand a venit primavara au inceput oamenii sa moara de tifos, cam 5-6 pe zi...,,
Si bunicul s-a imbolnavit de tifos, dar s-a vindecat...am povestit acest episod cu ceva timp in urma, tot pe acest blog. 

,, In data de 15 octombrie 1917, a venit ordin ca toti refugiatii din Oltenia si Muntenia , contigentele 1919 si 1920 sa se prezinte la unitatile lor pentru recrutare. M-am prezentat imediat la regimentul 42, in comuna Ciurea, m-a recrutat si am fost repartizat la arma VANATORI de MUNTE, si cand a inceput Razboiul in tara noastra, nu era decat un Batalion de Vanatori de munte, si atunci in Moldova s-a infiintat primul Regiment de Vanatori de munte, cu baieti tineri dintre cei refugiati. Eu am fost repartizat la Batalionul nr.4 la Manastirea Neamt, iar celelalte trei batalioane in zonele muntoase ale Moldovei, unde am fost instruiti pana in primavara anului 1918.

Deoarece am avut pierderi grele in aceasta perioada , Romania a incheiat un Armistitiu de pace cu nemtii, iar unitatile militare infiintate in timpul razboiului au fost desfiintate , inclusiv vanatorii de munte, si am fost trimisi la alte institutii. Eu am apucat la un spital de raciti din localitatea Limanu, acolo unde se varsa fluviul Nistru in Marea Neagra, in Basarabia. Aici am facut si eu 7-8 bai de namol si am reusit sa scot reumatismul din picioare ( le aveam umflate de la genunchi in jos ).
In toamna anului 1918 am fost rechemati la Regimente, asta dupa ce pe la gurile Dunarii intrasera Francezii, Englezii si Americanii, am reluat instructia militara si cu unitatea mea am ajuns in UNGARIA, la Budapesta.
Regimentul meu il avea Comandant pe Printul CAROL al II lea, iar in perioada stationarii in Budapesta am avut onoarea sa fiu Planton la Cabinetul Printului in anul 1919. Am ajuns apoi cu cu Regimentul nostru la Bistrita Nasaud, iar Printul Carol mi-a acordat 30 de zile de concediu in primavara anului 1920, desi Maria Sa dorea sa-l insotesc in excursia pe care a facut-o in Franta si Anglia, dar la rugamintile mele de a merge la parinti in Oltenia, pe care nu-i mai vazusem de aproape 4 ani, m-a inteles si mi-a acordat acest concediu.
Apoi am revenit la unitate la Bistrita Nasaud si dupa cateva luni am fost trimis la Bucuresti, la Trenul Blindat, la paza, pana in primavara anului 1921 cand am fost lasat la vatra..,,


Ca un fel de epilog la acest jurnal scris de bunicul meu (jurnalul are 9 pagini ) destul de tarziu, intre anii 1970-1974, dupa cei 5 ani din perioada Razboiului cand a trecut de multe ori pe langa moarte, pe data de 24 mai 1974, la varsta de 77 de ani, a murit cu sapa in mana prasind porumbul( cum altfel putea sa moara taranul roman..) pe locul care probabil l-a primit de la rege pentru participarea la Primul Razboi Mondial..! Si ce de mandru era, stiind ca unul dintre cei 9 nepoti ajunsese Locotenent..!

37 de comentarii:

avianyc spunea...

Mult respect! Istorie pe hartie. Câti din ziua de azi mai sunt in stare de asemenea sacrificii.
Dacă aș putea alătura și eu povestea bunicului meu, a cărui traseu l-am povestit pe aici, bunic născut în 1893 și decedat în 1982 muncind până în penultimul an de viata.
Născut și încorporat în Crișana de austro-ungari,trimis pe frontul de vest, prizonier la germani, pregătit în lagăr pentru și trimis pe frontul italian în linia I ,căzut voit în cel mai sever prizonierat ,îmbrăcat voluntar la oferta italienilor la Palermo pentru frontul din România.
După 40 de zile pe mare a debarcat la Constanța ,s- a constituit regimentul după care mars spre Mărășești.
A participat la acea luptă care a întors frontul.
Apoi a ajuns din nou în Crisana unde a trăit până la apusul zeilor.
Asta- i pe scurt.Nu ma sătura sa-i ascult povestea poate de neegalat în ceea ce a traversat în acea perioadă.
Poate doar forțele speciale de la noi mai fac instrucția pe care a facut-o acest bunic la austro-ungaria,germani și italieni pentru a fi trimis în linia I a frontului.
Cinste lor si cinste celor care le respecta din conștiința memoria.
Exclus politicieni și pitipoance politiciene abonați la sarbatoriri cu mici ,bere,berbecul la program,etc,lux si fărădelege.

Dan spunea...

Pentru ce atatea sacrificii ?Acum din pacate tara asta ajunsa colonie -bantustana nu mai ai apartine deloc romanilor lasi ajunși acum doar sclavi supusi genocidului organizat de stapani strâini si politicieni absolut toti trâdatori de neam si tara .

Huhu Rezea spunea...

@Dan Aldea
Mai schimbă și d-ta placa asta virusată!
Generațiile viitoare de români au șansa să-și păstreze/consolideze identitatea fără să mai suporte cotropiri străine. Depinde doar de ei dacă-și valorifica șansele lăsate moștenire, prin sacrificii, de străbuni.

Leon spunea...

Tigri 3. in luptele crancene de la Marasesti si-a pierdut un picior si bunicul sotiei, eroul Dumitru Butica (1895-1977 ) din comuna Vladimir, Judetul Gorj. L-am cunoscut si eu in anul 1976, cand a tinut neaparat sa vina 150 km la nunta primei sale nepoate !
Este inmormantat in satul natal, nu departe de Casa-Muzeu TUDOR VLADIMIRESCU..!

Iulian Mareș spunea...

Un tip de scris, corect, kitit și format, cu o narațiune excelentă pt un țăran român trădează inteligența specifică poporului român!
Reprezintă garanția că acest neam nu va pieri în veci și pe mulți neprieteni îi va încurca!
Dumnezeu să binecuvânteze România și pe români!

iceparu spunea...

Viorele va "cadorisiti" cu epitete de mai mare dragul.Când va maturizati?
Astăzi am cunoscut un maior în vârstă de 39 ani tata a 4 copii.O fi bine pt el?
În primul război mondial am mai luat și bătaie. Sa nu uitam.

Huhu Rezea spunea...

"Ice
Cu siguranţă că au fost şi înfrângeri,la o dotare şi condiţii de viaţă atât de precare.
De aceea am pomenit în prezentarea memoriilor despre infrângerile din defileul Jiului şi Turtucaia

Iulian Mareș spunea...

Ice,
Tipul de 39 de ani cu 4 copii este un exemplu de maturitate, sau cum?

iceparu spunea...

MI-a plăcut istoria și pana prin 1983 cunoștințele subsemnasului privind primul război mondial erau filtrate de cenzura.Întâmplător mi-a căzut în mana o carte editată prin 1930 intitulata ,dacă memoria nu-mi joaca feste"Marele război pt. întregirea neamului"citita intr-o noapte.Pana atunci nu prea știam Cum și dece ne-au lăsat rușii cu ochii în soare .Pentru cine nu l-a văzut, vizionați documentarul"trenul"..Guvernanții noștri actuali și viitori ar trebui sa știe ca cel mai bun aliat este sa ai propria ta armata bine dotata ,bine echipata,bine hrănită.
Interpretați Cum vreți. Guvernanții de la acea vreme i-au recompensat pe soldați impropietarindu-i.Alți guvernanți intr-o forma mascata l-au confiscat.

Gigi spunea...

În anul centenar,unde ar fi trebuit să predomine armonia,înțelegerea,am văzut o luptă pe viață și pe moarte pentru propășirea ciolanului,pentru a pune mâna pe putere,nu pentru a face ceva pentru țară,pentru populația sărăcită și îmbătrânită de vreme și de vremuri,ci pentru a strânge cât mai multe averi pt.sine și pentru grupurile lor de șacali înfometați.
Uitați-vă la acești așa ziși conducători jalnici care de aproape 30 ani au reușit să distrugă tot ce a construit și agonisit bunicii,părinții trecuți prin două războaie mondiale,trădați de fiecare dată de conducătorii vremurilor.
Acum,tinerii,nu mai sunt chemați să se instruiască în vederea apărării țării, ci sunt împinși de nevoi să ia drumul pribegiei în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit,lăsând în urmă copii necăjiți crescuți de bunici.
Vedeți acum,un exemplu mai elocvent nici că nu se poate,ce se întâmplă cu rezerva armatei,la ce chinuri am fost,și încă mai suntem supuși de foștii și actualii guv.despre propaganda dusă împotriva noastră de unele posturi tv.despre pensii nesimțite gen Corneliusson.
Întotdeauna când am avut ocazia am adus omagii EROILOR acestui neam care au luptat apărându-si sărăcia,nevoile și neamul românesc.Cred,că nu este loc de pe întreg acest întreg cuprinsul țării să nu fie udat de sângele lor,de lacrimile mamelor rămase singure fără copiii lor,fără capul familiei care nu s au
mai întors niciodata de pe câmpul de luptă.
Românii,și-au spus necazurile,durerea prin versuri și cântec,nu degeaba s-a spus că românul s-a născut poet.
Glorie EROILOR neamului!
Rușine celor care întinează memoria lor!
Degeaba depuneți Jalbe de flori cu diferite ocazii la mormântul lor,sunteți falși!

iceparu spunea...

Mares completez cu riscul ca patronul sa mă penalizeze.Soția lui în vârstă de 41 ani.Am fost uluit și tocmai de aceea în prezenta lor am fost lipsit de tact.Inițial am crezut ca aparțin penticostalilor.Întrebați fiind cu ce resurse materiale vor creste copiii am aflat ca el e of. În MAPN și ea funcționară. Am impresia ca au avut de doua ori gemeni.Nu am ideie cine determina procreierea gemenilor.Din punctul meu de vedere omul sa facă o căruță de copii cu condiția sa aiba din plin și cu ce sa-î întrețina.

Iulian Mareș spunea...

Ice,
Exact ăsta era și sensul întrebării? Cu ce-i întrețin?
Dar dacă au fost de 2X gemeni, lucrurile se explică cumva...
Așa a fost sa fie...
Să fie sănătoși și să-i crească frumos!

Leon spunea...

Astazi se implinesc exact 100 de ani de la semnarea Armistitiului intre Puterile Aliate si Germania, intr-un Vagon in Poiana Rethondes din Franta, in data de 11.11.1918, ora 11.00, care a pus capat Primului Razboi Mondial, inceput la data de 28 iulie 1914.
In urma acestui Razboi, au disparut cele 4 imperii care dominau Europa: Imperiul German, Imperiul Rus, Imperiul Austro-Ungar si Imperiul Otoman, si au aparut statele europene din zilele noastre. Romania a intrat in acest razboi la data de 27 august 1916 si la finalul acestuia a numarat aproape un milion de morti, militari si civili..!

Leon spunea...

Tot astazi, 11 noiembrie , este Ziua Veteranilor din teatrele de operatii, instituita in anul 2014 de Legea nr.150.
Intre anii 1996-2018, Romania a pierdut 29 de militari si altii 180 de raniti in teatrele de operatii dintre cei 45.000 care au asigurat incadrarea detasamentelor dislocate in Afganistan, Irak, Balcanii de Vest, Angola,etc.
De apreciat gestul de astazi al realizatorilor emisiunii Pro Patria, care a prezentat pe toti cei 29 de eroi cazuti la datorie: fotografie, gradul, data si tara unde si-au pierdut viata.
DUMNEZEU SA-I AIBA IN PAZA SA PE TOTI EROII ACESTUI NEAM !

Leon spunea...

Ultima ora:
Ministrul Victor Negrescu a declarat ca NU demisioneaza din Guvernul Romaniei, un politician ardelean de viitor( zic eu ), pe care l-am cunoscut acum doua luni la Campeni, langa statuia lui Avram Iancu..!

Iulian Mareș spunea...

Leon,
De remarcat că:
* Deși capitulară ROU a câștigat după WW1 mai mult de 2/3 din teritoriu national;
*V. Negrescu, demisionarul, deși puțin comunicativ în media, a pregătit documentele conducerii rotative a Consiliului Europei!
*Bine că n-au topit vagonul: peste aproximativ 22 de ani francezii au semnat capitularea tot în el!
Acum eu nu știu cine este de vina? Nemții sau europenii care i-au păsuit și iertat mereu?

Leon spunea...

@Iulian, cand Regele Ferdinand a urcat pe tron in 1914, Romania avea 7,7 milioane de locuitori si 137.000 km patrati, iar la moartea sa , in 1927, tara numara 17,1 milioane locuitori si avea 259.049 km patrati. In 1917, Regele Ferdinand, intr-un discurs mobilizator sustinut pe front, le promite taranilor, cei care alcatuiau grosul Armatei , pamant. Conform Legii agrare din 1921, primeau pamant , prin VANZARE, mobilizatii in razboiul din 1916-1919, mobilizatii din 1913, vaduvele de razboi, agricultorii mici lipsiti de pamant, orfanii de razboi.
Populatia rurala atinge in anul 1930,cifra de 14,4 milioane de oameni, aproape 80% din totalul populatiei, impartita pe regiuni, astfel: Muntenia=72,9%, Transilvania = 83,9%, Basarabia-87,1%, Crisana si Maramures 80,1%.
Parintii nostri s-au nascut in aceasta perioada si dupa cum observam mai toate familiile cresteau cel putin 3 copii: tatal meu, nascut in aceeasi luna si an cu Regele Mihai (a participat in cele doua campanii ale celui de-al Doilea Razboi Mondial..) mai avea inca 4 frati si surori, mama mai avea inca 6 frati si surori, mama sotiei inca 6 frati si surori, etc. In zilele noastre rareori vedem familii cu 3-4 copii !
Si copii nostri pentru cine si pentru ce sa mai lupte, dragi colegi ? Paduri, nu mai avem, pamant nu mai avem, fabrici si uzine nu mai avem, etc. In schimb avem multi politicieni, chiar prea multi, si nu prea vad cine-i mai apara cand tinerii nostri au fost goniti peste granita..!

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Legile lipsesc....
Crezi că israelienii cu cetățenie, de peste mări, sau turcii plecați la muncă nu vin să facă armata?
În momente de criză se declanșează și alte resorturi emoționale, sociale și legale!
Un scriitor zicea că "războiul este generator de energii" și nu greșea!

iceparu spunea...

Leon lamureste-ne:
-dece nu mai avem industrie românească, dece nu mai suntem proprietarii pământului, pădurilor? Ce își face omul cu mana lui se cheamă lucru manual ?
-Poate ne spui dece romanii noștri muncesc în tari străine?
-Poate ne spui și cine a fost mai mult timp la guvernare și ce isprăvi au făcut.
Aștept cu nerăbdare analiza ta.

-

Cezar spunea...

@ Leon
Prost mai pui problema
Tu din ce traiești??

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Un pios omagiu si cinste acestor adevarati Eroi romani! Vesnica recunostinta!

Gigi spunea...

Ca un împătimit suporter al fotbalului,am rămas surprins plăcut de coregrafia fanilor dinamoviști care fost 100% dedicată anului CENTENAR.
Cu asta,aceștia,au mai șters din unele păcate din trecut,care nu am fost și nu voi fi vreodată de acord
Cu această ocazie,și cred că mă încadrez în tema propusă de patronul Blogului,felicit pe fanii dinamoviști pentru inițiativă,iar cântecele patriotice au făcut toți banii.
Bravo lor!

iceparu spunea...

Mares nu te îmbata cu apa. S-o crezi tu ca ăla care muncește,care are proprietate,care are dubla cetățenie sau a renunțat la cetățenia romana, de exemplu în Canada,Spania etc vine.Mai mult decât atât l-ai și bătut. Cum o fi sa ai domiciliul în Oradea și sa-ți faci vila pe teritoriul Ungariei?
Mai zice unul pe aici ca străinii așa și pe dincolo.
Nu vrea sa recunoască ca ce își face romanul cu mana lui se cheamă lucru manual.















Iulian Mareș spunea...

Leon,
Si ai mei parinti provin din familii cu cate 5 copii; asa era moda timpului si gandirea a la Moromete: cativa la scoala, restul la muncile campului.....

Dar, iata un link, privind cifrele WW1, la nivel mondial:

https://m.defenseromania.ro/primul-razboi-mondial-in-cifre-datele-inspaimantatoare-ale-marelui-razboi_594604.html

CUTREMURTOR!

Si cu toate astea, cel care a muscat atunci, mai musca o data, dupa 21 de ani! Prea mult in cadrul aceleasi generatii!
Futurologii si analistii mondiali de renume deja afirma ca suntem in faza conflictuala a WW3, conflictul armat plutind! Cu greu sunt tinuti in lesa cainii razboiului! ...., daca analizam clasic, sunt unii care umbla dupa "spatiu vital" ca nu-si mai incap in piele!
Daca ne luam dupa resurse sunt altii....
Daca ne luam dupa dorinta de revansa, unii se suprapun!
Sunt teorii despre neutralitate, ei si? Conteaza ceva in fata fiarei cu okii injectati de sange? Adica pe tine nu te sfasie ca esti neutru si nu acid sau bazic?...:))
Eu zic ca trebuie sa fim pragmatici, caci filozofia razboiului este care pe care!
"Cand 2-3 caini de la stana se bat pe un os si apare lupul, cainii inceteaza lupta si se reped pe el!"

CEZAR spunea...

I"Teparu
Metilicul ..te pune la pamant...
Zdravan nu erai nici inainte dar acum cand urla intrebarile filozofale in tine...(sic)..esti fe jale!
Cand ai fost tu proprietar al pamantului ...inainte sau acum ...dar al padurilor ..sau etc..??
De ce nu mai avem industrie romaneasca..??
Poti denumi trei produse..cu care concuram Occidentul ..din marea noastra industrie ..??
Carnea ..macra ..data la juma de pret nu se pune..
Apoi ....pentru ca au furat ..muncitorii cu roaba..inginerii cu camionul si directorii cu trenul ..in specioal fier vechi si alte ..materii prime..
De aia ...
Esti cam bolovan ..GEPIDULE...!

Leon spunea...

@Iceparu, toate partidele care s-au perindat la guvernare dupa 1989 se fac vinovate de aceste lucruri. Si are dreptate Mares, in primul rand legile sunt proaste (facute de politicieni ) dar incompetenta si coruptia au desavarsit dezastrul de astazi. Stim cu totii ca deja 40% din terenul agricol romanesc este detinut de straini, ca ponderea PIB in Agricultura a scazut de la 14,4% in 1989 la 5,5% in 2014, iar Industria a scazut de la aproape 50% la 25%; in schimb s-au dublat Serviciile,de la 25% in anul 1989 la 50% in 2014.
@Cezar, prin anii 80, veneam destul de des in Timisoara si faceam aprovizionarea cu piese de schimb pentru TABuri, de la Electromotor, ELBA, IOR, etc., unde lucrau mii de oameni; astazi mai sunt aceste fabrici si daca da, cati angajati mai au..?
Va spun sigur ca DOLJCHIMul (fostul Combinat Chimic Isalnita ), nu mai exista fizic...a fost ras de pe suprafata pamantului !
P.S. Si pentru ca-mi doresc ca Sarbatoarea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie, sa fie un moment UNIC in viata noastra, personal ma abtin de la comentarii politice..!!

Iulian Mareș spunea...

Ice,
Nu poți renunta/nu ți se poate lua cetățenia română!
Dacă ROU va fi în război, va fi și HUN și CAN!
Nu cred că sunt români neromâni; orice efort este bun in situații speciale!

CEZAR spunea...

Leon spunea...,
=======================
Altcineva ..mai venea ..??
De exemplu ..nemtii..americanii..francezii ..chiar si rusiii??
Nuu?...insemneaza ca NU ERAU BUNE..eu le cunosc ..!!
Acum Avem Pyrania...si se vor construi si la Moreni ..parca ...

Iulian Mareș spunea...

Să nu intram într-o nebuloasă:
-serviciul militar obligatoriu este doar suspendat;
-ROU este într-o alianță și coalițiile nu sunt excluse;
-o agresiune se pregătește din timp iar acțiunile nu pot rămâne acoperite unei CC strategice;
-pregatirea forțelor și mijloacelor începe cu mult înaintea unui pericol iminent de razboi;
-liniile logistice sunt interne și externe, inclusiv linii de creditare la vedere sau nu;
-toti agită "câinii războiului", dar in fapt mai adaugă o zgardă, o lesă mai rezistente;
-noi avem munții unde sa net repliem, alții nu;
-azi nu mai contează așa mult numarul, căci nici Stefan nu s-a îngrozit... și el avea tunuri de cireș și turcii le turnau, din bronz, în tabăra și erau fff mulți;
-cand ai cea mai buna alianță și ești cu Dumnezeu și Hristos în suflet, de cine să-ți fie frică?

Leon spunea...

CEZAR, noile transportoare blindate Piranha 5, vor fi construite la Uzina Mecanica Bucuresti, fost FMGSB..!

Huhu Rezea spunea...

@marea
Teme-te de cei care si-au închipuit alti dumnezei în minte! Toți se bat pentru dumnezeul lor... în speranța desartă că vor fi vesnici.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Atunci, parafrazând pe Putin, ne vedem obligați "să-i ajutăm să ajungă cât mai repede la Dumnezeul lor!"

Iulian Mareș spunea...

Un accident biologic vorbește despre un accident democratic al democrației, ca instituție...!
Cu alte cuvinte poporul prost a votat și mai prost!
Este același personaj politic, intrat pe topoganul pierderii alegerilor, care, atunci când grofărea și mulgea o primărie nu a ținut nici măcar o audiență și nu a participat niciodată fizic (emoțional și mai putin) la sărbătoarea românilor de 1 Decembrie!
Sunt indignat!...pe 9 mai voi deskide o șampanie bună, gandindu-mă profund la 1945! Voi veți sărbători?

Leon spunea...

In Cimitirul Sineasca din Craiova este ridicat un monument ridicat in memoria unui copil de 12 ani..! Acest copil a fost elevul Liceului Militar D.A.Sturdza din Craiova anului 1923, eroul AMILCAR SANDULESCU (20.02.1911-28.07.1923 ), cel care in data de 14 Mai 1923 la Marasesti, a ales dintre cele 10 sicrie cu osemintele soldatilor morti( necunoscuti ) in Primul Razboi Mondial, sicriul cu numarul 4, in dreptul caruia a ingenunchiat si a spus: ,,ACESTA ESTE TATAL MEU,, Elevul era orfan, se nascuse in comuna Madulari-Beica unde, tatal, Constantin Sandulescu, invatatorul satului, a murit in data de 8 martie 1917 in luptele din Moldova.
In spatele Brigazii Multinationale din Craiova, exista si strada Amilcar Sandulescu.
Si cand te gandesti ca bunica mea ( cea din poza ), pana in anul 1921 cand s-a casatorit, a locuit pe aceeasi ulita din Madulari Beica cu familia Sandulescu fiind si neamuri..!

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Tragicul sfarsit al copilului Amilcar, in talazurile M. Negre, ma duce cu gandul la Universalitate, la legatura indestructibila a Romaniei cu Oceanul Planetar, de care-i legata, la apartenenta valorilor mondiale!
De retinut: cand tatal copilului (invatatorul) a plecat pe front, mama lui Amilcar, invatatoarea, murise deja, in 1916, copilul avand un unic intretinator!
Numai ca la noi nu a existat Salvati soldatul Sandulescu, varianta romaneasca a celebrului Salvati soldatul Ryan!

Leon spunea...

Iulica, asa este, Amilcar Sandulescu era orfan de ambii parinti ! La inmormantarea lui, un profesor spunea:
,,Tu ai incetat sa mai fii al familiei, al scolii, tu ai devenit Fiul Eroului Necunoscut, tu ai devenit copilul suferintelor si umilirilor, speranta si chezasia zilei de maine a neamului,,..!

Leon spunea...

In naivitatea mea, credeam ca toti romanii, pe 1 Decembrie 2018, vor sarbatori Centenarul Marii Uniri, impreuna umar la umar, dar forte oculte din exterior si mai ales cele cunoscute din interior nu doresc acest lucru; de la o zi la alta razboiul romano-roman se acutizeaza, cozile de topor, putine dar galagioase, reusesc sa diminueze din elanul milioanelor de romani care chiar doresc sa sarbatoreasca Ziua Nationala. Ale cui interese le sustine actualul PNL si actualul Presedinte al Romaniei..?